Τετάρτη, Ιουλίου 12, 2006

Save Africa from the bleeding hearts and artists!

O Αndrew Mwenda από την Ουγκάντα αναλύει, στους Times του Λονδίνου, τις καταστροφικές συνέπειες της βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες. Το μόνο που ταϊζει η βοήθεια είναι την διαφθορά, τονίζει. Αυτό που πετυχαίνει είναι να να κρατάει ζωντανές διεφθαρμένες και αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις, που εξοβελίζουν την κοινωνία στην παρανομία και δημιουργούν την έκνομη κόλαση του περιέγραψε ο Hernando de Soto, αναστέλλοντας κάθε προοπτική ανάπτυξης. Παλαιότερα είχαμε αναφερθεί και στον Κενυάτη James Shikwati και τις παρόμοιες φωνές αγωνίες του. Οι πολιτικές σκοπιμότητες που σερβίρονται ως ευαισθησία τελικά αρρωσταίνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Αν υπάρχει πραγματική διάθεση να βοηθηθεί η Αφρική, αυτό που χρειάζεται είναι ελεύθερο εμπόριο, παγκοσμιοποίηση και προσβάσιμες αγορές για τα προϊόντα της. Όχι υποκριτικές ελεημοσύνες που συντηρούν διεφθαρμένες εξουσίες και πνίγουν την εγχώριες αγορές τους.

10 σχόλια:

Stathis είπε...

Η λύση στην ορθολογική χρήση της βοήθειας , δεν είναι η κατάργησή της.
Όταν άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα και αρώστειες, πρώτα θα σώσεις τη ζωή τους και μετά την οινονομία τους.
Αν χρειάζεται έλεγχος στη διανομή της βοήθειας , ας ασκηθεί.
Οι "πολιτικές σκοπιμότητες" που λέει το link είναι αυτό:

"DEBT

The Facts: Between 1970 and 2002 Africa received $540 billion in loans. Despite the fact that over that same period, African countries paid back $550 billion—$10 billion more than the original loans—at the end of 2002 they still owed another $293 billion.

The Promise: Debt cancellation for 38 countries over time, starting with 18 immediately.

What the G8 must do NOW: The G8 have met their first commitment on this, cancelling the debt of 18 countries in 2006. 300 million people in these countries have been freed from the burden of debt. Now the remaining countries should get debt cancellation as soon as possible. The only conditions should be a commitment to fighting corruption and investing the money wisely in health and education for their people." ;

Η κατάργησή του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, χρέους που οφείλεται σε πανωτόκια είναι πολιτική σκοπιμότητα;
Ναι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξή των χωρών αυτών.
Αλλά πια παγκοσμιοποίηση;Όσο οι εταιρίες μένουν ανεξέλεγκτες, δίνουν μισθούς πείνας σε μια χώρα , όσο η κοινωνικές συνθήκες τους το επιτρέπουν.
Μετά , ανοίγουν πανιά για αλλού.
Οι συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια στις αναπτυσόμενες χώρες, δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που εμείς, οι καταναλωτές στις δυτικές ευημερούσες κοινωνίες θεωρούμε αποδεκτό.

http://www.saigon.com/~nike/

Να πάνε οι ξένες εταιρίες να φτιάξουν τα εργοστάσιά τους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Να ανακοινώνουν όμως και το που βρίσκονται ώστε ο Δυτικός καταναλωτής να λαμβάνει υπ όψιν του , εάν το επιθυμεί, και κοινωνικά δεδομένα πριν καταναλώσει.

Επίσης η πατρίδα του φιλελευθερισμού ας αλλάξει την προστατευτική πολιτική που ασκεί υπέρ των αμερικανών εταιρειών , παραγωγών και αγροτών, ώστε να διευκολύνει τις εξαγωγές των αναπτυσσόμενων χωρών.

http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=46215
http://news.pathfinder.gr/world/eu/323696.html

Stathis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
S G είπε...

ποια πανωτοκια ρε σταθη? αυτες οι ελληνικες πατεντες, να λεμε "πανωτοκια" αντι "επιτοκιων", "ακριβεια" αντι "πληθωρισμου"... τι ακριβως σημαινει πανωτοκι?

τα στοιχεια που δινεις ειναι ισως αληθη αλλα και πληρως αχρηστα! 1 δολλαριο το 1970 δεν ειναι ενα δολλαριο σημερα, αυτο ειναι προφανες! (αν διαφωνεις δωσε μου 100 ευρω σημερα και σου δινω 101 σε 10 χρονια)
τα δανεια που παιρνουν συνηθως οι αφρικανικες χωρες ειναι ιδιαιτερα χαμηλοτοκα, οι δανειζοντες συνηθως χανουν λεφτα...

τωρα η διαγραφη του χρεους ειναι μια καλη ιδεα αν μπορεσουμε να εξασφαλισουμε οτι δεν θα εχουμε την ιδια ιστορια σε 10 χρονια. η διαγραφη λοιπον πρεπει να εχει καποιες προϋποθεσεις.

"Να πάνε οι ξένες εταιρίες να φτιάξουν τα εργοστάσιά τους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Να ανακοινώνουν όμως και το που βρίσκονται ώστε ο Δυτικός καταναλωτής να λαμβάνει υπ όψιν του , εάν το επιθυμεί, και κοινωνικά δεδομένα πριν καταναλώσει."

γιατι μυστικο ειναι? στην σελιδα της καθε εταιρειας μπορεις να βρεις ακριβως που επενδυει...
αλλα και αυτην την γκρινια ποτε δεν καταλαβα: προτιματε η ΝΙΚΕ να μην κανει εργοστασια στο Βιετναμ ας πουμε? τους βιετναμεζους τους ρωτησατε, που παιρνουν 2-3 φορες υψηλοτερο μισθο δουλευοντας για την ΝΙΚΕ αποτι για καθε βιετναμεζικη εταιρεια?

Το οτι δεν παιρνουν δυτικους μισθους δεν ειναι τοσο περιεργο ρε γμτ! Ουτε ενας εργαζομενος της ΙΒΜ Ελλαδος παιρνει αμερικανικους μισθους, αλλα παιρνει σιγουρα περισσοτερα αποτι στην Παναγοπουλος ΑΕ!

"Επίσης η πατρίδα του φιλελευθερισμού ας αλλάξει την προστατευτική πολιτική που ασκεί υπέρ των αμερικανών εταιρειών , παραγωγών και αγροτών, ώστε να διευκολύνει τις εξαγωγές των αναπτυσσόμενων χωρών."

γιατι πρεπει σε ολα να αναφερονται οι ΗΠΑ? Αλλα και τελοσπαντων, φυσικα συμφωνουμε με τα ανω. Οπως και με το να κοψει ΑΜΕΣΑ τις ενισχυσεις και τον προστατευτισμο η ΕΕ...

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς δεν ξέρω γιατί είναι κάποιος υποχρεωμένος να βοηθήσει. Και να αισθάνεται και ενοχές έπειτα λες και αυτός προκαλεί τα προβλήματα.

Αν σωθεί η οικονομία των Αφρικανικών χωρών θα σωθούν και οι πολίτες τους.

Ο υπερπληθυσμός των υποανάπτυκτων χωρών είναι ένα βασικό στοιχείο της μιζέριας τους. Αν δεν μπορούν να συντηρήσουν τον πληθυσμό τους, θα πρέπει να το κάνει αυτό η Δύση? Υπονομεύοντας συνολικά την πρόοδο και την ευημερία των χωρών?

Ανώνυμος είπε...

Just for reference

http://business.timesonline.co.uk/article/0,,19609-2260652,00.html

Roark είπε...

Αν διάβαζες τα links θα έβλεπες τουλάχιστον πριν αρχίσεις να κατηγορείς τις ΗΠΑ ότι σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2003 (Human Development Report 2003):
- Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους χαμηλότερους δασμούς στα προϊόντα από τον αναπτυσσόμενο κόσμο (μόλις 9,7%) πράγμα που καθιστά την αγορά τους την πιο προσβάσιμη ανάμεσα στις πλούσιες χώρες για τους παραγωγούς του Τρίτου Κόσμου. Αυτό είναι μια τεράστια ώθηση για την ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών των φτωχότερων κρατών. Και πράγματι, το 46% των εισαγωγών των ΗΠΑ έρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες. Ενώ κάτι χώρες όπως η Νορβηγία βάζουν δασμούς 61%!

Stathis είπε...

@ roark

Μα δεν είπα πως η ΗΠΑ είναι η χειρότερη χώρα στον τομέα του προστατευτισμού!
Είπα πως εφόσον είναι η ατμομηχανή του φιλελευθερισμού, ας είναι και η πρώτη που θα καταργήσει τους δασμούς.

@sg
Ελληνική πατέντα έιναι η φράση πανωτόκια, ελληνική πατέντα είναι και να μην εφαρμόζουν οι τράπεζες τις δικαστικές αποφάσεις.

Συμφωνώ πως πρέπει να υπάρχει μία λογική που δεν θα οδηγήσει ξανά στη συσώρευση χρεών.


Επίσης είναι αναμενόμενο πως δεν γίνεται να πληρώνει η NIKE για παράδειγμα αμερικάνικους μισθούς ας πούμε στην Ινδονησία. Αλλά ας γνωρίζει ο καταναλωτής πως τα παπούτσια που αγοράζει προς 150 euro
κοστίζουν 10. Δεν είναι κακό.
Και λέω και κάτι ακόμη. Πως μπορούμε να πιέσουμε ώστε οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες.
Οι συνθήκες εργασίας , πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην καταπατώνται στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
Η παιδική εργασία είναι επίσης ένα άλλο θέμα που χρειάζεται την προσοχή μας.
Δείτε κι αυτό:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/1860217.stm

Roark είπε...

Να σου πω, και γω θα ήθελα να δω τους δασμούς 0%. Και επίσης η κατεύθυνση της παρούσας διακυβέρνησης δεν είναι και η καλύτερη.

Ακόμα όμως περισσότερο, θα ήθελα να δω όλους τους υπόλοιπους να ανοίξουν τις αγορές τους και να ρίξουν τους δασμούς τους στο 9,3%, και ας μην πάνε στο 0%.

kouk είπε...

τι σχέση έχει πόσο κοστίζει στην nike η κατασκευή του παπουτσιού; Ως καταναλωτής το μόνο που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι αν οι ανάγκες σου σε παπούτσια αξίζουν την τιμή που ζητά η Nike για την εκπλήρωση τους. Αν η Nike έχει βρει τον τρόπο να έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους μεγιά της και χαρά της, τουλάχιστον όσο δεν αποκλείει παρανόμως κανέναν άλλο από το να χρησιμοποιεί τον ίδιο τρόπο κερδοφορίας.

S G είπε...

α μπραβο ρε κουκ ηθελα να απαντησω σε αυτο. πρωτα απο ολα ειναι μαλλον ασχετο τι κερδος βγαζει η ΝΙΚΕ, αλλα κατα τα αλλα:

"Αλλά ας γνωρίζει ο καταναλωτής πως τα παπούτσια που αγοράζει προς 150 euro
κοστίζουν 10. Δεν είναι κακό."

ειναι κακο γιατι ειναι λαθος! Πηγαινε και δες τα κερδη της ΝΙΚΕ. Αν εχουν περιθωριο κερδους 95% το δεχομαι, αν βρεις ομως να εχουν κερδη 15% κατι δεν παει καλα με την θεωρια σου...

τωρα αν θες οι φτωχες χωρες να εχουν καλυτερη διαπραγματευτικη θεση εναντι των πολυεθνικων, η απαντηση δεν ειναι να μην φτιαχνει η ΝΙΚΕ εργοστασια σε αυτες, η απαντηση ειναι να πανε ακομα περισσοτερα εκει! Μονο με τον αυξημενο ανταγωνισμο και ζητηση για ινδικα χερια εργασιας ας πουμε θα βελτιωθουν οι συνθηκες εργασιας των ινδων...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock