Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2005

Παλαιοκρασσας, ΔΕΗ και καλα κρασια

Διαβασα λοιπον καποια πραγματα για τον πρωην (πια) διοικητη της ΔΕΗ Παλαιοκρασσα και της καταγγελιες του περι διαφθορας. Περιμενα πρωτα να ξεκαθαριστει το τοπιο, αλλα επειδη αυτο θα αργησει θα πω δυο-τρια λογια και σαν απαντηση σε ενδιαφεροντα κειμενα εδω και εδω.

1. Ειναι δικαιωμα, σχεδον υποχρεωση του αρχηγου της κυβερνησης να αντικαθιστα ατομα που δεν παραγουν το εργο που εχει υποσχεθει πριν τις εκλογες. Αυτο περιλαμβανει και ατομα που διοικουν επιχειρησεις, αν δεν τις διοικουν οπως λεει το κυβερνητικο σχεδιο. Δυστυχως συχνα αυτο οδηγει σε κυβερνητικες χαρες προς φιλαρακια, σε τοποθετηση ανικανων σε καιρια διοικητικα ποστα χωρις λογο κτλ

2. Μια εταιρεια συχνα χρειαζεται την διαπλοκη! Οχι με την εννοια που εχουμε συνηθισει, αλλα συχνα μια εταιρεια φτιαχνει ιδιαιτερες σχεσεις με εναν προμηθευτη ή με αλλες παρομοιες εταιρειες. Αυτες οι σχεσεις υπαρχουν για να επιλυουν προβληματα εμπιστοσυνης, κρυφης πληροφοριας, ατελων συμβασεων κτλ Η κρυφη πληροφορια* και τα ατελη συμβολαια ειναι ενα μεγαλο εμποδιο, συστηματικα μελετημενο στα οικονομικα και συχνα οδηγει σε φιλικες σχεσεις "διαπλοκης" εως και συνενωσεις και εξαγορες επιχειρησεων.

3. Οπως και να εχει η κατασταση τωρα στην ΔΕΗ μου θυμιζει τσακωμο για θεματα επιρροης, οχι επειδη πραγματικα ο κ. Παλαιοκρασσας δεν αντεχε αλλο την διαπλοκη. Ηταν παντα προφανες για παρα πολλους λογους αλλα ακομα περισσοτερο σημερα, οτι η ΔΕΗ πρεπει να ιδιωτικοποιηθει. Δεν εμπιστευομαι ουτε τον κ.Παλαιοκρασσα ουτε την κυβερνηση οτι πραγματικα ξερουν να κοιτανε το συμφερον της επιχειρησης**. Οι ιδιωτες μετοχοι ομως ειναι σιγουρο οτι θα κοιτανε το κερδος τους. Και ετσι θα ξερουν να διαλεγουν τον καλυτερο προμηθευτη, χωρις σκανδαλα και χωρις να εχουμε αναγκη εισαγελλεων και φασαριων...

*Σκεφτειτε απλα την προμηθεια ενος ανταλλακτικου. Η ποιοτητα του συχνα δεν φαινεται κατευθειαν και ειναι πολυεξοδο εως αδυνατο να προβλεψεις συμβατικες υποχρεωσεις για τον παραγωγο και τον αγοραστη για καθε περιπτωση αστοχιας του εξαρτηματος κτλ Με λιγα λογια, επειδη δεν μπορουμε για ολα να παμε στα δικαστηρια, συναλλασομαστε με αυτον που ξερουμε κιας ειναι λιγο πιο ακριβος...
**Το συμφερον της επιχειρησης ειναι σε αυτο το θεμα 100% παραλληλο με το συμφερον των καταναλωτων. Ολοι θελουμε η ΔΕΗ να εχει χαμηλο κοστος, ολοι εκτος απο αυτους τους λερες που οφελουνται απο την διαφθορα και τις υπερτιμολογησεις.

ΥΓ ζητω συγγνωμη για το κιτς αστειακι στον τιτλο. αλλα ηταν υπερβολικα ευκολο για να μην το κανω :-)

1 σχόλια:

ultrasonic15 είπε...

Πάντως τα πράγματα στη ΔΕΗ είναι πιο σύνθετα απ' ότι σε μια επιχείρηση όπως π.χ. στον ΟΤΕ. Η ΔΕΗ παράγει και διανέμει ρεύμα ενώ ο ΟΤΕ πληροφορία.

Το ρεύμα είναι ένα αγαθό 'εκ των ων ουκ άνευ' - δεν μπορείς να υπάρξεις πια χωρίς αυτό. Αλλά πέρα από το ότι πρέπει να υπάρχει (εννοείται πως απαιτείται να είναι αξιόπιστο - χωρίς αυξομειώσεις τάσης κλπ.), δεν υπάρχουν ουσιαστικά άλλες απαιτήσεις. Να υπάρχει ρεύμα - τελεία. Τι να πουλήσεις δηλαδή όταν το αγαθό σου είναι πρώτης ανάγκης και τέτοιας υφής όπως η εληκτρική ενέργεια.

Στον ΟΤΕ και σε κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών πουλάς τη μεταμόρφωση και την ευκολία της πληροφορίας. Δεν λες εκεί 'πουλάω πληροφορία' - και τελεία. Από 'κει ξεκινάει η διαφοροποίηση και όλες οι πρόσθετες υπηρεσίες.

Αυτό το λέω γιατί είναι σίγουρο ότι με την απελευθέρωση της ενέργειας, οι τιμές θα αυξηθούν. Αυτό γιατί τώρα οι τιμές είναι ουσιαστικά σε χαμηλά επίπεδα, με τεχνητό τρόπο - γιατί το επιβάλλει η κάθε κυβέρνηση (αυτό φώναζε και ο παλαιοWine, ότι δεν τον αφώνουν να ενσωματώσει στην τιμή της KWh τις αυξημένες τιμές του πετρελλαίου κλπ.). Δηλαδή σήμερα από τη μία το κράτος κρατάει τα γκέμια μιας επιχείρησης βάζοντας πλαφόν, σα να είχαμε σταλινικό καθεστώς, στις τιμές, συντηρεί 140+ άχρηστους διεευθυντάδες (κατά δήλωση του ΠαλαιοWine) που είναι στο ψυγείο, προφανώς δε λειτουργεί βέλτιστα, αλλά από την άλλη το κράτος θέλει και κέρδη και μέρισμα από τα κέρδη (σα μέτοχος) από την εταιρεία. Και εξανίσταται που απαξιώνεται η εταιρεία. Και το έχουμε ξαναπεί από εδώ: κανείς δεν κάνει τίποτα για τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων παραγωγής ενέργειας - βλέπε συνθήκη Κυότο και δικαιώματα ρύπων. Το να μολύνεις πια δεν είναι μόνο κακό - είναι ακριβό και σου μειώνει (μαζί με το κρατικό πλαφόν στις τιμές) τα κέρδη κατα όσο τα μείωσε φέτος στη ΔΕΗ.
Παντελής έλλειψη πρωταρχικών στόχων, προτεράιοτήτων και σοβαρών πολιτικών. Άσε το πράγμα και όπου πάει (προσφιλής τακτική των ελλήνων πολιτικών)

Είναι εν πολλοίς μία σχιζοφρενική κατάσταση.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock