Παρασκευή, Ιουνίου 09, 2006

Πέτσινη η μαζικότητα των καταλήψεων

"ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, λοιπόν, έχουν καταλάβει 346 σχολές και επίσης μικρές ομάδες συγκρότησαν τη χθεσινή ογκώδη διαδήλωση." γράφει ειρωνικά η Ελευθεροτυπία.

Κι' όμως μάλλον έτσι είναι αν δει κανείς τους αριθμούς. (μια σούμα από αυτούς που αναφέρθηκαν στα προήγουμενα posts εδώ)
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι ψήφοι υπέρ της κατάληψης ήταν 1508. Σε αυτό το πανεπιστήμιο φοιτούν περίπου 10.000 άτομα.
Η Νομική Αθηνών αρχικά έκλεισε ύστερα από μια γενική συνέλευση 150 ατόμων. Στην τελευταία Γ.Σ αποφασίστηκε η κατάληψη με 842 ψήφους. Η σχολή έχει περίπου 5000 άτομα.
Στην Ιατρική ψηφίστηκε η κατάληψη αρχικά από 200 άτομα και στην τελευταία γενική συνέλευση από 800 άτομα (500 υπέρ). Το σύνολο των φοιτητών Ιατρικής είναι περίπου 4000.
Στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αποφάσισαν 452 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός φοιτητών είναι περίπου 2500.
Στο βιολογικό αποφασίστηκε η κατάληψη από 215 άτομα ενώ συνολικά η σχολή έχει πάνω 900 άτομα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία στην χθεσινή "μαζική" πορεία συμμετείχαν 8.000 άτομα περίπου, οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι συμμετείχε ο διπλάσιος αριθμός. Ο Συνασπισμός υποστηρίζει ότι ήταν 20.000.
Ο αριθμός των φοιτητών (ΤΕΙ/Πανεπιστημίου) στην Αττική είναι περίπου 91.900

Απόφασίζομεν (μερικοί εκατοντάδες των ΕΑΑΚ και σία) και διατάσσομεν (τους χιλιάδες υπόλοιπους) λοιπόν.

26 σχόλια:

J95 είπε...

Στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αποφάσισαν 452 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός φοιτητών είναι περίπου 2500.

484 για την ακρίβεια.

Οι υπόλοιποι 2016 προφανώς βρίσκονταν κλεισμένοι σε σκοτεινά μπουντρούμια και δεν είχαν καμία απολύτως δυνατότητα να εκφραστούν στο κλειστό κλαμπ που αποτελεί μια ΓΣ.

Αλήθεια, και για να δανεισθώ λίγο ένα επιχείρημα από τον εαυτό μου, τα 160 άτομα που θα εγκρίνουν το νόμο στη Βουλή (ή μάλλον τα 60 γιατί για θερινό τμήμα τον κόβω), τι ποσοστό των φοιτητών εκφράζουν;

libertarian είπε...

το παρόν post αναφέρεται στην δήθεν μαζικότητα όχι στην legitimacy των αποφάσεων. ;-)

Για αυτήν τσέκαρε εδώ.

Stathis είπε...

πάντως σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες , όπου η ψηφοφορία είναι προαιρετική, δεν είδα κανένα να κάνει αντίστοιχες αναγωγές στον πληθυσμό της χώρας.
Στα ελληνικά πανεπιστήμια μας έπιασε ο πόνος. Αλλά έτσι γίνεται όταν κάποιος αφήνει τους άλλους να ψηφίζουν γι αυτόν.
Προφανώς αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται θεωρούν τις συνελεύσεις κάτι γραφικό και προτίμησαν καφεδάκι στο Da Capo.
Ας πρόσεξουν στην επόμενη συμέλευση.

libertarian είπε...

Ακόμα και αν είχες δίκιο stathis δεν αναιρεί το γεγονός ότι δεν είναι τόσο μαζικές όπως διαφημίζουν οι υποστηρικτές τους.

Thrass είπε...

J και Στάθη, ακόμη και αν δεχτώ το επιχείρημά σας (δεν είναι άσχημο), με την ίδια λογική πού ήταν οι υπόλοιποι 82'000 φοιτητές (ή υπόλοιποι 72'000, κατά το Συνασπισμό) κατά τη διάρκεια της πορείας;

Stathis είπε...

@ thrass

Στο Da Capo. Μπορεί και στον Τσαλίκη.

Αλλά δεν ενοχλούν οι πορείες, όσο οι καταλήψεις.

Όποιος θέλει μπορεί να διαδηλώνει για ο,τιδήποτε. Εκεί που πάρθηκαν οι αποφάσεις που τους αφορούσαν απουσίαζαν. Είναι σαφές παράδειγμα του που οδηγεί η απολιτικοποίηση.

Unknown είπε...

Η κατα τ' άλλα "προοδευτική" Ελευθεροτυπία. Μήπως ο εκδότης της ενδιαφέρεται να ανοίξει ιδιωτικό πανεπιστήμιο;

ggl είπε...

Οι αγώνες γίνονται συνήθως από λίγους, οι περισσότεροι ακολουθούν ή απλώς ανέχονται. Το παραπάνω συμπέρασμα με ενοχλεί βαθύτατα, αλλά μάλλον είναι μια πικρή αλήθεια.

libertarian είπε...

ειρωνικά λέει ότι είναι μικρές ομάδες.

Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείς ότι είναι προοδευτική η διατήρηση του status quo (μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση). Μάλλον συντηρητισμός είναι.

Τελικά όμως αυτό που δείχνουν οι αριθμοί είναι ότι όντως δεν υπάρχει μαζικότητα αλλά μια μειοψηφική ομάδα που πραγματοποιεί τις καταλήψεις..

xpan είπε...

οι καταλήψεις γίνονται για να μη χάσουν τα λεφτά οι καθηγητές απο τις απεργίες κατα κύριο λόγο και επειδή ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών είναι ακόμα αναποφάσιστοί για το τι πρέπει να κάνουν και δεν πηγαν στις Γ.Σ.

Harry Peitsinis είπε...

Εχω βαρεθεί να διαβάζω σε εφημερίδες και φόρα ότι η πλειοψηφία των φοιτητών υποστηρίζει τις καταλήψεις. Αυτή την πλάνη ανατρέπει το κείμενο, και μάλιστα την ανατρέπει πολύ αποτελεσματικά. Αν θέλετε να μιλάτε για πλειοψηφίες να μιλάτε για πλειοψηφίες των παρόντων στις συνελεύσεις!

Ανώνυμος είπε...

ασε ρε libertarian εχω αγανακτησει με ολα αυτα και με την σχολη μου(βιολογικο).αφου σκεφτομαστε καποια ανεξαρτητα ατομα να μιλησουμε με στοιχεια μηπως και αντρεψουμε την κατασταση τουλαχιστον στη δικη μας σχολη!αυτο ομως ειναι σχεδον αδυνατο καθως τα ιδια 150 με 210 ατομα θα ερθουν για να ψηφισουν παλι τα ιδια χωρις να ενδιαφερθουν για αντιλογο ενω η συντριπτικη πλειοψηφεια δεν θα ερθει παλι.οποτε μηπως ειναι στο συμφερον μου να κανω οτι και η μεγαλη πλειοψηφεια και να κατσω να διαβασω ακομα καλυτερα ετσι ωστε το σεπτεμβριο να τελειωσω?δηλαδη πιο απλα να κοιταξω το συμφερον μου και να αφησω τους τρελους???? το χειροτερο ειναι παντως οτι με το ψευτικο κλιμα που διαμορφωνεται απο τα μμε ακουγονται φημες οτι το υπουργειο μπορει να μην περασει τελικα τις αλλαγες!!

Ανώνυμος είπε...

At 9/6/06 21:12, Tolisbak said...

Η κατα τ' άλλα "προοδευτική" Ελευθεροτυπία. Μήπως ο εκδότης της ενδιαφέρεται να ανοίξει ιδιωτικό πανεπιστήμιο;


Τώρα το κατάλαβες αγαπητέ; Μα δεν είναι ηλίου φαεινότερον οτι είναι στημένα τα πάντα; Το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο καθεαυτό το ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Στον κόσμο ολόκληρο "ιδιωτικό" με την έννοια που του αποδίδουμε δηλαδή να το έχει ενας μπιζνες μαν και να το δουλευει δεν υπάρχει. Ο τρόπος με τον οποίο πιέζουν τα μέσα ενημέρωσης της ολιγαρχίας των μεγαλοεκδοτών είναι προβληματικός.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν 1000-5000 οικογένειες που έχουν μεγάλη οικονομική επιρροή. Εδώ είναι 10-20 αυτές.

libertarian είπε...

ερρ όταν λέω ότι γράφει ειρωνικά, εννοώ ότι στην πραγματικότητα υποστηρίζει ότι δεν είναι μικρές οι ομάδες αυτές (που τελικά είναι).

Από που κατάλαβε όλα αυτά που λέει; Δεν σας πιάνω, και τους δύο :-)

libertarian είπε...

Είναι για γέλια :Ρ διαβάστε στην Ελευθεροτυπία τα εγκώμια (για τους μικρούς δικτατορίσκους). Η κατάληψη στην ΑΣΟΕΕ υπερψηφίστηκε στην μαζικότερη ΓΣ όλων των εποχών από... 1389 Φοιτητές!

Το Πανεπιστήμιο έχει περίπου 11.000 προπτυχιακούς φοιτητές.

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση: το κράτος δεν έχει υπό το παρόν καθεστώς "μονοπώλιο" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεδομένου ότι πολύ απλά δεν υπάρχει αντίστοιχο "εμπόρευμα" που να πωλείται. Η τροτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται από το κράτος υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και δεν υφίσταται καν σχετική "αγορά". Κανείς δεν αγοράζει και ουδείς πωλεί την σχετική υπηρεσία. Ως εκ τούτου η έκφραση "κρατικό μονοπώλιο" είναι λανθασμένη και παραπλανητική.

libertarian είπε...

Η τροτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται από το κράτος υπό συγκεκριμένους όρους

Είναι υπηρεσία που την πληρώνουμε (είτε με τους έμμεσους είτε με τους άμεσους φόρους) και ο μοναδικός πάροχος αυτήν την στιγμή είναι το Κράτος. Αν δεν είναι αυτό μονοπώλιο τότε τι είναι; Βασικά Μονοπώλιο (στην κυριολεξία) μπορεί να υπάρξει μονάχα υπό την απειλή των όπλων, σε μια παγκόσμια ελεύθερη Αγορά όλο και κάποιος άλλος θα μπεί να προσφέρει την υπηρεσία για την οποία υπάρχει ζήτηση.

«If a private individual comes to me and tells me " I provide you services, even if you don't want them, and you have to pay me ", we speak of racket, as observed by David Friedman, but when a government behaves the same, we speak of tax.» http://freeweb.supereva.com/super.freeweb/eurolibertarians/anarcho.htm?p

Maria Velliou είπε...

Δεν είναι απλά εμπόρευμα ούτε υπηρεσία. Μ' αρέσει που όσοι υπερασπίζονται την αποκλειστικότητα του κράτους στην παροχή ανώτατης εκπαίδευσης, αποδέχονται να την αποκαλούν υπηρεσία. Κι όμως η ελεύθερη παραγωγή και μετάδοση της γνώσης, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να είναι θεμέλιο μιας ελεύθερης, προοδευτικής κοινωνίας και να επιτρέπεται απρόσκοπτα, με το κράτος να παίζει μόνο εποπτικό ή/και ρυθμιστικό ρόλο ως προς τις προϋποθέσεις ανταλλαξιμότητας της γνώσης αυτής-π.χ. για την άσκηση επαγγέλματος ή για την κατάκτηση θέσης. ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Μια μελέτη της ιστορίας και των προϋποθέσεων διαμόρφωσης και ανάπτυξης των κρατικών πανεπιστημίων κατά τον εικοστό αιώνα, σε όλες τις προηγμένες δυτικές χώρες, δεν δικαιολογεί την τυφλή υπεράσπιση αυτού και μόνο του μοντέλου σήμερα, αν λάβουμε υπ' όψιν τις συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί και αυτές προβλέπονται για το προσεχές μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Υπηρεσία φυσικά και παρέχεται (όχι φυσικά σε όσους δεν το επιθυμούν) και προφανώς η παραγωγή της έχει κόστος. Μονοπώλιο δεν υπάρχει γιατί δεν υφίσταται αγορά της σχετικής υπηρεσίας. Αν καταλαβαίνω καλά, η έκφραση "μονοπώλιο" χρησιμοποιείται όταν η σχετική υπηρεσία πωλείται αλλά μόνο από έναν πάροχο. Στην προκειμένη περίπτωση η υπηρεσία είναι απλώς "εκτός αγοράς", αλλά όχι φυσικά και εκτός οικονομίας. Άλλο το ζήτημα, μη θιγέν από εμένα, της ηθικοπολιτικής νομιμοποίησης ή όχι της εν λόγω πρακτικής.

libertarian είπε...

Κοίτα όταν παίρνεις κάτι για να δώσεις κάτι πίσω αυτό λέγεται πώληση.

Τα αντικείμενα μπορούμε να τα ονομάσουμε αγαθά (goods) και τις ανθρώπινες δραστηριότητες (του μασέρ, πορτιέρη, προγραμματιστή, εκπαιδευτικού) υπηρεσίες.

Λοιπόν δεν θα ήταν πώληση μονάχα αν δεν έπαιρνε κάτι πίσω, αν δεν έπαιρνε όμως κάτι πίσω δεν θα μπορούσε να την παρέχει αυτήν την υπηρεσία (δεν τυπώνει όσα λεφτά χρειάζεται για να καλύψει το κόστος, τα παίρνει από εμάς).

Από την άλλη ίσως και να έχεις δίκιο τελικά δεν είναι πώληση εφόσον γίνεται με την βία... είναι κλοπή (βλ. David Friedman). ;-)

Maria Velliou είπε...

Έχουμε ένα ιδιότυπο καθεστώς, όπου το κράτος αποφασίζει και δημιουργεί μια κάστα σοφών, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, που αυτοί και μόνο κρίνονται άξιοι και υπεύθυνοι για την προαγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και άρα σιτίζονται στο πρυτανείο απολαμβάνοντας πλήθος προνομίων, όπως: μονιμότητα και συνεπώς δια βίου προστασία και παροχή προϋποθέσεων διαβίωσης, εργασιακές προϋποθέσεις εξαιρετικές και ουσιαστικά ανύπαρκτο έλεγχο ως προς την απόδοση.
Το κράτος παρεμβαίνει σε μια σειρά από θέματα που θα ήθελαν να ρυθμίζουν μόνοι τους, όπως π.χ. τον αριθμό των φοιτητών που θα εκπαιδεύουν, τις διαδικασίες επιλογής των φοιτητών αυτών, τα κονδύλια που θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για το έργο τους, τη διαμόρφωση, σε γενικές γραμμές, του κανονισμού λειτουργίας τους.
Ταυτόχρονα όμως τους αφήνει εντελώς ελεύθερους σε όλα ουσιαστικά τα άλλα: μόνοι τους αποφασίζουν για τη διαχείριση των χρημάτων που τους αναλογούν, για την οποία επίσης σπάνια λογοδοτούν, εκτός αν αποκαλυφθούν υπερμεγέθεις ατασθαλίες, βλ. Πάντειο. Μόνοι τους εκλέγουν τη διοίκηση τους και μόνοι τους αποφασίζουν για το ποιοί άλλοι θα εισέλθουν στην κάστα τους. Μόνοι τους επίσης αξιολογούνται και μάλιστα σε πολύ κλειστό κύκλο και μόνο όταν πρόκειται να αναβαθμιστούν. Επίσης, μόνοι τους αποφασίζουν αν θα πρέπει να τιμωρηθούν ή όχι όσα μέλη της κάστας κάνουν περαιτέρω κατάχρηση του προνομιακού καθεστώτος αναλώνοντας χρόνο σε άλλες δραστηριότητες προς ίδιον όφελος, αντί να αφιερώνουν το χρόνο τους σ' αυτό για το οποίο σιτίζονται στο πρυτανείο του κρατικού πανεπιστημίου. Ενίοτε μάλιστα και εξαργυρώνοντας ακριβά τον τίτλο τους αυτό στην ελεύθερη αγορά και όχι μόνο. Εννοείται βέβαια ότι δεν τιμωρείται κανείς.
Α, εννοείται ότι με τον 407 αλλά και με τη δυνατότητα πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί στις παρυφές της κάστας μια υπο-κάστα ειλώτων που "βγάζουν"μεγάλο μέρος της δουλειάς χωρίς να απολαμβάνουν ούτε κατά διάνοια τα προνόμια της κάστας, και μάλιστα κάτω από συνθήκες ενίοτε δυσχερείς, αλλά βεβαίως είναι σε μεγάλο βαθμό πρόθυμοι να υπερασπιστούν αυτά τα προνόμια, αφενός διότι εξαρτώνται πλήρως από την κάστα, αφετέρου διότι προσβλέπουν στην είσοδο τους σ' αυτήν. Η κάστα λοιπόν έχει πλέον και σώμα πραιτωριανών, επίσης πληρωμένο από το δημόσιο κορβανά-συγγνώμη που τα λέω έτσι άγρια αγαπητοί φίλοι, αλλά για να καταλάβουμε το σχήμα δηλαδή.
Άρα συνεπώς οι προπεριγραφείσες συνθήκες δεν παραπέμπουν απλά σε μονοπώλιο, διότι και το μονοπώλιο υφίσταται κάποιο βαθμό ελέγχου και δυνητικά μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποκατασταθεί.
Οι προπεριγραφείσες συνθήκες μπορούν μόνο να διατυπωθούν με την απλή και χονδροειδή έκφραση:"μας έχουν κάτσει στο σβέρκο και θα υπερασπιστούν το καθεστώς αυτό και με την τελευταία ρανίδα του αίματος τους-ή του δικού μας".
Το πως ιστορικά φθάσαμε σ' αυτή την κατάσταση και το αν κάποτε η χώρα αυτή είχε ανάγκη μια τέτοια κλειστή κάστα "σοφών" που να είναι ανέγγιχτοι και να εργάζονται κάτω από τέτοιο καθεστώς προνομίων, είναι θέμα άλλης συζήτησης.
Αν εσείς ξέρετε όμως σήμερα κάποια χώρα του προηγμένου κόσμου που να ισχύουν τα παραπάνω, να μου την πείτε να τη μάθω.
Κι όποιος παρ' όλ' αυτά θεωρεί το ανωτέρω καθεστώς δίκαιο ή προϋπόθεση ανάπτυξης, ιδού, ας εξηγηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με αυτό, ότι δηλαδή δεν είναι "πώληση" δεδομένου ότι, μέσω φορολογίας, η πληρωμή είναι αναγκαστική. Ως εκ τούτου εκλείπει το στοιχείο της εθελούσιας αγοράς της υπηρεσίας. Τώρα το αν αυτό συνιστά κλοπή ή όχι εξαρτάται από μια θεωρία δικαιοσύνης που δικαιολογεί εκτός των άλλων και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αποφαινόμενη αν και πότε υπάρχει ή όχι "κλοπή". Δεν είδα καμία τέτοια θεωρία διατυπωμένη ως τώρα εδώ, οπότε μέχρι τη διατύπωση και δικαιολόγησή της, μπορούμε να πούμε πως συμφωνούμε στο ότι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, απλώς δεν υπάρχει αγορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (άρα ούτε και κρατικό μονοπώλιο) στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ως εκ τούτου, η συνέχιση της χρησιμοποίησης της έκφρασης "κρατικό μονοπώλιο" για να χαρακτηρίσει την σημερινή ισχύουσα κατάσταση είναι λανθασμένη και παραπλανητική.

libertarian είπε...

Από οικονομικής πλευράς ναι θα ήταν ευφημισμός να χαρακτηριστεί μονοπώλιο (λόγο της μη εκούσιας πληρωμής) μάλλον Racket είναι ο σωστός όρος, ωστόσο τα μεταπτυχιακά αν δεν κάνω λάθος τα πληρώνεις (εκούσια), άρα το Κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι υπαρκτό τουλάχιστον εν μέρη (Coercive monopoly).

Γενικά δεν θα έλεγα ότι είναι παραπλανητικός αυτός ο χαρακτηρισμός γιατί σύμφωνα με το λεξικό εννοιών που έχω στην βιβλιοθήκη μου ορίζεται έτσι:

1) Κρατικό μονοπώλιο: Το Κράτος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα προσφοράς ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

Και υπό αυτήν την έννοια έκανα αυτόν τον χαρακτηρισμό στο σχόλιο μου στις 21:19. Ότι είναι ο μοναδικός πάροχος αυτής της υπηρεσίας (όχι στην πληρωμή).

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τις ορολογικές διευκρινίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Κάποια μεταπτυχιακά υπάρχουν (πχ. Logtistics στο ΠΑΠΕΙ) , τα οποία έχουν δίδακτρα αν και σε κρατικό πανεπιστήμιο. Νομίζω ότι εδώ το μονοπώλιο έχει περισσότερο μεταφορική παρά κυριολεκτική σημασία. Μονοπωλώ = έχω την αποκλειστικότητα (όπως λέμε μονοπωλεί το ενδιαφέρον ο τελικός του Μουντιάλ).
Θα κάνω μία άλλη παρατήρηση: Γιατί στα αιτήματα των φοιτητών ή στα αιτήματα των κατά καιρούς μαθητικών καταλήψεων δεν υπάρχει αίτημα για να κλείσουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Ή τα ιδιωτικά ΙΕΚ;
Και μην ακούσω ότι από το σχολείο παίρνεις ένα ισότιμο απολυτήριο ενώ από το πανεπιστήμιο θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματά μου , γιατί υπάρχουν και επαγγέλματα για ΔΕ , ΥΕ αλλά και για αποφοίτους ΙΕΚ. Για να μην πω καν για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών , για τα ιδιωτικά μαθήματα ECDL για τα πτυχία μουσικής......
Προς καταληψίες: Πότε ήταν αλήθεια η τελευταία φορά που είχαμε δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω εαν οι καταληψίες αγωνίζονται γιά δωρεάν παιδεία ή γιά το δικαίωμά τους να παραμείνουν απαίδευτοι. Ξέρω μόνο ότι τον λογαριασμό γιά τις καταστροφές θα τον πληρώσω και πάλι εγώ.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock