Η πολη με το μεγαλυτερο παραθαλασσιο μετωπο, χωρις παραλια!
Οπως εχουμε ξαναπει, ενα απο τα μεγαλυτερα λαθη στην σημερινη γενικη μορφη της Αθηνας ειναι για μενα η ελλειψη σωστης παραλιακης ζωνης. Οι περισσοτερες ευρωπαϊκες πολεις θα εδιναν τα παντα για μια παραθαλασσια θεση σαν της Αθηνας. Συνηθως αναγκαζονται να συμβιβαζονται με ομορφα ποταμια και ελευθερους χωρους διπλα σε αυτα (Βοννη, Ντυσελντορφ, Κολωνια, Στρασβουργο, Ρωμη, Λονδινο), ακομα και με τεχνητες παραλιες (Βιεννη, Παρισι, Βερολινο)! Οι λιγες πολεις που ειναι οντως πανω στην θαλασσα αξιοποιουν την θεση αυτην σαν πλεονεκτημα πρωτου μεγεθους. Το παραδειγμα της μεσογειακης Βαρκελωνης ειναι εδω εξαιρετικο, αλλα οχι το μονο. Στο Συδνεϋ η ακτη εχει χρησιμοποιηθει για θαυμασιο αρχιτεκτονικο αποτελεσμα, στην ΝΥ το υδατινο μετωπο της δινει μια αλλη λαμψη, το Σικαγο χρησιμοποιει επισης θαυμασια την παραλια για χωρο περιπατου. Ολες σχεδον οι παραθαλασσιες πολεις στον πολιτισμενο κοσμο επενδυουν πολλα για να εχουν μια ομορφη παραλια ανοιχτη σε ολους.
Βερολινο: παραλια και χαλαρωση σε μια πολη 4 εκ. ψυχων
Ακομα και στο Βανκουβερ, μια πολυ βορεια πολη, υπαρχει παραλια μεσα στην πολη! Στο Τοροντο επισης σεβονται το υδατινο μετωπο τους, ακομα και αν καμμια φορα χιονιζει :-)
Βασικα η μονη πολη που εχω επισκεφτει και χρησιμοποιει την παραλια της μονο για να ριχνει μπαζα, καταυλισμους τσιγγανων και ενιοτε και για κανα τσιμεντενιο γηπεδο, ειναι η Αθηνα! Καθε επισκεπτης που ερχεται στην πολη με ρωταει πως μπορουμε να παμε στην παραλια για ωραια βολτα και του λεω οτι κατι τετοιο ουσιαστικα δεν υπαρχει (εκτος αν τρεξεις 25 χμ μεχρι την Γλυφαδα). Οταν οι Γερμανοι επισκεπτες ενα απο τα πρωτα πραγματα που κανουν στην Βαρκελωνη, ακομα και στο καταχειμωνο ειναι να πανε στην Παραλια, στην Αθηνα απλα την παρατανε οσο πιο γρηγορα γινεται για κανα νησι!
Νομιζω ενας απο τους λογους για αυτην την απαραδεκτη κατασταση ειναι για μια ακομη φορα η ιδεοληψια και ο τοπικισμος/ΝΙΜΒΥισμος των Ελληνων. Για την μεν ιδεοληψια, κοιταξτε αυτο. Στο αρθρο ορθα επισημαινεται το χάλι της παραλιακης, αλλα ως υπευθυνος φαινεται να κατηγορειται ο... φιλελευθερισμος! Μα ποιος ειπε οτι ο φιλελευθερισμος ειναι εναντιος στα δημοσια παρκα? Μηπως η ΝΥ ας πουμε δεν εχει τρομερα μερη περιπατου, μηπως δεν εχει το Σεντραλ Παρκ? Ο φιλελευθερισμος και η λογικη ειναι αντιθετοι στην παρακμη που φερνει η αποκλειστικη χρηση και διαχειριση απο το δημοσιο. Αλλα το κλειδι ειναι εδω:
η εικόνα του [παραλιακου] μετώπου προσαρμόστηκε στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι ένας δημόσιος χώρος για να έχει αξία πρέπει να προσπορίζει υλικά κέρδη
Δεν καταλαβαινω τι προβλημα εχει ο συγγραφεας (εκτος της μανιακης ιδεοληψιας εναντια στο κερδος). Αυτη η αντιληψη ειναι σωστη, αλλα δυστυχως ανεφαρμοστη στην Ελλαδα. Γιατι δεν σημαινει οτι ο χωρος πρεπει να ειναι κλειστος και με εισιτηρειο. Ο χωρος πρεπει να ειναι ανοιχτος σε ολους αλλα και ελκυστικος σε ολους, ολη μερα και νυχτα. Αυτο σημαινει οτι η παραλια πρεπει να ειναι καθαρη, προσεγμενη, να εχει αμμο, αλλα και καποια μπαρ, εστιατορια, χωρους αναψυχης. Ολα χρειαζονται! Για καποιον παρανοϊκο λογο στην Ελλαδα γεμιζουμε τα παραλιακα μπαρ και πληρωνουμε 7 ευρω για μια μπυρα, αλλα απο την αλλη επιμενουμε να τα απαγορευουμε και να τα σπρωχνουμε στην αυθαιρεσια! Αντιθετα στην Βαρκελωνη πχ, ο δημος νοικιαζει μερικα καλαισθητα ελαφρια κτισματα σε μπαρ και εστιατορια. Απο αυτα φυσικα λαμβανει και πορους για να συντηρει τον χωρο. Τα δημοσια παρκα αθηναϊκου στυλ, μιζερες ερημιες, παρατημενα και ξεχαρβαλωμενα δεν εξυπηρετουν κανεναν. Πρεπει να μαθουμε να συνδυαζουμε την ιδιωτικη πρωτοβουλια με την δημοσια χρηση ενος χωρου. Με μέτρο και σοβαροτητα, οχι με πληρεις απαγορευσεις που καταληγουν στην διαφθορα και στα αυθαιρετα.
Για επισκεπτες και ντοπιους, η παραλια θα πρεπει να ειναι ανοιχτη για κολυμπι, αθληση, περιπατο, αλλα και για ψυχαγωγια, γιορτες, μεγαλα γεγονοτα κτλ Αντιθετα στους Αθηναιους ειναι τοσο αγνωστη η εννοια του παρκου/δημοσιο χωρου ως χωρου διασκεδασης και αναψυχης που καποιος Αθηναιος με ρωτουσε τι χρειαζονται τα παρκα, εκτος απο πνευμονες πρασινου**!
Ο αλλος εχθρος της αποτελεσματικης δημοσιας χρησης του χωρου ειναι οι τοπικοι τυρρανισκοι. Ετσι πχ η κυβερνηση, υποκυπτωντας στις πιεσεις, σχεδιαζει να παραχωρησει μερος της παραλιακης στον Δημο Μοσχατου! Αν ειναι ποτε δυνατον, η παραλια της Αθηνας, ενας χωρος με υπερτοπικη αν οχι διεθνη σημασια* να δινεται σε εναν δημο με αστειους πορους και ακομα μικροτερο οραμα! Η παραλια της Αθηνας ανηκει σε ολους του Αθηναιους και πρεπει να διαχειριζεται προς οφελος ολων των Αθηναιων. Για μια ακομη φορα, νομιζω οτι πρεπει να υπαρχει ενας ενιαιος φορεας διαχειρισης ολων των ελευθερων χωρων της Αθηνας, με καποιο μεγαλο ολοκληρωμενο σχεδιο, οχι μπαλωματα απο δω κια πο κει απο τον... Δημο Μοσχατου! Και η παραλια μας πρεπει να γινει με μια εκτεταμενη παρμβαση, ενας τεραστιος περιπατος 30 χμ, με κατι για ολους. Θαλασσα, αμμουδια (τεχνητη οπου χρειαζεται), αλλα και χρησεις που να φερνουν κερδη και πορους για συντηρηση οπως μπαρ, εστιατορια, ξενοδοχεια.. Και βεβαια συνεχως ελευθερο χωρο για περιπατο, ρολλερς, ποδηλατα, τζογκινγκ κτλ Πως? Καπως ετσι δηλαδη:
η παραλια της Βαρκελωνης. Προσεξτε οτι ο ενας ουρανοξυστης που δημιουργηθηκε φερνει αρκετα κερδη για την συντηρηση ισως ολης της παραλιας. Τα κερδη απο τον αλλο πηγαινουν ας πουμε για αποσβεση της επενδυσης...
*οπως ειπα η παραλια μας ειναι απο τα λιγα οπλα μας για διεθνη χειμερινο τουρισμο Σαββατοκυριακου.
**ποσοι Αθηναιοι αραγε πανε σε καποιο παρκο μια καθημερινη? Σε καθε ευρωπαϊκη πολη τα παρκα ειναι γεματα νεους, συναυλιες, ζογκλερ, αθληση, ατομα που παιζουν μουσικη, τυμπανα, καποεϊρα. Στην Αθηνα ειναι απλα οι χωροι που πεταμε τα μπαζα και τους αστεγους...