Δευτέρα, Απριλίου 24, 2006

Νίκη του σοσιαλφιλελεύθερου συνασπισμού στην Ουγγαρία

Κέρδισε τις εκλογές στην Ουγγαρία ο κεντροαριστερός συνασπισμός σοσιαλιστών και φιλελευθέρων. Σε όλη την Ευρώπη τώρα τελευταία παρατηρούμε συνεργασίες μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων, κάτι που πριν μερικές δεκαετίες φαινόταν αδιανόητο. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομική πολιτική μεταξύ των δύο μεγάλων πόλων πλέον δεν διαφέρει και πάρα πολύ (αφού αποδείχθηκε ότι ο σοσιαλισμός αντί για ευημερία φέρνει παρακμή και ανελευθερία) ενώ σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της πολιτικής ο κεντροδεξιός πόλος λόγω του συντηρητισμού φαίνεται να είναι πιο μακριά από τα φιλελεύθερα ιδεώδη.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η οικονομική πολιτική μεταξύ των δύο μεγάλων πόλων πλέον δεν διαφέρει και πάρα πολύ (αφού αποδείχθηκε ότι ο σοσιαλισμός αντί για ευημερία φέρνει παρακμή και ανελευθερία)

Δεν ξέρω τι πράμα είναι αυτό το SZDSZ, αλλά το γενικότερο συμπέρασμά σου μάλλον υπεραπλουστεύει την εικόνα. Πολλά μέλη του ELDR και της "φιλελεύθερης διεθνούς" συναντούν τους σοσιαλδημοκράτες κάπου στη μέση σε ότι αφορά το ρόλο του κράτους στην οικονομία. Δες την πλατφόρμα των Lib Dems στη Βρετανία (δεν είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά είναι το πιο ενδιαφέρον) -- σε πολλά θέματα οικονομικής πολιτικής (υψηλή προοδευτική φορολογία, δωρεάν ανώτατη παιδεία) κινούνται αριστερά του Labour.

Παπουτσάκης είπε...

Μου φαίνεται έχετε ξεφύγει τελείως , αν πιστεύετε ότι σοσιαλισμός, έστω και σοσιαλδημοκρατία, μπορούν να έχουν κοινούς στόχους με τους ελεύθερους και την ελευθερία. Οι σοσιαλιστές σε αυτή τη φάση έχουν ανάγκη τις ιδέες της ελευθερίας αφού επί δεκαετίες τις λοιδωρούσαν και τις έφτυναν....ζούγκλα ,ατομικισμός, μεγάλα ψάρια που τρώνε ότι βρουν και άλλα τέτοια παρδαλά. Γελιέστε αν νομίζετε ότι οι σοσιαλιστές είναι απαγκιστρωμένοι από κρατικισμούς , βολέματα , ημετερισμούς , γραφειοκταρικισμούς και άλλα τέτοια ευτράπελα. Εδώ στην Κρήτη πάνε κι έρχονται "τέτράδια" διορισμών , αυτή τη στιγμή. Πας , σε γράφουν και περιμένεις διορισμό μετά την παλινόρθωση του "ευλογημένου" σοσιαλισμού. Πριν λίγο καιρό απαιτούνταν να γίνεις πρασινοκαρτούχος , μετά από κάποιες αντιδράσεις , απαλείφθηκε η απαραίτητη εγγραφή , στο κόμμα του Θεού , δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Όλοι οι άλλοι ξέρετε εκπροσωπούν Σατανά και βάλε. Όλοι οι άλλοι να ξέρετε , εδώ στην Κρήτη είναι a priori φασίστες.

Roark είπε...

Δεν βρίσκω την πολιτική σύμπλευση με τους σοσιαλδημοκράτες περισσότερο εξαμβωματική από την αντίστοιχη σύμπλευση με τους συντηρητικούς. Όσο για την Ελλάδα, η προσπάθεια ιδεολογικής διαφοροποίησης των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Είναι το ένα και το αυτό, με ελαφρές παραλλαγές στην ρητορική τους.

Ούτε οι συντηρητικοί, ούτε οι σοσιαλδημοκράτες (σε όποιες χώρες οι όροι αυτοί έχουν κάποιο περιεχόμενο) έχουν κοινές αρχές με τους φιλελεύθερους σε ότι αφορά την ατομική ελευθερία ή το πρωτείο του ατόμου. Ο κρατικισμός, ο παρεμβατισμός, η διαφθορά, η γραφειοκρατεία, ο νεποτισμός και εξίσου χαρακτηριστικά και των σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών.

Ανώνυμος είπε...

Οι διαπιστώσεις (πολύ σωστές) του exastal για την .....καταπράσινη νήσο αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο κόσμος έχει πλήρως απαγκιστρωθεί από πάσης φύσεως ιδεολογίες και ψηφίζει με βάση το συμφέρον. Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ για να πάρω άδεια στην επιχείρησή μου, για να πάει ο γιος μου στη Αεροπορία, για να μπει η νύφη μου στον ΟΤΕ με εξάμηνη- αορίστου χρόνου σύμβαση.
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους θα ψηφίσουν και ΝΔ. Το φαινόμενο είναι βέβαια παγκόσμιο αφού πλέον (και νομίζω ότι ιδιαίτερα συμβαίνει αυτό μετά την πτώση της ΕΣΣΔ) δεν υπάρχουν σαφείς ιδεολογικές γραμμές ,υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα ίδια θέματα.
Και για να είμαι ειλικρινής καλύτερα : Τι δηλαδή να ιδρύσουν οι μεν ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι δε να τα καταργήσουν από αντίδραση στο κεφάλαιο;

Στην Ελλάδα δεν είμαστε όπως λέει και ο exastal ιδεολόγοι ,αλλά καλύπτουμε τα πάντα κάτω από τη σημαία της επανάστασης (θυμηθείτε πρόσφατα kitch του ΠΑΣΟΚ περί επαναστατών με αιτία ή άνευ).

Kensai είπε...

Εγώ πάλι είμαι της γνώμης πως οι Σοσιαλιστές έχουν πολλά να μάθουν απ'τους Φιλελεύθερους και καλό θα ήταν να δούμε περισσότερες συνεργασίες στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή το πιο δυναμικό κόμμα στην Ιταλία (άσχετο αν στις εκλογές πήγε λιγότερο καλά απ'όσο περίμενε, εν μέρει εξαιτίας του ηλίθιου εκλογικού νόμου) είναι η Rosa nel Pugno για τον απλό λόγο ότι συγκερνά φιλεύθερες πολιτικές (κοινωνικές και οικονομικές) με πάγια δοκιμασμένο σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

Παπουτσάκης είπε...

Επειδή είστε μακριά από την Κρήτη , δικαιούστε να "εργάζεστε" υποθετικά και σεναριακά , πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας εξαιτίας του σοσιαλ-βολευτισμού. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και από προσωπικές μου εμπειρίες οίδα ότι η επάρατος Δεξιά δεν λειτουργεί εδώ τουλάχιστον όπως νομίζετε , εντάξει ίσως επειδή δεν μπορεί. Πέρασα σε τρεις διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ-Απάτη , μάλιστα στο διαγωνισμό του 1998 ήμουνα super-επιτυχόντας, επιτέλους (να μην αφοδεύσω), ήρθαν χαρούτσες από το ΑΣΕΠ , τη Βουλή , τα υπουργεία τους .... το 2002, οπότε αρχισαν "να με παίρνουν" συνέντευξη 3 καρεκλοκένταυροι( ναι το 2002, καλά διαβάσατε , συνέντευξη ) με σκοπό φυσικά να με απορρίψουν γιατί λέει απαιτούνταν υπογραφή και από τους 3. Στο τέλος της συνέντευξης ένας μέγας σοσιαλιστής, ονόματι Σιγανός (διευθυντής ΟΤΕ Ρεθύμνου , "προστάτης" του εργάτη και του αγρότη στο Ρέθυμνο, τίμιος αγωνιστής των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του αδικημένου και ταλαιπωρημένου Ρεθυμνιώτικου λαού και υπουργός απ' ό,τι λένε στην επόμενη-όλοι φωνάζουν γοερά:σύντομα- κυβέρνηση Παπανδρέου-ΠΑσόκ) με κατηγόρησε ότι "ναι μεν εσύ και όλόκληρη η οικογένειά σου είστε ΠΑΣΟΚ (οι ψήφοι εδώ στην Κρήτη, ναι είναι οικογενοιακοί) όμως ο πεθερός σου είναι με την επάρατο Δεξιά, και γι' αυτό , για να μη μας φύγεις απαιτούμε να γίνεις μέλος του κόμματος"....φυσικά αρνήθηκα να δεχτώ αυτή την εκβιαστική συνδιαλλαγή , δεν έγινα μέλος του ΠΑΣΟΚ και φυσικά δεν διορίστηκα παρά του ότι ψήφιζα πάντα ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά ακουγονται τρελλά και απίστευτα , όμως όποιος θέλει μπορώ να του στείλω όλα τα επίσημα έγγραφα που με αφορούν, ακόμα και της απόρριψης(επίσημα απερρίφθην διότι έβγαλα λέει δίπλωμα οδήγησης μετά το 1998 και κάτι δεν πάει καλά με την πνευματική μου υγεία..δεν μου αξίζει η τιμή να είμαι δημόσιος υπάλληλος). Φυσικά το θράσσος μου (που ήθελα και διορισμό με Δεξιό πεθερό ,κατά Σιγανό) δικαιολογείται από το ότι έχω ένα πολύχρωμο cafe στο Μπαλί Ρεθύμνου που πάει πολύ καλά κάθε καλοκαίρι, έχω 600 ελιές , 500 πορτοκαλιές και 500 κατσίκια σε ένα υπέροχο χωριό , στις Σίσες, που δε θα τ' άφηνα με τίποτα, παρά του ότι έχω σπουδάσει πληροφορική και δημοσιογραφία και παρά του ότι έχω αποκτήσει και από τους 2 χώρους υπέροχες εμπειρίες, κυρίως από το ΑΠΕ και από τη συνεργασία μου παλιότερα με τον πολύ αγαπημένο Τίτο Αθανασιάδη (ο οποίος και μου έδωσε και τη χαριστική συμβουλή ότι αξίζει να εγκαταλείψω τα πάντα και να γυρίσω στο χωριό μου όπου έχω πολλά να κάμω εκει. Έτσι και έκαμα).
Επίσης με τη στάση μου "βοήθησα" να πάρει κάποιος άλλος τη θέση μου που ίσως την είχε περισσότερο ανάγκη. Τα φιλελεύθερά σας , δεν τα ξέρω , τα παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό και μ' αρέσουν , συμφωνώ σε πολλά και ορισμένα με εκπλήσουν θετικά. Σας λέω όμως ότι δεν έχετε καμμία σχέση με ανθρώπους σαν το Σιγανό και πολλούς, σχεδόν όλους τους πρασινοκαρτούχους της Κρήτης. Βρίσκονται πολύ μακριά από εσάς αλλά για να το καταλάβετε πρέπει ν' αρχίσετε να βγαίνετε από το καβούκι σας , να "κατεβείτε" και να συγκρουστείτε, διφορετικά θα μείνετε site ανταλλαγής απόψεων, πολύ όμορφων όντως.
Υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία που θα μπορούσα να σας δώσω για τα παράξενα πράσινα κρητικάκια της δημοκρατίας , της δικαιοσύνης και της πάλης για ένα όμορφο αύριο, εδώ και τώρα να φύγει η επάρατος, αλλά αυτά προς το παρόν φτάνουν.

Παπουτσάκης είπε...

Επειδή είστε μακριά από την Κρήτη , δικαιούστε να "εργάζεστε" υποθετικά και σεναριακά , πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας εξαιτίας του σοσιαλ-βολευτισμού. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και από προσωπικές μου εμπειρίες οίδα ότι η επάρατος Δεξιά δεν λειτουργεί εδώ τουλάχιστον όπως νομίζετε , εντάξει ίσως επειδή δεν μπορεί. Πέρασα σε τρεις διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ-Απάτη , μάλιστα στο διαγωνισμό του 1998 ήμουνα super-επιτυχόντας, επιτέλους (να μην αφοδεύσω), ήρθαν χαρούτσες από το ΑΣΕΠ , τη Βουλή , τα υπουργεία τους .... το 2002, οπότε αρχισαν "να με παίρνουν" συνέντευξη 3 καρεκλοκένταυροι( ναι το 2002, καλά διαβάσατε , συνέντευξη ) με σκοπό φυσικά να με απορρίψουν γιατί λέει απαιτούνταν υπογραφή και από τους 3. Στο τέλος της συνέντευξης ένας μέγας σοσιαλιστής, ονόματι Σιγανός (διευθυντής ΟΤΕ Ρεθύμνου , "προστάτης" του εργάτη και του αγρότη στο Ρέθυμνο, τίμιος αγωνιστής των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων του αδικημένου και ταλαιπωρημένου Ρεθυμνιώτικου λαού και υπουργός απ' ό,τι λένε στην επόμενη-όλοι φωνάζουν γοερά:σύντομα- κυβέρνηση Παπανδρέου-ΠΑσόκ) με κατηγόρησε ότι "ναι μεν εσύ και όλόκληρη η οικογένειά σου είστε ΠΑΣΟΚ (οι ψήφοι εδώ στην Κρήτη, ναι είναι οικογενειακοί) όμως ο πεθερός σου είναι με την επάρατο Δεξιά, και γι' αυτό , για να μη μας φύγεις απαιτούμε να γίνεις μέλος του κόμματος"....φυσικά αρνήθηκα να δεχτώ αυτή την εκβιαστική συνδιαλλαγή , δεν έγινα μέλος του ΠΑΣΟΚ και φυσικά δεν διορίστηκα παρά του ότι ψήφιζα πάντα ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά ακουγονται τρελλά και απίστευτα , όμως όποιος θέλει μπορώ να του στείλω όλα τα επίσημα έγγραφα που με αφορούν, ακόμα και της απόρριψης(επίσημα απερρίφθην διότι έβγαλα λέει δίπλωμα οδήγησης μετά το 1998 και κάτι δεν πάει καλά με την πνευματική μου υγεία..δεν μου αξίζει η τιμή να είμαι δημόσιος υπάλληλος). Φυσικά το θράσσος μου (που ήθελα και διορισμό με Δεξιό πεθερό ,κατά Σιγανό) δικαιολογείται από το ότι έχω ένα πολύχρωμο cafe στο Μπαλί Ρεθύμνου που πάει πολύ καλά κάθε καλοκαίρι, έχω 600 ελιές , 500 πορτοκαλιές και 500 κατσίκια σε ένα υπέροχο χωριό , στις Σίσες, που δε θα τ' άφηνα με τίποτα, παρά του ότι έχω σπουδάσει πληροφορική και δημοσιογραφία και παρά του ότι έχω αποκτήσει και από τους 2 χώρους υπέροχες εμπειρίες, κυρίως από το ΑΠΕ και από τη συνεργασία μου παλιότερα με τον πολύ αγαπημένο Τίτο Αθανασιάδη (ο οποίος και μου έδωσε και τη χαριστική συμβουλή ότι αξίζει να εγκαταλείψω τα πάντα και να γυρίσω στο χωριό μου όπου έχω πολλά να κάμω εκει. Έτσι και έκαμα).
Επίσης με τη στάση μου "βοήθησα" να πάρει κάποιος άλλος τη θέση μου που ίσως την είχε περισσότερο ανάγκη. Τα φιλελεύθερά σας , δεν τα ξέρω , τα παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό και μ' αρέσουν , συμφωνώ σε πολλά και ορισμένα με εκπλήσουν θετικά. Σας λέω όμως ότι δεν έχετε καμμία σχέση με ανθρώπους σαν το Σιγανό και πολλούς, σχεδόν όλους τους πρασινοκαρτούχους της Κρήτης. Βρίσκονται πολύ μακριά από εσάς αλλά για να το καταλάβετε πρέπει ν' αρχίσετε να βγαίνετε από το καβούκι σας , να "κατεβείτε" και να συγκρουστείτε, διφορετικά θα μείνετε site ανταλλαγής απόψεων, πολύ όμορφων όντως.
Υπάρχουν και πολλά άλλα στοιχεία που θα μπορούσα να σας δώσω για τα παράξενα πράσινα κρητικάκια της δημοκρατίας , της δικαιοσύνης και της πάλης για ένα όμορφο αύριο, εδώ και τώρα να φύγει η επάρατος, αλλά αυτά προς το παρόν φτάνουν.

Roark είπε...

Δεν αμφιβάλλω για την αλήθεια των λεγομένων σου. Όλοι έχουμε σχεδόν παρόμοιες εμπειρίες από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Δεν ζούμε σε κάποιο απομονωμένο μικρόκοσμο. Μας εξοργίζουν εξίσου.

Αλλά, μην αμφιβάλλεις καθόλου ότι σε άλλες περιοχές δεν ισχύουν ακριβώς τα ίδια με αυτά που βιώνεις από το άλλο κόμμα. Για κάθε πράσινη Κρήτη υπάρχει μια γαλάζια Λακωνία κτλ. Τα κομματικά ρουσφέτια και η διαφθορά είναι σύμφυτα στοιχεία και των δύο των ελληνικών κομμάτων εξουσίας.

Όσο για τη σύγκρουση, θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισότερα από το να διατηρούμε μια σελίδα ανταλλαγής ιδεών. Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η έλλειψη διείσδυσης των φιλελεύθερων ιδεών είναι αποτέλεσμα μόνο της έλλειψης ενημέρωσης ή της μη επαρκούς διάθεσης σύγκρουσης των φορέων τους.

Ο φιλελεύθερισμός στην Ελλάδα είναι καταδικασμένος να αγγίζει μια ασήμαντη μειοψηφία γιατί είναι πολύ μεγάλα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που απειλούνται από τυχόν εφαρμογή φιλελεύθερων πρακτικών. Οι μεγαλοπρομηθευτές του δημοσίου και τα μονοπώλια (που στη χώρα μας ελέγχουν και τα ΜΜΕ) που δεν θέλουν τον ανταγωνισμό στα προϊόντα τους, οι οργανωμένες επαγγελματικές συντεχνίες που δεν θέλουν να ανοίξει ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες που προσφέρουν, οι συνδικαλιστές και οι υπάλληλοι του εκτεταμένου δημοσίου τομέα που έχουν να χάσουν τα προκλητικά τους προνόμια σε σύγκριση με αντίστοιχους που δουλεύουν στον ιδιωτικό, οι κάθε λογής επιδοτούμενοι και επιχορηγούμενοι ημέτεροι και ο λοιπός παρόμοιος συρφετός (ή όσοι θέλουν να βρεθούν αντίστοιχα σε αυτές τις θέσεις) που απομυζούν την παραγωγικότητα αυτής της χώρας έχουν πιάσει σχεδόν το σύνολο του ελληνικού πολιτικού χώρου. Ελπίζουμε τουλάχιστον να βρείτε ενδιαφέρουσα την επίσκεψη στη σελίδα μας.

Ανώνυμος είπε...

Exastal: Είσαι μεν αξιέπαινος για την εντιμότητά σου αλλά και εγώ θα σε συμβούλευα να ασχοληθείς με τη Γη και να αξιοποιήσεις τη μόρφωσή σου με το blogging. Έτσι θα ασχοληθείς με αυτά που σπούδασες μεν αλλά αφιλοκερδώς και δε θα έχεις ανάγκη κανένα Σιγανό για να σου κάνει το αφεντικό.
Είναι νοσηρή η κατάσταση με την αναξιοκρατία στην Ελλάδα. Εδώ ο Παυλόπουλος κατήργησε τον ΑΣΕΠ στις ΔΕΚΟ για να μην κουράζονται τα γαλάζια παιδιά να διαβάζουν τα οποία πρέπει και αυτά να μπουν κάποτε στο δημόσιο τι διάολο τόσα χρόνια καταπιέζονταν από τη χούντα του ΠΑΣΟΚ (η δικαιοσύνη του άδικου).
Και δεν είναι μόνο η απαξίωση του ΑΣΕΠ. Αυθαίρετα κτίρια, φοροδιαφυγές ,επιχειρήσεις χωρίς άδεια όλα με την ευλογία του βουλευτή-δημάρχου-κόμματος. Για τη στρατιωτική θητεία να μην μπω στον κόπο να αναφερθώ.
Αυτά είναι γνωστά και δυστυχώς αυτό που με ενοχλεί είναι ότι ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν επιζητεί την αναξιοκρατία. Είναι πλέον βαθιά ριζωμένο στο DNA του Έλληνα να μην βασίζεται στις ικανότητές του αλλά στο μέσο του. Ο κόσμος είναι αυτός που τρέχει στους καρεκλοκένταυρους και είναι οι ίδιοι που φωνάζουν για αδικία.
Exastal σου προτείνω να ξεκινήσεις μια βιοτεχνία με χυμό πορτοκαλιού που θα φέρει τον τίτλο "Ο Ανένταχτος Χυμός"

Kensai είπε...

Συμφωνώ με το Ναυάγιο.

Αυτή τη στιγμή η «[διακομματική] αναξιοκρατία» είναι η μεγαλύτερη πληγή της Ελλάδας. Πραγματικά πλέον δε μετριούνται οι χαμένες ευκαιρίες απ'τους άχρηστους που παίρνουν (κλέβουν;) τις θέσεις απ'τους αξιόλογους ανθρώπους.

Δε νομίζω η κατάσταση ν'αλλάζει οποιοδήποτε κόμμα κι αν είναι στην εξουσία, αυτό που χρειάζεται είναι ένα τρίτο κόμμα (οι Φιλελεύθεροι;) που να έχει το ρόλο του watchdog/whistleblower για τις ατασθαλίες που βλέπει...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock