Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2007

Το μηνυμα των εκλογων για το ΠΑΣΟΚ

Πρεπει το ΠΑΣΟΚ να το παρει αριστερα το τιμονι?

Μετα την βαρια ηττα στις εκλογες, το ΠΑΣΟΚ ειναι σε μια φαση διεργασιων για αναδειξη νεου προεδρου αλλα και νεας ταυτοτητας. Το προς τα που θα παει τελικα ειναι σημαντικο για ολους μας, οπαδους του ΠΑΣΟΚ και μη. Εχει πλακα λοιπον να δει κανεις πως διαβαζουν στο ΠΑΣΟΚ τα μηνυματα της ηττας αλλα και στα ΜΜΕ.

Στην "παντα εγκυρη" Ελευθεροτυπια παρουσιαζονται τα στοιχεια δημοσκοπησης σχετικα με την κατευθυνση που πρεπει να παρει το κομμα. Κατα πρωτον βρισκω ιδιαιτερα ενδιαφερον οτι η Ελευθεροτυπια δεν μιλαει κανονιστικα, για το τι ειναι σωστο να κανει το ΠΑΣΟΚ για την χωρα. Αναλυει απλα τι πρεπει να κανει για να κερδισει ψηφοφορους, να κερδισει εκλογες. Δεν βρισκει ας πουμε οτι ο ΓΑΠ ειχε λαθος ιδεες, βρισκει απλα οτι δεν καταφερε να κερδισει την εξουσια για την παραταξη. Δεν ξερω αν αυτη ειναι καλη αρχη για μια νεα ταυτοτητα ενος κομματος, θα μπορουσαν τοτε απλα να δηλωνουν οτι το κομμα αποφασιζει με δημοψηφισματα, ο,τι θελει ο λαος! Αλλα ας παμε παρακατω, ο συντακτης δηλωνει οτι το μηνυμα ειναι σαφες, το ΠΑΣΟΚ πρεπει να στριψει προς τα αριστερα.

Αντιθετα στην Καθημερινη ας πουμε ο Π. Μανδραβελης ισχυριζεται οτι το ΠΑΣΟΚ πρεπει να αφησει την στροφη προς το ακραιο παρελθον που δοκιμασε ο ΓΑΠ και να αφησει τα συνθηματα της εξαλλης αριστερας. Ποιος εχει δικιο?

Δεχομενοι προς στιγμην οτι το πολιτικο φασμα μπορει να περιγραφει με μια μονο διασταση, αριστερας/δεξιας, ειναι οντως εξυπνο για το ΠΑΣΟΚ να παει αριστεροτερα? Νομιζω τα ιδια τα στοιχεια της Ελευθεροτυπιας δινουν την απαντηση.

75% των ψηφισαντων το ΠΑΣΟΚ ζητουν στροφη προς τα αριστερα. Αδιασειστη αποδειξη οτι πρεπει ο νεος προεδρος να αρχισει να επισκεπτεται τον Περισσο για ιδεολογικα μαθηματα? Οχι βεβαια. Οι ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ το ψηφισαν ηδη και προφανως δεν ηταν αρκετοι! Το ερωτημα ειναι τι θα γινει με αυτους που δεν το ψηφισαν. Κανοντας εναν προχειρο υπολογισμο με τα στοιχεια της Ε βγαζω οτι απο αυτο το περιπου 62% που ΔΕΝ ψηφισαν ΠΑΣΟΚ μολις 47% θελουν να παει το ΠΑΣΟΚ αριστεροτερα! Μαλιστα αν αφαιρεσουμε τους σκληροπυρηνικους του Συνασπισμου και του ΚΚΕ που ακομα και αν παει αριστεροτερα το ΠΑΣΟΚ δεν προκειται να το ψηφισουν, ειναι φανερο οτι το ΠΑΣΟΚ μαλλον πρεπει να κινηθει περισσοτερο προς την κεντροδεξια. Κινουμενο το ΠΑΣΟΚ προς το κεντρο ελαχιστους θα χασει προς ΚΚΕ και ΣΥΝ. Αλλα θα κερδισει σιγουρα καποιους απο τους πολλους αναποφασιστους μετριοπαθεις Ελληνες που επαθαν αναγουλα οταν ξαναειδαν τον Λαλιωτη να οργανωνει την εκλογικη εκστρατεια του ΠΑΣΟΚ, αλλα που δεν ειναι αναγκαστικα σταθεροι οπαδοι της ΝΔ. Ολα αυτα βεβαια μονο στην περιπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμει να εχει ακομα χαμηλοτερο ποσοστο στις επομενες εκλογες...

Ακουει αραγε ο κ.Βενιζελος που εως τωρα εκανε μαλλον αριστεροστροφη κριτικη στον ΓΑΠ? Ακουει η κα. Διαμαντοπουλου?

ΥΓ δειτε και εδω για μια πιο αναλυτικη μελετη του ελληνικου πολιτικου φασματος απο το reality tape.

14 σχόλια:

MVel είπε...

Sotiri,

Oi idioi proxeiroi ypologismoi lene pos ontos to 47% auton pou den psifisan PASOK to theloun na paei aristerotera. Omos molis 27% to theloun na paei deksiotera kai 11% na meinei stathero stis idees tou (oi ypoloipoi einai den ksero/den apanto). Den tithetai loipon thema pos me vasi ti dimoskopisi auti (lamvanontas ypopsi ola ta gnosta provlimata tetoion ereunon) to minima ton psifoforon einai isxyro. Episis, yparxei megali merida deksion kai akrodeksion pou de tha pisfisoun PASOK akoma kai deksiotera na paei. Ara to epixeirima sou exei kai tin antitheti opsi.

Auta os pros tin parousiasi tis dimoskopisis. Oson afora to poia prepei na einai i nea ideologiki platforma tou PASOK einai zitima pou pairnei megali kouventa. To poio pithano einai na kinithei deksiotera pantos. Modernoi socialdimokrates kai eksygxronistes sto PASOK exoun apo kairo apempolisei tis themeliodeis aksies kai idees tis aristeras. "Pisogyrismata" dyskola ginontai.

Yorgos είπε...

Σωστή η παρατήρηση. Πιο ενδιαφέρουσα θα ήταν μια έρευνα πάνω στους δυνάμει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που όμως δεν το ψήφισαν την περασμένη Κυριακή (είτε με αυτοπροσδιορισμό των leaners, είτε με περιορισμό του δείγματος σε ανθρώπους που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ έστω και μια φορά στις τελευταίες 5 βουλευτικές εκλογές)

Θα ήταν ενδιαφέρον ακόμα να μάθουμε πόσοι από τους ερωτηθέντες έχουν διαβάσει το πρόγραμμα και την ιδεολογική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ. Υποπτεύομαι ότι το εύρημα της δημοσκόπησης αντανακλά όχι τόσο το πολιτικό στίγμα του κόμματος per se, όσο την επικοινωνιακή αποτυχία του να το ξεκαθαρίσει και να το προβάλει πειστικά.

Kensai είπε...

Καλά όποιος διαβάσει την ιδεολογική [ιδρυτική] διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ (γραμμένη το '70) τη σήμερον ημέρα αμφιβάλλω αν θα ψήφιζε το κόμμα.

Σε κάποια φάση γράφει για «κατάργηση της ιδιωτικής Παιδείας» για να καταλάβουμε. Η συνθηματολογία σε όλο της το μεγαλείο.

Τα κόμματα αλλάζουν με τα χρόνια. Τα έξυπνα κόμματα προσαρμόζονται στις ανάγκες των καιρών τους. Νομίζω φανατικά συνθήματα του Αντρέα δεν έχουν πλέον θέση στο ΠΑΣΟΚ του 2007, είτε πάει εν τέλει αριστερά είτε δεξιά.

(πάντως ορθές οι παρατηρήσεις των προλαλήσαντων, ο συλλογισμός για τις κινήσεις των δυνητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι ελλιπής)

Yorgos είπε...

Όχι την ιδρυτική ρε Κωνσταντίνε, αυτήν του τελευταίου συνεδρίου εννοώ =)

Stormrider είπε...

στροφή προς τα αριστερά; με τέτοιες πολιτικές αναλύσεις στο ΠΑΣΟΚ, δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που έχασαν τις εκλογές!!!

Δηλαδή οι που δημοσκοπήσεις βούιζαν για τον χώρο του κέντρου, τον οποίο όποιος προσεταιρίσει παίρνει και τις εκλογές, ακυρώθηκαν εν μία νυκτί;

Σε τελική ανάλυση, μην ξεχνάμε ότι ο καθένας που λέει "αριστερά" μπορεί να έχει κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό του. Υπάρχει η αριστερά του Περισσού και η αριστερά του Μ.Ανδρουλάκη.

Γιάννης Αρ είπε...

Το δεξιά αριστερά έχει χάσει το νόημα που είχε στο παρελθόν.

Για τον περισσότερο κόσμο αριστερά σημαίνει να σκέφτεσαι τους αδικημένους του συστήματος και να παίρνεις μέτρα ανακούφισης για αυτούς και δεξιά να προχωράς την ανάπτυξη και να θυσιάζεις αυτούς που μένουν πίσω στο όνομα της ανάπτυξης και των στατιστικών.
Όταν ακούω αναφορές και στατιστικές για το τι θέλει ο κόσμος ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά έτσι τα ερμηνεύω. Για αυτό καταγράφτηκαν ψηφοφόροι που κινούνταν από το ΚΚΕ στο ΛΑΟΣ.

Η ΦΣ καταγράφεται στο ασυνείδητο αυτών των ψηφοφόρων ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ και για αυτό έσπευσαν διάφοροι αριστεροί να της επιτεθούν με χαρακτηρισμούς που απευθύνονται στο θυμικό των ψηφοφόρων.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε πολλές ιδέες (σε πολύ μεγάλο βαθμό) από τον Ανδρουλάκη που οι απόψεις του είναι σαφώς φιλελεύθερες αν και ο ίδιος θέλει να ονομάζεται αριστερός. Το αριστερός του Ανδρουλάκη αφορά την παρέμβαση υπέρ των "αδικημένων" και όχι την οικονομική πολιτική που ευαγγελίζεται που είναι σαφώς φιλελεύθερη.

Αλλά στο ΠΑΣΟΚ μετά την περίοδο των "εκσυγχρονιστών" έχουν χάσει τον μπούσουλα και δεν τολμάνε να πουν τα πράγματα με το όνομα τους. Αυτό θεωρώ πως είναι η αιτία για αυτό το επικοινωνιακό χάος που επικρατεί και που τροφοδοτείται από τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς.

Αυτή είναι και η αιτία που το ΠΑΣΟΚ δεν θα βγει από την κρίση που περνάει αφού κανείς δεν έχει στόχο το ιδεολογικό ξεκαθάρισμα στην βάση αλλά το ποια ομάδα θα επικρατήσει

Αν το εξετάσουμε σε μεγαλύτερο εύρος θα δούμε πως η αδυναμία να ειπωθεί η αλήθεια στον κόσμο (τι πραγματικά πιστεύει το κάθε κόμμα και ο κάθε πολιτικός) είναι η αιτία που διατηρείται αυτή η πολιτική ασάφεια σε όλο το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.

Όλοι ξέρουν πως η λύση στα αδιέξοδα της Ελλάδας είναι η κοινωνική και οικονομική ελευθερία, αυτά που λέει η ΦΣ δηλαδή, αλλά για προσωπικούς λόγους που αφορούν είτε την προσωπική εξέλιξη ατόμων ή κομμάτων είτε τις δεσμεύσεις προς εξωτερικούς παράγοντες δεν μιλάνε και δεν αφήνουν και τους άλλους να μιλήσουν με αποτέλεσμα όλες οι συζητήσεις να καταλήγουν ανούσιες και βαρετές.

ΥΓ συγχωρέστε με που βγήκα έξω από το θέμα του ποστ αλλά έχω αγανακτήσει με όλα αυτά που ακούω και κάποιες φορές έχω ανάγκη να εκτονώνομαι.

Suspect είπε...

ΠΑΣΟΚ.

ποιο ?

S G είπε...

μαρια πως καταληγεις σε αυτα τα ποσοστα? θυμιζω οτι η Ε δειχνει μονο τα ποσοστα του συνολικου πληθυσμου και των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ, εμενα με ενδιαφερει το ποσοστο στους ψηφοφορους που δεν ψηφισαν ΠΑΣΟΚ. Επισης ενταξει ΟΚ, δεν λεω οτι οι ακροδεξιοι ξαφνικα θα ψηφισουν ΠΑΣΟΚ, για τους κεντρωους μιλω που το ΠΑΣΟΚ φαινεται να χανει προς οφελος της ΝΔ.

Στην πραγματικοτητα αυτο που περιγραφει ο Γιωργος βεβαια θα ηταν η πληρεστερη ερευνα και απορω γιατι δεν γινεται κατι τετοιο (ισως γινεται αλλα μενει για ιδιωτικη χρηση?).

Παντως Γιωργο δεν ειναι τοσο σημαντικο το πολιτικο προγραμμα που υποσχεται το ΠΑΣΟΚ οσο αυτο που ρεαλιστικα θα εφαρμοσει. Ο ΓΑΠ ειχε ταξει μια χαρα προγραμμα και στον δρομο μας τα χαλασε...

Γιαννη εκτονωσου παιδι μου χωρις προβλημα :-) Παντως φοβαμαι οτι αυτο δεν ειναι αληθεια:

"Όλοι ξέρουν πως η λύση στα αδιέξοδα της Ελλάδας είναι η κοινωνική και οικονομική ελευθερία"

νομιζω οτι μεγαλο μερος του πληθυσμου απλα δεν ξερει ποια ειναι η λυση, πορευεται απο ενστικτο...

Γιάννης Αρ είπε...

Ήθελα να γράψω διαισθάνονται όχι ξέρουν.

Έχω βρεθεί σε αρκετές συζητήσεις που είτε ο απέναντι διερευνούσε τις προθέσεις και τις θέσεις μου για να πει και αυτός τα ίδια είτε τα άκουγαν και προσπαθούσαν να κρύψουν ότι συμφωνούσαν.

Υπάρχει επίσης το παράδειγμα του Ανδρουλάκη που πήρε τόσους ψήφους χωρίς μηχανισμό άρα άκουσαν αυτά που έλεγε και συμφώνησαν.

Έχω την πεποίθηση πως οι περισσότερες ιδέες των φιλελεύθερων έχουν περάσει στον κόσμο απλά δεν μπορούν-τολμούν να απελευθερωθούν από το κρατιστικό μοντέλο της δεξιάς ή της αριστεράς, να το πω αλλιώς είναι σαν αυτόν που μαθαίνει μπάνιο και ενώ μπορεί να επιπλεύσει φοβάται και δεν δοκιμάζει μόνος του.

MVel είπε...

Sotiri,

Katarxin den ksero giati me les Maria! Michalis einai to onoma mou! ;)

Loipon: apo tous 100, oi 58 theloun to PASOK aristerotera. Omos apo autous tous 100, mono oi 38 psifisan to PASOK stis ekloges. Apo autous tous 38, ta 3/4, diladi oi 28, theloun to PASOK na paei aristerotera. Ara menoun 58-28=30, pou einai autoi pou den psifisan PASOK kai to theloun aristerotera. To synolo tora auton pou den psifisan PASOK einai 62. Opote 30/62 = 47-48%. Omoios, mporeis na vreis kai ta alla pososta pou anefera (apo tous 62, 7 to theloun na meinei stis theseis tou, 17 na paei deksiotera, 8 den kseroun).

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Αφ' ενός διότι αυτό που ο Ανδρέας ονόμαζε "Τρίτος δρόμος προς το σοσιαλισμό" έχει αποτύχει. Ο κρατικός έλεγχος της παραγωγής (Ολυμπιακή, Softex, Αιγαίο, κ.λπ) κατέδειξε τα δύο μεγάλα προβλήματα του τρίτου δρόμου. Το πρώτο είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και ανυπαρξία καινοτομίας στις κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις. Το δεύτερο είναι ότι το παραγώμενο ειδόδημα καταληγει στα χέρια των ομάδων πίεσης, και όχι στους οικονομικά σθενέστερους που το έχουν ανάγκη κατά τα πρότυπα του σοσιαλιστικού ιδεώδους. Τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το ξέρουν αυτό.

Αφ' ετέρου διότι καθώς το ΠΑΣΟΚ μετακινείται δεξιότερα πέφτει πάνω στη ΝΔ η οποία έχει μετακινηθεί προς το κέντρο με δύο τρόπους. Πρώτον, αποβάλλοντας από τους κόλπους της τον υπερσυντηριτικό Καρατζαφέρη και τους ψηφοφόρους αυτού. Δεύτερον, ενστερνιζόμενη τη "σοσιαλιστική?" ιδέα δημιουργίας κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή την ιδέα της αναδιανομής εισοδήματος προς αυτούς όμως που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω το ΠΑΣΟΚ έχει τις εξής επιλογές.
1. Να μετακινηθεί αριστερότερα, προκειμένου να πάρει πίσω τις ψήφους που έχασε από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύοντας όμως να χάσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που το στήριξαν επί Σημίτη.
2. Να γίνει ένα οικονομικά φιλελεύθερο κόμμα, να αποδεχτεί δηλαδή σε μικρο ή μεγάλο βαθμό ότι οι κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία πρέπει να είναι περιορισμένες, αλλά να δώσει έμφαση στον κοινωνικό φιλελευθερισμό όπου η ΝΔ υστερεί, κινδυνέυοντας να χάσει και άλλους αριστερούς ψηφοφόρους που συνεχίζουν ακόμα να στο στηρίζουν, αλλά και συντηριτικούς σοσιαλιστές προς ΛΑΟΣ και Παπαθεμελή.
3. Να συγκλίνει ιδεολογικά προς τη ΝΔ, και απλώς να δώσει έμφαση στο να πείσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους ότι μπορεί να να διαχειριστεί την εξουσία και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρυθμίσεις πιο αποτελεσματικά.
4. Να συνεχίσει να κάνει ότι προσπάθησε να κάνει ο ΓΑΠ ανεπιτυχώς, να πατήσει δηλαδή σε δυο βάρκες προσπαθώντας να προσελκύσει τους αριστερούς ψηφοφόρος με τη ρητορική του και τους κεντρώους με τις πολιτικές του, αλλάζοντας τον αρχηγό με κάποιο πιο αποτελεσματικό σε αυτόν τον τομέα.

Όλες οι επιλογές κρύβουν κινδύνους και χρειάζονται πολύ λεπτούς χειρισμούς. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει ένα μείγμα των 3 και 4.

S G είπε...

"Katarxin den ksero giati me les Maria! Michalis einai to onoma mou! ;)"

σε μπερδεψα με την Μαρια Βελ. (αν και βασικα δεν γραφει ποτε με λατινικα στοιχεια), συγγνωμη... Οι υπολογισμοι σου ειναι μαλλον σωστοι αν και εγω τους εκανα αλλιως (εκατσα και εγραψα μια μινι εξισωση).

Γιαννη ο κ. Ανδρουλακης παιρνει ψηφους απο μια συγκεκριμενη μεριδα του πληθυσμου, δεν νομιζω οτι ειναι κλιμακωσιμο το φαινομενο, δεν μπορει να στηριχτει ολοκληρο κομμα εξουσιας σε αυτους τους ανθρωπους.

Με την αναλυση του Κωστα συμφωνω βεβαια αν και ελπιζω ειλικρινα το ΠΑΣΟΚ να αφησει την προταση 4...

Ανώνυμος είπε...

sthn ellada iparxei diastreblomenh apopsh gia to ti einai h htan h aristera

pio dokimoi oroi einai sintirish kai proodos

S G είπε...

δηλαδη ανωνυμε συχετιζεις την ελληνικη αριστερα με την προοδο? Μπορεις να μου πεις ενα θεμα στο οποιο να μην ειναι απλα αντιθετη σε ολες τις μεταρρυθμισεις?

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock