Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 02, 2009

Η πιο αηδιαστική μορφή κρατικού μονοπωλίου

Ώστε θέλεις να σπουδάσεις ε; Να πας στο Πανεπιστήμιο "να γίνεις άνθρωπος"; Κανένα πρόβλημα!Απλώς θα περάσεις από ένα σκληρό βασανιστήριο που θα κρατήσει έναν ολόκληρο χρόνο:τις Πανελλήνιες εξετάσεις! Μετά το τέλος της Β' Λυκείου δεν έχει διακοπές όπως τα προηγούμενα χρόνια:έχει φροντιστήριο κάθε μέρα για κανά εξάωρο! Πρέπει να προετοιμαστείς για τα μαθήματα που θα δώσεις στις Πανελλήνιες, για να καταφέρεις να γράψεις τον επιθυμητό βαθμό, να περάσεις στη σχολή που θέλεις(;). Και μετά από το εικοσαήμερο του Αυγούστου που μπορείς να κάτσεις λίγο να ξεκουραστείς ξεκινάει η πιο εφιαλτική χρονιά της ζωής σου:η Γ' Λυκείου...

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς θα είσαι "προστατευόμενο είδος":θα σε αντιμετωπίζουν όλοι σαν ένα άτομο με ειδικές ανάγκες που παλεύει κάθε μέρα και όλη μέρα για ένα μόνο σκοπό:να περάσεις στο Πανεπιστήμιο. Βέβαια, θα νομίζεις ότι τους κοροϊδεύεις και λίγο γιατί μεταξύ μας δεν θα διαβάζεις και τόοοοοοσο πολύ(που να βρεις χρόνο άλλωστε:το πρωί σχολείο, μετά πέντε ώρες φροντιστήριο κάθε μέρα, κανά ιδιαίτερο έτσι "για να είμαστε σίγουροι" ε βάλε και οκτώ ώρες να κοιμηθείς πάει η μέρε τελείωσε! Πότε στην ευχή να διαβάσεις;!) και αυτό θα σε αγχώνει και λίγο. Αλλά να σου πω και κάτι; Όπως λέμε και εμείς οι φιλελεύθεροι, προσωπική σου επιλογή δεν είναι; Αν θες να πας στο Πανεπιστήμιο θα περάσεις το βασανιστήριο των Πανελληνίων! Είναι μετά να απορείς που οι φοιτητές δε διαβάζουν στο Πανεπιστήμιο; Αφού τους προηγούμενους δεκαπέντε μήνες μίσησαν το διάβασμα: από την εξαντλητική αποστήθιση, τη βαρετή ασκησειολογία, τις ηλίθιες "μεθοδολογίες", τη γελοιότητα του φροντιστηρίου και του σχολείου ταυτόχρονα!

Αλλά δυστυχώς δεν έχεις άλλη επιλογή:στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα Πανεπιστήμιο. Το δημόσιο-κρατικό Πανεπιστήμιο! Αν θες να σπουδάσεις στην Ελλάδα δεν έχεις άλλη επιλογή. Εντάξει υπάρχουν και τα κολλέγια άλλα αυτά είναι...τίποτα:τρία χρόνια για μια ειδικότητα που δε σε ενδιαφέρει για να καταλήξεις με ένα χαρτί χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα! Αν όμως θες να σπουδάσεις Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Οικονομική Επιστήμη, Πολιτική Επιστήμη, Κοινωνιολογία δεν υπάρχει άλλος δρόμος:για να μπεις στο κρατικό Πανεπιστήμιο πρέπει να περάσεις από τις Πανελλήνιες. Ε αν αυτό δεν είναι η απόλυτη επίδειξη κρατική βαρβαρότητας, το απόλυτο παράδειγμα του τι μπορεί να σου κάνει το κράτος άμα θέλει, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να είναι!

Ξέρετε φίλοι ποια κυβέρνηση είχε θεσπίσει το κρατικό μονοπώλιο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης; Η Χούντα αγαπητοί μου! Ναι, η συνταγματική αυτή ρύθμιση είναι έργο της επταετίας:ήθελαν οι χουντικοί να διασφαλίσουν ότι η πανεπιστημιακή παιδεία θα είναι υπό τον έλεγχο τους και κανένα ίδρυμα του εξωτερικού δεν θα "μολύνει" την ελληνική παιδεία! Και βγαίναμε στο δρόμο για να υποστηρίξουμε ένα νόμο της Χούντας! Ναι, της Χούντας! Και για να αναγκάσουμε τους κακόμοιρους που δεν ήταν τόσο έξυπνοι όσο εμείς, δεν ήταν τόσο μαθηταράδες όσο εμείς οι "γάτοι", να πηγαίνουν στην Αγγλία και στην Ιταλία για να πάρουν ένα χαρτί!

Μα σκεφτείτετο λίγο:οι πραγματικά πλούσιοι δε νοιάζονται. Τα παιδιά τους ούτως ή άλλως στο Harvard και στο London School of Economics θα τα έστελναν είτε είχαμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια είτε όχι. Αυτό ισχύει και για τους πραγματικά φτωχούς:δεν θα είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Γι' αυτούς το κρατικό Πανεπιστήμιο είναι μονόδρομος είτε αναγνωρίζονται τα ιδιωτικά είτε όχι! Ίσως ακούγεται σκληρό, αλλά είναι η αλήθεια:όπως κάποιες οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ενός ακριβού αμαξιού ή ενός ιδιωτικού σχολείου, έτσι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και τη φοίτηση σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Είναι (δυστυχώς) αποκλεισμένοι στην επιλογή του δημοσίου Πανεπιστημίου και του βασανιστηρίου των Πανελληνίων εξετάσεων.

Και ποιοι πλήττονται τελικά από το κρατικό μονοπώλιο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης; Μα τα μεσαία στρώματα φυσικά! Οι οικογένειες, τα παιδιά των οποίων είχαν την ατυχία να μην τα καταφέρουν στις Πανελλήνιες και που έχουν ένα εισόδημα που τα βγάζουν πέρα, πρέπει να ζοριστούν να βρουν τα λεφτά να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα αξιοπρεπές ίδρυμα του εξωτερικού. Πρέπει να εξασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τα δίδακτρα, αλλά και τη διαβίωση των παιδιών τους στο εξωτερικό. Και σας ρωτάω, δε θα ήταν καλύτερο να γλιτώσουν τα λεφτά της διαβίωσης στο εξωτερικό και να έχουν να πληρώσουν μόνο τα δίδακτρα; Δε θα ήταν καλύτερο για τις οικογένειες αυτές (που νομίζω ότι αποτελούν και την πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών-που δηλαδή γενικά τα φέρνουν βόλτα, αλλά ένα τέτοιο έξοδο είναι δυσβάσταχτο), δε θα ήταν μια σημαντική ανάσα να γλιτώσουν τα έξοδα διαβίωσης, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής επένδυσης;

Νομίζω πως πρόκειται για τον ορισμό της κατά Pareto βελτίωσης:καλυτερεύει η θέση κάποιων, χωρίς να χειροτερεύει η θέση των υπολοίπων! Τα δημόσια Πανεπιστήμια θα μείνουν ανεπηρέαστα. Απλά βελτιώνονται οι επιλογές για τα παιδιά που απέτυχαν στην απάνθρωπη δοκιμασία των Πανελληνίων. Για κάποιον που έχει την ατυχία να μην έχει το απαραίτητο εισόδημα τα πράγματα δεν χειροτερεύουν:τα δημόσια Πανεπιστήμια δεν καταργούνται! Η αναγνώριση των ιδιωτικών, όμως, αυξάνει τις επιλογές πολλών φοιτητών που έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στο απαραίτητο κόστος (και πιστέψτε με είναι πολλοί οι σπουδαστές των ιδιωτικών ΙΕΚ και των κολλεγίων, όσο και των Πανεπιστημίων του εξωτερικού) και έτσι πολλοί μπορούν να γλιτώσουν την Γ' Λυκείου και έτσι να προσθέσουν και ένα χρόνο στη ζωή τους...

Θυμηθείτε το βασικό επιχείρημα αυτών που ζητούν τη διατήρηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια:"ποιος μου εγγυάται ότι δε θα έρθει στην εξουσία μια δικτατορία και το πανεπιστημιακό άσυλο θα αποκτήσει σοβαρό νόημα προστασίας της επιστημονικής γνώσης;". Θέλω να τους απαντήσω:"έχετε διαβάσει Κούντερα; Ξέρετε πώς ήταν τα Πανεπιστήμια στη Χούντα;". Γιατί όποιος έχει διαβάσει Κούντερα ή ξέρει πώς ήταν η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια στη Χούντα, ξέρει πολύ καλά πως το κρατικό μονοπώλιο στα Πανεπιστήμια αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για να χτίσεις μια αποτελεσματική δικτατορία! Γιατί όταν το Πανεπιστήμιο είναι κρατικό μονοπώλιο η πιο επαναστατική ομάδα του πληθυσμού, οι φοιτητές, βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κρατικής δικτατορίας. Φοιτητές εκβιάζονται και φιμώνονται, ρουφιάνοι κυκλοφορούν και η διδασκαλία γίνεται όργανο της κρατικής προπαγάνδας. Δείτε τα Πανεπιστήμια στη ναζιστική Γερμανία, στην Ελλάδα του 1967-1974, διαβάστε το "Αστείο", όπου καταστράφηκε η ζωή ενός ανθρώπου επειδή έκανε ένα αστείο για το Στάλιν και θα καταλάβετε ότι το μονοπώλιο της Πανεπιστημιακής παιδείας είναι το βασικό όπλο των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Αυτό θέλουμε να διατηρήσουμε και στη χώρα μας;

Θέλω, επίσης, να παρουσιάσω μια συλλογιστική και σας παρακαλώ αν βρείτε κάπου ανακολουθία να την επισημάνετε:έστω ότι είστε ελεύθερος να ιδρύσετε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, έχοντας στο μυαλό τον ευτελέστερο των σκοπών:να βγάλετε χρήματα. Για να βγάλετε πολλά χρήματα πρέπει να έχετε πολλούς φοιτητές. Για να έχετε πολλούς φοιτητές πρέπει να έχετε καλό όνομα. Για να έχετε καλό όνομα πρέπει οι απόφοιτοί σας να βρίσκουν δουλειά και θέσεις σε καλά μεταπτυχιακά. Για να γίνει αυτό πρέπει να βγάζετε αποφοίτους καλούς στο αντικείμενο τους. Για να βγάζετε καλούς αποφοίτους πρέπει να έχετε καλούς καθηγητές, σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, καλές εγκαταστάσεις, με λίγα λόγια πρέπει να έχετε ένα καλό(για τα ελληνικά δεδομένα) Πανεπιστήμιο. Συμπυκνώνω το συλλογισμό:για να βγάζετε λεφτά, πρέπει να έχετε ένα καλό Πανεπιστήμιο. Παρακαλώ όποιος βρει ένα σφάλμα στον παραπάνω συλλογισμό να κάνει τον κόπο να γράψει ένα σχόλιο για να δω και εγώ που κάνω λάθος και να αναθεωρήσω! μου φαίνεται παραπάνω από λογικό ότι όποιος θέλει να βγάλει λεφτά θα κάνει ένα καλό Πανεπιστήμιο και αυτό θα κάνει καλό σε όλους μας!

Δε θέλω να φανώ υπεραισιόδοξος και να ισχυριστώ ότι όλα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα είναι καλά. Θέλω να τονίσω ότι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια πρέπει να είναι αυστηρά μη κερδοσκοπικά(αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη δεν θα διανέμονται στους μετόχους αλλά θα επανεπενδύονται στο ίδρυμα) και να αξιολογούνται από μια ανεξάρτητη αρχή όσον αφορά το εκπαιδευτικό τους έργο, όπως και τα δημόσια άλλωστε. Θέλω, επίσης, να είμαστε ρεαλιστές:όσο κακά κι αν είναι τα δημόσια Πανεπιστήμια (και είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι είναι πολύ κακά), αποτελούν ένα είδος ιδιότυπου θεσμού για την ελληνική κοινωνία. Αυτό που λέω είναι ότι (όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνωρίστηκαν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια) τα δημόσια Πανεπιστήμια θα μείνουν στην κορυφή των προτιμήσεων των μαθητών και στα ιδιωτικά θα πηγαίνουν όσοι είτε αποτυγχάνουν είτε δε θέλουν να περάσουν το βασανιστήριο των Πανελληνίων. Προσπάθησα, όμως, να υποστηρίξω ότι η αναγνώριση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα βελτιώσει τη θέση πολλών οικογενειών χωρίς να χειροτερεύσει τη θέση των υπολοίπων και ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να βγει κάτι θετικό για όλη την ελληνική κοινωνία από την αναγνώριση αυτή.

Πιστεύω πως αυτά που λέω είναι λογικά και πως στέκουν. Θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαι (και ελπίζω να συνεχίσω για μερικά χρόνια ακόμα) φοιτητής σε δημόσιο Πανεπιστήμιο. Νομίζω όμως ότι το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι μια ωφέλιμη αλλαγή:γι' αυτό και τη στηρίζω.

96 σχόλια:

bbq είπε...

Στα γρίγορα. Αναφέρεσε συνεχώς στις εξετάσεις, θα σε λυπίσω, αλλά αλοίμονο στα ιδιωτικά που θα δέχοντε το κάθε αποτυχόντα στουρνάρι, επειδή έχει πλούσιο μπαμπά και νομίζει ότι το πανεπιστημονιλίκι αγοράζετε. Το καλό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, για να γίνει καλό και να πραμήνει καλό, θα πρέπει να θεσπίσει ακόμα αυστηρότερους κανόνες εισαγωγής. Όμως, αν το κάνει αυτό, θα αυτοκτονίσει. Θα πρέπει να κυρίξει φαλιριμέντο, ή να πάψει να είναι "καλό". Όλος ο συλλογισμός σου καταρρύπτετε. Απλά θα υπάρξουν ιδιωτικά κρατικοδίαιτα πανεπιστήμια. Αλοίμονο μας.

Ανώνυμος είπε...

Τι; Ένας χρόνο είναι τώρα η προετοιμασία για τις πανελλήνιες; Εμείς ξεκινούσαμε τα φροντιστήρια απ' την πρώτη λυκείου.

Unknown είπε...

Μπλα μπλα…

Σε ποιους τα πουλάτε όλ’ αυτά όταν το μεγαλύτερο μέρος των εισακτέων αγνοεί τα πάντα;
Άσε οι των ιδιωτικών. Την ίδια άγνοια.
Φυσικά και αν θες να σπουδάσεις πρέπει να στρώσεις κώλο κάτω.
Ο κάθε αποτυχημένος άσχετος φυγόπονος θέλει τα ιδιωτικά.
Οι υπόλοιποι φροντίζουν να πείθουν τις κυβερνήσεις να ρίχνουν τα στάνταρς των εξετάσεων
Και η παιδεία δεν έχει γίνει τίποτε άλλο από ένα φυτώριο «επαγγελματιών», άσχετων και χωρίς το παραμικρό ίχνος κριτικής ικανότητας.
Για να μπορούν ανενόχλητοι όλοι οι μπουρδολόγοι (συμπεριλαμβανομένου του λιβελογράφου του παρόντος) να τους χειραγωγούν και να τους κατευθύνουν
Και μιλάνε μετά για παιδεία συντάκτες εντελώς απαίδευτης σκέψης.
Να γιατί κατάντησε όπου κατάντησε.

Ανώνυμος είπε...

"Συμπυκνώνω το συλλογισμό:για να βγάζετε λεφτά, πρέπει να έχετε ένα καλό Πανεπιστήμιο."

Τόσα και τόσο franchize / ΕΕΣ λειτουργούν στην Ελλάδα. Ρώτησες τι ντουβάρια βγάζουν; Ρώτα πρώτα και μετά γράφε άρθρα.

C A Hassapoyannes είπε...

οι πραγματικά πλούσιοι δε νοιάζονται. Τα παιδιά τους ούτως ή άλλως στο Harvard και στο London School of Economics θα τα έστελναν είτε είχαμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια είτε όχι.

Αυτό ισχύει μόνο για τις ΠΡΟ-πτυχιακές σπουδές. Στις graduate γίνεται σαρωτική επιλογή στας Αμερικάς. Για LSE κλπ δεν γνωρίζω

C A Hassapoyannes είπε...

Ασφαλώς και ΠΡΕΠΕΙ να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών unis.
AΛΛΑ το ΚΕΦΑΛΑΙΙΩΔΕΣ πρόβλημα της Ελληνικής Παιδείας ΔΕΝ βρίσκεται εκεί.

Θα έλεγα ότι αυτό είναι δευτερεύον ή τριτεύον σε πλειάδα ΚΑΥΤΩΝ και ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ θεμάτων.

C A Hassapoyannes είπε...

KAI οι υπερβολές του "αηδιαστική" και η ανακρίβεια του "μονοπώλιο" είναι κατ' ελάχιστον άκριτες.

Βλακεία ΝΑΙ, αλλά όχι μονοπώλιο, αφού το ΚΡΑΤΟΣ δεν έχει ΚΕΡΔΟΣ, αλλά ΚΟΣΤΟΣ για να συντηρήσει αυτά τα εκμαυλιστήρια που λέγονται δημόσια πανεπιστήμια.

kstamos είπε...

Πολύ καλό το άρθρο, η απαγόρευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματικά τρελαίνει κάθε λογικό άνθρωπο τη στιγμή που ζούμε στη χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογικά εξαγωγή φοιτητών στον κόσμο.

Όσον αφορά την ποιότητα σπουδών των κολεγίων κλπ. να υπενθυμίσω καταρχήν ότι τα ακαδημαϊκά στάνταρ στα δημόσια πανεπιστήμια είναι πανάθλια (με την έννοια ότι μπορεί ο κάθε πανάσχετος τουρίστας φοιτητής να πάρει κάποια στιγμή πτυχίο - έχω δει πάρα πολλά σχετικά παραδείγματα).

Προφανώς η λύση για την εξασφάλιση της ακαδημαϊκής ποιότητας είναι να υπάρχουν απίστευτα σκληρές εξετάσεις άσκησης επαγγέλματος (όπως υποβάλλουν τους γιατρούς που έρχονται από Αν.Ευρώπη) και όχι οι γελοιότητες τύπου εξετάσεις ΤΕΕ.

Στέλιος Καλτσούνης είπε...

Δυστυχώς προσπαθείτε με λογικά επιχειρήματα να πείσετε ένα συνδικάτο (=φοιτητές), μια "κλειστή" συντεχνία (=μελλοντικοί επαγγελματίες) να δεχθεί περισσότερους ανταγωνιστές. Προσέξτε: ΌΣΑ και να τους πείτε ΔΕΝ πρόκειται να τους πείσετε γιατί το ζητούμενο ΔΕΝ είναι η δικαιοσύνη ούτε τα δικαιώματα των φτωχών ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι η περιχαράκωση της συντεχνίας και ο περιορισμός των ατόμων που μπαίνουν σε αυτή. Και για μεν κάποιους (τους πλούσιους που πάνε στο εξωτερικό) δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να τους πετάξουν εκτός συντεχνίας(εκτός αν αρχίσουν να ζητάνε να μην αναγνωρίζονται τα γερμανικά δημόσια πολυτεχνεία π.χ.). Αλλά τουλάχιστον τους φτωχούς (αυτούς που δεν μπορούν να πάνε εξωτερικό ντε!), μπορούν να τους κρατήσουν ΕΚΤΟΣ συντεχνίας και να είναι μικρότερος ο ανταγωνισμός και μεγαλύτερες οι "μερίδες".
Αυτή είναι η γοητεία της αριστεράς: Δημιουργούμε συνδικάτα και συντεχνίες, πετάμε απ΄έξω ΟΣΟΥΣ μπορούμε περισσότερους (συνήθως τους όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα) και περηφανευόμαστε οτι προστατεύουμε τους φτωχούς. Και την τσέπη γεμάτη και την (χριστιανική) ψυχή μας γαλήνια. Δείτε εξ άλλου το πιο πολυφορεμένο επιχείρημα της αριστεράς: "Το (γουρούνι) ο βιομήχανος θα απολύσει τον κυρ Παντελή με τα δύο παιδάκια γιατί ζήτησε αύξηση και θα πάρει στη θέση του τον Ινδό". Εννοείται βέβαια οτι ο Ινδός δεν είναι άνθρωπος αλλά Ινδός. Άρα πετάμε εξω απο την εξίσωση τους "Ινδούς" και καυχιόμαστε οτι αγωνιζόμαστε για τον φτωχό "κυρ Παντελή"...

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Εν τω μεταξύ, το 'δημόσιο' σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει κατα ένα μεγάλο μέρος ιδιωτικοποιηθεί με κάθε πλάγια οδό.
Τα κολλέγια δεν είναι μέν αναγνωρισμένα, όμως οι φοιτητες πάνε εκεί και τους δέχονται μετά τα ξένα πανεπιστήμια (στο δεύτερο ή τρίτο έτος) και αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους τους δέχεται το ΔΙΚΑΤΣΑ ή όπως αλλιώς λέγεται (δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς, υπάρχει και ευρωπαϊκή οδηγία).
Ένα σημαντικό ποσοστό των φοιτητών που θα βρεθεί σε Ελληνικό πανεπιστήμιο, θα συνεχισει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, γιατί το πτυχίο του 'Δημοσίου' πανεπιστημίου έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ. Και είμαι και σίγουρος ότι ένα ποσοστό των 'καλόπαιδων' που κάνουν καταλήψεις για να βγάλουν την επαναστατική τεστοστερόνη, θα πάνε και αυτά να τα σκάσουνε στους ιμπεριαλιστές για να πάρουν συμπλήρωμα πτυχίου.

Ποιοί χάνουν; Τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Αυτές οι οικογένειες που θα φτύσουν αίμα για να τσοντάρουν να στείλουν το παιδί τους στο εξωτερικό, να πληρώσουν διαμονή σε ξένη χώρα, να πληρώσουν δίδακτρα.
Νομίζετε ότι είναι 'προνομιούχοι'; Μόνο στην Αγγλία πρέπει να είναι 80,000 φοιτητές.

Το θέμα είναι οτι την ποιότητα των σπουδών τελικά δεν θα την κρίνει ο bbq ή ο Alban, ούτε εγώ ή ο κ. Χασαπογιάννης. Την ποιότητα των σπουδών και την φήμη ενός πανεπιστημίου θα την κρίνει ο εργοδότης που θα προσλάβει τον απόφοιτο.
Εαν ένα πανεπιστήμιο θέλει να βγάλει λεφτά και να μην παρέχει γνώση, μπορεί να το κάνει. Πόσο όμως θα κρατήσει;
Οι φοιτητές απαιτούν το λίγότερο δυνατό κόστος και την καλύτερη ποιότητα σπουδών. Και αυτήν θα ψάξουν. Και θα επιλέξουν όποιον μπορεί να την προσφέρει.
Τα παιδάκια που παίζουν τον καταληψία και τον επαναστάτη, δεν πρόκειται να σταματήσουν κάποιον που θέλει να σπουδάσει. Απλώς θα του δυσκολέψουν την ζωή. Εχουν ήδη μπεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας που έλεγε και μία ψυχή.

C A Hassapoyannes είπε...

Την ποιότητα των σπουδών και την φήμη ενός πανεπιστημίου θα την κρίνει ο εργοδότης που θα προσλάβει τον απόφοιτο.

KAI ακριβέστερα η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ του κάθε αποφοίτου είναι ο καθρέφτης του ιδίου ΚΑΙ του σχολείου του. Absolutely.

Eκεί δε, αν θέλετε, διίστανται οι γνώμες φιλελευθέρων ΚΑΙ σοσιαλ-φιλελευθέρων. Οι πρώτοι κυνηγούν το ΕΛΑΧΙΣΤΟ μεροκάματο (και μεταναστεύουν εκεί που υπάρχει), οι τελευταίοι στοχεύουν (σ)την ΑΥΞΗΣΗ της ΠΑΤΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ που, σε τελική ανάλυση, είναι η καλύτερη και πλέον ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ επένδυση μιάς χώρας.

ΤΙ πιό αισιόδοξο ΚΑΙ ελπιδοφόρο από ένα στιβαρό, παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καταρχην δεν ειναι υποχρεωση του κρατους να παρεχει ανωτατη εκπαδευση σε ολους. Το οτι μεταναστευουν 30.000 ειναι ασχετο, αν πηγαιναν ολοι στο Χαρβαρντ και οχι το Πανεπιστημιον Βουκουρεστιου τοτε θα επρεπε να το σκεφτουμε.

Η ιδια χαζοεπιχειρηματολογια εχει οδηγησει η αποβιομηχανισμενη Ελλας να διαθετει 5 πολυτεχνεια οταν η εκβιομηχανισμενη Ελβετια εχει 2!

Αυτο που χρειαζομαστε δεν ειναι νεα ιδιωτικα αλλα λιγοτερα καλα δημοσια, γιατι ενα καλο ιδιωτικο θα χρεωνει απαγορευτικα διδακτρα της ταξεως των 20.000-30.000 κατι που λεει πως καλυτερα να φυγει καποιος καλυτερα σε ΗΠΑ.

Ανώνυμος είπε...

"Εαν ένα πανεπιστήμιο θέλει να βγάλει λεφτά και να μην παρέχει γνώση, μπορεί να το κάνει. Πόσο όμως θα κρατήσει;"

Τα ντουβαροποιεία στην Κάνιγγος κρατάνε δεκαετίες.

bbq είπε...

Εγώ έκανα μία απλή παρατήρηση στον αρθρογράφο. Το λάθος του είναι, τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μου έδωσε, ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτομάτως καταργούνται και οι εξετάσεις. Θα τον λυπήσω ξανά, αλλά αυτό δεν θα συμβεί. Αυτό το γνωρίζουν και οι επιχειρηματίες, οι οποίοι επικεντρώνονται πλέον στους φοιτητές της επαρχίας και το επιχείρημα τους είναι, ότι θα τους έρθει φτηνότερα αν φοιτήσουν σε αυτούς και όχι π,χ, από την Κρήτη να μεταναστεύσεις στην Κομοτηνή. Δεν μιλούν για τους φοιτητές του εξωτερικού. Θα έχουν τους λόγους τους. Ένας βασικός λόγος είναι, ότι για να γίνουν ζηλευτοί επιχειρηματίες με ζηλευτά πανεπιστήμια, δεν θα δεχτούν τους απόφοιτους λυκείου των 7 και 11. Αυτοί ας συνεχίσουν να πηγαίνουν σε πέμπτης και δεκάτης κατηγορίας σπουδαστήρια στην Αγγλία, να έρχονται μετά εδώ και να λένε πόσο χάλια είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτό προδίδει μόνο το επίπεδο τους (να σας θυμίσω, των 7 και 11), ενώ οι γνωρίζοντες ξέρουν καλύτερα.

Επίσης να κλίσω με μία παρατήρηση. Τα πανεπιστήμια δεν τα αξιολογεί η αγορά, όχι με την έννοια που θέλει ο αρθρογράφος και ο Χαραλάμπους. Τα πανεπιστήμια κρίνονται από άλλα πανεπιστήμια, και το μόνο κριτήριο που υπάρχει είναι η γνώση που παράγουν. Με αυτό δεν λέω ότι αυτή η γνώση πρέπει να είναι ασύνδετη με την αγορά εργασίας, αλλά αν αφήσουμε τα πανεπιστήμια να κρίνονται με τα κριτήρια της αγοράς εργασίας, και δη της ελληνικής αγοράς, τότε μη εκπλαγείτε ότι το επίπεδο σπουδών θα πέσει ακόμα χαμηλότερα, πιο χαμηλά δεν θα μπορούσε να γίνει. Διότι σε τελική ανάλυση τι θέλει η ελληνική αγορά εργασίες? Όχι επιστήμονες, αλλά ανθρώπους να μπορούν να χειρίζονται καλά το κατσαβίδι και το καλέμι, και όλα αυτά με απεριόριστο δικαίωμα υπογραφής. Και αυτό θα κάνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Φτηνούς αμόρφωτους επιστήμονες. Εξάλλου, όσοι έχουν δουλέψει στην ελληνική βιομηχανία θα συμφωνήσουν, για τα δύσκολα και επιστημονικά φωνάζεις την τεχνική υποστήριξη και σε μία μέρα σου έρχεται ο τεχνίτης από την Γερμανία. Αυτός που τον φωνάζει, έχει σπουδάσει στην Αγγλία.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

bbq
Τι σημαίνει τα πανεπιστήμια δεν τα κρίνει η αγορά;
Γιατί σπουδάζει κάποιος; για επαγγελματική κατάρτιση. Για να κάνει μία δουλειά. Το πόσο καλά θα κάνει την δουλειά εξαρτάται κατα τεκκμήριο και απο τις σπουδές του.

Το με ποιά κριτήρια θα μπαίνουν οι υποψήφιοι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι θέμα δικό τους. Μπορεί να έχουν εξετάσεις μπορεί και όχι.

Συγγνώμη υπάρχει πιό χαμηλό επίπεδο απο τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Τα περισσότερα δεν λειτουργούν για μεγάλο μέρος του χρόνου.

Στην βάση κάθε επιχειρήματος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι η βασική ιδέα ότι ο υποψήφιος φοιτητής είναι ανίκανος να κρίνει. Οτι ο γονιός είναι ανίκανος να κρίνει το καλύτερο για τα παιδιά του. Εκατομμύρια υποψήφιοι φοιτητές και οι οικογένειές τους επιλέγουν πανεπιστήμια στην Αμερική, στην Αγγλία στην Ασία, και τα επιλέγουν με τα πιό αυστήρα κριτήρια. Και οι Ελληνες το κάνουν ήδη φεύγοντας κάθε χρόνο για το εξωτερικό.

Οι επιχειρηματίες ή άλλοι οργανισμοί (κερδοσκοπικοί ή μή) που θα ανοίξουν πανεπιστήμια στοχεύουν και στους εγχώριους φοιτητές και σε αυτούς που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, και θα στοχεύουν και σε ξένους φοιτητές. Τι το καλύτερο έχει η Ρουμανία και η Ουγγαρία που πήγαινουν Έλληνες φοιτητές (κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα);
Γιατί δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει περισσότερα πανεπιστήμια απο όσα έχει τώρα και να κρατά και αυτούς τους φοιτητές που πάνε στο εξωτερικό, και να έρχονται και απο τις άλλες χώρες να σπουδάσουν.

Και σημειωτέον, η αγορά και οι οικονομία ακολουθούν το μορφωτικό επίπεδο των αποφοίτων. Αν έχεις πολλούς και καλά μορφωμένους απόφοιτους και φυσικά ενισχύεις την επιχειρηματικότητα τότε θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα θέλουν να έρθουν στην Ελλαδα και να κάνουν τα ερευνητικά τους κέντρα.

bbq
Σταμάτα να κάνεις υποθέσεις στο μυαλό σου για το πώς μπορεί να δουλέψουν τα πράγματα. Σταμάτα να νομίζεις ότι ξέρεις καλύτερα απο τους άλλους. Σταμάτα να προσπαθείς να επιβάλεις σχέδια για την κοινωνία και για την παιδεία. Σταμάτα να θεωρείς τον κόσμο ανίκανο να κρίνει. Ασε τον κόσμο να επιλέξει αυτό που πιστεύει καλύτερο για τον εαυτό του και τις ανάγκες του. Ακόμα και αν κάνει λάθος κάποιες φορές θα μάθει απο τα λάθη του, το έλεγε κάποτε και ο Παπακωνσταντίνου σε εκείνο το τραγούδι του.
bbq εχεις κάψει τα κοψίδια :-)))

bbq είπε...

@Νίκος Χαραλάμπους

«Τι σημαίνει τα πανεπιστήμια δεν τα κρίνει η αγορά;
Γιατί σπουδάζει κάποιος; για επαγγελματική κατάρτιση. Για να κάνει μία δουλειά. Το πόσο καλά θα κάνει την δουλειά εξαρτάται κατα τεκκμήριο και απο τις σπουδές του.»

Αυτό μπορεί να είναι στο μυαλό του σπουδαστή, αλλά η πρώτη και αποκλειστική προτεραιότητα του πανεπιστημίου είναι να παράγει γνώση. Αυτό θα το διακρίνει ως καλώ ή κακό ένα άλλο πανεπιστήμιο. Η αγορά θέλει τον φτηνό επιστήμονα για όλες τις δουλειές της. Αν ο σπουδαστής θέλει απλώς να κάνει μια δουλειά, ας σπουδάσει τεχνίτης (σε ένα ΙΕΚ ή στον ΟΑΕΔ, διότι τα ιδιωτικά ΙΙΕΚ τα φτύνει(!) η αγορά). Έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να προκόψει. Ενώ ο επιστήμονας μηχανικός μόνο κλειστές πόρτες θα βρει, και στο τέλος θα αρκεστεί ως πλασιέ πωλητής σε κάποια αντιπροσωπία.

Μη ξεχνάμε ποτέ, δεν είμαστε Γερμανία με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να κάνουν έρευνα. Εδώ στην Ελλάδα πιο πολύ θα ωφελήσει τον μηχανικό να ξέρει τις διατομές των αγωγών και πιες εντάσεις του αναλογούν, παρά να λύνει εξισώσεις του Maxwell. Το πανεπιστήμιο αντιθέτως, δεν του επιτρέπετε να διδάσκει την ύλη που μαθαίνει ο τεχνίτης στο ΙΕΚ, αλλά Laplace, Fourier και Maxwell. Νομίζω η διαφορά είναι πάνω από πασιφανές. Το καλό λοιπόν θα διδάσκει Φουριέ, το κακό τις διατομές. Της αγοράς ενδιαφέρουν μόνον οι διατομές, διότι με τον Φουριέ πολύ εύκολα λαμπαδιάζει η πολυκατοικία.

«Το με ποιά κριτήρια θα μπαίνουν οι υποψήφιοι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι θέμα δικό τους. Μπορεί να έχουν εξετάσεις μπορεί και όχι.»

Τα καλά θα έχουν τα κριτήρια του Oxford και Cambridge, τα κακά του Southeastern University of London (δηλαδή κανένα κριτήριο, αρκεί να πληρώνεις). Στα καλά δεν θα πάει κανείς. Για πιο λόγο αλώστε, αφού μπορεί να πάει απευθείας στο Oxford, και όχι σε κάποια εγχώρια ιμιτασιόν. Τα κακά θα πλημμυρίσουν την αγορά με φτηνούς εργάτες. Το ζητούμενο όμως είναι να ανεβάσεις τα επίπεδα σπουδών των ελληνικών πανεπιστημίων, και όχι να γεμίσεις την αγορά με φτηνά εργατικά χέρια.

«Συγγνώμη υπάρχει πιό χαμηλό επίπεδο απο τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Τα περισσότερα δεν λειτουργούν για μεγάλο μέρος του χρόνου.»

(Θα) Υπάρχει και χειρότερα.

«Τι το καλύτερο έχει η Ρουμανία και η Ουγγαρία που πήγαινουν Έλληνες φοιτητές (κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα);»

Τίποτες το καλύτερο, είναι απλά χειρότερες σπουδές. Το κριτήριο που πηγαίνουν εκεί είναι απλώς να έχουν ένα χαρτί στο χέρι με λιγότερα έξοδα. Αλίμονο σε αυτούς τους πελάτες που θα πέσουν στα χέρια τους. Το ζητούμενο όμως αυτής της ανάρτησης είναι να ανεβεί το επίπεδο σπουδών, και όχι απλώς να αποκτήσουμε ένα χαρτί να κάνουμε τη δουλειά μας.

«Και σημειωτέον, η αγορά και οι οικονομία ακολουθούν το μορφωτικό επίπεδο των αποφοίτων. Αν έχεις πολλούς και καλά μορφωμένους απόφοιτους και φυσικά ενισχύεις την επιχειρηματικότητα τότε θα υπάρξουν επιχειρήσεις που θα θέλουν να έρθουν στην Ελλαδα και να κάνουν τα ερευνητικά τους κέντρα.»

Αντιθέτως με την επικρατούσα άποψη, στην Ελλάδα για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα, υπάρχουν αρκετά καλά πανεπιστήμια. Με πρώτο το ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Κρήτης. Δυστυχώς όμως, αυτά τα πανεπιστήμια απαιτούν πολύ διάβασμα και μελέτη. Τι να κάνουμε, αυτά έχουμε.

«Ακόμα και αν κάνει λάθος κάποιες φορές θα μάθει απο τα λάθη του»

Αν σχεδιάσουμε σωστά και χωρίς βιασύνη, αποφεύγεις τα λάθη και τις ταλαιπωρίες.

«bbq εχεις κάψει τα κοψίδια :-)))»
ΛΕΣ?

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

bbq
Εξακολουθείς να κάνεις ασκήσεις επι χάρτου.

Η Ελλάδα χρειάζεται αυτό, η Ελλάδα δεν είναι εκείνο. Σου λείπει το όραμα.
Γιατί δηλαδή να μην έρθει ένα απο τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και να ανοίξει παράρτημα εδώ;
Και ποιός είσαι εσύ που θα πείς στον άλλον ότι οι σπουδές που πάει να κάνει δεν είναι 'επιπέδου'. Αυτό λέμε τόση ωρα. Τον θεωρείς ηλίθιο bbq; Να βγείς και να το πείς ξεκάθαρα τότε. Να βγείς και εσύ καί οι ομοιδεάτες σου και οι Αριστεροί και οι Δεξιοί και να πούν : Κύριοι οι άνθρωποι είναι ανόητοι και ηλίθιοι και δεν μπορούν να κρίνουν. Και θα πρέπει εμείς να κρίνουμε για αυτούς γιατί εμείς είμαστε πιό έξυπνοι και ξέρουμε καλύτερα. Ετσι είναι η σωστή διατύπωση στο θέμα.

Έρευνα και Τεχνολογία;
Τί περισσότερο απο πλευράς πληθυσμού έχει το Ισραήλ και η Φιλανδία ή ακόμα και η Ιρλανδία και το Χονγκ Κόνγκ που είναι μικρές χώρες άλλα παράγουν έρευνα; Ή μήπως η Ελλάδα δεν ήταν κέντρο γνώσης, πολιτισμού και φιλοσοφίας για αιώνες.
Πάει ο κόσμος στο Μάντσεστερ, και στο Λίβερπουλ, πόλεις που τις έχει ξεχάσει ο θεός, και ξοδεύουν μια περιουσία για να πάρουν ένα καλύτερο πτυχίο απο το κ....χαρτο που τους δίνουν τα ελληνικά ιδρύματα, και δεν θα έρθει ο άλλος να φτιάξει πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και να έρθουν απο όλη την Ευρώπη, και την Αραβία για να σπουδάσουν εδώ;

Και τι να την κάνω την έρευνα και την γνώση όταν δεν μπορώ να ωφεληθώ επιχειρηματικά;

Το πανεπιστήμιο είναι για να παράγει αυτό που χρειάζονται οι φοιτητές για να κάνουν την καλύτερη δυνατή καριέρα. Μέσα σε αυτά είναι και η γνώση αλλά και η εφευρετικότητα, ο νεωτερισμός και η δυνατότητα μάθησης, καθ'οτι η γνώση που μαθαίνεις στο πανεπιστήμιο μπορεί να κρατήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων 10 χρόνια.

Οι επιχειρήσεις θέλουν τους καλύτερους δυνατούς επιστήμονες για να επικρατήσουν των ανταγωνιστών τους. Το αν δεν υπάρχουν ανταγωνιστές είναι θέμα του κράτους και τί κάνει αυτό για να καλλιεργήσει κλιμα ανταγωνισμού στην οικονομία.

Το πόσο καλά είναι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα το δείχνουν οι πιό έγκυρες λίστες των καλύτερων πανεπιστημίων στην Ευρώπη και στον Κόσμο. Σε ευχαριστούμε για την γνώμη σου περι των Ελληνικών πανεπιστημίων αλλά θα προτιμήσουμε να ακούσουμε τους ειδικούς. Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο εξ'όσων γνωρίζω δεν είναι στα 100 καλύτερα καμίας λίστας.
Επιπλέον, μπορείς να εξηγήσεις το επιχείρημα σου σε αυτούς που φεύγουν για να πάνε στο εξωτερικό. Δεν είναι όλοι 'αποτυχημένοι'. Πολύ φεύγουν για μεταπτυχιακό, δηλαδή έχουν σπουδάσει στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά φυσικά χρειάζονται συμπλήρωμα.
Αλλά το ψάχνουμε αν θές να βρούμε το πόσο ' ποιοτικά' είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Αν σχεδιάσουμε σωστά και χωρίς βιασύνη, αποφεύγεις τα λάθη και τις ταλαιπωρίες.

Και μετά απο 35 χρόνια σχεδιασμού και έλλειψη βιασύνης πόσα λάθη και ταλαιπωρίες αποφύγαμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μην βάζεις άλλο κάρβουνο :-))))

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

eratum

Και μετά απο 35 χρόνια σχεδιασμού και έλλειψη βιασύνης πόσα λάθη και ταλαιπωρίες αποφύγαμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

->
Και μετά απο 35 χρόνια σχεδιασμού και έλλειψη βιασύνης πόσα λάθη και ταλαιπωρίες αποφύγαμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;;;;

bbq είπε...

«Το πανεπιστήμιο είναι για να παράγει αυτό που χρειάζονται οι φοιτητές για να κάνουν την καλύτερη δυνατή καριέρα. Μέσα σε αυτά είναι και η γνώση αλλά και η εφευρετικότητα, ο νεωτερισμός και η δυνατότητα μάθησης, καθότι η γνώση που μαθαίνεις στο πανεπιστήμιο μπορεί να κρατήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων 10 χρόνια.»

Επαναλαμβανόμαστε. Μας χωρίζει κόσμος αντίληψης.

Για μένα, το πανεπιστήμιο είναι για να παράγει γνώση και μόνον γνώση, και αχρείαστη ας είναι. Αυτό κάνουν στα καλά (ελληνικά και ξένα) πανεπιστήμια. Ατό πάλι θέλει κόπο και διάβασμα.

Για σένα είναι να πάρει ο φοιτητής ένα χαρτί να βγάλει το ψωμί του. Ας γίνει φούρναρης να το ψήνει κιόλας. Αυτό κάνουν τα κακά πέμπτης κατηγορίας πανεπιστήμια στην Αγγλία, που ούτε οι Βρετανοί δεν τα εμπιστεύονται και αν έμενε ο έλληνας φοιτητής εκεί, θα έπρεπε να αλλάξει επάγγελμα. Απλά, η μεγαλύτερη βιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας είναι να πωλούν αυτά τα διπλώματα στους ξένους, οι εγχώριοι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Δεν ξέρω για τα πρώτα 100 πανεπιστήμια, αλλά στα πρώτα 500 είναι αρκετά ελληνικά, κανένα όμως από τα αγγλικά που έχουν κάνει εμπόριο (και franchise στους εγχώριους μεταπράτες) τα διπλώματα και τα πωλούν αβέρτα στους έλληνες. Για να μην πω κάτι κατά της Ρουμανίας (και Ιταλίας, να μην αδικήσω τους αρχιτέκτονες εκ Μπολόνιας) και γίνω αγενής. Ένας αρχιτέκτονας μηχανικός του ΕΜΠ, δέκα αρχιτέκτονες από την Μπολόνια. Και μία φιλική συμβουλή, μετά την ανάγνωση αυτού του σχολείου, μακριά από δαύτους.

Ανώνυμος είπε...

Το πανεπιστήμιο είναι για να παράγει αυτό που χρειάζονται οι φοιτητές για να κάνουν την καλύτερη δυνατή καριέρα

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΕΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Δεν ξέρω για τα πρώτα 100 πανεπιστήμια, αλλά στα πρώτα 500 είναι αρκετά ελληνικά

ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΑΘΗΝΩΝ. ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΑΠΑ

Οι επιχειρήσεις θέλουν τους καλύτερους δυνατούς επιστήμονες για να επικρατήσουν των ανταγωνιστών το

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΝΟΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ!

Γιατί δηλαδή να μην έρθει ένα απο τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και να ανοίξει παράρτημα εδώ;

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ, ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΖΕΙΣ? ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΣ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ?

Τι το καλύτερο έχει η Ρουμανία και η Ουγγαρία που πήγαινουν Έλληνες φοιτητές (κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα)

ΑΣ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΨΑ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΤΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΩΛΟΠΕΤΙΝΙΤΣΑ

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Για να μην παρεξηγούμαι, επαναλαμβάνω την πρακτική μου να μην απαντώ και κάνω διάλογο με ανώνυμους. Δεν είναι πρακτικό και μπερδεύει πολύ την συζήτηση. Υπάρχουν και τα ψευδώνυμα.

bbq
Ναι μας χωρίζει κόσμος αντίληψης.
Εσύ νομίζεις ότι τα πανεπιστήμια είναι όργανα κοινωνικοποίησης και εγώ λέω ότι είναι πρωτίστως χώρος κατάρτισης επιστημόνων σε κάθε πεδίο.
Νόμιζεις ότι τα ακριβά και καλά πανεπιστήμια δεν έχουν θεωρητικά τμήματα που πραγματεύονται θέματα που δεν έχουν άμεσες πρακτικές εφαρμογές;

Και επαναλαμβάνεσαι στο ότι προσπαθείς να επιβάλεις το μοντέλο που εσύ θεωρείς σωστό.
Έχεις σωστές ιδεες; Εχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ σωστές ιδέες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ωραία, ας ανοίξουν τρία τέσσερα πανεπιστήμια και ας διδάσκουν 'γνώση' και 'επανάσταση'.
Ας φτιάξουν πανεπιστήμια για το λαό όπου ο φοιτητής θα παίρνει γνώση και δεν θα πληρώνει τίποτα.
Το σημερινό μοντέλο δεν το επιτρέπει.
Εμείς δεν λέμε όχι. Θέλουμε ένα σύστημα που να υπάρχει και αυτό που λέει ο bbq, και αυτό που θέλει ο επιχειρηματίας. Και ας κρίνει ο φοιτητής ποιό είναι το καλύτερο και σε ποιό θα πάει να σπουδάσει.Ας κάνει ο bbq και όσοι συμφωνούν μαζί του ένα πανεπιστήμιο που θα είναι τόσο φθηνο και καλό, που τα κακά πανεπιστήμια δεν θα τολμούν να ανοίξουν στην Ελλάδα.

Και στην Αμερική υπάρχουν πανεπιστήμια πέμπτης και δέκατης κατηγορίας που δεν έχει ακοόυσει κανείς.
Το θέμα είναι ομως bbq ότι η Ε.Ε υποχρεώνει ούτως ή άλλως το ελληνικό κράτος να δεχθεί τα πτυχία αυτών των όχι τόσο καλών πανεπιστημίων. Αρα γι'αυτό είπα στην αρχή ότι το υπάρχον ελληνικό σύστημα είναι κούφιο, έχει καταρρεύσει εκ των έσω, και το μόνο που μένει είναι οτι πολύς κόσμος πληρώνει διαμονή και έξοδα στο εξωτερικό.

C A Hassapoyannes είπε...

@ στελιος
Δυστυχώς προσπαθείτε με λογικά επιχειρήματα να πείσετε ένα συνδικάτο (=φοιτητές), μια "κλειστή" συντεχνία (=μελλοντικοί επαγγελματίες) να δεχθεί περισσότερους ανταγωνιστές. Προσέξτε: ΌΣΑ και να τους πείτε ΔΕΝ πρόκειται να τους πείσετε γιατί το ζητούμενο ΔΕΝ είναι η δικαιοσύνη ούτε τα δικαιώματα των φτωχών ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι η περιχαράκωση της συντεχνίας και ο περιορισμός των ατόμων που μπαίνουν σε αυτή.

EYΓΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

C A Hassapoyannes είπε...

Αναλώνεστε όλοι αδίκως. Στην Ελλάδα ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπήρξαν στιβαρές επιχειρήσεις, εξ ου και είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ η αγορά πτυχίων και, εν σειρά, η ποιότητα των πτυχίων.

ΕΝΑ όμως ΚΑΛΟ ΚΡΑΤΟΣ με ΟΡΑΜΑΤΑ θα είχε σκεφθεί αλλιώς.

Θα φτιάξω καλούς, σπουδαίους και υγιείς, ΑΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ, επιστήμονες ΚΑΙ ΕΤΣΙ θα προσελκύσω την ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑTΩΝ ΓΝΩΣΗΣ.

Oχι διαθέτοντας φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά άκρως παραγωγικό ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΓΝΩΣΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειραζει κυριε, οταν δεν εχεις επιχειρημα κρυβεσαι απο το αν φοραμε και ροζ βρακι

ΣΑΜΑΝΟΣ είπε...

ΝΙΚΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΚΑΝΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ?

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Συμφωνώ με τον κ. Χασαπογιάννη
Η κοινωνία και η οικονομία της γνώσης τους χρειάζεται όλους, κράτος, επιχειρηματίες, ΜΚΟ.
η γνώση της ανθρωπότητας διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια. Το κράτος απο μόνο του δεν έχει ούτε τις δυνάμεις ούτε και τα αντανακλαστικά για να συλλάβει τις αλλαγές που γίνονται στα γνωστικά πεδία. Τα πανεπιστήμια είναι το κλειδί για την οικονομία της γνώσης. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις βιομηχανίες και το φθηνό εργατικό δυναμικό της Κίνας, ή της Ινδίας
Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε ένα καλά καραρτισμένο, παραγωγικό και ευέλικτο ανθρώπινο δυναμικό που θα εξάγει γνώσεις και λύσεις. Οι Έλληνες θέλουν να σπουδάζουν και γνωρίζουν ξένες γλώσσες, γιατί δεν θα ήθελε κάποιος να κάνει το πανεπιστήμιο του και την επιχείρηση του εδώ;
Τα πλεονεκτήματα υπάρχουν δυστυχώς υπάρχουν και πολλά εμπόδια απο την γραφειοκρατεία και τις αριστεροδεξιές αγγυλώσεις, ξενοφοβίες και παράνοιες.

@ΣΑΠΑΝΟΣ
Δεν είμαι άσχετος με την ανώτατη παιδεία και δεν έχω τελειώσει κανένα κολλέγιο

ΣΑΜΑΝΟΣ είπε...

ΝΙΚΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΑΝ ΤΟ ΜΙΤ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ΤΑ PLACEMENTS ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΠ.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΜΙΤ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΒΡΟΧΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΙΕΚ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΑΕΙ, ΣΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΧΡΗΣΤΑ ΤΕΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΕΞΩ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΕΙ ΤΥΠΟΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΠΤΥΧΙΩΝ. ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κομφούκιος είπε...

Προκειμένου να πάει ένα χωριατόπαιδο στο Bradford στουρνάρι και καπου 50-60.000 ευρώ σε συνάλλαγμα (BP, που αυξάνει το ΕΛΛΕΙΜΜΑ στο ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ)αργότερα να γυρίσει (και γυρίζει) στουρνάρι

ΘΕΩΡΩ λογικότερο

να μετονομάσω τα ΤΕΙ σε τεχνολογικα πανεπιστήμια, διότι τότε ο χωριάτης θα πάει σ' αυτα.

Moreover, τα ιδιωτικά "πανεπιστήμια" θα πάρουν άδεια ΚΑΙ θα πάρουν διότι έτσι το επιβάλλει η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

ΔΕΝ πρόκειται περί ΜΟΝΟΠΩΛΙΟΥ. Το κράτος ΔΕΝ βγάζει κέρδος, άρα δεν ισχύει η λέξη εδώ.

ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ είναι για
1) Τα ΖΟΥΖΕΚΙΑ φοιτητές των ΑΕΙ
και
2) Τα ΖΟΥΖΕΚΙΑ "καθηγητές" των ΑΕΙ

Και θα σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος θέλει δεν θέλει η τρελόγκα,
θέλει δεν θέλει το αλητάκι του ΣΥΝ, θέλουν δεν θέλουν υα αλητοπασόκια.

Προσωπική μου δε γνώμη είναι

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΕΙ της ΕΛΛΑΔΟΣ

διότι είναι ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΕΡΙΓΕΛΩΣ

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

@ ΣΑΜΑΝΟΣ

Και εσύ μιλάς για το πώς θα πρέπει να είναι ιδανικά τα πανεπιστήμια.
Εγώ λέω 'ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα'. Αν όλοι οι υποστηρικτές των ιδεών περι υψιλής ποιότητας πανεπιστημίου έβαζαν λίγο απο το κομπόδεμά τους θα είχαν το πανεπιστήμιο που θα ήθελαν και θα το βλέπαμε στην πράξη.

Για μένα το πανεπιστήμιο ήταν το μέρος που έμαθα πέντε πράγματα και που με βοήθησε να βρώ μια δουλειά που να μου αρέσει.
Για σένα ας είναι ότι θέλει. Γιατί να μην υπάρχουν και τα δύο μοντέλα; Γιατί θα πρέπει να επιλέξουμε ένα και να κολήσουμε σε αυτό στερώντας τις επιλογές στους υπολοίπους;

Πάντως δεν βλέπω την Αγγλία, την Κίνα, την Αμερική ή την Ιταλία που έχουν πάρα μα πάρα πολλά πανεπιστήμια κάθε ποιότητας να τους λείπουν και τα καλά πανεπιστήμια.
Επομένως ποιά είναι η ανησυχία σου;

Θα ανοίξουν τα καλά, θα ανοίξουν και τα χαμηλής ποιότητας και το κάθε πανεπιστήμιο έστω και αν είναι μετονομασμένο ΙΕΚ θα υποστεί τις συνέπειες της επιλογής του.

Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να συμβεί σαν τμήμα της μεταρρύθμισης είναι να υπάρχει ένα προτόκολλο που θα επιτρέπει σε έναν φοιτητή να μην δεσμέυεται να τελειώνει στο ίδιο πανεπιστήμιο στο οποίο ξεκινά τις σπουδές του. Κάτι τέτοιο υπάρχει στην Αμερική (με ένα σύστημα πόντων) που επιτρέπει στους φοιτητές να ξεκινάνε απο ένα απλό πανεπιστήμιο, να συνεχίζουν έστω και μετά απο έναν χρόνο σε άλλο πανεπιστήμιο και να τελειώνουν το πτυχίο τους κάπου αλλού αφού έχουν μαζί τους τα 'μόρια' που θα τους επιτρέψουν να πάρουν πτυχίο, δίπλωμα ή μεταπτυχιακό.
Σίγουρα δεν θα πρέπει να επιτραπεί στα πανεπιστήμια, ιδιωτικά ή δήμόσια να υποχρεώνουν τους φοιτητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εκεί που ξεκινάνε.
Αν ένα πανεπιστήμιο 'χαλάσει' στην πορεία ή άν ο φοιτητής δεί ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι και τόσο καλό όσο του λέγανε, θα πρέπει να μπορεί να πάρει τα χρηματά του και να συνεχίσει τις σπουδές του αλλού.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝ ΕΙΔΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, Η ΑΓΟΡΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ. ΒΑΛΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΙ. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΙΕΚ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ΚΑΝΑ ΧΑΡΒΑΡΝΤ. ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΗ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΚΟΣΜΟ

bbq είπε...

Πολύ λόγος γίνετε για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων. Τα κριτήρια είναι καθαρά ακαδημαϊκά, και ουδεμία σχέση έχει με την «αγορά εργασίας».

Ένα πανεπιστήμιο κρίνετε μόνο από τα άλλα πανεπιστήμια, και τα βασικά κριτήρια είναι δύο:

1. Κατά πόσο γίνετε πρωτότυπη έρευνα και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά, και
2. κατά πόσο συνάδελφοι καθηγητές από άλλα πανεπιστήμια αναφέρονται σε αυτές τις έρευνες και δημοσιεύσεις.

Η δε διδακτέα ύλη είναι σχεδόν πανομοιότυπη σε όλα τα μέρη της γης, από το Καμερούν, μέχρι το ΜΙΤ. Δεν είναι δα και τόσο μεγάλο πρόβλημα να τυπώσεις και να διαβάσεις μερικά βιβλία.

Βάση αυτών των κριτηρίων γίνεται και η κατάρτιση της λίστας βαθμολόγησης των πανεπιστημίων. Η Ελλάδα βρίσκετε στα πρώτα 500 πανεπιστήμια. Θα μπορούσε να είναι καλύτερα, αλλά οι λόγοι είναι πολύπλοκοι. Γενικώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει βιομηχανία να επενδύει στην έρευνα και στις πρότυπες εφαρμογές, όχι σε αυτή την έκταση που γίνετε στην Γερμανία και σε άλλα κράτη. Η γερμανική βιομηχανία από την άλλη δεν βλέπει κανένα λόγο γιατί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο και όχι το δικό της. Χωρίς αξιόλογη βιομηχανία μην ελπίζετε σε αξιόλογες έρευνες. Συμμετέχουμε σε κάτι ερευνητικά προγράμματα στο CERN και σε άλλα παρόμοια πανευρωπαϊκά, αλλά αυτές οι έρευνες δεν αρκούν να σε ανεβάσουν στην κατάταξη της λίστα. Ίσα-ίσα σε κρατούν να επιβιώνεις σε αυτό το άνισο συναγωνισμό. Σε αυτά τα προγράμματα συμμετέχουν όμως και πανεπιστήμια από αντίπαλες χώρες.

Και αυτό είναι το βασικό κριτήριο γιατί τα ιδιωτικά ΑΕΙ δεν θα πετύχουν στο μέτρο που μερικοί ελπίζουν. Δεν αρκεί να νοικιάσεις μερικές πολυκατοικίες να τις μετατρέψεις σε αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων, ούτε να καλέσεις μερικούς καθηγητές από το εξωτερικό να διδάσκουν εδώ. Ο καλός καθηγητής δεν θα έρθει, όσο και να του τάξεις σε μισθούς. Αυτό που θα ζητήσει πάλι δεν θα μπορέσει κανένα ιδιωτικό να του το δώσει. Θα ζητήσει να του χρηματοδοτήσεις ερευνητικά προγράμματα, όσο και να κοστίζουν και όσο άχρηστα να φανούν σε αυτούς τους επιχειρηματίες. Και εκτός αυτού, να μην του στερήσεις τις διασυνδέσεις που έχει με τα ξένα βιομηχανικά και ερευνητικά κέντρα. Αυτό είναι και το μόνιμο παράπονο των Ελλήνων επιστημόνων που διαπράττουν στο εξωτερικό. Θέλουν να έρθουν εδώ, αλλά θα πρέπει να παραιτηθούν από την καριέρα τους. Πόσες φορές ήρθε ο Νανόπουλος, και πόσες φορές αναχώρησε για το ΜΙΤ. Πάντα είχε ένα παράπονο. Δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον και περίσσια χρηματοδότηση για τις (πανάκριβες) έρευνες του.

Κομφούκιος είπε...

ΔΕΝ ξέρουμε ΤΙ θα συμβεί. Η μάλλον ξέρουμε, κάτι ανάλογο με την Μέση Παιδεία.

Τα περισσότερα ιδιωτικά σκαρτα, αλλά και λίγα ΑΡΙΣΤΑ των αρίστων.
Το ίδιο συνέβαινε ΚΑΙ με τα δημόσια όμως.
ΑΠΕΙΡΑ σκάρτα, και καταμεσίς, Πειραματικό Αθηνών, Περιαματικό Θεσσαλονίκης, Βαρβάκειο.

Κομφούκιος είπε...

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΝΟΣΕΙ!! ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ και εσείς ασχολείστε με την δερματίτιδά της;;;;;;;

ΟΠΟΙΟΣ έχει πρόβλημα με την αναγνώριση των ιδιωτικών είτε ωθείται εκ του πονηρού ή είναι βλαξ.

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη λύση είναι να κάνουμε την τριτοβάθμια παιδεία outsource. Δηλαδή να κλείσουμε όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα και να στέλνουμε τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ στο εξωτερικό με υποτροφίες.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

κατ'εξαίρεση σχόλιασμός ανώνυμου σχόλιου
Η καλύτερη λύση είναι να κάνουμε την τριτοβάθμια παιδεία outsource. Δηλαδή να κλείσουμε όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα και να στέλνουμε τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ στο εξωτερικό με υποτροφίες.

Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν θα μας ερχόντανε φθηνότερα ένα τέτοιο σύστημα.
Το πρόβλημα είναι να τους καταφέρουμε να γυρίσουνε στην Ελλάδα. Διότι είναι γνωστό ότι μετά τις σπουδές είναι η καλύτερη στιγμή να μείνεις στο εξωτερικό σε δουλειά. Αρα το ελληνικό δημόσιο θα πληρώνει τον σπουδαστή για να σπουδάσει στο εξωτερικό και να μείνει και εκεί;

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

bbq
Μήπως ξέρεις και τους έξι αριθμούς του λόττο να μας πείς για να κερδίσουμε και κάνα χρήμα;

Ωραία αφού τότε δεν ευδοκιμούν αντικειμενικά οι καταστάσεις για ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα υπάρξει καμία διαφορά να τα αφήσεις να ανοίξουν και να τα αναγνωρίσεις.
Αν είναι τόοοοσο άχρηστα, τότε αργά ή γρήγορα θα μαραζώσουν και θα κλείσουν. Οπότε δεν χρειάζεται να τα απαγορεύουμε να υπάρχουν.

Ανώνυμος είπε...

Αν υπάρχουν καλές δουλειές θα γυρίσουν. Αν δεν υπάρχουν, δεν τους χρειαζόμαστε να γυρίσουν.

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΕΞΑΚΑΛΟΥΘΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΩΣ Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ. Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟ ΟUTSOURCE ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΜΠΑΤΣΕΛΟΡ

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Η τάση που έχουν ορισμένα άτομα να βγάζουν συμπεράσματα για αυτόν με τον οποίο διαφωνούν και να τον χαρακτηρίζουν και να κάνουν υποθέσεις για τα προσόντα και το μορφωτικό επίπεδο του, τελικά εκθέτει θλιβερά τα άτομα αυτά. Δεν είναι μόνο ότι φανερώνουν ένδοια επιχειρημάτων και ουσιαστικού λόγου, μπορεί πέφτοντας τόσο τραγικά έξω με τους φτωχούς συλλογισμούς τους, να φανερώνουν άγνοια που ακυρώνει την ίδια τους την υπόσταση σαν σχολιαστές.

Απο εκεί και πέρα θα το επαναλαμβάνω γιατί η βουβαμάρα της αντίθετης άποψης λέει πολλά.

Είναι η τριτοβάθμια εκπάιδευση, 'υψιλό και ευγενές' αγαθό;, είναι για να παράγει ερεύνα; είναι για να αναζητεί της γνώσης σε κάθε μορφή; Δεν θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την αγορα; Θα πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία ; Ή αντίθετα, μακριά απο αυτήν;
Όποιοι το πιστεύουν αυτό δεν έχουν παρα να απαιτήσουν απο το κράτος να τους αφήσει να κάνουν ένα πανεπιστήμιο όπως θέλουν αυτοί. Θα το χρηματοδοτήσουν φυσικά οι ίδιοι ή να βρούν χρηματοδότες, -έτσι είναι, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας- και να φτιάξουν το όραμα τους όπως ακριβώς το θέλουν.
Τί φοβούνται; Μην τυχόν δεν τους προτιμήσουν οι φοιτητές; Τότε καλά θα κάνουν να σταματήσουν να προσπαθούν να επιβάλουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι στους άλλους ειδικά όταν δεν το θέλουν. Διότι αυτό έχει όνομα, και δεν έχει καμία σχέση ούτε με την προοδευτικότητα, ούτε με την δημοκρατία.

ΣΑΜΑΝΟΣ είπε...

ΝΙΚΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΟΤΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΜΕ OUTSOURCING TI NA ΠΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΘΛΙΒΕΡΟ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΝΕΙΣ [ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΓΩ] ΔΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΑΛΛΑ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ

Το πανεπιστήμιο είναι για να παράγει αυτό που χρειάζονται οι φοιτητές για να κάνουν την καλύτερη δυνατή καριέρα


ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΓΝΩΣΗ, PERIOD!

ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡ ΑΥΤΟΥ? ΚΑΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ. ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΦΤΥΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΦΤΥΛΙΣΕΙ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ.

ΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ LIBERAL ARTS ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΔΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.

ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΧΥΖ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΟΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΩΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ Η ΜΗ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ [ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ] ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΗΠΑ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟ PHOENIX UNIVERSITY ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΥΠΟΛΗΠΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΟΡΑΤΗ ΧΕΙΡ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ

C A Hassapoyannes είπε...

Βεβαίως και ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΜΠΡΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΑ

ίδε


U PEN, U Illinois, U Virginia, U California, όλα τα campuses ειδικά Berkeley, Davis κλπ

Ορθότατες παρατηρήσεις

C A Hassapoyannes είπε...

Θα προσέθετα ότι ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΗ έρευνα ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ΟΥΤΕ καλή ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΝΩΣΗΣ.

Δλδ, ενώ μπορεί ορισμένοι academics να δίνουν βάρος περισσότερο στην διδασκαλία, άλλοι στην έρευνα, άλλοι (στην Ιατρική) στην Κλινική Πρακτική,

ΓΕΓΟΝΟΣ παραμένει ότι ΜΟΝΟ όταν το ίδρυμα in toto έχει άριστη έρευνα,

ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ τότε είναι καλή και η διδασκαλία, η αναπαραγωγή της γνώσης.

Στην Ελλάδα είναι ΚΑΚΗ η διδασκαλία, διότι, in the first instance, ΔΕΝ υπάρχει έρευνα, the stimulus

C A Hassapoyannes είπε...

Βεβαίως, για να μην είμαστε προκλητικοί έναντι του Αρχιτέκτονα της Φύσης, υπάρχουν ΚΑΙ οι σπάνιες περιπτώσεις αυτών που είναι ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ στην έρευνα, ΚΑΙ στην διδασκαλία ΚΑΙ στην πρακτική εφαρμογή.

Αυτοί, όμως, είναι ημίθεοι. ΚΑΙ ακόμα και εάν υπάρχουν τέτοιοι Ελληνες, ΔΕΝ θα γύριζαν ποτέ στην Ελλάδα, ούτε για τα δισεκατομμύρια του κόσμου

Μαριλίζα Ηλιάδη είπε...

Κύριε Χαραλάμπους, εξαιρετική η ιδέα σας περί outsourcing. Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και είναι απόλυτα φυσικό οι άνθρωποι να γεννιούνται, να σπουδάζουν και να εργάζονται σε διαφορετικές χώρες. Όπως δεν χρειάζεται η κάθε κωμόπολη να έχει πανεπιστήμιο, έτσι δεν είναι απαραίτητο να έχει και η κάθε χώρα.

Κομφούκιος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με την προλαλήσασα κυρία Ηλιάδη.

Δηλαδή είναι αστείο να έχει πλέον ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΣΕΙ την ζωή στην Ελλάδα μιά πανελλήνια τρομοκρατική και μαφιόζικη οργάνωση - οι "καθηγητές" και οι "φοιτητές" των quasi-πανεπιστημίων της χώρας ΚΑΙ οι πραγματικοί καθηγητές και οι πραγματικοί φοιτητές να εμποδίζονται από την εργασία τους

ΛΟΓΩ του ΝΟΜΟΥ περί ΑΣΥΛΟΥ (1982) του ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ του ΕΘΝΟΥΣ

Κομφούκιος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με την προλαλήσασα κυρία Ηλιάδη.

Δηλαδή είναι αστείο να έχει πλέον ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΣΕΙ την ζωή στην Ελλάδα μιά πανελλήνια τρομοκρατική και μαφιόζικη οργάνωση - οι "καθηγητές" και οι "φοιτητές" των quasi-πανεπιστημίων της χώρας ΚΑΙ οι πραγματικοί καθηγητές και οι πραγματικοί φοιτητές να εμποδίζονται από την εργασία τους

ΛΟΓΩ του ΝΟΜΟΥ περί ΑΣΥΛΟΥ (1982) του ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ του ΕΘΝΟΥΣ

Κομφούκιος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με την προλαλήσασα κυρία Ηλιάδη.

Δηλαδή είναι αστείο να έχει πλέον ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΣΕΙ την ζωή στην Ελλάδα μιά πανελλήνια τρομοκρατική και μαφιόζικη οργάνωση - οι "καθηγητές" και οι "φοιτητές" των quasi-πανεπιστημίων της χώρας ΚΑΙ οι πραγματικοί καθηγητές και οι πραγματικοί φοιτητές να εμποδίζονται από την εργασία τους

ΛΟΓΩ του ΝΟΜΟΥ περί ΑΣΥΛΟΥ (1982) του ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ του ΕΘΝΟΥΣ

Κομφούκιος είπε...

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ένας ΝΟΜΟΣ (παρερμηνευμένος βέβαια) χρησιμοποιείται ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ και να ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!!!!!

Κομφούκιος είπε...

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ένας ΝΟΜΟΣ (παρερμηνευμένος βέβαια) χρησιμοποιείται ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ και να ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!!!!!

Κομφούκιος είπε...

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ένας ΝΟΜΟΣ (παρερμηνευμένος βέβαια) χρησιμοποιείται ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ και να ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!!!!!

Κομφούκιος είπε...

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ΙΣΤΟΡΙΑ της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ένας ΝΟΜΟΣ (παρερμηνευμένος βέβαια) χρησιμοποιείται ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ και να ΣΥΓΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΣ!!!!!

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

@ΣΑΜΑΝΟΣ

Είπα εγώ τα πανεπιστήμια να μην παράγουν γνώση; Είπα εγώ να κλείσουν τα δημόσια πανεπιστήμια;

Εγώ λέω να επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Κερδοσκοπικά ή μή.
Θα είναι ανυπόλυπτα τα κερδοσκοπικά; Αν το ίδιο συμπέρασμα βγάλουν οι φοιτητές ας μην πάνε εκεί.
Θα προσπαθήσει κάποιος να ανοίξει ΑΕΙ σε πολυκατοικία; Συμφωνώ να συζητήσουμε τους όρους αναγνώρισης και πιστοποίησης των πανεπιστημίων και τι σημαίνει ΑΕΙ και τι σημαίνει κολλέγιο και τί φροντηστήριο. Αν και δεν μπορώ να φανταστώ ότι φοιτητής θα μπεί σε μία πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται ένα ΑΕΙ και θα πιστέψει ότι εκεί θα λάβει γνώση και δεξιότητες. Αλλά απο την άλλη μεριά και ένας απόφοιτος του Πολυτεχνείου αν βγεί άχρηστος θα φανεί.
Δεν είναι μόνο η αγορά που κρίνει τα πτυχία. Υπάρχουν ακόμα και τώρα πάρα πολλές λίστες πανεπιστημίων ανα τμήμα, ανα γνωστικό πεδίο.
Νομίζεις ότι τα ανυπόλυπτα πανεπιστήμια δεν θα εμφανιστούν στις χαμηλές θέσεις αυτών των καταλόγων; Νομίζεις ότι οι φοιτητές και οι γονείς τους δεν θα ψάξουν τους καταλόγους και δεν θα πάνε στα πανεπιστήμια πρίν εγγραφούν; Δεν θα αναζητήσουν τους καλύτερους καθηγητές.

Και εσύ πέφτεις στην 'παγίδα' του ξερολισμού.
Μας βάζεις 'τελεία' στο τί πρέπει να κάνει ένα πανεπιστήμιο.
Γιατί; Που το ξέρεις; Γιατί δεν πάς να ρωτήσεις φοιτητές να σου πούν τί ακριβώς θέλουν απο ένα πανεπιστήμιο; η γνώμη τους δεν μετρά για σένα;
Φοβάσαι το χειρότερο και με αυτό τον τρόπο δεν αφήνεις να αναπτυχθεί το καλύτερο.
35 χρόνια προσπαθούν οι διάφορες κυβερνήσεις να κάνουν καλό δημόσιο πανεπιστήμιο. Και αυτά πάνε απο το κακό στο χειρότερο, και στις λίστες πανεπιστημίων και σε βασικά πράγματα όπως η λειτουργία τους.
Οταν βλέπεις αυτα τα προβλήματα γιατί να μην σκεφτείς ότι το δημόσιο χρήμα θα έπιανε περισσότερο τόπο αν στέλναμε τους πολύ καλούς φοιτητές στο εξωτερικό, αντί να χάνουν το δυναμικό τους με καθηγητές-δημοσίους υπαλλήλους σε κτίρια σαπισμένα.

Τα δημόσια πανεπιστήμια σε Αγγλία-ΗΠΑ έχουν τέτοιο βαθμό αυτονομίας, που επιλέγουν και τους φοιτητές που θα φοιτήσουν εκεί, και τις επαφές που θα έχουν με παράγοντες (χορηγούς, επιχειρήσεις) για τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα. Και φυσικά αν ένα πανεπιστήμιο δεν έχει πολλούς φοιτητές, θα κλείσει, δημόσιο ή ιδιωτικό. Ας κάναμε τέτοια πανεπιστήμια και ίσως να μην επιμέναμε τόσο πολύ στα ιδιωτικά.
Γι'άυτό τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ-Βρεττανίας είναι τα καλύτερα στον κόσμο, καλύτερα απο της Γαλλίας-Γερμανίας που είναι κοντά στο ελληνικό μοντέλο

Dorotheos είπε...

"Θα προσπαθήσει κάποιος να ανοίξει ΑΕΙ σε πολυκατοικία; "

You bet!

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΛΗΠΤΑ ΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΛΚΑ. ΑΠΟΛΥΤΑ! ΤΙ ΚΕΡΔΟΣ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΕΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ, ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΠ.
ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΥΠΟΥ ΙΕΚ-ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ, ΕΙΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΧΛΩΜΟ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΙΕΚ,ΤΕΙ, ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΕ ΜΑΣΤΟΡΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΕΛΕΧΗ.

ΠΟΛΛΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΝΕ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΠΡΑΣΟΔ, ΤΙΜΙΣΟΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕ 200 ΕΥΡΩ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΡΗΜΑΔΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΣ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ ΘΕΛΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΘΛΙΟ ΤΡΟΠΟ.

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ. ΙΔΕ ΟΞΦΟΡΔΗ, ΚΑΙΜΠΡΙΤΖ, ΜΠΕΡΚΛΕΥ, ΓΟΥΙΣΚΟΝΣΙΝ-ΜΑΝΤΙΣΟΝ ΚΛΠ. ΤΑ ΔΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΜΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΔΕΝ ΤΑ ΦΤΑΝΕΙ, ΠΧ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΝΑΥΠΗΓΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΛΠ. ΗΔΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ. ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΩΣ ΜΑΝΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΜΙΤ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ, ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΖΟΥΓΚΛΑ Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΑΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Dorotheos είπε...

"...ΕΙΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ"

Κι αυτό δύσκολο το βλέπω... Πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε αντικείμενα όπως η Ιατρική, το Engineering, κτλ. απαιτεί σοβαρές υποδομές σε κτίρια, εργαστήρια, κλινικές, καθώς και προσφορά βασικής εκπαίδευσης σε συναφή αντικείμενα (Χημεία, Φυσική, κτλ.). Σοβαρή, λοιπόν, πανεπιστημιακή εκπαίδευση απαιτεί τεράστιες και μακροχρόνιες επενδύσεις. Ποιος ιδιώτης, ακόμα και θεσμικός επενδυτής εκτός Ελλάδας, με τα μυαλά του στη θέση τους, θα επιχειρούσε κάτι τέτοιο? Μόνον ο Χαραλάμπους, μάλλον, το ξέρει.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Δεν χρειάζεται να το ξέρω, το ξέρουν αυτοί που τα έχουν κάνει ή αυτοί που έχουν επενδύσει σε πανεπιστήμια και σε όλα τα τμήματα και τις κατευθύνσεις.
Παρεπιπτόντως το ότι στηρίζονται με δημόσιο χρήμα τμήματα που 'δεν τραβάνε', δεν κρατά τους φοιτητές στα τμήματα αυτά αν δεν θέλουν να σπουδάσουν στα πεδία αυτά.

Και για να ανακεφαλαιώσουμε έχουμε τίς δύο βασικές θέσεις:
Την κρατικιστική που λέει:
'Φοιτητή, είσαι ένα χαϊβάνι. Είσαι ανίκανος και εσύ και η οικογενειά σου να κρίνεις ποιό πανεπιστήμιο είναι καλό για σένα. Μπορείς να πάς να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο, να ξοδέψεις τα ίδια περίπου χρήματα όσο μία πανεπιστημιακή μόρφωση, -το οποίο αυτοκίνητο μπορεί αν δεν είναι καλά φτιαγμένο να σου στοιχήσει την ζωή- αλλά δεν πρέπει να είσαι ελευθερος να επιλέξεις το πανεπιστημιό σου.Ασε μας εμάς να σου πούμε τί είναι ένα πανεπιστήμιο, τι πρέπει να διδάσκει, τί πρέπει να σπουδάσεις. Είμαστε τόσο σίγουροι για αυτό που λέμε που κάθε διαφορετική άποψη είναι λάθος.Σε τελική ανάλυση θα πρέπει να κάνεις αυτο που λέμε γιατί εμείς ξέρουμε απο ποιότητα. Αν κάτι δεν το χωρά το μυαλό μας σίγουρα είναι ανέφικτο έως επικίνδυνο. Μην ανυσηχείς για το γεγονός ότι υπάρχουν ιδρύματα τα οποία λειτουργούν και σε πολυκατοικίες και τα οποία ΔΗΜΟΣΙΑ πανεπιστήμια στο εξωτερικό αναγνωρίζουν χρόνο σπουδών, μην ανυσηχείς για το γεγονός οτι πτυχιούχοι ξένων πανεπιστημίων έρχονται και ασκούν ελεύθερα το επαγγελμα εδώ και είναι μία κατάσταση που δεν θα αλλάξει, το μόνο πρόβλημα είναι να μην υπάρχει εδώ ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Σκάσε και πλήρωνε λοιπόν φοιτητή γιατί αν πάς στο εξωτερικό, σημαίνει ότι είσαι ανίκανος να μπείς σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο.Ακόμα και εσύ που πέρασες σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και πάς στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό, μάλλον το αγόρασες.'

Να τα λέτε έτσι, γιατί αυτές είναι οι απόψεις σας.

Τώρα μια πιό φιλελευθερη άποψη λέει:
'Φοιτητή, θές να σπουδάσεις;, κάνε την έρευνα αγοράς, δές ποιό είναι το πανεπιστήμιο που θές να σπουδάσεις, δες αν αυτο θα σε δεχτεί, και αν είσαι καλός και δεν έχεις πόρους το κράτος θα σου καλύψει τα έξοδα. Γιατί ελληνα φοιτητή, έλληνα νέε, εγώ σου έχω εμπιστοσύνη. Κάποιοι άλλοι όχι'.

bbq είπε...

«Τώρα μια πιό φιλελευθερη άποψη λέει:
'Φοιτητή, θές να σπουδάσεις;, κάνε την έρευνα αγοράς, δές ποιό είναι το πανεπιστήμιο που θές να σπουδάσεις, δες αν αυτο θα σε δεχτεί, και αν είσαι καλός και δεν έχεις πόρους [b]το κράτος θα σου καλύψει τα έξοδα[/b]. Γιατί ελληνα φοιτητή, έλληνα νέε, εγώ σου έχω εμπιστοσύνη. Κάποιοι άλλοι όχι'.»

Και αυτή θα είναι η κατάληξη. Το κράτος να πληρώσει τα έξοδα. Γιατί όμως το κράτος να μη συμμετέχει και στα κέρδη? Κάτι ακούστηκε είδη ότι αυτά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν χρειάζεται καν να έχουν εργαστήρια και διάφορες άλλες πανάκριβες υποδομές. Θα κάνουν χρήσει των υποδομών που υπάρχουν στα κρατικά πανεπιστήμια. Ξανά λοιπόν το κράτος θα ξοδεύετε και ο φορολογούμενος θα πληρώνει, για να έχουν το εύκολο χρήμα κάποιοι ακόμα πιο εύκολο.

Το κράτος και η πολιτεία δεν είναι και τόσο αυταρχική όσο θέλεις να πιστεύεις. Έχει απόλυτη ελευθερία ο φοιτητής να διαλέξει αυτό που θέλει. Το μόνο που ζητάει η πολιτεία είναι να διαβάσει και να είναι άριστος στις επιδώσεις του. Θέλεις κύριε φοιτητή να γίνεις γιατρό σε ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο, τότε στρώσου στο διάβασμα και να έχεις παντού 20. Διαφορετικά με τα πεντάρια σου και τα 15αρια σου δεν σε βλέπω ούτε στο Καμερούν να έχεις προκοπή.

Από κει και πέρα, θέλω να μου πει κάποιος πώς να γίνει η έρευαν αγοράς να διαλέξεις το ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Αυτό σε νεοϊδρυθέντα άγνωστα πανεπιστήμια είναι αδύνατον να γίνει. Αν περάσει καμιά δεκαετία λειτουργίας των, ίσως να είναι εφικτό. Οι πρώτοι απόφοιτοι αυτών των σχολών θέλουν όμως κάποια εγγύηση. Αν δεν τους το εγγυηθεί το κράτος αυτό, δεν νομίζω το τρανταχτό όνομα που θα κρεμάσουν στην είσοδο θα τους είναι αρκετό. Με τη λογική των φιλελευθέρων, η αγορά θα αποφασίσει. Ας είναι έτσι, αλλά τι σου φταίει ο φοιτητής και φουκαράς γονιός που θα ανακαλύπτει εκ των υστέρων ότι το πτυχίο του δεν μετρά και κανείς δεν τον δέχεται για μεταπτυχιακό. Να πάρει την καραμπίνα του και να θερίσει καθηγητές και τους επιχειρηματίες, που των κορόιδευαν τόσα χρόνια? Η λογική της ελεύθερης αγοράς θα το επικροτούσε αυτό.

Έξαλλου έχουμε τα παραδείγματα με τους σπουδαστές στην Αγγλία. Δεν διαλέγουν οι φοιτητές τα σχολεία τους, αλλά η βρετανική πρεσβεία. Πηγαίνουν στα τυφλά στην Αγγλία, θαμπωμένοι από τα ιλουστρασιόν προσπέκτους, και μετά ανακαλύπτουν ότι δεν είναι αυτό που τους έταζαν. Υπήρχε κάποια εποχή που πλημμύρισε η ελληνική αγορά από απόφοιτες ψυχολόγους, για να καταλήξουν ταμίες στα σούπερ μάρκετ, όπως έλεγε ένα γνωστό ανέκδοτο της εποχής.

Με λίγα λόγια, αυτό που ζητάς είναι το κάθε σουβλατζίδικο να έχει δικαίωμα να αναρτεί μία πινακίδα που θα λέει ότι είναι ΑΕΙ, και η αγορά ας κρίνει αν πράγματι είναι ΑΕΙ.

Κομφούκιος είπε...

@ Nίκος Χαραλάμπους
Εγώ λέω να επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Κερδοσκοπικά ή μή.
Θα είναι ανυπόλυπτα τα κερδοσκοπικά


Παρακαλώ να ΜΗ λέμε βλακείες.

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ είναι δυό λέξεις που ΔΕΝ συμβιβάζονται.

ΔΕΝ είναι ποδοσφαιρικές ομάδες τα πανεπιστήμια.

Τα πανεπιστήμια είναι χώρος όπου, πέρα και πάνω από την αναπαραγωγή, ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΓΝΩΣΗ, και ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ οι ΠΟΡΕΙΕΣ των ΛΑΩΝ. Κατά συνέπεια, τα πανεπιστήμια, μπορεί να είναι ΙΔΙΩΤΙΚΑ, αλλά ΔΕΝ νοείται να είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Εξ αιτίας των μεγάλων, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ κατά πλειοψηφία, αλλά πάντα ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ, πανεπιστημίων, και εις πείσμα του φανατικού, θρησκόληπτου και μισαλλόδοξου ακροδεξιού βλαχαδερού του ΝΟΤΟΥ, οι ΗΠΑ κατέχουν τα σκήπτρα

1) στο know how
2) στην διάδοση ιδεών, αρχών και αξιών.

Σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο, απαιτείται, οι κανόνες, προδιαγραφές, ρυθμίσεις να είναι ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.

Η ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ, η ΙΔΟΤΕΛΕΙΑ, το εις χρήμα ή είδος ΚΕΡΔΟΣ, το quid pro quo, όπως τα εισήγαγε με αισχρούς νόμους η ΣΥΜΜΟΡΙΑ είναι τα αίτια πίσω από την καταστροφή των ΑΕΙ της Ελλάδος και ας είναι Κρατικά.

Αυτή τη στιγμή, γιά παράδειγμα, η Μπερμπάντειος Κατωτάτη (Κρατικό Κερδοσκοπικό) και τα εκμαυλιστήρια της Πλατείας Κάνιγγος (Ιδιωτικά Κερδοσκοπικά) ΔΕΝ διαφέρουν, είναι κατωτάτου επιπέδου και ΠΡΕΠΕΙ να κλείσουν αμφότερα.

ΕΜΕΙΣ λέμε, ΟΧΙ στην Μπερμπάντειο και ΟΧΙ στην "Πλατεία Κάνιγγος".

Που οφείλεται η παρεξήγηση των εννοιών;;;;;;;;;;;;;;

Στην Ελλάδα, παρά τον πλούτο της γλώσσας μας, ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ τις έννοιες των λέξεων και, ειδικά, ταυτίζουμε το ΔΗΜΟΣΙΟ με το ΚΡΑΤΙΚΟ, που όμως είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ.

ΔΗΜΟΣΙΑ, δλδ για όλους και προσβάσιμα από όλους, είναι στις ΗΠΑ όλα τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και κρατικά (πολιτειακά συνήθως). Ουδέν είναι κερδοσκοπικό, αλλά ΟΛΑ (κρατικά και ΜΗ) έχουν υψηλά δίδακτρα. Κρατικά ή ιδιωτικά παίρνουν χορηγίες από το Κράτος ΚΑΙ ιδιώτες. Στα επικεφαλής unis, τηρούνται αυστηροί κανόνες εισαγωγής (που στις ιατρικές ιδιαίτερα γίνονται σχεδόν απαγορευτικοί) και οι ικανοί φτωχοί έχουν ΙΣΗ πρόσβαση μέσα από χορηγίες (grants).

Στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:

ΝΑΙ στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ και ΝΑΙ στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ, αλλά ΟΧΙ στην ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ/ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ, είτε σε κρατικό είτε σε ιδιωτικό πλαίσιο.

bbq είπε...

Διορθώστε με αν κάποιος γνωρίζει, αλλά και τα μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και Αγγλία δεν είναι κερδοσκοπικά, με την έννοια που έχουν στου νου τους οι έλληνες επιχειρηματίες του κλάδους. Τα κέρδη τους δεν τα βγάζουν από τα δίδακτρα, τα οποία κατά το πλείστον δεν καλύπτουν καν τα έξοδα λειτουργίας. Αυτά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα συντηρούνται και διατηρούνται με τις χορηγίες, και τα κέρδη βγαίνουν από τις έρευνες που κάνουν και τις πατέντες που δηλώνουν και εμπορεύονται.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

@bbq, Κομφούκιο

Πάσο
Δεν έχω καμία αντίρρηση να συμφωνήσουμε να ξεκινήσουν να λειτουργούν και να αναγνωρίζονται ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια τα οποία θα λειτουργούν με αυτονομία, θα μπορούν να προσελκύσουν χορηγούς και θα καθορίζουν το προγραμμά τους και πόσους φοιτητές θα πέρνουν.

Και πράγματι εγώ θα ήθελα να δώ ένα πανεπιστήμιο να πληρώνει τους φοιτητές απο τα έσοδα που θα έχει απο την ερευνά που παράγει.
Ας ξεκινήσουν να λειτουργούν, ας έχουν κανόνες, ας μπορούν οι φοιτητές να φευγουν απο τα κατελλειμενα και δυσλειτουργικά δημόσια πανεπιστήμια και να πηγαίνουν στα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Ασχετο με το γεγονός ότι δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα θα βρεί πόρους να κάνει τις επενδύσεις και να αναπτυχθεί.
Αλλά είμαι πρόθυμος να το αφήσουμε στην μπάντα προς το παρόν και να επανεξεταστεί η λειτουργία των μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών ιδρυμάτων σε καμιά δεκαετία που θα έχουν δοκιμασθεί καλύτερα. Είμαι σχεδόν σίγουρος οτι το θέμα της κερδοσκοπίας θα αποδειχθεί ένα μή θέμα σε βάθος χρόνου. Αλλά αν είναι οι περισσότεροι, αριστερίζοντες, κεντρώοι και φιλελευθεροι στην κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έστω και με κανόνες 'μη κερδοσκοπίας' για αρχή, τότε θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα προς τα μπροστά.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή τη στιγμή, γιά παράδειγμα, η Μπερμπάντειος Κατωτάτη (Κρατικό Κερδοσκοπικό) και τα εκμαυλιστήρια της Πλατείας Κάνιγγος (Ιδιωτικά Κερδοσκοπικά) ΔΕΝ διαφέρουν, είναι κατωτάτου επιπέδου και ΠΡΕΠΕΙ να κλείσουν αμφότερα.

Πέστα Χρυσόστομε!

Κομφούκιος είπε...

κατελλειμενα -> κατειλημμένα

Η γλώσσα μας είναι ο πολιτισμός μας.

Εξεστι bloggers παπανδρεϊζειν

C A Hassapoyannes είπε...

@ Νίκος Χαεαλάμπους
Ασχετο με το γεγονός ότι δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα θα βρεί πόρους να κάνει τις επενδύσεις και να αναπτυχθεί.

Ο Ezra Cornell ήταν πλούσιος. Είχε μιά μοναχοκόρη που του πέθανε ΚΑΙ έδωσε όλα τα λεφτά του και φτιάχθηκε το ομώνυμο διάσημο πανεπιστήμιο.

Ο δικηγόρος και αργότερα μεγιστάν των σιδηροδρόμων Amasa Leland Stanford είχε ένα μοναχοπαίδι, τον Leland Stanford που τόχασε ΚΑΙ έδωσε τους παράδες του και φτιάχθηκε ένας άλλος κολοσσός της γνώσης.

Δεν θα συνεχίσω με την λίστα διότι θα βαρεθείτε.

C A Hassapoyannes είπε...

erratum
Νίκος Χαεαλάμπους -> Νίκος Χαραλάμπους

Με συγχωρείτε, κ. Χαραλάμπους

C A Hassapoyannes είπε...

Eπι πλέον, ΟΛΑ τα πανεπιστήμια, κρατικά ΚΑΙ ΜΗ κρατικά ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ KAI για κρατικούς πόρους και επιχορηγήσεις.

Η Κεντρική Κυβέρνηση ΔΕΝ δίνει λεφτά μόνο σε Πολιτειακά Πανεπιστήμια αλλά ΚΑΙ σε ιδιωτικά, based on merit and performance.

Στο Cornell, για παράδειγμα, ορισμένα Τμήματα είναι 100% στις πλάτες της Πολιτείας, based again on merit and performance.

Κομφούκιος είπε...

Eγραψε χθες ένας "δημοσιογράφος" στo ΒΗΜΑ,

"το πανεπιστήμιο ΤΟΥ Cornell"

xaaaaaaaaaaaaaxaxaxaxaxaxaxaxa

Ανώνυμος είπε...

Merit and performance είναι γνωστό πως τα μετράμε στην Ελλάδα.

bbq είπε...

Ο Μπαμπινιώτης είχε μία ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία όμως για ευνόητους λόγους δεν αναπτύχτηκε. Να επιτραπεί στα υπάρχοντα ΑΕΙ να εισπράττουν δίδακτρα κατά πως θα το κάνουν τα ιδιωτικά. Να δείτε πόσο γρήγορα θα βελτιωθούν τα κρατικά ΑΕΙ και η ανώτατη παιδεία μαζί. (Εννοείτε, πάνω από αυοτύς τους μισούς σπουδαστές ποτέ δεν θα πάρουν το πτυχίο τους και τσάμπα θα πληρώνουν.)

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

@bbq
και τι θα γίνεται στην περίπτωση που τα δημόσια πανεπιστήμια χρεώνουν δίδακτρα, αλλά κάποιοι ανεγκέφαλοι κάνουν καταλήψεις ή διακόπτουν διαλέξεις για τον αλφα ή βήτα λόγο.
Θα επιτρέπεται να παίρνεις τα χρηματά σου πίσω;
Θα μπορεί ο φοιτητής να φεύγει απο το ένα πανεπιστήμιο και να συνεχίζει στο άλλο;
Το μεγάλο ερώτημα και πολύ βασικό εδώ που βρίσκονται τα πανεπιστήμια είναι πώς θα μπορέσουν να λειτουργούν και τα ιδρύματα που είναι αφημένα στην τύχη τους να τεθούν ενόπιων των ευθυνών τους.

Κομφούκιος είπε...

Νομίζω ότι είναι ΚΑΙΡΟΣ να ΓΙΝΕΙ ένα ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

διαμαρτυρίας

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ "ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ"-"ΦΟΙΤΗΤΩΝ" των "ΑΕΙ"

ΚΑΙ

να ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΗΣΟΥΜΕ την ΚΑΤΑΔΙΚΗ του ΑΙΣΧΡΟΥ ΝΟΜΟΥ του 1982 του ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ του ΕΘΝΟΥΣ.

bbq είπε...

@Νίκος Χαραλάμπους
Αν πληρώνει ο φοιτητής δίδακτρα, αυτομάτως πολλά προβλήματα που αναφέρεις θα εκλείψουν. Ο φοιτητής και γονιός θα γνωρίζουν ότι το κάθε εξάμηνο που χάνει θα τους κοστίζει 10 χιλιάδες Ευρώ, και έτσι ή θα συμμετέχει στις συνελεύσεις των φοιτητών να ψηφίζει κατά των καταλήψεων, ή θα οργανώνει ο ίδιος άλλες ομάδες αντι-καταλήψεων και περιφρούρησης των κτιρίων και ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων, ώστε κανένα μάθημα να μη χάνει. Επίσης θα στρωθεί περισσότερο στο διάβασμα και δεν θα χρωστά ποτέ μαθήματα. Επίσης, θα υπάρχει περισσότερη πίεση στους καθηγητές να μην λείπουν ποτέ και να παραδίδουν ουσιώδη μαθήματα. Από την άλλη βέβαια υπάρχει η αντίληψη, εφόσον πληρώνω θα μου δώσεις το χαρτί, όσο στουρνάρι και να είμαι. Κάτι που φοβούνται πολύ ότι θα συμβεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα άλλα θέματα που θίγεις, αυτά θα προκύψουν και με τα ιδιωτικά.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

bbq
Δεν έχω καμία αντίρρηση με το να πληρώνουν δίδακτρα οι φοιτητές στα πανεπιστήμια.
Βέβαια τίθεται ένα πολιτικό πρόβλημα μιά και θα σου πεί ο άλλος, το πληρώνω με τους φόρους μου, πληρώνω και δίδακτρα; Αλλά με μείωση φόρων μπορεί να μεταφερθεί μέρος τους κόστους σε αυτούς που έχουν το ώφελος.
Αν μάλιστα το μέτρο συνοδευτεί με μεγαλύτερη αυτονομία των πανεπιστήμίων στα προγράμματα τους και στο τί θα κάνουν με αυτά τα χρήματα ακόμα καλύτερα

Το ερώτημα είναι ότι με ένα τέτοιο μέτρο, παραπαίει και η τελευταία υπόνοια περι Δημόσιας Δωρεάν παιδείας. Αν μπορείς να πείσεις τους Αριστερού εγώ είμαι μέσα. :-)

Το κλειδί όμως παραμένει πώς θα μπούν μηχανισμοί ανταγωνισμού στα πανεπιστήμια. Διότι όπως ανέφερα παραπάνω, δημόσιο ή ιδιωτικό, ίδρυμα δεν θα πρέπει να επιβάλει στους φοιτητές να παραμένουν εκεί για 3 ή 4 ή 5 χρόνια.

Δηλαδή αν επέλεξες το πανεπιστήμιο να πρέπει και να το τελειώσεις. Χρειάζεται ένα σύστημα μορίων που θα αναγνωρίζεται από όλες τις σχολές και που θα επιτρέπει στον κάθε φοιτητή να φεύγει απο ένα πανεπιστήμιο που δεν τον εκφράζει πιά και δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες του και να συνεχίσει τις σπουδές του σε ένα άλλο.

Είναι και αυτό ένα μέτρο πίεσης στον ανεγκέφαλο καταληψία, στον αδιάφορο καθηγητή και ανίκανο πρύτανη.

Κομφούκιος είπε...

"Το ερώτημα είναι ότι με ένα τέτοιο μέτρο, παραπαίει και η τελευταία υπόνοια περι Δημόσιας Δωρεάν παιδείας. Αν μπορείς να πείσεις τους Αριστερού εγώ είμαι μέσα. :-)"

Aσφαλώς ΚΑΙ θα πεισθούν, διότι ΑΥΤΗ τη φορά η ΕΠΙΘΕΣΗ θα είναι από τα ΑΡΙΣΤΕΡΑ των αριστερών!!!!

ΤΙ ΕΝΝΟΩ;;;;;;

Μα ασφαλώς, όπως, στας Αμερικάς, θα υπάρχει το MEANS TEST ή MEANS TESTING (έλεγχος εισοδήματος των γονέων), δλδ το παιδί απόρων [με χαρτί απορίας], εφόσον κατά τα άλλα πληροί τους όρους εισαγωγής, θα παίρνει 100% επιχορήγηση, ένας μικρομεσαίος 30-50% και ούτω καθ εξής. ΑΛΛΑ το free ride, θα είναι σαφώς προσδιορισμένο, δλδ μόλις περάσεις το μάθημα ΧΥΖ, τότε και μόνο τότε πας στο επόμενο και παίρνεις και ανάλογη απαλλαγή καταβολής διδάκτρων.

Τα πράγματα είναι ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ. Τα κάνουν μιά ζωή οι Αμερικανοί και με απόλυτη επιτυχία στην ΠΑΙΔΕΙΑ. Τώρα, ΓΙΑΤΙ απέτυχαν να εφαρμόσουν αυτή την υπέροχη κοινωνική πολιτική τους ΚΑΙ στην Υγεία είναι θέμα άλλης συζήτησης.

Πάντως, στην ΠΑΔΕΙΑ, το σύστημα των διδάκτρων ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 100% στας Αμερικάς και μάλιστα με ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Μάλιστα, ΔΕΝ υπάρχει ένας, ΜΗΤΕ ένας Αμερικανός που νάχει ισχυρισθεί ότι ήθελε και μπορούσε να σπουδάσει, αλλά δεν μπόρεσε λόγω έλλειψης χρημάτων!!!!!!!!!!!!

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
Ο ισχυρισμός θα είναι, και πράγματι είναι, "Οι πλούσιοι ούτως ή αλλέως έχουν χρήματα και στέλνουν τα παιδιά τους, όταν είναι ικανά, σε μεγάλα ιδιωτικά. Ε, τότε ας πληρώνουν ΚΑΙ στα κρατικά, ώστε να εξοικονομούνται πόροι για τους φτωχούς". In other words, το θέμα θα παρουσιασθεί στους Αριστερούς, όπως ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ είναι, δλδ μιά μορφή ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ, αλλά ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΟΣ ΟΥΣΙΑΣ (Παιδεία γάρ) και με απόλυτη ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ της πορείας του φοιτητή και αιτιολόγηση των εξόδων!!!!!!!!!

Κομφούκιος είπε...

Θα μου πείτε "Δεν συγκρούεται αυτό με την Φιλελεύθερη αντίληψη;" Και η απάντηση είναι όχι, διότι η ΚΑΛΥΤΕΡΗ δυνατή επένδυση που μπορεί να κάνει ένα ΚΡΑΤΟΣ, εφόσον πρόκειται για ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, δλδ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΝΩΣΗΣ, είναι στο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ του.

Τα ΚΕΡΔΗ με άλλα λόγια θα είναι στο ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ. VIDE FINLAND!!!

Κομφούκιος είπε...

Besides, το ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ πάντα των Κομμουνιστών (παληά τουλάχιστον) ήταν "Πρώτοι στα Γράμματα, Πρώτοι στον ΑΓΩΝΑ".

Να σημειωθεί δε εδώ [προς τιμή του] ότι ΚΑΙ ο Ζαχαριάδης, επ' αυτού ήταν αδιάλλακτος.

Οταν έστειλε τα παιδάκια στο Παραπέτασμα έγραψε ιδοχείρως "Παρακαλώ να τους παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή μόρφωση, στην οποία έχουν απόλυτο δικαίωμα" [vide ΑΣΚΙ, Βάσω Ψιμούλη]

Ανώνυμος είπε...

Γνωστό τοις πάσοι, στην Αμερική σπουδάζουν με δάνεια.

Ανώνυμος είπε...

Toις ΠΑΣΙ

Πρώτα μαθαίνουμε Ελληνικά, μετά μιλάμε

Κομφούκιος είπε...

Οι ΑΡΙΣΤΟΙ, είτε στα sports είτε διανοητικά, ιδιαίτερα δε οι ΜΗ έχοντες παίρνουν full scholarship (πλήρη υποτροφία).

Εάν, όμως, ΔΕΝ είναι άπορος και είναι μέτριος στα μαθήματα, έχει μεν το αναφαίρετο δικαίωμα να σπουδάσει, αλλά ιδία οικονομική ευθύνη και σε έλασσον ίδρυμα.

To MONO ΑΓΑΘΟ που ένα κράτος οφείλει να ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΞ ΙΣΟΥ προς ΟΛΟΥΣ μέχρι την τελευταία πνοή τους, είναι η "ΥΓΕΙΑ".

Στην ΠΑΙΔΕΙΑ, τα πράγματα διαφοροποιούνται, διότι απλούστατα ΔΕΝ γεννιόμαστε ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ, κακώς ή καλώς, δικαίως ή αδίκως [ τις ενστάσεις σας στην ΦΥΣΗ και στον ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ της].

Εξ ου απορρέει ότι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του κράτους είναι να δώσει ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ στον καθένα ώστε να ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ στο ΜΕΓΙΣΤΟ τα ΤΑΛΕΝΤΑ και τις ικανότητές του, μέσα από συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, ψυχολόγους κλπ που είναι ενσωματωμένοι στο προσωπικό των Εκαπιδευτικών Περιφερειών.

Γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον 30% των παιδιών κάθε χώρας ΔΕΝ διαθέτουν το IQ που θα τα έκανε παραγωγικά ως εργάτες γνώσης. Είναι, δε, βασανιστικό για τα ίδια τα παιδιά ΚΑΙ οικονομικά ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ για τους επενδυτές (κράτος και οικογένεια) να επιμένουν να τα κάνουν κάτι για το οποίο ΔΕΝ διαθέτουν τις ανάλογες ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ και/ή ΔΥΝΑΜΗ ΘΕΛΗΣΕΩΣ.

ΕΚΕΙ, λοιπόν, σταματάει ο ρόλος του κράτους. Εάν, παρά ταύτα, ο γονέας επιμένει, μπορεί με δικά του χρήματα, να αναλάβει το ρίσκο και να στείλει την ηλίθια κορούλα του στην Ρουμανία να γίνει γιατρός, ΑΛΛΑ με δικά του χρήματα και ΔΙΚΗ του ΕΥΘΥΝΗ ενυπογράφως.

ΒΕΒΑΙΩΣ, υπάρχει και η "ΕΡΜΗΝΕΙΑ" του μεγάλου ΔΙΑΝΟΗΤΗ, δημάρχου ΚΟΖΑΝΗΣ νομίζω, κυρίου Κουκουλόπουλου, ο οποίος πιστεύει ότι ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ πρέπει να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο ώστε να μπορεί η ΚΟΖΑΝΗ να έχει, όπως η ΑΘΗΝΑ και η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ και ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ και να ΕΥΗΜΕΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ!!!!!!!!!!

Το είπε σε forum ο άνθρωπος - το διάβασα στα ΝΕΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΓΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ!!!!!!!!!!

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ είναι ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΓΩΝ

του

του

του

ΠΑΣΟΚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!!!!

Ένας Οικονομολόγος είπε...

Έχω διδάξει, και μάλιστα στο ΔΗΜΟΣΙΟ πολιτειακό πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέττης, φοιτητές που με τα κριτήρια κάποιων αριστερών που γράφουν εδώ μέσα δεν ήταν άξιοι να σπουδάσουν. Οι περισσότεροι είτε προέρχονταν από χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, είτε ήταν παιδιά μεταναστών με τους γονείς τους να μιλάν Αγγλικά με δυσκολία, είτε τέλος-τέλος πέρασαν μια δύσκολη εφηβεία. Ακόμα και ένα προσφυγόπουλο από τον εμφύλιο του Σουδάν είχα φοιτητή, παρόλο που αγνούσε βασικά μαθηματικά. Όλοι αυτοί προέρχονταν από περιβάλλοντα που τους απέτρεψαν από το να αφοσιωθούν στα μαθήματά τους. Το πανεπιστήμιο όμως τους δέχτηκε διότι διέκρινε τη θέλησή τους, αν βρεθούν στο σωστό περιβάλλον, να δουλέψουν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Ναι, αυτό έκανε τη δουλιά μου πολύ πιο δύσκολη, και με ανάγκασε να τρώω ώρες εξηγόντας σε αυτά τα παιδιά πράγματα που έπρεπε να γνωρίζουν από το λύκειο. Και το έκανα με την ικανοποίηση που σου δίνει η επίγνωση ότι οι ενέργειές σου δίνουν ευκαιρίες σε νέους πολίτες να σπάσουν τον φαύλο κύκλο στον οποίο αλλιώς θα ήταν καταδικασμένοι.

Αυτή είναι αγαπητοί η διαφορά στον τρόπο σκέψης μεταξύ των δυο χωρών. Στις "καπιταλιστικές", "ανταγωνιστικές" ΗΠΑ η νοοτροπία είναι υπέρ της μαζικής ανώτατη εκπαίδευσης, ώστε όσο γίνεται περισσότεροι να ωφεληθούν από αυτήν. Ας μην πληρούν πολλοί Αμερικανοί πτυχιούχοι τα δήθεν υψηλά στάνταρντς που βάζουμε εμείς στα Ελληνικά πανεπιστήμια, όπως όμως, τρομάρα τους, και οι περισσότεροι απόφοιτοι των Ελληνικών πανεπιστημίων (συμφοιτητές τους είχα, κάτι ξέρω). Σίγουρα ωστόσο είναι πολύ καλύτεροι πολίτες από ότι θα ήταν αν είχαν στερηθεί αυτήν την εκπαίδευση, και αυτό είναι που έχει σημασία.

Αντίθετα, στη "σοσιαλιστική" Ελλάδα υψώνουμε τείχη για να εμποδίσουμε συμπολίτες μας που π.χ. έγραψαν "μόνο" 18.5 στα 20 από το να σπουδάσουν ιατρική. Την ίδια στιγμή που καυτηριάζουμε το "ο θάνατός σου η ζωή μου" στερούμε σε νέα παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν αυτή τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας μάλιστα υποτιμητικές εκφράσεις σαν αυτές του κατά τα άλλα "αριστερού" Darthir, ώστε να κρατήσουμε τεχνιτά υψηλές τις επαγγελματικές μας αμοιβές. Και μη μου πει κανείς ότι δεν είναι ιδιοτελή τα κίνητρα, διότι αυτός ο αποκλεισμός ούτε τα παιδιά αυτά ωφελεί, ούτε βέβαια και τη χώρα!

Ας βγουν λοιπόν τα προσωπεία, και ας παραδεχτούν οι δήθεν σοσιαλιστές ότι αυτό που ευαγγελίζονται δεν είναι σοσιαλισμός, αλλά κρατικός ιδιωτικισμός. Αναρωτιέμαι όμως, υπάρχει στην Ελλάδα καθόλου ανθρωπιστική αριστερά, ή μας τελείωσαν όλα πλην του Σταλινισμού?

Ανώνυμος είπε...

Οι ΑΡΙΣΤΟΙ, είτε στα sports είτε διανοητικά, ιδιαίτερα δε οι ΜΗ έχοντες παίρνουν full scholarship (πλήρη υποτροφία).

Δε μας λες όμως τι ποσοστό των σπουδαστών αποτελούν αυτοί οι "άριστοι", άρα δε μας λες τίποτα. Όχι τπτ άλλο, να ξέρουμε πόσοι έλληνες γονείς θα υποθηκεύσουν τα σπίτια τους για να σπουδάσουν τα παιδιά τους αν εφαρμοστούν τα αμερικανόφερτα συστήματα.

Ανώνυμος είπε...

Συναδελφε οικονομολογε

ξερεις κανεναν να εχει σοβαρες πιθανοτητες να μπει σε κορυφαιο αμερικανικο αει χωρις να εχει περασει απο πρεπ σκουλ? Αντιθετα ο ευρωπαιος δεν χρειαζεται να ξεπουληθει για να σπουδασει και να παει σε κορυφαιο αει.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

n other words, το θέμα θα παρουσιασθεί στους Αριστερούς, όπως ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ είναι, δλδ μιά μορφή ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ, αλλά ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΟΣ ΟΥΣΙΑΣ (Παιδεία γάρ) και με απόλυτη ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ της πορείας του φοιτητή και αιτιολόγηση των εξόδων!!!!!!!!!

Θα μου πείτε "Δεν συγκρούεται αυτό με την Φιλελεύθερη αντίληψη;


Καθόλου.
Ο Φρήντμαν έλεγε ότι το σημαντικό είναι να ξεκινάμε όλους απο το ίδιο σημείο παρά να προσπαθούμε να τους κάνουμε να τερματίζουν όλοι στο ίδιο σημείο.
Επίσης έλεγε ότι αν το κράτος ενδιαφερόταν να εξαλείψει τις ανισότητες στην παιδεία τότε θα έπρεπε να έδινε επιδόματα παιδείας (tuition subsidies- σε αντίθεση με τα σοβιετοποιημένα συστήματα εκπαίδευσης που συναντώνται στις περισσότερες χώρες), και φυσικά ήταν αυτός που πρότεινε τα κουπόνια εκπαίδευσης.

Αναδιανομή για την παιδεία; Τί πιό φιλελευθερο Κομφούκιε :-)
Η διαφορά όπως αναφέραμε πιό πάνω με τους σοσιαλιστές και άλλους αριστερούς είναι όχι στο γεγονός ότι πρέπει να δίνονται λεφτά για την παιδεία, αλλά κυρίως στο δικαίωμα επιλογής των φοιτητών και στον ανταγωνισμό ανάμεσα στα ιδρύματα. Οι αριστεροί επιμένουν ότι ξέρουν καλύτερα και θα τα κάνουν απο εμάς για εμάς. Το αποτέλεσμα είναι η σημερινή κατάντια.

Και τους λές: εμείς θελουμε να μπορείς εσύ ο αριστερός να κάνεις το δικό σου πανεπιστήμιο, να δούμε το ιδανικό σου πανεπιστήμιο, τι θα διδάσκει , τι υψιλής ποιότητας γνώση θα εμφυσά στους φοιτητές.
Και σου λένε όχι δεν θέλουμε να κάνουμε εμείς τα δικά μας μόνο. Θελουμε να καταργήσουμε όλα τα υπόλοιπα επιπλέον. ....πολλά ζητάνε και αρκετά έχουν πάρει.

Ένας Οικονομολόγος είπε...

Ανώνυμε Συνάδελφε(?)

στην ερώτησή σου

"ξερεις κανεναν να εχει σοβαρες πιθανοτητες να μπει σε κορυφαιο αμερικανικο αει χωρις να εχει περασει απο πρεπ σκουλ?"

σου απαντώ καταφατικότατα ναι! Είμαι σε θεση να το γνωρίζω και ως πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής στις ΗΠΑ, και με την παρούσα ιδιότητά μου ως καθηγητής σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

Το πρώτο όνομα που μου έρχεται στο μυαλό διότι έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτό του Χέκτορ Ρουιζ, πρώην CEO της εταιρίας AMD (http://en.wikipedia.org/wiki/Hector_Ruiz). Ορίστε και μια άλλη ιστορία που διάβασα πρόσφατα και μου έμεινε/με ενέπνευσε (http://gimundo.com/news/article/homeless-straight-a-student-receives-full-scholarship-to-harvard-university/) για μια άστεγη αριστούχο μαθήτρια που έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ με πλήρη υποτροφία.

Υπάρχουν δε χιλιάδες τέτοια παραδείγματα.

Τελικά πράγματι αναρωτιέμαι, που στο καλό παίρνετε τις πληροφορίες σας ορισμένοι? Ή μήπως σχηματίζετε άποψη χωρίς να πληροφορείστε πρώτα? Και γιατί η επιλεκτική μνήμη? Διότι για τους άλλους Ευρωπαίους δεν ξέρω, αλλα οι Έλληνες με τα λεφτά που δίνουν σε ιδιαίτερα και φροντηστήρια για να περάσουν τα παιδιά τους σε ΑΕΙ θα μπορούσαν άνετα να τα ειχαν στειλει σε πρεπ σκουλ.

Και τέλος, τι σημαίνει καλό-κακό? Το θεμα ειναι αγαπητέ οτι πολύ περισσότεροι νέοι στις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν υψηλη ποιοτητα ανώτατης εκπαιδευσης από αναγνωρισμενο ΑΕΙ, και ας μην εχει τη φημη του Χαρβαρντ, από αυτη που θα είχαν οι Ελληνες λογω του κρατικού μονοπωλίου χωρις τη δυνατότητα του εξωτερικού.

C A Hassapoyannes είπε...

"ξερεις κανεναν να εχει σοβαρες πιθανοτητες να μπει σε κορυφαιο αμερικανικο αει χωρις να εχει περασει απο πρεπ σκουλ?"

Φέτος η πρώτη εισαχθείσα στο Harvard είναι ένα ΑφροΑμερικανό κορίτσι που μεγάλωσε με ΜΟΝΟ την αγράμματη μάνα της, on welfare. Εδωσε συνέντευξη σε άψογα Αγγλικά [και εκεί έβλεπες, μέσα από το γλωσσικό χάρισμα, το υψηλό διανοητικό πηλίκο] για τις περιηγήσεις τους, από ξενοδοχείο/bordello σε ξενοδοχείο/bordello, μιά ολάκαιρη ζωή.

ΝΑΙ, κύριε, στας Αμερικάς υπάρχει ο ΑΝΑΛΟΓΟΣ χώρος για το ΚΑΘΕ ΜΥΑΛΟ και αυτό γίνεται ΣΕΒΑΣΤΟ και το ΕΝΝΟΟΥΝ!!!!!!

Εννοείται ότι η με IQ 85, Giorgina Kouros (Γιωργίτσα του Κουρόγιωργα), το Αμερικανικό της ισοδύναμον, τέλος πάντων, θά πάει στο Community College της γειτονιάς της ή, at best, στο State University of A (αλλά ΔΕΝ θα γίνει δεκτή στο University of A).

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πράγματι παιδιά δωρητών ή αποφοίτων (ένα 5-10%) δέχονται προνομιακή αντιμετώπιση, ΑΛΛΑ το σημαντικό είναι ότι ΦΤΩΧΑ ΙΚΑΝΑ για τα κορυφαία unis, θα ΜΠΟΥΝ ο ΚΟΣΜΟΣ να χαλάσει ΚΑΙ αυτό διότι ΟΛΑ αυτά τα ιδρύματα ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ανάλογα με την καριέρα/επαγγελματική επιτυχία των αποφοίτων τους - άρα είναι κομβικό μέλημά τους να κυνηγούν και να αδράχνουν τα ταλέντα.

ΑΥΤΟ το πράττουν ΕΙΤΕ εντός είτε εκτός Αμερικής.

Ενα φτωχό ιδιοφυές παιδάκι, Αρβανιτόπαιδο για την ακρίβεια, το μάζεψαν οι Αμερικανοί από ένα απομονωμένο χωριό της Κυνουρίας, το έβαλαν εσωτερικό στο ΑΝΑΤΟLIA και το σπουδασαν στα elite πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο εξαίρετος και φίλτατος, πρώην Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σημίτη, νυν Διευθυντής του Τμήματος Ερευνών της Eurobank, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης!!!!

Αυτά κάνει αυτός ο Λαός και γι αυτό τους λατρεύω!!!!!!!!

C A Hassapoyannes είπε...

Θέλω να θυμάστε πάντα:

εξ Αμερικής ερεί τα φαύλα

ΑΛΛΑ και

εξ Αμερικής ερεί τα κρείττω!!!!!

Ένας Οικονομολόγος είπε...

Κύριε Χασσαπογιάννη,

ας μην ξεχνάμε στα παραδείγματα που παραθέσαμε και οι δύο και το κυριότερο ίσως, το νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Μπαρακ Ομπάμα.

Παρεπιπτόντως, εξαιρετικός ο Χαρδούβελης (και θείος αδερφικού μου φίλου) ο οποίος θα περίμενε κανείς να έχει θέση στο ΠΑΣΟΚ ειδικά εν μέσω της παρούσας χρηματοπιστωτικής κρίσης αντί για την λαϊκίζουσα Κατσέλη. Γιατί δεν έχει, ξέρετε?

C A Hassapoyannes είπε...

Mα αγαπητέ κύριε Αλεξανδράκη, την απάντηση την δώσατε ήδη μόνος σας!!

Σε κάθε περίπτωση,

ΕΑΝ

λέω ΕΑΝ

λέω ΕΑΝ

λάβουμε ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ότι θα τον κάνουν ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΝ ΛΕΥΚΩ

επαναλαμβάνω ΕΝ ΛΕΥΚΩ

θα υποστηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ.

Αλλά αυτήν την πιθανότητα την βλέπω ΧΛΩΜΟΤΑΤΗ!

C A Hassapoyannes είπε...

erratum
για τις περιηγήσεις τους
->
για τις περiπλανήσεις τους

C A Hassapoyannes είπε...

@ Νίκος Χαραλάμπους
Οι αριστεροί επιμένουν ότι ξέρουν καλύτερα και θα τα κάνουν απο εμάς για εμάς. Το αποτέλεσμα είναι η σημερινή κατάντια.

Θα μπορούσαμε να αντιπαραθέσουμε προσφυώς και παραλλήλως στο υπό Abraham Lincoln, "From the PEOPLE, by the PEOPLE (and) for the PEOPLE"

το ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΠΡΕΠΕΣ

"From TRASH, by TRASH (and) for TRASH"

ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

κ. Χασαπογιάννη
στο FROM και BY οι Αριστεροί έχουν σίγουρα πρόβλημα....στο FOR τα αποτελέσματα είναι πολύ πτωχά

Τσάτσος είπε...

Όσον αφοράν το μέλλον της παιδείας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες της κυρίας κυρίας Μιλένας Αποστολάκη υπεύθυνης τομέα Παιδείας και Πολυτισμού.

ορεστης είπε...

χανεις την ουσια,το σκοπο που πρεπει να επιτελει η εκπαιδευση.Επισης κατεφευγεις στο λαικισμο με γερες δοσεις παπανδρεισμου, προκειμενου να πεισεις για τις προθεσεις σου αναφερεις φρασεις για χουντα και ''δυστυχα΄' μεσαια στρωματα...
σορυ αλλα πολυ συμπυκνωμενος φιλελευθερος αυνανισμος για τα γουστα μου

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

ορεστη,
τι είδους αυνανισμός είναι κοντά στα γούστα σου δηλαδή;

Φώφη, batista-peron-apateon-curie είπε...

Toν σκοπό των πανεπιστημίων τον όρισε ο Πατερούλης μας και

σήμερα τον επαναπροσδιορίζει ο

μεγάλος θεωρητικός του Σοσιαλισμού

ο Πάρις μας ο Κουκουλόπουλος

ο οποίος, πολύ σωστά είπε
τις προάλλες στην ΚΟΖΑΝΗ, την γεννήτριά του,
"Σκοπός των πανεπιστημίων είναι η εμπορική ναάπτυξη της επαρχίας, οι γκαρσονιέρες και τα σουβλάκια"

ΟΛΟΙ μαζί, με τον Γιώργο μας, τη Λούκα μας, τον Πολυζωγόπουλό μας, τον Παπασπύρου μας, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και την ΠΑΣΕΓΕΣ θα χαράξουμε νέα πορεία δόξας του Ελληνισμού.

ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ

Γεωργία Βασιλειάδου είπε...

Γενέτειρα ζώον όχι γεννήτρια

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock