Πέμπτη, Μαΐου 29, 2008

Κρατικά Πανεπιστήμια για τα πανηγύρια

Οι αριστεριστές στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο έστειλαν τον Πρύτανη Αν.Μάνθο στο νοσοκομείο με εγκεφαλική διάσειση μετρίου βαθμού και σπασμό των αυχενικών μυών.

Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτό το τσίρκο με τις πολιτικές παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια; Οι φωτογραφίες που παραθέτω είναι από την νομική Αθηνών την περίοδο των φοιτητικών εκλογών, περιττό να πω ότι δεν έχει καθαρίσει ακόμα ο τόπος τώρα που πέρασα. Στην Ιταλία ούτε μια φορά δεν πήρα πρέφα πότε γίνονταν εκλογές, ούτε αφίσες, ούτε χαρτομάνι, ούτε πανό και σπρέι στους τοίχους, ούτε τπτ. Αυτό το πανηγύρι που έχουμε κάθε χρόνο στα ελληνικά Κρατικά πανεπιστήμια απλά δεν υπάρχει.

Είδα κάτι αφίσες πρόσφατα που ζητούσαν και πάλι καταλήψεις... οι του ΕΑΑΚ, του Σύριζα και της ΚΝΕ έχουν κάνει τσιφλίκι τους τα πανεπιστήμια και δεν αφήνουν τα άλλα άτομα να σπουδάσουν με την ησυχία τους, κάθε τρεις και λίγο καταλήψεις και τραμπουκισμοί.

Από μια άποψη δρουν και ως χρήσιμοι ηλίθιοι εφόσον έτσι δείχνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης εναλλακτικής σε αυτήν την σαπίλα, την εναλλακτική των ιδιωτικών πανεπιστημίων.


Ίσως όμως είναι καλύτερα που τελικά δεν θα γίνει η αναθεώρηση του άρθρου 16. Η ισονομία και η δικαιοσύνη μπορεί να επιβάλουν την αναγνώριση από το Κράτος των γνώσεων των απόφοιτων ιδιωτικών πανεπιστημίων όμως από την άλλη αν το Κράτος αναμειχθεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχει το ρίσκο να τα καταντήσει σαν τα Κρατικά. Οι παρατάξεις ίσως μπουν μέσα, το Κράτος θα ελέγχει τι θα διδαχθεί κλπ. Σήμερα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι "ανεξέλεγκτα" και "ασύδοτα", λογοδοτούν μονάχα στην Αγορά και συγκεκριμένα στους πελάτες τους που θέλουν Γνώση που ανταποκρίνεται στην αγορά εργασίας. Καλύτερα λοιπόν το "φαρ ουέστ" παρά ο Κρατικός βάλτος.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν θα επιτρέψει την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσοι το πιστεύουν αυτό αγνοούν την πραγματικότητα. Ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν αυτήν την στιγμή στην χώρα μας, απλά το Κράτος θα τα αναγνωρίσει. Η μη-αναθεώρηση του έχει το εξής καλό, οι απόφοιτοι αυτών των πανεπιστημίων δεν μπορούν να εργαστούν στο ελληνικό Δημόσιο και έτσι τα Κόμματα χάνουν μια φέτα συνειδήσεων που μπορούσαν να εξαγοράσουν έως τώρα με ρουσφέτια και διορισμούς.

Μπορεί λοιπόν η μη αναγνώριση από το Κράτος των ιδιωτικών πανεπιστημίων να δημιουργεί στρέβλωση στην Αγορά παροχής Γνώσεων εφόσον οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να εργαστούν στο Δημόσιο όμως δημιουργεί από την άλλη και μια μερίδα ανεξάρτητων πολιτών που θα αντιδρά στις απαιτήσεις των προσοδοθηρικών ομάδων εφόσον δεν θα μπορεί να γίνει μέλος τους και θα πρέπει να τις χρηματοδοτεί με το ζόρι.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν και θύματα από την μη-αναθεώρηση. Έχω μια φίλη που έχει τελειώσει ψυχολογία στο Deree και έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία και τώρα δεν μπορεί να εργαστεί στην Ελλάδα γιατί δεν της αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά της δικαιώματα επειδή το bachelor έγινε σε αμερικανική σχολή.

Όποιος θέλει να ξεφύγει από αυτήν την μιζέρια που είδαμε αυτές τις ημέρες λοιπόν υπάρχει εναλλακτική στην χώρα μας...





... αλλά και στο εξωτερικό ;-)


ΥΓ: οι τρεις τελευταίες φωτογραφίες είναι από ενημερωτικά φυλλάδια που πήρε ένας φίλος μου, απόφοιτος Κρατικού πανεπιστημίου, που ψάχνει να κάνει μεταπτυχιακό αυτόν τον καιρό.

172 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην Ιταλία ούτε μια φορά δεν πήρα πρέφα πότε γίνονταν εκλογές,

giati einai kalo ayto????pos tha enimerotheis na pas na psifiseis???den eisai energo melos tis spoudazousas neolaias???

τα άλλα άτομα να σπουδάσουν με την ησυχία τους

a ksexasa anikeis sta "alla atoma" yperano problimaton, isyxia taksi ante k kamia mykono!!!

πελάτες τους που θέλουν Γνώση

oso k na diafoneis i gnosi den einai agatho etoimi na tin kanoun delivery se paketaki kapia kollegia stous pelates!!
epistimologika poly ftoxi apopsi gia tos paragetai gnosi....ektos bebaia an oli i gnosi paragetai stis USA k emeis para den meinei apo na tin eisagoume!!alla kati tetoia einai poly apesiodokso gia enan gnisio fileyleythero.

Έχω μια φίληπου έχει τελειώσει ψυχολογία στο Deree και έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία και τώρα δεν μπορεί να εργαστεί στην Ελλάδα γιατί δεν της αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά της δικαιώματα επειδή το bachelor έγινε σε αμερικανική σχολή.

tin kakomoira!!!!g700!!!
apo ta londina ston oaed!!
asteieyomai me to teleytaio....kali tyxi stin kopelia!!!

pantos foberi proseggisi to elliniko panepistimio einai xalia alla den mporoume na kanoume tpt giati ta eaak bapsane tous toixous me sprey k tora einai aidiastikos o xoros!

telika ola einai problima aisthitikis!!!!!

libertarian είπε...

"den eisai energo melos tis spoudazousas neolaias???"

ναι είμαι, της σπουδάζουσας, όχι της τίκα-τάκα νεολαίας. Σπουδές γιου νόου; Όχι πολιτική και πορδόσφαιρο ή δεν ξέρω και γω τι άλλο. Το χόμπι σου έξω από τα πανεπιστήμια ;-)

"a ksexasa anikeis sta "alla atoma" yperano problimaton, isyxia taksi ante k kamia mykono!!!"

Όπως σου είπα δεν το παίρνουμε πρέφα ότι γίνονται εκλογές, κανείς δεν ασχολείται. Είμαστε ξενέρωτοι εδώ πέρα, δεν έχουμε πάρτυ κάθε τρεις και λίγο, εκδρομές και καταλήψεις.

"oso k na diafoneis i gnosi den einai agatho etoimi na tin kanoun delivery se paketaki kapia kollegia stous pelates!!"

Όσο και να διαφωνείς κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να εργάζεται για εσένα δωρεάν, δεν είναι δούλος σου και άρα μπορεί να σου πουλήσει την εργασία του, ήτοι να σου μεταδώσει τις γνώσεις του.


"ektos bebaia an oli i gnosi paragetai stis USA"

ε κομματάκι παράγεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες πως να το κάνουμε, δεν είναι τυχαίο ότι θερίζουν τα νόμπελ και έχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια στον πλανήτη.


"tin kakomoira!!!!g700!!!
apo ta londina ston oaed!!
asteieyomai me to teleytaio....kali tyxi stin kopelia!!!"


Το να πας στο Λονδίνο πολλές φορές κοστίζει γύρω στα 50ευρώ και το να σπουδάσεις εκεί δεν σημαίνει ότι είσαι μπρούκλης, 25.000 έλληνες φοιτητές είναι εκεί και 70.000 περίπου συνολικά έξω. Τόσους πολλούς μπρούκληδες έχουμε πια;

Τώρα εργάζεται σε ένα τηλεφωνικό κέντρο και απ' ότι άκουσα τελικά το άρθρο 16 δεν αναθεωρήθηκε που σημαίνει ότι 4+1 χρόνια από την ζωή της ήταν μάταια για χάρη των ιδεοληψιών σας.

Δεν πειράζει όμως, αν εξαιρέσεις αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερα για την χώρα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δρουν κάτω από το καθεστώς ελεύθερης αγοράς και όχι κρατικού παρεμβατισμού και όλο και περισσότεροι πολίτες δεν θα συμμετέχουν στην λοταρία που λέγεται ελληνικό Δημόσιο εις βάρος των υπολοίπων.

Keep up the good work λοιπόν. Βγείτε στους δρόμους και συνεχίστε τα καφριλίκια σας.


"telika ola einai problima aisthitikis!!!!!"

Ναι είναι, όπως και να το κάνεις το περιβάλλον που σπουδάζεις παίζει και έναν ρόλο, να σε εμπνέει αν μη τι άλλο ρε παιδί μου. Πάνω απ' όλα όμως είναι ότι ο χώρος των Κρατικών πανεπιστημίων χαρακτηρίζεται από την Βια. Οι καταλήψεις δεν είναι αποχή όπου οι φοιτητές αποφασίζουν να μην κάνουν μάθημα, αποφασίζουν να εμποδίσουν τους άλλους συμφοιτητές τους να κάνουν μάθημα και αυτό δεν το κάνουν με παρακαλετά "μην κάνετε μάθημα σας εκλιπαρούμε, για τον δίκαιο αγώνα μας"

Ανώνυμος είπε...

Οι παρατάξεις ίσως μπουν μέσα, το Κράτος θα ελέγχει τι θα διδαχθεί κλπ. Σήμερα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι "ανεξέλεγκτα" και "ασύδοτα", λογοδοτούν μονάχα στην Αγορά και συγκεκριμένα στους πελάτες τους που θέλουν Γνώση που ανταποκρίνεται στην αγορά εργασίας.

Wishful thinking φίλε μου. Τα περισσότερα κοροϊδεύουν τους φοιτητές με μηδενικό επίπεδο σπουδών. Απλά τους πουλάνε πτυχία.

Imperfect knowledge ελλείψει αξιολόγησης/στατιστικών επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων + οικονομική ανισότητα (δε χρεώνουν όλα τα ιδιωτικά το ίδιο) + ότι χωρίς χαρτί δε σε προσλαμβάνουν ούτε για να σερβίρεις καφέδες = οι απατεώνες έχουν και θα έχουν πελατεία αν δεν βάλει κανόνες το κράτος.

DrStein είπε...

Λοιπόν θα σας πω μια ωραία ιστοριούλα. Πριν 3 χρόνια πέρασα από την ΑΣΟΕΕ για να δώσω 4 μαθήματα ώστε να πάρω την αντιστοιχία από το τότε ΔΙΚΑΤΣΑ για ένα Bsc που είχα κάνει στην Αγγλία. Εκείνη την περίοδο λοιπόν βρισκόταν υπό ίδρυση ο αντικαταστάτης του ΔΙΚΑΤΣΑ το ΔΟΑΤΑΠ. Μία από τις αλλαγές του νέου οργανισμού ήταν ότι δεν αναγνώριζε τα 3ετή πτυχία (είπαμε φιλελεύθερη κυβέρνηση!) που μέχρι τότε αναγνωρίζονταν κανονικά. Τυχερός λοιπόν που πρόλαβα την αναγνώριση από το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ, μάλλον άτυχος γιατί γνώρισα την αγέλη των βοοειδών και των προβάτων των φοιτητικών παρατάξεων.

Οι παρατάξεις (και η ΠΑΣΠ μέσα), παρότι αυτή η νέα διάταξη ήταν υπέρ των συμφερόντων τους, (της πάρτης τους) έπρεπε κάτι να βρουν κάτι να πουν γιατί α) το ψήφισε {δεξιά} κυβέρνηση οπότε ήταν κακό και β) απλά άλλαζε κάτι (είπαμε δεν πειράζουμε τίποτα) οπότε ήταν εξ ορισμού κακό. Άρχισαν λοιπόν για κάνα χρόνο super αγώνα να καταργηθεί το ΔΟΑΤΑΠ γιατί "εξισώνει τα πτυχία μας με τα 3ετή bachelor". Εκεί λοιπόν κατάλαβα ότι αυτοί οι ψεύτες μούλοι δεν ενδιαφέρονται για τίποτα (μάλλον για καμιά αγωνιστική θεσούλα στο κόμμα/δημόσιο) και κάνουν τι νύχτα μέρα έτσι για την πλάκα τους.

Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για να αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως και καλά κόπτονται τα κομματόσκυλα, είναι απλά η εξαφάνιση τους από προσώπου γης.

Ανώνυμος είπε...

@libertarian

Σπουδές γιου νόου

I know ta perasa ayta....ara den exo hobbies ekso apo ta panepistimio ;-)

Όσο και να διαφωνείς κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να εργάζεται για εσένα δωρεάν, δεν είναι δούλος σου και άρα μπορεί να σου πουλήσει την εργασία του, ήτοι να σου μεταδώσει τις γνώσεις του.

????apo pou prokyptei ayto apo ayta pou egrapsa??
esy diladi eisai pathetikos dektis tis gnosis den symmetexeis k esy stin paragogi gnosis sa enrgos foititis??
mallon ennoeis oti den exeis xrono gia pordosfairo k alles tetoies asxolies tis plempas giati prepei na matheis papagalia tin "gnosi" pou sou "poulane"?....tiki-taka foititis eisai telika......you know?

ε κομματάκι παράγεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες πως να το κάνουμε, δεν είναι τυχαίο ότι θερίζουν τα νόμπελ και έχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια στον πλανήτη

megale eisai enimeromenos telika!!!
emeis ti kanoume tora na min prospathisoume na paragoume k emeis kana kommataki?

4+1 χρόνια από την ζωή της ήταν μάταια για χάρη των ιδεοληψιών σας.

giati 4+1 kai oxi 5 to ena itan doro??
exeis dikio oi ideolipsies mas ftaine...ama peis poioi eimaste "emeis" tha itan akoma kalytera.

Βγείτε στους δρόμους και συνεχίστε τα καφριλίκια σας.

katse spiti k kane connections sto facebook mpas k sou brei kanenas douleia.....

Ναι είναι, όπως και να το κάνεις το περιβάλλον που σπουδάζεις παίζει και έναν ρόλο, να σε εμπνέει αν μη τι άλλο ρε παιδί μου.

ama se empneei enas leykos toixos pio poly apo oti enas me diafora synthimata eisai se krisimi katastasi

Ντροπαλός είπε...

Η φίλη σου ενδεχομένως σε κάποια άλλη χώρα, μπορεί να γίνει ακόμα και πανεπιστημιακός να πάρει βραβεία, αλλά εδώ στην χώρα του παραλόγου θα αντιμετωπίζεται ως απόφοιτη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Για να μείνουμε στον συγκεκριμένο τομέα και να μην επεκταθούμε (και χωρίς να ξέρω, τί προσανατολισμό έχει η φίλη σου επιστημονικά) η πολυφίλητός μας πατρίς ασχολείται με το πού βρίσκεται κάποιο ίδρυμα για να το αναγνωρίσει και δεν ασχολείται με το ό,τι άνθρωποι παρουσιάζονται ως αστρολόγοι-ψυχοθεραπευτές κλπ και άνθρωποι πηγαίνουν σε αυτούς για να λύσουν τα προβλήματά τους. Μπορώ να εικάσω ότι η φίλη σου θα φρικάρει και θα οργίζεται με την κατάσταση.

Δεν ξέρω, πόσο έχει μέλλον το στατικό Πανεπιστήμιο, σήμερα. Μπορεί παλαιότερα να ήταν δύσκολο για πολλούς να πάρουν δύο μαθήματα στην Αθήνα, τρία στην Θεσσαλονίκη, ένα στο Βερολίνο, δύο στην Αμβέρσα κλπ, μέχρι να συμπληρώσουν τις απαραίτητες μονάδες για πτυχίο κλπ αλλά σήμερα το Internet διευκολύνει την διαδικασία, αλλά εδώ είπαμε μας ενδιαφέρει η φυσική θέση των ντουβαριών.

Ενδιαφέρουσα η προσέγγισή σου για το ότι η αναγνώριση ενέχει κινδύνους να απαιτήσουν όλοι οι απόφοιτοι να μπουν στο δημόσιο.

Υπάρχουν άνθρωποι φοιτητές και προσωπικό στό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που πνίγονται, που δεν μπορούν να σπουδάσουν, να ερευνήσουν, να θέσουν τις βάσεις για επάγγελμα και που αισθάνονται προσβεβλημένοι να εξισώνονται με τραμπούκους.
Αντί να επιζητούμε την δια βίου μάθηση, δείγμα ανοικτού πνέυματος, την βαφτίζουμε "κόλπο της πλουτοκρατίας" ή όπως αλλοιώς και ζητάμε χαρτί και διορισμό....
Είμαστε για λύπηση.....

Για τους φιλομαθείς και ενδεχομένως μεγαλύτερη ηλικίας, πάντως, που η υπάρχουσα κατάσταση στα Πανεπιστήμια τους εμποδίζει να αποκτήσουν γνώση υπάρχουν και:
http://www.open.ac.uk/
http://www.ox.ac.uk/admissions/online_and_distance_courses/index.html
http://www.londonexternal.ac.uk/
Προφανώς θα υπάρχουν και άλλα ιδρύματα και σε άλλα Κράτη

libertarian είπε...

@ντροπαλός στο open έκανε ένας συμμαθητής του αδερφού μου και τώρα εργάζεται στην Intracom. :-)

@ανώνυμος
Έχεις ως δεδομένο ότι μονάχα το Κράτος παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες ενώ οι πλειονότητα των υπηρεσιών και των αγαθών που απολαμβάνουμε προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Λες ότι τους πουλάνε πτυχία με μηδενικό επίπεδο σπουδών και ότι είναι απατεώνες όμως στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση βλέπουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας τα καταφέρνει πολύ καλύτερα απ' ότι ο δημόσιος. Τα περισσότερα παιδιά που είναι στα Κρατικά Πανεπιστήμια για να μπουν προετοιμάστηκαν από ιδιωτικά φροντιστήρια (γι' αυτό και οι μελέτες δείχνουν ότι οι φοιτητές των Κρατικών πανεπιστημίων προέρχονται κυρίως από τα μεσαία και ανώτερα στρώματα).

Πολλοί που επαναπαύτηκαν στην γνώση που υποτίθεται παρέχει το Κρατικό σχολείο έμειναν απ' έξω. Ποιοι πουλάν(*) σε αυτήν την περίπτωση πτυχία με μηδενικό επίπεδο σπουδών;

Δεν θεωρώ λοιπόν ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά όπως κάνει στην δευτεροβάθμια. Μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη Γνώση σε αυτούς που την ζητούν.

(*)δεν είναι δωρεάν, την πληρώνουμε την κρατική εκπαίδευση, δεν εργάζονται δωρεάν οι καθηγητές.

Ανώνυμος είπε...

Akouw sta ellinika MME kathigites na enoxopoioun tin pleiopsifia dioti den antidra se o'ti ginetai. Parotrinoun diladi tous foitites na emplakoun se traboukismous kai na sygkroustoun me koinous egklimaties. Gia emena o logos gia ton opoio tha eprepe na vriskontai oi foitites sto panepistimio einai gia mathoun. An oi synthikes gia mathisi den einai oi katalliles to panepistimio kai h politeia einai enoxoi kai prepei na drasoun kai oxi oi idioi foitites.

Ανώνυμος είπε...

Λες ότι τους πουλάνε πτυχία με μηδενικό επίπεδο σπουδών...

Σου περιέγραψα την ελληνική πραγματικότητα. Το ότι η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να είναι καλύτερη δε διαφωνώ. Υπό ποιές προυποθέσεις όμως?

Maria Velliou είπε...

Ανώνυμε, πες μου κι εμένα που και πως έχουν οι προπτυχιακοί φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων τη δυνατότητα να παράγουν γνώση και να συμμετέχουν στην έρευνα, γιατί δεν έχω αυτη την εντύπωση.
Επιπλέον, πώς και γιατί δεν μπορεί να γίνει έρευνα και να παραχθεί γνώση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια;
Χρησιμοποιείς βαρύτατους χαρακτηρισμούς: "Απατεώνες"(!)
Έχεις επίγνωση του τι λες;
Από που κι ως που απατεώνες, άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτικές επιχειρήσεις επί δεκαετίες, με χιλιάδες αποφοίτους;
Δεν ξέρεις ότι τα πτυχία που δίνουν τα περισσότερα ελληνικά κολέγια πανεπιστημιακού επιπέδου, είναι πτυχία των ξένων πανεπιστημίων με τα οποία συνεργάζονται;
"Απατεώνες", λοιπόν, τα πανεπιστήμια όπως το Kingston, το Shefield, το London Metropolitan, το Hertfordshire, το Middlesex, το U. of Wales, που χορηγούν πτυχία στους φοιτητές τους που σπουδάζουν εξ ολοκλήρου σε ελληνικά κολέγια;
"Απατεώνες"(!);
Για να συνέλθουμε λιγάκι, να προσέχουμε τι λέμε όταν γράφουμε!

Για περισσότερες επιλογές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, www.hca.gr

libertarian είπε...

"Υπό ποιές προυποθέσεις όμως?"

Όταν δεν αναμιγνύεται το Κράτος. Θέλεις άλλα παραδείγματα; Οι ξένες γλώσσες. Στο σχολείο έκανα Γαλλικά, δεν ξέρω να μιλάω γρι γαλλικά, γνωρίζω όμως Αγγλικά και Ιταλικά τα οποία έμαθα σε ιδιωτικές σχολές (η ανάμιξη του Κράτους είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη). Η Ιταλίδα συγκάτοικος μου έκανε Αγγλικά στο σχολείο της, όσο ξέρω εγώ Γαλλικά άλλο τόσο ξέρει αυτή Αγγλικά.

Η Αγορά είναι αυτορρυθμιζόμενη. Οι κακές υπηρεσίες θα κλείσουν, οι καλές θα συνεχίσουν να είναι ανοικτές. Δεν υπάρχει κάποιος που θα πληρώνει με το ζόρι για την ύπαρξη τους όπως συμβαίνει με τις Κρατικές υπηρεσίες για να έχουν την πολυτέλεια να παρέχουν χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος.

Ανώνυμος είπε...

Maria Velliou osoi antitithentai stin dimiourgia idiwtikwn panepistimiwn exoun sto nou tous ta kentra spoudwn sta opoia esy anaferese! H leitourgia aytwn twn kentrwn apotelei ontws diakwmodisi tis tritovathmias ekpaideysis. Diadikasia epilogis twn foititwn den yfistatai, oi didaskontes epilegontai me poly elastika kritiria (elaxistoi exoun phd kai kanenas den exei axiologo phd) kai h ereyna einai midenikh. Tetoia "panepistimia" na mas leipontai.

Ta panepistimia de me ta opoia synergazontai (kingston, London Metropolitan, Hertfordshire) einai panepistimia teleytaias dialogis tis megalis brettanias.

Endeiktika:
http://extras.timesonline.co.uk/gug/gooduniversityguide.php

Ανώνυμος είπε...

http://www.independent.co.uk/news/education/higher/the-main-league-table-2009-813839.html

grecopean

Maria Velliou είπε...

Ανώνυμε,
τελευταίας διαλογής δεν είναι, ίσως ούτε πρώτης βέβαια, ειναι κάπου στο μέσον. Ειναι πανεπιστήμια στα οποία σπουδάζουν και πολλοί έλληνες φοιτητές, στην έδρα τους στην Αγγλία. Είναι αυτοί ηλίθιοι;
Σε πληροφορώ ότι τα πανεπιστήμια αυτά περνούν πολύ αυστηρούς ελέγχους απο το Q.A.A. για να εξασφαλιστεί ότι οι εν ελλάδι φοιτητές τους απολαμβάνουν ισότιμο επίπεδο σπουδών με αυτό που παρέχεται στην έδρα τους.

Αλλά αναρωτιέμαι αν αξίζεις σοβαρής απάντησης, όταν με τόση ελαφράδα χρησιμοποιείς κάποιους όρους: "απατεώνες" οι ιδιοκτήτες των κολεγίων και τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια (!), τα οποία επίσης είναι "τελευταίας διαλογής"!
Ενδεικτικό της παιδείας που έχεις λάβει από το κρατικό ελληνικό Α.Ε.Ι. στο οποίο σπούδασες;

Αλλά όχι, να με συγχωρείτε, μην σας αδικώ: ξέχασα ότι ΟΛΑ τα ελληνικά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. είναι του επιπέδου της ΟΞΦΟΡΔΗΣ, και γι' αυτό δεν ανέχονται να ισοτιμούνται με κάποιο μεσαίο αγγλικό πανεπιστήμιο, που όμως το επιλέγουν φοιτητές απ' όλο τον κόσμο!

Ανώνυμος είπε...

Maria dystyxws den mporw na katalavw ta epixeirimata sou. Apodeiknyetai kati apo to gegonos o'ti Ellines foitites pou den mporoun na perasoun tis exetaseis stin Ellada kai den mporoun na grapsoun A levels tis prokopis pane sta sygkekrimena panepistimia? Oi elexgoi stous opoious anaferese einai typikoi elegxoi. Den apodeiknyoun tipota.

Sxetika me tous idioktites aytwn twn kentrwn den eimai egw aytous pou tous onomase apatewnes. Alla einai apatewnes otan grafoun oti to tyxarpasto panepistimio me to opoio synergazontai einai "koryfaio" kai "pagkosmiou fimis" giati paraplanoun efivous kai tous goneis tous. Kai nai ta ellinika AEI (ta TEI einai alli istoria!) den einai oxfordi, lse h cambridge alla den einai oute london metropolitan. Poso mallon na ta sygkrinw me ta parartimata aytwn pou anaferthikes! Epitrepse mou na ekfrazw ayti tin apopsi exontas xodeysei arketa xronia apo ti zwi mou oxi mono sto elliniko dimosio panepistimio alla kai se kapoia apo ta parapanw bretanika. Den xerw ti epaggelmatikh h mh sxesi mporei na exeis me kapoio kentro eleytherwn spoudwn alla kalo tha itan na apodextheis ti pragmatikotita. Na simeiwsw o'ti den tsouvaliazw tous pantes. To ALBA den ypopeptei stin katigoria ekeinwn pou diakwmodoun ti tritovathmeia ekpaideysi alla den anaferthikes se ayto.

Unknown είπε...

Είδαμε και τους «σοβαρούς» επιστήμονες των «πανεπιστημίων της αγοράς» που δεν φτάνει το μυαλουδάκι τους την έννοια και την ανάγκη αντιμετώπισης των πολύπαραγοντικών συστημάτων με συνολικό και μόνο τρόπο. Σίγουρα τα κλειστά πανεπιστήμια είναι το μέγιστο σφάλμα και σίγουρα ο συνδικαλισμός σκοτώνει την εκπαίδευση, αλλά το ίδιο και ο έλεγχο της επιστήμης από την «αγορά». Αντιθέτως, η αγορά οφείλει να ελέγχεται από την επιστήμη.

Ανώνυμος είπε...

"Απατεώνες", λοιπόν, τα πανεπιστήμια όπως το Kingston, το Shefield, το London Metropolitan, το Hertfordshire, το Middlesex, το U. of Wales, που χορηγούν πτυχία στους φοιτητές τους που σπουδάζουν εξ ολοκλήρου σε ελληνικά κολέγια;

Δεν τα γνωρίζω τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια και τα κολέγια που συνεργάζονται με αυτά.

Απατεώνες χαρακτήρισα όποιους παρέχουν χαμηλό επίπεδο σπουδών και μοιράζουν πτυχία χωρίς αδιάβλητες εξετάσεις.

Στο κολέγιο που σπούδασα εγώ οι περισσότεροι καθηγητές ήταν ανεπαρκείς, εργαστήρια ΔΕΝ κάναμε και μας έδιναν τα θέματα των εξετάσεων από πριν.

libertarian το συγκεκριμένο κολέγιο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και δεν το βλέπω να κλείνει σύντομα... Γιατί η αγορά δεν έχει κάνει το θαύμα της? Εγώ ανέφερα κάποιους λόγους. Εσύ τι εξήγηση δίνεις?

Ανώνυμος είπε...

...παιδιά, δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο.

Ενα πανεπιστήμιο είναι συνάρτηση τριών παραγόντων:

-Των εγκαταστάσεων του
-Των καθηγητών του
-Της αναγνωρισιμότητας του στην κοινωνία (η αγορά είναι ένα σημαντικότατο κομμάτι της κοινωνίας σε όλες της χώρες εκτός από την Ελλάδα που τη θυμόμαστε μόνο για να τη βρίσουμε) και της φήμης του.

Στην Ελλάδα η διαστρωμάτωση των κολεγίων ακολουθεί τηξ γνωστή μοίρα των επιχειρήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Από όλα έχει ο μπαξές. Το πρόβλημα είναι ότι εφόσον τα κολέγια είναι παράνομα, δεν υπάρχει λόγος να περάσουν στο "επόμενο στάδιο", το οποίο έχουν περάσει πολλά δευτεροβάθμια ιδρύματα που κάνουν ολόκληρα campuses στα Μεσόγεια.

Τα σχολεία αυτά έχουν πολλά προβλήματα (και το κυριότερο είναι ότι δεν αναπτύσσονται εκτός από κανα-δυο καλά). Οι τελευταίοι όμως που δικαιούνται να τα κρίνουν είναι οι φοιτητές των δημόσιων Πανεπιστημίων. Διότι τα σχολεία αυτά τουλάχιστον κάνουν μάθημα και ας μην είναι οι καθηγητές τους με τις όποιες περγαμηνές των Δημοσίων Πανεπιστημίων, δεν είναι βρώμικα αχούρια, και πολλά σέβονται και τους σπουδαστές τους και την κοινωνία.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ που δικαιούνται να κάνουν κριτική είναι οι θασώτες των Δηνμοσίων πανεπιστημίων.

Ας καθαρίσουν την δική τους κόπρο του Αυγείου, ας αντιμετωπίσουν τις χρόνιες στρεβλώσεις που έχουν τα πανεπιστήμια-μαγαζάκια της συναλλαγής με έκνομες ομάδες και τραμπούκους, ας πάψουν να σπαταλάνε το χρήμα μου που είμαι εργοδότης τους και δεν τους δίνω το δικαίωμα να τα αποκαταστούν με τα λεφτά μου κάθε φορά που κάτι δεν τους αρέσει, και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

Το ότι κάτι είναι δημόσιο δεν το νομιμοποιεί. Και όσον αφορά το αν δίνονται θέματα στα ιδιωτικά και όχι στα άσπιλα και άμωμα δημόσια, ή από άλλο πλανήτη είστε ή τους χαζούς παριστάνετε.

libertarian είπε...

"Στο κολέγιο που σπούδασα εγώ οι περισσότεροι καθηγητές ήταν ανεπαρκείς, εργαστήρια ΔΕΝ κάναμε και μας έδιναν τα θέματα των εξετάσεων από πριν.

Γιατί η αγορά δεν έχει κάνει το θαύμα της? Εγώ ανέφερα κάποιους λόγους. Εσύ τι εξήγηση δίνεις?"


Ακριβώς τα ίδια εκτός του τελευταίου ισχύουν και στο δικό μου πανεπιστήμιο που είναι Κρατικό και από τα μεγαλύτερα της Ιταλίας. Οι περισσότεροι καθηγητές είναι ανεπαρκείς στην διδασκαλία (τουλάχιστον εδώ πατάνε, όχι όπως στα Κρατικά πανεπιστήμια της Ελλάδας) και εργαστήρια κάναμε σπάνια.

Τι εννοείς δίνουν τα θέματα; Σου λένε ότι θα πέσουν πχ αυτές οι τρεις ερωτήσεις ή σου δίνουν καμιά 100άρα και σου λένε ότι μέσα από αυτές θα διαλέξουν; Αν συμβαίνει το δεύτερο τότε είναι απλά ένας τρόπος εκπαίδευσης που όσο και να ξινίζει εφαρμόζεται στο εξωτερικό πολύ, ακόμα και σε εμάς που δεν έχουμε αγγλοσαξωνικό σύστημα -το οποίο θεωρώ καλύτερο- σε ένα, δύο μαθήματα είχαμε multiple-choice (συνήθως έχουμε γραπτό στυλ πανελλήνιες και αν το περάσουμε πάμε προφορικό -το οποίο είναι πακέτο γιατί έχεις σινεμά από πίσω σου όλους τους συμφοιτητές σου- αν κοπείς στο προφορικό χάνεις και το γραπτό και ξανάμανα απ' την αρχή).

Ο λόγος είναι προφανής δεν είναι τόσο χάλια ώστε οι φοιτητές του να μην βρίσκουν ποτέ δουλειά. Εξάλλου και στα Κρατικά πανεπιστήμια ο προσωπικός μόχθος είναι ο βασικό τρόπος να αποκτήσεις γνώση, οι σχολές απλά σου δίνουν τον μπούσουλα συνήθως. Γνωρίζω άτομα από το πολυτεχνείο (τρομερά μυαλά και πολύ καλοί μαθητές) που τελείωσαν την σχολή και δεν είχαν ιδέα από υπολογιστές (γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιέφερε το άθλημα), ένας ερασιτέχνης geek ήξερε απείρως πιο πολλά πράγματα. Όταν έπιασε δουλειά έμαθε το άθλημα πραγματικά.

Αν είχαν την δυνατότητα να μπουν στο ελληνικό δημόσιο όπου δεν υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια θα ίσχυε αυτό που λες. Οι απόφοιτοι αυτών των πανεπιστημίων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα όπου οι εργοδότες δεν χαρίζουν κάστανα.

Για την ακρίβεια καλύτερα που δεν έγινε η αναθεώρηση του άρθρου 16 γιατί τότε θα ήταν που θα πουλούσαν χαρτιά δίχως αξία εφόσον το ελληνικό δημόσιο δεν έχει κίνητρο να διαλέγει άτομα που θα κάνουν την δουλειά σωστά (δεν φαλιρίζει ποτέ) και οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να εργαστούν εκεί.

Maria Velliou είπε...

@Ανώνυμος με τα greeklish:

ΑΝ πέρασες πράγματι από κάποια από τα αγγλικά πανεπιστήμια που ανέφερα και συνεχίζεις να σκέφτεσαι έτσι, κάτι πάει ΠΟΛΥ στραβά.
Αλλά θα επανέλθω, διότι ακούμε πολλές ανοησίες τα τελευταία χρόνια και κάπως θα πρέπει να συνέλθουμε..

Ανώνυμος είπε...

"Τι εννοείς δίνουν τα θέματα"

Το αυτονόητο.

"Όταν έπιασε δουλειά έμαθε το άθλημα πραγματικά."

Συμφωνείς ότι ένας τελειόφοιτος πληροφορικής πρέπει να ξέρει να γράψει ένα απλό πρόγραμμα "Hello World"? Οι περισσότεροι τελειόφοιτοι στο κολέγιο δεν ήξεραν.

Που πιάνει ένας τέτοιος δουλειά στον ιδιωτικό τομέα? Αν δεν έχει μέσο, συνήθως σε άσχετες δουλειές γραφείου.

Ανώνυμος είπε...

Ενα Πανεπιστημιο εχει ενα μονο κριτηριο για την αξια του. Τις δημοσιευσεις σε επιστημονικα περιοδικα.
Ξεκινωντας απο αυτο θα ελεγα στην Μαρια Βελλιου να ξανασκεφτει την αποψη της. Τα πενεπιστημια τυπου Μιντλσεξ κλπ ειναι ανυπαρκτα στην διεθνη επιστημονικη κοινοτητα. Για τα Μπιζνες σταντις που ασχολουμαι δεν θυμαμαι να εχω δει ποτε καποια δημοσιευση απο εκει σε περιοδικο κυρους. Το αν ειναι ανοητοι αυτοι που τελειωνουν αυτα τα κολλεγια, ε ας ειμαστε ειλικρινεις παραειναι ανοητοι. Γιατι αντι να γινουν υδραυλικοι, μπετατζηδες, οικοδομοι κλπ θελουν να λενε στον γειτονα οτι εγιναν "επιστημονες" και να φορανε γραβατουλα αντι πηλοφορι και μυστρι. Τα κεντρα αυτα ετοιμαζουν ενα "επιστημονικο" προλεταριατο της Γ600 που θα στελεχωσει φοβερες τεχνικα επιστημονικες θεσεις οπως τηλεφωνητες, ταμιες κλπ. Ειναι δεν πληρως ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ οι διαφημισεις τυπου σπουδες στελεχων επιχειρησεων και δειχνουν καποιους Γιαππηδες στις τηλεοπτικες διαφημισεις. Τι σημαινει σπουδαζω στελεχος επιχειρησεων? Σπουδαζω το board of directors? Αφηστε δε που δεν ειναι σε θεση να παρακολουθησουν λογω ελλειπης εκπαιδευσης την πορεια του αντικειμενου τους.
Στην Ελλαδα δεν χρειαζομαστε τα ΙΕΚ Ξυνη να γινουν ΤΕΙ Ξυνη και το τελευταιο που χρειαζομαστε ειναι ο φοιτητικοσ πληθωρισμος του δωρεαν πτυχιου που παραγουν τα Ελληνικα ΑΕΙ. Με λιγα λογια downsizing

Ανώνυμος είπε...

"Γιατι αντι να γινουν υδραυλικοι, μπετατζηδες, οικοδομοι κλπ θελουν να λενε στον γειτονα οτι εγιναν "επιστημονες" και να φορανε γραβατουλα αντι πηλοφορι και μυστρι."

Σωστό. To μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον του ελληνικού λαού ήταν η απαξίωση της χειρονακτικής εργασίας.

Ανώνυμος είπε...

Maria anti na xrisimopoieis proswpikous xaraktirisismous tha protimousa na akousw sovara epixeirimata. Egw isxyrizomai o'ti ta "panepistimia" sta opoia anaferthikes (apo ta opoia asfalws kai den perasa) kai ta parartimata tous den prosferoun anwtati ekpaideysi ypsilou epipedou. Kai exw kapoious sovarous logous na to anaferw. Aneparkeis kathigites, midenikh ereyna, xamilo epipedo spoudwn. An thes na me peiseis gia to antitheto vres mou ti dimosieyseis exoun kanei oi kathigites tous se epistimonika periodika, poies einai oi spoudes tous kai pes mou me poio tropo epilegoun tous foitites tous. Zw sti megali brettania kai eimai se thesi na xerw se ti ektimisi ta exoun stin agora ergasias alla kai stin epistimoniki koinotita tis mhtrikes twn kentrwn spoudwn. Min prospatheis na apodeixeis o'ti to mavro einai aspro.

libertarian είπε...

"Ενα Πανεπιστημιο εχει ενα μονο κριτηριο για την αξια του. Τις δημοσιευσεις σε επιστημονικα περιοδικα."

Ξέρεις έξω στην Αγορά δεν είναι όλοι επιστήμονες, μπορεί κάλλιστα ένα πανεπιστήμιο να βγάζει καλούς επαγγελματίες και να έχει μηδενική έρευνα.

"Το αν ειναι ανοητοι αυτοι που τελειωνουν αυτα τα κολλεγια, ε ας ειμαστε ειλικρινεις παραειναι ανοητοι."

Μάλλον είναι πιο ανόητος αυτός που ξοδεύει 5 χρόνια από την ζωή του για να κάνει αυτό ακριβώς που κάνει και ό άλλος που ξόδεψε μονάχα 3 χρόνια. DHI το αποτέλεσμα μετράει ;-)

Ανώνυμος είπε...

Ta parapanw ta grafw exontas se sxetika mikri ektimisi to elliniko dimosio panepistimio. Kati pou tha allaza an xekinousa apo tin arxi tis spoudes mou einai o'ti tha prospathousa na tis kanw se kalo panepistimio tou exwterikou. To elliniko panepistimio den einai oute toso kalo oso merikoi ypostirizoun alla oute toso xalia oso theloun na mas peisoun oti einai.

Greeklish xrisimopoiw gia eynoitous logous

Ανώνυμος είπε...

"Ξέρεις έξω στην Αγορά δεν είναι όλοι επιστήμονες, μπορεί κάλλιστα ένα πανεπιστήμιο να βγάζει καλούς επαγγελματίες και να έχει μηδενική έρευνα."

An ena panepistimio vgazei epaggelmaties kai oxi epistimones den einai panepistimio. Kentro epaggelmatikis ekpaideysis einai

libertarian είπε...

"An ena panepistimio vgazei epaggelmaties kai oxi epistimones den einai panepistimio. Kentro epaggelmatikis ekpaideysis einai"


Δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης... και στα Κρατικά πανεπιστήμια τα βασικά μαθαίνεις, δεν γίνεται πανεπιστήμονας... αν αρκεστείς σε αυτά που σου μαθαίνουν εκεί και δεν βάλεις προσωπικό κόπο ίσα ίσα που θα μπορείς να σταθείς στην Αγορά εργασίας. Και στην τελική και επιστήμονας να γίνεις κάνοντας διδακτορικό το πιο πιθανό πάλι είναι να γίνεις επαγγελματίας στην Ελλάδα, δεν κάνουν όλοι έρευνα μετά.

Το αγγλοσαξωνικό σύστημα έχει διαβαθμίσεις, κάνεις bachelor για να μπορείς να εργαστείς, κάνεις master για να εξειδικευτείς λίγο περισσότερο και μετά αν θέλεις κάνεις διδακτορικό.

Maria Velliou είπε...

Σαρδανάπαλε, δεν μπορώ να σου απαντήσω, διότι το θέμα σου είναι εντελώς εκτός της συζήτησης.
Εδώ δεν συζητάμε για το αν θα πρέπει να υπάρχει πληθωρισμ΄ςο στην παροχή πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδών αλλά για το αν θα πρέπει ν' αναγνωριστούν τα πτυχία καθ' όλα αναγνωρισμένων κρατικών ξένων πανεπιστημίων που χορηγούνται σε όσους φοιτούν στα συνεργαζόμενα κολέγια και για το αν ο ιδιωτικ΄ςο τομέας στην εκπαίδευση είναι χειρότερος από τον δημόσιο γενικά. Καθώς και για το αν το επίπεδο των κολεγίων και των συνεργζομένων πανεπιστημίων είναι κατώτερο, ίσο ή ανωτερο από το μέσο επίπεδο των ελληνικων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Το αν πρέπει να καταργθούν τα 4/5 των πανεποστημίων παγκοσμίως και να μείνουν μόνο τα 100-150 πρώτα, εκαπιδεύοντας ανάλογα μικρό αριθμό φοιτητών, είναι ζήτημα άλλης συζήτησης. ΑΝ θες τη γνωμη μου, πάντως, και επ' αυτού, πιστεύω στη διάχυση της γνώσης, στις απρόσκοπτες ευκαιρίες για όλους και στη δια βίου δυνατότητα εξέλιξης, που διασφαλίζονται από τον πληθωρισμό της προσφοράς.
Και, όχι, ένα πανεπιστήμιο δεν κρίνεται μόνο από τις δημοσιεύσεις σε συγκεκριμένα επιστημονικά περιοδικά. Κρίνεται κι από το added value που βάζει στους φοιτητές του, κι από την εφαρμοσμένη έρευνα που κάνει σε συνεργασία με τη βιομηχανία και την αγορά, κι από τις ευκαιρίες που δημιουργεί, κι από τη διάχυση της γνωσης που δημιουργεί, κι από την αποδοχή των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας, κι από πολλά άλλα. Ξέρω πολλούς ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς που είναι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. κι εργάζονται χειρονακτικά, έχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να κάνουν μια επιστημονικού επιπέδου μελέτη για την κάθε εργασία τους. Χειρονακτικά, άλλωστε, εργάζονται κι οι γιατροί, οι designers κι οι μηχανικοί.
Επιπλέον: υπάρχει έρευνα που προάγει την επιστήμη και έρευνα που προάγει την εφαρμογή της.

Για να γυρίσουμε στο θέμα, όμως: Ανώνυμε με τα ελληνικά, γνωρίζω ΠΑΡΑ πολύ καλά το χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και υποθέτω ότι αποκλείεται αν αναφέρεσαι σε κολέγιο συνεργαζόμενο με ξένο πανεπιστήμιο, όταν λες ότι δίνουν τα θέματα των εξετάσεων. Στα κολέγια, κατ' αρχήν , οι τελειόφοιτοι εκπονούν πτυχιακές εργασίες απαιτητικές, όσο σε λίγα ελληνικά κρατικά τριτοβάθμια ιδρύματα.
Αν λες αλήθεια, υποπτεύομαι ότι αναφέρεσαι σε Ι.Ε.Κ.. Ναι, αυτά τα ινστιτούτα διετούς επαγγελματικής κατάρτισης, που εποπτεύονται από το κράτος και που τα θέματα των εξετάσεων δίνονται από τον κρατικό Ο.Ε.Ε.Κ.. Καμμάι σχέση με τα κολέγια. Ναι,κάποια Ι.Ε.Κ. λειτουργούν και κολέγιο συνεργαζόμενο με ξένο πανεπιστήμιο, όπου μπορούν οι φοιτητές τοςυ να συνεχίσουν σπουδές. Εκεί, οι φοιτητές πραγματικά στριμώχνονται, αλλά στα δυο πρώτα χρόνια του (κρατικά εποπτευόμενου) Ι.Ε.Κ., πολλά γίνονται!
Τα περισσότερα κολέγια, πάντως, λειτουργούν αυτόνομα, με τη μορφή του εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών, προσφέροντας προγράμματα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια που εκπροσωπούν. Καμία σχέση, συνεπώς, με τα Ι.Ε.Κ..
Ελπίζω η διευκρίνιση μου να βοηθά. Αν επιμείνεις, όμως, θα ζητήσω να μας πεις το όνομα του κολεγίου και του συνεργαζομένου πανεπιστημίου, για να συνεχίσω τη σχετική συζήτηση.

@ Ανώνυμος με τα greeklish:
Έχοντας, όπως είπα, μακρόχρονη γνώση και εποπτεία του χώρου της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ΔΕΝ έχω συστήσει και δεν θα σύστηνα ποτέ σε γνωστό μου να κάνει μεταπτυχιακά στο ALBA.
το συγκεκριμένο κολέγιο έχει συσταθεί από εξέχοντα μέλη του συνδέσμου βιομηχάνων και υποστηρίζεται διαρκώς-και σκανδαλωδώς-από αυτούς, ενώ στην πραγματικότητα ΔΕΝ ελέγχεται από πουθενά. Δεν έχει καμία σοβαρή συνεργασία με πανεπιστήμιο του εξωτερικού και απονέμει ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ δικούς του μεταπτυχιακούς τίτλους. Το γεγονός ότι έχει συσταθεί και στηρίζεται από συνδέσμους βιομηχάνων και επιχειρηματιών, χωρίς να ελέγχεται από ΠΟΥΘΕΝΑ, συνιστά μια απόλυτη εξάρτηση από την αγορά και δεν εξασφαλίζει καμία απολύτως ακαδημαϊκή ανεξαρτησία.
Το ALBA λόγω αυτής της στήριξης εμφανίζει μια σχετικά πλούσια δραστηριότητα σε εφραμοσμένη έρευνα, μετριότατου όμως επιπέδου. Όσον αφορά το επίπεδο σπουδών του αλλά και τις προοπτικές καριέρας που εξασφαλίζει στους αποφοίτους του, πέρα από τα στενά πλαίσια του ελληνικού επιχειρηματικού πεδίου, δεν έχω καμία, μα καμία εμπιστοσύνη.

Κατά τα λοιπά: είστε βέβαιος ότι έχετε περάσει από κάποια από τα πανεπιστήμια που ανέφερα;
Αν ναι, ελέγξτε λίγο τα επιχειρήματα και τη λογική σας.

Ανώνυμος είπε...

Kyria Velliou den exw logo na yperaspistw to ALBA. Prospathw omws na eimai antikeimenikos. Ena megalo pososto apo to didaktiko tou proswpiko exei kanei spoudes se megala panepistimia tou exwterikou (NYU, Michigan ktl) kai exoun kapoies dimosieyseis se sovara epistimonika periodika. Den mpainw kan sto kopo na to sygkrinw me kentra eleytherwn spoudwn pou synergazontai me ta panepistimia pou apoteloun antikeimeno xleyasmou sti megali vrettania. Na simeiwsw oti h ereyna se business schools einai katexohin efarmosmeni kai oxi theoritiki. Mallon den gnwrizete ti simainoun aytes oi ennoies. Thetikh vlepw ti synergasia tous me tin enwsi biomixanwn. Makari na evriskan kai ta dimosia panepistimia sponsores se ereynes kai xrimatodotish se didaktorika opws ginetai se alles eyrwpaikes xwres!

Parakalw min rixnete toso poly to epipedo sas ws synomilitria. An den simfwneite me kapoia apo ta epixeirimata pou eimai anoixtos se dialogo. Telws opws exw idi pei asfalws kai den perasa apo ta panepistimia sta opoia exete anaferthei. Sto LSE kai tin Oxfordi spoudasa.

Nievskii είπε...

Ένα σχόλιο: τα πανεπιστήμια της Αγγλίας είναι κρατικά.

Maria Velliou είπε...

Ανώνυμε με τα greeklish:

Μάλλον εσείς ρίχνετε το επίπεδο όταν γράφετε ότι δεν γνωρίζω τη διαφορά της εφαρμοσμένης από την θεωρητική έρευνα. Εγώ έκανα πρώτη την διάκριση, άρα προφανώς γνωρίζω. Είναι αυτονόητο ότι γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ των όρων "εφαρμοσμένο" και "θεωρητικό", ως πτυχιούχος του Φιλοσοφικού τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας ( εν πρώτοις).
Ο τομέας της διοίκησης επιχειρήσεων δεν είναι ο τομέας μου. Γνωρίζω όμως ότι στα μεγάλα και πολύ σοβαρά πανεπιστήμια του εξωτερικού γίνεται σοβαρή θεωρητική έρευνα στον τομέα αυτόν, αλλά και η εφαρμοσμένη έρευνα που γίνεται είναι τέτοια, που προάγει μεσο-μακροπρόθεσμα την εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης. Δεν εξαντλείται στο να υπηρετεί βραχυπρόθεσμες επιχειρησιακές ανάγκες των χορηγών επιχειρήσεων, χωρίς να δημιουργεί καμία περαιτέρω προοπτική!
Εσείς, ως απόφοιτος τόσο γνωστών ιδρυμάτων, πως και δεν τα γνωρίζετε αυτά;
Λυπάμαι αν σας στενοχώρησα, αλλά υπήρξατε προκλητικός.

Όσον αφορά το ALBA: λέτε ότι δεν έχετε πρόθεση να το υπερασπιστείτε, αυτό όμως κάνετε.
Εγώ, από την άλλη, επειδή το αναφέρατε, θεώρησα σκόπιμο να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους. Αν δεν σας ενοχλεί το ότι δεν ελέγχεται ακαδημαϊκά από πουθενά και το ότι ενώ παραβαίνει κατάφορα τον ελληνικό νόμο, κανένας δεν τολμά να του μιλήσει επειδή έχει τις πλάτες του Συνδέσμου Βιομηχάνων και του Ε.Β.Ε.Α., δικαίωμα σας.
Δεν με ενδιαφέρει τι προσόντα έχουν οι καθηγητές του. Μπείτε στο site τους και δείτε τα projects που παρουσιάζουν ως έρευνα: είναι ΑΣΤΕΙΑ!
Ως εκπαιδευτικός οργανισμός, δεν έχει την εμπιστοσύνη μου. Τελεία.

Τέλος: μπερδεύτηκες νωρίτερα που απαντούσα στον άλλον ανώνυμο και νόμισες ότι απαντούσα σ' εσένα. Αυτό με μπέρδεψε κι εμένα στη συνέχεια.
H προσπάθεια σου να υπερασπιστείς την ανωτερότητα των δικών σου πανεπιστημίων έναντι αυτών που ανέφερα, είναι θεμιτή. Αλλά, λες αρκετές ανακρίβειες. Κι εν τέλει, you are missing the point again, my friend!
Ό,τι και να μου λες, τα 100 πρώτα πανεπιστήμια της Βρετανίας, από τα 120-130 που είναι συνολικά, έχουν ΟΛΑ σαφώς ανώτερο επίπεδο από τον μέσο όρο των ελληνικών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.. Έχω άποψη επ' αυτού.
Ό,τι και να μου λες, τα 80 πρώτα, τουλάχιστον, πανεπιστήμια της Βρετανίας προσελκύουν φοιτητές απ' όλο τον κόσμο και είναι παγκοσμίως τουλάχιστον αποδεκτά.
Ό,τι και να μου λες, δεν δέχομαι ότι ο απόφοιτος του Kingston ή του Middlesex πρέπει να δικαιούται αναγνώριση του πτυχίου του αν σπούδασε στη Βρετανία, όχι όμως αν σπούδασε στην Ελλάδα, επειδή έτσι αποφάσισε το ΔΙΚΑΤΣΑ, παρ' όλο που ο αγγλικός νόμος, αλλά και συνακόλουθα η παγκόσμια κοινότητα, τον αναγνωρίζει ως ισότιμο.
Και δεν δέχομαι το ΔΙΚΑΤΣΑ αλλά και κανέναν άσχετο να ισχυρίζεται ότι οι σπουδές στα συνεργαζόμενα κολέγια είναι κατώτερες από αυτές που παρέχνται στην έδρα των συνεργαζομένων πανεπιστημίων, από τη στιγμή που ταίδια τα πανεπιστήμια και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χωρας τους λένε ότι δεν είναι.
Αυτά είναι το θέματα που συζητάμε και επ' αυτών ζητείται η τεκμηριωμένη τοποθέτηση, τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
ΑΝ θες να συζητήσουμε για το κατά πόσο πρέπει γενικώς να αναγνωρίζονται τα μέτρια πανεπιστήμια της Βρετανίας-αλλά και της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας κ.ο.κ., όπως είπα και στον Σαρδανάπαλο, ας κάνουμε άλλο post.

Maria Velliou είπε...

Btw, Nievskii, ΚΑΝΕΝΑ αγγλικό πανεπιστημιο δεν είναι κρατικό!
Η έννοια του κρατικού πανεπιστημίου είναι άγνωστη στον αγγλοσαξωνικό κόσμο.
Τα βρετανικά Α.Ε.Ι. είναι αυτόνομοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, που χρηματοδοτούνται από το κράτος με πολύ αυστηρά κριτήρια και εποπτεύονται από διαπανεπιστημιακά όργανα και από το βρετανικό υπουργειο παιδείας επίσης με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Ανώνυμος είπε...

"Για να γυρίσουμε στο θέμα, όμως: Ανώνυμε με τα ελληνικά, γνωρίζω ΠΑΡΑ πολύ καλά το χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και υποθέτω ότι αποκλείεται αν αναφέρεσαι σε κολέγιο συνεργαζόμενο με ξένο πανεπιστήμιο"

Αναφέρομαι σε ΚΕΣ που συνεργάζεται με βρετανικό πανεπιστήμιο. Όνομα δε λέω για ευνόητους λόγους.

Οι πτυχιακές των τελειόφοιτων ήταν επιπέδου 5ης δημοτικού (με τη διαφορά ότι κανένα δεκάχρονο δεν θα περιελάμβανε σε σχολική εργασία ΜΥΞΟΠΑΡΑΚΑΛΗΤΑ για να του βάλουν μεγαλύτερο βαθμό!)

Ανώνυμος είπε...

Τα ΙΕΚ είναι Χάρβαρντ μπροστά στα ΚΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Kyria Velliou eyxaristw gia to mathima.
Eyxaristw episis pou mas enimwrwsate oti ta brettanika panepistimia den einai kratika!

Tha mou lysete kai tin parakatw aporoia?
Ti vraxyprothesmous stoxous sykgekrimenwn epixeirisewn exypiretoun ta parakatw dimosieymena arthra twn kathigitwn tou alba?

http://www.alba.edu.gr/faculty/research/academic/results2.asp

Thewreite tis apopseis sas antikeimenikes? Egw den exw logous na eimai oute yper oute kata tis yparxhs idiwtikwn panepistimiwn. Mipws eseis exete kapoious eidikous logous na yperaspizeste ta sygkekrimena kentra spoudwn? Kai gia na min parexigomaste. Den eimai kata tis yparxis kentrwn spoudwn. Arkei ayta na min paraplanoun tous efivous kai tous goneis tous poulontas tous fykia gia metaxwtes kordeles!

libertarian είπε...

" Arkei ayta na min paraplanoun tous efivous kai tous goneis tous poulontas tous fykia gia metaxwtes kordeles!"

Το ίδιο ισχύει και για τα Κρατικά πανεπιστήμια με την μόνη διαφορά ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν πιο γρήγοροι μηχανισμοί από το δυσκίνητο δημόσιο. Μην περιμένεις any time soon να πάψουν να πουλάνε φύκια και μεταξωτές κορδέλες, δεν έχουν κανένα κίνητρο, από την άλλη τα ιδιωτικά αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αλλάξουν ή να κλείσουν αν δεν προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς.

Μην έχουμε την απαίτηση να κάνουν θαύματα τα ιδιωτικά, ότι ισχύει στα Κρατικά ισχύει και στα ιδιωτικά πάνω κάτω. Και στα Κρατικά γίνονται τσατσιές (με τους φοιτητοπατέρες) μερικές φορές με τα θέματα (στο ιδιωτικό που λέτε ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό σε κάποιον που μιξοέκλαιγε ή είναι η πολιτική αυτής της σχολής σε κάθε εξεταστική να δίνουν στους φοιτητές τα θέματα;) και εκεί βγαίνουν άσχετοι όπως ακριβώς μπήκαν (garbage in - garbage out). Οι περισσότεροι ξέρουμε κάποιους συμφοιτητές που δεν θα τους προσλαμβάναμε ποτέ αν είχαμε επιχείρηση και ας τελείωσαν από το ίδιο πανεπιστήμιο με εμάς αλλά και κάποιους συμφοιτητές που είναι πολύ καλά στον τομέα τους.

Η διαφορά είναι ότι στο ιδιωτικό αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις μπορείς να το κάνεις σε ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον από το αχούρι των Κρατικών και με καλύτερα βιβλία.

Ανώνυμος είπε...

Deite kai to parakatw arthro:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-446069/A-degree-dishonesty.html

"But devaluing degrees is apparently what is going on at Bournemouth University - and it is not alone. Similar cases have come to light in recent weeks at the universities of Hertfordshire, Teesside, Central Lancashire in Preston, and De Montfort in Leicester.

Taken together these cases present a shocking commentary on the scandalous state of some sections of higher education in this country - at a time when the Labour Government is intent on massively expanding this part of the university sector."

Na simeiwsw oti ta parapanw "panepistimia" einai kapoia me ta opoia ta ellinika kentra spoudwn synergazontai!

Ανώνυμος είπε...

Libertarian kai se polla kyriws tei to epipedo einai xalia. Alla ta dimosia idrymata den dapanoun xrimata se diafimistikes eksreateies prokeimenou na kanoun plysi egkefalou se ypopsifia thimata!

Ανώνυμος είπε...

http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/5243098.stm

"Hertfordshire University found bad English alienated 77% of the 515 companies it spoke to - more than twice the 34% annoyed by CV exaggerations."

Ανώνυμος είπε...

http://news.bbc.co.uk/1/hi/education/7397979.stm

University staff have been caught pressuring students to dishonestly answer an official funding council survey of student satisfaction.

Kingston University staff have been recorded instructing students to inflate their responses in the annual National Student Survey.

"If Kingston comes down the bottom, the bottom line is that nobody is going to want to employ you," staff warned.

Ανώνυμος είπε...

Na simeiwsw oti to London Metropolitan einai to monadiko panepistimio sti Megali Brettania pou arneitai na simetexei se opoiadipote axiologisi apo idiwtikous foreis!

libertarian είπε...

"Alla ta dimosia idrymata den dapanoun xrimata se diafimistikes eksreateies prokeimenou na kanoun plysi egkefalou se ypopsifia thimata!"

Δεν χρειάζεται προσελκύουν τα θύματα τους με το δέλεαρ της λοταρίας του δημοσίου. Τουλάχιστον τα ιδιωτικά δεν σου παίρνουν με το ζόρι τα χρήματα όπως κάνουν τα Κρατικά.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι φακτ οφ λαιφ. Πανεπιστημιο=Δημοσιευσεις. Δημοσιευσεις=Ερευνα πρακτικη και εφαρσμοσμενη. Τωρα για τα Γιαννης-Γιαννακης του Λιμπερταριαν δεν σχολιαζω, αρκει να μου βρει καποιος σοβαρο πανεπιστημιο χωρις δημοσιευσεις.
Ολα τα αλλα λεγονται στην καλυτερη κολλεγια, στην δε χειροτερη ΚΕΣ, ΙΕΚ κλπ.
Δεν ειμαι υπερ του να κλεισουμε τα 4/5 των Πανεπιστημιων, αλλα για αυτα τα 4/5 οφειλουμε πρωτον να κανουμε τα εξης

1)Ενα θεσμικο πλαισιο για να θεωρουνται πανεπιστημια
2)Πιστοποιηση
3)Μηχανισμους παρακολουθησης για να μην εχουμε φαινομενα τυπου University of Phoenix.
Για την Ελλαδα θα ημουν συμφωνος να κανουμε μια ανοιχτη κουβεντα για τα ΚΟΛΛΕΓΙΑ τα οποια στην καλυτερη περιπτωση μπορουν να γινουν τα τωρινα εκπαιδευτηρια. Για τα Πανεπιστημια με δεδομενο τον πληθωρισμο φοιτητων το ανοιγμα, δηλαδη ξεχειλωμα της αγορας με παραγωγη ανεξελεγκτου αριθμου πτυχιουχων και πληθωρισμο πτυχιων. Ηδη στην Ελλαδα η νεα μοδα ειναι να πληθωρισουμε σε μεταπτυχιακα. Ξερω ολους τους παλαιους συμφοιτητες να κανουν μεταπτυχιακες σπουδες και με οχι τους καλυτερους βαθμους, με συνδικαλισμο ακουσον ακουσον ακομα και στα μεταπτυχιακα και γενικα αντιγραφη να πεφτει συννεφο.
Αυτο που ειπε η Μαρια Βελλιου για την προστιθεμενη αξια ειναι μια ταυτολογια. Καθε σοβαρο ερευνητικο πανεπιστημιο παραγει προστιθεμενη αξια ακομα και για τον Μπατσελορ, γιατι αλλο να σου διδασκει καποιος απλος καθηγητης και αλλο να εχεις να σου διδασκει ο Χουρβιτς με ενα Νομπελ στην πλατη.

Ανώνυμος είπε...

Minessota?

Ανώνυμος είπε...

"Το αν ειναι ανοητοι αυτοι που τελειωνουν αυτα τα κολλεγια, ε ας ειμαστε ειλικρινεις παραειναι ανοητοι."

Μάλλον είναι πιο ανόητος αυτός που ξοδεύει 5 χρόνια από την ζωή του για να κάνει αυτό ακριβώς που κάνει και ό άλλος που ξόδεψε μονάχα 3 χρόνια. DHI το αποτέλεσμα μετράει ;-)


Ναι οπως τα λες. Πηγαινε να δουλεψεις σε θεση quant in JP Morgan, D.E Shaw, UBS, Merril Lynch etc χωρις διδακτορικο και αν βρεις πες το μου. Επισης μπορω να σου αναφερω οτι σχεδον ολες οι διοικητικες θεσεις σε μεγαλες επιχειρησεις δεν στελεχωνονται απο τυπους τυπου Λοντον Μετροπολιταν.

libertarian είπε...

"Ειναι φακτ οφ λαιφ. Πανεπιστημιο=Δημοσιευσεις. Δημοσιευσεις=Ερευνα πρακτικη και εφαρσμοσμενη."

fact of life το 98% των απόφοιτων δεν έχουν καμία σχέση με τα παραπάνω (ελάχιστοι κάνουν σοβαρές δημοσιεύσεις), απλά λαμβάνουν κάποιες βασικές γνώσεις (όχι κάτι το τρομερό) και μετά πιάνουν μια δουλειά. Το πόσες δημοσιεύσεις είχε το πανεπιστήμιο κλπ δεν τους αγγίζει καν. Στην Ελλάδα δε έχουμε το καταπληκτικό φαινόμενο κάποιων καθηγητών που δεν πατάνε ποτέ.

Είτε έχεις σπουδάσει σε ένα Κρατικό ελληνικό πανεπιστήμιο που κάνει δημοσιεύσεις είτε σε ένα ιδιωτικό που δεν κάνει δεν έχει σημασία, αυτό που μετράει είναι αν τελικά ξέρεις να κάνεις καλά την δουλειά σου.

libertarian είπε...

"Πηγαινε να δουλεψεις σε θεση quant in JP Morgan, D.E Shaw, UBS, Merril Lynch etc χωρις διδακτορικο και αν βρεις πες το μου. "

Δεν δουλεύουν όλοι στην JP Morgan αντιθέτως πολλοί εργάζονται στις ίδιες εταιρίες με άτομα που έχουν κάνει 3 χρόνια γιατί στην τελική τον εργοδότη δεν τον νοιάζει τι ξέρεις (πχ πλέξιμο ή αν έχεις διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη) αλλά αν κάνεις αυτό που σου ζητάει.

Maria Velliou είπε...

Egw den exw logous na eimai oute yper oute kata tis yparxhs idiwtikwn panepistimiwn. Mipws eseis exete kapoious eidikous logous na yperaspizeste ta sygkekrimena kentra spoudwn?

Εγώ, γράφω ΕΠΩΝΥΜΑ κύριε.

Για τα υπόλοιπα, θα επανέλθω, γιατί θα μας τρελάνετε.

Ανώνυμος είπε...

ελα μου ντε που αυτοι που ξερουν να κανουν τις δουλειες ειναι αυτοι που τελειωνουν απο τα ερευνητικα πανεπιστημια. Αλλιως ολοι αντοι για Χαρβαρντ θα πηγαιναν στα ΙΕΚ Ξυνη

Maria Velliou είπε...

Σαρδανάπαλε, κι όμως, για κάποιες δουλειές δεν προτιμώνται πάντα οι απόφοιτοι των "καλών" πανεπιστημίων γιατι συχνά είναι πολύ θεωρητικοί. Στην πληροφορική, για παράδειγμα, επί χρόνια ξέρω ότι το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς προτιμούσε τους αποφοίτους του Τ.Ε.Ι. άπό αυτούς των αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Αλλά πολύ διαφήμιση κάνετε πια σ αυτόν τον Ξυνή! Ζηλεύω.

libertarian είπε...

"ελα μου ντε που αυτοι που ξερουν να κανουν τις δουλειες ειναι αυτοι που τελειωνουν απο τα ερευνητικα πανεπιστημια. Αλλιως ολοι αντοι για Χαρβαρντ θα πηγαιναν στα ΙΕΚ Ξυνη"


Δεν είναι απαραίτητο. Σου είπα μπορείς να γνωρίζεις το 1+2=3 αλλά να εργάζεσαι σε μια δουλειά που ζητούν το 1+1=2. Το γεγονός ότι γνωρίζεις κάτι παραπάνω δεν μετράει, δεν σε πληρώνει για κάτι που δεν χρησιμοποιεί άρα αν σου κάτσει τέτοια φάση μάλλον εσύ ήσουν ο ανόητος που έφαγες +2 χρόνια από την ζωή σου για να κάνεις κάτι που θα μπορούσες με 3 χρόνια.

Το 1+1=2 το γνωρίζει καλά και ο bachelorίτης απλά τα παραπάνω πτυχία σου προσφέρουν μεγαλύτερο πρεστίζ και περισσότερες ευκαιρίες για κάτι καλύτερο (δεν είναι καθόλου του πεταμού το bachelor στις περισσότερες εργασίες δεν σου χρειάζεται κάτι παραπάνω και αν τελικά ποτέ δεν βρεις κάτι καλό στην χώρα που ζούμε απλά πέταξες τον χρόνο και τα χρήματα σου. Εκτός και αν βέβαια αν ήθελες την γνώση για την γνώση... πως λέμε η Τέχνη για την Τέχνη)

Ανώνυμος είπε...

θα κανω και σε σας :) τεσπα στην Ελλαδα προτιμουνται αυτοι των ΤΕΙ γιατι απλα δεν εχουμε προτζεκτς για να υπαρξει ζητηση για εξειδικευμενους. Παραγουμε πληροφορικαριους απο το Μετσοβιο που εκ των πραγματων δεν εκπαιδευονται για να σας εγκαταστησουν λογιστικα πακετα σε μπακαλικα.
Να ειστε σιγουρος οτι πχ ενας ΤΕΙτζης δεν θα βρει δουλεια σε μεγαλα και σοβαρα προτζεκτς εκτος Ελλαδος.
Για να κανω την θεση μου γενικα γνωστη, η κακοδαιμονια της Ελληνικης παιδειας δεν θα διορθωθει με το να φτιαξουμε αβερτα ιδιωτικα πανεπιστημια υπερ αμφιβολλης ποιοτητας.

Ανώνυμος είπε...

λιμπερταριαν αν το πρεστιζ το θεωρεις λιγο, πρεπει να μας εξηγησεις γιατι ολοι θελουν να το εχουν. Τεσπα επειδη οι γνωσεις που ζητανε οι εξειδικευμενες θεσεις δεν ειναι του στυλ 1+2=3, το επιχειρημα σου ειναι ακυρο

libertarian είπε...

ωραία όπου 1+1=2 βάλε Α και όπου 1+2=3 βάλε Β :Ρ Τώρα το κατάλαβες ότι αν σου ζητάνε μονάχα το Α δεν έχει σημασία το γεγονός ότι γνωρίζεις το Β και ότι θα πάρεις τα ίδια με αυτόν που γνωρίζει μονάχα το Α;

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σε προτιμήσουν γιατί είναι asset να έχεις κάποιον που ξέρει κάτι παραπάνω αλλά αν είσαι ακριβός θα προτιμήσουν αυτόν που ξέρει ακριβώς αυτό ζητούν.

Πρεστίζ = προσελκύει γυναίκες :Ρ γυναίκες make the world go round :D

kidding :Ρ

Πάντως σύμφωνα με τον Χέγκελ ο αγώνας για αναγνώριση είναι η κινητήριος δύναμη της Ιστορίας. Θέλουν να το έχουν γιατί σου ανοίγει πόρτες, το θέμα είναι τι γίνεται αν δεν σου ανοίξουν οι πόρτες και κάνεις ότι θα έκανες αν είχες κάνει μονάχα 3ετες bachelor αντί να πας σε 5ετή Κρατική σχολή.

libertarian είπε...

Για να κάνω και εγώ γνωστή την θέση μου πιστεύω ότι υπάρχουν καλά και κακά ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως ακριβώς υπάρχουν καλά και κακά Κρατικά πανεπιστήμια, σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι προσφέρουν πάνω κάτω τα ίδια πράγματα, ίσως τα ιδιωτικά να είναι λίγο πιο up to date με την αγορά η κύρια διαφορά όμως είναι ότι τα τελευταία δεν έχουν κάθε τρεις και λίγο καταλήψεις, ούτε φοιτητοπατέρες, ούτε ξυλοδαρμούς φοιτητών και καθηγητών, ούτε χτισίματα ουτε είναι σκουπιδαριο ο χώρος του πανεπιστημίου.

Unknown είπε...

Τώρα μάλιστα, νατο καταλάβω. Έτσι πείτε. Είστε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων όχι γιατί παράγουν σοβαρούς επιστήμονες (που δεν έχουν επιστημονικό ίχνος για τα πολυπαραγοντικά συστήματα πχ, κα.) αλλά γιατί έχετε κόμπλεξ και θέλετε να μετονομάσετε τους επαγγελματίες σε επιστήμονες...

Κατανοητό τώρα, καταλαβαίνω την ανάγκη του μπακάλη να ονομαστεί οικονομολόγος για πρεστίζ.

Ανώνυμος είπε...

Το πανεπιστημιο το καλο σου μαθαινει τον τροπο να μαθεις το Β μονος σου χωρις να χρειαζεται να στο διδαξει. Η αλλιως την επιστημονικη μεθοδο. Σκοπος του πανεπιστημιου δεν ειναι να βγαλει στελεχη αλλα να παραγει ερευνα.
αλλιως το χαρβαρντ δεν θα κουραζοταν να εχει προπτυχιακους. και 5 ετη ειναι μονο οι πολυτεχνικες σχολες

Ανώνυμος είπε...

"fact of life το 98% των απόφοιτων δεν έχουν καμία σχέση με τα παραπάνω (ελάχιστοι κάνουν σοβαρές δημοσιεύσεις), απλά λαμβάνουν κάποιες βασικές γνώσεις"

To thema einai apo poious lambanoun aytes ti baseis! Allo na einai o kathigitis pagkosmiou fimis ereynitis tou antikeimenou pou didaskei kai allo oi gnwseis tou na periorizontai se aploopoiimeni yli proptyxiakwn mathimatwn!


"για κάποιες δουλειές δεν προτιμώνται πάντα οι απόφοιτοι των "καλών" πανεπιστημίων γιατι συχνά είναι πολύ θεωρητικοί."

Kai sta souvlatzidika tha protimisoun empeiro psisti para didaktora tou Harvard! Ti simainei ayto?

"3 χρόνια γιατί στην τελική τον εργοδότη δεν τον νοιάζει τι ξέρεις (πχ πλέξιμο ή αν έχεις διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη) "

Libertarian ti douleies exeis ypopsin? To oneiro sou einai h Ellada na gemisei administrators kai tameies? Oi megalyteres etairies pliroforikis ksekinisan apo didaktores tou stanford! Oi galloi mixanikoi kai mathimatikoi twn ecoles einai perizititoi apo trapezes kai ependytikes etairies.

Nai to didaktoriko den einai aparaitito gia oles tis douleies! Oi traders px sto city tou londinou sinithws einai neoi kai den exoun phd. Alla oloi exoun perasei apo kala panepistimia exoun moxthisei gia na perasoun tis eisagwgikes exetaseis kai diavasan ateleiwtes wres gia na paroun to ptyxio tous. Oi ergodotes se kapoies douleies endiaferontai apokleistika gia sklira ergazomena kai exypna stelexi. Allo na paizei kapoios sti premier league kai allo b topiko.

Ανώνυμος είπε...

Tha me diafwtisei kanenas poia einai ayti h Maria Velliou pou grafei epwnyma kai egw den tin gnwrizw?

libertarian είπε...

"Είστε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων όχι γιατί παράγουν σοβαρούς επιστήμονες..."

Τα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια δλδ παράγουν σοβαρούς επιστήμονες; λολ λίγοι είναι αυτοί οι περισσότεροι απλά γίνονται επαγγελματίες όπως ακριβώς και οι φοιτητές των ιδιωτικών. Μη σου πω ότι οι δεύτεροι μετά φεύγουν στο εξωτερικό σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους πρώτους και άρα έχουν καλύτερη εκπαίδευση στο τέλος.

ανώνυμε δεν λέω το όνειρο μου, την πραγματικότητα περιγράφω.

Ανώνυμος είπε...

"Μη σου πω ότι οι δεύτεροι μετά φεύγουν στο εξωτερικό"

Kai pou pane?????? Egw xerw o'ti to Imperial einai gematw mixanikous apofoitous ellinikwn dimosiwn panepistimiwn! To MIT exei ena swro kathigites apofoitous tou metsoviou. Mallon tha pane se agnwsta prosfata anavathmismena kentra eleytherwn spoudwn tis agglias (post 1992)

Ανώνυμος είπε...

O Major ekane tin Ellinida mama yperifani.


http://en.wikipedia.org/wiki/New_Universities

Ανώνυμος είπε...

deite to faculty tou deree. poios poy exei teleiwsei deree exei phd apo Ivy League?
kaneis

Unknown είπε...

Ναι αλλά τουλάχιστον παράγουν με ίσους όρους και τους σοβαρούς, που ξέρουν τί σημαίνει επιστήμη και πως να αντιμετωπίσουν επιστημονικά και όχι με την μπακαλική της αγοράς τα προβλήματα. Κάτι που η θεοποιημένη αγορά αδυνατεί και θα αδυνατεί στο διηνεκές να προσφέρει στον κόσμο, γιατί ακριβώς στοχεύει στο κέρδος και όχι την επιστήμη.

Unknown είπε...

ΥΓ. Είπαμε, καταλαβαίνω το κόμπλεξ να ονομαστούν όλοι επιστήμονες, ανεξαρτήτως υποδομής - δεκτό

Ανώνυμος είπε...

"Κάτι που η θεοποιημένη αγορά αδυνατεί και θα αδυνατεί στο διηνεκές να προσφέρει στον κόσμο, γιατί ακριβώς στοχεύει στο κέρδος και όχι την επιστήμη."

Pistepse me h agora einai o kalyteros axiologitis tis tritovathmias ekpaideysis! Xereis posoi ptyxiouxoi classics apo cambridge kai oxfordi stelexwnoun megales symbouleytikes? Stin Ellada pou den yparxei agora mathimatikos, filologos, fysikos = anergia/g700

Ανώνυμος είπε...

spots on τελευταιε ανωνυμε. Χθες ειδα τραπεζιτη με πτυχιο νομικης και διδακτορικο αρχαιολογιας. Η αγορα ειναι οπως λες ο καλυτερος μηχανισμος.

Unknown είπε...

Φυσικά και δε σε πιστεύω. Η αγορά κρίνει επαγγελματίες, όχι επιστήμονες. Άσε που συνήθως το κέρδος είναι κακός σύμβουλος για τη βιωσιμότητα των συστημάτων.
Όχι η αγορά είναι ο χειρότερος δυνατός σύμβουλος.

Unknown είπε...

^^Τα λόγια του libertarian επιβεβαιώνουν απόλυτα τη διαφορά επαγγελματία-επιστήμονα και συμφωνώ απόλυτα μαζί του σε αυτό, γι' αυτό και διαφωνώ στα υπόλοιπα μαζί του :)

Ανώνυμος είπε...

To panepistimio einai o xwros ston opoio pera apo ti morfwsi o neos ktizei axiopoiisimes ikanotites (peitharxia, kritikh ikanotita, anexartisia ktl).Oi epixeiriseis endiaferontai gia tis ikanotites aytes kyriws afou tous epaggelmaties tou dimiourgoun oi idies! Se periprwseis pou epithimoun kai texnikes gnwseis erxetai to phd sto opoio anaferthike o sardanapalos.

Ανώνυμος είπε...

Sti sygkekrimeni periptwsi se ti kerdo anaferesai?

Unknown είπε...

Ε το ίδιο λέμε, άλλο οι επαγγελματίες των ιδιωτικών παραεκπαιδευτηρίων, άλλο οι επιστήμονες, οι οποίοι συνήθως φημώνονται από την αγορά στο βωμό του κέρδους.

Κάθε είδος κέρδους. Όποιο και αν διαλέξεις τα ίδια χάλια έχει...

Βιωσιμότητα κύριοι. Και πολυπαραγοντική αντιμετώπιση (κάτι που λείπει δυστυχώς και φαντάζει δυσνόητο απ' ότι έχω ανακαλύψει), όχι μονοχρηματική, ούτε αγοραία. Δεν διαθέτω ίχνος εκτίμησης για την "αγορά" ως κριτήριο, απλό εργαλείο είναι όπως και το χρήμα.

Maria Velliou είπε...

darthiir the abban: υπάρχει η αγορά με τη στενή έννοια, όπως την χρησιμοποίησα κι εγώ νωρίτερα μιλώντας για το ALBA κι η αγορά με την ευρεία έννοια, που περιλαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας και της ανθρώπινης δραστηριότητας, εφόσον αφήνεται κατά το δυνατόν ελεύθερη.
Υπ' αυτήν την έννοια, την ευρεία, η αγορά ειναι ο καλύτερος ρυθμιστής.
Άλλωστε, και οι υπέρμαχοι των "ανώτερων" πανεπιστημίων την επικαλούνται, δηλώνοντας ότι οι απόφοιτοι τους προτιμώνται από τις εταιρείες κύρους.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση στην όλη συζήτηση, είναι η διάθεση πολλών συνομιλητών να απαξιώσουν όλη την κατηγορία των μεσαίων στελεχών εφαρμογής.
Να θεωρήσουν δηλαδη ότι τα πανεπιστήμια οφείλουν να παράγουν μόνο επιστήμονες υψηλού κύρους, οι οποίοι θα προάγουν την έρευνα και την επιστημονική γνώση.
Ούτε στο μεσαίωνα δεν επικρατούσε μια τέτοια αντίληψη. Το πανεπιστήμιο υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας με δύο τρόπους: αφενός μεταδίδοντας υψηλού επιπέδου γνώση και διαχέοντας την στην κοινωνία, μέσω της δημιουργίας επιστημόνων που έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν κριτικά την γνώση αυτή για να υπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς, αλλά και για να προάγουν το επίπεδο της κοινωνίας και της αγοράς. Οι επιστήμονες αυτοί επίσης, έχουν την ικανότητα διαρκώς να ενημερώνονται για κάθε εξέλιξη στο πεδίο τους και όχι μόνο, να την εντάσσουν κριτικά στο corpus των γνωσεων τους και να αναθεωρούν ανάλογα την πρακτική τους, συνδιαλεγόμενοι με τους συναδέλφους τους και άλλους επιστήμονες.
Αφετέρου, έχοντας καταστήσει όλους τους αποφοίτους τους ικανούς να αντιλαμβάνονται πως παράγεται η γνώση, τα πανεπιστήμια προετοιμάζουν τους καλύτερους από αυτούς, όσους έχουν τη διάθεση, για να προάγουν την επιστημονική έρευνα και γνώση. Τα καλύτερα εξ αυτών, δεν δημιουργούν απλά προϋποθέσεις, αλλά προσφέρουν και ισχυρά κίνητρα.
Η πρώτη από τις δύο λειτουργίες που περιέγραψα, είναι εξαιρετικά σημαντική και οφείλει να γίνεται απ' όλα τα πανεπιστήμια σε υψηλό επίπεδο.
Η έμφαση που δίδεται στην δεύτερη, έίναι που ξεχωρίζει τα "καλά", τα ονομαστά πανεππιστήμια, από τα μέτρια.
Ένα πραγματικά καλό πανεπιστήμιο, οφείλει να κάνει και τα δύο.
Ένα πανεπιστήμιο που δεν παράγει αποφοίτους που έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν αποτελεσματικά την τρέχουσα επιστημονική γνώση, αλλά επενδύει κυρίως στην προαγωγή της τελευταίας, δεν είναι κατά τη γνώμη μου καλό πανεπιστήμιο, αλλά "ειδικό" πανεπιστήμιο.
Δεν νομίζω βέβαια ότι στην πράξη υπάρχουν τέτοια, υπάρχουν όμως συγκεκριμένα προγράμματα, κυρίως μεταπτυχιακά, στα καλά πανεπιστήμια που έχουν αυτό το προφίλ.

Ανώνυμε: γράφω επώνυμα, σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να ερευνήσει μέσω του internet ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ με ποιό κολέγιο συνδέομαι. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Διαφήμιση όμως δεν προτίθεμαι να κάνω, μόνο αν απαιτηθεί για να τεκμηριώσω κάποια απάντηση θα δώσω συγκεκριμένα στοιχεία μέσω της σελίδας.

Σήμερα, πάντως, έμαθα κάτι ενδιαφέρον: ότι το phd προσφέρει τεχνικές γνώσεις (sic) και ότι πριν από αυτό δεν είναι απαραίτητο ο πτυχιούχος Α.Ε.Ι. να διαθέτει τετοιες!!!

Maria Velliou είπε...

Τι να συζητάμε τώρα, βέβαια, darthiir the abban!
Αφού κι εσείς υποπίπτετε στη χρήση ατεκμηρίωτων απαξιωτικών χαρακτηρισμών!("παραεκπαιδευτήρια")
Ένδειξη υψηλής επιστημοσύνης, μα την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

τεχνικες γνωσεις εννοει αυτες που δεν μπορει σχεδον εξ ορισμου να μαθει καποιος σε προπτυχιακο επιπεδο η ακομα και σε μεταπτυχιακο.
Ο σκοπος του πανεπιστημιου ειναι η μεταδοση της επιστημνικης γνςσης και η διδασκαλια του επιστημνικου τροπου σκεψης. Δεν εχει ως σκοπο να παραγει στελεχη και επαγγελματιες με την εννοια οτι δεν μπορει να διδαξει λογιστικα πακετα, φοροτεχνια η πως πουλας μια ασφαλεια ζωης. Αυτο το κανει το ΙΕΚ και το Κολλεγιο. Απο εναν αποφοιτο ΙΕΚ η κολλεγιου δεν περιμενουμε τιποτα παραπανω απο το να εφαρμοσει τυπικες γνωσεις. Δεν περιμενουνε να τις κοιταξει κριτικα οχι γιατι ειναι ανοητος απλα δεν ειναι εφοδιασμενος με τον επιστημονικο τροπο σκεωης.
Το αν επιλεγονται αποφοιτοι πανεπιστημιων για να στελεχωσουν επιχειρησεις ειναι διοτι ιδανικα οι επιχειρησεις αντιλαμβανονται πως θελεις ενα αναλυτικο μυαλο για να λυθουν τα προβληματα. Εξ ου που πλεον αποφοιτοι μαθηματικων, φυσικης κλπ γινονται αναρπαστοι στην αγορα εκτος Ελλαδος.

Ανώνυμος είπε...

Darthiir to kerdos den einai ergaleio. Kinitro einai. Prokeimenou na to megistopoiiseis tha frontiseis na proslaveis tous ikanoterous.

Ανώνυμος είπε...

O teleytaios anwnymos me kalypse apolyta.

Ανώνυμος είπε...

Μαρία Βέλιου και λοιποί

συμφωνώ μαζί σου σε δυο θέματα. ΄

1) Ασφαλώς και η αξία ενός Πανεπιστημίου δεν κρίνεται 98% από το ερευνητικό έργο, κρίνεται από το τι μαθαίνουν οι φοιτητές. Στις ΗΠΑ ορισμένοι από τους καλύτερους επιστήμονες έχουν πάρει πρώτο πτυχίο από μικρά κολλέγια (Reed College, Getysburh College, Grinnell College) τα οποία διαφημίζουν ακριβώς ότι οι καθηγητές αφοσιώνονται στο διδακτικό τους έργο και στους φοιτητές τους, προετοιμάζοντάς τους έτσι για να μπουν δε τοπ μεταπτυχιακά προγράμματα.

2) Ασφαλώς και το Ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν παράγει επιστήμονες. Ως απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά γελάω με τα όσα Darthiir the abban. Το σκονάκι πήγαινε σύννεφο, οι φοιτητές έπιαναν τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων και ζητούσαν να κάνει ο καθηγητής το 4 σε 5 για να περάσουν, και όσοι διαβάζαμε όταν βγήκαμε στο εξωτερικό είδαμε ότι πολλά από αυτά που μάθαμε ήταν ξεπερασμένα τουλαχιστον κατά μια δεκαετία.

3) Αλλά έχεις άδικο για το ALBA και μην επιμένεις. Δεν είναι βέβαια πανεπιστήμιο, αλλά είναι ένα πάρα πολύ καλό Business School. Και επειδή ξέρω αρκετούς από τους καθηγητές, ο Τραυλός παραδείγματος χάρη έχει διδακτορικό από το NUY και πριν πάει στο ALBA ήταν πρόεδρος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ξέρω ότι η ποιότητά του είναι αντίστοιχη πολύ καλών Business Schools του εξωτερικού όπως π.χ. το Babson College στη Βοστώνη.

Δεν καταλαβαίνω επίσης από που εκπορεύονται οι κατηγορίες για εύνοια από το κράτος. Τα μεταπτυχιακά του ALBA δεν αναγνωρίζονται από το κράτος κατά τον ίδιο τρόπο που δεν αναγνωρίζεται και το πτυχίο του Derree. Επίσης δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση από τον ΣΕΒ. Για να πιάσουμε μερικά από τα καλύτερα Business Schools στον κόσμο, το Kellogg School of Management του Northwestern University ή το Goizueta Business School του Emory Unversity, από που πήραν τα ονόματά τους? Πόσα λεφτά έχει πάρει το Emory από την Κόκα Κόλα? Κακό ήταν?

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση
Getysburh College = Gettysburg College

Ανώνυμος είπε...

Kwsta tin emmoni twn kes na onomastoun panepistimia tin katalavaineis?

O rolos twn amerikanikwn collegiwn sta opoia anaferthikes einai xekatharos. Na prosferoun proptyxiakh apokleistika ekpaideysi kai oxi kyriws na paragoun ereyna. Gia ayto akrivws to logo onomazontai colleges kai oxi universities.

Epipleon pisteyw oti perigrafeis ti mia mono pleyra tou nomismatos sta dimosia panepistimia. Anamesa sti maza yparxoun kai filotimoi foitites pou apoktoun erethismata kai epistimonikh periergia exaitias twn spoudwn tous.

Maria Velliou είπε...

Πάλι, βρε παιδιά, με φαντασιώσεις συνομιλούμε!
Ποιός είπε ότι τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, θέλουν να αποκαλούνται πανεπιστήμια;
Τα πτυχία που παρέχονται στους αποφοίτους τους από τα συνεργαζόμενα ξένα πανεπιστήμια θέλουν ν' αναγνωριστούν, και τα ίδια να γίνουν αποδεκτά ως κολέγια που παρέχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε συνεργασία πάντα με τα ξένα πανεπιστήμια!
Μόνο ίσως το ALBΑ και το Deeree θέλουν ν' αανγνωριστούν ως πανεπιστήμια, ώστε ν' αναγνωρίζονται τα πτυχία που παρέχουν από μόνα τους και μέχρι να γίνει αυτό, θα συμμαχούν με όσους εμποδίζουν την αναγνώριση των ξένων πανεπιστημιακών πτυχίων που χορηγούνται μέσω των άλλων κολεγίων που έχουν συνεργασίες και θα στηλιτεύουν τα κολέγια αυτά κάθε τρόπο.
Ήμουν εφτάμισι χρόνια μέλος του Δ.Σ. του Hellenic Colleges Association, λέτε να μην ξέρω ποιός είναι ποιός και ποιός ζητάει τι;

Κώστα, σ' ευχαριστώ για την απάντηση, αν βρω χρόνο θα σου απαντήσω, πιστεύω όμως ότι από ο παρόν ίσως κατάλαβες κάποια πράγματα.

Unknown είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να μην απαξιώσω συστήματα που απαξιώνουν τις ίδιες τις επιστήμες, ονοματίζοντας επιστήμονες αυτό το 98% με τις βασικές επαγγελματικές γνώσεις που σιγουρα δεν δύναται να βοηθήσει στην συνολική επίλυση των προβλημάτων αλλά ασχολείται με μεμονωμένη αντιμετώπιση, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη παρενέργειες. Κοινώς "αγορά". Και ναι, αυτό ακριβώς περιμένουν όλα τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών: Να ονομαστούν πανεπιστήμια.

(αμοιβαίος ο γέλωτας...)

Ανώνυμος είπε...

Ta panepistimia me ta opoia synergazeste einai amfivolou poiotitas kai oi kathigites sas den exoun phd. Sto reed oi kathigites exoun phd apo harvard kai yale. Parte kai eseis kathigites apo harvard synergasteite an thelete me kalytera panepistimia kai meta as anagnwrisoun ta ptyxia sas.

Ανώνυμος είπε...

To ti lene sta brettanika mesa gia ti poiotita spoudwn sto Teeside, Hertfordshire, Kingston ktl. me ta opoia synergazeste den to sxoliasate kyria Velliou.

Maria Velliou είπε...

Όχι, αλλά σχολιάστε μου εσείς το γιατί το Τ.Ε.Ι. Πειραιά υπερηφάνως διαφημίζει δύο μετατπυχιακά προγράμματα που λειτουργεί σε συνεργασία με το Kingston, τα οποία μάλιστα, όπως λέει, έχουν εγκριθεί κι από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας! (καταχώρηση στην 4η σελίδα της εφημερίδας Athens Voice, 22-5-2008).

darthiir the abban:
"Και ναι, αυτό ακριβώς περιμένουν όλα τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών: Να ονομαστούν πανεπιστήμια."

Χμμμ...Μάλλον θα είστε ψυχαναλυτής, αγαπητέ!

Ανώνυμος είπε...

κωστα οπως ειπε και ο ανωνυμος, τα κολλεγια που αναφερεις ειναι ΚΟΛΛΕΓΙΑ και οχι πανεπιστημια. Εχουν ως σκοπο μονο την διδασκαλια και οχι την ερευνα, απο μονα τους εχουν θεσει τον εαυτο τους στην κατηγορια που ανηκουν. Αρα ενα πανεπιστημιο σημαινει απο ερευνα. Εξ ου βεβαια και το γεγονος οτι οι δεικτες αξιολογησης καταρτιζονται με βαση το ερευνητικο παραγομενο.
Απο την αλλη Κολλεγια που συνεργαζονται με ξενα Πανεπιστημια ειναι ενα περιεργο πραγμα. Επι της αρχης δεν ειμαι κατα στο να αναγνωριζονται τα πτυχια απο ξενα πανεπιστημια που αποκτουνται στην Ελλαδα, ουτως η αλλως τα πτυχια αυτα δεν παραγουν επιστημονες. Αυτο που θα απαιτουσα ειναι απο κοινου ελεγχος των εν Ελλαδι σπουδων με την εν Ελλαδι αρμοδια αρχη πιστοποιησης με την Βρεττανικη. Το ΑΛΜΠΑ ειναι κατι τυπου INSEAD, IMD klp τα οποια δεν διαφημιζονται ως Πανεπιστημια.

libertarian είπε...

sardanapale κολλάς σε λεπτομέρειες όπως σου είπα και πριν, το 98% των φοιτητών που αποφοιτεί από τα Κρατικά πανεπιστήμια δεν έχει σχέση με έρευνα. Δλδ αυτοί δεν πρέπει να λένε ότι τελείωσαν το πανεπιστήμιο ή το γεγονός ότι πχ οι συμφοιτητές τους Γιώργος και Γιάννης κάνουν έρευνα τους καθιστά απόφοιτους πανεπιστημίου;

Αν δικαιούται το 98% των απόφοιτων των κρατικών να λέει ότι είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου επειδή σε κάποιο κτήριο κάνει έρευνα ο Γιώργος και ο Γιάννης τότε δικαιούται και ο Αλέκος που αποφοίτησε από ένα ιδιωτικό που συνεργάζεται με ένα ξένο πανεπιστήμιο και εφαρμόζει το πρόγραμμα σπουδών του.

Abban Πρόσεξε μην πάθεις τπτ από την πολύ επιστήμη... κάποιος άλλος μάλλον έχει κόμπλεξ :Ρ

Ανώνυμος είπε...

libertatian to 100% twn apofoitwn proptyxiakwn programmatwn panepistimiwn den exei sxesi me ereyna. To 100% twn didaskontwn tous omws exei sxesi! To an kapoio idryma onomazetai panepistimio h oxi den syndeetai me to an oi proptyxiakoi foitites kanoun kati ereynitiko (ex orismou den kanoun!). Exei sxesi me to an aytoi pou tous didaskoun einai energoi ereynites h oxi!

Ανώνυμος είπε...

Na prosthesw o'ti oi kaloi ereynites katanooun se megalo vathos tin epistimh tin opoia didaskoun. Gnwrizoun tous periorismous ths kai vriskontai se epafi me tis teleytaies exelixeis tis. Diathetoun diladi to proapaitoumeno wste na ginoun kaloi panepistimiakoi daskaloi.

Gia emena kanontas kapoios didaktoriko vlepei tin epistimi na xegymnwnetai mprosta tou. Vlepei tis atelies tis, pou ws tote itan kalymenes apo to peplo tis agnoias tou, kai prospathei na tis exalipsei. Ws kapoia stigmi (proptyxiakes spoudes?) oloi mas thewrousame tin epistimi ws kati to idaniko, to teleio. Thewrousame oti ayta pou vriskontai sta vivlia mas apoteloun ti lysi gia ola ta problimata tis epistimis mas. Gia ayto kai gia emena einai exairetika epikindyno atoma exaitias tis ereynitikis tous agnoias na didaskoun me tropo dogmatiko tin epistimh.

Ανώνυμος είπε...

Το δίπλωμα, η διπλωματική εργασία δεν είναι έρευνα?

Υπάρχουν πτυχιούχοι πανεπιστημίου χωρίς δίπλωμα?

Ανώνυμος είπε...

"Το δίπλωμα, η διπλωματική εργασία δεν είναι έρευνα? "

Oxi! Syllogi pliroforiwn einai

Maria Velliou είπε...

Τι λέεμ βρε παιδιά πάλι, το αυτονόητο. ΟΛΟΙ όσοι διδάσκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλουν να είναι ενεργοί ερευνητές (άντε, να εξαιρέσουμε κάποιους βοηθούς και τεχνικούς εργαστηρίων).
Η διαφορά είναι στο επίπεδο και στην ποιότητα της έρευνας, καθώς και στο πόση από αυτή παράγεται στα πλαίσια του ιδρύματος.
Εκεί ήταν και η αντίρρηση μου για το ALBA πριν: μπορεί η ερευνητική δραστηριότητα κάποιων καθηγητών να είναι αξιοσημείωτη, αυτή όμως προϋπήρχε ή διενεργείται εκτός του κολεγίου, μέσα από άλλες συνεργασίες τους. Η έρευνα που παρουσιάζει το κολέγιο ως δική του (βλ. projects) είναι χαμηλού επιπέδου.
Λέμε ότι ένα ττριτοβάθμιο ιδρυμα έχει αξιοσημείωτη ερευνητική δραστηριότητα όταν αυτή γίνεται στους κόλπους του, όχι όταν οι καθηγητές του έκαναν έρευνα στο παρελθόν ή κάνουν έρευνα αλλού!

Αν εμφανίσω τις δραστηριότητες των καθηγητών του κολεγίου μου, που ειδικεύεται στο Art & Design, το κολέγιο μου θα θεωρηθεί πολύ καλύτερο από όλες τις ανώτατες σχολές Καλών Τεχνών της χώρας μας και από πάμπολλες του εξωτερικού.
Δεν είναι έτσι, όμως, διότι ελάχιστη από την έρευνα αυτή παράγεται στο κολέγιο μου ή χρηματοδοτείται από αυτό. Άρα, δεν μπορώ αν ονομαστώ ερευνητικό πανεπιστήμιο. Είμαι απλά ένα καλό τριτοβάθμιο κολέγιο, που επιλέγει πολύ καλούς καθηγητές, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση που παρέχω.
Πάντως, είμαι περήφανη για τα ερευνητικά projects των μεταπτυχιακών, κυρίως, φοιτητών μου, τα οποία, χωρ΄ςι να αγνοούν την αγορά, έχουν υψηλό ακαδημαϊκό χαρακτήρα και δεν υπηρετούν συγκεκριμένες, προαποφασισμένες ανάγκες επιχειρήσεων! Να ένα καλό του να συνεργάζεσαι με πανεπιστήμιο και να ελέγχεσαι κάθε χρόνο από εξωτερικούς εξεταστές που πράγματι ανήκουν, στην πελιοψηφία τους, σε κορυφαία ιδρύματα της βρετανίας, όσον αφορά τον αντίστοιχο τομέα.

@ Ανώνυμε, έχεις προσωπική άποψη για την έρευνα και το πως βιώνει κανείς τη διαδικασία της γνώσης, που είναι υποκειμενική. Αλίμονο αν περιμένει κανείς το επίπεδο του διδακτορικού για να αμφισβητήσει την επιστήμη του. Ήδη από τα υψηλά επίπεδα των προπτυχιακών σπουδών δίδονται τέτοια hints, ενώ το Master είναι το κατ' εξοχήν επίπεδο όπου κάποιος ασκείται στο να το κάνει αυτό. Το διδακτορικό δεν είναι για να μάθεις να αμφισβητείς, αυτό το έχεις ήδη μάθει στο Master, είναι για να παραγάγεις νέα γνώση.
Όσο για την έρευνα, αυτή έχει διάφορα επίπεδα και ο φοιτητής εισάγεται σ' αυτήν από το πρώτο έτος σπουδών και προχωρά σταδιακά.
Τουλάχιστον αυτό ισχύει για όλα τα προγράμματα των βρετανικών Α.Ε.Ι., οπουδήποτε κι αν γίνονται. Στα ελληνικά Α.Ε.Ι., βέβαια, οι προπτυχιακοί φοιτητές σπάνια κάνουν έρευνα-σε ελάχιστα τμήματα.
Μια σωστή διπλωματική εργασία δεν είναι απλή συλλογή πληροφοριών-που από μόνη της είναι μια μορφή έρευνας. Προϋποθέτει την κριτική αξιολόγηση και σύνθεση των πληροφοριών, τουλάχιστον, για να γίνει αποδεκτή.
Αλλά, είπαμε: για τα περισσότερα ελληνικά Α.Ε.Ι. αυτά είναι ψιλά γράμματα, αφού δεν έχουν καν διπλωματικές εργασίες.

Ανώνυμος είπε...

Maria mallon den gnwrizeis ti esti epistimonikh ereyna! Mallon epeidi asxoleisai me to sxedio pou DEN einai epistimh. Sou proteinw na diavaseis Kuhn kai Popper kai ta leme

Unknown είπε...

λιβερταριαν, διαφωνώ και με το «δικαίωμα» του 98% των φοιτητών των κρατικών να θέλει να πάρει μόνο απλή επαγγελματική κατάρτιση και να ονομαστεί «επιστήμονας». Το θέμα είναι ότι το κρατικό δίνει πολύ περισσότερα από αυτή, ενώ το ιδιωτικό όχι. Νομίζω ότι έχει γίνει σαφές σε ανώτερο σχόλιό μου, αν και μάλλον παραμένετε προσκολλημένοι στο να μετονομάσετε τους μπακάληδες σε επιστήμονες. Το γεγονός ότι η αγορά ζητά λακέδες ουδόλως σημαίνει ότι θα τους παρέχουμε. Εγώ προτιμώ να της προσφέρω επαναστάτες με γνώσεις, ικανούς να την καθορίσουν, όχι λακέδες με απλές εξυπηρετητικές ικανότητες. Τους δεύτερους ουδέποτε θα τους κατέτασσα στην κλάση των επιστημόνων, ούτε είμαι σύμφωνος με την ύπαρξή τους. (Επαναστάτες έγραψα, όχι καταληψίες ή αναρχικούς, το διευκρινίζω γιατί έχω παρατηρήσει πως ο κόσμος διαβάζει αυτό που θέλει, όχι αυτό που είναι πίσω από τις λέξεις – πρόβλημα της παιδείας του ατομισμού και των ανώτερων των είναι θέλω και αυτό δίχως άλλο). Η παιδεία και η επιστήμη είναι αυτό που πρέπει να είναι και όχι όπως η οποιαδήποτε αγορά ή φατρία θέλει να είναι.

Και ψυχαναλυτής σίγουρα δεν είμαι, απλά γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει (και όχι απλά λέγεται) στον τομέα μου…

Ανώνυμος είπε...

maria veliou fadazomai oti douleveis stin akto kalo einai na leme pou douleuoume kai na min afinoume grizes zones den einai kai polles oi sxoles art design stin ellada. Alitheia ta paidia pou teleionoun fine art stin akto ti kanoun stin zoi tous . Kukloforo xronia ston eikastiko xoro exo gnorisei mono ena paidi pou simmetixe se kapies ektheseis oi alloi ti eginan? gai pio ereunitiko epipedo milame otan to output ton apofoiton tou stin agora einai 0 . Pos einai kaliteri
apo tin talaipori kalon texnon tis athinas ? paparia loipon aplos kapioi kanoun propaganda legodas katafora psemata gia gegonota kai katastaseis

gm2263 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
gm2263 είπε...

Παιδιά, βλέπω πως η συζήτηση ανακυκλώνεται χωρίς νόημα.

Ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι η Ελλάδα, πολλά πράγματα είναι στρεβλά και δεν επισημαίνονται.

Τι να τα κάνω εγώ τα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα με τις περγαμηνές και τους βαρβάτους καθηγητές όταν αυτό που εισπράττω κάθε φορά είναι βρωμιά, καταστροφές, καταλήψεις και ιδεολογική τρομοκρατία;

Έχω κάθε δικαίωμα σαν απλός πολίτης να υποθέσω ότι ακόμα και εάν γίνεται (που γίνεται) σοβαρό έργο σε πολλά αυτό αυτά, αυτό αποτελεί μια μη σταθερή (erratic) κατάσταση και ως προς την ποιότητα την οποία κανείς δεν ελέγχει και αξιολογεί, αλλά και ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν αποτελεί προϊόν μιας συγκεκριμένης εκπαιδευτικής φιλοσοφίας και ιδεολογίας ούτε φυσικά μιας στοχευμένης στρατηγικής δράσης των κρατικών ιδρυμάτων αλλά εκπορεύεται από το φιλότιμο μεμονωμένων προσπαθειών μικρών πυρήνων καθηγητών και σπουδαστών οι οποίοι μέσα σε ένα καθεστώς σήψης, διαφθοράς αδιαφάνειας και υπόπτων συναλλαγών υπηρετούν με αντίξοες συνθήκες και με περίσσιο φιλότιμο την επιστήμη τους

Και από την άλλη, καλά όλα αυτά με τα "κολέγια" αλλά οι εντός αγοράς επαΐοντες γνωρίζουν ότι ακριβώς λόγω του ότι το κράτος ακολουθεί τη στρουθοκαμηλική τακτική που ακολουθεί, αφ' ενός μεν η ίδια η αγορά δεν έχει εξελιχθεί όσο θα έπρεπε, αφ' ετέρου εκτός από δυο-τρία καλά σχολεία (και το Deree EINAI ένα από αυτά, αλλά αυτό οφείλεται ΚΑΙ στις καταβολές του, δεν ανήκει δηλαδή σε ιδιώτη σχολάρχη αλλά ελέγχεται από Board of Trustees), πολλά από τα υπόλοιπα απλά πάσχουν. Πάσχουν από ελλιπείς υποδομές (δανειστική βιβλιοθήκη με full-time βιβλιοθηκάριο, καθηγητές πλήρους απασχόλησης και όχι τακτικούς αλλά αυταπασχολούμενους με μπλοκάκια και τα συναφή), μικρή και όχι "κρίσιμη μάζα" σπουδαστών ανά ίδρυμα (πόσα από αυτά έχουν έστω και 1000 σπουδαστές στα πανεπιστημιακά τους προγράμματα; 500; ) που θα επέτρεπε την ανάπτυξη των παραπάνω μέσω οικονομιών κλίμακας, αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις (όπου, μεγάλη πλάκα, το parent university εμφανίζεται να είναι με γρασίδια και σε ένα απίστευτου κάλλους περιβάλλον στην μπροσούρα του Ελληνικού παραρτήματος αλλά οι εν Ελλάδι σπουδαστές του παραρτήματος πολλές φορές βιώνουν την κόλαση της Κάνιγγος και της Χαλκοκονδύλη).

Αλλά ας μην ετοιμάζουν τα νυχάκια τους οι υπερασπιστές της κρατικοδίαιτης οπισθοδρόμησης διότι αν και όταν γίνουν "μη κρατικά" πανεπιστήμια θα γίνει ότι έγινε και με το "the mall" στο χώρο του λιανεμπορίου, και ότι έγινε στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τα νέα (και παλιά) εκπαιδευτήρια τα οποία έχουν ολόκληρα campuses στα Μεσόγεια.

Θα την σαρώσουν την αγορά κάποιοι μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες, τα κρατικά σε πολλές περιπτώσεις θα τα βρουν δύσκολα αλλά αυτά που θα δυσκολευτούν περισσότερο θα είναι τα μικρά κολέγια του κέντρου τα οποία αν δεν αναβαθμιστούν (και ενδεχόμενα συνασπιστούν όσο και αν δεν το θέλουν κάποιοι επιχειρηματίες τους) θα έχουν πολλά προβλήματα εφόσον το Χ νέο πανεπιστήμιο με τα 300 στρέμματα στην Κάντζα ΚΑΙ PhD's θα έχει (αυτά που φοβούνται μην… επαναπατριστούν ορισμένοι –όχι όλοι- κρατικοδίαιτοι, κομπλεξικοί και στο απυρόβλητο ευρισκόμενοι λόγω μη αξιολόγησης Έλληνες καθηγητές και καταδείξουν την επιστημονική τους γύμνια), αλλά και γρασίδια, βιβλιοθήκες, καθαρό ακαδημαϊκό περιβάλλον και κυρίως θετικότητα απέναντι στη μόρφωση και ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια διδασκόντων και διδασκομένων, πράγματα δηλαδή που τα βλέπουμε μόνο… στα έργα και όχι στα κρατικά πανεπιστήμια-στάβλους (τουλάχιστον στα κολέγια γίνεται μάθημα και πολλές φορές πολύ καλό για να τα λέμε όλα).

Πολλοί λένε ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Πιθανόν. Θα ήμασταν τυφλοί όμως αν δεν βλέπαμε ότι ο κόσμος θέλει αλλαγές ΚΑΙ στο χώρο της παιδείας και ότι τα ερείσματα αυτής της ανώμαλης και στρεβλής κατάστασης των τελευταίων δεκαετιών καταρρέουν στη συνείδηση του κόσμου.

Γι' αυτό και ας προετοιμαστούμε. Άπαντες.

Maria Velliou είπε...

gm2263, καλά τα λες σε γενικές γραμμές αλλά με τα γρασίδια διαφωνώ. Πολλά πανεπιστήμια και πανεπιστημιακά κολέγια βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων και κάποια από αυτά είναι απ' τα καλύτερα.
Κι η Νομική Αθήνας στη Σόλωνος είναι και κανείς δεν πιστεύει ότι θ' αναβαθμιστεί αν φύγει από κει. Πρόσφατα επισκέφτηκα το Parsons στη Ν. Υόρκη και δεν το βρήκα σε καλύτερη μοίρα κτηριακά από εμάς.

spk: Ναι στον ΑΚΤΟ δουλεύω, τι γκρίζες ζώνες μου λέτε, έχετε δει ελέφαντα να κρύβεται πίσω από παπαρούνα; Το είπα πριν πως γράφω επώνυμα γι' αυτό το λόγο για αν μπορεί καθένας πανεύκολα απ' το internet να δει ποια είμαι. Να διαβάζετε ολοκληρωμένα.
Το τμημα Fine Arts του ΑΚΤΟ είναι το μικρότερο τμήμα της σχολής και λειτουργεί ΄12 χρόνια, άρα σχετικά καινούριο (ο ΑΚΤΟ είναι από το '71). Οι απόφοιτοι του, κάνουν ό,τι κάνει και το 98% των αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ.: διδάσκουν σχέδιο και ζωγραφική (ιδιωτικά, αφού δεν μπορούν να διοριστούν σε δημόσια σχολεία), ασχολούνται ως επί το πλείστον με εφαρμογές , όπως διακοσμητική, εικονογράφιση, ζωγραφική σε τοίχους, ζωγραφίζουν κατά παραγγελία, δημιουργούν μικροαντικείμενα, εκθέτουν κάποιοι αραιά και που, πρόσφατα άκουσα για κάποιον που έχει δικό του εικαστικό εργαστήριο, αυτά κάνουν. Κάποιοι έκαναν Master στο εξωτερικό αμέσως μετά τον ΑΚΤΟ. ό,τι κάνει και το 98% των αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ., ή μήπως θα έπρεπε να πω το 99,9%;
Δεν είπα ότι το τμήμα Fine Arts του ΑΚΤΟ είναι καλύτερο από την Α.Σ.Κ.Τ., είπα ότι με βάση κάποιο κριτήριο που αναφέρθηκε προηγούμενα και το οποίο, όπως έγραψα, θεωρώ λανθασμένο, θα έβγαινε ο ΑΚΤΟ πολύ καλύτερος από την Α.Σ.Κ.Τ.. Ξαναδιαβάστε τι έγραψα ακριβώς.
Παρ' όλ' αυτά, πιστεύω ότι στα τρία χρόνια σπουδών που έχουμε κάνουμε εξαιρετική δουλειά, χάρη στους καθηγητές που έχουμε-αν ασχολείστε με τα εικαστικά, σίγουρα τους γνωρίζετε.
Ο εξωτερικός μας εξεταστής Stephen Williams, καθηγητής σε δύο από τα κολέγια του London Institute, γράφει στην περσινή του αναφορά: "This year I have visited 3 B.A. Fine Art courses' final shows offered by London institutions which kept me informed as to an overall view of the current standard of students' work at this level. The AKTO students' work were clearly comparable and of similar variable quality to those students studying in the UK. Και πιο κάτω: "Two installation works (out of a total of five!) were particularly impressive, one student being awarded a 1st in the final exam. Their final year work exhibited showed a diverse and thorough approach to areas of research and delivery."
Σας προσκαλώ με χαρά όλους στην ετήσια έκθεση των σπουδαστών του τμήματος, η οποία θα εγκαινιαστεί τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου στο κτήριο μας της οδού Καποδιστρίου 36 στην Αθήνα. Ακριβής ημερομηνία των εγκαινίων θα ανακοινωθεί στο site μας, αλλά μπορεί να σταλεί και πρόσκληση σε όποιον μου στείλει mail. Θα χαρώ να σας δω και να τα πούμε εκεί.

Τι εννοείτε, πάντως, με τον όρο "αγορά" στο χώρο των εικαστικών, θα ήταν ενδιαφέρον να μας εξηγούσατε.

(κι εσύ βρε ανώνυμε με την αλαζονία σου πια! Αφού σου λέω ότι το πρώτο μου πτυχίο είναι φιλοσοφία, αναγκαστικά διάβασα Popper και εξετάστηκα ως προπτυχιακή. Αλλά άλλο η επιστημονική έρευνα που γίνεται από το επίπεδο του διδακτορικού και πάνω κι άλλο να λες ότι πριν απ' αυτό δεν γίνεται καμία έρευνα. Αν εγώ δεν ξέρω από επιστήμη, εσύ δεν ξέρεις από εκπαίδευση! Διάβασε τα level descriptors του qualifications' framework, όπου περιγράφεται σαφώς το πως ο φοιτητής εισάγεται σε ερευνητικές μεθόδους και διαδικασίες από το πρώοτ έτος, σταδιακά. Και όταν κάνεις μια γενική συζήτηση, μην έχεις υπ ' όψιν σου μόνο το δικό σου τομέα, το δικό σου παράδειγμα, τη δική σου αντίληψη για τα πράγματα.)

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω για τον χωρο των τεχνων αλλα για τις αλλες επιστημες η προπτυχιακη διπλωματικη εργασια δεν ειναι ερευνα. Ερευνα οριζουμε την πρωτοτυπη και μοναδικη εργασια η οποια λυνει ενα υπαρχον προβλημα η/και θετει ενα νεο. Η διπλωματικη προπτυχιακη εργασια ειναι συλλογη πληροφοριων.
Οι μεταπτυχιακες σπουδες ειναι σπουδες ειδικευσης, δεν ειναι σπουδες "αμφιβολιας". Παραδειγμα ειναι οι μαθητες που επεβλεπα για την εκπονιση εργασιας σε σεμιναριο. Το πρωτο πραγμα που αρχισα να τα ρωταω ειναι πως θα κανεις το ενα η το αλλο. Σε καποια απαντησαν λαθος αγνοωντας την up to date βιβλιογραφια κατι απολυτα φυσιολογικο.

Ανώνυμος είπε...

Ekanes diplwmatikh se Popper kai den katalaves ti einai epistimonikh ereyna? Min sygxeeis to ti onomazoume sti kathomiloumeni ereyna me tin epistimonikh ereyna. Xaraktiristiko tis deyteris einai h epistimonikh methodos me skopo, opws eipe kai o sardanapalos, tis apoktisi kainourias gnwsis h tin aposfalmatwsi kai oloklirwsi tis yparxousas. Ayto DEN einai kati pou ginetai apo proptyxiakous foitites!

Se sxesi me to tei pou anaferthikes den me endiaferei kai poly to ti kanoun. Aytoi den diafimizountai ws kati pou den einai. An sinomilousa me ton proedro tou tei paratayta tha ton rwtousa gia poio logo synergazontai me amfivolou poiotitas idrymata. Twra omws milaw me esena kai den mou dineis peistikes apantiseis.

S.A.K είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αν εμφανίσω τις δραστηριότητες των καθηγητών του κολεγίου μου, που ειδικεύεται στο Art & Design, το κολέγιο μου θα θεωρηθεί πολύ καλύτερο από όλες τις ανώτατες σχολές Καλών Τεχνών της χώρας μας
και από πάμπολλες του εξωτερικού. milas sugekrimena gia sxoles kalon texnon pou stin ellada simmenoun kati poly sigekrimeno ara me emmeso tropo lees pos eistai kalyteroi. pion kathigiton sto site sas den anaferete oute ena onoma kathigiti
pies sxoles sto eksoteriko dieuthinsis kai onomata parakalo.
Profanos kai uparxei agora tis texnis gallery ,art fair ,klp . pou einai oi apofoitoi tou akto ekei gaiti einai anuparktoi.Aplos giati to epipedo tous einai pollu xamilo toulaxiston se sxesei me ton dimosio adagonismo tis askt. Giati sta ma tonivy league tis agglias sti texni slade chelsea goldsmiths
den yaprxei apofitos tou akto oute gai deigma eno aditheta brisko apofoitous ellinikon dimosion panepistimion esto kai ligous. Exete egatstaseis paromies me to pratt mas douleleue kura mou bibliothiki akto 11000 bibliothiki pratt 200.0000 eleos
exoume diladi ena panepistimio me egatastaseis efamiles tou pratt kai erunites kaliterous apo polla panepistimia stin stin europi kai den to eixame parei xabarei. Den amfisvito oti akto exei kai kalous kathigites kai exei bgalei kai kallous spoudastes alla re paidia na tin sigrinoume meta top idrumata
tou eksoterikou einai asteio .

ps1 i akto einai kerdoskopiki ara ta lefta pane stis tsepes kapion oute funds oute endowmwnts oute altrouismoi

ps2 oi pripotheseis egrafis
Στον ΑΚΤΟ γίνονται δεκτοί και εγγράφονται απόφοιτοι Λυκείου. Είναι δυνατό να εγγραφεί κάποιος χωρίς απολυτήριο Λυκείου, ως εξαιρετικό ταλέντο μετά από συνέντευξη και επίδειξη φακέλου εργασιών, έπειτα από εισήγηση του Διευθυντή του κλάδου και την έγκριση της Διεύθυνσης Σπουδών. Σε καμμιά περίπτωση όμως δε γίνονται δεκτοί υποψήφιοι σπουδαστές που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν ολοκληρώσει την 9ετή στοιχειώδη εκπαίδευση. Ανώτατο όριο ηλικίας για την εγγραφή δεν υπάρχει
kamia sxesei me kalon texnon pratt klp baste skuloi aleste lefta lefta lefta

Ανώνυμος είπε...

gm223

το Χ πανεπιστημιο στην Καντζα ειναι Χ δηλαδη αγνωστο. Το σιγουρο ειναι πως το Γιεηλ το εχει αποκλεισει να ανοιξει παραρτημα κλπ. Μια στρατηγικη των ΜΙΤ, Γιεηλ κλπ ειναι να συνεργαζονται με τα εντοπια καλα ιδρυματα. Παραδειγμα φερνω την φαρμακευτικη σχολη της Βιεννης απο την οποια το ΜΙΤ ζηταει συνεργασια λογω πολυ υψηλου επιπεδου της. Μια τετοια συνεργασια μεταξυ ΑΕΙ Ελληνικων και ξενων ειναι κατι που εγω θα εβλεπα ως φοβερα 8ετικο βημα και οχι να αναγνωριζουμε το "ΑΕΙ" καθε τυχαρπαστου.
Επισης ας ορισουμε λιγο το πανεπιστημιο, τι πρεπει να εχει δηλαδη. Ενα Πανεπιστημιο οφειλει να εχει τμημα Θετικων Επιστημων, Κοινωνικων Επιστημων, Γεωτεχνικους, Ιατρικη και Φαρμακευτικη σχολη και ενδεχομενως Πολυτεχνειο. Μπορουμε να αναλογιστουμε το κοστος μιας τετοιας επενδυσης? Τουλαχιστον θα χρειαζονταν 700-800 στρεμματα γης για ενα σοβαρο campus (1000 ειναι το μεγε8ος παρκου Αντωνη Τριτση στο Ιλιο), κτηριακες υποδομες (5οροφα κτηρια τουλαχιστον), προσωπικο συντηρησης του χωρου (κηπουροι, γεωπονοι, διοικητικοι υπαλληλοι κλπ). Γνωριζετε τις τιμες της γης στην Καντζα βαλτε τα νουμερα και βγαλτε τα διδακτρα τα οποια θα απαιτηθουν. Εχω την εντυπωση οτι με αυτα τα διδακτρα καποιος σπουδαζει στο Μαντισον του Γουισκονσιν, στο ΕΤΗ στην Ζυριχη, στην Βιεννη κλπ.

Maria Velliou είπε...

spk, είσαι ΤΟΣΟ άσχετος ή είσαι κακοήθης;
Ποιοί απόφοιτοι να βρεθούν στο art fair και στις μεγάλες γκαλερί;
Έχουεμ βγάλει 60 αποφοίτους όλους κι ολους σε 10 χρόνια απ' το Fine Art, σου είπα ότι είναι μικρό τμήμα, εκ των οποίων οι μεγαλύτεροι είναι γύρω στα τριάντα. Πόσους αποφοίτους της Α.Σ.Κ.Τ. ξέρεις που στα τριάντα τους εκθέτουν στα Art fairs και στις μεγάλεςγκαλερί; Και πόσοι ζουν μόνο απ' αυτό, όχι στα τρίαντα μόνο, αλλά και αργότερα, σε όλη τη ζωή τους;
Κι ας βγάζει η Α.Σ.Κ.Τ. 100 αποφοίτους το χρόνο περίπου, εχονταςκαι πέντε χρόνια σπουδών. Το 99,9 των αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. κάνει ό,τι κάνουν κι οι δικοί μας-με τη διαφορά ότι οι της Α.Σ.Κ.Τ διορίζονται και σε δημόσια δημοτικα΄και γυμνάσια.

Την ερχόμενη εβδομάδα που θα γυρίσω στο γραφείο, πρόθυμα θα σου στείλω τα ονόματα των αγγλικών πανεπιστημίων που έχουν δεχθεί αποφοίτους μας σε Μ.Α. ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ μετά τις σπουδές και όχι μετά από κάποια χρόνια εκθεσιακης δραστηριότητας, για να ενημερωθείς.
Τέλος, εάν δεν είσαι κακοήθης, γιατί απομονώνεις μεμονωμένα αποσπάσματα από προηγούμενα σημειώματα μου, αποδίδοντας μου προθέσεις που δεν έχω, αντί να παραθέσεις το συνολικό κείμενο, ώστε να φανεί τι λέω και σε ποιό προηγούμενο σχόλιο απαντώ;
(π.χ. κτήρια, αναφέρθηκα στο κτήριο του Parsons που είναι κτήριο γραφείων στο κέντρο της πόλης όπως τα δικά μας, όχι στη βιβλιοθήκη του και 2ο π.χ., δραστηριότητες καθηγητών , διάβασε ακριβως τι γράφω και σε τι απαντώ).

Προϋποθέσεις εισαγωγής: στον ΑΚΤΟ, οι απόφοιτοι λυκείου παιρνούν πρώτα από ένα προπαρασκευαστικό έτος, ενώ στο τμήμα Fine Arts εισάγονται με portfolio.

"Λεφτά, λεφτά, λεφτά", λες.
Ψέματα, ψέματα και σοφιστείες", σου λέω εγώ.

Γιατί δεν έρχεσαι να δεις την έκθεση μας σε ένα μήνα περίπου; Τόσο εγώ όσο και οι καθηγητές των παιδιών, Νίκςο Ναυρίδης, Κατερίνα Αποστολίδου, Τάσος Μισούρας, Νίκςο Κασκούρας κ.α., θα σε περιμένουμε με χαρά.

Ανώνυμος είπε...

Sardanapale poly syntiritiko ypologisismo twn didaktrwn problepeis. Egw thewrw oti gia na epiviwsei ena panepistimio pou diathetei iatrikes sxoles, sxoles mixanikwn kai thetikes epistimes (eidika fysikous kai ximikous) xreiazetai oxi mono didaktra epipedou stanford (dil. kalwn idiwtikwn panepistimiwn kai oxi epidotoumenwn dimosiwn opws to madison) alla kai analoges dwrees apo idiwtes! To kostos leitourgias ergastiriwn einai apagoreytiko. Den einai tyxaio o'ti idiwtika panepistimia opws ta perigrafeis leitourgoun mono stis hnwmenes politeies.

Maria Velliou είπε...

Υ.Γ.: Αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι τι έχετε, κακό της κεφαλής σας. Η έκθεση μας λειτουργεί κάθε καλοκαίρι κι είμαστε σ' όλα ανοικτοί. Κι η βιβλιοθήκη μας με τα book των διπλωματικών των αποφοίτων, στη διάθεση σας, ανά πάσα στιγμή.

Σαρδανάπαλε, παιζουμε με τις λέξεις, σε όλη τη βιβλιογραφία για την εκπαίδευση καθώς και σ' όλα τα κανονιστικά κείμενα για την εκπαίδευση, η λέξη "έρευνα" χρησιμοποιείται με τον τροπο που την χρησιμοποιώ εγώ και απλά δίνονται διευκρινίσεις για το επίπεδο και την ποιότητα της έρευνας που εννοείται κάθε φορά.

Ναώνυμε, για να πειστείς πρέπει και να ακούς. Άλλη φορά θα τα πουμε.

Ανώνυμος είπε...

8a mas trelanei h kyria tou Akto! Apo to an ginetai epistimonikh ereyna stis sxoles den xekinisame? Ti mas noiazei emas an oi mathites sas kanoun kapoia sxedia ta opoia eseis ta thewreite ws "ereynes"?

Epistimonikh ereyna ginetai apo tous kathigites sas kyria Belliou? An nai parakalw episynapste references apo epistimonika journals twn kathigitwn sas. An oxi paradeixteite oti den ginetai na teleiwnoume epitelous

Ανώνυμος είπε...

Μαρια Βελλιου

ακομα και αν δεχτουμε τον ορισμο που δινει η βιβλιογραφια, η προπτυχιακη διπλωματικη ειναι χαμηλου επιπεδου ερευνα.
Ανωνυμε αναφερω το Μαντισον ως κατω φραγμα των απαιτουμενων διδακτρων. Οντως θεωρω πως κατα πασα πιθανοτητα ενα πανεπιστημο (με βαση τον ορισμο που δινω, δηλαδη ιατρικη σχολη, σχολη θετικων, grad schools κλπ) ιδιωτικο κερδοσκοπικο η μη θα ζητησει κοντα στα 15-20.000 ευρω ετησιως

Ανώνυμος είπε...

Katalavainw oti eseis h idia den eiste ereynitria kai gia ayto dyskoleyeste na katanoisete orismenes ennoies. Apo o'ti fantazomai apla etyxe na klironomisete mia epixeirisi tin opoia twra prospatheite na dioikisete. Gia ayto kai ta vlepete ola toso aploika.

Den lew oti den kanete kala tin douleia sas. Den eimai se thesi egw na krinw ti eidous sxediastes vgazete. Alla min prospoieiste oti eiste kati allo apo ayto pou eiste!

Maria Velliou είπε...

Ξέρετε γιατί επιμένω τόσο να τονίζω ότι στα καλά πανεπιστήμια οι φοιτητές εισάγονται από πολυ νωρίς, αν όχι στην έρευνα με την αυστηρή έννοια που την ορίζετε εσείς, πάντως σε ερευνητικές διαδικασίες και μεθόδους;
Διότι φοβούμαι ότι απόλυτες διατυπώσεις του στυλ "οι προπτυχιακοί δεν κάνουν έρευνα", όσο κι αν καταλαβαίνω πως τις εννοείτε, όπως ακούγονται δίνουν άλλοθι σε όσα ελληνικά κρατικά Α.Ε.Ι. περιορίζονται να εθίζουν τους φοιτητές τους στην απομνημόνευση.
Κατά τα άλλα, δεν διαφωνώ ΚΑΘΟΛΟΥ επί της ουσίας μ' αυτά που λέτε σχετικά.
Μια μικροένσταση για το Master,Σαρδανάπαλε. Αντιγράφω από το Level Descriptor του Qualifications framework: "Masters degrees are awarded to students who have demonstrated i)a systematic understanding of knowledge and a critical awareness of current problems and/or new insights, much of which is at, or informed by, the forefront of their academic descipline, field of study, or area of professional practice
ii) a comprehensive understanding of tehniques applicable to their own research or advanced scholarship
iii)originality in the application of knowledge, together with a practical understanding of how established techniques of research and enquiry are used to create and interpret knowledge in the discipline iv)conceptual understanding that enables the student to evaluate critically current research and advanced scholarship in the discipline, as well as to evaluate methodologies and develop critiques of them and where appropriate, to propose new hypotheses."
Ανώνυμε, εσύ έχεις πρόβλημα προσωπικό παντως.
Εγώ ξέρω καλά τι είμαι: πριν η πάνω από κάποια που κληρονόμησε -εν μέρει-μια επιχείρηση, είμαι επιστημονας, που εφαρμόζει σ' αυτήν την επιχείρηση και όχι μόνο, αυτ΄απου έμαθε στις προπτυχιακές της και μεταπτυχιακές της σπουδές. Και δεν θα πάψω να είμαι επιστήμονας, πάνω απ' όλα, αν κάποια στιγμή πάψω να εργάζομαι στην επιχείρηση-κανείς δεν ξέρει..
Μήπως να πάψεις πρώτα εσύ να παριστάνεις τον θεωρητικό της επιστήμης, και να περιοριστείς στην έρευνα σου;

Ανώνυμος είπε...

Μαρια Βελλιου

πολυ σωστα το λετε. Στα καλα πανεπιστημια γινεται εισαγωγη στις ερευνητικες μεθοδους κλπ. Συμφνωνω απολυτα. Στα Ελληνικα ΑΕΙ δεν συμβαινει αυτο τελεια και παυλα, υπαρχει αηδιαστικη απομνημονευση.
Τωρα για τα Μαστερ θα μιλησω απο προσωπικη εμπειρια εχοντας βρεθει σε ενα απο τα καλυτερα μαστερ στην Ευρωπη στην Ελβετια. Το κοινο ενος μαστερ ειναι εξαιρετικα ανομοιογενες, προκειται για ανθρωπους απο διαφορετικα υποβαθρα οι οποιοι το θελουν κατα κυριο λογο για αλλαγη καριερας η εξειδικευση. Ελαχιστοι πανε σε διδακτορικα στη συνεχεια, εξ και πως στις ΗΠΑ ενα διδακτορικο προγραμμα σου δινει και μαστερ, ενω υπαρχουν ξεχωριστα μαστερ προγραμματα για εκεινους που εχουν σκοπο περισσοτερο να εργαστουν και οχι να γινουν ακαδημαικοι. Η εμπειρια μου δειχνει πως τα μαστερ λογω καθαρα του κοινου τους ενδιαφερονται να σου δωσουν μεγαλη ποσοτητα γνωσης εξειδικευμενη σε μικρο χρονικο διαστημα. Εκ των πραγματων η "επιστημονικη" αμφισβητηση λογω δομης ειναι καπως περιορισμενη. Αυτο σαν μια εμπειρικη παρατηρηση.
Σαφεστατα οι ατελειες των ΚΕΣ κλπ δεν δινουν αλλοθι στα Δημοσια ΑΕΙ

Chrysotheras είπε...

Η ουσία είναι μία...

Στη χώρα μας η δημόσια παιδεία δεν έχει πλέον τίποτα άλλο να προσφέρει (αφήστε τα περί "έρευνας" κλπ για άλλες εποχές ή άλλες χώρες) παρά περισσότερους υποψήφιους να στριμμώχνονται στο ΑΣΕΠ (εκτός βέβαια από τη κομματική πελατεία...) για "μια θέση στον ήλιο (κάνοντας τα "ειδικά φροντιστήρια" για το δημόσιο να τρίβουν τα χέρια τους...)
Η απελευθέρωση της παιδείας δεν χωραέι άλλη αναβολή.

Nievskii είπε...

Τα βρετανικά Α.Ε.Ι. είναι αυτόνομοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, που χρηματοδοτούνται από το κράτος με πολύ αυστηρά κριτήρια και εποπτεύονται από διαπανεπιστημιακά όργανα και από το βρετανικό υπουργειο παιδείας επίσης με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Ωραία, για όσους δεν ξέρουν τον ελληνικό νόμο να πω το εξής: Τα ελληνικά Α.Ε.Ι. είναι αυτόνομοι οργανισμοί, που χρηματοδοτούνται από το κράτος με πολύ αυστηρά κριτήρια και εποπτεύονται από το ελληνικό υπουργειο παιδείας επίσης με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Μια δεύτερη παρατήρηση για να μην ξεφεύγουμε από τα τωρινά. Το πρόβλημα με την ΕΕ δεν είναι η μη αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το πρόβλημα είναι η μη αναγνώριση ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Προσωπικά είμαι υπέρ της ύπαρξης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στην Ελλάδα οι προβλέψεις μου είναι ότι θα είναι μια τραγική αποτυχία. Ή όπως διάβασα κάπου: "το Χάρβαρντ ιδρύθηκε το 1639. Ας φτιάξουμε και εμείς ιδιωτικά πανεπιστήμια και σε 300 χρόνια θα δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας..."

Maria Velliou είπε...

Σαρδανάπαλε, δεν έχουν ατέλειες τα Ε.Ε.Σ. :))
(αστειεύομαι, αλλά σε βεβαιώ ότι το μέσο επίπεδο των Ε.Ε.Σ. που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια είναι ανώτερο από το μέσο επίπεδο των ελληνικών Α.Ε.Ι.. Και το λέει αυτό ένας άνρθωπος που εδώ και χρόνια συζητάει διαρκώς με ανθρώπους απ' όλο το φάσμα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές και καθηγητές από πολλά ιδρύματα, ιδιωτικά και δημόσια και όλους τους τομείς, και παρακολουθεί αρκετά συστηματικά τα τεκταινόμενα, όχι μόνο λόγω στενής επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά και λόγω γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος, μια που αυτό είναι το αντικείμενο μου).

Μα θα χαρώ να μας επισκεφθείτε, κι εσύ και κάθε άλλος καλοπροαίρετος, να δείτε πως δουλεύουμε και τη δουλειά των φοιτητών μας.

Nievskii, η διαφορά είναι ότι τα αγγλικά Α.Ε.Ι. δεν ιδρύονται από το κράτος κατά κανόνα. Τα ίδια, δεν αποδέχονται τον χαρακτηρισμό state university.
Κατά τα άλλα, σωστά τοποθετείς το ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά την απαισιοδοξία σου, όμως, για την προοπτική των ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρότι δεν με πολυαφορά το ζήτημα-εξειδικευμένο κολέγιο έχω, όχι πανεπιστήμιο-δεν συμφωνώ μαζί σου.
Πιστεύω, δηλαδή, ότι αν ιδιώτες αποφασίσουν να επενδύσουν, δεν έχουν λόγο να μην πετύχουν.
Ε, από κει και πέρα, είναι και ζήτημα θεσμικού πλαισίου. Ίσως βέβαια να είναι πιθανότερο να δημιουργηθούν και να επιτύχουν εξειδικευμένα τριτοβάθμια ινστιτούτα, παρά πανεπιστήμια. Από αυτή την άποψη, μπορεί να έχεις δίκιο.

Ανώνυμος είπε...

Προς όλους,

κάποιες επισημάνσεις που οφείλονται στο ότι κάποιοι σχολιαστές κρίνουν με βάση μόνο την εμπειρία στο δικό τους γνωστικό αντικείμενο.

1) Δεν κάνουν όλοι οι απόφοιτοι των Ελληνικών κρατικών πανεπιστημίων Διπλωματική εργασία. Π.χ. κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από όλους τους απόφοιτους οικονομικών επιστημών, λογιστικής, στατιστικής, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, πληροφορικής, και πολλών άλλων. Ίσως στο πολυτεχνείο κάτι τέτοι ισχύει αλλά όχι παντού.

2) Αν η έρευνα είναι το κριτήριο που κάνει κάποιο πανεπιστήμιο και όχι κολλέγιο τότε πολλά από τα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια δεν θα έπρεπε να ονομάζονται πανεπιστήμια. Ας μπει κάποιος και ασ δει τι δημοσιεύσεις κάνουν η μεγάλη πλειοψηφία των διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πελοπονήσου, κ.ο.κ. Πολύ μικρότερη από πολλά επωνομαζόμενα κολλέγια της Αμερικής.

3) Το αν ονομάζεται κάποιο κολλέγιο ή πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ έχει μικρή διαφορά καθώς τα πτυχία των μεν είναι ισότιμα με των δε.

4) Επί του τυπικού. Στις ΗΠΑ η λέξη κολλέγιο αναφέρεται ουσιαστικά στη σχολή. Πανεπιστήμιο είναι ένα ίδρυμα που έχει πολλά κολλέγια/σχολές (π.χ. τεχνών και επιστημών και νομική) υπό την αιγίδα του. Υπό αυτήν την έννοια το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κακώς μετονομάστηκαν από σχολές/κολλέγια (ΑΣΟΕΕ και ΑΣΒΣ) σε πανεπιστήμια.

4) Σωστά επισημάνθηκε ότι τα καλά κολλέγια στις ΗΠΑ έχουν καθηγητές με διδακτορικό επίσης από καλά πανεπιστήμια και με κάποιο (αν και μικρό) ερευνητικό έργο ενώ να ΚΕΣ δεν έχουν. Μήπως όμως τα ΚΕΣ υστερούν διότι, με βάση το παρόν νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχουν κίνητρο να το κάνουν? Αν υπήρχε η δυνατότητα εφ΄ όσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις να αναγνωριστούν φαντάζομαι ότι θα επένδυαν σε αντίστοιχο εργατικό δυναμικό.

5) Το διδακτορικό δεν είναι βέβαια απαιτούμενο για όλους τους κλάδους, όπως π.χ. στον κλάδο της Μαρίας. Ας πάει κανείς π.χ. στη σελίδα μιας από τις καλύτερες σχολές σχεδίου, το Rhode Island School of Design (RISD) και θα δει ότι οι καθηγητές έχουν M.A. Αυτό που μετράει για να προσληφθούν στο συγκεκριμένο τομέα είναι η δουλιά τους, το πορτφόλιό τους. Δε μπορεί λοιπόν να απαιτούμε οι διδάσκοντες στην ΑΚΤΟ να έχουν διδακτορικό.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι για την ΑΚΤΟ προς υπεράσπιση της Μαρίας.

Ο αδερφός μου τελείωσε την ΑΚΤΟ (βιομηχανικό σχέδιο) έκανε μεταπτυχιακά στο Goldsmiths College του University of London, και θεωρείται πολύ ικανός στο χώρο του (δούλεψε αρκετά χρόνια σε διαφημιστική εταιρία πολύ γνωστή στον Ελληνικό χώρο και μόλις ξεκίνησε δικό του ανεξάρτητο επάγγελμα). Το λάθος του, κατά τη γνώμη μου είναι ότι επέστρεψε στην Ελλάδα όπου οι προοπτικές στο συγκεκριμένο τομέα είναι περιορισμένες.

gm2263 είπε...

...και όχι μόνον στο συγκεκριμένο τομέα, δυστυχώς...

Ανώνυμος είπε...

Kwsta allo to colleges sti megali brettania (pou briskomai) kai allo to colleges stin Ameriki! Stin Ameriki simainei collegio pou den prosferei ereynitika programmata spoudwn (Ph.D, MPhil, DPhil ktl). Sti Brettania to collegiako einai systima organwsis orismenwn panepistimiwn (p.x. oxford, cambridge)

Ανώνυμος είπε...

Wikipedia gia Colleges

"In American English, the word, in contrast to its many and varied British meanings, often refers to liberal arts colleges that provide education primarily at the undergraduate level. It can also refer to schools which offer a vocational, business, engineering, or technical curriculum. The term can either refer to both a self-contained institution that has no graduate studies or to the undergraduate school of a full university (i.e., that also has a graduate school). In popular American usage, the word "college" is the generic term for any post-secondary undergraduate education."

Ανώνυμος είπε...

Gia to 4) na episimanw oti orismenoi sovaroi idiwtikoi foreis exoun idi kathigites me kala didaktorika (p.x. ALBA opws proeipa). Tin anagnwrisi twn ptyxiwm tin theloun kyriws aytoi pou proorizoun tous apofoitous tous gia to dimosio.

Ανώνυμος είπε...

epanechnikov

το τι λέει το Wikipedia δεν είναι πάντα 100% σωστό. Ως επίκουρος καθηγητής Αμερικανικού πανεπιστημίου επέτρεψέ μου να γνωρίζω τουλάχιστων τα τυπικά κριτήρια που πρέπει να υφίστανται για να είναι ένα ίδρυμα πανεπιστημιακό. Και αυτό είναι να έχει πάνω από ένα κολλέγια. Τα ίδρύματα που έχουν κολλέγιο μεταπτυχιακών σπουδών είναι πανεπιστήμια διότι έχουν τουλάχιστον δύο κολλέγια (για προπτυχιακές σπουδές και μεταπτυχιακές). Δεν είναι όμως κάθέ ίδρυμα που δίνει μεταπτυχιακό δίπλωμα πανεπιστήμιο.

Παράδειγμα, το Babson College (www.babson.edu) δίνει Master σε Business Administration (MBA) αλλά είναι κολλέγιο διότι ουσιαστικά είναι μια σχολή. Αντίθετα το Lawrence University (www.lawrence.edu) δεν προσφέρει δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών, απλά ονομάζεται πανεπιστήμιο διότι εκτώς από τη Σχολή Τεχών και Επιστημών (College of Arts and Sciences) έχει και σχολή μουσικών σπουδών (music conservatory). Πήγαινε στα links και δες.

Επίσης αν ψάξεις θα δεις ότι το ερευνητικό έργο των καθηγητών του Lawrence (αν και πανεπιστήμιο) υστερεί κατά πολύ αυτού των καθηγητών του Wellesley College (που είναι κολλέγιο και μάλιστα θηλέων αλλά ένα από τα πιο καλά και γνωστά κολλέγια).

Ανώνυμος είπε...

Nievskii me prolaves! Ti noima exei na kanoume anafora sto ti provlepoun ta diafora nomosxedia? Ti problepei h ellinikh nomothesia gia tous dimosious ypallilous?

Ανώνυμος είπε...

Den thewrisa skopimo prin na anaferw merikes exaireseis:

"At the same time, some American universities, such as Boston College, Dartmouth College, the College of Charleston and The College of William & Mary, have retained the term "college" in their names for historical reasons or because of an undergraduate focus, although they offer higher degrees."

O kanonas thewrw pantws pws einai college=only BSs

Ανώνυμος είπε...

Εσύ μπορεί να θεωρείς ότι θέλεις αλλά έλα που δεν είναι τυπικά έτσι. Πρόσεξε, δεν αναφέρομαι στο πως χρησιμοποιεί ό κόσμος τις λέξεις αλλά στο τι ισχύει στα χαρτιά. Και αν δεχτώ τους ιστορικούς λόγους το Lawrence γιατί είναι πανεπιστήμιο?

Ανώνυμος είπε...

Να τα θεσουμε σε μια βαση ορθη τα πραγματα.
1)Κανεις δεν λεει οτι το Ελληνικο Δημοσιο Πανεπιστημιο ειναι καλο. Απεναντιας ειναι πολυ κακο.
2)Το ζητουμενο ειναι κοινωνια παραγωγης γνωσης και ερευνας.
3)Αυτη τη στιγμη δυνατοτητες παραγωγης ερευνας και γνωσης εχουν μονο τα Δημοσια Πανεπιστημια αν επιτελους εκσυγχρονιστουν.
4)Αυτην την δυνατοτητα δεν την εχουν τα κολλεγια και ολα τα wannabe πανεπιστημια νυν ΙΕΚ.
5)Δεν θεωρω πως ενα Πανεπιστημιο με την εννοια ιατρικης σχολης, θετικων επιστημων, κοινωνικων επιστημων, πολυτεχνειου κλπ με ιδιωτικους πορους θα φτιαχτει στην Ελλαδα. Τα διδακτρα τα οποια θα απαιτηθουν για να αποσβεσουν μια τετοια επενδυση θα ειναι συγκρισιμα με αυτα ενος πολυ καλου ξενου ΗΔΗ αναγνωρισμενου Πανεπιστημιου.
6)Η σπουδη της κυβερνησης να δημιουργησει ιδιωτικα πανεπιστημια χωρις μεχρις στιγμης να εχει δωσει σρην δημοσιοτητα ενα πλαισιο του πως θα λειτουργουν, εποπτευονται κλπ μου δινει την εντυπωση πως θελει να διευρυνει την κομματικη τηε πελατεια. Φανταστειτε ποσο θα "ανοιξει" ετσι το ΑΣΕΠ σε πολλους. Επι της ουσιας οσοι κοπτονται για αναγνωριση των πτυχιων θεσουλα στο Δημοσιο ονειρευονται. Αποδειξη η συμφοιτητρια μου στην Ελβετια, ουδεποτε εστειλε τον μεταπτυχιακο της τιτλο στο ΔΙΚΑΤΣΑ, προσεληφθη δε σε αριστη θεση. Η αγορα ξερει την σχετικη αξια των πτυχιων.
7)Ολη η συζητηση ειναι παρελκυστικη, διοτι τα πραγματικα και ουσιωδη προβληματα της Ελληνικης Παιδειας ειναι η καταντια των Πολυτεχνειων, των Ιατρικων σχολων, των Παιδαγωγικων σχολων κλπ/ Με λιγα λογια τι γιατρους, δασκαλους, μηχανικους κλπ βγαζουμε. 8)Να αναγνωρισει επιτελους το κρατος τα πτυχια των εν Ελλαδι συνεργαζομενων με Αγγλικα Πανεπιστημια. Αυτο ομως με προυποθεσεις. Οτι α)θα πρεπει να πληρουν το κανονιστικο πλαισιο της αλλοδαπης χωρας β)το ελληνικο κανονιστικο πλαισιο οποιο και αν διαμορφωθει γ)θα υπαρχει διαδικασια πιστοποιησης την οποια το υπουργειο Παιδειας θα διαμορφωσει με σχετικο νομο δ)το υπουργειο θα δημοσιευει λιστες καταταξης tiers για ολα τα ιδρυματα, Δημοσια και Ιδιωτικα με βαση τα αποτελεσματα των οργανισμων πιστοποιησης ε)Με νομοθετικη πραξη δεν θα δικαιουται κανενα ιδιωτικο κολλεγιο, πανεπιστημιο κλπ να διεκδικησει κρατικη χρηματοδοτηση στο πλαισιο αθεμιτου ανταγωνισμου με τα Δημοσια στ)Δεν θα ιδρυσουν Πανεπιστημια θρησκευτικες οργανωσεις οπως η Εκκλησια της Ελλαδος, η Καθολικοι, οι Μουσουλμανοι κλπ για να μην βρεθουμε με μαντρασες, Ταλιμπανο-Πανεπιστημια και ορθοδοξο-ταλιμπανιστικα τυπου Πανεπιστημιο της Αγιας Αθανασιας του Αιγαλεω.
9)Να καταργηθει το ΔΙΚΑΤΣΑ επιτελους

Ανώνυμος είπε...

Σαρδανάπαλε,

το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή τα Ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση για ανώτατες σπουδές και ούτε πρόκειται εκτώς και αν δεχτούμε μια πολύ σημαντική αύξηση της φορολογίας. Άσε που υπάρχει ρε αδερφέ και μια μερίδα φοιτητών που δεν τους αρέσει το κλίμα στα κρατικά πανεπιστήμια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα εξυπηρετούσαν στο ότι πολλοί από αυτούς τους φοιτητές που τώρα φεύγουν για να σπουδάσουν σε μέτρια πανεπιστήμια του εξωτερικού και άλλοι που θα ήθελαν αλλά δεν έχουν οικονομικά τη δυνατότητα θα μπορούν να σπουδάσουν στη χώρα του, κάτι το οποίο θα είναι επωφελές και για τους ίδιους αλλά και για την οικονομία της χώρας. Το αν μη κρατικοί φορείς μπορούν να ιδρύσουν ιδρύματα το ίδιο "καλά" η και καλύτερα από τα κρατικά άσε να το δούμε στην πράξη. Διότι αυτή τη στιγμή νομοθετικά δεν έχουν καν τη δυνατότητα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Κωστα, η ζητηση για ανωτατη παιδεια στην Ελλαδα ειναι τεχνητη. Στην ουσια το συστημα εισαγωγης το δημιουργει και ειδικα την μεταναστευση. Ας το πω με απλα λογια.

Ενας γονεας με την μαλακισμενη λογικη του που θελει την κανακαρα και τον κανακαρη γιαπη, μεγαλογιατρο και μελλοντα Κουγια ειτε θα τα σκασει χοντρα στο φροντιστηριο για να παει στο Ελληνικο Δημοσιο ειτε θα το στειλει κατευθειαν εξω σε ενα ΧΥΖ ποιοτητας πανεπιστημιο.
Λοιπον στο Δημοσιο το 70% ειναι κοπριτες φοιτητες, δεν παιρνουν ποτε στην ωρα τους το πτυχιο και ασχολουνται πιο πολυ με την καφετερια παρα με την βιβλιοθηκη. Αυτους οφειλε το συστημα να τους πεταει εξω. Οποιος δεν τελειωνει στα 4 ετη σπιτι του. Ετσι θα ξαλαφρωνε πολυ το συστημα, θα απελεθερωνονταν ποροι και θα ανεβαινε η ποιοτητα. Επειδη ομως ειναι και λιγο φασιστικο (αν και μου αρεσει αυτος ο φασισμος) κανεις το εξης.
1) Ελευθερη εισαγωγη σε οποιαδηποτε σχολη για ολους. Δικαιολογημενο γιατι πληρωνουν ολοι φορους για το κατεπιφασην Δημοσιο αγαθο της παιδειας και οφειλουν να εχουν να εχουν την δυνατοτητα να το απαλαμβανουν. Σπας και τον καρκινο της παραπαιδειας ετσι.
2)Δημιουργεις εναν μηχανισμο δεσμευσης. Λες στον καθενα κανακαρη ελευθερη επιλογη αλλα εχεις ενα παραβολο 2000-3000 ευρω αν μεσα στο πρωτο ετος δεν εχεις περασει ολα τα μαθηματα παιρνεις δρομο και χανεις τα λεφτα. 2000-3000 ευρα ειναι λιγοτερα απο το φροντιστηριο. Για τους επιτυχοντες τα παραβολα επιστρεφονται.
3)Απο την εμπειρια μου στο πρωτο ετος μπορεις αν ισχυαν αξιοκρατικα κριτηρια να διωξεις ενα 50% μιμιμουμ των χαβαλεδων. Σε αυτο περιλαμβανονται κομματοσκυλα και τεμεπεληδες.
4)Οποιος συνεχισει οφειλει να περατωσει τις σπουδες στον χρονο που πρεπει.

Με εναν τετοιο μηχανισμο

1)Δινεις ευκαιριες σε ολους.
2)Ξεχωριζεις τον εργατικο απο το τεμπελη
3)Ξερεις οτι για να αποτυχεις να μπεις στο δημοσιο ησουν τεμπελης
4)Το σημα που θα δωθει στον γονιο μπορει να ειναι και το εξης. Γιε μου καλυτερη η οικοδομη. Η γιε μου γιατι χαλασες 3000 ευρα απο την τεμπελια σου. Δεν εχει αλλο.
5)Επιτελους ευθυνη

Ανώνυμος είπε...

Σαρδανάπαλε,

αν προτείνεις να επιβάλλεις έμμεσα δίδακτρα μέσω παραβόλλων είναι το ίδιο με το να υπογράψεις στην Ελλάδα το τέλος σου ως πολιτικός (ίσως να βάλλεις και σε κίνδυνο τη ζωή σου, λολ). Πάντως από την άλλη μεριά, πως να μάθεις ως πρωτοετής φοιτητής όταν βρεθείς ξαφνικά στο αμφιθέτρο με 500 άλλα άτομα? Και πως ως καθηγητής να είσαι αποτελεσματικός προσπαθώντας να διδάξεις έναν όχλο? Επειδή έχω βρεθεί στη θέση αυτή ξέρω. Εκτώς και αν μάθηση είναι απλώς να αποστηθίσει ο φοιτητής τις τάδε σελίδες του βιβλίου οπότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του καθηγητή?

Ανώνυμος είπε...

Sardanapale symfwnw me oles ti apopseis sou (rankings panepistimiwn ktl) ektos apo tin eleytheri eisagwgi sto prwto etos. To systima exei dokimastei sti gallia kai exei apotyxei. Antithetws ta koryfaia gallika ecoles opws kai ola ta kala vrettanika kai amerikanika exoun eisagwgikes exetaseis. O logos pou diafwnw einai epeidi sta prwta eti spoudwn tha ypirxan yperarithmoi foitites (vevaia to 3xiliaro tha to metriaze alla xereis twra tous ellines goneis!) kai epeidi to systima eisagwgis sta metepeita eti den tha itan adiavlito.

Ανώνυμος είπε...

Kwsta poio epwfeles gia tous polites tis xwras mas tha itan kapoioi na strafoun kai sta texnika epaggelmata. Den xreiazomaste oute perissoterous imimatheis (gia na min pw amatheis) alla oute kai perissoterous dimosious ypallilous!

Ανώνυμος είπε...

epanechnikov

σε παραπέμπω στο κείμενο που ετοιμάζομαι να ανεβάσω. :p

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις του Σαρδανάπαλου. Το πολύ σε κάποια δημοφιλή τμήματα να εισάγονται οι φοιτητές βάσει IQ (δεν επιδέχεται βελτίωσης στα 18 και προβλέπει την ακαδημαϊκή απόδοση).

Ανώνυμος είπε...

Γιατί ζητάνε πτυχία στο δημόσιο? Δεν επαρκούν οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ? Αν εγώ είμαι αυτοδίδακτος στην πληροφορική΄και μπορώ να περάσω τις εξετάσεις, γιατί δεν τους κάνω?

Maria Velliou είπε...

@Κώστας
Σ' ευχαριστώ, Κώστα, κι άλλοι από τον ΑΚΤΟ έχουν συνεχίσει σε καλά μεταπτυχιακά της Αγγλίας, όπως αυτά του Goldsmith ή των κολεγίων του London Institute.

Προς ενημέρωση σου και όλων, διδακτορικά στη τέχνη και το design δεν υπάρχουν. Υπάρχουν στην Ιστορία και τη Θεωρία της Τέχνης, στην Ιστορία και Θεωρία του Σχεδιασμού, όχι όμως στην Τέχνη και το Σχεδιασμό.
Γι' αυτό και σε καμία σχολή στον κόσμο δεν θα βρεις καθηγητές με διδακτορικά στους τομείς αυτούς, εκτός από τους καθηγητές των θεωρητικών μαθημάτων, οπως έχουμε και στον ΑΚΤΟ άλλωστε, ή ελάχιστους practicing designers που μπορεί να έκαναν κάποιο θεωρητικό διδακτορικό σε μεγάλη ηλικία- όσοι το κάνουν σε μικρή, γίνονται θεωρητικοί, αυτονόητα.

Πράγματι, αυτό που μετράει στη συγκεκριμένη δουλειά είναι το έργο. Κρίνεσαι από την ποιότητα του δημιουργικού έργου, αν εισαι εικαστικός καλλιτέχνης΄από το πόσες ατομικές εκθέσεις έχεις πραγματοποιήσει, σε ποιούς χώρους, ποιοί κριτικοί εχουν γράψει για το έργο σου, αν έχουν περιληφθεί έργα σου σε μεγάλες διοργανώσεις, αν έχουν εκτεθεί σε μουσεία ή περιλαμβάνονται σε σημαντικές συλλογές.
Αντίστοιχα, αν είσαι designer, τι projects έχεις κάνει, για ποιούς φορείς, αν έχεις βραβευθεί σε σημαντικούς διαγωνισμούς, αν έχουν ασχοληθεί θεωρητικοί με το έργο σου, αν έχεις πρωτότυπο έργο να παρουσιάσεις, αν αναφέρεται στο έργο σου η νεώτερη βιβλιογραφία, ακόμη ακόμη αν έχεις συμμετάσχει σε συνέδρια για το design, αν είσαι μέλος διεθνών ενώσεων κ.α.
Στις σχολές Αρχιτεκτόνων της χώρας, καθώς και στις σχολές Καλών Τεχνών, δεν είναι απαραίτητα τα διδακτορικά για τους καθηγητές των δημιουργικών μαθημάτων, για το λόγο αυτό.

Σαρδανάπαλε και άλλοι: όπως είπα πριν, θεωρώ δύσκολη τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με την έννοια των σύνθετων ιδρυμάτων που αποτελούνται από πολλές σχολές και δίνουν έμφαση στην έρευνα. Θεωρώ όμως πολύ εύκολη την αναδειξη καλών ιδιωτικών κολεγίων, που θα εξειδικεύονται σε έναν, το πολύ δυο τομείς, ή άντε τρεις αλλά πολύ συγγενικούς τομείς. Αυτά θα μπορέσουν όχι μόνο να ανακόψουν το ρεύμα της φοιτητικής μετανάστευσης, αλλά να φέρουν και φοιτητές από το εξωτερικό, όπως ήδη κάνουν κάποια από τα υπάρχοντα κολέγια.
Πρώτιστα όμως, όπως ειπαν κι άλλοι, θεωρώ επιβεβλημένη την άμεση και άνευ όρων αναγνώριση των τίτλων σπουδών που δίνονται από ξένα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια στους φοιτητές που σπουδάζουν στα εδώ παραρτήματα. Και όταν λέω άνευ όρων, εννοώ και την ακαδημαϊκή αναγνώριση, όχι μόνο την επαγγεματική που επιτάσσει η ευρωπαίκή ένωση, διότι τα δυο είναι αλληλένδετα.
Είναι απαράδεκτο ΙΔΙΑ πτυχία, από το ίδιο πανεπιστήμιο της Βρετανίας, ν' αναγνωρίζονται μεν αν οι σπουδές έχουν γίνει στην έδρα του πανεπιστημίου αλλά να μην αναγνωρίζονται αν οι σπουδές έχουν γίνει στην Ελλάδα. Τα βρετανικα΄πανεπιστήμια που αναπτύσσουν συνεργασίες, το κάνουν με κολέγια σε όλο τον κόσμο, και στην ίδια τη Βρετανία-πολλά βρετανικα΄πανεπιστήμια προήλθαν από συνενώσεις κολεγίων, που πρώτσα επικυρώθηκαν και στη συνέχεια αφομοιώθηκαν απο το μητρικό. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι ατο ελληνικό κράτος να ακολουθεί αυτή την πρακτική, για πτυχία που σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζονται και που χορηγούνται με τους ίδιους ακριβώς ορους.

Κάποτε είχα γράψει: "πως είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να διαχωρίζει τα πτυχία ενός παενπιστημίου, ανάλογα με τον τόπο όπου έγιναν τα μαθήματα, τη στιγμή που οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων σε πολλές περιπτώσεις δεν υποχρεούνται καν να παρακολουθούν μαθήματα!"(!).

Όσον αφορά την ανάγκη της αναγνώρισης, αυτή δεν αφορά μόνο την πρόσληψη από το δημόσιο. Υπάρχουν επαγγέλματα στα οποία απαιτείται άδεια άσκησης, όπως του μηχανικού, του οικονομολόγου, του δικηγόρου, του ψυχολόγου. Αλλά και λειτουργίες που απαιτούν άδεια, ας πούμε για να διδάξει κάποιος ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να έχει αναγνωρισμένο πτυχίο.
Είναι και μισθολογικό το θέμα. Μα, θα μου πεις, στον ιδιωτικό τομέα αμοίβεσαι με την αξία σου, δεν βασίζεσαι στις συλλογικές συμβάσεις. Η απάντηση όμως είναι ότι δεν είναι όλα ιδανικά, δεν είναι όλοι οι εργοδότες καλοί και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ικανοί να διεκδικήσουν αυτά που αξίζουν. Γιατί να νιώθει ο άνθρωπος που επένδυσε σε σπουδές, παιδί ενός κατώτερου θεού εξ αιτίας του κρατικού παραλογισμού.
Είναι και ηθικό το θέμα: ακούω ανθρώπους να μου λένε "στην Αγγλία τελείωσα ένα διδακτορικό και δίδαξα σε πανεπιστήμιο, στη χώρα μου όμως θεωρούμαι απόφοιτος λυκείου, επειδή το πρώτο μου πτυχίο το πήρα σπουδάζοντας σ εελληνικό κολεγιο!". Ε, όσο κι αν ο άλλος είναι στέλεχος σε μεγάλη εταιρεία, δεν το αντέχει αυτό, τι να κάνουμε!
Κι εγώ γνωρίζω αρχιτέκτονες που σπούδασαν στο εξωτερικό και δεν αναγνώρισαν ποτέ το πτυχίο τους, βάζουν κάποιον άλλον να υπογράφει. Εξαρτάται από το είδος της δραστηριότητας που επιλέγεις. Αν ήθελαν, όμως, ή αν τους χρειαζόταν, θα μπορούσαν να το αναγνωρίσουν, αυτή είναι η διαφορά.

Επίσης, όσον αφορά την ακαδημαϊκή αναγνώριση: μια που αναφερθήκαμε στον αδελφό του Κώστα, έχω έναν απόφοιτο από τον κλάδο Βιομηχανικού Σχεδιασμού, που έκανε Master στο Goldsmith (από την ivy league των Βρετανικών κολεγίων για το design, που είπε και κάποιος), ο οποίος ήθελε να κάνει διδακτορικό σε ελληνικό Α.Ε.Ι.. Ειχε συμφωνήσει με καθηγητές που τον δέχονταν (γιατί να μην θέλουν έναν απόφοιτο του Goldsmiths, άλλωστε!) αλλά δεν μπορούσε να το κάνει γιατί δεν του έδινε αναγνΏριση το ΔΙΚΑΤΣΑ. Βλέπετε, στην Ελλάδα ισχύει αυτός ο παραλογισμός, ότι δεν δικαιούται να σε δεχτεί ένα πανεπιστήμιο για Master ή διδακτορικό, αν είσαι πτυχιούχος ξένου πανεπιστημίου πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί το πτυχίο σου από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Φανταστείτε την πικρία του ανθρώπου αυτού. Κι επιπλέον, να μην μπορεί να τον βοηθήσει κανείς. Διότι το ΔΙΑΚΤΣΑ έχει αυτή την πρακτική, δεν αναγνωρίζει κανένα μεταπτυχιακό τίτο, οσο ισχυρός κι αν είναι, αν το πρώτο πτυχίο έχει δοθεί μέσα από σπουδές σε κολέγιο!
Για όλ' αυτά φωνάζουμε!
(δεν ξέρω αν αυτός που λέω είναι ο αδελφός σου, Κώστα, αν ναι, χαιρετισμούς και πολύ θα ηθελα να μάθω τι κάνει. Όσο για το αν καλώς επέλεξε την Ελλάδα ή όχι, αυτό που έχει σημασία στη ζωή είναι να είναι κανείς ευτυχισμένος εκεί που είναι και μ' αυτό που κάνει. Ξέρω πολλούς που είναι ευτυχισμένοι δουλεύοντας σε μικρότερες εταιρείες αλλά με καλές προοπτικές, από άλλους που δουλεύουν σε μεγαλύτερες αλλά νιώθουν εγκλωβισμένοι).
Χάνει αξιόλογους ανθρώπους έτσι αυτή η χώρα.

Σαρδανάπαλε, μιλησες για ελέγχους στα κολέγια από το ελληνικό κράτος. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνώ, για τους εξής λόγους: ένα βρετανικό πανεπιστήμιο, είναι απόλυτα υπεύθυνο για τους όρους με τους οποίους χορηγεί τα πτυχία του. Αυτό και η χώρα της έδρας του, που το εξουσιοδοτεί για τα πτυχία που χορηγεί και το ελέγχει γι' αυτό, φέρουν την ευθύνη. Σήμερα που υπάρχουν σπουδές εξ αποστάσεως, σπουδές μέσω διαδικτύου ή πτυχία που χορηγούνται μέσω πιστοποίησης επαγγελματικής εμπειρίας, τι νόημα έχει να ελέγξει το ελληνικό κράτος τους όρους με τους οποίους χορηγούνται τα πτυχία στους αποφοίτους των κολεγίων; Άσε που, πρώτον, ποιός εμπιστεύεται ελέγχους που γινονται από το ελληνικό κράτος, αφενός, κι αφετέρου, αν θεσπιστούν προδιαγραφές που είναι πολύ αυστηρές, τα βρετανικά πανεπιστήμια θα βρουν άλλον τρόπο: θα δηιουργήσουν προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως, στην ρπάξη θα πραγματοποιούν μαθήματα επί ελληνικού εδάφους, όπως κάνει το Open University της Αγγλίας εδώ και χρόνια, και οι φοιτητές θα εμφανίζονται ότι σπουδάζουν στο ίδιο το πανεπιστήμιο και όχι σε κάποιο κολέγιο-το ίδιο θα συμβεί και αν κλείσουν τα κολέγια από την κυβέρνηση, όπως λέει ο κος Αλαβάνος, που είναι στον κόσμο του: τα κολέγια αποκλείεται να κλείσουν, κι αν κλείσουν λόγω πολύ αυστηρών και δυσεφάρμοστων νόμων, θα οδηγηθούμε σ' αυτό που λέω, δηλαδή θα πάμε πίσω αντί μπρος.
Αυτο που μπορει να κάνει το ελληνικό κράτος κατα τη γνωμη μου, είναι να ελέγχει αυστηρά αν υπάρχουν οι συνεργασίες που διαφημίζονται, τι ακριβώς περιλαμβανουν, να δημιουργήσει μια data base ενημερωτική για τοςυ υποψήφιους με στοιχεία που θα παίρνει από τα κολέγια κι από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και να συνεργαστεί με το βρετανικό υπουργείο παιδείας για ένα σύστημα ελέγχου από κοινού.
Το πρώτο βέβαια, δηλαδή την πιστοποίηση των συνεργασιών και την πληροφόρηση των υποψηφίων, τα κάνει εδώ και χρόνια το βρετανικό συμβούλιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο οποίο απευθύνονται πολλοί υποψήφιοι.
Τα rankings, πάλι, είναι χρήσιμα αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζει κανείς κριτικά, διότι κι αυτά είναι μια πονεμένη ιστορία.
Δεν μπορεί ας πούμε, να κρίνεται ένα πανεπιστήμιο απο το student/staff ratio και όχι από το effectiveness των teaching and learning strategies! Ούτε μπορεί να αδικείται ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα που κάνει πολύ καλή εκπαιδευτική δουλειά, τουλάχιστον σε προπτυχιακό επίπεδο, επειδή δεν επενδύει τόσο στην έρευνα ( και υπάρχουν αξιόλογα τέτοια ιδρυματα, όπως ανέφεραν κι άλλοι σχολιαστές πριν, με συγκεκριμένα παραδειγματα αμερικανικών κολεγιων). Άσε που η σειρά κατάταξης, καθορίζεται, όπως είναι φανερό, κι από τις ειδικότητες που προσφέρει το ίδρυμα: είδατε κανένα πανεπιστήμιο που να ειδικεύεται στο Design και εν γένει σε μοντέρνες ειδικότητες, να είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας των Times;
Ούτε επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ο ακαδημαϊκός χώρος, σαν να είναι πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, δίνοντας σημασία στη σειρά κατάταξης ενός ιδρύματος, χωρίς ανάλυση των κριτηρίων και χωρίς καν να κοιτάμε πόση είναι η διαφορά του πρώτου από τον τελευταίο και πως προκύπτει αυτη. Το μόνο που κάνουμε μ' αυτόν τον τρόπο είναι ν' αναπαράγουμε ένα σύστημα, όπου τα καλά πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να είναι καλά επειδή θα προτιμώνται από τους καλύτερους, ανεξάρτητα από την ποιότητα διδασκαλίας τους- το ίδιο που συνέβαινε και με τα πρύτπα σχολεία μας εδώ, βασίζονταν στο υψηλό επίπεδο των μαθητών, ενώ οι καθηγητές τους είχαν μεν ένα επίπεδο και άνω αλλά ήταν στην πλειοψηφία τους απόλυτα επαναπαυμένοι.
Τέλςο πάντων, όλα χρήσιμα είναι, αρκεί να τα βλέπουμε κριτικά και να έχουμε πολλά εργαλεία ελέγχου και πληροφόρησης ταυτόχρονα.

Ανώνυμος είπε...

Σαρδανάπαλε, μιλησες για ελέγχους στα κολέγια από το ελληνικό κράτος. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνώ, για τους εξής λόγους: ένα βρετανικό πανεπιστήμιο, είναι απόλυτα υπεύθυνο για τους όρους με τους οποίους χορηγεί τα πτυχία του.

Ναι, γι' αυτό ο Άγγλος επιτηρητής κάθεται και βλέπει μια ολόκληρη τάξη να αντιγράφει στο διαγώνισμα χωρίς να αντιδρά (από προσωπική εμπειρία).

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,

γιατί στο Ελληνικό τι κάνει? Α ξέχασα, του βάζει καλό βαθμό ο καθηγητής επειδή του το ζήτησε η φοιτιτική παράταξη που ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο (επίσης από προσωπική εμπειρία)

Μαρία,

όχι, δεν ήταν ο αδελφός μου αυτός στον οποίο αναφέρθηκες. Ίσως όταν είμαι Ελλάδα να βρεθούμε καθώς έχω γνωστούς που διδάσκουν στο ΑΚΤΟ. Να είσαι και εσύ καλά.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μιλάτε συνέχεια για ΗΠΑ και Μ. Βρετανία? Έχετε ελπίδες ότι το ΑΚΤΟ ή το Ξυνη θα γίνουν Yale και Oxford? Στα άλλα κράτη της ΕΕ τι γίνεται? Π.χ. στην Γερμανία δεν υπάρχουν ιδιωτικά ΑΕΙ, παρόλα αυτά και έρευνα γίνεται, και βρώμικα είναι τα κτίρια. Το επιχείρημα πάλι «γιατί να πληρώνουν οι έλληνες γονείς δίδακτρα στο Κινγκστον και να μην πληρώνει ο Κινέζος στο Ξυνη» είναι κάτι παραπάνω από γελοίο. Αν έχετε κριτήριο μόνο την έρευνα, έχω βάσιμες υποψίες ότι τα ιδιωτικά ΑΕΙ ακόμα πιο λίγη γνώση θα παράγουν (και μη μου ξαναμιλήσετε για Υαλε). Μετά θα μιλάμε για ένα ακόμα λάθος που έγινε, αλλά τέτοια λάθη να γίνονται σε βάρος των γονιών και της ελληνικής κοινωνίας δεν συγχωρούνται. Να γεμίσει ο τόπος με αμαθείς γιατρούς και μηχανικούς δεν είναι απλή υπόθεση.

Μαρία Βέλλειου:
«Αυτο που μπορει να κάνει το ελληνικό κράτος κατα τη γνωμη μου, είναι να ελέγχει αυστηρά αν υπάρχουν οι συνεργασίες που διαφημίζονται, τι ακριβώς περιλαμβανουν, να δημιουργήσει μια data base ενημερωτική για τοςυ υποψήφιους με στοιχεία που θα παίρνει από τα κολέγια κι από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και να συνεργαστεί με το βρετανικό υπουργείο παιδείας για ένα σύστημα ελέγχου από κοινού.»

Ωραία ακούγονται τα λόγια αυτά, αλλά μπορούμε να μάθουμε πως θα γίνει πράξη αυτό? Όταν το ίδιο το πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το εγχώριο κολέγιο αρνείται να σου δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, σου απαγορεύει να ελέγξεις αν οι κορδέλες είναι μεταξωτές και όχι φύκια. Όσο για το βρετανικό συμβούλιο, ο σκοπός του είναι πεντακάθαρος, να προωθήσει εμπορικές συναλλαγές και δεν σκιάζεται για την επιστημονική έρευνα. Έχω και αυτή την έρμη απορία, γιατί οι βρετανοί δεν αναγνωρίζουν τα πτυχία μερικών που σπούδασαν εδώ και εκεί «ψυχολογία», δικά τους δεν είναι αυτά τα «πανεπιστήμια», δεν τα ελέγχουν?

Ανώνυμος είπε...

Μαρια Βελλιου. Οι σπουδες δεν γινονται στην Αγγλια οποτε ετσι οφειλουμε να δεχτουμε την διαδικασια αξιολογησης (Κατα την αποψη μου θα επρεπε να υπαρχουν διμερεις διακρατικες συμφωνιες, στα προτυπα των Επαγγελματικων Ενωσεων για την αναγνωριση των επαγγελματικων δικαιωματων) των Αγγλων. Απο την αλλη ομως οι σπουδες γινονται στην Ελλαδα και δεν ξερω κατα ποσο ο Αγγλικος φορεας πιστοποιησης εχει πληρη εποπτεια του Ελληνικου τροπου διδασκαλιας.
Επισης ας φανταστουμε καποτε το Πανεπιστημιο του Λβοφ, του Μαυροβουνιου, του Νεπαλ η της Ουγκαντα (αφου ανοιγουμε την αγορα γιατι οχι και αυτοι) να θελει να προσφερει μαθηματα στην Ελλαδα. Νομιζω πως οι Ελληνικες αρχες οφειλουν να εχουν λογο σε αυτην την περιπτωση.

gm2263 είπε...

Κάποια από κοινού αξιολόγηση με Αγγλικό ίσως φορέα των ΚΕΣ που συνεργάζονται με Βρετ. Πανεπιστήμια πρέπει να υπάρχει διότι δε μιλάμε για τα ιδρύματα στην Αγγλία (όπου και τα τρίτης διαλογής έχουν και βιβλιοθήκες, και facilities, και άλλα πολλά, ιδίως αν είναι στην εξοχή όπου έχεις και ένα επιπλέον μεγάλο ατού) αλλά για τα εν Ελλάδι παραρτήματα τους από τα οποία κάποια σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και όπου ο σχολάρχης δεν έχει καν τελειώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση, η δε νοοτροπία διοίκησης διαχέεται σε όλο το ίδρυμα με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα.

Το πρόβλημα δηλαδή είναι πρόβλημα υποδομών και νοοτροπίας. Τα original εκπαιδευτικά προγράμματα από Αγγλία είναι πολλές φορές πάρα πολύ καλά και αρκετά ταχύρρυθμα, ενώ η υποχρέωση επαφής με το αντικείμενο μέσω των υποχρεωτικών παρουσιών αποτελεί κομβικό σημείο διαφοροποίησης της ποιότητας των ΚΕΣ.

Χώρια το γεγονός ότι για όποιον βιάζεται να τελειώσει, έχει ήδη βρει δουλειά (εκτός ΑΣΕΠ και αυνανίες, μιλάμε για ιδιωτικό τομέα) και δρομολογεί καριέρα, τα καλά ΚΕΣ αποτελούν πολύ καλή επιλογή εφόσον μπορεί να σπουδάσει σύγχρονα αντικείμενα, να τα σπουδάσει σε μια ξένη διεθνή γλώσσα (διπλό το όφελος), και να τελειώσει στην ώρα του, πράγμα σημαντικότατο το οποίο κανείς δεν μνημονεύει αλλά αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα των Ελληνικών πανεπιστημίων εφόσον με τις καταλήψεις και τους "αγώνες" ματαιώνονται εξάμηνα και ανατρέπονται ατομικοί προγραμματισμοι.

Ιδίως σε Business subjects, ο αριθμός των ήδη εργαζομένων σπουδαστών σε ΚΕΣ βαίνει αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια και μπορώ να πω ότι αρχίζει αποτελεί μια σχεδόν αυτόνομη αγορά-στόχο για τα σχολεία αυτά, πέρα φυσικά από τους αποτυχόντες των Πανελληνίων.

Ανώνυμος είπε...

einai kseftila en meri idioktitis kollegiou stin ellada , na kseftilizete etsi dimosia gia na proselkisei endexomenos ligo parapano pelatia kai na ftiaksei ediposeis.
Einai profanes oti i den kserete to adikeimeno i pseduste asustolos .
1)prospatheite na mas peisete oti to
ekpeutiko idrima pou ekprosopiete exei ekpedutikous me pergamines sto xoro tis ereunas kaluteres apo ta dimosia panepistimia tis ellados kai apo polla tou eksoterikou ,xoris na mas deixnetai oti ena stoixeio peri autou .
2)mas lete oti to epipedo spoudon tou akto einai kalutero apo to adistixo dimosio kai san epixeirima
na xreisimopoiietai oti kapioi apofoitoi sas exoun sinexisei gia master se kala panepistimia tou eksoterikou , profanos tha uparxoun
kai kaloi apofoitoi alitheia sto goldmith i sto rca den yparxoun apofoiti tou tei athinon ? uparxoun bebea auto ti simainei oti tei athinon einai efamilo tous oxi bebea.
3) kai pio sumadiko lete oti Προς ενημέρωση σου και όλων, διδακτορικά στη τέχνη και το design δεν υπάρχουν. Υπάρχουν στην Ιστορία και τη Θεωρία της Τέχνης, στην Ιστορία και Θεωρία του Σχεδιασμού, όχι όμως στην Τέχνη και το Σχεδιασμό.
profanos den kserete ti programata prosferoun oti ta panepistimia pou sinergazeste an einai dinaton
auto edo pou brika sto site tou middlesex ti einai
ArtsD research is equivalent to a PhD. It is a practice-based degree aimed at high-level practitioners in the arts. It includes the submission of a portfolio of artistic works with a written component in which you must demonstrate the creation and interpretation of new knowledge in the field.
adistixa uparxoun kai sto goldsmiths
to slade to rca to oxford legodai
practise based phd sto fine art kai orismena leitourgoun pano apo mia dekaetia . Aplos osa den ta ftanei i alepou ta kanei kramastaria i leei pos den uparxoun.
5) eimai upermaxos tis anagnoriseis
ton kolegion eimai uper ton idiotikon panepistimion . Adi na analonomaste se sizitiseis diafimizodas ta uparxoda eborika parartimata as kanoume mia sizitisi
apo to ti theloume apo ta idiotika panepistimia , pos tha prepei na ginoun , kai ti prosdokies exoume apo auta.As min ksexname oti ousiastika ta kes einai idiotika panepistimia kai malista anexartita apo to kratos giati exoun apotixei ? Auto den einai ena oraio erotima . Gia pio logo ta kala panepistimia
den kanoun paratimata stin ellada .
Ti noima exei to paratima stin epoxi tou distance learning . Px to lse deinei ptixio economics me kostos koda sta 5000 euro tin trietia .Giati oi idiotes parakalane to kratos akoma kai se tomeis opos to design pou i anagorisi apo to kratos eiani mikris simasias. Kai kati allo uparxei kapio kalo panepistimio idiotiko pou exei idrithei ta teleutea 50 xronia ? Pisteo oti auta ta erotimata exoun endiaferon

Maria Velliou είπε...

spk,
Προσπαθείτε να μας πείτε ότι είμαι ΑΣΧΕΤΗ, ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΗ κι ο ΑΚΤΟ αποτυχημένος;

Αυτό προσπαθείτε;

Maria Velliou είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Maria Velliou είπε...

Ανώνυμε, ΠΟΙΑ στοιχεία αρνείται να δώσει το βρετανικό πανεπιστήμιο;
Αυτό που λέτε, είναι πολύ σοβαρό!
Όχι μόνο δεν αρνούνται τα βρετανικά πανεπιστήμια να δώσουν στοιχεία, αλλά αντίθετα, το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι τα δίνουν τα στοιχεία, κάθονται και λογοδοτούν στις ελληνικές αρχές για το που σπουδάζει ο κάθε φοιτητής τους, με αποτέλεσμα το ΔΙΚΑΤΣΑ να μην αναγνωρίζει τα πτυχία όσων σπούδασαν εδώ. Αν δεν έδιναν στοιχεία τα βρετανικά πανεπιστήμια, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αλλά στις ελάχιστες περιπτώσεις που το έχουν αρνηθεί, το ΔΙΚΑΤΣΑ τους απειλεί με πάψιμο της αναγνώρισης όλων των πτυχίων τους-και σε κάποιες περιπτώσεις το έχει κάνει!
Τα προγράμματα τους, οι κανονισμοί λειτορυγίας, οι συμφωνίες, όλα είναι διάφανα.
Υπάρχει υπηρεσία Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών στο Υπουργείο Παιδείας, γιατί δεν ζητάει να παίρνει αντίγραφα των συμφωνιών;
Ποιά στοιχεία λοιπόν λέτε ότι αποκρύπτοννται, ενώ έπρεπε να δίνονται; Παρακαλώ, συγκεκριμένα.

Όσο για το Βρετανικό συμβούλιο, ο κύριος στόχος του είναι να στέλνει φοιτητές στη Βρετανία και μόλις πρόσφατα, μετά από παρέμβαση των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων και του βρετανικού οργανισμού πιστοποίησης άρχισε να βλέπει με συμπάθεια τα κολέγια.

Το θέμα των ψυχολόγων που λέτε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναγνώριση, δεν το γνωρίζω-δεν είναι η ειδικότητα μου. Θα ήθελα, όμως, παρακαλώ να μας δώσετε κάποια στοιχεία, ώστε πρόθυμα να το διερευνήσω και να σας απαντήσω μέσα στην εβδομάδα.

Σαρδανάπαλε, τα πανεπιστήμια του Λβωφ, Μαυροβουνίου, Ουγκάντα κ.λ.π. που αναφέρεις, δεν είναι αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα συνεγαζόμενα βρετανικά πανεπιστήμια και ο εποπτικός φορέας τους, πραγματοποιούν εξαντλητικούς ελέγχους κι έχουν άριστη εποπτεία των αποτελεσμάτων και των συνθηκών της εκπαίδευσης.

spk: Στο χώρο της τέχνης, τα Art D που αναφέρεις, δεν σημαίνουν τίποτα. Έχουν εμφανιστεί ως απόπειρα των πανεπιστημίων να δημιουργήσουν ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο για υψηλού επιπέδου εικαστική έρευνα, αλλά κανείς δεν τα πολυπαίρνει στα σοβαρά, διότι:
α)κανένας καλλιτέχνης δεν κρίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια που ισχύουν για άλλες ειδικότητες. Αν δεν έχει ατομικές εκθέσεις σε μεγάλες γκαλερί, αναφορές στο έργο του από σημαντικούς κριτικούς, συμμετοχή σε μεγάλες διρογανώσεις όπου ισχύουν αυστηρά κριτήρια, παρουσία έργων του σε εκθέσεις μουσείων ή/και σε σημαντικές συλλογές, ΟΣΑ Art D κι αν έχει, δεν σημαίνουν τίποτα. ΔΕΝ θεωρείται αξιόλογος καλλιτέχνης. Το πολύ πολύ, να θεωρείται δυνάμει, λιγότερο ή περισσότερο καλός δάσκαλος εικαστικών. Γι' αυτό και τα Art D αυτά, σε τέτοιους απευθύνονται: σε ανθρώπους που θέλουν να γινουν δάσκαλοι, να διεκδικήσουν θέση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα επειδή το δημιουργικό τους έργο δεν αρκεί για κάτι τέτοιο ή να καταλήξουν θεωρητικοί, που κάνουν και λίγο τέχνη.
β)ΚΑΝΕΝΑΣ σημαντικός καλλιτέχνης δεν λειτουργεί κάνοντας έρευνα με όρους των επιστημών ή τεκμηριώνοντας γραπτά το έργο του, οπως απαιτούν τα συγκεκριμένα Art D! Οι όροι της καλλιτεχνικής παραγωγής, είναι τελείως διαφορετικοί.
Γι' αυτό και τα Art D απευθύνονται μόνο στην μερίδα που αναφέρω, και αυτό που παράγουν είναι μόνο δάσκαλοι τεχνών και υβρίδια που κινούνται μεταξύ θεωρίας και καλλλιτεχνικής δράσης.

Τέλος: δεν είναι μόνο δική μου η ρήση "στην τέχνη και το design δεν υπάρχουν διδακτορικά".
Την έχω κλέψει, από τον Γιώργη Σιγάλα, Phd, Σύμβουλο Εικαστικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο οποίος την διατύπωσε μεταξύ άλλων με αυτό τον απόλυτο τρόπο, σε διημερίδα του ΑΚΤΟ με τίτλο "Εικαστική Παιδεία κι Εφαρμοσμένες Τέχνες", στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το 2002.
Γι' αυτό και θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε διδάσκοντες με τέτοια Art D, σε οποιοδήποτε σοβαρό ίδρυμα.
Αυτά για να μαθαίνουν οι υπόλοιποι, με την ελπίδα μήπως μάθετε κι εσείς.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Βέλλιου, κατ' εσάς προβλήματα υπάρχουν μόνο στα δημόσια πανεπιστήμια και στα ΙΕΚ που δεν συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ στα ΚΕΣ παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων είναι όλα τέλεια?

Maria Velliou είπε...

Όχι, αγαπητέ, ατέλειες υπάρχουν παντού. Και στα δημόσια Α.Ε.Ι. και στα Ι.Ε.Κ. και στα Ε.Ε.Σ. και στ' αγγλικά πανεπιστήμια, και στ'αμερικάνικα, παντού.

Ο καθένας όμως οφείλει να υπερασπίζεται το χώρο του, όταν ακούγονται τόσα αρνητικά κι όταν υπάρχει τόση παραπληροφόρηση όσον αφορά τη λειτουργία των Ε.Ε.Σ.-παραρτημάτων, που πράγματι, πιστέψτε με, κάνουν πολύ καλή δουλειά!
Ευτυχώς, το γνωρίζουν οι απόφοιτοι τους στην πλειοψηφία τους, οι γονείς και οι εργοδότες τους.

Ναι, πιστεύω ότι τα Ε.Ε.Σ. έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα από το μέσο όρο των κρατικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων και παράγουν σημαντικό έργο. Τα Ι.Ε.Κ. είναι άλλο επίπεδο, δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε.

Σημαντικότερα προβλήματα των Ε.Ε.Σ., αφού ρωτάτε, θεωρώ το χαμηλό μέσο όρο του intake-κάτι που θα διορθωθεί με την αναγνώριση, αφού θα προτιμώνται από καλύτερο μέσο όρο υποψηφίων-και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των διοικητικών δομών που έθεσε ο gm2263, κάτι το οποίο, όμως, έχει ήδη δρομολογηθεί όσον αφορά τα μεγαλύτερα και τα σημαντικότερα εξ αυτών, όπως είμαι σε θέση να σας βεβαιώσω ξέροντας από μέσα τα πράγματα.
ΟΛΑ τα υπόλοιπα προβλήματα των Ε.Ε.Σ. είναι ασήμαντα, πραγματικά, μπροστά στα αντίστοιχα των άλλων ιδρυμάτων, σας βεβαιώ. Οι άγγλοι κάνουν καλή δουλειά.

(Α, τι θυμήθηκα τώρα! Ποιος ξέχασε ότι πριν λίγους μήνες δημιουργήθηκε σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε ότι στο ΜΙΤ διοικητική υπάλληλος παραποιούσε τα τυπικά προσόντα υποψηφίων για εισαγωγή και δεχόταν πλαστά πτυχία;!!! Ζιζάνια υπάρχουν παντού..)

Ανώνυμος είπε...

Thewrw pws h idioktitria tou AKTO kai mellos tou DS twn "collegiwn" exei ektethei. Arxika anaferthike se synergasies me kapoia panepistimia ta opoia einai fhmismena alla oxi gia to swsto logo. Argotera ypostirixe oti ta panepistimia sti megali brettania einai idiwtika! Epeita ypostirixe o'ti den yparxoun ereynitika diplwmata stis kales texnes kai osa yparxoun den lambanontai sovara stin agora twn KES (mipws epeidi to AKTO einai apla mia sxoli sxediastwn?). Epipleon den mas eipe se poia diethni epistimonika texnis dimosieyoun meli tou proswpikou tis (profanws se kanena). Kai as min mas pei oti den yparxoun kai periodika texnis! Kai giati sto site tis epixeirisis tis den yparxoun pouthena ta viografika twn didaskontwn? Gia ta ypoloipa collegia me ta opoia synergazete exw akoma perissotera na pw. Synergazomenh mazi tous ektithetai akoma perissotero. Epipleon tha mas enimerwsete me poio tropo proslamvanete to proswpiko sas? Poios kanei tin telikh epilogh? O idioktitis h oi kallitexnes proedroi tnw tmimatwn (an yparxei tetoio pragma)?

Telos xehnaei o'ti ta fimismena idiwtika collegia kai panepistimia stis Hnwmenes Politeies einai mi kerdoskopikou xaraktira alla ta dika tous leitourgoun me apokleistiko gnwmona to kerdos.


Alla epeidi to antikeimeno tis sizitisis einai ta idiwtika panepistimia genika kai oxi ekeina eidika ayto pou h k. Velliou frontise na diafimisei me to link pou parethese stin arxi tis sizitisis den tha xananaferthw sta sygkekrimena.

Ανώνυμος είπε...

Nothing personal. Tis apopseis sas sxoliazw. Den san gnwriza kai apo xthes kai oute exw tipota na moirasw mazi sas

Ανώνυμος είπε...

Ti na mas poun pia fainetai ksakathara pou tha odigisei i idrisi idiotikon "panepistimion" stin Ellada: na plironoume adra tin kathe ka Velliou gia na spoudasoume se epipedo antistoixo, an oxi katotero enos kratikou AEI, TEI h IEK, ta opoia toulaxiston itan dorean h esto poly mikroterou kostous...

Maria Velliou είπε...

Thewrw pws h idioktitria tou AKTO kai mellos tou DS twn "collegiwn" exei ektethei. Arxika anaferthike se synergasies me kapoia panepistimia ta opoia einai fhmismena alla oxi gia to swsto logo. (?)
Argotera ypostirixe oti ta panepistimia sti megali brettania einai idiwtika!
Όχι, είπα ότι δεν είναι κρατικά. Τα ίδια αρνούνται το χαρακτηρισμό. Εν τέλει, βέβαια, εφόσον το επαναθέτετε, εν τη ευρεία εννοία ναι, τα θεωρώ ιδιωτικά.
Epeita ypostirixe o'ti den yparxoun ereynitika diplwmata stis kales texnes kai osa yparxoun den lambanontai sovara stin agora twn KES (?!)
(mipws epeidi to AKTO einai apla mia sxoli sxediastwn?).
Μα, τι εννοείτε "απλά"; Φυσικά και είναι μαι σχολή εικαστικών καλλιτεχνών και σχεδιαστών, κυρίως το δεύτερο.
Epipleon den mas eipe se poia diethni epistimonika texnis dimosieyoun meli tou proswpikou tis (profanws se kanena). Kai as min mas pei oti den yparxoun kai periodika texnis!
Μα, δεν διαβάσατε επιτέλους τίποτε απ' όσα γράφτηκαν;Οι καλλιτέχνες και οι designers ΔΕΝ γράφουν σε περιοδικά, επιστημονικά ή μη. ΑΝ είναι διεθνώς σημαντικοί, μπορεί κάποιος κριτικός να γράψει σε journal αναφερόμενος στο έργο τους. Αν είναι αξιόλογοι στη χώρα μας, παρουσιάζεται η δουλειά τους κατά καιρούς στον mainstream τύπο ή γίνονται αναφορές σε ειδικά περιοδικά τέχνης. Έχουμε βέβαια δέκα όλους κι όλους θεωρητικούς καθηγητές, οι οποίοι δημοσιεύουν και οι περισσότεροι έχουν βγάλει και βιβλία που θεωρούνται αξιόλογα. Ενδεικτικά αναφέρω: Μάνος Στεφανίδης, Άρτεμις Γιάγκου, Άλκης Ξανθάκης, Μάνος Δούκας, Σωτήρης Μπαχτσετζής, Δημοσθένης Δαββέτας κ.α.

Kai giati sto site tis epixeirisis tis den yparxoun pouthena ta viografika twn didaskontwn?
Για λόγους ανταγωνισμού. Η δημιουργική κοινότητα, βέβαια, γνωρίζει ποιούς έχουμε. Παρ' όλ' αυτά, νωρίτερα ανέφερα κάποια ονόματα καθηγητών από το τμήμα Fine Arts, και κάποιους θεωρητικούς, οπότε μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες για τις δραστηριότητες τους στο Internet. Αν μας επισκεφθείτε προσωπικά ή μας γράψετε επώνυμα στο mail της σχολής, θα σας δώσουμε κι άλλες πληροφορίες, όπως κάνουμε σε όλους τους υποψήφιους σπουδαστές μας που το ζητούν.

Gia ta ypoloipa collegia me ta opoia synergazete exw akoma perissotera na pw. Synergazomenh mazi tous ektithetai akoma perissotero.
Πρώτα εκτίθενται τα βρετανικά πανεπιστήμια που σνυεργάζονται μαζί τους, πανεπιστήμια "κρατικά" κατ' εσάς και πάντως αναγνωρισμένα από το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Epipleon tha mas enimerwsete me poio tropo proslamvanete to proswpiko sas? Poios kanei tin telikh epilogh? O idioktitis h oi kallitexnes proedroi tnw tmimatwn (an yparxei tetoio pragma)?
Οι εισηγησεις γίνονται κατά κανόνα από τους Διευθυντές των προγραμμάτων (Programme Leaders)και εγκρίνονται από τον Πρόεδρο του ΑΚΤΟ, ο οποίος είναι ο ίδιος καλλιτέχνης με μεγάλη εμπειρία και δάσκαλος τεχνών επί χρόνια. Σε δύο από τις ειδικότητες που είναι πιο κοντά στο δικό του πεδίο, μπορεί να παίρνει πρωτοβουλία, πάντα όμως ζητείται η άποψη των Διευθυντών Προγραμμάτων. Γι' αυτό τους έχουμε!
Δεν είναι ΑΦΕΛΕΙΑ να πιστεύετε ότι θα λειτουργούσαμε 37 χρόνια, με τόσες επιτυχίες, αν δεν γνωρίζαμε να σεβόμαστε και να αξιοποιούμε σωστά κάποια πράγματα;

Telos xehnaei o'ti ta fimismena idiwtika collegia kai panepistimia stis Hnwmenes Politeies einai mi kerdoskopikou xaraktira alla ta dika tous leitourgoun me apokleistiko gnwmona to kerdos.
Γι' αυτό σας παραπέμπω στο επόμενο post, του φίλου Κώστα, και στα δικά του σχόλια κάτω απ' αυτό.
Πάντως τα "κρατικά" (πάντα κατ' εσάς)πανεπιστήμια με τα οποία συνεργαζόμαστε και απονέμουν τα πτυχία στους αποφοίτους μας, είναι μη κερδοσκοπικά και το γνωρίζετε.

Ερώτηση κρίσεως: η Πλατωνική Ακαδημία και το Αριστοτελικό Λύκειο, υπήρξαν κατ' εσάς κερδοσκοπικά ιδρύματα;


Alla epeidi to antikeimeno tis sizitisis einai ta idiwtika panepistimia genika kai oxi ekeina eidika ayto pou h k. Velliou frontise na diafimisei me to link pou parethese stin arxi tis sizitisis den tha xananaferthw sta sygkekrimena.

Καλοσύνη σας.
Τελικά, είναι διαπιστωμένο ότι στο internet, κάποιοι μπαίνουν για να μάθουν και για να μεταδώσουν γνώση.
Κάποιοι άλλοι, συνήθως ανώνυμοι ή με nick, για να ακούσουν τον εαυτό τους, να λοιδωρήσουν πράγματα που δεν γνωρίζουν, να σε κατηγορήσουν διαστρεβλώνοντας όσα γράφεις κι εν τέλει να ζητήσουν ν' αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.
Δεν θα ακολουθήσω περαιτέρω. Αν έχετε άλλες απορίες, επωνύμως στο γραφείο μου παρακαλώ.

Ανώνυμε (τελευταίε, γιατί σας μπερδεύω) ΜΗ μας πληρώνεις, βρε παιδί μου! Δεν σε ανάγκασε κανείς.

Maria Velliou είπε...

Δυο μέρες τώρα ασχολούμαι με το να υπερασπίζομαι συνολικά τα κολέγια και τον τρόπο που λειτουργούν κι αυτό παρ' όλο που γνωρίζω ότι ο ΑΚΤΟ είναι γενικά συμπαθής, χαίρει εκτίμησης και θα μπορούσα απλά να ψελίζω "ναι, ξέρετε, δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι που μπορεί να είναι κακοί, εμείς είμαστε ένα εξειδικευμένο κολέγιο σχεδιασμού, μας ξέρετε τόσα χρόνια" κ.λ.π. και να περιοριστώ αν διαφημίζω τα του οίκου μου.
Σημειωτέον ότι δεν έχω καμιά υποχρέωση να κάνω κάτι παραπάνω, διότι δεν είμαι καν πλέον μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κολεγίων.

Η στάση μου όμως επιλέγεται συνειδητά, διότι μπαίνω σ αυτό το forum με επιστημονική διάθεση, ως άνρθωπος της εκπαίδευσης αφού και η ειδίκευση μου είναι στη Διοίκηση της Εκπαίδευσης με έμφαση στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Νιώθω λοιπόν την ανάγκη, αντί να περιριστώ στα του οίκου μου, να μεταδώσω γενικότερες πληροφορίες και να υπερασπιστώ ιδέες και απόψεις που έχουν προκύψει μέσα από πολύχρονη ενασχόληση με το αντικείμενο, ακαδημαϊκή και επαγγελματική, πιστεύοντας ότι έτσι βοηθάω κατά το δυνατόν στην ολοκληρωμένη και σε βάθος διερεύνηση ενός θέματος που είναι επίκαιρο και καίει όλους.

Κάποιοι το εκτιμούν αυτό.
Κάποιοι άλλοι βρίσκουν την ευκαιρία να λοιδωρήσουν, προκειμένου να απαξιώσουν απόψεις που δεν τους είναι αρεστές.
Η στάση τους, πιστεύω, τους χαρακτηρίζει.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως αυτά που γράψατε για τα κολλέγια συνολικά, σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν για το κολλέγιο στο οποίο σπούδασα εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε ανώνυμοι, επίτηδες πάτε να τη σκάσετε τη γυναίκα? Δεν ξέρω τι έχετε σπουδάσει αλλά σε αυτά που λέει έχει δίκιο. Το ΑΚΤΟ δεν είναι πανεπιστήμιο, είναι σχόλή σχεδίου και εικαστικών τεχνών όπως η κρατική Σχολή Καλών Τεχνών. Τα όσα λέει για τα διδακτορικά είναι επίσης σωστά. Ορίστε τα λινκ δυο κορυφαίων σχολών σχεδίου, του Rhode Island School of Design και του Parsons New School for Design.

http://www.risd.edu/faculty.cfm
http://www.parsons.edu/departments/index.aspx

Μπειτε και δείτε τι πτυχία έχουν οι περισσότεροι. Bachelors και Masters θα δείτε διότι όπως σωστά είπε η Μαρία κρίνονται από το προτφόλιό τους, το τι έχουν επιτύχει στο χώρο. Μην τα κρίνετε όλα με βάση την εμπειρία του δικόυ σας γνωστικού αντικειμένου.

Maria Velliou είπε...

Don't worry, Κώστα, αντέχω, είμαι συνηθισμένη!
Tx, πάντως.
Αυτό που μ' έχει σκάσει είναι το ότι έχω αναλάβει να δουλέψω τα conditions από ένα Academic review που είχαμε πρόσφατα και δεν έχω κάνει τίποτα, για να γράφω εδώ, όχι αυτά που λένε αυτοί. Υποτίθεται ότι κλείστηκα μέσα γι' αυτό..

C u :)

gm2263 είπε...

Μακάρι και τα δημόσια πανεπιστήμια να τύχαιναν τόσο σκληρης κριτικής από τους κρατιστές.

Στο κάτω-κάτω ο καλύτερος τρόπος να πειστεί η Ελληνική κοινωνία να μην στέλνει στα κολέγια τα παιδιά της (ιδίως μάλιστα και πολλοί από την "προοδευτική" παράταξη που από την άλλη μιλάν για "δημόσιο πανεπιστήμιο" και στάζει μέλι το στόμα τους), είναι να βελτιωθεί το δημόσιο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έτσι ώστε τα κολέγια να εξοβελιστούν από μόνα τους εφόσον τα πτυχία τους δε θάχουν καμία αξία.

Από τη στιγμή που τα κολέγια υπάρχουν και πολλοί γόνοι γονέων της "προοδευτικής παράταξης" φοιτούν εκεί πέρα, ψάξτε να βρείτε τι συμβαίνει. Και ξέρετε τι μου είπε κάποιος; Όντως υπάρχουν πολλές πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες λόγω ιστορίας (βλέπε φιλοσοφική και νομική σχολή) ή λόγω απαιτήσεων υποδομών (βλέπε ΕΜΠ) είναι ασύμφορο να λειτουργήσουν από μη κρατικούς φορείς όσο και "μη κερδοσκοπικοί" και να είναι.

Σχολές όμως όπως Η/Υ, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Γραφικών τεχνών ΑΝΕΤΑ μπορούν να λειτουργήσουν από ιδιώτες και μάλιστα να αποκτήσουν το σεβασμό της κοινωνίας και του οικονομικά παραγωγικού κομματιου της που ονομάζεται "αγορά".

Η σχολή της κας Βέλλιου ανήκει σε αυτή την κατηγορία όπως και μερικές άλλες, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλες αυτές οι σχολές έχουν επαφή με τον επιχειρηματικό κυρίως κόσμο και συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις.

Σε καμιά περίπτωση βέβαια δεν ακούγεται εκεί μέσα η φράση "έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια (εεε, από τα κολέγια στην περίπτωση μας)" σε μέρες καριέρας.

Είναι η ώρα να δούμε το θέμα των κολεγίων με γενναιότητα, και οι εκτός αλλά και οι εντός εργαζόμενοι σε αυτά και να δούμε και πως μπορούν αυτά τελικά να μετεξελιχθούν σε κάτι καλύτερο.

Οι κακεντρέχειες, ο αρνητισμός και οι λεκτικές επιθέσεις δεν ωφελούν.

Αν και θα ρωτούσα την κα Βέλλιου ή οποιονδήποτε άλλο, πως θα ένοιωθε αν κάποιος μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος ενδιαφερόταν για εξαγορά των ιδρυμάτων τους. Διότι είναι πολύ πιθανό ότι αν το Σεπτέμβριο γίνουν κινήσεις που θα αλλάξουν το σκηνικό, θα δείτε τους επιχειρηματίες εκτός εκπαίδευσης αντί να πάνε να κάνουν επ΄ευθείας κάποιο πανεπιστήμιο οι ίδιοι σε campus, σε πρώτο βήμα μπορεί να αρχίσουν να "πολιορκούν" τα δυο-τρία, πέντε καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε να μη πάνε αμέσως στα βαθιά Άραγε τι θα γίνει τότε;

Ανώνυμος είπε...

EINAI APORIAS AKSIO POS I KURIA VELIOU DEN BOREI KATALABEI OTI SUNEXIZODAS NA LEEI PSEMMATA PANO APO OLA KATAXARAKONEI TO KUROS TIS IDIAS KAI TIS EPIXIRISIS POU EKPROSOPEI.
Dilonete στην τέχνη και το design δεν υπάρχουν διδακτορικά profanos fainete
oti den grorizete oute kan tp akadimiako programma tou panepistimiou me to opoio sunergazeste idou kasi to link
http://www.mdx.ac.uk/research/degrees/routes.asp
alitheia sto middlesex kseroun tis apopseis sas gia ta didakrotika tous stin texni kai to design .Dustixos gia esas uparxoun kai alla panepistimia pou prosferoun paromoia programata
to krorufaio rca
http://www.rca.ac.uk/pages/research/fine_art_critical_and_3986.html
to goldsmiths sto opeio anaferthikate
http://www.goldsmiths.ac.uk/pg/mphil-phd-art.php
akoma kai akouson akouson stin oxfordi apo to 2006
http://www.ruskin-sch.ox.ac.uk/Admissions/dphilprogramme.php
genika stin agglia tha borousame na poume oti einai o kanonas na prosferete phd stin texni kai sto design . bebea eseis kai to instituto pedias diafonite ta parapona sas stin oxfordi sto british council kai opou allou katageilte tous oti dinoun plasta ptuxia.
lete Γι' αυτό και θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε διδάσκοντες με τέτοια Art D, σε οποιοδήποτε σοβαρό ίδρυμα. aaa telika uparxoun e xairomai pou to mathate . dustixos gia esas den duskoleutika katholou na bro didaskodes me teteia ptuxia
paroti einai kati pou yparxei meta 1998 ousiastika (1994 dothike i adeia sta prota panepistimia)
http://www.goldsmiths.ac.uk/art/research/staff/drg/01.php
http://www.goldsmiths.ac.uk/art/research/staff/pd/01.php
sto goldsmiths diafonoun mazi sas
kai sto chelsea melos tou london institute
http://www.chelsea.arts.ac.uk/17250.htm
http://www.chelsea.arts.ac.uk/17239.htm
ara profanos theoroudai proson apo ta korifaia panepistimia tis agglias oso aki prospatheite na mas peisete gai to aditheto adistixa programata uparxoun aki se alles xores tis europis souidia ollandia norvigia oxi omos kai stin americi eksou kai mi uparksei didaskodon me teeia ptuxia stin alli pelyra tou adlantikou.
To epixeirima sas gia tin aksia tou kalutexni einai toulaxiston asteio
eidate kanenan tis genias yba na didaskei sto goldsmith oxi bebea oi epitixeimenoi kalutexnes sto eksoteriko idika oi post 90 spania didaskoun se ekpedutika udrimata se monimi basi mias kai ta esoda tous apo tis kalutexnikes tous drastiriotites einai polu megala,eidika se sxesi me tous penixrous misthous ton panepistimion den uparxei logos na trone 20- me 30 ores tin ebdomada kathe xrono gia psixoula . Ama theloun na didaksoun kanoun ena visiting lecture araia kai pou i kana residenci se kapio panepistimio kai teleionei i istoria .Opote den yaprxei amesi diasyndesi agoras texnis kai ekpdeutikou prosopikou .Etsi kai allios opos paradextheikate kai i idia o akto exei apotixei padelos na anadeiskei kallitexnes me pergamines ara mallon kati den paei kala eite sto epipedo ekpedeusis eite sto epipedo ton idion ton spoudaston. se ligo tha epaneltho me perisotera . perstika

Ανώνυμος είπε...

διακρίνεται μια κικρή εμπάθεια και ίσως και προσχεδιασμένη επίθεση. Φίλε μου, συγρατηθείτε, άλλο είναι το θέμα μας.

Maria Velliou είπε...

spk,
εγώ έχω πράγματι να αναρρώσω από ένα κρυολόγημα.
Εσείς, από ένα ισχυρό αίσθημα απόρριψης, είναι απολύτως προφανές.

Το ότι στο εξωτερικό είναι οι μη πετυχημένοι καλλιτέχνες εκείνοι που διδάσκουν στα πανεπιστήμια, μπορείτε να το πείτε στους γνωστούς σας που διδάσκουν στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Θα τους ενδιαφέρει πολύ να ακούσουν αυτή σας την άποψη.
ΑΝ έχετε τέτοιους γνωστούς και αν σας μιλάνε, φυσικά.
Η εμμονή σας με την υπεράσπιση του κύρους της σχολής που εκπροσωπώ είναι συγκινητική.
Περαστικά σ' εσάς.

Ανώνυμος είπε...

Kwsta epistimonika periodika texnis yparxoun. Kai polloi epistimones (katwxoi didaktorikoi h mh) dimosieyoun ekei. Epeisis se polles kales sxoles texnis (p.x. UCLA) yparxoun akoma kai alles fainomenika asxetes eidikotites opws mathimatikoi kai statistikologoi (h texni exei kapoia sxesi kai me ta mathimatika)! Sti sxoli sou esy eixes/exeis mono katoxous didaktorikou sta oikonomika?

Ανώνυμος είπε...

epanechnikov,

στη δική μου σχολή και γενικά στα καλά κολλέγια και πανεπιστήμια το μόνιμο διδακτικό προσωπικό ναι, απαιτείται να έχει διδακτορικό. Ωστόσο κάποια μαθήματα διδάσκονται από λεγόμενους επισκέπτες καθηγητές ή μερικούς απασχόλησης και αυτοί δεν απαιτείται να έχουν διδακτορικό αλλά μόνο Μάστερς.

Τώρα, στον τομέα του σχεδίου τα πράγματα είναι αλλιώς. Παραδοσιακά δεν απαιτείται διδακτορικό παρά μόνο όπως είπε και η Μαρία σε θεωρητικά μαθήματα. Από ότι καταλαβαίνω πρόσφατα, και συγκεκριμένα στην Αγγλία, έχει ξεκινήσει μια τάση να δημιουργηθεί κάποιο αντίστοιχο πτυχίο, και σε συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν. Και εδώ να απαντήσω και στον


spk

αυτός που λέει ψέματα τι είναι?

Ορίστε κύριοι και κυρίες η σελίδα του διδακτικού προσωπικού στο Goldsmiths.

http://www.goldsmiths.ac.uk/art/research/staff.php

Κάντε κλικ στο όνομα και δείτε τι πτυχίο έχουν. Παρέθεσες επιλεκτικά κάποιους που έχουν διδακτορικό αλλά παρέλειψες να πεις ότι η συντρηπτική πλειοψηφία έχουν Μάστερ, και όχι διδακτορικό. Εκτώς και αν μιλάμε για ειδικότητες όπως ιστορία της τέχνης.

Ανώνυμος είπε...

egrpsa auta pes mou pou akribios leo
psemata
dustixos gia esas den duskoleutika katholou na bro didaskodes me teteia ptuxia
paroti einai kati pou yparxei meta 1998 ousiastika (1994 dothike i adeia sta prota panepistimia)
http://www.goldsmiths.ac.uk/art/research/staff/drg/01.php
http://www.goldsmiths.ac.uk/art/research/staff/pd/01.php
sto goldsmiths diafonoun mazi sas
kai sto chelsea melos tou london institute
http://www.chelsea.arts.ac.uk/17250.htm
http://www.chelsea.arts.ac.uk/17239.htm
ara profanos theoroudai proson apo ta korifaia panepistimia tis agglias oso aki prospatheite na mas peisete gai to aditheto adistixa programata uparxoun aki se alles xores tis europis souidia ollandia norvigia oxi omos kai stin americi eksou kai mi uparksei didaskodon me teeia ptuxia stin alli pelyra tou adlantikou.

to anafero ego o idios oti einai prosfato fainomeno, pouthenA denanefera oti einai proipothesi proslipsis adithetos i kuria veliou Elege epanlimena OTI PHD STIN TEXNEI DEN YPARXEI ELEGE PSEMETA I OXI KOSTA
YPARXEI I DEN YAPRXEI PHD STIN texni stin AGGLIA . YPARXEI I OXI STA KORYFAIA
PANEPISTIMIA.
pios leei psemata kosta pes i kuria veliou den elege psemata ?

grafeis Από ότι καταλαβαίνω πρόσφατα, και συγκεκριμένα στην Αγγλία, έχει ξεκινήσει μια τάση να δημιουργηθεί κάποιο αντίστοιχο πτυχίο, και σε συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν
gia pia tasi milas idi ta korifaia
idrumata ston xoro ton texnon prosfairoun teteia ptuxia ara den milame gia tasi alla gia mia pragmatikotita i opoia opos anefera pio pano arxise apo to 1994 opote dothike i sigekrimeni egrisi na sou doso kai mia lista panepistimion pou prosafeoun adistixa programata
rca
golsmiths
chelsea
st martins
wimbleton
glasgow school of art
endibourg school of art
slade (komati tou ucl)
leeds
reading
lancaster
universitry college of arts
kai alla
malista polla apo auta exoun perasei kai apo tin rae 2001 ara exoun aksiologithei kiolas
i prosfora teteion ptyxion stin agglia einai o kanonas oxi i ekseresei. DEn borei kaopios pou xaraktirizetai os eidikos kai sunergazete me idrimata tis agglias
na leei oti den yparxoun einai geleio . eite asxetos einai eite aplos leei psemata. Giauto min prospatheis na parapiiseis auta pou eipa. profanos kati pou yparxei meta to 1994 kai ousiastikameta to 1998 na einai o kanonas sta tupika prosoda
ton didaskodon . epeidei eimai anthropos pou exo foitisei
se panepistimio tis agglias stin texni apo ta legomena ivy league
bories na katalabeis oti me eksorgizei otan belpo tous enxorious paragodes na grafoun oti
tous boleuei gia na stiriksoun to magazaki tous , prospathodas na mas pieisoun oti einai kati diafoetiko
apo auto pou einai ena xamilou epipedou college. Auto fusika den simenei oti den borei na exei merikous kalous kathigites i na patrksei merikous kalous apofoitous. Re kosta einai sa na sigrinoume panepistmio aigaiou me to yale i to warwick tis agglias e den einai to dio prAgma pos na to kanoume . apofoitous bgazei to ena apofoitous bgazei kai to allo .
ta upolipa alli fora

Ανώνυμος είπε...

exei ginei ena lathos
Giauto min prospatheis na parapiiseis auta pou eipa. profanos kati pou yparxei meta to 1994 kai ousiastika meta to 1998 den borei na einai o kanonas sta tupika prosoda
ton didaskodon .

Ανώνυμος είπε...

Kwsta h erwthsh mou itan an oloi oi kathigites sti sxoli sou einai oikonomologoi. Den exete kai mathimatikous, koinwniologous ktl?

Se sxesi me tis dimosieyseis ayto pou rwtaw einai se poia epistimonika periodika dimosieyoun oi thewritikoi tis sxolis. Gia rikse mia matia sta parakatw periodika:

International Journal of Design
http://www.ijdesign.org/ojs/index.php/IJDesign/

Journal of Design Research (JDR)
http://www.inderscience.com/browse/index.php?journalCODE=jdr

DESIGN STUDIES
http://www.elsevier.com/wps/find/journaldescription.cws_home/30409/description#description

Mia koryfaia sxoli design den tha eprepe na exei dimosieyseis se periodika kai na kanei ereyna? Ftanei mono na exei ws kathigites gnwstous (opws isxyrizetai h maria) ston elliniko xwro kallitexnes?

Maria Velliou είπε...

Βρε παιδιά, αφού δεν ξέρετε τό χώρο, γιατί παιδεύεστε;

Παραθέτεις, epanechnikov, τρία journals για το design, που αναφέρονται μόνο στο Product design και την Αρχιτεκτονική, ή στη θεωρία του Design.
To Product Design, σημειωτέον, είναι μια ειδικότητα αμφιλεγόμενη, με την έννοια ότι σε πολλά πανεπιστήμια υπάγεται στον τομέα του engineering και σε άλλα στον τομέα του Art & Design. Στα πρώτα δίδεται έμφαση σε μια επιστημονική μεθοδολογία μέσω της οποίας το design καλύπτει λειτουργικές ανάγκες ή αποσκοπεί στη δημιουργία καινοτομικών ως προς τη λειτουργία τους προϊόντων, χωρίς να ενδιαφέρεται για τη μορφή, η οποία προκυπτει δευτερευόντως. Στα δεύτερα, είναι κυρίως ένα καλλιτεχνικό τμήμα.

Τα journals που παρουσιάζεις, έχουν μόνο θεωρητικά κείμενα, που αανφέρονται στην ιστορία και τη μεθοδολογία.
Επιμένω: οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες, ΔΕΝ δημοσιεύουν.
Δημοσιεύουν οι θεωρητικοί.
Οι δημιουργοί μιλούν με το έργο τοςυ και δημοσιεύουν άλλοι γι' αυτούς.

Να σου παραθέσω ένα παραδειγμα, αφού επιμένεις: η φίλη μου Άρτεμις Γιάγκου, διδάσκει στο μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα M.A.Design.
Ιδού η διεύθυνση του site της, όπου θα βρεις links για τις δημοσιεύσεις της σε διεθνή περιοδικά www.yagou.gr
Να λοιπόν κάποιος designer στον ΑΚΤΟ που δημοσιεύει σε διεθνή περιοδικά!
Ναι, αλλά η Άρτεμις, όπως θα δείτε στη σελίδα της, ΔΕΝ είναι πλέον designer. Στην ουσία, δεν υπήρξε ποτέ practicing designer, από πολύ νωρίς μπήκε στη θεωρία με το διδακτορικό της-που υποστήριξε στο Ε.Μ.Π., φυσικά σε θεωρητικό θέμα-κι έκτοτε αφοσιώθηκε στην εκπαίδευση και την έρευνα, εργάστηκε δε μόνο ως σύμβουλος σε θέματα σχεδιασμού.
Η Άρτεμις, αξιολογώτατη, δεν θα έμπαινε σ' ένα προπτυχιακό τμήμα να διδάξει σύνθεση! Πως να το κάνουμε. Καθένας ξέρει τι του αρμόζει να κάνει.
Διδασκει θεωρία, μεθοδολογία, ιστορία και φυσικά επιβλέπει διπλωματικές εργασίες στο Μ.Α. πρόγραμμα. Αλλά δεν διδάσκει σχεδιαστικό μάθημα-δεν θυμάται ούτε τι υλικά χρησιμοποιούνται. (sorry, Αρτεμις, ίσως υπερβάλλω λίγο, στο κάτω κάτω έκανες δημιουργικό Μ.Α. πριν το Phd, αλλά τόσα χρόνια μετά..).

Λοιπόν, τώρα που είδες ότι κάποιο δημοσιεύουν μεν, αλλά ποιοί είναι και τι δημοσιεύουν, μπορείς ίσως epanechnikov να παραδεχτείς επιτέλους εσύ που είσαι πιο καλοπροαίρετος μάλλον από τον άλλο, ότι ξέρω το χώρο μου και ξέρω τι μου γίνεται;
Και για να πειστείς περισσότερο, γιατί δν πας στην Καλών Τεχνών να αναζητήσεις ποιοί και αν , από τους καλλιτέχνες καθηγητές, δημοσιεύουν;
Ή στην Αρχιτεκτονική του Ε.Μ.Π., να δεις ποιοι από τους καθηγητές των συνθετικών μαθημάτων δημοσιεύουν;

Γιατί βρε παιδιά τα ξέρετε όλα;
Μπορώ εγώ να υποδείξω πως πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα Οικονομικών σπουδών; Θα το θεωρούσα θράσος δηλαδή!
Έχω κι άλλους που δημοσιεύουν, btw, εκτός από τους θεωρητικούς, αλλά είναι ελάχιστοι, το κάνουν σπάνια και στο περιθώριο της κύριας δραστηριότητας τους, που είναι η σχεδιαστική πράξη, τα δε κείμενα τους σχετίζονται αποκλειστικά με την σχεδιαστική τους πράξη και παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της ενταγμένα σ' ένα θεωρητικό πλαίσιο.
Πως να το κάνουμε, πρόκειται για άλλο χώρο, τελείως διαφορετικό.
Είναι καλό να μαθαίνουμε, να μην κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλα.

spk,

τα links που παραθέτεις αναφέρονται σε θεωρητικά Phd. ΛΟΛ.

Ανώνυμος είπε...

Α να με συγχωρειτε θα υπερασπιστω το Πανεπιστημιο Αιγαιου απο το οποιο εχω αποφοιτησει.
Μπορω να πω πως πολλα τμηματα του ειναι πολυ καλυτερα και πρωτοποριακα απο κεντρικα. Ειναι δε πληρως αποκεντρωμενο και απο τα πρωτα που εκαναν ον λαιν συστημα για να μην εχει επαφη ο φοιτητης με την γραμματεια.
Απο το τμημα μου Στατιστικης&Αναλογιστικης εχω να πω πως ειναι τμημα μικρης ανεργιας (απορροφαται πολυς κοσμος), το ιδιο τμημα εκανε πραξη την διασυνδεση με την αγορα με ημεριδες καριερας, πρακτικες σε εταιρειες κλπ

Ανώνυμος είπε...

spk,

τελικά δεν κατάλαβα ποιά είναι η ένστασή σου.

Ότι το ΑΚΤΟ δεν προσφέρει διδακτορικά, σε αντίθεση με τις κορυφαίες σχολές σχεδίου στη Μ.Β.? Μα δε νομίζω ότι η Μαρία ισχυρίστηκε ότι είναι η ΑΚΤΟ αντιστοίχου επιπέδου, αλλά είναι μια σχολή που είναι εφάμιλη άλλων πολύ καλών σχολών της Μ.Β. και των ΗΠΑ που επίσης δεν προσφέρουν διδακτορικό.

Ή ότι οι διδάσκοντες στον ΑΚΤΟ δεν έχουν διδακτορικό? Οπότε στην προκειμένη περίπτωση έχεις άδικο καθώς όπως σου έδειξα και σε κορυφαίες σχολές σχεδίου η πλειονότητα του διδακτικού προσωπικού δεν έχει διδακτορικό.

Από όσο θυμάμαι η Μαρία είπε ότι υπάρχουν διδακτορικά σε θεωρητικούς τομείς της τέχνης και πρόσφατα (όπως παραδέχτηκες και εσυ) υπάρχει μια προσπάθεια να δημιουργηθούν τα Art D (δες τα σχόλιά της). Άρα δεν είπε πουθενά ψέματα. Μπορεί εσύ να διαφωνείς με την κρίση της ότι δεν παίρνουν το πτυχίο στα σοβαρά, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη διότι δεν είμαι του χόρου, αλλά αυτό δεν είναι ψέμα, είναι κρίση δική της με την οποία μπορεί μεν να διαφωνείς, αλλά τέλος πάντων είναι μια λεπτομέρεια για την οποία δεν αξίζει να ξοδεύουμε τόσο χρόνο!

Maria Velliou είπε...

Άστον, βρε Κώστα, τι παιδεύεσαι;
Δεν βλέπεις ότι λέει ψέματα; Εσύ το είπες.
Τα link που παραθέτει αναφέρονται σε Phd.
Μπήκα και είδα όλα τα βιογραφικά του Goldsmiths staff. Είναι Μ.Α., Β.Α., κάποιοι δεν αναφέρονται καν σε εκπαίδευση, κι υπάρχουν λίγοι με Phd. Όχι Art D, Phd.
Χάρηκα γιατί είδα και τρεις που έχουν σπουδάσει στο Middlesex.

Κώστα, ισχύουν αυτ΄απου λέω κι ας μην είσαι του χώρου. Αν δεις αναλυτικά τα βιογραφικά του Goldsmiths, θα δεις ότι κι αυτοί που εχουν Phd ακόμα, αναφέρονται αναλυτικά στις εκθέσεις τους και στα δημοσιεύματα γι' αυτούς. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι παρουσιάζουν τεράστιο έργο-βλ. εκθεσιακή δραστηριότητα + συνεντεύξεις και παρουσιάσεις που τους έκαναν ή άρθρα που γράφτηκαν γι' αυτούς ή συλλογές σημαντικές που περιλαμβάνουν έργα τους, οι οποίοι ΔΕΝ αναφέρουν ΚΑΝ τις σπουδές τους.

Ξέρω το χώρο μου πολύ καλά κι έχω απόλυτη πεποίθηση γι' αυτά που λέω. Γι' αυτό και τα παρουσιάζω τόσο αναλυτικά, ουσιαστικά παρουσιάζω το πως λειτουργεί ένας χώρος, που είναι τελείως διαφορετικός από το χώρο των επιστημών.
Ξέρεις, υπάρχει πρόβλημα, όταν κάποιος έρχεται στο χωρο της τέχνης μ' ένα πτυχίο από το εξωτερικό, διότι δεν είναι ο χώρος αυτός όπως όλοι, που μπορείς να μπεις σε κάποια θέση με τα τυπικά σου προσόντα και να εξελιχθείς. Ειναι πάρα πολύ σκληρός. Το πτυχίο, δυστυχώς, δεν παίζει κανένα ρόλο. Ούτε στα εικαστικά, ούτε στη Λογοτεχνία, ούτε στο θέατρο ή το σινεμά.
Δεν γίνεται κάποιος καλός λογοτέχνης επειδή τέλειωσε καλό πανεπιστήμιο.
Είναι φυσικό ένας νέος που έχει επενδύσει σε σπουδές να απογοητεύεται. Και να εκνευρίζεται κιόλας όταν βλέπει ότι διαπρέπουν άλλοι, με προσόντα τυπικά κατώτερα από τα δικά του. Όμως, αυτοί είναι οι νόμοι της τέχνης.
Παρ' όλ' αυτά, αν επιμείνει, θα βρει το δρόμο του. Η τέχνη έχει πολλούς δρόμους, χρειάζεται επιμονή, υπομονή, ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΑΘΕΙΑ, με ανοικτό μυαλό, ερευνητικό πνεύμα και μπόλικη δουλειά. Η εμπάθεια είναι ότι το χειρότερο για έναν καλλιτέχνη.

Εν πάσει περιπτώσει, το αντικείμενο της τέχνης ή το γνωρίζεις ή δεν το γνωρίζεις. Αλλά χρειάζεται και λίγος σεβασμός και λίγη σκέψη.

Ο καλλιτέχνης και ο δημιουργός, γενικά, δεν δημοσιεύει, τελεία. ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ. ΑΝ είναι πάρα πολύ αξιόλογος ως δημιουργός, δημοσιεύουν άλλοι γι' αυτόν.
Το ιδιο ισχύει για ένα εικαστικό στις σχολές καλών τεχνών, για ένα μουσικοσυνθέτη που διδάσκει σύνθεση σε μια μουσική Ακαδημία, για έναν ηθοποιό που διδάσκει σε μια σχολή Performing Arts.
Και, όχι, epanechnikov, δεν συνηθίζεται να υπάρχουν καθηγητές άλλων ειδικοτήτων στις σχολές τέχνης. Υπάρχουν καλλιτέχνες, designers όλων των ειδικοτήτων που διδάσκονται, ιστορικοί τέχνης, θεωρητικοί του design, κι άντε κάποιος φωτογράφος, κάποιος μηχανολόγος, βοηθητικά, αν υπάρχει τμήμα product design, κάποιος επιστήμονας της πληροφορικής ειδικευμένος στις καλλιτεχνικές εφαρμογές ίσως, αλλά κι αυτό σπάνιο. Αυτά υπάρχουν.
Ναι, η τέχνη και η δημιουργία εν γένει σχετίζεται με τα πάντα. Με κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας: με τα μαθηματικά, με τη φυσική, την αστρονομία, την πολιτική, τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη μηχανολογία, τη φιλοσοφία πάνω απ' όλα. Αλλά δεν γίνεται κάποιος καλλιτέχνης με το να του διδάσκεις λίγο απ' όλ' αυτά. Αυτό στο οποίο ασκείται ο καλλιτέχνης είναι το να αναζητά ερεθίσματα παντού και να τα μετασχηματίζει με το δικό του τρόπο. Να προσεγγίζει με το δικό του τρόπο την κάθε πτυχή της ανθρώπινης νόησης και δράσης.
Αντίθετα με όλες τις επιστήμες, στις καλλιτεχνικές σπουδές ο φοιτητής δεν εξετάζεται στις γνώσεις που απέκτησε αλλά εξετάζεται στο έργο που παράγει. Μ' αυτό παίρνει πτυχίο.
Τέλος, δεν πρόκειται να επανέλθω, διότι όπως είπα χρειάζεται και κάποιος σεβασμός πάνω απ' όλα. Και κρίση.

Ανώνυμος είπε...

kosta min paizeis ton xazo
paratheto TI LEEI I KURIA VELIOU
APATODAS SE ESENA

Σ' ευχαριστώ, Κώστα, κι άλλοι από τον ΑΚΤΟ έχουν συνεχίσει σε καλά μεταπτυχιακά της Αγγλίας, όπως αυτά του Goldsmith ή των κολεγίων του London Institute.
Προς ενημέρωση σου και όλων, διδακτορικά στη τέχνη και το design δεν υπάρχουν.. Υπάρχουν στην Ιστορία και τη Θεωρία της Τέχνης, στην Ιστορία και Θεωρία του Σχεδιασμού, όχι όμως στην Τέχνη και το Σχεδιασμό.
KAI GO TIS APADAO

profanos den kserete ti programata prosferoun oti ta panepistimia pou sinergazeste an einai dinaton
auto edo pou brika sto site tou middlesex ti einai
ArtsD research is equivalent to a PhD. It is a practice-based degree aimed at high-level practitioners in the arts. It includes the submission of a portfolio of artistic works with a written component in which you must demonstrate the creation and interpretation of new knowledge in the field.
META APO AUTO TO APOSPASMA MOU APADAEI
Στο χώρο της τέχνης, τα Art D που αναφέρεις, δεν σημαίνουν τίποτα. Έχουν εμφανιστεί ως απόπειρα των πανεπιστημίων να δημιουργήσουν ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο για υψηλού επιπέδου εικαστική έρευνα, αλλά κανείς δεν τα πολυπαίρνει στα σοβαρά KSAFNIKA TO PRACTICE BASED
PHD UPARXOUN KAI MALISTA STO IDIO TO PANEPISTIMIO ME TO OPOIO SYNERGAZETE

KAI SUNEXIZEI δεν είναι μόνο δική μου η ρήση "στην τέχνη και το design δεν υπάρχουν διδακτορικά".
Την έχω κλέψει, από τον Γιώργη Σιγάλα, Phd, Σύμβουλο Εικαστικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο οποίος την διατύπωσε μεταξύ άλλων με αυτό τον απόλυτο τρόπο, σε διημερίδα του ΑΚΤΟ με τίτλο "Εικαστική Παιδεία κι Εφαρμοσμένες Τέχνες", στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το 2002.
Γι' αυτό και θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε διδάσκοντες με τέτοια Art D, σε οποιοδήποτε σοβαρό ίδρυμα.
DILADEI ENO APODEXETAI OTI UPARXOUN MIA PARAGRAFO PIO PERA MAS LEEI OTI DEN YPARXOUN PALI
TIS APADAO
TIS APODINEIO OTI PSEVEDETE
profanos fainete
oti den grorizete oute kan tp akadimiako programma tou panepistimiou me to opoio sunergazeste idou kasi to link
http://www.mdx.ac.uk/research/degrees/routes.asp
alitheia sto middlesex kseroun tis apopseis sas gia ta didakrotika tous stin texni kai to design .Dustixos gia esas uparxoun kai alla panepistimia pou prosferoun paromoia programata
to krorufaio rca
http://www.rca.ac.uk/pages/research/fine_art_critical_and_3986.html
to goldsmiths sto opeio anaferthikate
http://www.goldsmiths.ac.uk/pg/mphil-phd-art.php
akoma kai akouson akouson stin oxfordi apo to 2006
http://www.ruskin-sch.ox.ac.uk/Admissions/dphilprogramm

TIS APODIKNEIO OTI UPARXOUN KAI DIDASKODES ME TEETIA PTYXIA STA KORIFAIA PANEPISTIMIA TIS AGGLIAS

ustixos gia esas den duskoleutika katholou na bro didaskodes me teteia ptuxia
paroti einai kati pou yparxei meta 1998 ousiastika (1994 dothike i adeia sta prota panepistimia)
http://www.goldsmiths.ac.uk/art/research/staff/drg/01.php
http://www.goldsmiths.ac.uk/art/research/staff/pd/01.php
sto goldsmiths diafonoun mazi sas
kai sto chelsea melos tou london institute
http://www.chelsea.arts.ac.uk/17250.htm
http://www.chelsea.arts.ac.uk/17239.htm

I KURIA VELIOU SUNEXIZEI

τα links που παραθέτεις αναφέρονται σε θεωρητικά Phd. ΛΟΛ.

PROFANOS DEN KSEREI OUTE AGGLIKA
ADIGRAFO APO TO GOLDSMITHS
You can register either for research based on practice and a written element, or for research by written thesis only
APO TIN OXFORD
Students can opt to pursue their studies in one of two ways: either by thesis alone or by practice. In the latter case they would produce for exhibition a work or number of works together with a supporting thesis.
kai aadigrafo apo enan apom tous didaskodes pou parethesa a PhD from the University of the Arts London (2005). Her PhD thesis is entitled 'Natural and Digital Virtual Realities - a practice-based exploration of dreaming and online virtual environments’
einai ksekatharo oti yaprxoun phd pou einaimpractise based den pisteouo tithete upo amfisvitisi pia tora an kapious auto den voleuei problima tous den tha mas trelanoun tous upolupous .
pios einai o axetos kai o feutis tora . to pou eipa psemata akoma den mou to upodiksate omos.

les
Ότι το ΑΚΤΟ δεν προσφέρει διδακτορικά, σε αντίθεση με τις κορυφαίες σχολές σχεδίου στη Μ.Β.? Μα δε νομίζω ότι η Μαρία ισχυρίστηκε ότι είναι η ΑΚΤΟ αντιστοίχου επιπέδου, αλλά είναι μια σχολή που είναι εφάμιλη άλλων πολύ καλών σχολών της Μ.Β. και των ΗΠΑ που επίσης δεν προσφέρουν διδακτορικό.
katalabeneis ti grafeis . sou eksigisa pio pano oti i perissoteres sxoles tis agglias prosferoun didaktoriko kai oti stin ameriki den yparxei phd stis texnes
ksero oti einai ligo eidikeumeno to thema alla den eiani toso duskolo .
apo pou prokipetei oti i akto einai efamili akribos ? apo tis bibliothikes pou den exei apo tin eruvna pou den kanei (den einai apraitito i xorigiseiphd kai stin ameriki kanoun eruna ) apo tous kalitexnes pou den paragei ? papo pou. Me tin idia logiki kai t o papei einai efamilo tou lse bibliothiki exei kai kapious kalous kathigites exei kai kapious kalous
apofoitous exei se kala mataptixiaka ara ola kala. i akto einai to parartima enos apo ta xeirotera panepistimia tis agglias (den simanei oti to middlesex einai gai petama exei kai kapia kala tmimata)opou prosferei ena kommati ton spodoudon pou ginetai sto art design tou en logou panepistimiou to opoio tmima den einai kai kati to spoudaio, xoris tin erueuna pou ginete sto en logo kai me xeirotero
prosopiko kai egatastaseis (bibliothiki)pio sugekrimena .Diladi o parias tou paria tou idio isxeiei kai gia tiin vakalo kai xerei kai kaluteris fimis paratima tou derby . diladi ligo polu oi en logo sxoles einai efamiles oute kan me ton pato tis agglias . pio einai to metro sugrisis diladi to parsons to pratt i domous sto milano to stmartins i to panepistimio tis moldavias i tis ougada apou autous einai kaliteri

Maria Velliou είπε...

Ο τίτλος "A practice-based exploration of dreaming and online virtual environments" εσένα σε παραπέμπει σε παραγωγή πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου;
Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει Phd-εκτος από σένα μάλλον.
Μιλάς για θεωρητικά πτυχία που αναφέρονται σε μεθοδολογία (η οποία και βέβαια εξερευνάται και μέσα από την πράξη)και, όπως είναι φυσικό σ' αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να προκύπτει ένα προϊόν-πρόταση από την πρακτική εξερεύνση που υποστηρίζει την θεωρητική θέση.
Αγγλικά εσύ είσαι που δεν ξέρεις, όπως και πολλά άλλα πράγματα.
ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ, ΘΡΑΣΥΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΗΘΗΣ.

Το Middlesex δεν θ' ασχοληθώ να το υπερασπιστώ. Αρκεί το ότι τρεις από τους καθηγητές του Goldsmiths έχουν σπουδάσει εκεί.
Ένα πανεπιστήμιο που έχει τόσο συμπαθητικά νούμερα στο Good Honours Degrees, στο Student satisfaction, στο Completion και στο Graduate destinations, έχοντας ταυτόχρονα το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ student/staff ratio και το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ intake, θα έπρεπε να επαινείται, όχι να λοιδωρείται. Άσε που έχει βαθμό στην έρευνα διπλάσιο σχεδόν από πολλά πανεπιστήμια που βρίσκονται στη μέση της κλίμακας. Αλλά, so much about the rankings.
Γεια σας.

Ανώνυμος είπε...

kai mias anafereste stin kllitexniki mou kariera emesos anafero orismena meri sta opoia exo ekthesei
DESTE foundation
ICA London
Stenersenmuseet in Oslo
Macedonian Museum of Contemporary Art
kai kapies gallery 2 atomikes kai kamia 20 omadikes den einai kai askima gia kato ton 30 ,mallon kati ksero apo texni kai ego efxaristimenos eimai aplos sixenomai tous pseftes kai tous apateones autin tin ora etoimazome gai to phd stin agglia pou lete pos den uaparxei ti na kanoume ta epsaksa prin na steilo . Toulaxiston ego den grafo xazomares gia tin kallitexniki dimiourgia xoris na asxoloume ebrakta me autin
paizodas ton eidiko , oute ton psuchologo . Aplos brika enan anthropo an leei xazomares se kati pou afora tin texni mou kai apadisa.Ta epixirimata mou einai ksekathara . Parakalo diavaste auta pou eipa. Min perimenete sebasmo apo kapion pou apokalesete kakoithi kai asxeto .
kai liga definisions
DPhil fine art oxford
students can opt to pursue their studies in one of two ways: either by thesis alone or by practice. In the latter case they would produce for exhibition a work or number of works together with a supporting thesis.or those offering studio practice as part of the final submission, an exhibition of work and a supporting thesis of 40,000 words
midlesex auto pou sinergazeste
ArtsD research is equivalent to a PhD. It is a practice-based degree aimed at high-level practitioners in the arts. It includes the submission of a portfolio of artistic works with a written component in which you must demonstrate the creation and interpretation of new knowledge in the field.

MPhil and PhD Art gooldsmths
You can register either for research based on practice and a written element, or for research by written thesis only. However, the generative and reflexive activity of practice is central to the Department’s research culture, and it sees the first category of research as reflecting its academic strengths. In this case, practice is seen as primary

kai i kiria barbara rauch didaskon sto chelsea Professional qualification
Rauch holds a BA in Fine Art, Academy of Fine Art, Stuttgart, Germany (1995), an MA in Digital Art from Middlesex University, CEA (1998) and a PhD from the University of the Arts London (2005). Her PhD thesis is entitled 'Natural and Digital Virtual Realities - a practice-based exploration of dreaming and online virtual environments’
otan i pragmatikotita sas diapseudi toso xeirotero gai autin aplos paradexteite to lathos sas

Nievskii είπε...

Κάποτε καλός μάγειρας ήταν κάποιος που έπιανε το χέρι του και είχε κάτσει 5 μήνες σε μια κουζίνα. Σήμερα για να γίνεις σεφ πρέπει να έχεις σπουδάσει - η φοίτηση είναι κατά μέσο όρο 3 χρόνια. Υπάρχουν σεφ που να ην έχουν σπουδάσει; Ελάχιστοι.

Ας πούμε τώρα ότι είσαι ένας πολύ επιτυχημένος σεφ. Θα πήγαινες να διδάξεις ή θα άνοιγες δικό σου εστιατόριο και θα έβγαζες πολλά λεφτά; Και σε μια σχολή μαγειρικής πόσο εύκολα θα δίδασκε ένας αυτοδίδακτος πλέον;

Αν ερχόταν κάποιος και ισχυριζόταν ότι δεν υπάρχουν πτυχία στην μαγειρική τι θα του απαντούσατε; Αν πάλι ισχυριζόταν στην συνέχεια ότι δεν παίζουν κανένα ρόλο; Αν ταυτόχρονα σας έλεγε ότι το μαγερειό της θείας του είναι ισάξιο με το Culinary Institute of America θα τον πιστεύατε; Αν είχατε μια κρατική σχολή μαγειρικής και υπήρχε και το μη-κρατικό ΙΕΚ που επειδή βγήκε ο νόμος ισχυρίζεται ότι είναι ισάξιο με πολλά ξένα πανεπιστήμια τι θα λέγατε; Και αν ισχυριζόταν ότι ο λόγος που η κρατικη σχολή μαγειρικής είναι κακή και ότι ο ίδιος δεν είναι - ακόμα - Culinary Institute of America οφείλεται στο ότι δεν έχει αναγνωριστεί ως πανεπιστήμιο τι θα λέγατε;

Πρέπει να υπάρξουν στην Ελλάδα μη κρατικά πανεπιστήμια; Ανεπιφύλακτα ναι. Αλλά αν συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι επειδή θα επιτραπεί να υπάρξουν μη-κρατικά πανεπιστήμια αυτόματα θα μεταμορφωθούν σε ατμομηχανές της ελληνικής ακαδημαϊκής ανάπτυξης πρέπει να είμαστε το λιγότερο αφελείς. Πρώτα-πρώτα αν μπορούσαν θα το είχαν κάνει ήδη. Χώρος για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην εφαρμοσμένη έρευνα υπήρχε και υπάρχει. Και δεν έχει γίνει τπτ. Γιατί; Ένας λόγος είναι ότι όλοι περιμένουν από το κράτος να τους δώσει ένα χαρτί που θα τους επιτρέπει να νέμονται τα κρατικά κονδύλια. Αυτό λεέι κάτι όμως για τους έλληνες επιχειρηματίες και στον χώρο της γνώσης. Ο δεύτερος και βασικός είναι ότι δεν υπάρχει το know-how. Όλοι όσοι επιχειρηματολογούν υπέρ του ιδιωτικού πανεπιστημίου νομίζουν ότι θα ξεπεταχτούν σαν την πάνοπλη Αθηνά από την κεφαλή του Δία. Η διαδικασία στην πραγματική ζωή είναι αργή και επίπονη. Δεν είναι τυχαίο αυτό που ανάφερε ο spk ότι δεν υπάρχουν πουθενά σχεδόν με λίγες εξαιρέσεις - λ.χ. Warwick - καλά πανεπιστήμια που να βγήκαν μετά το 1960. Επειδή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι σύντομα πραγματικότητα, καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε στο τι έχουν στο μυαλό τους και τι περιμένουμε από αυτά. Αλλιώς, θα είμαστε μια ζωή θύματα αρπαχτών ξένων πανεπιστημίων που θα χορηγούν πτυχία bon pour l'horient.

Ανώνυμος είπε...

Ego proteino prin ap'ola ta alla na enisxythei me kratika kondylia i AKTO, einai krima tetoia diamantia na paramenoun anaksiopoiitita

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock