Σάββατο, Μαΐου 14, 2005

Ειναι η Αθηνα μεγαλουπολη ή μεγαλο χωριο?

Διαβασα εδω μερικους να κριτικαρουν την Σωτη Τριανταφυλλου (δεν την ξερω, αλλα την συμπαθησα αμεσως) επειδη διαμρτυρηθηκε με λιγα λογια οτι η Αθηνα μοιαζει πιο πολυ με το Καιρο ή την Τεχερανη παρα με σωστη ευρωπαικη πολη.

.

Καταρχας αυτο οσον αφορα την εμφανιση δυστυχως ειναι απολυτα σωστο. Στην Γερμανια καποτε ειδα μια καρτ ποσταλ και λεω στους φιλους μου: Α, ωραια αθηνα! γυριζω την καρτα και ελεγε Δαμασκος!

Γενικοτερα συμφωνω απολυτα με την κ.Τριανταφυλλου και αλλοι αρθρογραφοι μας επισης. Η Αθηνα ειναι μεγαλοχωριο για πολλους λογους (δεν το λεω υβριστικα, απλα σαν καθαρη παρατηρηση):

α) δεν εχει αστικο πολιτισμο. Οι αθηναιοι συμπεριφερονται πληρως σαν χωριατες. Στο παρκαρισμα (οπως στα χωρια παρκαρουν μπροστα στο σπιτι τους, ακομα κιαν δεν εχει χωρο και κλεινουν τον δρομο, ετσι και οι αθηναιοι), στις μεταφορες (ελαχιστοι παιρνουν μετρο αν εχουν αυτοκινητο, κανεις δεν περπαταει πανω απο 20 μετρα), στην προσοχη τους για το περιβαλλον (πετανε τα σκουπιδια οπου ναναι, αφηνουν ανοιχτους καδους και σκυλοβρωμαει ο τοπος)... Γενικα συμπεριφερονται σαν να τους ανηκει ολη η πολη, τυπικη συμπεριφορα κατοικου χωριου.

β) δεν εχει αστικη εικονα. Τα πεζοδρομια ειναι ελεεινα, μικρα, σπασμενα, ασχημα (οπως στα χωρια που συχνα δεν εχουν καν πεζοδρομια), τα καλωδια της ΔΕΗ ειναι υπεργεια (καμμια ευρωπαικη πολη δεν εχει ξυλινες ή τσιμεντενιες κολωνες της ΔΕΗ να γεμιζουν τα ηδη στενα πεζοδρομια). Μαλιστα δεν ειναι μονον οι κολωνες της ΔΕΗ που καλυπτουν τα πεζοδρομια. Ειναι κολωνες για καλωδια τρολευ, κολωνες φωτισμου(ακομα κιαν υπαρχει ακριβως διπλα κολωνα ΔΕΗ!), διαφημιστικες πινακιδες, μηχανακια, παρκαρισμενα αυτοκινητα (προσεξετε οτι την φωτο την εβγαλε ενας αποσβολωμενος τουριστας :-) κτλ που κανουν τους αθηναιους σχεδον παντα να περπατουν στον δρομο και οχι στο πεζοδρομιο.

Γενικα οι χωροι ειναι πολυ αναξιοποιητοι. Με την εννοια οτι πχ οι λωριδες των δρομων δεν ειναι ξεκαθαρες (πραγμα που προκαλει κυκλοφοριακο χαος), παρα πολλοι δρομοι οπως η Αμαρουσιου-Χαλανδριου, η Χαριλαου Τρικουπη (Κηφισσια)κτλ εχουν μιαμιση λωριδα. (Ουτε μια ουτε δυο, μιαμιση!), δεν υπαρχει συστημα ελεγχομενης σταθμευσης σχεδον πουθενα κτλ

γ) Δεν εχει κοινη ταυτοτητα και κουλτουρα, τεχνη, κουζινα. Δυσκολα μπορουμε να μιλησουμε για Αθηναϊκο πολιτισμο. Ολοι σχεδον οι κατοικοι εχουν το χωριο τους το οποιο επισκεπονται συχνα. Η αληθεια ειναι οτι λιγοι αθηναιοι πραγματικα ενδιαφερονται για την Αθηνα, οι περισσοτεροι την θεωρουν ασχημη, εκνευριστικη, αναγκαιο κακο.
Οι αθηναιοι επισης δεν κανουν καμμια απολυτως παραχωρηση μπροστα στο κοινο καλο, λες και θεωρουν οτι σε 5-10 χρονια δεν θα μενουν πια εκει. Κανεις δεν δισταζει να κλεισει το ταπαιπωρο κεντρο για να διαδηλωσει με δυο-τρεις κολλητους επειδη δεν εχει τετραγωνες τυροπιτες το Εβερεστ. Κανεις δεν σκεφτεται τον γειτονα του οταν αποφασιζει να παρει αυτοκινητο αντι για λεωφορειο, οταν χτιζει ασφυκτικα ολο το μιζερο οικοπεδακι του αντι ναφησει εστω 10 μ2 κηπου, οταν τρυπαει τον δρομο και τον αφηνει με χαντακια (οι αθηναικοι δρομοι ειναι λες και περασαμε εμφυλιο... χτες). Δεν σκεφτονται καν τον εαυτο τους, οταν σπανε το πεζοδρομιο μπροστα στην πορτα τους για να παρκαρουν το 4Χ4, οταν τσακιζουν το μιζερο δεντρακι που προσπαθει να μεγαλωσει αναμεσα στα τσιμεντα, οταν αφηνουν την αμεση γειτονια τους μες στην αταξια και μποχα...

ΥΓ Σε περιπτωση που δεν το καταλαβατε, το αθηναιοι με μικρο "α" ειναι επιτηδες ετσι...

8 σχόλια:

Phantasmak είπε...

Διαφωνώ στην παρομοίωση της Αθήνας με το Κάιρο. Το Κάιρο έχει μια μοντέρνα περιοχή με ψηλά κτίρια ενώ η Αθήνα δεν έχει τίποτε.

Αναφέρεις: "Η Αθηνα ειναι μεγαλοχωριο για πολλους λογους (δεν το λεω υβριστικα, απλα σαν καθαρη παρατηρηση)"
Και υβριστικά να το πεις, δε νομίζω να παρεξηγηθεί κανείς. Ούτως η άλλως τα "χώνεις" πιο κάτω. Bottom line: Τα α,β,γ και η δυσλειτουργικότητα των πενταόροφων κτιρίων σε μια σύγωρονη μεγαλούπολη κάνουν την Αθήνα μεγαλοχώρι... και με την κακή σημασία του όρου.

Roark είπε...

Πάντως η όψη της Αθήνας ταιριάζει στην Ελλάδα γιατί όντως είμαστε ένα μεγάλο χωριό, όχι μόνο πολεοδομικά αλλά και κοινωνικά.

Νομίζω οι κοινωνικές δομές της χώρας μας αντιπροσωπεύουν μια μεγέθυνση του κοινοτικού μοντέλου αντί να είναι αποτέλεσμα μιας αστικής βιομηχανικής επανάστασης.

Περισσότερα εδώ

S G είπε...

αληθως εχει δικιο ο Ροαρκ.

Εψαξα λιγο για την Σωτη και ειδα σε μια συνεντευξη την εξης θαυμασια ατακα:

" Πιστεύω ότι για να ζήσει κανείς στην Ελλάδα με ικανοποιητικό τρόπο χρειάζεται χιούμορ αλλά και επέμβαση, δηλαδή να βλέπεις τον σουρεαλισμό της καθημερινής ζωής, αλλά και να επεμβαίνεις σε ένα σωρό πράγματα. Να μην θεωρείς δεδομένο το οθωμανικό παρελθόν και την καθυστέρηση συγχρόνως."

Πωπω τι σωστο ατομο, πως δεν την ειχα προσεξει ποτε.

Ποσο μου την σπαει που ακους τοσο πολυ σαν δικαιολγοια στην Ελλαδα: εδω ειναι Βαλκανια τι περιμενεις

ή

400 χρονια Τουρκοι τι περιμενεις? (εχουν περασει 180 χρονια απο τοτε αλλα κανεις δεν τοχει προσεξει!)

ΥΓ και η ατακα της που παρεθεσε ο κονφετ, επισης θαυμασια.
ΥΓ2 λεω οτι δεν ειναι υβριστικο για να δειξω οτι κυριολεκτω, δεν υπερβαλλω...

Sraosha είπε...

Στην Γερμανια καποτε ειδα μια καρτ ποσταλ και λεω στους φιλους μου: Α, ωραια αθηνα! γυριζω την καρτα και ελεγε Δαμασκος!

Αχ! Αχ! Πώς φαίνεται

α. ότι δεν έχετε πάει στη Μέση Ανατολή (συμπεριλαμβανομένων της Δαμασκού και του Καΐρου),

β. ότι έχετε λείψει για πολύ από την Αθήνα (ενδεχομένως ζώντας σ΄αυτή -- συμβαίνει και αυτό)!

:-)

konfet, ευχαριστώ για τον σχολιασμό ΄δια της μεταβατικής ιδιότητας' (comments στην παραπομπή που βάζεις στην αρχή). Πάντως όχι ιδιαίτερα λυσιτελής, αφού μόλις τώρα τον είδα...

S G είπε...

"ότι δεν έχετε πάει στη Μέση Ανατολή (συμπεριλαμβανομένων της Δαμασκού και του Καΐρου)"

οντως, εχω παει μονο στην Τουρκια απαυτα τα μερη. Φιλοι μου που εχουν παει Αλεξανδρια, Καϊρο, Λιβανο κτλ μου επιβεβαιωνουν οτι σε εικονα πιο πολυ μοιαζει η Αθηνα με δαμασκο, παρα με Βαρκελωνη πχ (δες απλα τις φωτογραφιες). Φυσικα σε εισοδηματα οχι, οποτε θα δεις διαφορες στους ανθρωπους, αλλα οχι στην ρυμοτομια, στην αρχιτεκτονικη κτλ

"έχετε λείψει για πολύ από την Αθήνα"

αυτο βοηθα να την βλεπεις σαν τριτος. Καποιοι Αμερικανοι επισκεπτες φοιτητες για ενα χρονο σε καποιο κολλεγιο της Αθηνας καναν ταξιδια Μεση Ανατολη και ευρωπη και λεγανε οτι μοιαζουμε πιο πολυ με το Τελ Αβιβ παρα με την Ρωμη. Και γω ελεγα, ε τους ασχετους! Κιομως τελικα δεν ηταν τοσο ασχετοι...


"ευχαριστώ για τον σχολιασμό [...]μόλις τώρα τον είδα... "

αυτο ειναι ενα μεγαλο προβλημα με τα μπλογκς και πρεπει καπως να το λυσουμε

avatar είπε...

Kατάγομαι κατά το ήμισυ από αραβική χώρα κι έχω επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές τη Μέση Ανατολή συμπεριλαμβανομένων του Καΐρου, του Αμμάν, της Αλεξάνδριας, της Δαμασκού κ.ο.κ. Πράγματι η Αθήνα μοιάζει πιο πολύ με αυτές παρά με δυτική πόλη...

S G είπε...

μια που το φερε η κουβεντα, εκανα παλι μια μικρη αναζητηση, συγκρινετε αυτες τις τρεις φωτογραφιες


1

2

3


το 1 ειναι απο το Αμμαν (που αποτι ειδα ειναι και ωραια πολη). Σοβαρα μονο στην Ελλαδα απολη την Ευρωπη εχω δει τετοιο πραγμα (δεν μοιαζει με την Βουλιαγμενης?), να μην υπαρχουν διαγραμμισεις και να περιμενει διπλη σειρα για να στριψει αριστερα, κλεινοντας μια ολοκληρη λωριδα του κανονικου δρομου.

Το 2 ειναι απλος δρομος της Βαρκελωνης, πολης δηλαδη της "φτωχης", "παρομοιας με μας" Ισπανιας. Προσεξτε ποιοτητα ασφαλτου, διαγραμμισεις, σωστη οδηγικη συμπεριφορα, αραιη κινηση.
Το 3 ειναι επισης ΒΚΝ. Αυτο στην Ισπανια ονομαζεται πασεο (σαν γαλλικη μπουλεβαρντ) και στην Αθηνα απλα δεν υπαρχει (παραδρομοι με 3 λωριδες, δεντροστοιχειες παντου κτλ). Το αντιστοιχο της Μαδριτης εδω.

SV1GSU είπε...

Μήπως επειδή είμαστε μεταξύ Ευρωπαϊκών και Αραβικών χωρών, είμαστε κάτι το "ενδιάμεσο";;
Είναι μια εξήγηση.
Το θέμα είναι προς πια μεριά "γέρνουμε" τη ζυγαριά.... χα χα
Από μας θα εξαρτηθεί....

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock