Τετάρτη, Απριλίου 26, 2006

Πως να ζησετε περισσοτερο

Το μυστικο της αιωνιας ζωης ειναι ενα μυστικο που πολλοι ισχυριστηκαν οτι βρηκαν, και συνηθως μετα ακολουθουσε και μια επιθεση στην τσεπη των αφελων θυματων που πιστεψαν τους ισχυρισμους. Δεν ηταν και λιγες οι φορες που τα θαυματουργα φαρμακα των κομπογιαννιτων, εκαναν την ζωη των θυματων μικροτερη αντι για μεγαλυτερη*.

Ομως φαινεται πια, οτι εχουμε καποια στοιχεια για μια μεθοδο που επιμηκυνει την ζωη. Φαινεται οτι ο περιορισμος των θερμιδων που τρωμε προσφερει μακρυτερη διαρκεια και καλυτερη ποιοτητα ζωης. Δεν μιλαμε για τα αναμφισβητητα προβληματα που φερνει το παχος και που αποφευγονται με μετρημενη, σωστη διατροφη. Οι μελετες μιλουν για την περιπτωση που ενα ατομο, ακομα και κανονικου βαρους, τρωει λιγοτερο απο οσο χρειαζεται.

Τα πρωτα στοιχεια ηρθαν απο ζωα, οπου αρκετες μελετες δειχνουν οτι ο περιορισμος θερμιδων μειωνει την πιθανοτητα ασθενειων που ερχονται με το γηρας και αυξανει το προσδοκιμο ζωης. Τωρα ειχαμε και την πρωτη μελετη που δειχνει οτι κατι παρομοιο ισχυει για τους ανθρωπους. Ενω μενει να βεβαιωθει με καποια μεγαλυτερη σιγουρια η ανακαλυψη, ηδη οι επιστημονες προσπαθουν να βρουν τροπο να μιμουνται τα καλα αποτελεσματα της στερησης θερμιδων χωρις να ειμαστε αναγκασμενοι να πειναμε ολη την ωρα... Γιατι τι να το κανεις αν ζεις 120 χρονια, αν πρεπει να στερεισαι συνεχως τις μικρες απολαυσεις της ζωης?

*κατι που και σημερα υποψιαζομαι οτι κανουν αηδιες σαν το Μποτοξ

Διαβαστε περισσοτερα στον Εκονομιστ

9 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Εξηγεί η μελέτη γιατί παρόλο που ο δυτικός κόσμος γίνεται όλο και πιο παχύσαρκος ζει περισσότερο; Θα με προστατέψει η μείωση των θερμίδων από ασθένειες όπως ο καρκίνος; Τι είναι επίσης πιο σημαντικό, να αθλείσαι ώστε να καις τις τυχόν περισσότερες θερμίδες που έφαγες ή να λαμβάνεις λιγότερες θεμίδες χωρίς να ασκείσαι ιδιαίτερα; Και ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις αν έχεις ή όχι κάποια γενετική τάση στην παχυσαρκία;

Να με συγχωρείτε τώρα, πάω να φάω μια KitKat. You know, have a break, have a KitKat! :)

Roark είπε...

Η φίλη σου μου ακούγεται σαν Irritable Bowel Syndrome περίπτωση. Δεν είναι νορμάλ να πρήζεσαι όπως το περιγράφεις.

S G είπε...

βασικα ελβιρα η φιλη σου το κανει μαλλον για να αδυνατισει. Το να μην εισαι χοντρος κανει καλο με πολλους τροπους (αμεσα μειωνοντας κινδυνο διαβητη και καρδιας κλτ αλλα και εμμεσα αφου σε διατηρει σε καλη φορμα και εχεις περισσοτερη ορεξη να κινεισαι, να τρεχεις και να διασκεδαζεις).

Αλλα η στερηση θερμιδων ειναι πιο ακραια. Δεν μιλαμε για αυτα τα οφελη, η στερηση θερμιδων προσφερει και αλλα. Για να απαντησω και στον Σπασικλα, διαβαζα μια μελετη (θα την λινκαρω οταν την βρω) που ελεγε οτι η στερηση φαγητου μερα παρα μερα μειωσε τον καρκινο σε καποια ποντικια. Πως? Μια θεωρια ηταν οτι τα καρκινικα κυταρα που αναπτυσσονται πολυ γρηγορα, ειχαν μεγαλυτερη πιθανοτητα να στερηθουν τα απαραιτητα υλικα για τον πολλαπλασιασμο τους, τις μερες που δεν ετρωγαν καθολου τα ποντικια και ετσι ο καρκινος σταματουσε (το περιγραφω ηλιθια ισως, αλλα αυτη ειναι η κεντρικη ιδεα). Οποτε:

"Τι είναι επίσης πιο σημαντικό, να αθλείσαι ώστε να καις τις τυχόν περισσότερες θερμίδες που έφαγες ή να λαμβάνεις λιγότερες θεμίδες χωρίς να ασκείσαι ιδιαίτερα;"

αν μιλαμε για τα πρωτα οφελη, ειπα οτι η παχυσαρκια ειναι το προβλημα. αλλα τα αλλα οφελη, εναντιον καρκινου κτλ εχουν να κανουν με την στερηση φαγητου, οχι με το αν εισαι παχυσαρκος...

"Εξηγεί η μελέτη γιατί παρόλο που ο δυτικός κόσμος γίνεται όλο και πιο παχύσαρκος ζει περισσότερο;"

ε αυτο ειναι απλο. Εχει ανεβει η ιατρικη τοσο, που παρολο που ζουμε χαλια και δεν αθλουμαστε, ζουμε περισσοτερο και καλυτερα. Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι καθε λαος που ξερω κανει και καποιο διαφορετικο λαθος στο πως ζει, οποτε ολη η Ευρωπη εχει πανω κατω το ιδιο προσδοκιμο ζωης! Ας πουμε οι Γερμανοι ειναι τρομερα αθλητικοι, πανε παντου με τα ποδια, καπνιζουν λιγο, αλλα πινουν αρκετα και τρωνε ΧΑΛΙΑ. Οι Ελληνες, εχουν νεφος, δεν περπατανε ουτε 5 μετρα, εχουν μπακες, καπνιζουν σαν φουγαρα, αλλα δεν το παρακανουν με το αλκοολ, πινουν κρασακι (κανει καλο) και τρωνε σχετικα καλα (αν και μαλλον πολυ).
Οι Ισπανοι, σαν καλη μιξη νοτιας και βορειας ευρωπης, τρωνε καλα, πινουν καλα, αθλουνται και λιγο και εχουν απο τα υψηλοτερα προσδοκιμα επιβιωσης...

Ανώνυμος είπε...

Εξ όσων μπορώ να θυμηθώ ο μακροβιότερος λαών όλων είναι οι Ιάπωνες και ακολουθούν οι Σουηδοί. Ας μιμηθούμε και λίγο αυτούς λοιπόν. Οι Σουηδοί παίρνουν βέβαια και πολλές θερμίδες λόγω του χειμώνα, πίνουν σαν πούστηδες παρά τους περιορισμούς του κράτους ,γυμνάζονται με θρησκευτική ευλάβεια ενώ αποφεύγουν πάσης φύσεως ναρκωτικές ουσίες όπως ο διάολος το λιβάνι. Βέβαια και η ιδιοσυγκρασία παίζει και αυτή το ρόλο της (πιο καλή ψυχική υγεία).
Μια μέρα διαβάζοντας μια στατιστική σε σουηδική εφημερίδα metro συνέκρινε το ποσοστό πληθυσμού που αθλείται τακτικά στην Ευρώπη. Πρώτοι ήταν οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί με 70% και τελευταίοι με 19% (καλά το καταλάβατε οι Έλληνες).
΄Δεν αμφισβητώ τις ιατρικές μελέτες αλλά θεωρώ άκρως μαζοχιστικό ένας άνθρωπος δια βίου να ζει μετρώντας θερμίδες όπως η συγκάτοικος της Ελβίρας.
Ολοκληρώνω με μία φράση του παπού μου (ετών 92 σήμερα) προς τον γαμπρό του (παθολόγο) όταν του συνέστησε να περιορίσει το κάπνισμα ,το κρασί και το κρέας:
-Αν φτάσεις και εσύ ποτέ στην ηλικία μου να έρθεις να μου τα πεις αυτά.
Λιγότερο άγχος περισσότερη ποιότητα ζωής!

Kensai είπε...

Ναυάγιο, μια ενημερωμένη λίστα μπορείς να βρεις εδώ...
http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2102rank.html

Σωτήρη,
αυτά που διαβάζεις τώρα στο Economist είναι γνωστά εδώ και κάποια χρόνια στους διατροφολόγους και ιατρούς. Το ζήτημα είναι απλό και το απαντάς εν μέρει στην κατακλείδα σου, άσχετο αν βγάζεις λάθος συμπεράσματα.

Παν μέτρον άριστον! Σίγουρα στη μείωση των θερμίδων και στην υγεινή διατροφή αλλά σε συνδυασμό με την άθληση και την αποχή από καταχρήσεις.

Τα λάθος συμπεράσματά σου είναι ότι οι Γερμανοί έχουν καλύτερο προσδόκιμο ζωής από μας τους Ελληνάρες. Ακόμα και οι Ισπανοί δε ζουν παραπάνω από μισό χρόνο παραπάνω, γι'αυτό μην ανησυχείτε... ;)

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για το feedback ναι είχα μείνει λίγο πίσω. Αν και δεν είμαι ειδικός πιστεύω ότι η μακροζωία είναι αποτέλεσμα περισσότερων παραγόντων από τον διατροφικό. Αν θέλετε έχει να κάνει και με την κληρονομικότητα μέχρι ενός σημείου. Η πρόοδος της ιατρικής έχει ήδη ( και θα συνεχίσει) να συμβάλλει στην αύξηση του μέσου όρου ηλικίας.
Πέρα όμως από το πόσες θερμίδες λαμβάνεις σχετικά με το πόσες καταναλώνεις ,βασικό ρόλο παίζει και ΤΙ τρως. Η κατανάλωση πλήρων γευμάτων, με μέτρο, από φυσικά υλικά είναι σημαντικός παράγοντας και το βλέπω από την οικογένειά μου αλλά και από τους προγόνους μου που έζησαν πολλά χρόνια και υγιείες όχι επειδή είχαν τη σωστή ιατρική φροντίδα αλλά κυρίως επειδή έτρωγαν φυσικά προϊόντα και ας μην τηρούταν οι συνθήκες υγιεινής.

S G είπε...

νιεφσκι, μετα συγχωρησεως, τι λες τωρα?
Το Νιουζγουηκ εγκυροτερο απο τον Εκονομιστ??

Η ειδηση δεν ειναι καθολου παλια, εκτος αν δεν ξερεις την διαφορα μεταξυ αποδειξης και εικασιας. Εικαζαμε οτι το φαινομενο υπαρχει σοτυς ανθρωπους, τωρα εγινε μελετη που προσπαθει να το αποδειξει...

Κενσαϊ τα στοιχεια σου μου φαινονται περιεργα. Συμφωνα με την Ευρωστατ η Ισπανια εχει υψηλοτερο προσδοκιμο επιβιωσης απο μας και η Γερμανια περιπου ιδιο (χανουμε στις γυναικες αλλα κερδιζουμε στους αντρες).

Ναυαγιο φυσικα η σωστη διατροφη μετραει. Το περιεργο στην μελετη ειναι οτι λεει οτι το να τρως απλα σωστα δεν σου δινει το μεγιστο αποτελεσμα. Πρεπει να "τρως λιγοτερο αποσο πεινας" για να μεγιστοποιεις τα οφελη...

S G είπε...

τυχαινει να διαλεγω προσεκτικα τις λεξεις μου. Ειπα προσπαθεια αποδειξης, δηλαδη ξεκινημα αποδειξης.

Ο Εκονομιστ ισχυριζεται οτι αυτη ηταν η πρωτη τετοιου ειδους μελετη με ανθρωπους καθως πριν γινοντουσαν σε ζωα.

Kensai είπε...

Κενσαϊ τα στοιχεια σου μου φαινονται περιεργα. Συμφωνα με την Ευρωστατ η Ισπανια εχει υψηλοτερο προσδοκιμο επιβιωσης απο μας και η Γερμανια περιπου ιδιο (χανουμε στις γυναικες αλλα κερδιζουμε στους αντρες).

Κι εμένα μου φαίνονται περίεργα τα δικά σου. Αν και δεν είπα κάτι διαφορετικό, είπα ότι οι Ισπανοί είναι ελάχιστα καλύτερα και οι Γερμανοί χειρότερα.

Και ξεκόλλα επιτέλους με τον Economist, έχει ωραία άρθρα αλλά καλό θα είναι να διασταυρώνεις τις πηγές σου, ιδιαίτερα όταν δε μιλάει αυστηρά για οικονομικά-πολιτικά θέματα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock