Ειδα για πρωτη φορα συνεντευξη του πρωθυπουργου στην ΔΕΘ. Ηταν ενδιαφερον, εκανα καποιες παρατηρησεις:
α) ειναι τρομερα εκνευριστικο ποσο τοπικιστικα πραγματα ρωτανε οι δημοσιογραφοι. Εφτασε ατομο να ρωταει τι θα κανει ο κ. Καραμανλης για τις Σερρες που ειναι λεει τοπος καταγωγης του! Μα δεν ντρεπονται, τι ζητανε να βοηθησει ειδικα τις Σερρες επειδη εχει καταγωγη απο εκει?? Ευτυχως ο πρωθυπουργος δεν ειχε τιποτα ειδικο να πει για τις Σερρες. αλλα δεν συμβαινει το ιδιο με αλλες περιοχες της χωρας που ζητανε ειδικη μεταχειριση...
β) ακουσα επιτελους καλη ερωτηση για το καπνισμα. Καποιος δημοσιογραφος διαμαρτυρηθηκε επειδη λεει στο συνεδριο ειχε γεμισει η αιθουσα καπνο. Αυτο μου φανηκε ηδη εξωφρενικο. Ακομα πιο εξωφρενικο μου φανηκε οτι αλλος δημοσιογραφος αρχισε να φωνασκει γιατι αυτη δεν ειναι λεει σοβαρη ερωτηση!! Δηλαδη ειναι σοβαρη ερωτηση η κλασικη: κ. Καραμανλη τι θα κανετε για εμας τους φτωχους στα νησια, στην Μεσσηνια, στις Σερρες κτλ κτλ Αλλα δεν ειναι σοβαρη ερωτηση να ρωταμε τι θα κανει η κυβερνηση για την προστασια των ατομικων δικαιωματων ολων των πολιτων και της υγειας μας!! Ακομα χειροτερη η απαντηση Καραμανλη: Δεν μπορω να υποσχεθω οτι η κυβερνηση θα κανει κατι που δεν μπορω να κανω ο ιδιος (εννοωντας φανταζομαι να περιορισει το καπνισμα του). Δεν μπορω να φανταστω χειροτερη απαντηση. Δηλαδη οχι μονο παραδεχεται οτι ειναι αβουλο ατομο που δεν μπορει να περιορισει τα παθη του, αλλα παραδεχεται οτι βασανιζει και ο ιδιος αλλα ατομα με τον καπνο του. Και μαλιστα δηλωνει οτι αφου προσωπικα δεν μπορει να περιορισει τα παθη του, δεν θα προσπαθησει να βοηθησει κανεναν πολιτη να ξεφυγει απο το παθητικο καπνισμα! Αν ειχε ας πουμε παθος για τον χουλιγκανισμο θα αφηνε ολα τα σταδια της Ελλαδας αφυλακτα να γινουν αρενες? Για μενα το σοβαρο ατομο μαχεται περισσοτερο εναντια στα παθη που ειναι δυσκολα να νικησει, οχι τα ευκολα.
γ) προσωπικα βρηκα απαραδεκτο οτι οι δημοσιογραφοι του μιλουσαν στον πληθυντικο και εκεινος απαντουσε στον ενικο. Αυτο δεν αρμοζει σε μια δημοκρατικη κοινωνια. Οσο ειναι ο πρωθυπουργος αντιπροσωπος του λαου, τοσο οι δημοσιογραφοι ειναι μερος της λογοδοσιας που δινει ο πρωθυπουργος. Πρεπει ακομα και αν δεν εχει γενικα τροπους (εμενα μου μαθανε να μιλαω ευγενικα σε οποιον μου μιλα ευγενικα) να σεβεται τους δημοσιογραφους ως μερος του δημοκρατικου συστηματος.
δ) Βρηκα καλο που ελεγε οτι ο ρολος του κρατους πρεπει να ειναι μικρος, βρηκα καλο οτι μιλουσε για τον ανταγωνισμο. Δεν βρηκα καλο οτι παντα επρεπε να προσθετει κατι σοσιαλιστικο, δηλαδη οτι το κρατος πρεπει να ειναι μικρο αλλα να φροντιζει για αναδιανομη του παραγομενου πλουτου! Κανεις πολιτικος ποτε δεν εχει εξηγησει που βασιζεται η αναδιανομη αυτη!
ε) Γενικη εικονα: ο κ. Καραμανλης ειναι πια ενας αρκετα εμπειρος και προσεγμενος πολιτικος. Πισω ομως απο την γυαλισμενη επιφανεια νομιζω ενας σχολαστικος παρατηρητης προσεχει οτι δεν υπαρχει καποια γενικη, βαθια μελετημενη φιλοσοφια στην διακυβερνηση Καραμανλη. Αυτη η κυβερνηση ειναι ισως απο τις πιο προσανατολισμενες στις δημοσκοπησεις και γενικα στην παση θυσια μη-διαταραξη της "γαληνης" που εχω δει στην Ελλαδα*. Τα ατομικα δικαιωματα ειναι καλα, οσο δεν πανε κοντρα στην θεληση των πολλων (ειτε αφορα ας πουμε τις υπερβασεις καθηκοντος της αστυνομιας, ειτε τα δικαιωματα των μη-καπνιστων, αν η κοινη γνωμη δεν νοιαζεται δεν νοιαζεται ουτε η κυβερνηση). Οι μεταρρυθμισεις ειναι καλες, οσο δεν παρατσιγκλανε τα κατεστημενα συμφεροντα των συντεχνιων. Η μαχη κατα της διαπλοκης και διαφθορας καλη, οσο ειναι μεγαλης δημοσιοτητας και φερνει πολιτικα οφελη. Εκει που δεν φαινεται η διαφθορα πολυ αλλα προκαλει τεραστιο κοστος, στις καθημερινες δηλαδη δωροδοκιες που υποχρεωνονται οι πολιτες να προσφερουν προς πολεοδομιες, τροχαια, για αποκτηση διπλωματος, για αδειες καταστηματων κτλ δεν υπαρχει δυστυχως η παραμικρη αλλαγη...
*και η προηγουμενη ειχε αυτην την ταση της διατηρησης της πολιτικης γαληνης, αλλα ας πουμε στο θεμα των ταυτοτητων επραξε το σωστο και παρα την θεληση μιας πολυ φωνακλαδικης μεριδας των Ελληνων.
ΥΓ το κειμενο ειναι σχεδον 10 ημερων αλλα μολις σημερα μπορεσα να το ανεβασω.
28 σχόλια:
Αχχχ!
Δίκιο έχεις, δυστυχώς!
Αλλά που να το βρεις!
Και το πρόβλημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε.
@SG, Δεν δωροδοκούν οι πολίτες αλλά ο "πελάτης" με ονοματεπώνυμο και με συστάσεις πολιτικάντη όλων των χρωμάτων και των αποχρώσεων.
Αποφεύγεις βέβαια το σκόπελο της επικαιρότητας του αθέμιτου ανταγωνισμού όπου οι πολίτες αντικαθίστανται απο εταιρίες και οι υπάλληλοι από πολιτικούς, όταν γράφεις,
"Εκει που δεν φαινεται η διαφθορα πολυ αλλα προκαλει τεραστιο κοστος, στις καθημερινες δηλαδη δωροδοκιες που υποχρεωνονται οι πολιτες να προσφερουν προς πολεοδομιες, τροχαια, για αποκτηση διπλωματος, για αδειες καταστηματων κτλ δεν υπαρχει δυστυχως η παραμικρη αλλαγη..." SG.
Η Διαφθορά είναι αρκετά μετρήσιμη ως οικονομικό μέγεθος και αντιαναπτυξιακή μέθοδος.
Δεν είναι καθόλου τυχαία και πολιτικά δόλια η σιωπή περί την οπισθοδρόμηση και την ήττα που προκαλεί στα ανθρώπινα πολιτικά δικαιώματα, στα οποία η Ελευθερία αποτελεί προτεραιότητααλλά μερικοί "φιλελεύθεροι" αγνοούν.
SG,"δεν υπάρχει δυστυχώς η παραμικρή αλλαγή" (;)
τότε τι είναι η μετεξέλιξη του Ρουσφετιού σε Διαφθορά ;
Κάποτε αντάλλασε το εκλογικό του βιβλιάριο με ρουσφέτι, τώρα όλα είναι άυλα ...
Εχει αραγε καμια σημασια τι λεει καποιος σαν τον Καραμανλη ή ακομα και σαν τον Σημίτη που υποτιθεται ηταν καλυτερος;
Οτι τους πουν οι ισχυροι (ΕΕ,ΗΠΑ κτλ)κανουν,και οτι τους επιβαλλει ο καθε Κοκκαλης,Βαρδινογιαννης κτλ,και απλα βγαινουν να μπουρδολογησουν λιγο, βαση του τι θελουμε να ακουσουμε.
Θελουμε παταξη της διαφθορας;Παρε κοσμε παταξη!Στα λογια παντα.Οτιδηποτε παραπανω από τα λόγια κοστίζει.
μαρια επιμενω οτι μπορουμε να κανουμε πραγματα. ποικιλοτροπως. Αυτο που σκεφτομαι αυτες τις μερες ειναι μια σελιδα τοπικης αυτοδιοικησης, δηλαδη που να χωριζεται σε δημους και να γινεται συζητηση για τοπικα θεματα καθε δημου. αυτα που βγαινουν απτην συζητηση ως μεγαλου ενδιαφεροντος να πηγαινουν μετα στα ατομα που διοικουν τον δημο με απαιτηση λογοδοσιας.
γ.μπ. δεν ξερω πολλα περι επικαιροτητας γιατι ευτυχως εκανα διακοπες. Αν μαθω τιποτα ευχαριστως να το συζητησουμε...
για τις δωροδοκιες μιλαω για τα απλα καθημερινα, που δυστυχως πανω απο 30% των πολιτων υποχρεωνονται να κανουν (λαδωμα για αδεια οδηγησης, λαδωμα πολεοδομιας κτλ κτλ)
γκρεκοπηαν οι αγορες για τις οποιες μιλας θελουν καποια συζητηση. αλλα δεν ισχυει οτι δεν μπορουμε να εχουμε ανταγωνισμο. Στα τρενα ας πουμε ο χωρισμος δικτυου και μεταφορικων εταιρειων ειναι μια καλη ιδεα. Στα λεωφορεια ειναι καλη ιδεα ο κεντρικος σχεδιασμος των δρομολογιων με ανταγωνιστικη αποδοση της διαχειρισης τους σε ιδιωτικες εταιρειες. Και στα ΚΤΕΛ ο πληρης ελευθερος ανταγωνισμος ειναι μαλλον το καλυτερο που μπορει να γινει. Παρεπιμπτοντως δεν παυω να εντυπωσιαζομαι με το ποσο κακα ειναι τα ΚΤΕΛ στην Ελλαδα. Ειναι δυνατον πχ η Μυκονος με τετοιο τουρισμο να εχει τετοια καρουλια για λεωφορεια (και μολις 20-40 ταξι) λογω κρατικης παρεμβασης???
αλλα ολα αυτα ειναι μαλλον ακαδημαϊκα, η σημερινη κυβερνηση δεν εχει καμμια ορεξη να θιξει αυτα τα θεματα. Εδω η Ολυμπιακη θρεφεται ακομα απο το αιμα μας...
Ο τίτλος του ποστ του ΣΓ πιστεύει κανείς ότι έχει ένα ενδιαφέρον αν τον χρησιμοποιήσει κανείς για να εκφράσει γνώμη για τους αμερικανούς π.χ., με βάση την εικόνα του προέδρου τους??? (εννοώντας πρωθυπουργό, πρόεδρο, όποιον τέλος πάντων έχει από το εκάστοτε πολιτικό σύστημα την εξουσία ουσιαστικά στα χέρια του)
Πάντως, σαν ατάκα το ΄δείξε μου μπλα μπλα, να σου πω ποιος είσαι΄ έχει μια λαϊκή σοφία αλλά προφανώς δεν ισχύει ντε και καλά.
Συγκεκριμένα, ο δικός μας είναι σε άλλη σφαίρα (και άλλο πλανήτη μερικές φορές) σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.
Ένας easy going τύπος, ο οποίος δεν έχει πιέσει το μυαλό του ποτέ για πράγματα που κάνουμε όλοι (σπουδές, δουλειές, μέλλον κλπ) δεν είχε ποτέ στο μυαλό του να δουλέψει χωρίς να στηριχτεί στο χρυσή πολιτική κληρονομιά και γενικά δεν έχει ζοριστεί ποτέ. Φαίνεται και από το στήσιμό του - τη φάτσα του ρε παιδί μου. Καμία σχέση με τους αγχωμένους, σαστισμένους, απόκοσμους καμιά φορά, που-ψάχνονται-από-παντού έλληνες που βλέπει κανείς καθημερινά.
Άρα, τι αντιπροσωπευτικός συζητάμε τώρα? μιλάμε για αστεία πράματα.
Και ακόμα πιο αστείο είναι το πόσο ταιριάζουν γάντι στην πραγματικότητα κάποια τετριμμένα, απλοϊκά πράγματα που λέγονται όπως του vageli (βγάζω έξω τα 'όλα είναι στημένα από τους αμερικανούς και το κεφάλαιο – επιχειρηματίες' που γουστάρουν να λένε-ακούν όλοι οι έλληνες):
"...και απλα βγαινουν να μπουρδολογησουν λιγο, βαση του τι θελουμε να ακουσουμε.
Θελουμε παταξη της διαφθορας;Παρε κοσμε παταξη!Στα λογια παντα.Οτιδηποτε παραπανω από τα λόγια κοστίζει."
Είναι πικρό, αλλά οι παραπάνω φράσεις που περικλείονται από τα εισαγωγικά είναι η ωμή αλήθεια - τα υπόλοιπα έπονται.
Κάνει ο κύριος λοιπόν την ήρεμη ζωή του, έχει το ταλέντο να ισορροπεί τα πράγματα (βοηθάει και το καταραμένο το λέγειν και το στήσιμο - είδες τι σημαίνει ‘πολιτική κληρονομιά’?) και κάνει αυτά που κάνει (ή δεν κάνει τα άλλα...).
Είναι αυτό που λέει ο ΣΓ για τη 'μη διατάραξη της γαλήνης'. Πρόκειται για έναν ελιτίστα με λίγα λόγια.
Σου λέει: 'Εγώ θα βάλω το χέρι να ανακατέψω τα πράματα να γίνουν μπουρδέλο? - Άσε, δε θέλω, καλύτερα είμαι έτσι. Παίζω και χωρίς αντίπαλο... Πού να μπλέξω με τον κάθε παπάρα για να βάλω τα πράματα στη θέση τους, να ξηλώσω συμφέροντα, μονοπώλια, να βάλω ελεύθερους όρους στο παιχνίδι….'
Μόνο που έχει καταφέρει να ακούγεται το μεταρρυθμίσεις και όχι απλά να μην τους παίρνουν ομαδικά με τις πέτρες αλλά ούτε να χασκογελάει ο κόσμος (η μάζα) καν, λέει πολλά.
Αλλά είπαμε παίζει χωρίς αντίπαλο. Η τακτική του ώριμου φρούτου, μετά τα πολλά χρόνια της αναπόφευκτης σήψης της άλλης κρατικοδίαιτης παράταξης, έχει καταλήξει να γίνει τακτική του ώριμου τίποτα.
Ένας απίστευτα αριστοτεχνικός τρόπος του να μη γίνεται τίποτα και να διαιωνίζεται το γνωστό πατροπαράδοτο καθεστώς, τα ήθη, τα έθιμα, οι κουμπαριές κλπ.
S_G:
Χαίρομαι που συνειδητοποιείς το πως έχει η κατάσταση (συγγνώμη για το λίγο πατερναλιστικό ύφος μου!).
Την ιδέα σου για μια "σελίδα τοπικής αυτοδιοίκησης" την έχω σκεφτεί κι εγώ με κάπως διαφορετικό περιεχόμενο και στόχευση. Θα χαρώ να το συζητήσουμε και πιθανώς κάποια στιγμή να συνεργαστούμε (αν καταφέρω να προχωρήσω και με τα 1002 άλλα πράγματα που θέλω να ασχοληθώ)...
Έχω γράψει ένα king size σεντόνι στο blog μου γι αυτά που είπε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ και γι αυτά που δεν λέει αλλά θέλει. Πιστεύω ότι η πρόκληση στον πολίτη είναι να βρεί έξυπνους τρόπους αντίστασης στα ανδίκελα και στις πατσαβούρες που σφετερίζονται τις ψήφους των βαθειά νυχτωμένων. Question authority, που λέγανε κάποτε...
ουλτρα δεν εννοω οτι ειμαστε κατεικονα και καθομοιωσιν του πρωθυπουργου μας! αλλα η αναδειξη ενος ατομου στην εξουσια λεει κατι για αυτους που τον ψηφισαν. Τα σημεια που κριτικαρα γινονται νομιζω υπερανεκτα απο την ελληνικη κοινωνια, κατι που θεωρω οτι ειναι λαθος.
Κατα τα αλλα συμφωνω στα υπολοιπα που θιγεις.
μαντζ δυστυχως το προβλημα των ατομων που εχουν κατι να προσφερουν ειναι οτι δεν εχουν χρονο. ελπιζω να βρουμε! (τι θα ελεγες να πιαναμε το λογοδοσια.γρ? :-) )
αρτφαρτεδ η αντισταση που μπορουμε να κανουμε ειναι η πληροφορηση και η απαιτηση των δικαιωματων μας. Οσο παει και καταληγω οτι οι ενεργοι πολιτες που απαιτουν λογοδοσια ειναι το νουμερο ενα απαιτουμενο για μια ευημερουσα χωρα.
γκρεκοπηαν αν και λιγο εκτος θεματος:
τα ταξι δεν νομιζω οτι θα επρεπε να ειναι ελευθερα! οι χωρες που το δοκιμασαν (πχ Τσεχια) ειχαν σημαντικα προβληματα. Ειδικα η Αθηνα θα κατεληγε να εχει ενα στρατο απο αδεια ταξι να γεμιζουν τους δρομους. το ταξι προκαλει τρομερες εξωτερικοτητες και γιαυτο πρεπει να ελεγχεται (μια πρωτη ιδεα θα ηταν να ανεβουν αρκετα οι τιμες του ταξι στην Αθηνα.)
Στα τρενα δεν νομιζω οτι πρεπει να υπαρχει ελευθερια επιλογης κομιστρου εκτος απο διαδρομες με δυνατοτητες ανταγωνισμου (πχ Παρισι-Βρυξελλες-Λονδινο). Ομως η ανταγωνιστικη αναθεση των διαδρομων μαζι με καλα επιλεγμενους ορους (προστιμα για καθυστερησεις κτλ) ειναι καλη ιδεα νομιζω.
Τωρα για τις τιμες στην Αγγλια, πρεπει να πω οτι η συγκριση με ευρωπαϊκες χωρες ειναι αδικη. Τα τρενα της Γαλλιας πχ εχουν καταπιει πελωριες επιδοτησεις για να γινουν οπως ειναι. Αντιθετα τα αγγλικα εχουν υποχρηματοδοτηθει για πολλααα χρονια.
Αυτο που λες για τους διαγωνισμους γενικα δεν ειναι κακη ιδεα, εκτος ισως απο την επιλογη του μηχανισμου αναθεσης. Οι δημοπρασιες Βικρυ δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι καλες στην συγκεκριμενη περιπτωση. Θεωρητικα ειναι καλες υπο καποιες προϋποθεσεις που δεν ξερω αν πληρουνται εδω. Σε καθε περιπτωση υπαρχει ολοκληρη θεωρια σχεδιασμου μηχανισμων για να μελετησει τον καλυτερο τροπο...
Αχ,από τότε που προεκλογικά είχε πάει στην εκπομπή για το ποδόσφαιρο για να μαζέψει ψήφους έλεγα πόσο μ....είναι αλλά δεν με άκουγε κανείς.Να μην ξεχάσουμε ότι ψήφισε για τις ταυτότητες...
δεν ξερω ποια ειναι η γνωμη σας για τον καραμανλη αλλα παντως δεν νομιζω οτι καπνιζει!προφανως κατι αλλο εννοουσε με την απαντηση του!
Το πρόβλημα με τον Καραμανλή είναι ότι δεν έχει καταλάβει ότι αυτοί που τον ψήφισαν δεν είναι τόοοοσο ΝΔ, όσο αντί-ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με τον συσπειρωμένο κόσμο του ΠΑΣΟΚ όπου ακόμα κυριαρχεί στον σκληρό πυρήνα του, αν και πολύ πιο άτονα, το αφιόνι της μπουρδολογίας του "Ανδρέα" σε συνδυασμό (για τις μεγαλύτερες ηλικίες) η εμμονή στην ανάμνηση της "κακιάς δεξιάς", εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να συνταχθούν με τις πομφόλυγες του "Ανδρέα" ή κάποια στιγμή κατάλαβαν ότι ο "εκσυγχρονισμός" του Σημίτη είχα εξαντλήσει τα όρια του.
Ακόμα πιο απλά, υπάρχουν ίσως και πολλοί οι οποίοι δεν βρήκαν άκρη ή/ και δεν τους δόθηκαν ευκαιρίες με την παρελθούσα κατάσταση οπότε σου λέει, κάτσε να δοκιμάσουμε και τους άλλους. Όλα αυτά βοηθούντος και του οργίου του χρηματιστηρίου όπου στο πάρτι μετείχαν και νεοδημοκράτες, όχι τόσοι όσο πασοκτζήδες, οπότε έπεσε μούγκα στη στρούγκα μεν, αλλά άπασα η πλέμπα που έχασε τα λεφτά της ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΕΙ.
Αυτό λοιπόν που δεν καταλαβαίνει ο κος Καραμανλής είναι ότι η ΝΔ είναι ένα ετερόκλητο και εν πολλοίς ανομοιογενές σχήμα που αποτελείται από τα εξής:
-από "νοικοκυραίους", δηλαδή αθώα και άκακα θύματα του διωγμού των παραδοσιακών αξιών που υπέστησαν προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό εξοστρακισμό από τον "προοδευτισμό" και τον χυδαίο και ληστρικό "εκσυγχρονισμό", όπου οι άνομοι κατέληξαν με ελικοπτεροδρόμια σε νησιά, και οι νομοταγείς παίζουν κρυφτούλι με τον Αλογοσκούφη μπας και περισώσουν 100 Ευρώ παραπάνω το μήνα. Είναι εκείνοι που υπέγραψαν για τις ταυτότητες, έχουν φάει πολλές σφαλιάρες, θέλουν κάθαρση και μάλιστα αιματηρή (κλασική ατάκα: Σκότωσε χίλιους στο Σύνταγμα και να δούμε θα ξανακλέψει κανένας; ) και είναι τόσο οργισμένοι ώστε μπορούν και να αποτελέσουν την πρώτη ύλη του κάθε "Σκαπανέα", "Αρχηγού", "Πατερούλη" και τον όποιο 'άλλο δικτάτορα τους φέρει σε σημείο βρασμού. Και είναι κοντά στο σημείο βρασμού από ότι βλέπω…
-Από άτομα τα οποία πιστεύουν στην ελεύθερη αγορά και σε μια "ρεαλιστική λύση" δηλαδή, εφόσον δεν υπάρχει φιλελεύθερο κόμμα, συντάσσονται με την πλησιέστερη επιλογή. Αυτοί είναι η ελίτ της χώρας, έχουν σπουδάσει έξω, είναι συνήθως λόγω οικογενειακής κληρονομιάς και γνωριμιών βολεμένοι, (δεν τρέχουν με ένα βιογραφικό στο χέρι), όχι όσο οι νεόπλουτοι ΠΑΣΟΚοι αλλά βολεμένοι, έχουν αστική παράδοση, κλπ. Μια υποκατηγορία τους είναι εκείνοι που έχουν όλα τα παραπάνω αλλά για κάποιο λόγο εξέπεσαν, οπότε μπορεί να παραπαίουν μεταξύ του "σκαπανέα" και του φιλελευθερισμού (εγώ κύριε μου είμαι δημοκράτης πέντε γενιές και από γονείς απόφοιτους της μεγάλης του γένους σχολής, αλλά τώρα μπορώ να το πω θέλει δικτατορία αυτή η χώρα, γιατί δεν διορθώνεται με χαϊδέματα)
-Από άτομα τα οποία απλά δεν βολεύτηκαν επί ΠΑΣΟΚ και σου λέει κάτσε να δούμε μπας και μας "κάτσει" με αυτούς.
Σε αντίθεση με τον Παπανδρέου, ο Καραμανλής εμπνέει μεν μια σοβαρότητα αλλά άλλο πράγμα ο "Μεγάλος" με τις ζεϊμπεκιές του, τις αμαρτίες του και τη μαγκιά του.
Το τραγικό με την υπόθεση για τη ΝΔ (πράγμα το οποίο μπορεί να ανατρέψει τα expectations για δεύτερη αυτοδύναμη τετραετία ) θα είναι η εμφάνιση φιλελέυθερου σχηματισμού. Το τραγικότερο θα ήταν να μας προλάβει ο "σκαπανέας" αλλά δεν το βλέπω να προκύπτει πριν το 2010. Οι υπάρχοντες υποψήφιοι λένε πολλές αλήθειες αλλά τους προδίδει το παρουσιαστικό τους ("το όχημα είναι αστείο" που μου έλεγε και ένας φίλος).
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο ασπόνδυλος κος Καραμανλής κοιτάει να κανακεύει αυτούς ακριβώς οι οποίοι κατεργάζονται μέρα νύχτα την ανατροπή του: Τους δημόσιους υπαλλήλους και τις συντεχνίες τους, τους δημοσιογράφους (όπου οι υπουργοί του προσέρχονται περιδεείς να τους προπηλακίζουν οι διάφοροι τηλεοπτικοί εισαγγελείς), τους διάφορους ημι-νόμιμους και ημι-παράνομους, στύβοντας μέσω Αλογοσκούφη ανελέητα αυτούς που παράγουν τον πλούτο σε αυτή τη χώρα (συνάφειες, 3456 πιστοποιητικά για να ανοίξεις τυροπιτάδικο, όοοοχι σου λέει εκεί, πιτσαδόρος και πωλητής κινητών με €600 το μήνα που μου θες και δικιά σου δουλειά σκουλήκι).
Δεν αντιλαμβάνεται όμως ο άτολμος κος Καραμανλής ότι απέναντι στα 2,5 εκατομμύρια βολεμένων και επιτηδείων των χρόνων της Πασοκικής κατάρας, υπάρχουν άλλα 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν μια αξιόλογη εκλογική δεξαμενή. Ναι, μεν από αυτούς θα προέλθει και η 2η τετραετία. Τι θα γίνει όμως αν στο μεταξύ προκύψει και τρίτη λύση;
Στο κάτω-κάτω ο Ανδρέας ήταν ένας κύριε Καραμανλή και αν σε κάτι συμφωνούν φίλοι και εχθροί του είναι στο ότι είχε αδένες. Πολύ φοβούμαι ότι κινδυνεύετε να χάσετε ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού που θα σας ψήφιζε στις επόμενες εκλογές αν με το που τελείωνε το "Ελληνικό καλοκαίρι" των Ολυμπιακών αγώνων απλά αναγγέλλατε αυτό που είχε πει ο Winston Churchill στις αρχές του Β' Παγκοσμίου πολέμου "δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτε άλλο εκτός από ιδρώτα, αίμα και δάκρυα".
Μπορεί να καιγόταν η Αθήνα από τους "δημοκράτες", θα συσπειρώνατε όμως πιθανότατα γύρω σας ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο από 6 εκατομμύρια άτομα, το οποίο θα διατηρούσατε αν κάνατε τις απαραίτητες τομές. Γιατί δεν το κάνατε; Είναι καλύτερα τώρα που είσαστε σε ομηρία σας "τρέχουν" πέντε παλιόπαιδα δημοσιογράφοι και τρέμετε μην επισυμβούν σκάνδαλα είτε από τον εσμό που εξακολουθεί να αποτελεί το κράτος που ΔΕΝ επανιδρύσατε, είτε -ο απόλυτος εφιάλτης σας που τον ζείτε ίσως αυτές τις μέρες- από δικούς σας οι οποίοι βρήκαν τους μηχανισμούς της διαφθορά έτοιμους να κλέψουν ξεχνώντας όμως ότι μπορεί να είναι η ΝΔ στην κυβέρνηση ακόμα αλλά και (χαχα!!!) το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οπότε τους την έχουν στημένη και τους πιάνουν συνεχώς στα πράσα αν και ξέρουμε ότι η άλλη πλευρά δεν έκλεψε απλώς αλλά κατέστρεψε τη χώρα;
Πιστεύω ότι είμαστε στο όρια να χαθεί άλλη μια εικοσαετία και να συζητάμε το 2020 για ιδιωτικά πανεπιστήμια, για το αν θα βάλουμε πέντε υπουργεία σε ουρανοξύστες να γλιτώσουμε λίγο χώρο ενώ η Αθήνα θα έχει φτάσει στη… Θήβα, για το αν θα πρέπει να επανεξετάσουμε την παιδεία από την 1η Δημοτικού μέχρι και το Πανεπιστήμιο. Κάνω έκκληση σε όλους όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές. Οι βολεμένοι δημοσιογράφοι μα τους βολεμένους πολιτικούς κάνουν τη δουλειά τους , εμείς τι κάνουμε; ι; Ο Καραμανλής; Ποιος Θανάσης; Εδώ ο άνθρωπος το είπε καθαρα: Εγώ δεν μπορώ να κόψω το τσιγάρο, περιμένετε να σώσω τη χώρα;
Α, και πούσαι βρε Γιαννάκη, φέρε και άλλη μια πιατέλα παϊδάκια, έχω όρεξη σήμερα...
Εμ, δεν γίνονται έτσι οι δουλειές... (αν και πολλά ακούγωνται για μια επιτυχή δίαιτα σε εξελίξη από ότι λένε)
μιλησες καλα γρηγορη, γιατι δεν κανεις ενα ολοκληρο ποστ?
Η επανιδρυση της μηδενικης ανοχης!
περισσοτερα στο...
Παμε γερα...παμε καλα!
Μήπως τελικά ο λαός αυτός δεν έχει στο DNA του τις ριζικές αλλαγές; Θα συμφωνήσω με το Σωτήρη. Δεν είναι τακτική να βρίζουμε την κυβέρνηση την οποία εμείς εξελέξαμε (εμείς = η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος κατά τον εκλογικό νόμο).
Πιστεύω ότι ο λαός αυτός αν και αντιμετωπίζει προβλήματα -όπως συμβαίνει παντού- δε θέλει απότομες αλλαγές ,προτιμά σταδιακές μεταρρυθμίσεις.
Θυμάμαι σχόλιο της νονάς μου όταν ο Παπαντωνίου είχε ανοίξει το θέμα του ασφαλιστικού: "Εντάξει ρε Σημίτη και μεις θέλουμε να γίνουμε Γερμανία αλλά όχι σε 1 χρόνο"
Ως εκ τούτου μια κυβέρνηση που θα έκανε ριζικές τομές, θα αποδοκιμαζόταν. Είναι στιγμές που πιστεύω ότι αν το Υπουργείο Παιδείας έσπαγε τα νομοσχέδιά του σε μικρά κομμάτια δε θα είχαμε καταλήψεις (ούτε όμως και αποτέλεσμα). Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα : εθελοτυφλούμε απορρίπτοντας κάθε μακροπρόθεσμη λύση. Θέλουμε από 1η του μήνα να έχουμε τον ελάχιστο μισθό που έχουν οι Σουηδοί, πληρώνοντας τους φόρους των Σαουδαράβων.
Κατά βάση ο μέσος Έλληνας ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει μέχρι τον επόμενο μήνα και όχι για το τι θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια.
Για το δε Καραμανλή προσπαθεί να μείνει στο προφίλ του Σημίτη (μετριοπαθής πολιτικός με επιστημονική κατάρτιση μακριά από σκάνδαλα) με λίγο από μοντέρνες ιδέες. Νομίζω όμως ότι παρά τις αγαθές προθέσεις πέτυχε τελικά να χαθεί η πολιτική σοβαρότητα εντελώς.
@ SG
εεε, είναι νομίζω ώρα να αρχίσω κάποιο blog. Βέβαια το συγκεκριμένο post είναι καλό αλλά έχει ατέλειες, δεν μπορεί να μεταφερθεί έτσι αυτούσιο... Παρόλα αυτά, σκέπτομαι να γράψω μια ανοικτή επιστολή στον Καραμανλή την οπία να αποστείλω προς δημοσίευση με πολλά από άυτα που περιλαμβάνονται πιό πάνω αλλά με πιό συγκροτημένο φυσικά τρόπο γραφής. Thanks for the idea dude!
@ ναυάγιο
Όντως, τo περίεργο σύμφυρμα που ονομάζεται Ελληνικός λαός ή τουλάχιστον οι άνω των 30 δεν θέλει πολλές αλλαγές. Οι λόγοι είναι πάρα μα πάρα πολλοί. Πρώτον είναι η ανιμιστική-μεταφυσική προσέγγιση εναντίον επιστημονικών εννοιών και τάσεων που σχετίζονται με την οικονομία; Δεύτερον, είναι η συστηματική κατήχηση προς την ανομία και την ελευθεριότητα αντί για την ελευθερία του Πασοκικού κράτους το οποίο αντικατέστησε το βούρδουλα του μετεμφυλιακού κράτους (από το ένα άκρο στο άλλο δηλαδή); Τρίτον είναι ο φύσει παρτακισμός του Ελληνα ό οποίος προέρχεται από σκοτεινές εποχές όπως πχ την Τουρκοκρατία και μετέπειτα όπου στην ουσία ο καθένας ήταν για τον εαυτό του (η επανάσταση του 21 και οι ιδέες της ΔΕΝ ξεκίνησαν από την Ελλάδα αλλά από την Ευρώπη και απο Ευρωπαίους Ελληνες, και μεταλαμπαδεύτηκαν στην ενδοχώρα μας). Οπότε μην περιμένουμε αστική συνείδηση και community spirit από λαό με τέτοιες καταβολές.
Τα τρία παραπάνω στοιχεία ήταν και είναι πολύ γνωστά στον "Ανδρέα" ο οποίος πολύ φοβούμαι ότι ήταν γνώστης αυτού που θα ονομάζαμε σήμερα "κοινωνική μηχανική" (social engineering). Επειδή τότε είμουνα 18 χρονών μπορω΄να σας πω ότι όντως βρήκε μια χώρα έτοιμη που θα μπορούσε να κάνει το άλμα, μια χώρα η οποία εν έτει 1981 τηρούσε τα κριτήρια του Maastricht μια χώρα με σχεδόν εύρωστα ταμεία και... την ξέσκισε. Γι' αυτό και θεωρώ την πρώτη πασοκική οκταετία ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στον τόπο.
Σήμερα ο Καραμανλής είχε την ευκαιρία, με σύμμάχους του ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού που έχει μορφωθεί και είτε υποαπασχολείται, είτε ετεροαπασχολείται (κάτοχοι μεταπτυχιακών εξωτερικού που δουλεύουν πιτασαδώροι εφόσον πρέπει να τραφούν κατα κάποιο τρόπο, επειδή δεν είχαν "μέσον"), να δημιουργήσει μια ευρεία συμμαχία και να προχωρήσει στις αλλαγές του. Δυστυχώς, πέσανε οι δεξιοί λαϊκιστές με τα "γαλάζια παιδιά", οι συνδικαλιστές "κάτω τα χέρια από τον εργαζόμενο", οι δημοσιογράφοι οι οποίοι κάνουν ανταρτοπόλεμο στην κυβέρνηση (μα αφού οι αξιωματούχοι σας είναι διεφθαρμένοι, πως θα αλλάξετε τη χώρα;), ενώ οι γκαφατζήδες και μη επικοινωνιακοί κυβερνητικοί τους δίνουν αφθονη τροφή. Ετσι, αντί η κυβέρνηση αντι να κυβερνά, κυβερνάται και οι μεν μη βολεμένοι σκέπτονται "την πατήσαμε" εφόσον είτε δεν μπορούν να "βολευτούν" κάπου και αυτοί με "μέσον" ή χωρίς (δεν ανοίγουν δουλειές), είτε δεν μπορούν να ανοίξουν δικιά τους δουλειά εύκολα (Εισφορές, 3546 πιστοποιητικά, νταβατζηλίδικες "συνάφειες" και κυνήγι του εννομου πλουτισμού αλλά με ταυτόχρονη θωπέια προς τον παράνομο).
Και αντί ο πρωθυπουργός να έρθει και να καλέσει πανστρατιά των υγειών δυνάμεων, να κάνει διάγγελμα, να πεί ότι η χώρα έχει πρόβλημα με το ασφαλιστικό, με την παιδεία, να πεί τα πράγματα με το όνομα τους, είναι όμηρος του κάθε δημοσιογράφου, του κάθε αφιονισμένου σκατόπαιδου που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στον άλλο να εργαστεί και του σπάει το μαγαζί, αλλά φοβόμαστε μην το κάνουμε "ντά", φοβάται τήν επόμενη "αποκάλυψη" από τον μεγαλοδημοσιογράφο, φοβάται γενικώς... και πάει λέγοντας.
Το ξέρω ότι τα παϊδάκια του Μπαϊρακτάρη πέφτουν λίγο βαριά, αλλά δυο χρόνια στην χώνεψη είναι πολλά κε Καραμανλή. ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ. Αλλοιώς, όπως έλεγε και ο εθνικός μας λαοπλάνος "υπάρχει και ο τρίτος δρόμος". Και όχι για την Αλβανία ή τη Λιβύη αλλά για την πραγματική ελευθερία... Αυτή που περιμένει ένας ολόκληρος κόσμος που απλά ασφυκτυά, ξέρει τι αντιπροσωπεύουν τα δυο κόμματα, ξέρει τις αδυναμίες τους, και περιμένει κάτι καινούριο.
Καιρός δεν είναι άλλωστε;
Πολλή πίκρα και αλήθεια στάζουν τα λόγια του gm2263.
Τα ίδια που λες διαπιστώνουν πολλοί νέοι άνθρωποι, και συ και άλλοι και 'γω.
Αυτά πάντως που λες στην τελευταία παράγραφο θα έλεγα καλύτερα "βγάλτα απ' το μυαλό σου".
Είναι δυνατό να γίνει στροφή 180 μοιρών?
Είναι δυνατό αντί για διαίρεση να γίνει πολλαπλασιασμός?
Είναι δυνατό αυτός που δεν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΑ ποτέ στη ζωή του και στην καριέρα του (και την πολιτική) να κάνει τώρα?
Πλάκα κάνουμε τώρα?
Μιλάμε μακράν για τον πιο 'μικρό' πολιτικό που έχει δει η σύγχρονη ελλάδα.
Και άλλοι μεν ήταν μεγάλοι, αλλά έκαναν μεγάλα - τεράστια - εγκληματικά λάθη, κανονικά εγκλήματα (βλέπε Ανδρέα).
Άλλοι ήταν διαχειριστές ή προσπάθησαν να είναι διαχειριστές αυτού του μπουρδέλου που λέγεται ελλάδα (βλέπε Σημίτη) προσπαθώντας να κάνουν κάποια πράγματα αρχικά μέσα από ισορροπίες και μέσα από έναν χώρο με πολιτικά-παράλογους εν πολλοίς ανθρώπους (ειδικά την 1η τετραετία) και στη συνέχεια συμβιβαζόμενος με την πλήρη επικράτηση του παρακράτους των 'δικών μας εργολάβων', των αβαβά δουλειών, του εκτρώματος της ολυμπιάδας, της απόλυτης μπουρδελοποίησης της χώρας κλπ κλπ κλπ.
Παλιά είχε πει ο Πάγκαλος τη γνωστή φράση “ο κύριος Τίποτα” για τον Αβραμόπουλο.
Η φράση ωχριά για να περιγράψει αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Είναι σα να έχουμε αυτόματο πιλότο.
Ή σε ποδοσφαιρική διάλεκτο, όπως είχε πει παλιά και ένας σπορτκάστερ, “καλύτερα να έχεις μια καρέκλα στη γραμμή του τέρματος αντί για αυτόν για τερματοφύλακα” (γιατί, δεν μπορεί, κάποιο σουτ θα χτυπήσει στην καρέκλα για να λοξοδρομήσει και να βγει άουτ, ενώ αυτός δεν πιάνει τίποτα).
Και η εξήγηση είναι πολύ απλή.
Η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου είναι ενός χαλαρού, ήρεμου, μεγαλοαστού κληρονόμου. Ενός ελιτίστα. Που δεν έχει μάθει να ζορίζεται. Δε ζορίστηκε – δούλεψε ποτέ του. Ούτε και θα το κάνει ποτέ. Θα ζοριστεί και θα συγκρουστεί με συμφέροντα ρε gm2263 επειδή βλέπει τα πράματα όλο και πιο σκούρα? Σκούρα είναι για τον κόσμο όχι γι’ αυτόν και το μικρόκοσμό του. Εκείνος είναι από την κούνια του είναι ήδη στην κάστα των εκλεκτών και τον κόσμο τον έχει γραμμένο… άντε μη σου πω πού. Άλλωστε, ο άνθρωπος το έχει δηλώσει επανειλημμένως:
“Στην πολιτική μένω για όσο θα είμαι χρήσιμος [βλέπε, για όσο η μάζα των ψηφοφόρων-πελατών θα με ανέχεται και θα νομίζει ότι κάποτε κάάάάτι θα κάνω]. Αν κάποια στιγμή κριθεί ότι δεν είμαι χρήσιμος [με πάρουν χαμπάρι ότι το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να μην κάνω ΤΙΠΟΤΑ] έχω και άλλη ζωή να ζήσω – δε θα πεθάνουμε κιόλας”
Είναι σαφές και από παλιά το έχει πει αρκετές φορές (ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια). “Θα κάνω ότι κάνω, και όσο πάει ρε παιδί μου”. Βοηθάει και το λέγειν, λόγω πολύ υψηλής αντίληψης και παιδείας (κανείς δεν αρνείται ότι πρόκειται για έναν ευφυή άνθρωπο).
Σε κάποιο άλλο σημείο gm2263 μιλάς για το 2020 ότι θα συζητάμε τις ίδιες μαλακίες – ότι δε θα έχουμε κάνει σοβαρές τομές [εκεί δείχνεις ένα, φεύ και αλίμονο μαζί, πιο ρεαλιστικό πρόσωπο].
Έτσι δείχνουν τα πράγματα. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο.
Όσο για το άλλο που λες “….Αυτή [πραγματικές αλλαγές-τομές, ελευθερία στη δημιουργία] που περιμένει ένας ολόκληρος κόσμος που απλά ασφυκτυά….” Ξεχνάς ότι υπάρχουν δύο ελλάδες (ή τουλάχιστο δύο). Νομίζω, ότι το είχε πει και ο Σημίτης αυτό παλιότερα.
Υπάρχει η ελλάδα των κουμπάρων και αυτή των εργαζομένων. Αυτή των συντεχνιών και κλειστών club και αυτή που ασφυκτιά. Αυτή των τίποτα και αυτή των κάτι παραπάνω.
Άλλοι (και εγώ μαζί) το έχουν πει σε παλιότερα ποστ εδώ. Όσοι δεν έφυγαν απ’ αυτή τη χώρα όσο ήταν καιρός για εκείνους, κακό του κεφαλιού τους. That’s the plain truth.
Ή όπως θα έλεγαν καλλιτέχνες όπως εκείνοι που έκαναν τις παλιές ελληνικές ταινίες: “Αλίμονο στους νέους”
Εννοείται πως συμφωνώ με τον ultrasonic. Είμαι ίσως λίγο πιό αισιόδοξος σχετικά με το ότι μπορεί "κάτι" να γινει. Που το στηρίζω:
Στο ότι πιστευω ότι υπάρχει μια "κρισιμη μάζα" ατόμων οι οποίοι ΔΕΝ είναι αφελείς, εχουν ταξιδέψει -πολλοί για σπουδές- και πολλοί από αυτούς δεν θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου και δεν επιθυμούν να ανταλλάξουν την αξιοπρέπεια τους -γιατι περι αυτού πρόκειται- για 900 Ευρώ μισθό, ένα "Mundai Tropheo" σε 60 δόσεις στα 1200 κυβικά, προϊστάμενο ένα ανηψιό του γενικού με τα ίδια προσόντα με αυτούς που δεν ξέρει που του παν' τα τέσσερα (ιδιωτικός τομέας-Ελλάδα), και ένα Σάββατο στην παραλιακή και πέντε μέρες Μύκονο.
Ω ναι, έχω γνωρίσει πολλούς που αγαπάν την Ελλάδα, μεταφυσικά, και δεν ανέχονται μύγα στο σπαθί τους καιγι' αυττούς ότι συμβαίνει στην Ελλάδα καλώς συμβαίνει και επιτίθενται, μιλάνε για ηρωϊσμούς και "χαμένες πατρίδες" και αυνανίες χωρίς αυτοί να έιναι άξιοι να ανακτήσουν πίσω όχι την Κ/πολη των 15 εκατομμυριων (ΧΑΧΑΧΑ) ή τη Μικρασία αλλά την ίδια τους την πατρίδα.
Ξέρω όμως και άλλους που με τις αισθήσεις κλειστές στο εσωστρεφικό αφιόνι των τελευταίων 20-30-40 χρόνων που ρωτάνε...ρωτάνε από γραφικές έως επικίνδυνες ερωτήσεις όπως, γιατι είμαστε ΤΟΣΟ αγενείς σα λαός, γιατί δεν έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ή γιατι δεν υπάρχει αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού, γιατι τα Ελληνικά πανεπιστήμια μοιάζουν με τσαντήρια, γιατι δεν συλλαμβάνεται κανένας κλέφτης ενώ όλοι λέμε ότι υπάρχει "διαφθορά", κανένας "αναρχικός" γνωστός-άγνωστος, ενώ η μόνη εξοντωτική αυστηρότητα παρατηρείται στις τροχονομικές παραβάσεις; (χαχαχα), γιατι δεν χτίζονται στην Ελλάδα ουρανοξύστες, έστω για να στεγάσουν τα υπουργεία, γιατι ο Καραμανλής δε βγαίνει να μιλήσει στο λαό του, να υποστηρίξει το έργο των υπουργών του, να πέι τέλως πάντων κάτι εκτός από τιος γενικολογίες που συνήθως λέει;
Αυτά τα "γιατι" τα ρωτάει πολύς κόσμος τώρα τελευταία, και ο λόγος είναι ότι κάποια χρόνια πριν όλοι "καπου" βολεύονταν. Όταν όμως είσαι μέχρι το λαιμό, ακούς στην δουλειά σου (αν έχεις) ότι επίκειται "downsizing", και ο γνωστός σου, ο φίλος σου ο δίπλα σου οδηγεί τη τζιπάρα ενώ δεν έχεις ξεχρεώσει το "Μundai Tropheo", τότε τα πράγματα αγριεύουν.
Και μιλάμε για πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποιοι (μάλλον) θα δώσουν στον Κωστάκη και δεύτερη τετραετία. Τώρα θα μου πείς καλό είναι αυτό; Απλά φανταστείτε αντί για τη φάτσα του Ρουσσόπουλου, να δείτε πάλι μπροστά σας εκέινη του κου Πρωτόπαππα με το θρασύτατο σαρδώνιο και ειρωνικό του -"back to business"- χαμόγελο.
Όπως λένε και οι Εγγλέζοι...
Sorry, I am not prepared for this...
Πάντως ΔΕΝ είμαστε στη δεκαετία του 80. Υπάρχει "κρίσιμη μάζα", επιμένω...
Δυστυχώς, οφείλω να ομολογήσω ότι σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, ο ultrasonic φαίνεται εκ των πραγμάτων να έχει, τραγικά θα έλεγα, δίκιο όσον αφορά το προφίλ του πρωθυπουργού. Μακράν σωστός, τι να λέμε τώρα...
Κρίμα, πολύ κρίμα...
Όπως και να 'χει, αυτό που λες περί μιας κρίσιμης μάζας ανθρώπων που ενδεχομένως θα αλλάξει τα πράγματα έχει μια λογική. Μόνο θεωρητική όμως.
Το θέμα είναι όμως αν θα προλάβει αυτό (να επιδράσει η κρίσιμη μάζα και να έλθουν ριζικές αλλαγές) να γίνει προτού άλλοι παράγοντες κάνουν τα πράγματα πιο επείγοντα.
Θέλω να πω δηλαδή αυτό που είχε πει ο Μακναμάρα (νομίζω αυτός ήταν) στον πόλεμο του βιετνάμ: "Τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού γίνουν καλύτερα".
Ο κύριος παράγοντας είναι το ότι είμαστε κοινωνία γερόντων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το όραμα που έχει η κοινωνία για το μέλλον, τη φρεσκάδα και τη σφριγηλότητα των ιδεών που κυριαρχούν, το ίδιο το παράλογο πολιτικό σκηνικό (http://e-roosters.blogspot.com/2005/11/blog-post_11.html).
Οι νέοι άνθρωποι όλο και λιγότερο τα τελευταία 30 χρόνια δίνουν τον παλμό στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό δεν κάνει κακό μόνο στο ασφαλιστικό που λένε όλοι. Κάνει σε όόόλη τη νοοτροπία αυτού που και το 'ναυάγιο' αναφέρει: Του να "μην αλλάξει τίποτα"
Γιατί, συνήθως οι νέοι αλλάζουν ή θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα.
Όταν λοιπόν δεν έχεις νέους (ή δεν έχεις αρκετούς) τα πράγματα δύσκολα θα φτάσουν στο κρίσιμο κατώφλι των αλλαγών (αν ποτέ το πλησιάσουν).
Μέχρι τότε όμως μπορεί να μας έχουν απασχολήσει (αυτό εννοώ ότι ακόμα και να καλυτέρευαν τα πράγματα, θα έπρεπε πρώτα να δούμε τα χειρότερα) τα της εικονικής πραγματικότητας στην οικονομία μας:
http://e-roosters.blogspot.com/2006/03/and-stil-counting.html
Διότι, μπορεί έτσι όπως πάει το εκπληκτικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και το πολύ απλό (έως παιδιάστικο) ότι καταναλώνουμε πολύ παραπάνω απ' ό,τι παράγουμε, το χρέος θα φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα (είναι ήδη τερατώδες):
http://e-roosters.blogspot.com/2006/02/fitch.html
Κάποια μέρα λοιπόν ίσως σκάσει αυτή η εικονική οικονομική πραγματικότητα που ζουμε με σημαντικές συνέπειες. Απλά, με ένα Φιτςςςς.
Μέχρι τώρα δεν έχει σκάσει τίποτα (παρόλη την τερατώση αύξηση της σπατάλης πόρων π.χ. για εισαγωγή πάγιων πόρων, όπως π.χ. ενέργεια - πετρέλαιο) γιατί είμαστε στο καταφύγιο της Ευρωπαϊκής οικονομίας και συγκεκριμένα στο καταφύγιο του Ευρώ, με τα χαμηλότερα ιστορικά επιτόκια που έχει ποτέ ο οποιοσδήποτε εν ζωή στην ελλάδα (από Δεκέμβριο 2005 έχουν αρχίσει να τσιμπάνε λίγο προς τα πάνω…).
Ουσιαστικά όμως (για να χρησιμοποιήσω και φράση άλλου) με αυτό το βιολί, το σύστημα του Ευρώ ή αλλιώς αυτή η ισορροπία της Ευρωπαϊκής διασύνδεσης των οικονομιών ή η ΕΚΤ μας έχει δώσει αρκετό σχοινί για να κρεμαστούμε.
Οπότε, ενδέχεται το Φιτςςς να σκάσει προτού γίνει κάτι της προκοπής.
Μα για να γίνει κάτι "της προκοπής", θα πρέπει να ξεβολευτούνε όλοι. Να ξεβολευτεί και το κράτος και να μειώσει σε πέντε από 555 τα πιστοποιητικά για την ίδρυση μιας επιχείρησης, να ξεβολευτούνε οι δέκα πανεπιστημιακοί καθηγητάδες και ανα ανεχτούν την άμιλλα και τον ανταγωνισμό μέσα στα πανεπιστήμια τους αντί το λόμπυ των αλληλοδιαπλεκομένων λεκτόρων-φοιτητών, μπάς και ανακαλυφθεί καμμιά καινοτομία (που ανακαλύπτωνται πχ από το τμήμα ΗΥ των πατρών και της Κρητης αλλά βλέπεις αυτό δεν είναι πρώτη ύλη στα "πρωϊνάδικα"), και εφόσον πολιτικοί, βουλευτάδες και δημόσιοι υπάλληλοι είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ας αφήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις να παράγουν κάτι.
Aλλοιώς σε λίγο δεν θα βρίσκουν την πρώτη ύλη για να κλέψουν εφόσον κάποια στιγμή και οι οραματιστές ή θα βολευτούν, ή θα φύγουν ή θα γεράσουν, και θα απομείνουν οι άχρηστοι να τρωγονται με τις σάρκες τους, αφού δεν θα παράγεται πλέον πλούτος.
Όπως έλεγε και κάποιος φίλος μου "αν τα πολυπιέζεις τα πράγματα, θα κλωτσήσει το ζώο..."
φοβαμαι οτι για τον πρωθυπουργο ο ουλτρασονικ εχει καποιο δικιο. ΔΕν προσυπογραφω βεβαια ολα τα λεγομενα (οτι καποιος δεν εχει δουλεψει ως οικοδομος δεν σημαινει οτι δεν ξερει τι θα πει δουλεια. ουτε βρισκω κακο οτι δεν βλεπει την πολιτικη σαν μονο σκοπο στην ζωη του), αλλα με την ουσια νομιζω ναι, δεν καιγεται απο μεταρρυθμιστικη μανια αυτος ο ανθρωπος ουτε περιμενω το 2020 να μιλαμε για ριζικα αλλα θεματα (βασικη διαφορα μονο στις οδικες υποδομες θα εχουμε νομιζω).
γκρεκοπηαν τα ΜΜΜ της Πραγας ειναι νομιζω 3-4 φορες πιο επαρκη απο της Αθηνας. Μια πολη με 1 εκ. πληθυσμο και εχει αριστο μετρό 3 γραμμων, τραμ, σωστους δρομους, περιφερειακους κτλ Το οτι δεν εχει αγγλικα στο μετρό ειναι εντελως επουσιωδες νομιζω, αυτες οι χωρες ειναι μαλλον στην γερμανικη σφαιρα επιρροης και ηταν υπο ρωσικη κατοχη τοσο καιρο...
Για το ταξι στην Αθηνα εχεις δικιο για τις αδειες, αλλα η απελευθερωση χωρις καποια εξυπνα μετρα ειναι κακιστη ιδεα νομιζω. Τα ταξι δημιουργουν τεραστια κινηση και προβληματα στους αλλους τα οποια δεν νιωθουν στο πετσι τους ομως (εξωτερικοτητες). Ειναι απιστευτα αναποτελεσματικο στην κακοποιημενη αθηνα να εχει ο καθενας μας εναν σωφερ, και μαλιστα τον μισο χρονο που κυκλοφορουν ειναι αδεια, δεν επιτελουν κανενα μεταφορικο εργο!!
τα ελευθερα ταξι δοκιμαστηκαν και σε πολεις των ΗΠΑ οπου συνηθως απετυχαν πληρως στο να ριξουν τις τιμες, για μια σειρα λογων, μπορω να σου προτεινω σχετικα καμποσα πεηπερς...
ΕΠΕΙΓΟΝ:
Διαβάστε απαραιτήτως το κύριο άρθρο του Νίκου Φελέκη στον "Κόσμο του Επενδυτή" σήμερα Σάββατο 23/4/2006. ΑΚΡΙΒΩΣ στό ψαχνό σε σχέση με αυτά που γράφουμε εδώ πέρα. Αλήθεια, έχει ιστοσελίδα αυτή η εφημερίδα; μερικά άρθρα της είναι διαμάντια...
Το διάβασα και μελαγχόλησα.΄..
Εσείς οι νεοφιλελεύθεροι είστε δήθεν φιλελεύθεροι. Στην πραγματικότητα κομπλεξικοί, μικροαστοί, ανασφαλείς, θρησκόληπτοι (με άλλη σημασία) πουριτανοί. Μικροαστοί πουριτανοί, που δεν μάς τήν σπάτε πια με το σεξ, αλλά μάς τήν σπάτε και μάς πρήζετε και βγάζετε όλον τον πουριτανισμό, την ανασφάλεια και την γκρίνια και τον κομπλεξισμό σας με το κάπνισμα και με το ένα και με το άλλο.
Φυσώ τον καπνό μου στα μούτρα σας και σάς γράφω κανονικά, πουριτανικά, μικροαστικά, αμερικανάκια!
---
Ο Τομ κι ο Τζέρυ έχουν δικαίωμα να καπνίζουν
Χρήστος Α. Χωμενίδης
«Lifo», 14-9-2006
Εάν οι κυβερνήσεις υπερβάλλουν σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, ώστε να θορυβηθεί ο πληθυσμός και να περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία, γιατί άραγε δεν επιδεικνύουν ανάλογη ευαισθησία απέναντι στη μόλυνση του περιβάλλοντος;
Ο φίλος γύρισε από τη Νορβηγία με τα μούτρα κατεβασμένα, σαν να μην είχε απολαύσει στο ελάχιστο τις φυσικές -και άλλες- καλλονές της. «Αίσχος!» αναφώνησε. «Όχι μονάχα δεν υπήρχε ούτε ένα -μα ούτε ένα, σου λέω!- ξενοδοχείο που να καλοδέχεται τους καπνιστές, αλλά και μέσα στα δωμάτια τα παράθυρα ήταν ασφαλισμένα - να μην μπορούμε δηλαδή να τα ανοίξουμε, να βγάλουμε έξω το κεφάλι μας και να τραβήξουμε στη ζούλα καμιά τζούρα! «Δεν ξέρω τι συμβαίνει στη Σκανδιναβία» απάντησα, «στην Αμερική πάντως έχουν αρχίσει να εξοβελίζουν το κάπνισμα και από τους ανοιχτούς ακόμα χώρους.» «Μα γιατί; Γιατί;» κλαψούρισε σαν παραπονεμένος σκύλος. «Διότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία» του απάντησα με σαδιστικό χαμόγελο, σφίγγοντας βέβαια τα χείλη για να μη φανούν τα κιτρινισμένα από τη νικοτίνη δόντια μου.
Η ειρωνεία είναι πως, όταν είχε πρωτοεισαχθεί στον «πολιτισμένο» κόσμο η συνήθεια του καπνίσματος (πριν από τέσσερις ή πέντε αιώνες, σχετικά πρόσφατα δηλαδή), οι γιατροί όχι απλώς δεν το αναθεμάτιζαν, αλλά και το συνέστηναν θερμά στην πελατεία τους υποστηρίζοντας ότι απολυμαίνει τα πνευμόνια και θεραπεύει τα κρυολογήματα. Η διάδοσή του συνεχίστηκε απρόσκοπτα για τα επόμενα τετρακόσια χρόνια. Οι άνθρωποι το λάτρεψαν και του προσέδωσαν σταδιακά ποικίλες συμβολικές διαστάσεις: Το κλίμα άρχισε να αλλάζει αρκετά χρόνια ύστερα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην αρχή με ανακοινώσεις-καταπέλτες εναντίον του καπνίσματος σε επιστημονικά συνέδρια, οι οποίες έρχονταν να επιβεβαιωθούν από άλλες ανακοινώσεις-καταπέλτες και να οδηγήσουν σε εναγώνιες εκκλήσεις προς την πολιτεία να λάβει επιτέλους μέτρα: Απαγόρευση της ευθείας -αλλά και της «γκρίζας»- διαφήμισης από τα ΜΜΕ, αναγραφή αυστηρών προειδοποιήσεων επάνω στα προϊόντα καπνού, δημιουργία αντικαπνιστικών ζωνών που ολοένα κι επεκτείνονται - με ομολογημένο στόχο την εκδίωξη των καπνιστών από κάθε δημόσιο χώρο, των δημοσίων ουρητηρίων συμπεριλαμβανομένων. Η λογοκρισία των καρτούν που καπνίζουν-Συλβέστερ και Τουίτυ, ή μήπως Τομ και Τζέρυ;- αποτελεί το πιο πρόσφατο επεισόδιο σ' αυτή την εκστρατεία δαιμονοποίησης.
Το πρώτο ερώτημα προκύπτει σχεδόν φυσικά: Εάν το κάπνισμα είναι αποδεδειγμένα θανατηφόρο, τότε γιατί δεν κηρύσσεται απλώς παράνομο όπως τα ναρκωτικά -τα οποία, ωστόσο, μη διατιθέμενα στο επίσημο εμπόριο, δεν μπορούν και να φορολογηθούν; Εάν πάλι οι κυβερνήσεις υπερβάλλουν -λίγο ή πολύ- σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, ώστε να θορυβηθεί ο πληθυσμός και να περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία, γιατί άραγε δεν επιδεικνύουν ανάλογη ευαισθησία απέναντι στη μόλυνση του περιβάλλοντος που απειλεί σοβαρά όχι μονάχα τους δικούς τους αλλά και πολίτες άλλων κρατών, όχι μονάχα ανθρώπους αλλά και αναρίθμητα ζωικά και φυτικά είδη -την ίδια την ισορροπία εντέλει του πλανήτη;
Ο πόλεμος εναντίον του καπνίσματος διεξάγεται διεθνώς, σε πολλά -φανερά και αθέατα- μέτωπα. Δεν χρειάζεται, για παράδειγμα, νά 'ναι κανείς συνωμοσιολόγος για να συσχετίσει την παθητική ως απολογητική στάση που τηρούν ο καπνοβιομηχανίες στον«Πρώτο Κόσμο» με το άνοιγμα τεράστιων καινούργιων αγορών. Για ποιο λόγο να δίνεις μάχη χαρακωμάτων στην Αμερική και την Ευρώπη και να αντιστέκεσαι στην αντικαπνιστική εκστρατεία επωμιζόμενος τον ρόλο του «κακού», όταν έχεις εξασφαλίσει την απρόσκοπτη διοχέτευση των προϊόντων σου στην Κίνα και την πρώην Σοβιετική Ένωση;
Πέρα όμως κι από τη διαίρεση του πληθυσμού της Γης σε αναλώσιμους φτωχούς καπνιστές και σε πολύτιμης υγείας πλούσιους άκαπνους, το όλο ζήτημα μπορεί να γίνει αντιληπτό και ως επέλαση μιας στυγνής ιδεολογίας (με καθαρά θρησκευτικές προεκτάσεις), η οποία ανάγει τη διατήρηση του ανθρώπινου σώματος στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση για τον μέγιστο δυνατό χρόνο ως ιερή υποχρέωση του καθενός μας.
Υπάρχουν ήδη σπίτια στην Αμερική που για να τα κατοικήσεις οφείλεις να υπογράψεις ότι δεν θα επιτρέψεις ποτέ και σε κανέναν, ένοικο ή επισκέπτη, το κάπνισμα. Γιατί λοιπόν να είναι τόσο μακρινή η εποχή που θα σε υποχρεώνουν -προκειμένου να ενταχθείς σε μια κοινότητα, είτε σε μία κοινωνία- να αποκηρύξεις εν γνώσει των συνεπειών του νόμου το αλκοόλ, τη ζάχαρη, τα λιπαρά και το σεξ χωρίς προφυλακτικό, και αντιθέτως να υποσχεθείς πως θα γυμνάζεσαι σκληρά, θα λαμβάνεις τις ενδεδειγμένες βιταμίνες καθώς και όποια άλλη ουσία σε καθιστά νεανικό στην όψη και παραγωγικό στην εργασία σου;
Δεν θεωρώ το μποεμιλίκι μονόδρομο για τη γενική ευτυχία ούτε κι ασπάζομαι -πώς θα μπορούσα άλλωστε, στα σαράντα μου;- το ροκ εν ρολ ρητό «Ζήσε Γρήγορα, Πέθανε Νέος». Πιστεύω απλώς ακράδαντα ότι κάθε ενήλικας έχει -και πρέπει να διατηρήσει πάση θυσία- το δικαίωμα να διαθέτει τον εαυτό του όπως ο ίδιος γουστάρει. Να τον συντηρεί με κούρες υγιεινής ή να τον εξαντλεί σε ηδονικές καταχρήσεις, να βάζει στοιχήματα μακροβιότητας ή να ποντάρει τα ρέστα του σε μια στιγμή.
Μοιάζει παρανοϊκό, όμως το αυτεξούσιο του ανθρώπου -ένα αυτεξούσιο που κατακτήθηκε με ηρωικούς αγώνες εναντίον της θεοκρατίας και κάθε μορφής δεσποτείας- τίθεται στις «πεφωτισμένες» μέρες μας ξανά υπό αμφισβήτηση. Αντιστεκόμενος κανείς στον διωγμό των καπνιστών δεν υποστηρίζει το κάπνισμα. Υπερασπίζεται την ανεκτίμητη προσωπική ελευθερία, η οποία περιλαμβάνει αδιαπραγμάτευτα την ελευθερία ακόμα και της αυτοκαταστροφής.
@Εγώ είμαι η νέα γυναίκα
Μα τι είναι αυτά που λες;
Τουναντίον εγώ προσωπικά υποστηρίζω 100% το δικαίωμά σου να καπνίζεις. Πρώτον γιατί έτσι δρα ταχύτερα η φυσική επιλογή και δεύτερον γιατί ως γιατρός εκφράζω τη συναδελφική μου αλληλεγγύη στους πνευμονολόγους φίλους μου, όπως ο Roark, που δίχως εσάς θα χάναν τη δουλειά τους...
A,και αυτό με το σεξ που λέει η κυρια, που κολλάει;
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...
καταρχας ο αβαταρ μιλησε καλα :-)
παιρνοντας λιγο πιο σοβαρα το απαραδεκτο κειμενο που παρατεθηκε (ατομον που να αμφισβητει οτι το καπνισμα βλαπτει ανεπανορθωτα την υγεια εν ετει 2006 δεν εχει καμμια δικαιολογια), μερικες σημειωσεις:
"Εάν το κάπνισμα είναι αποδεδειγμένα θανατηφόρο, τότε γιατί δεν κηρύσσεται απλώς παράνομο όπως τα ναρκωτικά"
Και το λιπος ή η ζαχαρη ειναι σε μεγαλη καταναλωση βλαπτικο για την υγεια αλλα οχι παρανομο. ο κ χωμενιδης μαλλον δεν καταλαβαινει οτι δεν ειναι δουλεια του κρατους να μας προστατευει απο τις επιλογες μας. Αντιθετα ειναι δουλεια του να μας προστατευει απο τις επιλογες των αλλων, δηλαδη απο το παθητικο καπνισμα σε δημοσιους χωρους.
οσο για τις προσωπικες κατηγοριες εναντιον μας, ισως θα επρεπε να αναζητησει η νεα γυναικα το αρχειο μας. Μπορει να διαφερουμε σε αρκετα, αλλα ενα θρησκοληπτο ή πουριτανικο αρθρο δεν εχω δει ποτε εδω μεσα.
Να το πω σαλωνάτα ή "πασαλιμανιώτικα"; (Αν και δεν είμαι από το πασαλιμάνι, εν τούτοις μου αρέσει πολυ... )
Ας το πω με ενδιάμεσο τρόπο:
Όποιος δε συντάσσεται με την πασοκικής καταγωγής αλλά και με γαλάζιες αποχρώσεις κατα πως φαίνεται πλέον- σούπα της ανομίας, της αγένειας, της ασέβειας προς τον συμπολίτη (καπνίζουμε παντού ΙΔΙΩΣ εκεί που απαγορεύεται, κάνουμε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ad nauseam διαδηλώσεις και στους αδένες μας ο υπολοιπος κόσμος, σπάμε και κανένα αμαξάκι κανενός άτυχου χριστιανού-ας μην τόβαζε εκεί, στο κάτω κάτω για να έχει ΙΧ αυτοκίνητο συμμετέχει στό σύστημα), της ιδεολογικής σύγχισης -σοσιο-κομμουνιστογενής εθνικισμός και συντηρίκλα αλλά και "σεξουαλική απελευθέρωση" των οπισθίων της μαϊμους, της απάιτησης να μεταμορφωθούν τα πανεπιστήμια-τσαντήρια μας σε Χάρβαρντ αλλά χωρίς να δουλέψει κανένας και μόνο με το να βρεθεί κάποιος αφελής υπουργός να τους δώσει λεφτά να τα κάνουν φερράρι, κοκ.
Όποιος λέει κάτι άλλο (ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανταγωνισμός διεκόλυνση νέων επιχειρηματιών, ουρανοξύστες στην Αθήνα και Θεσ/νίκη, η ευγένεια αντί της φραπεδομαγκιάς υποχρεώνει, κλπ είναι ξενέρωτος, ασέξουαλ, "αμερικανάκι" (λες και η Αμερική φέρεται τόσο σκάρτα στους πολίτες της όσο η Ελλάδα, αλλά αυτό είναι μεγάλη κουβέντα) και δε συμμαζεύεται...
Αλλά τι συγχίζομαι... Ο Αβαταρ έδωσε την καλύτερη απάντηση...
Δημοσίευση σχολίου