Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2007

Το παιχνίδι των κυβερνήσεων

Αν πιστέψει κανείς το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Καραμανλή είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης – χειρότερη ακόμα κι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από την άλλη, η ΝΔ από τη στιγμή που ανέβηκε στην κυβέρνηση απαντά σε κάθε αντιπολιτευτικό σχόλιο του ΠΑΣΟΚ με το ‘στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί’ και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για διαφθορά και κακοδιαχείριση. Τα υπόλοιπα κόμματα δε, υποστηρίζουν ότι και τα δύο κόμματα υπήρξαν καταστροφικά για τη χώρα.

Πόσο κοντά είναι όμως είναι αυτοί οι ισχυρισμοί στην πραγματικότητα; Είμαι σίγουρος ότι και οι πιο ένθερμοι αντίπαλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (και βάζω και τον εαυτό μου μεταξύ τους), δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι η χειροτέρεψε η Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μπορεί η ταχύτητα της βελτίωσης να είναι τραγικά αργή, μπορεί ίσως και να υπάρχουν στιγμές που υπάρχει μερική οπισθοχώρηση. Θα δυσκολευτεί όμως κανείς να με πείσει ότι η χώρα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση πριν από 20 ή 30 χρόνια. Μπορεί το μεγαλύτερο κομμάτι της βελτίωσης της αυτής να οφείλεται σε παράγοντες πέρα από τον έλεγχο των ελληνικών κυβερνήσεων (διεθνείς εξελίξεις, τεχνολογική πρόοδος, άνοιγμα αγορών κλπ.), βελτίωση όμως υπήρξε. Κι όταν αποφασίσουμε να αφήσουμε στην άκρη και τις τελευταίες κρατικιστικές εμμονές μας, η βελτίωση είμαι σίγουρος θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Πληθωρισμός 1974-2007 (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Της Ελλάδος)

(Πηγή: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Της Ελλάδος - Συγκρίσεις 12μηνων περιόδων Γενικού ΔΤΚ, κατά τα έτη 1959-2007.)

Μιας και μπαίνουμε σε μισο-εκλογική περίοδο, κι είμαστε και στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών, σκέφτηκα να κάνουμε ο καθένας τη δική του αποτίμηση (σε highlights) των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Κάνω την αρχή εγώ:

Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής (1974-1980): [+] Σημαντική προσφορά στον εκδημοκρατισμό της χώρας, ένταξη στην ΕΟΚ, «Ανήκομεν εις την Δύσιν». [-] Κρατικισμός, συντηριτισμός, φυγομαχία. (Συνολική εντύπωση: μάλλον θετική.)

Γεώργιος Ράλλης (1980-1981) : Έγινε πρωθυπουργός για να χάσει τις εκλογές. (Συνολική εντύπωση: ουδέτερη.)

Ανδρέας Παπανδρέου (1981-1989): [+] Δικαιώματα γυναικών, πολιτικός γάμος. [-] Έντονος, κρατικισμός, λαϊκισμός, ‘Τρίτος Δρόμος’, αντιαμερικανισμός, διαφθορά. (Συνολική εντύπωση: αρνητική.)

Τζανής Τζαννετάκης - Ιωάννης Γρίβας - Ξενοφών Ζολώτας (1989-1990): Παράξενη περίπτωση – μεταβατική περίοδος. [+] Η Αριστερά και η Δεξιά δίνουν τα χέρια. [-] Περισσότερη ηθικολογία απ’ ότι θα έπρεπε. (Συνολική εντύπωση: μάλλον θετική.)

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1990-1993): [+] Αρχή των ιδιωτικοποιήσεων, προσπάθειες για δημοσιονομικό συμμάζεμα, επιστροφή στη Δύση, απενοχοποίηση της αγοράς, εξομάλυνση των σχέσεων με Τουρκία. [-] Τρομονόμος, νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου για την παιδεία (συντηρητισμός), εξωτερική πολιτική (το Σαμαρά υπουργό εξωτερικών;) (Συνολική εντύπωση: μάλλον θετική.)

Ανδρέας Παπανδρέου (1993-1996): Φαίνεται να ηρεμεί στο δεύτερο γύρο. [+] Συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, συμφιλίωση με την αγορά, σταθεροποίηση. [-] Ανοχή στη διαφθορά, αδυναμία ελέγχου του κομματικού μηχανισμού. (Συνολική εντύπωση: ουδέτερη.)

Κωνσταντίνος Σημίτης (1996-2004): Πολύ καλό πρώτο ημίχρονο. Κακό δεύτερο. [+] Εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης της αγοράς, δυτικός προσανατολισμός, συνέχεια της πολιτικής εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, έργα υποδομής, Καποδίστριας, μερική σύγκρουση με το εκκλησιαστικό κατεστημένο, ΟΝΕ. [-] Ανοχή στη διαφθορά, διατήρηση της γραφειοκρατίας, άνιση εξωτερική πολιτική (Ίμια: έπρεπε να λυθεί πιο γρήγορα – Οτσαλάν: εκτός ελέγχου) (Συνολική εντύπωση: μάλλον θετική.)

Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής (2004- ): [+] Οικονομική σταθεροποίηση, διατήρηση υψηλής ανάπτυξης, καύση νεκρών, βελτίωση δικαιωμάτων μεταναστών. [-] Περισσότερη ηθικολογία απ’ όση χρειάζεται, αδράνεια, κρατικισμός, γραφειοκρατία, διαφθορά. (Συνολική εντύπωση: ουδέτερη.)

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αρρωστεια της Ελληνικης πολιτικης
μετα το θανατο του Ανδρεα Παπανδρεου βρισκεται ακριβως σε αυτο που δειχνει ο πινακας που διαλεξε αρθρογραφος για να αποτιμησει τα πεπραγμενα της μεταπολιτευσης.Η αποψη των τραπεζιτων, η γνωμη της ολιγαρχιας του πλουτου.Τι κι αν πεσαν εξω τοσο ο πρωθυπουργος οσο και ο αρμοδιος υπουργος για την ταση του χρηματιστηριου παρασερνοντας τον κατατ τα λλα εξυπνο λαο μας σε χασουρα και οικονομικη καταστροφη.
Ολα στο τζογο και ολοι για το τζογο
Βρε που καταντησε η Ψωροκωσταινα!!!!

Akis είπε...

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση και συφμωνω στα περισσοτερα. Θα ηθελα να προσθεσω στη περιοδο
1981-1989 - εκτόξευση του δημοσίου χρέους, μαζικές προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων ανευ αντικειμένου.

τη περιοδο 1993-1996 θα τη χαρακτήριζα τριετια απραξιας. Δε θυμαμαι να εγινε οτιδηποτε ουσιαστικο εκεινη την εποχη, απλα κυβερνουναν Μιμή και Σια και περιμέναμε την επόμενη ημέρα.
Η ιστορία θα δείξει αν η εποχή του Καραμανλή (2004 και μετα), χαρακτηριστει περίοδος απραξίας. Μεχρι στιγμής πάντως εκει το πάει...

Yiannos είπε...

Πολύ ωραία ιδέα. Τους παλαιότερους πολιτικούς δεν τους έχω ζήσει ή ήμουν πολύ μικρός για να καταλαβαίνω τι γίνεται.

Για την περίοδο Σημίτη, πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί το κολοσσιαίο έργο στις υποδομές και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που αναβάθμισαν την Αθήνα και την εικόνα της χώρας.

Επίσης για πρώτη φορά τα έργα "άρχισαν" να τελειώνουν στην ώρα τους ή και γρηγορότερα (Γέφυρα, Ελ. Βενιζέλος).

Εγώ προσωπικά θα χαρακτήριζα τον Κ.Σημίτη, τον Τρικούπη της σημερινής εποχής. Αν δεν υπήρχε και η διαφθορά θα είχαμε φτιάξει τα διπλάσια και σε καλύτερη ποιότητα. Αλλά δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα και αυτά που έκανε αρκετά και με το παραπάνω είναι.

Takis είπε...

Μια μικρή παρατήρηση: Η διαφθορά πρωτοεμφανίζεται επί Παπανδρέου, εξαφανίζεται επί Μητσοτάκη και οικουμενικών, επανεμφανίζεται επί Σημίτη και ξαναεξαφανίζεται επί Καραμανλή Β' ? Κάτι δεν μου κάθεται καλά σ'αυτή τη θεωρία...

G. Sarigiannidis είπε...

@Takis
Λάθος μου. Έχεις δίκιο. Η διαφθορά δυστυχώς υπήρχε και πριν από τη δεκαετία του 1980 καθώς και την περίοδο 1989-93. Το σχόλιό μου όμως αναφέρεται σε μια εκτίμηση των highlights των κυβερνήσεων...

Takis είπε...

@sarigiannidis:Από μένα συγχωρεμένος :-)

Σημείωση: Δεν ήταν τυχαία η παρατήρησή μου. Ο Καραμανλής Β' χρωστάει εν πολλοίς την παρουσία του στα πρωθυπουργικά σαλόνια στην αντίληψη ότι ΠΑΣΟΚ=διαφθορά ενώ ΝΔ=καθαρά χέρια, κάτι που για όσους έχουν μνήμη και κρίση είναι τελείως ψευδές. Δεν ψηφίζω ΠΑΣΟΚ (ποτέ δεν το έκανα), αλλά τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη....

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Η γνώμη μου είναι, και το διάγραμμα του κεφαλικού άρθρου την επιβεβαιώνει, ότι η μεγαλύτερη πρόοδος της χώρας έγινε στα χρόνια διακυβερνήσεως της χώρας από την Μιμή. Και τούτο διότι δεν ανακατώθηκε και άφησε τους Αλέκο Παπαδόπουλο, Παπαντωνίου, Παπαδήμο και Βάσω Παπανδρέου να συμμαζέψουν τα δημόσια οικονομικά. Χωρίς αυτήν την μεγάλη μεταρρύθμιση, η οκταετία Σημίτη θα ήταν ανέφικτη.

Είναι, ίσως, και ένδειξη οτι δεν χρειαζόμαστε επαγγελματίες πολιτικούς.

Ναυάγιο είπε...

Δεν είναι και τόσο δίκαιη η σύγκριση γιατί το να πάμε καλύτερα ήταν μονόδρομος. Και μόνο το γεγονός ότι με την πτώση της χούντας τελειώνουν οριστικά τα πέτρινα χρόνια είναι μια ιστορική συγκυρία που οδηγεί σε πρόοδο ακόμη και υπό την καθοδήγηση του πλέον ανίκανου κυβερνήτη. Αυτό επειδή η χώρα πέρασε σε μια εποχή εθνικής ενότητας και αποκατάστασης των πολιτικοκοινωνικών ελευθεριών.
Εκτός από αυτό, για μένα οι Ολυμπιακοί αγώνες έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην πορεία της χώρας. Τα έργα υποδομών επιταχύνθηκαν ,η εικόνα των μεγάλων πόλεων βελιτώθηκε, υπήρξε έστω και πρόσκαιρη, οικονομική άνθιση. Ακόμη η ευρωπαϊκή στροφή της ίδιας της Τουρκίας επηρρέασε και αυτή τις ελληνοτουρικές σχέσεις. Θέλω να πω ότι υπάρχουν και ιστορικές συγκυρίες που μπορούν να κάνουν μια κυβέρνηση να φαίνεται καλύτερη ή χειρότερη.
Ο κόσμος όταν λέει ότι ο δικομματισμός κατέστρεψε τη χώρα δεν εννοεί ότι νοσταλγεί τα πέτρινα χρόνια, αλλά ότι περίμενε περισσότερα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign
Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock