Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007

Ο Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) γνωστοποιεί πως αποδέχθηκε πρόταση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας (ΦΣ) να εκπροσωπηθεί το ΕΠΣΕ στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΦΣ με στέλεχός του. Στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου, που κατατέθηκε την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007, περιλαμβάνεται ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Παναγιώτης Δημητράς. Με την ακόλουθη δήλωση, ο Παναγιώτης Δημητράς εξηγεί την απόφαση του ΕΠΣΕ να συνεργαστεί με τη ΦΣ και μέσα από αυτή με τo Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (ELDR) του οποίου η δράση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει ως μια από τις βασικές προτεραιότητες την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Η παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας είναι απόρροια του γεγονότος πως αυτό το νεοσύστατο κόμμα από την αρχή επικεντρώθηκε στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και περιέλαβε στη διακήρυξη και στο πρόγραμμά του ολοκληρωμένες θέσεις ακόμα και σε θέματα ‘ταμπού’ για την ελληνική κοινωνία όπως οι μειονότητες, το κοσμικό κράτος, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, κτλ. Αντίθετα, δεν υπάρχουν (σχεδόν) καθόλου συγκεκριμένες θέσεις για τα θέματα αυτά στα προγράμματα ή διακηρύξεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το χειρότερο δε είναι πως μερικές συχνά τολμηρές σχετικές θέσεις επί μέρους τμημάτων ή φορέων των κομμάτων αυτών που δημοσιοποιήθηκαν κατά την περασμένη τριετία ‘ξεχάστηκαν’ ενώ σχεδόν όλα ανέχθηκαν τόσο κατά τις εκλογές του 2006 τη συμπόρευση υποψηφίων τους με στελέχη του ακροδεξιού και ρατσιστικού ΛΑΟΣ, όσο και αρκετές φορές την εκδήλωση ρατσιστικής μήνης στελεχών τους της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά των Ρομά.

Το έμβλημα στο ψηφοδέλτιο της ΦΣ τονίζει στην πρώτη γραμμή τα ατομικά δικαιώματα και στην τελευταία την ανοικτή κοινωνία, ενώ περιλαμβάνει επίσης, στις δώδεκα θέσεις του, το χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και το σεβασμό της ιδιαιτερότητας των επιλογών και του αυτοπροσδιορισμού. Στο πρόγραμμα της ΦΣ μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ο σεβασμός του φυλετικού, θρησκευτικού, εθνικού αυτοπροσδιορισμού κάθε Έλληνα πολίτη και κατ' επέκταση ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της Ελλάδας, η κατάργηση της σαρίας στη Θράκη, η αφαίρεση από τους μουφτήδες κάθε δικαιοδοτικής αρμοδιότητας και η ανάδειξή τους από τη μειονότητα, η (επανα)χορήγηση της ιθαγένειας στους ανιθαγενείς και άδειας επιστροφής στην Ελλάδα των μη Ελλήνων το γένος μαχητών του εμφυλίου πολέμου. Διεκδικείται η αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών ανδρών και γυναικών, περιλαμβανόμενης της αναγνώρισης του πολιτικού γάμου από ζευγάρια του ίδιου φύλου και της οικογένειας με ομοφυλόφιλους γονείς, καθώς και την κατάργηση της ποινικής δίωξης της ‘παρά φύσιν ασέλγειας μεταξύ αρρένων.’ Θεωρείται απαραίτητος ο πλήρης διαχωρισμός πολιτείας και θρησκευτικών οργανισμών, υποστηρίζεται ότι οι νόμοι του κράτους οφείλουν να έχουν αποκλειστικά και μόνο κοσμικούς σκοπούς, να είναι ουδέτεροι απέναντι στις θρησκείες και να μην οδηγούν σε εμπλοκή πολιτείας και εκκλησίας, ενώ ζητείται η αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου με πολιτικό όρκο. Η πολιτεία πρέπει να θεσμοθετήσει δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές για όλους του νόμιμους κατοίκους ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους και να χορηγεί αυτόματα ιθαγένεια σε όλους όσοι γεννιούνται σε ελληνικό έδαφος. Τέλος, και εν όψει της μεθαυριανής πρώτης δίκης Ελλήνων νέο-ναζί για αντισημιτικά κείμενα που περιλαμβάνουν και έκκληση για εξόντωση των Εβραίων, τονίζεται η αναφορά της διακήρυξης της ΦΣ στην αντιπαλότητα προς την αναβίωση του αντισημιτισμού και της προκατάληψης απέναντι στους Εβραίους και την απόρριψη του προσχήματος του ‘αντισιωνισμού.’

Καλώ, λοιπόν, όσες και όσους θεωρούν κεφαλαιώδη την υποστήριξη όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλες τις ομάδες του πληθυσμού να το δηλώσουν στην κάλπη ψηφίζοντας τη Φιλελεύθερη Συμμαχία.»

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ἐνδιαφέρον! Ἀξίζει νὰ σημειωθεῖ ὅτι ὁρισμένοι ἐξ ἡμῶν περιμέναμε (χωρὶς νὰ ἔχει ἀνακοινωθεῖ κάτι, γιὰ νὰ μὴν εἶμαι ἄδικος) τὴν ἐκλογικὴ κάθοδο στὸ ψηφοδέλτιο τοῦ ΠΑΣΟΚ ἑνὸς μέλος τοῦ παρατηρητηρίου τοῦ Ἐλσίνκι, κάτι ποὺ τελικὰ δὲν ἔγινε.

Maria Velliou είπε...

Πολύ ευχάριστο. Άλλος ένας λόγος για να ψηφίσουμε Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Καλώς να έρθη το ΕΠΣΕ! Πλην όμως:

"Τέλος, και εν όψει της μεθαυριανής πρώτης δίκης Ελλήνων νέο-ναζί για αντισημιτικά κείμενα που περιλαμβάνουν και έκκληση για εξόντωση των Εβραίων, τονίζεται η αναφορά της διακήρυξης της ΦΣ στην αντιπαλότητα προς την αναβίωση του αντισημιτισμού και της προκατάληψης απέναντι στους Εβραίους και την απόρριψη του προσχήματος του ‘αντισιωνισμού.’"

Τώρα βέβαια κάτι ψιλά λέει και για ελευθερία της έκφρασης η ΦΣ, αλλά μην χαλάμε τις καρδιές μας εκλογιάτικα... Εγώ πάντως αύριο θα προτιμούσα να είμαι δικηγόρος του Πλεύρη.

Maria Velliou είπε...

Ο Πλεύρης δε συμφωνεί μ' αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι Εβραίοι είναι απόγονοι Ελλήνων Ηπειρωτών(!);
Μου κάνει εντύπωση!

Μήπως φοβάται ότι μπορεί να τ' ανακαλύψουν και να ισχυριστούν ότι είναι πιο γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων από εμάς, ως καθαρότεροι φυλετικά και του πάρουν την αποκλειστικότητα;

(άντε, ΛΟΛ..)
..καλά, ξέρω δεν έχετε διάθεση για τέτοια αστεία εδώ..συγγνώμη.

George Bourchas είπε...

Ο/Η Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Τώρα βέβαια κάτι ψιλά λέει και για ελευθερία της έκφρασης η ΦΣ, αλλά μην χαλάμε τις καρδιές μας εκλογιάτικα... Εγώ πάντως αύριο θα προτιμούσα να είμαι δικηγόρος του Πλεύρη.
..................

Συμφωνώ με τον Αναγνωστόπουλο.
Για όποιον ενδιαφέρεται ας δει ένα δικό μου σχετικό post με τον τίτλο «Λιμπερτίνος εναντίον Doncat και Ε.Π.Σ.Ε.»

George Bourchas είπε...

«Λιμπερτίνος εναντίον Doncat και Ε.Π.Σ.Ε.»
ΕΔΩ
http://bourchas.blogspot.com/2007/07/doncat.html

Ανώνυμος είπε...

Θετική η παρουσία. Ωστόσο έχω να παρατηρήσω ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις διάφορες ΜΚΟ είναι αγώνας που πρωτίστως πρέπει να γίνεται μέσα στην κοινωνία, με επαφή με τις όποιες ''μειονοτικές ομάδες'' τις οποίες στηρίζει, στήριξη των αιτημάτων τους και λειτουργία ως ΄΄γέφυρας΄΄ με την όποια πλειοψηφία. Οι απλές καταγγελείες και συστάσεις στα Διεθνή Φόρα δημιουργούν καχυποψία στην κοινή γνώμη

Greg είπε...

Πρόταση προς Δημητρά. Να προσπαθήσει να ταυτισθεί de jure ο χαραχτηρισμός του πυρόπληκτου με τον γύφτο. Έτσι θα την ψηφίσουν την ΦΙΣ και όσοι "πυρόπληκτοι" γύφτοι δεν πήραν το 3000ρο... Χαμός θα γίνει.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock