Τρίτη, Μαΐου 08, 2007

Σώστε το Δικτυακό Ραδιόφωνο...

SaveNetRadio.orgΣτις 2/3/2007 η Επιτροπή Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ (Copyright Royalty Board - CRB) που εποπτεύει -συν τοις άλλοις- τις πληρωμές δικαιωμάτων χρήσης από τους παρόχους δικτυακής μουσικής (webcasters), αύξησε τα ποσοστά τελών τους κατά 300 έως 1200 τα εκατό, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών.


Κατά απαίτηση της Ένωσης Δισκογραφικών Εταιρειών Αμερικής (RIAA), η CRB αγνόησε το γεγονός ότι τα τέλη που καταβάλλονται από τις ραδιοφωνικές εταιρείες του διαδικτύου ήταν ήδη ΔΙΠΛΑΣΙΑ από από εκείνα που πληρώνει το δορυφορικό ραδιόφωνο, ζητώντας ακόμη υψηλότερα ποσοστά. Το 2005 τα δικτυακά τέλη ήταν 7/100 του $0,01 για κάθε μεταδιδόμενο (streamed) μουσικό κομμάτι και τo 2010 αναμένεται να είναι 19/100 του $0,01. Η αύξηση αυτή καθίσταται δυσβάστακτη ειδικά για τις μικρές webcast επιχειρήσεις.

Η πλειοψηφία των webcasters ήδη αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες όπως είναι διαμορφωμένο το υφιστάμενο σύστημα και σίγουρα οι περισσότερες θα σταματήσουν να εκπέμπουν εάν τελικά η πρόταση της CRB καταφέρει και περάσει από το Κογκρέσσο. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλη απώλεια για τους χιλιάδες μικρούς δημιουργούς και καλλιτέχνες που μέχρι τώρα εύρισκαν στο webcasting ένα νέο, πρωτοποριακό, εναλλακτικό και άμεσο τρόπο να τους φέρνει σε επαφή με το κοινό τους.

Η καταπληκτική πολυχρωμία του webcasting χαρίζει ατέλειωτες ώρες ψυχαγωγίας (24/7/365) και ποιοτικής μουσικής απόλαυσης -για όλα τα γούστα- σε εκατομμύρια φιλόμουσους ανά την υφήλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότί πέρυσι η ακροαματικότητα αυξήθηκε από τα 45 εκατομμύρια ακροατές το μήνα στα 72 εκατομμύρια το μήνα(!) με όλα τα ευεργετικά συνεπακόλουθα για τη βιομηχανία, τους χρήστες και τελικά την ελεύθερη πολυφωνία.

Για τους λόγους αυτούς έχει αναλάβει δράση μια μεικτή ομάδα (Savenetradio.org) αποτελούμενη από καλλιτέχνες, webcasters και ακροατές με σκοπό την άσκηση πίεσης στους "αρμόδιους" φορείς για τη σωτηρία αυτού του τόσο σύγχρονου και άμεσου τρόπου ψυχαγωγίας. Επισκεφθείτε το website και συμπαρασταθείτε τους.

5 σχόλια:

kouk είπε...

Τραγικό, άλλος ένας λόγος να είμαστε εξαιρετικά φιλύποπτοι απέναντι στις προφάσεις περί πνευματικών "δικαιωμάτων". Θα το στείλω σε φίλους στην Αμερική για να τηλεφωνήσουν στους αντιπροσώπους τους. Ευτυχώς το αγαπημένο μου internet radio, το last.fm είναι στην αγγλία απ'ότι ξέρω οπότε δεν κινδυνεύει άμεσα.

Chrysotheras είπε...

Thanks γιά το λινκ Kouk.
Εδώ και καιρό τώρα ακούω το sky.fm αλλά καλό και το last.

Ανώνυμος είπε...

Για την εμπορικη μουσικη, η γνωμη μου εκφραζεται απο την παροιμια με τα μεταξωτα βρακια ...

Δηλαδη, η ροιαλτι φρι μουσικη ως ειδος δεν μας ταιριαζει ως λυση; ως ψυχοσυνθεση; δεν ειναι τοσο τρεντι; εχει πολλες μινορε εβδομες;

Andrew είπε...

Το μεταφέρονται εκτός US και εκπέμπουν από αλλού (νόμιμα πληρώνοντας δικαιώματα εκεί) μάλλον δεν το αντιλαμβάνονται. Βλέπουν όμως μια κότα που κάνει αυγά και θέλουν να την σφάξουν.

kouk είπε...

Ανώνυμε, μια χαρά μου αρέσει η Royalty Free μουσική. Ποτέ δεν είχα πειστεί ότι τα royalties ήταν ο πραγματικός λόγος που παράγεται καλή μουσική.

Andrew, δεν είναι τόσο εύκολο και ειδικά εάν έχει κανείς πολλούς ακροατές είναι προτιμότερο να είσαι κοντά σε αυτούς (δλδ. στην Αμερική).

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock