Τρίτη, Μαΐου 02, 2006

Atlas Shrugged - The movie?

I swear--by my life and my love of it--that I will never live for the sake of another man, nor ask another man to live for mine.
John Galt στο Atlas Shrugged


H εταιρία παραγωγής Lionsgate έδωσε το πράσινο φως την χρηματοδότηση της κινηματογραφικής μεταφοράς του κορυφαίου έργου της Ayn Rand, του Atlas Shrugged. Ενός βιβλίου που, στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, αναγορεύτηκε από την Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου ως το βιβλίο με την δεύτερη μεγαλύτερη επίδραση στην αμερικανική σκέψη μετά τη Βίβλο (και φυσικά δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά). Υπάρχουν φήμες ότι ήδη οι Brad Pitt και Angelina Jolie είναι σε διαπραγματεύσεις να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία (και οι δύο είναι ενθουσιώδεις οπαδοί της Ayn Rand).

Η μεταφορά του βιβλίου δεν είναι καινούργιο εγχείρημα για το Hollywood μιας και ο παραγωγός Al Ruddy είχε καταβάλει τρομερές προσπάθειες στις δεκαετίες ’70 και ’80, με τότε μάλιστα τους Clint Eastwood (γνωστός δηλωμένος libertarian) και Robert Redford να φημολογείται ότι ενδιαφερόντουσαν για ρόλους. Τότε όμως η συγγραφέας του βιβλίου διατηρούσε το δικαίωμα να εγκρίνει το προτεινόμενο σενάριο, και παρόλες τις εκδόσεις και εκδοχές του ποτέ δεν έδωσε την έγκριση της. Μετά το θάνατο της το 1982 ο Ruddy προσπάθησε ξανά αλλά εγκατέλειψε τον αγώνα όταν το 1999 η ύστατη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας τηλεοπτικής μίνι-σειράς απέτυχε.

To μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το Atlas Shrugged αποτελείται από 1100 περίπου πυκνογραμμένες σελίδες που καθστούν μάλλον δύσκολο να χωρέσει σε μια και μόνο ταινία. Για μένα ιδανική λύση θα ήταν μια τριλογία, αφού σε 3 μέρη χωρίζεται ουσιαστικά και το βιβλίο. Αλλιώς κινδυνεύει να αλλοιωθεί πολύ ο χαρακτήρας και τα νοήματά του (όπως πχ η κινηματογραφική μεταφορά του Fountainhead έχασε πολύ σε σχέση με το βιβλίο). Δυστυχώς, η Lionsgate που τελικά θα χρηματοδοτήσει την παραγωγή όμως επέμενε για μία μόνο ταινία, η οποία τελικά θα ανοίξει μέσα στο 2007. Η παραγωγή αναμένεται να είναι χαμηλή για τα δεδομένα του Hollywood, αφού θα κινηθεί γύρω στα 30εκ$.

Ας ελπίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αντάξιο ενός από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά και φιλοσοφικά έργα του 20ου αιώνα, και όχι απλά μια εκμετάλλευση της φήμης του.

8 σχόλια:

Kensai είπε...

Ντάξει, λίγο υπερβολή η αναγόρευση απ'το Κονγκρέσσο ως «2ο πιο influential βιβλίο»...

Τέσπα, αναμένω την ταινία. :)

Roark είπε...

Τo 1999 ο εκδοτικός οργανισμός Random έφτιαξε 2 λίστες για τα καλύτερα βιβλία του 20ου αιώνα. Την πρώτη λίστα κατάρτισε μια επιτροπή ειδικών, ενώ η δεύτερη προέκυψε από δημοψήφισμα 217.520 αναγνωστών. Εδώ η επιτροπή (ανάμεσά τους η Α. S. Byatt και ο Gore Vidal) στα «100 καλύτερα μυθιστορήματα του αιώνα» θεωρεί καλύτερο μυθιστόρημα τον Οδυσσέα του James Joyce και ακολουθούν οι Fitzgerald, Joyce, Nabokov, Huxley, Faulkner. Με τη σειρά τους οι αναγνώστες ψηφίζουν στην πρώτη, δεύτερη, έβδομη και όγδοη θέση τα βιβλία της Ayn Rand...

Kensai είπε...

Προτιμάς την επιτροπή, τους αναγνώστες ή μια μεικτή λίστα των επιλογών τους;

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Οι αναγνώστες δεν είχαν την επιλογή να ψηφίσουν και τα καλύτερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνος, αιώνος ακμής του μυθιστορήματος ως λογοτεχνικού είδους. Αν την είχαν, η κατάταξη θα ήταν πολύ διαφορετική, νομίζω. Όσο για την επιτροπή, περαστικά της ...

Ούτε, νομίζω, η πέννα της Ayn Rand μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του John Steinbeck, χωρίς να σημαίνει ότι συμμερίζομαι τις πολιτικές του θέσεις. Και οι δύο κήρυγμα κάνουν, αλλά η Ayn Rand είναι πολύ πιο αδέξια.

Harry Peitsinis είπε...

Δεν ξέρω αν η εν λόγω εταιρία θα αποδώσει στην πλήρη καλλιτεχνική του μορφή το συγκεκριμένο έργο, ψιλοαμφιβάλλω για να πω την αλήθεια. Αλλά ο κύβος και το saw
δεν είναι κακές, εμένα προσωπικά μου άρεσαν. Άλλωστε κάθε ταινία στο είδος της, δεν θα κάτσουμε να τις συγκρίνουμε πχ με το Νονό αλλά με άλλες της ίδιας κατηγορίας...άντε να δουμε...

Roark είπε...

Με την μικρή, πλην όμως καθοριστική, διαφορά ότι οι αναγνώστες του "Οδηγητή" έχουν ταυτόσημες μέχρι κεραίας προτιμήσεις με του αντίστοιχους κριτές...

S G είπε...

δεν νομιζω οτι υπαρχει αμφιβολια οτι λογοτεχνικα υπαρχουν αρκετοι καλυτεροι. Ο Τζοϋς, ο Σαλιντζερ, αλλα και ο Μπαροουζ, ο Ρουσντι, εχουν ολοι γραψει βιβλια που πηγαν την λογοτεχνια μπροστα νομιζω.
Ακομα και απο τα "πολιτικα" βιβλια, ο Σταϊνμπεκ ή ο Μιλλερ ηταν πιο γνωστοι (και γλαφυροι ισως).
Αλλα απο δυναμη οραματος και πρωτοτυπια η Ρανντ ειναι απλα ασυγκριτη...

Τωρα για την ταινια, σιγουρα θα χασει πολυ απο τον διαλογο και θα εχει πολλα εντυπωσιακα σκηνικα. Περιμενω κατι σε στυλ Μαντ Μαξ να πω την αληθεια :-)

efpalinos είπε...

Ο nievsky έδωσε μια αντικειμενική απάντηση για την αναλογία του αναγνωστικού κοινού.

Επίσης να μη ξεχνάμε και ότι πίσω από τα βιβλία της Αυν Ραντ έχει στηθεί ένας καλολαδωμένος μηχανισμός προώθησης των βιβλίων αλλά και των ιδεολογιών που αντιπροσωπεύουν, μιλάμε για ολόκληρο ινστιτούτο, όχι παίξε-γέλασε. (http://www.aynrand.org)

Κάθε βιβλίο, τουλάχιστον από αυτά που έχω αγοράσει ο ίδιος, περιέχει και σχετικό φυλλάδιο, διαφημίζοντας το ινστιτούτο και τις διάφορες "εκπαιδευτικές" δραστηριότητες του.

Όσο για το Άτλας, δεν μπόρεσα να το τελειώσω ποτέ καθώς με κοίμισε εξ αρχής. Καμία σχέση με το πολύ ενδιαφέρον Fountainhead που έγινε ταινία το '49, με το Gary Cooper παρακαλώ. Ήταν όμως μια, κοινώς αποδεκτή, αποτυχία. Φαίνεται όμως πως οι καλοί φίλοι και εκπαιδευτές του ινστιτούτου είχαν από τότε τα μέσα να ελκύσουν ηθοποιούς Α΄ διαλογής

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock