Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2006

Μπορεί ο προληπτικός πόλεμος να είναι ηθικός;

Το ερώτημα υφίσταται από τότε που άνθρωποι πήραν τα όπλα για να πολεμήσουν άλλους ανθρώπους: ποια ηθικά κριτήρια πρέπει να ισχύουν ώστε ένας πόλεμος να μην παραβιάζει την αρχή ότι το να σκοτώνεις είναι ηθικώς μεμπτό;

Το debate συνεχίζεται έως τις μέρες μας. Οι ειδικοί αναφορικά με την ηθική, τον πόλεμο και τα συναφή παραμένουν διχασμένοι. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο διεθνές δίκαιο (από τα ελάχιστα που έχω διαβάσει τουλάχιστον).

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, μπορεί ο πόλεμος να αποτραπεί με το να συμβεί; Με άλλα λόγια, είναι ηθικό να κάνεις προληπτικό, όπως λέγεται, πόλεμο για να διατηρήσεις την ειρήνη; Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό ισχύει και πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν ηθικά όρια. Γι' αυτούς ισχύει το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Σύμφωνα με αυτούς πάντα, δεν μπορείς να διαπραγματευθείς με το κακό. Το κακό πρέπει να προληφθεί. Να νικηθεί με τη δύναμη των όπλων.

Ωστόσο, η φρίκη του πολέμου είναι κάτι που ποτέ δεν μπορείς να δικαιολογήσεις απέναντι στα θύματά του. Έτσι, πολλοί πιστεύουν ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι ένας πόλεμος παραβιάζει το δικαίωμα των αμάχων στη ζωή και μπορεί πολύ εύκολα να καταλήξει σε γενοκτονία. Σύμφωνα με αυτούς, ο προληπτικός πόλεμος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το πιο σημαντικό παράδειγμα προληπτικού πολέμου αποτελεί, φυσικά, η εισβολή των Η.Π.Α. στο Ιράκ. Εκείνη την εποχή η νυν υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. Κοντολίζα Ράϊς και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας τότε δήλωνε:

We do not have the luxury of doing nothing


Από την άλλη πλευρά, διάφοροι επικριτές αμφισβητούσαν τη λογική καθώς και την ηθική του προληπτικού πολέμου. Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωνε ότι η επίθεση εναντίον μιας χώρας επειδή, απλώς και μόνον, υπάρχει η πιθανότητα να προβεί σε κάποια εχθρική ενέργεια δεν απείχε πολύ από τα επιχειρήματα του Χίτλερ κατά την έναρξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Πότε, λοιπόν, δικαιολογείται ο προληπτικός πόλεμος; Ή, μήπως, δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση; Επιπλέον, εάν υποθέσουμε ότι η πολιτική των Η.Π.Α. βρίσκει έρεισμα, τι θα σήμαινε αυτό για τον κόσμο μας σε περίπτωση που και άλλες χώρες ενστερνίζονταν αυτήν την πολιτική;

Ο φιλόσοφος Καντ υποστήριζε πως, όταν αξιολογούμε την ηθική μια απόφασης, το ερώτημα που πρέπει να κάνουμε είναι το τι θα συνέβαινε εάν όλοι οι υπόλοιποι έπρατταν με τον ίδιο τρόπο. Τι θα γινόταν στον κόσμο μας εάν ο προληπτικός πόλεμος αποτελούσε τον κανόνα και όλες οι χώρες θεωρούσαν δικαίωμά τους να ξεκινούν προληπτικούς πόλεμους ώστε, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, να διαφυλάξουν την ειρήνη;


18 σχόλια:

Rodia είπε...

Εχεις ακουστά την ΤΕΛΙΚΗ ΜΑΧΗ του Harry Harrison..? Νομίζω ότι θα σε ενδιαφέρει...

:-)

Ανώνυμος είπε...

Για να δικαιολογείται ο προληπτικός πόλεμος, πρέπει πρώτα να δικαιολογείται ο ίδιος ο πόλεμος!

Κατόπιν τούτου, κάθε συζήτηση γύρω απ'το θέμα, είναι απλώς παπάρες!

Ανώνυμος είπε...

Αν μία χώρα κάνει προληπτικό πόλεμο ,θα αναγκάσει τον αντίπαλό της σε άμυνα. Αυτό θα οδηγήσει:
α) Σε γενικευμένη σύρραξη
ή
β) στην υποδούλωση του "εν δυνάμει κακού"
ή
γ) στο μίσος ανάμεσα σε δύο χώρες. Το μίσος θα φέρει εχθρότητα οπότε οι εν δυνάμει κακοί (αυτοί που δέχτηκαν την επίθεση) ,θα κάνουν με τη σειρά τους τα ίδια και μάλιστα κανείς δε θα μπορέσει να τους κατηγορήσει. Αμέσως αμέσως αντιστρέφονται οι ρόλοι. Δες πως ο κόσμος αντιμετώπιζε το Ιράκ μετά την εισβολή στο Κουβέιτ και πως μετά τον προληπτικό πόλεμο που έγινε πρόσφατα. Οι Ιρακινοί έγιναν "οι καλοί της ιστορίας" επειδή υπέφεραν εξαιτίας του ηγέτη τους και επειδή ο προληπτικός πόλεμος επέφερε τη στέρηση της ελευθερίας τους.
Υποθετικό παράδειγμα: Αν ο Άξονας είχε επιτεθεί στις ΗΠΑ ,στο έδαφός τους ,επειδή είχαν πυρηνικά όπλα ,πριν οι τελευταίοι τα χρησιμοποιήσουν ,τι θα λέγαμε; Καλά τους έκαναν; Μπράβο στον Άξονα που έσωσε τον πλανήτη από τον πυρηνικό όλεθρο;
Το ηθικό δίλλημα είναι δύσκολο επειδή είναι πάντα δύσκολο να βρούμε που είναι το καλό και που το κακό. Επίσης οι προληπτικοί πόλεμοι -ή η μη δράση- κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκε πριν τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν ότι αν ο Χίτλερ είχε αντιμετωπιστεί αμέσως μετά την εισβολή στην Πολωνία ,θα είχαμε γλιτώσει. Ομοίως αν οι Αμερικάνοι δεν είχαν κάνει τίποτα στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ μπορεί να είχαμε τρομοκρατικές επιθέσεις κάθε μήνα.

Mike είπε...

Υπάρχουν δηλαδή ηθικοί πόλεμοι; Το μυαλό μου πάει στις σταυροφορίες. Επρόκειτο για πολέμους επενδεδυμένους με ηθική νομιμοποίηση, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για καθαρό επεκτατισμό. Το επικίνδυνο είναι ότι η σύγχρονη αρθρογραφία βρίθει κειμένων για την έννοια του 'just war', του δίκαιου πολέμου (http://www.utm.edu/research/iep/j/justwar.htm και http://en.wikipedia.org/wiki/Just_war). Για μένα, και σ' αυτό θα συμφωνήσω με τον phivos, δεν υπάρχει νομιμοποιημένος πόλεμος, πόσο μάλλον ηθικός.

Maria Velliou είπε...

Συμφωνώ με phivos και Mike.

Harry Peitsinis είπε...

Ας υποθέσουμε ότι στη χώρα Χ μια συγκεκριμένη φύλή ή ιδεολογική ομάδα καταλαμβάνει την εξουσία και προχωρά σε γενικευμένες εκκαθαρίσεις των αντιφρονούντων ή των ΄πληθυσμών με διαφορετική καταγωγή. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να ναι η θέση της διεθνούς κοινότητας; Μια ένοπλη επέμβαση στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν λάνθασμένη;

Ενναλακτικό σενάριο. Η ίδια κυβέρνηση αποφασίζει να εξαπολύσει γενικό πογκρόμ στις 28 Φλεβάρη,ανήμερα της μέρας θανάτου του προφήτη-ηγέτη-δημιουργού-Πατριώτη κοκ. Εάν μια ένοπλη δύναμη του ΟΗΕ επιχειρήσει κατά της χώρας στις 27 για να προλάβει τα γεγονότα θα πρόκειται για λάθος κίνηση;

Τα ερωτήματα απευθύνονται στους εχθρούς κάθε μορφής επιθετικού πολέμου.

Δεν ειμαι προκατειλημμένος υπέρ καμιάς άποψης. Απλά σε ρεαλιστικό επίπεδο τα πράγματα δεν είναι συνηθως άσπρο μαυρο.Συνήθως...

Maria Velliou είπε...

Μπορεί η διεθνής δύναμη, στο πρώτο παράδειγμα σου, να εξασφαλίσει ότι θα παρέμβει τόσο όσο να αφοπλίσει μόνο ή να περιορίσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της "κακής" διοίκησης, χωρίς να βλάψει τον πληθυσμό πρωτίστως και δευτερευόντως τις υποδομές της χώρας; Αν ναι, τότε να επέβει. Αλλά τότε, δεν μιλάμε ακριβώς για πόλεμο. Αν δεν μπορεί πάλι να εξασφαλίσει ότι δεν θα βλάψει τα ανωτέρω, τότε μάλλον δεν πρέπει να παρέμβει, ας εριριστεί στην παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες, με κάθε μέσον, ώστε να αντέξουν ΄να γλιτώσουν.
Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο παράδειγμα σου.
Παρεμπιπτόντως, έχεις τάξει κι ένα post για τον εμφύλιο, το περιμένω με ενδιαφέρον, μόνο μην τα πετάτε όλα μαζί καλοκαιριάτικα, έχουμε να κάνουμε και διακοπές, ρίξτο λίγο αργότερα. Κι ελπίζω να γίνει βαρβάτο, με μπόλικα links και διάλογο ημερών. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε και μοιραζόμαστε για κείνη την περίοδο, τόσο καλύτερα.

Harry Peitsinis είπε...

Κοίτα, το ζήτημα είναι ότι σε ρεαλιστικό επίπεδο δεν μπορεί να υπάρξει αφοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας δίχως τη συναινεση τους. Μ άλλα λόγια και η προταση σου θα οδηγήσει στην ενοπλη συρραξη. Και όταν μιλάμε για ένοπλες συρράξεις οι απώλειες αμάχων συνηθως ειναι αναπόφευκτες. Στη Σομαλία πχ τα στρατευματα του ΟΗΕ ανακοινωναν μεγάφωνα στους κατοικους κτιρίων ότι θα τα βομβαρδίσουν αλλά κανένα προληπτικό μέτρο δεν ειναι άψογο οπως αποδειχτηκε.


Παρεπιπτόντως για τον εμφυλιο θα ανεβασω το ποστ μετα τις διακοπούλες μαλλον. Προς το παρόν ειμαι στο δίλημμα απέναντι σε μια γενική τοποθετηση ή σε ανάλυση επιμερους επεισοδίων (πχ Δεκεμβριανά). Οπως μας βγει εν τελει :=)

Maria Velliou είπε...

Ο.Κ. αναμένεται με ενδιαφέρον. Καλές διακοπές.

Ανώνυμος είπε...

Μισό λεπτό, ο poster δεν διερωτήθηκε αν ένας προληπτικός πόλεμος μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες (όπως, για παράδειγμα αν πρόκειται να προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη). Έθεσε ένα ζήτημα αρχής: είναι δικαιολογημένος ένας προληπτικός πόλεμος;

Ο Φοίβος απαντά 'πρέπει πρώτα να δικαιολογήσεις τον πόλεμο για να δικαιολογήσεις τον προληπτικό πόλεμο'.

Και μου φαίνεται οτι έχει δίκιο. Ωστόσο είναι αδύνατο να πιστεύει (ο Φοίβος, ή και οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος) οτι κανένας πόλεμος δεν δικαιολογείται: αν σου επιτεθούν, τότε έχεις κάθε δικαίωμα (ηθικό και νομικό) να απαντήσεις σε αυτοάμυνα.

Όσον αφορά τον προληπτικό πόλεμο: αν μία σειρά από γειτονικές χώρες αρχίζουν να συγκεντρώνουν μεγάλους αριθμούς στρατευμάτων γύρω από τα σύνορά σου, χωρίς να επιτίθενται, δικαιούσαι να κυρήξεις πόλεμο και να επιτεθείς;

Η απάντηση είναι, κατά την άποψή μου, προφανής: βεβαίως και έχεις αυτό το δικαίωμα, στο βαθμό που γνωρίζεις οτι τα στρατεύματα αυτά συγκεντρώνονται στα σύνορά σου με σκοπό να πλήξουν την χώρα σου.

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει οτι όλοι οι προληπτικοί πόλεμοι είναι δικαιολογημένοι. Απλά σημαίνει οτι μερικοί προληπτικοί πόλεμοι δεν μπορεί να μην είναι.

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα από αυτά δεν σημαίνει οτι όλοι οι προληπτικοί πόλεμοι είναι δικαιολογημένοι. Απλά σημαίνει οτι μερικοί προληπτικοί πόλεμοι δεν μπορεί να μην είναι.

Συμφωνώ. Δείτε, επίσης, ένα σχετικό άρθρο του Economist.

Ανώνυμος είπε...

"Σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα,η Τουρκία,έχει κάθε δικαίωμα να κυρήξει το πόλεμο στην Ελλάς με την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων!"

Δεν βλέπω από πού βγάζεις αυτό το συμπέρασμα. [Και η "Ελλάς" στην αιτιατική πτώση γίνεται "Ελλάδα"].

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τον προληπτικό πόλεμο: αν μία σειρά από γειτονικές χώρες αρχίζουν να συγκεντρώνουν μεγάλους αριθμούς στρατευμάτων γύρω από τα σύνορά σου, χωρίς να επιτίθενται, δικαιούσαι να κυρήξεις πόλεμο και να επιτεθείς;

Η απάντηση είναι, κατά την άποψή μου, προφανής: βεβαίως και έχεις αυτό το δικαίωμα, στο βαθμό που γνωρίζεις οτι τα στρατεύματα αυτά συγκεντρώνονται στα σύνορά σου με σκοπό να πλήξουν την χώρα σου.

Έστω λοιπόν ότι επιτίθεσαι. Μέχρι πού δικαιολογείσαι να φτάσεις;
-Να φτιάξεις μία ζώνη ασφαλείας και να σταματήσεις τις επιχειρήσεις;
-Να καταλάβεις όσα εδάφη μπορείς;
-Να δώσεις ένα καίριο χτύπημα εν είδη παραδειγματισμού για να αποφεχθούν παρόμοιες κινήσεις που θα οδηγούσαν σε νέους πολέμους;
-Αν η κίνηση αυτή οδηγήσει σε πολεμική ήττα αυτού που κήρυξε τον προληπτικό πόλεμο ,ποια η θέση του ηγέτη απέναντι στο λαό του;
Κάθε πόλεμος έχει απώλειες σε έμψυχο και μη δυναμικό. Η κήρυξη πολέμου -ανεξαρτήτως κινήτρων- είναι μια απόφαση που πρέπει να παίρνεται μόνο όταν είναι η έσχατη λύση και ίσως μόνο όταν έχει πολλές πιθανότητες να νικήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Και εσείς κύριε Ρούσσο μπορείτε να ανατρέξετε στη Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας για να δείτε πως κλίνονται τα θηλυκά ουσιαστικά σε -ας ομάς, τριάς, Ελλάς.

Ανώνυμος είπε...

Εαν η Τουρκία ξεκίναγε την κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας ,τέτοιου που εύκολα θα μπορούσε να κατασκευάσει όπλα :
Τι απο τα παρακάτω θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα?
1)Ξεκινά διπλωματικές ενέργειες σε Ε.Ε, ΟΗΕ ,ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ κλπ. με σκοπό αυτοί να την σταματήσουν..
2)Ολα τα παραπάνω με παράλληλη μυστική προετοιμασία προληπτικού χτυπήματος..
3)Αμμεσο χτύπημα σε στιλ Ισραήλ-Ιρακ ...
4)Γενικά διεθνές κλαψούρισμα μέ ταυτόχρονη οργάνωση συναυλιών ενάντια γενικά σε όλα με συμμετοχή κοινωνικών ,οικολογικών,εναλλακτικών ,Ιεράς Συνόδου με αφορισμό του Δημόκριτου και του Αινστάιν-Εβραίος αυτός !!...

Ανώνυμος είπε...

και ένα 5ο:
Συνχρηματοδοτούμε την κατασκευή με σκοπό να παίρνουμε και να πουλάμε ρεύμα ελέγχοντας απο μέσα τα πράγματα..

Ανώνυμος είπε...

Να δω τους Έλληνες καραβανάδες να προετοιμάζονται για μυστικό χτύπημα και ορκίζομαι να μην ξαναδώ κωμωδία ποτέ μου. Όσο για το πόσο εύκολα ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας κατασκευάζει και όπλα, μάλλον πολλές ταινίες με θέμα τον Ψυχρό πόλεμο βλέπεις. Αυτά τα πράγματα (πυρηνικά οπλοστάσια) δεν κρύβονται και τόσο εύκολα.
Απαντώ με ερώτημα: Αν η Ελλάδα κάνει εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας ποια θα είναι η αντίδραση των Τούρκων; Των Σκοπιανών; Των Αλβανών;
Των Ελλήνων ξέρουμε όλοι στην πλατεία Συντάγματος για λαϊκό δικαστήριο με εισαγγελέα τον Καζάκο και βοηθό του τον Μπιμπίλα. Θα ακολουθήσει η ανάγνωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου από το Λαζόπουλο και στο διάλειμμα όσοι θέλουν μπορούν να αγοράζουν παλαιότερα τεύχη του ΜΕΤΡΟ μαζί με το CD.

Ανώνυμος είπε...

Αχ Elvira δεν έχεις χιούμορ...
Το Ναυάγιο τόπιασε..
Απλοική υπόθεση έκανα..

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock