Το να διατηρεί ένας οικονομολόγος blog φαίνεται, καταρχήν, σχήμα οξύμωρο: στο κάτω-κάτω αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί στην μεγιστοποίηση της χρησιμότητας (utility) και του κέρδους. Συνεπώς, τι δουλειά έχουν να γράφουν σε ένα blog για το τίποτα ενώ θα μπορούσαν αυτόν το χρόνο να τον διαθέτουν σε δημοσιεύσεις ή σε συμβουλευτικές υπηρεσίες;
Πολλοί διάσημοι οικονομολόγοι διατηρούν blog. Για παράδειγμα, ο Brad Delong του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ έχει blog (http://www.delong.typepad.com/), όπως επίσης έχει ο Greg Mankiw του Harvard (http://www.gregmankiw.blogspot.com/) καθώς και οι Gary Becker και Richard Posner (νομικός) του πανεπιστημίου του Σικάγου (http://www.becker-posner-blog.com/).
Πολλοί διάσημοι οικονομολόγοι διατηρούν blog. Για παράδειγμα, ο Brad Delong του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ έχει blog (http://www.delong.typepad.com/), όπως επίσης έχει ο Greg Mankiw του Harvard (http://www.gregmankiw.blogspot.com/) καθώς και οι Gary Becker και Richard Posner (νομικός) του πανεπιστημίου του Σικάγου (http://www.becker-posner-blog.com/).
Διαβάστε τους λόγους που οι οικονομολόγοι διατηρούν blog καθώς και την επίδραση του internet, γενικώς, στην ανταγωνιστικότητα των ελίτ πανεπιστημίων στο άρθρο “The invisible hand on the keyboard”.
(Το πλήρες paper στο οποίο γίνεται αναφορά στο άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ: “Are Elite Universities Losing Their Competitive Edge?”)
17 σχόλια:
SG said
ΥΓ καλα οτι ο Μανκιβ εχει μπλογκ στο μπλογκσποτ ειναι μεγαλη ξεφτιλα νομιζω…
Mηπως ειναι αριστερός;;
και παει με το λαό;;..
Ειναι το blogspotcom το
δημοφιλέστερο;;
Καποιον Ελληνα Οικονομολόγο
Blogger ξερετε;;
βρηκα τον
Χρυσοθήρα
Πως σας φαινεται εσεις
που ξερετε καλυτερα;;
:)
Το να διατηρεί ένας οικονομολόγος blog φαίνεται, καταρχήν, σχήμα οξύμωρο: στο κάτω-κάτω αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί στην μεγιστοποίηση της χρησιμότητας (utility) και του κέρδους.
ΓΙΑ ΤΗ ΦΗΜΗ,ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΕ ΛΕΕΙ;;;;....
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ BLOGS;;ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ
ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;;..
Η ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤHΣ
FREE OPEN-SOURCE ECONOMY..
ANTAΛΛΑΓΗ..ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΑ ΠΡΑΜΑ...
ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙ
ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΚΟΡΠΙΖΕΤΑΙ;;....
Ενα παραδειγμα..τι εκανε
ο George is your Man...
Συμβουλος internet-marketing...
Aφου εδωσε καποιες συμβουλες
σε ποστ ειπε....
)))))))
15.5.06
Αναστολή λειτουργίας
Μια πολύ σύντομη ανακοίνωση.
Τα άρθρα μου δε θα συνεχιστούνε γιατί απλά δεν προλαβαίνω να δίνω δωρεάν συμβουλές για να τα κάνω follow up.
Όσοι πελάτες ενδιαφέρονται για τις συμβουλευτικές μου υπηρεσίες επί πληρωμή, γνωρίζουν πώς να επικοινωνήσουν μαζί μου.
Ευχαριστώ!
posted by Your Man at 14:04
))))
@ ergo te lina:
Με παρανόησες νομίζω. Σαφώς και "λέει" για την αναγνωρισιμότητα και τη φήμη. Η πρώτη παράγραφος του post γράφηκε tongue-in-cheek. :-)
Επίσης, εννοείται, πως τα blogs προσφέρονται (και) για "σοβαρά πράγματα". Για δες το δικό μου! Δεν είναι σοβαρό (και βαρετό);! :-)
χεχε μολις ειδα τον χρυσοθηρα, δεν ειναι ακριβως αυτο που θα ελεγα οικονομικα, ειναι μαλλον χρηματοοικονομικα, και ας νομιζουν πολλοι Ελληνες οτι ειναι το ιδιο εχουν μεγαλες διαφορες (ας πουμε τα χρηματοοικονομικα, ειδικα με την μορφη που συνηθιζονται σε μπλογκ μου ειναι μαλλον αδιαφορα, τα οικονομικα οχι).
κατα τα αλλα ο Μανκιβ ναι ειναι αριστεριζων :-) αλλα μαλλον ειναι στο μπλογκσποτ λογω ασχετοσυνης, οχι λαϊκοτητας.
και τελος για το θεμα της φημης, οικονομολογοι οπως ο Μπεκερ μαλλον δεν την εχουν αναγκη, ισως ομως εχουν αναγκη την αμεση επαφη με τον εξωακαδημαϊκο κοσμο...
Οι υπόλοιποι επαγγελματίες δεν έχουν προσανατολισμό χρησιμότητας; Γιατί ομοίως να έχουν μπλογκ οι μηχανικοί, οι νομικοί, οι γιατροί;
Εκτός αυτού το μπλογκ δεν είναι απαραίτητο να λειτουργεί σαν υπηρεσία παροχής υπηρεσιών. Π.χ. ο Σωτήρης μέχρι και για το topless έχει γράψει.
με την σαφη ελπιδα να υπαρχουν περισσοτερες τοπλες γυναικες στις ελληνικες παραλιες :-)
καθε πραξη εχει καποια προσδωκομενη χρησιμοτητα....
Υποθέτω επειδή η οικονομική επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει τα πάντα.
Αυτό φυσικά συμβαίνει σε όλες τις επιστήμες. Για αυτό και στις μελέτες υπάρχουν πάντα οι προειδοποιήσεις (ασχοληθήκαμε μόνο από την οικονομική πλευρά και όχι από την ιστορική ή ασχοληθήκαμε από την ψυχολογική και όχι από αυτήν της θεωρίας αποφάσεων κλπ)
ποιες μελετες εννοεις ντροπαλε? εγω δεν εχω προσεξει κατι τετοιο, το οποιο θα συνιστουσε μαλλον σπανια ταπεινοτητα και ενδιαφερον επιστημονων για κλαδους που δεν κατεχουν...
Δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένες μελέτες. Είναι πιο πολύ θέμα δεοντολογίας, κατανόησης ότι δεν υπάρχει επιστήμη, η οποία να μπορεί να ερμηνεύσει το παν, αλλά ούτε και επιστήμονας που να μπορεί να ερμηνεύσει τα πάντα εντός της ίδιας του της επιστήμης.
Με λίγα λόγια η οικονομική δεν μπορεί να εξηγήσει τα πάντα, ή τα ερμηνεύει από μια συγκεκριμένη σκοπιά (αντιστοίχως και οι άλλες επιστήμες).
Τώρα ότι υπάρχουν μελετητές που νομίζουν ότι είναι οι φωτεινοί παντογνώστες, αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο.
@antikoala
Χμμ, μήπως είναι αυτοί που δεν θέλουν την αξιολόγηση κλπ; Σωστά! Πώς να αξιολογηθούν οι παντογνώστες ;-)
δεν συμφωνω.
οιυτε βλεπω να συντρεχει λογος παραιτησης (τι εννοεις προχειρο? προχειρα νομιζω προωθηθηκε αλλα οι προτασεις ειναι ολες αυτονοητες και καλες) ουτε φυσικα νομιζω οτι το σημερινο χαος ειναι καλυτερο απο μια εστω ελλιπη μεταρρυθμιση.
O Economist είχε ένα σχετικό άρθρο πριν στο προηγούμενο τεύχος:
Economists' blogs:
The invisible hand on the keyboard. Why do economists spend valuable time blogging?
και αναφέρει και την έρευνα.
Φιλικά από ένα πρώην οικονομολόγο :)
χα! μολις διαβασα το αρθρο του Εκονομιστ, καλη φαση ειναι απο τις λιγες φορες που εχω διαβασει ενα πεηπερ πριν το παρουσιασει ο Εκονομιστ...
Νομιζω αυτο που λεει το πεηπερ ειναι πολυ σημαντικο: χαρη στις φτηνες τηλεπικοινωνιες το γεωγραφικο πλεονεκτημα των χωρων συγκεντρωσης επιστημονων εξαφανιζεται. Δεν χρειαζεται να εισαι στο Χαρβαρντ για να λαμβανεις καθημερινα την σοφια των καθηγητων του. Αυτο ειναι κατι καταπληκτικο νομιζω, οχι κακο.
Ελβιρα νομιζω εχεις καποιο δικιο οτι το υπερβολικα πιεστικο συστημα στα τοπ πανεπιστημια των ΗΠα σπρωχνει στην δημιουργια πεηπερ και βιβλιων που δεν ειναι αναγκαστικα χρησιμα. Δηλαδη πολλα πεηπερ θα μπορουσαν να εχουν συμπυκνωθει σε ενα καλο, αντι να εξαπλωνονται σε 3-4 μετρια. Αυτο ομως εχει να κανει πολυ με τα κινητρα των καθηγητων (βασικα ο μισθος σου και η θεση σου ειναι αμεση συναρτηση του αριθμου πεηπερ σου σταθμισμενα με την ποιοτητα του περιοδικου που τα δημοσιευει).
"βασικα ο μισθος σου και η θεση σου ειναι αμεση συναρτηση του αριθμου πεηπερ σου σταθμισμενα με την ποιοτητα του περιοδικου που τα δημοσιευει"
και αυτό λάθος όμως δεν είναι; Ευνοεί τους δημοσιοσχεσίτες (δεν ισχυρίζομαι ότι σε έγκυρα περιοδικα γράφει το κάθε βύσμα, αλλά σίγουρα οι δημόσιες σχέσεις παίρνουν άλλη διάσταση), ενώ σε κάνει να μιλάς όχι επειδή έχεις κάτι να πεις αλλά μέχρι να βρεις κάτι να πεις.
Ίσως επειδή το μπλογκ καθορίζεται από ένα καθεστώς απόλυτης ελευθερίας (δεν είσαι υποχρεωμένος να έχεις γράψει για το επόμενο τεύχος ,γράφεις όταν θες). Από την άλλη δημιουργεί μια πολύ πιο προσωπική σχέση με τους επισκέπτες σου (ωχ έχω ένα μήνα να βάλω κάτι καινούριο και αν απογοητευθούν και δεν ξαναμπούν ποτέ τι γίνεται; να γράψω και καμιά παπαριά για να αυξηθούν οι επισκέψεις;)
Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα του μπλογκ είναι η αμφίδρομη επικοινωνία. Ο διάλογος και η άμεση παρέμβαση τρίτων στις απόψεις σου. Και αυτό έχει ωφελήσει τους πάντες.
Δημοσίευση σχολίου