Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2006

Αθηνα - παραλιακη πολη

Η πολη με το μεγαλυτερο παραθαλασσιο μετωπο, χωρις παραλια!

Οπως εχουμε ξαναπει, ενα απο τα μεγαλυτερα λαθη στην σημερινη γενικη μορφη της Αθηνας ειναι για μενα η ελλειψη σωστης παραλιακης ζωνης. Οι περισσοτερες ευρωπαϊκες πολεις θα εδιναν τα παντα για μια παραθαλασσια θεση σαν της Αθηνας. Συνηθως αναγκαζονται να συμβιβαζονται με ομορφα ποταμια και ελευθερους χωρους διπλα σε αυτα (Βοννη, Ντυσελντορφ, Κολωνια, Στρασβουργο, Ρωμη, Λονδινο), ακομα και με τεχνητες παραλιες (Βιεννη, Παρισι, Βερολινο)! Οι λιγες πολεις που ειναι οντως πανω στην θαλασσα αξιοποιουν την θεση αυτην σαν πλεονεκτημα πρωτου μεγεθους. Το παραδειγμα της μεσογειακης Βαρκελωνης ειναι εδω εξαιρετικο, αλλα οχι το μονο. Στο Συδνεϋ η ακτη εχει χρησιμοποιηθει για θαυμασιο αρχιτεκτονικο αποτελεσμα, στην ΝΥ το υδατινο μετωπο της δινει μια αλλη λαμψη, το Σικαγο χρησιμοποιει επισης θαυμασια την παραλια για χωρο περιπατου. Ολες σχεδον οι παραθαλασσιες πολεις στον πολιτισμενο κοσμο επενδυουν πολλα για να εχουν μια ομορφη παραλια ανοιχτη σε ολους.


Βερολινο: παραλια και χαλαρωση σε μια πολη 4 εκ. ψυχων


Ακομα και στο Βανκουβερ, μια πολυ βορεια πολη, υπαρχει παραλια μεσα στην πολη! Στο Τοροντο επισης σεβονται το υδατινο μετωπο τους, ακομα και αν καμμια φορα χιονιζει :-)

Βασικα η μονη πολη που εχω επισκεφτει και χρησιμοποιει την παραλια της μονο για να ριχνει μπαζα, καταυλισμους τσιγγανων και ενιοτε και για κανα τσιμεντενιο γηπεδο, ειναι η Αθηνα! Καθε επισκεπτης που ερχεται στην πολη με ρωταει πως μπορουμε να παμε στην παραλια για ωραια βολτα και του λεω οτι κατι τετοιο ουσιαστικα δεν υπαρχει (εκτος αν τρεξεις 25 χμ μεχρι την Γλυφαδα). Οταν οι Γερμανοι επισκεπτες ενα απο τα πρωτα πραγματα που κανουν στην Βαρκελωνη, ακομα και στο καταχειμωνο ειναι να πανε στην Παραλια, στην Αθηνα απλα την παρατανε οσο πιο γρηγορα γινεται για κανα νησι!

Νομιζω ενας απο τους λογους για αυτην την απαραδεκτη κατασταση ειναι για μια ακομη φορα η ιδεοληψια και ο τοπικισμος/ΝΙΜΒΥισμος των Ελληνων. Για την μεν ιδεοληψια, κοιταξτε αυτο. Στο αρθρο ορθα επισημαινεται το χάλι της παραλιακης, αλλα ως υπευθυνος φαινεται να κατηγορειται ο... φιλελευθερισμος! Μα ποιος ειπε οτι ο φιλελευθερισμος ειναι εναντιος στα δημοσια παρκα? Μηπως η ΝΥ ας πουμε δεν εχει τρομερα μερη περιπατου, μηπως δεν εχει το Σεντραλ Παρκ? Ο φιλελευθερισμος και η λογικη ειναι αντιθετοι στην παρακμη που φερνει η αποκλειστικη χρηση και διαχειριση απο το δημοσιο. Αλλα το κλειδι ειναι εδω:

η εικόνα του [παραλιακου] μετώπου προσαρμόστηκε στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι ένας δημόσιος χώρος για να έχει αξία πρέπει να προσπορίζει υλικά κέρδη

Δεν καταλαβαινω τι προβλημα εχει ο συγγραφεας (εκτος της μανιακης ιδεοληψιας εναντια στο κερδος). Αυτη η αντιληψη ειναι σωστη, αλλα δυστυχως ανεφαρμοστη στην Ελλαδα. Γιατι δεν σημαινει οτι ο χωρος πρεπει να ειναι κλειστος και με εισιτηρειο. Ο χωρος πρεπει να ειναι ανοιχτος σε ολους αλλα και ελκυστικος σε ολους, ολη μερα και νυχτα. Αυτο σημαινει οτι η παραλια πρεπει να ειναι καθαρη, προσεγμενη, να εχει αμμο, αλλα και καποια μπαρ, εστιατορια, χωρους αναψυχης. Ολα χρειαζονται! Για καποιον παρανοϊκο λογο στην Ελλαδα γεμιζουμε τα παραλιακα μπαρ και πληρωνουμε 7 ευρω για μια μπυρα, αλλα απο την αλλη επιμενουμε να τα απαγορευουμε και να τα σπρωχνουμε στην αυθαιρεσια! Αντιθετα στην Βαρκελωνη πχ, ο δημος νοικιαζει μερικα καλαισθητα ελαφρια κτισματα σε μπαρ και εστιατορια. Απο αυτα φυσικα λαμβανει και πορους για να συντηρει τον χωρο. Τα δημοσια παρκα αθηναϊκου στυλ, μιζερες ερημιες, παρατημενα και ξεχαρβαλωμενα δεν εξυπηρετουν κανεναν. Πρεπει να μαθουμε να συνδυαζουμε την ιδιωτικη πρωτοβουλια με την δημοσια χρηση ενος χωρου. Με μέτρο και σοβαροτητα, οχι με πληρεις απαγορευσεις που καταληγουν στην διαφθορα και στα αυθαιρετα.
Για επισκεπτες και ντοπιους, η παραλια θα πρεπει να ειναι ανοιχτη για κολυμπι, αθληση, περιπατο, αλλα και για ψυχαγωγια, γιορτες, μεγαλα γεγονοτα κτλ Αντιθετα στους Αθηναιους ειναι τοσο αγνωστη η εννοια του παρκου/δημοσιο χωρου ως χωρου διασκεδασης και αναψυχης που καποιος Αθηναιος με ρωτουσε τι χρειαζονται τα παρκα, εκτος απο πνευμονες πρασινου**!

Ο αλλος εχθρος της αποτελεσματικης δημοσιας χρησης του χωρου ειναι οι τοπικοι τυρρανισκοι. Ετσι πχ η κυβερνηση, υποκυπτωντας στις πιεσεις, σχεδιαζει να παραχωρησει μερος της παραλιακης στον Δημο Μοσχατου! Αν ειναι ποτε δυνατον, η παραλια της Αθηνας, ενας χωρος με υπερτοπικη αν οχι διεθνη σημασια* να δινεται σε εναν δημο με αστειους πορους και ακομα μικροτερο οραμα! Η παραλια της Αθηνας ανηκει σε ολους του Αθηναιους και πρεπει να διαχειριζεται προς οφελος ολων των Αθηναιων. Για μια ακομη φορα, νομιζω οτι πρεπει να υπαρχει ενας ενιαιος φορεας διαχειρισης ολων των ελευθερων χωρων της Αθηνας, με καποιο μεγαλο ολοκληρωμενο σχεδιο, οχι μπαλωματα απο δω κια πο κει απο τον... Δημο Μοσχατου! Και η παραλια μας πρεπει να γινει με μια εκτεταμενη παρμβαση, ενας τεραστιος περιπατος 30 χμ, με κατι για ολους. Θαλασσα, αμμουδια (τεχνητη οπου χρειαζεται), αλλα και χρησεις που να φερνουν κερδη και πορους για συντηρηση οπως μπαρ, εστιατορια, ξενοδοχεια.. Και βεβαια συνεχως ελευθερο χωρο για περιπατο, ρολλερς, ποδηλατα, τζογκινγκ κτλ Πως? Καπως ετσι δηλαδη:


η παραλια της Βαρκελωνης. Προσεξτε οτι ο ενας ουρανοξυστης που δημιουργηθηκε φερνει αρκετα κερδη για την συντηρηση ισως ολης της παραλιας. Τα κερδη απο τον αλλο πηγαινουν ας πουμε για αποσβεση της επενδυσης...


*οπως ειπα η παραλια μας ειναι απο τα λιγα οπλα μας για διεθνη χειμερινο τουρισμο Σαββατοκυριακου.
**ποσοι Αθηναιοι αραγε πανε σε καποιο παρκο μια καθημερινη? Σε καθε ευρωπαϊκη πολη τα παρκα ειναι γεματα νεους, συναυλιες, ζογκλερ, αθληση, ατομα που παιζουν μουσικη, τυμπανα, καποεϊρα. Στην Αθηνα ειναι απλα οι χωροι που πεταμε τα μπαζα και τους αστεγους...

20 σχόλια:

gb είπε...

Εγραψες για πολλές πόλεις, αλλά για
Θεσσαλονίκη-παραλιακή πόλη αποφεύγεις άν και έχει ενδθιαφέρον.
Δεν είναι πόλη; ή δεν είναι παραλιακή;

S G είπε...

δεν εγραψα γιατι για μενα ειναι απλα κακο παραδειγμα! την γνωμη μου για την θεσσαλονικη (αν και δεν ειμαι ειδικος, εχω παει μονο δυο φορες για 30 ωρες) την εχω πει:

η παραλια της πολης ειναι το μεγαλο πλεονεκτημα της αλλα σημερα ειναι τραγικα μιζερη, στενη, με αυτοκινητα και χαος! το ιδιο πλανο που προτεινω για την αθηνα γινεται ευκολα στην θεσαλλονικη: υπογειοποιηση του δρομου, μαζικη επεκταση της παραλιας μεσα στην θαλασσα, δημιουργια τεχνητων αμμουδιων, μπαρ, ετσιατορια, ξενοδοχεια, μαρινα.

Ανώνυμος είπε...

Το Σικάγο, βγαίνοντας από τη μεγάλη φωτιά στο τέλος του 19ου αιώνα, ξαναχτίστηκε. Όλο το παραλίμνιο τμήμα της πόλης σχεδιάστηκε ως πάρκο (ας είναι καλά ο Daniel Burnham και το όραμά του). Αποτέλεσμα σήμερα είναι τα 30 μίλια πάρκου και χώρων αναψυχής (με δωρεάν πρόσβαση) για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Ρίξτε μια ματιά σε αεροφωτογραφίες της παραλίας για να πάρετε μια ιδέα.

Έγραφα στο ιστολόγιό μου πριν λίγες μέρες πως για ναυτικό έθνος, είμαστε για τα κλάματα. Και έκανα μια σύγκριση των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και μητροπολιτικής περιοχής Σικάγου. Και στις παραλίες, απ΄ότι φαίνεται, μια από τα ίδια είμαστε.

gb είπε...

Το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι η παντελής άγνοια της δυτικής πλευράς της παραλίας της Θεσσαλονίκης, μήκους άνω των
15 χλμ. Παραλία μεγάλου φυσικού κάλλους, προστατευμένη περιοχή μέν αναξιοποίητη δε.
Η παραλία της Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο δεξιά και αριστερά του Λ. Πύργου, είναι ολόκληρος ο Θερμαικός πόλεμος.Η έλλειψη σχεδιασμού σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη καταλήγει να αγνοούμε τα δεδομένα και να λαμβάνουμε υπόψιν μόνο αυτά που μας υπαγορεύουν

S G είπε...

γβ παραλια της θεσσαλονικης ειναι η παραλια μπροστα στην πολη. οπως στην αθηνα δεν μιλω για γλυφαδα, βαρκιζα κτλ

Παντως σε καθε περιπτωση χρειαζεται ενα σχεδιο αναβαθμισης ολων των παραλιακων χωρων μας, μεταξυ αλλων με γερες υποδομες, οχι μονο ιγα τους τουριστες αλλα για μας !

εδω στην βαρκελωνη χαιρομαι να περπαταω στην παραλια να βλεπω κοσμο, ποδηλατα, βολλεϋ, αθλητισμο, ιστοπλοϊα, αλλα και χαβαλε, μπαρ, εστιατορια. Στην Αθηνα απουσιαζει πλρηως αυτη η κουλτουρα της παραλιακης πολης (εκτος απο τα λιγα, αυθαιρετα και πανακριβα κλαμπ)

και φυσικα ο λεωνιδας εχει δικιο για τις υποδομες οπως μαρινες λιμανια κτλ
ο υπευθυνος παλι η τραγικα ιδεοληψια του να κρατησουμε τα παντα υπο κρατικο ελεγχο, ιδιοκτησια, "συντηρηση" κτλ Οι ακτοπλοϊκες παρακαλουν χρονια τωρ ανα τους ενοικιαστουν χωροι για συγχρονα τερμιναλ στον Πειραια, αλλα εμεις προτιμαμε το τριτοκοσμικο χαος, επειδη μενει "προστατευμενο" και "δημοσιο".
Για τις μαρινες το ιδιο, αν ειναι δυνατον η Ελλαδα να μην εχει μαρινες!!

Andrew είπε...

Στη Θεσσαλονίκη η παραλία για να αξιοποιηθεί πρέπει να κλείσει η Λ. Νίκης και να γίνει πεζόδρομος/χώρος πράσινου. Ομως δεν μπορεί να γίνει αυτό μια και είναι από τις σημαντικότερες αρτηρίες της πόλης (ααααααν γίνει μετρό κάποτε ίσως έχουμε λύση σε αυτό).

Η παραλία της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι πάνω στην (παλιά) βιομηχανική περιοχή. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση αλλά σίγουρα θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη.

S G είπε...

διαβαστε εδω και νεα αρθρα στην Ελευθεροτυπια για την παραλια. Οπως συνηθως η ιδεοληψια παραμενει και για ολα τα κακα της μοιρας μας κατηγορουνται τα καζινο οι μαρινες και τα ξενοδοχεια που σχεδιαζονται.
Μα αν δεν κανουμε ξενοδοχεια στην παραλια, που θα τα κανουμε, στα Καμινια?
Οι τουριστικες και ψυχαγωγικες υποδομες ειναι και απαραιτητες αλλα και φερνουν πλουτο. Το θεμα ειναι να εντασσονται σε ενα γενικοτερο σχεδιο ετσι ωστε να μην ενοχλουν, αλλα να ομορφαινουν την παραλια.

Kensai είπε...

SG, όπως πολύ καλά ξέρεις, πριν μια βδομάδα ήμουν στη Βαρκελώνη κι έπινα την κρύα μου μπυρίτσα σ'ένα απ'τα «τσιριγκίτος» (ή όπως τέλος πάντων λέγονται) μπροστά στη Μπαρτσελονέτα.

Ντάξει, είναι παραλία αλλά για τα ελληνικά δεδομένα καθαριότητας ούτε δεμένος σκύλος δε μπαίνει. Σίγουρα έχει πλάκα να υπάρχει μια ακρογιαλιά τόσο κοντά στην πόλη, αλλά δε νομίζω να είναι το άλφα και το ωμέγα, μιας που έτσι κι αλλιώς ο περισσότερος λογικός κόσμος (εκτός από κάτι τρελαμένους Άγγλους που θα έμπαιναν και στις εκβολές του Τάμεση) δε μπαίνει για μπάνιο.

Για ακόμα μια φορά βγάζεις τον κομπλεξισμό σου για τη συμπρωτεύουσα. Τι πρωτοτυπία! Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο η παλιά παραλία μπροστά στη Νίκης. Η Θεσσαλονίκη είναι ΟΛΗ μια παραλία απ'την Νέα Κρήνη ως στο βιομηχανικό λιμάνι. Σίγουρα, όσο πλησιάζεις στο δεύτερο τόσο βρωμίζει, αλλά αν πραγματικά ποτέ βρισκόντουσαν τα χρήματα να γίνει ένας σοβαρός καθαρισμός και να αγοραστεί εξοπλισμός (πλοία καθαριότητας, βιολογικός καθαρισμός με έξοδο λυμάτων μακριά) θα μπορούμε να κάνουμε μπάνιο σε λίγα χρόνια μπροστά στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης...

Τώρα ακούγεται σουρρεαλιστικό, φυσικά, γιατί κολυμπάει δίπλα το ψόφιο ψάρι, η κουράδα, και το σανδάλι ενός τύπου που το έχασε στη Μεθώνη (καταραμμένα ρεύματα!) αλλά αν γίνει σοβαρή προσπάθεια καθαρισμού τουλάχιστον κοντά στο Καρά Μπουρνού (Κυβερνείο) μπάνιο γίνεται.

Τώρα για την Αθήνα... Χμ, μάλλον μπερδεύεις πάλι την Αθήνα (landlocked Δήμος) με την ευρύτερη Αθήνα (ή Αττική) και τα νότια προάστεια (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, κλπ). Μόνο τα δεύτερα* έχουν παραλία. Ο Πειραιάς είναι καμμένος από χέρι λόγω της βρώμας του λιμανιού.


*Άσε λοιπόν τους εκεί Δήμους ν'ασχοληθούν με την ανάπλαση των παραλιών.

S G είπε...

"Ντάξει, είναι παραλία αλλά για τα ελληνικά δεδομένα καθαριότητας ούτε δεμένος σκύλος δε μπαίνει."

η μπαρθελονετα ειναι σαν να λεμε στον Πειραια. Το οτι εφτιαξαν παραλια σε ενα τετοιο μερος και παει τοσος κοσμος ειναι τρομερο κατορθωμα. Το νερο δεν ειναι μολυσμενο, αλλα και γω προτιμω για μπανιο να πηγαινω λιγο πιο περα.

αλλα το θεμα δεν ειναι τοσο η θαλασσα (μιση ωρα απο την πολη υπαρχει πολυ καλυτερη θαλασσα), ειναι η παραλια ως αστικος χωρος αναψυχης. αυτο μου φανηκε εμενα αντυπωσιακο, οτι 15 λεπτα απο το κεντρο της πολης χιλαιδες ανθρωποι παιζουν βολλεϋ, τρεχουν, κανουν σκεητ-ρολλερς ή τελοσπαντων αραζουν. αυτο χρειαζεται αμεσα στην αθηνα που η διασκεδαση σε δημοσιους χωρους απλα δεν υπαρχει σαν ιδεα. γιαυτο πληρωνουμε σαν βλακες 10 ευρω για μια μπυρα σε αθλια μπαρ, γιατι δεν εχουμε εναλλακτικη!

τωρα στην θεσσαλονικη δεν με ενοχλει το μολυσμενο νερο τοσο (που ειναι φρικτα μολυσμενο), οσο απλα η ελλειψη παραλιακης ζωνης! τα 20 μετρα πλατος της λεωφορου+πεζοδρομιου νικης τα βρισκεις σε χωρια, οχι σε μια πολη 1 εκ. ανθρωπων! Η παραλιακη ζωνη χρειαζεται να γινει φαρδυτερη, πως το λενε!

"Χμ, μάλλον μπερδεύεις πάλι την Αθήνα (landlocked Δήμος) με την ευρύτερη Αθήνα (ή Αττική) και τα νότια προάστεια (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, κλπ). Μόνο τα δεύτερα* έχουν παραλία. Ο Πειραιάς είναι καμμένος από χέρι λόγω της βρώμας του λιμανιού."

οχι δεν τα μπερδευω. το φαληρο ειναι αθηνα και εχει μια χαρα χωρο. και βεβαια και ο Πειραιας καποια στιγμη πρεπει να φτιαξει (οπως ειπα στην Βαρκελωνη το λιμανι ειχε [και εχει] παρομοια κινηση, απλα μεταφερθηκε)

ΥΓ ναι τσιριΝγκιτος και ΜπαρΘελονετα.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχαχα

Πάλι καλά που δεν πήγε ο Δήμος Μοσχάτου να κάνει πολιτισμική γεφύρωση με το να παίξει Μπρέχτ στους κακόμοιρους τους Τσιγγάνους οι οποίοι απλά πήγανε εκεί γιατι... είδανε φως και μπήκανε, σου λέει για να είναι έτσι δυο χρόνια τώρα, πάει να πει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται οπότε...

Η υπόθεση επίσης της "υπογειοποίησης σηκώνει πολύ συζητηση καθότι πολυδάπανο έργο και καλό θα ήταν να γίνουν άλλα έργα στην Παραλία αντί αυτού, γιατι για να έχει πρόσβαση ο κόσμος στην παραλία πάει να πεί ότι υπάρχει παραλία καιόχι ένας εσμός μπάζων.

Τώρα όσον αφορά τα ξενοδοχεία εδώ συμφωνώ με τον SG. Εφόσον έχουμε και την Dubai Holdings εδώ η οποία αγόρασε και τη Marfin Bank, δεν τους βάζουμε να χτίσουν κανένα ξενοδοχειάκι 40 ορόφων με sexy design μέσα στη θάλασσα ή μήπως και αυτο δεν γουστάρει στο Δήμο Μοσχάτου γιατι δεν θυμίζει στους εξ επαρχίας μέτοικους κατοίκους τα χωριά τους;

Kensai είπε...

η μπαρθελονετα ειναι σαν να λεμε στον Πειραια. Το οτι εφτιαξαν παραλια σε ενα τετοιο μερος και παει τοσος κοσμος ειναι τρομερο κατορθωμα. Το νερο δεν ειναι μολυσμενο, αλλα και γω προτιμω για μπανιο να πηγαινω λιγο πιο περα.

Δεν είναι ακριβώς το ίδιο γιατί δε μιλάμε για του ίδιου μεγέθους πόλεις.

αλλα το θεμα δεν ειναι τοσο η θαλασσα (μιση ωρα απο την πολη υπαρχει πολυ καλυτερη θαλασσα), ειναι η παραλια ως αστικος χωρος αναψυχης. αυτο μου φανηκε εμενα αντυπωσιακο, οτι 15 λεπτα απο το κεντρο της πολης χιλαιδες ανθρωποι παιζουν βολλεϋ, τρεχουν, κανουν σκεητ-ρολλερς ή τελοσπαντων αραζουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί η πόλη είναι απλωμένη, SG, η Αθήνα πάει πολλά χιλιόμετρα πίσω. Και τα Νότια Προάστεια μετά δεν είναι πλέον Αθήνα, οπότε κανείς δεν ασχολείται.

Όμως σε πόλεις όπως η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, και η Αλεξανδρούπολη οι ιδέες σου θα είχαν εφαρμογή!

ωρα στην θεσσαλονικη δεν με ενοχλει το μολυσμενο νερο τοσο (που ειναι φρικτα μολυσμενο), οσο απλα η ελλειψη παραλιακης ζωνης! τα 20 μετρα πλατος της λεωφορου+πεζοδρομιου νικης τα βρισκεις σε χωρια, οχι σε μια πολη 1 εκ. ανθρωπων! Η παραλιακη ζωνη χρειαζεται να γινει φαρδυτερη, πως το λενε!

Της Θεσσαλονίκης το νερό δεν είναι «φρικτά μολυσμένο», τουλάχιστον όχι περισσότερο από αυτό που είδα (και δυστυχώς, μύρισα!) με τα μάτια μου στη Μπαρτσελονέτα.

Τα τσιριγκίτος με τις πλαστικές καρέκλες δίπλα στην άμμο είναι η απίστευτη γυφτιά, και όχι είμαι Ελληνάρας και δε γουστάρω να πίνω την μπύρα μου σε άμμο που μοιάζει από βούρκο.

Το νερό της Θεσσαλονίκης υποφέρει λόγω του κλειστού κόλπου, αλλά απ'τη Μαρίνα της Νέας Κρήνης και πέρα τα πράγματα γίνονται σαφώς καλύτερα.

Όσο για το φάρδος της παραλίας... ΜΑ ΤΙ ΛΕΣ; Πότε ήρθες τελευταία φορά στην Θεσσαλονίκη;

Αν εξαιρέσεις το σημείο Λιμάνι-Λευκός Πύργος η υπόλοιπη παραλία είναι τεράστια και φαρδύτατη. Σε ορισμένα σημεία έχει και πάρκα ανάμεσα απ΄τη θάλασσα και τη λεωφόρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

οχι δεν τα μπερδευω. το φαληρο ειναι αθηνα και εχει μια χαρα χωρο. και βεβαια και ο Πειραιας καποια στιγμη πρεπει να φτιαξει (οπως ειπα στην Βαρκελωνη το λιμανι ειχε [και εχει] παρομοια κινηση, απλα μεταφερθηκε).

Τα μπερδεύεις, τα μπερδεύεις... :)

Η Αθήνα (Φάληρο) έχει λιγότερο απ'το μισό φάρδος της παραλίας της Βαρκελώνης και απίστευτα μεγαλύτερο μήκος (στον άξονα Βορρά-Νότου).

Όσο για τη μεταφορά του λιμανιού του Πειραιά... πού ρε μεγάλε;

Kensai είπε...

Για την τοποθέτηση και το φάρδος της παραλίας της Βαρκελώνης σε σχέση με της [ευρύτερης] Αθήνας μπορείς να δεις του λόγου το αληθές στο Google Earth.

Απλά πάρε ένα ίδιο σημείο αναφοράς ύψους (εγώ πήρα τα 40000 πόδια) και γύρνα τον χάρτι ώστε να οριζοντιώσεις την παραλία.

Η Βαρκελώνη είναι φαρδιά και κοντή, θυμίζει περισσότερο Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο ή Πάτρα. Γι'αυτό και άξιζε τον κόπο να επενδύσουν στην παραλία. Είναι όντως δυο βήματα απ'το κέντρο.

Αντίθετα η Αθήνα έτσι όπως είναι φτιαγμένη (Βορράς-Νότος) και με το ίχνος εκμεταλλεύσιμης παραλίας που έχει δε μπορεί να ελπίζει...

S G είπε...

"Εφόσον έχουμε και την Dubai Holdings εδώ η οποία αγόρασε και τη Marfin Bank, δεν τους βάζουμε να χτίσουν κανένα ξενοδοχειάκι 40 ορόφων με sexy design μέσα στη θάλασσα ή μήπως και αυτο δεν γουστάρει στο Δήμο Μοσχάτου γιατι δεν θυμίζει στους εξ επαρχίας μέτοικους κατοίκους τα χωριά τους;"

φοβαμαι πως εχεις δικο γμ :-)



Κενσαι δεν μπορω να καταλαβω πως μπορεις να εισαι τοσο εριστικος για ενα θεμα που προφανως αυτα που λεω τα βγαζω απο προσωπικη εμπειρια.

"Δεν είναι ακριβώς το ίδιο γιατί δε μιλάμε για του ίδιου μεγέθους πόλεις."

εχεις δικιο η Βαρκελωνη ειναι μαλλον λιγο μεγαλυτερη...

τωρα το οτι το κεντρο της Βαρκελωνης ειναι πιο κοντα στην θαλασσα ειναι αληθεια. Αλλα και το Φαληρο δεν ειναι τοσο μακρια απο την αθηνα οσο νομιζει κανεις, απλα δεν εχει καλες συνδεσεις. Μια απευθειας γραμμη μετρο θα εκανε την διαδρομη σε 7-8 λεπτα.

"Της Θεσσαλονίκης το νερό δεν είναι «φρικτά μολυσμένο», τουλάχιστον όχι περισσότερο από αυτό που είδα (και δυστυχώς, μύρισα!) με τα μάτια μου στη Μπαρτσελονέτα."

κοιτα ή θα το πιστεψεις απλα γνωριζοντας την ελλειψη σωστου βιολογικου καθαρισμου στην Βορεια ελλαδα (αληθεια ποτε αρχισαν να καθαριζονται τα βιομηχανικη λυμματα της θεσσαλονικης? που εκβαλλουν τα ποταμια γεματα ακαθαριστα λυμματα, λιπασματα κτλ?) και οτι ο Θερμαϊκος ειναι κλειστος κολπος ή θα δεις τα στοιχεια. δεν θα ξανακατσω να καταρριπτω ενα ενα αυτα που σουρχεται να πεις για να εκτροχιασεις την συζητηση.

"Αν εξαιρέσεις το σημείο Λιμάνι-Λευκός Πύργος η υπόλοιπη παραλία είναι τεράστια και φαρδύτατη."

χμμ νομιζω οτι μιλουσα για το κεντρο της θεσσαλονικης που ειναι ακριβως απο λιμανι μεχρι λευκο πυργο. αν αυτο εδω ειναι επαρκης χωρος για μια παραλια μεγαλης πολης, καλα κανετε και το διατηρειτε ετσι. τεσπα, το θεμα δεν ειναι η θεσσαλονικη, ας σταματησουμε να λεμε τα ιδια και τα ιδια.

"Η Αθήνα (Φάληρο) έχει λιγότερο απ'το μισό φάρδος της παραλίας της Βαρκελώνης και απίστευτα μεγαλύτερο μήκος (στον άξονα Βορρά-Νότου)."


τι εννοεις ακριβως? το παραλιακο μετωπο της αθηνας ειναι πανω απο 30 χμ απο Ελευσινα μεχρι Βουλα!

"Όσο για τη μεταφορά του λιμανιού του Πειραιά... πού ρε μεγάλε;"

Ελευσινα, Ασπροπυργο τα βιομηχανικα. Λαυριο, Ραφηνα το επιβατικο. και θα προτεινα να αλλαξεις τον τονο σου.

Ανώνυμος είπε...

Ο υπολογισμός του μετώπου της Αθήνας από Ελευσίνα μέχρι Βούλα είναι μετριοπαθής. Θα έλεγα ότι εκτείνεται μέχρι τη Βάρκιζα, για να μην πω Ανάβυσσο ή Σούνιο, και αναφέρομαι στο "αξιοποιήσιμο" μέτωπο σε βάθος χρόνου, όχι απλά στο "αστικό" μέτωπο το οποίο μπορεί να έχουμε στο νού μας.

Βέβαια το φιλέτο είναι ακόμα αναξιοποίητο και μιλώ για το "ολυμπιακό μέτωπο" από την εκβολή της Συγγρού μέχρι το ΣΕΦ. Εκεί θα γίνει η μάχη γιατι οι κάτοικοι των "γειτονικών δήμων" πιθανόν να αντιταχθουν προτιμώντας προφανώς να χτίσουν τσαντήρια οι τσιγγάνοι ή να γίνει κανένα μπουζουξίδικο με τσίγκινη σκεπή παρα τα το αναλάβει κανένας επιχειρηματίας, έχουμε και τις ιδεοληψίες βλέπεις, είναι και οι καιροί δύσκολοι και μας φταίνε όλα, τι να πω...

Kensai είπε...

τωρα το οτι το κεντρο της Βαρκελωνης ειναι πιο κοντα στην θαλασσα ειναι αληθεια. Αλλα και το Φαληρο δεν ειναι τοσο μακρια απο την αθηνα οσο νομιζει κανεις, απλα δεν εχει καλες συνδεσεις. Μια απευθειας γραμμη μετρο θα εκανε την διαδρομη σε 7-8 λεπτα.

Απ'το Φάληρο αν θέλουν μπορούν να πάνε μπαμ-μπουμ στις παραλίες των Νοτίων Προαστείων που είναι ανοιχτές και για λουόμενους χωρίς κίνδυνο να βγάλεις τρίτο μάτι απ'τα βιομηχανικά απόβλητα.

Πάντως με έκπληξη παρατηρώ ότι ζητάς και κονδύλια για απευθείας γραμμή μετρό!!

κοιτα ή θα το πιστεψεις απλα γνωριζοντας την ελλειψη σωστου βιολογικου καθαρισμου στην Βορεια ελλαδα (αληθεια ποτε αρχισαν να καθαριζονται τα βιομηχανικη λυμματα της θεσσαλονικης? που εκβαλλουν τα ποταμια γεματα ακαθαριστα λυμματα, λιπασματα κτλ?) και οτι ο Θερμαϊκος ειναι κλειστος κολπος ή θα δεις τα στοιχεια. δεν θα ξανακατσω να καταρριπτω ενα ενα αυτα που σουρχεται να πεις για να εκτροχιασεις την συζητηση.

Ο Βιολογικός καθαρισμός έχει ολοκληρωθεί εδώ και 10 χρόνια. Τα λύματα προέρχονται απ'το λιμάνι και λόγω ρευμάτων μαζεύονται στην παλιά παραλία. Ό,τι και να γίνει χρειάζεται συνεχής καθαρισμός με σκάφος και εξοπλισμό.

Τα ποτάμια (Γαλλικός, Αξιός, κλπ) εκβάλλουν πολύ πιο νότια για να επηρεάσουν με βιομηχανικά λύματα την πόλη. Η μερίδα του λέοντος είναι ακόμα απ'το λιμάνι και την υπάρχουσα βρώμα.

χμμ νομιζω οτι μιλουσα για το κεντρο της θεσσαλονικης που ειναι ακριβως απο λιμανι μεχρι λευκο πυργο. αν αυτο εδω ειναι επαρκης χωρος για μια παραλια μεγαλης πολης, καλα κανετε και το διατηρειτε ετσι. τεσπα, το θεμα δεν ειναι η θεσσαλονικη, ας σταματησουμε να λεμε τα ιδια και τα ιδια.

Φίλε, το βαρύκεντρο της πόλης έχει επεκταθεί νοτιοανατολικά όσο δεν φαντάζεσαι. Το κέντρο που λες εσύ είναι το ιστορικό κέντρο. Πλέον εγώ κέντρο ισαπόστασης απ'όλους τους δήμους τους ευρύτερης Θεσσαλονίκης θεωρώ πως είναι κάπου στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο. Δηλαδή στην προέκταση της νέας παραλίας.

Εκεί υπάρχουν ήδη υποδομές, αλλά και βρώμα... :(

τι εννοεις ακριβως? το παραλιακο μετωπο της αθηνας ειναι πανω απο 30 χμ απο Ελευσινα μεχρι Βουλα!

Μιλάω για το μέτωπο αμέσως κάτω απ'το Φάληρο: ανάμεσα απ'τον Πειραιά και το Ελληνικό. Σε κλίμακα να το δεις είναι λιγότερο απ'το μισό της Βαρκελώνης για μια πόλη που είναι σαφώς πιο μεγάλη.

Ίσως δεν είναι εκμεταλλεύσιμο. Ίσως τα οικόπεδα δεν είναι για πώληση. Σε ποιόν ανήκουν; Είμαστε σίγουροι ότι είναι του Δημοσίου; Τοπογραφική μελέτη έχει γίνει; Πρόσφατη; Τι αποφάνθηκε; Τι λένε οι γύρω δήμοι;

Ελευσινα, Ασπροπυργο τα βιομηχανικα. Λαυριο, Ραφηνα το επιβατικο.

Ρώτησες τους παραπάνω Δήμους αν θέλουν τα λιμάνια; Είναι εφικτό; Υπάρχουν χώροι και υποδομές να δεχτούν την πλήρη κίνηση του Πειραιά;

ΘΕΛΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ;

Μιλάς για επεμβατικά μέτρα χωρίς να έχεις ρωτήσει τον ξενοδόχο...

Kensai είπε...

Ο υπολογισμός του μετώπου της Αθήνας από Ελευσίνα μέχρι Βούλα είναι μετριοπαθής. Θα έλεγα ότι εκτείνεται μέχρι τη Βάρκιζα, για να μην πω Ανάβυσσο ή Σούνιο, και αναφέρομαι στο "αξιοποιήσιμο" μέτωπο σε βάθος χρόνου, όχι απλά στο "αστικό" μέτωπο το οποίο μπορεί να έχουμε στο νού μας.

GM, έχεις απόλυτο δίκιο αλλά στον υπολογισμό πάρε μόνο το «αστικό μέτωπο» μπροστά στην Αθήνα (Φάληρο). Τα Νότια Προάστεια μην τα λογαριάζεις όπως εγώ δεν λογάριασα περιοχές απομακρυνόμενος απ'το κέντρο της Βαρκελώνης (Φόρουμ, Μπανταλόνα, κλπ).

Για την περιοχή-φιλέτο με βρίσκεις πραγματικά σύμφωνο!! Θα γίνει σφαγή! :)

Ανώνυμος είπε...

Και που να πάει ο Σωτήρης στο Ηράκλειο (Κρήτης)!!!!! Θα γράψει 10 σελίδες καταγγελιών. Πιστεύω ότι αυτό που ορίζεται ο Σωτήρης υπάρχει εν μέρει στο Ρέθυμνο, με τη διαφορά ότι δεν μπορούμε με τη μέθοδο των τριών να το μεταφέρουμε στην Αθήνα.
Οι προτάσεις σου Σωτήρη είναι σωστές αλλά απαιτούν ριζικές τομές στην όψη της Αθήνας, για αυτό και είναι πιο δύσκολα εφαρμόσιμες.

Kensai είπε...

Του Σωτήρη σχεδόν ΟΛΕΣ οι παρατηρήσεις είναι σωστές. Αυτό που [προσωπικά με] εκνευρίζει είναι ότι μιλάει πάντα και αποκλειστικά για την Αθήνα. Λες και οι επενδύσεις μόνο εκεί πρέπει να γίνονται. Οι προτάσεις που κάνει έχουν άμεση εφαρμογή και στην Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο και στην Πάτρα!

Προς Θεού πάντως. Η Ελλάδα είναι η χώρα των καταγγελιών αν κάποιος δε βαριέται ν'ασχοληθεί! Το θέμα είναι... ποιός μας ακούει; :(

Ανώνυμος είπε...

Για υποτιθέμενοι φιλελεύθερους, πολύ κρατικοπαρεμβατισμό βλέπω. Αυτό δεν είναι φιλελεύθερο περιοδικό, περιοδικό σοβιετικής πολεοδομίας είναι. Πιο πολλές ανάγκες παρέμβασης του κράτους διαβάζω εδώ μέσα, παρά στο Ριζοσπάστη. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την υπονόμευση του φιλελευθερισμού από τα έμμεσα κρατικίστικα μπασταρδέματα που μας παρουσιάζονται ως δήθεν μοντέρνα και φιλελεύθερα.

S G είπε...

μηπως ενδιαφερεται να επιχειρηματολογησει ο κυριος ορθοδοξος φιλελευθερος (εχω μια αποστροφη στην ορθοδοξια γενικα, αλλα τεσπα)?

Κενσαϊ:
"Αυτό που [προσωπικά με] εκνευρίζει είναι ότι μιλάει πάντα και αποκλειστικά για την Αθήνα."

μιλω για αυτα που ξερω και εχουν και καποιο ενδιαφερον. Λιγα μερη ξερω στην Ελλαδα και αυτα που πραγματικα μπορουν να αλλαξουν πολυ συνηθως ειναι στην Αθηνα (γιατι νταξει ξερω και την Παρο πχ αρκετα, αλλα δεν νομιζω οτι ειναι τρελου ενδιαφεροντος οι προτασεις μου για πλακοστρωση στο λιμανι της Ναουσας :-) )

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock