Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 26, 2007

Το τέλος της Ιστορίας – Η αρχή του ΛΑΟΣ

Listen to: Doubt and uncertainty, by Richard FeynmanΗ κίνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού δεν μπορεί παρά να προσβάλει κάθε σκεπτόμενο πολίτη της χώρας. Προεκλογικά, πιθανότατα για να μην ‘τρομάξει’ την πιο φιλελεύθερη βάση του κόμματός του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το βιβλίο δε θα αποσυρθεί και θα τεθεί στην κρίση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η κ. Γιαννάκου, συνεπής από την αρχή στη στάση της, απέκλειε και την πιθανότητα επιστροφής του παλιού βιβλίου (02/08/07):

Προφανώς, δεν ήταν δυνατόν να αποσυρθεί το νέο εγχειρίδιο, προκειμένου να επανέλθει ένα, κατά γενική ομολογία, πεπαλαιωμένο εγχειρίδιο, το οποίο είχε ήδη αποσυρθεί με τις αποφάσεις του 2003 που σας προανέφερα.
Μετά τις εκλογές όμως, το σκηνικό είναι διαφορετικό. Η περιορισμένη πλειοψηφία της κυβέρνησης, η μη εκλογή της κ. Γιαννάκου, το μυστικό της ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, καθώς και η παρουσία του ΛΑΟΣ στη Βουλή, οδήγησε τον πρωθυπουργό σε πλήρη αναδίπλωση. Η ακροδεξιά, η συντηρητική Αριστερά κι η ηγεσία της εκκλησίας, μπορούνε πλέον να κοιμούνται ήσυχοι. Δεν υπάρχει κανείς να αμφισβητήσει την άτυπη, αλλά ουσιαστική όπως φαίνεται, εξουσία τους.

Η κυβέρνηση προτίμησε να συντηρήσει τα στερεότυπα, τις εθνικιστικές μυθοπλασίες και τις υπερβολές του παρελθόντος από το να αναλάβει το πιθανό πολιτικό κόστος της προόδου. Ο κ. Βερέμης (πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας) δήλωνε πριν λίγες μέρες:
Το βιβλίο δεν το θεωρώ ούτε σπουδαίο, ούτε μοναδικό. Έκανε μια προσπάθεια να περιορίσει τους αυτοοικτιρμούς και τον αυτοθαυμασμό που μπορεί να δημιουργεί ένα φρόνημα, αλλά είναι ένα φρόνημα ευάλωτο.
Η κυβέρνηση προτίμησε να διαφωνήσει με τις φωνές τις μετριοπάθειας και της λογικής και να συνταχθεί με το λαϊκισμό του κ. Ψωμιάδη και της ‘Δεξιάς του Κυρίου’. Προφανώς ικανοποιημένος, ο κ. Χριστόδουλος έστειλε τα συγχαρητήριά του στο νέο υπουργό:
Συγχαίρω από καρδιάς τον υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για την παρρησία και την ευθυκρισία την οποία επέδειξε στο θέμα αυτό, που έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία.
Έχει άδικο μετά ο κ. Βερέμης* να πιστεύει ότι «η κυβέρνηση σύρεται από τον ΛΑΟΣ»;

*Και μη μου πει κανείς ότι κι ο κ. Βερέμης είναι κι αυτός δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ.

76 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς αποσύρθηκε το βιβλίο των καπιταλιστών, του SOROS της COCA COLA, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, του Casino Θεσσαλονίκης, των υπουργείων εξωτερικών των ΗΠΑ και Αγγλίας.

ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ.

giannaros_g είπε...

συμφωνώ απόλυτα με το post σου. Τώρα η ΝΔ παραφράζει το σύνθημα του Ανδρέα το '81: από ΠΑΣΟΚ-λαός στην εξουσία σε "ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. στην εξουσία"!!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=15507&colid=37&catid=33&dt=2007-07-15%200:0:0
15/7/2007
Το νέο πανελλαδικό γκάλοπ της RASS για το βιβλίο της Ιστορίας με το υψηλότατο ποσοστό του 75,6% στήνει στον τοίχο την κυβέρνηση και καταφέρνει ισχυρότατο ράπισμα τόσο στην κ. Γιαννάκου όσο και στη δήθεν ιστορικό κ. Ρεπούση!

Συγκεκριμένα:
• To 46,5% ζητάει ευθέως να αποσυρθεί αμέσως το βιβλίο και να ξαναγραφτεί.
• Το 29,1% θεωρεί ότι απαιτούνται βαθιάς έκτασης διορθώσεις.
• Το 8,6% εκτιμά ότι το θέμα διογκώθηκε χωρίς λόγο.
• Το 15,8% δεν ξέρει δεν απαντά.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του γκάλοπ ως προς την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του 2004. ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Στο πρώτο ερώτημα: «Το βιβλίο πρέπει να αποσυρθεί και να ξαναγραφτεί;»

Απαντούν ΝΑΙ, το 43,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ. Το 50,4% του ΠΑΣΟΚ! Και εν τούτοις ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει τη σιωπή του… Δεν έχει αρθρώσει λέξη μέχρι σήμερα για το περιβόητο βιβλίο που καταψηφίζουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Το 46,8% του ΚΚΕ και το 38,1% του Συνασπισμού (!) που, παρά ταύτα, τα ηγετικά τους στελέχη επιμένουν να στηρίζουν την παρέα Ρεπούση! Στο ερώτημα, «πρέπει το βιβλίο να διορθωθεί;»

Απαντούν ΝΑΙ, το 33,9% της ΝΔ, το 26,1% του ΠΑΣΟΚ, το 19% του ΚΚΕ και το 33,3% του Συνασπισμού.

Δέχονται ότι το θέμα διογκώθηκε το 7,9% της ΝΔ, το 6,4% του ΠΑΣΟΚ, το 13,9% του ΚΚΕ και το 16,7% του Συνασπισμού.

Δεν ξέρουν δεν απαντούν: 15,1% από ΝΔ, 17,1% από ΠΑΣΟΚ, 20,3% από ΚΚΕ και 11,9% από Συνασπισμό.


Αυτά σύντροφοι για τις δεξιές και τις ακροδεξιές, τις αριστερές και τις ακροαριστερές. Η ανοησία έχει γίνειμπαντιέρα από τους αντι-επιστημονές κρατικοτιδίαιτους

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θέλουν αλλγές και διορθώσεις είναι το 70% των ψηφοφόρων της, ενώ από το ξεΣΥΡΙΖΑ το 71.4% των ψηφοφόρων του. Το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ είναι 76.5%.

Ανώνυμος είπε...

Όσο για τον Βερέμη, αφού ρωτήσατε:

http://www.koinoniapoliton.gr/site/content/view/404/33/lang,en_US.UTF8/

Δείτε κατάλογο μελών και στενών φίλων της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ που κατεβαίνουν υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων που αποδέχονται την έννοια της Κοινωνίας Πολιτών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Όπως πάντα η Π. αν και δεν συμμετέχει στον κομματικό ανταγωνισμό εκφράζει σταθερά τις προτιμήσεις της για μεμονωμένα άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους. Άλλωστε εξίσου σταθερά η Π. από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα είχε έμμεση κοινοβουλευτική παρουσία στο Κοινοβούλιο και μάλιστα όχι διαμέσου ενός αλλά τριών πολιτικών χώρων. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι το ίδιο θα συμβεί και στην επόμενη Βουλή. Τα μέλη/στενοί φίλοι της Π. που είναι υποψήφιοι στις Εκλογές στις 16/9 είναι: Θάλεια Δραγώνα, Καθηγήτρια στο Παν.Αθηνών στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ελένη-Λουρή Δενδρινού, Καθηγήτρια στο Οικον.Παν.Αθηνών στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Ρένα Δούρου, ερευνήτρια υποψήφια στο Ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην ΄Β Αθηνών, Νίκος Γιαννής, Πρόεδρος Ευρωπαικής Έκφρασης υποψήφιος στο Ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Αττικής, Γιώργος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Παν.Αθηνών στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Νίκος Γεωργιάδης, Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής της Μεσογείου για την αειφόρο ανάπτυξη, στο Ψηφοδέλτιο του Νομού Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας. Ο ευρύτερος χώρος των φίλων της Ένωσης και των άλλων ΜΚΟ (η WWF Ελλάς είχε δημοσιεύσει κατάλογο βουλευτών με περιβαλλοντική δράση) είναι πολύ πιο διευρυμένος. Δεχόμαστε προτάσεις επί του θέματος. Η κατεύθυνσή μας είναι απλή. Ψηφίζουμε ο καθένας το κόμμα της επιλογής μας αλλά σταυρώνουμε-όπου χρειάζεται- ανθρώπους με δράση και αξιοπιστία.


http://www.koinoniapoliton.gr/site/content/view/13/26/lang,el_GR.UTF8/

Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού Κοινωνία Πολιτών:
Περικλής Βασιλόπουλος, Θάνος Βερέμης, Χρήστος Διαμαντόπουλος, Κώστας Ζέπος, Πάνος Καζάκος, Σωκράτης Κονιόρδος, Νατάσσα Λαδοπούλου, Πωλίνα Λάμψα, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Γιάννης Μίχος, Νίκος Μουζέλης, Γιώργος Παγουλάτος, Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, Βίκτωρ Παπαζήσης, Βερονίκη Παπαϊωάννου, Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος και Λουκάς Τσούκαλης.

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου:
Προεδρείο Δ.Σ.: Νίκος Μουζέλης Πρόεδρος, Περικλής Βασιλόπουλος Α/δρος, Νίτα Κυριακοπούλου Γεν. Γραμματέας, Βίκτωρ Παπαζήσης Ειδ. Γραμματέας.

Μέλη: Γιάννης Μίχος, Χρήστος Διαμαντόπουλος, Νατάσσα Λαδοπούλου, Ηλίας Μόσσιαλος, Λίνα Παπαδοπούλου, Σωκράτης Κονιόρδος.

Επίτιμα Μέλη: Λουκάς Τσούκαλης πρ. Πρόεδρος Δ.Σ., Νικηφόρος Διαμαντούρος πρ. Γεν. Γραμ., Ριχάρδος Σωμερίτης πρ. Α/δρος, Σπήλιος Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Ζέπος.

Ομάδα Διαδικτύου: Νίτα Κυριακοπούλου, Νίκος Μπήλιος, Μαρία Καρατζιά.

Ομάδα Γυναικείων Θεμάτων: Νίτα Κυριακοπούλου, Νατάσσα Λαδοπούλου, Βερονίκη Παπαϊωάννου, Μαρία Καρατζιά, Αγγέλα Μυλωνά, Ρέα Παπανικολάου, Κασσιανή Νικολοπούλου, Ντόρα Κρητικοπούλου.

Ομάδα “Τηλεοπτικής Δημοσιογραφίας του Πολίτη”: Θανάσης Παπαντωνόπουλος, Τάσος Χατζηβασιλείου, Ανθή Ανθρακοπούλου, Μόνικα Παπαδάτου, Βαλεντίνα Τρικουνάκη, Βίκυ Κυριαζή, Μαρία-Μαρίνα Κυριακοπούλου, Ρέα Παπανικολάου, Μαρία Σφυρόερα, Κωνσταντίνα Μαργάνη, Νίκος Παπαδόπουλος.

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Βαλεντίνα Τρικουνάκη, Μαρία-Μαρίνα Κυριακοπούλου, Αγγέλα Μυλωνά, Ρέα Παπανικολάου.


Μην μου πείτε ότι δεν έχει σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Κάνετε τουλάχιστον τον κόπο να ψάξετε. Αν θέλετε κι άλλα πολύ ευχαρίστως!

Roark είπε...

Εμένα πάντως που κάνει τρομερή εντύπωση και το πολύ χαμηλό ποσοστό όσων δεν ξέρουν/δεν απαντούν (μόνο στην Ελλάδα όλοι έχουν άποψη για ένα βιβλίο που δεν έχουν διαβάσει!).

Ανώνυμος είπε...

Εγώ που κολλάω στο παραπάνω κατεβατό; Η Μαργέτα διόρισε πρόεδρο της επιτροπής για την μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια κάποιον που έχει θέσεις αντίθετες στου ΣΥΡΙΖΑ; Χάθηκαν οι δεξιοί;

Ανώνυμος είπε...

Φώτη, στη συντηριτική (κακά τα ψέματα) Ελλάδα, δυστυχώς συνηθίζεται να έχει κανείς άποψη για πράγματα που δεν έχει διαβάσει.

Ανώνυμος είπε...

Αντε εσεις του 0,1% διαβαστε το βιβλιο

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@ Ανώνυμους/η/ος
Βρήκατε μια λίστα που περιέχει βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για να επιχειρηματολογήσετε υπέρ μιας υποτιθέμενης σχέσης του κ. Βερέμη με το ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά τραβηγμένο – δεν το περίμενα, ομολογώ.
Υπάρχει κι άλλος κατάλογος ονομάτων, που συνδέει τον κ. Βερέμη με το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ: ο εκλογικός κατάλογος, καθώς και ο κατάλογος συνδρομητών της ΔΕΗ.

@ όλους:
Σχόλιο του Πάσχου Μανδραβέλη (κι αυτός δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ...):

Το 2004 που ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση παρέμεινε στάσιμη. Το 2007 που ελληνικός λαός ψήφισε πιο συντηρητικά, η κυβέρνηση άρχισε να πηγαίνει προς τα πίσω. Η πρώτη ένδειξη είναι η απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού. Δυστυχώς όμως θα ακολουθήσουν κι άλλα. Η κυβέρνηση θα μπει σε νεοσυντηρητική ρότα, επειδή θα αναγκαστεί να προωθήσει άλλες, αναγκαίες πολιτικές.
Η εξέλιξη αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τις εκ δεξιών πιέσεις, δηλαδή του ΛΑΟΣ στη Βουλή. Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να πάρει κάποια μέτρα στην οικονομία. Χωρίς την ανοχή που της χαρίστηκε την πρώτη τετραετία θα δημιουργηθούν κοινωνικές εντάσεις. Θα δει απώλειες στο εκλογικό σώμα τις οποίες θα προσπαθήσει να καλύψει φορώντας τα εθνικά χρώματα.

(Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ.)

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σκεπτόμενος και ορθά αποσύρθηκε. Δεν με ενοχλεί καθόλου. απλά υπάρχουν μερικοί φωνακλάδες που κάνουν σαματά. είναι γνωστό ότι αρχηγός στους χιμπατζήδες γίνεται όποιος κάνει το μεγαλύτερο σαματά. Εμείς όμως δεν είμαστε χιμπατζήδες.

Ανώνυμος είπε...

Οσο συντηρείται το μακεδονικοσκοπιανό ζήτημα, απο παράγοντες εντός και εκτός ελλάδος, τόσο ο εθνικοσοσιαλισμός σε όλο το πολιτικό φάσμα, καλά κρατεί,

Ανώνυμος είπε...

Οι θεσεις της ΦΣ ειναι ξεκάθαρες και καλυπτουν το θεμα. Οι γονεις να επιλεγουν για τα της παιδείας των παιδιών τους.

Την διάθεση υπέρ του βιβλίου τι την χρειάζεστε? Μηπως θα αρχισει ο αδριανόπουλος (και με το δικιο του) να μιλάει σε λίγο γα "Μωβ καρπουζια"?

Μωβ από έξω, κόκκινα από μέσα?

Ανώνυμος είπε...

@G. Sarigiannidis
Για το Βερέμη και τους ξεΣΥΡΙΖΑ να ψάξετε να βρείτε. Ποιοί υπογράφουν τι υπογράφουν και σε ποιό συμπαρίστανται. Ποιοί κάνουν μεταρυθμίσεις, τι μεταρυθμίσεις κάνουν, ποιοί τις συνυπογράφουν. Όσο δεν ξέρετε να μην κάνετε χοντροκομμένα αστεία. Δείχνει έλλειψη σεβασμού. Αλήθεια εσάς δε σας φαίνεται παράξενη μια υπερκομματική επιτροπή που δίνει γραμμή και ψηφοδέλτια με σταυρό, όπως τα παλιά καλά χρόνια;

Για το 71.4% των ψηφοφόρων του ξεΣΥΡΙΖΑ που θέλει αλλαγές στο "βιβλίο" δε θα πείτε τίποτα; Λέτε να συντάσσονται με το ΛΑΟΣ; Λέτε το 70% των Ελλήνων να είναι νεοσυντηρητικοί;

Και ποιός δίνει το δικαίωμα στον κ Μανδραβέλη να κρίνει ποιός είναι συντηρητικός και ποιός προοδευτικός; Κι εμείς πρέπει να το αποδεχθούμε; Άλλωστε ο κ Μανδραβέλης με ότι καταπιάστηκε, έχει αποτύχει οικτρά (Κόντεψε να κλείσει και τον Ε.Τ.). Και τι σχέση έχει αυτό με το θέμα;

Ακόμη, ο κ Βερέμης με ποια ιδιότητα μίλησε κι έκρινε για το βιβλίο; Από το νόμο, υπεύθυνο είναι το αντι-παιδαγωγικό ινστιτούτο, ενώ συμβουλευτικό ρόλο μπορεί να έχει και η Ακαδημία. Κι εδώ πρέπει να αναζητηθούν κι ευθύνες γιατί επιτράπηκε ένα τόσο χαμηλής στάθμης βιβλίο να εγκριθεί από το ΠΙ. Βέβαια η αντίρρηση είναι ότι δεν είναι το μοναδικό, υπάρχουν και χειρότερα!

Ο κ Βερέμης προφανώς μίλησε με το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας στον καφενειακό λόγο, και για τόσο αξίζει η άποψή του. Επιπλέον είναι ανήθικος και μετέωρος, διοτί επικαλείται τους νόμους, ενώ πρώτος εκείνος τους παραβαίνει.

Την ακαταλληλότητα του βιβλίου την έχουν κρίνει ακαδημαϊκοί ιστορικοί. Δεν μου πέφτει εμένα λόγος. Αλλά ούτε κι εσάς, ούτε και του κ Βερέμη.

Επίσης αυτοί που υπερασπίσαν το αντιεπιστημονικό κατά την Ακαδημία βιβλίο, πιστεύετε ότι το έχουν διαβάσει; Γιατί εγώ απλά βλέπω να επιβεβαιώνουν τον κ Κάρολο Δαρβίνο: να πιθηκίζουν ασύστολα, χρησιμοποιώντας μονότονα τα ίδια αίωλα επιχειρήματα.

Το ότι απαιτήθηκε η απόσυρσή του κι από το ΛΑΟΣ, δεν προσδίδει στο βιβλίο αυτό ούτε ιστορική ακρίβεια, ούτε αξιοπιστία. Άλλωστε δεν μονοπώλησαν αυτοί μόνο τον αγώνα για την απόσυρση.

Η κίνηση της κυβέρνησης δεν υποδείχθηκε από την εκλογή του ΛΑΟΣ στη βουλή. Αλλά από τη γενική θέληση του ελληνικού λαού, όπως μας δείχνει άλλωστε και η πιο πάνω δημοσκόπηση. Και σ'αυτούς περιλαμβάνονται και η μέγιστη πλειοψηφία ψηφοφόρων του ξεΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά παράξενο λόγο, οι νεοδημοκράτες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό αντίδρασης. (Γιατί άραγε;)

Το post αυτό είναι εντελώς ιδεοληπτικό, στερείται κάθε επαφής με την πραγματικότητα, και είναι προϊόν άκρατης σκοταδιστικής μονόπνοης αντίληψης.

Και για να τελείωσω παραθέτω το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών:

...
3. Aισθητή είναι η απόκλιση του βιβλίου από τις κατευθύνσεις και τους στόχους του Διαθεματικού Eνιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών Iστορίας (ΔEΠΠΣI), βάσει της κανονιστικής αποφάσεως 21072/Γ2. Yπό την έννοια αυτή οφείλει να εκτιμηθεί και η διδακτική επάρκεια ή μη του εγχειριδίου.

4. Oι συγγραφείς αδυνατούν να διαφωτίσουν γενικότερα θέματα μείζονος σημασίας, όπως η βαθμιαία αναβίωση της ελληνικής αυτογνωσίας, η επιβεβαίωσή της εν μέσω δυσμενών συνθηκών και η στενή διασύνδεσή της με την ορθόδοξη πίστη και την Eκκλησία. Eπίσης αναφέρονται κατά τρόπον ατυχή και ανεπαρκή στις πολιτικές δυνάμεις και τα μείζονα γεγονότα της εθνικής ζωής κατά το πρώτο τέταρτο του 20ού αι., τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την μεταπολεμική περίοδο. H κατανομή της ύλης είναι ατυχής. Π.χ. τρεις σελίδες αφιερώνονται στον αθλητισμό (σ. 130-132) και μόνο επτά συνολικά στίχοι στις σ. 109 και 112 στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την γερμανική εισβολή.

5. Συμπερασματικά, το κείμενο του διδακτικού εγχειριδίου
α. Δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της εθνικής μνήμης και της ελληνικής αυτογνωσίας.
β. Eπιδεικνύει προχειρότητα κατά την προσέγγιση μείζονος σημασίας ζητημάτων του ιστορικού παρελθόντος και αδυναμία διακρίσεως του εκάστοτε ουσιώδους από το επουσιώδες.
γ. Παρουσιάζει ικανό αριθμό ανακριβειών, λαθών και παραλείψεων ουσιώδους συχνά σημασίας.


Αν έχετε αντίρρηση για τα λεγόμενα παρακαλώ να επικοινωνήσετε με την Ακαδημία.

Με χαρά να σας πληροφορώ ότι έξω δεν ψιχαλίζει...

@blackswan
Τη θέση για το βιβλίο, που είναι εντελώς αντιφιλελεύθερη, τη χρειάζονται γιατί οι εμπνευστές της θέσης αυτής είναι στην ουσία αντιφιλελεύθεροι. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι γονείς πρέπει να έχουν περισσότερες επιλογές στη μόρφωση των παιδιών τους. Κι εκεί θα έπρεπε να σταματήσει η συζήτηση. Άλλωστε το ατυχές βιβλίο, για το οποίο έγινε τόση φασαρία, είναι η τρανή απόδειξη για αυτό το επιχείρημα. Αν υπήρχε ελεύθερη επιλογή βιβλίων, το πιο πιθανό είναι να μην πουλούσε ούτε ένα αντίτυπο. Κι εγώ να μην έγραφα αυτό το post!

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@blackswan said...
Την διάθεση υπέρ του βιβλίου τι την χρειάζεστε? Μηπως θα αρχισει ο αδριανόπουλος (και με το δικιο του) να μιλάει σε λίγο γα "Μωβ καρπουζια"?

Πέρα από τις προτάσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για την παιδεία, που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, υπάρχει και η στάση μας ως πολίτες απέναντι στα γεγονότα και τις φωνές που θέλουν τη χώρα μας να ζει κοιτώντας προς τα πίσω. Όχι μόνο ως μέλη κομμάτων, αλλά ως πολίτες.

Όταν θα επιλέγουμε εμείς ως γονείς τα βιβλία των παιδιών μας, η συζήτηση θα είναι διαφορετική. Δε θα πάψω ούτε τότε να διαφωνώ με τα εθνικιστικά στερεότυπα, αλλά ο προβληματισμός μου – στην υποθετική αυτή περίπτωση – θα έχει άλλο χαρακτήρα. Όσο όμως αποφασίζει η κυβέρνηση – κεντρικά – το περιεχόμενο των βιβλίων που θα διδαχτούν τα παιδιά μας, δε μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι.

Όσο για τη θέση του Α. Ανδριανόπουλου για το ζήτημα, τα γράφει καλύτερα ο ίδιος:

ΧΟΛΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΛΑΓΝΟΙ

Ανώνυμος είπε...

Εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει εάν ήταν υπέρ της απόσυρσης του βιβλίου το ΛΑΟΣ, η Εκκλησία ή ο Άνθιμος. Το βιβλίο στην διορθωμένη του έκδοση εξακολουθούσε να περιέχει ιστορικά λάθη, σωστά; Συνεπώς η άποψη ότι δεν έπρεπε να αποσυρθεί για να πάει η κυβέρνηση κόντρα στους εθνικιστές δε νομίζω ότι στέκει.
Τώρα σχετικά με το παλιό βιβλίο, αναμφίβολα αντιμετωπίζει και αυτό παρόμοια (αν όχι και μεγαλύτερα) προβλήματα ιστορικής ακρίβειας (όπως και τα περισσότερα, για να μην πούμε όλα τα βιβλία ιστορίας που διδάσκονται σε ελληνικά σχολεία). Όμως η επαναφορά του δε σημαίνει ότι δε θα γίνει ξανά προσπάθεια να γραφτεί ένα καινούριο βιβλίο για να το αντικαταστήσει. Εκτός και αν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο ρητά από τον Υπουργό που δεν το νομίζω. Αν όντως δεν γίνει, τότε πράγματι η κυβέρνηση θα έχει κάνει ένα βήμα πίσω.
Ακόμη και έτσι όμως, θεωρώ εξαιρετικά τραβηγμένο το "η κυβέρνηση σύρεται από τον ΛΑΟΣ". Προεκλογικά η στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα ήταν πολύ έντιμη, και αυτό στοίχησε και στη ΝΔ και στη Γιαννάκου προσωπικά. Τώρα που κέρδισε της εκλογές και τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, θεώρησε η ΝΔ αναγκαίο να προσεταιριστεί την ακροδεξιά; Δεν μου φαίνεται και πολύ λογικό.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Ανώνυμος said...
Για το 71.4% των ψηφοφόρων του ξεΣΥΡΙΖΑ που θέλει αλλαγές στο "βιβλίο" δε θα πείτε τίποτα;

Όσο κι αν εμμένετε στο ΣΥΡΙΖΑ, χτυπάτε σε λάθος πόρτα. Μπορεί να έχουμε σε κάποια ζητήματα ατομικών ελευθεριών παραπλήσιες θέσεις, αλλά ούτε ταυτιζόμαστε, ούτε προερχόμαστε από την ίδια παράδοση. Για τη θέση των ψηφοφόρων τους σχετικά με το βιβλίο, ρωτήστε παρακαλώ τους ίδιους.
Επίσης, να σημειώσω ότι στα σχόλιά μου στο προσωπικό μου blog, καθώς και στο e-rooster, δεν εκφράζω κανέναν άλλο πέρα του εαυτού μου. Για τις θέσεις τις Φιλελεύθερης Συμμαχίας, σας παραπέμπω στα σχετικά δελτία τύπου.

Ακόμη, ο κ Βερέμης με ποια ιδιότητα μίλησε κι έκρινε για το βιβλίο;

Του ιστορικού και του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Σας συνιστώ το πάρα πολύ καλό βιβλίο του κ. Βερέμη ‘Ελλάδα, Η Σύγχρονη Συνέχεια’. Άλλωστε, δε χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα για να μιλήσει ο άνθρωπος – όπως έχετε θέση εσείς, εγώ και – απ’ ότι φαίνεται – περισσότερο από το 80% του πληθυσμού, έτσι έχει κι αυτός. Παραπέμπω στα λόγια του όχι γιατί θεώρησα ότι κατάφερε να εκφράσει καλύτερα απ’ ότι εγώ θα μπορούσα αυτά που σκεφτόμουνα.

Από το νόμο, υπεύθυνο είναι το αντι-παιδαγωγικό ινστιτούτο, ενώ συμβουλευτικό ρόλο μπορεί να έχει και η Ακαδημία.

Έχω την αίσθηση ότι κάνετε λάθος. Το παιδαγωγικό ινστιτούτο είναι που έχει συμβουλευτικό ρόλο, ενώ η Ακαδημία δεν έχει από το νόμο κανένα απολύτως ρόλο στην όλη υπόθεση. Ήταν απόφαση της κυβέρνησης να την εμπλέξει.

Γιατί εγώ απλά βλέπω να επιβεβαιώνουν τον κ Κάρολο Δαρβίνο: να πιθηκίζουν ασύστολα, χρησιμοποιώντας μονότονα τα ίδια αίωλα επιχειρήματα.

Προφανώς, ούτε τον Δαρβίνο έχετε κατανοήσει.

Το post αυτό είναι εντελώς ιδεοληπτικό, στερείται κάθε επαφής με την πραγματικότητα, και είναι προϊόν άκρατης σκοταδιστικής μονόπνοης αντίληψης.

Ίσως. Αν «σκοταδιστική αντίληψη» σημαίνει εγκατάλειψη της εθνικιστικής μυθολογίας και των στερεοτύπων του παρελθόντος, τότε ΟΚ. Δε θα φέρω καμία αντίρρηση.

Περί της Ακαδημίας Αθηνών: διαβάστε περί του ad hominem λογικού σφάλματος.
Σεβαστή η όποια θέση της, όπως και όλων των συνομιλητών σε οποιαδήποτε συζήτηση. Πέρα από αυτό όμως, η αξία της κάθε θέσης δεν υπολογίζεται με βάση τον τίτλο αυτού ή αυτής που την αντιπροσωπεύει.
Το ζήτημα που με αφορά προσωπικά δεν έχει άμεση σχέση με το επιστημονικό κομμάτι της ιστορίας, αλλά με το πολιτικό κομμάτι της όλης συζήτησης - του ρόλου της εκκλησίας και της ακροδεξιάς να υποδεικνύουν στην κάθε κυβέρνηση τι να κάνει όταν αισθάνονται ότι απειλούνται τα συμφέροντά τους. Άλλωστε, κι οι ίδιοι δεν το κρύβουν ότι η ιστορική αλήθεια τους είναι αδιάφορη – αυτό που έχει σημασία είναι η καλλιέργεια, προφανώς με κάθε κόστος, εθνικού φρονήματος.

Ανώνυμος είπε...

@ G. Sarigiannidis

Η φιλελευθερη θέση ειναι σωστη. Και ενω η ΦΣ κεφαλαιοποιεί πάνω σε σωστές φιλελευθερες βάσεις (άλλος τις εφτιαξε), ταυτόχρονα παίρνει ξεκάθαρα και θέση υπέρ του βιβλίου. Για πιο λόγο? Η φιλελευθερη ιδεα υπάρχει εκει. Σοφά τεκμηριωμένη. Δεν μπορειτε τουλαχιστον να την σεβαστείτε? Με το να παίρνετε θέση υπέρ του κεντρικου αντι-εθνικιστικου σχεδιασμού καταλαβαινετε τι κάνετε? Για σκεφτείτε το λίγο.

Το τι οριζετε εσεις προσωπικά ως εθνικισμό δεν ενδιαφέρει πιθανόν κανέναν. Το προβλημα που υφισταται ειναι οτι οι φιλικά προσκειμενοι προς τις φιλλελευθερες ιδεες, ενοχλουνται αφανταστα απο το ακτιβιστικο υφος της ΦΣ και τις κατα ΣΥΡΙΖΑ πρακτικές. Δυστηχώς δεν πρεπει να εχετε καταλάβει οτι απωθειτε τους συνειδητα φιλελευθερους που κατα συντριπτική πλειοψηφεία σκεπτονται πολυ πριν ψηφισουν και εχουν αλεργία σε ακτιβιστικό επικοινωνιακό engineering.

Οι φιλελευθεροι δεν ειναι 0,1%.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@blackswan
Δεν μπορώ προφανώς να απαντήσω για όλη τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, παρά μόνο για τον εαυτό μου.

Εγώ να αποδεχτώ ότι ο τόνος μου και η γενικότερη στάση μου έχει πιο ακτιβιστικό χαρακτήρα απ’ ότι ίσως έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα – και το τονίζω το στην Ελλάδα – από φωνές που θεωρούνται φιλελεύθερες. Σας βεβαιώνω ότι δεν είναι ούτε σκόπιμο, ούτε κομμάτι οποιουδήποτε επικοινωνιακού engineering, όπως γράφετε. Ο ακτιβιστικός αυτός χαρακτήρας βέβαια δεν περιλαμβάνει ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ βιαιοπραγίες, καταστροφές περιουσιών, ή οποιαδήποτε άλλη παρεμπόδιση της ζωής των συμπολιτών μου. Είναι ακτιβισμός του διαλόγου – ελπίζω, όσο είναι δυνατό, πολιτισμένου.

Ελπίζω όμως να αποδεχτείτε κι εσείς ότι ο φιλελευθερισμός ως ιδεολογική παράδοση δεν μπορεί παρά να στέκεται απέναντι από κάθε είδους εθνικισμούς. Κι ότι οι φιλελεύθεροι πολίτες δεν μπορούν να ανεχτούν σιωπηλά – προσωπική μου εκτίμηση πάντα – την επέμβαση στα της πολιτείας από εκκλησιαστικές αρχές και εθνικιστικές ομάδες.

Όσο αφορά την θέση σας σχετικά με τη στάση της ΦΣ και την άποψή σας ότι θα έπρεπε να περιοριστεί στην αναφορά των φιλελεύθερων θέσεων και να μην εμπλακεί στη συζήτηση περί του βιβλίου: Έχω τη συνήθεια να αναφέρω σε τέτοιες περιπτώσεις το αγαπημένο μου απόσπασμα από το έργο του Thoreau ‘civil disobedience’:

I HEARTILY ACCEPT the motto,—”That government is best which governs least”; and I should like to see it acted up to more rapidly and systematically. Carried out, it finally amounts to this, which also I believe,—”That government is best which governs not at all”; and when men are prepared for it, that will be the kind of government which they will have. Government is at best but an expedient; but most governments are usually, and all governments are sometimes, inexpedient. […]
But, to speak practically and as a citizen, unlike those who call themselves no-government men, I ask for, not at once no government, but at once a better government. Let every man make known what kind of government would command his respect, and that will be one step toward obtaining it.


Ελπίζω να σας καλύπτει το παραπάνω απόσπασμα και να μπορείτε να συγχωρήσετε το, όπως γράφετε, ακτιβιστικό ύφος μου. Άλλωστε, συζήτηση κάνουμε. Στο τέλος της ημέρας, ή θα με πείσετε ή θα σας πείσω, ή θα τραβήξει ο καθένας το δρόμο του.

Ανώνυμος είπε...

@G Sariginnidis
Η αυθάδεια είναι προσόν των αμαθών.


ΙΔΡΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
ΝΟΜΟΣ 4398/1929
Άρθρον πρώτον
Κυρούται η από 18 Μαρτίου 1926 Συντακτική Απόφασις "περί οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών" έχουσα ούτω:
...
Ότι η ίδρυσις της Ακαδημίας εν Ελλάδι είναι Εθνική ανάγκη εκ των μεγίστων, όπως φωτίζη και χειραγωγή τας δημοσίας υπηρεσίας, μελετά και κανονίζη τα της Εθνικής ημών γλώσσης, παρασκευάζη και συντάσση και δημοσιεύη την Γραμματικήν, το Συντακτικόν και τα Λεξικά αυτής, ερευνά και εκδίδη ακριβώς τους μεγάλους Έλληνας συγγραφείς, μελετά και τελειοποιή την δημοσίαν εκπαίδευσιν,...


Ο κ Βερέμης δεν είναι μέλος του αντι-παιδαγωγικού ινστιτούτου, ούτε της Ακαδημίας Αθηνών. Κι άρα δεν είχε δικαίωμα να κρίνει. Αυτή ήταν η σωστή στάση κάθε σοβαρού επιστήμονα. Ο κ Σβορόπουλος που κατακεραύνωσε το βιβλίο δεν περιφέρθηκε σε κανέναν ραδιοσταθμό. Αλλά δεν άντεξε κι έπρεπε να περιφέρει το κόμπλεξ του δημόσια. Σε κάθε περίπτωση η γνώμη του έχει την αξία της δικιάς μου γνώμης. Τίποτα παραπάνω. Κι επιπλέον πολιτικοποίησε όσο δεν έπαιρνε το θέμα με την ενέργειά του αυτή.

Τον Δαρβίνο τον καταννοώ παρατηρώντας ταυτόχρον και τη συμπεριφορά πιθηκοειδών.

Σας υπενθυμίζω ότι και ο Στάλιν και ο Μάο κι άλλα ινδάλματα του αρχηγού του ξεΣΥΡΙΖΑ είχαν κάνει μπαϊράκι τον ξεριζωμό του εθνικισμού...

Σαν φιλελευθερος που είμαι όμως θα μου επιτρέψετε να μην λάβω θέση ούτε υπέρ των εθνικιστών, ούτε υπέρ των διεθνιστών, ούτε έναντι άλλων -ιστών. Εκείνο που με απασχολεί είναι να μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα όλοι τις απόψεις τους. Κάτι που εσείς το απεχθάνεστε. Και που δεν μπορείτε να αποδεχθείτε και την άποψη ακόμη και του ΛΑΟΣ.

Για μένα μόνο ενας προβληματισμός υπάρχει: πως θα μπορέσω να έχω επιλογές στη μόρφωση του παιδιού μου.

Κάθε παρέκλιση από αυτό ενός φιλελεύθερα σκεφτόμενου ανθρώπου φανερώνει προσωπικό κόμπλεξ, κι αν το αναλύσουμε και φροϋδικά καταπιεσμένη παιδική ηλικία...

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος έχει πολλές δουλειές να κάνει, όπως για παράδειγμα το να σκεφτεί τι πήγε στραβά με τη συνεργασία του με τον ΓΑΠ...

Α κι αφού διαβάζετε Καθημερινή, διαβάστε και το παρακάτω:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_271_27/09/2007_243007

Ανώνυμος είπε...

"Η κίνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το βιβλίο της ΣΤ’ Δημοτικού δεν μπορεί παρά να προσβάλει κάθε σκεπτόμενο πολίτη της χώρας."

Ποτέ μου δεν έχω διαβάσει άρθρο σε μπλογκ που να με έχει προσβάλει περισσότερο.

Χωρίς την παραμικρή κριτική σκέψη και αμφισβήτηση, υποστηρίζετε ένα βιβλίο που δεν ξέρετε τι λέει.

Οι συγγραφείς του βιβλίου, εμφανιζόμενοι στην τηλεόραση, έχουν δείξει με το παραπάνω την φασιστική νοοτροπία τους. Πρώτη φορά πήρα το μέρος του Άδωνη Γεωργιάδη.

Τι κολλήματα είναι αυτά με το ΛΑΟΣ; Κι εγώ δεν το υποστηρίζω, αλλα τέτοια άκριτη επίθεση εναντίον του με οποιαδήποτε αφορμή δείχνει ποιός είναι ο πραγματικός φασίστας. Δηλαδή το θέμα μας είναι το ΛΑΟΣ και όχι το περιεχόμενο του βιβλίου.

Αντί να λέτε γενικολογίες, διαβάστε το βιβλίο και πείτε μας αν συμφωνείτε ή όχι με το περιεχόμενο του και σε ποιά σημεία.

Τα περί ατομικής επιλογής της παιδείας (στα οποία διαφωνώ κάθετα) τί σχέση έχουν με το θέμα; Το καινούργιο βιβλίο πώς προάγει αυτή τη θέση;

Χωρίς το παραμικρό σοβαρό επιχείρημα, βάζετε ταμπέλες (εθνικιστές κτλ) όπου θέλετε. Ποιόν νομίζετε ότι θα πείσετε έτσι;

Πραγματικά λυπάμαι.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@ Ανώνυμος
Η αυθάδεια είναι προσόν των αμαθών.
Δεν καταλαβαίνω γιατί απευθύνεστε σε μένα. Απλά προσπάθησα να απαντήσω στις παρατηρήσεις σας. Δεν θεωρώ ότι υπήρξα αυθάδης. Ελπίζω όμως να διαβάστε κι εσείς τους χαρακτηρισμούς που απευθύνατε σε εμένα και να αναρωτηθείτε αν είναι δίκαια η παραπάνω παρατήρησή σας.

Περί της Ακαδημίας: Από το κείμενο που παραθέτετε (του 1929 παρακαλώ...) δεν προκύπτει προφανώς ο ρόλος της Ακαδημίας στην περίπτωση του βιβλίου. Ότι μέσα στους σκοπούς της Ακαδημίας μπορεί να είναι να ‘μελετά και τελειοποιή την δημοσίαν εκπαίδευσιν’ δεν σημαίνει ότι ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να τη ρωτά για κάθε βιβλίο που δίνεται στα σχολεία, ούτε ότι οφείλει να αποδέχεται τη συμβουλή της. Παίρνει θέση η Ακαδημία για κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά σχολεία; Εγκρίνει το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει τελικά;

Ο κ Βερέμης δεν είναι μέλος του αντι-παιδαγωγικού ινστιτούτου, ούτε της Ακαδημίας Αθηνών. Κι άρα δεν είχε δικαίωμα να κρίνει.

Δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας. Ίσα-ίσα. Είναι ο θεσμικός του ρόλος, ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, να έχει λόγο και να συμβουλεύει τον εκάστοτε υπουργό. Και η σχετική αναφορα: Το Εθνικό Συµβούλιο Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π.) αποτελεί γνωµοδοτικό όργανο προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων για ζητήµατα εκπαιδευτικού σχεδιασµού και για µείζονος σηµασίας ζητήµατα εκπαιδευτικής πολιτικής.

Γράφετε: Σαν φιλελευθερος που είμαι όμως θα μου επιτρέψετε να μην λάβω θέση ούτε υπέρ των εθνικιστών, ούτε υπέρ των διεθνιστών, ούτε έναντι άλλων -ιστών. Εκείνο που με απασχολεί είναι να μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα όλοι τις απόψεις τους. Κάτι που εσείς το απεχθάνεστε. Και που δεν μπορείτε να αποδεχθείτε και την άποψη ακόμη και του ΛΑΟΣ.

Φιλελεύθερος δεν μπορεί να σημαίνει ‘χωρίς άποψη’. Εγώ, επίσης φιλελεύθερος, θα διατηρήσω την άποψή μου και για τον κομουνισμό, και για το ναζισμό, και για τον εθνικισμό και για άλλους -ισμούς. Δεν καταλαβαίνω όμως από που συμπεράνατε ότι απεχθάνομαι το να εκφράζουν όλοι αυτοί ελεύθερα την άποψή τους. Άλλο πράγμα να αγωνίζομαι για το δικαίωμά τους να εκφράζονται ελεύθερα, άλλο το να συμφωνώ μαζί τους, κι άλλο το να δέχομαι αμάχητα το να μου επιβάλλουν τις θέσεις τους.
Αποδέχομαι πλήρως το δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψή του. Με κάποιες από αυτές θα συμφωνήσω, με κάποιες θα διαφωνήσω.

Για μένα μόνο ενας προβληματισμός υπάρχει: πως θα μπορέσω να έχω επιλογές στη μόρφωση του παιδιού μου.

Εδώ θα με βρείτε απόλυτα σύμφωνο.

Κάθε παρέκλιση από αυτό ενός φιλελεύθερα σκεφτόμενου ανθρώπου φανερώνει προσωπικό κόμπλεξ, κι αν το αναλύσουμε και φροϋδικά καταπιεσμένη παιδική ηλικία...

(Τώρα ποιος καταφεύγει στην αυθάδεια; Ελπίζω να ανακαλέσετε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς και τις υποθέσεις σχετικά με την παιδική μου ηλικία...)
Επί της ουσίας, είμαι αναγκασμένος να διαφωνήσω. Αγωνίζομαι κι εγώ, όπως κι εσείς, για το δικαίωμα στην επιλογή. Όσο όμως η επιλογή αυτή δεν υπάρχει είμαι αναγκασμένος να έχω θέση και για την ποιότητα του, μονοπωλιακού όντως, προϊόντος που παρέχει η κρατική παιδεία. Κι εσείς το κάνετε άλλωστε υποστηρίζοντας την απόσυρση του βιβλίου. Δε λέτε «δε με ενδιαφέρει το βιβλίο, το μόνο μου με ενδιαφέρει είναι το δικαίωμα επιλογής που δεν έχω», αλλά παίρνετε σαφή θέση υπέρ της απόσυρσης.
Υποθετικό σενάριο: Αν αύριο ο ίδιος υπουργός αποφάσιζε την εισαγωγή ενός μαθήματος, ας πούμε, πολιτικής φιλοσοφίας, όπου θα διδασκόταν αποκλειστικά το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο για τους μαθητές, θα είχατε την ίδια στάση; Ή αν καταργούσε το μάθημα των θρησκευτικών για να το αντικαταστήσει με έξτρα ώρες μαθηματικών; Θα εξακολουθούσατε να υποστηρίζετε ότι «μόνο ενας προβληματισμός υπάρχει: πως θα μπορέσω να έχω επιλογές στη μόρφωση του παιδιού μου», κι ότι «κάθε παρέκλιση από αυτό ενός φιλελεύθερα σκεφτόμενου ανθρώπου φανερώνει προσωπικό κόμπλεξ»;
Έχω την αίσθηση πως όχι. Κι ότι δεν είναι το δικό μου post που είναι «εντελώς ιδεοληπτικό, στερείται κάθε επαφής με την πραγματικότητα, και είναι προϊόν άκρατης σκοταδιστικής μονόπνοης αντίληψης», όπως γράφετε πιο πάνω.

Η αναφορά στον κ. Ανδριανόπουλο απευθυνόταν στο σχόλιο του/της blackswan.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@ Starlancer
Αν εσάς δε σας προσβάλει ο πρωθυπουργός κι η υπουργός Παιδείας να σας βεβαιώνουν για κάτι και μετά τις εκλογές να έρχεται η κυβέρνηση και να κάνει ακριβώς το αντίθετο, θα μου επιτρέψετε ελπίζω να έχω διαφορετική άποψη.

Τι κολλήματα είναι αυτά με το ΛΑΟΣ; Κι εγώ δεν το υποστηρίζω, αλλα τέτοια άκριτη επίθεση εναντίον του με οποιαδήποτε αφορμή δείχνει ποιός είναι ο πραγματικός φασίστας. Δηλαδή το θέμα μας είναι το ΛΑΟΣ και όχι το περιεχόμενο του βιβλίου.

Το περιεχόμενο του βιβλίου δεν άλλαξε τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό που άλλαξε είναι η δύναμη του ΛΑΟΣ. Για το ‘φασίστας’: Αν αυτό καταλαβαίνετε από τα όσα γράφω, αναλαμβάνω την ευθύνη μου.

Ανώνυμος είπε...

Το επιπεδο ομιλιας Σαρηγιαννιδη δειχνει και το λογο που η ΦΣ παιρνει 0,1%

Ανώνυμος είπε...

Διοτι αν χρεωνει ενα 70+% της κοινης γνωμης στο ΛΑΟΣ κλπ ζητω που καηκαμε. Αλλωστε ο ιδιος ειχε γραψει καποτε us and them. Καλη τυχη Σαρηγιαννιδη με τις Μαοικες πρακτικες σου

Ανώνυμος είπε...

Kαι για να δειτε το επιπεδο της Σαρηγιαννιδειας σκεψης διαβαστε στο αρθρο του αλλου απιστευτου Παγουλατου στην Καθημερινη που χρεωνει στο ΛΑΟΣ παλι αυτους που αντεδρασαν στο βιβλιο, στο σχεδιο Αναν, στην εισοδο της Τουρκιας στην ευρωπη κλπ.

με λιγα λογια
στο σχεδιο αναν 70+% των κυπριων ειπε οχι αρα ακροδεξιοι οπαδοι του ΛΑΟΣ.
στην εισοδο της Τουρκιας στην ΕΕ η πλειοψηφια των ευρωπαιων πολιτων αρα και αυτοι ΛΑΟΣ. Καρατζαφερη γερα πολιτευσου στα ξενα να γινεις πρωθυπουργος. Η Μερκελ και ο Σαρκοζι τσοντες του ΛΑΟΣ
Για το βιβλιο τα ποσοστα ειπωθηκαν.
Με λιγα λογια η πλειοψηφια στην Ευρωπη ειναι ΛΑΟΣ εξ ου και η ΦΣ παιρνει το 0,1%. Αποδεξου Σαρηγιαννιδη οτι οι αποψεις σου μετρανε μεχρι το μπλογκ σου.
Ρε σαν δε ντρεπεστε που θα μας τσουβαλιασετε με το ΛΑΟΣ, επειδη εσεις ειστε φιλελευθεροι της πλακας.

Ζητω η Θατσερ
Ζητω η Αγγλικη Νικη στα Φωλκλαντς
Κατω οι φιλελευθεροι του κωλου, που καποτε στοιχιζοντουσαν σε ΠΑΣΟΚικες λιστες

Ανώνυμος είπε...

Η δύναμη του ΛΑΟΣ φυσικά και άλλαξε. Με δημοκρατικές διαδικασίες μπήκε στη βουλή και μπράβο του που άσκησε πιέσεις σε αυτό το θέμα και ήταν αποτελεσματικό. Αυτή είναι η δουλειά του, πού είναι το κακό;

Αλλά μόνο η βούληση ενός μικρού κόμματος δεν φτάνει. Το ΛΑΟΣ έκανε την αρχή, διαμαρτυρήθηκε και πληροφόρησε. Μετά αναλάβανε οι πολίτες, στις εκλογές η Μαριέττα έφυγε και η ΝΔ έχασε ψήφους, ιδιαίτερα απο τους μικρασιατικής καταγωγής Έλληνες.

Τί σας πείραξε αο όλα αυτά; Εσείς μπορεί να διαφωνείτε, αλλα δεν σημαίνει οτι έχετε και δίκιο.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@Ανώνυμος
Εκεί που τελειώνουν τα επιχειρήματα, αρχίζουν οι ύβρεις.
Αν ο/η ανώνυμος/η είναι το ίδιο πρόσωπο: Τι ακριβώς στην τελευταία μου απάντηση προκάλεσε αυτή την έκρηξη; Επί της ουσίας θα υπάρξει απάντηση;

Υ.Γ.1 Αποδέχομαι ότι οι απόψεις μου μετράνε μέχρι το μπλογκ μου – δεν έχω ποτέ ισχυριστεί το αντίθετο. Το τι με κάνει όμως Μαοικό, αδυνατώ να το καταλάβω.
Υ.Γ.2 ‘...το επιπεδο της Σαρηγιαννιδειας σκεψης...’ lol Ο κ. Παγουλάτος είναι κι αυτός οπαδός της ‘Σαρηγιαννιδειας σκεψης’;

@Starlancer
Σωστά γράφετε «Εσείς μπορεί να διαφωνείτε, αλλα δεν σημαίνει οτι έχετε και δίκιο.» Αυτό ακριβώς και κάνω: διαφωνώ. Βέβαια, εγώ πιστεύω ότι πιθανότατα έχω δίκιο.
Δεν αποκλείω όμως, σε καμία περίπτωση, το να έχω πέσει τελείως έξω – και στις εκτιμήσεις μου για το βιβλίο, και για την επιρροή του ΛΑΟΣ, και για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

William είπε...

@blackswan said...
Την διάθεση υπέρ του βιβλίου τι την χρειάζεστε?

1) Ρωτήστε και τους ανώνυμους (δήθεν-) φιλελεύθερους σχολιαστές τη διάθεση κατά του βιβλίου τι την χρειάζονται.
2) Μέχρι να επιλέξουν (ατομικά) οι γονείς τα της παιδείας των τέκνων τους δεν θα πρέπει να υπάρχει βιβλίο/βιβλία;

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι αλλος ανωνυμος. Δεν νομιζω να σας εβρισα πουθενα, αλλωστε εσεις δεν στοιχιθηκατε σε πρασινες λιστες οποτε δεν παει προς εσας ο χαρακτηρισμος. Για πολλους εντος ΦΣ πηγαινε που ηταν οι γιες μεν του Γιωργακισμου εντος ΠΑΣΟΚ. Τωρα για τη σκεψη Παγουλατου-Σαρηγιαννιδη ναι ειναι ενα κι το αυτο. Τσουβαλιαζετε οσους διαφωνουν μαζι τους στον ΛΑΟΣ (αληθεια δεν εχω δει να σχολιαζετε τα ποσοστα με αυτους που διαφωνουν με σας,πως και γινεται το 70+% να ειναι τοσο λαθος για τοσα πολλα). Το τι σας κανει Μαοικο ε οταν γραφετε us and them σας κανει αρκετα Μαοικο. Οχι σε ιδεολογια αλλα σε τροπο σκεψης, ο φιλελευθεριμος ως ιδεολογημα δηλαδη.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ πρώτος ανώνυμος.

Δεύτερε ανώνυμε είσαι το alter ego μου.


1. Από το κείμενο που παραθέτετε (του 1929 παρακαλώ...) δεν προκύπτει προφανώς ο ρόλος της Ακαδημίας στην περίπτωση του βιβλίου.

Το κείμενο που παραθέτω είναι νόμος σε ισχύ του Ελληνικού κράτους. Η Ακαδημία μπορεί να γνωμοδοτήσει για τέτοια θέματα.

2. Για τον Βερέμη λέτε: . Είναι ο θεσμικός του ρόλος, ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, να έχει λόγο και να συμβουλεύει τον εκάστοτε υπουργό.
Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας έχει δημιουργηθεί με προεδρικό διάταγμα. Για ποιό λόγ ακόμη δεν μπόρεσα να καταλάβω. Αν ο κ Βερέμης, ως πρόεδρος του ΕΣΥΠ, ήθελε να εκφέρει την άποψη του ΕΣΥΠ υπήρξε τρόπος επίσημος. Δεν τον ακολούθησε, προφανώς γιατί δεν θα κατάφερνε το επιθυμητό από τα μέλη του ΕΣΥΠ. Αντίθετα περιφέρεται ως γυρολόγος, από κανάλι σε κανάλι, εκφέροντας προσωπική άποψη.
Τα μέλη της Ακαδημίας, που είχαν επίσης το δικαίωμα να το κάνουν, ακολούθησαν το νόμιμα και μόνο σωστό τρόπο. Για αυτό και η έκθεσή τους για το βιβλίο αντιπροσωπεύει την Ακαδημία Αθηνών.

3. Για τους ισμούς έχω κατασταλαγμένη άποψη πλέον. Απλά:
α. προσπαθώ να μην ιδεοληπτώ με βάση τους -ισμούς, αλλά να δέχομαι πάντα κι όταν βρίσκω το καλό από τον άλλο. Εσείς χαρακτηρίσατε το "τέλος της ιστορίας σαν την αρχή του ΛΑΟΣ". Ιδεοληπτήσατε βάναυσα έναντι πολλών ανθρώπων που ακόμη κι εδώ σας φωνάζουν πόσο άδικος είστε στην κρίση σας απέναντί τους. Δε θέλετε να το καταλάβετε, εγώ δε μπορώ να επιμείνω άλλο.

β. Όποιο -ισμό και να πιστεύει κάποιος, εφόσον δεν προσπαθεί να επιβληθεί είναι σεβαστός. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το αΛΑΟΣ είναι χειρότερο από το ξεΣΥΡΙΖΑ, όταν το πρώτο πιστεύει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και μέχρι τώρα σέβεται τους νόμους, ενώ το δεύτερο έχει σαν παντιέρα το "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" και που συμπαρατάσσεται με τον κάθε κομπλεξικό που ασκεί βία.

4. Για τό ψευτοδίλημμα του ποιό είναι πιο καλό ή πιο ορθό δεν έχω να πω κάτι. Αν εμπλακώ σε συζήτηση περί ορθότητας, τότε προσπαθώ να επιβληθώ ιδεολογικά. Αν κατορθώσω όμως ο καθένας να έχει επιλογές, τότε νομίζω και μόνο τότε, αποδεικνύω ότι ο Φιλελευθερ-ισμός είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που αξίζει κάποιος να υπηρετήσει.

Παραθέτω λίγο από το Road to Serfdom του Hayek:

Our freedom of choice in a competitive society rests on the fact that, if one person refuses to satisfy our wishes we can turn to another. But if we face a monopolist we are at his mercy. An an authority directing the whole economic system would be the most powerful monopolist conceivable.

Εδώ σταματάει το πρόβλημα για εμένα. Δεν θα προχωρήσω πιο κάτω.

MetroGuardian είπε...

Σύμφωνα με το άρθρο, το ΛΑΟΣ θα επιτύχει και τους πολιτικούς σκοπούς του και στα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία έχει θέσει προτεραιότητα?

Ή μόνο σε αυτό?

Ανώνυμος είπε...

Κυρούται η από 18 Μαρτίου 1926 Συντακτική Απόφασις "περί οργανισμού της Ακαδημίας Αθηνών" έχουσα ούτω:
Ότι η ίδρυσις της Ακαδημίας εν Ελλάδι είναι Εθνική ανάγκη εκ των μεγίστων, όπως φωτίζη και χειραγωγή τας δημοσίας υπηρεσίας, μελετά και κανονίζη τα της Εθνικής ημών γλώσσης, παρασκευάζη και συντάσση και δημοσιεύη την Γραμματικήν, το Συντακτικόν και τα Λεξικά αυτής, ερευνά και εκδίδη ακριβώς τους μεγάλους Έλληνας συγγραφείς, μελετά και τελειοποιή την δημοσίαν εκπαίδευσιν,...


Το κείμενο που παραθέτω είναι νόμος σε ισχύ του Ελληνικού κράτους. Η Ακαδημία μπορεί να γνωμοδοτήσει για τέτοια θέματα.

Ωραία, αφού είναι νόμος του κράτους το καταστατικό με τουε δηλωμένους σκοπούς ενός ΝΠΔΔ, δεν μας λες και σε ποιο σημείο γράφει ο νόμος ότι υπεύθυνη για την σύνταξη των σχολικών βιβλίων είναι υπεύθυνη η Ακαδημία; Ότι έχει συμβουλευτικό ρόλο έστω; Γιατί υπάρχουν άλλοι νόμοι που λένε σαφώς ποιος είναι υπεύθυνος για τα σχολικά βιβλία.
Υ.Γ. Εγώ πάω να "φωτισθώ" και να "χειραγωγηθώ" από την Ακαδημία, αφού δουλέυω σε δημόσιο νοσοκομείο.

Nievskii είπε...

Το θέμα του βιβλίου είναι παντελώς αδιάφορο. Αυτή η συζήτηση αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση για ουσιαστική συζήτηση στην Ελλάδα για την παιδεία και το τι πρέπει να γίνει γι'αυτή. Το 71% των Ελλήνων θέλουν να γίνουν τα παιδιά τους τούβλα. Προφανώς, γιατί αλλιώς θα είχαν κάνει θέμα για το βιβλίο των μαθηματικών, για το βιβλίο της βιολογίας, για το πώς διδάσκεται η γυμναστική, η φυσική και τα θρησκευτικά.Θα έπρεπε κυρίως να κάνουν θέμα για την πλήρη έλλειψη διασύνδεσης των παιδιών με τον ψηφιακό κόσμο,τις νέες τεχνολογίες. Θυμάστε τις υποσχέσεις του Κωστάκη για υπολογιστές σε όλα τα σπίτια; Το ποσοστό σύνδεσης στο ίντερνετ των ελληνόπουλων ποιο είναι; Θα έπρεπε να κάνουν θέμα για το καταπιεστικό σχολείο που προάγει μόνο τα παιδιά που οι γονείς τους έχουν τα φράγκα. Θα έπρεπε να κάνουν θέμα για την παραπαιδεία και το φροντιστήριο και τα λεφτά που πετάνε τα ελληνικά νοικοκυριά. Θα έπρεπε να κάνουν θέμα για το πώς οι μαθητές που είναι αδύνατοι δεν θα βρουν καμιά βοήθεια από το δημόσιο σχολειό, αυτό που διδάσκει και ο Μπράτης που ζητά τα 176 ευρώ και την κατάργηση της αξιολόγησης, αλλά περί της ταμπακέρας που είναι η δημόσια εκπαίδευση ουδέν.

Αντίθετα, οι περισσότεροι Έλληνες εκφράζουν άποψη για ένα βιβλίο που δεν διάβασαν. Φυσικά δεν ενόχλησε κανέναν ότι τελειώνει ο Οκτώβριος, και το τελειότερο βιβλίο να διδαχθούν τα παιδιά, όταν δεν τυπώνεται και παραδίδεται στη ώρα του είναι άχρηστο. Κανένας δεν δημιούργησε θέμα για το ότι τα βιβλία πρέπει να τυπώνονται και να παραδίδονται στην ώρα τους και οι μαθητές να κάνουν μάθημα από την πρώτη ώρα.
Επίσης, όλοι οι επικριτές του βιβλίου που βγήκαν στα τηλεπαράθυρα και έγραψαν βιβλία μύδρους θέλουν να γίνουν τα Ελληνόπουλα και - χειρότερο - τα δικά μου παιδιά τούβλα. Θέλουν να γίνουν τούβλα, γιατί όντως ακατάρτιστοι - πλην ενός:του Άδωνη Γεωργιάδη, αφού ιστορικό τελείωσε και σε σχολειό διδάσκει - κάθονται και ασχολούνται με ένα θέμα που δεν έχουν ιδέα. Επειδή λοιπόν το 71% των Ελλήνων θέλει τα παιδιά του να γίνουν τούβλα, αφού τπτ άλλο δεν τους ενδιαφέρει για την εκπαίδευση του παιδιού τους, παρά μόνον εάν θα μάθει να κόβει τούρκικα αυτιά ή όχι - ναι, μια από τις πράξεις που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι στην μαρτυρική Κύπρο το '64 και το κατάπτυστο βιβλίο της ιστορίας που αποσύρθηκε δεν το αναφέρει - ένα πράγμα έχω να πω: κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας. Κάτω τα χέρια από τα λεφτά της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Υπάρχει το ισχυρότερο δικαίωμα στον κόσμο: το δικαίωμα του γονιού που θέλει το παιδί του να μην γίνει τούβλο. Όσοι θέλουν, εμπρός. Ας πηγαίνουν στο χωράφι τους για να αρμέξουν την γίδα τους με τα κάρα που έφτιαξαν τα χεράκια τους, και όχι με την σατανική τεχνολογία των Φράγκων και ας βάζουν τ'αρίλογο τ'απίστομα, όπως έκανε ο παππούλης μου στο χωριό του - αυτό το χωριό που έκαψε η κυβέρνηση που απέσυρε το βιβλίο - τι παράδοξο: έκαψαν ανθρώπους, πρωτού κάψουν βιβλία. Ο παππούλης μου ήξερε ότι η κατάστασή του δεν ήταν καλή. Πάλεψε λοιπόν να σπουδάσει τα κορίτσια του. Οι νεοέλληνες δεν θέλουν να αλλάξουν την κατάστασή τους. Τι καλύτερη απόδειξη από το ότι δεν ακούω τίποτα για την παιδεία, εδώ και μήνες, πλην των προτάσεων της ΦΣ, παρά μόνο για τον Ανδρούτσο, την Μπουμπουλίνα και τον Καραϊσκάκη. Αλλά, όλοι αυτοί για να θυμηθούμε και τον Καραϊσκάκη τι εκέρδισαν στο τέλος;τους πούτζους μας έκλασαν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι ο ΛΑΟΣ είναι ο λόγος της απόσυρσης του βιβλίου. Οι Έλληνες είμαστε από μόνοι μας συντηρητικοί και κολλημένοι σε τέτοιο βαθμό που δεν χρειαζόμαστε τον ΛΑΟΣ για να αποσύρουμε βιβλία. Απόσυρση βιβλίων έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν όταν δεν υπήρξα ΛΑΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

υπήρξα=υπήρξε

ellinida είπε...

Τσςςς σιγά μην ήταν του ΛΑΟΣ κατόρθωμα. Απλά χάλασε ο κόσμος, ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Αντε και εις ανώτερα, το επόμενο να το γράψουμε παρέα με το State Department.
Το βιβλίο το διάβασα, επειδή μου φαινόντουσαν αδιανόητα αυτά που άκουγα. Ηταν κατάπτυστο.

Ανώνυμος είπε...

1. Θα ήθελα να συμφωνήσω με το Σαρηγιαννίδη και να διαφωνήσω με τον Ανώνυμο sto εξής. Το χρέος του φιλελεύθερου δεν τελειώνει στο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του βιβλίου. Αυτό θα ίσχυε αν ο κάθε ένας από εμάς ζούσε σε ένα νησί αποκομμένο από τα νησιά όλων των υπολοίπων. Στο σημερινό κόσμο, όπου η ψήφος και ενέργειες των συμπολιτών μας επηρεάζουν την ευημερία μας σε σημαντικό βαθμό, σαφώς και ο φιλελεύθερος έχει χρέος να εναντιώνεται λεκτικά σε ιστορικούς μύθους (π.χ. στα κρυφά σχολιά αλλά και στο ότι οι κάτοικοι της FYROM είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων), ψευτο-επιστημονικές θεωρίες (π.χ. Μαρξισμός), και ολοκληρωτικές πολιτικές φιλοσοφίες (Ναζισμός, Φασισμός, κ.α.). Αν οι γονείς επιλέξουν να διδάξουν τα παιδιά τους ότι οι βιολογικοί οργανισμοί δεν εξελίσσονται, ότι η Κωνσταντινούπολη είναι Ελληνική, ή ότι η Μαρξιστική θεωρία της υπεραξίας στέκει, η ενδεχόμενη αρνητική επίπτωση των ενεργειών των παιδιών αυτών στη ζωή όλων μπορεί να είναι σημαντική. Άρα ο φιλεύθερος μπορεί να υπερασπίζεται το δικαίωμα του ατόμου να επιλέξει, αλλά έχει ταυτόχρονα το δικαίωμα να προσπαθήσει να επηρέασει ή να καυτηηριάσει με το λόγο του τις επιλογές των συμπολιτών του που θεωρεί λανθασμένες. Η διαφορά είναι ότι ο φιλεέυθερος δε θα θελήσει να επιβάλλει τις απόψεις του με το ζόρι.

2. Παρόλα αυτά, με βάση όσα έχω ακούσει για το βιβλίο (και άρα με επιφύλαξη) θεωρώ ότι το βιβλίο ορθώς ανακλήθηκε, διότι ήταν γεμάτο από λάθη και ανακρίβιες. Πιστεύω ακόμα ότι σωστά ανακλήθηκε μετά τις εκλογές, ώστε να μη θεωρηθεί τέχνασμα προσέλκυσης ψήφων από το ΛΑΟΣ. Από εκεί και πέρα, επιφυλάσσομαι να κάνω κριτική ή να επιβραβεύσω την κυβέρνηση όταν θα δω το καινούργιο βιβλίο.

3. Σε ένα από τα πολύ λίγα σημεία που συμφωνώ με το Nievskii είναι ότι ο όλος χειρισμός του θέματος δείχνει έναν ερασιτεχνισμό άνευ προηγουμένου, και με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Έχω όμως την εντύπωση ότι η κύρια υπεύθυνος της κατάστασης, πρώην υπουργός παιδείας τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους για αυτό. Ας δώσουμε στο Στυλιανίδη λίγο χρόνο πριν τον κρίνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Το αστειο ειναι πως οι αυτοαποκαλουμενοι φιλελευθεροι υιοθετουν τις αποψεις του ΚΚΕ του Μεσοπολεμου

Athena Smith είπε...

Προβληματίζει κανενα ότι τέτοια φασαρία για αντιστοιχο θέμα δεν έχει γίνει σε δυτικό κράτος;
Το βιβλίο θα επηρέαζε τα παιδάκια του Δηνοτικού όσο θα τα επηρέαζε η ανάγνωση ενός εικονογραφημένου Κομουνιστικού Μανιφέστου.

Και αναρωτιέμαι. Αν είχε κυκλοφορήσει βιβλίο φυσικής για τα παιδάκια του Δημοτικού με κάποια κοτσάνα μέσα (εδώ βαρύτερο το αμάτρτημα μια που η συγκεκριμένη επιστήμη δεν βασίζεται σε "ιστορικές πηγές") θα είχε προκληθεί ντόρος;

Nievskii είπε...

Και τι έχεις να δεις ακόμα ανώνυμε από πάνω! Για να γνωρίζεις τόσο καλά τις απόψεις αυτές κι από πρώτο χέρι - αφού θεωρείς δεδομένο ότι όλοι τις ξέρουν και είναι αυτονόητο ότι συμπίπτουμε με τους Μπεναρόγια και Μπαρτζώκα - είσαι 2007-1930=77, 77+20(για να ήσουν πολιτικά ενεργός,δεν θα μπορούσες να ήσουν πέντε χρονών)= 97 Μαΐων... Εκτός κι αν διάβασες κάπου για τον Γληνό και την Ιμβριώτη και θεωρείς ότι η μεταρρύθμιση του Γεωργίου Παπανδρέου - αυτή με τα κουπόνια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - ήταν κομμουνιστική, αντάμα με τον λυσσασμένο μαοΐκό/αυτόνομο Βερέμη που διαβάσαμε από πάνω...
Συμπερασματικά πρέπει να πω ότι οι συγγραφείς του βιβλίου της ιστορίας δεν κατάλαβαν ότι υπάρχει το κρυφό σχολειό. Τι καλύτερη απόδειξη ότι υπάρχει ακόμα και σήμερα; Υπάρχουν χιλιάδες κρυφά φροντιστήρια, που κάθε απόγευμα και βράδυ εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα, κάτω από τη μύτη της κυβέρνησης του Κωστάκη που κάτω από την επήρεια των Εβραιοσιωνιστών και Τουρκόφραγκων προσπαθεί να ξεμάθει στα Ελληνόπουλα την ιστορία τους, πηγαίνουν και κάνουν κρυφά μαθήματα, όπου μαθαίνουν την πραγματική ιστορία, τα πραγματικά μαθηματικά, την πραγματική βιολογία και την πραγματική φυσική και όλα αυτά τα μαθήματα που δεν διαδάσκονται στο σχολειό που πληρώνουν με τους φόρους τους οι λεβέντες, ανυπόταχτοι γονείς τους - αυτοί που τρίβουν την μόρφωση των κουτόφραγκων στα μούτρα τους. Υποφέροντας κάτω από τον ζυγό των Εβραιοσιωνιστών τα Ελληνόπουλα αναγκάζονται να μαθαίνουν τα στοιχειώδη γράμματα, ώστε σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις που γίνονται κατά καιρούς να αποδεικνύεται ότι τα Ελληνόπουλα, κατά πλειοψηφία είναι τούβλα. Αλλά ο γαρ καιρός εγγύς, όταν το ενεργοποιημένο από τον Σείριο DNA των Ελληνόψυχων, το καθαγιασμένο από τα φρύδια του Δία και την Φανή Χαλκιά μετά από τελικό 400 μέτρων στην Ολυμπιάδα, θα λάμψει ξανά και θα αποδείξει ότι τα Ελληνόπουλα δεν φαίνονται απλά τούβλα, αλλά και είναι, και κάποιος φρόντισε για πολλά χρόνια ώστε να μείνουν έτσι. Είναι ο ελληνικός λαός με την πλήρη του αδιαφορία και την ανοχή του απέναντι σε κάθε είδους πειραματισμό με τα παιδιά του, λες και τα παιδάκια είναι πειραματόζωα, για να πειραματίζεσαι πόσο ανεγκέφαλα μπορεί να βγαίνουν με πόσο κακό σύστημα παιδείας κάθε φορά. Κλείνοντας να παραθέσω άλλο ένα ποιηματάκι που αποδεικνύει περίτρανα την ύπαρξη του κρυφού σχολειού:
Φεγγαράκι μου λαμπρό/
φέγγε μου να περπατώ/
να πηγαίνω σε φροντιστήριο/
να μην μαθαίνω γράμματα/
του Θεού τα πράματα
Υ.Γ. Ακόμα περιμένω να μου εξηγήσει κάποιος που να κόπτεται τόσο πολύ για τη γνώμη του 71% του ελληνικού λαού, τις προτάσεις αυτής της μερίδας του πληθυσμού για την ξοφλημένη ελληνική παιδεία.

Nievskii είπε...

Διαβάζω:
ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ.
Ε,λοιπόν:
ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το κόλλημα των "στρατευμένων" να θέλουν να διαλέξουμε πλευρές, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Δεν είναι στη ζωή τα πράγματα άσπρο - μαύρο... Και επειδή έχω δει το βιβλίο, έχω διαβάσει εκτενή αποσπάσματα και έχω αντιληφθεί τη φιλοσοφία του, (κάντε μια βόλτα μέχρι το Αντίβαρο, μπορείτε να κατεβάσετε το βιβλίο), διατηρώ μια ψύχραιμη στάση:
1. Όσο στρατευμένο ήταν το παλαιό βιβλίο, τόσο στρατευμένο είναι και το καινούργιο.
2. Η Ιστορία είναι εκ φύσεως μια υποκειμενική επιστήμη. Αυτή η υποκειμενικότητα γίνεται σκοπιμότητα όταν έχεις ένα κράτος - ένα βιβλίο
3. Το βιβλίο βρίθει λαθών, ανακριβειών και υπεραπλουστεύσεων που αλλοιώνουν όχι το νόημα, αλλά τα γεγονότα τα ίδια. και αυτό είναι αντιεπιστημονικό, ακόμη και στην υποκειμενική επιστήμη της ιστορίας.
4. Κάναμε ως Πολιτεία μια επιλογή: να αλλάξουμε το βιβλίο. Νέο βιβλίο γράφτηκε και εγκρίθηκε από όλα τα ενδιάμεσα στάδια αξιολόγησης που περιελάμβαναν κριτές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Το βιβλίο μοιράστηκε και διδάχθηκε. Και τότε ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για συγκεκριμένα κομμάτια. Το λογικό είναι να βελτιώσεις τα κομμάτια αυτά, όχι να επαναφέρεις ένα ξεπερασμένο βιβλίο...
5. Όσο ακραία ήταν η ομάδα που υποστήριζε την απόσυρση του βιβλίου, άλλο τόσο ακραία ήταν η ομάδα που υπεράσπιζε το ίδιο το βιβλίο, ανεξαρτήτως λαθών.
6. Όσοι επένδυσαν πολιτικά στο βιβλίο είναι εξίσου ένοχοι για την εκτροπή της συζήτησης από τα πραγματικά προβλήματα, άσχετα από τη θέση που υποστήριζαν.
7.Εγώ διεκδικώ δικαίωμα στην επιλογή σχολείου, δασκάλων, ύλης κλπ. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό πολιτικά (νομοθετικά) δε θα απέχω αλλά θα επιδιώκω πιο ελεύθερες από τις σημερινές επιλογές: για παράδειγμα το πολλαπλό βιβλίο, το πολλαπλό σύγγραμμα κλπ. Ακόμη και χωρίς νόμους, μέσα στο στο κάθε σχολείο. Δε θα συνταχθώ με ένα κακό βιβλίο επειδή έτυχε αυτοί που το πολεμάνε να είναι ιδεολογικά απέναντί μου...

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι που ξέχασα: το πολιτικό πρόβλημα δεν είναι ότι η κυνέρνηση υιοθέτηση τη θέση περί απόσυρσης που είχε ο ΛΑΟΣ, αλλά το ότι η κυβέρνηση έλεγε προεκλογικά ότι έχει στείλει το βιβλίο με τις διορθώσεις για εκτύπωση. Οι πολίτες λοιπόν ψήφισαν (όσους αφορούσε αυτό το ζήτημα) με την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη στάση διόρθωσης του βιβλίου. Αντί αυτού, η κυβέρνηση αποσύρει πλήρως το βιβλίο. Αυτό λέγεται κοροϊδία. η κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι αναξιόπιστη. Επιπλέον, αν έστω και έναν άνθρωπος καθόρισε την ψήφο του με βάση αυτό το ζήτημα και τη σχετική στάση της κυβέρνησης προεκλογικά, αυτό σηαμίνει είτε υφαρπαγή ψήφου είτε χειραγώγηση του εκλογικού σώματος. Πρέπει κάποια στιγμή να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μη συγχωρούμε στους πολιτικούς (και ιδίως στις κυβερνήσεις) την αμετροέπεια και τις κωλοτούμπες...

zanat0s είπε...

Η βλακεία είναι ανίκητη!

Ενά κράτος(μή ίσχυρο) πρέπει να ασχοληθεί με την οικονομική αναπτύξη και όχι με την καλλιεργειά εθνικών προτύπων.

Το κράτος(όχι έθνος) πρέπει να ασχολείται με την διμουργία θετικών προτύπων και αναπτύξη ικανών ανθρώπων, όχι με δημιουργία τούβλων.

Μια μικρή σημείωση. Στα 9 χρόνια που διδάσκονται τα παιδιά ελλήνων(ευτυχώς υπάρχουν και Γερμανικές και Αμερικάνικες σχολές) η μόνη ιστορία που μαθαίνουν είναι η Ελληνική!

Κανένας δεν μαθαίνει για την αναπτυξή στην Ευρώπη, τους πολέμους Θρησκείας, τον απικοισμό, την απομόνωση της Ιαπωνίας, Για τους Μογγόλους, Για τις επιδρομές τον Γότθων, ΓΙα την ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατόριας, την ανόδο του καπιταλισμού, την ανεξαρτησία της Αμερικής(ηπειρού), τις αρχαίες μάχες(Αννίβας), την Άνοδο της Ρωσίας, Σουηδίας και άλλων.

Εκεί ευθύνεται το μεγάλο πρόβλημα της εσωστρέφειας των Ελλήνων σε μεγάλο βαθμό.

Όσοι υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα έχει ενδοξή ιστορία και ότι οι άλλοι πρέπει να μαθανούν την ιστορία της Ελλάδος(βασικά της αρχαίος Ελλάδος που καταστράφηκε από την Θρησκεία του κήριου Ιησού και των αποστολών του) είναι λαθασμένοι. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να φέρεται σε κάνενα κράτος με περίσσειος σεβασμό.

Τέλος να θυμήσω στους περισσότερους ότι η αξία μια εταιρίας(και της μετοχής της) εξαρτάται από την ικανότητα να παρουσιάσει στο μέλλον κέρδη(και το μέγεθός αυτών). Η αξία λοιπόν της μετοχής δίχνει τις μελλοντικές ικανότητες κερδοφορίας, όχι την ιστορική κερδοφορία. Η θέση της ιστορίας στην Ελλάδα είναι υπερτιμημένη, ενώ της ενημέρωσης υποτιημημένης!

Ανώνυμος είπε...

Νιεφσκυ εχεις καταντησει γραφικος σε αλλα ποστ δεν ξερεις να ξεχωρισεις ταμια απο αντιπροεδρο. Ζανατε σε χωρα ζεις και οχι σε κορπορεισον, πρτιστως οι ελληνες μαθαινουν την δικη τους ιστορια οπως οι Γαλλοι την Γαλλικη, οι Τουρκοι την Τουρκικη και οι εσκιμωοι την εσκιμωικη. Το οτι δεν μαθαινεται και αλλη ιστορια περαν της ελληνικης εχεις δικιο, αλλα για πες που πρωτοπορησε το νεο βιβλιο της Ρεπουση. Αντι να μαθουμε την Ιαπωνικη απομονωση, μαθαιναμε για τα καφενεια στην Αθηνα. Φαντασου μετα απο 100 χρονια η αναλογη Ρεπουση να λεει οτι στην Αθηνα υπηρχε το Ντα Καπο που ειναι σελφ σερβις εκτος και αν εισαι υπουργος (θυμαμαι ο Σιουφας τα πρωινα του 2002 να ειναι ο μονος πελατης που να του σερβιρεται ο καφες), η παλαια βουλη, η βιβλιοθηκη κλπ και να αφιερωνει 1 γραμμη για τις πυρκαγιες. Σαν πολυ δεν ειναι?

zanat0s είπε...

@Ανωνυμός Ν 2302747

τουλάχιστον συμφωνούμε ότι η διδασκαλία της ιστορίας προωθεί την μη κριτική σκέψη(σημαντικότατο προσών) καθώς και την ιδεά ότι μαθαίνουν οι Ελλήνες υπήκοοί μια πλευρά μόνο της ιστορίας.

Να σταθώ στο γεγονός ότι πήρα και διάβασα το βιβλίο που 1985 διαβάσα μερικά κεφάλαια.

Σαν ενάς απλώς παρατήρητης μου δώθηκε η ιδεά ότι οι Ελληνές είναι "αδικημένοι", "ατυχοί" και "παλικάρια" με την καλή Εκκλησιά να θέλει να βοηθά αλλά "κρυφά"!

Ανώνυμος είπε...

Είναι τυχαίο ότι ο Καραμανλής άρχισε να μιλάει για έναν "Νέο Πατριωτισμό" όταν άρχισε να νοιώθει την απειλή του Καρατζαφέρη; Όταν ακούω "πατριωτισμό", εθνικισμό δηλαδή, σηκώνονται οι τρίχες στο σβέρκο μου. Η κυβέρνηση σύρεται απο το ΛΑΟΣ - το ίδιο και η αντιπολίτευση.

Ντροπή της Νέας Δημοκρατίας που δεν είχε το θάρρος να συνεχίσει το μόνο καλό, αν και μικρό, βήμα που έκανε προς τη σωστή κατεύθυνση. Με φέρνει στη δύσκολη και προβληματική θέση να υπερασπιζόμαι έργο της πρώην υπουργού παιδείας και θρησκευμάτων. (εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων... τι οξύμωρο!)

Ανώνυμος είπε...

Αν εννοεις εμενα τον τελευταιο ανωνυμο μαλλον δεν καταλαβες τι εγραψα. Ε λοιπον η διδασκαλια της ιστοριας δεν ειναι per se αναχρονισμος και ισα ισα παραπροωθει την κριτικη σκεψη. Oλοι οι ερσατζ φιλελευθεροι μαλλον ξεχνανε το γνωστο του Οργουελ, οποιος ελεγχει το παρελθον ελεγχει το μελλον.
Διαβαζοντας την ιστορια ε ναι ας το πουμε ξεκαθαρα
ειμασταν θυματα των Οθωμανων, ε ναι μας επιτεθηκαν οι Ναζι και οι Ιταλοι και ε ναι στο παθητικο μας ( στην συγχρονη ιστορια) ουτε αποικιοκρατιες, ουτε Χιτλερ, ουτε Κου Κλουξ Κλαν εχουμε. Καναμε λαθη, αλλα δεν συκγρινονται με γενοκτονιες και ουτε θα μπουμε στην ιδια μοιρα με τους κατακτητες.Και ναι ειμαστε-ειμαι περηφανοι για το παρελθον μας και ουτε περιουσιος λαος ειμαστε ουτε τιποτα απο τα Πλευρικα. Αλλα η στανικη αντιληψη οτι ζουμε σε ενα κενο και απλα υπαρχουμε χωρις ιστορικη μαρτυρια ειναι ανοητη.

Το σοι Σαρηγιαννιδη πασχει απο Παγουλατισμο, γιατρικο δεν υπαρχει

Nievskii είπε...

Νιεφσκυ εχεις καταντησει γραφικος σε αλλα ποστ δεν ξερεις να ξεχωρισεις ταμια απο αντιπροεδρο.
Ιδού άλλο ένα θύμα της ελληνικής εκπαιδευτικής διαδικασίας: επειδής οι πάμπτωχοι, πλην τίμιοι, γονείς του ανωνύμου ντεν είχαν λεπτά να τον στείλουν στο φροντιστήριο, δεν μπόρεγε να μάθει ιγγλέζικα, φραντζέζικα και αλαμάνικα - που να τον μάθει ξένη γλώσσα ελληνικό σχολειό, εξάλλου γιατί τα έχουμε τα φροντιστήρια; - οπόταν μπαίνοντας στο site του ELDR πάθαινε μια σύγχυση, ένα ταράκουλο, κάτιτις και δεν μπόρεγε να καταλάβει πώς ο βιζ-πρεζιντέντ του κόμματος προ 8 μηνών άλλαξε θέση και πήγε ταμίας... Που να διαβάσει και τις ημερομηνίες του βιογραφικού του! Αυτά είναι ανώτερα μαθηματικά, τοπολογία και βάλε! Σκέφτηκε: μας πώς γίνεται; Εγώ ταμίας ήμουν στο δεκαπενταμελές του ελληνικού σχολειού, και ξαφνικά πώς να γινόμουν αντιπρόεδρος της τάξης; Μαθηματικά; Στο πανεπιστήμιο μέτραγα στην συνέλευση τους 10 ψήφους 8 φορές, και τους έβγαζα 16. Τι μου λένε αυτοί τώρα;

Υ.Γ. Ακόμα περιμένω να μου εξηγήσει κάποιος που να κόπτεται τόσο πολύ για τη γνώμη του 71% του ελληνικού λαού, τις προτάσεις αυτής της μερίδας του πληθυσμού για την ξοφλημένη ελληνική παιδεία.

Για την ταμπακέρα τσιμουδιά,ε;
Εκτός και αν η πρόταση για την παιδεία είναι "εμείς την έχουμε μεγαλύτερη από τους μικροτσούτσουνους της φραγκιάς και του νιππόν και τις βάζουμε κάτω να τις μετρήσουμε άμα λάχει που τολμάνε τα σκασμένα τα δικά τους να αριστεύουν παντού και τα δικά μας τούβλα να μην κάνουν τίποτα"...

Ανώνυμος είπε...

Νιεφσκυ τα ενδεχομενα προβληματα της τσουτσουνας σου, δεν ειναι αναγκαιο να ειναι και προβληματα ολων των ελληνων.

Ανώνυμος είπε...

Η χυδαίοτητα συχνά ακολουθεί την ασυναρτησία. Σε εσάς αναφέρομαι κύριε Ανώνυμε.

Γιατί μιλούν αυτοί οι άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο; Τι ακριβώς είναι αυτό που τους εξοργίζει έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβα που σας εθιξα κυριε, αν διαβασετε το αρθρο παγουλατου, το σχολιο σας και του συγγενους σας λενε σχεδον ενα και το αυτο. Οσοι διαφωνουν ειναι με το ΛΑΟΣ. Απλα εγω το ονομαζω παγουλατισμο.
Αν σας ενοχλει να το παραδεχτειτε και το θεωρειτε χυδαιο και ασυναρτητο σας συνιστω απλα να ξαναδιαβασετε τις τοποθετησεις.

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα πώς επανήλθε σε αυτό το post το ζήτημα της ιδιότητας του Eenhoorn, αλλά επειδή το θέμα συζητήθηκε και τις προηγούμενες ημέρες, κι επειδή θα βουίζουν τα αυτιά του, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα για να μην υπάρχουν παρανοήσεις:

Ο Eenhoorn είναι ο νυν ταμίας του ELDR, ο οποίος εξελέγη σε αυτή τη θέση το 2003 και τη διατηρεί αδιάλειπτα έκτοτε, αφού επανεξελέγη εν τω μεταξύ (όποιος διάβασε ότι έγινε ταμίας πριν από 8 μήνες δεν ξέρω αν έπαθε ταράκουλο αλλά καλό θα είναι να διορθώσει τις πηγές του. για όποιον πάντως ενδιαφέρεται για τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του κόμματος, στις οποίες συμμετέχουν εξέχοντες εκπρόσωποι του φιλελευθερισμού στην Ευρώπη, είναι χρήσιμο το ακόλουθο κείμενο-απολογισμός του ίδιου του ELDR σε http://www.eldr.org/state_of_the_party.pdf). Είναι λοιπόν αλήθεια ότι όταν ο Eenhoorn ήρθε στην Ελλάδα για το ιδρυτικό συνέδριο της φιλελεύθερης συμμαχίας στις αρχές του 2007 ήρθε με την ιδιότητα του ταμία. So what?
Μήπως δεν είναι επίσης αλήθεια ότι έχει υπηρετήσει το ELDR από διάφορα πόστα επί σειρά ετών, ενώ έχει διατελέσει και μέλος των κυβερνήσεων της Ολλανδίας επί σχεδόν δέκα χρόνια ως σημαίνον στέλεχος του Ολλανδικού Φιλελεύθερου Κόμματος; Επομένως όποιος προσπαθεί να τον μειώσει ή να ισχυριστεί ότι έπεσε τάχα το επίπεδο της φιλελεύθερης συμμαχίας επειδή μας πέφτει "λίγος" ο ταμίας του ELDR ματαιοπονεί. Το ότι κατά λάθος ειπώθηκε ή αφήθηκε να εννοηθεί σε άλλο post ότι είναι ακόμη αντιπρόεδρος (ή ότι κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι έγινε ταμίας τους τελευταίους μήνες) δεν αλλάζει τίποτε από τα παραπάνω. Δηλαδή άμα τον λέγαμε "πρώην αντιπρόεδρο-ταμία" θα άλλαζε τίποτε επί της ουσίας; Εδώ τον Ευ.Γιαννόπουλο τον έλεγαν όλοι "πρόεδρο" μέχρι που πέθανε και δε χαλιόταν κανείς. Για να μην πούμε δηλαδή ότι άλλοι δεν έχουν καταφέρει σε τόσα χρόνια να φέρουν ούτε την καθαρίστρια ευρωπαϊκού κόμματος στα συνέδριά τους. Ας αφήσουν λοιπόν ήσυχοι κάποιοι τη φιλελεύθερη συμμαχία και τους ευρωπαίους φιλελεύθερους κι ας ασχοληθούν με τα δικά τους τα κόμματα.΄Έλεος πια!

Maria Velliou είπε...

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του Π. Παπακωνσταντίνου στην Καθημερινή, στο οποίο παραπέμπει ένας Ανώνυμος με σχόλιο της 27/9, 15.28.
Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. Αν ομως είναι ακριβή τα λάθη και οι παραλείψεις που επισημαίνονται σ' αυτό το άρθρο, λάθη σημαντικότερα από αρκετά απ' αυτά που έλαβαν δημοσιότητα-και που δεν ήταν ίσως όλα λάθη-τότε πολύ σωστ΄ααποσύρθηκε το βιβλίο. Και πολύ κακώς εγκρίθηκε και βγήκε, εν πρώτοις.
Ίσςω είναι πάντως λάθος ο τρόπος που γίνονται αυτές οι αναθέσεις για τη συγγραφή βιβλίων που θα διδαχτούν εκατομμύρια παιδιά, μια που τα βιβλία κυκλοφορούν πολλά χρόνια.
Ίσως δεν πρέπει να ανατίθενται σε ομάδες, που μπορεί να έχουν μια συγκεκριμένη ιδεολογία και προφανώς κοινή άποψη τα μέλη τους αλλά να συγκροτείται ομάδα με ευθύνη του Π.Ι. η οποία ν' αποτελειται από εγκριτους επιστήμονες, η οποία ν' αποφασίζει για το περιεχόμενο, την κατεύθυνση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βιβλίου. Αφού αποφασιστούν αυτά, να γίνεται διαγωνισμός και να κερδίζει η ομάδα που θα γράψει το βιβλίο που καλύπτει τις προδιαγραφές. Αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνονται πειράματα του κάθε λιγότερο ή περισσότερο έμπειρου και ίσως ιδεολογικα΄φορτισμένου ή και ημιμαθούς επιστήμονα, στις πλάτες της εκπαίδευσης-λέω ημιμαθούς, διότι προφανώς το ότι έχει ειδικευθεί κάποιος σε μια περίοδο ή ένα θέμα, όπως γίνεται συνηθως, δεν τον καθιστά απαραίτητα σοβαρό ιστορικό με συνολική γνώση και άποψη κι ικανότητα να χειριστεί οτιδήποτε.

Δε ξέρω αν εφαρμόζεται ήδη μια τέτοια διαδικασία, φαντάζομαι όμως πως όχι, αλλιώς δεν θα υπήρχαν προβλήματα. Νομίζω ότι δίνονται οδηγίες πολύ γενικές, της τάξεως της μιας-δύο σελιδων το πολύ και σ' ένα βαθμό επιφανειακές.
Οπότε, οι συγγραφείς γράφουν λίγο πολύ ό,τι θέλουν.

Το άλλο ενδιαφέρον που διάβασα είναι ότι το παλιό βιβλίο, που θεωρείται εθνικιστικό, συντηρητικό κι οπισθοδρομικό -επίσης δεν το γνωρίζω- είχε γραφτεί επί ΠΑΣΟΚ! Τι μαθαίνει κανείς..

Maria Velliou είπε...

Αν πράγματι υπάρχουν τέτοια λάθη και παραλείψεις, κακώς η κυβέρνηση το ενέκρινε, κακώς το έβγαλε και κακώς το υπερασπίστηκε δίνοντας την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι πρόκειται για κάτι προοδευτικό και ποιοτικό που πολεμάται από οπισθοδρομικούς.
Και κακώς το υπερασπίστηκαν όσοι το υπερασπίστηκαν τόσο καιρό.
Αν υπάρχουν αυτά τα λάθη, τα άλλα, τα σημαντικότερα.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Η θέση μου από την αρχή δεν ήταν υπέρ του νέου βιβλίου, αλλά ενάντια στην προσπάθεια των συντηρητικών ακροδεξιάς και ακροαριστεράς να ελέγξουν τη διαδικασία και να συντηρήσουν την επιβολή των μύθων τους ως Ιστορία στα παιδιά μας. Το αρχικό μου σχόλιο στρέφεται κι ενάντια στην υποκρισία της κυβέρνησης που άλλα ισχυριζότανε προεκλογικά και άλλα έπραξε την πρώτη μόλις εβδομάδα μετά τις εκλογές. (Δείτε επίσης και το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.)

Από την αρχή η συζήτηση δεν ήταν περί επιστημονικής αλήθειας, αλλά περί καλλιέργειας φρονήματος. Ακόμη και τα ίδια τα υποτιθέμενα λάθη τα ανακάλυψαν αργότερα. Διαβάστε τις σχετικές δηλώσεις τους στο αρχικό μου σχόλιο για την υπόθεση.
http://e-roosters.blogspot.com/2007/02/blog-post_09.html

Αποδέχομαι ότι το βιβλίο μπορεί να έχει αρκετά λάθη. Άλλωστε, δεν έχω ακόμα συναντήσει εκπαιδευτικό βιβλίο που να μην περιέχει λάθη. Το θέμα όσων διαμαρτύρονται όμως δεν είναι τα ενδεχόμενα λάθη, αλλά η άρνηση του βιβλίου να συνεχίσει τη διαιώνιση των εθνικιστικών μύθων και της μυθοπλασίας του παρελθόντος – την καλλιέργεια φρονήματος, όπως λένε. Για το ίδιο το βιβλίο με καλύπτει η δήλωση του κ. Βερέμη που αναφέρω και στο αρχικό μου σχόλιο:

Το βιβλίο δεν το θεωρώ ούτε σπουδαίο, ούτε μοναδικό. Έκανε μια προσπάθεια να περιορίσει τους αυτοοικτιρμούς και τον αυτοθαυμασμό που μπορεί να δημιουργεί ένα φρόνημα, αλλά είναι ένα φρόνημα ευάλωτο.

Είδα επίσης θετικό ότι το νέο βιβλίο προσπαθεί να αποφύγει την προαγωγή της αποστήθισης και στρέφει δασκάλους και μαθητές σε άλλα μέσα για έρευνα και συζήτηση.

Πέρα όμως από τις συναισθηματικές εντάσεις και τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, το κυρίαρχο επιχείρημα εναντίον της θέσης που υποστήριξα είχε ως εξής: ‘Κακώς παίρνεις θέση υπέρ του καινούργιου βιβλίου. Η σωστή φιλελεύθερη στάση είναι η διεκδίκηση της επιλογής και όχι η στήριξη της μια ή της άλλης κρατικής μονοπωλιακής πολιτικής.’ Το επιχείρημα αυτό βέβαια στρέφεται εξ ίσου και ενάντια σε όσους υποστηρίζουν το παλαιό βιβλίο, πράγμα το οποίο αποσιώπησαν τελείως. Στην ερώτησή μου αν θα είχαν την ίδια στάση σε περίπτωση που ο υπουργός αποφάσιζε την εισαγωγή ενός μαθήματος «ας πούμε, πολιτικής φιλοσοφίας, όπου θα διδασκόταν αποκλειστικά το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο για τους μαθητές», δεν πήρα ακόμη απάντηση.

Το παλιό βιβλίο της ιστορίας δεν είναι το μοναδικό βιβλίο με προβλήματα. Το βιβλίο των θρησκευτικών εξακολουθεί να αποτελεί εργαλείο προπαγάνδας και προσηλυτισμού. Δεν άκουσα κανέναν να διαμαρτύρεται γι αυτή την περίπτωση. Δεν άκουσα επίσης καμία δήλωση για τα λάθη στα βιβλία των μαθηματικών και της φυσικής, ή τον απαρχαιωμένο τρόπο διδασκαλίας τους στο γυμνάσιο και το λύκειο. Δεν άκουσα κανέναν να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η θεωρία της εξέλιξης συνεχίζει να μη διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία.

Έχω την αίσθηση ότι ένα μεγάλο μέρος της μέρος της έντασης δεν έχει να κάνει τίποτε απολύτως με την άποψή μου περί του βιβλίου της Ιστορίας, αλλά με την παρεξήγηση που έχει επικρατήσει τις τελευταίες (αρκετές) δεκαετίες ότι ο φιλελευθερισμός είναι απλά ένα παρακλάδι των συντηρητικών κομμάτων.

Nievskii είπε...

Επομένως όποιος προσπαθεί να τον μειώσει ή να ισχυριστεί ότι έπεσε τάχα το επίπεδο της φιλελεύθερης συμμαχίας επειδή μας πέφτει "λίγος" ο ταμίας του ELDR ματαιοπονεί. Το ότι κατά λάθος ειπώθηκε ή αφήθηκε να εννοηθεί σε άλλο post ότι είναι ακόμη αντιπρόεδρος (ή ότι κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι έγινε ταμίας τους τελευταίους μήνες) δεν αλλάζει τίποτε από τα παραπάνω.
Me culpa γι'αυτά που έγραψα χιουμοριστικώ τω τρόπω και ανέλεγκτα, αλλά ο Eenhoorn είναι και αντιπρόεδρος! Γι 'αυτό και στο site του κόμματος τον αναγράφει και με τις δυο ιδιότητες. Στην κεντρική ως ταμία, αλλά μέσα τον αναγράφει ως Vice-Président du Parti ELDR. Ίσως από εκεί προκύπτει η σύγχυση- το ίδιο όμως γράφει και ο ίδιος στο προσωπικό του site, http://www.baseenhoorn.nl/
Αντιγράφω από την πρώτη σελίδα:
Κεφαλίδα: Reuze welkom op de website van Bas Eenhoorn = καλωσήλθατε στο site του Bas Eenhoorn
Τελευταία πρόταση:
Daarnaast vervult hij de positie van vice president ( en penningmeester ) van de Europese liberale partij, de ELDR. Για όποιον έχουν σκουριάσει τα ολλανδικά του, γράφει ο ίδιος ο άνθρωπος ότι είναι αντιπρόεδρος από τη θέση του ταμία! Οπόε ακόμα χειρότερα να μειωθεί η ΦΣ; Απάγετε της βλασφημίας!

Nievskii είπε...

Το βιβλίο των θρησκευτικών εξακολουθεί να αποτελεί εργαλείο προπαγάνδας και προσηλυτισμού.
Βάσει του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της συνθήκης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της συνθήκης της Ρώμης, το κράτος οφείλει να δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να διδάσκονται τα παιδιά τους στοιχεία της θρησκείας τους. Έτσι, εγκατάλειψη του κατηχητικού χαρακτήρα του μαθήματος σημαίνει και εγκατάλειψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας που έχει αναλάβει με την υπογραφή της σύμβασης των ανθρωπίνων δικαιώματων.Θα πρέπει να την καταγγείλουμε; Εξάλλου σε ένα σχολειό που ο γονιός επιλέγει, όπως προτείνει η ΦΣ, τα κατηχητικά θρησκευτικά δεν αποφεύγονται, όπως προβλέπει και ο νόμος σήμερα: όπου υπάρχουν πάνω από 3 μαθητές μιας δεδομένης θρησκείας, τότε πρέπει να διδάσκονται κατήχηση της θρησκείας τους. Να πω κιόλας για να μην έχουμε παρεξηγήσεις από τους νεοδημοκράτες και τα μικρά παιδιά που μας διαβάζουν, ότι αυτές είναι προσωπικές απόψεις;

Δεν άκουσα κανέναν να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι η θεωρία της εξέλιξης συνεχίζει να μη διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία.
Διδάσκεται, από το βιβλίο της ιστορίας της 'Δ Δημοτικού - νομίζω - ήδη. Τα παιδιά όμως δεν κάνουν βιολογία, αλλά κάτι σαν φυσιογνωσία ουσιαστικά, οπότε συνήθως δεν έχει και θέση στα βιβλία τους μια τέτοια θεωρία. Να πω ότι ο Popper, που του την έλεγα αλλού, θεωρούσε την εξέλιξη θρησκεία και όχι επιστήμη; Τούτων λεχθέντων, για να μην παρεξηγηθούμε πάλι από τους νεοδημοκράτες και τα μικρά παιδιά που μας διαβάζουν, δεν είμαι οπαδός του δημιουργισμού!
Σε γενικές γραμμές όμως συμφωνούμε απόλυτα. Η ελληνική παιδεία είναι άθλια. Τίποτα δυστυχώς δεν το αλλάζει αυτό όσο υπάρχουν οι κατεστημένες νοοτροπίες για την εκπαίδευση. Τίποτα, όσο υπάρχουν άνθρωποι που το μόνο που τους νοιάζει είναι η δημιουργία φρονήματος- δυστυχώς, όπως έγραψες σύμμαχε, στόχος και του βιβλίου που αποσύρθηκε.

Ανώνυμος είπε...

"Αντιπρόεδρος από τη θέση του ταμία" δεν υπάρχει στο ELDR. Υπάρχει ταμίας (που λέγεται Eenhoorn) και υπάρχουν αντιπρόεδροι με διακριτά καθήκοντα (στους οποίους δεν συγκαταλέγεται ο Eenhoorn, ο οποίος ενεργεί μόνο ως ταμίας, χωρίς βέβαια αυτό να τον μειώνει σε τίποτα). Να προσθέσω απλά σε όσα ειπώθηκαν παραπάνω ότι ο Eenhoorn διετέλεσε πάντως αντιπρόεδρος του ELDR μέχρι το 2003, οπότε και εξελέγη ταμίας, θέση που διατηρεί έκτοτε. Ως διατελέσας αντιπρόεδρος όμως αναφέρεται σε διάφορες ιστοσελίδες (και σε μια-δυο υποσελίδες του ELDR) και με αυτόν τον τίτλο, και γι' αυτό δημιουργείται εύλογη σύγχυση: δεν πρόκειται δηλαδή για ιδιότητα αντιπροέδρου (που δεν την έχει πια) αλλά για τον τίτλο που δικαιούται ασφαλώς να τον επικαλείται εφ' όρου ζωής.
Για να έρθω και στο θέμα του post, είναι σαν να δείτε την κ. Γιαννάκου στο δρόμο και να την προσφωνήσετε "κυρία υπουργέ" :)
Αιωνία αυτής η μνήμη!

Ανώνυμος είπε...

Επιστρφω και ελπιζω να κανω παλι την θεση μου σχετικα ξεκαθαρα διοτι μονο ενα σοβαρο ποστ αυτο της κυριας Βελλιου με κανει να επανατοποθετηθω.
Δεν με ενδιαφερει αν ειναι καλο η κακο το βιβλιο. Ο καθενας εχει την δικη του σεβαστη αποψη, η συντριπτικη πλειοψηφια του κοσμου το καταδικασε και σε μια δημοκρατια απο οσο ξερω η πλειοψηφια εχει βαρυνουσα σημασια. Σε μια θεσμικα ωριμη δημοκρατια θα ειχε γινει δημοσιος διαλογος σοβαρου επιπεδου που δεν θα επετρεπε σε κανενα Πλευρη, Ανθιμο και Παγουλατο να βγαινουν και να πετανε τις μαλακισμενες ιδεολοψιες τους. Θα εβγαιναν ιστορικοι, παιδαγωγοι, διαννοουμενοι κλπ Φανταζομαι ποσο ενδιαφερον θα ειχε η Ρεπουση να αντιμετωπιζε εναν Σαραντο Καργακο η εναν Χρηστο Γιανναρα, να βλεπαμε τελος παντων μια ψυχραιμη επιχειρηματολογια. Σε μια δε ελβετικου τυπου θεσμικα ωριμη δημοκρατια θα ετιθετο το θεμα σε δημοψηφισμα και μην μου πει κανεις για θεσμους κλπ διοτι προσφατα οι ελβετοι εκαναν δημοψηφισμα για να μην εχουν μιναρεδες τα τζαμια.
Το αλλο που με ενοχλει ειναι η τυροπιτα του Σαρηγιαννιση που μια προσπαθεια της κοινωνιας πολιτων, (αντιβαρο) που τοσο περι πολλου την εχουν οι αυτοαποκαλουμενοι φιλελευθεροι, μολις παρει πρωτοβουλια εναντια στα Σαρηγιαννιδεια ιδεολογηματα τοτε γινεται τσοντα της Εκκλησιας και του ΛΑΟΣ. Ε οχι ρε τρομπες το 70-80% του λαου ουτε θρησκοληπτοι ειναι, ουτε ψηφοφοροι του ΛΑΟΣ. Απαιτησαν αυτο που θεωρησαν ως πρεπουσα παιδεια για τα παιδια τους και ειναι προς τιμην τους. Εγω υπογραψα για την αποσυρση του βιβλιου και ουτε ΛΑΟΣ εριξα και ουτε χριστιανος ειμαι

Athena Smith είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Athena Smith είπε...

Η δική μου ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα γίνονται μόνο μέσω διαδικτύου. Προχθές από το σάϊτ του ΣΚΑΙ πληροφορήθηκα ότι παρόμοιο πρόβλημα ξέσπασε και με το βιβλίο της Γ Γυμνασίου διότι φιλοξενεί τις προσωπικές απόψεις του πρέσβη Κωφου, και κριτική διάθεση απένεναντι σε πρόσφατα ιστορικά γεγονότα δεν ενδείκνυται σύμφωνα με την ΟΛΜΕ.

The beauty of AFRICA!!!

Όσο για την παρατήρηση του Nievskii 'οπου λέει ότι δεν θέλει να παρεξηγηθεί από τους Νεοδημοκράτες,... παρακαλώ... δεν παρεξηγείστε καθόλου. Πολλοί από μας είμαστε φιλελευθεροι όσο και σεις, και μισούμε τη μερίδα του κομματος που επιστρέφει σε εθνικισμούς, κατηχήσεις και τριτοκοσμικά προστατευτικά μοντέλα.

Γιάννης Αρ είπε...

Το βιβλίο ήταν απαράδεκτο γιατί προωθούσε μια ψεύτικη εικόνα για την ιστορία και αυτό δεν γινόταν τυχαία αλλά με στόχο να μην γνωρίζουν οι μαθητές τι πραγματικά έγινε και έτσι να μειωθούν τα μίση και πάθη.

Το βιβλίο που επιλέχτηκε είναι το ίδιο απαράδεκτο γιατί με ανισοβαρή περιγραφή των γεγονότων προσπαθεί να τονίσει τα πάθη και το "πατριωτικό" αίσθημα των παιδιών.

Η πολιτική που χειραγωγεί τις ψυχές και το μυαλό των παιδιών είναι πολύ ποιο απαράδεκτη.

Αν θέλανε τα παιδιά να αποκτήσουν γνώση και κρίση θα μπορούσανε κάλλιστα να αναφέρουν γεγονότα και ταυτόχρονα να αναφέρουν πως αναφέρονται στα Τουρκικά βιβλία τα ίδια γεγονότα (ή στα Γερμανικά τα γεγονότα του Ελληνογερμανικού πολέμου ή στα Ιταλικά τα γεγονότα του ΕλληνοΙταλικού πολέμου κλπ)

Το συγκεκριμένο ποστ όμως δεν αναφέρεται σε αυτό αλλά στο πως λειτούργησε η νέα κυβέρνηση σε σχέση με τις εξαγγελίες της.

Είναι φανερό πως, τουλάχιστον, χρησιμοποίησε φρασεολογία και επικοινωνιακές πολιτικές που στόχο είχαν την μείωση των διαρροών προς τα δεξιά ΛΑΟΣ και προς αριστερά όμως (αναφέρομε για το διάστημα το πριν των εκλογών)

Για το ότι το απέσυρε μετά τις εκλογές νομίζω πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να οφείλεται σε μία προσέγγιση στο ΛΑΟΣ για διευκόλυνση του κοινοβουλευτικού έργου. Εδώ πραγματικά αναδεικνύεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από αυτά που είτε έχει διαβεβαιώσει είτε έχει δεσμευτεί.

Παρότι θεωρώ το θέμα μικρής σημασίας, με την έννοια ότι υπάρχουν άλλα ποιο σοβαρά (επανίδρυση του κράτους, ασφαλιστικό, παιδεία, περιβάλλον κλπ) το στίγμα για το ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους πολίτες ως μάζα για την άγρα ψήφων και μόνο, έχει δοθεί.

Maria Velliou είπε...

Niefskii, δε συμφωνώ καθόλου ότι οι υποχρεώσεις μας με βάση τη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλουν την ύπαρξη μαθημάτων κατηχητικού χαρακτήρα.

Η υποχρέωση διδασκαλίας στοιχείων της θρησκείας στους μαθητές καλύπτεται κάλλιστα με την ύπαρξη ενός μαθήματος θρησκειολογικού και όχι κατηχητικού χαρακτήρα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θεωρώ προοδευτικό η "φιλελεύθερο" να αποσιωπώνται από την Ιστορία οι σφαγές από άνθρωπο σε άνθρωπο... Αν συνεχίσουμε έτσι μια μέρα θα μιλάμε και για τον συνωστισμό των Εβραίων στο Άουσβιτς... Αυτά είναι επικύνδινα πράγματα. Πρέπει να τα θυμόμαστε για να μην ξαναεπαναληφθούν... Έχω μια ένσταση στο αν παιδιά του δημοτικού πρέπει να διδάσκονται ιστορία αφού αυτή είναι γεμάτη σφαγές ή να ξεκινάει η διδασκαλία της σε μεγαλύτερη ηλικία...

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Ο Πάσχος Μανδραβέλης επιστρέφει στο θέμα:
http://medium.gr/articles/119114040845089.shtml

MenieK είπε...

Η αλήθεια είναι πώς δε διάβασα όλα τα σχόλια, αλλά πάντως και όσα διάβασα (εναρμονιζόμενα πλήρως με τίς γενικότερες τάσεις) δε με εκπλήσσουν.
Σε μια χώρα που ακόμη στο σύνταγμα υπάρχει αύτο το άρθρο:
2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης ...
Μια χώρα που ακόμα βάζει τα παιδιά να παρελαύνουν (διακυρήσσοντας έτσι ότι αυτα τα παιδιά, τα παιδιά μας, μέσα στο σχολείο τους ασκούνται στην στρατιωτική ετοιμότητα, προετοιμάζονται να σκοτώσουν)
Μια χώρα στην οποία κανείς δεν τολμά να καταργήσει το μάθημα των Θρησκευτικών ή έστω να το μετατρέψει σε θρησκειολογικό και η οποία στήνει τα παιδιά της κάθε πρωί να προσευχηθούν σε προαύλια....
Σε μια χώρα που οι πολιτικοί αναλώνονται να κολακεύουν τις μικροπρέπειες των ψηφοφόρων τους, να καλλιεργούν τις προκαταλήψεις και τους εθνικοναρκισιστικούς φενακισμούς τους, να καλύπτουν τις μικρο-(και μεγαλό-μη σου πω)απάτες τους και να εξυπηρετούν τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους, αγνοώντας (ενίοτε και καταστρέφοντας) το μακροπρόθεσμο συνολικό συμφέρον...
Σ' αυτή τη χώρα ταιριάζουν οι από εσπερίαν κίνδυνοι, τα κρυφά σχολειά, οι Παλαιών Πατρών Γερμανοί και οι εξαδάκτυλοι βασιλιάδες να λευτερώνουν εκκλησιές...

Ανώνυμος είπε...

Το βιβλίο προκάλεσε οργή σε όλους τους Έλληνες , πλην των βλαμμένων και των προδοτών. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν προδότες , διότι απλά έτσι είναι η ζωή και η φύση. Δεν είναι απαραίτητο να το αντιλαμβάνονται, ούτε ειναι απαραίτητο να γνωρίζουν τι προκαλεί αυτή η στάση τους.
Να θυμήσω οτι τα τελευταία 30 χρόνια ΟΥΔΕΠΟΤΕ ακούσαμε έστω και ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ Τούρκου πολίτη από κάποιον Έλληνα, την ίδια στιγμή που κάθε τόσο Έλληνες νεκροί συνωστίζονται κάτω από τη γη με Τουρκική πρωτοβουλία!
Το πως προέκυψε η Ρεπούση, η συγγραφή της ΝΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ με απόφαση του ΠΑΣΟΚ και JEM και έγκριση της ΝΔ μπορείτε να το δείτε στο

http://macedonia-greece.blogspot.com

όπου μπορείτε να δείτε την μέθοδο και τους ΈΛληνες στους οποίους οι Τούρκοι δίδαξαν την δική τους ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Δεν είναι εθνικισμός και φασισμός να θέλεις να προστατεύσεις το σπίτι σου που λέγεται Ελλάδα και να μην την παραδώσεις στον γείτονα. Δεν είναι "αντριλίκι" να ΜΗΝ θέλεις να σε κερατώνει η γυναίκα σου, και δεν είναι ΕΞΥΠΝΟ να καθόμαστε να συζητάμε αυτονόητα πράγματα, όπως η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ φορώντας πυτζάμες και παντόφλες καθισμένοι μπροστά στον υπολογιστή.
Ο πατριωτισμός χρειάζεται σε οποιονδήποτε λαό όπως χρειάζονται οι φανατικοί φίλαθλοι για να σπρώξουν την ομάδα τους σε νίκη. Η ανδρεία των Ελλήνων και τα όποια κατορθώματά τους , ήταν αποτελέσματα ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ και ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ,κι όχι φιλοσοφίας. Κι αν κάποτε οι ΑΡΧΑΙΟΙ φιλοσοφούσαν, ήταν γιατί τα χωράφια τους τα δούλευαν οι ΔΟΥΛΟΙ και τους βάρβαρους τους συγκρατούσαν μάκρια κάτι άγριοι Μακεδόνες εκεί στον Βορρά.Ως γνωστόν ... με ΠΟΡΔΕΣ ... ΑΒΓΑ...ΔΕΝ ΒΑΦΟΝΤΑΙ!
Είναι πολλοί αυτοί οι "ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ" του '21,του '18, του '22, του '40 , της Κύπρου, του Αιγαίου, που πήγαν αδιάβαστοι για να μπορούμε να blog-άρουμε ανενόχλητοι και να μην χρειάζεται να καθαρίζουμε παρμπρίζ στα φανάρια των μεγαλουπόλεων.
Αν υπάρχει τον ΛΑ.Ο.Σ είναι γιατι το χρειάστηκε ο Έλληνας... που δεν παύει να απογοητεύεται από τους άλλους πολιτικούς. Χρειάστηκε κάποιον που να ασχολείται με τα Εθνικά θέματα περισσότερο από τις μίζες και από το ξεπούλημα της χώρας στους Αμερικάνους, Τούρκους, Σκοπιανούς κλπ. Αν τα μεγάλα κόμματα ήταν ΙΚΑΝΑ στα εθνικά θέματα, ΔΕΝ θα υπήρχε χώρος για τον ΛΑ.Ο.Σ. Δημιουργήθηκε κενό κι αυτό καλύφθηκε. Είναι φυσικό φαινόμενο και αυτό. Ανοίγεις τα πόδια... κάποιος μπαίνει μέσα, αφήνεις ανοιχτή την πόρτα...κάποιος θα σε επισκεφθεί.
Όσο για "ακροδεξιές" απειλές... μην αγχώνεσθε. Ο ΛΑ.Ο.Σ έχει μεγάλη ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν πολλές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι μεταξύ τους, ενώ οι ψηφοφόροι του είναι κατ' εξοχήν δημοκράτες με κάποιες σχετικές ανησυχίες για τα εθνικά θέματα.
Αυτοί που μας κυβερνούν τα τελευταία 30 χρόνια...αυτοί είναι οι επικίνδυνοι για την ασφάλεια όλων μας. Έχουν κάνει τα πάντα για να μας αποδείξουν τι ΑΛΗΤΕΣ είναι όλοι τους... κι όμως εξακολουθούν να έχουν την ψήφο των Ελλήνων.

Ανώνυμος είπε...

Καλά,εσείς οι υπερσυντηριτικοί,δεξιούληδες,νεοέλληνες-χιμπατζήες δεν βαρεθήκατε να το παίζετε φιλελεύθεροι???
Αντε μου στον Άνθιμο!

Suspect είπε...

απο το να μαθαιναν τα παιδια για τον συνωστισμο, καλως απεσηρθη

Ανώνυμος είπε...

epicurus

apo thn stigmh pou orfanoi tou kke eswterikou, krufopasokoi (kai einai gemath h FS) to eidate fileleu8eroi

Ανώνυμος είπε...

Se ligo tha mas peis oti katevikan oi adartes apo ta vouna me ton Ari kai eftiaksan tin f.s.
Ase mas re anonyme psomiadi!

Ανώνυμος είπε...

Avrantinis, Karupoglou kai loipes sosialfileleu8eres dunameis elpizw na sou lene kati. Me ligh prospa8eia o suntrofos Swmeritis 8a sas sundramei allwste den diafwneite kai se polla. Krima xasate ton Androulakh sas ton phre o Giwrgakhs kai paizei mono mazi tou.

Nievskii είπε...

Ώπα ρε μεγάλε από πάνω! Κάναμε την εκδήλωση για τον Milton Friedman και μας έβριζε ο Σωμερίτης την επομένη στο ΒΗΜΑ και θέλεις να τον πάρουμε στην ΦΣ; Στο κόμμα σου ρε να τον βάλεις δαπιτούλη! Ή ακόμα καλύτερα πάρτον στο σπίτι σου και άσε μας να ασχολούμαστε στο rooster με την παιδεία, το πώς θα μεταρρυθμιστεί και το πώς θα είναι αντάξιο το ελληνικό σχολειό του 21ου αιώνα - αυτά που δεν ασχολήθηκαν ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΛΑΟΣ καθόλου μέχρι τώρα. Εσύ ασχολήσου με 70χρονους και με πτώματα 90 χρονών παλιά.
Υ.Γ. Ξαναρωτώ, γιατί από τους φίλους πασοκολαοδαπιτοαριστερούς μέχρι τώρα απάντηση δεν παίρνω: ποιες είναι οι προτάσεις των κυρίων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΣΥΝ, ΚΚΕ για την παιδεία; Πώς πιστεύουν ότι πρέπει να είναι το σχολειό, ποια πιστεύουν ότι είναι τα κακώς κείμενα και πώς πιστεύουν ότι θα διορθωθούν;

Le Panao είπε...

"POY EXEI ANASTATOSEI TIN ELLINIKI KOINONIA"????? pote tha stamatisei na parembainei kai na nomizei oti kibernaei i ellinorthodoxi sxizofreneia? Elpizo sintoma, pou den to blepo diladi...

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχως που αποσυρθηκε γιατι θα εφτιαχνε γενιες αποπλανημενων ελληνων

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock