Δευτέρα, Ιουλίου 02, 2007

Εμπρησμοί, Ιδιωτική Πρωτοβουλία και Δασική Πολιτική

Το είδαμε και αυτό: Η ιδιωτική πρωτοβουλία λέει φταίει για τις πυρκαγιές (εδώ). Στο μυαλό ενός κρατιστή ο νεοφιλελευθερισμός και η ελεύθερη αγορά συνδέονται με κάθε έγκλημα που έχει οικονομικά κίνητρα.

Στον πραγματικό κόσμο βέβαια η πραγματικότητα είναι διαφορετική, ο νεοφιλελευθερισμός και η ελεύθερη αγορά συνδέονται με μικρότερη εγκληματικότητα.
Σκεφτείτε το: Μια νεοφιλελεύθερη κοινωνία όπου κάποιος που γεννιέται φτωχός μπορεί να δουλέψει και να γίνει πλούσιος (και το αντίστροφο), δίνει περισσότερες διεξόδους στα άτομα για κοινωνική ανέλιξη και άρα λιγότερους λόγους για οικονομικό έγκλημα.
Αντίθετα σε χώρες με λίγες ευκαιρίες για κοινωνική άνοδο όπως οι σοσιαλιστικές, τα άτομα προτιμούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα με την μεγαλύτερη απόδοση: την διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα.

Σε μια κοινωνία λοιπόν σαν την Ελλάδα που προσφέρει μηδαμινές ευκαιρίες για νόμιμο πλουτισμό και που επιπρόσθετα κυριαρχεί η ατιμωρησία, το οικονομικό έγκλημα θα βασιλεύει. Οι εμπρησμοί είναι λοιπόν σε μεγάλο βαθμό μία συνέπεια του ασφυκτικού οικονομικά και ανίκανου κατασταλτικά κράτους.

Από εδώ και πέρα όμως τι; Πως αντιμετωπίζουμε το δασικό πρόβλημα;

Το δασικό είναι καταρχήν πρόβλημα κινήτρων και όπως στα περίσσοτερα ζητήματα την καλύτερη λύση μπορεί να την δώσει η αγορά. Η πολιτική για τα δάση πρέπει να αλλάξει από κρατική προστασία και συρρίκνωση, σε εκμετάλλευση και ανάπτυξη. (Σημειώστε ότι η Αγγλία κατάφερε να αυξήσει τις δασικές εκτάσεις μέσα σε έναν αιώνα από 5% σε 12% μέσω του δύναμισμού της αγοράς).

Στην Ελλάδα, η πρόταση της ΦΣ για διανομή των δασών είναι καταρχήν σωστή, το κράτος πρέπει να παραδώσει αυτήν την τεράστια κλειδωμένη αξία στους Έλληνες πολίτες. Ο καλύτερος όμως μηχανισμός μεταφοράς δεν είναι τα απευθείας τεμαχισμένα στρέμματα, αλλά tradable μετοχές σε ένα fund-ιδιοκτήτη που θα μπορεί να κάνει lease τις δασικες εκτάσεις σε ιδιωτικές εταιρίες. Εταιρίες οι οποίες θα αγοράσουν το management των δασών και οποιαδήποτε έσοδα (τα δάση της Αγγλίας υπολογίζεται ότι "παράγουν" £1000M p.a.), με την υποχρέωση να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον δασικό χαρακτήρα (certified independently). Η financial τεχνολογία σήμερα δίνει πολλές λύσεις. Περισσοτέρη αγορά σημαίνει περισσότερο δάσος και περισσότερες δουλειές.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Κατ' αρχάς σωστή δεν ξέρω αν είναι η πρόταση, ναι ως προς το συντακτικό της καλή την βλέπω, αλλά ως προς περιεχόμενο, σκεπτικό και ορθότητα σίγουρα είναι εντελώς μα εντελώς λανθασμένη...

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

Mερικοί όταν ακούνε για αγορά και ιδωτικό τομέα έχουνε instictively αρνητική αντίδραση, όπως ο φίλος παραπάνω.

Στην επόμενη φάση they rationalize. Συνήθως έρχονται και κάποια επιχειρήματα τότε.
Εις αναμονήν...

Κοινότητα Εκάλης είπε...

oi ka8e eidous sineterismoi sta oria daswn pou mesa se liga xronia ginontai oikismoi ti einai? kratikoi?

Unknown είπε...

Κατ' αρχήν αν στον πραγματικό κόσμο ο νεοφιλελευθερισμός και η ελεύθερη αγορά συνδεόταν με μικρότερη εγκληματικότητα τότε το Αμέρικα θα είχε δείκτες εγκληματικότητας που θα έτειναν στο μηδέν... Κερνάω espresso στα γκέτο του L.A. ... ή μήπως η γκετοποίηση δεν έχει σχέση με τις νεοφιλελεύθερες οικονομίες;

Κατά δεύτερον κανένα ελληνικό κράτος δεν εμποδίζει τον οποιοδήποτε ιδιώτη να φτιάξει ένα ανταγωνιστικό προϊόν που να ανταγωνίζεται τα αντίστοιχα εισαγώμενα στο ράφι. Ούτε τους εργοδότες να δώσουν μισθούς στον μέσο όρο της Ε.Ε.... Γιατί ο πραγματικός κόσμος λέει ότι η μείωση κατά 10 μονάδες στην φορολογία των επιχειρήσεων έγινε μερίσματα σε μετόχους και όχι επενδύσεις. Στοιχεία που αντλούνται από δημοσιευμένους ισολογισμούς.

Κατά τρίτον... στον πραγματικό νεοελληνικό κόσμο της Αττικής υπάρχουν ιδιώτες που ζητούν ν' αποχαρακτηριστούν 30.000 στρέμματα δάσους στις παρυφές της Πάρνηθας για οικιστική αξιοποίηση. Και λειτουργούν ως κλασσική κόζα νόστρα. Ή τα αποχαρακτηρίζεται ή τα καίμε... Τα έκαψαν φυσικά...
Αυτή είναι η ουσία. Δεν κινδυνεύει το δάσος στην Κερασιά [ναι, είναι χωριό της Ελλάδας καμιά 250αριά χιλιόμετρα μακρυά απ' το Dacappo] αλλά όπου υπάρχει οικιστική πίεση. Είτε για κατοικία , είτε για εξοχικά. Μια βόλτα απ' την Πεντέλη μέχρι την Βαρυμπόμπη δείχνει ακριβώς τι σκοπούς έχει για τα δάση η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ανάπτυξη... που στηρίζεται στα στεγαστικά δάνεια και στην συναπακόλουθη τσιμεντοποίηση κάθε τετραγωνικού πρασίνου.

Την λύση δεν θα την δώσει η αγορά γιατί όπως απάντησα και στο post, που ήταν αφορμή για το εδώ post: αν το κέρδος αγαπούσε το περιβάλλον, ο πλανήτης δεν θα κινδύνευε με καταστροφή...

Ούτε είναι λύση η κλασσική τακτική των μικρομεσσαίων στελεχών του ιδιωτικού τομέα «να φύγει η ευθύνη από πάνω μας» κοινώς να ξεφορτωθούμε τα παλιοδάση να ησυχάσουμε... αλλά να σταματήσουμε αυτό που προκαλεί την καταστροφή τους. Δηλαδή την πίεση για οικιστική ανάπτυξη στην συγκεκριμένη περίπτωση.


Παίρνοντας το παράδειγμα της Βρετανίας, στο Λονδίνο ζει το 17.5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ενώ στην Αθήνα ζει το 40% του πληθυσμού. Παρεπιπτώντος συμβάλουν ανάλογα και ως πόλεις στο Α.Ε.Π της χώρας τους. 38% η Αθήνα 17% το Λονδίνο. Μάλιστα η πυκνότητα είναι 80 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στο ευρύτερο ελλαδικό χώρο και στην Αττική το ποσοστό γίνεται 980 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο...
Μιλάμε για μια υδροκέφαλη χώρα.

Συνεπώς η λύση είναι αποκέντρωση. Αποκέντρωση βιώσιμη που στηρίζεται σε εφαρμόσιμα σχέδια και όχι σε κομματικοϊδεολογικές παπαρολογίες. Έτσι γλιτώνουμε απ' την περαιτέρω τσιμεντοποίηση της Αττικής αλλά και την ερημοποίηση της Ελληνικής επαρχίας. Γιατί πρέπει να βλέπουμε τα προβλήματα συνδυαστικά και όχι αποσπασματικά... Και χωρίς να πουλήσουμε ούτε έλατο για Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

Καλησπέρα Chris

Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, έλλειψη χρόνου...

Πολύ σύντομα κάποια σημεία:
Διάβασε ξανά το post μου, μιλάω για οικονομικό έγκλημα και διαφθορά. Η Αμερική σε αυτόν τον τομέα έχει από τους χαμηλότερους δείκτες (check the indices from the leftist Transparency International).
Το κέρδος που τόσο συμπαθείς, απλώς αντανακλά τις εκάστοτε προτιμήσεις των καταναλωτών και δεν είναι στατικό. Τώρα που οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερες οικολογικές ανησυχίες, η αγορά ήδη προσφέρει πολλές δημιουργικές και αποτελεσματικές λύσεις. Please check: http://www.carbonfootprint.com/
Αδυνατώ να καταλάβω πως το ωραίο και παλιό σύνθημα της αποκέντρωσης θα βοηθήσει στην προκείμενη περίπτωση να μειωθούν οι πυρκαγιές στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Δεν ξέρω για ποιές παπαρολογίες μιλάς.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock