Δευτέρα, Νοεμβρίου 28, 2005

Αυτη η χωρα χρειαζεται επειγοντως λιγη αμερικανικη κουλτουρα

Καταναλωτες της γης ενωθειτε

οχι δεν κανω πλακα. Περασα σημερα απο ενα "ιδιωτικο" νοσοκομειο*, το Ερρικος Ντυναν. Μου εκανε τρομερη εντυπωση η ελλειψη οποιασδηποτε τιμολογιακης πληροφοριας. Δηλαδη, με περασαν απο κανα δυο τμηματα, μου εκαναν και εναν καυτηριασμο και ποτε δεν ανεφεραν την τιμη! Πουθενα δεν υπηρχε τιμοκαταλογος, ουτε καν νυξη του οτι πρεπει να πληρωσεις.

Φανταζομαι εχει να κανει με αυτην την αθλια ελληνικη συνηθεια να μην ανακοινωνουμε τις τιμες (ποσες και ποσες ταβερνες δεν εχουν καν μενου με τιμες) γιατι ο Ελληνας ο καλος, ο αρχοντοχωριατης, θα τα πληρωσει τελικα οσα και ναναι. Εγω διαμαρτυρηθηκα που μου εκαναν πραγματα χωρις να με ρωτησουν και χωρις να με πληροφορησουν για την τιμη και νομιζω οτι εξεπλαγησαν**! Εξεπλαγησαν που καποιος ρωτουσε τιμες, εξεπλαγησαν που καποιος δεν ντρεποταν να συζητησει το χρηματικο, εξεπλαγησαν που καποιος ζητουσε πιο σωστη και ολοκληρωμενη πληροφορηση. Νομιζω οτι αυτη η χωρα χρειαζεται επειγοντως ενεση γερμανικης και αμερικανικης κουλτουρας. Οι Ελληνες δεν ειναι συνηθισμενοι να απαιτουν σαν πελατες καλη εξυπηρετηση***, πραγμα που ενας Αμερικανος το κανει συνεχως και γιαυτο απολαμβανει τις καλυτερες υπηρεσιες, παγκοσμιως. Δεν ειναι συνηθισμενοι να ρωτανε τιμες, οπως οι Γερμανοι τουριστες που κοροϊδευουμε οταν βλεπουμε στα νησια να ψαχνουν τον τιμοκαταλογο πριν μπουν σε εστιατοριο. Δεν ειναι να απορεις με αυτα, που εχουμε τις υψηλοτερες τιμες της ΕΕ σε πολλα ειδη (και σιγουρα στην υγεια και στην διασκεδαση) και παραλληλα τις χειροτερες υπηρεσιες, την χειροτερη εξυπηρετηση! Η αγορα εχει δυο μεριες παιδια, την προσφορα και την ζητηση. Αν η μερια της ζητησης, ο καταναλωτης, δεν αποκτησει σωστη απαιτητικη κουλτουρα, ποτε δεν θα κερδισει...

Και (ας τσαντιστει ο Ροαρκ) νομιζω οτι εδω το κρατος οφειλει να επεμβει. Η διαφανεια τιμων ειναι εκ των ουκ ανευ για την λειτουργια της ελευθερης αγορας. Δεν θελουμε ξεφτιλισμενους υπουργους να γυριζουν στις λαϊκες σαν σεριφηδες της ακριβειας, αλλα πρεπει να υποχρεωνονται ολες οι επιχειρησεις να παρουσιαζουν τις τιμες τους σε εμφανη σημεια και να εχουν δελτια παραπονων. Περισσοτερη δυναμη στον καταναλωτη θα φερει περισσοτερο ανταγωνισμο, καλυτερες υπηρεσιες, χαμηλοτερες τιμες. Αυτο οφειλει να κανει το κρατος, αντι να προστατευει την καθε βολεμενη συντεχνια. Αυτο πρεπει να κανουν οι πολιτες, αντι να γκρινιαζουν σαν αβουλα οντα για την ακριβεια...

*Θεωρειται ιδιωτικο, αλλα νομιζω εχει αρκετες διευκολυνσεις απο το ελληνικο κρατος.
** Πως λεγεται αυτο στην δημοτικη?
***Ισπανιδα φιλη μου που δουλευει με διεθνεις πελατες, μου λεει οτι οντως οι Αμερικανοι ειναι οι πιο απαιτητικοι πελατες και γνώστες των δικαιωματων τους. Αντιθετως οι Νοτιοευρωπαιοι ειναι οι πιο ξεγελασιμοι (και αγενεις σε ασχετες περιπτωσεις, οταν δεν εχουν δικιο.)

11 σχόλια:

Marina είπε...

Αυτό που είδες εσύ στο Ντυνάν το έχω βιώσει στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, όπου νοσηλεύτηκε μία συγγενής μου. Χωρίς καν να τη ρωτήσουν τις κάνανε μία σειρά πανάκριβων εξετάσεων θεωρώντας ότι θα πληρώσει το ταμείο της αλλά κανείς δεν τη ρώτησε αν έχει τελικά κάποιο ταμείο..
Σημείωσε ότι μαγνητική τομογραφία έκανε 3 φορές γιατί η πρώτη "δεν έδειξε" και τη δεύτερη τη χάσανε...

Φοβερό πράγμα αυτό..

Και βεβαίως σήκωσε τον κόσμο στο ποδάρι όταν μπήκε για το πόδι της και θέλανε να της κάνουν ότι εξέταση υπήρχε απο εγκεφαλογράφημα μέχρι διάβαση εντέρων για να παίρνουν λεφτά...
Χάλια μαύρα..

θοδωρής είπε...

Ε, και με τις αναρτημένες τιμές στα βανζινοπωλεία είδαμε κανένα καλό; Οι τιμές ανεβαίνουν κατά βούληση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ. Στο δρόμο οι βενζινοπώλες συνεννοούνται και πωλούν στην ίδια, υψηλη, τιμή.

Πώς αντιδράς εδώ; Δεν χρειάζεται μια μορφή παρέμβασης του κράτους;

Συμφωνώ με την ανάγκη καταναλωτικής κουλτούρας, η οποία οφείλουμε να περάσουμε μέσω της εκπαίδευσης. Αλλά για φαντάσου ένα ιδιωτικό σχολείο να διδάσκει αυτή την "κουλτούρα"... Να διαλέγεις το πιο φθηνό σχολείο; Χμ...

Όσο κι αν σε κάποιους τομείς οι νόμοι της προσφοράς και ζήτησης ισχύουν, το "αόρατο χέρι της αγοράς" έχει αποδειχθεί πλέον ότι από μόνο του βγάζει τα ματάκια μας.

Ξέρω, θα μου πεις τα όσα μύρια για έναν δημοκρατικό καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Το λοιπόν;

Άλλη μια ουτοπία; Δεν μπουχτίσατε;

Roark είπε...

SG βγάζεις τον σοσιαλπαρεμβατιστή που κρύβεις μέσα σου! :Ρ

Μπορεί να έχεις δίκιο στην ανάγκη να είναι οι πολίτες συνειδητοί και ενεργοί, αλλά διαφωνώ με την προστατευτική και πατερναλιστική λογική του κράτους που παρουσιάζεις. Ο μόνος τρόπος να γίνουν κάποτε υπέυθυνοι δεν είναι το κράτος αλλά το έρθουν ευθέως αντιμέτωποι με τις οικονομικές συνέπειες των επιλογών τους. Οι Αμερικανοί πώς απέκτησαν αυτή τη νοοτροπία; Το πρόβλημα και στην υγεία και στη διασκέδαση δεν είναι οι καταλαλωτές, είναι η στρεβλή αγορά.

Ξέρεις τι κόστη σε άδειες από τους τοπικούς δικτατορίσκους που αποκαλούνται τοπική αυτοδιοίκηση, σε προστασία της ιδιοκτησίας τους από μαφιόζους κτλ ενσωματώνουν οι τιμές των υπηρεσιών διασκέδασης; Μπορείς να μιλάς για ελεύθερη αγορά μόνο όταν ο καθένα είναι ελεύθερος να εισέλθει ή να εξέλθει από αυτήν. Αντίθετα στην Ελλάδα η αγορά αυτή, όσο μεγάλη και αν φαίνεται είναι πλήρως ελεγχόμενη με άδειες που δημιουργούν μονοπωλιακές και ολιγοποωλιακές καταστάσεις.

Το ίδιο και στην υγεία. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν την άνεση να προσφέρουν άθλιες υπηρεσίες διότι έχουν να ανταγωνιστούν ένα τραγικό δημόσιο σύστημα. Τα δε δημόσια ταμεία λειτουργούν εντελώς αντιπαραγωγικά σπαταλώντας δις δραχμών, καταργώντας κάθε λογική αποδοτικότητας και συντηρώντας αυτή τη νοσηρή κατάσταση.

Το δε Ντυννάν είναι νομίζω ΝΠΔΔ και είναι καταχρεωμένο λόγω της κακής οικονομικής διαχείρισης.

Η αγορά μπορεί να έχει ατέλειες, αλλά το ίδιο ισχύει και για την οποιαδήποτε παρέμβαση. Η πραγματική σύγκριση δεν είναι μεταξύ της τέλειας αγοράς και του άχρηστου κράτους (ή της άχρηστης αγοράς και του τέλειου κράτους), είναι μεταξύ διάφορων ατελών λύσεων, και κανένας δεν έχει ούτε καν θεωρητικά δείξει ότι μπορεί να παρουσιάσει ένα σύστημα με λιγότερες ατέλειες. Άλλοι έχουν ανάγκη τις ουτοπίες, όχι η ελεύθερη αγορά.

S G είπε...

ΝΠΔΔ? και μου ελεγαν: "καλα ιδιωτικο νοσοκομειο ειναι δεν περιμενατε οτι θα πληρωσετε?"

Ηθελα να της πω: Ημι-Ιδιωτικο ειναι, περιμενα καλυτερη εξυπηρετηση! Και σιγουρα περισσοτερη πληροφορηση.

Το οτι ειναι καταχρεωμενο επισης εξηγειται. Ξερεις οταν τελειωσα με τους γιατρους εφυγα χωρις να μου πουν τιποτα αλλο. Μονος μου αναρωτηθηκα και ξαναγυρισα να ρωτησω που και πως πληρωνω! αυτο μου την εσπασε πανω απολα! η πληρης αυθαιρεσια. οποιος ειναι αρκετα τιμιος/βλακας να ρωτησει για πληρωμη πληρωνει τοσα ωστε να βγουν και τα σπασμενα για ολους τους αλλους που απλα φευγουν και δεν πληρωνουν. Η μιση Ελλαδα επιδοτει την αλλη μιση!

Κατα τα αλλα περιεγραψα μια και μονη παρεμβαση, οχι πατερναλιστικη αλλα απαραιτητη για να εχουμε επιπεδο εδαφος ανταγωνισμου. Στην Γερμανια ειναι πολυ αυστηροι οι κανονισμοι για τιμολογια, για προστασια απο τα ψιλα γραμματακια κτλ Αυτα δεν ειναι κρατικισμος, ειναι απαραιτητα για να λειτουργει η αγορα. Δεν θα εκπλησσομουν καθολου αν στις ΗΠΑ ηταν παρομοιο το πραγμα. Γιατι ναι μεν οι καταναλωτες πρεπει να ζητανε τετοια πραγματα, αλλα ακομα κιαν το ζητουσαν ολοι οι επιχειρησεις θα ειχαν κινητρο να κρυβουν πραγματα και να μην εχουν απολυτη διαφανεια. Η διαφανεια Ροαρκ ειναι μεσα στις αρμοδιοτητες του κρατους νυχτοφυλακα! Και εγω νομιζω οτι αυτος ο ρολος του κρατους εχει παραμεληθει στην Ελλαδα της απολυτης αυθαιρεσιας.

θοδωρη οι τιμες στα βενζιναδικα ανεβαινουν γιατι απλα υπαρχει ενα απο τα πιο επιτυχημενα καρτελ στην ιστορια, ο ΟΠΕΚ. Δεν φταινε οι βενζινοπωλες! Κατα τα αλλα, ειναι αρμοδιοτητα βεβαια της επιτροπης Ανταγωνισμου αν εχουν γινει συμφωνιες μεταξυ βενζινοπωλων. Ο Ανταμ Σμιθ για τον οποιο γραφει και ο Ροαρκ, ειχε πει οτι οταν οι επιχειρηματιες συναντιωνται καταληγει παντα η συζητηση σε μια συνωμοσια εναντιον του κοινου και της αγορας!

Your Man είπε...

"Ημι-ιδιωτικό";

Συγκεκριμένα, το Ερρίκος Ντυνάν είναι παρανόμως ιδιωτικό (και λέω παρανόμως γιατί χτίστηκε με τις δωρέες του ερυθρού σταυρού για να γίνει ένα δημόσιο νοσοκομείο) και για να μην το κάνει θέμα η κυβέρνηση δίνει το 20% των κλινών του στα ταμεία.

avatar είπε...

Ορθώς επισημαίνεται η ιδιαίτερα βρωμερή ιστορία του και καλά "ιδιωτικού" Ερρίκος Ντυνάν...

Ανώνυμος είπε...

Ολίγον άσχετο αλλά εγώ δεν κατάλαβα κάτι άλλο στην Ελλάδα:

Γενικά στη χώρα μας δεν ενθαρρύνεται από μέρους ενός υποψηφίου προς πρόσληψη σε εργασία η συζήτηση για το ύψος του μισθού από την πρώτη συναντηση (ιδίως σε περίπτωση μεγάλης εταιρείας που υπάρχει διαδικασία κοσκινίσματος-screening) και το "δεν ενθαρρύνεται" το επαναλαμβάνω. Η συνήθης πρακτική είναι ότι θα πας, θα σε δούνε, θα τα μιλήσετε, θα δούνε κι'άλλους θα τα ξαναμιλήσετε, και τότε λέει θα μιλήσεις για λεφτά.

Ε, λοιπόν, η "μη ενθάρρυνση" αυτή εμένα μου κάνει εντυπωση. Σε άλλες χώρες γνωρίζω πως τα μισθολογικά κανονίζονται από την πρώτη στιγμή διότι σου λέει όπως έχω εγώ δικαίωμα να ρωτήσω και να "ξεσκονίσω" τον άλλο, έτσι και εκείνος έχει δικαίωμα να ξέρει ποιά είναι η ανταμοιβή του για τις 6, 8, 10 ώρες την ημέρα που θα μου δίνει... Έτσι, περνούν τρείς συναντήσεις για να συζητηθεί κάτι που είναι εκ των πλέον ουσιωδών θεμάτων σε μια πρόσληψη.

Αλλά στην Ελλάδα ισχύουν άλλα καθώς φαίνεται... Τέλως πάντων, απλώς το επισημαίνω...

Δυστυχώς στην υγεία το πρόβλημα είναι ότι όταν μπαίνεις σε ένα νοσοκομείο δεν πάς να ψωνίσεις ραπανάκια, πας γιατι κάτι τρέχει... Οπότε λές κάτσε να ζήσω και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε...

Γρηγόρης Μαλούκος

xpan είπε...

Την ίδια στιγμή οι έλληνες που πάνε στο εξωτερικό γίνονται οι πιο εκνευριστικοί και αγενείες με τις απαιτήσεις τους αρκετές φορές και ναι τις περισσότερες φορές έχουν άδικο. Το έχω ζήσει απο προσωπικές εμπειρίες.

Απο την άλλη στην Ελλάδα σου λέει: "και αν φωνάξω τι θα γίνει; Μήπως θα αλλάξει κάτι;", οπότε σκύβει το κεφάλι και τρώει τα σκ**α που του σερβίρουν...

Thrass είπε...

Μπείτε σε ένα μαγαζί σπορ ειδών για να αγοράσετε παπούτσια τρεξίματος. Μόλις ο πωλητής σας πει με στόμφο ότι "το συγκεκριμένο ζευγάρι φέρει πάνω του 10 νέες τεχνολογίες για καλύτερο και πιο ασφαλές τρέξιμο", ρωτήστε τον ποιές είναι αυτές.

Ε, ρε, πλάκες. Έπρεπε να το κινηματογραφήσω.

ultrasonic15 είπε...

Πάρα πολύ πετυχημένη παρατήρηση αυτή του ανώνυμου σχετικά με τις συνεντεύξεις για δουλειά στην ελλάδα. Και συνδέεται με αυτή την πολύ κακή νοοτροπία (τον αρχοντοχωριατισμό, που λέέι και ο SG) σύμφωνα με την οποία οι έλληνες το θεωρούν άστοχο, άπρεπο, αισθάνονται αμήχανα, αισθάνονται υπεράνω χρημάτων όταν σε κάποιες εκδηλώσεις του κοινωνικού τους βίου το πράγμα φτάνει στον παράγοντα χρήμα.
Οθωμανικά και βαλκανικά κατάλοιπα αυτά από άλλες εποχές που το να είσαι και να φαίνεσαι ‘άρχοντας’ ήταν/είναι υπέρτατη αξία, ανεξαρτήτως του τι τύφλα μαύρη μπορεί να τραβάς κατά τα άλλα…

Αλλά αυτό με τις συνεντεύξεις είναι εξοργιστικό. Και από προσωπική εμπειρία – όπως και πολύς κόσμος βέβαια… Έχω ακούσει μάλιστα και το σαβουάρ βιβρ των συνεντεύξεων για δουλειά (κάτι ηλίθιες βλακείες που γράφουν κάτι ‘ενημερωτικά’ φυλλάδια ή περιοδικά από κάποιους αντίστοιχους βέβαια συγγραφείς) ότι ‘σε καμία περίπτωση να μην αναφερθείτε στο θέμα των χρημάτων’. Και εννοείται εξ’ αρχής ότι σε μία περίπτωση δε θα πεις: ‘και τώρα για πες μας ρε μάστορα, πόσα θα με πλερώνετε?’ Αλλά όχι και να είναι το χρηματικό κάτι σαν ταμπού ή περιοχή που ‘δεν αγγίζουμε’.

Αλλά η πλάκα είναι ότι τη συμβουλή αυτή του σαβουάρ βιβρ στην ελλάδα πρέπει αν όχι να την ακολουθείς, τουλάχιστο να τη λαμβάνεις υπόψη σου, διότι απ’ ό,τι έχω δει και οι άλλοι περιμένουν να το κάνεις – σε μερικές περιπτώσεις όχι απλά περιμένουν να το κάνεις, αλλά το θεωρούν προσβλητικό, ανίερο ή αλαζονικό να ρωτήσεις κάτι σχετικά με τις αποδοχές. Πολλοί σου μιλάνε μετά για: ‘κοίτα να έχεις κίνητρο για αν δουλέψεις’ …. ‘υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές που θα τις δεις στην πορεία’ και ‘στην αρχή είναι δύσκολα, αλλά μετά θα υπάρχει εξέλιξη’ και δεν μπαίνουν καν σε αριθμούς. Μετά το 2ο ραντεβού.
Ρε εδώ κάποιες γκόμενες δίνουν από το άλλο – άντε να μην πω – από το πρώτο προ-ραντεβού – και εσείς δε θα μας πείτε έτσι μια τιμή πάνω κάτω για να ξέρουμε παρά μόνο αν έχει περάσει ένα δεκαπενθήμερο? Πάτε καλά ρε? Αυτό βέβαια το ρωτάω εδώ και δεν το έχω ρωτήσει ποτέ live. Αν και είχα σκεφτεί κάποια στιγμή να πάω σε καμιά συνέντευξη έτσι για πλάκα, χαλαρός, στα τέτοια μου δηλαδή, μόνο και μόνο για δω αντιδράσεις…

Η μη ειλικρίνεια κάνει τεράστιο ωφέλιμο χρόνο να σπαταλιέται τσάμπα και βερεσέ. Πες στον άλλο την πιο κρίσιμη των πληροφοριών (τις απολαβές), βάλε τα σημαντικότερα κριτήρια πρώτα στη λίστα και όλα θα γίνουν ευκολότερα και αποδοτικότερα.

Όόόόόόόλα αυτά ενισχύονται και από το ότι γενικά οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να περηφανεύονται ακριβώς για την πρωτότυπη σκέψη τους, τα καινοτόμα προϊόντα – υπηρεσίες τους και την οργάνωσή τους (βλέπε π.χ. http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4670&subid=2&pubid=211081) - αυτά αποτελούν επιπλέον παράγοντες που σίγουρα δεν κάνουν τα πράγματα καλύτερα.

Η κουβέντα αυτή μπορεί να ανοίξει πολύ παραπάνω αν θίξει κανείς και τη νοοτροπία των ελλήνων να τους ενδιαφέρει λιγότερο σε σχέση με τους ξένους στις χώρες τους η μακροπρόθεσμη εξέλιξη και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές τους απολαβές και περισσότερο το τι θα πάρουν ‘τώρα στο χέρι’ (ελπίζοντας βέβαια να μην πάρουνε from the three, the longest) – και αύριο ‘έέέέχει ο θεός…’. Που και αυτό με τη σειρά του έχει λογική εξήγηση, γιατί τέτοιες κλάιν-μάιν επιχειρήσεις έχουμε, με τέτοια νοοτροπία τις προσεγγίζει ο κόσμος…. Κάνει κύκλο το γαϊτανάκι των επεξηγήσεων….
Πάντως, για τις συνεντεύξεις υπάρχουν και (πολύ) χειρότερα. Δείτε ότι πραγματικά τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα σε μία συνέντευξη προσλήψεων: http://ultrasonic15.blogspot.com/2005/08/blog-post.html

Για να κλείσω: γενικά, μην του μιλάς και πολύ του έλληνα για το πόσο κοστίζει… είναι big τύπος ρε παιδί μου… βρήκαν και έτσι πλούσιο υπόστρωμα – έδαφος οι νοοτροπίες του λάιφ στάιλ, του να φέρεσαι big και να δείχνεις άνετος – οπότε έκλεισε το καρέ. Δε θέλει και πολύ…

S G είπε...

α ναι, εννοειται ειμαι υπερ της αναγραφης και των μισθων. Κοιτω για πλακα δουλειες στην Γερμανια και σχεδον παντα μιλανε περιγραφικα (ικανοποιητικος μισθος) αντι να λενε ποσο ακριβως! Καλα στην Ελλαδα νομιζω δεν εχω δει ποτε αγγελια που να λεει το υψος του μισθου. Γιατι? Νομιζουν οτι θα δουλευουμε τσαμπα? ή ειναι τετοια η ανεργια που σου λεει: δεν χαιρεσαι ρε κοπροσκυλο που σε θελουμε για δουλεια, ρωτας και ποσα θα παιρνεις?

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock