Τετάρτη, Μαΐου 18, 2005

Οι Αμερικανοι ειναι καθαρματα και το ξερουμε ολοι

Παντα πιστευα οτι οι ανθρωποι οταν σχηματιζουν τις αποψεις τους εχουν μνημη χελωνας, ξεχνανε οτι συνεβη πριν 15 λεπτα.

Υπαρχουν για παραδειγμα παρα πολλοι ανθρωποι που δηλωνουν ενοχλημενοι με την αμερικανικη εξωτερικη πολιτικη. Αυτο εχει σιγουρα να κανει με τον προσφατο πολεμο στο Ιρακ, την τυχοδιωκτικη πολιτικη αρκετων υψηλων αξιωματουχων της κυβερνησης Μπους και την πρωτοφανη μονομερεια των κινησεων τους.

Δεν θα πολυσυζητησω τον πολεμο στο Ιρακ. Αλλα ισχυριζομαι οτι στα μυαλα των ανθρωπων η προσφατη ιστορια εχει ξαναγραφτει εξαιτιας του Ιρακ μεταξυ αλλων. Και δεν υπαρχει καμμια αναγκη για ενα Υπουργειο Αληθειας που θα αλλαζει τα κειμενα των παλιων εφημεριδων, θα σβηνει μερικα προσωπα απο ιστορικες φωτογραφιες κτλ Οι ανθρωποι εθελοντικα απλα σβηνουν απτην μνημη τους καποια γεγονοτα και κανενα στοιχειο δεν φαινεται να τους αλλαζει την γνωμη:

Οι Αμερικανοι ειναι τα μεγαλυτερα καθαρματα, παντα ηταν και παντα το ξεραμε.

Δεν ξερω για σας, αλλα εγω θυμαμαι οταν ημουν παιδακι το 80, οταν εβλεπα ταινιες ημουν παντα με τους Αμερικανους. Και νομιζω συμφωνουσε τουλαχιστον το 80% των Ελληνων οτι οι Αμερικανοι πρεπει να κερδισουν τον ψυχρο πολεμο. Συμφωνουσαν ολοι οτι η Σ.Ενωση ηταν ενα φρικτο μερος για να ζεις, φτωχο και γκριζο, χωρις πολιτικες ελευθεριες.

Καποια στιγμη το 90, η Σ.Ενωση επεσε και μαθαμε οτι η πραγματικοτητα στις ανατολικες χωρες ηταν χειροτερη αποτι φανταζομασταν Αυτο σιγουρα θα εκανε ακομα και αυτους που στηριζαν την Σ.Ενωση να ζητησουν συγγνωμη που ηθελαν να κανουν την Ελλαδα Βουλγαρια, ετσι?

Το ακριβως αναποδο! Εχω την εντυπωση οτι καθε χρονο οι ανθρωποι ξεχνανε ολο και περισσοτερο οτι ειμασταν για χρονια σε εμπολεμη κατασταση. Ο Ψυχρος Πολεμος ηταν ενας πολεμος με πολλες μαχες και σαν τετοιος ειχε πολλα λαθη και πολλες αγριοτητες. Σιγουρα οι Αμερικανοι ειχαν πολλες επεμβασεις σε καμποσα μερη του κοσμου, σιγουρα καναν γκαφες. Αλλα αυτο δεν σημαινει σε καμμια περιπτωση οτι δεν επαιξαν πιο καθαρα απο τους αντιπαλους τους, οτι δεν ηταν η δικαιη πλευρα στην μαχη.

Το γιατι εμεις το μονο που θυμομαστε απο τον Ψυχρο Πολεμο ειναι Αμερικανους να βομβαρδιζουν ολον τον κοσμο, εχει να κανει με γεγονοτα μετα το 90.

