Κυριακή, Μαΐου 20, 2007

Ο "εθνικιστής" Tony Blair

Aπόσπασμα από την πρόσφατη ομιλία του Tony Blair όπου ανακοίνωσε την αποχώρηση του:

"Actually I've been lucky and very blessed. And this country is a blessed nation. "
"The British are special - the world knows it, in our innermost thoughts we know it. This is the greatest nation on earth."

Η παραπάνω δήλωση (η οποία δεν είναι out of context), δεν είδα να προκάλεσε καμία αρνητική αντίδραση εδώ στο Λονδίνο. Και πολύ σωστά. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η προκατάληψη υπέρ του έθνους σου είναι απόλυτα φυσιολογική και ώς έναν βαθμό χρήσιμη.

Φανταστείτε τώρα κάποιος Έλληνας πολιτικός ή διανοούμενος να έκανε παρόμοια δήλωση για τους Έλληνες, τι κράξιμο θα έτρωγε από τους εγχώριους "κοσμοπολίτες", αριστερούς ή παλαιοφιλελεύθερους (Δήμου κλπ.)


Για να πάμε βαθύτερα, στους FT του προηγούμενου Σαββάτου, ο Caldwell σχολιάζοντας τον επιθετικό πατριωτισμό του Σαρκοζί μιλάει για τις commonsensical virtues που εγκατέλειψε η αριστερά:

The convoluted value system of the hard left was a windfall for Mr Sarkozy in the election. It surrendered to him the entire field of commonsensical virtues - hard work, loving your country etc.

Ελπίζω η ΦΣ να μην κάνει παρόμοιο στρατηγικό λάθος.

16 σχόλια:

jimhellas είπε...

"Όλοι καταλαβαίνουν ότι η προκατάληψη υπέρ του έθνους σου είναι απόλυτα φυσιολογική και ώς έναν βαθμό χρήσιμη."

Παρακαλώ; όχι, δεν το καταλαβαίνουν όλοι. :)

Η δήλωση "This is the greatest nation on earth" δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί και από άλλη σκοπιά πέρα από αυτή του εθνικισμού. Αν μη τι άλλο η αντίληψη περί ανωτερότητας του έθνους σου σε σχέση με άλλα έθνη είναι ο ορισμός του εθνικισμού.

Άλλο αγάπη για την χώρα σου και άλλο υπεροψία έναντι των άλλων κρατών-εθνών whatever

Ανώνυμος είπε...

Τι, δηλαδή οι Άγγλοι είναι το καλύτερο έθνος του κόσμου;

Όχι ρε να πάρει, κι εγώ που νόμιζα ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι...

Konon, μόλις γκρέμισες την άποψη που είχα για τον κόσμο :(

Ανώνυμος είπε...

Kάλεσε η ΦΙΣ αλλες πολιτικες δυναμεις περα απο ΟΑΚΚΕ, Ουρανιο Τοξο και ΜΚΟ? Στο σαιτ δεν ειδα κατι αντιστοιχο η απλα μπορει να μην ημουν αρκετα προσεχτικος

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@jim.hellas:
Well, φαίνεται ότι το καταλαβαίνουν όλοι εδώ, πάντως ;)

Ο Tony Blair δεν μπορεί να κατηγορηθεί για εθνικισμό. Το δόγμα του στίς διεθνείς σχέσεις είναι αυτό του "internationalism".

Κάτι άλλο λοιπόν συμβαίνει: η αγάπη για την πατρίδα σου, ακόμα και με υπερβολές, είναι μία ανθρώπινη ανάγκη που είναι χρήσιμη σε μεγάλο βαθμό (κάτι παρόμοιο του να πιστεύεις ότι τα παιδιά σου είναι τα πιο έξυπνα στον κόσμο -προφανώς λάθος αλλά απόλυτα αποδεκτό).
Στην Ελλάδα βέβαια αυτή η φυσιολογική ανάγκη έχει ενοχοποιήθει από την "κοσμοπολίτικη" ιντελιγκέντσια μας για διάφορους λόγους.

@yet another human:
there is always hope mate, you can move to UK and try to become member of the glorious british nation...

@martingale:
nod

jimhellas είπε...

οκ... εγώ θα συνεχίσω να διαφωνώ περί "φυσιολογικής ανάγκης" να αισθάνεσαι ότι το έθνος σου είναι το καλύτερο στον κόσμο. Ποιος το λέει και με τι αποδείξεις ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη και μάλιστα είναι χρήσιμη; Όσο καλή μπορεί να είναι, αντίστοιχα μπορεί να είναι και εξίσου κακή...

Αλλά αφού ΟΛΟΙ το καταλαβαίνουν εδώ μέσα, δεν έχει νόημα να επεκταθώ, μιας και από ότι φαίνεται χάνω κάτι από τους συνειρμούς και τα συμπεράσματά σας...

Θα παραμείνω με τις απόψεις της ιντελιγκέντσια που λες στο τέλος :P

Ανώνυμος είπε...

Ενταξει ο εθνικισμος δεν ειναι απολυτα κακο, αν δεν ακολουθειται απο χιτλερικες αποψεις ειμααστε βιολογικα ανωτεροι οποτε εξαφανιζουμε ολους τους αλλους για να μην λερωσουμε το αγνο αιμα μας. Και ο Μπλερ δεν εχει δηξει τετοια σημαδια, αφου η πολιτικη του στους μεταναστες ειναι αρκετα θετικη.

Ο Μπλερ αναφερετε στην οικονομικη και κοινωνικη καταστααση της χωρας του, που αντικειμενικα ειναι σε καλο επιπεδο.τωρα αν ειναι η καλυτερη στο κοσμο αυτο ειναι πρωσοπικη αποψη.

libertarian είπε...

ωραία όλα αυτά αλλά τι είναι Έθνος; Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν να ανήκεις σε ένα έθνος; Απαριθμώντας κάποια χαρακτηριστικά που στην εποχή μας πλέον δεν έχουν και πολύ νόημα, χρώμα, θρησκεία, γλώσσα -αμφιβάλλω αν μιλάμε την ίδια "γλώσσα" με τον μπάρμπα δίπλα, δεν είναι μονάχα το χάσμα γενεών, ακόμα και στις ίδιες ηλικίες μπορεί να υπάρχει χάσμα βλ. geek με κυριλέ γκόμενα-, φαγητό (δεν ξέρω τι ακριβώς είναι ο μουσακάς :Ρ), γιορτές (βλ αρνί και εκκλησία), κοινές παραστάσεις (με το ιντερνετ ούτε η τιβί δεν μας ενώνει, εγώ δεν έχω ιδέα τι παίζεται στο παρα5 :P), μουσική (δεν ακούω τσιφτετελομπουζουκοτέτοια) μάλλον δεν ανήκω σε κάποιο συγκεκριμένο έθνος. (ή μάλλον ανήκω σε μια ομάδα που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και το μόνο που μας χωρίζει είναι ο γεωγραφικός χώρος σε αντίθεση με πολλούς συμπατριώτες μου που δεν έχουμε τπτ κοινό και δεν μας ενώνει τπτ άλλο παρά το γεγονός ότι μένουμε δίπλα.)

Άλλο αγάπη για τον χώρο σου (τελικά αυτό είναι η χώρα, ένας γεωγραφικός χώρος) και τα άτομα που τον κατοικούν (τώρα πως είναι δυνατόν να αγαπάς άτομα που δεν γνωρίζεις ούτε καν την ύπαρξη τους αυτό μου φαίνεται παράξενο) και άλλο να λες αρλούμπες του στυλ είμαστε ευλογημένοι, οι καλυτεροτερότεροι σε όλο τον Σύμπαν κτλ...

Δεν ξέρω αν είναι "εθνικιστής" αλλά αυτό που είπε είναι ψέμα. Με ψέματα θέλει να πωρώσει τους συμπατριώτες του; Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να βελτιώσεις το περιβάλλον που ζεις.

ΥΓ: Κανένα πρόβλημα με τη αγάπη για κάποια ομάδα, δεν βλέπω τπτ το κακό στο να αγαπάς κάτι ακαθόριστο όπως είναι το έθνος.

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@ jim.hellas:
"όλοι εδώ" εννοούσα όλοι στο Λονδίνο.

όταν αυτή η τάση παρουσιάζεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε όλες τις κοινωνίες σε όλες τις εποχές, πρέπει να έχει γενετική βάση. Εξελικτικά δίνει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα, προφανώς οι ομάδες πληθυσμού που είχαν αυτήν την αίσθηση διαφορετικότητας και ανωτερότητας είχαν περίσσοτερες πιθανότητες να επιβιώσουν...
Δεν λέω ότι είναι απαραίτητα θετική, αλλά λέω ότι είναι φυσιολογική και ώς έναν μεγάλο βαθμό χρήσιμη.


@Αντωνης Πολιτακης:
δεν αναφερόταν "στην οικονομικη και κοινωνικη κατασταση της χωρας του", η δήλωση αναφέρεται ξεκάθαρα σε έθνος:
"The British are special - the world knows it, in our innermost thoughts we know it. This is the greatest nation on earth"

libertarian είπε...

για το χρώμα ήθελα να πω ότι πλέον δεν είναι χαρακτηριστικό που σε αποκλείει ή σε κατατάσσει σε κάποιο έθνος (τουλάχιστον δυτικό).

Τελικά απλά είναι ένα συναίσθημα γιατί πλέον με την ελευθερία επιλογής που έχουν τα άτομα λόγω της παγκοσμιοποίησης δεν μπορείς να απαριθμήσεις κάποια χαρακτηριστικά.

Σπύρος Ντόβας είπε...

Konon said: "Δεν λέω ότι είναι απαραίτητα θετική, αλλά λέω ότι είναι φυσιολογική και ώς έναν μεγάλο βαθμό χρήσιμη."

Δεν ξέρω για άλλους, αλλά σε μας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την "βαριά" ιστορία δεν μας έχει βγει σε καλό. Έχει γεννήσει αδικαιολόγητη αυταρέσκεια και μια αίσθηση ότι γενικά "μας χρωστάνε". Ο σύγχρονος Έλληνας γεννιέται δικαιωμένος. Μεγαλώνει με την βεβαιότητα ότι είναι ο περιούσιος λαός. Μικρό κίνητρο έχει να κάνει την διαφορά. Προτιμά να αναλώνεται διεκδικώντας τα "χρωστούμενα" .

Μπροστά στα οποία επιτεύγματα των αρχαίων ο Νεοέλλην πρέπει να στέκεται όχι με υπερηφάνεια αλλά με ντροπή για την έλλειψη δικών του επιτευγμάτων. Αντ'αυτού κομπάζει... παρότι σχετίζεται πολύ λιγότερο με τους αρχαίους Έλληνες, απ'ότι οι υπόλοιποι Δυτικοί.

Αναρωτιέμαι σε ποια βάση ή με ποια ευκαιρία θα ξεστόμιζε κάτι αντίστοιχο ο οποίοσδήποτε Έλληνας πολιτικός. Και πως θα το τεκμηρίωνε...

Ανώνυμος είπε...

Θὰ διαφωνήσω κι ἐγὼ μὲ τὸ κυρίως ἄρθρο. Θεωρῶ τὴν ἔννοια τοῦ ἔθνους ὡς στερούμενη νοήματος, ἁπλῶς. Ὅσο γιὰ τὴ δήλωση Μπλέρ, θὰ τὴν πῶ ἁπλῶς λαϊκίστικη.

Fuchsia είπε...

Το ότι ο Τόνι Μπλερ πέταξε μια κοτσάνα σε μια εποχή που η δημοτικότητά του είναι αμφίβολη ή ότι οι Λονδρέζοι δεν πιάσαν τα όπλα με το που την άκουσαν δε μου λέει και πολλά- ούτε ο μεν ούτε οι δε αποτελούν ιδανικό ηθικής ακεραιότητας. Όσο για τη γενετική όψη του ζητήματος, είμαι σίγουρη ότι και ο νεποτισμός και η διαφθορά ή ακόμα οι τάσεις βιαιότητας αποτελούν εξίσου φυσικό προτέρημα, αλλά και πάλι δε μ’ αρέσουν. Κυρίως όμως αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: ποιος σου είπε ότι οι Άγγλοι δεν είναι εθνικιστές? Πώς κατέληξες τόσο γρήγορα στο συμπέρασμα ότι για να λένε εκείνοι άνετα ότι είναι οι και οι πρώτοι, πάει να πει ότι τέτοιες προτάσεις είναι αξιοθαύμαστες και παράδειγμα προς μίμηση? Εγώ σου λέω ότι (κατά την άποψή μου) οι Άγγλοι είναι με τις ώρες τους απύθμενα στενοκέφαλοι και εθνικόφρονες μέχρι αηδίας και άμα δε πας και αλλού στο ΗΒ τα πράγματα χειροτερεύουν αισθητά (οι Σκοτσέζοι πχ ώρες ώρες μου σπαν τα νεύρα απίστευτα εδώ που είμαι, είτε πρόκειται για κομμώτριες που παραπονιούνται για τις παιδεραστικές τάσεις των Πολωνών ή για γκράφιτι του στυλ “Scots not Brits”…) Αλλά και στο βαθμό που περιορίζεις το ζήτημα στη χρησιμότητα και όχι στην εντιμότητά του, και πάλι δε μπορώ να πω ότι συμφωνώ: η αποδοχή του ξένου και του διαφορετικού είναι προϋπόθεση της συνεχούς ανανέωσης που αν θες είναι επίσης απαραίτητη για την επιβίωση (κάτι βέβαια στο οποίο οι Άγγλοι είναι σαΐνια και σε αυτό ναι, τους χειροκροτώ).

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε σε πολλά. Μερικές διευκρινήσεις:

@libertarian
προσωπικά θεωρώ ότι ανήκεις σε ένα έθνος όταν είσαι μέτοχος μιας κοινής ιστορικής καταγωγής και μιας κουλτούρας που σε εμπνέει. Σαν άθεος και με μητέρα μη-ελληνίδα δεν θα μπορούσα να εννοώ τίποτα άλλο.

@Σπύρος:
συμφωνώ απόλυτα, αυτή η συμπεριφορά προς τα έξω είναι απόλυτα γελοία και δείγμα αποτυχίας όταν συμβαίνει.
Αλλά εμένα η προσέγγιση μου είναι "προς τα μέσα", όταν η ιστορία αποτελεί πηγή όχι κομπασμού, αλλά έμπνευσης και μας κάνει όλους να βάζουμε ψηλότερους στόχους, γιατί όπως λες είναι ντροπή με τέτοιο παρελθόν να μην είμαστε πρωταγωνιστές.

@fuchsia:
δεν μίλησα για τους άγγλους, αλλά για τον Tony Βlair που κανένας αναλυτής στον κόσμο δεν θεωρεί εθνικιστή. Και το γεγονός ότι κανείς δεν βρήκε παράξενη την δήλωση του δείχνει πόσο φυσιολογική θεωρείται η προκατάληψη υπέρ της πατρίδας.
Το σχόλιο μου για την γενετική βάση του πατριωτισμού δεν ήταν normative αλλά descriptive statement, απάντηση στις ερωτήσεις του Jim.hellas. Το normative statement, ότι ο πατριωτισμός είναι καλός, το κάνω σε ωφελιμιστικό πλαίσιο.

Για να κλείσω θεωρώ ότι υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα εθνών που κατάφεραν τόσα πολλά με την σωστή χρήση της εθνικής υπερηφάνειας, που ακόμα και αν δεν είχαμε μεγαλειώδες παρελθόν, θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα, με τον ίδιο τρόπο που οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν common culture και loyalty.

Ανώνυμος είπε...

Καμία αρνητική αντίδραση;
http://crookedtimber.org/2007/05/10/the-nations-not-so-blest-as-thee/

Ανώνυμος είπε...

Καλέσατε την ΟΑΚΚΕ;;

Τελικά το χιούμορ δεν έχει πεθάνει :]

Fuchsia είπε...

Τι να πω, διαφωνώ. Για την ιστορία πάντως, όχι, δε κατηγόρησα τον Μπλερ για εθνικισμό. Είναι όμως παρ’ όλα αυτά πολιτικός και ως εκ τούτου –χωρίς να θέλω να φανώ κυνική- επιρρεπείς σε μικρές επιδείξεις δημαγωγίας. Εν πάση περιπτώσει, το συγκεκριμένο σχόλιο προσέγγιζε επικίνδυνα τα σωστά (κατά την άποψή μου) όρια- όχι γιατί επιδείκνυε προκατάληψη υπέρ τις πατρίδας, όπως λες, αλλά αίσθημα υπεροχής απέναντι στους ξένους. Μη συγχέουμε δύο διαφορετικά πράγματα. Για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα σου με τον υπερήφανο γονέα, τη φράση «το παιδί μου είναι πιο έξυπνο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο» τη θεωρώ από ανόητη μέχρι επικίνδυνη και για το ίδιο το παιδί. Τελείως διαφορετική περίπτωση η φράση «το παιδί μου το αγαπώ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κόσμο.»

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock