Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007

Ελ Κλάσικο: Μπαρσα-Ρεαλ, λογοδοσια και αναπτυξη

Αυτο το Σαββατο ειχα την τυχη να βλεπω το Μπαρσα-Ρεαλ (αποτελεσμα 3-3) στην Μαδριτη και σημερα να ειμαι στην Βαρκελωνη. Οι αντιδρασεις των δυο στρατοπεδων εχουν πλακα αλλα ειναι και τροφη για λιγες σκεψεις.

Ξεκινω απο το γεγονος οτι η Μπαρσα παιζει απιστευτο ποδοσφαιρο (το γκολ του Μεσσι απο πασα Ρουναλντινιου ηταν ενα μικρο θαυμα) αλλα και η Ρεαλ εχει πολυ καλους παιχτες. Ενω δεν ειμαι μεγαλος οπαδος του ποδοσφαιρου (ελληνικο πρωταθλημα δεν βλεπω ποτέ) εκατσα και ειδα σχεδον ολο το παιχνιδι, μια πραγματικη γιορτη του ποδοσφαιρου. Πως εφτασαν αυτες οι δυο ομαδες να ειναι τοσο δυνατες? Τι διδαγματα εχουμε για την Ελλαδα ποδοσφαιρικα? Υπαρχουν και διδαγματα σε ευρυτερο επιπεδο?

Στην μεν Καταλωνια η Μπαρσα ειναι συμβολο ολου του καταλανικου εθνικισμου, ο Καταλανος πρωθυπουργος ηταν στο γηπεδο οπως και πολλες αλλες σημαντικες φυσιογνωμιες. Γυρω απο την ομαδα εχει συγκεντρωθει σχεδον ολος ο καταλανικος κοσμος λοιπον. Το τρομερα σημαντικο ομως ειναι οτι η ομαδα δεν ειναι προσωπικο φεουδο κανενος! Ο προεδρος εκλεγεται (οι εκλογες της Μπαρσα ειναι ισως πιο σημαντικες απο τις δημοτικες!) και λογοδοτει καθημερινα. Και επειδη ολοι ειναι ιδιοκτητες της ομαδας, οι καφριλες στο γηπεδο ειναι σχεδον ανυπαρκτες. Ο κοσμος (και αρκετοι τουριστες) παει με την οικογενεια του να τραγουδησει και να δει θεαμα, οχι να τα σπασει.

Στην δε Μαδριτη μπορει να μην ειναι ολοι φιλοι της Ρεαλ (υπαρχει και η Ατλετικο με μεγαλο κοινο) αλλα οσοι ειναι την στηριζουν πολυ ενεργα, ειναι μελη, συμμετεχουν στις δημοκρατικες διαδικασιες και αγοραζουν εισιτηρεια διαρκειας. Και στις δυο πολεις η στηριξη του κοινου φερνει λεφτα, τα λεφτα καλους παικτες. Ο ανταγωνισμος μεταξυ των δυο ομαδων ειναι δυνατος αλλα δεν φερνει τοσο βιαιες συγκρουσεις, οσο συνεχη προσπαθεια για βελτιωση. Και ο ανταγωνισμος στην εσωτερικη αγορα κανει τις ομαδες πολυ δυνατες στην παγκοσμια, με αποτελεσμα να μαζευουν κοινο και οπαδους στα πιο απιθανα μερη του κοσμου (οι περιοδειες καθε καλοκαιρι στην Ασια ειναι πια θεσμος).

Φυσικα υπαρχουν τρομερες θετικες εξωτερικοτητες. Οταν ο καλυτερος παικτης στον κοσμο παιζει στην Βαρκελωνη, ειναι μια προκληση για καποιον να παιζει στην Ρεαλ και να τον νικησει. Οταν η μια ομαδα γινεται γνωστη παγκοσμιως, γινεται δια αντανακλασεως και η αλλη.

Γιατι στην Ελλαδα δεν συμβαινει κατι παρομοιο, αλλα αντιθετα η αντιπαλοτητα ΠΑΟ-ΟΣΦΠ καταληγει να ειναι εμποδιο στην αναπτυξη του πρωταθληματος? Νομιζω οτι μεγαλη ευθυνη εχει το ιδιοκτησιακο στατους των ομαδων. Ο καθε προεδρος ειναι απολυτος αρχοντας. Τα κινητρα του δεν ειναι απαραιτητα το καλο της ομαδας αλλα η προσωπικη προβολη, ικανοποιηση μεγαλομανιας, η αποκτηση πειθηνιων και φανατικων οπαδων-σκλαβων. Τα μεσα που χρησιμοποιει δεν ειναι η ποιοτητα της ομαδας αλλα συχνα η ποιοτητα των διασυνδεσεων του για να επηρεασει παραγοντες, διαιτητες και να λαβει κρατικες ενισχυσεις.
Εχουμε καταληξει λοιπον σε ομαδες που δεν ελκυουν θεατες, αλλα χουλιγκανια. Και ενα συστημα που τα ανεχεται γιατι σε αυτα στηριζεται. Ειναι απλα μια κακη θεση ισορροπιας, αντι για ενα θετικο σπιραλ καλου θεαματος, περισσοτερων εισιτηρειων, καλυτερου θεαματος
εχουμε ενα σπιραλ βιας, κακων παικτων, ακομα χαμηλοτερης ελκυστικοτητας του πρωταθληματος, ακομα χειροτερων παικτων κτλ

Και εχω την εντυπωση οτι υπαρχουν σημαντικες εξωτερικοτητες στο θεμα. Το φαινομενικα αστειο και επουσιωδες θεμα του ποδοσφαιρου επηρεαζει και αλλους τομεις. Η υπαρξη μιας κορυφαιας ομαδας ποδοσφαιρου φερνει εσοδα, συνεχη τουρισμο οσο διαρκει το Champions League και θεσεις εργασιας* ακομα και μεσο προωθησης διεθνων επιδιωξεων**. Επισης ομως προσθετει και στους παραγοντες που ελκυουν κοσμο σε μια πολη*** αλλα και στην γενικη εικονα της στον κοσμο. Οταν η Ελλαδα κερδισε το ευρωπαικο, Γερμανοι συναδελφοι μου εδιναν συγχαρητηρια για την καλη προσπαθεια λες και ημουν και γω υπευθυνος! Οταν η Ιταλια κλονιζεται απο ποδοσφαιρικα σκανδαλα, τα ελαττωματα της μπαλας προβαλλονται και γενικα σε ολους τους Ιταλους. Οταν η Ισπανια χτιζει τοσο δυνατες ομαδες η εικονα των Ισπανων ως ικανων να χτιζουν πρωτοκλασατες οργανωσεις εδραιωνεται. Στα φυλλαδια προς νεους φοιτητες η Μπαρσα συγκαταλεγεται στα προσοντα της Βαρκελωνης. Απτην αλλη οταν στην Ελλαδα πεφτει στα γηπεδα ξυλο και βρωμια, η εικονα της χωρας μας ως μιας χωρας ανικανης να βαλει οτιδηποτε σε ταξη γυριζει τις τηλεορασεις του κοσμου. Ο Παναθηναϊκος και ο Ολυμπιακος ειναι πια τα αδυναμα σημεια της πολης, ενας λογος να μην την επισκεπτεσαι...


*Φιλος μου που δουλευε στα ταμεια της Μπαρσα επαιρνε περιπου 3000 ευρω τον μηνα!
**Κατι παρομοιο με το κλασικο πανώ Catalonia is not Spain θα μπορουσε και η Μακεδονια να το χρησιμοποιουσε διαφημιστικα αν ο ΠΑΟΚ ηταν πιο γνωστος διεθνώς.
***Ο Μπονο σε συναυλια U2 στο Κάμπ Νόου της Βαρκελωνης ειχε βαλει φανελα της Μπαρσα και ελεγε ποσο καιρο ηθελε να παιξει σε αυτο το ιστορικο γηπεδο. Ισως να ηταν απλο μαρκετινγκ τρυκ, αλλα δεν ειναι αναληθες οτι οι μισοι Βρεταννοι τουριστες της πολης επισκεπτονται και το γηπεδο!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kalo pasxa

Kensai είπε...

Αν και μου φαίνεται λίγο υπερβολική η σύνδεση ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου με τις λέξεις «λογοδοσία» και «ανάπτυξη», θ'αναγνωρίσω πως ελλείψει άλλου αναγνωριστικού "brand" για το μέσο παγκόσμιο πολίτη και, φευ Έλληνα, πέρα απ'τη Σαγκράδα Φαμίλια... το Καμπ Νου και η Μπάρτσα τελούν όντως χρέη αναγνωριστικών σημάτων.

Να υπογραμμίσω με λίγο κυνισμό δε πως οι δύο παραπάνω ομάδες δεν κατάφεραν να περάσουν στους οκτώ για τον τελικό της Αθήνας. Χιχιχι!

Γιατί δε γράφεις και για το θαύμα της Βαλένθια, S G; Για μένα η πιο ανερχόμενη πόλη της Ισπανίας αυτή τη στιγμή, με κορυφαία αρχιτεκτονική και αναπτυξιακό σχέδιο, και το super event του America's Cup προ των πυλών...

(ίσως και πιο συγκρίσιμη, λόγω μεγεθών, και με κάποια ελληνική πραγματικότητα)

S G είπε...

παρεπιμπτοντως μην ακουσω κανεναν να μιλαει για τους αποκλεισμους στο Τσ.Λ. Αρκετο δουλεμα εφαγα απο τους Γερμανους που παντα αυτην την εποχη θυμουνται να γινουν οπαδοι της Μπαϋερν (ολο το υπολοιπο ετος ομως αντιπαθουν τους βαυαρους)

S G είπε...

ωπα εγραψα το σχολιο λιγο καθυστερημενα, δεν ειχα δει το δικο σου. Οι αποκλεισμοι ηταν αδικοι! :-)

για την Βαλενθια δεν ειμαι πεπεισμενος ακομα. η πολη των τεχνων και των επιστημων για την οποια μιλας μαλλον ειναι οντως ενα πολυ ομορφο προτζεκτ αλλα ειναι και το μοναδικο αποσο ξερω που εχει να επιδειξει η πολη. Κατα τα αλλα δεν εχει ουτε πρωτοκλασατο πανεπιστημιο, ουτε ψυχαγωγια (θεατρα, κουζινα κτλ), ουτε τουριστικα αξιοθεατα, ουτε καποια τοπικη κουλτουρα (δεν ειναι ουτα Καταλανοι, ουτε Ανδαλουσιανοι, ουτα Βεσκοι... τι ειναι τοτε?). Ας δουμε τωρα με το Αμερικα'ς Καπ, οι ντοπιοι το βλεπουν οντως κατι σαν Ολυμπιαδα ή Εξπο...

Kensai είπε...

Ώπα ώπα ώπα, εσύ S G θα μας τρελάνεις. Η Βαλένθια δεν έχει να δείξει τίποτα;

H Ciutat de les Arts i les Ciències δεν είναι "project", υπάρχει ήδη εδώ και δέκα χρόνια και αξίζει όσο άξιζει η Défense στο Παρίσι ή τα Docklands στο Λονδίνο. Είναι πόλος περαιτέρω ανάπτυξης και για το μέγεθος της πόλης είναι μια χαρά (αν είχε παραπάνω «στολίδια» θα σήμαινε πως τα λεφτά φύγαν από κάποια άλλη πόλη)

Δεύτερον,
οι πρωτοκλασσάτοι πολιτιστικοί πόλοι (θέατρα, πανεπιστήμια, κλπ) είναι σημαντικά σημεία μια πόλης αλλά και πάλι... η Βαλένθια ξεκινούσε από πολύ πίσω σε σχέση με την πλούσια Καταλωνία ή Χώρα των Βάσκων. Εγώ κρίνω τι κάνει αυτή η πόλη και τις προοπτικές ανάπτυξής της (λόγω τοποθεσίας και άπλετων χώρων)

Τρίτον,
για κουζίνα μη μιλάς: το πιο γνωστό ισπανικό πιάτο, η Παέγια, είναι βαλενθιάνικο...

Τέταρτον,
φυσικά και οι ντόπιοι βλέπουν το America's Cup σαν EXPO (κρίνοντας πως οι Θεσσαλονικείς βλέπαν την παραπάνω διοργάνωση). Και αν το εκμεταλλευτούν σωστά θα δουν τον τουρισμό τους ν'ανεβαίνει κατακόρυφα.

Πέμπτον,
οι Βαλενθιανοί με τους Καταλανούς είναι πολύ κοντινά φύλα. Οι γλώσσες τους και η ιστορία τους μοιάζουν πολύ. Απλά οι Βαλενθιάνοι δεν ζαλίζουν τον κόσμο για την αυτονομία τους.

--------

Τώρα μια γενικότερη παρατήρηση για την Ισπανία. Και μένα μ'αρέσει ως χώρα πολύ. Το πρόβλημα είναι όμως το brand που έχουν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της.

Τι θέλω να πω...
Αν θέλω κάτι φθηνό θα πάρω κινέζικο, αν θέλω κάτι σουπερ-τρούπερ-luxe θα πάρω γαλλικό, αν θέλω στυλάτο θα πάρω ιταλικό, αν θέλω μηχανολογικά άριστο θα πάρω γερμανικό. Ναι, είναι στερεότυπα σε μεγάλο βαθμό αλλά κινούν τον μέσο καταναλωτή στις προτιμήσεις του.

Οι Ισπανοί για τί είναι οι γνωστοί;
Εγώ προσωπικά για τα χαμόν τους τους ξέρω (που είναι κακήν-κακώς προσούτα) και άντε για τα Manolo Blahnik που πάλι καλά τα έβλεπε στο Sex & The City η κοπέλα μου και έμαθα ότι είναι ισπανικά προϊόντα...

Η Ισπανία είναι φοβερή χώρα. Οι Ισπανοί; Fiesta y Siesta!

Ναυάγιο είπε...

Σωτήρη το "άπλωσες" πολύ το θέμα.
Θα συμπλήρωνα ότι ο ποδοσφαιρικός ανταγωνισμός σε μια χώρα όπως η Ισπανία χρησιμοποιείται για τους Ισπανούς σαν επιπλέον ενίσχυση του ήδη έντονου τοπικιστικού συναισθήματος. Δεν νοείται Βάσκος να υποστηρίξει καστιλιάνικη ομάδα ή καταλανός να είναι οπαδός της Ρεάλ και πάει λέγοντας. Η προβολή λοιπόν των ποδοσφαιρικών συλλόγων χρησιμοποιείται εν πολλοίς για την προώθηση του τόπου.
-Σου αρέσει ο Ροναλντίνιο μίστερ; Είσαι με τη Μπάρτσα έτσι; Δηλαδή αν θέλαμε να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος θα ήσουνα δικός μας έτσι;
Για την οργάνωση των δύο συλλόγων που αναφέρεις είναι πράγματι αξιοθαύμαστη και όπως θα ξέρεις δεν ξεκίνησε από το πουθενά. Οι δύο αυτοί σύλλογοι ανέκαθεν είχαν τα καλύτερα ονόματα (Πούτσκας ,Μαραντόνα και πολλοί άλλοι) ,ανέκαθεν ήταν πολύ δυαντές τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Ήταν λοιπόν επόμενο όταν μέσω του CL έγινε το μεγάλο άνοιγμα στο τηλεοπτικό κοινό του πλανήτη να μπουν ενεργά στο παιχνίδι. Άλλωστε η Ρεάλ έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι μαζεύει παίκτες που έχουν φήμη χωρίς να ενδιαφέρεται τόσο για το σύνολο που θα σχηματιστεί.
Τώρα στα καθημάς. ΠΑΟ και ΟΣΦΠ διαφέρουν κυρίως προς το εξής:
-Δεν μπορούν να συνδεθούν με κάποιο ανώτερο ιδανικό όπως κάποιος τόπος ή έστω κοινωνική τάξη (αυτό ίσχυε παλιότερα όχι όμως σήμερα).
-Δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν μεγάλες ομάδες γιατί απλά δεν έχουν κάποιο λόγο να επενδύσουν πολλά χρήματα. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει ανταγωνισμό ,ενώ είναι πολύ δύσκολο για μια ελληνική ομάδα να αποκτήσει διεθνή αίγλη. Δείτε τον ΠΑΟ στο μπάσκετ: Ενώ έχει τους γνωστότερους παίκτες και είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη δε θα δείτε ποτέ Ιταλό μπασκετόφιλο να δηλώνει βάζελος (αντίθετα πολλοί Έλληνες είναι με τη Μπάρτσα ή τη Μάνγιου).

Kahlbrunner είπε...

Αδυνατώ να καταλάβω την σύγκριση, προφανώς δι’ αναλογίας, μεταξύ Καταλονίας – Ισπανίας και Ελλάδος – Μακεδονίας. Εάν υπονοείται ότι η Καταλονία είναι για την Ισπανία ότι η Μακεδονία για την Ελλάδα, η επιχειρούμενη σύγκριση είναι τουλάχιστον ατυχής και δείχνει ελλιπή γνώση της Ιστορίας, όπως η τελευταία έχει γραφεί για την Βαλκανική από τους ξένους και όχι τους Έλληνες. Μόνο μερικά παραδείγματα που ίσως πείσουν για του λόγου το αληθές:

1. Η Μακεδονική γή «λίθοις φθεγγομένοις» βοά από κάθε γωνιά της τα τελευταία 2500 χρόνια, ότι ήταν μέρος του ευρύτερου καθαρά Ελληνικού χώρου. Στην Καταλονία δεν βρίσκει κανείς το ίδιο.
2. Όταν ο Μεγαλέξανδρος έστειλε δώρα στο μαντείο των Δελφών, τόκανε σαν εκπρόσωπος των Ελλήνων (πλην Λακεδαιμονίων). Συνεπώς ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του Έλληνα και όχι Βάρβαρο, μέρος δηλαδή του Ελληνικού πολιτισμού. Όταν η Ισπανία ανακάλυπτε και αποικούσε τον Νέο Κόσμο, φρόντιζε επιμελέστατα να μην πάνε κατά εκεί Καταλανοί άποικοι.
3. Σήμερα η Καταλονία μιλάει Καταλονικά. Στα πανεπιστήμιά η διδασκαλία γίνεται στα Καταλονικά. Στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα Ελληνικά.
4. Οι Καταλανοί αισθάνονται Καταλανοί και ΌΧΙ Ισπανοί. Βροντοφωνάζουν σε πολλές περιστάσεις σε όλη την Καταλονία (επεκτείνεται και σε Γαλλικά εδάφη) VIVA LA CΑΤΑLUNIA UNA, LA Catalunia Grande! Δεν νομίζω, ότι οι Έλληνες Μακεδόνες ποιούν παρομοίως.
5. Υπάρχουν πάμπολοι Καταλανοί ποιητές και λογοτέχνες που γράφουν στα Καταλανικά. Κανείς από την Μακεδονία δεν έγραψε ποτέ ποίηση ή λογοτεχνία σε άλλη γλώσσα. Οι εξαιρέσεις – εάν υπάρχουν – αφορούν ανθρώπους που ανήκαν σε άλλες Εθνότητες και κατοικούσαν στην Μακεδονία την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πολλοί απ’ αυτούς κατοικούν ακόμη σε εδάφη της αρχαίας Μακεδονίας, δηλαδή στην σημερινή Βουλγαρική Μακεδονία και στο νότιο μέρος του κρατιδίου των Σκοπίων, που αόκνως προσπαθεί να σφετερισθεί κάτι που δεν του ανήκει. Ούτε οι Αρμάνοι – αυτοί οι πιο Έλληνες από τους Έλληνες που οι χαμουτζήδες ονομάζουν «Βλάχους», που είχαν την δική τους μη Ελληνική λαλιά δεν έγραψαν λέξη στην διάλεκτό τους. Αντίθετα έγραψαν πολλά στα Ελληνικά και γέμισαν την Αθήνα με κτίρια και δωρεές και συγκαταλέγονται (είναι το μεγαλύτερο μέρος) σ’ αυτούς που ονομάζουμε σήμερα μεγάλους ευεργέτες. Δεν γνωρίζω κανένα Καταλανό να έχει γίνει μεγάλος ευεργέτης της Ισπανίας και να έχει κτίσει κτίσματα στην Μαδρίτη ή νάχει κάνει δωρεές εκεί. Ακόμη και να υπάρχει, θα είναι η εξαίρεση.

Τι να γράψει κανείς άλλο. Απλά ίσως να υπενθυμίσει ότι λαός χωρίς παρελθόν (που δεν γνωρίζει το παρελθόν του) δεν έχει μέλλον.

Συνοπτικά και για αποκατάσταση της όποιας αλήθειας. Η Καταλονία είναι στην Ιβηρική χερσόνησο ότι π.χ. και η Κροατία ή η Βουλγαρία στην Βαλκανική. Απλά είναι – για κάποιους Ιστορικούς λόγους – μέρος του Ισπανικού κράτους, όπως π.χ. η Ουαλία ή η Σκωτία της Μ. Βρετανίας.

Cimavro - Ένας Έλλην Μακεδνός

S G είπε...

μαλλον δεν καταλαβες τι εννοουσα, λογικο αλλωστε γιατι δεν το ανεπτυξα. Η Καταλωνια εχει καποια "εθνικα ζητηματα" τα οποια τα προωθει με καθε μεσο, μεταξυ αλλων με την Μπαρσα. Ο μεσος ποδοσφαιροφιλος ξερει το καταλανικο ζητημα λογω της Μπαρσα.

Αν ο ΠΑΟΚ ηταν τοσο δυνατος και χρησιμοποιουσε εξυπνα το θεμα, ο μεσος ποδοσφαιροφιλος θα ειχε στο μυαλο του την Μακεδονια συνδεδεμενη με τον ΠΑΟΚ και την Θεσσαλονικη. Αυτο ειναι μερος της γενικης μου θεσης, οτι η αντιθεση με την ΠΓΔΜ δεν λυνεται στον ΟΗΕ αλλα στο δικαστηριο της διεθνους κοινης γνωμης. Αν καποιος πινει κρασι απο την Καβαλα και παει για διακοπες στην Χαλκιδικη, γιαυτον Μακεδονια θα ειναι η ελληνικη Μακεδονια. Αν η Θεσσαλονικη αποκτησει γερο πανεπιστημιο, Πανεπιστημιο Μακεδονιας θα ειναι στο μυαλο ολων το πανεπιστημιο της Θεσσαλονικης κοκ.

ΥΓ αν βεβαια η Ελλαδα ειχε μεγεθος Ισπανιας, δεν ειχε εχθρικους γειτονες και η Μακεδονια ηταν η πλουσιοτερη περιοχη, καθολου σιγουρος δεν ειμαι οτι δεν θα υπηρχε αυτονομιστικο κινημα.


Ναυαγιο οπως ειπα, αυτο που με εντυπωσιασε λιγο ειναι οτι ειδα Μαδριλενιο να ειναι 100% με την Μπαρσα, γιατι ηταν οπαδος της Ατλετικο! Αυτο που λες για τις ελληνικες ομαδες, οτι δεν συνδεονται με καποιο ιδανικο ειναι πολυ σωστο και ειναι ενα προβλημα. Αλλα ακομα και η ΑΕΚ, που εχει καποιο ιδανικο, δεν εχει τοσο σωστους οπαδους οσο η Μπαρσα. Γιατι στην Ελλαδα μπερδευουμε την φανατιλα με την αγαπη για την ομαδα. Οι φανατικοι ομως διωχνουν αυτους που θελουν να κανουν καλο στην ομαδα. Γιαυτο οπως ειπα, θεωρω οτι η δυνατοτερη μεταρρυθμιση στο ποδοσφαιρο, θα ηταν να γινουν οι ομαδες πολυμμετοχικες με εκλεγμενους προεδρους.

Κενσαϊ η πολη των τεχνων δεν εχει καμμια σχεση με την Ντεφανς ή τα Ντοκλαντς. Τα δυο τελευταια διαχειριζονται δισεκατομμυρια ευρω, ενω η πολη των τεχνων ειναι απλα ενα ομορφο θεματικο παρκο. Οσο για την παεγια, η καλυτερη δεν ειναι στην Βαλενθια :-)

Kahlbrunner είπε...

18/3/2007

Προς S.G. Σχετικά με την σύγκριση Μακεδονία – Καταλονία. Είδα την απάντηση και έχεις δίκαιο. Παρερμήνευσα την υποσημείωση. Όντως έχεις δίκαιο. Εάν ο ΠΑΟΚ είχε την υπόσταση και διεθνή αναγνώριση της Μπάρτσα, τότε ένα πανώ στο γήπεδό του για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας θα είχε τεράστια διεθνή απήχηση.

Τώρα για τα «εθνικά ζητήματα» της Καταλονίας που αναφέρεις, η δική μου άποψη είναι, ότι η Καταλονία είναι ένα ξεχωριστό Έθνος. Απλά δεν μπόρεσε να αποκτήσει την ανεξαρτησία της - όπως και η Βάσκοι, οι Κορσικανοί, οι Κούρδοι και πάρα πολλοί άλλοι λαοί - διότι είχε την ατυχία να είναι στην σφαίρα επιρροής και ενδιαφέροντος ισχυρού γείτονα, ο οποίος ήταν αυτοκρατορία για πολλές εκατονταετίες. Τελικά στην Ιβηρική χερσόνησο, μόνο η Πορτογαλία κατάφερε να κρατηθεί ανεξάρτητη. Στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Μακεδονία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσεις την ανεξαρτησία σου, όταν οι ιστορικές συνθήκες σ’ έχουν εντάξει μέσα σε μια αυτοκρατορία.
Cimavro

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock