Τετάρτη, Απριλίου 09, 2008

Ο πληθωρισμός επιμένει

Ο πληθωρισμός παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο 4.4%.

dtk200803.PNG

Τις τελευταίες δύο φορές που βρέθηκε ο πληθωρισμός σε τόσο υψηλό επίπεδο ήταν τον Ιανουάριο του 2002 (σε ένα προσωρινό peak) και το 1998 στην καθοδική του πορεία από τα ποσοστά (>20%) του 1990-91.

Κι αν η κυβέρνηση σήμερα έχει την αυτοπεποίθηση του νικητή – μετά την παρουσία της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και την παραμονή στην αφάνεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης – δεν πρέπει να ξεχνά: It's the economy, stupid.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πες τα χροσοστόμε γιατί αυτοί νομίζουν ότι αφού ετρίξαν τα δοντιά στους Αμερικάνους την είδαν εθνοσωτήρες.

Μου αρέσει πάντως που από όλα τα σοβάρα θεμάτα που υπάρχουν βρήκαν να συμφώνησουν στο Σκοπίανο. Και ρωτώ, δεν θα ήταν ωραία ετσί οπώς ειχαμέ "εθνικό μετώπο" στο Σκοπιάνο να υπήρχε εθνικό μέτωπο για την οικονομία, για την παιδεία ,γενικά για πιο σοβαρά θεμάτα από το Μακεδονίκο, ε; Θα μου πείτε με ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ στην Βουλή μαλλόν κατά διαόλου θα πηγαίναμε σε περιπτώση που συναίβαινε κατί τετοίο.

Dorotheos είπε...

Λες και o Αλογοσκούφης και η αστική μας κυβέρνηση μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα ώστε να αποσοβήσει την οικονομική κρίση:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7338326.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7336744.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7302341.stm

Για την Ελλάδα, "φτερό στον άνεμο" δεν είναι η κατάλληλη έκφραση;

Chrysotheras είπε...

...και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου!
Με το ρυθμό που οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν φρέσκο χρήμα στην αγορά (δλδ μεταβιβάζουν το κόστος διάσωσης των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, που έκαναν σοβαρά λάθη τοποθέτησης, στις πλάτες των φορολογουμένων και όσων πληρώνονται με πληθωρισμένο χρήμα στη βάση της "πυραμίδας") θα έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε μέχρι τελικά το lim(αξία χρήματος)->0
Βλέπε: What you should know about inflation

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων, που έχει να κάνει με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια, δεν έχει παίξει ρόλο? Για όλα φταίει το κράτος (Αλογοσκούφης, ΕΚΤ, κ.λπ)? Και πάει στο καλό, άντε και η Αμερικανική Φεντ είναι ανεύθυνη. Η ΕΚΤ που έχει αφήσει τα επιτόκια της υψηλά και αμετάβλητα πώς ευθύνεται? Διότι αν δεν κάνω λάθος τελευταία η Ελλάδα ακόμα το Ευρώ χρησιμοποιούσε, όχι το Δολλάριο!

Nievskii είπε...

Στην Ελλάδα το 45% περίπου της τιμής του πετρελαίου είναι φόροι του κράτους. Επίσης η τιμή του πετρελαίου, εφόσον αυτή εκφράζεται σε δολλάρια είναι σταθερή σχεδόν τα τελευταία χρόνια, αφού πληρώνουμε σε ευρώ. Γιοα τα τρόφιμα όντως υπάρχει διεθνώς αύξηση της τιμής τους, αλλά πόσα τρόφιμα εισάγουμε; Το ζωικό κεφάλαιο λ.χ. που έχει την υψηλότερη προστειθέμενη αξία από τα τρόφιμα εισάγεται στην Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες και ελληνοποιείται από τις γειτονικές χώρες. Δεν εισάγουμε κρέας λ.χ. από την Αργεντινή ή τη Νέα Ζηλανδία που εκεί μπορεί να ακριβύνει και αν το κάνουμε το κάνουμε σε πολύ μικρό βαθμό. Μόνο τα σιτηρά εισάγουμε από τρόφιμα σε μεγάλο βαθμό και εκεί όντως είναι πιο ακριβά.

Μπορεί και να έχεις δίκιο πάλι, αφού τις λεπτομέρειες της κρίσης δεν τις γνωρίζω επακριβώς.

Ανώνυμος είπε...

Nievskii,

Αν και η υποτίμηση του δολλαρίου έχει βοηθήσει ώστε η τιμή του πετρελαίου να μην έχει ανέβει τόσο πολύ σε Ευρώ, σταθερή δε μπορεί να έχει μείνει καθώς τα τελευταία 5 χρόνια η τιμή του πετρελαίου έχει διπλασιαστεί (από περίπου $50 το βαρέλι σε πάνω από εκατό) ενώ το δολλάριο έχει χάσει μόνο περίπου 60% σε σχέση με το Ευρώ (από 1 προς 1 σε λίγο πάνω από $1.50 ανα Ευρώ). Λογικά αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο έχει ανέβει και σε Ευρώ κατά περίπου 50%.

Όσο για τα τρόφιμα, δεν έχει σημασία αν τα εισάγουμε ή όχι. Αφ' ενός και το κόστος εγχώριας παραγωγής έχει ανέβει, αλλά κυρίως η εγχώρια τιμή διαμορφώνεται με βάση τις τιμές στη διεθνή αγορά. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι λόγω υψηλής ζήτησης το λάδι πουλιέται στη Γερμανία 20 Ευρώ το λίτρο. Τότε ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός δεν θα το πουλήσει στην Ελλάδα για 5 ευρώ, καθώς, εφ΄όσον βέβαια η τιμή στη Γερμανία υπερκαλύπτει το μεταφορικό κόστος, θα έχει συμφέρον να το πουλήσει εκεί. Αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο και την εγχώρια τιμή. Επομένως η άνοδος των διεθνών τιμών στα τρόφιμα σαφώς και επηρεάζει και τις εγχώριες.

Από εκεί και πέρα συμφωνώ ότι αλλαγή του θεσμικού πλαισίου κυρίως στους κλαδους ΔΕΚΟ που ενισχύει τον ανταγωνισμό σαφώς και θα βοηθούσε. Ήδη βλέπουμε σημαντικές μειώσεις στην τιμή των τηλεποκινωνιών ως αποτέλεσμα της εισόδου πολλών εταιριών στον κλάδο.

Nievskii είπε...

Μια γνώμη και για αυτό που λέει αυτό το αρθράκι;

Ανώνυμος είπε...

Nievskii

Το άρθρο αναφέρεται βεβαίως στην Αμερικανική οικονομία, όχι την Ελληνική, και σε γενικές γραμμές με βρίσκει σύμφωνο. Χθες είχα πάει σε ένα Steak House με κάτι φίλους και έπρεπε να περιμένουμε 40 λεπτα για να κάτσουμε. Το μέρος, αν και τεράστιο, ήταν γεμάτο. Ο γείτονάς μου, Έλληνας και αυτός, σχεδιάζει να πάρει δεύτερο αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο που έχει τώρα είναι το Jeep Liberty (στην Ελλάδα νομίζω το λένε Cherokee) και θέλει να πάρει ακόμα μεγαλύτερο γιατί δεν χωράει η οικογένεια λέει (έχει δυο μικρά παιδιά). Το γεγονός ότι έχει ανέβει η βενζίνη τόσο δεν τον έχει κάνει να αλλάξει γνώμη! Βέβαια ο κόσμος σαφώς ζει πιο μετρημένα τελευταία. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για αύξηση της ανεργίας λέμε ότι ανέβηκε πάνω από το 5%, που ιστορικά είναι χαμηλότερο του μέσου όρου για τις ΗΠΑ. Όπως επίσης και ότι πολλοί από αυτούς που χάνουν τα σπίτια τους τα χάνουν γιατί χρεώθηκαν μέχρι το λαιμό να πάρουν σπίτια υπερβολικά ακριβά σε σχέση με το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα οι τιμές των σπιτιών να μη δικαιολογούνται. Καποια στιγμή έπρεπε να επέρθει διόρθωση. Εκεί βασιζόμαστε εμείς οι συνεπείς αγοραστές ώστε να μπορέσουμε να αγοράσουμε σπίτι! Μέχρι τώρα οι Αμερικανοί και ίσως και πολλοί Έλληνες είχαν lifestyle που υπερέβαινε των οικονομικών τους δυνατοτήτων, ίσως και λόγω του φτηνού χρήματος (κυρίως στις ΗΠΑ). Κάποια στιγμή αυτό θα άλλαζε. Απλά η άνοδος των ενεργειακών τιμών έκανε τη διόρθωση χειρότερη από ότι θα ίσως ήταν.

Dorotheos είπε...

O ιμπεριαλισμός δουλεύει με μυστήριους τρόπους που κάποιες χρεοκοπημένες και απάνθρωπες θεωρίες είναι αδύνατον να συλλάβουν.

Φυσικά, την κρίση στις ΗΠΑ και τον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο δεν θα την πληρώσει το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο που τη δημιούργησε. Αυτό θα το ξεσκατώσει η FED (Bear Stearns) ή η Bank of England (Northern Rock) με το χρήμα που θα ρίξουν στην αγορά και την επιπλέον αύξηση του χρέους – επί του ήδη τεράστιου υπάρχοντος. (Κάτι μου λέει ότι η επόμενη πιστωτική κρίση θα είναι χειρότερη από τη σύγχρονη, αλλά τι να σου κάνουν οι κεντρικές τράπεζες...)

Ούτε θα την πληρώσει ο μέσος αμερικάνος ή δυτικοευρωπαίος, αν και θα χρειαστεί να στρογγυλέψει προς τα κάτω τα έξοδά του. Αυτός που δυστυχώς θα επωμιστεί το κύριο βάρος και θα πληρώσει ακριβά τη νύφη θα είναι ο υπερχρεωμένος και υποσιτιζόμενος τρίτος κόσμος, σε μέρη μακρινά και απόμερα από εμένα και τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες: "The world's most powerful finance ministers and central bankers are meeting in Washington tomorrow; but as they preoccupy themselves with the global credit crunch, another crisis, far more grave, is facing the world's poorest people... The World Food Programme is cutting food handout rations to some 73 million people in 78 countries. The threat of malnutrition on a massive scale is looming. [The Independent, 12/4/08]."

Τι λέγαμε; Το Steakhouse ήταν γεμάτο;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock