Τετάρτη, Μαΐου 11, 2005

Ασφαλιστικό: Μεταρρύθμιση τώρα!

Το ασφαλιστικό σύστημα λειτουργεί ως εξής: Οι εργαζόμενοι δεν αποταμιεύουν χρήματα για την μελλοντική τους σύνταξη αλλά τα χρήματα τους χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση των συντάξεων της προηγούμενης γενιάς. Δηλαδή εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που εργάζονται και των αριθμό των συνταξιούχων. Το αν θα πάρουν σύνταξη οι σημερινοί εργαζόμενοι εξαρτάται από το αν θα μπορεί η επόμενη γενιά να τους την πληρώνει. (και είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα μπορεί. Άρα σύνταξη γιόκ για εμάς - και αν όχι για εμάς, τουλάχιστον για τα παιδιά μας)

Σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση του ΟΗΕ για την Ελλάδα, το ποσοστό των ατόμων που δεν θα είναι οικονομικά ενεργό θα ξεπεράσει το 50% του πληθυσμού μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η μετανάστευση στην χώρα μας νέων ανθρώπων για εργασία μπορεί να καθυστερήσει λίγο την χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων αλλά μονάχα προσωρινά.

Μια λύση θα ήταν η μετάβαση από το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα σε αυτό του αποταμιευτικού (κεφαλαιοποιητικό). Έτσι το αν θα πάρει κανείς σύνταξη δεν θα εξαρτάται από τα ποσοστά γήρανσης του πληθυσμού, φοροδιαφυγής, ανεργίας και μετανάστευσης νέων ανθρώπων. Βέβαια θα υπάρχει και ένα δίχτυ ασφαλείας για τα άτομα που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το αναγκαίο κεφάλαιο μιας κατώτατης σύνταξης.

2 σχόλια:

S G είπε...

Ειναι νομιζω φανερο οτι αφου το προσδοκιμο επιβιωσης εχει ανεβει τοσο πολυ και η υγεια των ανθρωπων εχει καλυτερευσει τοσο, τα ορια ηλικιας χρειαζονται αυξηση. Και μιλω για τα πραγματικα ορια, οχι τα πλασματικα. Η Ελλαδα εινια γεματη 50ρηδες που εχουν παρει συνταξη χωρις λογο και ζουν εις βαρος των υπολοιπων, γεματη ατομα που παιρνουν διπλες και τριπλες συνταξεις γιατι για καποιον λογο νομιζουν οτι αυτο δεν ειναι κλοπη αφου τα παιρνουν απο το δημοσιο οχι απο μας (???!) κτλ.

Και πριν αρχισετε να φωναζετε για αντιλαικα μετρα και μεταρρυθμιση που πινει το αιμα του λαου διαβαστε και αυτο

avatar είπε...

Πολύ καλό βιβλίο για το θέμα είναι το νέο του Μίμη Ανδρουλάκη Βαμπίρ και Κανίβαλοι...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock