Τετάρτη, Φεβρουαρίου 01, 2006

Η δημοκρατία του φραπέ

Διαβάζοντας ένα παλιό άρθρο του Πάσχου θυμήθηκα κάποια περιστατικά από τη φοιτητική μου ζωή στη Θεσσαλονίκη.

Στην καρδιά της συμπρωτεύουσας, η κεντρική πλατεία Αριστοτέλους ξεχειλίζει καθε μερα από ζωή και κέφι. Χιλιάδες Θεσσαλονικείς , νέοι κυρίως αλλα και μεγαλύτεροι, βολτάρουν στον πεζόδρομο, σεργιανούν στα γειτονικά μαγαζιά της Τσιμισκή, πίνουν τον καφέ τους στα καφέ-μπαρ με φόντο το Θερμαϊκό. Δε θέλει πολύ προσπάθεια για να καταλάβει κανείς ότι η περιοχή ειναι λιγο πολύ η πασαρέλα της Θεσσαλονίκης... Ο κόσμος ντυμένος με τα πιο εντυπωσιακά του ρούχα, τα τελευταία μοντέλα, τις πιο ακριβές μάρκες κυκλοφορεί πάνω κάτω στην πλατεία , κάθεται στα ασφυκτικά γεμάτα μαγαζιά χαζεύει, φλερτάρει, ενίοτε γίνεται αντικείμενο θαυμασμού, απολαμβάνοντας τη ναρκισσιστική εκείνη ικανοποίηση της ερωτικής αυτοεπιβεβαίωσης...

Το πρώτο πράγμα που θα κανει εντυπωση σ εναν επισκεπτη της πλατείας Αριστοτέλους ειναι οι ακριβές τιμές των καφέ-μπαρ. Οι καφέδες ειναι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πανάκριβοι. Ένας καπουτσίνο στο κέντρο του Αμστερνταμ κοστίζει 3 ευρώ, στην Αριστοτέλους θα τον βρεις 4,5. Το ίδιο και με τον "παραδοσιακό" καφέ του ηρωικού ελληνικου γενους, το φραπέ που φτάνει πάνω κάτω στην ίδια τιμή.

Φίλοι και γνωστοί από διάφορες παρέες , συχνοί θαμώνες της Αριστοτέλους, περνούσαν ώρες ολόκληρες στις κοινές μας εξόδους , κριτικάροντας αυτή τη στρατηγική (απο τραπεζακι με θεα το Θερμαικο, εντος Αριστοτελους-δωστε βαση εδω). Ο κάφές ηταν πανάκριβος, το σέρβις συχνά απαράδεκτο, τραπέζια δεν βρίσκονταν εύκολα. Και φυσικά η συνηθισμένη παύλα ιερή (κατα)κραυγή σε κάθε τετοια συζήτηση, η φράση κλειδί, όπου όλοι και όλες συμφωνούσαν ήταν μία: "μπουν΄το Κράτος ρε παιδιά;;" Πουν το κράτος να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του φραπέ και να σώσει τις τσέπες των νέων νεοελλήνων από την οριστική χρεωκοπία;


Το μεγάλο γέλιο όπως επισημαίνει και ο φίλος Πάσχος ηρθε επι εποχής Κουλούρη όπου πράγματι το κράτος εφόρμησε στα απανταχου καφενεία κραδαίνοντας τιμοκαταλόγους και με στολή σερβιτόρου αποπειράθηκε να επαναφέρει την τάξη στην αγορά των φραπέδων.

Πλάνη στην πλάνη δηλαδή και ψέμα στο ψέμα. Γιατί στην πραγματικότητα οι γκρινιάρηδες δεν αντιλαμβάνονται πως η αγορά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μεγάλη, μια τεράστια κάλπη. Ο ψηφοφόρος, ο καταναλωτης με τα λεφτά του που συνηθως τα βγαζει με αρκετο ιδρώτα διαλέγει ποτε και πού θα τα "καταθέσει". Αυτός είναι που αναδεικνύει τον έμπορο σε επιχειρηματία, αυτός ειναι που θα μετατρέψει το καφενείο σε σουπερ τρέντυ πανάκριβο καφέ μπαρ. Σ΄΄όποιον δεν αρέσει η Αριστοτέλους για τις τιμές της, το σέρβις της , το δήθεν χαρακτήρα της, μπορεί να διαλέξει μια αλλη περιοχή για τις βραδινές του εξοδους.

Λίγα τετράγωνα πιο πέρα, απέναντι απο τα πανεπιστημια απλώνεται η οδος Μελενίκου με τα δεκάδες φοιτητικά καφέ της. Η αλλαγή κλίματος εκεί είναι εμφανής. Στη θέση των Πράντα (ορίτζιναλ ή μαιμου) βρίσκει κανείς πιο προχειρες εμφανίσεις, μπλουζακια με εξυπνες ατακες στο λογοτυπο, τζιν και χυμα διαθεση. Ταβλάκι , φοιτητικος χαβαλες και ο φραπες στα 2,5-3 ευρώ.

Η κλασική μου απάντηση στους παραπονιαριδες φίλους μου ήταν...γιατί δεν παμε στη Μελενίκου τοτε ρε παιδια; φτηνο καφεδακι, περισσεια χαβαλεδιαρικης διαθεσης και περισσοτερα αδεια τραπεζια! Τότε όλα τα μουτρωμενα προσωπα, ολα τα κεφάλια με το προσεχτικά χτενισμένο μαλλί, το σινιέ κούρεμα, τις αφέλειες και τις ανταύγιες σηκώνονταν και με καρφώνανε με βλεμμα αποδοκιμαστικό..."εεεεμεεειιιις στηηηην Μελεεενικου;; Τρελαθηκεες;;" Η Μελενικου βλεπετε δεν ηταν τρέντυ γειτονια, τη σνομπαρανε για το στυλ της και την διαφορετική -ντεμοντε, λενε,- νοοτροπια της.

Αυτο που δεν καταλαβαινανε βεβαια ηταν οτι αυτη τους η απαντηση καλυπτε και τις πρωτες πρωτες αποριες. Γιατι ο καφες λοιπον ειναι ακριβος στην Αριστοτελους; Γιατι εσεις τον κανετε ακριβό, συρρεωντας χειμαρρωδως στα 6,7 μπαρακια της περιοχής.! Γιατι ορματε μαζικά κάθε Σαβ.κο και πλημμυρίζετε τα μικρά μπαρακια, στηνεστε στην ουρα απ εξω με θερμοκρασια 10 βαθμων υπο του μηδενος, καθεστε μ ενα ποτο στο χερι σε αποσταση 1 χιλιοστου απο το διπλανο σας...Δεν πληρωνετε τον καφε σαν καφε, δηλαδη τα 20,30 σεντς των "εξοδων παρασκευης" αλλα πληρωνετε ατμοσφαιρα, κλιμα, την αξια της περιοχης, το socializing που προωθεί ο χώρος... Δεν μπορει κανεις να τα εχει ολα, δηλαδή και παρουσια στα πιο popular bars και φτηνα προιοντα! Ο μαγαζατορας που εχει περαση στην αγορα ειναι λογικο να ανεβασει τις τιμες του!

Αλλα φυσικα κατα βαθος ολοι το ξερουν αυτο. Γιαυτο και τα "παραπονα" μετα απο μερικα ποτα δινουν τη θεση τους σε σχολια για την εντυπωσιακη "γκομενα" που μολις περασε απο διπλα ή για το μυώδη μπαρμαν απεναντι. Το προβλημα ξεκιναει οταν το κρατος αποφασιζει πατριαρχικα να μας προστατεψει απο τους κακους μαγαζατορες και κυνηγαει με τους φορους του, τις δημ. υπηρεσιες του, τα υπουργεια του μια αγορα που στηριζεται στη δημοκρατικη επιλογη του καθενος να προσφέρει και να αποδεχεται υπηρεσιες...

υγ.
Φυσικα το οτι ο μαγαζατορας μπορει να χτυπαει τις τιμες εφοσον εχει περαση δε σημαινει οτι μπορει να μας πιανει και μαλ"κες. Σε μπαρακι στην παραλιακη μου σερβιραν αθλιο καφε σε εξοντωτικη τιμη. Τον παιρνω και τον παω στο μπαρμαν . "Εσυ θα το επινες αυτο το νεροπλυμα;" Μου ζητησε συγγνωμη και μου εφτιαξε αλλον. Απο τοτε δεν ξαναπατησα. Οπως εμαθα το ιδιο συνεβη και με αλλους πελατες στην πορεια, και καποια στιγμη το μαγαζι εκλεισε. That's the market's way...

12 σχόλια:

talos είπε...

Συγγνώμη Προμηθέα, χωρίς να ξέρω την αγορά της Θεσ/νίκης συγκεκριμένα, αν θες κάνε το εξής πείραμα: πήγαινε να ανοίξεις μαγαζί που πουλάει π.χ. 1 Ευρώ το φραπέ σε οιαδήποτε πλατεία της Ελλάδας τον πουλάνε 4 (είμαι σίγουρος ότι από πλευράς εσόδων θα βγαίνεις). Μέτρα μετά σε πόσες μέρες θα σου έρθουν κάτι παράξενοι έλεγχοι, ΣΔΟΕ, κοκ. Στην καλή περίπτωση. Στην κακή θα σου έρθουν κάπως πιο δυσάρεστες επισκέψεις... Υπάρχει και η περίπτωση να μην γίνει τίποτα, να μαζέψεις όλο το χαρτί και να ρίξεις τις τιμές των άλλων βέβαια, αλλά για να μην έχει γίνει ως τώρα, κάποιος λόγος θα υπάρχει... BTW 2,5-3 Ευρώ δεν είναι φτηνά για φραπέ, να μη τρελλαθούμε τώρα, που το βλέπουν οι Ευρωπαίοι τουρίστες και νομίζουν ότι τους κάνουν πλάκα...

Harry Peitsinis είπε...

Talos
το νόημα του ποστ είναι άλλο.Δεν εξετάζω την αγορά απ τη σκοπιά του καφετζή που τρώει την πιεση των ανταγωνιστών και των νονών αλλά απο την πλευρά του πέλάτη. Εν συντομία: έτσι και αδειάσουν τα καφέ στις πλατειες από κόσμο, σου λέω εγω για πότε ολή η παραοικονομία που περιγράφεις εξαφανίζεται και οι φραπέδες επιστρέφουν στο 1 ευρώ.

talos είπε...

ΟΚ. Συμφωνώ και επαυξάνω...

Ανώνυμος είπε...

Πάλι η πολιτική της καφετέριας. Γιατί δε φέρνετε το παράδειγμα της Ρώμης ,όπου ο καφές είναι επίσης ακριβός; Γιατί όχι του Παρισιού όπου πληρώνεις και το νερό, το οποίο στην Ελλάδα είναι τζάμπα; Και στο κάτω κάτω γιατί σαν μέτρο σύγκρισης παίρνουμε την τιμή του φραπέ; Δηλαδή αν παίρναμε τα κόμιστρα για ταξί, θα είμαστε η φτηνότερη χώρα της Ε.Ε;
Μήπως τα ενοίκια για ένα μαγαζί δεν είναι τα ίδια στη Γλυφάδα και στο Βαθύ Σάμου; Όσο για το τι πληρώνεις όταν πηγαίνεις σε mainstream χώρους ,νομίζω ότι όλοι το ξέρουν και αυτοί που πάνε το ξέρουν και εν γνώσει τους τα σκάνε. Όσοι δεν έχουν λεφτά κάθονται σπίτι , ή πηγαίνουν κάπου μόνο επειδή είναι φτηνά ,αν αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο.
Γενικότερα δε νομίζω ότι συντελείται κάποιο έγκλημα επειδή το ποτό στου Ψυρρή ,είναι πιο ακριβό από ότι στη Λειβαδιά, ο κάθε άνθρωπος κάνει συνειδητές επιλογές στη διασκέδασή του και δέχεται τις συνέπειες.

S G είπε...

ταλω αυτη ειναι μια μεγαλη απορια που εχω. Εδω θελω να κανω το πειραμα να ανοιξω ενα μπαρ στου Ψυρρη και να δινω την μπυρα στην ευρωπαϊκη τιμη των 2-3 ευρω. Τι θα συμβει λες? Αν το κανουμε με πολλη δημοσιοτητα ωστε να μην μπορει να μας την πεσουν οι νονοι, ποιος θα μας την πεσει?

Ειναι λες η ελλαδα σαν την Ρωσια που οι κακοπληρωμενοι δημοσιοι ελεγκτες την πεφτουν στην ΙΒΜ ζητωντας λαδωμα γιατι λεει υπαρχει πχ σε εναν οροφο ενα μηχανημα της Κοκα Κολα χωρις ολους τους απαραιτητους ελεγχους (που ειναι βεβαια τοσοι που κανεις δεν μπορει να τους εχει κανει μεσα σε λιγοτερο απο 20 χρονια)?

Ναυαγιο το εχω εξηγησει, οι τιμες των ποτων στην Ελλαδα ειναι ε-ξω-φρε-νι-κες. Κανεις φιλος μου (οτιδηποτε εθνικοτητας) δεν με πιστευει οταν λεω οτι εχω πληρωσει 7 ευρω για ενα μπουκαλακι μπυρας στην Αθηνα. Και αν ηταν εξωφρενικες για καποιον κανονικο λογο, δεν θα λεγα τιποτα. Αλλα εγω θεωρω οτι ειναι τοσο υψηλες, οχι επειδη βγαινουμε τοσο εξω (οι Ισπανοι δεν βγαινουν? η βαρκελωνη ειναι πηχτρα στους νεους τουριστες ολον τον χρονο! γιατι κανει η μπυρα 2,5 ευρω?), ουτε επειδη εχουμε τοσο υψηλα εισοδηματα (αστειο της χρονιας), ουτε καν επειδη ειμαστε τοσο ηλιθιοι σαν καταναλωτες (αυτο θα εξηγουσε μια μικρη διαφορα, αλλα οχι 250%!!!). Υπαρχουν κρυφα κοστη που λεει και ο Ροαρκ...

talos είπε...

Η σύντομη απάντηση στο ερώτημά σου είναι "ναι, περίπου" S_G. Είναι θλιβερό αλλά είναι αληθινό. Ίσως όχι στην IBM - οι εύκολοι στόχοι είναι οι μικροί και οι μεσαίοι (Εκβιασμούς κάνει και το Ελληνικό κράτος: πρόσφατα πλήρωσα σαν μαλάκας το κλείσιμο των χρήσεων κάποιων ετών - ενώ δεν έχω κλέψει *ένα* Ευρώ από το δημόσιο, υπό την προτροπή λογιστών που με διαβεβαιώνουν ότι αν κάτσει έλγχος θα σου βρουν οπωσδήποτε *κάτι*. Η έλλειψη σαφούς πλαισίου επιτρέπει στο κράτος να δρα σαν νταβατζής εδωπέρα). Είμαστε Ανατολική Ευρώπη, όχι Δυτική.

Αν έκανες μεγάλη δημοσιότητα θα τραβούσες νονούς εικάζω, δεν θα τους έδιωχνες. Έχει πάντως σχέση με το μέγεθος του μαγαζιού και το όνομά του ιδιοκτήτη και το αν έχεις "νόμιμη" προστασία από δικτυωμένο σεκιούριτι. Πάντως εύκολα θα σου έρθει καταγγελία για το μηχάνημα της Κόκα-Κόλα που λες (είναι και το ΣΔΟΕ αμφιβόλου ακεραιότητας...) Όταν κάνεις το πείραμα πες μου κι εμένα... Ενδιαφέρομαι για θέση μπάρμαν *αφού* λύσεις τα θέματα προστασίας... Και σίγουρα θα είμαι τακτικός πελάτης (και θα σου κάνω και τζάμπα διαφήμιση).

S G είπε...

ειμαι μαλλον αφελης αλλα πιστευω στην δυναμη των πολιτων.

Το να εχω δημοσιοτητα δεν εννοω να κανω μονο γνωστο το μπαρ, αλλα να εξηγησω και ακριβως τι ειδους πειραμα ειναι! Θα πω προκλητικα και ξεκαθαρα με τεραστιες ταμπελες:
ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΑΡ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ! (ουτε σε ιδιωτικη εταιρεια ασφαλειας)

Με το που με προσεγγισει καποιος για προστασια θα εχω μια καμερουλα και κατευθειαν ξεμπροστιασμα/καταγγελια! Με το που ερθει το ΣΔΟΕ να ζητησει λαδωμα, καμερουλα ξεμπροστιασμα/καταγγελια!

επιτελους ρε γαμωτο ζουμε υποτιθεται σε μια ελευθερη δημοκρατικη χωρα. Αηδιαζω απιστευτα στην ιδεα οτι οχι μονο πληρωνω πανακριβα την μπυρα, αλλα τα λεφτα πανε σε λερες, αχρειους, καθιζηματα που ζουν εις βαρος των αλλων! Η αστυνομια πληρωνεται απο τους πολιτες για να μας προστατευει, για να μην εχουμε αναγκη καμμια "προστασια", αν δεν το κανει εθελοντικα, θα κατευθυνθω στον κοσμο, θα την πιεσουν οι ελευθεροι πολιτες μεχρι να το κανει!

Πιστευω πραγματικα οτι ειναι να σπασει μια φορα το φραγμα της λερας, να αποδειξεις στον κοσμο οτι μπορουν να γινουν δουλειες καθαρα και ομορφα!

ΥΓ τωρα που το σκεφτομαι ακομα καλυτερα το μπαρ να το ανοιξει ενα Ιδρυμα κατα της Λερας στην Αθηνα. Γραφεται στα σχεδια μου για την επομενη εικοασαετια.

Ανώνυμος είπε...

@ Ναυάγιο:

ο καφές στην Ρώμη (ο capuccino) εχει από 0,50 μεχρι 2 ευρω στην πιο trendy καφετερια...Το ιδιο και Βενετια, Αμστερνταμ, βρυξέλλες (εχω παει δε τα λεω στην τυχη)...


Κι εδω μας πιανουνε τον κ**ο για ενα φραπε....

S G είπε...

χεχε γιαννη, κατα συμπτωση χτες γνωρισα μια Αθηναια σε ενα θαυμασιο μπαρ και την επρηζα για το θεμα περιπου 1,5 ωρα. Φυσικα ξενερωναμε πολυ με την ιδεα οτι η Αθηνα θα μπορουσε να ειναι Βαρκελωνη, αλλα τωρα θυμιζει Καϊρο.

Το θεμα ειναι οτι η κοπελα ειναι απο τα Εξαρχεια και λεγαμε οτι η περιοχη εχει δυνατοτητες να γινει θαυμασια, να ανοιξουν πολλα μπαρ, διαφορετικα μεταξυ τους, να προσφερουν ωραια πραγματα και να ανταγωνιζονται μεταξυ τους. (αντιθετα με το τι νομιζουν οι Αθηναιοι, η Αθηνα δεν εχει πολλα μπαρ και χειροτερα δεν εχει, εκτος Ψυρρη ισως, μερη με πολλα μπαρ τονα διπλα στο αλλο ωστε να ανταγωνιζονται)

Φανταζομαι ο κυριος λογος που δεν γινεται αυτο σημερα ειναι οτι ο δημος δεν δινει αδειες!

Andrew είπε...

Ο φραπές στη Θεσσαλονίκη έχει 4 € (τελευταία φορά που πήγα) και 1,5 € σε άλλες καφετέριες όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί οι ίδιοι οι πελάτες το επιθυμούν να είναι ακριβός. Γιαυτό και αποφεύγουν τις καφετέριες που ο καφές είναι φτηνός (και δεν λέμε για τίποτα καφενεία με καρέκλες του 1800). Για αυτούς που λένε να ανοίξουν καφετέρια με 1 € τον καφέ αν το κάνουν χωρίς να εμπλακούν νονοί και άλλοι άσχετοι θα "μπουν μέσα" ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Οσο γα τα κρυφά κόστη, εδώ στη Μύκονο που έχει 5 € ο καφές στην παραλία, τα ενοίκια και οι άδειες χρήσης για τα τραπέζια κοστίζουν πολύ. Αλλά είναι επιλογή του καταναλωτή αν θα πάει Μύκονο ή Μήλο.

Στην Αθήνα πάντως δεν δίνονται εύκολα άδειες λειτουργίας μπαρ σε πολλές περιοχές. Επίσης (λόγω προσωπικής εμπειρίας)το να αποκτήσει άδεια ένα μαγαζί (καφέ-μπαρ) σε μια πολυκατοικία προυποθέτει να το αποδεχτούν όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας, γιαυτό και οι περιοχές που έχουν πολλά μαζεμένα είναι περιοχές οι οποίες λίγα χρόνια πριν δεν είχαν κατοίκους.

Kensai είπε...

Πάντως «ντόρτι» ο καφές είναι πολύ, κακά τα ψέματα...

Ανώνυμος είπε...

φραπεδοκουβέντες θα γινότανε μόνο από φραπεδόμαγκες (κατά τον "ηγέτη" της συμπρωτεύουσας)

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock