Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 28, 2009

Γίναμε Ιρλανδία!

2001: Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δηλώνει: "Δεν θα γίνουμε Ιρλανδία!". H Ιρλανδία με την απελευθέρωση της αγοράς της στα 90s είχε πιάσει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 9% . Για κάποιο λόγο αυτή η Ιρλανδία δεν άρεσε στον Κ. Σημίτη και η Ελλάδα παρέμεινε στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τροφοδοτούμενους σε μέγαλο βαθμό από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

2009: Η Ιρλανδία με την απελευθερωμένη αγορά και την υψηλή ανάπτυξη έχει και μεγαλύτερη έκθεση (high beta) στην παγκόσμια οικονομία. Αφού διπλασίασε το ΑΕΠ της σε λιγότερο από μία δεκαετία, η Ιρλανδία περνάει μία μεγάλη, αλλά μάλλον σύντομη, κρίση. Ο μεγαλύτερος επενδυτικός κίνδυνος φαίνεται και στο 10-ετές ιρλανδικό government bond που έχει 4.686% rate (1). Για σύγκριση, η Γερμανία έχει 3.244%.

Από την άλλη, η Ελλάδα που ποτέ δεν απελευθέρωσε τις αγορές της όπως η Ιρλανδία, τουλάχιστον τώρα πρέπει να έχει περισσότερη ασφάλεια, σωστά; Λάθος. Το ελληνικό government bond έχει από τα υψηλότερα rates στο Eurozone, i.e. 4.469%. Δηλαδή, είμαστε Ιρλανδία, αλλά μόνο στις στραβές και στο downside. Ίδιο ρίσκο, χαμηλότερη απόδοση. Μάλιστα.

Παρεμπιπτόντως, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην Καθημερινή για την κατάσταση των δημοσιονομικών μας, εδώ.


(1) Για το data point από το Bloomberg ευχαριστώ τον φίλο Elef Haim Mordehai

19 σχόλια:

Stathis Kassios είπε...

Μα αν το bond βρίσκεται στα ίδια επίπεδα ρίσκου με της Ιρλανδίας, τότε μπορεί να αντιτάξει κάποιος το επιχείρημα, ότι καλά έκανε η Ελλάδα και δεν άνοιξε τις αγορές της, αφού βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με μία χώρα σαν την Ιρλανδία που εν τέλη το έπραξε.

Πρέπει νομίζω να προσέχουμε τους συλλογισμούς μας.

lgreco είπε...

Απο πού προκυπτει η εκτίμηση πως η κρίση στην Ιρλανδία (θα) είναι σύντομη;

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@stathis:
"Αφού (η Ιρλανδία) διπλασίασε το ΑΕΠ της σε λιγότερο από μία δεκαετία..."
"Δηλαδή, είμαστε Ιρλανδία, αλλά μόνο στις στραβές και στο downside. Ίδιο ρίσκο, χαμηλότερη απόδοση."

@igreco:
Από την διεθνή εμπειρία. Ανοιχτές οικονομίες που περάσανε κρίσεις (Σιγκαπούρη, ΗΠΑ κλπ.), επανήλθαν πολύ πιο γρήγορα. Αν θυμάμαι καλά από τα μαθητικά μου χρόνια, automatic stabilizers το λέγαμε...

Dorotheos είπε...

"S&P expected the Irish economy to stagnate until 2013, with the result that government debt could exceed 100 per cent of GDP over the medium term."

http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_and_finance/article6458660.ece

Εν πάσει περιπτώσει, συγκρίσεις της Ιρλανδικής οικονομίας με την Ελληνική στη βάση της "ελευθερίας" τους είναι αστείες.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Ακόμα και στην χειρότερη κρίση της η Ιρλανδία, ακόμα και αν η οικονομία δεν αναπτυχθεί μέχρι το 2013, η Ιρλανδία με το άνοιγμα της οικονομίας έκανε το άλμα απο μιά σχετικά φτωχή χώρα της Ευρώπης σε μία απο τις πλουσιότερες. Ξεπέρασε την Ελλάδα στο κατακεφαλήν εισόδημα και σε πολλούς άλλους δείκτες.Ακόμα και στον 'πάτο' που έχει φτάσει η Ιρλανδία, η Ελλάδα την βλέπει με το κυάλι.
Και μιλάμε ότι πρίν απο 150 χρόνια η Ιρλανδία έμεινε με το ένα τρίτο του πληθυσμού της, έχοντας χτυπηθεί απο πείνα και μετανάστευση.
Αυτά τα λίγα κάνει η ελεύθερία στην οικονομία και η συνετή διαχείρηση του δημοσίου χρήματος.

Dorotheos είπε...

Ναι, αλλά η οικονομία της Ιρλανδίας έπαψε να είναι τόσο "ελεύθερη" από τη στιγμή που επενέβη το κράτος με guarantees, τη ΝΑΜΑ και την ανάληψη των τοξικών assets των τραπεζών.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Μα κανείς δεν είπε ποτέ να αποκλείεται κάποια παρέμβαση του κράτους όταν είναι απόλυτη ανάγκη και όταν είναι ξεκάθαρό ότι ωφελεί. Οι εγγυήσεις και η συμμετοχή του κράτους στις τράπεζες είναι προσωρινή, και μόλις η κατάσταση βελτιωθεί θα επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και τώρα η Ιρλανδία είναι ασύγκριτα πιο ελευθερη απο την μίζερη Ελλάδα.

Το σημαντικό είναι ότι με την ανάλυση, τον διάλογο και ακόμα και την αντιπαράθεση, ο κόσμος και το τραπεζικό σύστημα θα βγεί απο αυτήν την κρίση σοφότερος.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ίδια πέρασε και η Σουηδία στις αρχές της δεκαετίας του 90 με την δική της τραπεζική κρίση. Το κράτος διόρθωσε τις όποιες ανισοροπίες και αδικίες του συστήματος και τώρα η οικονομία είναι καλύτερα ελεγχόμενη αλλά το ίδιο ελευθερη.

Dorotheos είπε...

Να υποθέσω, λοιπόν - όπως δήλωσε και ο CEO της Deutsche Bank - ότι you "no longer believe in the market’s self-healing power".

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

rebel,
Η αγορά έχει πολλά όπλα και θα διορθωνότανε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Ακόμα και η κρίση όπως εκτυλίχθηκε ήταν ένας τρόπος για την αγορά να πεί ότι: 'κύριοι-(τραπεζίτες, κάτοχοι στεγαστικών δανείων, εργολάβοι) δεν μπορείτε να πουλάτε αέρα για πάντα.
Απο εκεί και πέρα οι κυβερνήσεις βρέθηκαν σε ένα δείλημα: ή θα άφηναν τα πράγματα να εξελιχθούν με απρόβλεπτες μεσοπρόθεσμα καταστάσεις ή θα παρέμβαιναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να μειώσουν αυτό που έβλεπαν σαν ρίσκο.
Τα ρίσκα ήταν:
1) πάγωμα της οικονομίας για κάποια χρόνια
2) γεωπολιτική μετατόπιση με την κατάληψη των τραπεζικών συστημάτων των δυτικών χωρών απο χώρες που είχαν ρευστό (Κινα, Κρατίδια του Περσικού κόλπου)
3) Πόλεμος. (πάρα πολύ μικρό ρίσκο αλλά κάποιοι το θεώρησαν πολύ τρομακτικό για να το αφήσουν να εξελιχθεί).

Βέβαια τίποτα απο όλα αυτά μπορεί να μην συνέβαινε.

Επιπλέον, μέσα στα πλαίσια της προστασίας του ανταγωνισμού που πρέπει να είναι απο τίς λίγες λειτουργίες του κράτους, θα πρέπει να τίθεται το ερώτημα για το άν θα πρέπει να υπάρχουν οργανισμοί εκεί έξω που θα είναι 'πολύ μεγάλοι για να χρεωκοπήσουν'.
Και πρίν την κρίση, υπήρχαν τομείς που είχαν νευραλγική θέση και χρειάζονταν έλεγχο. Οι ασφάλειες είναι ένας, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένας άλλος. Τώρα σιγά σιγά και το τραπεζικό σύστημα μπαίνει σε αυτήν την ομάδα.

Μην ανυσηχείς rebel, δεν θα σε καλέσουν να θάψεις τον καπιταλισμό τώρα κοντά. Πολύ περισσότερο δε, δεν θα σε καλέσουν να ξεθάψεις τον σοσιαλισμό.

Dorotheos είπε...

Μα κανείς δεν είπε ποτέ να αποκλείεται κάποια παρέμβαση του κράτους όταν είναι απόλυτη ανάγκη και όταν είναι ξεκάθαρό ότι ωφελεί. Οι εγγυήσεις και η συμμετοχή του κράτους στις τράπεζες είναι προσωρινή, και μόλις η κατάσταση βελτιωθεί θα επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα.

Τέτοιος κυνισμός κόβει την ανάσα. Τουλάχιστον ο Martin Wolf των FT ήταν περισσότερος έντιμος και σαφής όταν έγραφε στους FT ότι έχουμε ένα οικονομικό σύστημα "where in good times the profits are privatised and in bad times the losses are socialised", δηλαδή ένα "one-sided game".

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Ανάσανε rebel, μην πάθεις τίποτα.
Η παρέμβαση του κράτους μπορεί να έχει πολλές μορφές, που δεν οδηγεί πάντα στο να τις βγάζουν καθαρή οι περιβόητοι και μισητοί υπεύθυνοι τραπεζίτες.

Όντως πολλές απο τις κινήσεις των κυβερνήσεων έδωσαν την εντύπωση ότι οι υπεύθυνοι της κρίσης δεν υπέστην τις συνέπειες των ρίσκων που πήραν.

Αυτό είναι καταδικαστέο.

Αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες, ακόμα και αν επιστρέψουν σε ιδιωτικά χέρια.

Πάντως καλά κάνεις και αναφέρεις αυτές τις πηγές. Καλό είναι να θυμάσαι ότι τέτοιες αναλύσεις και κριτική, ήταν αδιανόητες στις σοσιαλιστικές χώρες. Οποιαδήποτε κριτική εναντίον του συστήματος σε έστελνε στο γκούλαγκ.

Ανώνυμος είπε...

Οι απόψεις του Νίκου Χαραλάμπους είναι δυσφημοστικές του καπιταλισμού. Ακούς εκεί κρατική παρέμβση για να σώζονται κάποιοι που δεν έκαναν καλά την δουλεία τους

Ανώνυμος είπε...

sosta den prepei na yparxei kratiki paremvasi prepei na ypoferoume oloi mazi tis synepeies toy crash gia na timorithoun mia fora oi axristoi kai emeis akoma perissotero kai oi 2 dysfimizete ton kapitalismo eksisou

Ανώνυμος είπε...

Φήμες αναφέρουν ότι η διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μπορεί να φτάσει και τις 10 μονάδες!

Dorotheos είπε...

"Η παρέμβαση του κράτους μπορεί να έχει πολλές μορφές, που δεν οδηγεί πάντα στο να τις βγάζουν καθαρή οι περιβόητοι και μισητοί υπεύθυνοι τραπεζίτες."

Δεν ξέρω και πολλούς από αυτούς τους "υπεύθυνους" για την κρίση, δηλαδή την άρχουσα τάξη, να πλήρωσαν τα σπασμένα. Δύο τρανταχτά παραδείγματα:

Ο Dick "The Gorrilla" Fuld της Lehman Brothers: "He is not short of cash, having banked $480m in the eight years before Lehman’s demise. He and his wife, Kathy. ... sold their Park Avenue apartment for $25.87m and a $13.5m slice of their art collection." Πριν ένα χρόνο ο Fuld πούλησε (μεταβίβασε) το Florida Mansion στην σύζυγό του για $100 για να το προστατέψει από νομικές ενέργειες εις βάρος του.

O Sir Fred Goodwin που έφερε την RBS στα γόνατά της, τελικά αποδέχτηκε μείωση της σύνταξής του και αντί για £700,000 δέχτηκε να παίρνει ... £500,000 το χρόνο για το υπόλοιπο της ζωής του.

Μάγκες, αν δεν προλάβατε να κάνετε κάποια καλή μπάζα τα τελευταία χρόνια, τι να πώ, λυπάμαι... Σας πρόλαβαν και σας φάγανε τα αφεντικά σας.

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσω, λοιπόν - όπως δήλωσε και ο CEO της Deutsche Bank - ότι you "no longer believe in the market’s self-healing power".
---

Όπως δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ:
"I view with great skepticism the powers of the Fed, for example, and also how, within Europe, the Bank of England has carved out its own small line"

Αρκετά απελπισμένοι ώστε προκειμένου να "χτυπήσουνε το κεφάλαιο", βγάζουν λάδι τους πραγματικούς ενόχους επειδή τυγχάνει να είναι οι κρατικές κεντρικές τράπεζες.

Εμπρός της γης οι κολασμένοι, με τον Γκρίνσπαν και τον Μπερνάκε για έναν κεϋνσιανό κορπορατισμό.

Ανώνυμος είπε...

To ΠΑΣΟΚ όπως ξέρετε διατηρεί την ιστοσελίδα wikipolitics (http://www.wikipolitics.gr/100/) με την οποία προωθεί υποτίθεται τη συμμετοχική δημοκρατία. Ε λοιπόν ακούστε τι έκαναν οι αθεόφοβοι. Επειδή στις 20 πιο δημοφιλείς προτάσεις έβγαιναν προτάσεις "αντισοσιαλιστικές" περί κατάργησης της θητείας κλπ., δλδ προτάσεις που δεν τους αρέσουν, ΕΚΛΕΙΣΑΝ την ψηφοφορία!

Ανώνυμος είπε...

I am from Taiwan! Si vous voulez visiter Taiwan, bienvenue sur mon site et des visites Zhijiao, je vais proposer divers types de visites guidées et visites guidées ...

I am from Taiwan! If you want to visit Taiwan, welcome to my site visits and Zhijiao, I will provide various guided tours and guided tours .

Ich komme aus Taiwan! Wenn Sie nach Taiwan besuchen möchten, herzlich willkommen auf meiner Besuche vor Ort und Zhijiao, werde ich verschiedene geführte Touren bieten und Führungen ...

高雄旅遊
墾丁旅遊
阿里山旅遊
日月潭旅遊
清境旅遊
包車旅遊
高雄一日遊
墾丁一日遊
台南一日遊
租車旅遊

Εβελίνα-Εδουάρδα Karavlahos είπε...

Mα το ΠΑΣΟΚ είναι ολοκληρωτικό κόμμα ή ακριβέστερα μιά ΣΥΜΜΟΡΙΑ/μηχανισμός λαφυραγώγησης και καταλήστευσης του κράτους.

Πρόκειται περί ΚΟΙΝΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock