Ο κύριος Βορίδης ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «ελληνικό μέτωπο» ανακοίνωσε πριν μερικούς μηνες την αναστολή των πολιτικών δραστηριοτήτων του κόμματος του σε μια περίοδο εντονων ζυμώσεων στο χώρο της άκρας δεξιάς. Παράλληλα οπως ειδα και παλι με αρκετη καθυστερηση :) (15-5-2005) ζητά απο τους υποστηρικτες του να στηρίξουν το ΛΑΟΣ του γνωστότατου κ.Καρατζαφέρη.
Έτσι λοιπόν,λοιπον πριν αλέκτωρ λαλήσει , ακόμα ένα ακραίο κόμμα που «κοινωνικά» κάλυπτε τον χώρο δεξιότερα του Καρατζαφέρη και αριστερότερα της Χρυσής Αυγής φαινεται πως μπηκε πια στον σκονισμενο καταλογο των διαλυμενων παραταξεων.
Στο προηγουμενο σχόλιο συζητήσαμε τις κοινωνικές ρίζες αυτών των αλλαγών. Σημερα ας ριξουμε μια ματια στην πολιτική αναδιάταξη όπως έχει επέλθει μεχρι αυτη τη στιγμή.
Η πολιτική διελκυστίνδα φαίνεται πως τραβά για τα καλά τις παρατάξεις του κομματικού στερεώματος μας προς το κέντρο. Κάθε απόπειρα ανάδειξης ενος εξτρεμιστικα ακραίου σχηματισμού φαινεται καταδικασμενη στην αποτυχία. Ο Μιχαλοπουλος της Ελευθερης Ωρας ελαβε 0,2 %, ο Πλεύρης πανω κατ το ιδιο, η παλια ΕΠΕΝ δεν ξερω αν κατεβαινει τωρα πια. Η χρυση αυγη διαλύεται κομματικα, το ίδιο και το ελληνικό μέτωπο.
Παραλληλα οι οπαδοι αυτων των κομματων, υποχρεωνονται να στραφουν σε πιο μετριοπαθεις σχηματισμούς συγκριτικα με τις προηγουμενες προτιμησεις τους. Συχνα και με τη συσταση των κομματικων ηγετων τους κατευθυνονται σε δυο πολους.
Από τη μία πλευρα, η Πατριωτική Συμμαχια, ενας εκλογικα αδύναμος συνασπισμος παλιων χρυσαυγιτων και πιο μετριοπαθων ακροδεξιων. Που εδω δε θα μας απασχολησει καθως ειναι δυσκολο εως αδυνατο να διεκδικησει καποιο «γενναιο» μεριδιο της ελληνικής κοινωνίας.
Από την άλλη πλευρα ο κ.Καρατζαφέρης που προβάλλει πια ως κυρίαρχος στο χώρο όπου κινείται και έχει όπως φαινεται μια μικρη αλλα σταθερη εκλογικη δυναμική. Κάποιοι θα πουν οτι η στηριξη των ακραιων πολιτικών μετακινησεων στο κομμα του αφενος θα τον ενισχυσει εκλογικα και αφετερου θα τον πιεσει σε σκλήρυνση των πολιτικων του θεσεων.
Ας δουμε λοιπον κατα ποσο αυτες οι αποψεις ειναι βασιμες.
Ο Καρατζαφέρης πέρασε από πολλές πολιτικές διακυμάνσεις κινουμενος πάντα στο χώρο της λαικιστικής δεξιάς. Δεν εχουν περασει πχ πολλα χρόνια απο τοτε που ζητουσε την παραχώρηση ενος υπουργειου στη χρυση αυγη.
Αντιθετα ομως με το ακραιο παρελθον ο δημοσιος λογος του σημερα εχει αλλαξει αρκετα, για την ακριβεια ο «χερι χερι» φαινεται να εχει ριξει μπολικο νερο στο αφρισμενο κρασι του.
Ο πιο ακραιος πολιτικος σχηματισμος της ελληνικης δεξιας σημερα λοιπον μεσω του ηγετη του ζητα επισημα την αναγνωριση του γαμου των ομοφυλοφίλων, χαρακτηριζει τον Λεπεν ακραιο , αποκηρυσσει τον φασισμο, και δηλωνει κοινωνικα αριστερος. Οι περισσότεροι θα πουν οτι ο σκοπος αυτης της στροφης ειναι η αποσπαση των απαραιτητων για την εκλογη του ψηφων. Τολμω να πω οτι συμφωνω, εγκρινω και επαυξανω. Το αν θα παρασυρθουν καποια τμηματα της ελληνικης κοινωνιας και του δωσουν κοινοβουλευτικο βημα, αυτο ειναι κατι που θα φανει βεβαια (αν και πιστευω οτι οχι, με τη συνηθη πολωση των μεγαλων κομματων, δε θα φτασει το 3% στις επομενες βουλευτικες εκλογες).
Αλλα αληθεια, τι συμβολιζει αυτη η καινοφανης μετριοπαθεια σε κοινωνικό επίπεδο; Γιατί ο Καρατζαφέρης αλλαζει την πολιτική του ρητορικη για πρωτη φορα μετα απο χρονια; Τι τον εκανε να μαλακώσει τις ακραιες θεσεις του προσεγγιζοντας τις στην συντηρητικη λαικη δεξια; Τις κοινωνικες ριζες αυτων των ερωτηματων προσπαθησαμε να αναλυσουμε στο προηγουμενο ποστ. Τις πολιτικες τους συνεπειες θα τις αντιμετωπισουμε στο μελλον. Αλλα οπως φαινεται η στρατηγικη αναδιαταξη των ακραιων κομματων εκφραζει μια πολιτικη αναδιαταξη της ελληνικης κοινωνιας, γεγονος ιδιαιτερα ενδιαφερον και κατ αρχην θετικο.
28 σχόλια:
δες αυτό για το λαος:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=685732&lngDtrID=244
χμμ, τι ακριβώς να δω; Σοβαρά τώρα, να υπολογίσω το "πολιτικό βάρος" μιας μεμονωμενης ενεργειας ενος αγνωστου ή την τρεμαμενη διαψευση που εβγαλε το ΛΑΟΣ λίγο πιο μετα οπου και δηλωνει οτι προκειται περί προβοκάτσιας, ενόψει των δημοτικών εκλογών;
Όπως και να χει παντως, προβοκατσια or not, αν διαβασεις το κειμενο μου προσεκτικοτερα θα δεις οτι ισχυριζομαι πως το ΛΑΟΣ προκειται να στηριχτει και από εκπροσωπους των ακρων τωρα που οι τελευταιοι χρεωκοπησαν κομματικα.
Το θεμα ομως ειναι οτι αντικειμενικα οι ακραιοι αυτοι ψηφοφοροι στηριζουν εναν ανθρωπο που δηλωνει κοινωνικα αριστερος, αποκηρυσσει το Λεπεν (ο Βοριδης μαλιστα δηλωνε παλια λεπενικος,τωρα τι εχει να πει;) και καταδικαζει το αντικομμουνιστικο μνημονιο (let alone τα τυπικα, οτι λειτουργει εντος πλαισιου κοινοβουλευτικης και συνταγματικης νομιμοτητας) klp).
Aυτο το γεγονος καθεαυτο βεβαια δεν ειναι και ιδιαιτερα "ευτυχές" για τους ακραιους ψηφοφορους που ειχαν συνηθισει να βρισκουν τους εκφραστες τους στα προσωπα των Μιχαλιολακων και λοιπών ιδεολογικών αδερφών τους΄. Υποδηλωνει ενα σαλπισμα υποχωρησης για το φασισμο και οχι νικης του.
Εγώ προτιμούσα τους συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους διακριτούς, εντοπίσιμους. Με τρομάζει η (φαινομενική) διάχυσή τους σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Είμαι σίγουρος ότι, επί της ουσίας, διάλυση δεν υπάρχει.
"...χαρακτηριζει τον Λεπεν ακραιο, αποκηρυσσει τον φασισμο, και δηλωνει κοινωνικα αριστερος..."
το ίδιο κάνει κι ο κάστρο
Κονφετ
"στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέει ο προμηθέας"
Τι λέει όμως ο Προμηθέας;
Ότι η πολιτική δύναμη του φασισμού μέσα από τις κομματικές του εκφράσεις αποδυναμώνεται.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι παύουν αυτόματα να υπάρχουν οι ακραιες κοινωνικές συμπεριφορές όπως άναφέρω ρητά στο προηγούμενο ποστ! Και φυσικά δε θα μπορούσαν να ξεριζωθούν το ίδιο απλά ή το ίδιο ευκολα με το τελος των κομματικών τους εκφράσεων!
Απο κει και περα θα συνιστουσα να αντιμετωπίζαμε την πολιτική πραγματικοτητα πιο ψυχραιμα. Γραφεις οτι οι φασιστικες συμπεριφορες αυξανουν μιλωντας για εκδηλωσεις ρατσισμού.Αυτο απο πολιτικης αποψεως ειναι σαφεστατα λαθος καθως ο ρατσισμος δεν ταυτιζεται με το φασισμο, αντιθετα μπορει καποιος να ειναι ρατσιστης και να μην υποστηριζει τον εθνικοσοσιαλισμο.
Αναφερεσαι στην απορριψη του διαχωρισμου κρατους εκκλησιας ενω μεχρι και ο Χριστοδουλος μιλάει για βελουδινο χωρισμό.
Σημειώνεις τους πανηγυρισμους για μια επιτυχια μας στη μπαλα σαν υπερτατο συμβολο εθνικισμου ενω πριν μια δεκαπενταετια 1.000.0000 Ελληνες ειχαν βγει στο δρομο με εμμεσο αιτημα να φαμε τους Σκοπιανους για πρωινο.
Ο Καρατζαφέρης εκφράζει τον υπερσυντηρητικο μικροαστο που φοβαται τις αλλαγες γιαυτο και γινεται ξενοφοβος, αντιφιλελευθερος, κλπ κλπ. Αυτο δεν κανει τον μικροαστο φασιστα πολιτικα, και αυτο εξηγει πως παρολο τον αντιφιλελευθερισμο εκατομμυριων Ελληνων οι φασιστες κλεινουν τα κομματα τους.
Αν ο Καρατζαφερης ηξερε οτι η ιδεολογικη ακρα δεξια πουλαει δε θα προμοταρε ενα μετριοπαθες προφιλ. Αλλα το οτι για να γινει κανεις αρεστος στην ελληνικη κοινωνια χρειαζεται μετριοπαθες ιδεολογικο προφιλ τι μας δειχνει για την ελληνικη κοινωνια;
Αντιθετα αυτο που πουλαει σημερα΄το ΛΑΟΣ ειναι ενας συνδυασμος κρατικου προστατευτισμου, με ολίγα αριστερα ανοιγματα,ξενοφοβια και μπόλικο εθνοπατριωτισμό παλαιου τυπου. Αλλα αυτο δεν ειναι φασισμός. Ειναι λαική δεξιά.
Αν δεν το καταλαβαινεις αυτο τοτε τι να πώ...
"...χαρακτηριζει τον Λεπεν ακραιο, αποκηρυσσει τον φασισμο, και δηλωνει κοινωνικα αριστερος..."
το ίδιο κάνει κι ο κάστρο "
Ο οποίος Καστρο τελευταια φορα που κοιταξα ηταν κομμουνιστης...
Εχεις δικιο, λογω βιασυνης αναφερθηκα στους πανηγυρισμους μετα την επιτυχια της εθνικης. Μην ανησυχεις, κι εγώ ημουν στην Ελλαδα τοτε και παρακολουθησα τα επεισοδια που εγιναν.
Αλλά αυτό δεν καταλαβαινω γιατι σε εκνευριζει τοσο πολυ . Οκ, αλλαζω τη φραση μου:
Σημειώνεις τα επεισοδια μετα την αποτυχια μας στη μπαλα σαν υπερτατο συμβολο εθνικισμου ενω πριν μια δεκαπενταετια 1.000.0000 Ελληνες ειχαν βγει στο δρομο με εμμεσο αιτημα να φαμε τους Σκοπιανους για πρωινο. Να μη μιλησω για το ποσες φορες εκεινη την περιοδο ειχαν υποστει επιθεσεις μεταναστες, Τουρκοι πολιτες, προοδευτικοι επιστημονες και καθε λογης αθωος που βρεθηκε στο ματι του κυκλωνα.
"Κατά τα άλλα, φαίνεται να σε νοιάζει αν κάποιος ορίζει τον εαυτό του ή την κίνηση του ως "εθνικοσοσιαλιστική". Δηλαδή για σένα το πρόβλημα είναι αν ο άλλος εμφανίζεται με σβάστικες;; Κι επειδή ακριβώς δεν εμφανίζεται με σβάστικες, σε κάνει να πανηγυρίζεις για την ήττα των φασιστικών ιδεών;;
Αυτό λέγεται πολιτική αφέλεια. "
Φυσικα και το προβλημα μου ειναι αν ο αλλος εμφανιζεται με σβαστικες, αν μελη της ελληνικης νεολαιας παραπλανουνται απο τον φασισμο, αν οι ιδεολογοι ακραιοι του πολιτικου φασματος αυξανονται και πληθυνονται συγκροτωντας κομματα και συμμοριες. Και φυσικα και χαιρομαι οταν αυτα τα κομματα διαλυονται και οταν οι οπαδοι τους εντασσονται σε πιο μετριοπαθεις σχηματισμούς. Απο την αλλη δε θα χαιρομουν αν η Χρυση Αυγη επαιρνε γερα ποσοστα στις εκλογες ή αν το Ελ.Μετωπο εκλεγοταν στις Ευροεκλογες.
Ασφαλως και δεν "πανηγυρισα", αλλα εξεφρασα μια συγκρατημενα αισιοδοξη ελπιδα. Ξεκολλα
Αν εισαι ανικανος να αντιληφθεις αυτη τη λογικη, τουλαχιστον μην τη χαρακτηριζεις αφελεια. Απλα "κανε το κοροιδο" για να σου θυμισω μια προσφιλη σου φραση
"Ο οποίος Καστρο τελευταια φορα που κοιταξα ηταν κομμουνιστης..."
στυγνός δικτάτορας νομίζω του ταιριάζει καλύτερα
Κονφέτ
Ειλικρινα ,αλλα ειλικρινεστατα, δεν δινω δεκαρα αν αλλαζει ή όχι το πράγμα για σενα..
Πινκυ
Συμφωνω και επαυξανω, αλλά ως κομμουνιστης εχει ιδιαιτερα προηγουμενα με το φασισμο.Ενω με το σταλινισμο οχι, εξου και το δικτατοριλικι...
αν δεν σ αρεσει τα κουβαδακια σου και σ αλλη παραλια
promitheus
η κοινωνία δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, έχει αλλάξει προς το χειρότερο. ναι, δεν ανεχόμαστε "δικτατορία" αλλά ανεχόμαστε λαϊκίστικες αντιλήψεις οι οποίες όμως επειδή δεν έχουν βρει ακόμα τον χαρισματικό τους ηγέτη, τον ηγέτη τύπου λεπεν, δεν εκφράζονται ως μια φωνή.
οι τάσεις στην ελληνική κοινωνία, όσο αυξάνεται το άνοιγμα της κοινωνίας, είναι δυστηχώς ανησυχητικές. υπάρχει προσοδοφόρος έδαφος για χαρισματικό ακροδεξιό λαϊκιστή ηγέτη. ένας ηγέτης που ενστερνίζεται τις ανυσηχίες της λιγότερο μορφωμένης, χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής τάξης, που θα τους προστατέψει από τους κακούς μετανάστες, που θα τους στηρίζει κοινωνικά, που θα σηκώσει την ελληνική σημαία ψηλά, κοκ.
διαφωνώ τελείως με την ανάλυσή σου καθώς αυτό που περιγράφεις είναι τα πολιτικά κόμματα σήμερα και όχι τις τάσεις στην κοινωνία, δηλ. αυτό που εν δυνάμει θα μπορούσε να γίνει αν, και μόνο αν, βρεθεί ο χαρισματικός ηγέτης τύπου λεπεν. όλα τα υπόλοιπα κομματάκια του puzzle είναι στη θέση τους, δυστηχώς.
Επιτελους σωστος διαλογος...
Τα κόμματα σέ ενα μεγαλο βαθμο εκφράζουν αυτην την κοινωνία. Η ενίσχυση που τους δίνει ή δεν τους δινει αποτελει τη συνισταμενη ετερογενων δυναμεων, ιδεολογικων, οικονομικων, πολιτισμικων.
Η κινητικοτητα λοιπον σε κομματικο επιπεδο εκφραζει μεχρι καποιο σημειο την κοινωνικη αντιμετωπιση της πολιτικής. Δηλαδη εννοω οτι η στροφη της ΝΔ στο "μεσαιο χώρο" δεν εγινε ερήμην της κοινωνίας, ουτε αποφασιστηκε χωρις να ληφθει υποψη η πολιτικη κατανομη των κοινωνικων δυναμεων. Γι αυτο αλλωστε και η ΝΔ πηρε τη νικη στις εκλογές. Γι αυτο επισης και το ΠΑΣΟΚ αλλαξε πληρως το ιδεολογικο προφιλ του σε σχεση με το κοντινο, αλλα τοσο μακρυ, παρελθον. Γι αυτο τελος και ο Καρατζαφερης χαλαρωσε τον ακραιο πολιτικο του λογο.
Προφανως στοχευουν και οι τρες τους σε διαφορετικα κομματια της ελληνικης κοινωνιας. Αλλα αυτη η αμεση ή εμμεση συγκλιση προς το κεντρο δεν συμβαινει αυθαιρετα: εκφραζει κατα τη γνωμη μου μια απομακρυνση της συντριπτικης πλειοψηφιας των πολιτων απο τους ακραιους πολιτικους πολους.Ευθυγραμμιζεται με κοινωνικες τασεις.
Ο μεγαλος ηγετης δεν εχει βρεθει ακομα, και ουτε θα βρεθει κατα τη γνωμη μου , καθως στην Ελλαδα η διαδρομη προς την πολιτικη ηγεσια της ακροδεξιας περναει μεσα απο μια παραταξη που ιδεολογικα ειναι το λιγοτερο γραφική, πολιτισμικα οπισθοδρομικη και ευπαθης σε αμειλικτες επιθεσεις των ΜΜΕ. Με λιγα λογια η καθε παραταξη εχει και τον αρχηγο που της αξιζει
Ριξτε μια ματια στους επιδοξους ηγετες της ακροδεξιάς τα τελευταια χρονια. Ουτε μια αξιολογη φυσιογνωμια, ουτε μια ηγετικη φιγουρα που να μπορει να προσελκυσει πλατιες μαζες του ελληνικου πληθυσμου. Ακομα και στο κομμα του Καρατζαφερη αρκει να κοιταξει κανεις στους "συνεργατες" του για να αντικρυσει αυτην την αληθεια.
Ενδεικτικα να αναφερω οτι ακομα και ο πολυ πιο μαινστριμ και κοσμαγαπητος Σαμαρας τελικα εσβησε στα αζητητα.
Ο βιολογικος και κοινωνικος ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο σωβινισμος, ειναι προβλήματα που η κοινωνια μας αντιμετωπιζε και αντιμετωπίζει. Αλλα οι αλλαγές επέρχονται αργά, ειναι αφελεια να περιμενει κανεις οτι ενα πρωι θα ξυπνησουμε και ολα θα εχουν εξαφανιστει. Εχω την αισθηση οτι εχουμε κανει ενα μεγαλο βημα απο τις αρχες της δεκαετιας του 90 σ αυτην την κατευθυνση. Το αν αυτη η αισθηση ειναι σωστη ή λάθος θα φανει.
το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ο χαρισματικός ηγέτης δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθεί.
και το γεγονός ότι λέω ότι υπάρχει χώρος γι αυτόν τον ακροδεξιό λαϊκιστή δεν σημαίνει ότι θα πάρει την πλειοψηφία των ψήφων αλλά θα πάρει 2-ψήφιο ποσοστό σίγουρα.
anyway, εσύ βασίζεσαι σε μια ανάλυση κοιτώντας τα πράγματα από πάνω προς τα κάτω (από τα κόμματα που υπάρχουν και συμπεραίνοντας ότι εκφράζουν την κοινωνία), ενώ εγώ κοιτάω από κάτω προς τα πάνω (δηλαδή, από την κοινωνία και τι θέλει και τι "ακάλυπτες" ανάγκες έχει) και γι αυτό εμμένω στη θέση μου και διαφωνώ μαζί σου. η κοινωνία έχει μετακινηθεί αλλά όχι εκεί που εσύ πιστεύεις
Ενδιαφέρον σχόλιο.
Στην ουσία ομως εγω επισημαινω οτι κοιτωντας απο κατω προς τα πανω, οι ακαλυπτες επιταγες της ελληνικης κοινωνιας ειναι λιγοτερο ακραιες απο ο,τι ήταν πριν μερικα χρόνια. Αν δηλαδη οι αποψεις καρατζαφερη αντανακλουν την πιο ακραια πτυχη του κοινωνικου σωματος, τοτε ειναι πολυ πιο μετριοπαθεις απο τις αποψεις που το ιδιο παλια υιοθετουσε.
Επισης λεω οτι αν το κοινωνικο σωμα ειχε υποθετικα πιο ακραιες αποψεις απο του Καρατζαφερη, τοτε οι πολιτικοι σχηματισμοι που τις εκφραζουν θα ειχαν ισχυροποιηθει, δε θα ειχαν διαλυθει....
Promitheus,
αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πιο επικίνδυνο... Ο Καρατζαφέρης αυτοπαρουσιαζόμενος ως «μετριοπαθής» είναι σαφώς πιο ύπουλος.
Ιδιαίτερα όταν η ξενοφοβική θρησκειοπατριδοκεντρική του agenda είναι γνωστή. :-/
(θα ήθελα να τον δω στη Βουλή, γιατί είναι καλό ν'αντιπροσωπεύονται κι αυτά τα στοιχεία αλλά όχι με παραπάνω Έδρες από αυτές του Συνασπισμού)
Γνωστη η αποψη ότι οι φασίστες είναι μοχθηροί όταν βγάζουν στη φόρα τις αρρωστημένες ιδέες τους αλλά΄και ακόμα πιο μοχθηροί και υπουλοι, άρα ακομα πιο επικίνδυνοι, όταν τις κρύβουν.
Εγώ απο την αλλη απλά αναρωτιέμαι, τι δείχνει για την ελληνικη κοινωνια το οτι σημερα, για να επιβιωσει πολιτικα ενας ακραιος, θα πρεπει απαραιτητως να δειξει ενα πιο μετριοπαθες ιδεολογικο προφιλ...
Σίγουρα το να το παίζεις «μετριοπαθής» έχει μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία απ'το το είσαι «ακραίος». Ο Καρατζαφέρης ψήφους θέλει, για τον σκοπό αυτό κάνει κάποιες θυσίες.
Αυτό που σίγουρα φαίνεται απ'την κατάργηση του «Ελληνικού Μετώπου» και της «Χρυσής Αυγής» είναι ότι οι ακραίες ιδέες δε φτουράν σε μια χώρα που όπως η Ελλάδα που έχει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης κι ευημερίας.
Με άλλα λόγια: είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν στις ριζοσπαστικές (ακραίες) λύσεις για την πρόοδο του έθνους!
Το παραπάνω πρέπει εν μέρει να μας χαροποιεί...
συμφωνουμε απολυτα
Οι ακροδεξιές ομάδες που αναφέρεις διαλύθηκαν επειδή είχαν καταντήσει ομάδες και όχι κόμματα. Τι εικόνα έβγαζε προς τα έξω η Χ.Α.; Φασιστικούς χαιρετισμούς, τραμπουκισμοί στην Ευελπίδων ,skinheads περισσότερο δηλαδή θύμιζει συμμορία παρά πολιτικά συγκροτημένο σύνολο. Για το δε Βορίδη, ακραίες και μόνο απόψεις ,είχε καταντήσει το ανέκδοτο τωνδημοτικών εκλογών.
Ποιοι λοιπόν να εκφραστούν από τέτοιες απόψεις;
Για το δε Καρατζαφέρη, φυσικά και έκανε στροφή στις απόψεις του με σκοπό να μαζέψει ψήφους. Ο Καρατζαφέρης οσμίστηκε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού που και τους Αλβανούς δε θέλει αλλά δε θέλει και σβάστικα στον ώμο.
Είναι μια ομάδα αποτελούμενη κυρίως από ανθρώπους άνω των 25-30 οι οποίοι όταν το '90 άρχισε η αθρόα προσέλευση μεταναστών ήταν ήδη έφηβοι. Είναι οι Έλληνες που δεν έχουν πάει σχολείο μαζί με μετανάστες ,δεν έχουν εργαστεί μαζί με μετανάστες ,δεν κάνουν παρέα με μετανάστες (αντιθέτως με τους νεότερους που τους ζουν καθημερινά σαν συμμαθητές) και νοσταλγούν τον παλιό καλό καιρό που όλοι είμαστε Έλληνες. Και βέβαια όλα τα προβλήματα τα αποδίδουν στους Αλβανούς.
Αυτή η μερίδα πληθυσμού έχει απογοητευτεί από τα υπάρχοντα κόμματα και ζητούν κάποιον να τους πει αυτά που θέλουν να ακούσουν ,δηλαδή έξω οι Αλβανοί, έξω οι Αμερικάνοι, έξω η ΕΕ, τέρμα η ανεργία , κάτω οι Τούρκοι, τέρμα η ακρίβεια. Αυτό το ρόλο καλείται να παίξει ο Καρατζαφέρης και σε μια κοινωνία που δε την ψάχνει και πολύ τη δουλειά,ο Καρτζαφέρης ήρθε για να μείνει.
Έχω συζητήσει με ανθρώπους που τον ψήφισαν και πάνω κάτω μου έχουν πει το εξής: Μα τι να μας πει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ; Δε βλέπει πως έχουν εγκαταλείψει την κομματική τους γραμμή ; Κι εγώ ψηφίζω Καρατζαφέρη που είναι και πατριώτης. Δεν ξέρω αν ο Καρατζαφέρης είναι ο Λεπέν που εννοεί η pinky αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο αποδεκτός τώρα παρά πριν 10 χρόνια.
Αυτά βέβαια μέχρι οι κοινωνικές αυτές τάσεις να κάνουν τον κύκλο τους και να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι ομοιογενείς κοινωνίες δεν υπάρχουν στην ΕΕ πια. Τι να κάνουμε ρε παιδιά; Οι άλλες χώρες αντιμετώπισαν αυτά τα φαινόμενα το 60 και το 70 εμείς 30 χρόνια αργότερα.
"Δεν ξέρω αν ο Καρατζαφέρης είναι ο Λεπέν που εννοεί η pinky αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο αποδεκτός τώρα παρά πριν 10 χρόνια"
Είσαι σίγουρος για αυτο; Γιατι εγω θυμαμαι πως πριν απο 10-15 χρονια η εθνικιστική Πολιτική Ανοιξη , ενα κομμα που προσπαθησε να κερδοσκοπισει πολιτικα πανω στα εθνικα θεματα, είχε βγει στη Βουλη και μαλιστα με εξαιρετικα ποσοστα.
Επισης πριν απο 10 χρονια ο Καρατζαφερης, ο Μανωλακος και οι συν αυτοις ηταν ακομα ενταγμενοι στη ΝΔ, κοινως ειχαν εκλογικες διεξοδους και προσβασεις σε ενα πολυ μεγαλυτερο ακροατήριο και σε ενα πολυ ευρυτερο πολιτικο φασμα οντας μαλιστα θεωρητικα τουλαχιστο σε θεση να επηρεασουν ακομα και την ιδια την κρατικη πολιτικη.
Τοτε δεν ηταν που ο Καρατζαφερης προτεινε την παραχωρηση ενος υπουργειου στη Χρυση Αυγη; (με ανταλλαγμα την στηριξη της στη ΝΔ)
Τα οσα λες για τους εν δυναμει ψηφοφορους του Κ. σκιαγραφουν οντως το προφιλ του συγχρονου ακροδεξιου. Αλλα θα ηθελα να το συγκρινεις με το προφιλ του "παλιου" ακροδεξιου, προ δεκαπενταετιας και βαλε (χουντοφατσες, βασιλικοι, απελευθερωση Β.Ηπειρου, καταληψη Σκοπιων και Βουλγαριας at the same time etc) . Οι φασιστες κλεισαν τα κομματα τους επειδη ειχαν καταντησει @ομαδες@,ναι. Αλλα γιατι καταντησαν ομαδες; Μηπως επειδη η ελληνικη κοινωνια τους "μαυρισε" και τους περιθωριοποιησε με την καθε ευκαιρια;
Συγκριτικα, θεωρω οτι τα ακρα ομαλοποιουνται. Αλλα αυτο φανερωνει μια ευρυτερη κοινωνική τάση νομίζω. Ναι υπαρχουν πολιτικα στρωματα, που εμφορουνται απο ακραιες ιδεες, αλλα θα ηταν ουτοπια να πιστευουμε οτι αυτο θα σταματησει να υπαρχει. Οτι καποιοι συμπολιτες μας θα σταματησουν να ειναι εθνικιστες,ρατσιστες ή φοβισμενοι απο την Αλλαγή.
Αντιθετα μπορουμε να εξετασουμε συγκριτικα, την ποιοτητα των άκρων και την εκλογικη τους δυναμική, προκειμενου να βγαλουμε χρησιμα συμπερασματα για την ελληνική κοινωνια και τις πολιτικες της κατευθυνσεις. φυσικα, τελευταια και παλι θα μιλησει η καλπη...
Προμηθέα όταν λέω ο Καρατζαφέρης δεν εννοώ το πρόσωπο Καρατζαφέρης Γεώργιος αλλά οι απόψεις που εκφράζει. Φυσικά και όταν άνηκε στη ΝΔ έπαιρνε περισσότερους ψήφους ,όπως και ο Μανωλάκος ,΄δε χρειάζεται να εξηγήσω γιατί.
Κατά τα άλλα νομίζω ότι συμφωνούμε. Η ελληνική κοινωνία έχει αποβάλλει τάσεις όπως Βορίδης, ΕΠΕΝ, φιλοβασιλικοί οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν ανέκδοτο πια. Ομοίως βέβαια και από το άλλο άκρο ,κάτι ΚΚΕ Μ-Λ. Τροτστικιστές και όλοι αυτοί οι κολλημένοι με το παρελθόν κομμουνιστές (άσχετα αν κατεβαίνουν ή όχι σε εκλογές) και αυτοί σαν γραφικοί χαρακτηρίζονται.
Για τη δε Πολιτική Άνοιξη ήταν συγκυριακά τα φαινόμενα που την ευνόησαν (της δόθηκε τεράστια προβολή) για αυτό και δεν άντεξε παρά μια τετραετία.
Το ζήτημα για μένα είναι προς τα που θα στραφεί αυτό το μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού που είναι απογοητευμένο από το δικομματισμό αλλά δεν εκφράζεται και από άλλες εκλογικές δυνάμεις. Σήμερα παρά ποτέ ο κόσμος είναι ανοιχτός στο να δεχτεί ανερχόμενες πολιτικές δυνάμεις ικανές να σπάσουν το δικομματισμό.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αν σχηματιζόταν ένα κόμμα αμιγώς από τεχνοκράτες (κάτι περίπου σαν το κόμμα του Μπερλουσκόνι) που να προέρχονται από όλους τους χώρους αλλά να μη φέρουν ταμπλέλα (σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι) , θα είχαμε ένα κόμμα ικανό μέχρι και να κερδίσει τις εκλογές
ALLE BEI KOMMENTARTUR WI SIND HIER BEI SIE.HAI-HAI-HAI.ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΟΥ ΕΦΥΓΕ Η ΧΟΛΥΣΤΕΡΟΛΗ.
ΕΔΩ ΓΑΣΤΟΥΝΙ.ΟΦΛΕ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΚΑΠΟΥΤ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΑΛ ΤΣΑΝΤΗΡΙ ΝΙΟΥΣ.ΝΙΚ-ΝΙΚ-ΝΙΚ.
ΓΙΑ ΣΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ.ΟΛΟΙ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΗΣΟΥΝ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ.ΕΙΧΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΠΩΣ ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΨΑΝ ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟΥ 67 ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ,ΠΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΝΤΙΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ,ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΣ ΤΟΥ 90-10,ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟΥ 1944.Ο ΕΦΥΛΙΟΣ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΤΟΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΒΕΙ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΠΕΝΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ:ΤΟ 1967 ΗΡΘΕ ΜΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΔΙΩΞΕ ΤΗΝ ΒΑΣΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΗΡΩΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΧΥΕΙ:ΟΧΙ ΤΟ 'ΓΙΑ ΣΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ',ΑΛΛΑ ΤΟ 'ΓΙΑ ΣΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΕ'.ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ;
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΟ ΛΑ.Ο.Σ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ 'ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ' ΧΩΡΙΣ ΦΑΣΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ.ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ,ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ,ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ,ΝΑΙ ΣΤΟ 'ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟ,ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ,ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΟΑΕΔ.
ΓΙΑ ΣΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
'ΝΙΚ'
Aγαπητέ, ο κύριος Καρατζαφέρης δεν μίλησε για γάμο ομοφυλοφίλων. Απλά είπε να μπορούν κα κάνουν μία σύμβαση - σύμφονο συμβίωσης μεταξύ τους, έτσι ώστε σε περίπτωση θανάτου να μπορεί ο ένας να κληρονομήσει τον άλλον (χωρίς όμως φυσικά να υιοθετούν παιδιά) κ.τ.λ
Aγαπητέ, ο κύριος Καρατζαφέρης δεν μίλησε για γάμο ομοφυλοφίλων. Απλά είπε να μπορούν κα κάνουν μία σύμβαση - σύμφονο συμβίωσης μεταξύ τους, έτσι ώστε σε περίπτωση θανάτου να μπορεί ο ένας να κληρονομήσει τον άλλον (χωρίς όμως φυσικά να υιοθετούν παιδιά) κ.τ.λ
Δημοσίευση σχολίου