Διαβαζα τις οδηγιες για να παω σε ενα εμπορικο κεντρο και ανακαλυψα οτι ενας απο τους παραπλευρους δρομους της Αττικης Οδου λεγεται Ανδρεα Παπανδρεου! Ε οχι ρε παιδια! Τι ειναι αυτο? Φορος τιμης στην ελληνικη ηλιθιοτητα? Του λεμε συγχαρητηρια που καταφερε και μας δουλευε περιπου 16 χρονια?
Ελληνικε λαε... Ε ρε κοροϊδα που εισαστε!
Λενε οτι οι νεκροι δεδικαιωνται. Αλλα στην περιπτωση του Αντρεα δεν μπορει να υπαρχει δικαιωση. Αυτος ο ανθρωπος αξιζει εκει που αξιζει να μπουν ολοι οι φανατικοι, τρελοι ηγετες και στυγνοι απατεωνες στην ιστορια. Οσο αξιζε ο Σταλιν μνημεια, τοσο ο Παπανδρεου αξιζει δρομους στο ονομα του! Ας του ονομασουν ολα τα εργα που δεν εκανε, ολες τις υποδομες που καθυστερησε, ολες τις γεφυρες που πληρωσαμε πενταπλες εξαιτιας του, ολα τα πανεπιστημια που διελυσε, ολες τις ΔΕΚΟ που εκανε επισημο αντρο της κακοδιαχειρισης και της κοροϊδιας, ολη την διαφθορα που νομιμοποιησε σαν σημαιοφορος της λερας και της ξεφτιλας. Ακου οδος Ανδρεα Παπανδρεου! Γιατι δεν ονομαζομαστε και Παπανδρεϊκη δημοκρατια? Ταιριαζει γαντι, στον ελληνικο κυριαρχο λαο που ανεχτηκε αυτο το ατομο για τοσα χρονια...
Προσθηκη: Επειδη βλεπω διαθεση μερικων να πουνε οτι ελα μωρε δεν τα πηγε τοσο ασχημα ο Αντρεας, παραθετω δυο γραφικες παραστασεις. Πραγματικο ΑΕΠ κ.κ., Ελλαδα εναντιον κοσμου το 1960 εως το 1980 με ετος βασης το 1960 (δηλαδη ποσο καλυτερευσαν οι χωρες σε σχεση με την κατασταση τους το 1960).
Και 1980 εως 2000, με ετος βασης το 1980.
πηγη: http://www.fgn.unisg.ch/eumacro/macrodata/dmtrxneu.htm
σημειωστε οτι οι πλουσιες χωρες ειναι αναμενομενο να αναπτυσσονται πιο αργα κιομως οι ηδη πλουσιες ΗΠΑ αναπτυχθηκαν πιο γρηγορα απο την Ελλαδα το 80-2000! Ουτε καν με την Γερμανια δεν συγκλιναμε πολυ...
52 σχόλια:
Παπανδρεϊκή δημοκρατία! LOL!!!
Συμφωνώ πλήρως σε όλα σου τα σημεία του ποστ εκτός μερικών...
Ο ελληνικός λαός δεν τον ανεχόταν. Τον ψήφιζε και ας ήταν ο Παπανδρέου υπεύθυνος για την ουσιαστική ανέχεια, φτώχια στο πνεύμα, καταστροφή της παιδείας, οικονομίας, πολιτικής, γεωπολιτικής, ήταν βαρώνος και ιδρυτής του ρουσφετιού και της διαπλοκής και αγαπούσε τις κατά πολύ μικρότερες αεροσυνοδούς, με τις ροζ βίλες, έστελνε τα παιδιά του σε αμερικάνικα σχολεία και τα προσλάμβανε για να διοικήσουν το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός τον ψήφισε για όλα αυτά τα χρόνια και μερικές φορές βέβαια και παμψηφεί!!! Και ναι μάλλον μας αξίζουν οι δρόμοι με το όνομα Παπανδρέου. Γιατί μερικοί πίνουν ακόμα νερό στην υγειά του (τον θεωρούν μεγάλο πολιτικό ηγέτη - ας μην τους χαλάσουμε το όνειρο) και γιατί σε μερικούς από μας είναι σαν μνημεία του δικού μας ολοκαυτώματος. Τα ξαναλέμε
Στο Mall πήγαινες;
Το πιο "Γουάου..." όμως ήταν το "Κανένας θεσμός, μόνον ο λαός...",
ο οποίος, φαίνεται, το εκτίμησε δεόντως...
Να σε φρικάρω τελείως? (κάτσε πρώτα)
Στα Χανιά η Οδός Δημοκρατίας (κεντρικός δρόμος της πόλης)μετονομάστηκε σε Οδό Ανδρέα Παπανδρέου, μετά το θάνατό του.
Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Όπως εννοήθηκε και σε άλλα σχόλια, αν ο Ανδρέας ήταν ζωντανός, ακόμα θα κέρδιζε εκλογές. Τόσα καταλαβαίνει από οικονομία και συνέπειες επιλογών ο μέσος Έλληνας, τι να κάνουμε.
Όσο περνάνε τα χρόνια και αποστασιοποιούμαστε από τα γεγονότα, τόσο περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν την καταστροφική επίδρασή στην οικονομία της. Σιγά σιγά θα αποκτήσει από την Ιστορία την θέση που πραγματικά του ανήκει, αυτή του σύγχρονου Δεληγιάννη.
O τύπος στην οικονομία και την δημόσια διοίκηση ήταν εγκληματίας. Και μάλιστα συνειδητός αφού είχε κάθε επίγνωση των καταστρεπτικών αποτλεσμάτων για τη χώρα των πολιτικών του.
Πρέπει όμως να του αναγνωρίσουμε και τα θετικά του. Άλλαξε τελείως τον αστικό κώδικα. Έφερε τον πολιτικό γάμο. Κατήργησε το παρακράτος, το φακέλλωμα κτλ. Για αυτά και μόνο ας του δώσουμε και ένα δυο δρόμους.
Για την τεράστια προσωπικότητα (το εννοώ αυτό) του Ανδρέα τα έχω/έχουμε πει και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. εδώ τα έχω ξαναπεί http://e-roosters.blogspot.com/2005/11/17.html).
Πάντως, για να πούμε τα πράγματα όπως είναι. Εντάξει, ο άνθρωπος είναι/ήταν όλα αυτά. Ήταν η φαντασίωση του ελληνικού λαού σε live version και με dolby stereo και surround ήχο. Ποτέ ο έλληνας δεν είχε φαντασιωθεί τόσο άγρια ότι το να είσαι λαμόγιο και το να ζεις εις βάρος των άλλων (των κορόιδων) έχει τέτοια ύψιστη αξία - είναι ρε παιδί μου τόσο cool - είναι μαγκιά, είναι το επιδιωκώμενο στην κοινωνία. Όλη αυτή τη φαντασίωση, ο Ανδρέας την ενσάρκωσε και την πραγμάτωσε - έκανε το όνειρο ενός λαού για easy living πραγματικότητα. Είχε όλα τα προσόντα γι' αυτό.
Επίσης, ο άνθρωπος απέδειξε ότι αυτό που επιθυμούμε σαν ένστικτο αυτό και θα επικρατήσει. Θέλουμε αναξιοκρατία, ρεμπελισμό, σταρχιδισμό, ατιμωρησία, ρέκλα και καλοπέραση? Ο άνθρωπος έδωσε τη λύση. Σε έναν λαό που συντρέχεται από ατελείωτα σύνδρομα οθωμανικής και ανατολίτικης νοοτροπίας, ο Ανδρέας ήταν ο καλός πασάς που προσπάθησε/προσπαθούσε να φέρει τα ουρί του παραδείσου στον περιούσιο λαό.
Ωστόσο, σαν προσωπικότητα, σαν οντότητα που έχει κάποια επίδραση στην κοινωνία (πολιτική οντότητα μάλιστα) έχει κάνει όλους τους άλλους πολιτικούς τα τελευταία 20 χρόνια να φαίνονται τόσο λίγοι. Φυσικά διότι και λόγω των παραπάνω είχε εκείνο το απίστευτο γκελ στον κόσμο - είπαμε, αντιπροσώπευε τη φαντασίωσή του. Αλλά θέλω να πω ότι ο άνθρωπος ήταν καλός σε κάτι. Μ' αρέσουν οι άνθρωποι που είναι πολύ καλοί σε κάτι. Ακόμα και αυτοί που αυτό το κάτι είναι πολύ κακό για το κοινωνικό σύνολο. Σε πολλούς συμβαίνει αυτό. Οι περίτεχνες και έξυπνες ενέργειες των κακών (the villains) σε συναρπάζουν στις ταινίες. Τέλος πάντων κάτι κάνουν οι άνθρωποι (κλέβουν? κλέβουν…) και το κάνουν πετυχημένα. Δεν μπορεί να ανέχεσαι όμως με τίποτα αυτούς που ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.
Οι άλλοι όμως που πρέπει να κάνουν κάτι καλό και κάτι χρήσιμο, γιατί να μην είναι έστω λίίίίγο χαρισματικοί και έξυπνοι ρε γαμώτο? –όχι πολύ. Εντάξει δε θα ενσαρκώνουν τη φαντασίωση του λαού, του κόσμου – αλλά να έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν – κάτι ενδιαφέρον να προτείνουν – κάτι να κάνουν. Κάτι ρε γαμώτο χειροπιαστό. Δεν είναι δυνατό να βάλω τους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων στη μετά – Ανδρέα εποχή ούτε στο δαχτυλάκι του σε αξία. Ακραία άποψη, αλλά θέλω να εκφράσω ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑΣ (που ‘χε πει και ο Πάγκαλος για τον Αβραμόπουλο στη γνωστή φράση) ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΙΣΤΗ ΑΞΙΑ. Τι είναι οι σημερινοί πολιτικοί κυρίες και κύριοι? Λίγο από ‘δω, λίγο από ‘κει. Να δούμε το πολιτικό κόστος... Ο άλλος (ο Ανδρέας) το ΚΑΘΟΡΙΖΕ το θέλω του λαού – ποιο πολιτικό κόστος και αηδίες τώρα? Είναι πολύ λίγοι μπροστά του.
Δεν εννοώ ότι προτιμώ για πρωθυπουργό να είχαμε σήμερα τον Ανδρέα (εκτός και αν έβλεπα τη ζωή στην ελλάδα με 5-10 χρόνια απώτατο – και τελειωτικό ρίζοντα). Αλλά ο άνθρωπος ήταν μαέστρος, πρύτανης, μεγαλοφυϊα σε κάτι. Αυτοί που τον ακολούθησαν δεν έχουν ούτε την προσωπικότητα, ούτε τη φαντασία, ούτε το ένα δαχτυλάκι από τα guts και την ξεδιαντροπιά του Ανδρέα. Είμαι λίγο της φιλοσοφίας: ‘Η κάνε κάτι που θα είναι ριζοσπαστικό, θα αφήσει σημάδι/δια – ή πήγαινε σπίτι σου, κάνε μια άλλη δουλειά σε ένα γραφείο, σε ένα εργοτάξιο, σε μια υπηρεσία – δε θέλουμε μεσοβέζικα πράματα’. Εντάξει, δεν εννοώ ότι καλύτερα ένας πολιτικός να μας τα κάνει πουτάνα από το να μη μας κάνει τίποτα, αλλά αυτό το λέω επίτηδες για να ιντριγκάρω και να τονίσω το πόσο τίποτες είναι οι μετέπειτες πολιτικοί.
Κάτι που φαίνεται όχι μόνο στην ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Εδώ έγινε ηγέτης του κόσμου ο Μπους, τι να συζητάμε τώρα – που δε θα τον προσλάμβανες μετά από συνέντευξη ούτε για ανθυποβοηθό στο κατάστημά σου. Στην ευρώπη έγινε άνθρωπος με πολιτικό εκτόπισμα ο μπερλουσκόνι. Μα βέβαια, αφού οι άλλοι ήταν τίποτες, ο χαλαρός επιχειρηματίες αυτούς τους είχε για πρωϊνό. Και εδώ ψυθιρίζεται για την Αγγελοπούλου τον τελευταίο καιρό.
Δε με νοιάζει… ας βγει μπροστά στην πολιτική σκηνή ο χριστόδουλος, ο πάπας, ο ντέμης, ο κόκκαλης, ο μαλεζάνι ο οποιοσδήποτε. Τίποτε να πει, να ξέρει και να προτείνει θα έχει???? Αυτό με νοιάζει. Γιατί αυτοί που έχουμε, αρχίζοντας από ανησυχητικά ψηλά, είναι εντελώς για τον πούτσο. Ανάλογα λοιπόν πορευόμαστε.
Ο Αντρέας έκανε πολλά (ειδικά σε αστικό δίκαιο και νομοθεσία) αλλά ο κύριος λόγος για τον οποίο έχει τόση απήχηση σήμερα είναι η πολιτική του. Ηταν και είναι η πολιτική η οποία ταιριάζει στον Ελληνα. Να ζει με δανεικά λεφτά.
Θυμάμαι πριν λίγο καιρό είχα μπει σ¨΄ενα ταξί και ο ταξιτζής μου ανακοίνωσε συγκινημένος ότι ηταν η επέτειος του θανάτου του μεγάλου Ηγέτη. Απορημένος τον ρώτησα προς τι η ταραχή και μου απαντά ουρλιάζοντας...
-Καλα ρε φιλλλαράκι πλάκα με κάνεις;(θυμίζω είμαστε στη Θεσσαλονικη). Η γυναικα μου δουλευε καθαριστρια σ¨ενα δημοσιο σχολείο και μεσα σε 4 χρονια πήρε αυξηση τα διπλά λεφτά ε να μην του αναβω ενα κερακι μια φορά το χρόνο του μακαρίτη;;
Ο Ανδρέας ήταν το ινδαλμα του αριστερού μικροαστού. Οι δρόμοι στο όνομα του εκφράζουν δυστυχώς ισχυρές κοινωνικές δυνάμεις που ακόμα τον θυμούνται σαν μεσσία ξεχνώντας βέβαια την κριση που ακολούθησε απο τα τελη του 80 μέχρι προ λίγων χρόνων. Όπως είχε πει κάποιος η κακή μνημη ειναι αυτή που συντηρεί τα ¨παλιά καλά χρόνια¨...
τα περι αστικου κωδικα δεν τα πολυκαταλαβαινω. Θεωρειτε οτι ο Αντρεας ειναι ο μονος που θα τα εκανε? Χαθηκε να εχουμε καποιον σαν τον Γκονθαλεθ της Ισπανιας που ανοιξε την ισπανικη κοινωνια χωρις να την διαλυσει οικονομικα?
Και στην τελικη αν ειχε και καλα αντισταση ο Αντρεας στην αναμορφωση του αστικου κωδικα γιατι δεν τον αλλαξε μετα παλι η ΝΔ? Ουτε τοσο επιτυχημενο ηταν το ανοιγμα. Η Ελλαδα μετα απο τοσα χρονια Αντρεα σημερα εχει μεινει πισω απο ολη την ΕΕ σε συντηρητισμο νομιζω...
Δυσκολευομαι παρα πολυ να βρω κατι καλο στον βιο και την πολιτεια αυτου του ανθρωπου και σιγουρα δεν του αξιζει δρομος. Σημερα ειδα οτι και ο κεντρικος δρομος (Βασιλεως Κωνσταντινουν νομιζω) του Χαλανδριου λεγεται τωρα Α.Π.! Κατι τετοια βλεπω και θελω να γινω αναρχικος και να πεταω μολοτωφ...
Ελάτε ρε παιδιά τώρα, δεν είναι δυνατόν να μην υπήρχε οδός Α.Π., εδώ πληρώνει κάποιος έναν δήμο και του φτιάχνουν την οδό. Δεν είναι δα και τόσο μεγάλο θέμα. Look at the bright side, όποτε περνάς τον δρόμο θα θυμάσαι την κακή ιστορία μας :-)
Μένω άναυδος από την άγνοια τόσο πρόσφατης ιστορίας. Μόνο μια εξήγηση υπάρχει. Μάλλον ακόμη μπουσουλάγατε την εποχή εκείνη. Το χειρότερο είναι ότι βγάζετε μια δογματίλα άλλο πράγμα!! Μάλλον ψυχολόγος μπορεί να το εξηγήσει.Δεν ταιριάζει στο όλο ύφος ενός εκάστου εξ υμών. Μη μας κάνετε να αμφιβάλλουμε και για άλλα εξαίρετα από άποψη ύφους άρθρα σας.
τίποτα επι της ουσίας; ή μήπως το να έχει πάει κανείς σε συλλαλητήριο του δίνει κάποια ειδική αυθεντία;
Και κάτι άλλο που ξέχασα:
Τέτοια απίστευτα event - πάρτυ που διοργανώθηκαν επί των ημερών του, δεν αναμένονται να ξαναγίνουν στην ελλάδα στα επόμενα 100-200 χρόνια. Και σημειωτέον: χωρίς παιραισθησιογόνες ουσίες, drugz, κουμπιά κλπ κλπ. Με την carmina burana υποβλητική... Αυτές οι συγκεντρώσεις του Ανδρέα μου μείνει... Τέτοια πόρωση! ('μέγα πλήθος και μέγα πάθος' έλεγε ο κυρίαρχος Ανδρεας στο σαλταρισμένο - ξεσηκωμένο - 'φτιαγμένο' πλήθος).
Ποιοι rolling stones, sting, madonna? Μιλάμε για έναν γνήσιο ρόκερ.
Και μόνο γι' αυτό - ξέχωρα ότι ενσάρκωσε τον πόθο του κυρίαρχου λαού - πιστεύω ότι ο S_G παραπήρε στα σοβαρά μια εθυμοτυπική διαδικασία - την ονοματοδοσία των οδών. Μη μισείτε τον Ανδρέα (γιατί όντως βγαίνει εμπάθεια από διάφορα σχόλια) - δεχτείτε τον σα κοινωνικό φαινόμενο. Αυτόν θέλανε όλοι... Και αν δεν υπήρχε, θα τον εφεύρισκε η ιστορία και οι ανάγκες - επιθυμίες της τότε ελλάδας... Α ρε ελληνικέ λαέ...
ναι στο κιτς των τεραστιων στημενων λαοπλανικων εμφανισεων δεν εχω αναφερθει. Καλα που τελειωνει η εποχη των μεγαλων συγκεντρωσεων παπαρολογιας και λαϊκης παρακρουσης.
Εχεις δικιο οτι ταθελε και ο ελληνικος λαος. Αλλα επιμενω, ενα ατομο ΜΠΟΡΕΙ να κανει την διαφορα. Μπορει να πει κανεις οτι η Νοπτια Αφρικη χωρις τον Μαντελα δεν θα ειχε πνιγει στο αιμα και στις αντεκδικησεις μαυρων εναντιον λευκων? Εμεις ειχαμε Αντρεα, η Ισπανια ειχε Γκονθαλεθ. Που ειναι και που ειμαστε...
Κωστα τι γνωσεις ιστοριας πρεπει ναχω για να πω οτι ο Αντρεας δεν θα μπορουσε με τοποτα να εχει χειροτερη οικονομικη πολιτικη?
Σαφως ειμαι ιδιαιτερα τσαντισμενος με τον Αντρεα. Ειναι το συμβολο ολων που πηγαν στραβα το 80 και η Ελλαδα ειναι τα χάλια που ειναι, ειναι ο λογος που τοσοι και τοσοι εγκαταλειπουμε την χωρα, ειναι ο λογος που η Ελλαδα 25 χρονια στην ΕΟΚ-ΕΕ δεν καταφερε να γινει πολιτισμενη χωρα. Ειναι το ατομο που ειπε οτι θελει η Ελλαδα να γινει Αλβανια (!!!!!! αυτο το θυμαστε ισως?) και κανεις δεν βγηκε να μας ζητησει συγγνωμη για αυτο, οταν ειδαμε τι σημαινε Αλβανια! Ειναι το ατομο που εκανε παρεα με τον Κανταφι, που πηγε να βαλει την Ελλαδα στο κλαμπ των αποτυχημενων παρανοϊκων κρατων!
Και ουτε ισχυει βεβαια οτι παρελαβε χαος, μην λεμε οτι θελουμε. Η χουντα ηταν απαραδεκτη, αλλα οικονομικα τα πηγαινε καλα και ο Καραμανλης καλυτερα. Κοιταξτε αυτο εδω (κατω κατω, στις γραφικες παραστασεις) και θαυμαστε την Ελλαδα του 80. Πατος στην αναπτυξη, απιστευτη αυξηση του χρεους. Πραγματικα σπανιο κατορθωμα...
Και σε αυτο το θλίβερο κατορθωμα, το μεγαλυτερο αρνητικο ρεκορ στην ιστορια της ΕΕ, την χωρα για την οποια ο Εκονομιστ ειπε "3 χωρες πρεπει να φυγουν απο την ΕΕ. Η Ελλαδα, η Ελλαδα και η Ελλαδα!", την χωρα πανηγυρι της ξεφτιλας, την χωρα που αποφασισε να ζουν οι μισοι εις βαρος των αλλων και ολοι μαζι εις βαρος των παιδιων τους, στο ονομα ολων αυτων δινουμε και δρομους????!!! Αντι να μετανοησουμε και να ζητησουν συγγνωμη οσοι εκαναν λαθος να ακολουθησουν αυτον τον δρομο (οπως εκανε ηδη στα μεσα του 80 ο Νικος Δημου) δινουμε και τιμες στους ορωτεργατες? Ε οχι, υπαρχουν και ορια...
"Η χουντα ηταν απαραδεκτη, αλλα οικονομικα τα πηγαινε καλα και ο Καραμανλης καλυτερα."
Καλά αυτά τα λένε κάτι ταξιτζήδες, τα λεγόμενα έργα του Παττακού!
δεν θελω πολυ να τσαντιστω σημερα, τρεχει και η μυτη μου (αιμα)...
Δεν νομιζω αγαπητε ανωνυμε να δινω την εντυπωση οτι κανω κουβεντα καφενειου. Τι εγινε στην Ελλαδα απο το 60 μεχρι το 80 ειναι πολυ ευκολο να το δει κανεις, ας πουμε εδω. Ειχαμε τους μεγαλυτερους ρυθμους αναπτυξης απο ολη την σημερινη ΕΕ. Μονη χρονια με οικονομικα προβληματα ηταν βεβαια το 1974... Στο διαστημα 60-80 το ΑΕΠ κατα κεφαλη τριπλασιαστηκε σχεδον στην Ελλαδα (αυξηση 180%)!!! Στην Ισπανια ειχαμε 125% στην Ιρλανδια 100% περιπου.
Αντιθετα για καποιο διαβολικο λογο το 80-2000 ειχαμε
παρα τις γενναιες επιδοτησεις της ΕΕ, ουτε 20%!!!
Η Ισπανια, ενα αξιοπρεπεστατο 60%
Και η τρομερη Ιρλανδια 165%!!!!!
Καθολου περιεργο που η Ελλαδα θεωρειται παραδειγμα προς αποφυγιν για τις χωρες της διευρυνσης, καθολου περιεργο που οι Ελληνες οικονομολογοι ντρεπονται να ασχολουνται με τα οικονομικα μεγεθη της χωρας μας. Πως γινεται να μην γινομαι εξω φρενων? Ποιος απολογηθηκε για αυτο το αισχος? Ποιος ζητησε συγγνωμη που καταδικασε την χωρα στην επαιτεια? ΝΤΡΟΠΗ! Τιποτα αλλο...
Ανώνυμε, είναι πολύ απλοϊκή σκέψη να πιστεύουμε ότι ένα πολιτικό σύστημα είναι μονο καλό ή μόνο κακό. Όλα έχουν τα καλά τους και τα κακά τους, ακόμα κι αυτά που απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας. Έργα η δικτατορία όντως έκανε, δουλεύω μέσα σε ένα από αυτά.
Το "φτού, κακά!" είναι για τα παιδάκια, οι μεγαλύτεροι χρειαζόμαστε να διακρίνουμε όλες τις πλευρές και να τις ζυγίζουμε.
Τέλοια, ψευδεπίγραφα φιλελεύθερη,
διχαστική τοποθέτηση, κ.S.G.
Παραλαμβάνεις επαξίως τη σκυτάλη των πολιτικών διενέξεων της γενιάς του "μπαμπά".
Oταν γράφεις για ηγετικές προσωπικότητες, τον Α.Παπανδρέου, τον Κ. Καραμανλή,τον Κ.Μητσοτάκη αλλά και όσους είχαν ιστορικές ευθύνες, μπορείς να τους κρίνεις αλλά με επιχειρήματα όχι με κραυγές διχασμού.
Η πλάκα είναι ότι ο S_G_ (είτε τελικά έχει δίκιο ή άδικο) μπήκε στον κόπο να παραθέσει στοιχεία.
Αντιθέτως κ. Ανώνυμε μέχρι τώρα δεν έχω δει από την πλευρά σας καμία προσπάθεια επιχειρηματολογίας. Μόνο χαρακτηρισμούς και διαπιστώσεις με ύφος απογοητευμένου λυκειάρχη...
Και κάτι που άκουσα χθές μόλις:
το Carmina Burana χρησιμοποιήθηκε δεόντως από τους Ναζί.
οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι απόλυτα συμπτώσεις!
Αγαπητέ S.G. οπωσδήποτε βγάζεις εμπάθεια και επιμένω ότι το ύφος και το στυλάκι παίζουν σημαντικό ρόλο σ'ένα τέτοιο blog και πρέπει νάναι κανείς προσεκτικός άν θέλει να πείθει. Να πείσεις δεν θέλεις? Αλλοιώς γιατί γράφεις? Εγώ να πεισθώ θέλω. Μη με διώχνεις λοιπόν φορώντας την απεχθή μάσκα του φανατικού που μου θυμίζει απαίσιες εποχές ανελευθερίας ( εσύ έχεις τέτοια εμπειρία? ). Νάσαι βέβαιος ότι ο Αντρέας συνέβαλλε αποφασιστικά στο να αναπνεύσουμε. Είναι λάθος να το υποτιμάς και να το παρακάμπτεις ελαφρά τη καρδία. Μόνο και μόνο γι αυτό δεν επιτρέπεται ούτε να λοιδωρείται ούτε να θεωρείται υπεύθυνος όλων των κακοδαιμονιών μας. Θεωρούμε την ελευθερία υπέρτατο αγαθό? ΝΑΙ ή ΟΧΙ ? Ο Αντρέας λοιπόν προσέφερε σ'αυτό περισσότερο από άλλους που όχι μόνο οδήγησαν τα πράγματα στη χούντα αλλά σήμερα χρησιμοποιούν ίδια επιχειρήματα με τα δικά σου. Νομίζω ότι πρέπει κανείς να βλέπει ευρύτερα.
Aν μιλάμε για Ονοματοδοσία οδών ή πλοίων, αθλητών ή πολιτικών εν ζωή με αναφορά στη ρήση, «Μηδέ προ του τέλους μακάριζε», θα έλεγα ότι αγγίζει το θέμα. Γιατί, όταν «διαπραγματεύεται» ένα σημαντικό και δημοφιλές ζήτημα τότε σημασία δεν έχουν δυό επιχειρήματα που παρατίθενται αλλά 100 σχετικά που παραλείπονται.
Όταν μιλάμε για κεκοιμημένους υπάρχει η ρήση «οι νεκροί δεδικαίωνται».
Επιβάλλεται να μιλάμε για τους ζωντανούς, αν Ονοματοδότησαν με συμμετοχή των πολιτών της Οδού ή λάθρα, όταν υπάρχουν σχετικές εμπειρίες ψευδοδιακομματικής εμπλοκής …..
Αν θέλουμε να κάνουμε κριτική πολιτική και μάλιστα δύο ολόκληρων εικοσαετιών, την αποπροσωποποιούμε, εκτός αν έχεις προσωποπαγή θεώρηση, όπως στον ελληνικό μύθο του Ατλαντα, ο οποίος κρατάει τη Γή ή τη Κυβέρνηση .. στις πλάτες του !!
Ποια επιχειρήματα κ. Avatar,
Η πρώτη παράγραφος μάλλον περιέχει αφορισμό.
Οι πίνακες,
Δεν περνάει απαρατήρητh η απουσία αναφοράς των πινάκων σε όλα τα σχόλια.
Με μοναδικό κριτήριο το ΑΕΠ αξιολογούμε ζώντες και νεκρούς, ιστορία 40 ετών ?
Οι ίδιοι οι πίνακες, με εξαίρεση την Ιρλανδία και με παράλειψη ομοειδών περιφεριακών οικονομιών καπιταλισμού στους οποίους ανήκουμε, αποδεικνύουν μάλον καλή πορεία,
εφόσον και στις δύο περιπτώσεις βρισκόμαστε καλύτερα από τη Γερμανία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, εκμεταλεύεται από τις αρχές του 20ου αι. ολόκληρη τη Τουρκία ενώ εμείς σκιαμαχούμε, αφού αντικαταστήσαμε την αστική μας ανάπτυξη με τη καταστροφή για λόγους γεωστρατηγικής. Πολλά δώσαμε λίγα πήραμε.
Επίσης το πραξικόπημα της επταετίας ήρθε σε εποχή μεγάλης οικονομικής άνθησης, όταν ωρίμασε ο καρπός. Οικονομία χωρίς πολιτικά επιχειρήματα ισούτε με τυφλοσούρτη και φονταμενταλισμό.
Με κολακείες και παλαμάκια ακυρώνεται η κριτική ανάγνωση και η γνώση.
Απογοητευμένος από το κείμενο ναι, λυκειάρχης όχι.
Βέβαια το μυστικό του αρχικού σχολίου βρίσκεται όχι στο ρητό του μέρος αλλά στο άρρητο, αυτό που υπονοείται. Ολοι δικαιούνται Ονοματοδοσίας αλλά χωρίς διχασμούς, θεμιτά, με επιχειρήματα.
Aς προσθέσουμε και το άρθρο στη Καθημερινή 12/10/03, "Κατανοώντας τη σύγχρονη Ελλάδα.
Aν και το σχόλιο σου παρακάτω δε δικαιολογεί να μιλάς για επιχειρήματα, σε ανων. 1/12/05,
ωστόσο σου γράφω μερικά ...
Avatar said...
Παπανδρεϊκή δημοκρατία! LOL!!!
28/11/05 23:37
@gb
"Απογοητευμένος από το κείμενο ναι, λυκειάρχης όχι."
Υποθέτοντας ότι είσαι ο πρώην ανώνυμος - και τώρα επώνυμος αφού σε αυτόν αναφερόμουν.
Οι ως τώρα υποδείξεις σου στον S_G_ (όταν γράφεις για ηγέτες όπως ο Παπανδρέου να προσέχεις πώς τους κρίνεις κ.ο.κ.), ο τρόπος γραφής, οι αναφορές σε μπαμπάδες, το άγχος περί διχασμού (στην Ελλάδα του 21ου αιώνα!), καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αμύνθηκες αναφέροντας το πρώτο μου ποστ όπου τόλμησα να γελάσω με την ατάκα του S_G_ περί "Παπανδρεϊκής δημοκρατίας" μου θυμίζουν Έλληνα λυκειάρχη των αθάνατων 80's.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απορία σου αναφορικά με τα επιχειρήματα του S_G_:
«Ποια επιχειρήματα κ. Avatar;»
Διαβάζοντας βέβαια το τοπικ βλέπει κανείς τον S_G_ να παραθέτει άρθρα, πίνακες, links κ.ο.κ.
Αλλά αυτά δεν είναι επιχειρήματα…
Προς τιμή σου, στο προτελευταίο σου ποστ κάνεις μία προσπάθεια να απαντήσεις επί της ουσίας στον S_G_.
Βέβαια διαβάζοντας π.χ. την πρόταση
«Οι ίδιοι οι πίνακες, με εξαίρεση την Ιρλανδία και με παράλειψη ομοειδών περιφεριακών οικονομιών καπιταλισμού στους οποίους ανήκουμε, αποδεικνύουν μάλον καλή πορεία, εφόσον και στις δύο περιπτώσεις βρισκόμαστε καλύτερα από τη Γερμανία...»
υποψιάζομαι ότι είτε δεν έχεις καταλάβει σε τι ακριβώς αναφέρονται οι συγκεκριμένοι πίνακες, είτε έχουμε μία τελείως διαφορετική αντίληψη τι εστί «καλή πορεία». Για μένα τουλάχιστον καλή πορεία θα είχαμε αν εμφανίζαμε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από την ήδη πλούσια γερμανία, όχι παρεμφερείς (κι αυτούς μετά βίας στη δεκαετία του ‘80)...
Aπογοητευμενος, γιατι τα κειμενα του S.G. είναι αξιόλογα και η κριτική άποψη βοηθάει περισσότερο απο το επαινετικό επιφώνημα.
Παρακάτω έχω μια παράγραφο μου και στη συνέχεια τη διαστρέβλωση της,
..." Oταν γράφεις για ηγετικές
προσωπικότητες, τον Α.Παπανδρέου, τον Κ. Καραμανλή,τον Κ.Μητσοτάκη αλλά και όσους είχαν ιστορικές ευθύνες, μπορείς να τους κρίνεις αλλά με επιχειρήματα όχι με κραυγές διχασμού...."
καμμία σχέση με το νόημα της πρότασης σου,
"....ως τώρα υποδείξεις σου στον S_G_ (όταν γράφεις για ηγέτες όπως ο Παπανδρέου να προσέχεις πώς τους κρίνεις κ.ο.κ.)...".
Aπογοητευμενος, γιατι τα κειμενα του S.G. είναι αξιόλογα και η κριτική άποψη βοηθάει περισσότερο απο το επαινετικό επιφώνημα.
Παρακάτω έχω μια παράγραφο μου και στη συνέχεια τη διαστρέβλωση της,
..." Oταν γράφεις για ηγετικές
προσωπικότητες, τον Α.Παπανδρέου, τον Κ. Καραμανλή,τον Κ.Μητσοτάκη αλλά και όσους είχαν ιστορικές ευθύνες, μπορείς να τους κρίνεις αλλά με επιχειρήματα όχι με κραυγές διχασμού...."
καμμία σχέση με το νόημα της πρότασης σου,
"....ως τώρα υποδείξεις σου στον S_G_ (όταν γράφεις για ηγέτες όπως ο Παπανδρέου να προσέχεις πώς τους κρίνεις κ.ο.κ.)...".
Λοιπόν, αν και το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω στην ζωή μου είναι να δικαιολογήσω τον Αντρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚικό οικονομικο και κοινωνικο μοντέλο της δεκαετίας του 80, η συζήτηση αυτή μου δίνει μια αφορμή να καυτηριάσω με ωθεί στο να μιλήσω για την μονοπαραμετρική αντίληψη αιτίασης, του οποίου υπόδειγμα είναι η συσχέτιση ΠΑΣΟΚ / οικονομίας από τον S_G. Η αντίληψη είναι της μορφής "το Χ φταίει για το Ψ, άρα το Χ φταίει αποκλειστικά, ή ακόμα και βασικά για το Ψ". Αν και υπάρχουν περιπτώσεις που τα πράγματα είναι τόσο απλά, αποτελούν εξαιρέσεις και είναι σοφό η συσχέτιση να μην συγχέεται με την αιτίαση.
Τα διαγράμματα που έχει αναρτήσει ο S_G δεν αποδεικνύουν από μόνα τους την ευθύνη του Παπανδρέου για το χάλι της οικονομίας. Τελεία. Κανένα διάγραμμα (από μόνο του) χωρίς γνώση των συγκυριών και των δεδομένων δεν προσφέρει εξήγηση. Το διάγραμμα είναι μια σύνοψη παρατηρήσεων. Για να τεκμαρθεί μια άμεση σχέση βασικού αιτιού (οικονομική πολιτική ΠΑΣΟΚ) και αιτιατού (στασιμότητα της Ελληνικής οικονομίας) χρειάζεται μια πειστικότερη ανάλυση. Προσέξτε, δεν λέω ότι η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν είχε μερίδιο (ενδεχομένως όχι αμελητέο) στο αποτέλεσμα, απλώς ότι πιθανόν υπήρχαν και πολλοί άλλοι ιδιαίτεροι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα και ότι και με διαφορετική διακηρυγμένη οικονομική πολιτική δεν ήταν σίγουρο ότι η σχεδόν μηδενική ανάπτυξη της περιόδου θα ήταν αισθητά διαφορετική.
Μια προσεκτικότερη ματιά θα διαπιστώσει πάντως πως, ακόμα και σύμφωνα με τα διαγράμματα αυτά, η Ελληνική οικονομία παρέμεινε στάσιμη από πριν τον Παπανδρέου (τρία χρόνια 79, 80 και 81) και παρέμεινε στάσιμη και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, της οποίας βασικοί οικονομικοί υπουργοί ήταν (εκτιμώ) ιδεολογικά συγγενείς με τον S_G.
Μια διεξοδικότερη ανάλυση της Ελληνικής οικονομίας που παίρνει υπόψη της την συγκυρία, τους δομικούς περιορισμούς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μεταπολεμικής ανάπτυξης στην χώρα, χρειάζεται και θα σας πρότεινα να ρίξετε μια ματιά σε αυτήν εδώ [pdf], όχι γιατί θεωρώ ότι είναι πρότυπή, αλλά επειδή είναι ευανάγνωστη και δίνει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την μεταπολεμική οικονομία συνολικά. Επίσης δεν είναι με κανέναν τρόπο "αριστερή" οπότε δεν έχω να ακούσω πάλι για τους "κακούς κομμουνιστές που γράφουν βλακείες" - κι έτσι μπορεί να διευκολυνθεί η συζήτηση. Παραθέτω σχετικό με το θέμα απόσπασμα:
"What were the factors that may account for this poor performance of the economy [in the period 1979-1995], besides, of course, the inappropriate economic policies, which do not seem to have initiated the troubles but which certainly led to a deterioration in the situation?. A number of external and internal factors could be mentioned, including the 1978 and the 1985 oil price increases, the rise of the South Eastern Asia countries, which were producing a similar range of manufactured products at lower cost, the inappropriate model of Greece’s development in the post-war years etc. However, the most important factor seems to have been full membership of the European Community, something for which the economy was totally unprepared. This sounds strange for a country that has been an associate member of the European Economic Community for 20 years and was supposed to gradually align tariffs and prepare itself for the final accession as full member, while receiving substantial amounts of resources from the EU budget. Although the country was simply supposed to prepare itself to become a full member of the European Communities it was, in reality, totally unprepared.. The economy was heavily protected on the import side and widely subsidised on the export side, so that it was bound to meet with tremendous problems in the new competitive environment of full membership. Besides, the truly substantial net amounts of resources that the country was receiving from the European Budget were partly counterbalanced by the negative balance of direct transfers through trade. In contrast the net balance of the two opposite transfers included mostly consumption resources, mainly going to farmers, which improved consumers’(and especially the farmers’) welfare but their positive impact on the growth of the economy was much smaller than their size would imply..."
Μερικά ακόμα σημεία: Παρότι όταν αρχίζω να μιλάω για τον Αντρέα, σύντομα βγάζω αφρούς από το στόμα και, για να το πω ευγενικά, δεν είναι από τους αγαπημένους μου πολιτικούς, δεν μορώ να παραγνωρίσω ότι έφερε σημαντικά μέτρα κοινωνικού εκσυγχρονισμού (πολιτικός γάμος, αυτόματο διαζύγιο, αποποινικοποίηση της μοιχείας) που οι άλλοι (που από πλευράς κοσμοθεώρησης ήταν αρκετά πίσω από εκεί που είναι ο Χριστόδουλος σήμερα) θα χρειαζόταν καμιά εικοσαριά χρόνια για να περάσουν (υπό την πίεση της ΕΕ πιθανόν). Επίσης ήταν εκείνος που αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση τερματίζοντας τελεσίδικα την περιθωριοποίηση των μισών Ελλήνων, απομάκρυνε τον τρόμο του χωροφύλακα, κατάργησε το (μαζικό τουλάχιστον) φακέλωμα, ολοκλήρωσε την αποχουντοποίηση του στρατεύματος και άλλαξε τον αστικό κώδικα προς το ευρωπαϊκότερο.
Με βάση αυτά, και ανεξάρτητα από τα πολλά κακά που έκανε στην χώρα, δεν νομίζω ότι είναι και έγκλημα να δοθεί σε ένα δρόμο το όνομά του. Να πω επίσης ότι αντίθετα από τον Στάλιν δεν έστειλε κανέναν σε Γκουλάγκ, δεν σκότωσε μυριάδες αντιφρονούντων και γενικά είναι μάλλον αστεία η σύγκριση. Επίσης να σε πληροφορήσω ότι υπάρχουν δρόμοι με ονόματα δοσιλόγων κατοχικών υπουργών (π.χ. Γεωργίου Μπάκου),βασιλέων που βαρύνονται με πραγματικά εγκλήματα και εκτελέσεις, ανθρώπων που διοργάνωσαν εκλογές βίας και νοθείας, υπάρχει πλατεία με το όνομα (και το άγαλμα) του ανθρώπου που επιδίωξε την έναρξη του εμφυλίου πολέμου κ.ο.κ. Οπότε προς τι η αγανάκτηση;
Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να μείνει ως ουσία από την συζήτηση δεν είναι ο μηδενισμός την προσφοράς Α.Παπανδρέου στη χώρα, αλλά η σταδιακή αναγνώριση από όλους ότι σε πολλά κρίσιμα ζητήματα η συμβολή του ήταν καταστροφική.
Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι ο Παπανδρέου "έσωσε τη χώρα", "έδωσε ψωμί στον κοσμάκη", παρέλαβε το "κατεστραμένο κράτος της Δεξιάς" κτλ. Όσο περνάνε τα χρόνια όλοι και λιγότεροι πιστεύουν πλέον στα αστεία αυτά συνθήματα του '80. Η ψυχρή θεώρηση των γεγονότων του αφαιρεί το φωτοστέφανο το οποίο του είχε παλιότερα βάλει σχεδόν ο μισός ελληνικός πληθυσμός.
Ο πυρήνας αυτού που λέει ο SG είναι ότι η χώρα δεν χρειαζόταν να πληρώσει τόσο σκληρά την ανάγκη της για περισσότερες ελευθερίες. Δεν χρειαζόταν ένα λαοπλάνο λαϊκιστή που για 5 πράγματα που ανέξοδα έδωσε στο λαό υποθήκευσε το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Αν η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα χωρίς των Παπανδρέου είναι δύσκολο ερώτημα. Σίγουρα είχε τις δυνατότητες να είναι πολύ καλύτερα, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Εκείνη την εποχή υπήρχε μια τεράστια πολιτική ανωριμότητα (σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ανελευθερίας της Χούντας και της Δεξιάς) που έκανε την Ελλάδα να μοιάζει με γενική συνέλευση φοιτητικού συνδικαλισμού. Το ότι ο Παπαντρέου επέπλευσε αυτού του κλίματος δεν ήταν απλά συγκυρία. Άρα δεν μπορεί ατομικά να φορτώνεται ευθύνες που αναλογούν σε πολλούς περισσότερους.
Κωστα ναι παραδεχτηκα οτι ειμαι πολυ τσαντισμενος. Οχι επειδη ταζησα (δεν με ακουμπησαν) και εχω καποια εμπαθεια, αλλα γιατι λογω επαγγελματος ο οικονομικος εξευτελισμος της παπανδρεϊκης Ελλαδας ειναι η μεγαλυτερη ταπεινωση που δεχομαι καθημερινα. Και απο πανω να δινουν το ονομα του αρχιλερα σε εναν δρομο που ο ιδιος θα επρεπε να εχει τελειωσει απο το 1985? Ουτως ή αλλως το κειμενο ξεκινησε σαν γκρινια, οπου το προσωπικο στοιχειο ειναι αποδεκτο. Οι πιο σοβαρες μελετες μας δημοσιευονται στην κυριως σελιδα μας. για τα αλλα σου απαντω κατω μαζι με την απαντηση στον Ταλω:
ταλω οι χωρες που δειχνω στους πινακες ειναι επιλεγμενες για καλη συγκριση. Και η συγκριση με αλλες χωρες απομονωνει τους κοινους παραγοντες (πετρελαϊκες κρισεις κτλ) που εριξαν τις οικονομιες το 80. η διαφορα μας λοιπον εχει να κανει με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα των χωρών υπο μελετη.
Αν κοιταξεις καλα δεν ευθυνονται καν τα οντως ανωμαλα πολιτικα χαρακτηριστικα της χωρας μας.
Η Ισπανια μπηκε λιγο μετα απο μας στην ΕΕ, με την 40χρονη ΣΚΛΗΡΗ δικτατορια της να εχει τελειωσει ακριβως μετα απο μας. Ξεκινουσαμε το 80 απο πολυ παρομοιο ΑΕΠ κ.κ. Με την καταλληλη πολιτικη εκμεταλλευτηκε την εισοδο στην ΕΕ σαν πλεονεκτημα, που σε μας εγινε βαρος. Σημερα ειναι περιπου 20% πλουσιοτεροι. Ενα 20% για καθε Ελληνα πολιτη, ενα ποσο που λειπει απο τους δρομους, τα νοσοκομεια, τα σχολεια, τα πανεπιστημια, τους φτωχους και τους πλουσιους μας. ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ! Γιαυτο θεωρω το ΑΕΠ κ.κ. εναν πολυ καλο δεικτη (να θυμισω οτι η κατανομη τους εισοδηματος στην Ελλαδα δεν αλλαξε πολυ, απλα μετατοπιστικε. Επισης εχουμε πολυ παρομοια ανισοτητα με την Ισπανια, που σημαινει οτι ΟΛΟΙ τους ειναι πλουσιοτεροι απο τους αντιστοιχους Ελληνες). Επισης, ακυρωνοντας την σκεψη οτι αναπτυξη και εκδημοκρατισμος δεν πανε μαζι, η καποτε καθολικη Ισπανια σημερα ειναι απο τις πιο δημοκρατικες στην ΕΕ, με γαμο ομοφυλων να εχει νομιμοποιηθει, με προστασια για τις μειονοτητες, με πολυ πιο σωστη αστυνομια απο την ελληνικη κτλ κτλ
Οι ΗΠΑ (και η Αγγλια που δεν εβαλα για πρακτικους λογους) χρησιμευουν σαν παραδειγμα οτι οι πολιτικες που προτεινουμε λειτουργησαν στις χωρες που εστω και λιγο τις ακολουθησαν. Η Γερμανια ειναι παραδειγμα οτι ακομα και το κλασικο σοσιαλιζον ευρωπαϊκο μοντελο, αν και σαφως μειονεκτικο, θα λειτουργουσε καλυτερα απο μας (θυμιζω οτι η Γερμανια ειχε υπερδιπλασιο εισοδημα απο μας και ως εκ τουτου το οτι αναπτυσσοταν σχεδον το ιδιο γρηγορα με μας ειναι 100% υπερ της). Η Ελλαδα δεν ειχε σοσιαλισμο, ειχε σοσια-ληστες που μας πουλησαν φουμαρα και κατεσφαξαν την οικονομια της χωρας για να φανε λιγο να λιγδωσει το αντερακι τους. Ουτε καν καλοι κλεφτες δεν ηταν, γιατι η ζημια που προκαλεσαν ειναι ασυγκριτα μεγαλυτερη του κερδους που εβγαλαν.
Η Ιρλανδια τελος ειναι το παραδειγμα του τι θα μπορουσε να εχει κανει ενας εμπνευσμενος φιλελευθερισμος για την χωρα μας. Δεν περιμενω οτι θα ταχαμε καταφερει τοσο καλα, γιατι τα εμποδια ειναι παμπολλα. Αλλα εστω το 30% της Ιρλανδικης Επιτυχιας ναχαμε θαμουν τρισευτυχισμενος.
gb φαινεται να υπονοεις οτι δεν εφταιγε ο ΑΠ. Εγω απτην αλλη πιστευω οτι πιο ισχυρος πρωθυπουργος δεν περασε απο την ΕΛλαδα τις τελευταιες δεκαετιες (ισως μονο ο Καραμανλης σε μια θητεια). Σιγουρα ο Αντρεας ηταν η αποθεωση της προσωπολατρειας και το συμβολο της εποχης του, αυτος και ο Ψαλτης :-)
Παντως σιγουρα συμφωνω οτι η ονοματοδοσια θα επρεπε να γινεται πιο ανοιχτα και οχι οπως τωρα που εχω την εντυπωση οτι ειναι απλα συνδιαλλαγη: Θα σας δωσουμε αυτους τους δρομους και σεις θα μας δωσετε αυτους...
α και Ταλω, ειμαι εναντιος στην ονοματοδοσια δρομων με τον επωνυμο οποιουδηποτε απατεωνα ή αποτυχημενου που ετυχε να εχει αρκετους οπαδους. Ακομα περισσοτερο ενος ανθρωπου που ξεσκισε την Ελλαδα με τοσους τροπους και ευθυνεται μεταξυ αλλων για την σχετικη φτωχεια 11 εκατομμυριων και για το οτι τουλαχιστον 60.000 νεοι Ελληνες παιρνουν τους δρομος για να σπουδαζουν εξω ετησιως. Και μαλιστα οχι απο λαθος, αλλα εξ επι τουτου, για το προσωπικο του οφελος!! Για σκεψου το αυτο σε χωρα μεγεθους Ρωσιας... Αν ο Παπανδρεου διοικουσε χωρα τετοιου μεγεθους ΤΟ ΕΓΓΥΩΜΑΙ οτι θα περνουσε στα μαυρα καταστιχα της ιστοριας...
παρεπιμπτοντως στην Ισπανια, ειδικα στην νοτια υπαρχουν αρκετοι δρομοι και πλατειες που λεγονται "Καουδιγιο Φρανκο". Ανατριχιαζω καθε φορα που τους βλεπω.
Και η ταπεινότητά μου συμφωνεί με το άρθρο σου. Είναι η αντικειμενική αλήθεια, μελετώντας τα οικονομικά στοιχεία και τα δεδομένα εκείνης της εποχής, πως ο Παπανδρέου δεν προσέφερε τίποτα αναπτυξιακό στον τόπο. Αλλά πριν τον καταδικάσουμε στο πυρ το εξώτερον θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε τυχόν ελαφρυντικά που έχει. Το μοναδικό ελαφρυντικό που θα μπορούσα να βρω (και πιστέψτε με, έψαξα πολύ, έτσι ώστε να ακουστεί η altera pars) και υπόκεινται περισσότερο στο χώρο της οικονομικής φιλοσοφίας είναι η πιθανότητα ως οικονομολόγος να κλείνει προς τον Κεϊνσιανισμό.
Σκοπός του Κεϊνσιανισμού είναι η πλήρης απασχόληση, αδιαφορώντας για τα ελλείμματα.
Εάν ως οικονομολόγος ήταν Κεϊνσιανιστής και προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει τις ιδέες του Κέϊνς στην Ελλάδα, τότε αυτό είναι ελαφρυντικό. Προσπάθησε και απέτυχε, όπως είχε προσπαθήσει και ο Μιτεράν να βγάλει την Γαλλία από την κρίση το 1980, ακολουθώντας κεϊνσιανιστικές πολιτικές, και φυσικά απέτυχε και αυτός.
Εάν όμως ως οικονομολόγος ήταν μονεταριστής, και έκανε ότι έκανε για να βγει μόνο και μόνο στην εξουσία, τότε κανένα ελαφρυντικό δεν πρέπει να του αναγνωριστεί.
Υπάρχει διαφορά να αποτυγχάνεις, έχοντας καλές προθέσεις, και να αποτυγχάνεις, γνωρίζοντας πως οι ενέργειές σου θα σε οδηγήσουν σε αδιέξοδο
Παιδιά τι να πω, τα είπατε όλα αν και το ζουμί είναι δυο-τρεις σελίδες.
Δεν θα κρίνω τα του ανδρός τα είπανε άλλοι καλύτερα από μένα. Θα επαναλάβω ένα πράγμα από τα όσα συζητήθηκαν πιο πάνω:
Ήταν ανάγκη αυτή η χώρα που βρε παιδί μου ήταν στη μεταπολίτευση ήδη, έκανε βήματα, ήταν ανάγκη να πληρώσει τόσο ακριβά και με τόσο στρεβλό τρόπο τον "εκδημοκρατισμό" της με ή χωρίς εισαγωγικά; Δεν μπορούσαμε με λιγότερο φανατισμό και ιδεοληψίες, περισσότερη δουλειά και άλλου είδους οράματα να πάμε μπροστά;
Παιδιά, ο ΑΓΠ ήξερε μέχρι κεραίας που οδηγούσε τη χώρα, όπως ήξεραν και οι ακόλουθοι του. Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχουν ελαφρυντικά.
Από την ξύλινη γλώσσα της δεκαετίας του 80 στον ευδαιμονισμό κατά το "Φράγκα, Γκόμενες Παλάτια" των περιοδικών lifestyle της δεκαετίας του 90 και στην δυστυχώς ανεπάρκεια των σημερινών κρατούντων όπου ένας ολόκληρος κόσμος που πίστευε πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι το απόλυτο δαιμονικό κακό και αφιόνιζε τα παιδιά του, πως η μοιχεία είναι το spice απέναντι στo ξενέρομα της οικογενειακής ζωής, λες και παντρεύεται κάποιος για να συνεχίσει το clubbing των μετεφηβικών του χρόνων, πως είναι φυσιολογικό οι μισοί εργαζόμενοι να ρεύουνε σε έναν ανώριμο κοινωνικά και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ίχνος επιχειρηματικότητας ιδιωτικό τομέα (παθώς - τους έλεγχε κανείς; ο προ δεκαετίας εργοδότης μου μας έκλεβε ένσημα και ταυτόχρονα χόρευε με το Γιαννόπουλο, τότε υπουργό εργασίας), πως "είπαμε να κάνει ένας υπουργός ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και 500 εκατομμύρια".
Πριν υποστηρίξει κάποιος τον ΑΓΠ ας σκεφτεί πρώτα ότι το μετρό, το αεροδρόμιο και η Αττική οδός είχαν κουτσά στραβά δρομολογηθεί από τη δεκαετία του 70 αλλά τελείωσαν 30 χρόνια αργότερα, ας καθίσει κάτω να σκεφτεί -και μόνο αυτό που να πάρει ο διάολος φτάνει, το απίστευτο, αμίμητο, τερματικά ανήθικο όχι για τον εαυτό του και τους βολεμένους γύρω του αλλά για αυτό το μαλάκα λαό που ήθελε "δημοκρατία" και στενάζει στα σουπερμάρκετ και τις λαϊκές , επαναλαμβάνω το απίστευτο του Σημίτη, "εμείς δεν θα γίνουμε Ιρλανδία". Ας σκεφτεί γιατί τα πενιχρά Ευρώ από το μισθό και τη σύνταξη "φιλοδώρημα" δεν του φτάνουν για να συμμετάσχει στο νέο όραμα της εκσυγχρονισμένης Ελλάδας και να διανοηθεί ποιος φταίει.
Ας το ξανασκεφτεί όταν θα ξανακούσει στη δουλειά για το "takeover" από τους Άγγλους, Γάλλους Πορτογάλους και θα τον πιάσει η ΑΠΟΛΥΤΗ ανασφάλεια να μη χάσει το ψωμί του γιατι φυσικά ΔΕΝ επενδύουν οι ξένοι στην "ισχυρή Ελλάδα", μόνο αγοράζουν έτοιμες επιχειρήσεις, για τα φρέσκα προτιμούν να πάνε Ιρλανδία, ενώ θα ξαναδεί τις νεαντερτάλιες μονίμως ξινισμένες φάτσες των συνδικαλιστών να μιλούν για κεκτημένα.
Ας το ξανασκεφτεί όταν θα δει το παιδί του ή τον εαυτό του να ξευτελίζεται από τα κομπλεξικά καψόνια του ΔΙΚΑΤΣΑ επειδή τόλμησε να μη δώσει γη και ύδωρ στο τοπικό καθηγητικό κατεστημένο που τάχαμ ενδιαφέρεται για το "δημόσιο" χαρακτήρα της΄παιδείας", και έφυγε για σπουδές στην αλλοδαπή μπάς και βρεί το φώς του.
Φίλε SG εσύ είχες την ευκαιρία αλλά και τη γενναιότητα να ανταπαντήσεις στον ΑΝΗΘΙΚΟ εκβιασμό των μέχρι πρότινος λωτοφάγων "αν δε σας αρέσει να φύγετε από την Ελλάδα" και να την κάνεις ως είχες το δικαίωμα με ελαφρά πηδηματάκια. Οι υπόλοιποι να δούμε τι να κάνουμε όπου αντί να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν είμαστε ελέφαντες στο τέλος με τα περίεργα που βλέπουμε εδώ πέρα θα νομίσουμε ότι έχουμε και προβοσκίδες…
Γρηγόρης Μαλούκος
ή άλλως πως, gm2263
Καλή η κριτική σου με τη μέθοδο της Σωκρατικής ειρωνίας, αλλά είναι στον αέρα γιατί λείπει η προυποθετούμενη Σωκρατική μαιευτική. Αλλοιώς να το εκλάβουμε για μεταφυσική ρητορία.
Για τους κακούς μάς τα είπες ώραία.
Τώρα πές μας και για τους καλούς.
Γράφεις, Γρ.Μ.
"..,καιέφυγε για σπουδές στην αλλοδαπή μπάς και βρεί το φώς του."
Ποιός ο ΑΓΠ ? Πράγματι όπως το λές,
.. "Παιδιά, ο ΑΓΠ ήξερε μέχρι κεραίας που οδηγούσε τη χώρα, όπως ήξεραν και οι ακόλουθοι του. Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχουν ελαφρυντικά."
Δυστυχώς δεν υπάρχουν καλοί σε αυτή την υπόθεση. Αυτό ακριβώς λεμε σε πολλά σημεία εδώ πέρα ότι το τίμημα της ανάληψης ουσιαστικής δράσης είναι τέτοιο που κανέις δεν το αναλαμβανει...
gm2263
Ιστικογλου ο Λεϊνς δεν ειπε ποτε του οτι θα επρεπε να εχουμε μονιμα υψηλα ελλειμματα! Αλλα το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρεου και μετα εκανε ακριβως αυτο, μονιμα ελλειμματα ακομα και στην ακμη οχι μονο στην υφεση.
Τουτεστιν συμφωνω απολυτα με τον Γρηγορη. ο παπανδρεου ηξερε ακριβως τι εκανε και το εκανε με την θεληση του. δεν εχει δικαιολογια!
ΥΓ Για τον Κεϊνς και την παρερμηνεια του, θα ηθελα να πω δυο λογακια σε ξεχωριστο τοπικ...
Πώς το λέμε ?
ΔΙΧΤΥΟ ΔΙΚΗ , ΟΧΙ ΤΗΛΕ ΔΙΚΗ
S G said...
Ιστικογλου ο Λεϊνς δεν ειπε ποτε του οτι θα επρεπε να εχουμε μονιμα υψηλα ελλειμματα!
Συμφωνώ μαζί σου. Ο ίδιος οι Κέινς υποστήριζε την εξισορρόπηση του προυπολογισμού ανάλογα με τον κύκλο, πλενόνασμα στην οικονομική άνθηση και ελλείμματα στην ύφεση.
Και φυσικά οι "κεινσιανοί" πολιτικοί
διαστρέβλωσαν αυτήν την βασική του ιδέα, όπως, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι ο Μάρξ δυστυχώς διαστρεβλώθηκε τα μάλλα(sic) από τον
Στάλιν, και η γνώμη που έχουμε εμείς οι "δυτικοί" για αυτόν τον μεγάλο φιλόσοφο και οικονομολόγο είναι ότι μας παρουσιάζει ο Στάλιν
Συνηγορώ και εγώ υπέρ αυτού του άρθρου για τον Κεινς.
Πω Πω τι διάβασα σήμερα!!! τέτοιες αποψεις περι Ανδρέα Παπανδρέου δεν είχαν ούτε οι χουντικοί συνταγματάρχες!
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι η μεγαλύτερη προσωπικότητα στην νεότερη Ελληνική ιστορία.
ανέλαβε ένα ξέφραγο αμπέλι στο οποίο κυβερνούσε το παρακράτος και το οργάνωσε.Ίδρυσε το εθνικό σύστημα υγείας,έφερε την ισότητα στα 2 φύλα,ίδρυσε τα ΤΕΙ,διπλασίασε τις αποδοχές στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα,αναγνώρισε τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης,έθωσε πολλά πολιτικά,κοινωνικά και νομικά δικαιώματα στις γυναίκες,κατασκεύασε μικρά και μεγάλα έργα υποδομής στην περιφέρια με κοδύλια των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγράμματων,δημιούργησε κέντρα υγείας ,περιφερειακα και νομαρχιακά Νοσοκομεία,έκανε πράξη τη δωρεάν παιδεία.
Τώρα όσον αφορά ότι έμαθε τους Ελληνες να ζούν με δανεικά...Εγω ξέρω ότι στην εποχή του δεν υπήρχαν διακοποδάνεια,εορτοδάνεια κλπ τα οποία σήμερα ζούν τον ελληνικό λαό.
"κατασκεύασε μικρά και μεγάλα έργα υποδομής"
μιλαμε για το ατομο που καθυστερησε το αεροδρομιο των Σπατων 20 χρονια? Το Μετρο της Αθηνας αλλα τοσα?
"έκανε πράξη τη δωρεάν παιδεία"
πριν δεν ηταν δωρεαν? η θες να πεις οτι εκανε καλο στα ελληνικα ΑΕΙ ριχνοντας τα στον βορβορατης κομματικοποιησης και του δημοσιοϋπαλληλισμου που τα δερνει ως σημερα?
"Εγω ξέρω ότι στην εποχή του δεν υπήρχαν διακοποδάνεια,εορτοδάνεια κλπ τα οποία σήμερα ζούν τον ελληνικό λαό."
σου διαφευγει η μικρη λεπτομερεια οτι τα ιδιωτικα δανεια τα επιλεγει ο καθενας κατα τις προτιμησεις του, ενω ο Αντρεας μας εγδυσε ολους, τα εφαγε (καποτε πρεπει να εξηγησω γιατι ο πληθωρισμος ειναι κλοπη χρηματων αποτους πολιτες στο κρατος) και λογαριασμο δεν εδωσε?
Εχουμε μαλλον πολυ διαφορετικη αποψη για τον κοσμο...
Όταν λές οτι ο Α.Παπανδρέου μας έγδυσε τί εννοείς? ξέχασες το διπλασιασμό μισθών και συντάξεων στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα? έφαγε ψωμί ο λαός απο τον Παπανδρέου...
ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στην πραγματοποίηση του οράματος του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη. Έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση,αναγνώρισε οριστικά την Εθνική Αντίσταση και τα δικαιώματα των αγωνιστών της στον αγώνα κατά των κατακτητών, κατήργησε τις γιορτές μίσους, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τους φακέλους της ντροπής.Πίστευε στην ισότητα των 2 φύλων και έδωσε πολλά προνόμια στις γυναίκες, διαδραματίζοντας σημαντική πορεία στη ζωή του τόπου ενώ σε αυτόν οφείλεται και η σημερινή μορφή οργάνωσης των κομμάτων. Αποτελεί γεγονός ότι κατα την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Ανδρέα Παπανδρέου οι κρατικοί μηχανισμοί διογκώθηκαν με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος,αλλά είναι βέβαιο οτι η διαδικασία αυτή είχε ήδη ενεργοποιηθεί απο πολύ νωρίτερα.Μέσα στο κοινωνικό κόστος περιλαμβάνεται ο υψηλός πληθωρισμός,που δεν ξεπέρασε όμως τα επίπεδα του 1980-1981 και τα τεράστια προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών,που όμως δεν ήταν άμοιρα της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή κοινότητα.
Σίγουρα έχουμε διαφορετική άποψη για τον κόσμο και πολύ χαίρομαι γιαυτό...
Γράφεις πολύ λίγα...
ΟΛΑ ΤΑ "ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΝΔΡΕΑ" ΕΔΩ
http://clubs.pathfinder.gr/pasokkateleth
Ο Δημιουργός
Είσαι μεγάλος μαλάκας, άντε γαμήσου καθήκι
οι άλλοι δρόμοι δεν σε πειραζουν, αυτός σε πείραξε! Κακομοίρη.
Ρε παιδιά γιατί τόσος φανατισμός; Επειδή ακούγατε τους γονείς σας να βρίζουν την αριστερά και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να είστε και εσείς τόσο φανατικοί; Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν προσωπικότητα διεθνώς αναγνωρισμένη και πολύ καλός στην επιστήμη που σπούδασε. Πήγε την Ελλάδα μπροστά γιατί επι της κυνέρνησης του ένωσε περισσότερο τον ελληνικό λαό, πράγμα πολύ βασικό για μια χώρα. Ξέρω ότι η δεκαετία του 80' ήταν μια δεκαετία που χαλάρωσε ο έλληνας πολίτης και απόλαυσε κάποια βασικά αγαθά χωρίς να σκέφτεται τα χρήματα που θα χαλάσει. Είναι αλήθεια πως ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε μάλλον σπάταλη οικονομική πολιτική αλλά αυτό το έκανε γιατί πίστεψε πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο Έλληνας ήθελε να "χαλαρώσει". Έδωσε λεφτά που πήγαν στο βρόντο ( δες ο αγρότης με BMW ) και γι'αυτό το λόγο έγινε ιδαίτερα αγαπητός από μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.
Και όσον αφορά στο δρόμο νομίζω ότι είσαι υπερβολικός, είτε το θες είτε όχι ο Ανδρέας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία και γι'αυτό ένας δρόμος του αξίζει.
Ρε παιδιά, ας μου επιτραπεί και εμένα να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
1. Προφανώς δικαιολογείτε να ονομάζουμε δρόμους με το όνομα ενός πρωθυπουργού που επανεκλέγηκε για 3 (ή 4, ξέχασα!) τετραετίες. Αν και συμφωνώ ότι ήταν πολύ χειρότερος των περιστάσεων, είναι μέρος της ιστορίας μας.
2. Τίποτε δεν είναι μαυρόασπρο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι εξίσου γκρίζα. Είναι εύκολο να λέμε ότι υπάρχουν πάντα 2 (και περισσότερες) πλευρές σε κάθε τι, αλλά στο τέλος πρέπει να μπορούμε να καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση μου φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δικαιολογημένη η άποψη ότι ο ΑΠ, παρά τα επιμέρους θετικά στοιχεία, ήταν επιζήμιος για την χώρα τόσο για τα κακά που έκανε, όσο και τα "καλά" που θα μπορούσε να κάνει και δεν έκανε.
3. Ένα άλλο έωλο επιχείρημα που χρησιμοποιείται συχνά είναι η παράθεση των "έργων" που έγιναν από πολιτικούς ή κυβερνήσεις χωρίς προσπάθεια να συγκριθούν αυτά με τι θα ήταν λογικό να είχε γίνει στην ίδια περίοδο.
Το ερώτημα δεν είναι εάν ο ΑΠ (και το ΠΑΣΟΚ) στις δύο δεκαετίες που κυβέρνησαν την χώρα έκαναν και "καλά" πράγματα. Αλίμονο! Για να είναι ένας πολιτικός πετυχημένος όμως δεν φτάνει να κάνει ορισμένα καλά πράγματα. Χρειάζεται και να κάνει λίγα "κακά". Χρειάζεται και να κάνει και περισσότερα "καλά" από ότι θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς στην ίδια χρονική περίοδο.
Η σύγκριση με την Ισπανία του (επίσης) σοσιαλιστή Γκονζάλες που έβγαινε από την πολλαπλά χειρότερη και πιο μακροχρόνια χούντα του Φράνκο είναι απογοητευτική για τον ΑΠ και την Ελλάδα...
4. Το να είναι κάποιος κατά του ΑΠ, δεν σημαίνει ότι θα προτιμούσαμε τον Ράλλη ή την παραμονή της ΝΔ στην εξουσία για 30 χρόνια. Η άνοδος στην εξουσία ενός μη-δεξιού κόμματος ήταν σίγουρα θετικό για την εμβάθυνση της δημοκρατίας μας (αν και ίσως όχι της οικονομίας μας). Απλώς θα ήταν καλύτερα εάν είχαμε ένα καλύτερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα από το ΠΑΣΟΚ του ΑΠ...
5. Αναφέρθηκε από κάποιον παραπάνω για το πως ο ΑΠ ήταν αναγνωρισμένος οικονομολόγος, ως ένα θετικό στοιχείο. Κανένας δεν αμφισβητεί την εξυπνάδα και τις ικανότητες του ΑΠ. Αντιθέτως, το γεγονός ότι ήταν ένας πολύ μορφωμένος και έξυπνος άνθρωπος, κάνει ακόμα πιο απαράδεκτο και απογοητευτικό ότι εν γνώση του καταπόνησε τόσο την Ελληνική οικονομία.
6. Επίσης αναφέρθηκε το πως ο ΑΠ έδωσε χρήματα, αυξήσεις κτλ στον λαό κτλ. Ωστόσο αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι τα εξής:
α) πολλά από τα χρήματα, ιδίως για τους αγρότες, ήρθαν από την ΕΟΚ και την ιδιαίτερα γενναιόδωρη (όσο και καταστροφική για την Ευρώπη) Κοινή Αγροτική Πολιτική.
β) πολλά από τα χρήματα επίσης ήρθαν από τον περιορισμό του προγράμματος δημοσιών επενδύσεων με αποτέλεσμα να βρεθεί η Ελλάδα στις αρχές του 90 με πραγματικά τριτοκοσμικές υποδομές, παρά τα πακέτα Ντελόρ.
γ) πολλά από τα χρήματα ήρθαν από δανεισμό. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο και λαϊκίστικο από μια κυβέρνηση η οποία δανείζεται για να κερδίσει ψήφους.
δ) παρά όλα αυτά, τα χρήματα της ΕΟΚ, τα δάνεια, τον περιορισμό των δημοσίων έργων κτλ, το εθνικό εισόδημα αυξήθηκε πολύ λιγότερο από ότι θα περίμενε κανείς από μια χώρα σαν την Ελλάδα. Προσοχή, ναι αυξήθηκε αλλά θα μπορούσε (έπρεπε!) να αυξηθεί περισσότερο.
ε) επιπλέον, παρά τις "παροχές" και τα "φιλολαϊκά" μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο Ανώνυμος παραπάνω, όλες οι έρευνες και στατιστικές (με όλους τους γνωστούς περιορισμούς τους βέβαια) συμφωνούν ότι ΔΕΝ μειώθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες. Και αυτό εν μέρη λόγο του πληθωρισμού ο οποίος έτρωγε όλες τις αυξήσεις.
7. Όπως ήδη αναφέρθηκε, μετά από 15 χρόνια ΑΠ και 20 χρόνια ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα είναι τώρα μία από τις λιγότερο κοινωνικά φιλελεύθερες (ή "προοδευτικές" αν προτειμάτε), μαζί με την πολύ φτωχότερη, καθολική Πολωνία η οποία μόλις τώρα μπήκε στην ΕΟΚ. Παρά την τεράστια δύναμη που είχε ο ΑΠ, ούτε τον πολιτικό γάμο καθιέρωσε, ούτε τον χωρισμό εκκλησίας κράτους κτλ. Αυτό μας έλλειπε, να μην είχε καθιερωθεί η ισότητα των γυναικών, με οποιανδήποτε κυβέρνηση...
8. Πέρα από τους αριθμούς, σίγουρα το μεγαλύτερο λάθος του ΑΠ είναι η επιζήμια επιρροή του στην εθνική νοοτροπία. Η ανοχή, αν όχι η ενθάρρυνση της διαφθοράς, η προσπάθεια διαιώνισης του διχασμού και του διαχωρισμού μίσους μεταξύ δεξιάς/αριστεράς, η αντίληψη του προοδευτικού/ σοσιαλιστικού ως αντιαμερικανικές ψευτοπαλληκαριές, συνδικαλιστικά κεκτημένα, κρατική γραφειοκρατία και υδροκεφαλισμός κτλ.
Προφανώς μερικά από αυτά είχαν αρχίσει ήδη πριν από αυτόν, και μερικά θα είχαν συμβεί και χωρίς αυτόν. Αλλά αυτά δεν είναι δικαιολογίες για ένα πανίσχυρο πολιτικό που κυβέρνησε την χώρα για τόσο πολύ καιρό.
Συγνώμη που σας κούρασα!
μεγάλε δεν ξέρεις τι σου γίνεται,είσαι τόσο μικρός για να μιλάς για να ηγέτη σαν τον Ανδρέα όσο μεγάλος Νεοφασίστας και Γαλάζιο στρουμφάκι είσαι.Κι εκτός από την ελάχιστη σημασία που έχει ένας δρόμος και η τιμητική ονομασία του στο όνομα και στην μνήμη του μεγαλύτερο πολιτικού ηγέτη της μεταπολίτευσης να ξέρεις ένα πράγμα,ότι και να λέτε θα είστε πάντα μια μίζερη Δεξιά,χωρίς καμία πρόοδο,με πολιτικές υπονομεύσεις ,απειρία και ειδικότητα στις υποκλοπές και τα σκάνδαλα...Παρτίς Θρησκεία Οικογένεια για μια Ελλάδα μεγάλη..έτσι ώστε να τρώνε τα κομματοσκυλα της Νεοδεξιας και του παρακράτους.Μπορεί να μην ψήφησα ποτέ Πασόκ,αλλά οι απόψεις σου ευτυχώς δεν έχουν την δύναμη να αμαυρώσουν την Ιστορία όση λάσπη και να ρίξεις μέσα από το άθλιο blog σου.
αντε ρε παλιοφασιστες που πιανετε στο στομα σας τον ανδρεα.Αλλα βεβαια για σας τους φιλελευθερους υπαρχει μονο το χρημα,ακομα και την μανα σας θα πουλουσατε
KALA RE MALAKES DEKSIOI,AKOMA DEN EXETE XONEPSEI TIS PSOLIES TOU ANDREA?AKOMA KAI TORA?
ANTE KOUFALES POU THA PIASETE STO STOMA SAS TON IGETI TOU ELLINIKOU LAOU.
Ατράνταχτα τα παραπάνω επιχειρήματα των πασόκων! :-)))
Είστε τόσο ζώα, που εξακολουθείτε να μην βλέπετε τι ήταν πράγματι ο αλήστου μνήμης ΑΠ. Μου αρέσει αυτό το "βάθεμα και πλάτεμα της δημοκρατίας, χωρίς πρωτόγνωρα πισωγυρίσματα" LOL. Κατάστρεψε συν τοι άλλοις την ελληνική γλώσσα.
Παπανδρεϊκή Δημοκρατία = Ελληνική Τζαμαχιρία. Κατά κει στόχευε ο ερίφης, γι αυτό είχε και τους πρασινοφρουρούς, αλλά λόγω Καραμανλή δεν του έκατσε.
Αν ήταν μεγάλος πολιτικός και όχι μεγάλος μαλάκας, θα ήξερε ότι η Ελλάδα, μία χώρα-μέλος της (τότε) ΕΟΚ, δεν μπορεί να γίνει Λιβύη του Καντάφι.
Το 1996 η γαλλική "Le Monde", στην νεκρολογία της για τον Μιτεράν έγραφε: «Ξεκίνησε σαν ένας Ζωρές για να καταλήξει ένας Παπανδρέου»! Αυτό τα λέει όλα νομίζω. Ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε την κλοπή δημοσίου χρήματος, ο σοσιαλ-ληστής που πέθανε στην ροζ βίλα της Εκάλης, ο πολιτικός που ήξερε ότι κόσμος πεινά και αυτός του μιλούσε για «στενωπούς» και «ετεροχρονισμούς», ζούσε μέσα στην χλιδή, και αυτός και το περιβάλλον του. Πού βρήκε τα λεφτά; Ο πατέρας του ήταν έντιμος και πέθανε πτωχός. Η μόνη του περιουσία ήταν το σπίτι στο Καστρί. Ο Ανδρέας πού βρήκε τα λεφτά;
Ανοίξτε τα μάτια σας ορισμένοι, εκτός κι συντρώγατε την εποχή εκείνη και την νοσταλγείτε. Άλλωστε, συντρόφια, αυτό σημαίνει σύντροφος (συν+τρώγω => σύντροφος, αυτός με τον οποίο τρως μαζί).
Δημοσίευση σχολίου