Κυριακή, Σεπτεμβρίου 09, 2007

Όχι στην υποχρεωτική στράτευση

H Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί αναγκαία την μεταφορά του κέντρου βάρους από τους εξοπλισμούς στην πολιτική και οικονομική διπλωματία, από τους κλασικούς εξοπλισμούς στους εξοπλισμούς σύγχρονης τεχνολογίας, από το δυσκίνητο, δημοσιοϋπαλληλικό , σπάταλο στρατό υποχρεωτικής θητείας σε ένα ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό, επαγγελματικό στρατό και την βελτιστοποίηση των θεσμών εφεδρείας και εθνοφρουράς.



Η υποχρεωτική θητεία αποτελεί έναν όλο και περισσότερο αναχρονιστικό θεσμό, που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αμυντικές μας ανάγκες, αλλά και που βλάπτει πολλαπλά την ελληνική κοινωνία (οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά κ.ά.) και περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει τη σταδιακή μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό, θεωρώντας ότι οι σύγχρονες αμυντικές ανάγκες δεν μπορούν να βασίζονται σε δομές προσανατολισμένες σε πόλεμο χαρακωμάτων, ενώ παράλληλα αρνείται τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της θητείας. Η τεχνολογική πολυπλοκότητα των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και η σχεδόν ολοκληρωτική στήριξη σε αυτά στους σύγχρονους πολέμους απαιτούν τη διαθεσιμότητα επαγγελματιών για τον χειρισμό τους.

Δυστυχώς όμως, οι επιχειρησιακές ανάγκες απαιτούν ακόμα μεγάλους αριθμούς επίστρατων. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία πιστεύει ότι αυτή η απαίτηση μπορεί να καλυφθεί από μια Εθνοφρουρά συγκροτημένη σε εθελοντική/ημιεπαγγελματική βάση και την παροχή μιας δέσμης κινήτρων για την συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν.

Η εσωτερική ασφάλεια δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, πρώτον, γιατί το κράτος δεν μπορεί να διεκπεραιώσει αποτελεσματικά αυτή τη λειτουργία και, δεύτερον, γιατί αυτό μετατρέπει τους πολίτες σε παθητικούς δέκτες υπηρεσιών ασφάλειας. Ο εθελοντισμός, η λειτουργία σε τοπικό επίπεδο, η αξιολόγηση θεσμών, δομών και προσώπων, αποτελούν βασικά στοιχεία για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών ασφάλειας.

41 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος θα βαράει γερμανικό, θα καθαρίζει τις τουαλέτες και θα κάνει αποψίλωση;

Ναυάγιο είπε...

"Η υποχρεωτική θητεία αποτελεί έναν όλο και περισσότερο αναχρονιστικό θεσμό, που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αμυντικές μας ανάγκες, αλλά και που βλάπτει πολλαπλά την ελληνική κοινωνία" να υποθέσω ότι ήθελες να γράψεις "... όχι μόνο ΔΕΝ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αμυντικές....."
Εθνοφυλακή υπάρχει και σήμερα ,υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι της παραμεθορίου στους οποίος ο Ε.Σ. χορηγεί όπλα (τυφέκια) και τους καθιστά υπεύθυνους για τη συντήρησή τους. Το σίγουρο είναι ότι ζούμε μια εποχή άκρατης υποκρισίας. Στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν κόντρες για το ποιος θα κατεβάσει περισσότερο τη θητεία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις ,η ΝΔ απεφάνθη ότι έβαλε κάτω τα νούμερα και δεν μπορεί να τη μειώσει τη θητεία γιατί δε βγαίνουμε (ούτε λόγος φυσικά να κλείσουμε ακόμη περισσότερα στρατόπεδα ή να προσληφθούν περισσότεροι ΕΠΟΠ). Όπως είναι φυσικό λοιπόν σε αυτή την προεκλογική περίοδο δεν τάζει κανείς μείωση της θητείας.
Αντ' αυτού ,αύξηση στους μισθούς των στρατιωτικών. Έτσι για να τα επιβραβεύσουμε τα παιδιά για τις βυσματικές απαλλαγές ,τα κλεμμένα τζιπ, τις "αυτοκτονίες" δοκίμων.
Η απάντηση των πολιτών θα είναι πάντα η ίδια: Όσοι έχουν στόχους για τη ζωή τους καθυστερούν όσο μπορούν τη θητεία τους ή την ακυρώνουν με το να μετακομίσουν στο εξωτερικό ,και όσοι θέλουν να τα ξύνουν γίνονται μόνιμοι.
Κάθε φορά που η συζήτηση παέι σε τέτοια θέματα ,θυμάμαι μια κουβέντα του παπού μου: Όπου τεμπέλης και φαγάς ,ή στρατιώτης ή παπάς.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνούμε όλοι φαντάζομαι. Αμέσως μετά μπορούμε να μοιράσουμε χωρίς αιματοχυσίες τα Ελληνικά εδάφη στους καλούς μας γείτονες. Μπορούμε να δώσουμε την Θράκη στους Τούρκους , την Ανατολ.Μακεδονία στους Βούλγαρους, την Κεντρική Στους Σκοπιανούς, την Ήπειρο και τα Επτάνησα στους Αλβανούς , τα Δωδεκάνησα ,την Κρήτη και την Κύπρο στους Τούρκους. Κρατάμε για Ελλάδα το Κολωνάκι για να μαζεύονται οι φιλευλεύθεροι φλώροι να συζητούν για την κατάργηση του Στρατού πάνω στον φραπέ και το mojitos. Για χέσιμο να πάμε οι Τούρκοι πετούν πάνω από την Χαλκίδα και κάποιοι στας Αθήνας την έκαναν "σφεντόνα" από την πολλή θεωρία della frappa. Λίγη ντροπή για τους νεκρούς των Ιμίων, για τον Σολωμού στην Κύπρο, για τους ΈΛληνες της Μ.Ασίας, τους ΈΛληνες της Πόλης, για τους Μακεδονομάχους, για τους ήρωες του '21 δεν υπάρχει; Ακόμα δεν κατάλαβαν κάποια χαιβάνια για ποιό λόγο δεν φοράμε φέσι και δεν προσευχόμαστε στο κοράνι; Δεν κατάλαβαν ότι κάποιοι "ηλίθιοι" πήγαν και σκοτώθηκαν για να υποχωρήσουν οι Τούρκοι και οι Βούλγαροι στα σημερινά τους σύνορα ώστε οι νεοΈλληνες να ασχολούνται με το αφρόγαλα του καπουτσίνο κι όχι με το να καθαρίζουν παρμπρίζ στα φανάρια.

Ανώνυμος είπε...

Kapoioi den einai katholou sobaroi. Antigrafh apo to forum ths FS, me kapoia endiaferonta shmeia, eplizw na to parei olo.



Ειναι γεγονός οτι το πιό εύκολο πράγμα σήμερα, είναι να βάλει κάποιος εναντίον της θητείας. Απόλυτα συμβατό με τις υπόλοιπες ιαχές για κοινωνικούς μισθούς, πρόωρες συντάξεις, κτλπ. Ανώδυνες και φυγόπονες επιλογές που εστιάζουν στο τώρα. Ολα βρισκουν την λύση τους αν ξοδέψουμε λεφτά παραπάνω. Εχω την εντύπωση οτι η θεώρηση αυτή, όπως και οι υπόλοιπες, είναι επιπόλαια και δεν συμπεριλαμβάνει πολλά απο τα ουσιαστικά δεδομένα και τις ιστορικές αλήθειες που θα έπρεπε να παίρνουμε υπόψιν μας.

Απο την άλλη θεωρώ το θέμα πολύ σοβαρό, σε σημείο που να χρειάζεται μια 80/20 επικράτηση των επιχειρημάτων εναντίον της θητείας ετσι ώστε να σκεφτόμαστε την κατάργησή της.

Γενικότερα, είναι εντυπωσιακή, η ελαφριά προσέγγιση ενός τόσο σημαντικού θέματος. Λίγο το αγγλικό μοντέλο που αρέσει στον Α, λίγο το αυστραλέζικο μοντέλο που αρέσει στον Β. Κύριοι, οι Βρετανοί και άλλοι οι σύμμαχοι την παρασκευή το μεσημέρι κλειδώνουν το υποβρυχιό τους και πάνε σπίτια τους για να γυρίσουν την δευτέρα το πρωί αν δεν είναι αργία. Αυτό, ούτε που μπορούν να το διανοηθούν οι έλληνες συναδερφοί τους. Θα πρέπει να αρχίσουμε να παιρνουμε υπόψιν μας το πραγματικό μας περιβάλλον. Δεν νομίζετε οτι δεν είναι καθόλου σοβαρή, η απευθείας σύγκριση της κατάστασης των χωρών αυτών με την κατάσταση στην ελλάδα? Και αν χρειάζεται να έχουμε άλλες χώρες σαν σημείο αναφοράς ας πάρουμε χώρες με πραγματικές εξωτερικές και το ίδιο ασύμετρες απειλές.

Σχετικά με αυτήν την κουβέντα ειναι και τα διάφορα συμπλέγματα που απαξίωσαν στα μάτια της κοινωνίας οποιονδήποτε φέρει στρατιωτική στολή. Τα συπλέγματα ειναι εδώ (παράδειγμα ο γνωστός πρωθυπουργός που έβγαζε ελιές όταν έβλεπε αξιωματικό μπροστά του) και θα ειναι μάλλον για πολύ ακόμα. Δυστηχώς ένα μεγάλο μέρος των σημερινών επαγγελματιών είναι εκεί για 100% βιοποριστικούς και ασφαλιστικούς λόγους. Και δεν νομίζω οτι ειναι αυτοι που κάνουν την διαφορά. Εχουμε όλοι μας γνωρίσει την κατηγορία αυτή των δημοσιων υπαλήλων και νομιζω οτι κανένας μας δεν τους εμπιστεύεται. Αν κάποιος πιστευει οτι ο πιλότος που παίζει την ζωή του κορώνα γράμματα ειναι επαγγελματίας, και το κάνει για τον μισθό του ειναι βαθιά νυχτωμένος. Οι "επαγγελματίες" πιλότοι συνήθως αποφεύγουν τις "επικίνδυνες" μονάδες ή πάν για λίγο για να γράψουν λίγο χρονο, τον απαραιτητο για την καριέρα τους (το κλασικό παράδειγμα του επαγγελματιών πιλότων που στην επιχειρηση "Νικη" αρνηθήκαν να απογειώσουν τα Νοράτλας τους). Οταν ρωτησα κάποιον για ποιο λόγο δεν παίρνει διπλό ή τριπλό μισθό ο πιλότος που είναι σε μοίρα επιφορτισμένη με αναχαιτήσεις απο εναν πιλότο που μεταφερει φορτία ή κάνει αναγνωρίσεις ένας απο τους λόγους που αναφέρθηκαν ήταν οτι με το σημερινο κατεστημένο εκει καταλήγουν συνηθως όσοι έχουν υψηλό φρόνημα και θέλουν να τιμήσουν την στολή τους. Και ειτε το θέλουμε ειτε όχι αυτοί είναι μειοψηφία.

Οπως είπα, θεωρώ λοιπόν οτι το θεμα ειναι σημαντικό διότι καταφερνει ενα κυριο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΦΣ. Στον χωρο μου που προωθώ τις φιλελευθερες ιδέες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις βασικές μας αρχές, μέχρι το σημείο που αναφέρονται θέματα όπως αυτό της θητείας. Η συνθηματική πρόταση κατάργησή της μας κατεβάζει στο επίπεδο των μη σοβαρών ακτιβιστών. Οπως ακριβώς και το ύφος των Ανακοινώσεων.
Δεν ειμαι στρατιωτικός βέβαια, με τηλεπικοινωνίες ασχολουμαι και μαλιστα οι τζιροι μας ειναι κυριως στο εξωτερικό, όπου οι σκληρές συνθήκες της αγοράς εχουν σμιλέψει τους χαρακτήρες όλων ωστε να βλέπουν την πραγματικότητα. Αλλωστε οι προτάσεις μου σε πολλα σημεια καταφερονται εναντιων των στρατιωτικων οι οποίοι μάλλον έχουν αποτυχει να χτίσουν την μέγιστη αποτροπή για κάθε ευρώ που χρεώνεται ο έλληνας φορολογουμενος, και πλεον αποτελούν εναν ακόμα οργανισμό καταπολέμησης της ανεργίας (ως γωστόν το συνδικαλιστικό τους όργανο δεν κατάφερε να εδραιωθεί ακόμα αλλά είναι θέμα χρόνου να αποτελέσει μαζί με αυτό των σωμάτων ασφαλείας το αντίπαλο δέος σε ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ). Μην ξεχνάμε την ψηφο-capacity που διαθέτουν.

Αναπτύσοντας τους συλλογισμους μου, θα ήθελα την κατανόηση σας για το μέγεθος του κειμένου που βγήκε μεγάλο, και ίσως και για κάποια σημεία που ενδεχομένως να χρωματίστηκαν με εντονες λέξεις. Δεν εχω το κουραγιο να του κάνω άλλο πέρασμα ήδη ξοδεψα κάμποσες ώρες πάνω του.

* Η θητεία δεν ειναι στοιχείο των Φιλελευθέρων.
Πόσο μπόρουμε να αναπαράγουμε τυφλά τα αμερικάνικα, βρετανικά κτλπ φιλελεύθερα συνθήματα οταν αυτά εχουν βγει απο καταστάσεις τελείως διαφορετικές? Δόθηκαν κάποια links τα οποία μάλλον συνηγορούν στο ότι η αναγκαιότητα και η θεώρηση της θητείας στις ΗΠΑ στα 60s & 70s με αυτή στην ελλάδα του 2007 ειναι τελείως άσχετα μεταξύ τους. Εχουμε πορτοκάλια και δευτερόλεπτα. Οι μεν στέλνουν τα παιδιά τους στο βιετνάμ και στο ιρακ, οι δε έχουν την Γαύδο και ένα σωρό άλλα μονίμως κατοικημένα νησιά υπό την επίσημη αμφισβήτηση ενός 8πλασιου γειτονικού πληθυσμού και με αποδεδειγμένη την πρόθεση του να κάνει χρήση βίας. Πρόθεση που επιβεβαιώνεται συνέχεια.

Υπαρχει βέβαια ενα ιδεολογικό κομμάτι το οποίο θα πρέπει να μπει στην όλη εξίσωση. Πέρα όμως του ιδεολογικού κομματιού που είναι εξ ορισμού συζητήσιμο, για το πρακτικό και ουσιαστικό κομμάτι φαίνεται να δανειζόμαστε όλα τα επιχειρήματα του Indymedia. Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ οτι το φιλελεύθερο "πακέτο" προσφέρεται προς υλοποίηση χωρις κάποια κρίση και αξιολόγηση απέναντι στις ελληνικές ιδιαιτερότητες. Ιδίως όταν δεν συμβαδίζει με το γεωστρατηγικό μας περιβάλλον και με την κοινή λογική.

* Το ιδεολογικό κομάτι. Καταπιέζομαι. Δεν θέλω να πάω φαντάρος. Η ελευθερία μου περιορίζεται.
Δεν παν και πολλες δεκαετίες απο την εποχή που στο χωρίο μου όλα τα μεσαία δημόσια έργα γινόντουσαν με "σοβαρή" δουλειά όλων, βάση προγράμματος. Αν το εργο ήταν απαιτητικό (πχ ένα κτήριο) προσλάμβαναν εναν μάστορα και έδιναν ολοι κάποιον χρονο, υπο την καθοδήγησή του. Τωρα συνειδητοποιώ οτι πιθανον να μην ήταν καθόλου μα καθόλου φιλελεύθερο. Και ήρθε η ώρα να την αφησουν την δουλειά στους επαγγελματίες της τοπικής αυτοδιοίκησης οπότε σταμάτησαν και τα έργα.

Κυριοι νομίζω οτι η ενεργή συμετοχή των πολιτών στην άμυνα της κοινωνίας τους, δεν καταργεί καμια απο τις φιλελεύθερες αρχές. Ο τρόπος που αυτο θα γινει ειναι το θέμα μας. Και ο τροπος αυτός δεν ειναι η φορολογία. Το θέμα του εξορθολογισμού της θητείας σε διάφορους τομείς ειναι προς συζητηση εφοσον οι συνθήκες αλλαζουν. Αλλα το outsourcing αυτης σε κατηγορία επαγγελματιών που θέλουμε να πιστευουμε οτι θα βάλουν την ζωή τους μπροστά στην ασφάλειά μας, είναι επικίνδυνο.

* Οι φιλελευθεροι θεωρουν οτι το κράτος είναι ανίκανο, αλλα με μεγάλη ευκολία παραχωρούν την άμυνα 100% σε δημοσιους υπαλήλους.
Γιατί εκεί οδεύουν κάποιοι στρατιωτικοί. Νομίζω οτι είναι το μοναδικό αίτημα για περισσότερο κράτος. Πραγματικά απορώ, πως ειναι δυνατόν, να λέμε οτι το κράτος θα ξεμείνει απο άμμο στην σαχάρα, ειναι ανίκανο να χειριστεί βασικές υποθέσεις και όμως θέλουμε να το ορίσουμε σαν τον μοναδικό υπεύθυνο μιας τόσο σημαντικής υπόθεσης. Είναι ενα προφανές παράδοξο.
Δεν νομίζω οτι το συστημα θα διαφοροποιήσει τον δημόσιο υπάλληλο της ΔΕΗ απο τον αξιωματικό. Με εξαίρεση κάποιων μόναδων που ειναι εξορισμού ελίτ και τραβούν διαφορετικούς έλληνες (δεν υπάρχουν μονάδες ελίτ στην ΔΕΗ) μπορείτε να θεωρησετε οτι διαμορφωνεται σιγα-σιγα ένας άλλος κοινωνικός εταίρος έτοιμος να πολεμήσει για το δικαιωμά του στην σιγουριά της αργομισθίας. Κανείς βέβαια δεν θέλει να συζητήσει τις συνέπειες μιας αστοχίας των μηχανισμών αποτροπής.
Τι θα διαφοροποιήσει τους αξιωματικους απο τους καθηγητές παν/μιων σε μια μελοντική δύσκολη στιγμή και μετά απο την ίδια πορεία εκφυλισμού? Οταν το συμφέρον του συνόλου θα ειναι διαφορετικό απο το δικό τους? Δεδομένης της ευρηματικότητας της ελληνικής φυλής.
Ισως σε κάμποσα χρονια από τωρα, μετα απο κάποια νέα εθνική τραγωδία λογω της νέας ανατροπής της ισορροπίας στην περιοχή και όπου κάποιοι αποδειχτηκαν ανεπαρκεις, οι φιλελευθεροι να θελουν λιγότερο κρατος στην αμυνα, και να παρουν τις υποθεσεις στα χερια τους.

* Οτι θυμηθηκα απο την ιστορία.
Δυο πράγματα μου ερχονται στο μυαλό απο θουκιδιδη και Μακρυγιαννη δυστηχως δεν έχω τα βιβλία μαζι μου για να τα εντοπίσω. Είμαι σιγουρος οτι θα υπάρχουν εκατοντάδες άλλα, που θα υποδεικύουν την άμεση σχέση της ελευθερίας και της δημοκρατίας με αυτό που ο Ζουράρις έλεγε σαν "το ένοπλο των παικτών". Οι πέρσες επισκέπτονται την ακμάζουσα πλέον αθήνα και απορούν για τους νέους που εκπαιδεύονται στην τέχνη του πολέμου. Για ποιό λόγο αφου έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος (Περσικος). Οι αθηναίοι αποκρίνονται οτι η μόνη εγγύηση για την δημοκρατία την ελευθερία και την ευημερία ειναι οι ικανοί και αυτόνομοι απο όλες τις απόψεις πολίτες (προφανώς καμιά σχέση με τους σημερινούς αθηναίους).
Ο μακρυγιάννης έχει να κάνει πλέον με έμισθους στρατιώτες. Οι ίδιοι ανθρωποι που παρατήσαν τα σπίτια τους για μια επανάσταση χωρίς καμιά αμοιβή ή εγγύηση, ήταν πλέον μέλη του τακτικού στρατού του νεοσύστατου κράτους. Στην κλήση του μακρυγιάννη να βοηθήσουν σε μια κρισιμη στιγμή απαντούν οτι ειναι έξω απο την περιοχή ευθύνης τους. Ενας απο τους ορισμούς της αργομισθίας. Εχω την εντύπωση οτι μπορώ να βρω δεκάδες παρόμοια κομάτια που αναφέρονται στην ιδια διαχρονική αλήθεια. Οταν οι πολίτες εμπιστεύονται, ελαφρά τη καρδία, σημαντικούς και κρίσιμους τομείς στα χέρια ανεξάρτητων ομάδων είναι θέμα χρόνου η κατάσταση να εκφυλιστεί με διάφορους τρόπους.
Απο την άλλη ο Μαγκιαβέλι θεωρούσε τους μισθοφόρους άχρηστους και επικίνδυνους. Πολυ-έξοδοι σε καιρό ειρήνης, αναπολεσματικοί σε περιοδο πολέμου.

Εχω την αισθηση οτι κάθε ιστορικός κύκλος ενός έθνους ξεκινά με πολίτες-στρατιώτες με πραγματικά κίνητρα και τελειώνει με μισθοφόρους. Οταν μετά απο μακρα περίοδο εκφυλισμού η δύναμη αποτροπής χάνει την οποιαδήποτε επαφή της με την λαική της βάση. Εστω οι έλληνες χανουν την οποιαδήποτε επαφή τους με το στράτευμα μπορει κάποιος να μαντεψει τι μπορεί να γινει μετα απο αρκετές δεκαετίες? Ειναι σιγουρος οτι το στράτευμα θα μιλάει ελληνικά?

* Δεν πρόκειται να γινει γενικευμένος πολεμος.
Ειναι γενικά παραδεκτό (αν θεωρησουμε σαν γενική παραδοχή οτι προβάλεται απο τα ΜΜΕ και με ανάλογη ευθυνη κουβεντιαζεται σε μεγαλες συγκεντρώσεις) οτι στην περιοχή μας δεν προκειται ποτε να γινει ευρείας κλίμακας σύγκρουση. Το οτι, κατι εχει αλλαξει, και τα πραγματα δεν ειναι όπως παλια. Αυτη ειναι η απόλυτη πλάνη που καταδυνάστευε πάντα τις μάζες. Η ανθρωπινη τάση είναι, να ωραιοποιείται και να εξειδανικέυεται το μέλλον. Η ιστορία ειναι απέραντη και δυστηχώς η δραστική ιστορική μας μνήμη δεν ειναι πάνω απο 10-15 χρόνια. Η ιστορία μας ειναι διατρητη απο τα πυροτεχνήματα αυτών που θεωρουσαν οτι καποια πραγματα δεν μπορουν να συμβούν και η δραστική ιστορική μας μνήμη ειναι βασισμένοι στην θαλπωρη που βιώνει μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βασιζομενοι σε ρευστοποίηση στρατηγικων κεφαλαίων της ΕΕ και σε ρευστο απο την προεξοφληση των εσοδων των μελλοντικών γενεών. Μπορει κάποιος να αποστασιοποιηθεί απο τα δρωμενα και να ριξει μια ματια στην μεγάλη εικόνα που θέλει την ιστορία να επαναλαμβάνεται?
Στις αγορές υπαρχει το εξείς ρητό. "Οταν ολοι ειναι σιγουροι για κάτι, τοτε κάνουν λάθος". Οι αγορές ειναι ενα εργαστηρι που μπορουμε να κανουμε μετρήσεις της ανθρωπινης συμπεριφοράς. Ισως να φαινεται ακραίο, αλλα αυτο ειναι σχετικό με την σημερινή γενική παραδοχή.

Ειμαστε ετοιμοι να προεξοφλησουμε τις επόμενες δεκαετίες/αιώνες βασιζόμενοι σε τέτοιου ειδους υποθέσεις?
Ειμαστε ετοιμοι να εξαλείψουμε την παρουσία των ελληνων πολιτών στην άμυνα της χωρας?
Εχουμε καταλάβει οτι εάν φυγει ο θεσμός αυτός τώρα δεν υπαρχει περίπτωση να επανέλθει με οποιαδήποτε άλλη μορφή?

* Αμυνα. Ποιός ο Στοχος?
Ο λόγος ύπαρξης των ενόπλων δυνάμεων είναι η αποτροπή. Νομίζω όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Η δύναμη αποτροπής θα πρέπει να είναι ικανή μαζί με άλλους πολιτικούς, οικονομικους κτλπ παράγοντες να συντηρήσει μια ισορροπία, η οποία συνήθως φέρνει ειρήνη. Αυτός που επιδιώκει σοβαρά την ειρήνη, φροντίζει για την ισορροπία. Οταν η ισορροπία ανατραπεί η ειρήνη είναι δυνατή μόνο με συνεχείς παραχωρήσεις ή δεν απλά είναι δυνατή. Στην περίπτωση αυτή το θύμα έχει τις ίδιες ευθύνες με τον θύτη (το σαιξπηρικό "αν αυτοι δεν ήταν αρνιά τότε οι άλλοι δεν θα ήταν λύκοι").

Οι πολέμιοι της θητείας θα πρέπει να είναι σίγουροι οτι η κατάργηση ενός παμπάλαιου θεσμού, στενά συνυφασμένου με την ζωή των ελλήνων και την νεότερη ιστορία τους, άρρηκτα δεμένη με την τωρινή οργάνωση και λειτουργεία των Ε.Δ, και δομικό στοιχείο στο υποσυνείδητο του λαού, δεν διαφοροποιεί ούτε στο ελάχιστο την υφιστάμενη ισσοροπία.
Είναι 100% σίγουροι? (η τελευταία δράση εφέδρων ήταν στην επιχείρηση "Νίκη" όπου η συντρηπτική πλειοψηφία της 1ης ΜΑΛ ήταν κληρωτοί Αλεξ/στές και οι οποίοι λειτούργησαν πιό αποτελεσματικά από τους "μόνιμους", ένας εκ των οποίων, ο μετέπειτα Α/ΓΕΕΘΑ, αρνήθηκε να απογειώσει το Α/Φ του!!!!).

Η κατάργηση της θητεία θα στερήσει απο την ελλάδα την επιλογή να επανδρώσει πολύ περισσότερες μονάδες απο τις μάχιμες που συντηρεί κατα την διαρκεια μιας κρίσης. Και αυτό όταν ο αντιπαλός της οχι μόνο θα έχει αυτήν την επιλογή, αλλά δεν συζητά καν το θέμα μείωσης της θητείας. Μήπως αυτή η πρόταση των φιλελευθέρων έχει απίστευτης έκτασης άμεσες και έμμεσες παρενέργειες στις ισορροπίες της περιοχής? Και ενω θα μπορούσε να θέσει θέμα εξορθολογισμου, επαναπροσδιορισμού κτλπ της θητείας με σκοπο την συζήτηση και την κατανόηση του θέματος, συνθηματικα και "ξερα" προτείνει την κατάργηση?


* Η τεχνολογία (1)
Το βασικό επιχείρημα που τραβάει απο το τσεπάκι του ο οποισδήποτε, πριν ακόμα προλάβει να τεθεί το θέμα της θητείας. Τα ΜΜΕ εχουν περάσει την εικόνα ενός video game. Και ως ένα σημείο είναι. Ο πιλότος, ο χειριστής του Ραντάρ, το πλήρωμα ενός υ/βρυχίου είναι βασικοί προταγωνιστές.
Και όλοι αυτοι στις Ελληνικές Ε.Δ. είναι επαγγελματίες. Στα υπόλοιπα όπλα όμως δεν τίθεται θέμα τεχνολογίας. Για όσους έχουν υπηρετήσει και έχουν ασχοληθεί με κάποια όπλα "υψηλής τεχνολογίας" όπως φορητοί αντιεροπορικοί πυραυλοι, διάφορα αντιαρματικά κτλπ έχουν σχεδιαστεί ώστε η χρηση τους να ειναι τοσο απλή που να μπορούν να χειριστούν απο τον οποιονδήποτε. Κάποτε χρειάστηκε να αναλωθουν ληγμένα βλήματα "Milan". Μεταφέρθηκαν λοιπόν στο πεδίο βολής έριξαν οι ειδικευμένοι κληρωτοί αλλα επειδή ήταν πολλα έριξαν και οι οδηγοί των οχημάτων, οι ασυρματιστές, όλοι οι παρευρισκόμενοι και εάν περνουσε κανας περαστικός θα έριχνε και αυτός .... και το πιο σημαντικό ήταν οτι όλοι βρήκαν τον στόχο. Οταν ενας πιτσιρικάς χειρίζετε ενα φορητο υπολογιστή με δεκαδες πρωτόκολλα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον η χρηση ενος συγχρονου όπλου σε αντιστοιχα απαιτητικό περιβάλλον ειναι ταξης μεγεθους πιό απλή. Μην ξεχνάμε οτι ολα τα στρατιώτικα "μαραφέτια" ειναι σχεδιασμένα για να μπορουν να λυθούν και να δεθούν από ταλιμπάν. Οι συγχρονοι νέοι (ουτε κουβεντα για αυτούς που ξημεροβραδιάζονται σε military games) ειναι overqualified να χειριστουν την τεχνολογία που τους αναλογει στο στρατευμα και ισως σε μερικές περιπτώσεις καλύτερα απο τον αρμόδιο "καραβανά" στην τελική τους μονάδα.

Αλλα η τεχνολογία δεν φαίνεται και τόσο κρίσιμη σε ένα τεράστιο αριθμό ρόλων μιας συρραξης. Ποιοι φυλάν τα α/δρόμια, τους ναυσταθμους, τις αποθήκες, τα λιμάνια τους δρομους, τις γεφυρες? Ποιοί οδηγούν/φορτώνουν/ξεφορτωνουν φορτηγα και πλοιάρια όχι μόνο τα στρατιωτικα αλλά και τα επιταγμένα. Ποιοί μπαινουν σε ενα παλιο σχολείο και σε 6 ωρες το κάνουν νοσοκομείο? Ποιοι οργανώνουν τον πληθυσμό, σε βασικά θέματα καθημερινότητας και σε πιο βασικά θέματα επιβίωσης?
Πόλεμος ειναι ενα επισκευάσεις ενα φορτηγό, να κατσουν κάποιοι σε κάποια πόστα και να τσεκάρουν αν περασει κάποιο πλοίο, να μεταφέρεις καυσιμα, πολέμος ειναι να στρωθει ενα καλωδιο μερικών χιλιομετρων, πόλεμος ειναι να καθαρίσεις κρεμυδια για να φτιάξεις μια φασολάδα για 500 ατομα, να αποκαταστήσεις την υδρευση το ηλεκτρικό, να γραψεις τα γραμματα στους συγγενείς, να φροντισεις αυτους που εχουν αναγκη. Πολεμος ειναι απλα να οπλίσεις ο οπλο σου και να πυροβολήσεις αυτους που παν να περασουν κάτω απο το συρματόμπλεγμα στην αδραβίδα στο στεφανοβίκειο ή στην σούδα (πόσες προσλήψεις χρειάζονται για να καλύψουν αυτές τις θέσεις?) Πολεμος ειναι να εχεις κάποιους να βαράνε βαρδιες στους τεσσερις καυστηρες του αγιου δημητρίου και στους υπολοιπους της πτολεμαίδας, και να σιγουρεψουν οτι οι ταινίες θα τους ταίζουν όλους λιγνίτη (αλλιως κάποιος δημοσιογράφος θα αποκαλυψει οτι τις κρισιμες αυτές ημερες οι ενεργειακες πηγές του έθνους δεν φυλάσονται) Δεν νομίζω όλα αυτα να έχουν σχέση με υψηλή τεχνολογία. Και όλα απαιτουν επιστρατευση και καθολική συμετοχή των πολιτών που καλο ειναι να εχουν εκπαιδευτεί (τα βασικά) για όλες αυτές τις περιπτώσεις. Για κάθε οπλίτη της πρώτης γραμμής χρειάζονται πολλοί άλλοι για να κάνουν τα αυτονόητα τα οποία όμως δεν γινονται μόνα τους. Ολοκληρωμένη αποτροπη στην περιοχή μας σημαινει καθολική συμετοχή του πληθυσμου. Η συμετοχή του πληθυσμου δεν ειναι δυνατή χωρίς βασικές γνώσεις οργάνωσης του στρατου, κατανόησης της ιεραρχίας κτλπ. Αυτή η κατηγορία γνώσεων διαφοροποιεί έναν λαό από κάποιον αλλο.

Το επιχειρημα της μη χρησιμότητας των κληρωτών καταρέει Αντιθέτως φαίνεται οτι στην περιπτωση της ελλαδας με τις μεγάλες στρατιωτικές αναγκες, πολλές βοηθητικές (και οχι μόνο) εργασίες θα μπορουσαν να γινουν απο γυναίκες. Η υποκρισία μας τις θέλει να παρευαλυουν αρματωμένες αλλα ειναι γνωστό οτι σε ασκήσεις του στρατού ξηράς τουλάχιστον δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο, περα απο αλλαγή του νερού στο ανθοδοχείο του διοικητή. Για ποιο λόγο η μεγαλη πλειοψηφεία των ανδρών να ζεσταινει καρεκλες? Πεδίο δοξης λαμπρόν για τις πραγματικά φεμινίστριες?

Αν οι ιρακινοί ειχαν μονο επαγγελματικό στρατό τότε οι επαγγελματίες θα είχαν απομονωθεί και θα κυκλοφορουσαν με ειδική καρτούλα και οι επιλογές που θα ειχαν οι ιρακινοι πολίτες θα ήταν κάτι μεταξύ επίθεση στο firewall της μισθοδοσίας της 101ης μεραρχίας ή short selling στα χρεώγραφα της Lockhind Martin. (οχι πως ειναι υποτιμώ τις κινησεις αυτές, το αντίθετο). Αυτό όμως που φαινεται να κάνουν δεν ειναι και πολύ high tech. Ενα πυροκροτητή στο βλήμα των 105, λίγο ακαριαίο ή μια χειρογενήτρια και ακυρώνουν δις ανασφάλιστων τραπεζογραμματίων μαζί με τους καβαλάρηδές τους. Αυτο και διαφορα άλλα μπορει να φαίνονται rocket science σε πολλούς αλλα κανονικά ειναι βασικές γνώσεις σε κάθε οπλίτη.

Και για να γινω λίγο πιο καυστικός, η τεχνολογία δεν προκειται να σώσει τον μισθοφόρο απο τον αποφασισμένο "μη επαγγελματία" του παρακάτω βιντεο
http://www.youtube.com/watch?search=&mode=related&v=CI3cr7YEYj4

Παντως ειναι σιγουρο οτι θα ήταν ποιο διαχειρίσιμοι οι ιρακινοί εάν ειχαν μόνο επαγγελματικό στρατό.

* Η τεχνολογία 2
Τωρα το αν η τεχνολογία είναι κατι τι οποίο δεν μπορουν να ακολουθήσουν οι φαντάροι, θα ήθελα να επισημάνω οτι η δική μου εμπειρία δείχνει τους φαντάρους να ειναι φορείς της τεχνολογίας. Στις τηλεπικοινωνίες που υπηρέτησα, οι ηλεκτρολόγοι,φυσικοί κτλπ κληρωτοί ήταν οι μόνοι που καταλαβαίναν πλήρως τις αρχές και ήταν ποιο αποτελεσματικοι στο πεδίο, σε σχέση με τους καραβανάδες που καναν την δουλεια χρόνια. Οι φανταροι μηχανοργανωσαν τα πάντα με τον θρυλικό Proffetional Writer (στην εποχή μου, αρχές 90ς). Οι καραβανάδες θα μπορουσαν να έχουν ακόμα γραφομηχανές. Σε πολλα θεματα οι φανταροι ήταν αυτοί που δίναν λύσεις. Προσωπικα άνοιγα κουτιά με καινουργιους ασυρμάτους τους οποίους δεν ηξερε να χειρίζεται ο υπευθυνος υπαξιωματικός και ούτε υπήρχε περιπτωση να μάθει ποτέ. Μήπως οι κληρωτοι είναι ένα φρεσκο και ξεκούραστο κύμα νέων ανθρώπων που μπορουν να εμπλουτίσουν με ενεργητικότητα και ιδέες τους λίγο - πολύ δημόσιους υπαλήλους. Η εχουν αλλαξει τοσο τα πραγματα απο τις αρχές του 90 και πλεον ειναι αχρηστοι?
Η δική μου πρακτική εμπειρία, λέει οτι στην μονάδα μου οι μόνιμοι ήταν (δυστηχώς) απο τα μη ανταγωνιστικά κομάτια της ελληνικής κοινωνίας. Μιλαω κυριως για τους ΕΠΥ/ΟΠΥ κτλπ τους υπαξιωματικους και πολλες φορές και μερικούς αξιωματικους. Το αποτέλεσμα ηταν οι κληρωτοι κυνηγοί να ειναι οι καλύτεροι σκοπευτές, οι κληρωτοί μηχανικοι οι καλύτεροι συντηρητές (σε επιπεδο πρώτου κλιμακίου) οι κληρωτοι νησιώτες αναλαμβάναν τις λεμβους. Δεν μιλαμε για το επίπεδο αντίληψης, τις δυνατότητες για αυτοσχεδιασμούς και πρωτοβουλίας και βέβαια το φρόνημα. Ειναι γνωστή η κλασική φραση των επαγγελματιών οτι "θα τα παρατήσω όλα να παω να δουλεψω έξω" αλλα το 99% δεν το κάνει γιατι εκει εξω κανείς δεν χαριζει λεφτα, όπως ο ΕΣ.

Ο αποτελεσματικός στρατιώτης κανει πολυ απλα πραγματα υπο αντιξοες συνθήκες. Ειναι κανόνας οτι κανενα σεναριο δεν επιβιώνει της πρωτης επαφης. Και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτωσεων ενός πολέμου (οχι μιας κρίσης) τα περισσότερα κρίνονται απο την ικανότητα εκτέλεσης απλών εντολών και την δυνατοτητα αντιληψης, κρισης και λήψης πρωτοβουλιών. Η φυλαξη εγκαταστάσων π.χ. ή η μεταφορα πυρομαχικών/καυσίμων /υλικών ειναι παραδείγματα τομέων όπου δεν υπαρχουν λύσεις χωρις την χρήση οπλισμένων και σχετικά εκπαιδευμένων πολιτών.

* Οι ανθρωποι
Εχω την εντυπωση οτι τα δρώμενα του δημοσίου τομέα, επαναλαμβάνονται και στο στράτευμα. Γιατί να το κρύβουμε άλλωστε? Η κομματικοποίηση ειναι πολυ χειρότερη και απο την κατάργηση της θητείας. Η έλλειψη οργανωμένης και αποτελεσματικής εκπαίδευσης για τους κληρωτους δεν νομίζω να είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Οφειλουμε να παραδεχτουμε οτι το μυστικό της επιτυχίας βρισκεται πάντα στο ανθρωπο. Στην ποιότητά του και στα κίνητρα του. Η καλυτερη δεξαμενή ποιότητας και κινήτρων ήταν και ειναι ο ελληνικός λαός.

Καταλαβαίνω οτι μέγα μερος της δυσαρέσκειας, προέρχεται απο τους πολίτες που υπηρέτησαν προσφατα και ουσιαστικα αισθανόντουσαν άχρηστοι. Τα ελλείματα εκπαίδευσης, οργάνωσης και αποτελεσματικότητας, ειναι στενα συνυφασμένα με το γενικότερο κλίμα του ευρύτερου δημοσίου τομέα (αργομισθία, κομματισμός, ψηφοθηρία κτλπ, ώς γνωστο πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία). Δεν βλέπω γιατι η λύση να είναι διαφορετική απο τους άλλους τομείς όπου ευαγγελιζομαστε το λιγοτερο κρατος, την καταργηση της μονιμότητας κτλπ. Πιο αποτελεσματικές Ε.Δ. με δραστικές αλλαγές στους τομεις που τις εχουν φερει σε αυτο το σημείο. Και δεν νομίζω το βασικό πρόβλημα να ειναι οι έφεδροι.

Νομίζω οτι σε κανονικές συνθήκες η απομάκρυνση των Ε.Δ. απο τις τάξεις των πολιτών θα καταστρέψει την όποια αποτελεσματικότητά τους. Και θα φτάσουμε στο γνωστο σημειο που οσα λεφτα και να πετάξεις το επίπεδο θα πέφτει συνέχεια.
Οπως εχει αρχίσει και γίνεται σιγα-σιγα με τους κληρωτους να αντιμετωπιζονται σαν εξωτερικοί συνεργάτες και τους αξιωματικούς να τρέμουν μήπως τους αυτοκτονήσει κανένας, και να μετατρέπουν τα κεντρα επαίδευσης και τις μονάδες σε κέντρα φιλοξενίας.

Ο οποιοσδήποτε θα πρέπει να τρέμει την εξεργεση του ελληνικού λαου. Ειναι γνωστο οτι αυτή η περιέργη ποσότητα έκανε την διαφορά στο παρελθόν. Οπως ακριβώς τρέμαν τον αφγανικό λαό, τον λαό του βιετνάμ, και τώρα τον ιρακινό λαό. Η νικη των μισθοφόρων στο αφγανιστάν οφειλεται στην αρση της υποστηριξης του λαου στους ταλιμπαν μέσα σε μια νύχτα. Για να δουμε τι θα γινει τωρα που (καλώς ή κακώς) επανέρχεται.

* Ποιός ειναι ο πιο αποτελεσματικός στρατός του κόσμου?
Το παράδειγμα του ισραήλ με τον πιο αποτελεσματικό στρατό του κόσμου να βασιζεται σε κληρωτούς δεν θελει καμία παραπάνω αναπτυξη.
Παρεμπιπτόντως, η Σαουδική Αραβία ξοδεύει $21Β η Ιταλία $17Β και η Αυτραλία $13Β. Οι επαγγελματικοί τους στρατοί όμως ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτόν του Ισραήλ που αποτελείται αποκλειστικά από κληρωτούς και με όλους του τους αξιωματικούς να είναι πρώην έφεδροι και το οποίο ξοδεύει μόνο $9Β.

Εν το μεταξύ οι εφεδρείες αναγνωρίζονται παγκοσμιως οτι συμετέχουν στις ισορροπίες. Οι εφερδρείες ειναι αυτο που εχει κανει την κινα υπερδυναμη και την τουρκία μπαμπούλα. Η ικανότητα δραστηριοποίησης του πληθυσμου (ο οποίος όμως ειναι φορέας κάποιας σχετικής τεχνογνωσίας και σχετικά προετοιμασμένος).

* Ο Στρατός ειναι ήδη επαγγελματικός
Οι αρθρόες προσλήψεις μονίμων οπλιτών τα προηγούμενα χρόνια ειχαν σαν στόχο την πληρωση θέσεων που απαιτουν εξειδίκευση. Και μάλιστα το παράκαναν. Δεν υπαρχει κληρωτός πλέον σε μια φρεγάτα ή ενα υποβρυχιο (και νομίζω οι κληρωτοί εν πλώ ειναι ελάχιστοι σε βοηθητικά πλοία). Τα νουμερα λεν οτι απο το 20000 απασχολουμενους στο ναυτικό μονο οι 4000 ειναι κληρωτοί.
Πολύ περισσότερο στα πληρώματα εδαφους των α/φων στην αεράμυνα κτλπ. Ως γνωστόν οι σμηνίες και οι ναύτες τελουν - κακώς- υπό προκλητικά χαλαρό καθεστως. Και στον στρατό δεν υπάρχει κληρωτός κοντα σε θέση υψηλής εξειδίκευσης. Εχουν πλέον σχηματιστεί και οι πρωτες μάχιμες μονάδες με 100% επαγγελματίες.
Οι ΟΥΚάδες στα Ιμια ήταν επαγγελματίες. Μερικές μονάδες του στρατου ξηράς, που τα σενάρια απαιτούν να κινηθούν άμεσα σε κάποια κρίση ειναι πάλι 100% επαγγελματίες. Και όσοι φευγουν εκτός ελλάδος είναι αυστηρά επαγγελματίες. Οι κληρωτοι επανδρώνουν τον κύριο όγκο των μονάδων ιδίως μετά απο μια επιστράτευση και χρησιμοποιούνται και σε δευτερέυουσες εργασίες που όμως ειναι απολυτα αναγκαίες.
Οι επαγγελματίες ειναι εκει για να ηγηθούν και να περάσουν κάποια γνώση στους κληρωτους. Οι κληρωτοί μπορούν να πυκνωσουν τις τάξεις οταν χρειαστεί. Αλλιώς για να πυκνώσουν οι τάξεις θα πρεπει, την δυσκολη στιγμή, να προκυρυχτούν νέες θέσεις απο το Υπουργείο Αμυνας.

* Ποσοι ακόμα θα ασχοληθουν επαγγελματικά με το στρατευμα?
Ολοι έχουμε μεγαλώσει ακουγοντας οτι για ενα μεγαλο μέρος των προβλημάτων μας ευθύνεται το τεράστιο κόστος των εξοπλισμών. Οτι στην επιλογή κανόνια ή βούτηρο εμεις πληρώνουμε τα κανόνια. Αυτός ειναι ο 11ος μύθος κατα την e-rooster κωδικοποίηση. Αρθρα που εμφανίστηκαν πρόσφατα στις εφημερίδες κάτω απο τον τίτλο «Υπερεργοδότης» οι Ενοπλες Δυνάμεις αναφέρουν οτι

" το 3,3% του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα απασχολείται υπό κάποια ιδιότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στη Συμμαχία... Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Τουρκία, με ποσοστό 2,2% και ακολουθούν η Γαλλία και η Βουλγαρία (1,6%), η Ιταλία (1,4%) και οι ΗΠΑ (1,3%)"
και
"Αναλογικά η Ελλάδα αφιερώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στο ΝΑΤΟ, σε δαπάνες προσωπικού οι οποίες απορροφούν το 73,8% όλων των αμυντικών δαπανών της χώρας, ποσοστό που την κατατάσσει στην τρίτη θέση μετά από το Βέλγιο και την Ιταλία.
Αυτό έχει φυσικά συνέπειες στις άλλες πτυχές των δαπανών με τον καθ’ αυτό εξοπλισμό των ΕΔ της χώρας να απορροφά το 14,9% των αμυντικών δαπανών, ποσοστό που είναι, αντιστρόφως από τα σχετικά χαμηλά, ευρισκόμενο περίπου στο ήμισυ της συμμαχικής κλίμακας (έναντι 34,4% στην Τουρκία)."

Ειναι φανερό οτι οι ένοπλες δυνάμεις, σαν κομάτι του κρατικου τομέα, διαχειριζονται δυστηχώς περισσότερο σαν μέσο καταπολέμησης της ανεργίας και ρουσφετολογικό εργαλείο. Τα ποσά πάνε κυρίως σε μισθους και συντάξεις μιας μερίδας της ελληνικής κοινωνίας την οποία κανείς δεν τολμά να θίξει (dejavu?). Βάση των στοιχείων αυτών ακομα και τα ιδια ποσα να ξοδευαμε με τους τουρκους, θα αγοράζαμε λιγότερα απο τα μισα δικά τους κανόνια. Και πλέον τα δεδομένα ειναι τραγικά. Οσον αφορα τον αριθμο των ελληνων που ζουν 100% απο την αμυνα, ειμαστε ηδη πολυ μπροστά και από την απόλυτα στρατιωτική τουρκία. Το 3,3% των ελληνων ειναι υπο τα όπλα σαν επαγγελματίες, νούμερα απαράδεκτα υψηλό, τα στρατόπεδα ειναι αδεια, και η κοινή γνώμη θέλει επαγγελματικό στρατό! Ελεος!

* Ποιός πληρώνει?
Νομίζω οτι ειναι ξεκάθαρο σε όλους μας οτι οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες δεν ειναι οτι το καλύτερο για μια χωρα. Δεδομένου οτι, όπως αναφέρθηκε, τα κόστη ειναι κυρίως μισθοι και συντάξεις μήπως δεν ειναι είναι δυνατή η μειωσή τους παρα μόνο με την μείωση του αριθμου των επαγγελματιών?

* Το παγκοσμιο μανατζμεντ εκπαιδευεται στις αρχές του πολέμου.
Πουλάν σαν τρελοί ο θουκιδίδης και ο Sun Tzu, ενω χαριτολογόντας μπορουμε να πουμε οτι το χουν ριξει όλοι στο paintball. Οι σχετικές γνώσεις ειναι κατα την γνωμη μου σημαντικές και αναγκαίες για όσους θελουν να βγουν και να ανταγωνιστουν τους καλύτερους εκεί έξω. Σε αυτά τα πλαίσια αν η θητεία λειτουργήσει σωστά και περάσει ανάλογες γνωσεις και πρακτικές στους νέους θα μπορούσε να ειναι ενα σημαντικό εφόδιο για τους έλληνες. Πράγμα δύσκολο βέβαια.

Οσον αφορα την τάξη των επαγγελματιών, θα ήθελα να πω οτι φέρουν σοβαρό μέρος της ευθύνης της μη αποτελεσματικής θητείας και για την γενικότερη κατάσταση στις Ε.Δ. Και νομίζω το παραδέχονται και οι ίδιοι. Σαφώς οι μεγαλύτερες ευθύνες ειναι της πολιτικής ηγεσίας και των κομμάτων που άλλο λιγότερο άλλο περισσότερο αντιμετωπιζουν την άμυνα μεσα στα πλαισια του γενικότερου κομματικου πολέμου. Χωρις να θέλω να βάλω τους πάντες στην ιδια κατηγορία, απο την δική μου εμπειρία στις Ε.Δ. κατάλαβα οτι μέγα μέρος της πραγματικής δουλειάς οφείλεται σε "διαφορετικούς" και "χομπυστες" που δεν εχουν καμία σχέση με το μέσο στέλεχος. Μια σειρα από εμπειρίες με ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να κάνουν αυτήν την δουλειά με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα οτι η εργασιακή θαλπωρή που απολαμβάνουν ειναι καταστροφική. Και δυστηχώς κάθε προσπάθεια εξορθολογισμουύ της θητείας δεν θα έχει νόημα χωρίς την δική τους αυτοκριτική και ανασυγκρότηση.

Για να καταλήξω η κατάργηση της θητείας οπως συνθηματικά αναφέρεται στο προγραμμα πρέπει να αφαιρεθεί μέχρι να συζητηθεί. Η να αντικατασταθεί απο κάποιον όρο όπως "εξορθολογισμός" ή κατι που να υποδηλώνει οτι το θέμα εχει απομονωθει και κάποιοι να δουλευουν πάνω σε αυτό. Και για να μην αναφέρομαι στο θέμα χωρίς να έχω προτάσεις, πολυ βιαστικά θα αναφέρω κάποια πράγματα που μου ερχονται άμεσα στο μυαλό. Ολα αυτα θα πρεπει να συζητηθούν και να ωριμάσουν πριν προταθουν επίσημα.

* Η θητεία οφειλει να είναι σημείο απολυτης ισότητας μεταξύ των πολιτών.
* Θητεία στα 18. Ολοι ενώπιον της υποχρέωσης τους, Οχι αναβολές. Οι Σχολές των Αξιωματικών και των σωμάτων ασφαλείας, να παιρνουν μονο απο τους εχοντες υπηρετησει και με βάση ΚΑΙ την αποδοσή τους στην θητεία τους. Ειναι απαράδεκτο να γινεται κάποιος στρατιωτικός επειδή απέτυχε στο πολυτεχνείο.
* Θητεία (στρατού ξηράς) 12 μηνών. Η 18 σε εθελοντική βάση για όποιους επιθυμούν να γινουν υπαξιωματικοι ή να υπηρετησουν σε εξειδικευμένες μονάδες.
* Ουσιαστικές απολαβές για τους κληρωτους στο τέλος της θητείας ή κάτι άλλο που να λειτουργει ως ουσιαστική αμοιβή. Μετα απο 12μηνη θητεία ας πουμε 12 βασικους μισθους χωρίς κρατησεις και φόρους. Στο τέλος και μαζεμένα. Και με άμεση σχέση για το αν περάσαν σωστά την εκπαίδευσή τους. Κάπως μεγαλύτερες απολαβές για έφεδρους υπαξιωματικούς, εφεδρους αξιωματικους ή μέλη ειδικών δυνάμεων κτλπ. Οι οποιοι όμως θα επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια.
* Μειωση του αριθμου των μονιμων Διοικητικών υπαλλήλων/Αξιωματικών/Υπαξιωματικών, αντιστοιχη μειωση των εξοδων μισδοδοσίας κτλπ που βαραινουν ολους μας. Αυξηση των οριων συνταξιοδοτησης σε μερικές περιπτωσεις και εξορθολογισμός των πακετων που απολαμβάνουν (καποιοι σπουδαζουν για χρονια στο εξωτερικο και με το που επιστρέφουν στην υπηρεσία τους φευγουν για συνταξη). Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί μηχανικοί των Ε.Δ. να φευγουν με συνταξη σε ηλικίες από 40-50 ενώ εχουν επενδυθεί τεράστια ποσά πάνω τους.
* Γενικότερη μειωση των δαπανων με συρικνωση του αριθμου των εργαζομένων. Καταργηση της μονιμότητας στο πολιτικό προσωπικο αυστηρές κρισεις στο στρατιωτικο προσωπικό. Ολα αυτά σε πληρη αρμονία με την γενικότερη φιλελευθερη αρχή της μειωσης του κράτους.
Στον αντιποδα, προώθηση του ημι-επαγγελματικου στρατού. Υλοποίηση του θεσμού "Εφεδροι Υψηλής Ετοιμότητας" τόσο σε επίπεδο οπλιτών όσο και σε επίπεδο αξιωματικών. Με ιδιαίτερα κινητρα για τους μονιμους κατοίκους στην παραμεθοριο (με έξυπνες ρυθμισεις όπως ολιγομηνη θητεία την χειμερινή σαιζόν στα νησιά).
* Συνέχεια και κάποια ανεξαρτησία στην διοίκηση των Ε.Δ. από τους ενοίκους του υπουργείου αμυνας (ιδίως εαν αυτοί δεν έχουν υπηρετήσει) ο καιροσκοπισμός των κλασικών συμβούλων / κοματοσκυλων απλα ειναι δυσβάστακτος στον χωρο της άμυνας. Απαράδεκτη η τακτική του πρωην αξιοματικού που ενω εχει πολιτευτει επανέρχεται στο στράτευμα.
* Πλήρης αποσυνδεση των αμυντικών προμηθειών απο συγκεκριμένες δημοσιες βιομηχανίες. Οι Ε.Δ. πρεπει να επιλέγουν τα υλικά τους απο τον καλυτερο και φτηνοτερο κατασκευαστή, και εχοντας απλα υπόψην τους την εγχωρια προστιθέμενη αξία. (γνωστές οι καταστάσεις όπου να εκβιάζουν οι συνδικαλιστές την παράδοση φρεγατών/Υποβρυχίων κτλπ)
* Διερευνηση της δυνατοτητας συμβολής των γυναικών στο παράδειγμα του ισραήλ, τουλαχιστον σε θεσεις που δεν εχει νοημα να απασχολουνται μάχιμοι ανδρες.
* Στην τουρκία για να γινει καποιος κυβερνητης πρέπει να περασει απο ολα τα ποστα ενος σκάφους, εδώ μπορει απλα να πάρει μετάθεση απο μια υδροφορα στην ναυαρχιδα του στόλου. Οι ανικανοι στα σπίτια τους.
* Αναβάθμιση και εντατικοποίηση της εκπαιδευσης (με κάποιον τρόπο, σιγουρα οχι τόσο ευχαριστο για τους εκπαιδευόμενους) ουσιαστική θητεία κυρίως στην παραμεθοριο. Απο-στρατικοποίηση της αθήνας όπως ακριβώς εχει προταθεί.
* Εναλακτική χωρίς απολαβές θητεία μεγαλύτερης διαρκειας για τους αντιρησίες, αυστηρη νομοθεσία για τους ανυποτακτους.
* Δυνατότητα να χριζονται αξιωματικοι άμεσα, ατομα με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και αλλαγές στην οργάνωση των Ε.Δ. με σκόπο την ταχύτερη άνοδο των αποδεδειγμένα ικανών.

Maria Velliou είπε...

Ανώνυμε, το ότι συνέβησαν αυτά στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον, αν κρίνουμε ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν και να σχεδιάζουμε γι' αυτό.
Εγώ συμφωνώ με τις προτάσεις της Φ.Σ.
Και με την ευκαιρία θα ήθελα να πω το εξής: μου κάνει εντύπωση το ότι ενώ έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί διάφορα κινήματα π.χ. παλιότερα κατά της πυρηνικής ενέργειας, πρόσφατα κατά της παγκοσμιοποίησης ή υπέρ του περιβάλλοντος, δεν έχει εμφανιστεί κάποιο αντίστοιχο παγκόσμιο κίνημα υπερ της ολικής απαγόρευσης των όπλων. Υπερ της ολικής καταστροφής και απαγόρευσης κάθε μηχανής που προορίζεται για να σκοτώνουν οι άνθρωποι άλλους ανθρώπους.
Στη σημερινή εποχή που υποτίθεται ότι ο ποιτισμός έχει προχωρήσει, είναι παράλογο να σκοτώνουν ανθρώπους οι άνθρωποι.
Υπάρχει η διεθνής διπλωματία, οι οικονομικές πιέσεις, χίλια δυο μέσα για να επιτύχει κανείς ένα σκοπό ή να παλέψει έστω.
Ακόμη και οι πόλεμοι, είναι πόλεμοι εντυπώσεων κυρίως πια, με περιορισμένους νεκρούς στο πεδίο της μάχης, κυρίως για εκφοβισμό-εντυπωσιασμό.
Στις πολεμικές συρράξεις των τελευταιων δεκαετιών, είναι περισσότερα τα θύματα μεταξύ αμάχων, λόγω των μέσων με τα οποία διεξάγονται, παρά μεταξύ ενεργά εμπολέμων.
Προς τι λοιπόν;
Κάποτε ο άνθρωπος εφήυρε τα όπλα για να εξασφαλίσει περισσότερη τροφή, επειδή δεν ήταν αρκετή. "Ο θάνατος σου, η ζωή μου".
Σήμερα, η τροφή επαρκεί αλλά δεν διανέμεται σωστά για άλλους λόγους.
Και οι μηχανές θανάτου δεν έχουν λόγο ύπαρξης πια. Το "ο θάνατος σου, η ζωή μου ή έστω η ευζωία μου" επιτυγχάνεται με άλλους τρόπους και με άλλους τρόπους μπορεί-αν μπορεί-να ανατραπεί.
Δε λέω ότι μπορεί να συμβεί αυτό αύριο. Αλλά ως κίνημα, ως άποψη, ως φωνή, πρέπει να υπάρξει και να ακουστεί. Πρέπει ν' αρχίσουμε, δηλαδή, σοβαρ΄ανα σκεφτόμαστε ότι θα πρέπει να τελειώνουμε μ' αυτό.

Όσο για τη θητεία, εγώ είμαι υπερ της κοινωνικής θητείας για όλους, η οποία θα είναι υποχρεωτική, θα μοριοδοτείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και θα μετράει στα συντάξιμα χρόνια. Άλλωστε το έχω ξαναπεί.

Maria Velliou είπε...

Είναι σαφές ότι αφορμή για το σημείωμα μου υπήρξε το σχόλιο του πρώτου ανώνυμου.
Διαβάζοντας όμως αρκετά προσεκτικά και το κείμενο του δεύτερου ανώνυμου,θεωρώ ότι στηρίζεται ακόμη περισσότερο η θέση μου και εδραιώνεται η άποψη μου περί υποχρεωτικής κοινωνικής θητείας για όλους.

libertarian είπε...

"Conscription is a general term for involuntary labor demanded by some established authority"

Δεν νομίζω ότι κανείς έχει το δικαίωμα να εξαναγκάσει κάποιο άλλο άτομο με την απειλή όπλου να κάνει κοινωνική ή στρατιωτική θητεία. Αυτό θα ήταν δουλεία.

Το ότι έχει υποχρέωση απέναντι στο Κράτος δεν μετράει ως δικαιολογία γιατί ήδη πληρώνει φόρους για τις υπηρεσίες που λαμβάνει από αυτό και δεύτερον δεν τις χρησιμοποιεί όλες.

Όπως και να έχει τα χρήματα που ξοδεύουμε στον υποχρεωτικό στρατό είναι πεταμένα. Ας τα επενδύσουμε πιο έξυπνα για να έχουμε μια καλύτερη άμυνα.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα μὲ ἀρκετὴ προσοχὴ τὰ σχόλια τῶν Ἀνώνυμων, καὶ κατέληξα στὸ ἑξῆς συμπερασμα: Ὅλα ἔχουν στὴ βάση τους τὴ φοβία ὅτι ἀπειλούμαστε. Πραγματικὰ δὲν βλέπω ἀπὸ ποῦ ἔρχεται αὐτὴ ἡ ἀπειλή: Ἀπὸ τὸν ἀραβικὸ κόσμο μὲ τὸν ὁποῖο τὰ πᾶμε περίφημα; Ἀπὸ τὶς χῶρες τῆς Ε.Ε.; Ἀπὸ τὴ Μακεδονία («Π.Γ.Δ.Μ.»), μὲ τὴν ὁποία τὰ πᾶμε ἐξίσου περίφημα; Ἢ μὲ τὴν Τουρκία ποὺ εἶδε πόσο χάλια τὰ πῆγε στὴν ἐνταξιακή της πορεία μέχρι στιγμῆς καὶ ψήφισε μὲ μεγάλη πλειοψηφία ξανὰ τὸν Ἐρντογάν; τοῦ ὁποίου ὁ νέος ὑπουργὸς ἐξωτερικῶν δήλωσε καὶ πάλι τὴν ἀπαρέγκλιτη εὐρωπαϊκὴ στόχευση τῆς χώρας του;

Πραγματικά, δὲν βλέπω ἀπολύτως καμία ἐξωτερικὴ ἀπειλή. Βλέπω ὅμως φοβικὰ σύνδρομα τοῦ παρελθόντος, βλέπω ἑλληνοχριστιανικὰ στοιχεῖα ποὺ μιλᾶνε γιὰ ἔθνη ἐν ἔτει 2007, ὅπου εἶναι σαφὲς πὼς αὐτὰ δὲν ὑπάρχουν, βλέπω ἀνθρώπινα δικαιώματα νὰ παραβιάζονται συστηματικὰ μέσα σὲ ἕνα μισαλλόδοξο περιβάλλον, βλέπω κλῖμα μίσους ποὺ δημιουργεῖται μὲ τὸ «ἐμεῖς» καὶ τὸ «οἱ ἄλλοι» ποὺ προωθεῖ ὁ στρατὸς (φίλος μου ποὺ ὑπηρετεῖ στὴν Κύπρο ὑποχρεώνεται νὰ τραγουδᾶ τραγούδια ποὺ βρίζουν τοὺς Ἀλβανοὺς καὶ ἀκούει νὰ ἀποκαλοῦνται οἱ Τοῦρκοι «ἐχθροί»), καὶ φυσικὰ βλέπω χρήματα νὰ κατασπαταλῶνται σὲ ὅπλα ἐνῶ θὰ μποροῦσαν νὰ γίνουν φάρμακα, βιβλία ἢ ἐπενδύσεις.

Οἱ προσωπικές μου προτάσεις εἶναι:

α) Αὐστηρὰ ἐπαγγελματικὸς στρατός, γιὰ αὐστηρὰ ἀμυντικοὺς σκοποὺς ἐντὸς τῶν συνόρων καὶ αὐστηρὰ ἀνθρωπιστικοὺς σκοποὺς στὰ πλαίσια τῆς Ε.Ε. καὶ τοῦ ΝΑΤΟ, καὶ μόνο ὑπὸ τὶς δικές τους ἐντολές.

β) Συνταγματικὴ ἀπαγόρευση τῆς ἐπιστράτευσης, καὶ χρήση ἐπαγγελματικοῦ στρατοῦ προερχόμενου ἀπὸ ἄλλες χῶρες ἢ σχηματιζόμενου ἐκείνη τὴν ὥρα γι' αὐτὸ τὸ λόγο, σὲ περίπτωση πολέμου (ποὺ δὲν θὰ ὑπάρξει), ἂν δὲν φτάνει ὁ τακτικὸς ἐπαγγελματικὸς στρατός.

γ) Λειτουργία τοῦ ἐπαγγελματικοῦ στρατοῦ ὑπὸ καθεστὼς ἰδιωτικοῦ δικαίου, ὡς ΔΕΚΟ.

δ) Ξεκάθαρη δήλωση ἐκ μέρους τῆς πολιτείας (ἴσως στὸ Σύνταγμα, σὲ πανηγυρικὸ τόνο) ὅτι ἡ Ἑλλάδα δὲν πρόκειται ποτὲ στὸ μέλλον νὰ συμμετάσχει σὲ πόλεμο.

Maria Velliou είπε...

libertarian, είμαι υποχρεωμένη να διαφωνήσω μαζί σου, όχι για να υπερασπιστώ την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, μια που τοποθετήθηκα επ' αυτού, αλλά για να υπερασπιστώ την υποχρεωτική κοινωνική θητεία που προτείνω.
Πολλές φορές, μιλώντας για το κράτος, παρασυρόμαστε από το γεγονός ότι αυτό έχει ξεφύγει κι έχει γίνει για πολλούς αυτοσκοπός και μηχανισμός καταδυνάστευσης της ελευθερίας του ατόμου, ξεχνώντας ότι το κράτος δεν είναι παρά ένας θεσμός που έχει στόχο να υπηρετεί τον πολίτη, αλλά και το σύνολο στο βαθμό που αυτό εξυπηρετεί κάθε πολίτη ατομικά.
Μια κοινωνία έχει δικαίωμα να αποφασίζει τους θεσμούς της καθώς και τις υποχρεώσεις του καθενός απέναντι στο σύνολο, στο βαθμό που αυτό δεν καταστρατηγεί θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου. Από την άποψη αυτή, μπορεί κάλλιστα η κοινωνία να αποφασίσει και άλλες μορφές προσφοράς του ατόμου προς το σύνολο, πλην της χρηματικής μέσω των φόρων, εάν αυτές εξυπηρετούν το κοινό καλό που αντανακλά στο άτομο ενώ ταυτόχρονα προωθούν τα ίσα δικαιώματα των πολιτών και την κοινωνική συνοχή, χωρίς να καταστρατηγούν άλλα θεμελιώδη δικαιώματα.
Στο κάτω κάτω τι άλλο είναι και οι φόροι, παρά παροχή προς το σύνολο ενός αγαθού για το οποίο ο καθένας έχει εργαστεί, άρα έχει καταβάλει κόπο και χρόνο.

Κατά τα άλλα, αυτά που γράφει ο gordongr μου φαίνονται καλά.

Ναυάγιο είπε...

Υπηρέτησα σαν οπλίτης στο Πεζικό κατά την περίοδο 05/04 -05/05. Πέρασα διαδοχικά από κέντρο νεοσυλλέκτων ,τάγμα παραμεθορίου, ταξιαρχία χαμηλής ετοιμότητας. Αλήθεια Ανώνυμε Νο 1 μήπως ξέρεις πόσους φραπέδες πίνει ένας φαντάρος στη σκοπιά του; Ή μήπως ξέρεις ποιος είναι ο ποιο δημοφιλής προορισμός για τους εξοδούχους ; Οι καφετέριες και τα μπουρδέλα μήπως;
Θα μιλήσω για τις προσωπικές μου παραστάσεις:
1. Η χώρα είναι ανυπεράσπιστη. Κανείς δε φυλάει τα σύνορα ,γιατί απλούστατα δε χρειάζεται. Αν κινδυνεύαμε πραγματικά θα μας είχαν στην πρίζα όπως ήταν ο στρατός παλιότερα. Τώρα ο φαντάρος της παραμεθορίου πάιζει PSP στη σκοπιά ,τρώει 20 μέρες ,παίρνει το βύσμα του τηλέφωνο και αν δεν έχει βύσμα δηλώνει ότι θέλει να αυτοκτονήσει και καθαρίζει. Γιατί; Γιατί του το επιτρέπει το σύστημα.
Αν γινόταν δημοψήφισμα με την παρακάτω ερώτηση: Θα υπηρετούσατε τη θητεία σας με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα ,αν η θητεία ήταν εθελοντική" το 99% θα απαντούσε όχι. Γιατί πολύ απλά ο στρατός ούτε τη χώρα προφυλάσσει ούτε ετοιμοπόλεμους πολίτες παράγει.
Το ότι οι πολίτες δεν εκπαιδεύονται στο πως θα αντιδράσουν σε συνθήκες πολέμου οφείλεται στους παρακάτω λόγους:
1. Οι αξιωματικοί δε θέλουν οι έφεδροι να συμμετέχουν σε πολλές ασκήσεις επειδή είναι πολύ εύκολο να προκληθούν ατυχήματα και κανείς δε θέλει να χρεωθεί το θάνατο ενός οπλίτη.
2. Οι φαντάροι πάνε στο στρατό για να λουφάρουν και όχι για να αγχωθούν. Όταν βρουν τα σκούρα ή θα πάρουν το βύσμα τηλέφωνο ή θα κοιτάξουν να βγάλουν κανένα χαρτί για άοπλοι.

Για το δεύτερο ανώνυμο, νομίζω ότι έχεις μπερδευτεί. Από τη μια αναγνωρίζεις ότι υπάρχουν στρατιωτικές ανάγκες ,από την άλλη θες να ελαττωθεί ο αριθμός των μονίμων. Μα καλά πού νομίζεις ότι θα τη βρούμε την ανθρωποδύναμη; Δεν έχεις προσέξει ότι στρατόπεδα κλείνουν ακόμη και τώρα που έχουν προσληφθεί οι ΕΠΟΠ; Και εντάξει μας λες να πάρουμε και τις γυναίκες ,να μη δίνουμε αναβολές ,να φύγουν όσοι τα ξύνουν σε κάποιο γραφείο.
-Μα πού ζεις εσύ; Επειδή δηλαδή οι πιτσιρικάδες παίζουν medal of honour και paintball νομίζεις ότι θα πάνε για θητεία με το χαμόγελο στα χείλη; Σου φαίνεται τυχαίο ότι πολλά κόμματα χρησιμοποιούν τη μείωση θητείας για να μαζέψουν ψήφους;
Δε βλέπεις ότι σε στρατιωτικές σχολές μπαίνουν όσοι φοβούνται να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και πάνε στο στρατό για να τα ξύσουν; Δε βλέπεις ότι οι περισσόετροι ΕΠΟΠ είναι ή ηλίθιοι ή τεμπέληδες ή θα έπρεπε να είναι πίσω από τα σίδερα; Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι οι έφεδροι βλέποντας την ηγεσία να ενδιαφέρερεται για το πως θα πάρει μετάθεση στο Πεντάγωνο να τα ξύνει θα γίνουν καλύτεροι φαντάροι; Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι ο μέσος Έλληνας σήμερα έχει όρεξη να υπηρετήσει; Νοιώθει απειλούμενος από κάτι; Νομίζεις ότι δεν έχουν οι νέοι κάτι καλύτερο να κάνουν από το να μάθουν πως λειτουργεί ο όλμος; Γιατί ,πού χρησιμεύει αυτό; Ο στρατός μας αποτελείται από ανίκανους (μας το απέδειξαν η επιστράτευση της Κύπρου και τα Ίμια) και σε περίπτωση πολέμου οι ανίκανοι θα μας καθοδηγήσουν στον όλεθρο.

Τέλος επειδή όλη σου η επιχειρηματολογία βασίζεται στις εξωτερικές απειλές και δη στις ανάγκες για άμυνα της χώρα δώσε μου ένα λόγο για τον οποίο μια οποιαδήποτε χώρα θα επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Ο GORDON GR μας κάνει προπαγάνδα υπέρ της "Μακεδονίας" και σε εισαγωγικά ΠΓΔΜ. Όλοι οι Σκοπιανοί εδώ μαζεύτηκαν ή είναι ο κλασσικός ΓΡΑΦΙΚΟΣ τύπος από τη Φλώρινα που απευθύνεται στα άσχετα παιδάκια από τη Γλυφάδα που φτάνουν τα σαράντα και μένουν ακόμα με τη μάνα τους; Είναι δυνατόν να υπάρχει κόσμος που αναρωτιέται για την χρησιμότητα του στρατού σε μια χώρα "ΠΟΡΔΗ" όπως η Ελλάδα; Οι Τούρκοι κάθε μέρα πετάνε πάνω από τα νησιά μας και ενίοτε "κατεβάζουν" και κανέναν Έλληνα πιλότο. Σε οποιαδήποτε συμπλοκή των τελευτάιων 30 χρόνων βρέθηκαν κοντά τούρκος με Έλληνα ... ο νεκρός ήταν πάντα ΈΛληνας. Κίνδυνος από τα Σκόπια δεν υπάρχει αλλά οι Αμερικάνοι θα έκαναν τα πάντα να μας αναγκάσουν να γεμίσουμετα τα Βόρεια Σύνορα μας με Αμερικάνικους πυράυλους και αμυντικά συστήματα. Είναι μία πλευρά της Ελλάδας που μπορεί να παράγει αρκετό τζίρο για αυτούς.Από την μεριά της Τουρκίας εξαντλήσαμε τα αμυντικά έργα... ενώ από τον Βορρά έχουμε πολλά πράγματα στα οποία μπορούμε να ξοδέψουμε τα λεφτά μας. Οι Αμερικάνοι ετοιμάζουν τη "σούπα" για να μας την σερβίρουν. Οι Σκοπιανοί που ουσιαστικά είναι Βούλγαροι και για αυτό αλλάζουν υπηκοότητα κατά χιλιάδες παίρνοντας Βουλγαρικά διαβατήρια... δεν αποτελούν κίνδυνο απλά οι Αμερικάνοι θα τους χρησιμοποιήσουν ως ένα ακόμα "κω...δάχτυλο" στον πάτο της Ελλάδας για να μας πουλάνε άχρηστα όπλα και αεροπλάνα. Σε πρώτη φάση μας πήραν την "παρθενιά" κλέβοντας τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από την Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη των φίλων μας Αμερικανών. Δεν χάσαμε τα πάντα...αλλά χάσαμε την παρθενιά μας...και αυτό που μετράει είναι ο συμβολισμός. Ο Σόρος συνήθως παίρνει την "παρθενιά" της οικονομίας μίας χώρας κι αφου τους καταληστέψει μετά χρησιμοποιεί τα κέρδη για τη δημιουργία προβλημάτων και εντάσεων σε άλλες χώρες. Το σχέδιο αποδόμησης πάει μία χαρά. Παγκοσμιοποίηση σημαίνει ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΛΑΤΕΙΑ... αλλά αυτοί που μπορούν να επωφεληθούν από το τεράστιο μέγεθος της παγκόσμιας πελατείας είναι μόνο οι γίγαντες. Εμείς θα είμαστε σταθερά πελάτες και σταθερά χαμένοι. Όπως σταθερά χαμένοι είναι οι μικροί παίκτες του χρηματιστηρίου που δεν γνωρίζουν πότε να τραβηχτούν και "τσιμπάνε" εύκολα μέχρι βλακείας.
GORDONGR χρειάζεσαι βοήθεια. Ακόμα δεν διαπίστωσες ότι η Ελλάδα με το ζόρι κρατάει τα υπάρχοντα εδάφη της κι εσύ ζητάς να μην συμμετέχει σε πόλεμο. Θα προτιμούσε να χάριζε και μερικά εδάφη στην Βουλγαροσκοπία. ΈΛα όμως που μπορεί να το θέλουν οι πολιτικοί αλλά οι Έλληνες έχουν άλλη άποψη.
Κι από πότε η Ελλάδα μπορεί να διανοηθεί να ξεκινήσει πόλεμο με τα στραβά G3 του Ελληνικού Στρατού και με τα 5.000.000 φλώρων και χαζών παιδιών της Αθήνας , που αν δούνε ζωντανή σαύρα σε κανα τοίχο ξαναζούν το JURASSIC PARK. Αν κάνουν πως παραπατάνε οι Τούρκοι προς την μεριά μας... θα μαζευτεί η μισή Αθήνα με τον Βαλλιανάτο αρχηγό και θα τους απειλεί με λαστιχένιους δονητές στο χέρι! Αν καταλάβουν οι Τούρκοι πόσοι Έλληνες κάνουν αποτρίχωση μπρος πίσω κι από κάτω... θα μπούνε στην Ελλάδα με τα μαγιώ και λίγη βαζελίνη. Ούτε όπλα , ούτε σφαίρες. Αυτά για σήμερα ... και προσπαθήστε να συγκρατηθείτε στον διαγωνισμό βλακείας που λαμβάνει χώρα στα μπλογκ της ΦΣ. Είναι καλό να έχει κανείς άποψη επί ενός θέματος αλλά είναι ακόμα καλύτερο να έχει ΓΝΩΣΗ επί του θέματος.Κι η γνώση θέλει χρόνο και κόπο και συνήθως αργεί. Εξ ου και το ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ Σ' ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Ἄχ, καταντᾶ γραφικὸ αὐτὸ τὸ πρᾶγμα. Οἱ Ἑβραῖοι, οἱ ὁμοφυλόφιλοι, ὁ Σόρος, οἱ Ἀμερικανοὶ καὶ δὲν ξέρω 'γὼ ποιοί ἄλλοι. Ὅλοι αὐτοὶ εἶναι οἱ ἐχθροὶ τῆς Ἑλλάδας, ἐπειδὴ εἶχαν προηγούμενες διαφορὲς ἀπὸ τότε ποὺ ζοῦσαν στὸν Σείριο τοῦ Κυνὸς καὶ ἄλλα τέτοια.

Ἀγαπητὲ Γκριζομάλλη, ξέρω κι ἐγὼ νὰ τὴ μιλήσω αὐτὴ τὴ γλῶσσα καὶ καλύτερα ἀπὸ ἐσένα. Ἐπίτρεψέ μου νὰ μὴν τὸ κάνω. Τοὺς χαιρετισμούς μου στοὺς ἀξιότιμους βιβλιοπώληδες ποὺ ζοῦν γεμίζοντάς σας τὰ μυαλά μὲ χαζομάρες. Τὴν ἄλλη φορὰ ποὺ θὰ πᾶς νὰ πάρεις ἕνα βιβλίο ἀπὸ αὐτούς, σοῦ προτείνω νὰ πᾶς στὸ βιντεοκλὰμπ καὶ νὰ νοικιάσεις τὴν «Μάγια τὴ μέλισσα». Ἔχει περισσότερο νόημα καὶ δὲν προωθεῖ τὸ μῖσος.

Ανώνυμος είπε...

...μένω έκπληκτος από το χαμηλό επίπεδο των επιχειρημάτων αλλά και των συμμετεχόντων, στην πλειοψηφια τους τουλάχιστον.

Πέραν του γνωστού και καθοριστικού ερωτηματος "ποιός θα αποψιλώνει και θα κάνει τις αγκαρίες" που δεν είναι καθόλου αστείο εφόσον όντως αποτελεί ένα ζήτημα, το πρώτο και κύριο μέλημα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση του στρατού ώστε να μεγιστοποιηθεί η ικανότητα δράσης του. Αυτό προϋποθέτει συγκρούσεις με τοπικές κοινωνιες όπου οι εξοδούχοι συμβάλλουν στις οικονομίες τους,κλείσιμο θέσεων και στρατοπέδων που εξυπηρεούν βισματικούς λόγους, νέα δόγματα εκπαίδευσης λλά και κατάταξης προσωπικού, κλπ. Αν δε γίνουν αυτά, απλά ποιότητα και το αξιόμαχο του στρατεύματος θα πέσουν ακόμα περισσότερο και στα επόμενα Ιμια θα τρέχουμε.

Επίσης έχω να κάνω μια παρατήρηση: Μην υποτιμάτε τις εξ' ανατολών απειλές. Δυστυχώς, οι Τούρκοι εξακολουθουν να μην τείνουν ευήκωο ους στις αντιδράσεις μας για τις παραβιάσεις ενώ δείχνουν παντίτρόπω την επιθετικοτητα τους. Οπότε, όσο αστείοι και να ακούγονται οι στρατοκαυλισμοί ορισμένων, δυστυψώς το πρόλημ υπάρχει και πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε άπαντες να αντιληφθούν το πρόβλημα. Μπορεί να μην τρελλαίνομαι να ξαναπάρω την Πόλη και τη Μικρασία αλλά καλώς ή κακώς, δυστυχώς, ακόμα και τα 2007, 34 χρόνια μετά την Κύπρο, όπου παιδί να είχε γεννήσει τότε κάποιος σήμερα θα πήγαινε για παντρειά, ακόα και σήμερα υπάρχει ένας πόλεμος φθοράς από μέρους τους, λες και τρώγονται με τα ρούχα τους. Οχι όλοι αλλά οι πιό επικίνδυνοι από αυτούς.

Οπότε συνμφωνώ ότι στη σύγχρονη και αναποτελσματική Ελλάδα, ο Στρατός αποτελεί μεν μια τροοπέη στη χωή πολλών, αλλά ταυτόχοα, οι όποιες αλλαγές μέχρι την τελική κατάργηη της υποχρεωτικής θητείας θα πρέπει να είναι κλά μελετημένες ώστε να αλλάξει πλέον η Δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία πρώτα εφόσον αυτή είναι και η κύρια αιτία της όποιας αναποτελεσματικότητας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ(η) GORDONGR,
Μην προσπαθείς να με κατατάξεις στην κατηγορία των δωδεκαθειστών, και των άλλων "εξωγήινης" προέλευσης Ελλήνων κλπ. Έπεσες πολύ έξω. Αν και οι συγκεκριμένοι είναι το ίδιο εξωγήινοι με τους Έλληνες κουμουνιστές που αυτοαποκαλούνται ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ όταν ξέρουν ότι μόνο εκλογές δεν γίνονται στα κουμουν.κράτη, όταν αυτοαπόκαλούνται ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ γι' αυτό όλες οι κουμουνιστικές χώρες έμειναν πίσω σε όλους τους τομείς πλην των πρωτογενών τομέων όπως η ΠΟΡΝΕΙΑ, ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και ΟΠΛΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Ελλάδα ... τις ελιές , τα σταφύλια, τα κεράσια, και τα βαμβάκια στην Ελλάδα τα μαζεύουν άνθρωποι από τα κουμουνιστικά κράτη και όχι από την Καλιφόρνια ,το Παρίσι ή την Βιέννη. Έχω 2 προπαππούδες (ας μου επιτραπεί ο όρος) που τους έσφαξαν σαν αρνιά οι Τούρκοι παρά το γεγονός του ότι δεν είχαν καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια. Έχω και 3 (!) παππούδες που τους ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ οι Βούλγαροι μέσα στο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΣ και οι οποίοι θάφτηκαν σε κοινό τάφο με άλλους 60 (!)άοπλους νέους. Επίσης κι αυτοί ουδέποτε είχαν πιάσει όπλο στα χέρια τους , ήταν ξυπόλυτα προσφυγόπουλα σχεδόν ανήλικα. Τώρα είναι θαμμένα σε κοινό τάφο 60 ατόμων γιατί οι Βούλγαροι πυροβολούσαν και τις μάνες τους για τις επόμενες 2 ημέρες όταν προσπαθούσαν να πάρουν τα παιδιά τους να τα θάψουν. Άφησαν τα πτώματά τους να σαπίσουν με αποτέλεσμα να θαφτούν όλα μαζί. Δεν περιμένω από κανέναν ΓΕΝΙΤΣΑΡΟ και ΠΡΟΔΟΤΗ να μου πει τι συνέβη στην Σμύρνη και την Μακεδονία κι ακόμα περισσοτερο δεν μπορώ να αποδεχτώ να πληρώνονται με τους ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ φόρους οι "αλήταράδες" που σκαρφάλωσαν στην εκπαίδευση και παίρνουν χέρι με χέρι τις δημοπρασίες της συγγραφης κι εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων. Την ιστορία την ξέρω από πρώτο χέρι και δεν είναι για μένα θέμα συζήτησης στην καφετερία όπως για κάποιους άλλους με επίπεδο (sic!) "πασταφλώρας" που συχνάζουν τριγύρω.

Αγαπητέ κύριε GORDONGR είμαι σίγουρος ότι θα σου πω πράγματα που ήδη ξέρεις αλλά τα γράφω για τους λοιπούς.
Ο κύριος Δημητράς (του ψηφοδελτίου της Φιλελ.Συμμαχίας βλέπε >>> http://www.greekliberals.net/civilaction/index.php?option=com_content&task=view&id=108&Itemid=109 <<< εκτός από ΥΙΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ του κ. Ηλία Δημητρά Βλέπε >>>> http://www.ggk.gr/goverments.php?ord=num&gov=98 <<<< εν έτει 1968 , ... είναι εκπρόσωπος και υπάλληλος του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι το οποίο χρηματοδοτείται και διοικείται από τον George Soros Βλέπε >>> http://www.ihf-hr.org/cms/cms.php?sec_id=1&pag_id=4 <<< για να καταγγέλει διεθνώς την Ελλάδα για ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ. Εννοώ της "Μακεδονικής" , της "Τούρκικης" , της "Βλάχικης" των "Τσάμηδων" κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Φιλελεύθερη συμμαχία έχει τoν δικό του χώρο και ο κ.Βοσκόπουλος - (ιθαγενης από Φλώρινα) >>> http://e-rooster.gr/author/voskopoulos <<<., ξάδερφος του Νομάρχη Φλώρινας (ΝΔ), που επίσης ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ την Ελλάδα για την παραβίαση των δικαιωμάτων της "Μακεδονικής" μειονότητας αλλά και ο κ.Βασιλειάδης επίσης αυτονομιστής του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ όπως αναγράφεται σε σχόλιο >>> http://www.youtube.com/watch?v=E01_kk2XKV0 <<<.
Με τους εβραίους δεν έχω τίποτα , κι αν η θεσσαλονίκη είχε κάποια ανάπτυξη ένας λόγος ήταν η παρουσία των Εβραίων. Το ότι ο Soros είναι Εβραίος, το ότι ο Στάλιν που "καθάρισε" 800.000 Έλληνες πόντιους ήταν Εβραίος και ότι ο Μαρξ χάρην του οποίου εκατομμύρια άνθρωποι γνώρισαν την "πραγματική ευτυχία" στα κουμουνιστικά καθεστώτα , ήταν επίσης Εβραίος ΔΕΝ αποτελεί για μένα μέρος ένός Σχεδίου όπως κάποιοι ισχυρίζονται.

Αλλά σίγουρα το ότι στους "μεγάλους" βολεύει να ΔΙΑΙΡΟΥΝ και όχι να ενώνουν είναι κάτι που ισχύει. Κι αν η διαίρεση της Ελλάδας , πρόκειται να αυξήσει τους τζίρους των πολεμικών βιομηχανιών τους, όπως συνέβη με την Γιουγκοσλαβία, τότε έχουμε λόγο να ανησυχούμε όλοι , ακόμα και οι φιλοσκοπιανοί όπως ο κ.GORDON.Σ έναν πόλεμο δεν πυροβολάει η μία πλευρά μόνο, πυροβολάει και η άλλη. Απλά μία από τις δύο έχει μικρότερες απώλειες και επιβιώνει στον χρόνο.
Πάντως την ιστορία έχω την πολυτέλεια να την μαθαίνω από τους πρωταγωνιστές της κι όχι από την κουμουνίστρια κ.Ρεπούση ( www.arsh.gr ) που έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου με "βίσμα" >>>> http://www.youtube.com/watch?v=JbTVb0PlcjQ <<< . Όμως επειδή η ενημέρωσή μας εξαρτάται από κάτι φυλλάδες ... το ΤΙ είναι σκάνδαλο και τι ΔΕΝ είναι , το αποφασίζουν οι μεγάλοι σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Μεταξύ των ανθρώπων υπάρχουν αυτοί που θα σκότωναν αν κάποιος τους ακουμπούσε τον πισινό ... αλλά υπάρχουν και αυτοί που θα σκότωναν για να βρεθεί κάποιος να τους τον "ακουμπάει" ... και μάλιστα καθημερινά. Είναι θέμα γούστου.
Χωρίς "ΓΕΝΝΙΤΣΑΡΟΥΣ" και "ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ" ... η κοινωνία μας θα ήταν ακόμα πιο υγιεινή.

Γιάννης Αρ είπε...

Είναι φανερό πως η θέση της ΦΣ για το θέμα της θητείας, είναι καθαρά ιδεολογική (απόρροια επεξεργασίας αρχών, βάση λογικών αξιωμάτων προσέγγισης της πραγματικότητας) . Νοιώθω όμως την ανάγκη να εκφράσω την διαφωνία μου.

Καταρχήν για να μην παρεξηγηθώ δηλώνω σαφώς και κατηγορηματικώς ότι γνωρίζω από πρώτο χέρι τα χάλια του Ελληνικού Στρατού καθώς και το άχρηστο της θητείας έτσι όπως γίνεται. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι κατά την διάρκεια νυκτερινής εκπαίδευσης (μάζωξη των φαντάρων και αξιωματικών στο προαύλιο του στρατοπέδου) και σε ερώτηση τι θα κάνετε αν γίνει πόλεμος απάντησα ότι θα ρίξω πρώτα πίσω και μετά μπροστά. Η "εκπαίδευση" τελείωσε εκεί για τον απλό λόγο ότι οι σοβαροί αξιωματικοί ήξεραν ότι έχω απόλυτο δίκιο και οι άχρηστοι ήξεραν ότι αν συνεχίσουν την συζήτηση, είχα τα στοιχεία να τους το αποδείξω. Σημειώνω ότι μέχρι το τέλος της θητείας μου είχα σκοπιά όποτε υπήρχε νυκτερινή....

Όμως για να έρθουμε στο θέμα. Η ελευθερία ενός λαού δεν αποτελεί κάτι διαπραγματεύσιμο. Και όταν λέω λαού εννοώ του κάθε ένα από εμάς και όλων μαζί. Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν πως θα αφήσουμε ένα τόσο σημαντικό θέμα σε χέρια μισθοφόρων. Επειδή το θέμα είναι παλιό και σημειώνω ότι έχει τεθεί κυρίως από αριστερής απόψεως άτομα από πολύ παλιά θα αναφέρω μια φράση που έλεγα παλιότερα. Από το να πολεμήσω ανοργάνωτος έξω από την πόρτα του σπιτιού μου, προτιμώ οργανωμένος στα σύνορα.

Προσωπικά θεωρώ σωστότερο το σύστημα του Ισραήλ. Υποχρεωτική θητεία για όλους άντρες και γυναίκες και μάλιστα για μεγάλο διάστημα και με ενδιάμεσες εκπαιδεύσεις.

Ταυτόχρονα θα έπρεπε να υπάρχει αμοιβή (αντίστοιχη του μισθοφόρου και της ειδίκευσης του κάθε ένα)

Και θα το πάω και ποιο πέρα. Αντί να μιλάμε για κατάργηση της θητείας στο στρατό μάλλον θα έπρεπε να μιλάμε για θητεία στον στρατό και στην αστυνομία.

Φανταστείτε τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας πιθανότητας.

Δεν αναφέρομαι σε δομές οργάνωσης όπως τις σημερινές, αλλά σε δομές οργάνωσης που θα σέβονται την προσωπικότητα και τον χρόνο του κάθε ένα.

Και θα θέσω και ένα άλλο επιχείρημα: με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα κατά της υποχρεωτικής θητείας θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε και την ανάθεση του έργου της κυβέρνησης σε διαχειριστικά γραφεία .... όλοι ξέρουμε που θα οδηγήσει κάτι τέτοιο.

Προσωπικά θεωρώ ότι η συζήτηση για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας , ΚΥΡΙΩΣ, έχει δυναμική από άτομα που ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ να υπηρετήσουν. Δηλαδή άτομα ανώριμα που δεν έχουν διαμορφώσει τα ψυχικά και συναισθηματικά στοιχεία που απαιτούνται για να υπερασπίσει κάποιος τα δικαιώματα του.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πιο προσγειωμένη η άποψη του Γιάννη από τις κραυγές περι φλώρων και προδοτών.

Το θέμα τίθεται σε πιό πρακτική βάση κατα τη γνώμη μου:

-Γιατι υπερεξοπλίζονται συνεχώς οι Τούρκοι και συνεχώς μας προκαλούν, πότε με την υπόθεση του Πατριαρχείου, πότε με παραβιάσεις του εναερίου χώρου, κλπ κλπ; Τι θέλουν από τη ζωή μας;

-Τι πρέπει να κάνουμε εμείς γι' αυτο;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που ρπέπει να μας απασχολούν. ¨Οσον αφορά τα περι γενιτσάρων κλπ, να υπενθυμίσω ότι η Ευρώπη αιματοκυλίστηκε πολλές φορές κατά τον 20ό αιώνα αλλά βλέπουμε ότι οι πρώην επί αιώνες και εκεί εχθροί τα βρήκαν. Και εκεί έγιναν ακρότητες.

Το μέγιστο πρόβλημα με την περιοχή μας είναι ότι εμείς ΔΕΝ μπορέσαμε να να τα βρούμε ακόμα με τους Τούρκους (και από ότι φαίνεται, ούτε και πρόκειται στο εγγύς μέλλον). Δεν πρέπει, με απλά λόγια και όχι μεγαλοστομίες, πρέπει να μας προβληματίσει αυτο;

Βέβαια, ότι και να γίνει, η υπόθεση της εθνικής άμυνας είναι σχεδόν αστεία σήμερα αλλά υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του στρατού που δουλεύει.

To θέμα είναι πως στην Ελλάδα έχουμε τόσους νέους υπερεθνικιστές εκτός στρατεύματος και όταν έρχεται η ώρα της θητείας τους όλοι κοιτάνε να λουφάρουν. Αν όλοι αυτοί που αισθάνονται υπερηφάνεια για την Ακρόπολη και τη Μύκονο (γιατι δεν ξέρουν καμμιά άλη περιοχή της ελλάδας) πηγαίνανε να υπηρετήσουν με χαρά τότε τα πράγματα θα ήταν αλλοιώς...

Μερικές σκέψεις...

Maria Velliou είπε...

Αξιότιμε ΓΚΡΙΖΟΜΑΛΛΗ,
επιτρέψτε μου να πω ότι ούτε είστε ο μόνος που έχει παππούδες που υπέφεραν, ούτε είστε ο μόνος που έχει δικαίωμα να λέει ότι τους θυμάται και τους τιμά.
Αυτό μόνο, ό,τι άλλο ήταν να πω το έχω γράψει ήδη.

Γιάννης Αρ είπε...

Θα συμπληρώσω κάτι που μπορεί να στενοχωρήσει μερικούς αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου να προσβάλει κανένα.

Ένας σοβαρός στρατός δεν θα πάθαινε αυτά που πάθαμε στα Ίμια. Δεν θα θυσίαζε νέους άξιους ανθρώπους και δεν θα άφηνε το περιθώριο να συμβούν τα γεγονότα Οτσαλάν.

Τέτοιος στρατός μπορεί να είναι μόνο αυτός που αποτελείται από συνειδητοποιημένους ελεύθερους πολίτες, χωρίς να αρνούμαι την ανάγκη μόνιμων.

Ο Αμερικανικός στρατός που έχει θεοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο αποτελεί δεξαμενή μείωσης της ανεργίας στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα καταφύγιο για νέους που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την οικογένεια τους να τους προστατεύει.
Σε αυτό αποδίδω και την απαράδεκτη στάση των Αμερικανών στρατιωτών απέναντι στους Ιρακινούς. Οι Αμερικάνοι στρατιώτες δεν έχουν την ωριμότητα να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα των πράξεων τους και αντριδρούν σχεδόν ψυχωτικά.

libertarian είπε...

Τέτοιος στρατός μπορεί να είναι μόνο αυτός που αποτελείται από συνειδητοποιημένους ελεύθερους πολίτες, χωρίς να αρνούμαι την ανάγκη μόνιμων."

Άρα τελικά συμφωνείται με την πρόταση μας ότι ο στρατός πρέπει να μετατραπεί σε επαγγελματικός και να στηριχθεί η εθελοντική εθνοφρουρά γιατί ο υποχρεωτικός στρατός δεν αποτελείται από ελεύθερους πολίτες αλλά από δούλους (έτσι λέγονται τα άτομα που κάνουν καταναγκαστική δουλειά δια της βίας.) Ο στρατός μας σήμερα αποτελείται από άτομα που δεν θέλουν να είναι εκεί. Αν υποθέσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε κίνητρα που θα τους κάνει να θέλουν να είναι εκεί αυτομάτως τότε δεν χρειάζεται να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Αλλά και πάλι αυτός ο στρατός θα ήταν άχρηστος σε έναν πόλεμο. Οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν γίνονται με τα τουφέκια.


"Προσωπικά θεωρώ ότι η συζήτηση για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας , ΚΥΡΙΩΣ, έχει δυναμική από άτομα που ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ να υπηρετήσουν. Δηλαδή άτομα ανώριμα που δεν έχουν διαμορφώσει τα ψυχικά και συναισθηματικά στοιχεία που απαιτούνται για να υπερασπίσει κάποιος τα δικαιώματα του."

Το ότι κυρίως θεωρούν σπατάλη και πέταμα στα σκουπίδια έναν χρόνο από την ζωή τους δεν σας περνάει από το μυαλό :) Θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο, αυτοί που αντιτίθενται στον καταναγκαστικό χαρακτήρα έχουν τα ψυχικά και συναισθηματικά στοιχεία που απαιτούνται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να είναι έτσι, απλά πάνε, με βαριά καρδιά.

Επαναλαμβάνω η υποχρεωτική θητεία είναι σπατάλη των φόρων μας και ανθρώπινου κεφαλαίου. Είτε το δούμε ηθικά (δουλεία), είτε το δούμε ωφελιμιστικά (σπατάλη) είναι λάθος αυτός ο θεσμός. Μας βλάπτει ως σύνολο, δεν μας ωφελεί.

Ανώνυμος είπε...

Ὅλοι/ες χάσαμε ἀνθρώπους στοὺς ἀνώφελους πολέμους. Δὲν γεννηθήκαμε ὅλοι/ες στὸ Κολωνάκι, ὅπως μᾶς κατηγορεῖτε. Μερικοὶ/ὲς καταγόμαστε ἀπὸ τὸν Πόντο καὶ τὴν ἀνατολικὴ Θράκη καὶ ἔχουμε γιαγιάδες καὶ παπποῦδες ποὺ ἐκδιώχθηκαν.

Τὸ ἴδιο βέβαια ἰσχύει καὶ γιὰ τοὺς Τούρκους καὶ τὶς Τουρκάλες, τοὺς Βούλγαρους καὶ τὶς Βουλγάρες κοκ. Ἄλλωστε δὲν ἔκαναν μόνο αὐτοὶ οἱ «κακοὶ» ἐθνοκαθάρσεις, κάναμε κι ἐμεῖς οἱ «καλοί».

Αὐτὸ ποὺ μετρᾶ ὅμως εἶναι τί κάνουμε τώρα. Καὶ τὸ ἐρώτημα εἶναι ἁπλούστατο. Ὑποχρεώνουμε ἀνθρώπους νὰ κάνουν κάτι ποὺ δὲν θέλουν, μὲ κίνδυνο σὲ μιὰ μελλοντικὴ σύρραξη (ποὺ δὲν θὰ γίνει, ἀλλὰ ποὺ δείχνουν ὁρισμένοι ἐντὸς συνόρων πολὺ πρόθυμοι νὰ τὴν κάνουν, γιατὶ ἐκτὸς συνόρων δὲν ὑπάρχει τέτοιος κίνδυνος) νὰ κινδυνεύσει ἡ ζωή τους, ἢ ἀναθέτουμε τὶς ὅποιες στρατιωτικὲς ὑποχρεώσεις σὲ μισθοφόρους, μὲ σκοπὸ νὰ μὴν τὶς ἀσκήσουν ποτέ, καὶ στὸ μεταξὺ ζοῦμε τὶς ζωές μας, ἀναπτύσσουμε τὴ χώρα μας, τοὺς ἑαυτοὺς καὶ τὶς ἑαυτές μας, βγάζουμε χρήματα, δομοῦμε μιὰ πλούσια καὶ φιλελεύθερη κοινωνία, χωρὶς ἀνεκδοτικὲς ἀναμνήσεις τοῦ παρελθόντος καὶ χωρὶς ἐθνοφυλετικὸ μῖσος; Γιὰ μένα ἡ ἀπάντηση εἶναι προφανής.

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζω ότι όλοι έχουν και από κάποιον συγγενή που ποτέ δεν γνώρισαν. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες , λόγω του πολιτισμού που φέρουν, έχουν μία υποχρέωση να σέβονται την ανθρώπινη ζωή, πολύ περισσότερο από έναν Τούρκο ή έναν Βούλγαρο ή έναν Κουμουνιστή. Μην ξεχνάτε ότι για τους Τούρκους δεν είμαστε απλά ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ ... αλλά ΑΠΙΣΤΟΙ. Τέτοιες λέξεις δημιουργούν την απαραίτητη φοβία και οπλίζουν με δύναμη τον μέσο κατατρεγμένο Τούρκο να κόψει πολύ εύκολα ένα ανθρώπινο κεφάλι. Θυμίζω ότι ο μέσος Έλληνας δεν αντέχει ούτε μία ένεση να του κάνουν, δεν αντέχει μύγα να σκοτώσει...ενώ για τον μέσο Τούρκο ,που έχουν δει πολλά τα μάτια του, ο θάνατος ενός ανθρώπου δεν είναι κάτι τόσο τραγικό. Οι Έλληνες στο εξωτερικό είναι υποδειγματικές μειονότητες και δεν σχετίστηκαν ποτέ με εγκληματικότητα. Υπηρέτησα έξω από την Ορεστιάδα όπου υπάρχουν περιφραγμένες εκτάσεις με κυπαρίσσια για να υποδεχτούν τους νεκρούς μίας σύρραξης. Ο τόπος είναι γεμάτος οχυρά και ο κόσμος εκεί , πρώην κάτοικοι της Ανδριανούπολης , είναι έτοιμοι για όλα. Η Αθήνα είναι πολύ μακριά για να τους καταλάβει για αυτό και οι γκάφες στην εξωτερική πολιτική μας ξεπερνούν τα όρια τα βλακείας και αγγίζουν τα όρια του εγκλήματος. Γενίτσαροι είναι αυτοί που τα παίρνουν χοντρά για να εισάγουν στην κουλτούρα μας τα απαραίτητα "σκουπίδια" που θα μας γεμίσουν ερωτηματικά, ασάφειες και άλλα τέτοια προκειμένου να πάμε για διάλυση όπως και η Γιουγκοσλαβία. Πόσο βάρβαρους θεωρείτε τους Έλληνες για να τους συγκρίνετε με τέτοια ευκολία με τους εχθρούς τους. Πριν λίγο καιρό Τούρκοι έσφαξαν 3 βιβλιοπώλες επειδή πουλούσαν την Αγία Γραφή. Μπορείτε να διανοηθείτε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Η θητεία για μένα ήταν πραγματικά χαμένος χρόνος και βρωμιά ...μέχρι τη νύχτα που είχαμε το επεισόδιο στα ΙΜΙΑ και είχα υπηρεσία. Διαπίστωσα ότι και διπλό στρατό να είχαμε ... πάλι θα χάναμε τον πόλεμο ακριβώς λόγω του μπάχαλου και του χαβαλέ που ακολουθεί τους Έλληνες σε κάθε τους δραστηριότητα. Για τους Τούρκους να παρουν την Θράκη δεν είναι πολύ δύσκολο απλά δεν θα αντέξουν το οικονομικό κόστος της επιχείρησης. Άλλωστε έχουμε σταθερά μία παράδοση, σε οποιαδήποτε περίσταση μίας Ελληνοτουρκικής προσέγγισης να θρηνούμε νεκρούς μόνο από την πλευρά μας. Χρόνια η Κύπρος υπομένει το μαρτύριο των αγνοουμένων, μετά είχαμε τα Ίμια με κατάρριψη ελικοπτέρου, μετά είχαμε τον Σολωμού στην Κύπρο και πρόσφατα τον Έλληνα πιλότο που χάθηκε μετά από το μοιραίο "άγγιγμα" του Τουρκικού αεροσκάφους.
Τον Τούρκο που "έριξε' τον Έλληνα αντί να τον χώσουμε σε κανένα υπόγειο για ανάκριση, τον παραδώσαμε σαν νύφη στον Τουρκικό στρατό. Και πέστε μου τώρα... πότε ήταν η τελευταία φορά που ακούσατε για Τούρκο νεκρό εξαιτίας Ελληνικής επιθετικότητας; Ήδη μας πέρασε η ιδέα για τις "σφαγές που διέπραξαν οι Έλληνες" . Από μόνο του αυτό είναι αλήθεια αλλά σε ΤΙ ΒΑΘΜΟ? Ποσοστιαία δηλαδή ΠΟΣΟΥΣ ΕΣΦΑΞΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ΠΟΣΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ή ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. Γιατι πίσω από το ΠΟΣΟΣΤΟ στήνονται οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΑΤΕΣ. Παίζουμε λαχεία αλλά αν μας πουν ότι η περίπτωση να κερδίσουμε είναι μία στα 15 δισεκατομύρια ...τότε δεν παίζουμε! Αγοράζουμε σαμπουαν με μέλι αλλά δεν ξέρουμε ΠΟΣΟ μέλι περιέχει. Μήπως 20 γραμμάρια ανα φιάλη ή μηπως 20 ΜΟΡΙΑ ανα φιάλη. Και στις δύο περιπτώσεις ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΜΑΤΑ αλλά ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ μας κορόιδεψαν και μας πήραν τα λεφτά. Με το ίδιο σκεπτικό και οι Έλληνες σκότωσαν, κι εσείς θα σκοτώνατε αν βλέπατε το μωρό σας κομμένο στα δύο. Διότι ο επιτιθέμενος δικαιούται να πεθάνει όχι όμως ο αμυνόμενος.
Στην Μακεδονία , σε κάθε χωριό υπάρχει ένα μνημείο ντόπιων νεκρών Μακεδονομάχων και ανάμεσά τους πάντα ένας παππάς. Πόσοι ξέρετε το γιατί αυτής της σύμπτωσης; Κι όλοι αυτοί είχαν απίστευτα ΑΣΧΗΜΟ θάνατο. Ο τρόμος ήταν το όπλο των Βουλγάρων και των Τούρκων για αυτό και η λέξη Βούλγαρος ακούγεται σαν βρισιά και όχι σαν εθνότητα όπως η λέξη Σουηδός.
Η θητεία δεν είναι παρά η φύλαξη του σπιτιού μας σε βάρδιες ώστε να μην αισθάνεται κανείς αδικημένος.(Γενικά μιλάω)
Το θέμα της θητείας κατάντησε ο μόνος λόγος να γεμίζουν τα γραφεία των ΒΟΛΕΥΤΩΝ από λουφαδόρους αφισοκολλητές. Η εκπαίδευση γελοία ... και ο εξοπλισμός ... ούτε για τα πανηγύρια. Δεν είναι θέμα για φιλοσόφηση του τύπου... "Εγώ πιστεύω..." . Όπως κανένας σας δεν αφήνει ξεκλείδωτο το σπίτι και το αυτοκίνητό του παρά τις ελάχιστες πιθανότητες να πέσει θύμα κλοπής... έτσι και η Ελλάδα πρέπει να εμφανίζει μία στοιχειώδη φρουρά των συνόρων της. Κι εγώ θα ήθελα να μην κλειδώνω το αυτοκίνητό μου και το σπίτι μου , και θα ήθελα όλοι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι, και να μην πεινάει κανείς, και να ζούνε όλοι μέχρι τα βαθιά γεράματα...και όμορφες πεταλούδες να πετούν ολόγυρα και μετά καλά είναι να ξυπνήσουμε ...στον κόσμο μας όπου ο καθένας μας έχει πάντα κάποιον από πίσω του έτοιμο να του τη φέρει πισώπλατα. Κι επειδή οι γείτονες μας δεν είναι ούτε Ελβετοί ορολογοποιοί , ούτε Βιεννέζοι χορευτές waltz, ας αφήσουμε την άσκοπη φιλοσοφία κι ας ασχοληθούμε με την παιδεία των παιδιών μας που έχει πέσει σε αδίστακτους γενίτσαρους και μειοδότες που στο όνομα του κομματικού τους συμφέροντος , όπως και στον εμφύλιο, έχουν γεμίσει με εξυπνακίστικες δήθεν κουλτουριάρικες ιδέες κατά του εθνικισμού όλα τα σχολικά βιβλία.Ο Έλληνας δεν ήταν ΠΟΤΕ εθνικιστής ήταν απλά πατριώτης.Οι πόλεμοι γίνονται πάντα για οικονομικούς λόγους. Η εθνική περηφάνια επιστρατεύεται κατ΄εξοχήν από τους αμυνόμενους. Η λέξη πατρίδα απαγορεύεται στους κύκλους των κουμουνιστών. Αν κάνεις πως τραγουδάς τον Εθνικό ύμνο, είσαι εθνικιστης άρα φασίστας. Μία χώρα με τόσους προδότες δεν αντέχει πολύ στον χρόνο. Όπως κι ένα σπίτι που κάποιοι το γκρεμίζουν από μέσα. Πριν λοιπόν αφήσετε ξεκλείδωτο το σπίτι σας βεβαιωθείτε ότι ζείτε στην Ελβετία...διότι η Ελλάδα έχει πολλά λιμάνια και είναι πολύ όμορφη για να την βλέπουν στα χέρια των ανεγκέφαλων Ελλήνων. Επειδή θέλουν οι πολυεθνικές να μας κάνουν όλους πελάτες στα ίδια μαγαζιά είναι απαραίτητη η ομογενοποίησή μας. Σβήνουμε τις μνήμες και δημιουργούμε μία ομογενή πολιτιστική γκρίζα σούπα ανθρώπων που θα τρώνε όλοι ΜακΝτόναλντς και θα ακούνε όλοι Μαντόννα. Αυτό είναι η παγκοσμιοποίηση. Πολύ πελάτες λίγοι προμηθευτές, λίγα προιόντα. Το ότι γράφουμε με Ελληνικούς χαρακτήρες στο blog σημαίνει ΚΟΣΤΟΣ, σημαίνει μικρότερα κέρδη. Φανταστείτε τι ωραία που θα είναι όταν όλοι θα γράφουμε στα Αγγλικά και Άγγλοι Γάλλοι Πορτογάλοι και Εσκιμώοι θα λιώνουμε για ένα Μακ μπε΄ργκερ. Ωραία δεν θα είναι; Ούτε πόλεμοι, ούτε εξοπλισμοί... μονάχα μερικά δισεκατομμύρια παχύσαρκων που θα κάθονται μπροστά σε μία TV.

Γιάννης Αρ είπε...

libertarian

Σαφώς και το χάσιμο χρόνου είναι τραγικό όπως και πολλά άλλα, το ερώτημα - διαφωνία που βάζω είναι: θέλουμε μισθοφορικό στρατό ή όχι. Το αν θα έχουμε στρατό δεν το συζητάω το θεωρώ απαραίτητο.
Στην παρατήρηση μου για τους ανώριμους έχω βάλει το κυρίως, γιατί γνωρίζω πως δεν είναι μόνο αυτοί. Καταλαβαίνω απόλυτα τον Μάρτυρα του Ιεχωβά που δεν μπορεί να πιάσει όπλο και φυσικά δεν είμαι εγώ αυτός που θα τον υποχρεώσει να το κάνει.

Σε αυτό το ερώτημα απαντάω ότι δεν θέλω μισθοφορικό στρατό, σε όλα τα άλλα συμφωνώ.
το ξέρω πως είναι αφελής η άποψη και ουτοπική αλλά αυτό ποτέ δεν με εμπόδισε να διατυπώσω την άποψη μου , που ξέρεις κάποτε μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Γκριζομάλλη, φασίστας δεν χαρακτηρίζεται κάποιος σαν εσάς επειδή αποδίδει τιμές στην σημαία και τον εθνικό ύμνο. Αυτό το κάνουμε με ευχαρίστηση οι περισσότεροι. Φασίστας είσθε επειδή ξεσπάτε σε ημίτρελλα παραληρήματα κατακεραυνώνοντας όσους έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις ως "ομοφυλόφιλους, προδότες, νεοταξίτες, σαυρόφοβους, αποτριχωμένους, γεννίτσαρους" κ.ο.κ.

Και από αυτή την άποψη, δεν διαφέρετε καθόλου από τα νόθα αδερφάκια σας, τους κομμουνιστές, τους οποίους (λεκτικά) κατακεραυνώνεται. Άλλωστε και ο Φύρερ (όχι ο Πλεύρης, ο αυτόχειρ) ως Εθνικοσοσιαλιστής αυτοπροσδιορίζονταν.

Ναυάγιο είπε...

Γκριζομάλλη μεγάλωσες και μυαλό δεν έβαλες. Τι να σου πω άνθρωπέ μου, σε αφήνω στην αντικοινωνικότητά σου και σε συμβουλεύω να κάνεις περισσότερο σεξ γιατί εκτονώνει καλύτερα την οργή. Δε σε ειρωνεύομαι και εγώ μπακούρι είμαι.
Το θέμα δεν είναι περισσότεροι μήνες θητεία ,το θέμα είναι ότι δε σηκώνει η ελληνική κοινωνία να (ξανα)γίνει ο στρατός σκληρός. Κοιτάξτε και μόνοι σας πόσοι βάζουν βύσμα για να αποφύγουν την ΕΛ.ΔΥ.Κ. επειδή έχει την πιο σκληρή εκπαίδευση. Ούτε τα λεφτά είναι το κίνητρο. Γιατί πολύ απλά θα έπαιρναν τα φράγκα και πάλι θα έκαναν τα κουνέλια. Έτσι το πολύ πολύ να μειώνονταν οι άοπλοι στρατιώτες.
Δείτε τους αξιωματικούς. Είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δη του αισχίστου είδους. Επαναπαύονται στη μακρά περίοδο ειρήνης και τα έχουν όλα γραμμένα. Ποιον μπορούν να εκπαιδεύσουν; Τι παράδειγμα θα δώσουν όταν δεν ξέρουν από πού πιάνουν το τουφέκι;
Δείτε και τους μισθοφόρους (ΕΠΟΠ) , όσοι δεν τα κατάφεραν στον έξω κόσμο ,όσοι δεν μπήκαν ακόμη φυλακή πάνε ΕΠΟΠ για τα εύκολα λεφτά.
Για να αποκτήσει η Ελλάδα σοβαρό στρατό χρειάζεται ότι και το υπόλοιπο Δημόσιο: Αξιολόγηση και σωστή οικονομική διαχείριση.

-Προς αυτούς που κοιμούνται ήσυχοι επειδή τους φυλάει ο Ε.Σ. Αν βρεθείτε κατά Γκατζολία μεριά και ακούστε τίποτα τύμπανα ,κρυφτείτε γρήγορα και αν δεν ξέρετε που ρωτήστε κανέναν καραβανά που κάνει εκεί περιπολία ,αυτοί ξέρουν καλά από κρυψώνες και τύμπανα.

Ανώνυμος είπε...

"Κοιτάξτε και μόνοι σας πόσοι βάζουν βύσμα για να αποφύγουν την ΕΛ.ΔΥ.Κ."

Πφ, αδερφάρες...

Αθ. Αναγνωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Α, και με την ευκαιρία, ο Στάλιν δεν ήταν βέβαια Εβραίος (!), εκτός αν τα Ορθόδοξα Θεολογικά Σεμινάρια στην Τυφλίδα (όπου παρέμεινε για λίγο, μέχρι να τον πετάξουν για άλλους λόγους) δεχόταν να εκπαιδεύουν Εβραίους στην ..Ορθόδοξη ιεροσύνη. Ο Στάλιν ήταν Γεωργιανός.

Αλλά είναι παλιά καλή τακτική του αντισημιτικού φασισταριού, εντός και εκτός Ελλάδος, να... βαφτίζει στο Εβραικό θρήσκευμα κάθε δολοφόνο, τύραννο και γενοκτόνο της ιστορίας.

Last but not least (όπως λέμε στην στοά), πόσο διανοητικά καθυστερημένος πρέπει να είναι ένας αυτοαποκαλούμενος "υπερασπιστής του έθνους-κράτους" όταν δείχνει τέτοιον κοιλόπονο για την διάλυση του... πολυεθνικού Γιουγκοσλαβικού μωσαϊκού, παραλληλίζοντάς το μάλιστα με την Ελλάδα? Πότε υπήρξε ενιαία Γιουγκοσλαβική "εθνική ταυτότητα" και δεν το καταλάβαμε?

Ανώνυμος είπε...

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ, ΤΑ MCDONALD'S, Ο ΣΩΡΟΣ, ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ, ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ, ΟΙ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ, ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΕΣ, Η ΛΕΥΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ, Ο ΠΑΠΑΣ, ΟΙ ΝEW-AGERS, ΟΙ ΛΕΣΒΙΕΣ, ΟΙ RAVERS, ΟΙ ΧΕΒΥ-ΜΕΤΑΛΛΑΔΕΣ, ΟΙ ΧΑΡΛΕΥ-ΝΤΕΙΒΙΝΤΣΑΔΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, Η ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, Η ΧΑΛΙΜΠΕΡΤΟΝ, Η ΣΕΙΡΕΣ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, ΤΟ ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ, ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ, ΟΙ ΕΣΚΙΜΩΟΙ, Ο ΠΙΤΣΟΣ, Η ΡΟΜΑ ΠΙΤΣΑ, ΟΙ ΜΠΟΥΖΟΥΞΟΥΔΕΣ, ΟΙ ΜΠΟΥΓΑΤΣΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ, Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΟ, Η ΣΑΙΕΝΤΟΛΟΓΙΑ, Η ΣΟΝΥ-ΕΡΙΚΣΟΝ...

ΟΛΟΙ. ΟΛΟΙ. ΟΛΟΙ. ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΜΙΣΗΣΤΕ! ΜΙΣΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!

Ανώνυμος είπε...

«Πφ, αδερφάρες... Αθ. Αναγνωστόπουλος»
Παρακαλῶ;

Ανώνυμος είπε...

Sorry για το ότι κατέταξα τον Stalin στους Εβραίους αν και υπάρχουν πολλοί που το υποστηρίζουν για να δικαιολογήσουν την βαναυσότητα που έδειξε στους Χριστιανούς... αλλά όπως είπα δεν θεωρώ ότι υπάρχει σχέδιο. Το ότι οι Εβραίοι αλληλοβοηθιούνται ίσως περισσοτερο από άλλες μειονότητες ισχύει, το ότι είναι φιλοχρήματοι είναι κάτι που καταγράφεται κι από τον Σαιξπηρ και το ότι η θρησκεία τους που αποκτάει στοιχεία ράτσας με αποτέλεσμα να τους ξεχωρίζει πάντα από τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι γνωστά και αποδεκτά. Και ότι πίσω από μεγάλες πολυεθνικές υπάρχουν εβραίοι κι αυτό είναι γνωστό. Κι ότι εαν παρατηρήσετε τους τίτλους ενός έργου ή ενός σήριαλ του hollywood θα δείτε ότι το ποσοστό των εβραίων είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο του 2% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Αλλά και πάλι τίποτα από τα παραπάνω δεν με ενοχλεί. Ο καλύτερος φίλος του παππού μου ήταν Εβραίος κι ο οποίος του στάθηκε σημαντικά.Από πλευράς μου δεν είχα κα΄ποια δυσάρεστη εμπειρία από Εβραίο και δεν έχω πρόβλημα. Μπορεί να λειτουργούν με "μασωνικό" τρόπο αλλά το ίδιο κάνουν και οι Έλληνες τωρα με τα Ελληνικά Lobby της Αμερικής χωρίς βέβαια να υπάρχει έντονη συμπαράσταση αναμεταξύ τους. Στο θέμα μας τώρα... είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλά πράγματα στη ζωή δεν είναι ούτε πολιτισμένα ούτε προάγουν την ανθρωπότητα. Από την αρχαιότητα ακόμα η Ελλάδα σώθηκε χάρη στην ετοιμότητα της πολεμικής της μηχανής κι όχι χάρη στα φιλοσοφικά της κείμενα. 3000 χρόνια είμαστε ακριβώς στα ίδια. Εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω μας ελαφρώς βάρβαροι γείτονες που ζηλεύουν τα εδαφικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος. Κι αυτό που κρατάει ήρεμους τους Τούρκους είναι ότι ο στρατός τους χαρακτηρίζεται από ακόμα χαμηλότερο επίπεδο του Ελληνικού. Και την αριθμητική τους υπεροχή κατά ένα μέρος την υποσκελίζουμε με την ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ καλή οργάνωση και το ανώτερο διανοητικό επίπεδο (!) του μέσου Έλληνα στρατιώτη. Επειδή ακόμα και στις μέρες μας είμαστε αναγκασμένοι να παλεύουμε με την ζωώδη πλευρά μας... κι επειδή στην Τουρκία είναι περισσότερο ανεπτυγμένη η ζωώδης πλευρά τους... κι επειδή ο μουσουλμανισμός τείνει να διατηρεί τα κράτη στον Τρίτο κόσμο... κι επειδή στην Τουρκία το πρώτο τους θέμα είναι ΑΝ ΘΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΜΑΝΤΗΛΑ η σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας...κι αν θα το τολμήσει παρουσία στρατιωτικών... για αυτό θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια πριν "ξεκλειδώσουμε" τις πόρτες τις Ελλάδας. Το ξέρω ότι οι Τούρκοι είναι άνθρωποι σαν εμάς απλά την ίδια ώρα που η Ρεπούση θέλει να διδάξει τα παιδιά μας για τον συνωστισμό στην Σμύρνη, στην Τουρκία τα παιδάκια τραγουδάνε ποιήματα τύπου ..."Χίλιων Ελλήνων το αίμα να πιώ...πάλι θα διψάω!" Οπότε λίγο υπομονή ας κάνουν οι φιλόσοφοι της χώρας μας μέχρι να φθάσει η Τουρκία έστω στο πολιτιστικό επίπεδο των Αρχαίων Ελλήνων προ 2500 ετών. Οσο για τους ομοφυλόφιλους , ο καθένας καθορίζει τι θέλει να βάλει πίσω και τι όχι. Από τη στιγμή που το βίτσιο γίνεται η κύρια ταυτότητα καποιου ατόμου ...αυτο το βρίσκω χαμηλού επιπέδου.Οι περισσότεροι αγώνες τους για κοινωνική αναγνώριση καταλήγουν τελικά στο πολύ πεζό αίτημα για το εξτρα οικογενειακό επίδομα που θεωρούν ότι δικαιούνται εφόσον συζούν. Το ότι υπήρχαν σπουδαίοι άνθρωποι gay δεν το αμφισβητεί κανείς... αλλά η φύση γενικά δεν παράγει gay. Φαντάζεστε ποτέ να δείτε δύο αρσενικά λιοντάρια να κανουν σεξ? Η έντονη σεξουαλικότητα των gay τους κάνει απρόσεκτους με αποτέλεσμα πολλοί να πεθαίνουν από aids και κάποιοι άλλοι να βρίσκονται πεταμένοι σαν σκουπίδια δολοφονημένοι από τον ΑΓΝΩΣΤΟ εραστή τους (βλέπε VERSACE,PASOLINI,ΤΑΧΤΣΗΣ ) . Και βέβαια η κοινωνία μας όπως και οι gay είναι αποτέλεσμα ετεροφυλοφιλικών σχέσεων κι έτσι αιωνίως οι gay θα θεωρούνται έστω και ασυναίσθητα ... διαφορετικοί. Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία κοινωνία που ομοφυλόφιλοι θα αποκτούν παιδιά με τεχνητό τρόπο κι όλα αυτά διότι νοιώθουν καλύτερα ψυχολογικά με κάποιον του ιδίου φύλου. Συμφωνώ ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην υπηρετούν στον στρατό...αλλά ως Ελληναράδες που είμαστε πιστεύω ότι και πάλι θα καταλ΄ηξουμε σε υπερβολές. Μπορώ να σας πω για πολλούς δικηγόρους που ήταν ασκητές σε μοναστήρια όταν τους ήρθε η κληση για κατάταξη. Όπως πολλοί έγιναν πυρόπληκτοι δια τηλεπάθειας για να πάρουν το τριχίλιαρο.
Έχει αποδειχτεί επίσης τα τελευταία 2500 χρόνια ότι ο στρατός που πολεμάει καλύτερα είναι αυτός που εμπνέεται από κάποια μεγάλη ιδέα. Πλεόν όμως η τεχνολογία έχει κάνει τον πόλεμο video game άρα πολεμάει καλύτερα ο έχων τα χρήματα να την αγοράσει. Επειδή ΔΕΝ είμαστε ΕΧΟΝΤΕΣ το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακαλάμε να ΜΗΝ ΕΜΠΛΑΚΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ. Ούτε οι ψηλότεροι μισθοί των στρατιωτικών ,ούτε οι φτηνιάρικοι εξοπλισμοί που διαθέτουμε θα μας σώσουν. Οσο για την Γιουγκοσλαβία ... ξέρουμε ότι όσο ήταν ενωμένη ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΙ δεν κυκλοφορούσε αποκομμένο από το σώμα του ιδιοκτήτη του. Με την διαδικασία της διαίρεσης έγιναν πράγματα που δεν θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ...όπως το να παίζουν μπάλα με κομμένα κεφάλια . Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και σε πλούτο ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ. Άξιζε όμως για αυτούς που πουλούσαν τα όπλα και για αυτούς που ανέλαβαν να την ξαναχτίσουν. Πρώτα η Γιουγκοσλαβία μετρούσε και την άκουγαν ... τώρα;
ΔΙΑΙΡΕΙ και ΒΑΣΙΛΕΥΕ . Αυτό κάνουν οι Αμερικανοί και Ρώσοι χρόνια τώρα. Από το Βιετνάμ ,την Κορέα, την Γερμανία, την Ρουάντα. Η αυτοδιάθεση και η ανεξαρτησία των κρατών όπως και των ανθρώπων είναι σημαντική αλλά ούτε όλοι άνθρωποι είναι σε θέση να επιβιώσουν μόνοι τους χωρίς την σκέπη άλλων ούτε όλα τα κράτη είναι ικανά να επιβιώσουν ανεξάρτητα καθώς η ανεξαρτησία ανοίγει την όρεξη σε αδίστακτες εσωτερικές ομάδες που θέλουν την εξουσία όπως στο Ιράκ, την Παλαιστίνη κλπ. Με αυτά σας αποχαιρετώ καθώς καταλαβαίνω ότι δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε λόγω διαφορετικών εμπειριών. Θα πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμωνες διότι ζούμε σε μία χώρα πολιτισμένη και η οποία δεν χρειάστηκε να καταπιέσει κανέναν , δεν χρειάστηκε να εκμεταλλευτεί αποικίες στον Τρίτο κόσμο. Απλά στήσαμε ένα τεράστιο μαγαζί τουριστικού ενδιαφέροντος για να μπορούμε να υποδεχτούμε 15 εκατομ. τουρίστες σε ένα καλοκαίρι. Σε αυτό είμαστε τυχεροί κι όχι ιδιαίτερα ταλαντούχοι για αυτό είναι πολλοί που θέλουν να μας καβαλήσουν. Αν θα το καταφέρουν θα είναι γιατί υπάρχουν ανάμεσά μας και βλάκες τύπου ΕΦΙΑΛΤΗ στους "300" του Λεωνίδα , των οποίων η ρηχή προσέγγιση της πραγματικότητας μπορεί να οδηγησει σε μεγάλες τραγωδίες. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ΕΙΝΑΙ που υπάρχει διάχυτη παντού δεν προβλημάτισε κανέναν για την σχέση Soros με Φ.Σ και Ουράνιο Τόξο οπότε δύσκολα θα συνεννοηθούμε καθώς έχουμε πολύ διαφορετικές ανησυχίες.
Καλή συνέχεια και κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά κάτι που δεν θέλει κανένα κόμμα και κανένας αλήτης από αυτούς που μας κυβερνούν. Υπάρχουν πολλοί που έχουν την υπομονή να περιμένουν πολλά χρόνια για να δούν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται... όπως τα Σκόπια για παράδειγμα.Πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην καταλήξουμε να αποτελούμε εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα τις ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ένός σεναρίου που κατέθεσαν κάποια κολεγιόπαιδα σε κάποια υπηρεσία των ΗΠΑ για την μεγιστοποίηση της Αμερικάνικης επιρροής στον χώρο των Βαλκανίων.
Καληνύχτα σας.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟ,
15 χρόνια συζώ και είμαι και πέντε παντρεμένος. Η οργή πηγάζει από το γεγονός ότι στην οικογένεια μου είχα απώλειες κοντινων προσώπων λόγω της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ τους καταγωγής και ΜΟΝΟΝ. Ουδέποτε συγγενής μου κράτησε όπλο, ούτε και για κυνήγι, ουδέποτε συμμετείχαν σε οποιοδήποτε κόμμα κι έχω 3 παππούδες εκτελεσμένους από Βούλγαρους. 3 φορές το σπίτι του παππού μου το άδειασαν οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ κουμουνιστές. Επί τρία χρόνια ο παπούς μου έλειπε από την οικογένειά του για να μην το ΣΤΡΑΤΕΥΣΟΥΝ με το ζόρι οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ κουμουνιστες. Επειδή ΔΝΕ κάρφωσε ποιοι του άδειασαν το σπίτι 3 φορές τον έβαλαν φυλακή οι Δεξιοί του καθεστώτος , ενώ την ανηψιά του την βίασαν και την σκότωσαν συγχωριανοί ντόπιοι του που με την είσοδο των Βουλγάρων στην Ελλάδα απόφάσισαν ότι είναι Βούλγαροι κι όχι Έλληνες πολίτες. Κι επειδή αυτή η συγκεχυμένη κατάσταση στην συνείδηση πολλών Μακεδόνων μπορεί να προκαλέσει νέο εμφύλιο με ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ παραδόξως για αυτό και είμαι ελαφρώς νευρικός. Η Αθήνα είναι μακριά για να νοιώσει τον ηλεκτρισμό της Μακεδονίας. Ποιος θα πίστευε ότι στην Γιουγκοσλαβία του 20ου αιώνα θα έπαιζαν μπάλα με κομμένα κεφάλια; Συμφωνώ να μην πολιτεύεται κανείς που δεν έχει υπηρετήσει. Αλλά μάλλον θα μείνουμε χωρίς κυβέρνηση για πολλά χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Περιφρονώ όσους βάζουν μέσον για να μην πάνε στην ΕΛΔΥΚ, Γόρδων! Μην παρασύρεσαι από τα σημαίνοντα, άλλο αδερφή ως άνανδρος, εγωιστής, κακός πολίτης και άλλο αδερφή ως ομοφυλόφιλος. Μην θίγεσαι, δεν ξέρω πώς προτιμά να αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας, εγώ ένα φίλο ομοφυλόφιλο έχω και ο ίδιος αυτοαποκαλείται αδερφή.

Γκριζομάλλη Έλληνα Μακεδόνα, εύλογο το πάθος σου, σε παρασύρει όμως κατά την γνώμη μου. Τουλάχιστον σε μια συζήτηση προσπάθησε να μην φορτίζης το κλίμα, μόνο έτσι θα ακουστής και θα ληφθής υπόψιν. Βρίσκω ενδιφέρουσα την παρατήρησή σου περί συγκεχυμένης συνείδησης πολλών Μακεδόνων ακόμη και σήμερα. Μπορείς να το αναπτύξης λίγο αυτό;

Αθ. Αναγνωστόπουλος

Ναυάγιο είπε...

Πάλι καλά που είσαι ελαφρώς νευρικός γιατί αν ήσουν βαρέως θα μας έγραφες καμία εικοσάτομη εγκυκλοπαίδεια.
Είδες όμως φιλαράκι που ακόμη και σε σένα έφτασε η ηθική διάβρωση της παγκοσμιοποίησης; Άρχισες το μήνυμά σου με sorry ,άκου sorry .....

Για να σοβαρευτούμε: Αν διάβαζες πιο συχνά αυτά που γράφω ,θα ήξερες ότι δεν προσβάλλω κανέναν εκτός και το προκαλέσει. Αν λοιπόν θέλεις να σε αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα να αποφέυγεις τους πομπώδεις χαρακτηρισμούς καλύτερα ,το να μισείς όλη την υφήλιο δε σε κάνει καλύτερο από τους υπόλοιπους.

Ανώνυμος είπε...

Θανάση, κι ἐγὼ αὐτοαποκαλοῦμαι ἀδελφή, ἀλλὰ δὲν ἐπιτρέπω προσβλητικὸ τόνο καὶ ὕφος σὲ κανέναν. Τὸν οἶστρο τοῦ Γριζομάλλη δὲν τὸν ξανασχολιάζω. Καὶ γενικῶς παύω νὰ ἀσχολοῦμαι μὲ τὸ θέμα, τὴ θέση μου τὴν ἐξέφρασα μὲ τὸν καλύτερο δυνατὸ τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ κ.Αναγνωστόπουλο

Αν και ήθελα να αποφύγω να επανέλθω μου ζητάτε ανάπτυξη ενός θέματος το οποίο ουσιαστικά αφορά ολόκληρο το Μακεδονικό Ζήτημα

Περί συγκεχυμένης συνείδησης.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τα Σκόπια χρόνια τώρα καταγγέλουν (και μέσω του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι που διοικεί και χρηματοδοτεί ο Σόρος και εκπροσωπεί ο κ.Δημητράς της Φ.Σ) Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία για ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ διότι ως γνωστόν η Μακεδονία είναι τα Σκόπια ενώ οι 1.500.000 Έλληνες που ζούνε στην Μακεδονία (στην Ελλάδα) ΔΕΝ δικαιούνται να αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες εφόσον δεν είναι σλαβόφωνοι ή εφόσον είναι Σλαβόφωνοι αλλά Ελληνόφρονες...(Γραικομάνους όπως τους αποκαλούσαν οι Βούλγαροι που ανακάλυψαν την γενετική πριν ανακαλύψουν την γραφή και την ανάγνωση). Εδώ λοιπόν και χρόνια με τη βοήθεια του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ η Ελλάδα καλείται να απολογηθεί από διάφορες ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ οργανώσεις φυσικά που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους και να λάβει μέτρα για μειονότητες που δεν υπάρχουν. Την ίδια στιγμή τα Σκόπια ΔΕΝ αναγνωρίζουν την Βουλγαρική μειονότητα , δηλαδή όλους τους Σκοπιανούς πλην των Αλβανών, των τσιγγάνων και των Βλάχων και θεωρούν την γλώσσα των Σκοπιανών καθαρά Βουλγαρική με αποτέλεσμα να τους αρνούνται διερμηνείς κατά τις συναντήσεις των επισήμων των δύο χωρών. Είναι μία κατάσταση πολύ μπερδεμένη όπου ο καθένας λέει τα δικά του κι όλοι μαζί θέλουν να κατέβουν στην θάλασσα. Με το που έφυγε από την εξουσία ο προηγ. πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκεοργκιέφσκι , προέβη σε μία κίνηση που ουδέποτε είχε προαναγγείλει. Απόφάσισε ότι είναι Βούλγαρος, ζήτησε την Βουλγαρική υπηκοότητα και ετοιμάζεται να πολιτευθεί στην Βουλγαρία. Αυτό είναι ενα καλό παράδειγμα για το πόσο εύκολα ένας Σκοπιανός μπορεί να αλλάξει πατρίδα στα Βαλκάνια. Και μιλάμε για το 2005 όχι για το 1900. Από τότε που η Βουλγαρία μπήκε στην Ε.Ε χιλιάδες Σκοπιανοί ζήτησαν και πήραν Βουγαρική υπηκοότητα αλλάζοντας αυθημερόν πατρίδα. (Είναι πάνω από 20 χιλιάδες οι νεοι Βούλγαροι από τα Σκόπια.) Μπορείται να συμπεράνετε ότι σε μία περιοχή που ομιλείται μία φτωχή διάλεκτος "τουρλού" με σλαβικές, τούρκικες, ελληνικές , βλάχικες και αρβανίτικες λέξεις και δεδομένου ότι υπάρχει πάνω-κάτω ΚΟΙΝΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ... είναι εύκολο κάποιοι χωρίς ιδιαίτερο επίπεδο μόρφωσης να ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ τι να δηλώσουν. Ελληνες, Σλάβοι, Βούλγαροι... Γενετικά ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ δεν μπορεί να αποδείξει την καταγωγή του γιατί κανείς δεν ξέρει που βρισκόταν η οικογένειά του πριν 500 χρόνια. Με τους Τούρκους ήταν έυκολος ο διαχωρισμός διότι υπήρχε σημαντική διαφορά στο θρήσκευμα. Κι επειδή οι Χριστιανοί ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες είναι πιθανόν μαζί με τους Ελληνικής καταγωγής να ήρθαν και εκχριστιανισμένοι Κούρδοι κλπ που ΠΟΤΕ δεν θα αποδειχτεί ότι ΔΕΝ ήταν ΈΛληνες. Αυτήν την στιγμή στον πόντο υπάρχουν μουσουλμάνοι που μιλάνε ποντιακά (με αρχαιες Ελληνικές λέξεις). Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά αν ήταν ΈΛληνες που έγιναν μουσουλμάνοι, οι Τούρκοι που άλλαξαν γλώσσα οπως τα παιδιά των Αλβανών σήμερα που όχι μόνο έμαθαν Ελληνικά αλλά αριστεύουν και στα σχολεία μας.
Στην Μακεδονία (την γεωγραφική) λόγω της έλλειψης συνόρων από το Βυζάντιο μέχρι και την Οθωμανική αυτοκρατορία υπήρξαν χιλιάδες μετακινήσεις πληθυσμών, χιλιάδες προσμίξεις διότι η θρησκεία ήταν κοινή. Οι προσμίξεις αυτές διαφαίνονται και στο γλωσσικό ιδίωμα που θυμίζει την γλώσσα των ναυτικών. Όπως και τα ποντιακά και τα Βλάχικα , έτσι και το Σλαβόφωνο ιδίωμα ΟΥΔΕΠΟΤΕ χρησιμοποιήθηκαν στην γραφή διότι είναι τόσο φτωχά που δεν μας δίνουν την δυνατότητα να μεταφράσουμε ούτε τις πρώτες 15 λέξεις αυτού του κειμένου. Μάλιστα υπάρχουν ολόκληρα χωριά Βλάχων που μιλάνε σλαβόφωνα , όπως και ολόκληρα χωριά Αρβανιτών. Αν λοιπόν οι Αλβανοί ενσωματώθηκαν τόσο γρήγορα στην Ελληνική κοινωνία φανταστείτε τι μπορεί να έγινε τα τελευταία 1000 χρόνια ελεύθερης μετακίνησης στην ευρύτερη περιοχή. Η ρευστή συνείδηση φάνηκε σαν φαινόμενο κατά τον Μακεδονικό Αγώνα αλλά και κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Παρατηρήθηκαν πολύ συχνά φαινόμενα αδέρφια να δηλώνουν ο ένας Έλληνας κι ο άλλος Βούλγαρος. Όταν νικήθηκε ο Χίτλερ και οι Βούλγαροι , με την επικράτηση του Τίτο στην περιοχή οι ίδιοι Έλληνες υπήκοοι που δήλωναν Βούγαροι συνεργάτες των Ναζί , μεταπήδησαν στα κουμουνιστικά τάγματα του Τίτο που επίσης επεδίωκαν πρόσβαση στο Αιγαίο. Με τον εμφύλιο , οι κουμουνιστές που προτιμούσαν μία μεγαλύτερη Γιουγκοσλαβία και μία μικρότερη δεξιά Ελλάδα, συνεργάστηκαν με τον Τίτο και αποχωρώντας από την Ελλάδα΄έφυγαν μαζί τους πολλοί που εκδηλώθηκαν ως Σλαβομακεδόνες ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ κατά δική τους δήλωση. Το γελοίο στην υπόθεση είναι ότι τα αδέρφια τους παρέμειναν στην Ελλάδα δηλώνωντας Ελληνες! Σήμερα ο ηγέτης των #250# μόνον που δηλώνουν Μακεδόνες μη Έλληνες είναι ο Βοσκόπουλος Παύλος του οποίου ο ξάδερφος Βοσκόπουλος Ιωάννης είναι ο Νομάρχης Φλώρινας, εκλεγμένος με τη ΝΔ και δηλών Έλληνας φυσικά! όΠως καταλαβαίνετε οι αυτονομιστές είναι μειονότητα ακόμα και εντός της οικογένειάς τους και για αυτόν τον λόγο ... τα περί Μακεδονικής μειονότητας ακούγονται γελοία. Αν υπήρχε μειονότητα που ΔΕΝ περνάει καλά θα μετανάστευε όπως κάνουν τόσοι μουσουλμάνοι από την Τουρκία. Είδατε κανέναν έστω και μουσουλμάνο να το σκάει από την Ελλάδα προς την Τουρκία; Πολλοί Έλληνες Μακεδόνες έχουν συγγενείς στα Σκόπια που είναι Σκοπιανοί υπήκοοι. Οι γνήσιοι Σκοπιανοί παίρνουν Βουλγαρική υπηκοότητα και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σύντομα να ΜΗΝ χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία. Αυτό το μπάχαλο, φυσικά βολεύει τους Αμερικανούς διότι τρελαίνονται να ακούνε τους αρχηγούς μας να τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΡΗΤΩΣ και ΔΗΜΟΣΙΩΣ (βλ.Σημίτη) μετά από επεισόδια τύπου Ιμίων. Διότι πέρα από το τυπικό ευχαριστήριο ακολουθούν μεγάλες αγορές εξοπλισμών προκειμένου οι Αμερικάνοι να κατευνάζουν τους Τούρκους. Το σημαντικότερο είναι ότι την Ελληνική Μακεδονία την απελευθέρωσαν οι ΝΤΟΠΙΟΙ Μακεδόνες που ήταν σλαβόφωνοι καθώς η Ελλάδα δεν είχε δυνάμεις να τους στείλει. Πάνω κάτω οι πληθυσμοί κατέληξαν εκεί που ήθελαν. Υπάρχουν και Έλληνες στα Σκόπια και ίσως να υπάρχουν και Σλάβοι στην Ελλάδα αλλά ΠΟΙΟΣ μπορεί να το πει με σιγουριά; Ούτε η γλώσσα, ούτε η θρησκεία, ούτε η γενετική, ούτε οι παραδόσεις, ούτε η κουζίνα είναι διακριτές στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Ακριβώς αυτό είναι και το "υπόστρωμα" που θέλουν να εκμεταλλευτούν οι αυτονομιστές, προσπαθώντας να ορίσουν ένα ΝΕΟ ΕΘΝΟΣ των Μακεδόνων το οποίο όμως είναι μοντέρνο πολιτικό εφεύρημα και στερείται λογικής βάσης. Οι πόλεμοι και τα σύνορα άφησαν πόλλά προβλήματα και μπερδέματα. Στις μέρες μας όμως, παρόλο που θεωρούσαμε την Ελλάδα ΔΥΝΑΜΗ στα Βαλκάνια και πιστεύαμε ότι μπορούμε να επιβάλλουμε τη δική μας άποψη...ανακαλύπτουμε ότι τελικά κουμάντο κάνουν πάλι οι Αμερικάνοι στους οποίους οι Σκοπιανοί έχουν δώσει τα πάντα. Οι γελοιότατοι πολιτικοί τους εμφανίζονται με Αμερικάνικα σημαιάκια πάνω στα γραφεία τους και με Αμερικάνικες κονκάρδες ως ένδειξη πλήρους υποτέλειας. Αυτά κ.Αναγνωστόπουλε. Δεν είμαι ιστορικός φυσικά και αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι τακτικές που εφαρμόζονται στην πολιτική προπαγάνδα καθώς και το πως μας ετοιμάζουν για ριζικές αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα γύρω μας.
Κάποτε κάποια άρρωστα μυαλά χώρισαν όχι μία χώρα αλλά μία ΠΟΛΗ (Το Βερολίνο) κι ανάγκασαν αδέρφια να χωρίσουν για πάντα και να αποκτήσουν ΑΛΛΗ υπηκοότητα! Σε 60 χρόνια το τοίχος έφυγε... και κανείς ΔΕΝ πλήρωσε για την δυστυχία που προκάλεσε σε τόσα εκατομμύρια κόσμο. Διότι το τοίχος ήταν αποτέλεσμα "μοιρασιάς" των νικητών εν καιρώ ειρήνης κι όχι αποτέλεσμα της νίκης κατά του Χίτλερ. Το μισό ανατολικό μπλοκ σήμερα
είναι στο ΝΑΤΟ... που αποδεικνύει πόσο δημοκρατική ήταν η Σοβιετική Ένωση στις μέρες της.
Ήδη μία τέτοια αδιανόητη αλλαγή είναι τετριμμένη πραγματικότητα. Το 1984 του George Orwell συνεχίζει να επαναλαμβάνεται , ας απόδειξη της άρρωστης φύσης του ανθρώπου και του ασταθή εγκεφάλου του που θα τον βασανίζει για πάντα.

Συγνώμη για το ΜΗΚΟΣ αλλά το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ αποτελεί ζήτημα εκατοντάδων σελίδων.Και φυσικά δύσκολα θα επιλυθεί όπως δύσκολα θα καταλήξουμε αν η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα.

Μερικοί μπορεί να παρεξήγησαν το ύφος μου...αλλά είμαι από αυτούς που νευριάζουν ποτέ... που δεν αντιδρούν ακόμα κι αν δουν μία κατσαρίδα στο πίατο τους. Απλά εγώ βλέπω ένα "χαρτόκουτο" το οποίο είναι βρεγμένο σε μία γωνία του και που πολύ εύκολα αυτό το σκληρό χαρτόκουτο να γίνει ένας άχρηστος υγρός χαρτοπολτός. Κι επειδή αυτή η υγρασία είναι αποτέλεμα ανικανότητας και μειοδοσίας για αυτό και ανησυχώ. Βέβαια η ΦΣ συνεισφέρει κι αυτή στην υγρασία και για αυτό δεν είναι ο κατάλληλος χώρος αυτός για τέτοιου είδους συζητήσεις.
Επίσης κάποιοι θεωρούν ότι λέω σωστά πράγματα αλλά ο τρόπος μου τους δημιουργεί ένταση οπότε "πέφτω" στην εκτίμησή τους. Σημασία έχει για μένα ότι αυτά που λέω δεν είναι copy paste από ιδέες και κείμενα άλλων. Σιγουρα δεν έχω τη διάθεση να συμμετέχω σε συζητήσεις ΤΕΑ PARTY , ή όπως σε παρουσιάσεις βιβλίων όπου μπορεί να περιγράφουν μία κοινότατη ιστορία με πολύπλοκους όρους προκειμένου να επιδείξουν καλή γνώση της γλώσσας. Αυτό όμως είναι πολιτική. Καλή γλώσσα...κενό περιεχόμενο. Η νέα λέξη των φετινών εκλογών είναι η λέξη ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ. Την έχουν κάνει ψωμοτύρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θυμάστε και το παλιότερο ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΟΣ κι άλλα τέτοια που τ' ακούνε οι χωρικοί και δίνουν αξία στο κάθε καραγκιοζάκο που αναρριχήθηκε στο κόμμα. Νέος όρος επίσης το ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ. Αλήθεια τι ήταν μέχρι τώρα;

Maria Velliou είπε...

Αξιότιμε ΓΚΡΙΖΟΜΑΛΛΗ, είναι πολύ καλόγραμμένη η ανάλυση που κάνετε για την προέλευση αυτού του ζητήματος καθώς και για την εθνολογική σύνθεση της περιοχής μας-Βαλκάνια, Μικρασία.
Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι ναι, κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα.
Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί ελληνόφωνοιή ελληνόφωνης προέλευσης στα Σκόπια που κρύβουν την ιδιότητα τους αυτή και κάποιοι εξ αυτών είναι από τους πλέον φανατικούς "Μακεδόνες".
Εκεί που διαφωνούμε είναι στο "δια ταύτα".
Θεωρώ ότι, παρά τις γνώσεις σας για το ζήτημα, η τελική σας θέση πηγάζει από φόρτιση και όχι από ψύχραιμη ενατένιση.
Ανήκω σ' εκείνους που πιστεύουν ότι η ύπαρξη της μικρής αυτής χώρας εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και η καλύτερη προσέγγιση στο ζήτημα είναι μέσω της διπλωματίας, καθώς και της οικονομικής και μορφωτικής διείσδυσης. Στα πεδία αυτά μπορούσαε να καλλιεργήσουμε πολλές δυνατότητες και μπορούμε ακόμη. Δεν είναι αργά.
Είναι καλό να επαγρυπνούμε, να είμαστε σ' επιφυλακή, έχουμε όμως πολλά ειρηνικά όπλα στα χέρια μας. Και το να τρομοκρατούμεθα δεν δείχνει κατά τη γνώμη μου σωστή αποτίμηση της σημερινής πραγματικότητας.

Ανώνυμος είπε...

Σ' ευχαριστώ.
Το δια ταύτα ... είναι ότι έρχονται αλλαγές ... έρχονται ανακατατάξεις... και τέτοιες ανακατατάξεις δεν πραγματοποιούνται αναίμακτα. Μία στιγμή πανικού μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Μπορείς να διανοηθείς ότι με αφορμή την ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα ,κάποιοι Έλληνες (στα χαρτιά) σήκωσαν Βουλγαρική Σημαία και πήραν όπλα με αντάλλαγμα Βουλγαρικό αλεύρι προκειμένου να ταχθούν με τους ναζί ; Μπορείς να φανταστείς Μακεδονοπούλες να παρελαύνουν με την παραδοσιακή τους στολή και την φωτογραφία του Hitler στα χέρια; Αυτά μπορούν να συμβούν σε περιοχές που ακόμα και σήμερα προσβάλλονται από προπαγάνδα αυτού του τύπου με σκοπό να φέρουν τη διχόνοια. Κι αυτοί που πρωτοστατούν στην διεύρυνση της διχόνοιας είναι επικεφαλής της ΦΣ. Η ΦΣ διακρίνεται από μία "τουρλού" αριστερίστικων και δεξιίστικων ιδεών που ακούγονται ωραία μόνο σε μία μικρή μερίδα του κόσμου. Αν σκεφτείς ότι έχουν απέναντι 500.000 δημοσίους υπαλλήλους κι άλλους τόσους συμβασιούχους ή κρατικοδίαιτους Έλληνες ικανούς να "φρακάρουν" κάθε λειτουργία του κράτους εαν αισθανθούν αβεβαιότητα, αν σκεφθείς ότι έχουν απέναντι πάνω από το 68% των Ελλήνων που δεν θέλουν τα Σκόπια ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ε.Ε, κι αν σκεφτείς ότι περιέργως ο αρχηγός της ΦΣ είναι ετών 29 , συν τις περίεργες συνδέσεις με Δημητρά, Ουράνιο Τόξο κλπ ... όλα μαζί δεν μου λένε τίποτα.Ή μάλλον μου "μυρίζουν" άσχημα.
Τα Σκόπια είναι χρήσιμα στην Ελλάδα , όσο είναι χρήσιμη η Ελλάδα στην Ιταλία...δηλαδή ΚΑΘΟΛΟΥ. Είμαστε απλά καλοί πελάτες στους Ιταλούς ... και τίποτα παραπάνω. Αγοράζουμε πολύ περισσότερα από όσα πουλάμε στην Ιταλία άρα κερδισμένοι πραγματικά είναι ΜΟΝΟΝ αυτοί. Με τους κατοίκους των Σκοπίων , που κυκλοφορούν ακόμα με κάρα και βόδια δεν έχω τίποτα εννοείται. Με τους Σκοπιανούς πολιτικούς που με Αμερικάνικες πλάτες , μας κλέβουν τα εσώρουχα ένα-ένα και με τους "προσκυνημένους" πολιτικούς μας από το Κολωνάκι που κάνουν εξωτερική πολιτική του freddo-cappuccino... με αυτούς τα έχω. Γιατι σε περίπτωση που γίνει το παραμικρό , όλοι αυτοί θα εξαφανιστούν στην Ελβετία, να απολαύσουν τα κλεμμένα λεφτά μας, κι εμείς μπορεί να σφαζόμαστε μεταξύ μας όπως σφάχτηκαν ξαφνικά οι μαύροι στην Ρουάντα. Κι επειδή χρόνια τώρα γίνεται προεργασία στην Ελληνική Μακεδονία από διάφορους "πατριώτες" γι αυτό και ανησυχώ. Ηδη εξέδωσαν στην Ελλάδα ένα Σκοπιανό αναγνωστικό με το οποίο θέλουν να διδάξουν κυριλλικά στους σλαβόφωνους και ήδη δημιουργούν συλλόγους και ΜΚΟ καθώς έτσι έχουν πρόσβαση στο Δημόσιο χρήμα για την χρηματοδότηση των "ευγενών" τους σκοπών. Κι όταν αρχίζεις να "επενδύεις" σε μία τόσο μπερδεμένη κοινωνική κατάσταση...δεν είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά κι αναίμακτα.Για περισσότερα σχετικά με το Σκοπιανό Αναγνωστικό εδώ...
http://macedonia-greece.blogspot.com

Nikos Mavrogiannopoulos είπε...

Είναι θεμιτό κάποιος να αναρωτιέται κατά πόσο χρειάζεται η όχι η στρατιωτική θητεία. Αλλά κάτι τέτοιο πρέπει να αναζητηθεί μέσα απο το σχέδιο ασφαλείας της χώρας. Κατά πόσο δηλαδή το σχέδιο αυτό προβλέπει στρατευμένους,
σε τί βαθμό και για ποιό λόγο. Το σημερινό σχέδιο όπως γνωρίζουμε προβλέπει στρατευμένους για 6, 9 ή 12 μήνες
αλλά πραγματικά μέσα απο την θητεία μου (απολύθηκα πολύ πρόσφατα) δεν κατάλαβα για ποιό λόγο. Εγώ και οι συνυπηρετούντες στην ίδια μονάδα λάβαμε βασική εκπαιδευση για 1 περίπου μήνα στο κέντρο εκπαιδεύσεως (σχολείο μαχητή). Αυτό για μένα ήταν και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της θητείας γιατί πραγματικά έκανα κάτι καινούριο για μένα και έλαβα εκπαίδευση σαν στρατιώτης. Μετά απο την βασική εκπαίδευση έλαβα όπως όλοι (ή σχεδόν όλοι) μετάθεση στην παραμεθόριο. Εκεί κατάλαβα ότι δεν είχα κάποιο αντικείμενο εκπαίδευσης ή απασχόλησης. Ήταν μία μονότονη, βαρετή θητεία, αποτελούμενη από φύλαξη στρατοπέδου (σκοπός ή θαλαμοφύλακας), αγγαρίες και υπηρεσία σε γραφείο. H εκπαίδευση για στρατευμένους ήταν συνήθως ανύπαρκτη και χωρίς πρακτική εξάσκηση. Σε περίπτωση ασκήσεως οι περισσότεροι στρατευμένοι μέναν για την φύλαξη του στρατοπέδου και οι επαγγελματίες στρατιώτες λαμβάναν μέρος στην άσκηση έχοντας ορισμένους στρατευμένους για να φυλάνε και να καθαρίζουν τον τόπο στρατοπέδευσης καθώς και να υπηρετούν στο μαγειρείο.

Ο λόγος που υπηρέτησα όπως κατάλαβα ήταν για να είμαι ένας βοηθός επαγγελματία στρατιώτη ή πιο απλά κάποιος για να κάνει τις αγγαρίες. Δηλαδή η θητεία προβλέπει ενα μήνα εκπαίδευση και 11 μήνες αγγαρία. Για πιό λόγο;

Σε τί οφελεί την πατρίδα η 11μηνη αγγαρία του κάθε στρατιώτη; Είναι οικονομικό το όφελος; Αν ναί τοτε μπορεί να αποτιμηθεί και να εξαργυρώνεται απο τον κάθε στρατευσιμο μετά την βασική του εκπαίδευση. Αν όχι τότε τί είδους
όφελος είναι; Στρατιωτικό; Διαθέτει ο στρατός περισσότερα άτομα; Το 50% των στρατευμένων βρίσκεται στις αστικές περιοχές (μετά τους 6 μήνες θητείας όλοι οι στρατευμένοι μετατίθενται σε μονάδες Γ' κύκλου, σε αστική περιοχή)... Τι ακριβώς στατιωτικό όφελος έχουμε;


ΥΓ. Μπορεί να μου πείτε ότι τυπικά -σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης του στρατού - η εκπαίδευση υφίσταται μέχρι τον 9 μήνα στο στρατό και η μη εκπαίδευση να είναι πρόβλημα της μονάδας που υπηρέτησα. Αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης όμως δεν τηρείται ούτε μέσα στο ίδιο ΓΕΣ το οποίο το σχεδιάζει.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα ερωτηματικά που θέτεις και οι απαντήσεις που ΔΕΝ δίδονται από τον στρατό είναι συχνά ικανά να σε κάνουν να τρελλαθείς. Πριν σου συμβεί κάτι κακό αναλαμβάνω να σου απαντήσω εγώ κάποια ως γηραιότερος. Είδες ότι στον στρατό κατατάχθηκαν άνθρωποι και προσωπικότητες των οποίων αγνοούσες την ύπαρξη. Μια τέτοια μαζική εκπαίδευση εκατό χιλιάδων νέων , στραβών, κουτσών , τρελών προκειμένου να ΜΗΝ βρεθούν σε κάποια μάχη και τους σφάξουν σαν αρνιά οι "εχθροί"΄... ΕΧΕΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Μπορώ να σου πω ότι είναι ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ του Ελληνικού στρατού το ότι δεν έχουμε σε καθημερινή βάση τον θάνατο κάποιου βλαμμένου ο οποίος κοιτάει την κάνη ενός πυροβόλου για να δει πως φεύγει το βλήμα. Είναι Θάυμα που δεν έχουμε νεκρούς από δηλητηριάσεις και είναι θαύμα που δνε έχουμε νεκρούς από τις χιλιάδες κινήσεις των στρατιωτικών οχημάτων. Διότι η μανούλα του καθενός μας , μας θέλει πίσω όπως μας έστειλε , το ίδιο βλάκες ή το ίδιο έξυπνους.
Η εκπαίδευση έχει σκοπό να σε ετοιμάσει να συναντηθείς με έναν Τούρκο , ο οποίος έχει ακριβώς την ίδια εκπαίδευση και ο οποίος έχει σκοπό να σου προσβάλει την γενετήσια αξιοπρέπειά σου. Αυτός είναι ο λόγος που σου μαθαίνουν την χρήση του όπλου , για να μπορέσεις να περισώσεις τον πισινό σου. Επειδή η εκπαίδευσή σου πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση όπλων και όπου πολλοί κανακάρηδες της μανούλας τους πρέπει να κοιμούνται κάποιες ώρες το βράδυ επιβάλλεται αυτό να γίνεται με ασφάλεια. Για αυτό λοιπόν οι χώροι των στρατοπέδων πρέπει να φυλάσσονται για να μην μπουν μέσα κλέφτες κι αδειάσουν τον πανάκριβο οπλισμό ή για να μην μπουν μέσα παιδεραστές και σου πάρουν άλλα πολυτιμότερα. Θυμήσου ότι κάποιοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν κάποιοι έβαλαν στο μάτι τον οπλισμό τους. Επειδή η φύλαξη των όπλων και των πισινών σας δεν μπορεί να ανατεθεί σε μία άοπλη εταιρεία security , για αυτό η φύλαξη ανατίθεται στους ΑΜΕΣΑ ενδιαφερόμενους δηλαδή τους στρατιώτες. Προκειμένου να αποφευχθούν ανθρωποκτονίες και ζωοκτονίες λόγω κακής εκτίμησης ισχύει η πρακτική των συνθηματικών. Τέλος η ύπαρξη του στρατού επιβάλλεται όπως επιβάλλεται να κλειδώνεις την πόρτα του σπιτιού σου. Αν σκύψεις γυμνός μπροστά σε κάποιον άλλον ... δεν θα πρέπει να εκπλαγείς από το αποτέλεσμα. Οι αγγαρείες έχουν το νόημα της διατήρησης της τάξης. Η τάξη στρο στρατό σε περίπτωση συναγερμού είναι που θα σώσει τις ζωές των φαντάρων. Η γρήγορη εγκατάλειψη του στρατοπέδου , που αποτελεί πρώτο κι έυκολο στόχο για τον εχθρό, μπορεί να γίνει μόνο με απόλυτη τάξη. Φαντάσου να ρίχνουν βόμβες από αεροπλάνα κι εσύ να ψάχνεις τα άρβυλα σου και το iPod.
Τέλος επειδή σε περίπτωση εφόρμησης σε κάποιο οχυρό του εχθρού ΔΕΝ γίνεται να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του καθενός , ούτε υπάρχει ο χρόνος για την διεξοδική συζήτηση της τακτικής άμυνας μέσω ενός blog, για αυτό ο στρατός δίνει τον πρώτο λόγο στον παλαιότερο ο οποίος είναι και ο υπέυθυνος για τις ζωές των κατωτερων. Οι κατώτεροι πρέπει απλά να υπακούσυν τυφλά και να εκτελέσουν χωρίς συζήτηση και χωρίς αμφιβολία ή διαφωνία. Αυτή η υπακοή μπορεί να σώσει τις ζωές όλων χωρίς φυσικά να αποκλείεται και το αντίθετο. Αλλά επειδή όλα πρέπει να γίνονται με κάποιον κανόνα κοινό για όλους αναγκαστικά όλοι οι στρατιωτικοί και στρατευμένοι υποχρεούνται να υπακούν στον ανώτερο και παλαιότερο.
Για το θέμα της ανυπαρξίας ουσιαστικής εκπαίδευσης , του χαβαλέ κλπ που βασιλεύουν στον Ελληνικό στρατό δεν μπορώ να σου απαντήσω όπως κι εσύ δεν μπορείς να μου απαντήσεις γιατί είμαστε Έλληνες κι όχι Γερμανοί στον τρόπο που λειτουργούμε. Ρώτα τον μπαμπά σου πόσους ανάξιους ξέρει να καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας και θα καταλάβεις γιατι αυτά χάλια...όχι μόνο στον στρατό αλλά σε κάθε πλευρά της Ελληνικής κοινωνίας. Τέλος ρώτα τον μπαμπά σου τι ψήφισε για να δεις αν συμμετείχε κι αυτός στην διαίωνιση αυτού του μπάχαλου που λέγεται Ελλάδα.
Μην το πάρεις προσωπικά...το ύφος της γραφής μου. Δεν φταις εσύ που δεν ξέρεις , φταίνε αυτοί που πληρώθηκαν να σου μάθουν πράγματα και προτίμησαν να ΜΗΝ το κάνουν.
Κουράγιο φίλε μου γιατι τα χρόναι του στρατού είναι τα τελευταία ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής ενός άνδρα και μετά θα τα αναπολείς και θα γελάς κι εσύ όπως όλοι μέχρι τα βαθιά σου γεράματα. Σημασία έχει ότι κάναμε το καθήκον μας και κατά την διάρκεια της θητείας μας δεν αφήσαμε τους εχθρούς να βάλουν κακό στο μυαλό τους. Αυτοί που λούφαραν και ΔΕΝ υπηρετησαν βρίσκονται ΟΛΟΙ στην Βουλή των Ελλήνων κι αυτό για να καταλάβεις τι σε περιμένει μετά την ασημαντη παρένθεση της στρατιωτικής σου θητείας.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ:
Πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι όπως δεν γνωρίζεις κι εσύ την κατάσταση του στρατού στην Τουρκία έτσι κι αυτοί ΔΕΝ γνωρίζουν την κατάσταση του στρατού στην Ελλάδα. Και οι δύο χώρες λαμβάνουν υπόψη τους τον αριθμό των ετοιμοπόλεμων - υποτίθεται-στρατιωτών και τα επίπεδα του εξοπλισμού τους. Δυστυχώς η διαπίστωσή σου αφορά το ΌΛΟΙ οι Έλληνες ΘΕΛΟΥΝ να περάσουν καλά στον στρατό, ΟΛΟΙ οι Έλληνες θέλουν να διοριστούν στον Δημόσιο Τομέα και δυστυχώς οι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ Έλληνες γλείφουν τους πισινούς των πολιτικών ακριβώς για να επιτύχουν όλα τα παραπάνω. Θεωρούν φυσιολογικό να μην αφησουν τα παιδιά τους να υπηρετήσουν στα σύνορα και θεωρούν φυσιολογικό να βάλουν τα παιδιά τους σε μία θέση που ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ούτε ως ικανότητες ούτε ως ήθος. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής που έχει τις ρίζες της στην ίδρυση αυτού του κράτους είναι η σημερινή καραγκιοζο-Ελλάδα η οποία τιμωρεί πολύ αυστηρά όσους προσπαθήσουν να το παίξουν ηθικοί και τίμιοι. Στην Ελλάδα κανένας δεν πληρώνεται όταν κάνει τη δουλειά του σωστά. Αυτοί που τα κάνουν ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ και ΠΑΡΑΝΟΜΑ πλουτίζουν σε χρόνο dt.
Το σωστό το ξέρουν όλοι ποιο είναι αλλά ΔΕΝ το θέλει κανείς. Τελικά το σωστό πράττουν μόνο όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή διότι οι αρχές, το ήθος και οι αξίες στις μέρες μας είναι υπο εξαφάνιση.

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από τις φιλελευθρες προτάσεις στο οικονομικό κυρίως πεδίο που ειναι σωστες και επαναστατικές.
Τι πιό φιλλελευθερο, απο την σωστη αναδόμηση της θητείας (οχι την σημερινή υποκρισια), ώστε οι ελευθεροι πολίτες να συμμετεχουν στην εξασφάλιση της ελευθερίας τους?

Ισως θα πρέπει οι της ΦΣ να διαβάσουν και κανα θουκιδιδη πέρα από τα παιδιά του Σικάγου.

Μια ιδεολογική αγκιλωση copy-paste απο ξενόγλωσσα εγχειρίδια. Να μπορουσε να γράψει και ο κοραής τα σχολια του .. (αν και μακρυγιάννης σας χρειάζετε με βρεγμένη σανίδα)

Nikos Mavrogiannopoulos είπε...

Δεν σχετίζομαι με την ΦΣ αλλά υποθέτω ότι το καταστατικό της ΦΣ δεν είναι ευαγγέλιο και σίγουρα δεν είναι η μία και μόνη λύση. Είναι μια άποψη όμως διαφορετική και ταράζει τα λιμνάζοντα νερά. Μπορεί τελικά μια αναδόμηση του σημερινού στρατού να βελτιώσει την κατάσταση και κυρίως την άποψη που έχει ο καθένας μας για τον στρατό (γιατί αυτοί που κυρίως μιλάνε για ισχυρό στρατό είναι αυτοί που δεν έχουν υπηρετήσει σε μονάδα παραμεθορίου). Το χειρότερο είναι που η κατάσταση παραμένει στάσιμη και δυστυχώς θα αλλάξει όταν αυτό χρειαστεί εκ των πραγμάτων, που ειδικά για κάτι σαν τον στρατό μπορεί να είναι αργά.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock