Ο εγωισμός, με την έννοια του σεβασμού και της υπηρέτησης του ατόμου και όχι της «κοινωνίας» βγαίνει συνεχώς κερδισμένος από την εξέλιξη της τεχνολογίας, και ιδιαίτερα των δικτύων. Όσο κι αν αυτό ακούγεται αντιφατικό , είναι απολύτως αληθινό. Ο άνθρωπος και η ελεύθερη βούληση έχουν νόημα όταν υπάρχουν πολλές δυνατότητες ,όχι όταν υπάρχουν περιορισμοί - και οι περιορισμοί αίρονται μέσω της δικτύωσης των ανθρώπων με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Ο άνθρωπος μπορεί πλέον , παρά τον οποιοδήποτε περιορισμό που μπορεί να του επιβάλλεται , να επικοινωνήσει με τον υπόλοιπο γνωστό κόσμο μέσω του διαδικτύου.
Δεν έχει σημασία αν υπάρχει μόνο η κρατική τηλεόραση. Δεν έχει νόημα αν οι εφημερίδες είναι «διαπλεκόμενες».Γιατί δίνεται μέσω του δικτύου ελευθερία στην πρόσβαση στην ενημέρωση. Μπορείς να δεις τα νέα στο CNN , στο e-rooster ή στο al-jazeera. Μπορείς τέλος να τα δεις όλα και να επιλέξεις ποιο θα πιστέψεις.
Κι αυτό για τον οποιοδήποτε πολίτη είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όμως δεν είναι το μόνο. Έχει επιπλέον τη δυνατότητα να συζητήσει , να ακούσει και να εκφράσει απόψεις . Και αυτές οι απόψεις συνήθως δεν περνούν από κάποια λογοκρισία ή από κάποια φίλτρα. Η Κίνα μαζί με μερικές ακόμα χώρες αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Και είναι ενδεικτικό ότι είναι οι χώρες εκείνες που φοβούνται την ελευθερία έκφρασης.
Θεωρώ ότι το internet φέρνει εκ των πραγμάτων την ελευθερία του λόγου. Δεν μπορώ να φανταστώ μια χώρα με 90% ανθρώπων συνδεδεμένων στο internet χωρίς γνώμη , χωρίς ελευθερία, χωρίς δημοκρατία. Γιατί το internet σημαίνει blogs , fora, συζήτηση και σύνθεση.
Μπορώ όμως να φανταστώ μια χώρα που αρνείται να μπει στο internet και ταυτοχρόνως θεωρεί ότι είναι πιο ενημερωμένη από όλους τους άλλους. Κι αυτό σίγουρα θα πρέπει να μας προβληματίσει για τη χώρα μας .Το να μην ενημερωνόμαστε σφαιρικά είναι σίγουρα άσχημο. Το ότι δεν θέλουμε να ενημερωνόμαστε σφαιρικά γιατί πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε ήδη , είναι ακόμη χειρότερο! Στο θέμα αυτό αναφέρεται και ο Πάσχος Μανδραβέλης εδώ .
Κι όμως αυτή η επικοινωνία , κατά τη γνώμη μου , δεν μετατρέπει στο ελάχιστο τους ανθρώπους από άτομα σε μάζες με όμοιες γνώμες. Αντίθετα προάγει τη διαφορετικότητα, ανέχεται τη διαφωνία, προωθεί την ανάπτυξη απόψεων.
Κι αν σκεφτούμε ότι το internet εκτός από χώρος ενημέρωσης , γίνεται σιγά σιγά και χώρος εμπορίου ίσως αποτελεί το πιο πετυχημένο αναρχικό φιλελεύθερο πείραμα που υπάρχει.
Η έλλειψη φυσικής υπόστασης αποτρέπει τα εγκλήματα κατά της ζωής .Και οι τεχνολογίες κωδικοποίησης και ασφάλειας αποτρέπουν κατά κανόνα τις κλοπές χρημάτων. Τα υπόλοιπα παραμένουν ελεύθερα στα άτομα – όχι σε κεντρικούς σχεδιασμούς, όχι σε κράτη ,όχι σε οργανώσεις. Και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.
10 σχόλια:
ο καθενας παρουσιαζει τα γεγονοτα οπως θελει και του αρεσει.
"Το να μην ενημερωνόμαστε σφαιρικά είναι σίγουρα άσχημο. Το ότι δεν θέλουμε να ενημερωνόμαστε σφαιρικά γιατί πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε ήδη , είναι ακόμη χειρότερο!"
δεν υπαρχει καποιο παραδοξο εδω νομιζω. μονος καποιος με πραγματικα πολυ επιφανειακη γνωση του κοσμου μπορει να πιστευει οτι ειναι ενημερωμενος για τον κοσμο, εκε γενετης ή αντε επειδη διαβασε μαι ελευθεροτυπια...
το σωκρατικο εν οιδα οτι ουδεν οιδα νομιζω ισχυει για καποιος που αναζητα και ανοιγεται λιγο στον κοσμο. οχι ως ενδειξη ταπεινοτητας, αλλα ως απλη ειλιρκινης διαπιστωση οτι ο κοσμος δεν ειναι μονο η μικρη γωνια μας με τα μικροπροβληματαια μας, ο κοσμος ειναι μεγαλος και περιπλοκος...
"...το internet φέρνει εκ των πραγμάτων την ελευθερία του λόγου.
προάγει τη διαφορετικότητα, ανέχεται τη διαφωνία, προωθεί την ανάπτυξη απόψεων.
γίνεται σιγά σιγά και χώρος εμπορίου
δίνεται μέσω του δικτύου ελευθερία στην πρόσβαση στην ενημέρωση".
EINAI ENA ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΑΥΜΑ
Η μιζέρια ορισμένων δεν παλεύεται.
εγω παντως στο συγκεκριμενο θεμα ειμαι συγκρατημενα αισιοδοξος. Γιατι ναι μεν υπαρχουν 60 εκ. μπλογκερς αλλα δεν ακουγονται ολοι το ιδιο. Και στα μπλογκς υπαρχουν οικονομιες κλιμακας και τεχνολογιες "σουπερσταρ" (δηλαδη το 1% των μπλογκ μαζευει 99% της κινησης, και ο κοσμος τεινει να πηγαινει προς το πιο δημοφιλες επειδη δεν μπορει να ψαξει απο το μηδεν ολα τα μπλογκ).
Οποτε σιγουρα ειναι καλο που αυξανονται οι επιλογες μας αλλα δεν περιμενω πραγματικες επαναστασεις, περιμενω κατι μεταξυ του σημερινου και της ουτοπιας. ας πουμε περιμενω τα καλυτερα μπλογκ να αγοραζονται απο μεγαλους δημοσιογραφικους οργανισμους διατηρωντας μια καποια ανεξαρτησια...
"Φανταστείται π.χ. να αγοραστεί το e-rooster από την Ελευθεροτυπία! "
δεν υπαρχουν αρκετα λεφτα στον κοσμο για να γινει αυτο :-)
$G, ποτέ μη λες ποτέ... :p
Φαντάσου όμως να συμβεί το αντίθετο ...
το αντιθετο ειναι στα μεσομακροπροθεσμα σχεδια μας για την κατακτηση του κοσμου :-)
σοβαρα τωρα ομως, να σημειωσω για να ειμαι δικαιος οτι δεν εχω την εντυπωση οτι στην ελευθεροτυπια πεφτει λογοκρισια. Σοβαρα ατομα οπως ο Τακης Μιχας αρθρογραφουν συχνα και αποτι φαινεται αρκετα ελευθερα σε αυτην την εφημεριδα.
Το προβλημα ειναι οτι τα περισσοτερα αρθρα γνωμης πασχουν απο αθεραπευτες ιδεοληψιες και ακομα χειροτερα πολλα αρθρα γεγονοτων ειναι γεματα με γνωμη, δηλαδη ειναι φρικτα προκατηλλειμενα.
Αν αγοράσει το e-rooster η Ελευθεροτυπία ,θα πάει όλη η ομάδα στο Σύνταγμα όπου θα διατίθενται για χαστουκισμό και ύβρεις. Και μετά θα πάνε να γράψουν στο νέο ρούστερ που θα μαζεύει και πολύ περισσότερο κόσμο( χα χα χα).
Η δημοσίευση κειμένων στο internet έχει και κοινωνική υπόσταση. Επιτρέπει σε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα (αυτοκίνητα πχ) να επικονωνούν και να ανταλάσσουν απόψεις , επιτρέπει σε ανθρώπους που νοιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν να εκφράσουν τη σκέψη τους , αλλά βέβαια υπάρχει και η πολιτική υπόσταση. Φυσικά και υπάρχουν αρθρογράφοι που συνειδητά ακολουθούν μια πολιτική γραμμή.
Αν τα συνδυάσεις λοιπόν όοοοολα αυτά ,έχεις το ιδανικό αποτέλεσμα. Φανταστείτε έναν κάτοικο Βηρυττού να γράφει στο blog του για τον πόλεμο. Αμέσως αμέσως άλλη μια πηγή πληροφόρησης πέρα από τα ΜΜΕ. Βέβαια αν τα κείμενά του είναι στα λιβανέζικα ,ποιος θα τα διαβάσει;
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι παλιότερα ήταν πολύ πιο εύκολη η χαλιναγώγηση των μαζών, επειδή η πληροφόρηση ερχόταν από συγκεκριμένες πηγές. Τώρα πραγματικά έχεις να διαλέξεις την πηγή ενημέρωσής σουόχι μόνο με το τηλεκοντρόλ ή στο περίτερο αλλά με το mouse. Και για αυτό το λόγο είσαι πιο κοντά στην αλήθεια.
Δημοσίευση σχολίου