Το πιο βαρυ ηταν σιγουρα ο βομβαρδισμος της Σερβιας. Η μερα που ξεκινησε ο βομβαρδισμος ηταν απο τις πιο ασχημες στην ως τοτε ζωη μου. Μα γιατι οι ηλιθιοι Αμερικανοι βομβαρδιζουν τα "αδερφια" μας τους Σερβους? Πως την εχουν δει, παγκοσμιοι αστυφυλακες? Θα ειμαστε εμεις οι επομενοι στην λιστα? Και τωρα που δεν υπαρχει Σ.Ενωση ποιος ειναι δω για να σταματησει τους Αμερικανους?

Δεν θα πολυσυζητησω τον εγκληματικο ρολο των ελληνικων ΜΜΕ και την παραπληροφορηση που επαιζε. Η αληθεια ειναι οτι οι Σερβοι, που ποτε δεν ηταν αδερφια μας (ας ηταν οι Σερβοι 70 εκ. και οι Τουρκοι 10 και θα βλεπατε ποιος ειναι προαιωνιος φιλος και ποιος εχθρος που ελεγε και ο μαρξιστης ιστορικος στο σχολειο μου), εγκληματουσαν στο Κοσσυφοπεδιο και μεις τους στηριζαμε, μονοι σε ολοκληρη την ΕΕ, καιγοντας αμερικανικες σημαιες.

Ηρθε ο πολεμος στο Ιρακ και φαινομενικα επιτελους καταλαβε και η υπολοιπη ΕΕ οτι οι Αμερικανοι ειναι καθαρματα. Η Γαλλια, η Ρωσια και η Κινα δεν εμποδιζαν τις επεμβασεις των Αμερικανων στο Ιρακ, σαν δημοκρατικες δυναμεις που αντιτιθενται στον δυναστη?

Οχι βεβαια. Η Γαλλια, οσο και να συμπαθω τους κατοικους της, ειναι απο τους πιο βρωμικους παιχτες στην διεθνη σκηνη. Η Ρωσια παντα εμποδιζει τις αποφασεις για να αποσπασει ανταλλαγματα και για την Κινα και τις δημοκρατικες μεθοδους της δεν θα μιλησω.

Χωρες σαν την Γαλλια δεν ηταν εναντιες στον πολεμο επειδη θεωρουσαν τον Σανταμ ωραιο τυπο, ηταν εναντιες επειδη θεωρουσαν οτι η γνωμη τους δεν ακουγεται αρκετα. Ειναι εναντιοι επειδη βλεπουν τους Αμερικανους να μπορουν να κινουνται χωρις την βοηθεια κανενος και αυτο τους τσουζει. Δεν υπαρχει ομως αμφιβολια οτι στην θεση των ΗΠΑ τα ιδια θα εκαναν και χειροτερα. Σκεφτειτε απλα ποιον θα θελατε στην θεση της σημερινης υπερδυναμης. Την αποτυχημενη κουτοπονηρη Γαλλια (ειδαμε πως φερεται σε οσους θεωρει κατωτερους)? Την Γερμανια (παρολο πουμαι μερικος κατοικος Γερμανιας το βλεπω σαν εφιαλτη!)? Την ολοκληρωτικη Κινα? Την διεφθαρμενη, προστυχη και συχνα αδιαφορη για την ανθρωπινη ζωη, Ρωσια?

Η συμβολη των ΗΠΑ συνολικα στον κοσμο ειναι σιγουρα θετικη. Και δεν θα ηθελα κανεναν στην θεση τους. Αν μπορουσαμε να μην ειχαμε κανενα στην θεση τους ακομα καλυτερα, αλλα με την σημερινη ανωριμοτητα της ανθρωποτητας προτιμω την Αμερικη απο οποιονδηποτε αλλο.

Με μενα δεν συμφωνουν πολλοι ομως και ο τυφλος αντιαμερικανισμος των Ελληνων ειναι χωρις συγκριση στην ευρωπαϊκη ηπειρο:

Η προσωπικη μου εμπειρια που λεει οτι σε καμμια αλλη ευρωπαϊκη χωρα τα ΜΜΕ δεν δειχνουν συνεχως αντιαμερικανικες ειδησεις (κοιταχτε ας πουμε την καλυψη του Ιρακ). Σε καμμια αλλη χωρα δεν εχω δει οι φοιτητες να καλυπτουν τακτικα τους τοιχους των τμηματων τους με αντιαμερικανικα συνθηματα. Σε καμμια αλλη χωρα δεν υπαρχει ετησια συγκεντρωση που να καταληγει στην αμερικανικη πρεσβεια.

Τα στοιχεια προσφατης ερευνας βαζουν την Ελλαδα στην δευτερη θεση αναμεσα στις χωρες με 69% να εχουν αρνητική άποψη σχετικά με τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη χώρα τους. Η επομενη ευρωπαικη χωρα στην λιστα ειναι η Ελβετια και λιγο πιο κατω η Γαλλια (για ευνοητους λογους). Απο κει και περα καμμια αλλη χωρα της ΕΕ δεν εχει πανω απο 50%.

Και αυτη η ερωτηση ισως δεν ειναι αρκετη για να καταδειξει το μεγεθος του αντιαμερικανισμου στην Ελλαδα και την διαφορα του με τον ευρωπαικο.


Πολλοι, Αμερικανοι και μη, νομιζουν οτι για τον ευρωπαικο αντιαμερικανισμο φταιει η ζηλια για τα κατορθωματα της χωρας τους. Αυτο γενικα δεν ειναι αληθεια. Ουτε τοσο πλουσια ειναι η Αμερικη, ουτε τοσο ζηλευτη για τον μεσο Ευρωπαιο. Ο κυριοτερος λογος ειναι ενας συνδυασμος συμπλεγματων ανωτεροτητας και κατωτεροτητας. Πως γινεται αυτοι οι απολιτιστοι ανθρωποι με μηδενικη ιστορια και κουλτουρα να κυβερνουν τον κοσμο? Πως γινεται αυτοι οι φανατικοι θρησκοι, συντηρητικοι πουριτανοι να προσπαθουν να μας επιβαλλουν την γνωμη τους? Σε αυτα τα ζητηματα αξιων η ΕΕ και οι ΗΠΑ φαινεται να αποκλινουν.

Αυτα αυτα τα επιχειρηματα δεν ισχυουν για την Ελλαδα. Η συμβολη της συγχρονης Ελλαδας στην παγκοσμια κουλτουρα ειναι ανυπαρκτη. Η θρησκοληψια στην χωρα μας ειναι σε τουλαχιστον αμερικανικα μεγεθη και η επαρχιωτικη νοοτροπια ακομα περισσοτερο. Η πραγματικη συγκρουση των συμφεροντων μας με τα αμερικανικα (αντιθετα με τους Γαλλους πχ) ειναι αμελητεα. Δεν ειναι ζητημα αξιων ή συμφεροντων στην περιπτωση μας. Ειναι απλα ζητημα καποιων ιδεοληπτικων που επιμενουν να μαχονται την Αμερικη και τον φιλελευθερισμο (κυριως οικονομικο) που αντιπροσωπευει, την ωρα που τουλαχιστον στον οικονομικο τομεα, η Ευρωπη αποδεχεται ολο και περισσοτερο το αμερικανικο μοντελο. Ειναι η αναμιξη ολων των κακων στερεοτυπων που εχουμε για τους Αμερικανους, τις ελευθερες αγορες και ολα τα στραβα του κοσμου που βλεπουμε να ερχονται απο την Δυση.
Capitalism drinks your blood

Την δεκαετια του 70 ο αντιαμερικανισμος θα μιλουσε για τα ανηθικα προτυπα που μας επιβαλλονται απεξω (βλεπε ροκ μουσικη και μινι φουστες :-). Σημερα μιλανε για τα ΜακΝτοναλντς και την ελευθερη αγορα. Εμεις θα την πληρωνουμε την αντιδραστικοτητα τους αλλα με τον καιρο θα συνηθισουν και θα σιωπησουν. Οπως λεει ο Εντι Μερφι: Have a coke and a smile and shut the fuck up.

11 σχόλια:

kouk είπε...

Πενήντα πόλεμους ε; Μιλάμε για έναν πόλεμο κάθε 5 χρόνια περίπου, όχι αστεία!

J95 είπε...

"Ο Ψυχρος Πολεμος ηταν ενας πολεμος με πολλες μαχες και σαν τετοιος ειχε πολλα λαθη και πολλες αγριοτητες."

Δεν ήταν δικός μας πόλεμος όμως. Εγώ σίγουρα δε ρωτήθηκα.

J95 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
kouk είπε...

Το αν ρωτήθηκες ή όχι δεν είχε τόση σημασία (ρωτήθηκες μήπως για τον Β παγκόσμιο; για τους Βαλκανικούς;). Μπορείς να εκφράσεις μεν πικρία που μετά τον εμφύλιο είχαμε δημοκρατικό έλλειμα αλλά θα εμπλεκόμασταν στον πόλεμο είτε με την μία ή την άλλη μεριά. Με αυτή την έννοια ήταν δικός μας πόλεμος, απλά εκείνη την περίοδο οι πολίτες δεν είχαν λόγο στις πολεμικές αποφάσεις.

S G είπε...

Φυσικα ηταν και δικος μας πολεμος. Δεν μας ρωτησε η Σ.Ενωση: θα σας πειραζε να υποταξω ολους τους γειτονες σας και να ειμαι κινδυνος για σας καθημερινα?

Το εκαναν απλα. Ειναι ανηθικο και ντροπη οποτε ζηταμε βοηθεια στο Κυπριακο πχ να μιλαμε για την ευρωπαικη αλληλεγυη και οταν ειναι να συνεισφερουμε να λεμε δεν μας ρωτησανε!

Ειδικα αν ημουν Αμερικανος αυτο θα με ενοχλουσε περισσοτερο απολα. Η τζαμπα μαγκια των Ευρωπαιων που το παιζαν αντι-πολεμιστες την ωρα που τους καλυπτε η αμερικανικη στρατιωτικη ομπρελα. Ας ελεγαν για εναν μηνα οι ΗΠΑ οτι δεν καλυπτουν την Ευρωπη μεσω ΝΑΤΟ και θα σου λεγα εγω.

Και αυτο δυστυχως συνεχιζεται ακομα. Η ΕΕ σκεφτεται να αρει το εμπαργκο οπλων προς την Κινα, για να βγαλει κανα φραγκο η Γαλλια (αυτο δεν ειναι που λεγαμε ανθρωπιστικη εξωτ. πολιτικη?), παρολο που θα αναστατωσει την ισορροπια δυναμεων στην περιοχη. Σκεφτειτε την πιθανοτητα αυριο η Κινα να χτυπησει την Ταιβαν με ευρωπαικα οπλα! Θα ειναι ενας τεραστιος πολεμος που θα μπλεχτει και η Ιαπωνια, θα διαλυσει το παγκοσμιο εμποριο, αλλα δεν βαριεσαι θα βαλουμε τους Αμερικανους να καθαρισουν, ετσι?

Θα δεχτω απτην αλλη την γκρινια των Ευρωπαιων οτι οι ΗΠΑ δεν τους συμβουλευονται αρκετα. Αλλα πρεπει να αποφασισουμε: ειμαστε συμμαχοι και αποφασιζουμε ΜΑΖΙ, πληρωνουμε ΜΑΖΙ (οχι πληρωνουν οι αμερικανοι...) ή κανουμε του κεφαλιου μας?

S G είπε...

αμερικανακι, δεν πρεπει να διαβασες τι λεω. Ο Ι95 πως το ειδε τι ειπα και συ οχι?

οσο για τον χαρακτηρισμο "αμερικανακι" τον βρισκω εκτος απο ρατσιστικο, εντελως γελοιο. Τι υπονοεις οτι ενας λαος που με το σπαθι τους εγινε απο τους πλουσιοτερους στον κοσμο και σιγουρα ο ισχυροτερος, ειναι "χαζα αμερικανακια". Εμεις φανταζομαι ειμαστε οι μαγκες ελληναρες, που ακομα δεν εχουμε φτιαξει ουτε μια πολη της προκοπης? Που οταν πρωτοηρθαν τα "Αμερικανακια" στρατιωτες στην Ελλαδα εντυπωση εκανε στους ελληνες οτι μυριζαν ωραια!?! (φαντασου τι λερες ειμασταν, να τους ονομαζουμε αμερικανακια για τετοιους λογους)

S G είπε...

κατι που βρηκα και ειχα ξεχασει να αναφερω. Για καποιες επεμβασεις των ΗΠΑ απλα δεν μπορω να αποφασισω. Να θυμισω σε οσους ευκολα και απερισκεπτα ειναι κατα ΚΑΘΕ επεμβασης οτι θα βρουν συμμαχους τους πιο αρχι-συντηρητικους Αμερικανους οπως τον John Bolton μελλοντα (ή ηδη?) πρεσβευτη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ που μεταξυ αλλων λεει οτι δεν θα επρεπε να επεμβουμε στην Ρουαντα για να σταματησουμε την ανθρωπιστικη καταστροφη.

Αν μπορουσατε να σκοτωσετε τον Χιτλερ το 1936 θα ησασταν "κατα της παρανομης αναμιξης στα εσωτερικα ενος κρατους"?

ΥΓ1 να προλαβω τους εξυπνακιες οτι δεν συγκρινω Χιτλερ με Σανταμ, αλλα απλα προσπαθω να ξεκινησω την συζητηση απο την βαση οτι υπαρχουν και επιθυμητες επεμβασεις.
ΥΓ2 θα το εκτιμουσα αν μεναμε λιγο στο θεμα. Αμερικανακι οποιος και νασαι (δεν θα κατσω να ασχοληθω, αλλα εχουμε αρκετες στατιστικες με την ΙΡ σας κτλ για να βρουμε μεχρι και το ονομα σας/του εργοδοτη σας) σιγουρα δεν κρατας καποιους κανονες πολιτισμενης συζητησης.

dgalanis είπε...

"(δεν θα κατσω να ασχοληθω, αλλα εχουμε αρκετες στατιστικες με την ΙΡ σας κτλ για να βρουμε μεχρι και το ονομα σας/του εργοδοτη σας)" ... τι ακριβώς σημαίνει αυτό; ... γιατί το ανέφερες και τι υπαινίσεσαι? ... ότι αν γράψει κάποιος ενα σχόλιο που δεν σου αρέσει θα το "μαρτυρήσεις" στον εργοδότη;... τι άτυχο σχόλιο ήταν αυτό; και μήπως δεν ήταν άτυχο αλλά απλά ενδεικτικό μιας νοοτροπίας "καταδότη" που πολλές φορές κάνει την εμφάνισή της σε διακικτυακές επικοινωνίες; ... αναρωτιέμαι ....

S G είπε...

οχι βεβαια. σημαινει απλα το οτι η ανωνυμια δεν ειναι απολυτη. Με την ΙΡ μπορει κανεις να βρει το δικο σου ονομα (αν σερφαρεις σπιτι) ή του εργοδοτη (αν σερφαρεις στην δουλεια). Σιγα μην ελεγα: θα τα πω ολα στον εργοδοτη σου! Παιδια ειμαστε? (ασε που σιγα μην νοιαστει τωρα ο εργοδοτης...)

πιτσιρίκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Oneiros είπε...

ασε που σιγα μην νοιαστει τωρα ο εργοδοτης..

Πολύ ευαίσθητο το θέμα για επαγγελματίες της πληροφορικής, το σχόλιο περί στατιστικών ήταν ατυχές.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock