Παρασκευή, Μαρτίου 10, 2006

Προβληματα με τις TFT οθονες

Ψαχνοντας για μια νεα οθονη επεσα πανω σε αυτο το αρθρο. Αν και δεν ειναι απο ειδικο στις οθονες ειναι καλογραμμενο και σιγουρα το ατομο ξερει 5 πραγματα απο φυσικη.

Το θεμα ειναι οτι οι οθονες υγρων κρυσταλλων διαφημιζονται σαν καλυτερες απο τις συμβατικες με τον καθοδικο σωληνα (ξερετε αυτα τα ογκωδη τερατα), οχι μονο επειδη ειναι μικρες, αλλα και για αλλους λογους. Ας πουμε εχουν μηδενικη ακτινοβολια, μια και δεν στηριζονται σε ηλεκτρονια που εκσφενδονιζονται για να συγκρουστουν με μια επιστρωση φωσφορου, οπως κανουν οι κλασικες οθονες. Αλλα επισης ειναι θεωρητικα καλυτερες, επειδη δεν εχουν και το προβλημα της ανανεωσης της εικονας που εχουν οι κλασικες. Η εικονα στις οθονες υγρων κρυσταλλων ειναι σταθερη και ετσι υποτιθεται και πιο υγιεινη για τα ματια.

Η αληθεια ειναι ομως, οτι οι οθονες TFT φωτιζονται εσωτερικα με μια λαμπα φθοριου, η οποια τρεμοπαιζει (βασικα αναβοσβηνει). Ετσι ενω η εικονα μεν ειναι πιο σταθερη, ο φωτισμος της εικονας ειναι ασταθης. Να σημειωθει οτι η εικονα δεν φαινεται χωρις τον φωτισμο (οπως εχει προσεξει οποιος του εχει καει η λαμπα), οποτε η συχνοτητα που τρεμοπαιζει ο φωτισμος ειναι πολλη σημαντικη. Ετσι αντιθετα με τα λεγομενα οι οθονες υγρων κρυσταλλων δεν ειναι 100% σταθερες.


Γενικοτερα οι λαμπες φθοριου φαινεται να ενοχλουν συγκεκριμενα ατομα περισσοτερο απο αλλα. Αν εχετε προβληματα με τα φωτα σε γραφεια, σουπερμαρκετ και παρομοιους χωρους, μαλλον εχετε προβλημα με τις λαμπες φθοριου. Ενας λογος ισως ειναι οτι οι λαμπες φθοριου εχουν ενισχυμενο το μπλε φασμα, πραγμα που ισως βλαπτει τον αμφιβληστροειδη του ματιου. Σε καθε περιπτωση, αν δεν σας αρεσουν οι λαμπες φθοριου, τοτε αποτι φαινεται οι οθονες TFT μπορει να ειναι χειροτερες για σας απο τις παλιες, καθοδικου σωληνα! Αλλα και για τους υπολοιπους που δεν εχετε προσεξει καποιο προβλημα, ειναι μια καλη συμβουλη να μην εχετε φωτισμο αποκλειστικα απο λαμπες φθοριου, αλλα να αναμιγνυετε πηγες.

Συμβουλες:

μετα και απο δικη μου παρατηρηση, συμφωνω με την προταση να χαμηλωνετε μερικες φορες την φωτεινοτητα της οθονης, οσο κιαν ακουγεται περιεργο. Επισης βοηθαει αν διαβαζετε κειμενο με ασπρα γραμματα σε μαυρο φοντο.
Μια καλη ιδεα που χρησιμοποιω εδω και χρονια ειναι να ενεργοποιησετε το Clear Type αν εχετε Windows. Ειναι μια μεθοδος που κανει τα γραμματα πιο ευκολα στην αναγνωση και ετσι ξεκουραζει τα ματια.

Η κλασικη συμβουλη βεβαια ισχυει και εδω: Να εχετε πλουσιο, καλο φωτισμο, οχι μονο απο λαμπες φθοριου, την ωρα που χρησιμοποιειτε ΗΥ.

Κατι πιο δυσκολο ειναι να αναζητειτε τα χαρακτηριστικα της λαμπας φθοριου της οθονης που αγοραζετε (ποσο γρηγορα ανανεωνεται, σε τι φασμα λειτουργει κτλ).

Τελος, η καλυτερη συμβουλη ειναι μαλλον η δυσκολοτερη: Σταματειστε να διαβαζετε κειμενα σε οθονες υπολογιστη (ειδικα μπλογκς). Ειναι κακο για τα ματια και για την υγεια σας γενικα...

5 σχόλια:

Kensai είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Kensai είπε...

Το πρόβλημα με τις παλιές TFT οθόνες είναι το "ghost effect" που κάνουν όταν βλέπεις μια ταινία ή παίζεις κάποιο FPS παιχνίδι. Αυτό οφείλεται στη σχετικά υψηλή response time που έχουν. Ιδιαίτερα η gray-to-gray.

Να κοιτάτε πάντα την τιμή που έχει αυτός ο «χρόνος ανταπόκρισης» ιδιαίτερα αν πρόκειται να κάνετε κι άλλα πράγματα στον H/Y σας πέρα από εφαρμογές Office. Το ιδανικό είναι όταν η τιμή αυτή είναι κάτω από 12-15ms.

S G είπε...

βασικα οχι ακριβως, αυτο ηθελα να εξηγησω. Ειναι γνωστο οτι οι οθονες ΤΦΤ εχουν αργη ανταποκριση σε γρηγορες κινησεις (το οποιο εχει ακριβως να κανει με το γεγονος οτι η εικονα τους ειναι σταθερη).

Αυτο που εγω τουλαχιστον δεν ηξερα ειναι οτι ο φωτισμος τους τρεμοπαιζει, το οποιο ειναι εντελως αλλη ιστορια.

Ανώνυμος είπε...

Diavasa me megalh prosoxh to post sou.Epitelous anakalypsa pws den eimai trelos.Elega ston ofthalmiatro mou gia to provlima pou exw otan episkeptomai xwroys me tetoiou eidous fwtismo kai de mou edine shmasia. To mono provlhma einai pws den exw vrei akomh lysh gia na apofeygw autes tis diataraxws poy moy dhmiourgei o fwtismos fthwriou.Ligo ta gyalia me antireflex vohthoun ma me enoxloun(den exw alou eidous provlhma sta matia gia na foraw gyalia...)

S G είπε...

ναι ειναι ενα προβλημα οτι τυπικα οι οφθαλμιατροι αγνοουν τετοια προβληματα. Περασα απο πολλους γιατρους και γω για καποια προβληματα που ειχα και κανεις δεν σκεφτηκε να με ρωτησει τι ειδους οθονη εχω στον ΗΥ μου...

λες οτι τα γυαλια με αντιρεφλεξ βοηθουν? Εγω εχω γενικα την εντυπωση οτι οταν με ενοχλει ο φωτισμος ειναι καλυτερα να βγαζω τα γυαλια μου...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock