Ενα αυτογκολ της Καθημερινης
Καταστροφικες ειδησεις τις τελευταιες μερες. Καταστροφες, υποκλοπες, διαμαρτυριες και το χειροτερο, τι προσεξα: ο Νικος Νικολαου πηγε στην Καθημερινη?
Σπανια θυμαμαι ονοματα αρθρογραφων σε ελληνικες εφημεριδες και συνηθως θυμαμαι μονο τις μεγαλυτερες πατατες. Ε, ο ΝΝ εχει γραψει σιγουρα μερικα απο τα χειροτερα αρθρα οικονομικης αρθρογραφιας που εχω διαβασει. Παρτε αυτο εδω απο την Καθημερινη και ας κανουμε μια ωραια ανατομια:
Η ελληνικη οικονομια παει λεει καλα. Γιατι? Γιατι τα φορολογικα εσοδα αυξηθηκαν 17% τον Ιανουριο! Συγγνωμη κ. Νικολαου δεν εχετε πληρωσει ποτε φορους? Δεν ξερετε τι σημαινει φορολογικα εσοδα? Σημαινει μεταφορα χρηματων απο μια τσεπη (των πολιτων) στην αλλη (του δημοσιου). Αυτο γιατι ακριβως σημαινει οτι παει καλα η οικονομια?
Α οχι, δεν ειναι μονο αυτο. Εχουμε λεει εισροη ξενων κεφαλαιων! Που? Στο χρηματιστηριο και σε εξαγορες. Απο ποτε ειναι ακριβης δεικτης το χρηματιστηριο (που δεν ξερουμε αν αυτα τα κεφαλαια θα υπαρχουν αυριο)? Οχι οχι, εγιναν και σοβαρες εξαγορες εταιρειων:
Aπό τη Philip Morris που αγόρασε την Παπαστράτος μέχρι τους Iσπανούς που αγόρασαν την εταιρεία με ανεμογεννήτριες του Pόκα, την εξαγορά του Kαζίνο Πάρνηθας από βρετανικό venture capital με 500 εκατ. ευρώ, την αγορά της τηλεφωνικής εταιρείας του Φέσα κ.λπ. προκύπτει ένα έντονο ενδιαφέρον ξένων για αγορές
Εχουμε και λεμε: μια εταιρεια καρκινου, συγγνωμη καπνου, που επενδυει στην Ελλαδα επειδη ειμαστε η τελευταια χωρα που επιδοτει την παραγωγη καρκινου και που καπνιζει τοσο. Εχουμε εξαγορα ανεμογεννητριων, ενος κλαδου που χωρις επιδοτησεις μαλλον δεν θα υπηρχε και εξαγορα ενος Καζινο (αυτο και αν ειναι επενδυση του αερα). Την "τηλεφωνικη εταιρεια του Φεσα", αναθεμα κιαν την ξερει κανεις... Λαμπρο το μελλον της χωρας!
Αλλα το καλυτερο ειναι οπως παντα στο τελος. Ο κ. Νικολαου ειναι μεγας οπαδος της πιο αποτυχημενης θεωριας στα συγχρονα χρονικα: της κατευθυνομενης απο το κρατος βιομηχανιας.
Πρέπει, λοιπόν, η κυβέρνηση πρώτον να πάρει μέτρα για να τονώσει αυτό το ρεύμα των ξένων επενδύσεων (και εν προκειμένω δεν αρκούν ο νόμος για τη φορολογία των κερδών και ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι εμπειρίες, οι διασυνδέσεις και οι προσωπικές γνωριμίες των μεγάλων επιχειρηματιών της χώρας όπως Στασινόπουλος, Παπαλεξόπουλος, Kωστόπουλος κ.λπ.) και κυρίως να το κατευθύνει σε επιθυμητές δραστηριότητες και δεύτερον, να φροντίσει ώστε όλη αυτή η διαδικασία να μην καταλήξει σε αφελληνισμό των μεγάλων μας επιχειρήσεων ή τραπεζών
Εδω τα χω χασει πραγματικα. Αντι να παρακαλουμε να γινουν σοβαρες εξαγορες μεγαλων επειχειρησεων μπας και ερθει λιγη ανωτερη τεχνογνωσια, μπας και ξυπνησει λιγο ο ανταγωνισμος, πρεπει να προσεχουμε να μην "αφελληνιστουν". Και βεβαια αντι να διωχνουμε το αχρηστο κρατος απο οπου μπορουμε, πρεπει να του αναθεσουμε να διαλεγει "επιθυμητες δραστηριοτητες". Αυτες οι "επιθυμητες δραστηριοτητες" θα εχουν τιποτα να κανουν μηπως με αυτους τους "μεγαλους επιχειρηματιες" που προτεινει ο κ. Νικολαου? Πραγματικα αστειο αυτο, αντι να εισαγουμε λιγο αξιοκρατικες μεθοδους οικονομικης πολιτικης, θα εξαγουμε διαπλοκη, θα κανουμε συμφωνιες με γνωριμιες μεγαλων επιχειρηματιων. Καπιταλισμος α λα ελληνικα...
Διαολε, πως καταφερε η Καθημερινη να κανει τοσο λαθος μεταγραφικη κινηση?
4 σχόλια:
ναι ε? περιεργο να μην το χω προσεξει. αλλα βεβαια τελευταια δεν διαβαζω οικονομικη καθημερινη, γιατι ειναι ολο και πιο βαρετη...
\beginquote
Διαολε, πως καταφερε η Καθημερινη να κανει τοσο λαθος μεταγραφικη κινηση?
\endquote
Η κίνηση της καθημερινής να εντάξει στο δυναμικό της τον Νικολάου είναι πετυχημένη IMHO. Ο Νικολάου δεν ήταν μόνο διευθυντής σύνταξης στο Οικονομικό Βήμα. Ήταν και διευθυντής του Οικονομικού ταχυδρόμου, του καλύτερου κατά την γνώμη μου ελληνικού οικονομικού περιοδικού. Πριν από τον Νικολάου διευθυντής ήταν ο Γιάννης Μαρίνος, πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Εϊναι άδικο και μη σωστό να τον κρίνεις από ένα και μόνο άρθρο που διάβασες στην Καθημερινή. Έχω διαβάσει αρκετά άρθρα του (στον Οικονομικό,στο Βήμα και τώρα στην Καθημερινή) και [bold]σε γενικές γραμμές[/bold] τα γράφει σωστά.Μπορεί και εγώ να διατηρώ τις επιφυλλάξεις μου για ένα μικρό ποσοστό των γραφομένων του, αλλά αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως πρέπει να τον ρίξω στον δημοσιογραφικό Καιάδα(sic)
δεν ειναι απο ενα αρθρο του μονο, οπως ειπα ειναι σπανιο να θυμαμαι ονοματα, αλλα τον ΝΝ τον θυμαμαι με τοσες πατατες που εχει γραψει! Λεω να κανω συλλογη εδω περα, για να ξερουμε με ποιον εχουμε να κανουμε. Κυριως με ενοχλει ρε παιδι μου οτι ο τυπος προφανως δεν εχει οικονομικη μορφωση! το ενστικτο του ισως ειναι καλο μερικες φορες, κακο αλλες, αλλα ως γνωστον στα οικονομικα το ενστικτο και η διαισθηση πολλες φορες απατουν. Ειναι νομιζω μεγαλο δειγμα της καταντιας των ελληνικων ΜΜΕ, που η καλυτερη εφημεριδα εχει στο οικονομικο της τμημα εναν τυπο πυο δεν ξερει οικονομικα! Τοση ελλειψη εμπιστοσυνης στους ειδικους πια?
ΥΓ Ο οικονομικος ταχυδρομος ηταν οντως το καλυτερο οικονομικο περιοδικο, αλλα αυτο δυσυτχως δεν λεει πολλα. Αξιολογο περιοδικο τωρα που εχω προσεξει ειναι η Επιλογη (http://www.economics.gr/AllMedia/_gr/home/ekdoseis/epilogi/index.asp).
Ο ΝΝ επέστρεψε στην Καθημερινή.
Εκεί έγραφε για πολλά χρόνια πριν πάει στο ΔΟΛ.
Δημοσίευση σχολίου