Σάββατο, Μαΐου 27, 2006

Το monitor των ειδήσεων

Αξίζει να επισκεφθείτε το CeBil.gr. Την πρώτη ελληνική μηχανή εύρεσης και ταξινόμησης των ειδήσεων των ελληνικών διαδικτυακών ΜΜΕ. Ένα εργαλείο που θα γίνει σε λίγο καιρό απαραίτητο καθώς ο όγκος της πληροφορίας που δεχόμαστε είναι εξαιρετικά μεγάλος. Το CeBil.gr ανανεώνεται αυτόματα κάθε μια ώρα και οργανώνει με ένα αλγόριθμο, που έφτιαξε ο δημιουργός του, τα άρθρα σε θεματικές ενότητες, εντοπίζοντας όλες οι εφημερίδες που αναφέρονται σε αυτό και έτσι δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να διαβάσει διαφορετικές απόψεις γύρω από το ίδιο θέμα. Η επιλογή των άρθρων που εμφανίζονται στην κεντρική σελίδα, καθώς επίσης και η σειρά εμφάνισή τους γίνεται αυτόματα, χωρίς πολιτικά ή ιδεολογικά κριτήρια. Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια, συγχαρητήρια στον δημιουργό του.

14 σχόλια:

triantara είπε...

εμείς "οι Έλληνες του εξωτερικού..." σου λέμε: σ'ευχαριστώ, σ'ευχαριστώ, σ'ευχαριστώ!!!!!!!!

Harry Peitsinis είπε...

Ειδικά οι μη κατέχοντες τηλεόραση Έλληνες του εξωτερικού. Επιτέλους ώρα να πάψομε να αναρωτούμεθα: και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς παραδικαστικά κυκλώματα; και λοιπά πιπεράτα.

Ανώνυμος είπε...

Η πρώτη δεν είναι. Προυπήρχε το http://news.pathfinder.gr/. Καλό πάντως να υπάρχουν και άλλοι

Ανώνυμος είπε...

news.phigita.net

Roark είπε...

Θα προσθέσω και τα δύο στη δεξιά στήλη. Το CeBil πάντως φαίνεται ασύγκριτα καλύτερο και λειτουργικότερο, διότι το phigita δεν έχει κατηγοριοποίηση των άρθρων, ενώ το pathfinder έχει μάλλον πολύ λίγα sources.

Ανώνυμος είπε...

paidia eyxaristw gia to link k ta kala sas logia. H alitheia einai oti k egw ellinas tou ekswterikou eimai k eixa panta to parapono oti to news.google den exei ellinika..
Ta alla dyo aggregators pou anaferate ap'oso kserw den exoun kapoio clustering algorithmo na organwnei ta arthra pou anaferontai sto idio thema mazi.
-na eiste kala
Xaris

Ανώνυμος είπε...

Αψογη η προσπαθεια του cebil. Eιναι λιγοι οι Ελληνες που πραγματοποιουν. Περιμενουμε και RSS feeds.

Katerina είπε...

Άψογο!Και για τους Έλληνες του εσωτερικού που λόγω διαβάσματος δεν παρακολουθούν και πολλά από επικαιρότητα(ονόματα δε λέμε...)

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ περι clustering αλγορίθμου. Όταν πρωτοβγήκε το news section του pathfinder τους έστειλα ένα μήνυμα για τη βελτίωση του γιατί ξέρω αρκετά για information retrieval και clustering. Δεν έλαβα ποτέ απάντηση.

S G είπε...

οντως καλη δουλεια. μπραβο στον Χαρη...

Παπουτσάκης είπε...

από τα "φάτσα-κάρτα" θέματα βλέπω να απουσιάζει εντελώς ο Καραμανλής και να "προσφέρεται" πολύ Πασόκ - Παπανδρέου. Ελπίζω αυτό να είναι εντελώς τυχαίο και να μην είναι άλλο ένα φιλοπασοκικό site. έχουμε μπουχτίσει από φιλοπασοκισμό. Εντάξει το μέλλον μας και η σωτηρία μας είναι πράσινα. Όπως έλυσαν όλα τα προβλήματά μας τα προηγούμενα είκοσι χρόνια έτσι θα τα ξαναλύσουν στο μέλλον.... Ευχαριστώ δεν θα πάρω άλλο σοσιαλισμό.

Roark είπε...

Ας μην γινόμαστε παρανοϊκοί. Το πρόγραμμα λειτουργεί με αυτοματοποιημένο αλγόριθμο. Εχώ δεν έχω διαπιστώσει πολιτική μεροληψία.

Ανώνυμος είπε...

Εις απάντηση του σχολίου σχετικά με την ύπαρξη ή όχι αλγόριθμου ομαδαποίησης να αναφέρω ότι οι Ειδήσεις στο phigita.net τυγχάνουν (πλέον) ομαδοποίησης ώστε να εντοπίζονται σχετικά άρθρα αλλά και κατηγοριοποίησης τόσο ως προς το περιεχομένο τους (π.χ. πολιτική, κοινωνία, κτλ) όσο και προς το τόπο/περιοχή που είναι σχετική με το άρθρο (Κόσμος, Ελλάδα, Κύπρος). Η διαφοροποίηση εδώ είναι ότι η ανάγνωση μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί ως προς αυτούς τους δύο άξονες (τόπος/θέμα). Στο news.phigita.net, υπάρχει και πιο εκτεταμένη λίστα από πηγές (εξόσων φαίνεται) ενώ η αναζήτηση που υποστηρίζεται χρησιμοποιεί ελληνικό stemming (ρίζες των όρων αναζήτησης) αλλά και το πόσο κοντά βρίσκονται μεταξύ τους (proximity) και κατά συνέπεια πιο σχετικά άρθρα εμφανίζονται ψηλότερα στη λίστα της αναζήτησης. Η αναζήτηση επίσης πήγαινει πίσω μέχρι ένα μήνα (σε αντίθεση με τις δύο μέρες του cebil) ενώ το αρχείο των ειδήσεων είναι διαθέσιμο από την ημερομηνία έναρξης της υπηρεσίας (Οκτώβριος 2005).

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασα να αναφέρω τα RSS feeds που είναι διαθέσιμα για τις ειδήσεις. --Νεόφυτος

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock