Χαζευοντας οπως παντα στα μαγαζια ηλεκτρονικων, παρατηρησα ενα σχετικα νεο φαινομενο στην Γερμανια και στην Ισπανια, την ψηφιακη τηλεοραση.
Αν και δεν βλεπω πολυ τηλεοραση, αυτη η νεα τεχνολογια δεν μου εμεινε αδιαφορη. Αυτο που κανει ειναι πολυ απλο και παρομοιο με αυτο που εγινε στα τηλεφωνα πριν καιρο, ή στο Ιντερνετ με το DSL. Χωρις ναμαι μηχανικος, τοχω καταλαβει καπως ετσι:
Απο εκει που η πληροφορια μεταδιδεται αναλογικα, δηλαδη με διακυμανσεις στην ταλαντωση ενος κυματος, την μεταφερουμε ψηφιακα δηλαδη με την μορφη του δυαδικου συστηματος 0-1. Το 0-1 μπορει να ειναι κατι απλο (ας πουμε θεωρητικα θα μπορουσαμε να ανοιγοκλεινουμε φωτισμενα παραθυρα οπως κανουν οι ανθρωποι του Δισκοκοσμου κατα τον Τ.Πρατσετ), συνηθως ειναι ομως ανοιχτα και κλειστα ηλεκτρικα κυκλωματα. Τωρα γιατι θα επρεπε να μας ενδιαφερει μια τεχνικη λεπτομερεια?
Γιατι τα ψηφιακα μεσα οπως θα εχετε παρατηρησει στα ασυρματα DECT τηλεφωνα σας π.χ., προσφερουν υψηλοτερη ποιοτητα. Ειναι πιο ευκολο να διακρινεις κατι που ειναι μονο μαυρο ή ασπρο, απο κατι που μπορει να ειναι διαβαθμισεις του γκρι (σκεφτειτε το παραδειγμα με τα φωτισμενα παραθυρα. Απο τα 40 χλμ μπορεις να ξερεις αν το παραθυρο ειναι ανοιχτο ή κλειστο, που φτανει για να μεταδιδεις δυδαδικες πληροφοριες. Δεν μπορεις να ξερεις ομως αν ειναι 20% ή 25% φωτισμενο, που θα χρειαζοταν ενα στοιχειωδες αναλογικο συστημα.).
Εχουμε λοιπον αρκετες βελτιωσεις με την ψηφιακη τηλεοραση, μεγαλυτερη ευκρινεια (γιατι το συστημα μεταδιδει περισσοτερη πληροφορια, αρα εικονες με περισσοτερη λεπτομερεια/περισσοτερα πιξελ, ενω ας πουμε με τις σημερινες 32ρες + τηλεορασεις στο αναλογικο συστημα φαινονται ατελειες), περισσοτερα καναλια (γιατι το ψηφιακο σημα μπορει να μεταδιδεται με περισσοτερη ακριβεια και λιγοτερες παρεμβολες) και κατι σημαντικο για την Ελλαδα, μεγαλυτερη εμβελεια. Αυτο που προσεχω οποτε παω διακοπες, ειναι οτι στην Ελλαδα μονο ενα 60-70% του πληθυσμου εχει ικανοποιητικη ποιοτητα ληψης. Μαλιστα ακομα και μεσα στην Αθηνα, πολλα καναλια εχουν προβληματα! Αυτο το φαινομενο θα περιοριστει πολυ με την ψηφιακη. Μαλιστα στις πολεις μεσα, μια κεραια μερικων εκατοστων στο δωματιο σας θα φτανει αντι για τα τεραστια μεταλικα σκιαχτρα που γεμιζουν τον αττικο ουρανο.
Στο μελλον μαλιστα μπορει να χρησιμοποιηθει η ψηφιακη μεταδοση και για αλλες πληροφοριες, προχωρημενο Τελετεξτ εως και Ιντερνετ! Και βεβαια για τους λιγο παινχιδιαρηδες, με μια απλη καρτα τηλεορασης για τον ΗΥ, μπορειτε να εχετε ολα αυτα τα πλεονεκτηματα και μερικα προσθετα (οπως timeshift) αρκετα φτηνα. Παιρνετε και μια TFT 23 ιντσων και ειστε μια χαρα!
Ποτε θα ερθουν λοιπον ολα αυτα τα καλα? Δυστυχως η τεχνολογικη μας καθυστερηση ειναι παλι ανυποφορη. Ενω στην Ισπανια πχ μεταδιδονται ηδη τα περισσοτερα καναλια ψηφιακα και στην Γερμανια υπαρχουν εως και 24 καναλια (!), με οριο και στις δυο χωρες το 2010 για την πληρη μεταβαση στη ψηφιακη μεταδοση, στην Ελλαδα μονο η ΕΡΤ αποσο ξερω θα ξεκινησει να μεταδιδει ψηφιακα, τρια πειραματικα καναλια. Και το χρονοδιαγραμμα αποτι φαινεται ειναι να γινει η μεταβαση στην Ελλαδα κατα το 2012 (το αν θα τηρηθει ειναι μια αλλη ερωτηση). Και αυτο μονο και μονο επειδη η ΕΕ εχει ορισει το 2012 σαν τελευταιο οριο. Η κλασικη Ελλαδα, που προσπαθει να επεκτεινει καθε προθεσμια για να μεινει στην καθυστερηση ετσι λιιιγο παραπανω. Καλα, κανεις αρμοδιος δεν αισθανεται προσωπικα προσβεβλημενος με αυτην την μιζερια, δεν θελει μια φορα για αλλαγη να εφαρμοσουμε κατι πριν τους αλλους, δεν θελει λιγη περιπετεια, καπου να χαραξουμε νεους δρομους? Μαλλον οχι και ετσι, τηλεοπτικα τουλαχιστον, οι Ελληνες μπορουν να υπερηφανευονται οτι ειμαστε δυο χρονια πισω απο την υπολοιπη Ευρωπη...
Μερικες φορες απορω, αν οι προθεσμιες της ΕΕ γινονται μονο για την Ελλαδα αφου οι αλλες χωρες τυπικα ξεμπερδευουν χρονια πριν!
ΥΓ1 εχω την ελπιδα οτι η ψηφιακη θα φερει και καλυτερο περιεχομενο. αλλα ισως ειμαι αφελης... τουλαχιστον ελπιζω να αρχισουν να μεταδιδουν ταινιες σε 16:9 αντι για το μιζερο 4:3 που κυριαρχει στην Ελλαδα, παλι αντιθετα στο ευρωπαϊκο ρευμα...
ΥΓ2 η ψηφιακη επανασταση σε ολα τα μεσα πρεπει να ειναι ανετα ή πιο ωφελιμη επανασταση για τους καταναλωτες των τελευταιων 50 χρονων...
6 σχόλια:
Έχω εδώ που είμαι εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν Ψηφιακή Τηλεόραση. Είναι καλή φάση γιατί το σήμα έρχεται καμπάνα δίχως να χρειάζεσαι δορυφορικά πιάτα και ιστορίες. Βέβαια δεν είναι και αμάν η επανάσταση στην TV. Ουσιαστικά σου προσφέρει ότι εδώ και χρόνια σου δίνει η δορυφορική/καλωδιακή.
H EETT νομίζω έχει δώσει το ok για την ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα, όπως και για το WiMAX. Υπομονή κι ο καιρός θα γίνει πιο γαλανός! :)
\beginquote
Εχουμε λοιπον αρκετες βελτιωσεις με την ψηφιακη τηλεοραση, μεγαλυτερη ευκρινεια (γιατι το συστημα μεταδιδει περισσοτερη πληροφορια, αρα εικονες με περισσοτερη λεπτομερεια/περισσοτερα πιξελ,
\endquote
Περισσότερη πληροφορία δεν σημαίνει οπωσδήποτε καλύτερη [bold]αντιλειπτή[/bold] ποιότητα. Προτειμότερο είναι να βελτιώσεις τον αλγόριθμο συμπίεσης της κινούμενης εικόνας, παρά να αυξήσεις το bitrate. Για την τηλεόραση δεν ξέρω τι ισχύει, και ούτε με ενδιαφέρει. Για την συμπίεση dvd μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα. Βίντεο με 1/3 της πληροφορίας από ένα άλλο,συμπιεσμένο όμως με τον κατάλληλο αλγόριθμο, έχει ακριβώς την ίδια αντιλειπτή ποιότητα.
Το κεντρικό ζήτημα γύρω απ' την ψηφιοποίηση του οποιουδήποτε πράγματος - σήματος (πληροφορίας) είναι το ότι πια μπορούμε (αν το ψηφιοποιήσουμε) να το κάνουμε περίπου ό,τι θέλουμε!
Να γράφουμε π.χ. μελλοντικά εκπομπές σε ψηφιακά μέσα με φτηνότερο και πιο τις επεξεργαστούμε σαν ένα αρχειάκι - μια ιστοσελίδα ή κάτι παρόμοιο. Τα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα είναι σήμερα τερατώδη σε σχέση με 10 χρόνια πριν και προφανώς αυτό θα συνεχιστεί.
Επίσης θα είναι εντελώς trivial η διαδικασία της αλληλεπίδρασης πομπού με δέκτη και θα περιορίζεται μόνο απ' την πολιτική του φορέα (καναλιού) και όχι απ' τις τεχνολογίες.
Ο στόχος που φαίνεται στον απώτερο ορίζοντα είναι η σταδιακή ενοποίηση όλων των επικοινωνιών - ουσιαστικά όλων των πηγών πληροφορίας.
Internet, σταθερή / κινητή τηλεφωνία, τηλεόραση θα χάσουν σιγά σιγά τις διαχωριστικές τους γραμμές.
Το τι ακριβώς θα γίνει θα το καθορίσουν (όπως πάντα) ο συνδιασμός και ο αντίκτυπος που θα έχουν δύο κύριοι παράγοντες: τα τεχνολογικά πρότυπα και ο οικονομικός τους αντίκτυπος. Τη σκέψη αυτή την έχουν συλλάβει αρκετά χρόνια πριν κάποιοι και με το όλο και πιο γνωστό IPv6.
Εκτός από την digital TV, τα πρότυπα ασύρματης μετάδοσης 802.16 και 802.16e της IEEE ίσως αποτελέσουν (θα δούμε τι οικονομικό impact θα έχουν και τι επιχειρηματικές ευκαιρίες θα προσφέρουν) απειλή για την κινητή τηλεφωνία (εντός πόλεων) όπως την ξέρουμε σήμερα:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4753&subid=2&pubid=214839
Η Intracom στην ελλάδα ασχολείται πολύ με αυτά και με τη λεγόμενη ενοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών τόσο με ίδιες δυνάμεις όσο και μέσω στρατηγικών συνεργασιών:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4668&subid=2&PubID=209234&word=802%2E16
Η απάντηση SG στο τι αντανακλαστικά έχει το κρατικό τέρας?
Εδώ ψηφίζουνε αυτό τον καιρό το νόμο που θα διέπει τις τηλεοπτικές μεταδόσεις από τα (κλασικά εννοείται) κανάλια. 16-17 χρόνια είναι ό,τι κάτσει το όλο τηλεοπτικό τοπίο και τη στιγμή που πρέπει να ανασκουμπωθούμε για να πάμε για άλλα καινούρια κόλπα φέρνουν νόμους που μιλάνε για 'συχνότητες που αποτελούν κρατική ιδιοκτησία' και πρέπει να είναι περιορισμένος ο αριθμός των καναλιών (που με τον παραδοσιακό τρόπο μετάδοσης είναι πραγματικά πολύ περιορισμένος αν δε θες μαζί με το φάουλ του Ριβάλντο να βλέπεις ταυτόχρονα Στάθη Ψάλτη και τηλεπωλήσεις από κατσαρόλες και τεπανιάκια !).
Αυτό που μας έλειπε δηλαδή είναι ένας νόμος για να ρυθμίσει αυτό που κανονικά πρέπει να πετάξουμε στο παρελθόν (στο 'χρονοντούλαπο της ιστορίας' που είχε πει και ο μέγισρτος Ανδρέας) και όχι να τρέξουμε προς το μέλλον.
Μια κοινωνία που κοιτάει προς το παρελθόν ενώ όλος ο κόσμος πορεύεται προς το μέλλον είναι σα να προχωράει στο μέλλον με την πλάτη και τον κώλο μπροστά και όχι πίσω όπως είναι το λογικό. Είναι να μην περιμένει κανείς το πότε θα μας πηδήξουνε έτσι που πάμε?
"Περισσότερη πληροφορία δεν σημαίνει οπωσδήποτε καλύτερη [bold]αντιλειπτή[/bold] ποιότητα."
κατα βαση περισσοτερη πληροφορια ειναι γενικα καλυτερα. Τωρα στην συγκεκριμενη περιπτωση θα μεταδιδεται σε μεγαλυτερη αναλυση (συνηθως) η εικονα και με καλη συμπιεση (αλγοριθμος Mpeg-2 ή mpeg-4), αρα το ορατο αποτελεσμα θα ειναι αντιληπτα καλυτερο απο την σημερινη τηλεοραση. Και σε απομακρυσμενες περιοχες θα ειναι σιγουρα καλυτερη, λογω του καλυτερου σηματος (ξεχαστε χιονια και νερα στην εικονα...)
Συμφωνώ με τον ultrasonic. Δεν είναι τυχαίο που μόνο η κρατική έκανε άνοιγμα στην ψηφιακή αφού εκεί μόνο υπάρχουν λεφτά. Και πόσα ψηφιακά κανάλια θα σου βγάλει ένας άκαμπτος δημόσιος φορέας (ΕΡΤ); Για την προσφερόμενη ποιότητα δεν τα έχω παρακολουθήσει και δεν έχω άποψη.
Για τους δε ιδιώτες καναλάρχες, τι να πω. Ας βγάλουν πρώτα άδεια και μετά τα λέμε. Η λογική στην τηλεόραση είναι η εξής:
-Αφού τον τηλεθεατή τον έχουμε στο χέρι ακόμη και με τις επαναλήψεις, τις ταινίες Γ διαλογής και τα παράθυρα ,γιατί να ξοδευτούμε να του προσφέρουμε ψηφιακή τηλεόραση;
Και φυσικά το κράτος κρατά όσο μπορεί την ψηφιακή για να μη ζημιωθούν οι καναλάρχες/προμηθευτές/σύλλογος φίλοι του Μεγάρου (Μαξίμου).
Τασο δεν νομιζω οτι η καλωδιακη θα προσφερει πραγματικα καλυτερη ποιοτητα. Με μια πολυ μικρη ενεργητικη κεραια, μπορεις να εχεις αψογη (ψηφιακη) εικονα στις πολεις.
Και βεβαια η καλωδιακη εχει το προσθετο κακο οτι θα επρεπε να σκαφτει παλι ολη η Αθηνα και να ξαναγεμισουν οι δρομοι λακουβες και σαμαρακια (το οποιο ειναι μαλλον αποκλειστικα ελληνικο προβλημα, καθως σε αλλες χωρες τα δικτυα περνουν κατω απο τα πεζοδρομια).
"Και φυσικά το κράτος κρατά όσο μπορεί την ψηφιακή για να μη ζημιωθούν οι καναλάρχες/προμηθευτές/σύλλογος φίλοι του Μεγάρου (Μαξίμου). "
αυτο ειναι ενας φοβος που εχω και γω... παραβλεπουν ομως ολα τα οφελη της ψηφιακης που θα εχουν και τα ιδια τα καναλια (περισσοτερους και πιο ικανοποιημενους θεατες, ανταγωνισμος στο DVD που σημερα ειναι αδυνατος).
Δημοσίευση σχολίου