Κυριακή, Μαΐου 22, 2005

Πως να διαβαζετε μια φυλλαδα

Αυτη η Ελευθεροτυπια ειναι σιγουρα απο τις πιο διασκεδαστικες ελληνικες εφημεριδες. Τα επιχειρηματα της ειναι επιπεδου καφενειου, αν οχι νηπιαγωγειου και παρολαυτα παραμενει μια απο τις μεγαλυτερες εφημεριδες στην χωρα! Πως περιμενουμε μετα να υπαρχει σοβαρος δημοσιος διαλογος και πληροφορημενοι πολιτες...

Ενα αρθρο σημερα λοιπον μας μιλαει για τις αποψεις του Τζεφ Σακς, καθηγητη στο Columbia. Υποτιτλος: Ο «ΓΚΟΥΡΟΥ» ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ JEFFREY SACHS, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Ξερετε, για τις φυλλαδες δεν φτανει καποιος να ειναι καταξιωμενος επιστημονας. Πρεπει να ειναι "γκουρου" για να τον ακουσουμε. Προτεινει λοιπον ο γκουρου κατι οντως πολυ ριζοσπαστικο: Οτι η Ελλαδα δεν θα προχωρησει αν δεν αρχισει να επενδυει στην εκπαιδευση των πολιτων της, στις υποδομες της και στην υψηλη τεχνολογια. Επισης ο κ. Σακς κατακρινει την χαμηλη συμμετοχη των Ελληνιδων στην πολιτικη και την οικονομια.
Αυτα μπορει να ταχουμε παρατηρησει και μεις (εκπαιδευση & τεχνολογια, γυναικες) ή ακομα και πολιτικοι σαν τον Σ.Μανο, αλλα αυτοι βλεπετε δεν ειναι γκουρου!

Και η "Ε" εχει καλο λογο που ακουει τον κ.Σακς και οχι εμας:

"Ωραία λόγια, θα σκέφτηκαν πολλοί. Οι γνωστές «αμερικανιές». Ομως ο Sachs μόνο τυπικό αμερικανάκι δεν είναι. Σε κάθε ευκαιρία επικρίνει την κυβέρνηση Μπους για την οικονομική και την εξωτερική πολιτική της."

Οριστε! Αφου επικρινει την κυβερνηση Μπους, ο γκουρου, κατι ξερει! Δεν χρειαζεται να ερευνησουμε τα επιχερηματα του, φτανουν τα γαλονια του εχθρου της κυβερνησης Μπους. Τετραγωνη λογικη!

Μαλιστα η Ελευθεροτυπια ειναι και σχιζοφρενης. Γιατι θεοποιει τον κ.Σακς σαν γκουρου και οχι "αμερικανακι", αλλα ξεχναει οτι αυτα που προτεινει ο κ.Σακς ειναι ευθεως αντιθετα με τις θεσεις της φυλλαδας. Πως θα ανεβει το επιπεδο των ΑΕΙ χωρις την αξιολογηση και μεταρρυθμιση στα πανεπιστημια μας που πολεμα η "Ε" σε καθε επιπεδο (οταν η ανθρωπια αντικαθισταται απο τον ανταγωνισμο ειναι μια τυπικη ιδεοληπτικη αρλουμπα της) ? Σε τι πανεπιστημια εργαζονται ανθρωποι του βεληνεκους του Σακς αν οχι σε ιδιωτικα (το Κολαμπια ειναι φυσικα ιδιωτικο)? Αλλα οπως εχω πει και αλλου, οι ανθρωποι εχουν μνημη χελωνας, ξεχνανε αυτα που γραφουν μετα απο 15 λεπτα...

4 σχόλια:

Phantasmak είπε...

Όταν ακούω για "γκουρού του κάτι" ξέρεις ποια εικόνα μου 'ρχεται στο μυαλό... τύπος στην καρακοσμάρα του με ξυρισμένο κεφάλι και πορτοκαλί κελεμπία. Γουάν Τσαν Κέιν ένα πράμα. Μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω αυτοί στην Ελευθεροτυπία; Μήπως ο Σακς εκτός από οικονομολόγος είναι και Θιβετιανός μοναχός;

Ώρες ώρες Τετράδης είναι καλός αλλά μερικές φορές μου φαίνεται γράφει κάτι πριν το σκεφτεί. Θα ετοιμαστεί ποστ επί του θέματος...

Roark είπε...

Δεν θέλουμε άλλους "γκουρού", άλλες "αυθεντίες", άλλους "χαρισματικούς ηγέτες", άλλους "οραματιστές", άλλους "ειδήμονες" επί παντός. Όχι άλλα φωτοστέφανα, φάτσες σε μπλουζάκα και αφίσες, τσιτάτα, κενολογίες, αφορισμούς και γενικεύσεις. Χορτάσαμε από τέτοιους και τέτοια.

Κάποια στιγμή (δεν το πολυβλέπω βέβαια) θα πρέπει αν μάθουμε να σκεφτόμαστε ορθολογικά και να εξετάζουμε τι λέει ο καθένας, και όχι ποιός το λέει, τι κρύβει από πίσω του κτλ κτλ.

S G είπε...

μα φυσικα συμφωνω στα περισσοτερα με τον Σακς. Οχι ομως επειδη ειναι γκουρου, γιογκι, βουντου ή δεν ξερω τι, αλλα απλα επειδη εχει καποια επιχειρηματα.

Την φυλλαδα επικρινω ομως που

Α) στηριζει μονο οτι της κατεβει και χωρις επιχειρηματολογια

Β) δεν ειναι καν συνεπης στην αρλουμπολογια της. Αν ειναι συμφωνη με τον Σακς πρεπει να σβησει περιπου 75% απο τα οικονομικα (ο θεος να τα κανει) αρθρα της.

Roark είπε...

Νομίζω ήταν σαφές. Όπως είπε και ο SG την νοοτροπία της Ε (και όχι μόνο) σχολιάζαμε. Αν ο ίδιος δημοσογράφος της Ε έβλεπε τον ίδιο καθηγητή να λέει τα ίδια πράγματα στον Economist ή την Wall Street Journal θα τον έθαβε ως όργανο του νεοφιλευθερισμού και τα λοιπά γνωστά γραφικά

Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει επιτέλους να μάθουμε να εστιάζουμε στο επιχείρημα, όχι τον φορέα του.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock