Πέμπτη, Απριλίου 21, 2005

Flat Tax

Κάθε χρόνο η φοροδιαφυγή στην χώρα μας αυξάνεται και είναι φυσικό. Οι άνθρωποι θέλουν να δρέπουν τους καρπούς της εργασίας ή της περιουσίας τους. Όταν οι κυβέρνηση κάνει επιδρομή στα πορτοφόλια τους ψάχνουν να βρουν τρόπους να προστατέψουν τα εισοδήματα τους. Οι υψηλοί φόροι δρουν ως αντικίνητρο για την παραγωγή περισσότερου πλούτου ή την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ως κίνητρο για μη-εισφορά τους από τους φορολογούμενους. Όταν φορολογεί τα υψηλότερα εισοδήματα –αυτά που είναι πάνω από 1.950 ευρώ/μήνα- με 40% (πριν πέντε χρόνια ήταν 45%, για κάθε ευρώ που κερδίζουν τους παίρνει σχεδόν το μισό), τότε αυτοί οι πολίτες, σαν την μικρή κόκκινη κλώσα του παραμυθιού, παύουν να παράγουν «ψωμί» ή να συνεισφέρουν. Ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων αυτήν την στιγμή είναι 35% -ο υψηλότερος στην Ευρώπη-, λένε ότι θα τον κατεβάσουν στο 25% αλλά και πάλι δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικός.

Μια λύση θα ήταν ο Flat Tax. Αντικαθιστά τους κλιμακωτούς συντελεστές φορολογίας με έναν ενιαίο χαμηλό συντελεστή (οι πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα δεν φορολογούνται). Έτσι όχι μόνο μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία αλλά επιβραβεύεται και η επιχειρηματικότητα εφόσον οι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά που κερδίζουν. (Γιατί να ρισκάρεις σε επενδύσεις ή να δουλέψεις περισσότερο όταν το κέρδος, σε σχέση με αυτά που χάνεις, είναι οριακό;)

Κάτω από ένα τέτοιο φορολογικό σύστημα το ποσοστό των εσόδων του Κράτους από τα υψηλότερα εισοδήματα τείνει να αυξάνεται εφόσον δίνει ώθηση στην Οικονομία και κίνητρα για μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα (μικρότερος φόρος σε περισσότερα κέρδη = μεγαλύτερα έσοδα για το Κράτος) και από την άλλη κάνει λιγότερο ελκυστική την φοροδιαφυγή.

Περισσότερες επενδύσεις σημαίνει περισσότερες δουλειές και άρα λιγότερη ανεργία.

Πηγές:
Why the case for a flat-tax is irresistible.
The flat-tax revolution
Flat Tax - ένα paper από το Adam Smith Institute.

4 σχόλια:

J95 είπε...

Στη Δανία πάντως ο φόρος ξεκινά από 42% για τα χαμηλά εισοδήματα και φτάνει στο 68% για τα υψηλά, κι όμως δεν έχουν αυξανόμενη φοροδιαφυγή. Βασικά δεν έχουν σχεδόν καθόλου φοροδιαφυγή.

S G είπε...

α) υπαρχουν πολλοι τροποι να φοροδιαφυγει κανεις. Οι Δανοι συστηματικα αγοραζουν πχ αυτοκινητα στην Γερμανια.
Οι πλουσιοι εχουν τα κεφαλαια τους σε offshore εταιρειες κτλ

β) το αφορολογητο οριο στην Δανια ειναι βεβαια πολυ πιο υψηλο και τα φορολογικα κλιμακια επισης.

γ) 68% εννοεις μαζι με εισφορες κτλ, ετσι? Γιατι ο ανωτατος φορος ειναι 59%.

δ) ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΑΝΙΑ! :)
Η Δανια υποφερει τα τελευταια χρονια απο στασιμοτητα, αλλα δεν τους νοιαζει τοσο, επειδη ειναι πολυ πλουσιοι (Νο 1 στην ΕΕ). Λιγοι αλλοι μπορουν ομως να κανουν το ιδιο...

ΥΓ α ρε λιμπερταριαν μεγαλη συζητηση ανοιγεις. Ημουν ετοιμος να βαλω και γω λινκ στο αρθρο του Εκονομιστ! Σιγουρα το ελληνικο φορολογικο συστημα θελει απλοποιηση και ορθολογικοποιηση. Αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι ειμαστε ετοιμοι για εναν "επιπεδο" φορο...

libertarian είπε...

:-) an to exeis grapsei hdh anebase to. Den blaptei, anti8etos!

Roark είπε...

Αυτό που οι γραφειοκράτες δεν έχουν καταλάβει (πρόσφατο κλασικό παράδειγμα ο υιός Κεφαλογιάννης), ότι σε μια εποχή όπου τα κεφάλαια μπορούν να μετακινούνται πολύ πιο ελεύθερα σε σχέση με το παρελθόν, θα πρέπει οι χώρες να γίνουν εκλυστικές για την προσέλκυσή τους.

Η ενιαία φορολογία των εισοδημάτων είναι μια καλή λύση για την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων. Αν όμως θέλουμε ξένες παραγωγικές επενδύσεις (πέρισυ είχαμε λιγότερα από 50εκ ευρώ όταν η Ιρλανδία πλησιάζει τα 20 δις!!) πρέπει να ρίξουμε την φορολογία των επιχειρήσεων σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock