Φοιτητικο κινημα? πως μερικα καθαρματα θελουν να "καλυτερευσουν" την Ανωτατη Παιδεια και Ερευνα στην χωρα
Ειμαι εξαιρετικα οργισμενος. Αυτα τα ατομα θα επρεπε να εχουν φαει τετοια προστιμα που να πρεπει να δουλευουν μεχρι το 2050 για να το ξεπληρωσουν. Ανταυτου δινουν περηφανοι συνεντευξεις σε εφημεριδες (τι να πει κανεις για την τραγικη φυλλαδα που τους δινει και καλα λογια σαν επιβραβευση).
[οι φοιτητες] συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι μπροστά στο Πολυτεχνείο. Στη συνέχεια, έκαναν πορεία μέχρι το κτίριο της Επιτροπής Ερευνών που βρίσκεται εκτός του ενιαίου πανεπιστημιακού χώρου, στην οδό Κ. Καραμανλή, και το κατέλαβαν.Γρήγορα παραβίασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και την πόρτα και εισήλθαν στα γραφεία, υπό τους ήχους του συστήματος συναγερμού. Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων-Καταλήψεων Θεσσαλονίκης δεν είχε αποφασίσει μέχρι χθες το απόγευμα πώς θα χειριστεί τα αρχεία με τα ερευνητικά προγράμματα και αν θα τα δώσει στη δημοσιότητα. Στο σχετικό ψήφισμα αναφέρεται ότι οι φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη «στοχεύοντας στο ολοκληρωτικό σταμάτημα κάθε ερευνητικής δραστηριότητας και στην αποκάλυψη των ερευνητικών απορρήτων, των χρηματοδοτών της έρευνας αλλά και των προϋπολογισμών των προγραμμάτων».
Ενα πραγμα εχω να πω. Αν αυτα τα μαλακισμενα (κυριολεκτικα, δηλαδη εχουν υποστει μαλακυνση εγεκεφαλου) καθιζηματα που δεν εχουν προσφερει τιποτα στην ζωη τους, που δεν ξερουν να αντικαταστησουν ουτε το 1/10000 της ερευνας που παρενοχλουν, τα κομπλεξικα κακομαθημενα χουλιγκανια, ολοκληρωτικα φασιστακια που βρηκαν αυτην την χωρα-μπανανια για να φερουν στην επιφανεια την συμπλεγματικη καταστροφικη τους μανια, αυτα τα καλοπαιδα λοιπον, οι "αγωνιζομενοι φοιτητες"... αν τολμουσαν να κανουν κατι τετοιο στην ερευνα μου, μιλω απολυτως σοβαρα θα τα εκτελουσα! Επιτοπου! Μιλαω σοβαρα, αν ημουν ερευνητης της Θεσσαλονικης θα εβγαινα με το οπλοπολυβολο! Δεν παιζεις με την ερευνα, με αυτο που μερικοι ανθρωποι αφιερωνουν τις ζωες τους για να προχωρησουν ενα βημα παραπανω, για να βελτιωσουν την δικη σας ζωη ρε αχαριστα, κακομαθημενα, αλλοτριωμενα, παραμορφωμενα, ιδεοληπτικα, καταραμενα κωλοπαιδα!
Και βεβαια δεν εχω να πω τα καλυτερα για τους δειλους πολιτικους-ποντικια, που αντι να ορθωσουν το αναστημα τους για να υπερασπιστουν τα δικαιωματα των πολιτων μπροστα στο κυμα φασισμου και την δικτατορια των αργοσχολων μειονοτητων, που εχει γεμισει την χωρα, εχουν αφησει την εκπαιδευση μας ξεφραγο αμπελι. Με ενα πραγμα θα κλεισω, αυτη η χωρα αξιζει πραγματικα να γυρισει στον Μεσαιωνα. Καθε ερευνητης που εχει θυσιασει την ζωη του, θα πρεπει να εχει αναγουλα με την σκεψη οτι τετοια ζωα κερδιζουν απο την ερευνα του, χρησιμοποιουν τους ΗΥ που αυτος εφτιαξε, τα αυτοκινητα στα οποια αυτος εβαλε το παθος του για να σχεδιασει. Θα προτιμουσα να καψω καθε ερευνα που κανω στην ζωη μου, παρα να την χρησιμοποιησουν αυτα τα θλιβερα δειγματα αυστραλοπιθηκου που θελουν να ονομαζονται και φοιτητες, δηλαδη ακαδημαϊκοι πολιτες!!!
Ελλαδα, η χωρα που θυσιαζει τους αετους για να ζησουν οι κοτες!
ΥΓ η φραση του τιτλου ειναι απο εναν Μαρξιστη καθηγητη στο Λυκειο μου. Αλλα οχι μαρξιστη του καναπε, αλλα ατομο που δουλευε σε εργοστασιο στην Γερμανια για να χρηματοδοτησει τις πολυ καλες σπουδες του. ακουγεται μπαναλ. Οταν το ακουγες απο αυτον ομως δεν ηταν.
79 σχόλια:
και βεβαια η ερωτηση ειναι, ποιοι ειναι τα ανωριμα, ανασφαλη, ανοργασμικα ανθρωπακια που οδηγουν μικρα παιδακια στο να κανουν τετοιες αυτοκαταστροφικες πραξεις?
Τι να πεις για το Πασοκ,για
το Μιμη που αστραφτε και
βρόνταε στο ραδιοφωνο....
αλλα τωρα εδωσε γραμμη....
ο Αρχηγος...
(ο Κουλουρης...)
"Σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών, με ερευνητικά προγράμματα, απέσπασαν χθες φοιτητές κατά τη διάρκεια κατάληψης στα γραφεία της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης."
Τι βαρβαρότητα είναι αυτή; Δεν μπορώ να πιστέψω αυτά που διαβάζω! Είμαστε όμηροι λοιπόν στα χέρια της κάθε σκληρής βίαιης μειοψηφίας; Ντροπή για την "έννομη τάξη" μας! Απλά ΝΤΡΟΠΗ
@SG: Θα ήθελα οι φοιτητές να μην "οδηγούνται" από κανένα. Αν δεχόμαστε οτι "οδηγούνται", "καθοδηγούνται" κ.λ., τότε είμαι ενάντια σε οποιοδήποτε "προνόμοιο" μπορεί να έχουν, οποιαδήποτε ανοχή.
Θεωρώ λοιπόν ότι είναι αυτόβουλα άτομα, ελέυθερα πνεύματα. Και ως τέτοια θα πρέπει να έχουν ευθύνη και συναίσθηση των πράξεών τους. Να δέχονται τις συνέπειες ώστε να έχουν δικαίωμα στις κατακτήσεις και τα επιτεύματα.
Δυστυχώς δεν βλέπω κάτι τέτοιο.
Και κάτι άλλο: όποιος θεωρεί δικαιολογία το ότι "έτσι μας κατάντησαν αυτοί που κυβερνούν" για τις πράξεις του δεν του αξίζει η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία δεν είναι το σύστημα που διασφαλίζει ότι κάνουμε τις καλύτερες επιλογές, αλλά ότι όλοι έχουμε την ευθύνη για αυτές.
Γιατί να μην καταστρέψουμε τις έρευνες, τον κόπο των άλλων, τα εργαστήρια, τα κτίρια; Στα 20 χρόνια που χρειαζόμαστε για να αποφοιτήσουμε, όλα προλαβαίνουν να ξαναγίνουν.
Στην Ελλάδα του 2006.
Ανταυτου δινουν περηφανοι συνεντευξεις σε εφημεριδες (τι να πει κανεις για την τραγικη φυλλαδα που τους δινει και καλα λογια σαν επιβραβευση).
Πιθανώς οι γραφιάδες της φυλλάδας (των φυλλάδων) να είναι οι καταληψίες της προηγούμενης γενιάς. Εξ'ου και ο... επαναστατικός λυρισμός που διαπνέει τα κείμενα-διηγήσεις τους.
Mολις τωρα ειχε συζητηση στον Αλφα...
Νεα εκπροσωπος,φοιτητρια ιατρικης..
(οι γιατροι του εξωτερικου τριβουν
τα χερια τους...)
(((((:Αγωνιζομαστε για τις επομενες
γενιες,να μπαινουν ελευθερα στο
Πανεπιστημιο.....))))
@SG...Ε,οχι και Φυλλάδα που
μιλησε για αριστερο e-rooster..
αυτο το ios-press-link θα σε διαφωτίσει
για την βανδαλισμενη ερευνα
"@SG: Θα ήθελα οι φοιτητές να μην "οδηγούνται" από κανένα. Αν δεχόμαστε οτι "οδηγούνται", "καθοδηγούνται" κ.λ., τότε είμαι ενάντια σε οποιοδήποτε "προνόμοιο" μπορεί να έχουν, οποιαδήποτε ανοχή."
παναγιωτη συμφωνω βεβαια. Ουτε μπορω να πω ετσι ελαφρα οτι οδηγουνται, δεν εχω καποια καθοριστικα στοιχεια για αυτο. αλλα αναρωτιεμαι ρε παιδι μου για τους γονεις τους και τους καθηγητες τους! Οσο εχω διδαξει, ειχαμε παντα μια πολυ καλη και δημιουργικη σχεση με τα παιδια. Μου δειχνανε πραγματα, τους εδειχνα αλλα, ενδιαφερομασταν να βρουμε τον τροπο να κανουμε τους φοιτητες οσο πιο δυνατους και δημιουργικους γινεται. Μπορει να μην ημουν τελειος, αλλα νομιζω το ενδιαφερον μου για την δουλεια μου το εβλεπαν.
Σε αυτα τα παιδια, κανεις δεν τους ειπε οτι ετσι δεν θα κερδισουν τιποτα στην ζωη τους? Κανεις καθηγητης τους δεν τους εμφυσησε λιγη αγαπη για την επιστημη και την ερευνα? Κανεις γονεας δεν τους εδειξε την ομορφια του να δημιουργεις για τον εαυτο σου αντι να θες να κλεβεις τους αλλους? Δεν παραμελω την αναγκη των ανθρωπων για λιγη χαλαροτητα μερικες φορες, εστω και την αναγκη μερικων για φασαριες και καταληψεις. Αλλα να καταστρεφεις ερευνα?? αυτο ειναι παρανοϊκο!
"όποιος θεωρεί δικαιολογία το ότι "έτσι μας κατάντησαν αυτοί που κυβερνούν" για τις πράξεις του δεν του αξίζει η Δημοκρατία."
μιλας καλα!
"Πιθανώς οι γραφιάδες της φυλλάδας (των φυλλάδων) να είναι οι καταληψίες της προηγούμενης γενιάς."
εν μερει καταλαβαινω αν και δεν συμμεριζομαι τον ρομαντισμο για την "επανασταση". Αλλα να επικροτουν την καταστροφη εργων ζωης? Μονο ατομο που δεν δημιουργησε ποτε τιποτα στην ζωη του επικροτει κατι τετοιο!
ΥΓ εργοτελινα τι ελεγε ο Μιμης (ανδρουλακης υποθετω?)?
SG,
αντιλαμβάνομαι το σοκ που σου προκάλεσε η είδηση, αλλά έχε υπόψη ότι εδώ στο Ελλάντα τα αναμένουμε αυτά και οι ερευνητές παίρνουν τις προφυλάξεις τους.
Πχ, τα δεδομένα που κατασχέθησαν, κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν μπακαπαρισμένα (τελευταία στιγμή) και κάπου αλλού, καθώς η πιθανότητα να εισβάλουν οι φοιτητές στα γραφεία είναι σημαντική, σε κάθε κατάληψη. Γνωστά πράγματα, έχουν συμβεί πολλές φορές.
Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι πάνω-κάτω όπως τα λες. Υπάρχουν αυτοί που κάνουν έρευνα και αυτοί που την κατάσχουν.
SG, δεν διαφωνούμε.
Να προσθέσω ότι αυτό που με πειράζει πιο πολύ δεν είναι η πράξη (ακόμη και αν την θεωρώ αποτρόπαια). Με πειράζει όταν γίνεται χωρίς τις σχετικές συνέπειες (και αυτό πάει κυρίως στους πολιτικούς). Πραγματικά σέβομαι ένα άνθρωπό που λέει ότι "θα τα καταστρέψω όλα, το ξέρω ότι μπορεί να πάω φυλακή (π.χ.) αλλά αυτό που πιστεύω είναι πιο σημαντικό". Με αηδιάζει ο τραμπούκος που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ρισκάρει τίποτα.
Mίμης Ανδρουλάκης: Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
«Ανθρωπιστική καταστροφή αντιπροσωπεύει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ειδικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση καταστρέφει τους ανθρώπους. Το βασικό είναι η απόλυτη δημοσιοϋπαλληλοποίηση του πανεπιστημίου. Άχρηστος καθηγητής να είσαι, άριστος να είσαι τον ίδιο μισθό θα πάρεις. Ότι πιο εξευτελιστικό υπάρχει σήμερα θεωρείται προοδευτικό στο πανεπιστήμιο».
«Μια κίνηση πρέπει να γίνει, αλλά δε νομίζω να την κάνει κανείς, να σταματήσει το Κράτος να έχει δημόσιους υπαλλήλους καθηγητές. Ο καθηγητής πρέπει να αξιολογείται και αυτό να συνδεθεί με το μισθό του».
«Το Κράτος πρέπει να αποδεσμεύσει πλήρως τα πανεπιστήμια και να δημιουργήσει μέσα στο κρατικό σύστημα μια εσωτερική αγορά. Να φέρει τον ανταγωνισμό και την ποιότητα στα πανεπιστήμια και να συνδέσει σταδιακά την αξιολόγηση με την χρηματοδότηση».
απο εδω
ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ;;...
ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΛΑ...
Καταστρεφουμε την Τεχνολογια
γιατι δημιουργει ..ανεργία...
Λουδιτισμός,απο το λινκ του Ιού
που εδωσα πιο πανω...
υπαρχει Ιδεολογια πισω...
αν βεβαια δεν πουλησουν
αυτα που εκλεψαν.......
Η Ιδιοκτησια ειναι κλοπη...
Και η Ερευνα ποιους εξυπηρετει;;
Το Κεφαλαιο....
να τα ξαναλεμε;...
... κι ύστερα εμείς ξοδεύουμε τις πολύτιμες ώρες μας για να συζητάμε για το πως μπορεί να καλυτερέψει αυτή η χώρα. Αν και προσπαθώ με νύχια και με δόντια να αποφεύγω υβριστικούς χαρακτηρισμούς, δε μπορώ παρά να συνυπογράψω το κείμενο του SG.
Με λούζει κρύος ιδρώτας μόνο με τη σκέψη ότι κάποιοι χούλιγκανς - δήθεν ιδεολόγοι – θα καταστρέφανε ότι θα είχα χτίσει με σκληρή δουλειά μηνών ή και χρόνων. Ελπίζω μονάχα οι άτυχοι (και λιγοστοί) ερευνητές των ελληνικών πανεπιστήμιων να μεριμνήσανε και να διατηρούσανε και back-up στο σπίτι τους.
Είναι να απορεί κανείς πως σύγχρονοι άνθρωποι αδυνατούν να σκεφτούν και να συμπεριφερθούν πολιτισμένα. Η εξέλιξη φαίνεται να άφησε αναλλοίωτη την Ελλάδα... τι διάλογο να κάνεις με ανθρώπους που δεν ξέρουν τίποτα άλλο εκτός από κραυγές και ρόπαλα;
Υ.Γ. Ο Μίμης καλά τα λέει αλλά το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιστρέφει ολοταχώς στο δρόμο που χάραξε ο Λαλιώτης.
@fancyrobot,TI XTYPIESAI?..
IDIOTIKO PANEPISTIMIO
THA ANOIXEIS?...
Ειλικρινά (νομίζω το έχω ξαναπεί) έχω την εντύπωση ότι ως χώρα είμαστε ο Τιτανικός, έχουμε το παγόβουνο μπροστά μας, και αντί να κοιτάμε πώς θα σωθούμε και θα το αποφύγουμε, τσακωμόμαστε για τις παραγγελιές στην ορχήστρα.
Γιώργο, δεν ξέρω αν το είπες τυχαία, αλλά υπάρχει τεράστιο υπόγειο παρελθόν μεταξύ ΕΑΑΚ και Λαλιώτη.
Συμφωνώ απολύτως με την αγανάκτησή σας για τους καταστροφείς, και επιπλέον λυπάμαι που --ας μην κοροϊδευόμαστε, κυρίως λόγω των επαπειλούμενων κυρώσεων στους "αιωνίους"-- έχουμε καταντήσει στο σημείο η πλειοψηφία των φοιτητών να συντάσσεται πίσω από τέτοια γελοία ανθρωπάρια.
Θα μου πείτε, τί θέλεις, να διαιωνίζεται η "αιώνια" φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση? Όχι. Αλλά ταυτόχρονα πιστεύω πως δεν χρειαζόταν τέτοιος αιφνιδιασμός, που να συμπεριλαμβάνει και εκείνους που εισήχθησαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση υπό διαφορετικούς κανόνες. Δεν αρκούσε να εφαρμοστεί το ανώτατο όριο σπουδών για όσους εισάγονταν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου? Στο κάτω κάτω, το σβήσιμο μερικών αριθμών μητρώου από τους υπολογιστές των γραμματειών είναι που θα αναβαθμίσει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια?
Όχι τίποτε άλλο, αλλά σοβαρότερες και προοδευτικότερες αλλαγές (αξιολόγηση, ιδιωτικά Πανεπιστήμια) κινδυνεύουν να ναυαγήσουν εξαιτίας της αντίδρασης πολλών φοιτητών σε ένα εντελώς διαφορετικό (και πολύ λιγότερο σημαντικό) ζήτημα.
Ποιά είναι γνώμη σας επ'αυτού?
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, προσωπικά αποφοίτησα από την σχολή μου (τετραετούς φοίτησης) με καθυστέρηση ενός χρόνου. Δεν είναι και να υπερηφανεύομαι, αλλά δεν νομίζω πως μπορεί να μου αποδώσει κανείς και... συναδελφική αλληλεγγύη στους αιώνιους.. :-)
Θα συμφωνήσω με το τελευταίο σχόλιο του Ανώνυμου. Δε νομίζω ότι το θέμα των "αιωνίων" είναι το σημαντικότερο. Έτσι κι αλλιώς, τον εαυτό τους βλάπτουν κυρίως οι περισσότεροι (ή ίσως, και να τον οφελούν, εξαρτάται...). Πάντως δεν πρόκειται για καμιά εμπνευσμένη μεταρρύθμιση δα. Μια απλή, άνευρη, δίχως ιδεολογικό προσανατολισμό τακτοποίηση. Όσο με αηδιάζουν οι "αριστεροί" ψευδο-επαναστάτες άλλο τόσο με εκνευρίζουν και οι "δεξιοί" "νοικοκυραίοι" που κοιτάνε την επιφάνεια και χάνουν την ουσία. Και δίνουν και αφορμές για επαναστατική γυμναστική στον αριστερόχλο.
s_g, δεν παρέθεσες το πιο σημαντικό κομμάτι του άρθρου:
«Εκαναν έρευνα για λογαριασμό ακόμη και του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ένας φοιτητής
Ναι, το μάθαμε και αυτό. Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε άντρα προώθησης του αμερικανικού ιμπερεαλισμού!
Η απόλυτη παράνοια.
@S_G:
Σε αυτα τα παιδια, κανεις δεν τους ειπε οτι ετσι δεν θα κερδισουν τιποτα στην ζωη τους?
Κανεις καθηγητης τους δεν τους εμφυσησε λιγη αγαπη για την επιστημη και την ερευνα?
Κανεις γονεας δεν τους εδειξε την ομορφια του να δημιουργεις για τον εαυτο σου αντι να θες να κλεβεις τους αλλους?
Καλές ερωτήσεις και απλές απαντήσεις:
Κανείς,
κανείς,
κανείς.
Περίμενε να πας στο στρατό και θα δεις αρκετά εξωτικά δείγματα συμπατριωτών σου...
...από κάπου πρέπει να αρχίσει κάποιος όμως... και στο εξωτερικό όπου πολλοί δουλευουν και σπουδάζουν ταυτόχρονα, έχουν βρει κάποιες λύσεις που μπορούν με παραλλαγές να εφαρμοστούν στην Ελληνική πράγματικότητα.
Ενα από τα προβλήματα της ΝΔ είναι το ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ στελέχη. Δυστυχώς η Μαριέττα δεν φαίνεται να μπορεί να παίξει το ρόλο τηςε μεταρρυθμίστριας, λίγο θείτσα μου φαίνεται. Όπως και ο Πολύδωρας μου προξενεί γέλιο με τις ούφο δηλώσεις του.
Δεν θα είχε σημασία αν είμασταν Σουηδία το 1980. Δυστυχώς, λόγω της ανικανότητας αυτών των ανθρώπων, μπορεί να μη γίνουν και οι αλλάγές που τις έχει ανάγκη η χώρα, όσο και αν ο λαός φαινεται ότι μετά από 20 και βάλε χρονια σοσιαλισμό καταλαβαίνει ότι με αυνανίες δε γίνεται δουλειά.
Δυστυχώς όμως ο λαός δεν αρκεί να "βάλει μυαλό" (του πο%^$τη, κάποτε θάβαζε) πρέπει να έχει και ΗΓΕΤΕΣ. Ε, δεν τους έχει. Ουτε στην κυβέρνηση, ούτε στην αντιπολίτευση η οποία και αυτή έχει κατεξευτελιστεί με τις παλινδρομίες τις.
Αμα δεν έχεις τα cohones να διοικήσεις, θα άγεσαι και φέρεσαι από παιδάκια 11 χρονών, από τσογλαναρίες που όλοι τους μισούν (γιατι και ΠΑΣΟΚ να είσαι, άμα δείχνει η τηλεόραση οτι οι "φοιτητές" τα σπάνε -άσχετα αν είναι προβοκάτσια ή όχι- δε μπορείς να συνταχθείς μαζί τους, όσο και αν εκείνο που σε νοιάζει δεν είναι η Ελλάδα αλλά το να πέσει η ΝΔ) αλλά κανείς δε μιλάει μη θίξουμε το σαθρό οικοδόμημα της "δημοκρατικής" τσαντηρο-Ελλάδας των 30 τελευταίων χρόνων.
Α, ρε Ανδρέα, τι σου χρωστάγαμε...
αν και προφανως αυτο το κειμενο δεν το γραψα τοσο για να δωσω επιχειρηματα οσο για εκφρασω την απιστευτη οργη μου (ναι Γιωργο, ουτε εγω συνηθιζω τους χαρακτηρισμους. αλλα σημερα πια!), ηρθαν καποια σχολια που ειναι νομιζω αρκετα ουσιαστικα:
λεει ο παναγιωτης:
"Να προσθέσω ότι αυτό που με πειράζει πιο πολύ δεν είναι η πράξη (ακόμη και αν την θεωρώ αποτρόπαια). Με πειράζει όταν γίνεται χωρίς τις σχετικές συνέπειες (και αυτό πάει κυρίως στους πολιτικούς)."
Ακριβως! Αλλα ειναι ενα γενικο φαινομενο οι πολιτικοι μας, ακομα και αν θελουν να κανουν το καλο, να πραττουν σαν φοβιτσιαρηδες ερασιτεχνες.
Δεν ξερω γμ αν ειναι καταλοιπο του Παπανδρεϊσμου, αλλα σε οποιαδηποτε χωρα σεβεται τον ευατο της, τετοια πραγματα δεν γινονται. Η πολιτεια το δηλωνει και μενει σταθερα στην γραμμη της: οποιος παραβιαζει τα δικαιωματα των αλλων, θα τιμωρειται οπως προβλεπει ο νομος. Οποιος καταστρεφει ερευνα θα τιμωρειται οπως αρμοζει (μια καλη ιδεα θα ηταν να τον βαλουν να την αναπαραγει ή να πληρωσει τον μισθο αυτων που θα πρεπει να την ξανακανουν).
Ταυτοχρονα ομως με την συνεπη σταση, πρεπει και ως πολιτικος να εξηγεις με θαρρος τις πολιτικες σου! Πολυ καλη η κριτικη του Π.Μανδραβελη. Η κ.γιαννακου πηγε να κανει κατι καλο, αλλα στην ζουλα και χωρις την κυβερνηση να την στηριζει ολοψυχα. Ε δεν γινονται ετσι τα πραγματα, ετσι αφηνεις χωρο για παραπληροφορηση και φοβο! σωστα παρατηρησαν εδω μερικοι, οτι το πιο αδιαφορο για την χωρα μετρο, η ρυθμιση για τους αιωνιους φοιτητες, πιθανοτατα
ενωσε παραγωγικους και σαπιους φοιτητες, εναντιον της κυβερνησης. Αυτο, γιατι οπως εχω ξαναπει, στην Ελλαδα ειμαστε των ακρων. Εχουμε τα θαυματα των τριων ημερων, απο την ακραια ελλειψη κανονων πηδαμε στην υπερβολικα αυστηρη ρυθμιση. Οπως με τα ΙΧ, που κανονικα η Αθηνα ειναι η πολη με τους περισσοτερους ατιμωρητους μεθυσμενους οδηγους στην Ευρωπη, αλλα μερικες μερες παθαινουν οι αρχες αναλαμπη και κανουν κατασχεσεις αυτοκινητων για μια μπυρα παραπανω!
(Παρενθεση περι υπερβολικης αυστηροτητας: Δεν χρειαζοταν φυσικα να ισχυσει το οριο των 1,5*ν χρονων σπουδων, για παιδια που ηδη εχουν ξεκινησει να σπουδαζουν. Ουτε φυσικα ειχε νοημα η πληρης αποβολη των φοιτητων στα 6 χρονια, αλλα η σταδιακη επιβαρυνση τους με διδακτρα ας πουμε. Και φυσικα πολλοι φοιτητες που κανουν διαλειμμα στις σπουδες τους, θα επρεπε να ξερουν οτι το ρολοϊ σταματαει για αυτους. Το οριο δεν ειναι 1,5ν χρονια απο την στιγμη που εγγραφεσαι, αλλα 1,5ν χρονια που εισαι εγγεγραμμενος. Φυσικα αν θες να μην γραφτεις εναν χρονο για να δουλεψεις πχ, ειναι δικαιωμα σου!)
"Καλές ερωτήσεις και απλές απαντήσεις:
Κανείς,
κανείς,
κανείς."
τοτε τι δουλεια εχουν αυτα τα ατομα στο πανεπιστημιο σαν φοιτητες και καθηγητες?
ΥΓ cojones γραφεται γμ :-)
ΥΓ2 εργοτελινα ενδιαφερον το λινκ. Αν και ποτε δεν καταλαβα τους λουδιτες...
ΥΓ3 Σπασικλα, σωστα αυτο το ξεχασα! Ειμαι σιγουρος οτι το ιδρυμα Ερευνων εφτιαχνε βομβες καθοδηγουμενες με λεηζερ που θα πωληθουν στο Ισραηλ για να εκτελει ενοχλητικους στην Γαζα!
Πολύ ενδιαφέρον ο τίτλος. Και ακόμα πιό ενδιαφέρον ότι ειπώθηκε από μαρξιστή. Θα ήθελα περισσότερες επεξηγήσεις.
Είναι και δική μου σκέψη. Στη χώρα μας ενδιαφερόμαστε μεν, και καλώς, για τον εργαζόμενο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, και λοιπούς αναξιοπαθούντες, αλλά δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για τους ταλαντούχους, τους ευφυιείς και δημιουργικούς που εκδιώκονται στο εξωτερικό από τις διάφορες τοπικές "δικτατορίες των μετρίων". Αυτοί δεν κάνουν καταλήψεις. Σηκώνονται και φεύγουν. Και η χώρα χάνει το καλύτερο της δυναμικό.
Δίνουμε χρήματα για "κοινωνικό τουρισμό" και όχι για έρευνα. Αυτό λέει πολλά για τις προτεραιότητες μας ως χώρα.
Οι αναξιοπαθούντες είναι η πρόφαση, η συναισθηματική νομιμοποίηση, προκειμένου κάποιοι μέτριοι να μπορούν να στήσουν ένα πολυπλόκαμο μηχανισμό εξουσίας που οικειοποιείται την εργασία των πραγματικά δημιουργικών (και οι οποίοι στην τελική αν αφήνονταν να λειτουργήσουν ελεύθερα θα προσέφεραν πολλά περισσότερα στους αναξιοπαθούντες από τους αυτόκλητους υπερασπιστές τους).
Το μόνο πρόβλημα στην πρακτική αυτή είναι το brain drain. Το ότι οι ικανοί μπορούν να σηκωθούν και να φύγουν και να τους αφήσουν χωρίς θύματα να εκμεταλλευτούν. Όσο πιο ελεύθερες γίνονται οι μετακινήσεις μας και πιο εύκολη η μετανάστευση, τόσο θα αποδυναμώνεται ο βρόγχος που έχει περάσει αυτή η δικτατορία της ανικανότητας πάνω στην κοινωνία.
Όσο μεγαλώνω πιστεύω ότι η μετανάστευση από την Ελλάδα δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση (οποιουδήποτε σέβεται τον εαυτό του, στον εαυτό του).
Το αστείο στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας είναι που γράφει ότι ένας φοιτητής υποστήριζε πως «Εκαναν έρευνα για λογαριασμό ακόμη και του ΝΑΤΟ».
Για ποιόν ήθελες να κάνουν έρευνα ρε ηλίθιε φοιτητοπατέρα: για τη Βόρεια Κορέα ή για το Ιράν; :/
Kαι το Ιντερνετ...απο το Νατο
δεν ξεκινησε;;..
"θα σταματήσουμε οποιαδήποτε έρευνα δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των φοιτητών" δήλωσε ένας από αυτούς τους μαλάκες.
Εντάξει μεγάλε βρήκαμε ένα καλό προγραμματάκι για να χακέψεις τη σχολή σου και να αλλάξεις τους βαθμούς σου. Εντάξει τώρα ; να συνεχίσουμε την έρευνα;
Αφήνω το γεγονός ότι δε μας εμπστευόταν κανένα ξένο ίδρυμα (εκτός του ΝΑΤΟ που είναι φίλοι μας μην ξεχνιόμαστε) αξιόλογα ερευνητικά μετά από αυτό και οι Έλληνες θα πάρουν τα πενιχρά δικά τους να τα πάνε στην Ουγγαρία.
Είναι λυπηρό νέα παιδιά να νοιώθουν απειλή από την έρευνα , την εξέλιξη δηλαδή ,τη δημιουργία. Δηλαδή τι λυπηρό , ανησυχητικό για το μέλλον της χώρας είναι.
Αν ο εχθρός σου είναι η έρευνα και η εξέλιξη τότε μάλλον η θέση σου είναι στη Σαουδική Αραβία παρέα με τους μουλάδες να προσκυνάς τον Αλλάχ (ή τα ΕΑΑΚ).
Μα τι περιμένεις από άτομα που φωνάζουν "δε θέλουμε μόρφωση, θέλουμε πτυχίο" και την ίδια ώρα διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των πτυχίων τους.
Εγώ αναρωτιέμαι αν θα τους σταματήσει ποτέ κανείς μας.
Αλλά φταίει και η κυβέρνηση. Αυτός ο Κωστάκης μόνο να βλέπει dvd ξέρει. Μόνο στις εθνικές επετείους εμφανίζεται πλέον. Όταν πρέπει να πάρει και καμιά απόφαση της προκοπής, το παίζει σοσιαλιστής...
εμένα πιο πολύ με ανησυχεί το ότι τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις αντιμετωπίζονται από την ελληνική "κοινωνία" ως φυσιολογικές και πρέπουσες.
Δηλαδή δεν είναι τόσο πρόβλημα πολιτικής βούλησης, όσο πρόβλημα των πολιτών. οι ίδιοι μου φαίνεται δεν ξέρουμε αν θέλουμε ή δε θέλουμε δυνατά πανεπιστήμια, αν θέλουμε ή δε θέλουμε δυνατά εργαστήρια και έρευνα.
Προφανώς για μένα σχετίζονται όλα με το κατά πόσο
α) είμαστε ώριμη και συνειδητοποιημένη κοινωνία με στόχους
β) είμαστε εργατικοί και πρόθυμοι να επενδύσουμε για μακροπρόθεσμα οφέλη.
Το «δε θέλουμε γνώσεις, θέλουμε πτυχίο» σημαίνει δε θέλουν σκόρπιες γνώσεις (βλ. διάφορα «επιμορφωτικά» σεμινάρια τύπου δια βίου εκπαίδευση), αλλά μια σφαιρική εμβάθυνση πάνω στο γνωστικό αντικείμενο, το οποίο μέσες άκρες εξασφαλίζεται από ένα πτυχίο ΑΕΙ. Το αναλύω εδώ γιατί βλέπω να μη κατανοείται το σύνθημα.
Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το μονόχνοτο που επικρατεί εδώ μέσα. Δε βλέπω διάθεση να δείτε την οπτική γωνία αυτών που διαπομπεύετε. Οι «αγωνιστές» δεν είναι ανεγκέφαλοι τραμπούκοι. Κάθε κίνηση, κάθε σύνθημα έχει τη σημειολογία του, όσο ξένα και να φαίνονται στον τρόπο σκέψης και αντίληψής σας.
Και εμένα θα με εκνεύριζε αν μου αφαιρούσαν το σκληρό με τα ερευνητικά μου πονήματα, αλλά κρατάω backup, καθώς σε ένα σκληρό μπορεί να συμβούν διάφορα. Δηλαδή δε νομίζω να χάθηκε η δουλειά των ανθρώπων.
Τέλος θα ήθελα να αναλύσω το «η χώρα που θυσιάζει τους αετούς για να ζήσουν οι κότες». Οι κότες είναι παραγωγικά όντα. Εκμεταλλευόμαστε τα αυγά τους, τα πούπουλά τους και το ίδιο τους το κρέας. Ο αετός είναι ένα χαραμοφάγικο αρπακτικό. Εγώ προσωπικά προτιμώ τις παραγωγικές κότες.
Σε σημειολογικό επίπεδο η φράση αυτή δεν έχει να κάνει σε τιποτα με την υλική παραγωγή των εν λόγω πτηνών αλλά με το πόσο ψηλά μπορούν να πετάξουν.
Αν υποθέτω σωστά είναι δανεισμένη από μια ανάλογη φράση του Λένιν για τη Ρόζα Λούξεμπουγκ. "Ενας αετός μπορεί κάποτε να πετά πιο χαμηλα από μια κότα αλλά δεν παύει να ναι αητός. Και για μας η Λουξεμπουγκ ήταν αετός" (ή κάπως έτσι).
Καταλαβαινεις φυσικά ότι η λύση του backup δεν συνιστά συμβολικά παρά ενα ζευγαρι εφεδρικών φτερών για την περίπτωση (βεβαιότητα) που καποιοι σ αυτη τη χώρα θα βρεθούν να μας πετσοκόψουν.
Η απορία μου λοιπόν είναι γιατί μας θεωρείς απόλυτους όταν παλεύουμε ενάντια σ αυτούς τους "κάποιους" αντί να συστήνουμε στους ερευνητές μας τη λύση της ρεζέρβας.
"Αυτός ο Κωστάκης μόνο να βλέπει dvd ξέρει. (...) Όταν πρέπει να πάρει και καμιά απόφαση της προκοπής, το παίζει σοσιαλιστής..."
Θα τον έπεισε φαίνεται η επιχειρηματολογία του Libertynet, του τρομερού διδύμου, και του μεσιέ Καρύπογλου, για την μεγάλη εγγύτητα της Σοσιαλιστικής αριστεράς στον... φιλελευθερισμό!
[συγγνώμη για το off-topic]
Το «δε θέλουμε γνώσεις, θέλουμε πτυχίο» σημαίνει δε θέλουν σκόρπιες γνώσεις (βλ. διάφορα «επιμορφωτικά» σεμινάρια τύπου δια βίου εκπαίδευση), αλλά μια σφαιρική εμβάθυνση πάνω στο γνωστικό αντικείμενο, το οποίο μέσες άκρες εξασφαλίζεται από ένα πτυχίο ΑΕΙ. Το αναλύω εδώ γιατί βλέπω να μη κατανοείται το σύνθημα.
GGL,
Αν αυτό είναι που εννοεί το σύνθημα, τότε είναι ένα αποτυχημένο σύνθημα. Γιατί δε λέει αυτό που εννοεί. Λέει ότι δε θέλουν ΓΝΩΣΕΙΣ. Και λέει ότι θέλουν ΠΤΥΧΙΑ.
Δε βλέπω διάθεση να δείτε την οπτική γωνία αυτών που διαπομπεύετε.
Νομίζω ότι υπάρχει αυτή η οπτική γωνία, άλλο τώρα το αν δε συμφωνείς με τον τρόπο που αυτή κρίνεται εδώ μέσα.
Πιστεύω ότι στην πλειοψηφία τους αυτοί που διαμαρτύρονται είναι ανήξεροι τεμπέληδες, που θέλουν να πεθάνει η κατσίκα τού γείτονα. Οι υπόλοιποι είναι ιδεολόγοι, που όμως προσπαθούν να επιβάλουν τις θέσεις τους με παράνομη βία, κάτι που δε με βρίσκει σύμφωνο.
Πού διαφωνείς με αυτά;
Promitheus
Το τελευταίο μέρος του προηγούμενου σχολίου μου ήταν αφενός αστεϊσμός και αφετέρου ένα παράδειγμα πως μπορείς να δεις κάτι υπό μια διαφορετική γωνία. Προφανώς κατανοώ τον S G στο θέμα περί κότας και αετού.
Έχω ακόμα μια αμφιβολία αν καταλάβατε για πιο λόγο έπραξαν ό,τι έπραξαν οι καταληψίες, εγώ πάντως παραδέχομαι ότι δεν το έχω καταλάβει εν πολλοίς και έως ότου το καταλάβω δε δύναμαι να τους παλέψω, ούτε να συνταχθώ μαζί τους.
Thrass
Διαφωνώ μαζί σου Thrass. Δεν υπάρχει η οπτική του «προσπαθώ να μπω στη θέση του πολιτικά αντίθετού μου και να κατανοήσω ποια συμφέροντα επιδιώκει ή προασπίζεται». Γνωρίζοντάς με ξέρεις ότι οι πολιτικές απόψεις αυτού του blog με βρίσκουν εν γένει αντίθετο. Ο λόγος που το διαβάζω είναι ότι με ενδιαφέρει η αντίθετη άποψη και προσπαθώ όσο μπορώ να την κατανοήσω και να την αναλύσω. Ο σεβασμός μου εξάλλου σε εσένα και στην προτροπή σου με ώθησε να επισκέπτομαι αυτό το blog. Δυστυχώς όμως βλέπω και εδώ μία συμπεριφορά παρόμοια με του http://athens.indymedia.org/ που αν και μου είναι μακράν εγγύτερο πολιτικά με ενοχλεί με τη συμπεριφορά του προς όσους έχουν αντίθετη πολιτική άποψη. Η απαξίωση του αντίθετου δεν είναι επιχείρημα υπέρ των δικών μας θέσεων.
Συμφωνώ ότι μάλλον οι περισσότεροι λειτουργούν μη συνειδητοποιημένα, αλλά διαφωνώ ότι είναι ράθυμοι χαιρέκακοι. Όσο για τη βία των ιδεολόγων σου υπενθυμίζω ότι η βία τους ακολουθεί τον 3ο νόμο του Νεύτωνα και το βασικό νόμο στις κοινωνικές συγκρούσεις, ο οποίος λέει ότι η κάθε κοινωνική ομάδα προασπίζεται τα συμφέροντά της με ό,τι όπλα θεωρεί αυτή χρηστά. Η σύγκρουση των συμφερόντων αυτή τη στιγμή είναι σημαντική και αυτό έχει συνέπειες…
ggl δεν νομιζω οτι εχεις δικιο. Κατα πρωτον εχουμε υπαρξει μαθητες και φοιτητες και ξερουμε περιπου την νοοτροπια των καταληψεων. Ειναι πραγματικα μεγαλη δοση χαβαλες, μεγαλη δοση τυφλη αντιδραση, μια δοση απιστευτη ιδεοληψια και μια δοση παραπλανημενα παιδακια που προσπαθουν να κανουν κατι για τον κοσμο με τον λαθος τροπο. Φυσικα ελαχιστοι συνειδητοποιουν το ποσο φασιστικο ειναι να κλεινεις την σχολη με το ζορι.
Ομως δεν μπορεις να λες οτι δεν προσπαθουμε να μαθουμε τηνξ αποψη των αλλων. Ο αβαταρ ανεφερε τις αναζητησεις του με μαρξιστες (προσωπικα το βρισκω δυσκολη και μαζοχιστικη δουλεια, αλλα τεσπα). Εγω ψαχνω απεγνωσμενα ενα μπλογκ ή μια σελιδα ή τελοσπαντων μια ομαδα με σοβαρο αντιλογο. Τα αιτηματα που εχω δει σε φοιτητικες παραταξεις ειναι απλα τραγικα: καλο παραδειγμα το δεν θελουμε γνωσεις, μονο πτυχιο. αλλα και χειροτερα τα δεν θελουμε αξιολογηση (γιατι? αυτο μονο ως διαπλοκη με τους καθητισκους εξηγειται), δεν θελουμε λεει το Συμπληρωμα Πτυχιου της Μπολωνια (μιλαμε για πληροφοριακο εντυπο!!), δεν θελουμε Πιστωτικες Μοναδες Σπουδων (αλλοι φοιτητες παρακαλουν για ενα τετοιο συστημα με ευελειξια στα μαθηματα που διαλεγεις!), δεν θελουμε ασυλο για ελευθερη διακινηση ιδεων αλλα ασυλο για τους τραμπουκους (γιατι τιποτα αλλο δεν σημαινει η σημερινη κατασταση)...
Ειναι αναμενομενα ολα αυτα βεβαια, καθως θεωρω ηδη τραγικωμικο να ανηκεις σε φοιτητικη παραταξη-αγελη σημερα.
Τωρα στην μπλογκοσφαιρα, αυτοι της αντιθετης οχθης που γνωριζω και σεβομαι γενικα, οπως το Ιστολογιο, το αγκητ προπ, οι Διαστασεις ή ακομα και το Ριαλιτυ Τεηπ ή το θεωρειν (που ενιοτε διαφωνουμε ενιοτε συμφωνουμε), αυτη την φορα απλα δεν λενε κατι για το θεμα ή συμφωνουν! Στο διαμπλογκ μονο βλεπω καποια διαφωνια αλλα να πω την αληθεια, ακομα προσπαθω να ξεσταχυασω δυνατα επιχειρηματα αναμεσα σε πολυσυζητημενες και εμφανως ακυρες ιδεες. Ετσι μουρχεται να γραψω εγω εναν αντιλογο για να γινει συζητηση!
Αν εχεις εσυ αντιλογο, θα ενδιαφερομουν πολυ να τον ακουσω...
και για να μεινουμε λιγο στο θεμα:
Θεμης Λαζ.:
"Πολύ ενδιαφέρον ο τίτλος. Και ακόμα πιό ενδιαφέρον ότι ειπώθηκε από μαρξιστή. Θα ήθελα περισσότερες επεξηγήσεις."
υποψιαζομαι οτι ο προμηθεας εχει δικιο για την καταγωγη της φρασης. Γενικα ο τυπος νομιζω ηταν πληρως απαγοητευμενος με την αναξιοκρατια και την διαφθορα στην Ελλαδα. Το οτι ειναι μαρξιστης δεν σημαινει οτι ειναι και σοσια-ληστης, δεν σημαινει οτι θελει να γινει χαραμοφαης δημοσιος υπαλληλος και να ζει εις βαρος των αλλων (βασικα δουλευε σε ιδιωτικο σχολειο τελικα!) :-)
Νομιζω οτι αν αυτος ο ανθρωπος ηταν τωρα 20ρης θα ηταν Ρωλσιανος φιλελευθερος...
Και το βασικο ειναι αυτο που λες και εσυ: σε αυτην την χωρα καταστρεφουμε τα πιο δημιουργικα μας ατομα για να χαρουν οι πιο τεμπεληδες.
Γιατι οπως λεει και ο Ροαρκ δεν ειναι οι αναξιοπαθουντες που προστατευονται στην Ελλαδα (κατι το οποιο δεν θα εβρισκε κανεναν ανθρωπο αντιθετο), ειναι οι αναξιοι που μαζευουν ολα τα προνομια και συνηθως τρωνε και τους υπολοιπους.
Και δυστυχως νομιζω οτι οσο οι καλυτεροι μας απηυδιζουν και παρατανε την Ελλαδα, τοσο δυσκολοτερο γινεται να χτιστουν οι θεσμοι που θα προστατευουν την δημιουργια απο τους λαφυραγωγους χαραμοφαηδες. Πραγματα με (αρκετο) πεισιμισμο μπορεις να δεις την Ελλδα να καταληγει ενα νεκροταφειο με τα ορνια να ξεμενουν απο θυματα και να τρωνε το ενα το αλλο...
"Η απαξίωση του αντίθετου δεν είναι επιχείρημα υπέρ των δικών μας θέσεων."
Πώς ακριβώς απαξιώνουμε τους αντίθετους; Η ωμή βία δεν είναι λύση για οποιονδήποτε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη μεσα σε μια ειρηνική χώρα, θεωρείς απαξίωση τους χαρακτηρισμούς που πηγάζουν από την χυδαία παραβίαση της παραπάνω αρχής;
Για να καταλάβεις πόσο άστοχη είναι η απόπειρα ταύτισης φαντάσου την τυχη ενός διαφωνουντα αν στεκονταν χτες αναμεσα στο κτιριο της Επιτροπής Ερευνών και στους κάφρους που το κατέλαβαν.
η κάθε κοινωνική ομάδα προασπίζεται τα συμφέροντά της με ό,τι όπλα θεωρεί αυτή χρηστά.
GGL,
Στην πολύ συγκεκριμένη περίπτωση, τι διαφορά έχει αυτό από την πρακτική των δικτατόρων; Δε βλέπω καμιά.
Πρώτη φορά βλέπω - διαβάζω τον ΣΓ τόσο οργισμένο. Από την άλλη δεν μπορεί κανείς αντικειμενικά σκεπτόμενος να του καταλογίσει υπερβολή σ' αυτά που λέει.
Στο τέλος με την πίκρα που έβγαλε μου θύμισε έντονα τον Καββαθά (από το περιοδικό "4 Τροχοί").
Το σχόλιο του Roark είναι τραγικά έξυπνο:
"...ως χώρα είμαστε ο Τιτανικός, έχουμε το παγόβουνο μπροστά μας, και αντί να κοιτάμε πώς θα σωθούμε και θα το αποφύγουμε, τσακωμόμαστε για τις παραγγελιές στην ορχήστρα."
Παραδείγματα έχουν αναφερθεί πολλές φορές για την κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και γενικότερα (για να πιάσω και τον τίτλο του ποστ) στο πόσο χαραμίζει αυτή η χώρα τις ευκαιρίες.
Εδώ ρε είχε πεί ο υπουργός παλιότερα το αμίμητο για τους έλληνες εφοπλιστές (πάντως εγώ δεν ξέρω πολλά στα οποία οι άνθρωποι αυτής της χώρας διαπρέπουν διεθνώς και έχουν εκπληκτικά θετικά αποτελέσματα).
"Αν θέλουν να επενδύσουν ας έλθουν. Εμείς δε θα τους παρακαλέσουμε" (!!!!!)
Πιστεύω ότι όσοι έχουνε ακούσει αυτές και άλλες παρόμοιες δηλώσεις - νοοτροπίες και δεν άλλαξαν την επόμενη βδομάδα χώρα παραμονής (μεταξύ των οποίων και εγώ), τότε ας πρόσεχαν. Τι άλλο να πει κανείς?
"η μετανάστευση από την Ελλάδα δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση (οποιουδήποτε σέβεται τον εαυτό του, στον εαυτό του"
Mεγάλη κουβέντα Roark, Μεγάλη κουβέντα...
Θα προσπαθήσω να παραθέσω επιγραμματικά τις θέσεις μου S G.
Η παιδεία ενός ατόμου θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη των οικονομικών του δυνατοτήτων. Αν το προηγούμενο δε συμβαίνει, αναιρείται εξαρχής η ισότιμη δυνατότητα ανέλιξης των ατόμων μέσα σε μια κοινωνία. Το παραπάνω είναι ζημιογόνο για την κοινωνία καθώς δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό της στο έπακρο.
Προφανώς λοιπόν, η θέση μου είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας, είχα εξάλλου την ευκαιρία να τη δω να λειτουργεί στο εξωτερικό. Η ελληνική εκδοχή είναι ένα πολύ δυσλειτουργικό κακέκτυπο. Είναι κακέκτυπο, καθώς η παιδεία στην Ελλάδα στηρίζεται στον ιδιωτικό παράγοντα, τη λεγόμενη παραπαιδεία, η οποία σαρώνει το παιδαγωγικό σύστημα από τη πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια.
Τώρα οι λύσεις είναι δύο ή απαγορεύεις την ιδιωτική εκπαίδευση ή την καθιστάς ανταγωνιστικά μη βιώσιμη. Ο απαγορευτισμός με ξενίζει, είναι μια εύκολη λύση χωρίς να απαιτεί την βελτίωση της δημόσιας παιδείας. Το να κάνεις, όμως, τη δημόσια παιδεία κυρίαρχο του παιχνιδιού σημαίνει σοβαρές μακρόπνοες επενδύσεις.
Promitheus, S G, Thrass την μοναδική φορά που είδα υπουργό Παιδείας να προσπαθεί να κάνει πραγματικό διάλογο με την κοινωνία ήταν επί Σουφλιά. Από εκεί και πέρα έχω δει μόνο κινήσεις της μορφής αποφασίζουμε και διατάζουμε. Σε μια τέτοια «δημοκρατία» όπου οι κυβερνήσεις επιβάλλουν, χωρίς διάλογο ή με διάλογο κατ’ επίφαση, το τι νομίζουν αυτές ότι «πρέπει» να γίνει δε με ξενίζει διόλου η βία την οποία μέμφεστε. Η βία των φοιτητών κατ’ εμέ είναι απόρροια της βίας των κυβερνήσεων. Ο ένας χρησιμοποιεί τη βία του «δρόμου» και ο άλλος τη βία του κράτους. Οι δικτατορίες είτε μαύρες είτε κόκκινες χρησιμοποιούν τη βία του κράτους Thrass. Ίσως θα έπρεπε να αναλύσω περισσότερο το τι εννοώ με τη βία του δρόμου, αλλά ευελπιστώ ότι θα το καταλάβετε σωστά.
ggl=Anonymous στο προηγούμενο σχόλιο
αν και ισως θα επρεπε να μεταφερουμε την συζητηση ξεκινω συνοπτικα:
"Η παιδεία ενός ατόμου θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη των οικονομικών του δυνατοτήτων."
ευγενης στοχος σε γενικες γραμμες, αν και εξαρταται απο το τι θυσιαζεις για αυτον.
"αναιρείται εξαρχής η ισότιμη δυνατότητα ανέλιξης των ατόμων μέσα σε μια κοινωνία. Το παραπάνω είναι ζημιογόνο για την κοινωνία καθώς δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό της στο έπακρο."
αυτο για μενα ειναι ενα τεραστιο λογικο αλμα. Πρωτα απολα δεν ειναι καταγηκν κακο για την κοινωνια. Αλλα, κατα δευτερον, η κοινωνια δεν υπαρχει στην πραγματικοτητα, υπαρχουν ατομα. Κανεις δεν μπορει να υποχρεωσει ενα ατομο να θυσιαστει για ενα αλλο ή ακομα και για ολους τους αλλους (την "κοινωνια"). Εδω λοιπον ερχεται η θυσια που ελεγα, δεν ειμαι διατεθειμενος να θυσιασω ατομικα δικαιωματα για να εχουμε ισοτητα, ειδικα οταν δεν μου αιτιολογεις την ισοτητα παρα ως "καλη για την κοινωνια".
"Προφανώς λοιπόν, η θέση μου είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας, είχα εξάλλου την ευκαιρία να τη δω να λειτουργεί στο εξωτερικό"
αυτο κιαν ειναι λογικο αλμα. Ειπες θες καλη παιδια για ολους? Γιατι δημοσια και γιατι δωρεαν? Γιατι οχι διδακτρα για τους πλουσιοςυ και υποτροφιες για τους φτωχους? γιατι οχι ολα αυτα, αλλα με ιδιωτικα ΑΕΙ?
Και βεβαια θα διαφωνησω καθετα, οριζοντια και διαγωνια οτι για τα χαλια των δημοσιων ΑΕΙ φταιει η παραπαιδεια και οι ιδιωτες!! Ισα ισα, αυτα ειναι απαντηση στα χαλια της παιδειας, στις παρανοϊκες εισαγωγικες εξετασεις και στα σαπια ΑΕΙ.
"Τώρα οι λύσεις είναι δύο ή απαγορεύεις την ιδιωτική εκπαίδευση ή την καθιστάς ανταγωνιστικά μη βιώσιμη."
δεν σου εχει περασει απο το μυαλο οτι δεν απαγορευουμε ο,τι δεν μας αρεσει ή δεν κανει "καλο στην κοινωνια"? Το καπνισμα ας πουμε επιτρεπεται, παρολο που καταστρεφει καπνιστες και θεατες.
"την μοναδική φορά που είδα υπουργό Παιδείας να προσπαθεί να κάνει πραγματικό διάλογο με την κοινωνία ήταν επί Σουφλιά. Από εκεί και πέρα έχω δει μόνο κινήσεις της μορφής αποφασίζουμε και διατάζουμε."
οι καταληψεις επι Σουφλια ηταν ισως οι χειροτερες στην ιστορια (ρωτα τον ιδιο γιατι δεν ξανασχοληθηκε με την παιδεια ;-) ). επιμενεις οτι οι καταληψιες τα κανουν ολα αυτα λογω ελλειψης διαλογου?????
"Η βία των φοιτητών κατ’ εμέ είναι απόρροια της βίας των κυβερνήσεων"
αυτο πια δεν ξερω πως να το χαρακτηρισω! ποιος σας ειπε ρε οτι εχετε δικαιωμα να τα σπατε οταν η δημοκρατικη εκλεγμενη κυβερνηση κανει κατι που δεν σας αρεσει? Ειδικα σε ενα θεμα που δεν σας αφορα περισσοτερο απο καθε αλλο πολιτη!!! Το αν θα γινουν ιδιωτικα ΑΕΙ ειπα ειναι απλα θεμα δημοκρατιας και ατομικων δικαιωματων, δεν παιζει ρολο η γνωμη καμμιας μειονοτητας ή πλειονοτητας. Απτην αλλη, το αν θα εχουμε αξιολογηση, ορια στις σπουδες κτλ δεν ειναι κατι που θα ρωτησουμε τους καθηγητισκους ή τους καταληψιες αν ειναι σωστο! θα ρωτησουμε αυτους που τα πληρωνουν, τον Ελληνα φορολογουμενο που ειναι ο μονος αρμοδιος να πει τι θα γινουν τα λεφτα του!!
Η απαγόρευση δεν είναι μια από τις λύσεις πάντως, γιατί είναι ζημιογόνο για την κοινωνία καθώς δεν εκμεταλλεύεται το δυναμικό της στο έπακρο.
Κάποια άτομα έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους (εκπαίδευση), κάποια άλλα άτομα έχουν την δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουν και εμείς τους εμποδίζουμε.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο μέσος όρος των ικανών ατόμων στην κοινωνία και εμποδίζει την δημιουργία κάποιων -ίσως- καλύτερων πανεπιστημίων από τα υπάρχοντα.
Άραγε πόσοι από αυτούς τους επαναστάτες θα αντιστέκονταν σε μια πρόταση για πτυχία ΔΙΧΩΣ εξετάσεις; Εκεί θα βλέπαμε πόσο κόπτονται για το επίπεδο των σπουδών τους. Δεν μασσάμε.
Να φέρω άλλο ένα παράδειγμα:
Αν έρθει ένας πολύ καλός επιστήμονας από το εξωτερικό (ξένος) η κοινωνία ωφελείται ή όχι;
Αν λοιπόν αυτός ο καλός επιστήμονας δεν μας έρθει από το εξωτερικό αλλά δημιουργηθεί μέσα στην κοινωνία με δικά του έξοδα σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο (που δημιουργήθηκε με των έξοδα των ιδρυτών του) θα είναι όφελος να έχει ένα τέτοιο άτομο μέσα της ή όχι; Μήπως χάριν της ισότητας θα έπρεπε να του απαγορεύσουμε να αποκτήσει αυτήν την εκπαίδευση (δίχως να επιβαρύνει οικονομικά τους συμπολίτες του, και άρα αγοράζοντας την);
Άρα είτε μπορεί το Κράτος να δίνει υποτροφίες είτε όχι η απαγόρευση δεν είναι κάτι καλό. Αν δεν μπορείς να ψηλωσεις τους κοντούς η λύση δεν είναι να κοντίνεις τους ψηλούς, διότι συνεισφέρουν στον μέσο όρο ύψους της κοινωνίας. (δλδ είναι κάτι καλό ακόμα και στην περίπτωση που θεωρείς ότι δεν είναι ατομικό δικαίωμα των μεν να παρέχουν αυτήν την υπηρεσία και των δε να την χρησιμοποιούν) ;-)
Επιμένω αυτιστικά ότι "οι αγώνες" υποκινούνται από το καθηγητικό κατεστημένο για να μην έχουν ανταγωνισμό από άλλους φορείς και χάσουν τη μοναχοφαγία τους στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τα προνόμια τους.
Για αυτό το λόγο αφιονίζουν τους φοιτητές ενώ η ουσία είναι ότι ξέρουν πολύ καλά τι θα γίνει αν έρθουν οι ικανοί απέξω από διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια (που στο κάτω-κάτω της γραφής, το 99% των υποκριτων καθηγητάδως έχουν πτυχία από καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχουν ζήσει στο εξωτερικό οπότε ξέρουν πολύ καλά τι είναι αυτό που πολεμάνε) και στήσουν κάτι καλό.
Εκείνο που τους νοιάζει είναι αφενός να κουράζουν και να εξευτελίζουν τους ερχόμενους εκτός των τοιχών με ΔΟΑΤΑΠ και ΔΙΚΑΤΣΑ και λοιπές αυνανίες ώστε αυτοί να φεύγουν απηυδησμένοι από την επίτηδες παράλογη και εξουθενωτική Ελληνική πραγματικότητα, ενώ για εκείνους που έχουν μπεί εξ' αρχής σε Ελληνικό πανεπιστήμιο ή έρχονται απέξω και θέλουν να προχωρήσουν αποδεχόμενοι τον παραλογισμό, πρέπει προηγουμένως να περάσουν από πολλά τεστς υπομονής όπου θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι διατεθειμένοι να υποταγούν σε αυτή την πραγματικότητα και να δώσουν γην και ύδωρ στους κλειδοκράτορες της Ακαδημαϊκής ιεραρχίας στην Ελλάδα.
Θα αρκούσε μια αναφορά σε μια λίστα κεντρική αξιολόγησης της ΕΕ για το ποιά είναι τα καλά και ποιά είναι τα κακά πανεπιστήμια παγκοσμίως, τα υπόλοιπα περι ισοτιμιών, ΔΙΚΑΤΣΑ, ΔΟΑΤΑΠ κλπ είναι παπαριές, δηλαδή αν έρθει ενας PhD σε Rocket Science θα πρέπει να αποκτήσει "ισοτιμία", μάλιστα τη στιγμή που δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και δεν υπάρχει κανένας να τον κρίνει; )
"Ουαί, ουαί ημιν γραμματείς και φαρισαίοι υοκριται, οι την κάμηλον καταπίνοντες τον δε κόνωπα δυϊλίζοντες"...
gm2263:
Μια έκφραση αυτού του πνεύματος αποκλεισμού που λες παραπάνω είναι η μη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πολλά μεταπτυχιακά από το εξωτερικό (μετράει μόνο το πρώτο πτυχίο, για ευνόητους λόγους...)
s_g:
τοτε τι δουλεια εχουν αυτα τα ατομα στο πανεπιστημιο σαν φοιτητες και καθηγητες?
Ικανοποιούν τον πόθο των μικροαστών γονιών τους "να δουν τα παιδιά τους επιστήμονες", παίρνοντας ένα κωλόχαρτο, κατά προτίμηση σε πάπυρο...
Όλο το σύστημα εκπαίδευσης έχει δόμηθει πάνω σε αυτόν τον πόθο. Πολλά πανεπιστήμια, πολλές σχολές, πολλά χαρτιά, όλοι οι καλοί (και οι κακοί) χωράνε! Εισαγωγή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ με βαθμό 2, 3, 5...
Ψυχολόγος δεν είμαι αλλά πιστεύω ότι όλοι αυτοί που τα σπάνε ή εξασκούν βία στους γύρω τους κατά βάθος θα ήθελαν/έπρεπε να τα σπάσουν στο σπίτι τους, με τους αυταρχικούς γονείς τους που τους ανάγκασαν να υπομείνουν κάτι που σιχαίνονται. Αλλά εκεί χρειάζονται... cohones που λέει και ο gm2263.
basik:
Άραγε πόσοι από αυτούς τους επαναστάτες θα αντιστέκονταν σε μια πρόταση για πτυχία ΔΙΧΩΣ εξετάσεις;
Χτύπησες διάνα! Σε συνέχεια και των παραπάνω, πιστεύω ότι αυτό θα τους ικανοποιούσε απόλυτα και, ώρες-ώρες, σκέφτομαι ότι θα ήταν μια καλή λύση α) για να ξεβρωμίσει ο τόπος και β) για να αδρανοποιηθεί το "όπλο" των καταλήψεων. Περάστε από τη γραμματεία και πάρτε το πτυχίο σας. Ιδίως για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δε θα ήταν καθόλου κακό. Έτσι κι αλλιώς χαμένες ώρες είναι οι περισσότερες εκεί μέσα.
Καταρχάς να ενημερώσω τους συζητητές ότι ο GGL είναι περίπτωση ιδεολόγου (χωρίς να σημαίνει ότι είναι αδρανής), που μάλιστα είχε προσφερθεί κάποτε να με προστατέψει, για να μπορέσω να εκθέσω τις απόψεις μου (που ήταν αντίθετες από τις δικές του) μπροστά σε κάποιους βίαιους τύπους που συμφωνούσαν με τις δικές ΤΟΥ απόψεις (σε κατάληψη). Αυτά, για να ξέρουμε σε ποιόν μιλάμε.
ΟΚ, στην ουσία τώρα.
GGL,
Λες ότι έχεις δει "καλή δημόσια παιδεία" στο εξωτερικό, αλλά γνωρίζεις ότι εδώ μέσα έχουμε δει και την καλή ιδιωτική παιδεία του άλλου εξωτερικού.
Δε θα είχα πρόβλημα με την καλή δημόσια παιδεία, αν δεν απαιτούσε να δίνουν οι έχοντες στους μη έχοντες για να μορφώνονται. Προσωπικά δε μου αρέσει ο εξαναγκασμός (για αυτό δε μου αρέσουν ούτε οι υψηλές φορολογίες, έστω κι αν το χρήμα πήγαινε στην παιδεία). Δε λέω να καταργηθεί η δημόσια παιδεία, αυτό που λέω είναι ότι αν κάποιος θέλει καλή παιδεία για τα παιδιά του, να βάλει τον κώλο του κάτω να δουλέψει και να μην περιμένει ελεημοσύνες από τους άλλους.
Κι ας πάω τώρα στους "έχοντες". Ας υποθέσουμε ότι εγώ σκίζομαι στη δουλειά και βγάζω πολλά λεφτά. Τα οποία μετά δεν μπορώ να τα κάνω "καλύτερη παιδεία" για τα παιδιά μου, καθώς μου τα παίρνει το κράτος για να τα δίνει στα παιδιά αυτών που κάθονται και παίζουν τάβλι όλη μέρα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι καθόλου αξιοκρατική (σκίζομαι εγώ, για να μορφώνονται τα παιδιά των άλλων) και συνεπώς είναι εντελώς πέρα από τη φύση αυτών που πιστεύω.
Συμφωνώ πάντως ότι η δημόσια παιδεία χρειάζεται (αλλιώς η χώρα θα πάει κατά διαόλου, μη αντιστρέψιμα- και δε μ' αρέσουν οι ασταθείς καταστάσεις), αρκεί να υπάρχει και η ιδιωτική παραδίπλα. Και βέβαια θέτω ως όρο να μην προσπαθούμε να σπρώχνουμε την ιδιωτική παιδεία προς τα κάτω εντέχνως, για να είναι οι δύο ισοδύναμες. Κάποιος που θέλει να έχουν τα παιδιά του πολύ καλή παιδεία στην Ελλάδα, πάνω από τα σκατά της δημόσιας (όπως είναι αυτήν τη στιγμή), θα έπρεπε να μπορεί να το κάνει. Και αυτήν τη στιγμή ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ. Μη μου ζητάς τώρα να αρχίσω να συγκρίνω τα MIT, Caltech κλπ με το Καποδιστριακό, έτσι; Γιατί να μην έχουμε MIT κι εδώ (ή τουλάχιστον κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση);
Το να ανεβάσουμε σημαντικά το επίπεδο της δημόσιας παιδείας ταυτόχρονα, είναι απλώς αδύνατο σε μια φτωχή χώρα σαν την Ελλάδα, ειδικά από τη στιγμή που η έλλειψη αξιοκρατίας αφαιρεί τα κίνητρα από τους ανθρώπους για να στρωθούν στην προσπάθεια. Και γιατί να στρωθούν, αν τα σχολεία, τα νοσοκομεία κλπ είναι ίδια για όλους; Καταλαβαίνεις ότι κανείς ποτέ δε θα στρωθεί, αν δε δοθούν σημαντικά κίνητρα επιβράβευσης. Οπότε η χώρα θα παραμείνει φτωχή, εκτός αν αυτός που δουλεύει βγάζει λεφτά και στη συνέχεια ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ.
Τέλος, περνώ και στη βία του δρόμου. Είναι ασφαλώς ίδια με τη βία των τανκς στους δρόμους, μόνο που είναι χωρίς τανκς, δηλαδή. Κι ο Παπαδόπουλος εναντίον των αποφάσεων της δημοκρατίας κινήθηκε, συνεχίζω να μη βλέπω καμιά διαφορά.
Ερμ, δεν καταστράφηκε π[άντως τπτ από αυτά που πάρθηκαν και φυλλάσονται και πολύ προσεκτικά...
Ένα μικρό σχόλιο στο κείμενο το SG. Δεν τον ξέρω τον αρθρογράφο ούτε τάσσομαι υπέρ της συγκεκριμένης εφημερίδας αλλά μου φάνηκε ότι το άρθρο απλά κατέγραψε το γεγονός - δεν το εκθείασε. Σαν έντυπο η Ε μπορεί να τάσσεται υπέρ των τάδε γενικά, το δέχομαι, αλλά εμένα πάντως το κείμενο δε μου φαίνεται κι ιδιαίτερα ένθερμο υπέρ των φοιτητών.
Ε αφού δεν κατέστρεψαν οι κάφροι τα προιόντα του κόπου των ερευνητών (απλά τα "πήραν") τότε να τους ευχαριστήσουμε θερμά για τη μεγαλοψυχία τους και τον υψηλότατο βαθμό αυτοσυγκράτησης. Αντε και εις ανώτερα
"gm2263 said...
Επιμένω αυτιστικά ότι "οι αγώνες" υποκινούνται από το καθηγητικό κατεστημένο"
ναι αλλα οι φοιτητες τοσο κουτορνιθια ειναι ρε γμτ?
"μαντζ: Ψυχολόγος δεν είμαι αλλά πιστεύω ότι όλοι αυτοί που τα σπάνε ή εξασκούν βία στους γύρω τους κατά βάθος θα ήθελαν/έπρεπε να τα σπάσουν στο σπίτι τους, με τους αυταρχικούς γονείς τους που τους ανάγκασαν να υπομείνουν κάτι που σιχαίνονται."
υποψιαζομαι οτι εχεις ενα πολυ δυνατο σημειο εδω. τιποτα δεν φθειρει περισσοτερο απο το να κανεις κατι που δεν σε ενδιαφερει και δεν σου αρεσει. Και παρα πολλα Ελληνοπαιδα (σε αντιθεση με Γερμανους πχ που ειναι το αλλο ακρο και σπουδαζουν 10 χρονια ο καθενας, ο,τι τους κατεβει) λογω γονιων και ηλιθιων εξετασεων καταληγουν ετσι. ΔΕν ειναι περιεργο τοτε που σιχαινονται το πανεπιστημιο, την γνωση και την ερευνα...
θρασσ συμφωνω απολυτα.
"Ερμ, δεν καταστράφηκε π[άντως τπτ από αυτά που πάρθηκαν και φυλλάσονται και πολύ προσεκτικά."
αυτο ειναι αδιαφορο. Ποιος ειπε σε αυτους τους δικτατορισκους οτι εχουν το δικαιωμα να κρινουν καν αν θα καταστρεψουν ή οχι την ερευνα μου? ποιος τους ειπε οτι μπορει να καταλαμβανουν δημοσια περιουσια και να εμποδιζουν την ερευνα?
"Δεν τον ξέρω τον αρθρογράφο ούτε τάσσομαι υπέρ της συγκεκριμένης εφημερίδας αλλά μου φάνηκε ότι το άρθρο απλά κατέγραψε το γεγονός - δεν το εκθείασε."
read between the lines που λενε οι αγγλοφωνοι. Οταν η ελευθεροτυπια μιλαει για νεοναζι που κανουν μια πορεια πχ, δεν φειδεται χαρακτηρισμων και αποδοκιμασιων. Οταν καποια καθικια καταστρεφουν ερευνα, το αναφερει σαν μια απλη συνηθισμενη απολυτα αποδεκτη κινηση. Μαλιστα απο ολες τις φρικτες ατακες που ακουστηκαν, δεν παρελειψε να προσθεσει οτι "ισως γινεται και ερευνα του ΝΑΤΟ" αρα καλα κανουν και τα σπανε.
"μαντζ: Ψυχολόγος δεν είμαι αλλά πιστεύω ότι όλοι αυτοί που τα σπάνε ή εξασκούν βία στους γύρω τους κατά βάθος θα ήθελαν/έπρεπε να τα σπάσουν στο σπίτι τους, με τους αυταρχικούς γονείς τους που τους ανάγκασαν να υπομείνουν κάτι που σιχαίνονται."
υποψιαζομαι οτι εχεις ενα πολυ δυνατο σημειο εδω. τιποτα δεν φθειρει περισσοτερο απο το να κανεις κατι που δεν σε ενδιαφερει και δεν σου αρεσει. Και παρα πολλα Ελληνοπαιδα (σε αντιθεση με Γερμανους πχ που ειναι το αλλο ακρο και σπουδαζουν 10 χρονια ο καθενας, ο,τι τους κατεβει) λογω γονιων και ηλιθιων εξετασεων καταληγουν ετσι. ΔΕν ειναι περιεργο τοτε που σιχαινονται το πανεπιστημιο, την γνωση και την ερευνα...
Kαίριες οι παρατηρήσεις και των δυό σας. Θυμάστε το σύστημα των Δεσμών, σύμφωνα με το οποίο οι... δεκαεξάρηδες και δεκαεφτάρηδες υποψήφιοι, στην μέση της σχολικής περιόδου, καλούνταν να επιλέξουν το τμήμα που θα σπούδαζαν στο μηχανογραφικό? Χωρίς τον παραμικρό ελεύθερο χρόνο για έρευνα και σοβαρή περισυλλογή, τις οποίες προϋποθέτουν τέτοιες αποφάσεις, και σε συνδυασμό με το Σοβιέτ-τύπου σύστημα επιλογής, οι περισσότεροι έφηβοι (ακόμα κι εκείνοι που είχαν μαζέψει τα προαπαιτούμενα μόρια) κατέληξαν σε σχολές και αντικείμενα που δεν τους ενδιέφεραν.
Μια ακόμα σκέψη. Μήπως τελικά η περίφημη προκοπή των Ελλήνων που παραμένουν στο εξωτερικό μετά τις σπουδές τους, οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό σε αυτό τον παράγοντα? Αν το καλοσκεφτείτε, η μεγάλη πλειοψηφία όσων φοίτησαν στο εξωτερικό σπούδασαν στην σχολή που τους ενδιέφερε -- αντιθέτως τα 9/10 των φοιτητών στην Ελλάδα δεν σπουδάζουν το αντικείμενο πρώτης επιλογής τους. Πάντα είναι πιο εφικτό να δημιουργήσεις και να διαπρέψεις σε αυτά που σε ενδιαφέρουν..
οχι. Ξεχνας οτι για να δωσει ενας ευεργετης λεφτα σε ενα ιδρυμα αποβλεπει στο κυρος που θα αποκτησει.
Ενα πανεπιστημιο που η ιδια η κυβερνηση του δεν αναγνωριζει δεν εχει τοσο κυρος. Δεν ειναι οτι δεν μπορεις να γινεις δημοσιος υπαλληλος μετα (ποιος νοιαζεται) ειναι οτι γενικα δεν εχεις επαγγελματικα δικαιωματα. Οτι τα διδακτορικα δεν αναγνωριζονται (αντε να εχεις ερευνα χωρις διδακτορικους φοιτητες). Και βεβαια ουτε ξενοι πανε ευκολα να σπουδασουν σε ενα ιδρυμα χωρις αναγνωριση.
S G, libertarian, Thrass
Αν και τόνισα ότι η «απαγόρευση» δε μου αρέσει σαν λύση, ωστόσο είναι μια λύση. Όπως απαγορεύεται πλέον το κάπνισμα, διότι δε κάνεις κακό μόνο στον εαυτό σου, αλλά και στο περιβάλλον σου, έτσι είναι και με την ιδιωτική εκπαίδευση. Ίσως η λύση αυτή είναι μάλιστα πιο ταιριαστή στην ελληνική πραγματικότητα, τα επιχειρήματα τα εξέθεσε εύστοχα ο Thrass, αν και υπερασπιζόταν την αντίθετη άποψη. Η συμβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου στη δημόσια δωρεάν Παιδεία δε με βρίσκει αντίθετο, αρκεί ο ιδιώτης να μη καθορίζει το πρόγραμμα σπουδών. Ο ιδιώτης θα ανταμείβεται μέσω των υπηρεσιών που θα του προσφέρουν τα ΑΕΙ.
Το να πριμοδοτούνται λίγοι μες υποτροφίες δεν είναι λύση κοινωνική είναι «φιλανθρωπία για να εξευμενίζονται τη συνειδήσεις».
Η ισότιμη ανέλιξη των ατόμων είναι βάση της αξιοκρατίας και κατά επέκταση της δημοκρατίας. Θυμίζω: «Ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη». Αν κάποιος στηρίζεται στις αυξημένες οικονομικές δυνατότητες των προγόνων του, αφενός απολαμβάνει περισσότερες ελευθερίες και αφετέρου δε συναγωνίζεται τη πλειοψηφία ισότιμα. Αυτή τη στιγμή δεν αναπτύσσω την ιδεολογία μου, αναπτύσσω τους ίδιους τους θεμέλιους λίθους της δημοκρατίας.
Libertarian
Ένας καλός επιστήμονας μπορεί άνετα να δουλέψει σε δημόσιο ΑΕΙ, δεν απαιτείται το ιδιωτικό για να δουλέψει. Το δυναμικό εξάλλου των δημοσίων ΑΕΙ βελτιώνεται ήδη με την είσοδο επιστημόνων που είχαν την εμπειρία του εξωτερικού.
S G
Επί Κοντογιαννόπουλου πραγματοποιήθηκαν οι πιο μεγάλες καταλήψεις και οι πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο Σουφλιάς τον διαδέχτηκε και δε θυμάμαι να άνοιξε ρουθούνι επί Σουφλιά. Ο Κοντογιαννόπουλος μεταγράφη στο ΠΑΣΟΚ αργότερα, το τελευταίο το αναφέρω για να πλανάται.
Σε ένα σπαρμένο χωράφι ποτίζεις τα πάντα ισότιμα. Αν δεν ποτίσεις κάποια σημεία θα ξεραθούν. Αν ποτίσεις κάποια παραπάνω θα σαπίσουν. Επεξηγώ αυτό που θεώρησες λογικό άλμα και ελπίζω να γίνομαι κατανοητός.
Thrass
Σε ευχαριστώ, αλλά δε χρειαζόταν.
Νομίζω ότι τα MIT, Caltech είναι γέννημα θρέμμα κρατικών επενδύσεων, μπορεί όμως να κάνω λάθος.
Η βία είναι απόρροια ασυμβίβαστων αντίθετων συμφερόντων. Η βία του Παπαδόπουλου ήταν αντίθετη στα συμφέροντα τόσο των φιλελεύθερων όσο και άλλων ιδεολογιών, δεν ήταν κατά ανάγκη κακή. Ο στρατός έχει άλλες φορές εξυπηρετήσει βίαια τα συμφέροντα της δημοκρατίας, λόγου χάρη δες πως ήρθε ο Βενιζέλος στην εξουσία. «Της αμύνης τα παιδιά…». Οπότε τη βία τη κρίνουμε ανάλογα τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.
Κανένας δεν απαγορεύει την ίδρυση οποιουδήποτε εκπαιδευτικού κέντρου
Αυτή η μη-αναγνώριση διαστρευλώνει την αγορά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Ελληνικό Όνειρο (κατα το Αμερικανικό) είναι μια θέση στο δημόσιο. Άρα μια μεγάλη φέτα υποψηφίων θα δείνει εξετάσεις μέχρι να περάσει στο Κρατικό πανεπιστήμιο και δεν θα θεωρεί καν επιλογή το ιδιωτικό.
Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός (που γενικά μονάχα με την κρατική παρέμβαση μπορεί να υπάρξει κατα την γνώμη μου) διότι με αυτήν την αυθαίρετη διάκριση αφαιρεί αξία, στα μάτια των υποψηφιων φοιτητών, από τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Αλλά και για τους μη greek-dream υποψηφίους με το ένα πτυχίο υπάρχουν χ θέσεις εργασίας ενώ με το άλλο χ+ψ.
Με αυτήν την διάκριση το Κράτος μειώνει για πολλούς τις επιλογές των πανεπιστημίων απο ν+ζ σε μονάχα ν. (και αποτρέπει την δημιουργία ν+ζ+ω πανεπιστημίων, όπου ω πανεπιστήμια που λόγω αυτής την μειωμένης ζήτησης που δημιουργείται τεχνητά δεν ιδρύονται)
αρκεί ο ιδιώτης να μη καθορίζει το πρόγραμμα σπουδών.
δλδ να μην μπορεί να υπάρξει ένα πρωτοποριακό πανεπιστήμιο σαν το Olin!
Να μην μπορούν να διαλέξουν κάτι διαφορετικό οι υποψήφιοι φοιτητές πέρα από αυτό που αποφάσισαν οι Σοφοί του Κράτους. Η εκπαίδευση να είναι σοβιετικού τύπου.
ωστόσο είναι μια λύση. Όπως απαγορεύεται πλέον το κάπνισμα, διότι δε κάνεις κακό μόνο στον εαυτό σου, αλλά και στο περιβάλλον σου
Μα πως ακριβώς βλάπτει το εκπαιδευτικό περιβάλλον το να έχουν την επιλογή να σπουδάσουν παραπάνω άτομα; Αν κατάλαβα καλά το πρόβλημα που συζητάμε δεν είναι η ποιότητα των σπουδών αλλά η ισότητα. Λες η ισότητα οφελεί, η ανισότητα βλάπτει. Εγώ λέω είτε μπορεί να υπάρξει ισότητα (με υποτροφίες) είτε όχι στην πρόσβαση η απελευθέρωση είναι κάτι θετικό. Το παράδειγμα που έφερα δείχνει ότι οφελεί την κοινωνία.
Ένας καλός επιστήμονας μπορεί άνετα να δουλέψει σε δημόσιο ΑΕΙ
Ναι ο 1, και ο 2 και ο ν. Ο ν+1, ο ν+2... ο ν+ζ όμως; (παρεπιμπτόντως οι επιστήμονες δεν δουλεύουν μονάχα στα πανεπιστήμια, δουλεύουν και σε εταιρίες) Μιλάμε για την δημιουργία ν+ζ επιστημόνων, ν από τα Κρατικά ιδρύματα και ζ από τα ιδιωτικά. Δεν δίνεις απάντηση στο ερώτημα μου πάντως, βλάπτει ή όχι η παρουσία αυτού του extra μη-Κρατικού επιστήμονα (δημιουργημένος με τα δικά του χρήματα και όχι των φορολογουμένων).
εκεί που λέω ν+ζ+ω εννοούσα μονάχα ω. ν τα κρατικά, ζ τα υπάρχοντα ιδιωτικά μη-αναγνωρισμένα πανεπιστήμια και ω αυτά που δεν δημιουργούνται λόγω της απαγόρευσης.
Δεν είναι μοναδική συνέπεια της μη αναγνώρισης ιδιωτικών Α.Ε.Ι. η μη δυνατότητα πρόσληψης των αποφοίτων-πτυχιούχων στο δημόσιο. Όπως σωστά ειπώθηκε, υπάρχουν αρκετά επαγγέλματα η άσκηση των οποίων απαιτεί άδεια, που δίδεται μόνο σε κατόχους αναγνωρισμένου πτυχίου. Είναι τρελό για αυτή την κατηγορία των πτυχιούχων να μπορούν να αποκτήσουν δικαιώματα στο εξωτερικό αλλά όχι στη χώρα τους. Επίσης, όσο κι αν αυτό δεν θα αρέσει ως επιχείρημα στους νεοφιλελεύθερους φίλους, η μη αναγνώριση χρησιμοποιείται από αρκετούς εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για να μην πληρώσουν πάνω από το βασικό μισθό. Δεν δίνουν δηλαδή επίδομα πτυχίου σε ανθρώπους που έχουν σπουδάσει τρία, τέσσερα και πέντε χρόνια, τους αμείβουν ως αποφοίτους λυκείου ενώ κάνουν χρήση των γνώσεων τους.
Έχω επιπλέον γνωρίσει από κοντά την πίκρα νέων ανθρώπων που αποφοίτησαν από ελληνικό κολέγιο παίρνοντας πτυχίο αγγλικού κρατικού πανεπιστημίου,στη συνέχεια ολοκλήρωσαν καλό βρετανικό μεταπτυχιακό και όταν θέλησαν να προχωρήσουν σε διδακτορική έρευνα στη χώρα τους,ενισχύοντας την ντόπια έρευνα και την εγχώρια ερευνητική κοινότητα, σκόνταψαν στο μη αναγνωρισμένο πρώτο πτυχίο, παρότι ουσιαστικά είχαν γίνει αποδεκτοί από ντόπιους καθηγητές. Μιλάμε για μεγάλη πίκρα. Και αδικαιολόγητη.
"Επίσης, όσο κι αν αυτό δεν θα αρέσει ως επιχείρημα στους νεοφιλελεύθερους φίλους, η μη αναγνώριση χρησιμοποιείται από αρκετούς εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για να μην πληρώσουν πάνω από το βασικό μισθό. Δεν δίνουν δηλαδή επίδομα πτυχίου σε ανθρώπους που έχουν σπουδάσει τρία, τέσσερα και πέντε χρόνια, τους αμείβουν ως αποφοίτους λυκείου ενώ κάνουν χρήση των γνώσεων τους."
αυτο δεν θα επρεπε να εκπλησει κανεναν μικροοικονομολογο. Η θεωρια παιγνιου λεει συνηθως οτι η εναλλακτικη επιλογη σου (outside option) παντα παιζει ρολο για το αποτελεσμα μιας διαπραγματευσης. Ετσι οταν διαπραγματευονται δυο ατομα με εναν εργοδοτη και ο ενας εχει εναλλακτικη λυση το δημοσιο, ενω ο αλλος την ανεργια, σαφως ο πρωτος θα λαβει μεγαλυτερι μισθο. (παρομοιως μπορει κανεις να πει οτι το επιδομα ανεργιας ανεβαζει τον μισθο των ατομων που δεν ειναι ανεργοι, αλλα αυτο ειναι αλλη συζητηση)
Τεσπα, συνοψιζω την συζητηση:
η μη αναγνωριση των ιδιωτικων ΑΕΙ βλαπτει πολλαπλα, οχι μονο οσους εχουν σκοπο να γινουν δημοσιοι υπαλληλοι (που για μενα ειναι μια αδιαφορη, κατακριτεα μεριδα του πληθυσμου). Οποιοσδηποτε θελει να κανει ενα μεταπτυχιακο οπουδηποτε στην ΕΕ ή και στις ΗΠΑ, οποιοσδηποτε θελει να γινει καθηγητης ή ερευνητης, οποιοσδηποτε θελει ισως να δουλεψει για την Ευρωπαϊκη Ενωση, οποιοσδηποτε θελει να εχει ενα καλο διαπραγματευτικο χαρτι στην Ελλαδα, θα πρεπει να αποφυγει την πλειονοτητα των σημερινων ιδιωτικων ιδρυματων στην Ελλαδα. Οχι επειδη τα ιδιωτικα ιδρυματα δεν ειναι αρκετα καλα (το οποιο δεν μπορω να κρινω αμεσα, αλλα νομιζω οτι σε σχεση με καποια επαρχιακα ΑΕΙ ειναι πολυ ανωτερα) αλλα απλα επειδη τα οικονομικα της αγορας εργασιας τους αποτρεπουν απο μια τετοια επιλογη.
Και φυσικα η απωλεια των δυναμικοτερων φοιτητων, για τους ανωτερω λογους, στα ιδιωτικα ΑΕΙ, τους στερει ακριβως απο τα ατομα που εχουν τα περισσοτερ να κερδισουν απο μια καλη εκπαιδευση, τα οποια θα γινοντουσαν και οι καλυτεροι πρεσβευτες της ιδιωτικης παιδειας. Τοσο απλα, το δημοσιο μονοπωλιο των ΑΕΙ στρεβλωνει την αγορα της παιδειας.
Νομίζω ότι τα MIT, Caltech είναι γέννημα θρέμμα κρατικών επενδύσεων, μπορεί όμως να κάνω λάθος.
Όχι. Υπάρχει και η κρατική μέριμνα, αλλά είναι απλώς ένα κομμάτι των εσόδων. Αυτό για το "θρέμμα". Για το "γέννημα", το Caltech είχε στηριχτεί σε ιδιωτικά έσοδα, για το MIT δεν ξέρω. Αυτά είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια άλλωστε. Στα δημόσια (Berkeley, Urbana κλπ) εισρέει ασφαλώς περισσότερο πολιτειακό χρήμα.
«Όσο μεγαλώνω πιστεύω ότι η μετανάστευση από την Ελλάδα δεν είναι επιλογή, είναι υποχρέωση»
Αυτό μου θυμίζει φυσικά το μυθιστόρημα "Atlas shrugged" της Ayn Rand. Είναι ακραία η φιλοσοφία της Rand (ιδιαίτερα η ολοσχερής απόρριψη του αλτρουϊσμού), αλλά εκφράζει τις απόψεις της με απαράμιλλο τρόπο. Θα άξιζε όλοι να διαβάσουν αυτό το μυθιστόρημα. Υπάρχουν εκεί δύο σελίδες όπου ο ήρωας της υπερασπίζεται την έννοια του χρήματος. Οι σελίδες αυτές με άφησαν άφωνο.
"μιλω απολυτως σοβαρα θα τα εκτελουσα! Επιτοπου! Μιλαω σοβαρα, αν ημουν ερευνητης της Θεσσαλονικης θα εβγαινα με το οπλοπολυβολο! "
Προσεκτικά με το "οπλοπολυβολο", να μην τραυματιστείς...
Ρε S_G, δεν τέλειωσα το άρθρο βέβαια (yuk), αλλά για πες μας τι ακριβώς έρευνα κάνεις για την οποίαν θα "εκτελούσες" ("εκτελούσα" μμμ, μήπως διαβάζουμε Ken Follet στον ελεύθερο χρόνο μας, μπαγασάκο? ) κόσμο?
Ξέρω, ξέρω, μην το πείτε... "Αnonymous" κ.λπ.
"ΥΓ εργοτελινα τι ελεγε ο Μιμης (ανδρουλακης υποθετω?)?"
Man, you areSO heavy. xaxaxa.
ggl είσαι φωνή βοόντως εν τη ερήμω.
Kensai, πες μας για τον sociopathic Αχμαντινεζάντ...
τελικά κανένας δεν απάντησε στο ερώτημα:
Σε ποιό τριτοβάθμιο ίδρυμα φοίτησε η κόρη (ή οι κόρες, δεν είμαι σίγουρος) του πρώην υπουργού παιδείας επί ΠΑΣΟΚ, κου Ευθυμίου, γνωστού πολέμιου της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
χεχεχεχεχεχε ...
Πες μας επιτέλους ρε γμ2263! Μας έχεις σκάσει! ;-)
να μαντεψω? στις ΗΠΑ σε τοπ 40 ιδιωτικο ΑΕΙ οπως οι Ανδριανοπουλος, Μανος και οι τζουνιορ Μητσοτακης, Καραμανλης, Παπανδρεου, Βαρβιτσιωτης, κτλ κτλ?
ανωνυμε που θες να καταληξεις? (για την ερευνα μου: δεν πρεπει να εισαι και sherlock holmes για να την βρεις. αλλα μαλλον ζητω πολλα απο καποιον που απλα ειδε φως και μπηκε να πει την ατακα του, ε?)
Μακάρι να ήταν στην Αμερική, από εκεί πήγαν και άλλοι, και κανείς δεν τους ενοχλεί. Στο κάτω - κάτω ξεσπιτώνεσαι ότι και να λέμε, δεν ειναι παίξε-γέλασε.
Το ίδρυμα όμως που φοίτησε η κόρη του ιδιωτικοφάγου πρώην Υπουργού Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, δεν βρίσκεται στη Βοστώνη ή τη ΝΥ η το Λονδίνο αλλά πιό κοντά μας, στην οδό Γραβιάς 6 στην Αγία Παρασκευή. Σιιιιιγά μην ζοροστούμε κιόλας.
Για να κρατήσω το suspense μέχρι τέλους, αν (και λογικό είναι) μερικοί φίλοι έχουν απορίες, κάντε κλικ εδώ για τα υπόλοιπα:
http://www.acg.gr
Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους όσους πίστεψαν ότι τουλάχιστον οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κρατούν τα προσχήματα.Αμ δε,
Κρίμα, πάντως, μας άξιζε ένας καλύτερος Σοσιαλισμός...
Στην υγεια των κοροϊδων λοιπόν!!!
χαχαχαχαχαχαχα
Κι εσύ λαέ βασανισμένε ε;
όντως στην υγεία των κορόιδων....
οντως καλο. αλλα τι να πω για εναν λαο πυο δεν βλεπει την υποκρισια ακομα και οταν ο "πιο σοσιαλιστης" πρωθυπουργος του στελνει τα παιδια του σε ιδιωτικα ΑΕΙ των ΗΠΑ και τον εαυτο του σε νοσοκομεια στο Λονδινο (αντι για το ΕΣΥ που τοσο υποτιθεται οτι εκτιμα)
gm 2263, ίσως σου απαντήσουν ότι το Κολέγιο της οδού Γραβιάς είναι και καλά μη κερδοσκοπικό. Μη μασάς, όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν σημαίνει και πολλά. Στην πραγματικότητα έχει ακριβότερα δίδακτρα από όλα τα άλλα, παρόλο που δεν πληρώνει δικαιώματα σε κανένα ξένο πανεπιστήμιο, διότι απλούστατα δεν συνεργάζεται με κανένα τέτοιο. Βλέπεις, τι να το κάνει το Kingston φερ' ειπείν ή το Sheffield ή το Hertfordshire, αφού έχει λάβει accreditation από φορέα των Η.Π.Α. !
Τώρα από ουσία, το μόνο στο οποίο υπερέχει το acg είναι η παλαιότητα. Α, και το προφίλ του μη κερδοσκοπικού που συνιστά άλλοθι για τους σοσιαλιστές πολιτικούς μας. Να μη ξεχάσω και τον εκάστοτε Αμερικανό πρέσβη που το στηρίζει διότι στηρίζει κάθε τι με τη λέξη "αμερικάνικο" σ' αυτή τη χώρα, ενώ ο αντίστοιχος Βρετανός είναι πιο cool.
SG, δεν κατάλαβα γιατί όποιος θέλει να κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό ή να εργαστεί στην Ε.Ε. δεν πρέπει να φοιτήσει σε κάποιο από τα υπάρχοντα ελληνικά τριτοβάθμια κολέγια. Η εκτίμηση σου δεν είναι σωστή διότι μια χαρά γίνονται δεκτοί στα ξένα μεταπτυχιακά οι απόφοιτοι των κολεγίων, και ανάλογα με το κολέγιο και το βαθμό του πτυχίου τους πολλοί σε καλά μεταπτυχιακά. Κι ούτε έχουν πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα, αντίθετα, αλλιώς τα κολέγια θα είχαν κλείσει, δεν θα ανθούσαν δεκαπέντε χρόνια τώρα, παρόλο που μπαίνουν σχεδόν όλοι στα κρατικά. Υπάρχουν περιπτώσεις εκμετάλευσης, όπως σε όλες τις κατηγορίες πτυχιούχων, από κακούς εργοδότες που χρησιμοποιούν τη μη αναγνώριση ως πρόσχημα. Αλλά αφορούν λίγους.
Μαρια δεν λεω αν θαπρεπε, λεω ποια ειναι η πραγματικοτητα.
Με τον ιδιωτικο τομεα προφανως δεν εχουν προβληματα αν εχουν καλο πτυχιο, αλλα με ΑΕΙ του εξωτερικου πιθανως εχουν.
Το λεω απο την Γερμανια που ξερω, ζητανε παντα τα πτυχια εγγραφα κτλ να ειναι αναγνωρισμενα στην χωρα προελευσης. Δεν ξερω τωρα αν καποια κολλεγια συνεργαζονται με αγγλικα ΑΕΙ αν θα αναγνωριζονται στην γερμανια... φοβαμαι πως οχι.
...Τέλως πάντων εμένα η ένσταση μου έγκειται στό ότι η κόρη ενός υπουργού παιδείας που ανήκει σε κόμμα το όποίο ήταν (και έιναι) κάθετα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων πηγαίνει, φοιτά και αποφοιτά από το Αμερικανικό κολλέγιο Ελλάδος. Και άσε το πόπολο να ΄δερνεται με τα ματ Σόλωνος και Μασσαλίας γωνία.
Τώρα όσον αφορά το συγκεκριμένο σχολείο ας μη ανοίξουμε συζήτηση, είναι εγνωσμένης αξίας. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το γεγονός, μιλάμε για δυο μέτρα και δυο σταθμά και πολιτική υποκρισία. Αλλά θα μου πείς είναι ο μόνος... Και είναι και υπουργός παιδείας,βρε παιδί μου, ούτε καν κάτι αλλο να πάει στην ευχή του Θεού...
αυτά...
SG, ναι, υπάρχουν αρκετοί απόφοιτοι κολεγίων που συνεργάζονται με βρετανικά κυρίως Α.Ε.Ι., οι οποίοι συνεχίζουν για μεταπτυχιακά σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Αμερική κ.α. Εννοείται βέβαια ότι η συντριπτική πλειοψηφία πάει Αγγλία αλλά γνωρίζω και προσωπικά κάμποσους με διαφορετικές επιλογές. Άλλωστε, χώρα προέλευσης αυτών των πτυχίων θεωρείται-και είναι- η Αγγλία.
Οι άγγλοι έχουν χτίσει ένα εξαιρετικό σύστημα, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στο σύγχρονο κόσμο, που γίνονται δεκτές οι πανεπιστημιακές σπουδές εξ αποστάσεως και όλο και διευρύνονται οι εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης και πρόσληψης της γνώσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί ένα πανεπιστήμιο που έχει το authority να προσφέρει πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών και να εκδίδει πτυχία, δεν μπορεί αν το κάνει αυτό και μέσω partner, τη στιγμή που μπορεί να το κάνει από απόσταση.
Το σύστημα τους δεν χωλαίνει από πουθενά, όταν φυσικά τηρούνται οι κανόνες του. Εννοείται ότι βασίζεται στη διαρκή αξιολόγηση των πάντων, με τρόπους που θα έκαναν τους δικούς μας πανεπιστημιακούς να φρίξουν!
Ίσως μπορείς να αναζητήσεις το Code of Practice for Collaborative Provision του βρετανικού Q.A.A. για μια πρώτη ιδέα.
Θέμης Λαζαρίδης said:
Αυτό μου θυμίζει φυσικά το μυθιστόρημα "Atlas shrugged" της Ayn Rand. Είναι ακραία η φιλοσοφία της Rand (ιδιαίτερα η ολοσχερής απόρριψη του αλτρουϊσμού), αλλά εκφράζει τις απόψεις της με απαράμιλλο τρόπο. Θα άξιζε όλοι να διαβάσουν αυτό το μυθιστόρημα. Υπάρχουν εκεί δύο σελίδες όπου ο ήρωας της υπερασπίζεται την έννοια του χρήματος. Οι σελίδες αυτές με άφησαν άφωνο.
Πράγματι, το Altas Srugged είναι ένα καταπληκτικό φιλοσοφικοπολιτικό βιβλίο με ένα υπέροχο λογοτεχνικό περιτύλιγμα.
Νομίζω είναι λίγο άδικο για την φιλοσοφία της Ayn Rand να την αντιμετωπίζουμε ως απόρριψη του αλτουϊσμού (παρ'οτι χρησιμοιποιεί τέτοιες λέξεις συχνά). Θα έλεγα ότι απορρίπτει τον αλτρουϊσμό ως έκφραση ετεροπροσδιορισμού.
Δημοσίευση σχολίου