Η χθεσινή βραδιά είχε για πολλούς από μας διπλό ενδιαφέρον. Από την μία, η πρώτη εκλογική κάθοδος της ΦΣ, και από την άλλη, το πολιτικό σκηνικό σε κεντρικό επίπεδο που διαμορφώνεται με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα.
Οι ψήφοι και το ποσοστό της ΦΣ ήταν κάτι το λογικά αναμενόμενο για ένα κόμμα λίγων μηνών, οργανωτικά ανέτοιμο, με ελάχιστους οικονομικούς πόρους και μηδενική προβολή στα ΜΜΕ (όπως είχαμε τονίσει και στην ανακοίνωση καθόδου). Μάλλον πιο σωστά, οι ψήφοι και το ποσοστό μας είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τα χρήματα που αφιερώσαμε, των μελών που έτρεξαν, την προβολή που είχαμε ή τον αριθμό των συμπολιτών μας που φτάνοντας στην κάλπη είχαν μια σαφή εικόνα για μας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε νίκη για μας ήταν και μόνο η συμμετοχή (κάτι καθόλου εύκολο και καθόλου δεδομένο).
Η συμμετοχή μας στην εκλογές όμως πέτυχε (και ξεπέρασε) όλους του στόχους που είχαμε θέσει για αυτήν:
- πετύχαμε την γνωστοποίηση της ύπαρξής μας και σε κάποιο βαθμό των θέσεών μας σε ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος που αλλιώς θα ήταν αδύνατον να προσεγγίσουμε, αφού στην διάρκεια της τετραετίας οι ευκαιρίες για κάτι τέτοιο είναι μηδαμινές.
- απόκτήσαμε πάρα πολλούς νέους φίλους και μέλη, ανθρώπους που δεν είχε τύχει να ακούσουν για μάς
- από την συμμετοχή στην διαδικασία μάθαμε πάρα πολλά για το πώς διεξάγονται στην πράξη οι εκλογές, πράγματα που ως απλοί πολίτες/εξωτερικοί παρατηρητές δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Έγιναν αρκετά λάθη. Αλλά μαθαίνουμε μέσω της μόνης διαδικασίας μάθησης: της δοκιμής.
- η διαδικασία των εκλογών μετέτρεψε αρκετά μέλη μας, που μέχρι τα τέλη Αυγούστου ήταν μόνο προβληματισμένοι πολίτες, σε ενεργά πολιτικά στελέχη ικανά να σηκώσουν ευθύνες και να αναλάβουν κρίσιμους ρόλους στο κόμμα.
- αυτό που πέρισυ τέτοιον καιρό ήταν στο μυαλό μόλις 10 συμπολιτών μας, τον Φλεβάρη είχε την στήριξη 250, και χθες είχε την αποδοχή 7500 περίπου. Μια πολύ καλή βάση για τον πολιτικό μαραθώνιο (που εκτείνεται σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας) που έχει ξεκινήσει η ΦΣ για να ακουστούν θέσεις και προτάσεις που δυστυχώς γίνονται όλο και πιο σπάνιες στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.
Αν η συμμετοχή της ΦΣ στις εκλογές αποτελεί μια προσωπική ικανοποίηση, το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται σήμερα μόνο ικανοποιητικό δεν είναι για τη χώρα. Οι εκλογές ανέδειξαν μια κυβέρνηση με οριακή αυτοδυναμία, με την οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να προωθηθεί καμία αναγκαία ριζική διαρθωτική αλλαγή ή μεταρρύθμιση. Αν η κυβέρνηση ήταν άτολμη με 165 βουλευτές, με 152 θα φοβάται και την σκιά της. Ειδικά σε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, με συντρηπτικά πλειοψηφούσα τάση την λαϊκή δεξιά και ισχυρό πόλο την ακροδεξιά, κάθε φιλελεύθερη μεταρρύθμιση είναι σε θέση να ανασταλλεί από τους ενδοιασμούς ελάχιστων βουλευτών (αμφιβάλλω αν καν τεθούν ως σκέψη τέτοιου είδους αλλαγές). Αυτό που μας περιμένει είναι μια απόλυτη ακινησία, όπου όλα τα μεγάλα προβλήματα θα μετατεθούν στις πλάτες τις επόμενης κυβέρνησης (όπως γίνεται εδώ και 3 τετραετίες με το ασφαλιστικό) υπό δυσμενέστερους όρους.
Οι χθεσινές εκλογές αποτύπωσαν μερικές τραγικά δυσάρεστες τάσεις στην ελληνική κοινωνία με την ισχυροποίηση των κομμάτων διαμαρτυρίας (και την ουσιαστική επιβράβευση του ρόλου τους ως θεματοφυλάκων της στασιμότητας). Την στροφή της στον συντηρητισμό, την εσωστρέφειά της, την αυτοαπομόνωσή της και την ριζοσπαστικοποίησή της. Τάσεις εξηγήσιμες πολιτικά, αλλά ταυτόχρονα βαθιά επικίνδυνες. Ακόμα και αστείες/δευτερεύουσες αλλαγές να τολμήσει η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει το γιγαντωμένο κίνημα του λαϊκισμού και της διαμαρτυρίας. Είτε από τα αριστερά, είτε από τα δεξιά. Οικονομία, παιδεία, ασφαλιστικό, εξωτερική πολιτική είναι πλέον τομείς υπό ομηρία. Από την κυβέρνηση και τα κόμματα διαμαρτυρίας ξέρουμε τι έχουμε να περιμένουμε (τίποτα και διαδηλώσεις για το τίποτα).
Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι θα γίνει στην πάλη των εσωκομματικών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ, όπου οι κρατικοδίαιτοι στυλοβάτες τους βλέπουν για δεύτερη τετραετία την εξουσία από απόσταση. Τα περιθώρια ανάδειξης ενός "σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος κτλ" είναι μηδαμινά, καθώς τα υλικά από τα οποία συντίθεται απέδειξαν 2 φορές (και με Σημίτη και με ΓΑΠ) ότι κάτι τέτοιο αντιστρατεύται τα βασικά τους συμφέροντα και τον λόγο ύπαρξής τους στην πολιτική (δηλαδή την νομή της εξουσίας του μεγάλου κράτους). Αν αυτή η διαδικασία οδηγήσει στην απελευθέρωση των όποιων προοδευτικών φωνών του, που σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένες και στο περιθώριο, ή όχι μένει να φανεί.
Το όραμα της Ελλάδας της ανοιχτής κοινωνίας είναι πιο θολό από χθες. Πράγμα που καθιστά ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη ύπαρξης και την ενδυνάμωση της ΦΣ.
100 σχόλια:
οι 152 εδρες της ΝΔ ειναι οντως συνταγη για τελμα, αυτη η κυβερνηση μπορει να γινει η πιο μαλθακη απο το 1974 εως σημερα...
Οσο για την ΦιΣ, 7000 ψηφοι υπο τοσο δυσκολες συνθηκες δεν ειναι για απελπισια. ιδιαιτερα ενθαρρυντικο βρηκα οτι η ΦιΣ ειχε περιπου τα ιδια ποσοστα σε αθηνα και περιφερεια, το οποιο σημαινει οτι ακουστηκε γενικα στην Ελλαδα και δεν ειναι ενα κομμα μονο για μια Αθηναϊκη ελιτ οπως κατηγορουσαν καποιες φωνες.
Υπομονη και επιμονη εινα η συνταγη για ενα σχεδιο με, εκ της φυσεως του, τοσο μακροπροθεσμο χαρακτηρα. Αντε και στις ευρωεκλογες που δεν τιθεντα ζητηματα αυτοδυναμιας, ισως το αποτελεσμα θα ειναι σημαντικα διαφορετικο...
Εχω και μια μικρη παρατηρηση. Λετε το κομμα των Φιλελευθερων να αφαιρεσε ψηφους απο την ΦιΣ λογω της συγχισης του ποιο ειναι τελικα το φιλελευθερο κομμα?
SG:
"Λετε το κομμα των Φιλελευθερων να αφαιρεσε ψηφους απο την ΦιΣ λογω της συγχισης του ποιο ειναι τελικα το φιλελευθερο κομμα?"
Αυτό το αναρωτήθηκα και εγώ, αν δλδ με δεδομένη την ελάχιστη αναγνωρισιμότητα της ΦΣ το κόμμα φιλελευθέρων δηιουργούσε περαιτέρω σύγχυση.
Συγκρίνοντας όμως τις φετινές ψήφους του Κόμματος Φιλελευθέρων με αυτές στις προηγούμενες εκλογές βλέπω ότι πήρε ακριβώς το ίδιο ποσοστό, οπότε αν συνέβη κάτι τέτοιο μάλλον ήταν πολύ περιορισμένο.
Συμφωνώ με την ανάλυση. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν. Πράγματι η ισομερής διασπορά των ψήφων είναι εντυπωσιακή και προοιωνίζει μεγάλη διεισδυτικότητα στο μέλλον. Συγχαρητήρια.
Οι 152 έδρες όχι απλά είναι συνταγή για τέλμα αλλά καθιστούν τη ΝΔ ακόμη πιο ευάλωτη στο ΛΑΟΣ και τη λαϊκή δεξιά. Οι ελάχιστες φιλελεύθερες φωνές που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ θα σιωπήσουν εντελώς. Συμφωνώ με τον Roark η ανάγκη ύπαρξης της Συμμαχίας καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.
Κάποιος σχολιαστής στο μπλογκ μου--η Ιφιμέδεια συγκεκριμένα--είπε ότι ο πρόεδρος πρέπει να "παχύνει πολύ" για να έχει μέλλον. Όποιος συνετάχθη στο εγχείρημα, έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη του τί συνιστά πολιτικό μέλλον. Το βέβαιο είναι ότι η Συμμαχία ήρθε για να μείνει.
Μακάρι νὰ μείνει ἡ Φι.Σ.. Ἡ ἄποψή μου γιὰ τὶς ἐκλογές, ὅπως τὴν ἐξέφρασα καὶ στὸ φόρουμ τοῦ GayWorld, εἶναι ὅτι τὸ ἐκλογικὸ ἀποτέλεσμα ἔδειξε ἁπλῶς τὴν ἰδεολογικὴ ἀποταύτιση τῶν δύο μεγάλων κομμάτων ἀπὸ τὴν κοινωνία. Δὲν μπορεῖ νὰ ἔχουμε τόσους κομμουνιστὲς καὶ τόσους φασίστες στὴν Ἑλλάδα. Ἀποκλείεται, δὲν ἔχουμε! Ἔχουμε ὅμως ψηφοφόρους ἀνικανοποίητους καὶ ἰδεολογικὰ ἀνένταχτους, ποὺ ψηφίζουν ὅ,τι βροῦν, ἀκριβῶς ἐπειδὴ δὲν βλέπουν κανένα ὅραμα στὴ ΝΔ καὶ καμία ἐλπίδα στὸ ΠΑΣΟΚ. Εἶναι δυνατὸν ἕνα ὑγιὲς κόμμα νὰ διατηρεῖ στὴν ἡγεσία του ἕναν ἄνθρωπο ποὺ δὲν ξέρει κὰν πότε νὰ παραιτηθεῖ; Τὸ γεγονὸς ὅτι δὲν παραιτήθηκε εὐθέως χθὲς τὸ βράδυ (ὅπως εἶχε κάνει ὑπερήφανα ὁ Μητσοτάκης τὸ '93) δείχνει τὴν ἔνδεια ὁλόκληρου τοῦ ΠΑΣΟΚ, τοῦ ὁποίου τὰ ἴδια στελέχη φοβοῦνταν νὰ τὸν κράξουν πέντε λεπτὰ πρὶν μιλήσει καὶ ξεσπάθωσαν ἀμέσως μόλις μίλησε. Δὲν εἶναι σοβαρὰ πράγματα αὐτά. Ὅσο γιὰ τὴ ΝΔ, φοβᾶμαι κι ἐγὼ ὅτι θὰ πέσει στὸν λαϊκισμὸ τῆς δεξιᾶς, ἂν καὶ τρέφω κάποιες ἐλπίδες ἀκόμη, ὄχι στὰ ἀνθρώπινα δικαιώματα καὶ στὰ ἐξωτερικά, ἀλλὰ τουλάχιστον στὴν οἰκονομία.
πήρατε τις μισές ψήφους από το.... κκε (μ-λ).
get a life, loosers
Τα συγχαρητήριά μου για τις 7'500 ψήφους, δεν το περίμενα με τίποτα.
(φανταζόμουν 5'000 στην καλύτερη περίπτωση)
Καλή συνέχεια!
Θα διαφωνήσω λίγο με την ανάλυση για το πολιτικό σκηνικό. Για παράδειγμα δε νομίζω ότι η ψήφος διαμαρτυρίας αποτυπώνει πολιτική τάση, ειδικά όταν στρέφεται απέναντι σε μια στάσιμη κυβέρνηση και μια αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό λόγο.
Άλλωστε η χθεσινή βραδιά φαίνεται να είχε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Ότι από δω και πέρα, δε θα αρκεί να έχεις "το" όνομα για να κυβερνήσεις, αλλά θα πρέπει να έχεις και κάτι να πεις. Έστω και σε συμβολικό επίπεδο, νομίζω θα είναι κέρδος για τη χώρα ο Γιωργάκης, όπως τον ξέρουμε ως σήμερα, να μη γίνει τελικά πρωθυπουργός.
Σε ορισμένες περιφέρειες φάνηκε ότι κάποια στελέχη έκαναν καταπληκτική δουλειά. Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν, όντως, ότι μάθαμε πάρα πολλά. Ξέρουμε ήδη κάποιες πεπονόφλουδες που δεν θα πατήσουμε στο μέλλον, βλέπουμε την αποτελεσματικότητα (ή μη) κάποιων μεθόδων που ακολουθήσαμε. Νομίζω ότι μπορούμε να υποσχεθούμε στους εαυτούς μας ότι θα είμαστε πολύ καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι την επόμενη φορά!
Ιδιαίτερα συγχαρητήρια σε όσους αποτέλεσαν την ψυχή αυτής της προσπάθειας - καλή δύναμη, καλό κουράγιο για τη συνέχεια!
Ας μην απογοητευόμαστε. Και καθόλου να μην είχε κατέβει το κόμμα κανείς δε θα μπορούσε να σας κατηγορήσει.
Ας μην ξεχνάμε ότι από το κόμμα απουσιάζει το πιο βασικό συστατικό -η βάση ψηφοφόρων. Δεδομένης της πίεσης χρόνου αναγκάστηκε η ηγεσία (και εγώ το ίδο θα έκανα) να δέχεται για υποψήφιο οποιονδήποτε εξεδήλωνε ενδιαφέρον. Ο χρόνος πάντως είναι με το μέρος μας, και βάση θα δημιοργηθεί πανελλαδικά και τοπικές οργανώσεις και αναγνωρισημότητα θα αποκτηθεί.
Για τα δε συμπεράσματα των εκλογών μη μας ξεφεύγει η αποχή, δεν ήταν και λίγη. Αναμενόμενη κατά τη γνώμη μου ,ο κόσμος μόνο με την πολιτική δεν ασχολείται πλέον. Ειδικά αν διεκδικούσαμε στο μπάσκετ το χρυσό ,ούτε στην τηλεόραση δε θα τα έβλεπε κανείς τα αποτελέσματα.
Για το ΠΑΣΟΚ ,πορεία μη αναστρέψιμη πλέον. Ίσως να πάμε και στη διάσπαση σε δύο διαφορετικά κόμματα (κάτι που θα παγιώσει την κυβέρνηση της ΝΔ). Για τη δε "ψήφο ανυπακοής" έξυπνη η στρατηγική του ΚΚΕ. Αντί να μας τα πρήξει έτει μία φορά ακόμη με το προλεταριάτο και τον ιμπεριαλισμό ,κόλλησε το σλόγκαν αντί για λευκό και αποχή ρίχτο στο ΚΚΕ και ωφελήθηκε. Αναμένεται να τους μιμηθούν πολλοί στο μέλλον.
get a wordbook loser!
Καταρχάς συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σας και για την προσπάθεια.
Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα σας ικανοποιεί, δεν είχατε θέσει στόχο πριν τις εκλογές, για να δούμε αν τον πιάσατε (Πολύ δύσκολο βέβαια, αφού ποτέ δεν είχατε ξαναμετρήσει δυνάμεις).
Πάντως, επειδή το κείμενο απολογισμού κατηγορεί όλους τους άλλους, από την πολιτική κατάσταση μέχρι την ίδια την κοινωνία, θα ήθελα να δω και λίγο αυτοκριτική.
Που πιστεύετε ότι εσείς κάνατε λάθος, τι παραλείψεις έγιναν, τι στρατηγικά λάθη κτλ.
Κατανοοώ, ότι πολλοί άνθρωποι επένδυσαν χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Ίσως φαντάζει άχαρο το ερώτημα, άλλα πρέπει να απαντηθεί.
Γιάννης
Υ.Γ.Θεωρώ τον τίτλο του άρθρου άχαρο. Δεν ταιριάζει σε ένα κόμμα όπως η ΦΣ η καταστροφολογία και οι πηχαίοι τίτλοι εντυπωσιασμού.
Μέσα σε μερικές ώρες είναι αδύνατον να γίνει αναλυτική αυτοκριτική και εντοπισμός λαθών σε κάθε επίπεδο. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας που θέλει και χρόνο και κόπο (και ασφαλώς θα μπούμε σε αυτήν την διαδικασία γιατί είναι μονόδρομος για να μετατρέψουμε τις εμπειρίες μας σε γνώση). Την επόμενη φορά θα ξεκινήσουμε από πολύ καλύτερη αφετηρία και με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία.
Πέρα όμως από την δική μας συμμετοχή, ο σχολιασμός της επόμενης μέρας των εκλογών από κάθε απλό πολίτη είναι αναμενόμενος. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν το χειρότερο δυνατό από άποψη διακυβέρνησης και αμφιβάλλω σοβαρά ότι κάτι δημιουργικό θα ξεπηδήσει από την ήττα του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική μας βρίσκεται σε φάση οπισθοδρόμησης.
SG δήλωσε:
[H ΦιΣ] δεν ειναι ενα κομμα μονο για μια Αθηναϊκη ελιτ οπως κατηγορουσαν καποιες φωνες
Αυτό δεν ξέρω ποιός το είπε ή πού και πότε το είπε, αλλά είναι πραγματικά η πιο άστοχη κατηγορία που έχω ακούσει ως τώρα.
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης συσπειρώθηκε το ίδιο γρήγορα με αυτήν της πρωτεύουσας- οπότε το «αθηναϊκή» είναι χαζό- και οι επαγγελματικές τοποθετήσεις των μελών είναι οι πλέον διαφορετικές- οπότε πάει και το «ελίτ».
Ίσα ίσα, μακάρι να είχαμε και κανέναν «Ελίτ» παραπάνω για γενναιόδωρη χορηγία κατά τη σύντομη προεκλογική εκστρατεία.
Με άλλα λόγια, συμφωνώ με τον ι.π. που είπε:
Πράγματι η ισομερής διασπορά των ψήφων είναι εντυπωσιακή και προοιωνίζει μεγάλη διεισδυτικότητα στο μέλλον.
Αυτό ήταν που μου έκανε κι εμένα περισσότερη εντύπωση απ'όλα. Κρίμα μόνο για την Πιερία.
Έχω την εντύπωση ότι εντέλει ο αριθμός των ψήφων συνάδει με τους ψηφοφόρους που επισκέπτονται το διαδίκτυο. Μόνο στο διαδίκτυο ήταν γνωστή η ΦΣ.
Προσωπικά όπου ανέφερα τις προηγούμενες μέρες ΦΣ με ρωτούσαν τι είναι αυτό; Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι απαιτείται ζωντανή- προσωπική παρουσία της ΦΣ αν θέλει να έχει μεγαλύτερη απήχηση.
Κατά τα άλλα αν σκεφτούμε ότι οι φιλελεύθερες απόψεις είναι έξω από την κουλτούρα του Έλληνα, καλά ήταν τα αποτελέσματα. Ο Έλληνας ταυτίζει την Ελεύθερη οικονομία με την χούντα. Θέλει δουλειά σε κάθε τοπική κοινωνία για να αναδειχτεί το ιδεολογικό υπόβαθρο μιας τέτοιας κίνησης.
Αναμένω τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν και την κατάθεση της εμπειρίας αυτών που τράβηξαν το "κουπί"
Οι ψήφοι και το ποσοστό της ΦΣ ήταν κάτι το λογικά αναμενόμενο για ένα κόμμα λίγων μηνών, οργανωτικά ανέτοιμο, με ελάχιστους οικονομικούς πόρους και μηδενική προβολή στα ΜΜΕ (όπως είχαμε τονίσει και στην ανακοίνωση καθόδου).
Αν και θεωρώ αξιοπρεπείς τις 7500 ψήφους για ένα νεοφώτιστο κόμμα, το επιχείρημα περί "μηδενικής προβολής" στα ΜΜΕ δεν είναι πολύ ισχυρό...
Πράγματι, αν και τα μεγάλα ΜΜΕ όντως δεν προέβαλαν καν τη ΦΙΣ, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το κόμμα έτυχε προβολής, μοναδικής στα χρονικά για μία κίνηση λίγων μόνο μηνών, από εφημερίδες μεγάλης αναγνωσιμότητας όπως η Athens Voice ,η Καθημερινή και η Ελευθεροτυπία, από τοπικά κανάλια της επαρχίας, από ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως ο Σκάι και ο Αθήνα 9.84, για να μην αναφέρουμε τη συνέντευξη στο κρατικό κανάλι (η οποία φυσικά ίσχυε και για τα υπόλοιπα μικρά κόμματα). Τέλος, μόνο η εμπλοκή ονομάτων όπως αυτών του Μάνου και Ανδριανόπουλου και η προϋπάρχουσα "δεξαμενή" των Ταύρων (μεταξύ 1-1,5%) ήταν σπουδαία δεκανίκια (ή καλύτερα "γκολ από τα αποδυτήρια").
Πέραν αυτών, για οποιονδήποτε έστω και ελάχιστα πολιτικοποιημένο ιντερνετόβιο αποκλείεται η ΦΣ να του ήταν άγνωστη...
Με τα παραπάνω δεν εννοώ φυσικά ότι η ΦΙΣ ήταν γνωστή τοις πάσοι ή ότι έτυχε ευρύτατης προβολής. Αλλά από την άλλη ήταν ενήμεροι όσοι έπρεπε για την ύπαρξή της και ο αριθμός τους ήταν σίγουρα πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που τελικά την ψήφισαν...
