Παρασκευή, Μαΐου 18, 2007

Προγεννητική διάγνωση και βιοηθική

Πριν από λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής δημοσίευσε μια εισήγησή της με τίτλο ‘Προγεννητική και προεμφυτευτική διάγνωση’. Τα ζητήματα που απασχολούν την επιτροπή σε αυτή της την εισήγηση είναι ίσως από τα πιο σημαντικά ηθικά ζητήματα της εποχής μας και θα κυριαρχήσουν σίγουρα τις σχετικές συζητήσεις για πολλά χρόνια ακόμα. Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, στην εισήγησή της, αποφεύγει οποιαδήποτε ανάλυση σχετικά με τα επιστημονικά δεδομένα και τους σχετικούς φιλοσοφικούς και πολιτικούς προβληματισμούς, και περιορίζεται στην καταγραφή συνταγών ηθικής προς εφαρμογή - χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Μεταξύ των όσων εισηγείται η επιτροπή βρίσκεται και η επόμενη παράγραφος που προκάλεσε και τις αντιδράσεις της εκκλησίας:

Η αξιοποίηση των μέσων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για την πρόληψη του πόνου, των ταλαιπωριών, ακόμη και της έκθεσης ενός προσώπου σε κοινωνικές προκαταλήψεις, επιβάλλεται από τον ίδιο τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η αποδοχή της γέννησης παιδιών με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, όσο και αν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε εντελώς ακραίες περιπτώσεις (π.χ. όταν οι ενδιαφερόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα γονιμότητας), κατά κανόνα ελέγχεται ηθικά. Πράγματι, ακόμη και αν η αποδοχή αυτή βασίζεται σε συγκεκριμένες μεταφυσικές αντιλήψεις (και όχι σε απλό εγωισμό) του μελλοντικού γονέα, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι παραγνωρίζει ανεπίτρεπτα την ποιότητα της μελλοντικής ζωής ενός νέου ανθρώπου.

Οι λόγοι που προκάλεσαν την αντίδραση της εκκλησίας είναι νομίζω προφανείς. Η προχειρότητα όμως και η ασάφεια της παραπάνω παραγράφου έπρεπε να προκαλέσει όλους τους πολίτες που στο όνομά τους αποφασίζει η επιτροπή το τι ελέγχεται ηθικά και τι όχι. Διαβάζω: «Η αξιοποίηση των μέσων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία για την πρόληψη [...] της έκθεσης ενός προσώπου σε κοινωνικές προκαταλήψεις, επιβάλλεται από τον ίδιο τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.» Ουάου! Κι όμως - δεν αντέδρασε κανείς στη συγκεκριμένη πρόταση. (Κι αυτό δεν είναι το μόνο ‘μαργαριτάρι’ της συγκεκριμένης εισήγησης – παρακάτω, στο ίδιο κείμενο, η επιτροπή αναφέρεται στο ‘δικαίωμα της άγνοιας’)

Είναι απολύτως φυσιολογικό επιστήμονες να συγκροτούν επιτροπές και να αναζητούν λύσεις στα ηθικά διλήμματα που βρίσκονται μπροστά τους. Είναι απολύτως φυσιολογικό και οι εκκλησίες να έχουν απόψεις για το τι είναι ηθικό και τι όχι. Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι ότι και οι δυο επιτροπές ηθικής λειτουργούν υπό την αιγίδα της πολιτείας και φιλοδοξούν να επιβάλουν τις απόψεις τους στους υπόλοιπους πολίτες. Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα δεν είναι μόνο οι απόψεις περί ηθικής της συγκεκριμένης επιτροπής, αλλά η ίδια της η ύπαρξη.

Υ.Γ. Αποφεύγω τελείως τη συζήτηση περί του πως επιλέχθηκαν από τον πρωθυπουργό τα μέλη της επιτροπής - μεταξύ των οποίων ένας θεολόγος κι ένας θρησκευόμενος γενετιστής.

Υ.Γ. Με το συγκεκριμένο ζήτημα ασχολήθηκαν και οι Gary BeckerRichard Posner στο blog τους – και σε πολύ πιο ενδιαφέρον επίπεδο από αυτό της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.

17 σχόλια:

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Η δική μου αντίληψη σχετικά με τον λόγο ύπαρξης της Επιτροπής Βιοηθικής (λίγο-πολύ συμβατή με τα όσα λένε οι ίδιοι στη σελίδα Αρμοδιότητες) είναι ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία το κράτος πρέπει αναγκαστικά να λάβει κάποια επίσημη θέση, (για νομοθετικούς, αν μη τι άλλο λόγους,) κι έτσι το κράτος αναθέτει σε αυτή την επιτροπή να αναλύει ζητήματα και να παρέχει γνωματεύσεις. Τα περί θεσμού που προσπαθεί να επιβάλλει κάποια ηθική στο λαό είναι επινοήσεις των θρησκόπληκτων και του σκανδαλοθηρικού κίτρινου τύπου.

Μην κιτρινίζετε κι εσείς, φίλοι μου.

Όπως και να'χει το θέμα, στο blog μου εξετάζω το ίδιο θέμα από διαφορετική σκοπιά.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Νομίζω κ. Διαγόρα, ότι βιαστήκατε να με μου αποδώσετε το χαρακτήρα του θρησκόπληκτου.
Μπορείτε να μου πείτε που διαβάζετε στο κείμενό μου το οποιδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να σας θυμίσει τις ανοησίες τις ιεράς συνόδου;

Για την ουσία: Το κράτος καλά θα κάνει να μην νομοθετεί για ζητήματα ηθικής και να περιορίζεται στο χώρο τουυ δικαίου.

Suspect είπε...

θελω να ακουω την αποψη της Εκκλησιας. Δεν βλεπω να την επιβαλλει σε κανεναν.

Πιστευω δε, οτι αυτα τα θεματα ειναι καθαρα προαιρεσης των γονεων.

Ανώνυμος είπε...

Όσες περισσότερες επιτροπές τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα. Τι επιτροπές βιοηθικής και κουραφέξαλα. Τα πράγματα είναι απλά : Σοβαρό γεννητικό πρόβλημα σημαίνει μακροχρόνιο πρόβλημα για το παιδί, τους γονείς και το συγγενικό τους περιβάλλον. Επομένως δεν τίθεται κανένα ηθικό δίλημμα. Αυτά γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

avatar είπε...

Διαφωνώ γενικά με τις επιτροπές αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι επίσης μεγάλο λάθος να κάνουμε μονοσήμαντες απλουστεύσεις. Έχω συναντήσει ελάχιστους ανθρώπους οι οποίοι να ασχολούνται στα σοβαρά με τέτοια θέματα και να έχουν 100% σίγουρες απαντήσεις (και μερικοί από αυτούς θεωρούνται -και είναι- οι διεθνείς "αυθεντίες" στα ζητήματα αυτά).

Το παραπάνω επιχείρημα του ανώνυμου είναι γεμάτο κενά. Σε πολλές περιπτώσεις η προγεννητική διάγνωση σημαίνει ότι το παιδί με το γενετικό πρόβλημα δε θα γεννηθεί. Αναφερόμαστε δηλαδή σε μία παραλλαγή του περίφημου "Non-identity problem" του Derek Parfit. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ένα παιδί προτιμά να γεννηθεί, έστω και με κάποια αναπηρία, έναντι του να μη γεννηθεί καθόλου. Με τον προγεννητικό έλεγχο όμως οι γονείς επιλέγουν βάζοντας το δικό τους συμφέρον πάνω από αυτό του αγέννητου παιδιού (το πότε συνιστά το έμβρυο "πρόσωπο" και το τι δικαιώματα έχει είναι πάλι ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν με απόλυτη ασφάλεια). Επιπλέον, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γονέων οι οποίοι δε δέχονται να επιτρέψουν μία παρέμβαση η οποία μπορεί να θεραπεύσει το αγέννητο από την κώφωση ή την τύφλωση (σπανιότερα). Κι αυτό γιατί πολλοί κωφάλαλοι θεωρούν πλεονέκτημα την κατάστασή τους (και μπορεί και να είναι - σε περιπτώσεις και για λόγους που δεν θα αναλύσω εδώ). Αν όμως το κωφάλαλο ή το τυφλό παιδί διαφωνούν με τους γονείς τους; Παράλληλα εδώ μπαίνουμε σε άλλα ζητήματα όπως το "τι ορίζουμε ως αναπηρία;" που θέλουν εκατοντάδες σελίδες για να αναλυθούν. Κι αγγίζω μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει μια πολύ καλή -και ενδιαφέρουσα για κάθε φιλελεύθερο- ανάλυση τον σύγχρονων διλημμάτων της γενετικής παρέμβασης μπορεί να διαβάσει το νέο βιβλίο του jonathan glover, "Choosing Children - Genes, Disability, and Design".

Kensai είπε...

Φυσικά και πρέπει να υπάρχει Επιτροπή Βιοηθικής (ακόμα καλύτερα επιτροπ-ές). Απ'τη στιγμή που πολλά απ'τα δικαιώματα ενός παιδιού με αναπηρία ορίζονται με νόμους του κράτους η πολιτεία οφείλει να έχει μια γνωμοδοτική επιτροπή που να εκφέρει απόψεις σ'αυτά τα θέματα.

Το θέμα ξεφεύγει απ'την απλή συζήτηση «ζωής-θανάτου» του εμβρύου. Σε περίπτωση που θρησκόληπτοι γονείς αποφασίσουν για τη συνέχεια της εγκυμοσύνης παρά τις τεκμηριωμένες αντίθετες απόψεις των ιατρών, βιοηθικών, κλπ περί της ματαιοδοξίας του εγχειρήματος... ποιός αναλαμβάνει μετά τα έξοδα μεγαλώματος ενός ανάπηρου παιδιού που μπορούσε να αποφευχθεί;

Τα πράγματα είναι πολύ περιπλεγμένα για να λέμε απλά «ας κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει»...

Ανώνυμος είπε...

Αν και με εξοργίζει το θράσσος της πολιτείας να στήνει επιτροπές για οποιοδήποτε ζήτημα, δεν ανησυχώ και τόσο.

Μακροπρόθεσμα, νομίζω ότι η επιτροπή βιοηθικής θα είναι τόσο απετελεσματική στους στόχους της όσο και όλα τα lobbies μέχρι τώρα που πολεμούν το file-sharing, δηλαδή καθόλου - και για ακριβώς τους ίδιους λόγους: Αν υπάρχει ζήτηση θα υπάρξει και η προσφορά, είτε το θέλει η οποιαδήποτε οπισθοδρομική και θρησκόληπτη ελληνική κυβέρνηση ή όχι.

Το δυστηχές είναι ότι βραχυπρόθεσμα κάποιοι Έλληνες θα υποστούν τις συνέπειες των αποφάσεων αυτής της επιτροπής. Όπως συνήθως, θα είναι αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα, τη χαμηλότερη τεχνογνωσία και τις λιγότερες διεξόδους προς το εξωτερικό.

Kensai είπε...

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο...

Ιδιαίτερα αν τα πορίσματα και οι γνωμοδοτήσεις των επιτροπών δεν είναι βασισμένες-τεκμηριωμένες πάνω στην βιοϊατρική γνώση αλλά σε ηθικά φορτισμένες θρησκόληπτες προσεγγίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Briskw to keimeno tou G Sarigiannidh uperaplousteutiko kai, en pollois, anohto: exoume epitropes antagwnismou, proswpikwn dedomenwn k.o.k., opws ginetai se oles tis anaptugmenes xwres.

Auto ginetai gia na apoktoun oi kuvernhseis phges plhroforhshs kai katanohshs polu periplokwn zhthmatwn (opws ta provlhmata ths Bioh8ikhs). Kaneis den prospa8ei na epivalei thn h8ikh (an kai oi nomoi prepei suxna na diamorfwnontai me vash to swsto kai to dikaio - pragma pou dexetai o Nozick, o Rothbard k.a.).

Apo tote pou stenomualoi fontamentalistes tou kapitalismou arxisan na grafoun sto Rooster den exei ginei kanena sovaro debate.

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα, η βιοηθική είναι περίπλοκο ζήτημα. Γιατί πρέπει όμως οι κυβερνήσεις να ασχολούνται με κάθε ζήτημα; Γιατί νομίζετε ότι μια επιτροπή επιλεγμένη απο την κυβέρνηση έχει οτιδήποτε χρήσιμο να πει; Αν ο στόχος δεν είναι να νομοθετήσει η κυβέρνηση σε ζητήματα βιοηθικής τότε γιατί να υπάρχει επιτροπή;

Βέβαια, αν δέχεστε ότι υπάρχει ρόλος σε αυτό τον κόσμο για επιτροπή ανταγωνισμού, τότε μια επιτροπή ακόμη δεν είναι μεγάλο βήμα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος είμαι με το σχόλιο της 20/5/2007. Αντιμετωπίσατε κάποιο ανάλογο πρόβλημα;; Εάν ναι τι κάνατε;;

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

giannisp said...
Briskw to keimeno tou G Sarigiannidh uperaplousteutiko kai, en pollois, anohto: exoume epitropes antagwnismou, proswpikwn dedomenwn k.o.k., opws ginetai se oles tis anaptugmenes xwres.

Δε θα σχολιάσω το περί ανόητου, μπορεί και να ήταν. Για το υπεραπλουστευτικό όμως δε μπορώ να συμφωνήσω. Δεν παρουσίασα κάποια ανάλυση περί βιοηθικής, απλά σχολίασα την αναφορά της σχετικής επιτροπής. Αν μπείτε στον κόπο να τις ρίξετε μια ματιά, θα δείτε τι σημαίνει υπεραπλούστευση. Και αυτό είναι ακριβώς που μου έκανε εντύπωση.

giannisp said...
Auto ginetai gia na apoktoun oi kuvernhseis phges plhroforhshs kai katanohshs polu periplokwn zhthmatwn (opws ta provlhmata ths Bioh8ikhs).

ΟΚ. Ας υποθέσουμε ότι αυτός είναι ο λόγος κι ότι η κυβέρνηση είμαστε εμείς. Ποια πληροφόρηση μας προσφέρει το κείμενο της επιτροπής, πέρα από το τι θεωρεί ηθικό και τί όχι;

Υ.Γ. Μου έκανε εντύπωση ότι κανείς δεν σχολίασε την παράγραφο που αναφέρω της έκθεσης της επιτροπής.

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Συγγνώμη για την καθυστέρηση, τώρα μου ήρθε να απαντήσω: δεν είχα σκοπό να σας κατηγορήσω για θρησκοπληξία, γιατί δεν εννόησα πως εσείς είστε ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούν την επιτροπή βιοηθικής ως θεσμό που προσπαθεί να επιβάλλει κάποια ηθική στο λαό. Σας παρακάλεσα απλά να μην "κιτρινίζετε", αν και εκ των υστέρων βλέπω πως αυτή η διατύπωσή μου θα μπορούσε να σας ενοχλήσει. Συγχωρέστε με, σας παρακαλώ.

Σκοπός μου, (τουλάχιστον όταν έχω απέναντί μου ανθρώπους και όχι ζώα,) είναι να διαφωνώ πολιτισμένα, δεν μου βγαίνει όμως πάντα σωστά.

Πάμε παρακάτω: κανείς δεν σχολίασε την παράγραφο που έκανε σε εσάς τόση εντύπωση επειδή ίσως εσείς διαβάσατε αυτή την παράγραφο μέσα από κάποιο πρίσμα διαφορετικό από αυτό με το οποίο τη διάβασαν οι υπόλοιποι. Θέλετε να μας πείτε σε τι ακριβώς πιστεύετε πως έγκειται το άξιο σχολιασμού στην παράγραφο, για να σχολιάσουμε κι εμείς αναλόγως;

Ανώνυμος είπε...

[u][b]Xrumer[/b][/u]

[b]Xrumer SEO Professionals

As Xrumer experts, we possess been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] quest of a long immediately things being what they are and remember how to harness the titanic power of Xrumer and turn it into a Spondulix machine.

We also provender the cheapest prices on the market. Assorted competitors desire order 2x or temperate 3x and a destiny of the opportunity 5x what we debt you. But we believe in providing enormous mending at a low affordable rate. The unbroken direct attention to of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper alternative to buying Xrumer. So we aim to abide by that mental activity in rebuke and yield you with the cheapest standing possible.

Not just do we have the most successfully prices but our turnaround time for the treatment of your Xrumer posting is super fast. We intention pull someone's leg your posting done before you certain it.

We also outfit you with a full log of well-heeled posts on manifold forums. So that you can notice seeking yourself the power of Xrumer and how we have harnessed it to gain your site.[/b]


[b]Search Engine Optimization

Using Xrumer you can trust to realize thousands upon thousands of backlinks in behalf of your site. Myriad of the forums that your Place you intent be posted on oblige great PageRank. Having your association on these sites can deep down serve build up some cover grade back links and uncommonly aid your Alexa Rating and Google PageRank rating owing to the roof.

This is making your instal more and more popular. And with this better in regard as superbly as PageRank you can envisage to witness your place in effect filthy gamy in those Search Engine Results.
Transport

The amount of traffic that can be obtained by harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your plat to tens of thousands of forums. With our higher packages you may still be publishing your position to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Create 1 brief on a stylish forum disposition by enter 1000 or so views, with say 100 of those people visiting your site. Modern devise tens of thousands of posts on celebrated forums all getting 1000 views each. Your see trade ordain associate because of the roof.

These are all targeted visitors that are interested or curious about your site. Envision how divers sales or leads you can fulfil with this colossal number of targeted visitors. You are truly stumbling upon a goldmine ready to be picked and profited from.

Retain, Above is Money.
[/b]

GET YOUR INFERIOR DEFAME TODAY:


http://www.xrumer-seo.com

Ανώνυμος είπε...

Dear Paul,

For long time I use this freeware: [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]FLV to MP3 free converter[/url].

FLV to MP3 free converter is a free YouTube, MegaVideo, Glumbert and similar video sites to MP3 Converter and allows you to convert a video to MP3 file.

This software is fast, free, and requires no signup. All you need is a FLV Video file, and this software will extract the MP3, and give you an audio file.

So you are able to listen to your favorite YouTube tracks on every MP3 player.

You can download it for free at [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]www.freeflvtomp3converter.com[/url].

This may be useful to you.

Al Gorgon είπε...

Thanks for sharing. i really appreciate it that you shared with us such a informative post..

Al Gorgon είπε...

Thanks for sharing. i really appreciate it that you shared with us such a informative post..

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock