Παρασκευή, Μαΐου 18, 2007

Υπογράψτε για την υπόθεση Blogme

H περίπτωση του Αντώνη Τσιπρόπουλου και της απίστευτης περιπέτειας στην οποία έμπλεξε επειδή ο γνωστός τηλεπλασιέ χρησιμοποίησε κάθε νομικό παραθυράκι για να στήσει αστείες πραγματατικά κατηγορίες (με καθόλου αστείες συνέπειες) προκειμένου να τον εκβιάσει, για να τον βοηθήσει να αποκαλύψει την ταυτότητα του funel, είναι σε όλους γνωστή. Η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών που ξεκίνησε ο vrypan έχει την ανάγκη υποστήριξης όλων μας.

Αντιγράφω από την σελίδα:

Η Κλήτευση του Αντώνη Τσιπρόπουλου σε δίκη περιλαμβάνει ανάμεσα στις κατηγορίες το ότι
[...] κατείχε στην κατηγορία "Διασκέδαση" της ιστοσελίδας του www.blogme.gr στο διαδίκτυο όπου υπήρχε σύνδεσμος με την ονομασία "FunEL βαρύ πακέτο" & όπου πατώντας στην ένδειξη "περισσότερα" εμφανίζονταν κείμενα υβριστικού περιεχομένου [...]

Η συγκεκριμένη κατηγορία μεταθέτει την ευθύνη που έχει ο παραγωγός-εκδότης-συγγραφέας ενός έργου σε οποιονδήποτε κάνει αναφορά στο έργο αυτό.

Πιο αναλυτικά:

Ένας "σύνδεσμος" (link) στον Παγκόσμιο Ιστό στο Διαδίκτυο επιτελεί την λειτουργία της παραπομπής. Είναι ένας πολύ απλός μηχανισμός που επιτρέπει την δημιουργία μιας "ενεργούς παραπομπής" δηλαδή ενός μικρού (συνήθως) κειμένου πατώντας πάνω στο οποίο ο χρήστης οδηγείται από μία σελίδα σε ένα μία άλλη.

Ο "σύνδεσμος" (link) είναι το ισοδύναμο της παραπομπής όπως γίνεται σε βιβλία και εφημερίδες όταν αναφέρονται σε άλλα έντυπα. (Για παράδειγμα "Εφημερίδα Χ, 10/2/2001, σελίδα 3")

Θεωρούμε ότι η ευθύνη του δημιουργού του συνδέσμου, δέν μπορεί ούτε να ταυτιστεί με την ευθύνη του προσώπου που περιλαμβάνει στο ιστοχώρο του άλλον ιστοχώρο, ή μέρος αυτού (μέσω υπερσυνδέσμου - link), ούτε να επεκταθεί τόσο ώστε να περιλαμβάνει προληπτική αυτο-λογοκρισία.

Ο δικτυακός τόπος www.blogme.gr έχει την επιπλέον ιδιαιτερότητα ότι αποτελούσε ένα "ηλεκτρονικό κατάλογο", αντίστοιχο με τον κατάλογο μίας βιβλιοθήκης. Στόχος του καταλόγου αυτού ήταν να καταγράψει και να κατηγοριοποιήσει όλα τα ελληνικά ηλεκτρονικά ημερολόγια (αποκαλούμενα συχνά ως "blogs"). Χρησιμοποιώντας μάλιστα την τεχνολογία RSS, έκανε αυτόματη ηλεκτρονική αποδελτίωση, παρουσίαζε δηλαδή τα ημερολόγια που είχαν ανανεωθεί πρόσφατα, αναφέροντας τον τίτλο και την ημερομηνία της τελευταίας τους καταχώρησης και την διεύθυνση στην οποία κάποιος ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να την διαβάσει (χρησιμοποιώντας "συνδέσμους" όπως αυτοί περιγράφηκαν παραπάνω).

Θεωρούμε ότι ο διαχειριστής ενός παρόμοιου ηλεκτρονικού καταλόγου δεν μπορεί να επιβαρύνεται με την ευθύνη να λογοκρίνει τόπους τρίτων οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα.

Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος δικτυακός τόπος θίγει τρίτους. Η μόνη ερμηνεία του νόμου που μπορεί να είναι συμβατή με τα συνταγματικά μας δικαιώματα είναι αυτή που θα εναποθέτει στον θιγόμενο την υποχρέωση και το δικαίωμα να στραφεί στην δικαιοσύνη, η οποία με την σειρά της αφού προβεί στην αναγκαία στάθμιση συμφερόντων και υπο το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας αφενός θα διατάξει τον διαχειριστή του ηλεκτρονικού καταλόγου να αφαιρέσει την ύποπτη ηλεκτρονική διέυθυνση από αυτόν και αφετέρου, ενδεχομένως, θα διώξει τον δράστη. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία (συμπεριλαμβανομένης και της εσφαλμένης που οδήγησε στην ποινική δίωξη του Αντώνη Τσιπρόπουλου) εκτός απο δογματικά πλημμελής είναι και κοινωνικά επικίνδυνη.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές αρκεί να τύχει ψύχραιμης ερμηνείας απο ανθρώπους που θα μπούν στον κόπο να μελετήσουν και να κατανοήσουν το τεχνικό ζήτημα και τις αρχές λειτουργίας του διαδικτύου Internet.

http://www.develop4democracy.org/petition/

6 σχόλια:

freeaction είπε...

Αυτο που θα πρεπει επίσης να γίνει ειναι μια εκστρατεία και μεσα απο τα forums.
Οσοι λοιπον είναι γραμένοι σε forums να κανουν ενα post με το λινκ των υπογραφών

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Φυσικα και υπογραψαμε....

POLITICS AND FREE THINKING είπε...

υπεγραψα και το περασα στο διαλογος του πασοκ.

enedra είπε...

O Λιακο ανοιξε καναλι στο youtube και μιλαει για το θεμα με τιτλο
LIAKOPOULOS - SOS ELEFTHERIA STO INTERNET
http://www.youtube.com/watch?v=nUDb-znCfq0

Martingale είπε...

An exei mhn pw ti o Funel as bgei na apokalupsei thn tautothta to h mhpws einai kapoioi alloi pisw tou?

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς και εσύ (ο ανώνυμος ΕΛλην ) να καταχωρήσεις τα κυριγματα μίσους και συνωμοσίες του Λιακόπουλου στο καναλι που εφτιαξε στο youtube, ως Flag as Inappropriate/Hate Speech.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ....

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock