Αφού αυτή η κυβέρνηση της καρπαζιάς απόφάσισε να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ, μπορεί κάποιος να εξηγήσει λογικά γιατί ο "αγώνας συνεχίζεται"; Σήμερα η ΓΣ του συνδικαλιστικού συλλόγου των προπτυχιακών της Ιατρική Αθήνας αποφάσισε να συνεχίσουν την κατάληψη για άλλη μια εβδομάδα. Γιατί να χάνονται μαθήματα και εξετάσεις ενώ πλέον έχει αναβληθεί η κατάθεση του νόμου; Ποιός είναι ο χρονικός ορίζοντας των "αγώνων"; Θα συνεχίσουν μέχρι την συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος; Θα συνεχίσουν μέχρι να ξανακατατεθεί ο νόμος (αν/όποτε ξανακατατεθεί); Τι επιδιώκουν επιτέλους οι καταληψίες; Αν η κατάληψη είναι ένα ακραίο μέτρο, ποιές είναι οι "ακραίες" συνθήκες αυτή τη στιγμή, που να την επιβάλλουν; Ποιός είναι τελικά ο "αγώνας" των θλιβερών αυτών μειοψηφιών; Να ανατραπεί ο παγκόσμιος καπιταλισμός;
Προφανώς μετά από τόσο κουραστικό αγώνα τα παιδιά χρειάζονται διακοπές. Οι περισσότεροι πλέον δεν θέλουν να επανέλθουν να κανονικούς ρυθμούς μαθημάτων και εξετάσεων. Πώς να διαβάσουν για εξετάσεις ή να παρακολουθήσουν μαθήματα μετά την τόση "αγωνιστική" αδρεναλίνη; Μόνο που και πάλι θα θυμίσουμε ότι αυτή η χωρίς κανένα λόγο παράταση αυτού του βίαιου καταναγκασμού έχει κάποια αθώα θύματα. Τους φοιτητές, ειδικά όσους θα μπορούσαν να αποφοιτήσουν αν οι σχολές λειτουργούσαν κανονικά (πχ 6ο έτος Ιατρικής που υπολείπεται 3 βδομάδες κλινικών). Πώς μπορεί να ακουστεί πειστικό οποιοδήποτε επιχείρημα των "αγωνιστών" των καταλήψεων περί ενδιαφέροντος για τους φοιτητές και το μέλλον τους, όταν πλέον πλέον οι συνέπειες των ενεργειών τους έχουν ξεπεράσει την έννοια της θυσίας και έχουν προχωρήσει στην συνειδητή σφαγή;
73 σχόλια:
Είμαι η κυβέρνηση, καταθέτω νομοσχέδιο. Λόγω αντιδράσεων, αντι να κάνω διάλογο με τους φοιτητές, μεταθέτω την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Εντωμεταξύ, με τις παρατεταμένες καταλήψεις των φοιτητών, ο υπόλοιπος κόσμος προβληματίζεται κι αγανακτεί. Ο ξύλινος, έγκυρος λόγος των εκπροσώπων των κομμάτων στα Μ.Μ.Ε. πείθει προς αυτή την κατεύθυνση. Αργά ή γρήγορα οι αντιστάσεις πέφτουν, οι φοιτητές έχουν ήδη ζημιωθεί απ'τη χαμένη εξεταστική και μαζεύουν τα κομμάτια τους. Τέλεια. Χμ, λέω μαζί με το παρόν νομοσχέδιο να πασάρω κι ένα καινούριο.
Cui bono?....
.............
Η κατάσταση και η ροή των πραγμάτων σε πολιτικό - κοινωνικό επίπεδο ξεφτιλίσει το σουρεαλισμό.
Υπόψη ότι μετά το Νοέμβριο μπαίνουμε σε καθαρά προεκλογική τροχιά για τις βουλευτικές - άρα (όπως λένε και οι 'αναλυτές') δεν αναμένονται να επιχειρηθούν τομές και μεγάλες αλλαγές...
Και με τέτοιες ιστορίες, μεταξύ τυριού και αχλαδιού, θα 'ρθει μια μέρα και το 2010... και τα χρόνια θα περνάνε...
Καλά είμαι έξαλλος με την Κυβέρνηση. Αυτά μου θυμίζουν εποχές του πανηλίθιου του Κοντογιαννόπουλου. Έγιναν τα ίδια λάθη ακριβώς. Στην αρχή διαρρέουμε στους δημοσιογράφους τις προθέσεις μας για να δούμε αντιδράσεις κ μετά κανουμε αλλα ν'αλλα. Δηλαδή εκπέμπουμε ένα εντελώς αναξιόπιστο μήνυμα κ αφοδεύουμε κ επί της δεδηλωμένης.
Αυτά βεβαίως συμβαίνουν γιατί οι άνθρωποι είναι αγράμματοι κ ως εκ τούτου κ επικίνδυνοι!
Σκεφτόμουν το μεσημέρι ότι ευτυχώς δεν έγινε κανένα σκηνικό πάλι να έχουμε κανένα θανατηφόρο τραυματισμό κ δεύτερο "ήρωα" να θυμόμαστε μέχρι το 3000.
Όταν έχεις μπλέξει και από τη μια έχεις τις κυβερνήσεις της καρπαζιάς (που λέει και ο Roark) και από την άλλη ανθρώπους που είναι στον κόσμο τους (συνδικαλιστές, φοιτητές που το ρίχνουν σε διεκδικητικές καταλήψεις και πορείες), τότε συμβαίνει ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο (για να πραγματοποιηθεί βρίσκει άριστες συνθήκες στην Ελλάδα, λιγότερο ιδανικές αλλά πάντως ικανοποιητικές στη Γαλλία):
Το απόλυτο τίποτα
Νομίζω πως η εξήγηση έχει ως εξής: αφού η Μαριέττα έφαγε το πρώτο γκολ και αποφάσισε να τους γυρίσει όλους στην άμυνα, είπανε να πιέσουνε, τώρα που γέρνει το γήπεδο, μήπως και τελειώσουνε το ματσάκι μια ώρα αρχύτερα.
Η κυβέρνηση πάντως (όπως και όλοι εμείς οι υπόλοιποι) έχει τους φοιτητές που της αξίζουν - ίσως και καλύτερους απ'ότι της αξίζουν.
Και, βεβαίως αυτά για τις "θλιβερές μειοψηφίες" δεν προκύπτουν: δες τη συμμετοχή σε πορείες και συνελεύσεις. Όσοι δε συμμετέχουν θα πρέπει να υποτεθεί, μάλλον, οτι συμφωνούν, ή, οτι δεν έχουν (ή δε θέλουν να έχουν) άποψη για το θέμα. Στις συνελεύσεις, πάντως, περνάει το "πλαίσιο" της πλειοψηφίας. Για τους άλλους που δεν πάνε τί να κάνουνε; Να τους παίρνουνε τηλέφωνο σπίτι να τους ρωτάνε;
Εδώ που τα λέμε, αν μπορούσε να διασφαλιστεί έγκυρη ψηφοφορία μέσω δικτύου θα άλλαζε αρκετά την πολιτική ζωή των πανεπιστημίων.
ακριβως το ιδιο εγινε χθες και στο βιολογικο(με το συνταρακτικο ποσοστο 133 φοιτητων υπερ σε συνολο 200 φοιτητων οταν ολοι ειμαστε πανω απο 900).Δεν καταλαβα και εγω γιατι αποφασισαμε καταληψη μεχρι την αλλη τριτη!!! Επισης απογοητευτηκα απο την κυβερνηση που δεν θα περασει ακομα τις αλλαγες.δεν το περιμενα!παντως εγω αυτο που καταλαβα απο τις συζητησεις ειναι οτι ολοι αυτοι που διαμαρτυρονται μισουν τις επιχειρησεις.θεωρουν οτι τα εκπαιδευτικα συστηματα της δυσης ειναι χειροτερα(!) απο της ελλαδας και ονειρευονται μια κοινωνια χωρις επιχειρησεις που ολοι θα ειναι δημοσιοι υπαλληλοι.μια σοβιετικη ενωση δηλαδη!αυτα δυστυχως δεν τα λενε μονο αριστεροι και κομμουνιστες αλλα τα λενε και απολιτικοι φοιτητες που τους αρεσουν τα ωραια λογια και δεν εχουν ιδεα απο ιδεολογιες.
Νομίζω ότι δεν αναφέρατε τις δηλώσεις ως έχουν. Η Μαριέττα είπε, ότι το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση θα κατατεθεί τώρα στην Ολομέλεια της Βουλής και αφού έχει προηγηθεί εκτεταμένος διάλογος, αναβάλλεται και επισήμως για το φθινόπωρο η ψήφιση του νόμου-πλαισίου. Εδώ θα ήταν ο παραλογισμός. Αφού το καταθέτει πάει να πεί οτι δεν το αποσύρει. Και μάλιστα η κυβέρνηση θα δώσει και έναν εύλογο αγώνα για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Δεν είναι αυτοκτονική νομίζω να το καταθέτει και να μη θέλει να μη ψηφιστεί. Όσο λοιπόν δεν το αποσύρει, οι κινητοποιήσεις θα συνεχίζονται. Νομίζω, δηλαδή. Στην Ελλάδα όλα είναι πιθανά.
Όσον αφορά αυτό για τις θλιβερές μειοψηφίες, νομίζω ισχύει για όσους ενημερώνονται μόνο από τον Αντώναρο. Δεν έχουν δει φαίνεται πόσο μαζικές είναι οι συνελέυσεις και οι πορείες...
Ας έρθουν αύριο κατά τις 3 στο κέντρο και ας μετρήσουν. Αν τους έχουν μετρήσει όλους σε 5 λεπτά, τότε θα μπορούν να μιλάνε για θλιβερές μειοψηφίες...
Μα ακριβώς αυτό κοιτάμε, την εξαιρετικά μικρή συμεττοχή των φοιτητών στις απόφασεις για Κατάληψη. Όπως βλέπεις είναι συγκεκριμένες μικρές ομάδες που τις ψηφίζουν και τις πραγματοποιούν.
Στην προηγούμενη πορεία συμμετείχαν 8.000 σύμφωνα με την αστυνομία, σύμφωνα με τον Συνασπισμό 20.000. Οι φοιτητές στην Αττική είναι 91.900
Μπά...τώρα που το σκέφτομαι, καλύτερα να ενημερώνεσαι απ'τον Αντώναρο και τη Μαριέττα, παρά απ την Αστυνομία.
Συγνώμη που δεν έχω τόσο μεγάλη εκτίμηση στην αστυνομία και κατ'επέκταση στις πηγές σας, αλλά τι να κάνουμε, βλέπουμε διαφορετικα το κόσμο. Πάντως η πρόσκληση για αύριο ισχύει.
κοίτα όποια και να πάρεις από τις δύο εκτιμήσεις προκύπτει το ίδιο. Αν βάλεις μέσα και τους άσχετους (κάφρους που πάνε για ξύλο etc) και αυτούς που ήρθαν από άλλες περιοχές της Ελλάδας χαιρέτα μου τον πλάτανο, 91.900 γαρ. Είναι αστείο να θεωρούμε ότι υπάρχει φοιτητικό κίνημα με τέτοιους μικρούς αριθμούς συμμετοχής στις ΓΣ. Τα άτομα αυτά εκπροσωπούν μονάχα τους εαυτούς τους, δλδ μια μικρή μειονότητα στο σύνολο των φοιτητών (328.100).
Μα για τι φοιτητικό κίνημα να μας πουνε ρε Λίμπε , εδώ όταν τους αναφέρουμε τις ισχνές μειοψηφίες που συμμετέχουν στις συνελεύσεις και αποφασιζουν τις κατάληψεις , η μόνιμη επωδός είναι, "γιατί τότε οι διαφωνούντες δεν συμμετέχουν;". Δηλαδή μ άλλα λόγια μας λένε ότι οι φοιτητές τους στηρίζουν... με την αποχή τους!
Φοιτητικό κίνημα.."ερήμην" των φοιτητών πρώτη φορά βλέπουμε ειλικρινά...
Καλημέρα,
Ο συντάκτης του άρθρου πέφτει στην εξής παγίδα, όπως σχεδόν όλοι μας. Διαχωρίζει τους τελειόφοιτους από τους απλούς φοιτητές με το σκεπτικό ότι οι τελειόφοιτοι έχουν κόψει αναβολές, έχουν κάνει αιτήσεις για μεταπτυχιακά, έχουν πάει σε συνεντεύξεις προς εύρεση εργασίας κλπ. Με λίγα λόγια έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους.
Προγραμματισμό, όμως, κάνουν προφανώς όλοι οι φοιτητές και όχι μόνο οι τελειόφοιτοι. Έτσι δέκα μέρες απεργία, όταν βρίσκονται στο πρώτο έτος, ένας μήνας κατάληψη όταν είναι στο δεύτερο, κάτι από εδώ, κάτι από εκεί, ο προγραμματισμός ανατρέπεται.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ αποφοίτων και τελειοφοίτων. Η κατάληψη, που παραβιάζει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, πρέπει να λήξει και να γίνουν τα υπόλοιπα μαθήματα και εργαστήρια.
@libertarian et al.: δεν καταλαβαίνω τί δεν καταλαβαίνετε. 133>67, έτσι δεν είναι;
Ξαναλέω, ο κανόνας της πλειοψηφίας αφορά σε αυτούς που συμμετέχουν. Οι απόψεις αυτών που δεν συμμετέχουν μπορούν να είναι αντικείμενο εικασιών (βάσιμων ή αβάσιμων) και αναλύσεων αλλά δεν μπορεί να ζυγίζονται στη λήψη αποφάσεων.
Μου φαίνεται θεμελιώδες. Δεν είναι;
Στην τελική, τί προτείνετε; Να καταργηθούν οι συνελεύσεις (μια και έχουν μικρή, για τα μέτρα σας, συμμετοχή) και να καταλυθεί ο σύλλογος φοιτητών;
Promitheus, εγώ δεν είπα ποτέ οτι το φοιτητικό κίνημα είναι αξιόπιστο, ούτε καν οτι είναι κίνημα. Αλλά αυτοί που κάνουν πορείες στους δρόμους κάτι εκφράζουν. Αυτοί που απέχουν δεν εκφράζουν τίποτα, και, άρα, δεν βλέπω από πού τεκμαίρεται οτι είναι αντίθετοι στις κινητοποιήσεις. Μάλλον δεν έχουν άποψη/ δεν ενδιαφέρονται / δεν καίγονται. Αν πραγματικά επιθυμούσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους θα πήγαιναν στις συνελεύσεις και θα σήκωναν στο τέλος το χεράκι τους. Δεν είναι αυθαίρετη, λοιπόν, η ερμηνεία οτι οι απέχοντες διαφωνούν (όσο είναι αυθαίρετη η ερμηνεία οτι συμφωνούν, αλλά ίσως και περισσότερο);
@αθανάσιος: η περιγραφή που δίνεις, μολονότι αναγνωρίσιμη, είναι ελαφρώς σχηματική. Συμφωνώ οτι οι συζητήσεις στις συνελεύσεις είναι (ήταν τουλάχιστον πρίν 5 χρόνια) εμποτισμένες από τον δονκιχωτικό ιδεαλισμό που μας διακρίνει, σαν λαός, και άρα αποτυγχάνουν να θίξουν τα πραγματικά προβλήματα. Ως όργανο διαλόγου είναι προβληματικές. Ως όργανο παρατήρησης, όμως, είναι πολύτιμες. Γιατί όλοι όσοι ονειρεύονται φωναχτά κοινωνίες άλλου τύπου εκφράζουν - ελλειπώς και με φτωχά διανοητικά εφόδια - μια έντονη, βαθειά και χρόνια δυσαρέσκεια για το πώς λειτουργεί η κοινωνία τους αλλά και (κυρίως) η σχολή τους.
Δηλαδή τώρα που κατατέθηκε για "διάλογο" το νομοσχέδιο, οι καταλήψεις θα συνεχιστούν όσο κρατάει ο "διάλογος"; Δηλαδή 3-4 μήνες; Επίσης, έχετε δει ποτέ στην Ελλάδα τέτοιους διαλόγους μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου που τα "μπάνια" έχουν γίνει θεσμικό δικαίωμα; Υπάρχει ρεαλιστικός ορίζοντας για τον τερματισμό των καταλήψεων; Είναι η απόσυρση ενός νομοσχεδίου, στη μέση του διαλόγου για αυτό, σοβαρό αίτημα με ρεαλιστικές πιθανότητες;
Τον "αγώνα" τον συνεχίζουν κάποιοι φανατικοί που έτσι πιστεύουν ότι δίνουν νόημα στη ζωή τους και στις ιδεοληψίες τους, με την αδιαφορία των υπόλοιπων που θέλουν διακοπές.
Righttochange, διάβασε τα προηγούμενα ποστ μου για τις καταλήψεις. Τις θεωρώ παράνομες ενέργεις που καταπατούν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και τα συνταγματικά δικαιώματα όλων των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Όμως τα βάρη δεν τα επιμίζωνται όλοι το ίδιο. Κάποιοι υφίστανται άδικα πολύ μεγαλύτερες συνέπειες και αυτό δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο.
Στην Ιατρική πχ, αν είσαι 6ο έτος δίνεις πτυχιακές, οι οποίες γίνονται στην κατάληψη. Έτσι αν είσαι επί πτυχίω δεν επηρεάζεσαι. Αν είσαι 6ο έτος και χρωστάς πολλά μαθήματα κερδίζεις από την κατάληψη σε βάρος των συμφοιτητών σου, διότι χωρίς καθημερινές υποχρεωτικές κλινικές μπορείς να δώσεις περισσότερα μαθήματα στις πτυχιακές. Αν είσαι μικρό έτος μάλλον θα φας μια διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη. Αν όμως είσαι 6ο έτος και χρωστάς μόνο τα τελευταία μαθήματά σου που δεν μπορείς να τα δώσεις επειδή κάποιοι με τη βία αποφάσισαν να σε εμποδίσουν από το να ολοκληρώσεις τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις για να τα δώσεις, τότε η αδικία είναι πολύ ελαφρός χαρακτηρισμός. Πολλοί φοιτητές τιμωρούνται ουσιαστικά για την επιμέλειά τους όλα αυτά τα χρόνια με το ευνούνται σε βάρος τους όσοι τόσα χρόνια δεν είχαν αντίστοιχες επιδόσεις. Και κάθε μέρα που καθυστερείς να πάρεις πτυχίο στην Ιατρική, μπορεί να σημαίνει χρόνια επιπλέον αναμονής όταν μπεις στην αναμονή για την ειδικότητα.
Lazopolis, εγώ προτείνω το εξής απλό: οι όποιες αποφάσεις των ΓΣ ενός φοιτητικού συνδικαλιστικού οργάνου να δεσμεύουν μόνο τους συμμετέχοντες. Οι αποφάσεις πχ του Βιολογικού να αφορούν ενέργειες στις οποίες συμμετέχουν οι 200 (αποχές, πορείες, κτλ), όχι οι 900 με τον βίαιο καταναγκασμό. Όχι όσους δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτές, ούτε τα υπόλοιπα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που δεν είναι μέλη του συνδιακαλιστικού οργάνου (μεταπτυχιακοί, καθηγητές, φοιτητές που δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές κτλ).
Mivelpe, αυτό που κάνεις ότι δεν θέλεις να καταλάβεις, δεν είναι ότι αρνούμαστε σε κάποιους το δικαίωμα να οργανώνονται και να διαμαρτύρονται. Αρνούμαστε όμως το "δικαίωμά" τους να το κάνουν χρησιμοποιώντας ως μέσω ανθρώπους που δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις.
Σου είναι τόσο δύσκολο να κάνεις κάτι μόνο με όσους συμφωνούν μαζί σου; Προφανώς γιατί όσοι υποστηρίζουν τις καταλήψεις είναι μια θλιβερή μειοψηφεία, και αν δεν αναγκάσουν και τους υπόλοιπους να συμμετάσχουν κλειδώνοντας με λουκέτα τις σχολές και εμποδίζοντας με την βία την άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ακαδημαϊκών ελευθεριών τους, τότε θα φανεί η γύμνια της "μαζικότητάς" τους.
Όσο για το επιχείρημα περί μη σωστής δοκιμής του δημόσιου πανεπιστημίου, είναι ατυχές. Στην Ελλάδα έχουμε μόνο δημόσια πανεπιστήμια εδώ και 170 χρόνια. Έχουμε επίσης το νόμο πλαίσιο του 1982 σχεδόν 25 χρόνια. Έχουμε δει τις αδυναμίες του, που είναι πολύ μεγαλύτερες από απλά την χρηματοδότησή του. Το νομοσχέδιο λοιπόν έρχεται να βελτιώσει αδυναμίες του δημόσιου πανεπιστημίου.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος (όποτε/αν γίνει) θα έρθει να αλλάξει τον αποκλειστικό χαρακτήρα της τριποβάθμιας εκπαίδευσης. Η συνύπαρξη και ιδιωτικών ΑΕΙ δεν καταργεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, και αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στο κόσμο, όπου συνηπάρχουν. Δεν είναι θέμα δοκιμής, και επιτυχίας ή αποτυχίας του δημόσιου συστήματος, αν θα υπάρχει το δικαίωμα του σπουδαστή της επιλογής μεταξύ των ιδρυμάτων.
Αφού δεν σου εγγυάται κανείς ότι η Βουλή θα σταματήσει να παράγει νόμους που δεν αρέσουν, η λύση σου ποιά είναι; Καταλήψεις/απεργίες διαρκείας;
Επειδή και εγώ έχω υπάρξει φοιτητής μέχρι πρόσφατα και όχι τον προηγούμενο αιώνα και σε ελληνικό ΑΕΙ και όχι της Αυστραλίας ,ας μιλήσουμε ρεαλιστικά:
Ναι στις πορείες συμμετέχουν πολλοί , αλλά στις συνελεύσεις πόσοι διαβάζουν τα ψηφίσματα πριν ψηφίσουν; Μήπως τα πιο πολλά γίνονται σαϊτες;
Πόσοι μένουν μέσα στην κατάληψη; Όχι σε σχέση με το σύνολο της σχολής , σε σχέση με αυτούς που την ψήφισαν.
Μήπως μεγάλο μέρος των φοιτητών δεν πάει να ψηφίσει επειδή έχει επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και κάνει διακοπές; Μήπως αρκετοί άλλοι κάνουν καλοκαιρινές δουλειές ή έχουν πάει έξω με προγράμματα ανταλλαγής;
Μην εξιδανικεύουμε τα πάντα.
@mivelpe: Στην Ελλάδα πέρα από τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα που γίνονται σε κρατικά πανεπιστήμια , ο Έλληνας έχει τις εξής επιλογές:
-Να κάνει μια δουλειά που απαιτεί απολυτήριο Λυκείου/Γυμνασίου το οποίο θα λάβει από ιδιωτικό σχολείο χωρίς να δώσει εξετάσεις τύπου ΔΟΑΤΑΠ για ισοτιμία.
-Να διδάξει ξένες γλώσσες αποκτώντας επάρκεια με μαθήματα από ιδωιτικό ξενόγλωσσο φροντιστήριο.
-Να γίνει καθηγητής μουσικής πληρώνοντας σε ένα ιδιωτικο ωδείο.
-Να βρει μια δουλειά με ένα χαρτί από ιδιωτικό ΙΕΚ.
-Όλα αυτά βέβαια χωρίς καν να πάει σε μη κρατικό ΑΕΙ της ΕΕ (και επιλεγμένα των ΗΠΑ) όπου θα πάρει το πτυχίο του χωρίς εξετάσεις για ισοτιμία.
.....εξακολουθείς να πιστεύεις ότι στην Ελλάδα η εκπαίδευση θα μπορούσε ποτέ να είναι δημόσια και δωρεάν; Δεν είναι λοιπόν υποκρισία να το κάνουμε θέμα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ/ΤΕΙ;
Χτες στο ΑΠΘ φοιτητές έκλεισαν δια της βίας την Επιτροπό Ερευνών. Το να βλέπεις νέους ανθρώπους να συγκρούονται με ερευνητές είναι απλά λυπηρό και ανησυχητικό.
Στο ΕΤ3 ( να δεχτώ ότι το κρατικο κανάλι προβάλλει ακρότητες για να μειώσει το φοιτητικό αγώνα) ένας φοιτητής υπερήφανος δήλωσε:
"Θα σταματήσουμε όποια ερευνητικά προγράμματα δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των φοιτητών".
Κάτι τέτοια άτομα είναι δυνατόν να εκπροσωπούν τους φοιτητές; Λίγο αυτοσεβασμός δε βλάπτει ρε παιδιά.
βασικά λίγη τσίπα να είχαν επάνω τους δεν θα έκαναν κατάληψη βλέποντας τόσο μικρή προσέλευση στις ΓΣ. Γιατί ακόμα και αν ιδεολογικά θεωρούν ότι πάρα πολλά άτομα μπορούν να επιβάλουν στα λίγα το οτιδήποτε, δίχως όριο (ατομικά, ακαδημαϊκά δικαιώματα etc) σε αυτήν την περίπτωση έχουμε πολύ λίγα άτομα (εκατοντάδες σε κάθε σχολή) που αποφασίζουν κάτι για πάρα πολλούς (χιλιάδες σε κάθε σχολή). Λίγη ιδεολογική συνέπεια να είχαν.... δεν θα γίνονταν ολιγάρχες.
ΥΓ: Άσε που η κατάληψη παραβιάζει και το άσυλο που επικαλούνται! Εκτός και αν ισχύει επιλεκτικά και όχι και για όλους (καθηγητές που θέλουν να διδάξουν, φοιτητές που θέλουν να γράψουν etc όλα αυτά μπορούν να αναχθούν στην ελευθερία του λόγου που υποτίθεται καλύπτει το άσυλο)
Αυτά που λέτε δείχνουν οτι δεν καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί ένα δημοκρατικό σύστημα.
Roark, άμα δεν ψηφίσεις στις εκλογές, δε δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις της κυβέρνησης; Αν το συνδικάτο σου ψηφίσει απεργία, εσύ θα πας να δουλέψεις επειδή δε συμφωνείς με την απόφαση;
Ναυάγιο, έχεις διαβάσει πολλές φορές το πρόγραμμα του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ πριν ψηφίσεις στις εκλογές; Και καλά εσύ. Η γιαγιά σου το 'χει διαβάσει; Η δική μου μάλλον δεν ξέρει οτι υπάρχει. Αυτό σημαίνει οτι οι εκλογές είναι άκυρες; Άν αποφασίσεις να πας για μπάνια αντί να ψηφίσεις στις βουλευτικές, δε δεσμεύεσαι από τις αποφάσεις της Ντόρας;
grecopan εγώ 7 χρόνια στο Φυσικό δεν είδα αδιαφανείς διαδικασίες. Είδα μεθοδεύσεις (της ΔΑΠ κυρίως, αλλά και των αριστερών), τσαμπουκάδες, χαμηλό επίπεδο διαλόγου, ανεγκέφαλες κεφαλές πολιτικών οργανώσεων, και άλλα πολλά. Αδιαφανείς διαδικασίες δεν είδα.
Και στην τελική, αν ανήκεις σε ένα σώμα (του φοιτητικού συλλόγου) και το σώμα συνεδριάζει κακώς, είναι πιο επιτακτικό να είσαι εκεί, για να το αλλάξεις. Αν αντ'αυτού, έχεις την ελιτίστικη νοοτροπία οτι δεν ανέχεσαι την οχλαγωγία της πλέμπας, και αδιαφορείς (ενώ υπάρχουν άλλοι που καταναλώνουν χρόνο και ενέργεια για να την εξαλείψουν), δεν μπορεί μετά να απαιτείς να σεβαστούν τη σιωπή σου (εκτιμώντας αυθαίρετα οτι πρόκειται για απόρριψη) όταν θίγεται το προσωπικό σου συμφέρον.
"Οι αποφάσεις πχ του Βιολογικού να αφορούν ενέργειες στις οποίες συμμετέχουν οι 200 (αποχές, πορείες, κτλ), όχι οι 900 με τον βίαιο καταναγκασμό"
αυτο ειναι τοσο προφανες που δεν ξερω γιατι ο Ροαρκ πρεπει να το κανει λιανα.
Επιπροσθετα θα μπορουσα να ανεχτω καποιον κανονισμο που να λεει οτι με την απουσια 90% των φοιτητων ας πουμε δεν γινεται μαθημα. Στο σχολειο μου ειχαμε κανει αποχη μια ωρα και ελαχιστα παιδια θελανε να κανουν μαθημα. Οι δασκαλοι απλα ανεβαλαν το μαθημα οταν ειδαν αδειες αιθουσες. Αυτο προφανως βεβαια δεν μπορει να γινεται καθημερινα. Μια αναβολη ειναι ΟΚ, πολλες οχι.
Παρεπιμπτοντως αν ειχαν αξιοπρεπεια οι φοιτητες και καθηγητες θα αναπληρωναν τος χαμενες ωρες μεσα στο ιδιο εξαμηνο. Στο πανεπιστημιο μου αν καποιος καθηγητης ελειπε σε συνεδριο, εκανε εξτρα παραδοσεις την επομενη βδομαδα. Αυτονοητο, για αυτο πληρωνεται!
Ρε συ libertarian, τα σχόλια κάτω απ'το ποστ σου τα διάβασες; Τόσος κόσμος σας εξηγεί οτι αυτό το επιχείρημα περι μη μαζικότητας είναι προβληματικό.
Επιπλέον, τα νούμερα που δίνεις είναι καλύτερα από ότι φανταζόμουν. Προφανώς δεν πρέπει να συγκρίνεις τους συμμετέχοντες με τους εγγεγραμμένους, πρέπει να συγκρίνεις τους συμμετέχοντες με τους ενεργούς φοιτητές (που είναι πολύ λιγότεροι). Όχι οτι έχει σημασία, αλλά κουβέντα να γίνεται...
Τέλος, αν είσαι δικηγόρος (και μόνο τότε), μπορείς να ανάγεις τη διδασκαλία της χημικής συμπεριφοράς των αλδεΰδων αλλά και τις 5 ασκήσεις ολοκλήρωσης που μπορεί να περιλαμβάνει μια εξέταση, στο δικαίωμα της ελευθερίας λόγου. Καλή (και όχι τετριμμένη) άσκηση για τον e-lawyer.
Λαζόπολις και λοιποί
Συγκρίνετε τους πολίτες και τα δικαιώματα τους μέσα στα πλαίσια μας λειτουργικής δημοκρατίας με τον φοιτητικό συνδικαλισμό; Από πού και ως πού πρέπει όλοι οι φοιτητές να δεσμεύονται από τις αποφάσεις ενός συνδικαλιστικού οργάνου, από πού και ως πού είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη λειτουργία του και να εξαρτούν την ιδιότητα τους από την στρατηγική του;
Νόμιζα πως η μόρφωση είναι δικαίωμα και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να το στερήσει σε κανέναν μια Γενική Συνέλευση απονεκρώνοντας την εκπαιδευτική κοινότητα με αυταρχικά μέσα.
Κανείς δεν αρνείται στους φοιτητές το δικαίωμα στη διαμαρτυρία στο βαθμό όμως που αυτή η διαμαρτυρία δεν στερεί από τους συνανθρώπους τους ουσιώδεις ελευθερίες και στοιχειώδη δικαιώματα. Αλλιώς πρόκειται για το φασισμό μιας μειοψηφίας εις βάρος των λίγων ή πολλών που θέλουν να ασκήσουν ανεμπόδιστα λειτουργίες οι οποιες πηγάζουν αμεσα από τη φοιτητική τους ιδιότητα
εεεε
είναι μάλλον σαφές σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο οτι αν δε δεσμεύεσαι (ηθικά) από τις συνδικαλιστικές αποφάσεις του οργάνου σου, το συνδικαλιστικό όργανο δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Υποθέτω οτι μιλάμε στο επίπεδο της ηθικής, γιατί αν μιλάμε στο επίπεδο του αν είναι σύννομο ή όχι, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο: κάντε μηνύσεις (αφού αντιβαίνει και στο άσυλο, libertarian) και ας αποφασίσουν τα δικαστήρια.
Αυτά που λέτε δείχνουν οτι δεν καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί ένα δημοκρατικό σύστημα.
Μα δεν είναι δημοκρατική η κατάληψη. Στην δημοκρατία υπάρχουν κάποια όρια στο τι μπορεί να επιβληθεί στην μειοψηφία (αλλιώς είναι οχλοκρατία) και αν η προσέλευση είναι τόσο μικρή οι εκλογές κηρύσσονται άκυρες.
Δεν βλέπω γιατί είναι προβληματικό το επιχείρημα περί μαζικότητας. Που την ακριβώς είδες την μαζικότητα; Στην ΑΣΟΕE, στην Ιατρική, στην Νομική;
Ναι Ελευθερία είναι να μπορείς να πεις 2+2=4, να γράψεις 1001 0101 0111 1100 ή να αναλύσεις γιατί πρέπει η τριτοβάθμια εκπαίδευση να μην είναι μονοπώλιο του Κράτους.
whatever. Ελευθερία, γενικώς, και ελευθερία λόγου, ειδικώς, είναι διαφορετικά πράγματα, πάντως.
Και γιατί δεν ανήκουν στην ελευθερία του (προφορικού και γραπτού) λόγου τα παραπάνω παραδείγματα;
ΥΓ: Μα προπαντώς ηθική είναι η ήττα των ατόμων που κάνουν τις καταλήψεις. βλ. σχόλιο 15/6/06 14:38
ok, ανήκουν!
Άντε πες το όμως στους κάφρους με τα καδρόνια που σκίζονται για την φοιτητική δημοκρατία
H διαφορά είναι θεμελιώδης. Πολίτης είμαι υποχρεωτικά και τήρηση του Συντάγματος και των νόμων του ελληνικού κράτους είναι υποχρεωτική. Αντίθετα οι συνδικαλιστικοί σύλλογοι είναι ενώσεις ατόμων για να διακδικήσουν διάφορα πράγματα που θέλουν, στις οποίες όποιος θέλει συμμετέχει και όποιος θέλει δεσμεύται από τις αποφάσεις τους. Όπως αντίστοιχα όποιος εργαζόμενος θέλει απεργεί όταν κάνει απεργία η ΓΣΕΕ και όποιος θέλει όχι. Δεν πάει η ΓΣΕΕ να καταλάβει με τη βία τις ιδιωτικές επιχειρήσεις προκείμενου να αναγκαστούν οι εργαζόμενοι να υπακούσουν.
@Lazopolis
Μπερδεύεις τη δημοκρατία με την πλειοψηφιοκρατία. Αν ένα οποιοδήποτε κόμμα έβγαινε στην εξουσία με απόφαση ακόμη και της πλειοψηφία και δοκίμαζε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα του τύπου "διώχνουμε όλους τους Αλβανούς από το σπίτι τους" θεωρείς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δημοκρατικό να εφαρμοστεί; Αν η γενική συνέλευση των φοιτητών αποφασίσει να διωχτώ από τη σχολή μου ως αντιδραστικό στοιχείο αυτό θα πρέπει να το δεκτώ ως απόφαση της πλειοψηφίας του ανώτατου οργάνου (γενική συνέλευση) του συνδικαλιστικού μου φορέα; Η δημοκρατία δεν μπορεί να οριστεί εξαντλητικά ως η διακυβέρνησησ της πλειοψηφίας παρόλο που θεσμοί όπως οι γενικές εκλογές ή οι γενικές συνελεύσεις έχουν πολύ μεγάλη σπουδαιότητα. Αυτά τα έχουμε αναλύσει άπειρες φορές π.χ. εδώ.
Για την νομιμότητα των καταλήψεων επίσης τα έχουμε ξαναπει. Διάβασε π.χ. το διάλογο στα σχόλια αυτού του ποστ και τα συμπεράσματα δικά σου.
Όσον αφορά τις μηνύσεις, να είσαι σίγουρος ότι προσωπικά θα τις έκανα αν πραγματικά ένιωθα ότι θα είχα κάποιο θετικό ισοζύγιο σπαταλώντας την ώρα μου για να τα βάλω με τους ανεγκέφαλους συνδικαλιστές και να την κερδίσω. Μου μένουν δύο μαθήματα για να τελειώσω τη σχολή μου και να αφήσω πίσω όλο αυτό το βασίλειο του παραλογισμού, της καφρίλας και του τραμπουκισμού των ελληνικών ΑΕΙ. Υπό αυτές τις συνθήκες προτιμώ να το καταπιώ και να περιμένω κι ας ορκιστώ τον Δεκέμβρη.
Αν ο κόσμος ήταν διαφορετικός και δεν είχα άλλη επιλογή (άλλες χώρες να ζήσω π.χ.) τότε ναι θα τους πολεμούσα (με ότι συνέπειες μπορεί να είχε αυτό -φαντάσου τρομοκρατία που έχει να φάει άτομο που μηνύει τις καταλήψεις και τελικά κερδίζει). Όμως επειδή μια ζωή την έχουμε δε χρειάζεται να την σπαταλάς για να διορθώσεις τα εδώ κακώς κείμενα όταν αυτό που θέλεις υπάρχει σε άλλη χώρα δυο βήματα μακριά.
Δε θα κάτσω να κάνω τον δάσκαλο σε κανέναν κάφρο, τραμπούκο ούτε για το τι είναι δημοκρατία, ούτε για την αξιολόγηση, ούτε καν μάθημα μαρξισμού στους κρατικιστές Έλληνες υποτιθέμενους συνεχιστές του. Αλήθεια, έχουν καμιά ιδέα όλοι αυτοί ποια ήταν η άποψη του Μαρξ για την εκπαίδευση στα αστικά ΑΕΙ; Γνωρίζουν π.χ. ότι στην "Κριτική του Προγράμματος της Γκότα" (κεφάλαιο 4) (το οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να διαβάσει εδώ ) ο Μαρξ αναφερόμενος στην αστική εκπαίδευση γράφει: "Μάλλον θα έπρεπε να αποκλειστούν τόσο το κράτος όσο και η Εκκλησία από κάθε επιρροή στο σχολείο…"
χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που μπορεί κανείς να διαβάσει π.χ. και εδώ καθώς και στην ανάλυσή μου για την εγγενή αδικία της δημόσιας εκπαίδευσης στα σχόλια αυτού του ποστ;
Διαβάστε τι γράφει ο Μαρξ κριτικάροντας το πρόγραμμα του γερμανικού εργατικού κόμματος και συγκεκριμένα την απαίτηση για "Δημόσια, δωρεάν, ίση, λαϊκή εκπαίδευση" (που είναι αυτούσιο το αίτημα του δικού μας φοιτητικού "κινήματος"):
"Universal compulsory school attendance. Free instruction." The former exists even in Germany, the second in Switzerland and in the United States in the case of elementary schools. If in some states of the latter country higher education institutions are also "free", that only means in fact defraying the cost of education of the upper classes from the general tax receipts.
Σου λέει δηλαδή ξεκάθαρα ότι στις χώρες όπου υπάρχει και καλά δωρεάν ανώτατη παιδεία (ο ίδιος βάζει το δωρεάν σε εισαγωγικά) το μόνο που πετυχαίνεται είναι μέσω της φορολόγησης να πληρώνουν όλοι (όλες οι κοινωνικές τάξεις) την εκπαίδευση των ανώτερων τάξεων (που είναι και πιθανότερο να εισαχθούν στα ΑΕΙ).
Η κριτική του Μαρξ αφορά την εφαρμογή του σχετικού αιτήματος σε μία αστική δημοκρατία (σαν τη δική μας) όπου η η δημόσια εκπαίδευση είναι εγγενώς πιο άδικη από την ιδιωτική. Όταν ο Μαρξ π.χ. στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο κάνει λόγο για "δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά" αναφέρεται στα μέτρα που θα πρέπει να υπάρχουν σε μία σοσιαλιστική κοινωνία όπου θα έχει καταργηθεί/απαλλοτριωθεί η ατομική ιδιοκτησία και το κάθε άτομο δρα με βασικό γνώμονα το συμφέρον του συνόλου. Σε μία τέτοια ουτοπία και μόνο δε θα ισχύουν δύο συνιστώσες που υπάρχουν στην περίπτωσή των δικών μας δημοσίων ΑΕΙ: το ιδιωτικό φροντιστήριο και το ιδιωτικό πτυχίο. Γιατί το αστικό πτυχίο είναι ιδιωτικό από τη στιγμή που (και κατά τον Μαρξ) αποτελλούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό εμπορευματικούς τίτλους και φυσικά κανείς δεν παρέχει σήμερα το πτυχίο του δωρεάν στην κοινωνία.
Το ερώτημα που προκύπτει μετά από όλα αυτά είναι με τι θράσος οι αντιδραστικοί κρατικιστές αντιτίθενται στην αξιολόγηση, στην εναρμόνιση των ΑΕΙ με την αγορά, καθώς και στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση σηκώνοντας τη σημαία του μαρξισμού και του σοσιαλισμού;
Avatar, μου έκανες spoil το επόμενο ποστ μου...
lol
@Avatar: μπερδεύεις τη συνταγματικότητα με την αντισυνταγματικότητα. Αυτά που περιγράφεις ως πλειοψηφιοκρατία είναι απλώς αντισυνταγματικά. Τα δικαιώματα των Αλβανών προστατεύονται από το σύνταγμα (από ένα περιβάλλον νομικό καθεστώς την ισχύ του οποίου εγκυάται η δικαστική εξουσία), και καμμία συνέλευση δεν μπορεί να σε εκπαραθυρώσει από τη σχολή σου (γιατί υπάρχει ένα περιβάλλον νομικό καθεστώς την ισχύ του οποίου εγγυάται η δικαστική εξουσία, επαναλαμβάνω).
Το Πανεπιστημιακό άσυλο όμως προστατεύεται από το σύνταγμα, και οι καταλήψεις, συνεπώς, εφόσον θεωρείται οτι συνιστούν μέσο έκφρασης του φοιτητικού κινήματος, είναι μάλλον συνταγματικά κατοχυρωμένες. Επίσης, οι συνελεύσεις έχουν καταστατικά που τηρούνται (ή δεν τηρούνται, αλλά η ευθύνη βαραίνει κάποιους και οι διαδικασίες είναι σχετικά διαφανείς). Προφανώς, για να προλάβω το libertarian, οι υπόλοιπες δραστηριότητες που θα συνέβαιναν εντός της σχολής δεν συνιστούν έκφραση του δικαιώματος ελευθερίας του λόγου (παραιτήθηκα από το να προσπαθώ να σας πείσω γι'αυτό, πάντως, και φαίνεται οτι ούτε κι όταν είμαι ειρωνικός γίνομαι κατανοητός).
Η κριτική σου περι Μαρξ απευθύνεται στο Μαρξ και σε όσους ενστερνίζονται τις θέσεις του στο ακέραιο υποθέτω.
Η διάθεσή σου, όμως, να μην κάτσεις να κάνεις τον δάσκαλο στους κάφρους είναι ακριβώς αυτό που περιέγραψα πιο πάνω ως ελιτίστικη συμπεριφορά που δεν βοηθά κανέναν, πόσο μάλλον τις θέσεις σου. Ποιοί είναι οι κάφροι, σε τελική ανάλυση; Αυτοί που επιδεικνύουν την αδύναμη πολιτική σκέψη τους ή αυτοί που απέχουν (ιδιωτεύουν) στο όνομα της υποτιθέμενης υψηλής τους διανόησης;
Και να φανταστείτε οτι είμαι κατά των καταλήψεων (γιατί είναι ο εύκολος δρόμος πίεσης - αντί για εκστρατείες ενημέρωσης της κοινής γνώμης - και γιατί διαρηγνύει την ενότητα του φοιτητικού κινήματος). Αλλά αν πρόκειται να τις αποφύγετε, θα πρέπει να πάτε στις συνελεύσεις και να δουλέψετε γι'αυτό, όχι να παραπονιέστε για τους κάφρους και την κακούργα την κοινωνία, επειδή η πλειοψηφία (των συμμετασχόντων, which counts) αποφάσισε κάτι που σας θίγει το άμεσο προσωπικό συμφέρον - στο όνομα, μάλιστα, της ελευθερίας. Να μην μπερδεύουμε την πούτσα με τη βούρτσα.
Σημ.: σέβομαι τη δουλειά που κάνετε σ'αυτό το site, και ξέρω πως έχετε αναλύσει διάφορα παραπλήσια ζητήματα στο παρελθόν, αλλά να μου επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τα συμπεράσματα των συζητήσεων. Το γεγονός οτι τα έχετε πει (και τα ξαναλέτε ίδια και απαράλλαχτα, με το πέρασμα του χρόνου) δε σημαίνει οτι έχετε δίκιο, ή οτι το θέμα έχει κλείσει.
Ας προσέξουμε λίγο το πώς ο νομικιστικός φορμαλισμός βαφτίζεται κοινωνικό κίνημα. Ο Αβαταρ , Λαζόπολις έχει δίκιο όταν μιλάει για πλειοψηφιοκρατία. Και σίγουρα εάν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποφάσιζε να διωχτούν οι Αλβανοί, ασφαλώς και θα βρισκόταν κάποιο νομικό ή αναθεωρητικό παραθυράκι για να παραμεριστούν τα ζητήματα της άντισυνταγματικότητας. Ακόμα κι έτσι όμως μια τέτοια απόφαση δεν θα έπαυε να είναι απάνθρωπη και λανθασμένη, μια κατάχρηση της πλειοψηφικής αρχής και ένας δημοκρατικά καλυμμένος φασισμός.
Με την ίδια λοιπόν μοναδική άνεση βαφτίζεις τον φορμαλισμό των συνελεύσεων σε μισοάδεια αμφιθέατρα "φοιτητικό κίνημα" τη στιγμή που το κούφιο κέλυφος των συνδικαλιστικών φοιτητικών θεσμών δεν γεμίζει ούτε στο ελάχιστο από τη φοιτητική παρουσία. Πάνω σ αυτο το φορμαλισμό Λαζόπολις πατά η θεσμικά παραγόμενη γραφειοκρατία. Με την ίδια λογική αυτοβαφτίζεται "πλειοψηφία" και θεωρεί το χαρακτήρα της "κινηματικό".
Αυτό που δεν αντιλαμβάνεσαι στην άρνηση του Αβαταρ να διδάξει τους κάφρους είναι ότι οι υποκινητές των καταλήψεων κινούνται με κριτήρια καθαρά ιδεολογικά και όχι αυστηρά συνδικαλιστικά. Οι αποφάσεις τους υπαγορεύονται από μια ιδεολογικά προσανατολισμένη λογική που κατά βάθος αδιαφορεί για τα μικροζητήματα του συγκεκριμένου νόμου και διαχέει την εχθρότητα της στο σύνολο του συστήματος. Μέσα από το πρίσμα αυτό είναι εύκολο να καταλάβεις ότι κάθε διάλογος με άτομα ΄διαποτισμένα εκ των προτέρων με οργανική εχθρότητα για ό,τι πρεσβεύεις δεν βγάζει πουθενά.. Και όσοι από εμάς έχουν ποτέ ασχοληθεί με τον φοιτητικό συνδικαλισμό και έχουν αποπειραθεί να αμφισβητήσουν την νομιμότητα μιας κατάληψης ενώπιον μερικών δεκάδων κάφρων θα καταλάβουν τι εννοώ.
Η κατάληψη είναι μια πράνομη ενέργεια, που καταπατά ένα σωρό νόμους και συνταγματικά δικαιώματα. Είναι ταυτόχρονα ατιμώρητη λόγω του ασύλου. To άσυλο δεν προστατεύεται ακριβώς από το Σύνταγμα. Ισχύει με βάση τον νόμου 1268/82.
Αντίθετα, οι ακαδημαϊκές ελευθερίες, αυτές που παραβιάζονται με τον βίαιο καταναγκασμό των καταλήψεων, προστατεύονται ξεκάθαρα από το Σύνταγμα (Άρθρο 16, Παρ.1). Ελευθερίες που ανήκουν σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και δεν μπορεί να τις παραβιάσει μια απόφαση ενός συνδικαλιστικού οργάνου. Διότι τα όποια δικαιώματα έκφρασης διαφορετικής πολιτικής άποψης φτάνουν μέχρι το σημείο που δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των υπολοίπων (Άρθρο 5. Παρ.1).
Γι'αυτό σε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΕΙΝΑΠ για τους γιατρούς, ΑΔΕΔΥ κτλ), οι απεργίες έχουν εθελοντικό χαρακτήρα και δεν είναι αποτέλεσμα καταναγκασμού. Αν η ΕΙΝΑΠ αποφασίσει απεργία, εγώ (όταν αν/κάποτε βρω δουλεία σε δημόσιο νοσοκομείο στην Αθήνα) δεν είμαι υποχρεωμένος να απεργήσω. Γιατί ο φοιτητής Ιατρικής πρέπει να καταναγκάζεται να μην κάνει τις κλινικές του;
οι υπόλοιπες δραστηριότητες που θα συνέβαιναν εντός της σχολής δεν συνιστούν έκφραση του δικαιώματος ελευθερίας του λόγου
Αυτό που δεν μας εξήγησες είναι γιατί δεν συνιστούν έκφραση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου η αμφίπλευρη μετάδοση και λήψη πληροφοριών (Γνώση) μεταξύ φοιτητών και καθηγητών (αν κάνεις cout<<"mpla"; θα γίνει αυτό, 1+1 κάνουν 2 etc). Αν δεν είναι αυτό ελευθερία του λόγου τότε πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί να είναι.
ελιτίστικη συμπεριφορά που δεν βοηθά κανέναν
Μερικές φορές το λάθε βιώσας (ζήσε στην αφάνεια) του Επίκουρου είναι προτιμότερο από το να τραβάς την προσοχή όλων επάνω στο άτομο σου (μηνύσεις). βλ. περί ισοζυγίου που λέει ο avatar.
Βασικά ελιτισμός είναι αυτό που κάνουν οι καταληψίες, ενώ τους γράφει κανονικά η πλειονότητα των φοιτητών αυτοί την βλέπουν αρχηγοί και επιβάλουν την βούληση τους. (αφού βλέπεις ρε φίλε -προς καταληψίες- ότι δεν σου δίνουν σημασία οι συμφοιτητές σου, δεν ντρέπεσαι να κλείνεις την σχολή με το έτσι θέλω; Το ότι δεν πάτησαν στις συνελεύσεις που οργανώνεις δεν σου δίνει το ελεύθερο να κάνεις ότι γουστάρεις, δεν γίνεται το πανεπιστήμιο τσιφλίκι σου.)
Με λίγα λόγια ελευθερία του λόγου δε σημαίνει μονάχα να μπορείς να βγάζεις πύρινους λόγους ενάντια της Αγοράς αλλά να μπορείς να πεις και ότι η Γη γυρίζει (η τάδε αντίδραση δίνει την τάδε ένωση κ.οκ).
Ναυάγιο,
Σπούδασα σε Ελληνικό ΑΕΙ και όχι της Αυστραλίας (και δεν τελείωσα τον περασμένο αιώνα ο οποίος απέχει μόλις 7 χρόνια άλλωστε).
Το αν στις συνελεύσεις δεν πηγαίνουν όλοι οι φοιτητές, δείχνει ότι και να διαφωνούν παίρνουν αυτό που τους αξίζει. Διότι μπορούν να πάνε ελεύθερα (ακόμα και την ώρα της ψηφοφορίας μόνο). Αν όσοι πάνε μοιράζουν σαίτες μπορούμε να το γενικεύσουμε με το να αφαιρέσουμε το δικαίωμα ψήφου σε όσους δεν κρίνουμε υψηλού πνευματικού επιπέδου.
Η κατάληψη ευτυχώς η δυστυχώς δεν είναι παράνομη πράξη. Ισως λόγω γεγονότων Πολυτεχνείου αλλά το αποτέλεσμα έχει σημασία. Ομως η πάσης φύσης κινητοποίηση επηρεάζει και κάποια άλλη κοινωνική ομάδα και την υπόλοιπη εργασία. Εκτός αν στο νοσοκομείο που εργάζεσαι γίνει χειρουργείο χωρίς αναισθησιολόγο ο οποίος θα απεργεί.
Η ιδιωτική παιδεία υπάρχει στην Ελλάδα. Τώρα απλά θα γίνει και επίσημη. Η δημόσια νοσεί και δεν ασχολούμαστε αρκετά.
Promitheus, πότε οι αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν είναι φασιστικές; Όταν συμφωνούν με τις προσωπικές μας αντιλήψεις για το τί είναι δικαίωμα και τί ελευθερία; Με τις προσωπικές αντιλήψεις ποιού; Με την ιδεολογία ποιού; Γι'αυτό υπάρχει το νομικίστικο σύνταγμα, αγαπητέ μου: για να μη χρειάζεται να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις. Και η ισχύς του δεν εκπορεύεται από τα δικαστήρια και τους νόμους, που μπορούν να αλλάξουν σε βάθος χρόνου. Η ισχύς του εκπορεύεται από την αποδοχή της κοινωνίας. Και η κοινωνία δεν είναι ακριβώς έτοιμη να θεωρήσει τις καταλήψεις απαράδεκτες, όπως νομίζετε. Αν ήταν έτσι, η κυβέρνηση θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη και θα τις κύρηττε παράνομες. Δεν το κάνει, ακόμα κι αν είναι νομικά δυνατόν.
Τα μισοάδεια αμφιθέατρα άλλοι τα βλέπουν μισογεμάτα. Είναι θέμα οπτικής. Εγώ δεν είπα ποτέ οτι το φοιτητικό κίνημα είναι αξιόπιστο, ή οτι θα οδηγήσει κάπου, παρά το ότι συνεχίζεις να με αντιμετωπίζεις σαν να το υποστήριζα.
Αυτοί πάντως που αποκαλείς κάφρους κάνουν αυτό που νομίζουν σωστό, και νομίζουν οτι αυτό το δίκιο τους είναι ηθικά, νομικά και ιδεολογικά ανώτερο από το δικό σου. Αυτοί νομίζουν οτι εσύ είσαι ο φασίστας, που θέλεις να τους φιμώσεις απαγορεύοντας το μοναδικό (όπως νομίζουν) τρόπο αποτελεσματικής αντίδρασης που έχουν, παρόλο που οι αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά. Επίσης νομίζουν οτι εσύ είσαι δογματικός και ανυποχώρητος, διαποτισμένος εκ των προτέρων με οργανική εχθρότητα για ό,τι πρεσβεύουν.
Στο βάθος μοιάζετε περισσότερο από όσο νομίζεις.
λαζοπολι ασε την ισοπεδωση. μπορει πολλα λαθη να εχω (εχουμε) κανει, λογικα λαθη ή τακτικα ή ηθικα. Αλλα την γνωμη του αλλου παντα την θελουμε ελευθερη να ακουγεται. Τα δικαιωματα μας θελουμε να γινονται σεβαστα.
Οι δικτατορισκοι των καταληψεων δεν θελουν να ακουσουν καμμια φωνη παρα μονο την δικη τους. το προβλημα δεν ειναι οτι ειναι δογματικοι (και ενας βουδιστης μπορει να ειναι, αλλα τουλαχιστον δεν με ενοχλει). Το προβλημα ειναι οτι ειναι απλα ολοκληρωτικα σκεπτομενα ατομα.
το φοιτητικό κίνημα
Δεν είναι το φοιτητικό κίνημα. Οι φοιτητές δεν είναι μέρος αυτού του "κινήματος" (ΕΑΑΚ, ΠΚΣ), η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών τους γράφει κανονικότατα.
θέλεις να τους φιμώσεις
Κανείς δεν τους φιμώνει, είναι ελεύθεροι να λένε ότι θέλουν. Προς το παρόν αυτοί είναι που φιμώνουν, τους καθηγητές που θέλουν να κάνουν μάθημα και τους φοιτητές που θέλουν να δώσουν εξετάσεις. Το μάθημα είναι Λόγος. Υπάρχει ένας ομιλητής (καθηγητής) και ένα ακροατήριο (φοιτητές). Αυτοί φιμώνουν λοιπόν και αυτοί καταπατούν το πανεπιστημιακό άσυλο. Όπως δεν δίστασαν να το κάνουν και σε άλλες περιπτώσεις.
"πότε οι αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν είναι φασιστικές; Όταν συμφωνούν με τις προσωπικές μας αντιλήψεις για το τί είναι δικαίωμα και τί ελευθερία; Με τις προσωπικές αντιλήψεις ποιού; Με την ιδεολογία ποιού; "
Οι ελευθερίες σου σταματούν εκεί που αρχίζουν οι δικές μου. Ούτε χιλιοστό παραπάνω. Και για να τελειώνουμε με το παραμύθι της συνταγματικότητας:
αρθρο 16 παρ.1 Ελληνικού Συντάγματος: "H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες"
αρθρο 16 παρ.4 4. "Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας"
Οι αποφάσεις ενός συνδικαλιστικού οργάνου λοιπόν είναι φασιστικές όταν μου επιβάλουν να δεχτώ παρά τη θέληση μου μια μορφή αγώνα που μου απαγορεύει να ασκήσω ελεύθερα τα δικαιώματα μου και μου στερεί επί της ουσίας την δυνατότητα μου να μορφωθώ.
"Αυτοί νομίζουν οτι εσύ είσαι ο φασίστας, που θέλεις να τους φιμώσεις απαγορεύοντας το μοναδικό (όπως νομίζουν) τρόπο αποτελεσματικής αντίδρασης που έχουν, παρόλο που οι αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά."
Δύο λάθη σε μια φράση. Ούτε θέλω να τους φιμώαω , ούτε και οι ίδιοι δέχονται πως το μοναδικό όπλο αντιδρασης τους είναι η κατάληψη. Εγώ θέλω να διασφαλιζονται τα δικαιώματα των φοιτητών που πηγάζουν από τη φοιτητική τους ιδιότητα, τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Όσο για αυτούς γνωρίζουν και έχουν διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι οι πορείες και οι διαδηλώσεις αποτελούν οργανικό τμήμα των κινητοποιήσεων. Ας πορευθούν και ας διαδηλώσουν λοιπόν δίχως καφρίλες και ας αφήσουν ταυτόχρονα τους φοιτητές να δώσουν τις εξετάσεις τους και να παραστούν στα μαθήματα τους (πράγμα τώρα πια αδυνατο αλλα συζητάμε σε επίπεδο αρχής).
"Στο βάθος μοιάζετε περισσότερο από όσο νομίζεις"
Αυτά ειναι παραφιλολογίες αν δεν συνοδευτουν απο καποιο ουσιαστικό επιχείρημα. Όταν μας δεις με καδρόνια στο χέρι να απαγορεύουμε την είσοδο σε όλους τους συμφοιτητές μας επικαλούμενοι απόφαση υπογεγραμμένη από 27 άτομα (επί 30 παρόντων) τότε μπορείς να μας ταυτίσεις ανετότατα.
...και όλα αυτά για να μη χάσουν τη βολή και τα προνόμια τους δεκα καθηγητάδες...
The road to hell is paved with the best intentions.
@SG:"Αλλα την γνωμη του αλλου παντα την θελουμε ελευθερη να ακουγεται. Τα δικαιωματα μας θελουμε να γινονται σεβαστα."
Κι αυτοί!
@Προμηθέας: "Οι ελευθερίες σου σταματούν εκεί που αρχίζουν οι δικές μου."
ευχαριστώ πολύ. Τα ίδια λέγαμε και στο λύκειο. Μετά ανακαλύψαμε οτι το θέμα είναι τί θεωρεί ο καθένας "ελευθερία" του!!!
Τα ίδια ακριβώς άρθρα του συντάγματος επικαλούνται κι αυτοί για να κάνουν κατάληψη!!
Κανείς δε σου απαγορεύει να κάνεις μάθημα (θεωρητικώς). Σου απαγορεύουν να κάνεις μάθημα μέσα στη σχολή! Διαφορετικό (θεωρητικώς).
Το βασικό επιχείρημα υπέρ της κατάληψης είναι οτι συνιστά το ύστατο μέσο πίεσης, και το μόνο αποτελεσματικό, λένε.
Τα υπόλοιπα είναι ανακυκλωμένα πολλάκις. Να προσθέσω μόνο οτι το βασικό κοινό σας σημείο με τους έξω αριστερά δεν είναι ο (υποτιθέμενος) τραμπουκισμός κανενός (δεν υπονόησα οτι γυρνάτε τους δρόμους με καδρόνια - αυτά τα κάνουν οι ΔΑΠίτες από την από δω μεριά του φάσματος). Το βασικό κοινό σας σημείο είναι οτι είσαστε πεπεισμένοι οτι έχετε δίκιο και οτι οι άλλοι έχουν άδικο επειδή είναι κάφροι και δεν καταλαβαίνουν από πολιτική. Κι αυτοί τα ίδια λένε. Περίπτωση να καταλάβετε και λίγο τους απέναντι (μερικοί από τους οποίους, καλώς ή κακώς, περνάνε τις μέρες τους στις καταλήψεις - άρα επενδύουν χρόνο στην υπόθεση, πράγμα που δεν μπορεί να ειπωθεί για τους απέχοντες) δεν υπάρχει. Κι εκείνοι δεν υπάρχει περίπτωση να σας καταλάβουν.
Γι'αυτό είπα οτι μοιάζετε. Το πρόβλημά σας είναι οτι αυτοί είναι περισσότεροι!
@grecopan: η φράση μου που σχολιάζεις ξεκινάει με το "Αν ήταν έτσι". Αυτό "έτσι" αναφέρεται στην αμέσως προηγούμενη πρόταση.
"Κανείς δε σου απαγορεύει να κάνεις μάθημα (θεωρητικώς). Σου απαγορεύουν να κάνεις μάθημα μέσα στη σχολή! Διαφορετικό (θεωρητικώς)."
Προφανώς, αν και ξεφύγαμε από τις"λυκειακές" μας αναζητήσεις, δεν ξεφυγαμε από τη λογική μαθητή λυκείου, ετσι; Μα ανθρωπε μου αν έχω δικαίωμα στην δωρεάν παιδεία και η δημοσια δωρεάν παιδεία δίδεται στα δημόσια ιδρύματα τότε από πού έχω δικαιώμα κιεγω να την "εισπράξω"; Είναι τόσο δυσκολο να λύσεις το γριφο;
"Κι εκείνοι δεν υπάρχει περίπτωση να σας καταλάβουν.Γι'αυτό είπα οτι μοιάζετε. Το πρόβλημά σας είναι οτι αυτοί είναι περισσότεροι!"
Μα τι σοι λογική ειναι αυτη; Δηλαδή για να το πάμε αλλου, αν καποιος αρνειται να δώσει δίκιο στους φασιστες ή να τους "καταλάβει", τοτε είναι κι ο ίδιος φασίστας;
"Το βασικό κοινό σας σημείο είναι οτι είσαστε πεπεισμένοι οτι έχετε δίκιο και οτι οι άλλοι έχουν άδικο επειδή είναι κάφροι και δεν καταλαβαίνουν από πολιτική"
Μα όταν μιλάμε για το δικαίωμα μας στην παιδεία και κάποιοι το στερούν λογικό δεν είναι να υπάρχει πλήρης διαφωνία; Τι θες να πουμε, μπορει οι 100 που αποφασισαν την καταληψη να χουνε δικιο οταν απαγορευουν τις εξετασεις στους φοιτητες που βιαζονται να τελειωσουν; Να συμπονεσω τον συνδικαλιστη που πινει μπυρες στο εδρανο "περιφρουρωντας" την καταληψη με λιγους φιλους του- γιατι ως γνωστο στις καταληψεις οι σχολες ερημωνουν-τη στιγμη που πολλοι φοιτητες χανουν προθεσμιες για μεταπτυχιακα,στρατους,δουλειες, βαρυνονται με εξοδα και δεν ξερουν ποτε τελικα θα τελειωσουν;
Lazopolis, έχεις λάθος όχι μόνο θεωρητικώς αλλά και πρακτικώς, διότι η παρεμπόδιση μαθημάτων και εξετάσεων δεν αφορά μόνο το κτήριο υπό κατάληψη αλλά όλη τη λειτουργία της Σχολής. Στην Ιατρική εμποδίζεται το μάθημα όχι μόνο στα κτήρια της Σχολής στο Γουδή (όχι Γουδί που γράφουν όλοι), αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία που γίνονται μαθήματα σε κλινικές, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στο ΕΣΥ και δεν έχουν κατάληψη. Υπάρχουν όμως περιφερόμενες ομάδες τραμπούκων που εξασφαλίζουν ότι δεν γίνονται μαθήματα (συνήθως εαακιτάκια από μικρά έτη που μετά πάνε και ρουφιανεύουν στους κομισσάριούς τους ποιοί πάνε για εφημερίες! Το έχω δει στο Χαϊδάρι!).
"Κανείς δε σου απαγορεύει να κάνεις μάθημα (θεωρητικώς). Σου απαγορεύουν να κάνεις μάθημα μέσα στη σχολή!"
Εννοείς σε εκείνον τον χώρο όπου η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών υποτίθεται ότι προστατεύεται από το άσυλο; :-)
Το βασικό επιχείρημα υπέρ της κατάληψης είναι οτι συνιστά το ύστατο μέσο πίεσης, και το μόνο αποτελεσματικό, λένε.
Ε και; Και κάποιοι του χώρου τους (αριστερά) πριν χρόνια δολοφονούσαν ανθρώπους γιατί θεωρούσαν ότι έτσι προωθούσαν τους σκοπούς τους (σοσιαλισμό), δεν είναι επιχείρημα αυτό από την στιγμή που παραβιάζουν βασικές ακαδημαϊκές ελευθερίες.
νομίζουν οτι αυτό το δίκιο τους είναι ηθικά, νομικά και ιδεολογικά ανώτερο από το δικό σου.
Όπως είδες δείξαμε ότι και με τη δική τους* ηθική δεν είναι συνεπείς. Σύμφωνα με την δική μου ηθική (ελευθερία) είναι απαράδεκτη αυτή η απαγόρευση που επιβάλλουν. Αν προσπαθήσω να τους πείσω βάσει της δικής μου ηθικής το πιο πιθανό είναι να καταλήξουν σε ειρωνείες.
*κολλεκτιβιστικη, ότι πρέπει να αποφασίζουν όλοι μαζί, ότι είναι κακό να επιβάλλουν την θέληση τους οι λίγοι στους πολλούς etc.
Ατελείωτες συζητήσεις επί συζητήσεων για να καταλήξουμε σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Το φοιτητικό κίνημα (ή οι κινήσεις των φοιτητών αν προτιμάτε) έχει καταντήσει μία αντανακλαστική αντίδραση σε οποιαδήποτε απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που βασίζεται στην παραπληροφόρηση (έχει δοθεί σε προηγούμενο Post πολύ καλά αυτό) και στις καταλήψεις, μία μορφή αγώνα ευτελισμένη και αποτυχημένη.
Πανηγυρίζουν κάποιοι επειδή το Υπουργείο υπαναχώρησε, αγνοώντας ότι ενώ αυτοί θα δίνουν τη διπλή εξεταστική το Σεπτέμβρη το νομοσχέδιο θα περάσει και αν κάποιος γραφικός προτείνει εκ νέου κατάληψη η απάντηση θα είναι" όχι άλλη κατάληψη έχουμε μείνει πολύ πίσω".
Είπε ποτέ κανείς να καταργηθεί ο φοιτητικός συνδικαλισμός ή ο συνδικαλισμός εν γένει; Αν κάποιοι φοιτητές εκφράζονται με το να γραφτούν σε μια φοιτητική νεολαία θα τους σταματήσω εγώ; Αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπάρχει αγώνας από τους φοιτητές για καλύτερη παιδεία αλλά μία στείρα άρνηση σε οτιδήποτε για να ακολουθηθεί με μία παθητική υποταγή στη συνέχεια. Γιατί ποτέ κανείς δεν απαίτησε αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης; Καλύτερες αμοιβές για τους διδακτορικούς; Καλύτερες συγκοινωνίες για τους φοιτητές; Καλύτερα συγράμματα από το διδακτορικό του κάθε καθηγητή-διδάσκοντα- συγγραφέα συγράμματος;
Γιατί αν τα ζητάς αυτά -χωρίς να προτείνεις κατάληψη- είσαι φλώρος και ΔΑΠίτης φλούφλης και φυτό έτσι; Όταν η ΠΑΣΠ στήριζε τον Παλήκαρη για πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν άκουσα κανένα να δυσανασχετεί. Τώρα που ο εν λόγω πρύτανης κατηγορείται για καταχρήσεις εκατομμυρίων Ευρώ ,ουδείς ασχολείται. Να ψηφίζουν όμως όλοι οι φοιτητές τον πρύτανη ,που θα απέτρεπε τέτοια φαινόμενα δε σας αρέσει σαν ιδέα , μόνο και μόνο επειδή την προτείνει το κράτος.
Αλλά και πάλι εγώ είμαι ο κολλημένος και προκατειλημένος συντηρητικός επειδή δε στηρίζω κατάληψη.
Λοιπόν, έχετε δίκιο. Συγχαρητήρια. Μένω έκθαμβος μπροστά στο αλάνθαστο και ακριβοδίκαιο των επιχειρημάτων σας. Δεν χρειάζεται να επικοινωνήσετε με κανέναν άλλον. Ειδικά με τους κάφρους απέναντι, που κάνουν καταλήψεις.Ούτε χρειάζετε να καταλάβετε τη λογική των ιδεολογικών σας αντιπάλων: είναι όλοι τραμπούκοι, ανάξιοι λόγου.
@ναυάγιο: συμφωνώ στα περι αντανακλαστικής αντίδρασης. Από την άλλη, ο φοιτητικός συνδικαλισμός, όπως και κάθε συνδικαλισμός, δεν μπορεί να υπάρξει αν τα μέλη του κάθε οργάνου δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις του, ακόμα και όταν (ειδικά όταν) διαφωνούν. Αυτό το απλό πράγμα προϋποθέτει μια κάποιας μορφής αλληλεγγύη, και, οπωσδήποτε, την συνείδηση οτι είναι αποτελεσματικότερο να πορευόμαστε όλοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος του.
Θα ήταν ευχής έργον να διεκδικούσε το φοιτητικό κίνημα αυτά που περιγράφεις, και, όπως είπα και πιο πάνω, με καλύτερα μέσα από ότι μια στείρα αρνητική κατάληψη. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συναίνεση όλων, και για να υπάρξει αυτή η συναίνεση πρέπει να μπορούν όλοι να μετατοπίζουν και να σχετικοποιούν τις απόλυτες απόψεις τους, προς μια κοινή συνιστώσα. Όσοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, μπορούν να μπλογκάρουν τις διαφωνίες τους από τον καναπέ τους. Σήμερα η κοινή αυτή συνιστώσα (που διαμορφώνεται από αυτούς που είναι ΕΚΕΙ) βρίσκεται στα χάλια που βρίσκεται. Όσο περισσότεροι (και πιο ρεαλιστικής αντίληψης) άνθρωποι συμμετέχουν στη συνδιαμόρφωση αυτής της συνιστώσας, τόσο πιο εξορθολογισμένο και αποτελεσματικό θα είναι το φοιτητικό κίνημα. Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να αποτελούν θλιβερές, σιωπηλές μειοψηφίες.
Σημ: η ΠΑΣΠ είναι όσο σιχαμερή είναι και η ΔΑΠ, και, σαφώς λιγότερο τρέντυ.
@Lazopolis
Γράφεις: Ούτε χρειάζετε να καταλάβετε τη λογική των ιδεολογικών σας αντιπάλων
Ενώ λίγο πιο πριν ανέλυσα γιατί ένα από τα πιο βασικά αιτήματα των καταληψιών είναι φαιδρό σύμφωνα με την την ιδεολογία που υποτίθεται ότι εκφράζουν! Παρέθεσα πριν το σχετικό κείμενο του Καρλ Μαρξ, όποιος θέλει το διαβάζει.
Και φυσικά όλα αυτά δεν τα βγάζω από την κοιλιά μου. Επικοινωνία με ιδεολογικούς "αντιπάλους" όπως οι μαρξιστές/σοσιαλιστές υπάρχει. Σχετικά κείμενά μαρξιστών ενάντια στην αστική γραφειοκρατία και στο φασιστικό "όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια" και την αξιολόγηση υπάρχουν και μπορείς να τα διαβάσεις κι από έλληνες που έχουν ανοίξει και κάνα βιβλίο. Όπως υπάρχουν και επιχειρήματά τους υπερ της διατήρησης του κρατικού μονοπωλίου αλλά με μία τελείως διαφορετική διάσταση από αυτή που νομίζουν οι περισσότεροι (την διατήρηση ή και αύξηση της αστικής καταπίεσης και εξαθλίωσης ώστε να είναι συντομότερες οι ωδίνες του τοκετού του "νέου κόσμου"). Αυτοί οι τυπάδες που εσύ νομίζεις ότι είναι ιδεολογικοί αντίπαλοι του φιλελευθερισμού είναι στην πλειονότητά τους απλά νεάτερνταλ στην καλύτερη περίπτωση, χρήσιμοι ηλίθιοι στην χειρότερη, συνειδητά εκκολαπτόμενοι μικροαστοί επιστάτες στην χείριστη...
Το φοιτητικό κίνημα αν θέλει να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται θα πρέπει να αποκτήσει πολιτική παιδεία. Κι αυτό αφορά όλους τους χώρους και όλες τις ιδεολογίες. Δεν μπορεί να αυτοαποκαλείσαι π.χ. φιλελεύθερη παράταξη και το 90% των ενεργών στελεχών σου να μην έχουν καν ακουστά τον Karl Popper ή σοσιαλδημοκρατική/εξισωτική και να μην έχεις διαβάσει ούτε καν τον Rawls ή κομμουνιστική νεολαία και να έχεις (στην καλύτερη) ξεφυλλίσει μόνο "Το Κεφάλαιο" και το μανιφέστο και τα υπόλοιπα είναι ότι σου πει ο καθοδηγητής! Στο γηπεδικό περιβάλλον των αμφιθεάτρων και των φοιτητικών συλλόγων όπου "γαλουχούνται" οι περισσότεροι συνδικαλιστές το τελευταίο πράγμα που μπορείς να αποκομμίσεις είναι πολιτική/θεωρητική κατάρτιση.
Θα ετοιμάσει και ο Roark (σόρρυ για το σπόιλερ ;-) ) στις ερχόμενες ημέρες σχετικό τόπικ με ακόμη περισσότερη ανάλυση επί του θέματος.
Το πρόβλημα, το -αληθινό- πρόβλημα τελικά είναι ότι οι ιδεολογικοί μας "αντίπαλοι" δεν είναι και πολύ περισσότεροι από εμάς. Αυτοί που είναι πλήθος, λαοθάλασσα ολόκληρη, είναι τα "παιδιά" των Κοτζαμπάσηδων...
."Ούτε χρειάζετε να καταλάβετε τη λογική των ιδεολογικών σας αντιπάλων: είναι όλοι τραμπούκοι, ανάξιοι λόγου. "
Ποιος ο λόγος τουτης της ισοπέδωσης; Τόσο αυτός ο ιστοχώρος όσο και καθε ένας χωριστά από εμάς εχουμε αφιερωθεί κατά καιρούς σε διαλόγους επί διαλόγων με ιδεολογικούς αντιπάλους οι οποίοι είναι πρόθυμοι να παραθέσουν επιχειρηματα αντί για ύβρεις και απόψεις αντί για πέτρες.
Έχεις συμμετάσχει ποτέ σε φοιτητική συνέλευση; Έχεις υπόψη σου τον φανατισμό των "οργανωμένων" που αντανακλαστικά απαντούν με ειρωνείες και βρισιές στην αντίθετη άποψη; Πώς μπορείς να ταυτίζεις τον φανατισμό και τον φασισμό των άκρων με κάθε άνθρωπο που τα καταδικάζει;
Στη συζήτηση μας σου φέρνουμε κάποια λογικά (νομίζω) επιχειρήματα που αποσυνθέτουν την ηθική και νομική νομιμοποίηση της κατάληψης. Ούτε νόμιμο μέτρο αγώνα είναι, ούτε άποκλειστική λύση για τους φοιτητές, και ούτε καν "λύση" τελικά για πολλούς από αυτούς. Δεν ξέρω αν το να επικαλείσαι την αδιαλλαξία μας συνιστά καποιου είδους απάντηση, σίγουρα όμως δεν είναι πειστική.
Νομίζω lazopolis ότι είναι άστοχο να εκφέρεις προσωπικές κρίσεις για μας, ως μορφή επιχειρήματος, διότι αγνοείς πολλές ουσιώδεις και αναγκαίες πληροφορίες. Ακριβώς επειδή είναι αστήρικτες δεν έχουν και καμία πειστική αξία.
Εγώ πχ, αλλά και άλλοι κόκκορες και κοκκορίνες εδώ μέσα, ξεκινήσαμε τις πολιτικές και ιδεολογικές μας αναζητήσεις από την αριστερά και σε χώρους αρκετά ακραίους. Κάποιοι/κάποιες έχουν συμμετάσχει ενεργά σε παλαιότερες καταλήψεις. Εγώ ως μαθητής γυμνασίου είχα συμμετάσχει στην κατάληψη του σχολείου μου το '91 (5ο Παλαιού Φαλήρου). Η απόρριψη της ιδεολογίας και των πρακτικών των καταληψιών δεν είναι μια ελαφρά τη καρδία απαξίωση των επιχειρημάτων τους. Είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσωπικής ζύμωσης και ωρίμανσης.
Για το αντίθετο όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο. Γνωρίζω προσωπικά δεκάδες από τους κάφρους, που αυτή τη στιγμή εκφράζουν όσα εμείς τόσο απόλυτα απορρίπτουμε, από τους οποίους κανένας δεν έχει κάνει την αντίθετη διαδρομή. Δεν μπορείς έτσι εύκολα μας βάλεις στο ίδιο καζάνι που θέλεις, διότι εμείς είμαστε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό κοινωνοί των απόψεων που διαφωνούμε, ενώ οι καταληψίες όχι (και αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις σε οποιαδήποτε συζήτηση στα φοιτητικά φόρουμ γίνεται αυτές τις μέρες).
Το να μας εξισώνεις, όχι αποδεικνύοντας τα ανάλογα λάθη μας ή τις ομοιότητες στα επιχειρήματά μας αλλά με κρίσεις για την απολυτότητά μας, δείχνει ότι δεν ξεκινάς από την αντικειμενική βάση που προσπαθείς να δείξεις ότι στέκεσαι. Προσπαθείς να απαξιώσεις τις θέσεις μας, όχι καταρρίπτοντάς τις, αλλά εξομοιώνοντάς τες αυθαίρετα με αυτές που είναι καταφανώς απαράδεκτες.
πολύ όμορφο τόπικ, πολύ ωραίες απόψεις.
συγχαρητήρια παιδιά
@ avatar
ευχαριστώ και για την υπομονή να παραθέσεις links από το έργο του Μαρξ.
Όντως το ότι με το πρόσχημα των δωρεάν πανεπιστημίων επιβαρύνονται οι φτωχοί έναντι των πλουσίων είναι ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ και μπράβο σου που την αναδεικνύεις.
εγώ δεν το γνώριζα πως το είχε γράψει ο Μαρξ αυτό. τώρα το διάβασα.
είχα διαβάσει κάτι ανάλογο πριν λίγες μέρες από τον Νίκο Δήμου και το παραθέτω. Μου είχε κάνει και τότε εντύπωση, γνωρίζοντας πόσο διαβασμένος και ώριμος είναι στις απόψεις του.
'' Θεωρώ την λεγόμενη «δωρεάν» παιδεία σκέτη απάτη (και λαϊκισμό) και είμαι υπέρ του να πληρώνουν όλοι – εκτός από τους μη-έχοντες και τους διαπρέποντες. (Αλλιώς και οι φτωχοί, μέσω των φόρων, πληρώνουν για τους πλούσιους). ''
Μπράβο και πάλι.
Για να πούμε όμως και μερικές αλήθειες:
1. Συνελεύσεις. Πότε έγιναν σωστά; Πότε είδε κανείς να λένε "έχουμε 3 ώρες για ομιλίες, 2 για δευτερολογίες, στις 17:00-20:00 ο κόσμος να χαλάσει θα γίνει η ψηφοφορία με επίδειξη φοιτ. ταυτότητας και διαγραφή από τυπωμένο κατάλογο"; Τότε όποιοι θέλανε θα ψηφίζανε πραγματικά και όποιοι δεν πηγαίνουν θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν (πλην εξαιρέσεων) άβουλοι ιδιώτες (idiots)
2. Τι θα πει "κατάληψη"; Του μπάρμπα σου είναι; Αλλά όταν από Δημοτικό έχουμε μάθει ότι για όλα μπορούμε να λειτουργούμε ως όχλος χωρίς τιμωρία, γιατί όχι και στα Πανεπιστήμια;
3. Γιατί δεν γίνονται κάθε ημέρα πορείες προς όποιο μέρος πάει η Γιαννάκου; Τι να τις κάνω τις καταλήψεις εάν μπορώ να πιέζω άμεσα την ίδια;
4. Γιατί να μην φάει σουτ η Γιαννάκου (και ίσως και ο Κωστάκης) που αποδεικντύονται βλήματα και κατώτεροι των περιστάσεων; Εάν κυρά μου θέλεις ιδιωτικά πανεπιστήμια, άσε τους χλεχλέδες του Συνασπισμού από το Καθηγητικό συνάφι να κάνουν ό,τι θέλουν και πέρνα μόνον την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Με την καινούργια βουλή θα ισχύσει (αφού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συμφωνούν), θα δουλέψουν ιδιωτικά για 2-3 χρονάκια και μετά τα Δημόσια θα πέσουν σαν ώριμο φρούτο.
5. Από το '74 και μετά οι νεολαίες είναι κομματικές. Σκεφθήκατε γιατί; Μα από την μια να είναι δύσκολο σε καθηγητές να αναπτύξουν ανεξάρτητες σκέψεις, αλλά και εάν το κάνουν να τους την πέσουν οι κομματικοί εγκάθετοι από τις φοιτητικές παρατάξεις, ώστε να μην μπορούν να αναπτυχθούν διαφορετικές ιδεολογίες από τα κομματικά κατεστημένα και έτσι να δουλεύει το σύστημα μια χαρά. Απλά και όμορφα πράγματα.
6. Το άσυλο είναι μία παπαρ@@ όπως το casus belli της Τουρκίας. Εάν υπήρχε στυγνή δικτατορία δεν θα έμπαινε μέσα να μαγκώσει όποιον ήθελε; Ή τώρα η ΚΥΠ και Ασφάλεια δεν ξέρουν ποιοι πρωτοστατούν και εάν θέλουν δεν μπορούν να τους την στήσουν και να τους τσιμπήσουν; Μην τρελαθούμ τώρα. Κάλλιστα τους ξέρουν ή μπορούν να τους βρουν, αλλά το σύστημα απαιτεί την ύπαρξη και χρήση τέτοιων στοιχείων.
Βρε παιδιά, μια απλή ερώτηση:
Ξέρετε σε ποιό ανώτατο ίδρυμα φοίτησε η κόρη του Κου Ευθυμίου, πρώην Υπουργού Παιδείας επί ΠΑΣΟΚ;
Βρεστε το να γελάσει και ο κάθε πικραμένος, και μετα, αν μπορείτε να μιλήσετε από τα γέλια (η τα κλάμματα) τα συζητάμε τα υπόλοιπα...
Ακρα του τάφου σιωπή...
χεχεχεχεχε
Επειδή δεν βλέπω προκοπή με το παραπάνω ερώτημα, και λογικό είναι να μην έχει βγεί στους δρόμους να το διαλαλεί ο κος Ευθυμίου, επαναλαμβάνω πρώην "ιδιωτικοφάγος" Υπουργός παιδείας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, κάντε κλίκ εδώ -------> http://www.acg.gr
Ούτε Αγγλία, ούτε Αμερική έστω για τα προσχήματα. Οοοοχι, εκεί, οδός Γραβιάς 6 Αγία Πaρασκευή.
Και άσε τα κορόϊδα να δέρνονται με τα ΜΑΤ με 40 βαθμούς υπό σκιά...
Και μην ΤΟΛΜΗΣΕΙ κανένας να το αμφισβητήσει γιατι το παραπάνω είναι εξακριβωμένο. Αν θέλετε να πάτε στα αναξακρίβωτα, κάντε μια μαγκιά και βρέστε που φοίτησε το παιδι της ΠΑπαρήγα.
Πάντως το πανεπιστήμιο Λομομνοσώφ δεν ήτανε, ούτε Αμερική ή άλλο τρισκατάρατο μέρος, κάτι πιό κοντινό για ψυχικό ή Αγία Παρασκευή ακούγεται κι' εκεί...
Αχαχαχαχαχαχα.....
gm2263, αυτά που λες είναι σωστά και γνωστά. Επιπροσθέτως κι αυτονοήτως, τα παιδιά των ανωτέρω πολιτικών φοίτησαν σε ιδιωτικό σχολείο και μάλιστα στο ακριβοτερο της Αθήνας και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους.
Οταν ρωτήθηκαν οι συγκεκριμένοι αλλά και άλλοι πολιτικοί γιατί, απάντησαν ότι ήταν επιλογή του/της συζύγου τους την οποία απλώς σεβάστηκαν!!! Δηλαδή, μας είπαν ότι δεν μπόρεσαν να "περάσουν"την άποψη τους στο ίδιο τους το σπίτι, στον/στην σύντροφο τους και απαιτούν ν απείσουν εμάς!!! Θράσος, μα την αλήθεια!
Να σου βάλω κι εγώ ένα κουίζ: Πόσων πολιτικών και πανεπιστημιακών, δεξιών και αριστερών, τα παιδια, έγιναν δικηγόροι σπουδάζοντας δύο χρόνια στο ελληνικό παράρτημα του πανεπιστημίου της Lille, που στην Ελλάδα λειτούργησε ως ιδιωτικότατο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών και δύο στη Γαλλία; Πόσων και ποιών; Δεν θα πω ονόματα εγώ, διότι είναι πολλοί και θα εκθέσω κάποιους ξεχνώντας κάποιους άλλους. Να βγούνε να το πούνε μόνοι τους. Και να βγούνε να πούνε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που σπούδασαν/σπουδάζουν τα παιδιά τους. Να βγούνε επίσης να πούνε οι ηγέτες των καταλήψεων, πόσοι από αυτούς από πίσω γλείφουν καθηγητές για καλούς βαθμούς και καλά μεταπτυχιακά, διότι το έχουμε δει το έργο.
Πεστα χρυσόστομη ν' αγιάσει το στόμα σου!
Μωρέ δεν ξέρω αν θ' αγιάσει αλλά πρέπει να ακουστούν. Το "και πανεπιστημιακών" το πρόσεξες; Να το επαναλάβω: "Και ΠΟΛΛΩΝ πανεπιστημιακών". Και καλά κάνουν δηλαδή οι άνθρωποι, αυτοί θα ξέρουν. Οι άλλοι να ξυπνάμε, έστω κι αργά.
Πάντως αυτο με το πανεπιστήμιο της Λιλ, μήπως έχει και... ουρίτσα; Μήπως δηλαδή το πήρανε και άλλοι χαμπάρι οι οποίοι ήταν κοινοί πληβείοι (στο κάτω κάτω αν είσαι γυιός και κόρη επωνύμου δεν κρύβεται) ότι υπήρχε αυτή η φάμπρικα και πήγαν και έκαναν ενέργειες μετά την επιστροφή τους από τη Γαλλία για να αναγνωριστούν και τα δικά τους τα πτυχία (σου λέει γιατι αναγνωρίστηκε ο γυιός του τάδε και όχι εγώ...).
Το λέω γιατι μου έκανε εντύπωση πρίν κανα-δυο χρόνια που κάποια σπουδάστρια έκανε ενέργειες και της αναγνωρίστηκαν τα επαγγελματικά της δικαιώματα ή κάτι τέτοιο και θυμάμαι μου είχε κάνει χαρακτηριστική εντύπωση τότε ότι ήταν από Γαλλικό κολέγιο, ενώ όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των σπουδαστών στην Ελλάδα προτιμάει τα Αγγλόφωνα ιδρύματα... Λέω πως δεν ξύπνησαν τα πλήθη των φοιτούντων στα Βρετανικά και Αμερικανικά σχολεία που όντως, πάρα πολλοί θα είχαν λόγους.
Εμ πες το έτσι ντε, τωρα εξηγούνται μερικά πράγματα...
Εεεε, να το χοντρύνω και λιγάκι παραπάνω λέγοντας ότι πιθανόν και πολλοί πανεπιστημιακοί διδάσκουν ή έχουν διδάξει σε "κολέγια"
Εδώ σας θέλω...
Δεν τους αναγνωρίστηκαν παράτυπα τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά απόλυτα νόμιμα. Βλέπεις, πραγματοποιούσαν τις μισές σπουδές τους στην ίδια την έδρα του πανεπιστημίου, στη Lille,απ' όπου έπαιρναν και το πτυχίο. Συνεπώς το ΔΙΚΑΤΣΑ, σύμφωνα με την πρακτική του, αναγνώριζε τα έτη σπουδών που είχνα πραγματοποιηθεί έξω και τους κατέτασσε σε προχωρημένο έτος εγχώριας Νομικής Σχολής, προκειμένου να πάρουν την πολυπόθητη ισοτιμία. Από εκεί και πέρα όλα καλά. Αν, δε είχαν κάνει και μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, καθάριζαν με ελάχιστα μαθήματα από την εδώ Νομική.
Η υπόθεση αυτή έγινε πολύ γνωστή όταν προ ετών η κόρη του τότε αντιπροέδρου της Βουλής κ. Κατσαρού που είχε πάρει το πτυχίο της μ' αυτόν τον τρόπο, προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, διαμαρτυρόμενη γιατί την υποχρέωνε το ΔΙΚΑΤΣΑ να πάρει όλα αυτά τα μαθήματα αντί να της αναγνωρίσει το πτυχίο απευθείας. Το Σ.τ.Ε. δικαίωσε την πρακτική του ΔΙΚΑΤΣΑ και οι χαζοφυλλάδες βγήκαν με πηχιαίους τίτλους: ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ, ΗΧΗΡΟ "ΟΧΙ" ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ Α.Ε.Ι. κ.λ.π. συνηθισμένα. Το γεγονός ότι το πτυχίο της ενάγουσας θα αναγνωριζόταν ούτως ή άλλως, απλά με κάμποση παραπάνω ταλαιπωρία, γράφτηκε-όπου γράφτηκε-μόνο στα ψιλά. Η ίδια σε συνέντευξη της στα ΝΕΑ λίγα χρόνια μετά, όταν τη ρώτησαν γιατί δεν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είπε ότι αποφάσισε να ακολουθήσει την οδό που της υπέδειξε το ΔΙΚΑΤΣΑ, με αποτέλεσμα να είναι ήδη πλέον δικηγόρος, ενώ με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο θα καθυστερούσε στην καλύτερη περίπτωση άλλα τέσσερα με πέντε χρόνια.
Όπωε βλέπεις λοιπόν αγαπητέ, όλα αυτά είναι γνωστά σε όσους διαβάζουν και τα ψιλά των εφημερίδων ή σκέφτονται λίγο παραπάνω και δεν αρκούνται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Καλά κάνουν οι πολιτικοί μας ή οι πανεπιστημιακοί και στέλνουν τα παιδιά τους στα Κολέγια, αφού γνωρίζουν τι συμβαίνει πραγματικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι ένα παράρτημα γαλλικού Α.Ε.Ι. λειτουργούσε επί ελληνικού εδάφους και πρόσφερε αυτή τη δυνατότητα, με πλήρη αναγνώριση στη χώρα προέλευσης του πτυχίου. Όπως ακριβώς γίνεται και με τα κολέγια που συνεργάζονται με αγγλικά Α.Ε.Ι., όπου η φοίτηση στις πιο πολλές περιπτώσεις ολοκληρώνεται εδώ, ενώ το πτυχίο εκδίδεται ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Η πρακτική του ΔΙΚΑΤΣΑ είναι παράνομη κι ακατανόητη στη διεθνή ακαδημαίκή κοινότητα. Το ότι ζητάει δηλαδή από τους πτυχιούχους βεβαίωση για τον τόπο των σπουδών και με βάση αυτή διακρίνει τα πτυχία.
Ας πάψουν οι πολιτικοί μας να υποκρίνονται και οι πανεπιστημιακοί να συκοφαντούν τα κολέγια στα οποία στέλνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους κι ας βρεθεί ένας τρόπος να δούμε την πραγματικότητα.
Απλά να ευχαριστήσω για την απάντηση και να σημειώσω το πόσο εκάγχασα με την υποκρισία των πολιτικων μας...
Ασ'τους εκει να βράζουν στο ζουμί τους, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κοινωνία τους έχει πλέον προσπεράσει.
"Η πρακτική του ΔΙΚΑΤΣΑ είναι παράνομη κι ακατανόητη στη διεθνή ακαδημαίκή κοινότητα. Το ότι ζητάει δηλαδή από τους πτυχιούχους βεβαίωση για τον τόπο των σπουδών και με βάση αυτή διακρίνει τα πτυχία."
πραγματικα αν πω σε κανα φιλο Γερμανο οτι υποχρεωνουμε τους φοιτητες να φοιτουν εκτος Ελλαδος για να αναγνωριστει το πτυχιο τους (δηλαδη δεν εμπιστευομαστε τις σπουδες στην Ελλαδα αλλα μονο εξω!!) θα του φαινοταν οτι κανω πλακα...
Το ΔΙΚΑΤΣΑ εφήρμοσε αυτή την τακτική από τις αρχές της δεκαετίας του '90, να ζητάει δηλαδή από το πανεπιστήμιο κάθε αιτούντος αναγνώριση, να βεβαιώνει που πραγματοποιήθηκαν οι σπουδές-χωρικά, όχι ουσιαστικά, διότι ουσιαστικά οι σπουδές εννοείται ότι τελούν υπό την πλήρη εποπτεία του πανεπιστημίου που χορηγεί τον τίτλο.
Πριν από μερικά χρόνια βρέθηκα να συζητάω με τον τότε πρόεδρο του ΔΙΚΑΤΣΑ-θα πω απλά ότι αρθρογραφεί σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα-με αφορμή απόφαση του να ζητάει από όλα τα πανεπιστήμια που ανέπτυσαν συνεργασίες στην Ελλάδα, να του στέλνουν κάθε χρόνο αναλυτικές λίστες με τα ονόματα όλων των ελλήνων φοιτητών τους-όχι των πτυχιούχων, των φοιτητών τους-με διευκρίνιση για τον τόπο σπουδών του καθενός(!) Κάτι σαν αδιάκριτο φακέλωμα δηλαδή. Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις στον τύπο, διότι δεδομένου ότι τα περισσότερα κυρίως γαλλικά πανεπιστήμια αρνήθηκαν να υπακούσουν, το ΔΙΚΑΤΣΑ εφήρμοσε την απειλή του και για μήνες πάγωσε κάθε διαδικασία αναγνώρισης πτυχίου από τα πανεπιστήμια αυτά-κάθε διαδικασία, ανεξαρτήτως τόπου σπουδών.
Στην ερώτηση γιατί δεν αρκείτο στις βεβαιώσεις που ζητούσαν αναφορικά με τις σπουδές των πτυχιούχων που αιτούντο αναγνώριση, απάντησε ότι είχαν διαπιστώσει ότι ένα πανεπιστήμιο είχε δώσει μια ψευδή τέτοια βεβαίωση-δηλαδή ότι ο πτυχιούχος του σπούδασε στη Βρετανία, ενώ σπούδασε στην Ελλάδα. Ενώ έχοντας εξ αρχής τις λίστες με τα στοιχεία για όλους τους φοιτητές καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, το ΔΙΚΑΤΣΑ θα ήλεγχε την κατάσταση.Τώρα, το γιατί ένα πανεπιστήμιο που χορήγησε μια ψευδή βεβαίωση δεν θα μπορούσε να χορηγήσει και ψευδείς λίστες, αυτό μόνο το μυαλό του κυρίου προέδρου μπορούσε να το εξηγήσει. Με δυο λόγια, ντόρο και προβλήματα να δημιουργούμε, κι ας μη μας καταλαβαίνουνε.
Κατά την άποψη μου βέβαια το εν λόγω πανεπιστήμιο δεν είχε πει καν ψέματα, απλά είχε υποστηρίξει σωστά το φοιτητή του: εφόσον ο φοιτητής ήταν εγγεγραμμένος στο πανεπιστήμιο καθ΄όλη τη διάρκεια των σπουδών του, παρακολουθώντας πρόγραμμα του πανεπιστημίου, που οδήγησε σε πτυχίο του πανεπιστημίου, ορθά ως τόπος σπουδών αναφέρθηκε τυπικά η έδρα του πανεπιστημίου. Ούτως ή άλλως κι οι δικές μας θεωρητικές σχολές δι' αλληλογραφίας τους σπουδάζουν τους φοιτητές, γιατί λοιπόν τους πήρε ο πόνος για το που έκανε μαθήματα ο πτυχιούχος του ξένου Α.Ε.Ι.; Προφάσεις εν αμαρτίαις.
Το μεγάλο γέλιο όμως έπεσε όταν ο κος πρόεδρος θέλησε να εξηγήσει πως διαπίστωσαν το "ψέμα" του βρετανικού πανεπιστημίου: είπε στους παρευρισκόμενους,με ιδιαίτερη υπερηφάνια για το όργανο που διοικούσε και τους υπαλλήλους του, ότι μια υπάλληλος του ΔΙΚΑΤΣΑ έτυχε να κατοικεί κοντά στον αιτούντα αναγνώριση πτυχιούχο, του οποίου το πανεπιστήμιο βεβαίωνε ότι σπούδασε στην Αγγλία και τον γνώριζε προσωπικά. η εν λόγω υπάλληλος λοιπόν, όταν έλαβε γνώση της σχετικής βεβαίωσης, απεφάνθη ότι ο νέος αποκλείεται να σπούδασε στην Αγγλία διότι η ίδια δεν είχε πάψει ποτέ να τον βλέπει στη γειτονιά! Με βάση αυτή τη μαρτυρία-που ακούγεται ανατριχιαστική παρέμβαση ως προς το πως ένα ευρωπαϊκό κρατικό πανεπιστήμιο εκπαιδεύει τους φοιτητές του και αν μας την είχαν κάνει εμάς οι κουτόφραγκοι θα τη θεωρούσαμε βαρύτατη προσβολή στην αυτονομία μας και την εθνική, ου μην αλλά και την ακαδημαϊκή μας υπερηφάνια-ο νέος στερήθηκε την αναγνώριση, χιλιάδες άλλοι νέοι ταλαιπωρήθηκαν και δημιουργήσαμε σοβαρό θέμα στις σχέσεις μας με τα πανεπιστήμια άλλων χωρών. Που αξίζει οι πτυχιούχοι ξένων Α.Ε.Ι. να κατασκοπεύουν στις καφετέριες τους φοιτητές των ελληνικών, να καταγράφουν πόσοι παίζουν τάβλι αντί να παρακολουθούν μαθήματα και να τους πλακώνουν όλους στις μηνύσεις με τη λογική αυτή.
Κάποιοι ίσως θυμούνται μέσες άκρες το ζήτημα από τον τύπο. Οποιος έχει αντίρηση ότι έχουν έτσι τα πράγματα, ας βγει και ας το πει. Διότι έχουν έτσι και χειρότερα. Αλλά βέβαια η σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα του ΔΙΚΑΤΣΑ και του κλώνου του είναι γνωστές.
Εδώ πέρα είναι πλέον η εμπάθεια και ο παραλογισμός, αλλά και ο πολιτικός κυνισμός σε όλο του το μεγαλείο.
-Σε άλλες εποχές μακρινές και ευτυχώς από ότι φαίνεται τελειωμένες, μόνο κρίμα τη γενιά μου που έπεσε μέσα σε αυτές, μας άξιζε κάτι καλύτερο επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, αποφασίστηκε ότι η τριτοβάθμια παιδεία της θα είναι αντικείμενο του δημόσιου τομέα (μέσα του 70). Πάσο
-Έρχεται το ΠΑΣΟΚ και με τη γνωστή αντι-αμερικανική, αντί-ευρωπαϊκή (γενικά αντί- ) του εμπάθεια (λες και ο "Ανδρέας" αναδείχτηκε στην Ρωσία και όχι τις ΗΠΑ, και λες και ο γιος του μιλάει τα Ελληνικά με Ρωσική και όχι Αμερικανική προφορά) τη συνεχίζει αυτή την τακτική, πάνω που η Ελλάδα είχε ανάγκη άλλα πράγματα και αν παρατηρείται σήμερα μια "συντηρητική" στροφή της κοινωνίας σε πολλά θέματα, ακόμα και σε επικίνδυνες ατραπούς (όχι στην παιδεία, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ή μάλλον αρχιεπισκόπου ευαγγέλιο) είναι διότι ο "Ελληνικός λαός", whatever this means, κατάλαβε ότι επί 25 χρόνια, ΤΟΝ ΔΟΥΛΕΥΑΝΕ, και πλέον τα' χει πάρει στο κρανίο, κάτι σαν την οργή του απατημένου συζύγου που λένε…
-Μέσα σε αυτόν τον αχταρμά, πολλοί επιχειρηματίες τους οποίους το κράτος άφηνε να έχουν κάποιες μεταλυκειακές σχολές, αποφασίζουν –άλλοι πετυχημένα και άλλοι όχι δεν το εξετάζουμε εδώ πέρα- να κάνουν το πείραμα της συνεργασίας με Βρετανικά πανεπιστήμια. ΕΔΩ είναι που ψέγω το κράτος: Αντί να δει το υπαρκτό θέμα που ήταν βέβαιο ότι θα εδημιουργείτο, έβαλε το κεφάλι στην άμμο και γαία πυρί μειχθήτω. Αντί δηλαδή να έρθει σε κάποια συνεννόηση με το Βρετανικό υπουργείο παιδείας να δει βρε παιδί μου τι γίνεται εδώ πέρα, πως μπορούμε να δούμε τι θα κάνουμε, κλπ κλπ, έδειξε με τη στάση του ότι το μόνο που το ένοιαζε ήταν να μην έχει ανταγωνισμό το κλειστό κονκλάβιο των καθηγητών και όχι το γεγονός ότι επί πολλά έτη, αλώνιζαν στη Ελλάδα Βρετανοί πρυτάνεις πανεπιστημίων, ακόμα στελέχη του Βρετανικού υπουργείου παιδείας, έκαναν συνεργασίες, και υπό κανονικές συνθήκες, αυτή την ευκαιρία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θα την είχε αξιοποιήσει για περαιτέρω συνεργασίες, πολιτισμικές ανταλλαγές φοιτητών, μπας και φέρουμε και κανένα Αγγλάκι να δει και λίγο Ελλάδα και μας φέρει και λίγο συνάλλαγμα αντί να πηγαίνουν μόνο εκεί τα λεφούσια των Ελλήνων φοιτητών. Το ότι δεκάδες Βρετανικά πανεπιστήμια είχαν συνεργασίες μέσα σε Ελληνικό έδαφος (πράγμα το οποίο όπως προέγραψα αποτελούσε και ευκαιρία για πολιτισμικές συνεργασίες, δε νομίζω ότι οι σχολάρχες δεν θα συνεισέφεραν, εδώ έκαναν συνέδρια ενώ επισήμως δεν υπήρχαν για το Ελληνικό κρατος), ουδένα απασχόλησε, πέρναγε στα ψιλά των εφημερίδων οι οποίες απλά που και πού αφιέρωναν κανένα δηλητηριώδες μονόστηλο για τα "κολέγια" και αυτό ήταν όλο.
-Και έρχεται εν έτει 2006 η βουλή και τα δύο κόμματα που αντιπροσωπεύουν το 90% του Ελληνικού λαού τα οποία (ιδίως το ΠΑΣΟΚ με τις μονομανείς ιδεοληψίες των 20 τελευταίων χρόνων) συμφωνούν για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά λένε ότι διαφωνούν όλα τα άλλα. Μα όταν σε μια πολιορκία πέφτει όχι μια κερκόπορτα αλλά η ίδια κεντρική πύλη, για ποια διαφωνία μιλάμε; Για την αξιολόγηση; Για τους "αιώνιους φοιτητές"; Εδώ "εάλω η πόλις" από την κεντρική πύλη και κοιτάμε αν θα αντέξουν κάποιοι περιφερειακοί πυργίσκοι; Τι να λέμε τώρα.
Και σίγουρα η απόφαση συμφωνίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πάρθηκε από τους δυο ηγέτες των κομμάτων εξουσίας είναι γενναία. Σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια κυρίως στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί ακολούθησε τη λογική του και όχι τα συντεταγμένα χαλκεία της οπισθοδρόμησης και της αντίδρασης που έχουν βρει στέγη με γερά θεμέλια στο κόμμα του.
Από την άλλη μήπως ο "Ελληνικός λαός" θα πρέπει να αναρωτηθεί πως γίνεται και λαμβάνουν χώρα τέτοιες ανατροπές και ενώ η Αθήνα καίγεται επί μέρες, τώρα τα όσια των οσίων των αμυντόρων της Δημόσιας παιδείας καταπίπτουν σαν τα χαλύβδινα αγάλματα των ηγετών του σιδηρού παραπετάσματος χωρίς να ανοίξει μύτη!!!. Που είναι τώρα οι οργισμένοι πλούσιας τριχοφυΐας φοιτητές (οι κουκουλοφόροι θα είναι πάντα παρόντες ευκαιρίας δοθείσης, αυτός είναι ο ρόλος τους εξάλλου), και όλοι οι υπόλοιποι επι μέρες οδοιπορούντες; Τώρα θα έπρεπε, μαζί με πολλές χιλιάδες, εκατομμύρια άλλους να βγούν έξω να διαδηλώσουν με ένα και μοναδικό σύνθημα:
ΠΑΨΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ
Όχι ότι δε χάρηκα με την απόφαση των δυο αρχηγών (έπρεπε να έχει παρθεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια). Απλά λίγο σκηνοθεσία μου φάνηκε, και εν πάση περιπτώσει έπρεπε να γίνουν τόσες καταστροφές για μια κατά πως φαίνεται από καιρό συμφωνημένη απόφαση…
Think…
(sephirom , παιδί μου, έχεις τις ανησυχίες σου κι εσύ και με το δίκιο σου, βέβαια εδώ οι περισσότεροι δεν συμφωνούν με τη θέση σου αλλά τέλος πάντων, εγώ σου εύχομαι παιδί μου καλό πτυχίο και καλή τύχη και γυρίζω λίγο πίσω για να απαντήσω στον gm)
Λοιπόν, gm, έτσι ακριβώς είναι όπως τα λες κι όχι μόνο. Διότι οι ιδιοκτήτες των κολεγίων έχουν πολλές φορές τονίσει τα οφέλη που θα υπάρξουν από την εισαγωγή ξένων φοιτητών από βαλκανικές, ασιατικές και αφρικανικές χώρες. Κι ότι η χώρα μας πρέπει να επωφεληθεί, διότι ήδη διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προετοιμαστεί και επωφελούνται. Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, ήδη φιλοξενούν ευάριθμα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συνήθως παραρτήματα αμερικανικών ή άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Όταν ολοκληρωθεί η ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε., οι ελληνόπαιδες θα πηγαίνουν να σπουδάσουν στο ιδιωτικό Α.Ε.Ι. της Βουλγαρίας και θα λαμβάνουν αναγνώριση. Γι' αυτό καθίσταται επιτακτικότατη η αναγνώριση των ιδιωτικών Α.Ε.Ι. και των παραρτημάτων στη χώρα μας.
Γιατί οι πολιτικοί μας δεν τα πρόβλεψαν όλα αυτά; Μα γιατί ζούμε στην Ελλάδα, όπερ σημαίνει ότι όταν έρχονται αλλαγές τις οποίες πρέπει να προετοιμάσουμε, αντί να τις αντιμετωπίσουμε κατάματα κι απροκατάληπτα, το παίζουμε σκληρή αντίσταση ή εθελοτυφλούμε, διότι αυτό κοστίζει λιγότερο και έχει καλύτερο πολιτικό όφελος: δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε ή να πείσουμε το πόπολο, δεν χρειάζεται να θίξουμε κεκτημένα, δεν χρειάζεται να εργαστούμε, να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε, να ξοδέψουμε. Κι όταν έρθει η ώρα που οι αλλαγές θα προκύψουν από μόνες τους και οι συνέπειες επειδή κοιμόμαστε θα λειτουργήσουν σαν χιονοστιβάδα, τότε ή δεν θα είμαστε κυβέρνηση ή όλο και κάποιον άλλο θα βρούμε να κατηγορήσουμε. Άσε που κι η αντιπολίτευση, τουλάχιστον η μείζων, τα ίδια λάθη θα έχει κάνει, οπότε ποιός θα μας κατηγορήσει; Τόσο καλά! Ή, μάλλον, τόσο εγκληματικά.
Α, απλά για την ιστορία, να πω ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ό μόνος πολιτικός αρχηγός κι από τους ελάχιστους πολιτικούς που εδώ και χρόνια έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα και με απόλυτη συνέπεια υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και μάλιστα σε εποχές "δύσκολες". Όποια άποψη κι αν έχει κανείς για την αποτελεσματικότητα του ανδρός, το σωστό πρέπει να λέγεται.
Μάλιστα προ τριετίας περίπου, σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ είχε πει ότι οι συνθήκες την εποχή που ο παππούς του είχε καθιερώσει τη γενικευμένη δωρεάν παιδεία ήταν εντελώς διαφορετικές από σήμερα κι ότι ο ίδιος ο παππούς του αν ζούσε θα αντιλαμβανόταν ότι σήμερα λειτουργεί ως αδικία και πρέπει να αλλάξει.
Δημοσίευση σχολίου