Απόδειξη των παραπάνω το γεγονός ότι η ΦΙΣ βρέθηκε πίσω από όλα τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (και του Λεβέντη βεβαίως-βεβαίως :Ρ), τα οποία τυγχάνουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μηδαμινής προβολής και διακατεχόνται από εσωστρέφεια, σχεδόν περιφρονώντας τις εκλογές.
Τεσπά, όλα αυτά θεωρητικά μόνο. Πάντως αναδείχθηκαν κατά τη γνώμη μου τα όρια του διαδικτύου ως πολιτικού μέσου : ισχυρό για τη σφυρηλάτηση και το συντονισμό ενός πολιτικού φορέα, ανεπαρκές για την κατίσχυση και την ιδεολογική διείσδυση στους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους, η οποία και αποφέρει τελικά τις πολλές ψήφους...
Εκεί χρειάζεται κανείς να κάνει πιάτσα, κοινώς "πεζοδρόμιο" και οι όροι του παιχνιδιού είναι πολύ διαφορετικοί...
τα αριστερά ψηφοδέλτια έσπασαν το φράγμα του 1.1 εκατ!!!
περαστικά σας παιδιά....
Εκλογές και στρατευμένη δημοσιογραφία….
Το τι ακούσαμε προεκλογικά από μερίδα στρατευμένων, σε γνωστά συγκροτήματα, δημοσιογράφων είναι το κάτι άλλο. Ότι θα έχουμε εκλογικό θρίλερ, με γκεστ σταρ τον Κρίστοφερ Λη, ότι οι δύο μονομάχοι είναι τσίμα τσίμα ( α ρε Τσήμα), ότι υπάρχει αντιστροφή του κλίματος (μετεωρολόγος Γ. Πρετεντέρης), ότι υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα (ψυχολόγος Μ. Καψής), ότι όλα θα παιχτούν στις λεπτομέρειες (αρχιδιαιτητής Όλγα Τρέμη). Το καταλαβαίνω ότι όλα τα μέσα προς τα κάπου έχουν συμπάθειες να το πω, συμφέροντα να το πω, γραμμάτια να το πω, και λειτουργούν κάπως προστατευτικά με το χώρο που υποστηρίζουν. Αλλά τέτοια εξόφθαλμη προσπάθεια χειραγώγησης και εξαπάτησης των τηλεθεατών, είναι άνω ποταμών. Και αυτό γιατί ήξεραν πολύ καλά τι γίνεται και σκοπίμος έλεγαν ψέματα στον κόσμο, ας μην έλεγαν τίποτε καλύτερα. Τώρα, μία μέρα μετά τις εκλογές, βγαίνουν οι ίδιοι τύποι και σταυρώνουν τον Παπανδρέου, ο οποίος μέχρι χθες ήταν «Γιώργος», και κάνουν την Αγιογραφία του Βενιζέλου και του Σημίτη. Οι «νεραξίες» που λένε και οι πόντιοι. Ευτυχώς που υπάρχει και η Δημοκρατία του διαδικτύου, τους χιλιάδες Bloggers και έχουμε μια πολύχρωμη και σφαιρική ενημέρωση.
ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ
Τα της ΦΙΣ θα τα βρείτε. Εκεί που έχω ένσταση είναι στο "αδύναμη" κυβέρνηση.
Αυτοδυναμία για να κάνει τις τομές και μεταρρυθμίσεις του προγράμματός δεν ζήτησε ο Κώστας; Την πήρε! Όληη Ελλάδα είναι Μπλέ τραγούδησε!
Ή του δόθηκε απλά η ψήφος να διαχειρισθεί την εξουσία; Θα τρελλλλλαθούμε τελείως!
Το ΚΚΕ (μ-λ) πήρε ίσως διπλάσιους ψήφους από την Φ.Σ. γιατί προωθήθηκε μέσω mail η ιδέα σε χιλιάδες χρήστες internet, να ψγφίσουν το κόμμα που θα έβγαζε το άθροισμα των αριθμών του jocker, ως διαμαρτυρία, διακωμώδηση των εκλογών και άρνηση τόσο του δικομματισμού όσο και των παρααδοσιακών σχημάτων. Έτυχε να προκύψει το ΚΚΕ(Μ-Λ)!
Ναι, δεν κάνω πλάκα!
Απορώ που δεν το ξέρετε.
Μου ήρθε κι εμένα το σχετικό mail, η όλη ιδέα ξεκίνησε νομίζω από κάποιον blogger.
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ακόμη και το περασμένο βράδυ, κατέβαλα έντονες προσπάθειες να πείσω μια ομάδα από φίλους και συγγενείς πληροφορικάριους στα τριάντα κάτι (έχω μερικούς) να ψηφίσουν Φ.Σ.! Πίστευα ότι θα είχε διείσδυση σ' αυτούς, ότι θα την ήξεραν και θα τους έπειθε, ξέροντας το πως σκέφτονται.
Μάταιος κόπος!
Ήταν ΟΛΟΙ πορωμένοι με το θέμα jocker.
ΟΛΟΙ ΚΚΕ (μ-λ).
Οι περισότεροι ήξεραν την Φ.Σ., αλλά όχι όλοι. Και κάποιοι την θεωρούσαν μάλλον δεξιάς απόκλισης.
So much για τη διεισδυτικότητα του internet.
Κατά τα άλλα, δεν πειράζει, το εγχείρημα αξίζει να έχει συνέχεια.
Για μένα ο τρόπος που γεννήθηκε αυτό το κόμμα είναι μοναδικός για την ελληνική πραγματικότητα και τα έως τώρα στελέχη του υψηλού επιπέδου.
Καλή συνέχεια λοιπόν.
Ανώνυμε που μίλησες για loosers: δεν αρκεί πάντα η άρνηση. Χρειάζεται και θέση.
Και τι να πω για τους επιφανείς πανεπιστημιακούς μας, που έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Ε. Βενιζέλο για αρχηγό ΠΑΣΟΚ. "Ο τόπος δεν αντέχει άλλο", είπαν.
Ναι, δεν αντέχει άλλο, γι' αυτό "ας βρούμε τρόπο να ξαναγυρίσει η εξουσία σ' εμάς, με μια χαρισματική προσωπικότητα-βιτρίνα και κατά τ' άλλα όλα ίδια"!
Τόσο καλά!
Αντι να ευχηθούν να προκύψουν ζυμώσεις και να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι και ιδέες!
Κρίμα.
Θα συμφωνήσω με τον Sanctuary. To 1,6% των Ταύρων ήταν σημείο εκκίνησης ή εν πάσει περιπτώσει σύγκρισης.
Το να λέτε ότι τα πάντα πήγαν καλά για σας, συγγνώμη αλλά φαντάζει αστείο και θυμίζει...80's, όταν όλοι δήλωναν νικητές. Αν θέλετε πείτε απλώς ότι ήταν μια εμπειρία και θα δείτε πως θα την αξιοποιήσετε. Δεν κάνω κριτική επί συγκεκριμένων προεκλογικών παραμέτρων γιατί εκεί πράγματι υπάρχει η δικαιολογία της απειρίας. Όχι όμως και να λέτε ότι ξεπεράστηκαν οι στόχοι...
Μία ακόμη παρατήρηση ως προς το άρθρο. Σε κάποιο σημείο αναφέρετε "Αλλά μαθαίνουμε μέσω της μόνης διαδικασίας μάθησης: της δοκιμής."
Λυπάμαι αλλά η δοκιμή δεν είναι η μόνη διαδικασία μάθησης. Είναι απαραίτητο στοιχείο της μάθησης αλλά όχι "η μόνη διαδικασία". Η φιλοσοφία του "Right first time" ίσως να λέει κάτι σε κάποιους εξ' υμών.
Είναι ίσως νωρίς για πολλές εκτιμήσεις, και προσωπικά είμαι λίγο επιφυλακτικός καθότι δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με την Φιλελευθερη Συμμαχία να δίνω "συμβουλές" εκ του ασφαλούς σε αυτούς που έχουν σκοτωθεί να τρέχουν για το κόμμα. Ωστόσο θα σας παραθέσω μερικές σκέψεις μου για περαιτέρω προβληματισμό:
1. Αυτό που δυστιχώς απέδειξαν οι εκλογές είναι ότι δεν έχουν ωριμάσει οι φιλελευθερες ιδέες στην Ελληνική κοινωνία και συνεπώς - όπως οι περισσότεροι φοβόμασταν - δεν θα πέσουν οι ψήφοι σαν ώριμα φρούτα στην ΦΣ. Ίσως η ρήση του Β. Ουγκό είναι εναντίων μας τελικά... Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η ανάγκη της ΦΣ είναι ακόμα μεγαλύτερη.
2. Το κόμμα πρέπει να αποφασίσει πόσο ιδεολογικό και πόσο "ακραίο" θέλει να είναι. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα του, στο βαθμό που το γνωρίζω, ήταν σίγουρα στην σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως αναμένεται σε ένα νέο και ενθουσιώδες κόμμα, παρατηρώ ότι υπάρχει μια τάση για προτάσεις και ιδέες, πάντα ενδιαφέρουσες, που όμως απέχουν αρκετά από την κοινή λογική και εν τέλη αποτελούν mental exercises φιλελευθερων επαγωγικών αρχών. Και για να μην μιλάω γενικόλογα, η θέση του κόμματος για την ιδιωτικοποίηση των δασών είναι - συγνώμη - εξοπραγματική και επικύνδινη, τουλάχιστον με τον τρόπο με τον οποίο εκφράστικε. Καλύτερα να μην λέγαμε τίποτα εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε εφικτή πρόταση στο θέμα αυτό.
Εν τέλη το κόμμα έχει δύο πιθανούς δρόμους, είτε θα γίνει το φιλελευθερο ΚΚΕ μ-λ, μια εσώκλειστη φραξιά φιλελευθερων ακτιβιστών ή θα προσπαθήσει να ανοιχτεί στην ευρύτερη κοινωνία όπως πχ το Γερμανικό φιλελευθερο κόμμα, με όλους συμβιβασμούς που αυτό συνεπάγεται.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της ΦΣ είναι ότι καλύπτει τον φιλελευθερο χώρο σχεδόν αποκλειστικά. Αυτό σημαίνει ότι η ΦΣ έχει την πολυτέλεια να πέρνει σχετικά μετριοπαθείς θέσεις και να μεγιστοποιεί την εκλογική της επιρροή.
3. Εκ του ασφαλούς μιλώντας βέβαια, πρέπει να βρεθούν περισσότεροι πόροι από επιχειρήσεις, εφοπλιστές και αλλού. Δεν είναι δυνατόν το ΕΝΑΝΤΙΑ να έχει περισσότερούς πόρους από ένα κόμμα της ελεύθερης αγοράς.
4. Από ότι κατάλαβα, οι κ. Μάνος και Αδριανόπουλος δεν έδειξαν ενδιαφέρον να βοηθήσουν ή να συμετάσχουν στην ΦΣ. Δεν γνωρίζω το παρασκήνιο εδώ και εάν "φταίει" η μία ή άλλη πλευρά. Πάντως εάν η ΦΣ είναι να μπορέσει να μπει στο πολιτικό mainstream, η βοήθεια τους είναι μονόδρομος. Και η ΦΣ πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν να την αποκτήσει. Είμαι λίγο αφελής μερικές φορές αλλά θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μάνος και Αδριανόπουλος δεν θα θέλουν να σταθούν τροχοπέδη στην προσπάθεια αυτή. Ακόμα και μικρά βήματα θα ήταν χρήσιμα. Το βράδυ των εκλογών, ήταν ο κ. Μάνος σε μια συζήτηση και - από ότι είδα - δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ύπαρξη της ΦΣ. Ακόμα και εάν την ανέφερε στο παρεπιπτώντος, ακόμα και χωρίς να υοθετήσει τις θέσεις της, θα βοηθούσε.
Επίσης, δεν είχα ασχοληθεί με την προσπάθεια των Ταύρων και συνεπώς δεν γνωρίζω πόσα στελέχη είχαν τελικά οι Ταύροι και σε ποιο βαθμό αυτοί είναι τώρα με την ΦΣ. Αλλά σίγουρα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια να προσεταιριστούμε στελέχη από τους προην Ταύρους, την ΔΑΠ κτλ.
5. Δεν θέλω να είμαι αρνητικός αλλά στην Ελλάδα αλλά ίσως και παντού, οι υποστηρικτές της Ελεύθερης Οικονομίας είναι κατά βάση άνθρωποι πρακτικοί. Από ότι ξέρω η ΦΣ στόχευσε ιδίως στους εμπόρους και μικρούς ελευθερους επιχειρηματίες οι οποίοι -φαντάζομαι- είναι ακόμα πιο πρακτικοί και ίσως μπακαλίστικοι εάν μου επιτραπει, στους ψήφους τους. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι πολλοί από αυτούς που μπορεί να ψήφισαν ΦΣ, θα δυσκολευτούν να την ξαναψηφίσουν βλέποντας ότι πήρε 0.1%. Αυτό, δεν το λέω για να απογοητευτούμε και να τα βροντήξουμε. Αλλά για να είμαστε ρεαλιστες: πιστεύω ότι εάν το κόμμα δεν μπορέσει να πάρει κοντά στο 1% στις επόμενες εκλογές θα παραμείνει για πάντα στο σημερινό του επίπεδο.
6. Δεν μου φαίνεται ότι έγινε αρκετή προσπάθεια (λογικό καθότι δεν υπήρχε χρόνος και χρήματα) να προσεγγιστούν ομάδες οι οποίες είναι κοντα στον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό. Πχ αν και η ΦΣ συμμετείχε στο Athens Pride από ότι ξέρω, δεν μου φαίνεται να είχε μεγάλη αναγνωρισημότητα στο γκέι κοινό. Άραγε βάλαμε φυλάδια στα γκει μπαρ; Στα περισσότερα γκει ιστιολόγια πάντως, σπάνια αναφέρθηκε η ΦΣ, σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα και τους Πράσινους. Το ίδιο και με τους μουσουλμάνους. Δεν μπορεί να μην υπάρχουν 10, 20, 100 νέοι μουσουλμάνοι στην θράκη που δεν θέλουν να έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, το οποίο τους στερούν ουσιαστικά τα άλλα κόμματα με τα μισόλογα τους, που δεν είναι ακροαριστεροί και που δεν είναι ισλαμιστές να χαίρονται με την σημερινή κατάσταση όπου για τους μουσουλμάνους της θράκης ισχύει η Σαρία...
7. Κάτι πρέπει να γίνει με την οικολογία. Είναι ένα υπαρκτό θέμα, το οποίο έχει ιδιαίτερη πέραση στους νέους και στους ψηφοφόρους που ψάχνονται. Προφανώς η ΦΣ δεν θα πέσει στον φτηνό, και συχνά counterproductive ψευτό-οικολογικό λαικισμό αλλά πρέπει να έχει μια πολιτική στο θέμα αυτό. Και εάν σε ορισμένα της σημεία χρειάζεται κρατική παρέμβαση (πχ επιδοτήσεις κτλ) δεν υπάρχει λόγος να το φοβόμαστε.
8. Μια πρόταση ίσως είναι να επικεντρώσει η ΦΣ τις προσπάθειες της στις φοιτιτικές εκλογές. Για σχετικά προφανείς λόγους εκεί είναι πιο εύκολο να πάρει η ΦΣ ένα ποσοστό το οποίο θα είναι σχετικά σεβαστό, όπως άλλωστε κάνουν και πολλά αριστερά γκουπουσκούλα. Αυτό μπορεί μεσοπρόθεσμα να αποτελέσει δεξαμενή στελεχών, ψηφοφόρων και να βοηθήσει και την αναγνωρισημότητα της ΦΣ.
Food for thought όπως λένε!
Το ΚΚΕ (μ-λ) πήρε ίσως διπλάσιους ψήφους από την Φ.Σ. γιατί προωθήθηκε μέσω mail η ιδέα σε χιλιάδες χρήστες internet, να ψηφίσουν το κόμμα που θα έβγαζε το άθροισμα των αριθμών του jocker, ως διαμαρτυρία, διακωμώδηση των εκλογών και άρνηση τόσο του δικομματισμού όσο και των παρααδοσιακών σχημάτων. Έτυχε να προκύψει το ΚΚΕ(Μ-Λ)!
Ναι, δεν κάνω πλάκα!
Απορώ που δεν το ξέρετε.
Μου ήρθε κι εμένα το σχετικό mail, η όλη ιδέα ξεκίνησε νομίζω από κάποιον blogger.
Κα Βέλλιου, με όλον το σεβασμό, βγείτε από το μικροπεριβάλλον της οθόνης του υπολογιστή σας και ερευνήστε λίγο περισσότερο τα πράγματα με όρους αληθινής ζωής... η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου ψηφίζει με κριτήρια παντελώς άσχετα του μικροκόσμου των μπλόγκερς και των ιντερνετόπληκτων...
Όχι ότι το ίντερνετ δεν συνδιαμορφώνει την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά είναι όπως είπα, ανεπαρκές για να διαμορφώσει από μόνο του μία αυτοδύναμη πολιτική δυναμική.
Αυτό τουλάχιστον η δική μου εμπειρία δείχνει (μέσω απτών παραδειγμάτων).
Αξιότιμε Sanctuary, δεν διαφωνώ μ' αυτό που λέτε, ούτε υπερεκτιμώ τη δυναμική του internet.
Αλλά αυτό που λέω συνέβη, μου ήρθε το mail λίγο πριν τις εκλογές και ξέρω προσωπικά γύρω στους δέκα ανθρώπους που ψήφισαν ΚΚΕ (μ-λ) γι' αυτό το λόγο!
Δεν ισχύει αυτό για τον Ανδριανόπουλο. Σε αντίθεση με τον Στέφανο Μάνο, ο Ανδριανόπουλος στήριξε την ΦιΣ με αναφορές και στο website του και σε ημερίδες όπου είπε ότι αυτό το κόμμα στηρίζει περισσότερο. Απλά ο Μάνος, επειδή είχε παρουσία και με τους Ταύρους, δεν θέλει ίσως ακόμα να συνδεθεί με ένα κόμμα του 0,15%, ενώ το κόμμα του είχε 1,6%...
Μια διαδεδομένη σύγχυση είναι ότι αντλούμε από την δεξαμενή των Ταύρων. Αυτό δεν ισχύει ούτε για τα μέλη μας, ούτε για τους ψήφους μας.
Φυσικά και υπάρχουν πρώην Ταύροι, αλλά είναι συγκριτικά λίγοι ανάμεσα στο σύνολο των μελών, τα οποία έχουν πολλές και διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Αντίστροφα, η συντρηπτική πλειονότητα των μελών των Ταύρων δεν συμμετέχει. Είτε ήταν προσωπικοί φίλοι του κ.Μάνου, είτε σήμερα κάνουν καριέρα στα 2 δύο μεγάλα κόμματα (και ειδικά στην ΝΔ), η δεξαμενή αυτή δεν υπάρχει. Και φυσικά το 1,6% στις ευρωεκλογές του 1999 ήταν αποτέλεσμα μια καμπάνιας με πολλαπλάσια (χιλιάδες φορές πολλαπλάσια) χρήματα.
To σημείο εκκίνησης ήταν τα 400 περίπου μέλη των Ταύρων από την ιστοσελίδα τους (εκ των οποίων λίγοι τελικά ήρθαν στην ΦΣ). Οι ψήφοι των Ταύρων δεν ήταν ιδιοκτησία τους για να αποτελέσουν σημείο εκκίνησης. Θα μπορούσε να γίνει σύγκριση μόνο εφόσον ήταν δυνατή η σύγκριση των μέσων και των πόρων που καταναλώθηκαν στις δύο αυτές προσπάθειες.
Ακόμα και τα αυτιστικά αριστερά κόμματα ξόδεψαν πολύ περισσότερα χρήματα από μας, είχαν πολύ μεγαλύτερες κομματικές βάσεις που έτρεξαν και επιπλέον είχαν για χρόνια παρουσία στις πολιτικές εξελίξεις (αντίθετα με τα λεγόμενα του Sanctuary τα στελέχη του ΕΝΑΝΤΙΑ έχουνε εμφανιστεί σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα πολλαπλάσιες φορές από μας, που δεν έχουμε εμφανιστεί ποτέ).
Η όποια σύγκριση με το αποτέλεσμα των Ταύρων είναι ατυχής, όχι μόνο λόγω χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν τότε αλλά κυρίως λόγω αναγνωριμότητας του ονόματος του Αρχηγού.
Αφού η ΦΣ κατεβαίνει στον Ελληνικό πολιτικό στίβο, πρέπει να ακολουθεί και τις στοιχειώδεις συνήθειες του Ελληνα. Ο Ελληνας ούτε αγνώστους ψηφίζει ούτε μόνο ωραία λόγια και προγράμματα χωρίς να ξέρει ποιος είναι από πίσω.
Και πιστεύω ότι η ΦΣ δεν αρκείται μόνο στο κοινό των blogs η των γνωστών και φίλων.
Αν θέλει αυτές οι 7500 ψήφοι να πολλαπλασιαστουν πρέπει ως τις επόμενες εκλογές που θα λάβει μέρος,η η Κεφαλή να γίνει με κάθε τρόπο ευρέως γνωστή η να έρθουν άλλα αναγνωρισμένα ονόματα.
Μπορεί αυτό να μην αρέσει, αλλά το τι αρέσει και το τι δεν αρέσει σε κάποιον ισχύει μόνο όταν αυτός ο κάποιος διαμορφώνει τις εξελίξεις.
΄
Οταν το τοπίο είναι διαφορετικό η συμμορφώνεσαι με τα ισχύοντα η τις 7.500 τις κάνεις 10.000 η και 20.000 σε ένα κοινό 9.000.000 και είσαι και ευχαριστημένος...
Θλιβερό. Με 0,1%, μόλις 7500 ψήφους, με τον Λεβέντη να παίρνει τους τριπλάσιους ψήφους (!!!) και αυτό που βγαίνει από ένα νέο κόμμα που φιλοδοξεί να καλύψει το κενό που σαφώς υπάρχει, ως εξήγηση του εκλογικού ποσοστού, είναι ότι "φταίει ο λαός"
Δεν καταλαβαινω την πρεμουρα με την σοσιαλδημοκρατικοποηση του ΠΑΣΟΚ. Εσεις φιλελευθεροι λετε οτι ειστε και οχι σοσιαλδημοκρατες. Αλλα να μου πεις που εριξαν την ψηφο τους το 2004 οι Καρυπογλου, Αβραντινης κλπ κλπ
"Οι περισότεροι ήξεραν την Φ.Σ., αλλά όχι όλοι. Και κάποιοι την θεωρούσαν μάλλον δεξιάς απόκλισης."
αυτο πρεπει να ειναι η παρεξηγηση νουμερο ενα που πρεπει να διαλυσει ενα φιλελευθερο κομμα. Να μην σου πω οτι θα επρεπε να ονομαζεται Κομμα Φιλελευθερισμου, Κοινωνιας Πολιτων και Οικολογιας για να διαλυθει καθε παρεξηγηση :-)
κατι ασχετο, γιατι θεωρεις τον Βενιζελο βιτρινα? Δεν νομιζεις οτι εχει διαφορες απο τον ΓΑΠ? (δεν ξερω βεβαια αν ειναι προς το καλο ή κακο)
οσο για τις ψηφους, εχω το εξης πειραμα σκεψης: Ποσες ψηφους θα επαιρνε ενα σημερα εδραιωμενο κομμα αν ειχε ακριβως τα ιδια στελεχη και προγραμμα, αλλα μονο την προβολη που ειχε η ΦιΣ? Λετε ο Συνασπισμος ας πουμε σε μια τετοια θεση να επαιρνε πολυ πανω απο 10.000 ψηφους?
ρωταω ετσι, δεν ειμαι σιγουρος για την απαντηση αλλα νομιζω οτι θα ηταν εκπληκτικο ποσο σημαντικη ειναι η προβολη ενος ατομου ή ενος κομματος για να εκλεγει.
Στρατευμένη δημοσιογραφία ( πρέπει να αντιδράσουμε)
Θεωρώ ότι ο Ε. Βενιζέλος δεν έχει διοικητικές ικανότητες κι αυτό πιστεύω θα φανεί.
Μπορεί να παράγει ιδεολογία-είναι και πανεπιστημιακός-αλλά δεν τον θέλουν κυρίως γι' αυτό.
Τον θέλουν για τις υψηλές επικοινωνιακές του ικανότητες, με στόχο να ξαναφέρει το υπάρχον ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ή , έστω, όσους μπορούν να διασωθούν απο αυτό.
Ο Γ. Παπ. δεν μπορεί να τηρήσει μια ιδεολογική συνέπεια και πάσχει επικοινωνιακά, αλλά διοικητικά έχει περισσότερες ικανότητες. Αρκεί να ανατρέξουμε και στην ιστορία των δυο τους ως υπουργών που νομίζω το αποδεικνύει αυτό.
Αγαπητοί φίλοι.
Δεν είμαι μέλος ή ψηφοφόρος της ΦιΣ. Θεωρώ όμως τον εαυτό μου φιλελεύθερο. Χωρίς φανατισμούς ή τυφλή πίστη σε ιδεολογήματα τάσσομαι - γενικά μιλώντας - υπέρ της ατομικής, οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας και συνεπακόλουθα ταυτίζομαι συχνά με ανάλογες πολιτικές και φιλοσοφικές απόψεις.
Όπως ανέφεραν προλαλήσαντες, δεν θα ήθελα να δώσω συμβουλές ή να κάνω παραινέσεις. Απλά θα σας γράψω τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της κίνησης όπως τα βλέπω.
Θετικά:
1. Το e-rooster, η ΦιΣ αλλά κυρίως οι άνθρωποι που παραθέτουν απόψεις, δικές τους και άλλων, σε μια κατεύθυνση φιλελεύθερου προβληματισμού είναι κυριολεκτικά μια όαση στο σημερινό ελληνόφωνο Ίντερνετ.
Όχι μόνον διότι κάνουν εμένα ή όποιον άλλο φιλελεύθερο πολίτη να αισθάνεται λιγότερο μόνος, όσο για ένα πολύ πιο σπουδαίο λόγο. Στο χώρο αυτό πραγματικά παράγεται πολιτική και παρέχεται ενημέρωση. Kαι το σημαντικότερο; Με πρόταση και όχι άρνηση.
Με παράδειγμα κι όχι με αερολογία.
Σε μια εποχή όπου η χώρα μας κυριαρχείται επί δεκαετίες από μονόπλευρους μύθους και ιδεολογήματα (χαμηλής ποιότητας) μιας τριτοκοσμικής λαϊκίστικης αριστεράς, η παράθεση και μόνο φιλελεύθερων προτάσεων, πόσω μάλλον η παραγωγή μιας εναλλακτικής πολιτικής, βοηθάει - πέραν των φιλελεύθερων πολιτών - κι ολόκληρο το πολιτική σύστημα.
Είναι σίγουρο λοιπόν πως και μόνο η άρθρωση λόγου είναι θετική. Θετική για όποιον πολίτη πιστεύει στον πλουραλισμό.
Η παράθεση απόψεων, ιδεών και πληροφόρησης από "τους φιλελεύθερους όλων των κομμάτων" όπως θα έλεγε κι ο Γκυ Σορμάν είναι επίσης μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Για αυτό και μόνον η δραστηριότητα σε αυτό το χώρο θα έπρεπε να θεωρείται χρήσιμη από οποιονδήποτε πολίτη, οποιασδήποτε τάσης, φιλελεύθερης ή σοσιαλιστικής, προοδευτικής ή συντηρητικής κλπ. Είναι θέμα παιδείας δηλαδή.
2. Η ενεργητική πρωτοβουλία των ιδρυτών της ΦιΣ να δράσουν ιδρύοντας ένα κόμμα, μια κίνηση ή ο,τιδήποτε άλλο δείχνει πως υπάρχουν ακόμη πολίτες που φεύγουν από μια (καλώς ή κακώς εννοούμενη) ραστώνη, βόλεμα ή και απλά κυνήγι της ζωής και περνούν στη πολιτική δράση. Προσωπικά, μου λείπει απίστευτα η πολιτική δράση. Αλλά και θεωρώ οποιονδήποτε εκτίθεται πολιτικά θετικό πολίτη.
Αρνητικά:
1. Όπως ο προλαλήσας Άλκης πιστεύω πως η προβολή μιας σειράς σαφώς ενδιαφερόντων θεμάτων, που κινούνται όμως σε δεύτερεύουσας σημασίας κατευθύνσεις, δεν είναι αυτό που θα ήθελα από ένα πολιτικό κόμμα.
Στρατηγικά, μου θυμίζει ελαφρώς ένα μώβ Αλαβανισμό και όχι μια ουσιαστική φιλελεύθερη παρέμβαση.
Ο διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους για παράδειγμα είναι ένα σοβαρό θέμα, με βρίσκει σύμφωνο, όμως δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα σήμερα. Όταν προβάλεται σε ένα από τα δύο εξαιρετικά (τα συγχαρητήριά μου στους δημιουργούς τους) σποτ, μπορεί να κερδίζει κάποιο πρόχειρο ακροατήριο, όμως κάνει ανθρώπους σαν εμένα να πιστεύουν πως καταναλώνεται ενέργεια αλλά και εξαιρετική δημιουργικότητα σε ένα λιγότερο σημαντικό στόχο.
2. Θα προτιμούσα η ΦιΣ να επιχειρούσε να κατοχυρώσει τη θέση της ως τάση στα πλαίσια του κόμματος της ΝΔ ή έστω των πολιτών περί αυτό, κι όχι ως ένα αυτόνομο πολιτικό κόμμα. Δεν είμαι μέλος της ΝΔ, όμως πιστεύω πως μια ρεαλιστική πολιτική, αλλά και μια ουσιαστική πολιτική διεκδίκηση δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την επικοινωνία της με μεγάλες πολιτικές ομάδες και τάσεις.
Πιστεύω πως στη σημερινή ΝΔ υπάρχει μια τεράστια πλειοψηφία που πιστεύει στις φιλελεύθερες ιδέες. Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να παραμένει κανείς έξω από τη σημερινή ΝΔ, όμως αν θέλει ουσιαστικά να πετύχει τους πολιτικούς του στόχους είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει τρόπους υλοποίησής τους.
Στη θέση της ΝΔ θα μπορούσαμε να βάλουμε (αν υπήρχε) οποιαδήποτε άλλη ανάλογη πολιτική οντότητα.
Καταλήγοντας:
Χαίρομαι να συνεχίσετε-ουμε να δραστηριοποίουμαστε. Η καθημερινή παραγωγή πολιτικής είναι μόνο χρήσιμη. Αν κάποια στιγμή πάντως ήμασταν πραγματικά πολλοί, αν συναντιόμαστε σε κάποιο κοινό δρόμο, θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσουμε ρεαλιστική προοπτική.
Κι επιτέλους (εννοείται πως δεν αφορά την ΦιΣ) ο κόσμος πάει μπροστά. Κόμματα μονοπρόσωπα και γενικόλογα χωρίς σαφώς καταγεγραμμένες τάσεις και ιδέες δεν τιμούν τη χώρα μας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τα δούμε. Κι επειδή - φυσικά - δεν είναι στο χέρι μας η όποια δημιουργία τους, θα ήταν χρήσιμο τουλάχιστον να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ αυτών.
Εύχομαι σε όλους ό,τι καλύτερο.
Χ.Τ.
Υ.Γ. +1 στο ποστ της κ.Μαρίας Βέλλιου για την πρωτοβουλία των Πανεπιστημιακών. Ήμαρτον πια!
Πάντως, επειδή το κείμενο απολογισμού κατηγορεί όλους τους άλλους, από την πολιτική κατάσταση μέχρι την ίδια την κοινωνία, θα ήθελα να δω και λίγο αυτοκριτική. Που πιστεύετε ότι εσείς κάνατε λάθος, τι παραλείψεις έγιναν, τι στρατηγικά λάθη κτλ.
Το κείμενο είναι κείμενο πολιτικής γνώμης για το εκλογικό αποτέλεσμα, και όχι για τα πεπραγμένα της ΦΣ. Αυτοκριτική υπάρχει αν έχουν γίνει σφάλματα. Νομίζω ως εξ αντικειμένου τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Πώς είναι δυνατόν να μιλήσουμε για σφάλματα για ένα κόμμα που μόλις τώρα εμφανίστηκε; Έκανε το λάθος να γεννηθεί; Αν καταλήξουμε γκρούπες σαν τα ΜΛ,ΜΕΡΑ κλπ. που έχουν τους ίδιους ανθρώπους από το 1985 - και έχω υπόψη μου την μαρτυρία ανθρώπου που ήταν στη διακομματική το 1985 και σήμερα - τότε βάρα μας ελεύθερα και κυρίως αλύπητα, γιατί θα έχουμε γίνει σαν αυτούς που κοροϊδεύουμε.
Κατανοοώ, ότι πολλοί άνθρωποι επένδυσαν χρόνο, χρήμα και προσπάθεια. Ίσως φαντάζει άχαρο το ερώτημα, άλλα πρέπει να απαντηθεί.
Πολλοί; Πόσοι; Πόσο χρήμα; "Δεηθείτε ουν του κυρίου του θερισμού όπως εκβάλει εργάτας...» Έχουν παρεξηγηθεί οι πραγματικές; μας δυνατότητες. Άλλα κόμματα έχουν νεολαίες, αργόσχολους "επαναστατημένους" φοιτητές να κολλάνε αφίσες, χρήματα από την κρατική επιχορήγηση, προβολή από τα ΜΜΕ εμείς είχαμε μόνο τα χέρια μας, ελάχιστα χρήματα - αν φίλε μάθεις το ποσό που ξοδεύτηκε για διαφήμιση θα απογοητευθείς - και τόση προβολή, όση και οι μικρότερες γκρούπες της αριστεράς - την ημέρα λ.χ. που μας έβαλαν τα ΝΕΑ έβαλε και το ΜΛ του τζόκερ... Εγώ προσωπικά στην εκλογική μου περιφέρεια, πάτησα την προηγουμένη των εκλογών και πήρα 100 ψήφους. Δεν ήταν ζώα οι ψηφοφόροι, απλά θέλω να πω ότι αυτές οι εκλογές ήταν ο προσωπικός άθλος του Φώτη του Περλικού, του Μανώλη του Μανωλεδάκη, του Στρατή του Καττάκου, αλλά και των υπολοίπων ανθρώπων που δούλεψαν για αυτό το αποτέλεσμα. Εγώ θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω κάποιον άλλον κόσμο με άλλη νοοτροπία, που με κάνει να διατηρώ την αισιοδοξία μου για αυτήν την χώρα.
Βαγγέλης Πολυμερόπουλος
Ο μικροαστικός ενθουσιασμός / απογοήτευση δεν έχουν καμμία θέση σε κόμματα ιδεολογικά πανίσχυρα και πολιτικά ενεργά. Αυτές οι συμπεριφορές ανήκουν σε στελέχη και κόμματα αρχηγικά και προσωποκεντρικά. Η σύγχρονη ιστορία τόχει δείξει.
Η ΦΣ δεν έχει ανάγκη ούτε κάν να ασχοληθεί με κριτικές αυτού του είδους. Το ιδεολογικό και πολιτικό ανάστημα των ανθρώπων της είναι πολύ μεγάλο για να γίνονται οι μεμψίμοιρες κριτικές και φωνασκίες αντικείμενο κουβέντας.
Η ΦΣ θα πάει μπροστά με αισιοδοξία και την απόλυτη συμπαράσταση των μελών της που έχουν μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης για να υπερνικήσουν όλα τα προβλήματα. Δεν έχουν θέση εδώ ούτε οι ειρωνίες ούτε οι υπερθεματισμοί από υποτιθέμενους ανησυχούντες. Έχουν γνώση οι φύλακες.
Συγχαρητήρια σε όλους που είχαν το κουράγιο να συμμετάσχουν σ'αυτή την προσπάθεια.
Όσο για κάποιες απόψεις που ακούγονται περί ενσωμάτωσης της Φ.Σ. στην Ν.Δ.,πιστεύω ότι όχι μόνο είναι ανήκουστο ένα αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα να ενσωματωθεί σε ένα υπερσυντ
ηριτικό,αναχρονιστικό,κρατικίστικο κόμμα,μόνο και μόνο επειδή η οικονομική του πολιτική εμπεριέχει κάποια ψήγματα φιλελευθερισμού,αλλά
και ότι αυτό θα είναι το τέλος μιας
ελπιδοφόρας για τη χώρα προσπάθειας.
Αν θέλουν αυτοί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο
μπορούν να απευθυνθούν στους κυρίους Ψωμιάδη,Γιακουμάτο,Καμμένο,Πολύδωρα
καθώς και στο 40% τησ Ν.Δ. που δηλώνει ότι η δικτατορία έκανε καλό στην Ελλάδα.
Φίλε Επίκουρε, φοβάμαι πως αδικείς τον προβληματισμό μου με ονόματα και απόψεις που προφανώς επιλέγεις ατυχώς.
Η παράθεση σειράς επιθετικών προσδιορισμών δεν βοηθάει τη συζήτηση. Ή όχι;
Αν θέλεις ξαναδιάβασε ό,τι έγραψα.
Φιλικά
Χ.
Nievskii, όσες προτάσεις μου σχολιάζεις είναι διατυπωμένες έτσι, γιατί αναγνωρίζω ότι είναι δύσκολο από ένα άνθρωπο που έχει προσπαθήσει σκληρά να υποστεί κατηγορίες τέτοιες στιγμές. Ακριβώς επειδή το πιο εύκολο είναι να κάνω κριτική έξω από το χορό, ρωτάω τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ΦΣ αν θεωρούν ότι έκαναν στρατηγικά ή άλλα λάθη. Αν δηλαδή θεωρούν ότι θα άλλαζαν κάτι από όσα έκαναν. Ή απάντηση θα μπορούσε να είναι και αρνητική. Μπορεί πράγματι κάτω από οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση το αποτέλεσμα να ήταν παρόμοιο. Δεν αποκλείω αυτή την περίπτωση και δεν έχω διάθεση να τους κατηγορήσω. Ειδικά τέτοιους ανθρώπους που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία αντί να περιμένουν τη σωτηρία από τους υπόλοιπους.
Οι απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα ο αρχηγός της ΦΣ, δυστυχώς, δεν προμηνύουν τίποτε καλύτερο για το μέλλον. Ακριβώς γιατί η ανάθεση του αποτελέσματος γίνεται όχι μόνο σε παράγοντες εξωτερικούς, αλλά και εκτός ελέγχου. Ποιά ακριβώς από αυτές τις αρνητικές παραμέτρους θα αλλάξει σημαντικά μέχρι την επόμενη αναμέτρηση και ποιά μπορεί να επηρρεάσει καθοριστικά η ΦΣ. Αν δεν γίνεται να αλλάξει καμία, τότε είτε δεν υπάρχει καμία ελπίδα για το κόμμα, είτε δεν έχει γίνει σωστή ανάλυση και υπάρχουν επιπλέον παράμετροι που καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα που δεν εξετάστηκαν στο κείμενο.
Υ.Γ. Δέχομαι βέβαια ότι όλη η διαδικασία θέλει το χρόνο της, αλλά και η εν θερμώ ανάλυση προσφέρει τα πλεονεκτήματα της. (Στο ΠΑΣΟΚ ήδη ξεκίνησαν ...)
Να γίνω και εγώ λοιπόν πιο σαφής. Ο ορίζοντάς μας δεν ήταν αυτές οι εκλογές. Δεν χάσαμε κάτι και άρα μας φταίει το πολιτικό σκηνικό, η διεθνής σιωνιστική συνωμοσία, ο καιρός κ.ο.κ. Δεν είχε αυτό στο μυαό του ο Φώτης. Πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια φιλελεύθερο κόμμα κατεβαίνει σε εκλογές. Ήδη μετράμε λοιπόν μια σημαντική επιτυχία, για ένα κόμμα που φτιάχτηκε το Μάιο και πρόλαβε να κατεβάσει συνδυασμούς σε όλη την επικράτεια και να κάνει προεκλογικό αγώνα με μηδαμινούς πόρους. Δεν προσφέρονται λοιπόν αυτά τα νούμερα για εξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων. Εμείς στοχεύουμε στην κατάκτηση της εξουσίας, όσο δονκιχωτικό και αν ακούγεται. Και το πιστεύουμε αυτό γιατί οι διακηρυγμένοι ιδεολογικοί μας στόχοι ανταποκρίνονται στην δηγμοσκόπηση που κάναμε στις επιθυμίες του 24% των Ελλήνων που αυτή την στιγμή δεν αντιπροσωπεύονται ικανοποιητικά από κανέναν. Αν πούμε ότι "δεν γίνεται τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα, ας αυτοκτονήσουε βλέποντας το θηρίο του κρατισμού και της ανελευθερίας" δεν κερδίζουμε τίποτα. Έτσι, λέγοντας ότι δεν γίνεται τίποτα, μπαίνουμε στη λογική μιας self-fulfilling prophecy - αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Σου ζητάμε λοιπόν να κάνεις υπομονή και να μας ψηφίσεις και στις επόμενες εκλογές. Αν οι 7496 ψήφοι γίνουν 8160 ή 12345 σημαίνει ότι είμαστε για τα πανηγύρια και ίσως πρέπει να κάνουμε και τίποτα άλλο - να γραφτούμε στο ΜΛ και στο ΜΕΡΑ,να πάμε για μπιαλιάρδο ή μπιρίμπα κλπ. Εμείς από την μεριά μας σε βεβαιούμαι ότι όλη η γη θα γίνει μωβ!
Υ.Γ. Μια ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι: πόσους ψήφους θα έπρεπε να πάρει ένα κόμμα χωρίς επαγγελματικά στελέγχη στην πρώτη του εμφάνιση σε εκλογές, έχοντας ιδρυθεί πριν 4 μήνες, χωρίς πόρους και προβολή από τα ΜΜΕ; Αν η απάντησή σου είναι 100.000, τότε όντως πρέπει να πούμε ότι κάποια μαλακία κάναμε. Αν όχι, κάνε υπομονή και ξαναψήφισέ μας ή ψηφισέ μας για πρώτη φορά αν δεν μας έχεις ψηφίσει μέχρι τώρα στις επόμενες εκλογές!
"Οι ψήφοι και το ποσοστό της ΦΣ ήταν κάτι το λογικά αναμενόμενο για ένα κόμμα λίγων μηνών, οργανωτικά ανέτοιμο, με ελάχιστους οικονομικούς πόρους και μηδενική προβολή στα ΜΜΕ "
"Οι απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα ο αρχηγός της ΦΣ, δυστυχώς, δεν προμηνύουν τίποτε καλύτερο για το μέλλον. Ακριβώς γιατί η ανάθεση του αποτελέσματος γίνεται όχι μόνο σε παράγοντες εξωτερικούς, αλλά και εκτός ελέγχου."
Προφανώς η απάντηση και η αυτοκριτική βρίσκονται ανάμεσα στις παραπάνω γραμμές. Οι παράγοντες του χρόνου και της έλλειψης ετοιμότητας είναι καθαρά εσωτερικοί (π.χ. είναι δεδομένο το ότι μόνο εμείς μπορεί να φταίμε για το ότι δεν τρέξαμε όσο έπρεπε μεσα στο καλοκαίρι) και σαφώς θα βελτιωθούν μέχρι τις επόμενες εκλογές. Το θετικό είναι ότι τώρα θα έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο να μιλήσουμε με ανθρώπους από τους οποίους ζητούσαμε απλά να μας ψηφίσουν και να τους πείσουμε να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά. Πρέπει να μπούμε στα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις, στα επιμελητήρια και είναι βέβαιο πως υπάρχει χρόνος για να γίνουν ολ' αυτά. Παράλληλα πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε μέσα ή έστω κοντά στο κόμμα ανθρώπους φιλελεύθερους και αναγνωρίσιμους (είτε τοπικά είτε πανελλήνια) και να κυνηγήσουμε περισσότερο τους δημοσιογράφους για να πληθύνουν οι αναφορές στη ΦιΣ στα ΜΜΕ, ενώ καλό θα ήταν να εξετάσουμε τυχόν συνεργασίες και με άλλα μικρά κόμματα (θυμίζω πως είχαν γίνει συζητήσεις με τους Οικολόγους Πράσινους). Ευελπιστούμε πως ο συνδυασμός των παραπάνω θα δράσει πολλαπλασιαστικά και θα μας επιτρέψει να δώσουμε τις επόμενες εκλογικές μάχες από καλύτερη θέση.
Προφανώς η απάντηση και η αυτοκριτική βρίσκονται ανάμεσα στις παραπάνω γραμμές. Οι παράγοντες του χρόνου και της έλλειψης ετοιμότητας είναι καθαρά εσωτερικοί (π.χ. είναι δεδομένο το ότι μόνο εμείς μπορεί να φταίμε για το ότι δεν τρέξαμε όσο έπρεπε μεσα στο καλοκαίρι) και σαφώς θα βελτιωθούν μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Με τον κίνδυνο να φανώ σπαστικός, να πω ότι ο ουσιαστικός χρόνος ήταν ο ένας μήνας από την προκήρυξη των εκλογών. Εκδηλώσεις κάναμε στην περιφέρεια και το καλοκαίρι και αυτές απέδωσαν κάποια πράγματα, αλλά υπάρχει μια εγγλέζικη παροιμία που λέει we'll burn that bridge when we get there. Τι σημαίνει αυτό; Λόγω τρομερής απειρίας όλα γινόντουσαν με τον δύσκολο τρόπο. Τώρα όμως αποκτήθηκε η "τεχνογνωσία" αν θέλετε και τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά. Να δώσω ένα παράδειγμα: όταν πήγαν τα ψηφοδέλτια στην επιτροπή εκλογικού αγώνα, η ΦΣ κατεβαίνοντας πρώτη φορά στις εκλογές δεν ήξερε και δεν τα πήγε σε πακέτα των 600 όπως όλα τα άλλα κόμματα. Έγινε καυγάς και πήγε ο αντιπρόεδρός μας μέχρι την αστυνομία που υποχρέωσε τους δημοσίους υπαλλήλους που πληρώνονταν με εξτρά επίδομα για να παίρνουν τα ψηφοδέλτιά μας και να τα ξεχωρίζουν, να τα δεχτούν. Αλλά αυτό κόστισε πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσε να ξοδευτεί αλλού και επίπτωση στην ψυχική υγεία των εμπλεκομένων. Από εδώ και εμπρός όμως τίποτα δεν θα μας σταματήσει.
Για την ακρίβεια στην Νομαρχία Αθηνών (σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες νομαρχίες της Ελλάδας) έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό, όπου ο υπεύθυνος παρανόμως αρνιόταν να παραλάβει τα ψηφοδέλτιά μας, γιατί τα ήθελε σε έτοιμα πακέτα των 600 ενώ εμείς τα είχαμε σε κουτιά των 6.000 (νόμος μας υποχρεώνει να παραδόσουμε συγκεκριμένη ποσότητα, δεν λέει σε τι πακέτα. Ο διαχωρισμός είναι δουλειά αυτών που πληρώνονται έξτρα επίδομα με τους φόρους μας). Τελικά, παρά το ότι παραδώσαμε 20% μεγαλύτερη ποσότητα από τους εγγεγραμμένους, σε πολλά εκλογικά τμήματα τα ψηφοδέλτια δεν έφτασαν καν. Γενικά το όλο πρότζεκτ ήταν εξαιρετικά περίπλοκο, με άπειρα τεχνικά-νομικά-οικονομικά ζητήματα που χρειάστηκαν επίλυση.
Το να μην δέχεστε το ποσοστό του 0,1 % ως αποτυχία έχει μία θετική και μία αρνητική όψη: η θετική όψη είναι ότι δεν καταφεύγετε στη μοιρολατρία. Η αρνητική όψη (στο χέρι σας είναι να μην επικρατήσει) συνίσταται στο να "βάλετε πολύ χαμηλά τον πήχυ" (για να χρησιμοποιήσω επίκαιρη έκφραση) ώστε να μένετε πάντα ικανοποιημένοι.
Περί δεξαμενών και άλλων ποσοστών:
Αντιλαμβάνομαι ότι η ΦιΣ δεν αντλεί κατ' ανάγκη ψήφους από τη δεξαμενή των "Ταύρων", αλλά παραμένει ένα ζήτημα: αυτοί που ψήφισαν τους Ταύρους δεν ήταν φιλελεύθεροι στην πλειοψηφία τους; (άλλο αν κάποια από τα στελέχη ήταν φίλοι του Μάνου, εγώ για τους ψηφοφόρους μιλώ). Εάν δεχθούμε τον συλλογισμό ότι οι ψηφοφόροι της ΦιΣ δεν προέρχονται ούτε κατ' ελάχιστον από αυτήν τη δεξαμενή, αυτό σημαίνει ότι η ΦιΣ απέτυχε να πείσει ακόμη κι αυτούς που ήταν "έτοιμοι" να ψηφίσουν ένα φιλελεύθερο κόμμα. Εάν πάλι το 0,1 % προέρχεται εν μέρει από τους ψηφοφόρους των Ταύρων, τότε -ακόμη χειρότερα- αυτό σημαίνει ότι η ΦιΣ "κέρδισε" μία ελάχιστη μειοψηφία (αρκετά κάτω από 10 %) των τελευταίων χωρίς στην ουσία να πείσει κανέναν άλλο (αφαιρώ τους υποψηφίους, τα λοιπά μέλη, και τον στενό κύκλο αυτών).
Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι οι ψηφοφόροι της ΦιΣ ανταποκρίνονται στη διείσδυση του διαδικτύου στη χώρα είναι εντελώς αβάσιμος. Ασφαλώς και είναι ακριβές ότι τα ποσοστά της ΦιΣ είναι πιο ανεβασμένα στους internetικούς ψηφοφόρους (συγχωρήστε μου τον αδόκιμο όρο) αλλά μη μου πείτε ότι οι τελευταίοι ανέρχονται σε 0,1 %.
Αντιλαμβάνομαι ακόμη ότι οι φιλελεύθεροι ψηφοφόροι στην Ελλάδα αποτελούν μειοψηφία, αλλά μη μου πείτε ότι κι αυτοί ανέρχονται σε μόνο 0,1 %. Η άποψη, για παράδειγμα, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι φιλελεύθερο κόμμα (εν πολλοίς ορθή) ή ότι το 40 % των ψηφοφόρων της (δηλαδή κάτι λιγότερο από το 20 % του πληθυσμού της χώρας) πιστεύουν ότι η δικτατορία έκανε καλό στη χώρα (αναρωτιέμαι πού βρέθηκαν τέτοια στοιχεία) δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι περισσότεροι φιλελεύθεροι στη χώρα ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα. Το για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά αν δεν γίνει αντιληπτό ως μια πραγματικότητα πώς θα πείσετε αυτούς τους ανθρώπους ότι υπάρχει μια πιο γνήσια φιλελεύθερη πρόταση; Για παράδειγμα, αμφιβάλλετε ότι πολλοί από τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που ψήφισαν τον Κωστή Χατζηδάκη (ήδη υπουργό) στη Β΄ Αθήνας πίστευαν πράγματι ότι έτσι προωθούν αποτελεσματικότερα τις φιλελεύθερες προτάσεις; (λάβετε υπόψη ότι ο ΚΧ έλαβε περισσότερες ψήφους από τον Πολύδωρα).
Τώρα σχετικά με το ότι ήταν η πρώτη φορά που φιλελεύθερο κόμμα κατέβηκε στις εκλογές τα τελευταία χρόνια: η άποψη αυτή μου προξενεί εντύπωση, και γι' αυτό ρωτώ: οι Φιλελεύθεροι του Μητσοτάκη το 1977 και οι Φιλελεύθεροι του Μάνου θεωρείτε ότι δεν ήταν φιλελεύθερα κόμματα; (επειδή μιλήσατε για τα 30 τελευταία χρόνια, είμαι βέβαιος ότι εξαιρέσατε το δεύτερο αλλά όχι και το πρώτο). Εάν το ισχυρίζεστε αυτό, εγώ σέβομαι την άποψή σας (αν και πιστεύω ότι αμφότερα ήταν πιο φιλελεύθερα κόμματα από τη ΦιΣ), αλλά νομίζω ότι μάλλον έτσι αποκόπτετε κάθε επικοινωνία με τη δεξαμενή των Ταύρων που λέγαμε (επαναλαμβάνω ότι εννοώ τους ψηφοφόρους), κι αυτό δεν ξέρω αν χρειάζεται.
Περί καθαρότητας θέσεων: Διαφωνείτε έντονα με όσους σας χαρακτηρίζουν κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ, κι όμως οι θέσεις σας σε ορισμένα ζητήματα προκαλούν προβληματισμό. Δύο παραδείγματα:
α) ζητάτε αποποινικοποίηση (και δη άμεση) της χρήσης των ναρκωτικών, και δεν λέτε κουβέντα στο πρόγραμμά σας για την αποποινικοποίηση της εμπορίας (εύλογα διατυπώνεται από πολλούς το ερώτημα: δηλαδή οι χρήστες ινδικής κάνναβης θα αγοράζουν χασίς στη μαύρη ή προτείνετε να το παράγουν μόνοι τους;). Λέτε λοιπόν ακριβώς το ίδιο πράγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος όμως είναι τουλάχιστον συνεπής στην ασυνέπειά του, αφού υποστηρίζει όλες τις ελευθερίες εκτός από την οικονομική. Εσείς;
β) καταδικάσατε την κρατική παρέμβαση στην τέχνη με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της έκθεσης ArtAthina, αλλά δεν είπατε λέξη (ως κόμμα, άλλο οι επιμέρους συζητήσεις μελών σας με ενδιαφέροντα επιχειρήματα) για το -εξίσου απαράδεκτο- φαινόμενο της κρατικής επιχορήγησης της εν λόγω έκθεσης από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κάνατε λοιπόν ακριβώς το ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μια πιο καθαρή θέση (κι έχετε βέβαια δικαίωμα να διαφωνείτε με αυτήν) είναι ότι η επιχορήγηση της τέχνης έστω και με ένα ευρώ από το κράτος θα οδηγεί μοιραία σε απαράδεκτα φαινόμενα λογοκρισίας.
Περί προβολής των θέσεών σας και κλείνω:
Διαμαρτύρεστε γιατί το "καρτέλ" των ιδιωτικών ΜΜΕ δεν πρόβαλε αρκετά τις θέσεις σας. Για μεν το θέμα της (ποικιλότροπης) παρέμβασης του κράτους στα ΜΜΕ το συζητάμε. Στην προκειμένη περίπτωση όμως τι ακριβώς θέλατε; Να παρέμβει το κράτος στη διαφημιστική αγορά και να σας εξασφαλίσει δωρεάν διαφήμιση στην τηλεόραση;
Από την άλλη μεριά, τύχατε προβολής από την κρατική τηλεόραση (της οποίας την ίδια την ύπαρξη κατακρίνω, αλλά ασφαλώς σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να την εκμεταλλευθείτε). Έχοντας παρακολουθήσει με προσοχή στο site σας τη σχεδόν ωριαία συνέντευξη που πρόβαλε κρατικό κανάλι, οφείλω να πω ότι επρόκειτο για μάλλον φτωχή εκμετάλλευση του χρόνου. Με λύπη διαπίστωσα ότι ακολουθήθηκε εκ των υστέρων η εύκολη λύση να κατηγορήσουμε τον (αλήτη-ρουφιάνο που λένε κι οι αριστεροί) δημοσιογράφο. Δεν είναι όμως δυνατό να μην εξηγείτε (ενώ δόθηκε η ευκαιρία) με συγκεκριμένο τρόπο (δηλ. με παραδείγματα), ποιες ακριβώς κρατικές παρεμβάσεις καθιστούν στρεβλό το τραπεζικό σύστημα της χώρας (κάτι που στο κάτω-κάτω διατυμπανίζουν κι οι αριστεροί για άλλους λόγους), ενώ στην ερώτηση αν "θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο" ο συνεντευξιαζόμενος να απαντά "ασφαλώς και πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι ταχυδρομικές υπηρεσίες"! Δηλαδή πόσο αξιόπιστοι πιστεύετε ότι φανήκατε στον μέσο τηλεθεατή; (Για να είμαστε όμως και δίκαιοι, θα πρέπει να δοθούν και εύσημα για ορισμένες εύστοχες απαντήσεις. Ένα παράδειγμα που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση ήταν η κοφτή απάντηση στην "ειρωνεία" του ερωτώντος ότι (σχετικά με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) η ΦιΣ χρησιμοποιεί "γνωστές και τετριμμένες έννοιες").
Ελπίζω αυτά να μην μοιάζουν επικριτικά με την αρνητική έννοια. Να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί νσ μη σας ψήφισαν αλλά ήδη σας συμπαθούν, κι αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Με την προσδοκία αυτοί να γίνονται όλο και περισσότεροι στο μέλλον, αλλά και να εδραιωθεί επιτέλους μια γνήσια φιλελεύθερη παράταξη στη χώρα (ώστε να μην καταφεύγουν οι φιλελεύθεροι στην ανεπαρκή λύση των "μεγάλων" κομμάτων όπως αυτά παρουσιάζονται σήμερα), σας εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια!
Ο γιάννης αρ είπε:
Ο Έλληνας ταυτίζει την Ελεύθερη οικονομία με την χούντα.
Τότε ο ΄Ελληνας ή δεν είδε ποτέ την ταινία "Ο Κατεργάρης" ή δεν πρόσεχε.
Συγνώμη αλλά νομίζω πως επίσημη ανακοίνωση από την ΦΣ για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει βγει.
Πραγματικά αντιλαμβάνομαι ότι όσοι τράβηξαν κουπί άφησαν πίσω προσωπικές τους υποχρεώσεις και τώρα τρέχουν να τις καλύψουν και το κατανοώ απόλυτα.
Αυτοί όμως είναι που μπορούν να μας περιγράψουν τις εμπειρίες τους και να αναφερθούν - προτείνουν τι πρέπει να γίνει στο μέλλον.
ΥΓ φιλελεύθερο κόμμα δεν νομίζω να υπήρξε άλλο από τους Ταύρους. Η ΝΔ είναι λαϊκό δεξιό κόμμα που μέσα στον λαϊκισμό της πετάει μερικές φιλελεύθερες κορώνες που έχουν διπλό στόχο από την μία καπελώνει φιλελεύθερους πχ Μάνος και από την άλλη της δίνει επιχειρήματα για να κάνει ποιο εύκολα τα ρουσφέτια της .
Τώρα σχετικά με το ότι ήταν η πρώτη φορά που φιλελεύθερο κόμμα κατέβηκε στις εκλογές τα τελευταία χρόνια: η άποψη αυτή μου προξενεί εντύπωση, και γι' αυτό ρωτώ: οι Φιλελεύθεροι του Μητσοτάκη το 1977 και οι Φιλελεύθεροι του Μάνου θεωρείτε ότι δεν ήταν φιλελεύθερα κόμματα; (επειδή μιλήσατε για τα 30 τελευταία χρόνια, είμαι βέβαιος ότι εξαιρέσατε το δεύτερο αλλά όχι και το πρώτο)
Το ότι χρηισμοποιεί κάποιος τον όρο φιλελεύθερος στην ουγιά δεν τον κάνει και φιλελεύθερο αυτόματα. Έτσι το κόμμα του Μητσοτάκη ονομάστηκε έτσι επειδή ο Μητσοτάκης είναι ανηψιός του Βενιζέλου και έτσι οι παλιοί Βενιζελικοί καλούνταν να ψηφίσουν το κόμμα του ανηψιού του κομματάρχη τους...Πόσο φιλελελεύθερο είναι αυτό; Ή μήπως στα Χανιά το κόμμα φιλελευθέρων πήρε παραπάνω ψήφους από τη ΝΔ το 1977 - ναι,και όμως! - επειδή οι Χανιώτες είναι κατά πλειοψηφία υπέρ των ενώσεων του ιδίου φύλου και της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών; Θυμίζω ότι και τώρα στις εθνικές εκλογές κατέβηκε κόμμα φιλελευθέρων με σήμα τον Βενιζέλο που πήρε 3000 ψήφους. Φιλελεύθεροι και αυτοί; Για να το λένε....
Το κόμμα του Μάνου δεν κατέβηκε ποτέ σε εθνικές εκλογές, αφού ο Μάνος σε αντίθεση με την ΦΣ, έχοντας πάρει 1,6% στις ευρωεκλογές και έχοντας πολύ περισσότερους πόρους από την ΦΣ και 1,5 χρόνο μπροστά του, όχι 4 μήνες όπως η ΦΣ, δεν κατάφερε να βρει αρκετούς υποψηφίους βουλευτές για όλη την Ελλάδα. Η ΦΣ το έκανε μέσα σε 9 ημέρες από τη στιγμή που προκηρύχθηκαν εκλογές. Ο έχων νου ψηφισάτω ώδε.
Καταλαβαίνω την σύγχυση από την δικιά μου αβλεψία. Εκεί που έγραψα πιο πάνω συμμετοχή σε εκλογές, εννούσα εθνικές εκλογές. Αλλιώς θα μπορούσαμε να λογαριάσουμε και τις εκλογές για την ανάδειξη του φιλελέυθερου σύνδεσμου φίλων μπιρίμπας συμμετοχή φιλελεύθερου κόμματος σε εκλογές και επιτυχία αντίστοιχα...
Υ.Γ. Επειδή γίνονται συγκρίσεις με τους Τάυρους: πόσο τοις εκαρό έχουν πάρει οι Τάυροι σε εθνικές εκλογές;
Υ.Γ.2 Είδαμε τον φιλελεύθερο Χατζηδάκη που το πρώτο που είπε με το που έγινε υπουργός είναι ότι οι αλλαγές στην Ολυμπιακή θα γίνουν με συναίνεση. Προφανώς δεν εξήγησε ότι συναίνεση μεταξύ αυτού που πληρώνει και μεταξύ αυτού που ζει από τον άλλον δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά δεν βαριέσαι, άμα είσαι φιλελεύθερος.... Το μόνο ερώτημα είναι πόσους φόρους θα πληρώσουμε υπό τον φιλελεύθερο Χατζηδάκη για την Ολυμπιακή ακόμα. Γιατί αν είναι όντως φιλελεύθερος, αύριο το πρωί θα πάψει ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει για την Ολυμπιακή.
"στα Χανιά το κόμμα φιλελευθέρων πήρε παραπάνω ψήφους από τη ΝΔ το 1977"
Μπερδεύετε το προδικτατορικό κόμμα των φιλελευθέρων (το οποίο πράγματι ονομάστηκε έτσι λόγω της υποτιθέμενης συνέχειας με τον Βενιζέλο) με το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων, το οποίο κατέβηκε στις εκλογές του 1977 υπό τον Μητσοτάκη. Το τελευταίο πολιτικά και ιστορικά δεν έχει παρά ελάχιστη σχέση με το πρώτο, ενώ εάν βλέπατε το πρόγραμμά του θα διαπιστώνατε ότι εσείς σήμερα λέτε σχεδόν τα ίδια με όσα έλεγε εκείνο στον οικονομικό τομέα (ήταν, λ.χ., το μόνο κόμμα που στηλίτευσε τις καραμανλικές κρατικοποιήσεις), ενώ σε κοινωνικά ζητήματα πρέπει να σας πω ότι επρόκειτο για ένα από τα πιο φιλελεύθερα κόμματα της δεκαετίας του '70 σε ολόκληρη την Ευρώπη, όταν στη χώρα μας η μοιχεία ήταν ακόμη ποινικό αδίκημα (άλλες εποχές βέβαια τότε, οπότε μην περιμένετε να συναγωνιστεί με τις δικές σας θέσεις σήμερα σε ζητήματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αλλά καταλαβαίνετε ότι τέτοιες συγκρίσεις θα ήταν μάλλον ετεροβαρείς).
Ως προς το ποιοι και γιατί το ψήφισαν στην Κρήτη, ασφαλώς κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλοι τους ήταν φιλελεύθεροι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα δεν ήταν φιλελεύθερο. Είμαι βέβαιος ότι πολλές από τις ψήφους που έλαβε η ΦιΣ προήλθαν από συγγενείς και φίλους σας που θέλησαν να τιμήσουν τον αγώνα που δώσατε. Γίναν όλοι αυτοί φιλελεύθεροι ξαφνικά ή έγινε η ΦιΣ λιγότερο φιλελεύθερη επειδή την ψήφισαν και τέτοια άτομα;
Πάντως συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι ένα κόμμα δεν γίνεται φιλελεύθερο μόνο και μόνο επειδή γράφει "φιλελεύθερο" στην ούγια. Το πρόβλημα για το κόμμα σας είναι ότι μάλλον συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία των φιλελεύθερων που ψήφισαν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής (κι εδώ πραγματικά κολλάει η περικοπή "Ώδε η σοφία εστίν. Ο έχων νουν ψηφισάτω [= ας αθροίσει]... τα κουκιά").
Σχετικά με το ΥΓ: διαπιστώνω μια αδικαιολόγητη επιθετικότητα σε ό,τι έχει να κάνει με τον Μάνο και το κόμμα του. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι ορισμένοι από εσάς μπορεί να αισθάνεστε "προδομένοι" (ακόμη κι αν δεν το ομολογείτε) επειδή δεν σας υποστήριξε περισσότερο (βλέπω μάλιστα ότι στο site σας αφαιρέσατε τη δήλωση προσδοκίας που εμφανιζόταν μέχρι πρότινος για μελλοντική συμπόρευση με τους Μάνο και Ανδριανόπουλο από το τμήμα "Συχνές Ερωτήσεις"). Μέχρι ενός σημείου το καταλαβαίνω αυτό. Όταν όμως θεωρείτε επιτυχία ότι σε 9 ημέρες βρήκατε υποψηφίους για κάθε περιφέρεια (πλην μιας αν δεν απατώμαι), νομίζω ότι χάνετε την ουσία (την ώρα μάλιστα που εσείς ο ίδιος δηλώσατε ότι πήγατε στην περιφέρειά σας μία ημέρα πριν τις εκλογές). Δηλαδή πιστεύετε ειλικρινά ότι ο Μάνος εάν ήθελε δεν θα μπορούσε να βρει 55 ανθρώπους για να κατέβουν "τυπικά υποψήφιοι" σε κάθε εκλογική περιφέρεια; [με το "τυπικά υποψήφιοι" δεν θέλω να σας θίξω, αλλά ίσα-ίσα να εξηγήσω ότι η μικρή συγκομιδή ψήφων στην επαρχία δεν οφείλεται στους υποψηφίους αλλά σε αντικειμενικές δυσκολίες]
Επίσης εξομοιώσατε περίπου τις ευρωεκλογές με εκλογές μπιρίμπας (μπορεί να κατάλαβα λάθος, αλλά εξέλαβα ως επιχείρημα ότι η πραγματική δύναμη ενός κόμματος κρίνεται μόνο στις εθνικές εκλογές και όλα τα υπόλοιπα δεν πολυμετράνε). Ελπίζω αυτό να μη σημαίνει ότι η ΦιΣ θα απαξιώσει να κατέλθει στις επόμενες ευρωεκλογές. Και αν τελικά το κάνει (που το εύχομαι ειλικρινά) και αυξήσει το ποσοστό που έλαβε προχθές (που είναι σχεδόν βέβαιο, ιδίως εάν συνεχίσετε με την ίδια θέρμη τον προσωπικό σας αγώνα), ίσως τότε να συμφωνήσετε ότι κι η "μπιρίμπα" καμιά φορά μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς ουσιαστικότερους στόχους.
Κλείνω με το εξής: Το αντικείμενο της παρέμβασής μου δεν ήταν να σας πείσω ότι πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο των "ταύρων" (δεν σας το εύχομαι καθόλου αυτό). Θέλησα απλά να σας πω ότι φιλελεύθεροι υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα (έστω κι αν απέχουν πολύ από το να γίνουν πλειοψηφικό ρεύμα), και μάλιστα κάποιοι από αυτούς (όχι αρκετοί αλλά περισσότεροι από όσους νομίζετε) σας παρακολουθούν και δεν αποκλείεται να γίνουν και ψηφοφόροι σας. Μη μένετε σε πικρόχολα σχόλια για το παρελθόν, και να είστε βέβαιοι ότι θα μπορέσετε να τους προσεγγίσετε πολύ αποτελεσματικότερα στο μέλλον.
Διαβάζοντας κανείς τα σχόλια σας, καταλαβαίνει πως έχετε ήδη μαζέψει στους 4,5 μήνες ύπαρξης σας, όλα τα ελαττώματα ενός κόμματος, χωρίς κανένα από τα προτερήματα του.
Δεν είναι lounge λεβέντες ο δημόσιος βίος. Κάντε κάνα τσιγαράκι και χαλαρώστε...
Ελπίζω στις επόμενες εκλογές να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση στον κόσμο σχετικά με την ΦΣ, να ακουστούν περισσότερο το όνομα και οι θέσεις του κόμματος ώστε αντί των 7000 ψήφων να πάρετε όσες αξίζετε, 700.
Γεια σας.
Καταρχήν να πω ότι σίγουρα θα ήθελα να δω την ΦιΣ σε πιο υψηλή θέση στον πίνακα των εκλογών, αλλά από την άλλη κατανοώ ότι η τιτάνια προσπάθεια που έγινε από λίγους ερασιτέχνες πολιτικούς πρέπει να εκτιμηθεί και να επιβραβευτεί. Ιδέες που θα έμεναν στο συρτάρι, ή σε κλειστά clubs διανοούμενων ξεδιπλώθηκαν μέσα από την δοκιμασία των εκλογών και μπόρεσαν να φτάσουν τόσο μακριά που με άλλο τρόπο δεν θα τα κατάφερναν. Αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος για όλους. Έτσι σας δίνω συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια που κάνατε.
Διαβάζω αυτήν την συζήτηση καθώς και την συζήτηση στο blog των Liberal Daltons http://dalton-alliance.blogspot.com/2007/09/blog-post_17.html για το εκλογικό αποτέλεσμα της ΦιΣ και τα επόμενα βήματα και νομίζω ότι είναι μια πολύ χρήσιμη και σημαντική συζήτηση όπου όμως μπαίνουν πολλά θέματα στο «τραπέζι» και κάπου κινδυνεύει να χαθεί η μπάλα
Αυτό που θέλω να προτείνω είναι να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή σε μια νέα βάση, εδώ στο e-rooster ή σε κάποιο άλλο site. Να κατατμηθεί σε διαφορετικές θεματικές ενότητες με ερωτήματα ξεκάθαρα στα οποία να τοποθετηθούν όλοι πιο συγκεκριμένα χωρίς να χαθεί η εστίαση. Αυτό θα είναι κέρδος για όλους, όχι μόνο για όσους συμμετέχουν στη συζήτηση αλλά και σε όσους την παρακολουθούν ή θα την παρακολουθήσουν στο μέλλον.
Παραδείγματα ερωτήσεων που φαίνεται να προκύπτουν από την παραπάνω συζήτηση (ο Άλκης έχει θέσει πολλά και καλά) είναι:
- Πρέπει να είναι η ΦιΣ κόμμα αρχών ή κόμμα εξουσίας; Και τι συνεπάγεται αυτό στην στρατηγική προώθησης των ιδεών της; (Περίπου όπως το έχει θέσει ο Άλκης)
- Πρέπει η ΦιΣ να προσπαθήσει να έχει την στήριξη γνωστών πολιτικών ή όχι; Και γιατί;
- Πώς μπορεί η ΦιΣ να απαγκιστρωθεί από την ταμπέλα του νεοφιλελευθερισμού και να αποδείξει ότι ο ριζοσπαστισμός δεν είναι προνόμιο των αριστερών;
- Πρέπει να υπάρχει μια ιεράρχηση στην παρουσίαση των θέσεων της ΦιΣ στα ΜΜΕ; Και ποια πρέπει να είναι αυτή; Με έμφαση στον κοινωνικό ή στον οικονομικό άξονα; Ποια πρέπει να πρακτικά τα παραδείγματα και τα ζητήματα που θα τίθενται στα διευρυμένα ΜΜΕ, έτσι ώστε να είναι πιο κοντά στον κοινό νου;
- Θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια προσέγγισης με κόμματα ή με ευρύτερες κινήσεις;
- Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η παρουσίαση των θέσεων της ΦιΣ για τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου δεν θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και διαστρέβλωσης από μειονότητες;
Σίγουρα μπορούν να τεθούν και άλλα τέτοια ζητήματα για συζήτηση.
Το μέλλον το βλέπω θετικό για τις ιδέες της ΦιΣ. Γιατί;
Επειδή:
Α) Τα προβλήματα είναι μεγάλα. Το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα στραφεί προς έναν μεγαλύτερο λαϊκισμό (προσπαθώντας να πάρει πίσω τις ψήφους που πήγαν προς τα αριστερά).
Β)Η Ν.Δ. θα φθαρεί κι άλλο και θα δυσκολευτεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Γ)Η αριστερή ρητορεία δεν θα προσφέρει κάτι θετικό στην κοινωνία.
Δ) Τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα θα ενταθούν
Για τους παραπάνω λόγους πολύς κόσμος θα αναζητήσει θετικές προτάσεις και φρέσκες ιδέες που μπορούν να είναι πρακτικές και αποτελεσματικές. Και νομίζω ότι η ΦιΣ μπορεί να προσφέρει αυτήν την ελπίδα.
Καλή συνέχεια
Αν και στόχος του αρχικού κειμένου δεν ήταν η ανάλυση του αποτελέσματος της ΦΣ (που φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει σε μερικές ώρες ούτε να συμπυκνωθεί σε μερικές γραμμές), η δυναμική των σχολιών και το ενδιαφέρον των σχολιαστών σαφώς κατευθύνουν την συζήτηση προς τα κει.
Επειδή όμως, όπως σωστά επισημαίνει το τελευταίο σχόλιο, θέτοντας ταυτόχρονα πολλά προβλήματα στον διάλογο, αυτός διασπάται και εμποδίζεται η ροή του, θα κοιτάξουμε να επιμερίσουμε τον απολογισμό και τα διάφορα ζητήματα σε ξεχωριστές ενότητες, ώστε και η κριτική να έχει αποτέλεσμα και ο διάλογος να οδηγεί σε συμπεράσματα.
O Roark είπε:
Επειδή όμως, όπως σωστά επισημαίνει το τελευταίο σχόλιο, θέτοντας ταυτόχρονα πολλά προβλήματα στον διάλογο, αυτός διασπάται και εμποδίζεται η ροή του, θα κοιτάξουμε να επιμερίσουμε τον απολογισμό και τα διάφορα ζητήματα σε ξεχωριστές ενότητες, ώστε και η κριτική να έχει αποτέλεσμα και ο διάλογος να οδηγεί σε συμπεράσματα.
Νομίζω ότι αυτός ο διάλογος με τους... "ψηφοφόρους" σας θα λειτουργήσει διαδραστικά. Πρώτον θα σας δώσει την ευκαιρία να καταγράψετε συστηματικά τους λόγους της θετικής και αρνητικής τοποθέτησης απέναντι στην καμπάνια σας.
Δεύτερον θα δώσει την ευκαιρία να εξηγήσετε και το "γιατί" κάποιων κινήσεών σας.
Τρίτον θα σας βοηθήσει να αντλήσετε παραδείγματα, σκέψεις και ιδέες που θα σας χρειαστούν για να επαναπροσδιορίσετε την τακτική των επόμενων βημάτων σας.
Όπως έχω πει και άλλοτε, ο αρχικός" ερασιτεχνισμός" είναι πολύ όμορφος επειδή μου δίνει την εγγύηση της νεανικότητας και της φρεσκάδας. Αλλά τώρα είναι η στιγμή για ανάπτυξη και σίγουρα, χωρίς να να χαθεί η αισιοδοξία της "εφηβείας" της ΦιΣ, θα πρέπει να έρθει και η... ενηλικίωση.
Μπερδεύετε το προδικτατορικό κόμμα των φιλελευθέρων (το οποίο πράγματι ονομάστηκε έτσι λόγω της υποτιθέμενης συνέχειας με τον Βενιζέλο) με το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων, το οποίο κατέβηκε στις εκλογές του 1977 υπό τον Μητσοτάκη. Το τελευταίο πολιτικά και ιστορικά δεν έχει παρά ελάχιστη σχέση με το πρώτο
Κώστα εσύ είσαι; Μπορείς να αποκαλυφθείς, όλοι εδώ είναι φίλοι σου. Δεν θα σου πούμε τίποτα ούτε για το 1965.
Δεν μπερδεύουμε τίποτα, το κόμμα ονομάστηκε έτσι γιατί ο Μητσοτάκης ήταν ανηψιός του Βενιζέλου. Το άλλο κόμμα το είχε ο...γιος του Βενιζέλου. Αλλά αφού λες για τον τίτλο, να σου πω ότι σε αυτό εδώ το κόμμα είμαστε κλασικοί φιλελεύθεροι και ελευθεριακοί. Νεοφιλελεύθεροι είναι κάτι σοσιαλίζοντες γέροι που ανήκουν σε οργανώσεις όπως η Fabian Society κλπ. Εκτός και αν θεωρήσουμε ότι και οι αναρχικοί είναι φιλελεύθεροι υπό την ευρεία έννοια, οπότε και το ανήψι του Βενιζέλου είναι και αυτό φιλελεύθερο. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου που κατάργησε το ποινικό αδίκημα της μοιχείας τελικά φιλελεύθερος ήταν, απλά δεν το ήξερε. Όλοι κρύβουμε λίγο φιλελεύθερο μέσα μας κλπ. Δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας. Και βέβαια με την ίδια λογική και η ΝΔ είναι και λίγο φιλελεύθερη και ο Γιωργάκης είναι φιλελεύθερος για το κόμμα του κ.ο.κ. ,όπως και ο Μητσοτάκης ήταν λίγο φιλελεύθερος για την εποχή του. Μάλλον εγώ θα είμαι λίγο κομμουνιστής τελευταία και δεν το ξέρω. Αυτά όλα δεν αποδεικνύουν παρά αυτό που είπα στην αρχή: είμαστε το πρώτο 100% φιλελεύθερο κόμμα που κατέβηκε σε εθνικές εκλογές. Επειδή εμείς όμως είμαστε πολύ φιλελεύθεροι, σωστό ή λάθος, μπορεί να είναι και λάθος, το λίγο φιλελεύθερος μας κάνει κάτι σαν ολίγον έγκυος. Ή είσαι κάτι ή δεν είσαι. Εμείς είμαστε και όχι μόνο κατά δήλωσή μας. Αν αύριο ακολουθήσουμε την πορεία του Μητσοτάκη, από λίγο φιλελεύθερος, πολύ δεξιός, να μας φτύσετε όλοι και με το δίκιο σας.
Λίγα τα λόγια για τους συγγενείς μας και τους φίλους μας! Ή δεν μπορούμε ούτε τους φίλους μας να πείσουμε για την ιδεολογία μας; Εγώ δυο φίλους είχα καλούς, ο ένας αναρχικός, ο άλλος οπαδός του ΜΕΡΑ, ούτε θέλησα, ούτε προσπάθησα να τους πείσω. Αυτοί που μας ψήφισαν είχαν καλό λόγο λοιπόν.
Δηλαδή πιστεύετε ειλικρινά ότι ο Μάνος εάν ήθελε δεν θα μπορούσε να βρει 55 ανθρώπους για να κατέβουν "τυπικά υποψήφιοι" σε κάθε εκλογική περιφέρεια;
Όχι δεν μπορούσε, γι'αυτό και δεν βρήκε. Αυτό είναι το ξυράφι του Όκκαμ: η πιο απλή εξήγηση είναι και η αληθινή. Ή όπως έλεγε και ο Νέυτωνας hypotheses non fingo. Ο Μάνος απέτυχε εκτός ΝΔ, το απέδειξε με το να μην μπορεί να μαζέψει ούτε 5 ανθρώπους όταν θέλησε. Στις ευρωεκλογές θα κατέβουμε Θεού θέλοντος. Το καλύτερο: εμείς θα υπάρχουμε σε 2 χρόνια. Κάποιοι άλλοι δεν κράτησαν τόσο ούτε για αστείο και επανήλθαν στο κομματικό μαντρί- κρατικοδίαιτή αγκαλιά με την πρώτη φουρτούνα.
Ελπίζω στις επόμενες εκλογές να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση στον κόσμο σχετικά με την ΦΣ, να ακουστούν περισσότερο το όνομα και οι θέσεις του κόμματος ώστε αντί των 7000 ψήφων να πάρετε όσες αξίζετε, 700.
Μην ψάχνεις φίλε:είχαμε τις ιδέες του κόμματος πάνω στο ψηφοδέλτιο. Όσοι μπορούσαν να διαβάζουν και να γράφουν τις είδαν πάνω στο ψηφοδέλτιο. Ευτυχώς όμως, όσο υπάρχουν αναλφάβητοι - σ'αυτό αποσκοπούμε με τα κουπόνια στα σχολεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - στην Ελλάδα, εμείς θα έχουμε ψηφοφόρους.
Διαβάζοντας κανείς τα σχόλια σας, καταλαβαίνει πως έχετε ήδη μαζέψει στους 4,5 μήνες ύπαρξης σας, όλα τα ελαττώματα ενός κόμματος, χωρίς κανένα από τα προτερήματα του.
Δεν είναι lounge λεβέντες ο δημόσιος βίος. Κάντε κάνα τσιγαράκι και χαλαρώστε...
Το τσιγαράκι στο κερνάει το κόμμα: αποποινικοποίηση των ναρκωτικών δεν είπαμε; Φίλε Μπακούνιν, πιστεύουμε και οι δυο μας(;)ειλικρινά στην προλεταριακή επανάσταση που έχει παρααργήσει στην Ελλάδα. Κρίνοντας από το παρατσούκλι σου, μπορώ να συμπεράνω ότι είσαι μεγάλος, τουλάχιστον 16 χρονών, έχεις γράψει με ασημί μαρκαδόρο το Μπακούνιν πάνω στην Polo τσάντα με την οποία πας στους λακέδες του καπιταλισμού που σου κάνουν ιδιαίτερα μετά το σχολείο, και ήδη τώρα που μιλάμε είσαι στην Λέλας Καραγιάννη, πίνοντας μπύρες για να ελευθερώσεις μπουκάλια για τις μολότοφ του χειμώνα, αντί να γράφεις σε ένα ψυχρό τεχνοκρατικό κατασκέυασμα, όπως ο υπολογιστής. Εννοείται ότι δεν έχεις καμιά σχέση με lifestyle αναρχικούς όπως ο Hakim Bey, αφού εσύ είσαι ο πραγματικός ανατροπέας του καθεστώτος. Όπως εξάλλου έγραφε πριν λίγους μήνες και η "Διαδρομή Ελευθερίας" "χρόνια πολλά και μπάχαλα πολλά". Σου εύχομαι ολόψυχα λοιπόν να ανατρέψεις το καπιταλιστικό σύστημα που οι ομοϊδεάτες σου προσπαθούν εδώ και μόλις 150 χρόνια τώρα να ανατρέψουν.
Mr nievskii
τίποτα δεν κατάλαβες.
για να έχω ασσορτί ρούσικο όνομα σαν το δικό σου πήρα τον Μπακούνιν.
Όσο για τα άλλα που λες, πιο κοντά θα έπεφτες αν έλεγες πως είμαι ο Μ.Θεοδωράκης. Γι΄αυτό σου λέω δεν είναι lounge η πιάτσα...
"Επειδή εμείς όμως είμαστε πολύ φιλελεύθεροι, σωστό ή λάθος, μπορεί να είναι και λάθος, το λίγο φιλελεύθερος μας κάνει κάτι σαν ολίγον έγκυος."
Εγώ ωστόσο σου ανέφερα παραπάνω συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία η ΦιΣ εμφανίστηκε από "ολίγον" έως καθόλου φιλελεύθερη.
Εσύ απέφυγες να μιλήσεις για την ταμπακέρα, και αντ' αυτού τι έκανες;
Σχολίασες τον Μητσοτάκη (μέχρι και τον Βενιζέλο έφτασες), ο οποίος εσχάτως μας προέκυψε και αναρχικός...
Σχολίασες τον Μάνο και το κόμμα του.
Σχολίασες τον Χατζηδάκη και το κόμμα του.
Το ωραιότερο όμως είναι ότι, κατ' εσέ, "όλα αυτά αποδεικνύουν ότι είστε το πρώτο 100% φιλελεύθερο κόμμα που κατέβηκε σε εθνικές εκλογές"!
Είπες ορθά ότι το να αυτοαποκαλείται κανείς φιλελεύθερος δεν τον κάνει κιόλας. Μάλλον όμως θεωρείς ότι με το να αυτοαποκαλείται κανείς "πολύ φιλελεύθερος" ή "100 % φιλελεύθερος" (!) καθάρισε...
100 % φιλελεύθεροι όμως δεν μπορεί να είναι κάποιοι που προτείνουν μεν την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών (σωστό) αλλά κάνουν γαργάρα το ζήτημα της εμπορίας ή το τι θα γίνει με την κρατική χρηματοδότηση της απεξάρτησης γιατί αυτά "δεν πουλάνε". Ούτε αυτοί που κατακρίνουν μεν τη λογοκρισία της τέχνης (σωστό) αλλά δεν τους πειράζει να σπονσοράρει το κράτος την τέχνη (ή τουλάχιστον δεν το λένε). Ούτε αυτοί που γκρινιάζουν επειδή όποιος δεν έχει λεφτά να πληρώσει διαφημιστικό χρόνο αποκλείεται από τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Ούτε, τέλος, αυτοί που χρησιμοποιούν αριστερίστικες κορώνες τύπου "συνταγματικό πραξικόπημα" ή "συνταγματική εκτροπή".[Κάντε μια γύρα στα συμμαχικά blogs για να μαζέψετε κι άλλα μη φιλελεύθερα "φάλτσα" του προγράμματός σας, και πιστέψτε ότι όσοι σας τα καταλογίζουν το κάνουν με καλή πρόθεση]
Εγώ αυτά πιστεύω περί συνεπούς φιλελευθερισμού. Πού ξέρεις όμως; Μπορεί εγώ να είμαι αναρχοκομμουνιστής και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πιο φιλελεύθερο κόμμα στην Ελλάδα.
Σου είπα παραπάνω ότι χάνεις την ουσία και δεν το κατάλαβες. Η ουσία είναι ότι από την ώρα που φτιάξατε κόμμα δεν μπορείτε να συμπεριφέρεστε απλά και μόνο σαν "βαθμολογητές" του φιλελευθερισμού των άλλων, ούτε αρκεί να κολλάτε την ταμπέλα του φιλελεύθερου στο κούτελό σας και να νομίζετε ότι κάτι κάνατε. Οφείλετε να είστε συγκεκριμένοι και συνεπείς σε όλα τα ζητήματα που σας τίθενται, γιατί πλέον κρίνεστε κι εσείς. Μη μου πεις ότι κάνω εύκολη κριτική "απ' έξω", γιατί μέχρι τώρα κι εσύ αυτό κάνεις απέναντι στα κόμματα εξουσίας (και όχι μόνο).
Λέω λοιπόν άλλη μια φορά (και τελευταία): παράτα τα πικρόχολα σχόλια και τις ειρωνείες για τους άλλους (διότι βλέπεις ότι άλλοι πλειοδοτούν σε ειρωνεία απέναντι στο κόμμα σου κι αυτό δεν οδηγεί πουθενά) και προσπάθησε να πείσεις αυτούς που συμφωνούν με την κεντρική πρόταση της ΦιΣ.
Και, παρεμπιπτόντως, το "Θεού θέλοντος" μην το υπολογίζεις και τόσο πολύ. Την αποκλειστική αντιπροσωπεία της θείας χάρης στη χώρα την έχει αναλάβει άλλο κόμμα. Εσείς μάλλον στις δικές σας δυνάμεις θα πρέπει να ποντάρετε και πάλι (αλλά αυτό αξίζει περισσότερο, έτσι δεν είναι;).
Φιλικά
Ο Επίτιμος
mr nievskii
για να σου δώσω μια ιδέα περί της έννοιας της πιάτσας , και συμπληρώνοντας το σχόλιο του ανώνυμου περί του ανώφελου της ειρωνείας, σου παραθέτω ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη του Μπρούνο Λατούρ.
Κατά τη γνώμη μου , του δεκαεξάχρονου μπάχαλου , μάλλον τέτοιου βεληνεκούς
προβληματισμούς θα ήθελα αντί για το πόσο πάει το ψηφαλάκι.
Everybody is reactionary today.
The problem is not there: the problem is which ones to choose. The division of things between progressivist and reactionary ought to be abandoned precisely because the topography of time, the repartition of political passions, has been overturned. Because in modernism, we were relatively easily oriented towards a progressivist direction. So we could distinguish between progressivist and reactionary attitudes with relative ease, reactionary being linked to the attachment to the past and progressivist to future emancipations. Today, however, things have changed to the extent that attachments are not only in the past but also in the future. For example, ecological questions, issues concerning the city and urbanism etc. As I have said in “making things public”, we have gone from a time of Time to a time of Space, from a time of succession to a time of co-existence. As a result the differentiation is now based on the type of attachment rather than on the old reactionary and progressivist scenography. So we are obliged to change the political passions while they still remain relatively classic, attached to the whole package of progressivist/reactionary, liberal/neo-liberal, anti-globalising/globalizing. In effect, in the details, we have to open the package to understand the allocation of attachments and the dose of emancipation and attachment they presuppose. These developments are not necessarily due to the emergence of instantaneity but primarily to the end of modernism, to the disappearance of the arrow of time, of emancipation as sole political horizon.
Σχολίασες τον Μητσοτάκη (μέχρι και τον Βενιζέλο έφτασες), ο οποίος εσχάτως μας προέκυψε και αναρχικός...
Κώστα μου, μόνο εσύ μπορείς να μπερδέψεις με τέτοιο μοναδικό τρόπο δυο διαφορετικες απαντήσεις σε δυο διαφορετικά άτομα για 2 διαφορετικά θέματα. Ευτυχώς που δεν απάντησες για τη θέση μας στην παιδεία.
Σχολίασες τον Μάνο και το κόμμα του.
Καλά έκανα. Θα μου το απαγορεύσεις,όπως μου υποδεικνύεις πιο κάτω πώς πρέπει να μιλάω;
Σχολίασες τον Χατζηδάκη και το κόμμα του.
Καλά έκανα κι εδώ. Θα μου το απαγορεύσεις,όπως μου υποδεικνύεις πιο κάτω πώς πρέπει να μιλάω;
Λέω λοιπόν άλλη μια φορά (και τελευταία): παράτα τα πικρόχολα σχόλια και τις ειρωνείες για τους άλλους (διότι βλέπεις ότι άλλοι πλειοδοτούν σε ειρωνεία απέναντι στο κόμμα σου κι αυτό δεν οδηγεί πουθενά) και προσπάθησε να πείσεις αυτούς που συμφωνούν με την κεντρική πρόταση της ΦιΣ.
Αφήνοντας τις μέχρι τώρα διαφωνίες στην άκρη θα σου πω φιλικά και χωρίς το προηγούμενο εριστικό στυλ -ναι, το παρδέχομαι! - ότι ακριβώς ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα. Ο καθένας από το σπίτι του και τον καναπέ του έχει άποψη για το τι πρέπει να κάνω εγώ, για το τι πρέπει να πω, για το πώς πρέπει να σκεφτώ κ.ο.κ. Όλοι είναι άκαπνοι στρατηγοί από τον καναπέ τους. Όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνω πριν το κάνω. Όλοι ξέρουν τι είναι καλύτερο για μένα. Ε,τέρμα με αυτόν τον ψοφοδεή πατερναλισμό. Είμαστε το πρώτο φιλελεύθερο κόμμα στην πιάτσα και αν είχαμε μόνο την μαρτυρία του εαυτού μας, τα πράγματα θα ήταν όπως τα λες.
Έλα όμως που γράφει ELDR στην ουγιά.
Έλα όμως που το CATO σε εμάς εμπιστεύεται τα άρθρα του για να μην κακοπαθήσουν.
Έλα που ο μακαρίτης ο Friedman σε κάποιον ομοϊδεάτη του Περλικό - γιατί τον ήξερε ως τέτοιο - διάλεξε να δώσει την τελευταία του συνέντευξη πριν πεθάνει.
Οι ξένοι είναι κουτόφραγκοι: έπρεπε να δίνουν τα άρθρα τους και την πιστοποίησή τους στην Νέα Δημοκρατία του Χατζηδάκη - ναι, αυτό το κόμμα που έχει επισήμως αποκηρύξει τον φιλελευθερισμό στο συνέδριο του, ναι, αυτό που ήταν επίτιμος εσύ Κώστα μου όταν συνέβει αυτή η φοβερή πράξη και στέλεγχος του ο Χατζηδάκης.Και φυσικά και οι δυο ως έντιμοι ιδεολόγοι σηκώθηκαν και έφυγαν. Βουλευτής της ΝΔούλας ήταν τότε ο Μάνος, που έφυγε 3 χρόνια μετά την αποκήρυξη του κεφαλιού του... Ή μήπως όχι; Ναι, το ELDR και το CATO αναγνώρισε τους Ταύρους του Μάνου. Ή μήπως δεν πρόλαβαν γιατί ο Μάνος στήριξε το τσοβολαδωσταόλα ΠΑΣΟΚ;
Μια και τέλος: η πρώτη φιλελεύθερη προσπάθεια ποτέ στην Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο είμαστε εμείς. Μας το αναγνωρίζουν και μερικοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι από το εξωτερικό. Είμαστε ερασιτέχνες; Σίγουρα. Θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα στις εκλογές; Σίγουρα, αν είμασταν πιο ικανοί, και πρώτα εγώ. Θα μπορούσαμε αν είμασταν λαμόγια να πάμε στη ΔΑΠ και να δίνουμε συγχαρητήρια στον εαυτό μας για το πόσο φιλελεύθεροι πραγματιστές είμαστε.Αλλά όσο γράφει την βούλα ELDR και CATO από πάνω, εμείς δίνουμε τη βούλα φιλελεύθερος στην Ελλάδα. Κανείς άλλος. Και όποιος καλοπροαίρετος φιλελεύθερος, και όχι στρατηγός του καναπέ θέλει να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος. Στρατηγοί υπάρχουν πολλοί. Στρατιώτες λίγοι. Αυτό είναι το κάλεσμα μας. Όποιος ακούει την σάλπιγγα του στρατού του σηκώνεται. Οι υπόλοιποι ας μείνουν στους στρατώνες τους και στα μετώπισθεν. Μπορεί να πληγωθούν αν εκτεθούν. Να χάσουν την μάσα από τον τοπικό βουλευτή τους, την συμβασούλα με το δημόσιο που έχει η επιχειρησούλα τους, την προαγωγή που περιμένουν στο δημόσιο, τα 15,000 ευρώ για μια μελέτη που λέει ότι χρειάζονται άλλες 100 μελέτες των 15,000 ευρώ στον δήμο που έχουν γλείψιμο, το παιδί τους που βόλεψε ο βολευτής μπορεί να ξεβολευτεί, το ανήψι τους να χάσει το βύσμα του στον υποχρεωτικό στρατό κ.ο.κ.
Mr nievskii
τίποτα δεν κατάλαβες.
για να έχω ασσορτί ρούσικο όνομα σαν το δικό σου πήρα τον Μπακούνιν.
Πρώτη φορά βλέπω troll να απολογείται. Ρε αδελφέ, δεν θα τα χαλάσουμε γιατί είσαι αποτυχημένο troll!
Ωραίες SM συνειρμούς έχεις πάντως, αφού δεν είσαι μπάχαλος. Σε ερεθίζει πολύ να κυκλοφορείς με το όνομα ενός σκληρού επαναστάτη; Προτείνω να το σκληρύνεις ακόμα περισσότερο και να το κάνεις Νετσάγεφ.
Όσο για τα άλλα που λες, πιο κοντά θα έπεφτες αν έλεγες πως είμαι ο Μ.Θεοδωράκης.
Έπεσα μέσα στο έφηβος με τεράστια σπυράκια όμως.
Γι΄αυτό σου λέω δεν είναι lounge η πιάτσα...
Ναι, το είχα ξανακούσει αυτό και στις βιντεοκασέτες του Ταμτάκου - αυτές που γύριζε ο υπέυθυνος πολιτισμού της ΝΔούλας Μυλωνάς. Πόσο βγαλμένα μέσα από την ζωή είναι όλα αυτά! Θα διαβάσω ξανά μια συνέντευξη Μπρύνο Λατούρ για να ξεστραβωθώ.
Ανεπίδεκτος μαθήσεως είσαι τελικά.
Χαζέ!!
Δε ξέρω πόσο γελοίο ή αφελές φαίνεται εκ πρώτης όψεως αλλά νομίζω ότι τα πρόσωπα των υποψηφίων έλειπαν από το νετ. Προφανώς ήταν θέμα αρχής η προβολή των ιδεών κι όχι των ατόμων.
Τα άτομα όμως είναι αυτά που θα επιλεγούν από το ψηφοφόρο και η απουσία των προσώπων δημιουργεί απόσταση από κάποιο που διάβασε τα άρθρα στο νετ και θα ενδιαφερόταν να ψηφίσει τη ΦΙΣ. (Κι αυτό σε μια διαδικασία που βασικό όπλο κάποιων άλλων υποψηφίων ήταν το photoshop.)
Ποιος θα ψήφιζε για βουλευτή κάποιο που ήξερε μεν το όνομα, το επάγγελμα και το νικ του αλλά δεν είχε δει ποτέ το πρόσωπό του; Που τον έμαθε από ένα μέσο του οποίου οι χρήστες είναι πρώτα καχύποπτοι και μετά οτιδήποτε άλλο;
"Καλά έκανα. Θα μου το απαγορεύσεις,όπως μου υποδεικνύεις πιο κάτω πώς πρέπει να μιλάω;"
Το σχόλιο ως προς το ποιους σχολίασες δεν είχε σκοπό να σου υποδείξει το πώς πρέπει να μιλάς. Το βάρος έπεφτε στην αντίθεση, δηλαδή αυτά που δεν σχολίασες (και φυσικά όσο είναι δικαίωμά σου να σιωπάς γι' αυτά άλλο τόσο είναι δικό μου να σχολιάζω αυτή σου τη στάση). Εγώ δεν έχω κανένα δικαίωμα να σου απαγορεύσω να κρίνεις ούτε τον Μάνο ούτε τον Μητσοτάκη, αλλά το πρόβλημα είναι ότι εσύ αντιδράς λίγο περίεργα στο δικαίωμα των υπολοίπων να κρίνουν εσένα και το κόμμα σου. Σου θυμίζω ότι η συζήτηση δεν ήταν για τα υπόλοιπα κόμματα αλλά για τη ΦιΣ και τις θέσεις της. Επέλεξες να αποφύγεις το θέμα (δικαίωμά σου) και να βγάλεις τα απωθημένα σου (δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό) απέναντι σε άλλα κόμματα και πρόσωπα. Θα μου απαγορεύσεις να το επικρίνω αυτό;
Με ειλικρινές ενδιαφέρον σου λέω (χωρίς να προσπαθώ να στο επιβάλω [κοίτα πού κατάντησα να δακτυλογραφώ ολόκληρη παρένθεση μετά από κάθε σχόλιο για να μη με πουν πατερναλιστή]) ότι θα κερδίσεις πολύ περισσότερα αν επικεντρωθείς στη θετική πρόταση της ΦιΣ.
Δύο σύντομα σχόλια περί θεμάτων ταμπέλας:
α) όταν σου είπα ότι συμφωνώ πως η ταμπέλα δεν κάνει τον φιλελεύθερο δεν εννοούσα να πας να μου φέρεις μεγαλύτερη ταμπέλα. Εσύ δηλαδή ξεκίνησες λέγοντας ότι "φιλελεύθερο στην ούγια" = τίποτα per se κι έφτασες τώρα να λες ότι το κόμμα σου είναι φιλελεύθερο επειδή έχει τη "βούλα" του ELDR; Άρα το πρόβλημα των καημένων των Ταύρων τελικά ήταν ότι έγραψαν το "φιλελεύθεροι" στην ούγια αντί για τη βούλα. Τώρα το καταλάβαμε!
β) είπες ότι εσείς είστε πραγματικά φιλελεύθεροι, κι όχι μόνο κατά δήλωσή σας.
Άκου όμως την απορία μου, Aleksandr: πώς είναι δυνατό ένα κόμμα που δεν έχει εφαρμόσει ούτε ένα φιλελεύθερο μέτρο στην πράξη να ισχυρίζεται ότι δεν είναι απλά φιλελεύθερο κατά δήλωση; Μα προφανώς κατά δήλωση (προγραμματική έστω) είστε εσείς φιλελεύθεροι, και βάσει δήλωσης σας έκαναν δεκτούς και στο ELDR. Όποιος δηλώνει ότι θα ήθελε να μειωθούν οι φόροι είναι φιλελεύθερος κατά δήλωση. Φιλελεύθερος στην πράξη είναι αυτός που όντως τους μειώνει. Μα νόμιζα ότι εσύ ήσουν που είπες ότι αν ο Χατζηδάκης είναι φιλελεύθερος θα φανεί στην πράξη τώρα που έγινε υπουργός. Σύμφωνοι, αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για σένα κι εμένα; Ή για εμάς "φιλελευθερισμός στην πράξη" σημαίνει να γράφουμε στο e-rooster και (ένα παραπάνω για εσένα) να είσαι στην "εμπροσθοφυλακή" της φιλελεύθερης μάχης;
[Εάν τώρα μου πεις ότι η συμβολή στη διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών στη χώρα είναι "φιλελευθερισμός στην πράξη", τότε θα συμφωνήσω εν μέρει. Θα' πρεπε όμως να γνωρίζεις ότι για αυτόν τον σκοπό έχουν αγωνιστεί επί χρόνια κι άλλοι άνθρωποι εκτός από εσένα, ιδίως στον ακαδημαϊκό χώρο ("στρατηγοί του καναπέ" που θα' λεγες κι εσύ). Δικαίωμά σου είναι να αγνοείς αυτές τις δράσεις, αλλά μη θεωρείς ότι εσύ πρώτος έφερες τη φιλελεύθερη δάδα στην απολίτιστη Ελλάδα. Και, εν πάση περιπτώσει, θα ήταν αστείο να ισχυριστούμε πρόωρα ότι ένα κόμμα του 0,1 % προάγει αποτελεσματικότερα τον φιλελευθερισμό από τις παραπάνω δράσεις μέχρι αποδείξεως του εναντίου]
Εν πάση περιπτώσει, εγώ επισήμανα (με όχι πατερναλιστική διάθεση) ότι ακόμη και με βάση το πρόγραμμά της (= κατά δήλωση) η φιλελεύθερη συμμαχία δεν είναι τόσο φιλελεύθερη όσο θέλει να νομίζει. Επειδή επικαλέστηκες τον Friedman (παράξενο για έναν στρατιώτη σαν εσένα, αν αναλογιστείς ότι πολλοί τον αποκαλούσαν "θεωρητικό του γραφείου"), θα σε συμβούλευα (δεν στο επιβάλλω όμως, να εξηγούμαστε) να διαβάσεις τι έγραφε για τους "χλιαρούς" φιλελεύθερους (είχε κάνει ιδιαίτερες μάλιστα αναφορές για όσους ζητούν μόνο την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών χωρίς να ακουμπούν τα πιο "δύσκολα" ζητήματα της κρατικής περίθαλψης κλπ.).
Αυτά δεν τα είπα ούτε για να κάνω τον έξυπνο ούτε για να σας επιβάλώ τις θέσεις μου. Πίστεψα απλά ότι ορισμένοι από εσάς έχετε ειλικρινή διάθεση να ακούσετε (πέρα από όσα λέτε μεταξύ σας) κάποιους λόγους που ενδεχομένως εμποδίζουν προς το παρόν περισσότερους φιλελεύθερους να έρθουν κοντά σας. Οι φιλελεύθεροι, Aleksandr, έχουν το ελάττωμα να είναι κατά κανόνα μετριοπαθείς άνθρωποι. Δεν διαπνέονται από υπερβολικό πάθος όχι επειδή δεν είναι συναισθηματικοί, αλλά επειδή η ίδια η ιδεολογία προτάσσει τη λογική έναντι του συναισθήματος.
Εάν τώρα νομίζετε ότι θα εισέφερα καλύτερα στη συζήτηση αν σας έλεγα απλώς "μπράβο" για την προσπάθεια, το δέχομαι κι αυτό. Έτσι κι αλλιώς δεν θα σας ξαναενοχλήσω με τις παρεμβάσεις μου.
Φιλικά
Ο Επίτιμος
Στρατηγός καναπέ εν αποστρατεία
ΥΓ: Αγαπητέ Aleksandr, στο τελευταίο σχόλιο έφερες στη συζήτηση μεταφορικά τον στρατό, ενώ στο προτελευταίο είχες προστρέξει στον Θεό. Βρίσε με αν θέλεις στο επόμενο, αλλά σε ικετεύω... μην το γυρίσεις στην οικογένεια.
έχει ξεφύγει η συζήτηση ......
διακρίνω εφηβικούς τσαμπουκάδες και πολιτική ανωριμότητα .....
επί της ουσίας παρακαλώ και αν είναι δυνατόν με θετική προσέγγιση
Τάδε έφη Γιάννης Αρ
Είδα χθες το βράδυ σε κάποιο κανάλι, μάλλον ΣΚΑΙ, μια συζήτηση που αναφερόταν στους μπλόγγερς και την πολιτική και βλέπω:
Φώτης Περλικός μπλόγγερ .... Δεν μου άρεσε καθόλου. Ο Φώτης Περλικός είναι πρόεδρος της ΦΣ και μετά όλα τα άλλα.
Θα έβγαζε κανείς τον Βενιζέλο με τίτλο μπλόγγερ;
Νομίζω πως αυτά θέλουν προσοχή
Δεν είδα πώς παρουσιάστηκε, αλλά εγώ στην αρχή της συνέντευξης δήλωσα ως ιδιότητα ιατρός και πρόεδρος της ΦΣ, όχι μπλόγκερ.
Μα νόμιζα ότι εσύ ήσουν που είπες ότι αν ο Χατζηδάκης είναι φιλελεύθερος θα φανεί στην πράξη τώρα που έγινε υπουργός. Σύμφωνοι, αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για σένα κι εμένα;
ενώ στο προτελευταίο σχόλιο είχες προστρέξει στον Θεό.
Οι κύριοι Χατζηδάκης, Μάνος, Μητσοτάκης ήταν μέλη σε ένα κόμμα που
α) επισήμως δεν δεχόταν φιλελεύθερους από το 1993
β) από την ίδρυσή της ΝΔ και με βάση το καταστατικό της δεν δέχεται αλλόθρησκους πλην χριστιανών ορθοδόξων
Άρα, με βάση ως άνω οι κύριοι Μάνος, Μητσοτάκης και Χατζηδάκης είναι α)χριστιανοί ορθόδοξοι ανήκωντες στην Δεξιά του Κυρίου, αφού δεν μπορούν να υπάρξουν μη χριστιανοί ορθόδοξοι στη ΝΔ
β) μη φιλελεύθεροι,αφού δεν μπορούν να υπάρξουν φιλελεύθεροι στην ΝΔ
Το καλό με το κόμμα που είμαι είναι ότι δίπλα σε χριστιανούς ορθοδόξους, όπως εμένα - ναι,έκανα αυτό το έγκλημα να το επικαλεστώ αυτό, και την αβεβαιότητα των ανθρωπίνων πραγμάτων, αφού το γαρ μέλλον αόρατον και η τύχη κοινή! - υπάρχουν και άνθρωποι που διαλέγουν να μην είναι και όσο για την ιδεολογία, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί "εγώ ήμουν κομμουνιστής, αλλά δεν ήξερα ότι η ΦΣ δεν δεχόταν επισήμως στους κόλπους της κομμουνιστές".
Ή για εμάς "φιλελευθερισμός στην πράξη" σημαίνει να γράφουμε στο e-rooster και (ένα παραπάνω για εσένα) να είσαι στην "εμπροσθοφυλακή" της φιλελεύθερης μάχης;
Έκανα κάτι παραπάνω:κατέβηκα στον δρόμο. Κανέις μέχρι τώρα δεν κατέβηκε από τους φιλελευθέρους στο δρόμο στην Ελλάδα. Κατέβαιναν από την θαλπωρή της προσοδοθηρικής κρατικής ΝΔ. Αν γράφαμε μόνο στο ρούστερ θα είμασταν γκρούπα. Αν σε 4 χρόνια ξαναγράφουμε μόνο στο ρούστερ και παίρνουμε τους ίδιους ηρωικούς 7500 τότε θα είμαστε γκρούπα. Τότε θα πρέπει να καταπιώ τα λόγια μου και να πάμε να γίνουμε ΔΑΠίτες. Άλλοι πιο ξύπνιοι από μένα ήταν ΔΑΠίτες από τα γεννοφάσκια τους. Τι να κάνουμε, δεν παραπονούμαστε που έτσι είναι η ζωή, αλλά όχι φιλελεύθερη η ΟΝΝΕΔ!
Νiiefski, ούτε στο κκε(μ-λ) δεν λένε τέτοιες αρλούμπες. Λυπάμαι για το επίπεδό σου.
Είχαμε τον διανοητή της δεξιάς Γούδη και την ποίησή του "γέμισε ο ουρανός με χιλιάδες ΑΤΙΑ...", έχουμε τώρα και το νέο είδος,τα ρουστερ τρολλς: "γέμισε το ρούστερ με χιλιάδες τρολλς" - και να προσθέσω αποτυχημένα τρολλς...
Υ.Γ. Το ΚΚΕ(ΜΛ) είναι το πιο σοβαρό κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ακολουθεί μια συνεπή πορεί στο Μαοϊσμό, άσχετα με το τι μπορεί να του έσουρνα από πάνω. Διότι στη ζωή το πρόβλημα δεν είναι αν είσαι φιλελεύθερος, κομμουνιστής ή ό,τι άλλο. Το πρόβλημα είναι να μην είσαι μαλάκας...
Το τι κατεβάζει το αριστερο-χριστιανικό παραλήρημα κάποιων δε λέγεται:
- Ακούσαμε ότι ο Μάνος δεν είναι φιλελεύθερος και είναι όσοι κατέβηκαν στο δρόμο... λες και ο φιλελευθερισμός ήταν ποτέ υπόθεση πεζοδρομίου. Η φιλελεύθερη ιδεολογία έχει επικρατήσει διεθνώς κυρίως επειδή κατάφερε να πείσει και μη φιλελεύθερα κόμματα να την εφαρμόσουν, όχι επειδή την προώθησαν μετανοημένοι αριστεροί που μάθαν μόνο σε φραπέδες και διαδηλώσεις.
Ρώτα τον μπαμπά που σου πληρώνει το κινητό σε ποιον πολιτικό ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ οφείλεται η ανοιχτή αγορά της κινητής τηλεφωνίας σήμερα και πώς ακριβώς προέκυψε, μπας και καταλάβεις τι θα πει εφαρμοσμένη φιλελεύθερη πολιτική.
- Ακούσαμε ότι το κόμμα που έχει ρεκόρ εκλεγμένων μουσουλμάνων βουλευτών δεν δέχεται αλλοθρήσκους. Άμα θέλεις να εκφράσεις τη μισαλλοδοξία σου, πωρωμένε ΧΟ, δεν πας καλύτερα να γραφτείς στη ΝΔούλα μπας και ησυχάσουμε από σένα;
- Ακούσαμε ότι η φσ είναι φιλελεύθερο κόμμα με τη στάμπα του ELDR. Τώρα δέσαμε:
πρώτον, η φσ δεν είναι μέλος του ELDR, γιατί το ELDR δεν τη δέχτηκε ως τέτοιο
δεύτερον, δεν μπορείτε να γίνετε μέλη του ELDR, διότι το ELDR δεν δέχεται ως μέλος κάθε αργόσχολο που αυτοαποκαλείται φιλελεύθερος για να περνάει την ώρα του. θα σου' λεγα να διαβάσεις το Καταστατικό του, αλλά δεν έχει βγει ακόμη στα ρωσικά. μπορείς πάντως να γραφτείς μέλος ατομικά, πληρώνοντας συνδρομή. οι αργόσχολοι είναι αν μη τι άλλο καλή πηγή χρημάτων.
τρίτον, όχι μόνο το ELDR δε σας αναγνώρισε σαν φιλελεύθερο κόμμα (σύμφωνα με αυτό δεν υπάρχει φιλελεύθερο κόμμα στην Ελλάδα), αλλά απαξιεί και να σας αναφέρει στο site του έστω σαν φιλελεύθερη γκρούπα. άμα εξαιρέσουμε δηλαδή ένα αρθράκι που ανέβασε ένα μέλος της φσ και λέει ότι απεσταλμένος του ELDR σας "ενθάρρυνε" να συνεχίσετε (μαμά, έκανα χειραψία με τον πάπα. είμαι καρδινάλιος τώρα;)
Τελικά λοιπόν δεν ξέρεις μόνο να βρίζεις. Ξέρεις να λες και ψεματάκια... Μήπως την έχεις δει Λαλιώτης της φσ; πρόσεξε μόνο μην κάνεις τον αρχηγό σου να μοιάζει με τον ΓΑΠ
Όπως είπες όμως, το πρόβλημα στη ζωή είναι να μην είσαι μαλάκας. Η αυτοκριτική σου τσακίζει κόκαλα.
Εσύ δεν είσαι troll. Τρόλλεϋ κανονικό είσαι, και μάλιστα χωρίς φρένα...
Πήγα την Κυριακή το απόγευμα να ψηφίσω χωρίς να είμαι βέβαιος εάν θέλω να το κάνω με την καρδιά μου, αφού δεν ένιωθα κανένα κόμμα να με εκφράζει.
Ψήφισα τη Φιλελεύθερη Συμμαχία γιατί ένιωσα να με εκφράζουν τα μηνύματα που ανέγραφε στο τετράγωνο πλαίσιο κάτω από το "φ". Τέτοια ήταν η χαρά μου που κράτησα ένα ψηφοδέλτιο για να το θυμάμαι.
Από προχθές έψαξα να βρω περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα του κόμματος και βρήκα αυτό το μπλογκ.
Δεν περίμενα ότι κάτω από το "φ" θα κρυβόταν τέτοιος οχετός χυδαιότητας. Αυτοί είναι λοιπόν που ψήφισα;
Λυπάμαι ειλικρινά. Παρακαλώ θεωρήστε πλέον ότι οι "γενναίοι" σας, που είπε κι ένας εκπρόσωπός σας παραπάνω, έγιναν 7.499.
Γ. Νικολαϊδης
Θεσσαλονίκη
ειλικρινά mr Nievskii, αν θες να βοηθήσεις την ΦιΣ κάνε τον κόπο και
πρότεινε τους έναν σωστό ,αξιοπρεπή moderator. Κάποιον που να μπορεί να δει τους επισκέπτες του e-rooster σαν κάτι περισσότερο από trolls, ψηφαλάκια και e- spittoons.
Η πολιτική μας στο θέμα των σχολίων είναι ότι είναι ελεύθερα εκτός αν υπάρχουν προσωπικές ύβρεις (ελάχιστες φορές χρειάστηκε τέτοια παρέμβαση). Από κει και πέρα, το πώς κάνει κάποιος χρήση της ελευθερίας του λόγου χαρακτηρίζει τον ίδιο και δεν είναι λόγος περιορισμού της.
Επί της ουσίας, διάλογος αυτή τη στιγμή δεν γίνεται. Θα επανέλθω με νέο κείμενο το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος.
Και φυσικά τα σχόλια και χαρακτηρισμοί που ανταλλάχθηκαν δεν εκφράζουν την Φιλελεύθερη Συμμαχία και ζητώ εγώ συγνώμη για όποιον προσβλήθηκε.
Πήγα την Κυριακή το απόγευμα να ψηφίσω χωρίς να είμαι βέβαιος εάν θέλω να το κάνω με την καρδιά μου, αφού δεν ένιωθα κανένα κόμμα να με εκφράζει.
Τελικά δεν Ψήφισα τίποτα. Τέτοια ήταν η απογοήτευσή μου που κράτησα τα ψηφοδέλτια για προσάναμα στο τζάκι μου.
Τα μηνύματα που ανέγραφε στο τετράγωνο πλαίσιο κάτω από το "φ" μου κίνησαν όμως την περιέργεια.
Από προχθές έψαξα να βρω περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα του κόμματος και βρήκα αυτό το μπλογκ.
Δεν περίμενα ότι κάτω από το "φ" θα κρυβόταν τέτοιος θυσαυρός ποιότητας. Γιατί λοιπόν δεν ψήφισα αυτούς;
Λυπάμαι ειλικρινά. Παρακαλώ θεωρήστε πλέον ότι οι "γενναίοι" σας, που είπε κι ένας εκπρόσωπός σας παραπάνω, ξανάγιναν 7.500!
Πέτρος Σταυρολέκας
Τρίκαλα
Παιδιά,
Συγχαρητήρια για το εκλογικό αποτέλεσμα. Περιμένουμε περισσότερα στο μέλλον από τη ΦΙΣ.
Αν και δεν είμαστε η Νέα Δημοκρατία ξαφνικά γεμίσαμε νεοδημοκράτες που αίφνης ανακάλυψαν την "φιλελεύθερη πολιτική" στην Ελλάδα.- τώρα, που βλέπουν ότι γεννήθηκε κάτι που θα κόωει ψήφους. Η Νέα Δημοκρατία και όσοι ήταν, είναι και θα είναι σε αυτήν δεν γίνονται με τίποτα φιλελεύθεροι όμως. Και ο λόγος είναι όχι γιατί έτσι μου αρέσει, αλλα γιατί και οι ίδιοι απορρίπτουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Αυτοπροσδιορίζονται ως λαϊκή δεξιά.
Και επειδή μας διαβάζουν και μικρά παιδιά, να πούμε ότι ό,τι εκπορεύεται από το στόμα των Νεοδημοκρατών ήταν, είναι και θα είναι ψέμμα και υποκρισία. Γιατί; Γιατί αυτοί το διάλεξαν. Είναι πολλά τα κρατικά λεφτά και καταλαβαίνω όποιον θέλει να τρώει από τον φιλελεύθερο Κόκκαλη(βλ. κινητή τηλεφωνία...)
άμα εξαιρέσουμε δηλαδή ένα αρθράκι που ανέβασε ένα μέλος της φσ και λέει ότι απεσταλμένος του ELDR σας "ενθάρρυνε" να συνεχίσετε μαμά, έκανα χειραψία με τον πάπα. είμαι καρδινάλιος τώρα
Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση κάποιου ανωνύμου από πάνω που κατάφερε να:
ψάξει ολόκληρο το site του ELDR χωρίς να βρει κάτι για την ΦΣ ενώ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ολόκληρο αντιπρόεδρο του ELDR - τον αντιπρόεδρο της ολλανδικής κυβέρνησης Eenhoorn - στην Αθήνα να χαιρετίζει την ίδρυση της ΦΣ!
http://www.youtube.com/watch?v=7O_vkFjOGsY
Ακούσαμε ότι το κόμμα που έχει ρεκόρ εκλεγμένων μουσουλμάνων βουλευτών δεν δέχεται αλλοθρήσκους.
Να το επαναλάβω για όποιον δεν το γνωρίζει: με βάση το καταστατικό της ΝΔ,που δεν έχει αλλάξει, αλλόθρησκοι δεν δικαιούνται να είναι μέλη της ΝΔ. Τώρα για τις εκλογικές συμφωνίες με την Άγκυρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εγώ δεν έχω να πω τίποτα, πρόσφατα έγινε γνωστή μια πολύ σοβαρή καταγγελία και για τα δυο μεγάλα κόμματα. Όλοι οι Έλληνες πολίτες που δεν έχουν εξαρτήσεις από μεγάλα κόμματα καταδίκασαν και καταδικάζουν την εργαλειακή χρήση των μειονοτήτων που κατοικούν στο έδαφος της Ελλάδας. Οι τελευταίοι που μπορούν να μιλάνε είναι το κόμμα που είχε προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Πολύδωρα.
Κάποιον που να μπορεί να δει τους επισκέπτες του e-rooster σαν κάτι περισσότερο από trolls, ψηφαλάκια και e- spittoons.
Νομίζω ότι κάποιος που παίρνει το ψευδώνυμό του στο διαδίκτυο για να έχω ασσορτί ρούσικο όνομα σαν το δικό σου πήρα τον Μπακούνιν είναι όχι απλώς τρολ, αλλά εν προκειμένω τρολ που μου ανήκει προσωπικά. Σε διατάζω λοιπόν να ξαναπεράσεις στην ανυπαρξία απ'όπου προήλθες.
Τα ασύστολα ψέματα του αριστερού σταυροφόρου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση (τώρα μάλιστα είχε και το θράσος να αποκαλέσει τους άλλους ψεύτες!)
Ας αρχίσουμε όμως με το ανέκδοτο της ημέρας:
"τώρα, που βλέπουν ότι γεννήθηκε κάτι που θα κόψει ψήφους"
Για να θυμηθούμε και τον παλαιό (ομοϊδεάτη σας) Αλβανό ηγέτη (που είχε δηλώσει "εμείς και η Κίνα είμαστε 1 δισ."), "εσείς κι η ΝΔ μαζί έχετε 3 εκ. ψηφοφόρους".
Ψέμα Νο. 1 [που αποτελεί απεγνωσμένη προσπάθεια "μαζέματος" της κορώνας περί αποκλειστικής εκπροσώπησης του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα με τη βούλα δήθεν του ELDR]:
"δεν είδε ολόκληρο αντιπρόεδρο του ELDR - τον αντιπρόεδρο της ολλανδικής κυβέρνησης Eenhoorn - στην Αθήνα να χαιρετίζει την ίδρυση της ΦΣ!"
Δεν μου λες, τον κ. Eenhoorn τον ενημέρωσες ότι προήχθη σε αντιπρόεδρος του ELDR με απόφαση της... φσ; (Κοίτα να του το πεις πριν μάθει ότι σας έδωσε το χρίσμα του φιλελευθερισμού για να του' ρθει μαλακά). Ταμίας του ELDR είναι ο άνθρωπος! Τώρα άμα σε φτιάχνει να τον πεις και αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για να νιώσεις πιο φιλελεύθερος πρόβλημά σου.
Επαναλαμβάνω λοιπόν σε απλά ελληνικά (διάβαζε αργά όμως, έτσι;)
Η μόνη σχέση σας με το ELDR είναι ότι απεσταλμένος του (και δη ο ΤΑΜΙΑΣ) σας "ενθάρρυνε" να συνεχίσετε. Ούτε "βούλες φιλελευθερισμού", ούτε υποδοχή σας στις τάξεις του. Λυπάμαι που γκρεμίζω την εικονική σου πραγματικότητα, αλλά είναι ώρα να ξυπνήσεις. Θέλεις το "ενθάρρυνε" να το αλλάξω με το "χαιρέτισε"; Όπως αγαπάς: "Μαμά, με χαιρέτισε ο αρχιεπίσκοπος. Είμαι αρχιμανδρίτης τώρα;"
Πάντως αν πραγματικά πιστεύετε ότι όποιος "χαιρέτισε" την ίδρυση της φσ σας άφησε κι από μια "βούλα", αυτό εξηγεί τον αριστερο-αχταρμά στο πρόγραμμά σας. Μα φυσικά: αφού σας "χαιρέτισε" κι ο Μπίστης!
Αλήθεια όμως: ο Μάνος που επίσης σας "χαιρέτισε" (και μαθαίνουμε ότι δεν είναι φιλελεύθερος) τι βούλα σας άφησε;
Ψέμα Νο. 2 [αυτό μπορεί και να το συγχωρήσει ο άγιος πέτρος, αφού προάγει τα χριστιανικά ιδεώδη]
"με βάση το καταστατικό της ΝΔ,που δεν έχει αλλάξει, αλλόθρησκοι δεν δικαιούνται να είναι μέλη της ΝΔ"
Ατύχησες όμως που το Καταστατικό της ΝΔ είναι προσβάσιμο σε όλους τους καλόπιστους χρήστες του διαδικτύου, που μπορούν να διαπιστώσουν ότι ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ (άρθρο 3). Και καλά να μην ξέρεις ξένες γλώσσες για να διαβάσεις το Καταστατικό του ELDR, αλλά της ΝΔούλας είναι γραμμένο στη δημοτική (που προς μεγάλη λύπη υμών των ΧΟ την καθιέρωσε κιόλας το συγκεκριμένο κόμμα στη χώρα).
Όσο για την ύβρι σου περί "εργαλειακής χρήσης" των μειονοτικών, το μόνο που φανερώνει είναι πόσο σέβεσαι την ικανότητα του ατόμου να κρίνει μόνο του πού θα ενταχθεί. Εσύ βέβαια ξέρεις ποιο είναι το καλό των καημένων των "εργαλείων", και ευτυχώς είσαι και πρόθυμος να το επιβάλεις αν ποτέ πάρεις την εξουσία (τα μουσουλμανικά "εργαλεία" βλέπω μάλλον να τα στέλνεις σε κανέναν ομαδικό τάφο όπως έκαναν οι εν χριστώ αδελφοί σου σε άλλα "φιλελεύθερα" μέρη του κόσμου). Ωραίες που είναι οι "φιλελεύθερες" προσεγγίσεις!
Δεν μου λες, τον κ. Eenhoorn τον ενημέρωσες ότι προήχθη σε αντιπρόεδρος του ELDR με απόφαση της... φσ; (Κοίτα να του το πεις πριν μάθει ότι σας έδωσε το χρίσμα του φιλελευθερισμού για να του' ρθει μαλακά). Ταμίας του ELDR είναι ο άνθρωπος! Τώρα άμα σε φτιάχνει να τον πεις και αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για να νιώσεις πιο φιλελεύθερος πρόβλημά σου.
Επειδή οι Νεοδημοκράτες μας τα έκαναν τσουρέκια,να το λινκ του ELDR που δηλώνει ότι ο Eenhoorn είναι αντιπρόεδρος του ELDR:
http://www.eldr.org/modules.php?name=News&file=print&sid=164
Δεν είναι στη δημοτική; Δεν πειράζει. Τι σημαίνει Vice-Président du Parti ELDR;
Όσο αφορά στη μειονότητα, προκαλείται η νοημοσύνη οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη όταν βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα λεπτομέρειες για συμφωνίες με την Τουρκία για το ποιος θα πάρει ποιους ψήφους. Και, όχι, σε μειονοτικές ομάδες κλειστές και καθυστερημένες δεν υπάρχει δυστυχώς αυτονομία του ατόμου, στην ευρωπαϊκή Ελλάδα που η δεξιά διατηρεί την σαρία, που καταργήθηκε στην Τουρκία εδώ και 85 χρόνια, ώστε η μειονότητα να είναι πάντα καθυστερημένη και πάντα υποταγμένη στις ψηφοθηρικές διαθέσεις του κάθε πολιτικάντη.
Την έξοδο από την κλειστή στην ανοιχτή κοινωνία θέλει να φέρει η ΦΣ στην Ελλάδα και όχι τους ψηφοφόρους πρόβατα που έρχονται με πτήσεις των 50 ευρώ από Γερμανία και με πούλμαν μισθωμένα από την Τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα... Η ΦΣ προσπαθεί να σπάσει τις κλειστές κάστες, τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και την μαζοποίηση του ψηφοφόρου. Δεξιούλη μου αν δεν μας φοβόσουν, θα είχες τουλάχιστον την πολυτέλεια της αλαζονείας να μας αγνοήσεις. Δεν θα σε αδικούσα αν μας αγνοούσες. Μικρό και πρωτόλειο κόμμα είμαστε. Αλλά δεν μας αγνοείς. Μπαίνεις στο site ενός μέλους μας για να μας βρίσεις και να μας πεις πόσο καλή και...φιλελεύθερη είναι η δεξιά - για να θυμηθούμε και την αυτονομία του ατόμου αυτή η δεξιά που ο υφυπουργός εξωτερικών της και νυν υπουργός παιδείας εκλέγεται κατά σατανική σύμπτωση στην περιφέρεια που έχει μεγάλη εκλογική επιρροή η Τουρκία.
Αυτή είναι και η δεξιά των ατομικών δικαιωμάτων: που βασανίζει με το μαρτύριο της ζαρντινιέρας, παρακολουθεί με έκπληξη εκπαραθυρώσεις νιγηριανών μεταναστών, αυτή είναι και η δεξιά της μάσας με τα δικά μας λεφτά: των ομολόγων και της παράλυσης των πληρωμένων από τα δικά μας λεφτά φόρους κράτους - και ναι, από την υπεβολική ικανότητα της ελληνικής δεξιάς καταστράφηκε το δικό μου χωριό, αλλά ο Κωστάκης χαιρόταν για τον...πατριωτισμό και τη...αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε αφού κάηκε η χώρα. Να σου κάψω το σπίτι φίλε και μετά να σου συμπαρασταθώ; Πόσο πιο προκλητική μπορεί να γίνει η ΝΔ μετά από αυτά;
Πόσο πιο φιλελεύθερη μπορεί να προσπαθήσει να μας πείσει ότι είναι;
τα μουσουλμανικά "εργαλεία" βλέπω μάλλον να τα στέλνεις σε κανέναν ομαδικό τάφο όπως έκαναν οι εν χριστώ αδελφοί σου σε άλλα "φιλελεύθερα" μέρη του κόσμου
Στην επόμενη γιορτή ανάμνησης των Ελλήνων συνεργατών των ναζί πρώτοι και καλύτεροι θα είναι πάλι οι φιλελεύθεροι νεοδημοκράτες βουλευτές και νομάρχες. Εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν έχω ναζιστές στο κόμμα μου. Εσύ είσαι σίγουρος;
Μιας και έγινε λόγος για ομαδικούς τάφους, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι, ποιο κόμμα ήταν κυβέρνηση στην Ελλάδα και κορυφαίο στελεγχός της γνωστός φιλελεύθερος, όταν η Ελλάδα στήριζε τους αδελφούς μας Σέρβους στο άνοιγμα ομαδικών τάφων στον φρικτό εμφύλιο στην Γιουγκοσλαβία;
Υ.Γ. Το καταστατικό σου το μελέτησες εξίσου καλά με το site του ELDR όπου δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις μεταξύ αντιπροέδρου και ταμία;
Και κάτι τελευταίο για τον Eenhoorn:διαφώνησα με όσα μας είπε γιατί αν δείτε την ομιλία του λίγο-πολύ μας προτρέπει να μην είμαστε τόσο φιλελεύθεροι...Να γίνουμε κάτι σαν την ΝΔ δηλαδή του φιλελεύθερου υπουργού Κιλτίδη.
Ε, τώρα πια νομίζω ότι ξεπέρασες και το Λαλιώτη ακόμη. Πήγες και παρέπεμψες σε μια σελίδα του 2004 που γράφει ότι ο Eenhoorn είναι αντιπρόεδρος του ΟΛΛΑΝΔΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (VVD) ΤΟΥ ELDR (Vice-Président du Parti ELDR Pays-Bas, VVD) αναφέροντας μόνο την πρώτη γραμμή για να μας πείσεις ότι δεν είσαι τσαρλατάνος; [δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο βέβαια να το πιστεύεις πράγματι, οπότε... ουδέν σχόλιο και για τα γαλλικά σου και για την ευφυία σου]
Έλα όμως που στο site του ELDR φαίνεται ότι ο κ. Eenhoorn είναι ο ταμίας [βρε μανία να γίνει αντιπρόεδρος με το ζόρι]:
http://www.eldr.org/modules.php?name=News&file=article&sid=600
Έλα όμως που ακόμη και σε αυτό το μπλογκ τον αναφέρατε ως ταμία [σε αγγλικό κείμενο βέβαια, οπότε θα πρέπει να ζητήσεις από τον αρχηγό σου να στο μεταφράσει]:
http://e-roosters.blogspot.com/2007/02/video.html
Το καλύτερο όμως είναι ότι ενώ στην αρχή ξεκίνησες θριαμβολογώντας ότι το ELDR σας απένειμε τη "βούλα του φιλελευθερισμού" (διά του Eenhoorn), μετά αρκέστηκες στο ότι ο Vice Président-ταμίας (ε ρε γλέντια) σας "χαιρέτισε", τελικά θυμήθηκες όμως ότι εσύ δεν είχες συμφωνήσει μαζί του [όταν σας έβαζε τη βούλα] κι ότι ούτε αυτός είναι πολύ φιλελεύθερος!!!
Πάει δηλαδή η βούλα, έμειναν μόνο τα βούρλα...
Σε ό,τι αφορά τώρα τα υπόλοιπα:
Πρώτον, να μια παραπομπή στο Καταστατικό της ΝΔ (πώς και δεν βρήκες καμιά άσχετη ιστοσελίδα να παραπέμψεις για να μας πείσεις ότι μόνο οι ΧΟ γίνονται δεκτοί), όπου μπορεί όποιος θέλει να διαπιστώσει το άλλο απίστευτο ψέμα σου περί θρησκευτικού φρονήματος ως προϋπόθεσης εγγραφής μέλους [σου είπα όμως, αυτό το συγκεκριμένο ψέμα κάνει εσάς τους ΧΟ να φαίνεστε... περισσότεροι, οπότε θα λάβεις άφεση αμαρτιών όταν έρθει η ώρα]:
http://www.nd.gr/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=80&Itemid=241
Δεύτερον, θα σου' δινα και καμιά παραπομπή για να μαθείς τι είναι η Σαρία και πόσο πιο φιλελεύθερη είναι από το χριστιανικό σας γάμο, αλλά πού να καταλάβεις μέσα στο ρατσιστικό σου παραλήρημα κατά της "καθυστερημένης μειονότητας" [ρε φιλελεύθεροι να σου πετύχουν].
Τρίτον, αν ο βαθμός ενασχόλησης κάποιου με ένα κόμμα αποτελεί το μέτρο του φόβου του απέναντι στο κόμμα αυτό, τότε εσύ πρέπει πραγματικά να τα κάνεις επάνω σου όποτε ακούς για τη ΝΔούλα.
Τέταρτον και τελευταίο, σε ένα πράγμα έχεις δίκιο. Αρκετά ασχολήθηκα μαζί σου! Είπες ένα κάρο ψέματα, ξεμπροστιάστηκες σε ΟΛΑ, και συνεχίζεις ακάθεκτος τον... χριστιανικό μισαλλόδοξο αγώνα σου. Ε, λοιπόν, άλλαξε η τύχη σου. Στο επόμενο σχόλιο που θα αναρτήσεις με ψέματα και κάλπικες παραπομπές δεν θα είμαι εδώ για να απαντήσω. Μείνε μόνος στην ανυπαρξία σου από εδώ και πέρα.
Άντε ντε, ξεκίνα...
Αγαπητέ Nievskii,
καλά θα κάνεις να γυρίσεις πίσω, να ξαναδιαβάσεις τα ποστ του Ανώνυμου, και να προσπαθήσεις να μάθεις πέντε πράγματα. Ένα από αυτά ελπίζω να είναι ότι τους για τους ισχυρισμούς σου θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ισχύουν.
Όσο για τη ΔΑΠ στην οποία αναφέρθηκες, θυμάμαι όταν ως ΔΑΠίτης έπαιξα ξύλο για να προστατεύσω την εκδήλωση που είχαμε οργανώσει στη σχολή με ομιλητή τον Αδριανόπουλο και θέμα τις αποκρατικοποιήσεις απέναντι σε εκείνους που ήθελαν να απαγορεύσουν σε οποιαδήποτε φιλελεύθερη πρόταση να ακούγεται στα πανεπιστήμια. Ή όταν μίλησα μπροστά σε 100 και πλέον φοιτητές για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 μέσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με τα ΕΑΑΚ να βρίζουν και να εκσφενδονίζουν αντικείμενα. Και το έκανα όχι προσδοκώντας να βολευτώ σε κάποια θέση όπως λες, αντίθετα έφυγα από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ στις οποίες διαμένω και διδάσκω, αλλά γιατί το πίστευα, όπως και τα περισσότερα παιδιά που αγωνίστηκαν δίπλα μου. Άλλωστε, αν θέλαμε να βολευτούμε, ειδικά εκείνα τα χρόνια, θα είχαμε γραφτεί στην ΠΑΣΠ. Είσαι λοιπόν αγνώμον όταν σαν τον προπονητή της εξέδρας κάνεις κριτική, διαγράφωντας τους αγώνες όσων από εμάς έχουν συνεισφέρει στο να είναι σήμερα οι φιλελεύθερες απόψεις σου πολύ πιο αποδεκτές από ότι ήταν τη δεκαετία του 1980, και κάποιες από αυτές να είναι πραγματικότητα. Το να πουλάς φιλελεύθερη μαγκιά στο e-rooster είναι εύκολο. Για τράβα να το κάνεις σε γενική συνέλευση για να δω τι πιάνεις, και αν μπορείς να εφαρμόσεις τον φιλελευθερισμό στην πράξη. Ίσως τότε να εκτιμήσεις, όπως έγραψε και ο ανώνυμος, "οσους για αυτόν τον σκοπό έχουν αγωνιστεί επί χρόνια...ιδίως στον ακαδημαϊκό χώρο."
Τέλος, ως φίλα προσκείμενος στην ΦΣ και ως κάποιος που θεωρεί χρήσιμη την ύπαρξή της, τουλάχιστον ως πολιτικού φορέα, (και αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν όσοι με ξέρουν εδώ) επέτρεψέ μου να σου πώ ότι μάλλον ζημιά έκανες στη ΦΣ με όσα έγραψες, καθώς και με το πατερναλιστικό σου ύφος σχετικά με τη μειονότητα. Θεωρώ πως θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός, και κυρίως πιο ήρεμος και ώριμος όταν προσέρχεσαι σε διάλογο.
Όσο για τη ΔΑΠ στην οποία αναφέρθηκες, θυμάμαι όταν ως ΔΑΠίτης έπαιξα ξύλο για να προστατεύσω την εκδήλωση που είχαμε οργανώσει στη σχολή με ομιλητή τον Αδριανόπουλο
Ο ένας γράφει δεν είμαστε φιλελεύθεροι επειδή δεν κατεβαίνουμε στον δρόμο, αλλά στα γραφεία γίνονταν επαναστάσεις... Εσύ Κώστα γράφεις είμασταν φιλελεύθεροι επειδή κατεβαίναμε στον δρόμο. With all due respect δεν ξέρω τι φιλελευθερισμό έκρυβε μια οργάνωση που πρόεδρος τοπικής της έχυσε μυαλά ανθρώπου με λοστό - τότε - για να υπερασπιστεί τον... φιλελευθερισμό; Δεν ξέρω τι φιλελευθερισμό έκρυβε ένα κόμμα που έκανε βουλευτή τότε τον Καρατζαφέρη - ο Μητσοτάκης τον έκανε - και μιλά σήμερα για άκρα ο αρχηγός του που ανέχτηκε ό,τι και αν λέχτηκε για Εβραίους, συνομωσίες κλπ. από τον Καρατζαφέρη επί χρόνια, για να τον διαγράψει όταν υπονόησε ότι αυτός και το δεξί του χέρι ήταν ομοφυλόφιλοι.
Για το πώς συμπεριφέρεται στην μειονότητα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνω λέξη πίσω. Και εγώ από επαρχία είμαι και έχω δει πώς δουλεύουν οι κομματάρχες και σε Έλληνικής καταγωγής άτομα. Πολλώ δε μάλλον στην μειονότητα που διατηρήθηκαν οι μπάρες επί 50 χρόνια και η Σαρία δεν έχει καταργηθεί ακόμα - η ΝΔ είχε την ευκαιρία να την καταργήσει και τότε και τώρα. Ξεχνάς τον Σαδίκ και τον Φαΐκογλου που έβγαιναν από την συνεδρίαση της βουλής για να πούνε ότι εμείς πήραμε ανταλλάγματα για να ψηφίσουμε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Αυτοί ήταν οι φιλελεύθεροι σύμμαχοι του Μητσοτάκη... Και εσύ στο πανεπιστήμιο ήσουν τότε και ξέρεις τι ανταλλάγματα δίνατε σαν ΔΑΠ στους φοιτητές για να ψηφίσουν την ΔΑΠ - σημειωσούλες, γλειψιματάκια με τους καθηγητές κ.ο.κ. Ή μήπως το σχόλιο για τις πτήσεις των 50 ευρώ - για Έλληνες το μέτρο - έπεσε στον βρόντο κι αυτό. Δεν είναι αλήθεια; Ποιος πληρώνει όλα αυτά τα λεφτά; Οι ανεξάρτητοι από το κράτος Έλληνες επιχειρηματίες;
Όταν κάποιος ανήκει στην νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, πολύ πιο εύκολα μπορεί να βολέψει τον εαυτό του. Δεν το έκανες προσωπικά; Πολλοί άλλοι το έκαναν στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνεις φίλτατε τον κανόνα στην Ελλάδα. Πολλούς λιγότερους ΕΑΑΚίτες ξέρω δυστυχώς που είναι στα υπουργεία και στις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων σήμερα. Εκτός αν εννοήσουμε και τους μεταλλαγμένους αριστερούς φοιτητοπατέρες του ΠΑΣΟΚ, που αυτοί βολεύτηκαν ήδη το '80. Ξέρω χιλιάδες μέλη της ΝΔ όμως που νέμονται το κρατικό χρήμα που πληρώνω με τον μισθό μου - ναι,δουλεύω ή όπως κάποιος ανώνυμος που με προέτρεψες να ξαναδιαβάσω έγραψε με τα χρήματα του πατέρα μου - γιατί βλέπεις ο πατέρας μου δεν έχει ψυχή και πρέπει να πληρώνει αδιαμαρτύρητα την φιλελεύθερη ΝΔ από την τσέπη του... Για να πας στην Αμερική ακόμα και την επιστολή την συστατική που σου έδωσε ένας καθηγητής σου στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο πολύ πιο πιθανό είναι να στην δώσει επειδή είσαι ΔΑΠίτης, παρά ΕΑΑΚίτης. Γιατί το λέω αυτό; Έχω ένα φίλο που κάνει νευρολογία στο Wisconsin, ο καλύτερος φοιτητής της Σχολής μου, ιδιοφύια της ιατρικής, και για το ρημάδι το Dean's Letter που χρειαζόταν για να αποδείξει ότι έκανε κλινικές στο ελληνικό πανεπιστήμιο περίμενε 6 μήνες κάθε μέρα έξω από το γραφείο του δεξιού Προέδρου της Ιατρικής, και κολλητού της φιλελεύθερης Μαργέττας για την ιστορία, τσακώθηκε τελικά μαζί του και τον έστειλε σε κάθε κλινική από τις δκεάδες που έκανε να πάρει χαρτί για κάτι που υπήρχε συγκεντρωτικά στην γραμματεία της σχολής...Έτσι έχασε για τα μισά προγράμματα στην Αμερική που έδιναν νευρολογία τις προθεσμίες. Λυπάμαι, αλλά πρέπει να είναι κάποιος γενναίος όταν αντιμετωπίζει τα λάθη του παρελθόντος. Η Νέα Δημοκρατία έβλαψε αφάνταστα την χώρα - όχι περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ. Αντί να γίνεται γενναίος απολογισμός, για όλα φταίει η κακόμοιρη η ΦΣ που μόλις γεννήθηκε! Ναι, δεν είναι φιλελεύθερη η ΝΔ. Δεν είναι κακό. Η πλειοψηφία του κόσμου στον πλανήτη μας και στη χώρα μας δεν είναι φιλελεύθερη. Και τότε και τώρα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα άνηκε και ανήκει η ΝΔ για όσους αμφιβάλλουν για το τι είναι: συντηρητικό κόμμα, για να θυμηθούμε και την τριμερή διάρθρωση του Χάγεκ. Ας μην βαυκαλίζονται πρώτα και κύρια οι οπαδοί της. Και για κάθε Κιλτίδη που έχει σήμερα, το 1990 είχε άλλους 50 και επίτιμο τον γεφυροποιό με την Χούντα Ευάγγελο Αβέρωφ, άλλο δε επίτιμο τον γιο του δοτού από τους ναζί πρωθυπουοργού της χώρας και υπουργού Δικαιοσύνης όταν έγινε η πολιτική δολοφονία Λαμπράκη στην χώρα - τούτων λεχθέντων να πω ότι εκτιμώ πολύ τον Γεώργιο Ράλλη, αλλά ούτε εγώ δεν θα τολμούσα να τον πω φιλελεύθερο . Αυτή ήταν και είναι η ιστορική πορεία της ΝΔ στην χώρα. Λίγος οικονομικός φιλελευθερισμός - όσο δεν πονάει την τσέπη μας και των κολλητών μας - και πολύ κράτος, βία και καταστολή σε όλα τα άλλα.
Υ.Γ. Μόνο εσύ Κώστα έχεις περάσει από τα αμφιθέατρα των Ελληνικών πανεπιστημίων; Θεωρείς ειλικρινά ότι οι τραμπουκισμοί και τα χυσίματα μυαλών που συνεισέφερε η ΔΑΠ στο παρελθόν συνεισέφεραν στην εικόνα του σημερινού ελληνικού πανεπιστημίου; Αυτοί είναι οι ακαδημαϊκοί αγώνες που ανφέρεσαι; Γιατί και εγώ το έζησα, να απειλούν οι ΔΑΠίτες φοιτητή, μη ΕΑΑΚίτη, μπροστά στα μάτια μου άνθρωπο σε αμφιθέατρο - όχι γενικής συνέλευσης - "θα φέρουμε 2 μπράβους να σου σπάσουμε τα πόδια". Τα βανάκια με μπράβους που κυκλοφορούν στα ελληνικά πανεπιστήμια, αυτά έδωσαν την αποδοχή των φιλελεύθερων ιδεών στην Ελλάδα και στο πανεπιστήμιο το '80; Μήπως ακριβώς γι'αυτό οι φιλελεύθεροι έγιναν ανυπόληπτοι στην Ελλάδα; Γιατί άλλα έλεγαν - όσοι πίστευαν 2 πράγματα - και άλλα έκαναν, αφού το κράτος πολλοί εμίσησαν, το κρατικό χρήμα ουδείς;
Φίλε Niievski, κυριολεκτικά μοιάζεις να έχεις χάσει το μέτρο. Γράφεις σειρά κατηγοριών, ξεκινώντας από τραβηγμένα από τα μαλλιά περιστατικά και ύστερα τις εκτοξεύεις απέναντι σε ομάδες ανθρώπων, κόμματα, φοιτητικές παρατάξεις κλπ.
Καταρχήν ηρεμία. Και κατά δεύτερον προσπάθησε πριν πετάς λάσπη στον οποιονδήποτε να είσαι καλόπιστος απέναντι στους συνομιλητές σου.
Όσοι προσερχόμαστε σε αυτό το χώρο, κουβεντιάζουμε ή απλά διαβάζουμε, δεν είμαστε χωρισμένοι σε αριστερούς και δεξιούς. Ήμαρτον δηλαδή. Αντίθετα, θα θέλαμε ένα πολιτισμένο διάλογο με επιχειρήματα και προτάσεις. Όλα τα άλλα είναι απλά θλιβερά.
Και πιστεύω, όπως και ο Κώστας, πως κάνεις κακό στην ΦιΣ με αυτό τον τρόπο.
Αλλίμονο να κατεβάσουμε την κουβέντα στο ποιος φοβάται ποιον.
Nievskii,
1. είναι προφανές πως μέσα στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι ενέργειες είναι αποτρόπεες και καταδικαστέες. Είναι όμως επίσης προφανές ότι δε μπορούν να χαρακτηρίζουν οι ενέργειες αυτές όλους όσοι υπήρξαν κάποτε ή είναι μέλη της ΔΑΠ.
2. Σαφώς και η ΝΔ δεν είναι αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα. Είναι ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό, όπως θα πρέπει να είναι κάθε κόμμα το οποίο διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία. Σαφώς όμως η ΝΔ έδωσε στο παρελθόν, και σε μεγάλο βαθμό συνεχίζει να δίνει στέγη σε ανθρώπους που, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, είναι φίλα προσκείμενοι στις φιλελεύθερες ιδέες.
3. Στο επί προσωπικού σχόλιό σου, πραγματικά με απογοητεύει το γεγονός ότι ακόμα και αυτοαποκαλούμενοι φιλελεύθεροι ασπάζονται την άποψη ότι αυτός που επιτυγχάνει πέντε πράγματα στη ζωή του το κάνει λόγω γνωριμιών και "προνομίων" και όχι επειδή έχει δουλέψει. Πράγματι, οι καθηγητές στην Ελλάδα που μου έδωσαν συστατική, όσοι στην Αμερική μου απένειμαν το διδακτορικό, και οι συνάδελφοι που με προσέλαβαν στο Πανεπιστήμιο, όλοι το έκαναν επειδή ήμουν ΔΑΠίτης. Μεγάλο πράγμα το να είσαι ΔΑΠίτης σε αυτόν τον κόσμο αδερφέ.
4. Δυστυχώς, αυτό που δεν έχεις καταλάβει, σε αντίθεση με το Φώτη ο οποίος το έθιξε επιφανειακά, είναι ότι το πρόβλημα των φιλελεύθερων στην Ελλάδα δεν είναι η ΝΔ, αλλά το γεγονός ότι 15% του εκλογικού σώματος δεν είχε πρόβλημα να ψηφίσει τη σκληροπυρηνική αριστερά (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ Μ-Λ, κ.λπ.), και κυρίως ότι αυτό το 15% είναι στους δρόμους κραδαίνοντας πανό αλλά και Μολότωφ, στα αμφιθέατρα να φωνάξει αλλά και να καταλάβει κτήρια, και όπου αλλού χρειάζεται προκειμένου να εμποδίσει όποια φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Αντί να βλέπεις με συμπάθεια τα ΕΑΑΚ, καλά θα κάνεις να σκεφτείς τι θα έκανες εσύ ως κόμμα εξουσίας για να κάνεις πράξη όσα λες, όταν απέναντί σου θα είχες να αντιμετωπίσεις όλους αυτούς. Όπως έγραψα και πριν, από την εξέδρα όλα φαίνονται εύκολα.
καλά ότι πεις mr Nievskii
Nievkii kai ta muala sta kaggela
Αυτοκριτή μηδέν. Ας κάνουμε λοιπόν κριτική.
Το πρόβλημα δεν ήταν η έλλειψη χρόνου, χρημάτων ή οργάνωσης. Το λάθος έγκειται στην ίδια την σύλληψη του κόμματος.
Μία παρέα από ανώνυμους αυτοαποκαλούμενους φιλελεύθερους (γιατι δεν το ονομάζετε Liberals Anonymous;) ιδρύει κόμμα. Αποφεύγει οιαδήποτε επαφή με επώνυμους του χώρου (μήπως μολυνθεί) εκλέγει αρχηγό τον ανωνυμότερον όλων και κατεβαίνει στις εκλογές.
Παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο ψηφοφόρος επιλέγει ανθρώπους που τους ξέρει, τους εκτιμά και τους εμπιστεύεται - δεν παίζει ρουλέτα, ούτε ψηφίζει αφηρημένες αρχές αν δεν γνωρίζει ποιος τις εκπροσωπεί.
Το ότι πήρε 7,5 χιλ ψήφους οφείλεται μάλλον στην γενικότερη τάση "τιμωρίας των μεγάλων με ψήφο στους μικρούς". Οι συνειδητοί ψηφοφόροι μπορεί να ήταν και οι μισοί - δηλαδή συγγενείς και προσωπικοί γνωστοί κάθε υποψήφιου.
Και το συμπέρασμα ήταν ότι: "καλά πήγαμε για αρχή"!
Ίσως στις επόμενες εκλογές, αν ο αρχηγός έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, να πάτε καλύτερα...
Δεν θα ήμουν έτοιμος να πετάξω στα σκουπίδια την προσπάθεια της Φιλελεύθερης Συμμαχίας μόνο και μόνο επειδή ορισμένα μέλη της εκφράζονται άστοχα. Εξακολουθώ να θεωρώ πως η δουλειά που έχει γίνει στο e-rooster είναι τεράστια και βοηθάει τη σκέψη και το διάλογο.
Θα προσπερνούσε γενικεύσεις και εντάσεις τύπου Niiefski και θα εστίαζα περισσότερο σε κείμενα όπως αυτά που παρουσιάζονται στο κύριο μέρος του e-rooster.
Είδα πως αρκετά μέλη της ΦΣ δέχθηκαν ήδη την πρόταση για δημιουργία ενός φόρουμ, μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να συζητηθούν σειρά θεμάτων και πολιτικών. Προσωπικά, θα χαιρόμουν να γινόταν σύντομα πράξη.
Το πιο ευχάριστο στην περίπτωση του e-rooster αλλά και της ΦΣ είναι πως σε αυτό το χώρο συμμετέχουν με λόγο όχι μόνο φιλελεύθεροι (ή οποιουδήποτε αυτοπροσδιορισμού) άνθρωποι αλλά πρόσωπα που συμβάλουν να γίνεται μια κουβέντα με ένα (συνήθως) υψηλό επίπεδο.
Εύχομαι ό,τι καλύτερο για τη συνέχεια αυτού του διαλόγου και αυτού του προβληματισμού.
Τελικά τα σχόλια του Nievski πέτυχαν το στόχο τους. Κατάφεραν να εκνευρίσουν τους δυο -τρεις ΝΔίτες της κουβέντας να αποκαλυφθούν πλήρως, ιδιαίτερα με τον τελευταίο ανώνυμο. Τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να αποκαλύπτεις τους προβοκάτορες!!
Αγαπητέ Nievski δε ντρέπεσαι λίγο να κλέβεις εκκλησία;;
Ναι εμφανησαν δεξιους προβοκατορες και ανεδειξαν και τον αλτερ εγκο του Λαλιωτη που κρυβει ο Νιεφσκι μεσα του
To θεμα δεν ηταν η ανωνυμια, αλλα το οτι μας ζηταγαν να υπογραψουμε ενα κειμενο αρχων, για μενα απαραδεκτο, και μετα αφου εχουμε δεσεμυσει την υπογραφη μας να συζητησουμε εκ νεου για το ιδιο. Η δε λειτουργια του φορουμ φιλελευθερα κλειστη.
Nievski γερά, χτύπα τους δεξιούς προβοκάτορες!
Για να ξετρυπώσεις και τους υπόλοιπους, προτείνω να πεις ότι ο Eenhoorn είναι Πρόεδρος της Ένωσης Φιλελεύθερης Χελώνας.
Επίσης να προσθέσουμε, για όποιον δεν το γνωρίζει, ότι με βάση το καταστατικό της η νδ δεν δέχεται παλαιοημερολογίτες.
αυτό θα εξοργίσει τους δεξιούς προβοκάτορες, που έτσι θα αποκαλυφθούν.
Μα δεν ντρεπόμαστε λίγο να κλέβουμε δεξιά τζαμιά;
Κε Nievski δεν έχεις παράπονο , έτσι; Συνέβαλα κι εγώ λίγο στο γαργάλημα των φλούφληδων. Μιλάμε για πολλή πλάκα.
Περίεργες συμπτώσεις πάντως.
Την ίδια ώρα που βγαίνει κάθε μέρα ο Mr. Nievski και βρίζει, εμφανίζεται σήμερα αντί για κείνον ο Mr. Μάκης, ο οποίος επιπλέον χρησιμοποιεί και το ίδιο φρασεολόγιο με το... πρότυπό του.
Μήπως ο φίλος μας βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση που αποφάσισε να ανοίξει διάλογο με τον εαυτό του;
Αυτό το post έχει πράγματι πολλή πλάκα τελικά.
Κε Nievski δυστυχώς δεν έπιασε το κόλπο μας ( μου, σου ). Μας κατάλαβαν τα σαίνια. Καλά έ; Μιλάμε για σουρεαλιστικές καταστάσεις.
nai re paidia edaksei alla pious
kataksiomenous fileleutherous na xrisomipoiisei i fileleutheri summaxia to mano pou katebike me to lalioti ? ton andrianopoulo pou douleuei stous rosous o opoios sto kato kato stirikse to enxirima.i ton dimou ? pou kaneis pia den ton pernei sta sobara . Oso gia tous opadous tis nd toso poli sas koptei ena komma 7500 psifon? kati leei auto .
ksereis tora ligo o karatzaferis ligo oi fileleutheroi ligo to ear
paei i autodynamia ta leme to 2010
Το μόνο που θέλω είναι να ξεκαθαρίσω ότι στο βαθμό που με αφορά όλα μου τα ποστ είναι ενυπόγραφα, και κανένα από τα ποστ που είναι ανυπόγραφα δεν προέρχονται από εμένα. Επίσης, αντίθετα με τον κύριο Μάκη τα στοιχεία μου είναι καταχωρημένα, και μπορεί να δει κανείς ποιος είμαι.
Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι δεν ανήκω στη ΝΔ και δεν έχω ασκήσει το εκλογικό μου δικαίωμα στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Από εκεί και πέρα, είναι περίεργο να βρίζει κανείς κάποιους όποιον στο παρελθόν ανήκε στη ΝΔ, μεταξύ αυτών και εγώ, διότι δεδομένων των επιλογών που υπήρχαν ήταν το λιγότερο αντι-φιλελεύθερο κόμμα, και ταυτόχρονα να ζητάει από αυτούς να τον στηρίξουν στο μέλλον. Εκτώς αν στόχος του είναι να διατηρίσει την εκλογική του δύναμη στους 7,500 ψήφους.
Δημοσίευση σχολίου