Δευτέρα, Μαΐου 09, 2005

Όχι στο μονοπώλιο ιδεών στο software (e-patents)

Διαβάζοντας το blog Introspection έπεσα σε ένα άρθρo που είχε ένα λινκ σε ένα βιντεάκι του Foundation for a Free Information Infrastructure για τα e-patents. Δείτε το για να καταλάβετε τι σημαίνει και τι συνέπειες έχει μια τέτοια νομοθεσία.

14 σχόλια:

S G είπε...

Δεν ειμαι σιγουρος, αντιτιθεσαι σε καθε ειδους πατεντα?

Να εξηγησω οτι οι πατεντες ειναι ενα μονοπωλιο που αποδιδεται στον εφευρετη/δημιουργο μιας νεας ιδεας για καποιο χρονικο διαστημα. Ο λογος που δινουμε μονοπωλιο ειναι ωστε να εχει κινητρα ο δημιουργος να ερευνα νεες ιδεες.

Αν ο δημιουργος των Windows ηταν υποχρεωμενος να μοιραστει την ιδεα του με ολους τους αλλους, γιατι να κατσει να δουλεψει για να τα φτιαξει?

Υπαρχουν μαλιστα οικονομολογοι που υποστηριζουν οτι η βιομηχανικη επανασταση ξεκινησε στην Αγλλια, ακιρβως την εποχη που η Αγγλια ειχε ετοιμο το νομοθετικο πλαισιο προστασιας των πατεντων και ολη η εξελιξη της τεχνολογιας μεχρι σημερα οφειλεται σε αυτες!

Roark είπε...

Δε μιλάει για κάθε είδους πατέντα. Οι προστασία της πνευματικής ιδιοκτησιάς είναι θεμελιακής σπουδαιότητας για την λειτουργία των αγορών.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πατέντες στο λογισμικό επεκτείνονται πέρα από το επίπεδο της εφεύρεσης σε αυτό της ανακάλυψης.

Είναι σαν ο νεύτωνας να είχε κατοχυρώσει το νόμο της βαρύτητας.

Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με το γονιδιακό υλικό. Εδώ εταιρίες που αποκρυπτογραφούν ένα γονίδιο πάνε και το κατοχυρώνουν και αποκτούν αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Όμως το γονίδιο δεν είναι δική τους εφεύρεση. Είναι μόνο ανακάλυψη ενός πράγματος που προϋπήρχε στη φύση. Η διαδικασία αποκτυπτογράφησης θα έπρεπε να κατοχυρωθεί, όχι το γονίδιο το ίδιο!

libertarian είπε...

Βασικά τείνω προς την άποψη που είναι κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά δεν έχω κατασταλάξει ακόμα 100%. more infos later.

Παρ'ότι επικούρειος, η ωφελιμιστική άποψη δεν με ικανοποιεί πλήρως. :-)

Προς το παρόν μια ματιά εδώ.

ΥΓ: Ο σύνδεσμος ΔΕΝ φαίνεται με firefox.

ka8y είπε...

Φαντάσου οτι για να χρησιμοποιήσω π.χ. το scrollbar σε ένα πρόγραμμα που θα φτιάξω θα πρέπει να πληρώσω αυτόν που το πατένταρε.
Άρα:
Πιο ακριβό λογισμικό για τον τελικό χρήστη, Τα μικρά software houses πάνε περίπατο, και μένουν οι μεγάλες εταιρίες...

NO tnx! Κλέφτης θα γίνω?

ΝΟ E-PATENTS!

S G είπε...

καθυ δεν ειναι ετσι ακριβως το θεμα. Ας το πω αλλιως, φαντασου η Μαικροσοφτ να μην μπορουσε να πατενταρει τα Παραθυρια της. -> δεν θα τα εφτιαχνε ποτε -> η τιμη τους θα ηταν ιση με το κοστος να τα φτιαξεις απο την αρχη (κανα δις?).

Ειναι σαφες οτι ο στοχος ειναι ενας: θελουμε ερευνα και αναπτυξη νεων προιοντων στην χαμηλοτερη δυνατη τιμη.

Τα αντικρουομενα προβληματα ειναι οτι θελουμε να εχουν οι δημιουργοι κινητρο να ερευνουν και να πρωτοτυπουν, γιαυτο τους δινουμε την πατεντα (μονοπωλιακα δικαιωματα στην εφευρεση τους).

απτην αλλη θελουμε να μην παρεμποδιζεται η μελλοντικη ερευνα. Φαντασου για καθε κομματι γνωσης να υπηρχε πατεντα, φαντασου για να χρησιμοποιησεις την Ευκλειδια γεωμετρια να πληρωνες λεφτα (ή το αλφαβητο εδω που τα λεμε).

Νομιζω η χρυση τομη ειναι να δινουμε πατεντες για πραγματικα πρωτοποριακα προιοντα ΚΑΙ ιδεες και για ενα χρονικο διαστημα που να καλυπτονται τα κοστη της εφευρεσης, αλλα οχι για οφθαλμοφανη πραγματα που απλως καποιος προλαβε να τα πατενταρει (οπως η γελοια πατεντα που εχει η Αμαζον στο one-click-buy, αν ειναι ποτε δυνατον).

libertarian είπε...

"ένα πρόγραμμα που θα φτιάξω θα πρέπει να πληρώσω αυτόν που το πατένταρε.

NO tnx! Κλέφτης θα γίνω?"

Φαντάσου να φτιάξεις ένα πρόγραμμα και στο καπάκι να "σου πάρω" την ιδέα και να φτιάξω ένα ίδιο και να το πουλάω σε χαμηλότερη τιμή. Ποιός θα σε προστατεύσει από εμένα τον κλέφτη; Το νομικό σύστημα. Πώς; Δίνοντας σου την δυνατότα να κατοχυρώσεις πρώτη την πατέντα ώστε να προστατεύσεις την πνευματική σου ιδιοκτησία.

Το θέμα είναι μπορεί να θεωρηθεί ιδιοκτησία κάτι το άυλο; Εγώ πιστεύω πως μάλλον όχι.

Βασικά αν ξεκινήσουμε αυτήν την συζήτηση είμαι σίγουρος ότι θα χάσουμε τουλάχιστον μια ημέρα. :-)

S G είπε...

Γιατι να μην γινεται πατεντα σε κατι αυλο? Και μια ιδεα εχει αξια.

Αν δεν ειναι εμφανης και δεν θα φταναμε σε αυτην χωρις ιδιαιτερη σκεψη ή επενδυσεις, η προστασια της πατεντας κανει μαλλον καλο.

kouk είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
kouk είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
kouk είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
libertarian είπε...

λοιπόν μερικές random σκέψεις για την πνευματική ιδιοκτησία. (που έχω κάνει κατά αλλά και υπέρ της)

Ο άνθρωπος μπορεί να κατέχει μονάχα κάτι που είναι υλικό. Η πληροφορία δεν μπορεί να υπάρξει δίχως μέσο, δηλαδή δίχως ύλη.

1) Το να πεις ότι έχεις πνευματική ιδιοκτησία πχ στην μέθοδο κατασκευής μιας συσκευής (φτιαγμένη από δύο κομμάτια ξύλου) που καθαρίζει μήλα, σημαίνει ότι πρώτον έχεις ιδιοκτησιακά δικαιώματα στους νευρώνες του εγκεφάλου μου (εφόσον η πληροφορία υπάρχει στο μυαλό μου από την στιγμή που την εξωτερίκευσες) και στην υλική μου ιδιοκτησία (δικά μου ξύλα και πριόνι). Δεν μου επιτρέπεις να εξωτερικεύσω τις πληροφορίες που υπάρχουν στο μυαλό μου (υλοποιώντας τις) και έχεις λόγο (αποκτάς ιδιοκτησιακά δικαιώματα) στο πως θα χρησιμοποιήσω (εγώ άλλα και όλοι οι κάτοικοι του μέρους που καλύπτει το νομικό σύστημα) τα δύο κομμάτια ξύλου μου (τους) και το πριόνι μου (τους). Το να κάνω κάτι με το μυαλό μου και την δική μου ιδιοκτησία δεν είναι κλοπή. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτός ο θεσμός καταπατά την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου εφόσον δεν μπορώ να εκφράσω τις πληροφορίες μου στην ύλη (για να εκφραστεί μια πληροφορία χρειάζεται ύλη, είτε αυτή είναι αέρας, είτε χαρτί, είτε δύο κομμάτια ξύλου.)

Βάσει των παραπάνω σκέψεων θα μπορούσε κανείς να πει ότι η πνευματική ιδιοκτησία αναιρεί την υλική (εγκέφαλος, ξύλα, πριόνι).

Βέβαια μου έρχεται στο μυαλό ένα παράδειγμα υλικής vs υλικής ιδιοκτησίας που δείχνει ότι έχει κάποιο flaw η παραπάνω σκέψη. Και η κατοχύρωση της ιδιοκτησίας του χωραφιού μου, μου δίνει ιδιοκτησιακά δικαιώματα κατά κάποιον τρόπο στο τρακτέρ σου, όπως στο παραπάνω παράδειγμα πνευματικής vs υλικής ιδιοκτησίας. Έχω και εγώ λόγο στο πως θα χρησιμοποιήσεις το τρακτέρ σου. Δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μέσα στο χωράφι μου. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ιδιοκτησία σου για να καταπατήσεις την δική μου.


2) Αν εγώ υλοποιήσω αυτήν την συσκευή εσύ εξακολουθείς να έχεις την δική σου συσκευή. Δεν στην κλέβω.

Μπορείς να πεις όμως ότι έτσι μειώνεται η αξία της συσκευής σου λόγο της ύπαρξης της δικής μου, και ότι πρέπει να προστατευτείς.

Αλλά και αν έκανα μια δική μου εφεύρεση για τον καθαρισμό μήλων θα μειωνόταν η αξία της συσκευής σου. Μήπως θα έπρεπε το Κράτος να επέμβει και να σε «προστατεύσει»; Ναι αλλά ο λόγος της μείωσης είναι άλλος μπορείς να πεις. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποίησα την δική σου ιδέα.

3) Τέλος, η έννοια της ιδιοκτησίας δημιουργήθηκε λόγο της σπανιότητας των αγαθών. Όταν κάποιος αποκτά μια πληροφορία δεν αφαιρεί τις πληροφορίες των άλλων, αντί να σπανίζει (όπως όταν τρώμε τα μήλα που έχουμε στην κατοχή μας) πολλαπλασιάζεται, άρα δεν τίθεται θέμα σπανιότητας. Το μονοπώλιο υλοποίησης μιας ιδέας που δίδεται σε ένα άτομο από το Κράτος ουσιαστικά είναι τεχνητή σπανιότητα.

Από την άλλη αν το δώ λίγο επικούρεια το θέμα η ιδιοκτησία δημιουργήθηκε λόγο του οφέλους που αντλούμε από αυτήν. Αν εσύ πάρεις το μήλο μου και το φας εγώ δεν μπορώ να αντλήσω όφελος (την ευχαρίστηση να το φάω). Το ίδιο και για την ιδέα, δεν είναι η σπανιότητα, αλλά το όφελος η πραγματική αιτία που δημιουργήθηκε ο θεσμός της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν εσύ χρησιμοποιήσεις την ιδέα μου, μου στερείς το όφελος που θα μπορούσα να αντλήσω από αυτήν.

lol είναι 6 παρα εδώ (ήμουν έξω μέχρι τις 4+ και μετά σάπισα στο νετ :-Ρ ) και ίσως να έγραφα αρλούμπες τόση ώρα... θα δείξει αύριο που θα τα δω με καθαρό το κεφάλι.... :ο)

όπως και να έχει ακόμα δεν έχω καταλήξει...

S G είπε...

kouk γιατι εσβησες ολα τα σχολια?

λιμπε
1) δεν εχω ιδιοκτησια στους νευρωνες σου, εχω ιδιοκτησια στην ιδεα. Αν την διαβασεις καπου δεν ειναι δικια σου (οπως δεν ειναι δικο σου ενα ποιημα, ενα κειμενο ή ενα βιβλιο).
Αν ερθεις ανεξαρτητα στην ιδια ιδεα, χωρις να την παρεις απο μενα ειναι δικη σου. Πρεπει ομως να το αποδειξεις (κομματι δυσκολο).

2) και 3)
ναι η ιδιοκτησια και οι πατεντες εχουν να κανουν με το οφελος οχι με την αντιπαλοτητα των αγαθων (αντιπαλα αγαθα ειναι αυτα που αν εγω καταναλωσω εσυ δεν μπορεις, πες ενα μηλο. Το αντιθετο ειναι αγαθα οπως τα ραδιοφωνικα κυματα, οι ιδεες κτλ)

libertarian είπε...

ναι ρε κουκ, ρίχτα. (είναι και Rooster βλ. Zodiac Year στο profile ;-) )

@Sg
Βασικά κολλάω στο ότι η έννοια της ιδιοκτησίας όπως και όλα τα άλλα (ελευθερία, ισότητα κτλ) πρέπει να πηγάζει από το αξίωμα της αυτο-ιδιοκτησίας. Το σώμα μου, μου ανήκει, αρα και οι πληροφορίες που βρίσκονται στα κύτταρα του εγκεφάλου μου.

Το να λες έχεις ιδιοκτησία στην ιδέα είναι σα να λες έχεις ιδιοκτησία στο τίποτα. Μόνο η ύλη μπορεί να κατέχεται. Άρα ουστιαστικά έχεις ιδιοκτησιακά δικαιώματα επάνω μου και στην υλική μου ιδιοκτησία, που είναι προέκταση του εαυτού μου (γιατί θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υλική μου ιδιοκτησία μέσα της φέρει τον χρόνο που ξόδεψα για να την αποκτήσω και άρα ένα μέρος του παρελθόντος μου, είναι μια αποθήκη χρόνου, δλδ ζωής.)

Από την άλλη όμως μπορείς να πεις ότι χρησιμοποιώντας εγώ την ιδέα που εσύ είχες πρώτος, ιδιοποιούμαι ένα μέρος του χρόνου σου και άρα της ζωής σου.

libertarian είπε...

λολ τελικά πάντα καταλήγω υπέρ της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά παρ' όλα αυτά κάτι δεν μου κάθετε καλά στο ότι δεν μπορώ να τοποθετήσω πχ δυο ξυλαράκια το ένα πάνω στο άλλο επειδή εσύ πρώτος το έκανες με τα δικά σου ξυλαράκια ή το να πω ή να γράψω μια συγκεκριμένη ακολουθία από 0 και 1 (1010001001) επειδή εσύ πρώτος την είπες.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock