Τρίτη, Ιουλίου 18, 2006

Περι γυμνισμου και γυμνοστηθισμου

Μια μικρη απορια μια που ειναι καλοκαιρι.
Καθε φορα που παω στην παραλια εδω στην Ισπανια εχω την εντυπωση οτι περισσοτερες γυναικες κυκλοφορουν γυμνοστηθες παρα καλυμμενες. Ειδικα αναμεσα στις 20-30 χρονες δεν πρεπει να υπαρχουν πολλες που φορανε το πανω κομματι του μπικινι τους*. Αλλα και 40χρονες και 50χρονες μαμαδες μπορει να πετυχεις γυμνοστηθες. Επειδη εχω καμποσα χρονια να παω σε γεματη ελληνικα παραλια (συνηθως ερχομαι σεπτεμβριο και παω σε ερημιες), πως ειναι η κατασταση ακριβως στην Ελλαδα?

α) ειναι νομιμος ο γυμνοστηθισμος? (βασικα θυμαμαι σε αρκετες παραλιες να απαγορευεται ο γυμνισμος. αλλα αλλο γυμνοστηθη αλλο γυμνη)

β) ειναι αποδεκτο να πας γυμνοστηθη σε μια μεγαλη παραλια με παιδακια γυρω γυρω?

Η προσωπικη μου αποψη φυσικα τεινει προς το: καντε οτι γουσταρετε. Δεν βλεπω γιατι οι γυναικες θα πρεπει να εχουν διαφορετικη μεταχειριση απο τους αντρες. Ομολογω οτι την πρωτη φορα που ειδα κοπελα γυμνοστηθη σε παραλια (ηταν και αδερφη ενος φιλου μου!) παραξενευτηκα καπως. Αλλα παραξενευομαστε απλα γιατι ειμαστε τοσο ασηνυθιστοι στο πιο φυσικο θεαμα του κοσμου. Φανταζομαι στην Σαουδικη Αραβια παραξενευονται και στο θεαμα ενος γυναικειου προσωπου μη καλυμενου με τσεμπερια. Εδω θυμαμαι ενα περιστατικο απο την ζωη του Ριτσαρντ Φαϋνμαν (Νομπελ φυσικης) που τον ειχε δει γυμνο μια καμαριερα σε ενα ξενοδοχειο στην Ιαπωνια. Ε αντι να αρχισει να ουρλιαζει, με απολυτη ευγενεια και χαλαροτητα του ειπε κατι σε στυλ: Φαινεστε απασχολημενος, θα επιστρεψω αργοτερα. Ο Φαϋνμαν ειχε εντυπωσιαστει απο αυτην την συμπεριφορα και θεωρουσε τους (πουριτανους) συμπατριωτες του εντελως απολιτιστους και καθυστερημενους.


τυπικη ισπανικη παραλια

Απο την αλλη δεν βλεπω μια ευθεια, συνεχη προοδο σε τετοια θεματα. Ισα ισα, νομιζω οι ευρωπαϊκες κοινωνιες εχουν αρχισει να γυριζουν προς τα πισω. Την δεκαετια του 80 οι Σουηδεζες ειχαν γινει φετιχ στα ελληνικα νησια, νομιζω κυριως της λογω απελευθερωσης τους. Δεν ντρεποντουσαν να κανουν μπανιο γυμνοστηθες, μιλουσαν πιο ανετα με αντρες κτλ Ε σημερα, στις ισπανικες παραλιες οι βορειοευρωπαιες γυναικες μου φαινονται ολο και πιο συντηρητικες, και 95% δεν ειναι γυμνοστηθες. Ισως εχει να κανει με το κινημα του φεμινισμου, που σημερα ειναι μαλλον εκτος μοδας?

Σε καθε περιπτωση χαιρομαι να βλεπω γυναικες ελευθερες να ντυνονται (ή ξεντυνονται) οπως γουσταρουν. Μονο που προτεινω καλη χρηση αντηλιακου. Δεν υπαρχει τιποτα χειροτερο απο ζαρωμενα γυναικεια στηθη...

ΥΓ
Οι καλυτερες παραλιες για γυμνοστηθισμο συμφωνα με το περιοδικο Φορμπς! Μια απο αυτες, η Παρανταϊς στην Μυκονο :-)


*θυμηθηκα την ατακα του Δημητρη (Ι95) που ελεγε οτι στην Ισπανια υπαρχει νομος για τις γυναικες να ειναι υποχρεωτικα γυμνοστηθες :-)

19 σχόλια:

xpan είπε...

Πολύ όμορφα πράγματα διαβάζω για την Ισπανία :-) Αραιά και που κάνω γυμνισμό και μου αρέσει να συχνάζω σε παραλίες γυμνιστών. Η αντιμετώπιση στην Ελλάδα είναι σχετικά καλή όσον αφορά τους υπόλοιπούς λουόμενους (συνήθως οι παραλίες των γυμνιστών είναι δίπλα σε παραλίες μη γυμνιστών), όσον αφορά τις αρχές όμως έχω την εντύπωση πως υπάρχει κάποιο μικρό μένος και οι παραλίες των γυμνιστών μειώνονται κάθε χρόνο. Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος. Πρόσφατα είχε και ένα μικρό αφιέρωμα κάποια εφημερίδα (Καθημερινή;).

Kensai είπε...

xpan, όπου βλέπεις Ισπανία και άρθρο του SG να το αντικαθιστάς με Καταλωνία... ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ! Χαχα! :p

Σοβαρά τώρα: το πρόσεξα κι εγώ στις παραλίες λίγο έξω απ'τη Μπανταλόνα. Βασικά δεν είναι θέμα μόνο των Ισπανών-Καταλανών. Το έχω δει και στη Γαλλία και την Ιταλία.

Προσωπικά το βρίσκω υπέροχο μέχρι μια ηλικία. Η 60άρα με το «κρεμασμένο» όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο...

Maria Velliou είπε...

Πριν από μερικά χρόνια είχε αρχίσει να εξαπλώνεται το μονοκίνι στις ελληνικές παραλίες, ακόμη και τις οικογενειακές της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια βλέπω η τάση να οπισθοχωρεί πάλι. Ίσως φταίει κι ο φόβος για τον καρκίνο του στήθους. Εγώ πάντως γι' αυτό κυρίως διστάζω να κάνω.

Kensai είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρηση της Μαρίας. Ίσως τελικά το ελληνικό κοινό να είναι απλά πιο ενημερωμένο.

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ αυτών που θέλουν να κυκλοφορούν γυμνόστηθες (ή και γυμνές) και αυτών, που δεν αισθάνονται άνετα, όταν τις βλέπουν. Η ελευθερία δεν αφορά μόνο την μία πλευρά και η αξία της φαίνεται, όταν αναγνωρίζουμε το αντίστοιχο δικαίωμα και στους άλλους. Αλλιώς είναι εγωισμός (εγώ κάνω ό,τι θέλω και οι άλλοι να πάνε να...).
Τώρα για ποιον λόγο έχουν περιορισθεί οι ημίγυμνες δεν γνωρίζω, υποθέτω:
1)Ακούγονται τόσα για τον ήλιο, οπότε καλύτερα το στήθος να είναι προστατευμένο.
2)Η διαφάνεια, η τάση προς το γυμνό κλπ έχουν γίνει πλέον τόσο συνηθισμένα, που το άλλο φύλο δεν εντυπωσιάζεται και τόσο.
3) Εάν οι γυναίκες έβγαιναν ημίγυμνες μόνο και μόνο επειδή έτσι κυκλοφορούν και οι άντρες, αυτό είναι φεμινιστική στρέβλωση. Κατάκτηση, σημαντικότερη είναι π.χ η μισθολογική εξίσωση.

S G είπε...

εθιξες αυτα που ηθελα να πω:

2) οχι δεν το κανουν για να εντυπωσιασουν κανενα ρε συ (ισα ισα αν κοιταει κανεις επιμονα αλλαζουν θεση)! εσυ βγαζεις την μπλουζα σου για να επιδειξεις τους κοιλιακους? το κανουν για ανεση, και πιο ισορροπο μαυρισμα.

3) αναλογως. οχι δεν ειναι καμμια τρομερη κατακτηση, αλλα ειναι ενα συμβολο. οπως το τσεμπερι.

και τελος:

"υποθέτω θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ αυτών που θέλουν να κυκλοφορούν γυμνόστηθες (ή και γυμνές) και αυτών, που δεν αισθάνονται άνετα, όταν τις βλέπουν. Η ελευθερία δεν αφορά μόνο την μία πλευρά και η αξία της φαίνεται, όταν αναγνωρίζουμε το αντίστοιχο δικαίωμα και στους άλλους."


δεν συμφωνω με αυτο. ετσι ανετα θα μπορουσα να πω να μην βγαινουν παχουλες στην παραλια γιατι χαλανε την αισθητικη μου. Το κρατος δεν μπορει να θετει απαγορευσεις για θεματα γουστου. Αν δεσαρεσουν τα στηθη, λυπαμαι, κατσε σπιτι σου.

τωρα, μαρι και κενσαϊ κατι μου λεει οτι τα περι καρκινου ειναι αστηρικτες φοβιες που πρωτοδιαδοθηκαν κυριως απο υπερσυντηρητικους. Οχι πως δεν κανει κακο να καθεσαι 5 ωρες στον μεσημεριανο ηλιο, αλλα αυτο ειναι νομιζω ψιλοασχετο με το αν φορας μπικινι 2 εκατοστων ή οχι (θα με ενδιεφερε μια μελετη στο θεμα). για τα πιο ευαισθητα σημεια, υπαρχει και το ειδικο αντηλιακο με υψηλο δεικτη προστασιας...

ΥΓ χπαν,εντελως γυμνος? τοχω κανει κανα δυο φορες, αλλα εχω τις γνωστες φοβιες με τις μεδουσες κτλ :-)

Kensai είπε...

αλλα αυτο ειναι νομιζω ψιλοασχετο με το αν φορας μπικινι 2 εκατοστων ή οχι (θα με ενδιεφερε μια μελετη στο θεμα). για τα πιο ευαισθητα σημεια, υπαρχει και το ειδικο αντηλιακο με υψηλο δεικτη προστασιας...

2 εκατοστά; Μίλα για την κοπέλα σου... :p

Ναι είναι γενικότερα μύθος ότι θηλή, άλως, και μαστός κινδυνεύουν περισσότερο απ'το υπόλοιπο σώμα για καρκίνο του δέρματος (ιδιαίτερα αν μιλάμε για 5 ώρες sunbathing!) αλλά όσο περισσότερο καλύπτεις, τόσο λιγότερο κινδυνεύεις...

Και όχι, δεν είμαι υπερσυντηρητικός. Ι like good breasts!

Ανώνυμος είπε...

Το "κάτσε σπίτι σου" για να μην βλέπεις τα στήθη μου ή το "κάτσε σπίτι σου" για να κυκλοφορείς, όσο γυμνή θέλεις, μου κάνει λίγο σε ελληνική μαγκιά και σε άποψη εγώ κάνω ό,τι θέλω, εσεις ας πάτε να...

Τώρα σχετικά με την αναλογία με το τσεμπέρι: Σωστό, αλλά το θέμα είναι να προχωράμε πέρα από τους συμβολισμούς.

libertarian είπε...

"Το "κάτσε σπίτι σου" για να μην βλέπεις τα στήθη μου ή το "κάτσε σπίτι σου" για να κυκλοφορείς, όσο γυμνή θέλεις, μου κάνει λίγο σε ελληνική μαγκιά και σε άποψη εγώ κάνω ό,τι θέλω, εσεις ας πάτε να..."

Κοίτα το τι θα φορέσει ένα άτομο είναι δικαίωμα του. Το τι θα φορέσουν τα άλλα άτομα δεν είναι δικαίωμα του. Απλό. :-)

Δεν είναι μια από τις ελευθερίες σου το αν θα φορέσω μπλούζα (ή μονοκίνι αν ήμουν κορίτσι) ή όχι.

Ανώνυμος είπε...

Χμμμ, δεν θα έλεγα ότι ομιλούμε αντίθετα. Μάλλον αναφερόμαστε σε κάτι το διαφορετικό με αποτέλεσμα να υπάρχει επικοινωνιακό κενό (-;

Χαχαχαχα μακάρι, όλα τα προβλήματα περί ελευθεριών να ήταν λυμένα και να περιορίζονταν στο, εάν θα μπορούσα να κυκλοφορώ στο δρόμο ημίγυμνος ή όχι!!!
Καλό βράδυ

Maria Velliou είπε...

Πάντως, δεν αναφέρθηκα σε κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος αλλά για καρκίνο του στήθους.
Δεν ξέρω να υπάρχουν νεότερες μελέτες που να υποστηρίζουν ότι ο ήλιος δεν επιδρά αρνητικά στο θέμα αυτό.
Απλά προσπαθώ να εξηγήσω μια συντηρητικοποίηση που έχω διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή πράγματι στη δεκαετία του '90 έβλεπες αρκετές γυμνόστηθες σε μια μέση οικογενειακή παραλία της Αττικής, ενώ τελευταία έχει γίνει πάλι σπάνιο. Είναι περίεργο, δεν είναι;
Το λογικό θα ήταν να βαδίζαμε προς ολοένα και περισσότερη απελευθέρωση.
Ξέρεις, ντροπαλέ, όλα συνηθίζονται, θέλω να πω ότι αν οι περισσότερες κυκλοφορούν γυνμόστηθες κανείς δεν θα δίνει σημασία. Κάποτε το μπικίνι εθεωρείτο σκανδαλώδες.
Παρατηρώντας πάντως αυτή τη συντηρητικοποίηση δεν μπορώ παρά να το αποδώσω στο φόβο για την αρνητική επίδραση του ήλιου, χωρίς να είμαι βέβαιη φυσικά.

Kensai είπε...

Μαρία, δε νομίζω να υπάρχει peer-reviewed εργασία αυτή τη στιγμή που να δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ήλιος προκαλεί καρκίνο του... στήθους! Βασικά ο ήλιος φυσιολογικά δεν προκαλεί κανένα καρκίνο πέρα από καρκίνο του δέρματος.

Τώρα αν εννοούσες μελάνωμα με μετάσταση στο στήθος είναι άλλο θέμα.

Υπάρχει λίγο ράδιο-αρβύλα σ'αυτό το θέμα εξαιτίας κυρίως της ημιμάθειας του κόσμου...

Maria Velliou είπε...

kensai, Elvira, ίσως να έχετε δίκιο για τη σχέση ήλιου και καρκίνου του στήθους-ή μάλλον την ανυπαρξία σχέσης.
Θυμάμαι όταν μια γνωστή μου έβγαλε ένα ογκίδιο(καλόηθες), ο γιατρός τη συμβούλεψε μετά την αφαίρεση να αποφεύγει την ηλιοθεραπεία γυμνόστηθη-κάτι που συνήθιζε πριν.
Ίσως όμως απλά να ήταν υπερβολικός, του στυλ "φύλαγε τα ρούχα σου...".
Μακάρι να έχετε δίκιο.
Ανεξάρτητα όμως από το τι συμβαίνει στ' αλήθεια, ίσως οι ελληνίδες να φοβούνται και γι' αυτό να το έχουν περιορίσει.
Ή ίσως πάλι να περνάει φάση συντηρητικοποίησης η κοινωνία μας. Θυμάστε πριν από δέκα περίπου χρόνια την έξαρση του μαγιό-στρινγκ, που κάποιοι αποκαλούσαν ειρωνικά και κου...κόφτη; Ε, έχει εξαφανιστεί σχεδόν, έτσι δεν είναι;

Kensai είπε...

Elvira, έλεος! Tankini?!
Καλά σου είπε η αδερφή σου... :p

Να δω στην παραλία ζευγαράκι αυτή τανκίνι αυτός μουστάκι σε ηλικία κάτω των 50 κι ας πεθάνω! :D

Σκεπτικιστης είπε...

Ωραίο το άρθρο σου, μας θυμίζει ότι υπάρχουν και άλλα σοβαρά θέματα να συζητηθούν εκτός από την «βαριά πολιτική». Άρχισα να γράφω ένα σχόλιο για την παρατήρηση σου περί στροφής των βορειοευρωπαίων προς το συντηρητικότερο, αλλά έγινε πολυυυυύ μεγάλο και αποφάσισα να το μετατρέψω σε κανονικό άρθρο.
Ρίξε / ρίξτε μια ματιά και σχολίασε / σχολιάστε είτε εκεί είτε εδώ.

Maria Velliou είπε...

Ναι, δεν ξέρω, είναι κάποια χρόνια πριν αυτό που λέω κι ίσως έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ή ίσως οι έλληνες γιατροί λένε άλλα από τους ξένους-του στυλ "φύλαγε τα ρούχα σου..." που λέγαμε. Το είπα αυτό γιατί νομίζω ότι ζεις στο εξωτερικό, έτσι δεν είναι;

BTW, επειδή έχω μείνει πίσω, ενημέρωσε με, τι είναι το τανκίνι;

Ανώνυμος είπε...

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω τα κείμενα και έτσι τα έχω πάρει μπάλα. Μετά το Μεσοανατολικό λοιπόν ........βυζαντινολογία.

Για τον καρκίνο του μαστού ,θα ρωτήσω ένα θείο μου δερματολόγο και θα σας πω.

Επειδή είμαι γέννημα θρέμμα τουριστικής περιοχής και σε σχέση με το κομμάτι του σκεπτικιστή έχω να πω: Τη δεκαετία του '80 οι τουρίστες (που ήταν και πολύ περισσότεροι) όντως εισήγαγαν άλλα ήθη και έθιμα. Ο γυμνοστηθισμός -μεταξύ άλλων συνηθειών- ήταν σκανδαλιστικός για τους ντόπιους και απαγορευτικός για τις Ελληνίδες. Υπήρχε η αντίληψη ξένες=εύκολες=πουτάνες άρα τι δεν πρέπει να γίνουν οι Ελληνίδες; σαν τις ξένες.
Τα τελευταία χρόνια επειδή ο Έλληνας όλο και έχει πάει προς τα έξω, συνεννοείται με τουρίστες καλύτερα έχει βγει από το καβούκι του, δεν υπάρχουν τέτοιες διαφορές. Πλέον και η Ελληνίδα φοράει ότι θέλει και είναι αποδεκτό. Ίσως ο γυμνοστηθισμός να μην είναι πλέον της μόδας, δεν ξέρω. Αυτό που παρατηρώ εγώ πάντως είναι ότι πλέον δεν είμαστε τόσο μακριά από τα "ξένα ήθη και έθιμα" όσο άλλοτε.

Maria Velliou είπε...

Ευχαριστώ. Εντάξει, δεν είναι άσχημα, χαριτωμένα είναι, αν σε βολεύουν κιόλας.

Unknown είπε...

στο στήθος γαλοπούλας αισθητική dr ali mezdeği θα ήθελα να έχω. Σχόλια κανείς;
Memeestetigi

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock