Παρασκευή, Δεκεμβρίου 30, 2005

Πρωτοχρονιατικη διασκεδαση

Ποσες ωρες δουλευουμε - ενα καλο αστειο απο την Ελευθεροτυπια

Τα καταφερε παλι η γνωστη φυλλαδα να με κανει να γελασω. Το κλασικο θεμα οι ωρες εργασιας. Παιρνουμε μερικες στατιστικες και αρχιζουμε τα παραμυθια. Οι στατιστικες ειναι οι γνωστες περι ωρων εργασιας απο την Διεθνη Οργανωση Εργασιας. Συμφωνα μα αυτες δουλευουμε λεει περισσοτερο απο πολλους ακομα και τους εργατικοτατους Αμερικανους.

Δεν ρωτησε ομως η αγαπητη φυλλαδα πριν βγαλει τους Ελληνες εργατικους και τους Αμερικανους τεμπεληδες, ποσες ωρες δουλευει πραγματικα ενας Ελληνας? Ποσες φορες βαζει τους κολλητους του να χτυπησουν την καρτα του, ποσοι δημοσιοι υπαλληλοι δεν πατανε στα γραφεια τους, ποσοι τραπεζικοι φευγουν απο τις 14:30 απο την δουλεια (τοχω δει με τα ματια μου), ποσες ωρες χανει ο μεσος εργαζομενος καπνιζοντας ή μιλωντας στο τηλεφωνο?

Αλλα το καλυτερο ηρθε μετα:

Τα στοιχεία της έκθεσης υποδηλώνουν ακόμη ότι οι περισσότερες ώρες εργασίας δεν καθιστούν αναγκαστικά μια χώρα πλουσιότερη. Παράδειγμα η Ιρλανδία, όπου οι πολίτες της εργάστηκαν σταδιακά λιγότερες ώρες από το 1986 έως το 2004. Πέρυσι οι Ιρλανδοί δούλεψαν 285 ώρες ή 15% λιγότερο σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίες. Στην περίοδο αυτή όμως η Ιρλανδία σημείωσε ραγδαίους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μα αν ειναι ποτε δυνατον, ποση ελλειψη κοινης λογικης υπαρχει σε αυτην την εφημεριδα!!??! Η Ιρλανδια εγινε πλουσια επειδη σταματησαν οι ανθρωποι να δουλευουν?? Ή μηπως χαρη στην εκρηκτικη της αναπτυξη οι ανθρωποι εχουν την πολυτελεια να καταναλωνουν περισσοτερα αγαθα, μεταξυ αυτων το σημαντικοτερο, ελευθερο χρονο? Κλασικο φαινομενο να πεφτουν οι ωρες εργασιας με την αναπτυξη μιας χωρας, δεν περιμενα οτι κανεις θα πιστευε οτι δουλευει αναποδα... Μπραβο κ. Μπαμπη Μιχαλη της "Ε", ηταν οντως πρωτοτυπο...


7 σχόλια:

kouk είπε...

Αυτό ήταν πολύ πετυχημένο! Μου θύμισε το ανέκδοτο για ξανθούς που άκουσα πρόσφατα, ξέρετε εκείνο που λέει ο ξανθός την γυναίκα του "χαζή ξανθιά" επειδή πάει και καλά να επισκεφτεί την μάνα της και παίρνει μαζί μια κούτα προφυλακτικά.

Στα πιο σοβαρά πάντος οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στην Ελλάδα δουλεύουν πολύ, απλά δεν δρέπονται τους καρπούς της εργασίας τους (δηλαδή την ανάπτυξη) επειδή αναγκάζονται να πληρώνουν άλλους που "χτυπάνε κάρτες".

gb είπε...

Μάλλον η έκθεση αφορά τις τελευταίες φεουδαρχικές σχέσεις που επιβιώνουν στον καπιταλισμό,
είτε αποκλειστικά την παραγωγή σε βιομηχανικές μονάδες της Δυτ. ευρώπης.
Οπότε μη τη μπερδεύουμε με ελλάδα, δημόσιο κ.α. τινά.
Ας αποδείξουμε ότι η γνώση είναι δύναμη και να αρχίσει η παρτίδα της γνώσης με τις ώρες τους.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Πρόσφατα διάβασα στην Ολλανδία μια μελέτη που έλεγε ακριβώς το ίδιο, δηλαδή, στην περίπτωση της Ολλανδίας, ότι οι Ολλανδοί δουλεύουνε πολύ λιγότερο από τους Έλληνες. Εκτός βέβαια των πολύ σωστών παρατηρήσεων του SG, θα πρέπει μάλλον να λάβουμε υπ’ όψη μας και τα παρακάτω:

1. Σε χώρες όπως η Ολλανδία (και η Ιρλανδία) η τεχνολογία έχει εξαπλωθεί τόσο που προσφέρει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους (που στην πλειοψηφία τους δουλεύουν στον τομέα των υπηρεσιών) να παράγουνε πολύ περισσότερο και υψηλότερης ποιότητας έργο. Εκεί που ένας Έλληνας γραφειοκράτης χρειάζεται οχτώ μέρες να συλλέξει 32 υπογραφές για την προώθηση ενός εγγράφου, ο Ολλανδός θα πατήσει το Enter. Στο ιδιωτικό τομέα δε και σε θέσεις παραγωγικές και δημιουργικές, ο Ολλανδός είναι οπλισμένος με την τεχνολογία που θα τον βοηθήσει να είναι όχι μόνο πιο παραγωγικός, αλλά και πιο δημιουργικός. (Στη δουλειά μου, για παράδειγμα, ο εργοδότης μου παρέχει πάντα ότι πιο καινούριο και καλύτερο τεχνολογικά, και είναι πάντα ανοιχτός σε καινούριες ιδέες. Κι απ’ ότι ακούω δε γύρω μου, δεν είναι η εξαίρεση.)

2. Ο Έλληνας εργαζόμενος μπορεί (;) όντως να εργάζεται παραπάνω, αλλά ταυτόχρονα είναι, ενώ μπορεί να έχει τα περισσότερα πτυχία, λιγότερο καταρτισμένος. Ο Ολλανδός, ως παράδειγμα πάλι, συνεχίζει τις σπουδές του ως εργαζόμενος και δε σνομπάρει τη μελέτη και τη συνεχή ενημέρωση. (Για να μιλήσω πάλι για τον εργοδότη μου, προσφέρει παχουλά μπόνους και διαφόρων ειδών κίνητρα στους εργαζόμενους που θέλουν να σπουδάσουν παράλληλα με την εργασία τους.)

3. Στα ποσοστά που καταμετρούνται, περιλαμβάνονται και part-time εργαζόμενοι που στην Ελλάδα σχεδόν δεν υπάρχουν, αλλά σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία αποτελούν σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού. Μια γυναίκα που στην Ελλάδα ίσως να μη δούλευε καθόλου, στην Ολλανδία θα δουλέψει κάποιες ώρες τη βδομάδα και μ’ αυτό τον τρόπο θα κατεβάσει το μέσο όρο: οι περιπτώσεις αυτές φτάνουνε σε ορισμένους τομείς μέχρι και το 30% του εργατικού δυναμικού.

4. Οι εργαζόμενοι υψηλής κατάρτισης (Master, Phd κλπ.), λόγω της ισχυρής θέσης που έχουνε στην αγορά (δεν έχει όλος ο κόσμος πανεπιστημιακά πτυχία) και της καλής μισθοδοσίας που μπορούνε να επιτύχουνε, αποφεύγουνε να εργάζονται full-time. Χαρακτηριστικά στην Ολλανδία, μόνο το 30% των κατόχων Master και άνω εργάζονται 40 ώρες τη βδομάδα.

S G είπε...

πολυ καλες παρατηρησεις, ειδικα τα 2 και 3 δεν τα ειχα πολυσκεφτει

το 4 ισχυει μαλλον για χωρες σαν την Ολλανδια, αλλα δεν πιστευω οτι ισχυει στις ΗΠΑ...

Ανώνυμος είπε...

Έχοντας εντρυφήσει επί του θέματος, έχω κάνει και εγώ κάποιες διαπιστώσεις

1. Πολλές επιχειρήσεις κακοδιοικούνται γιατι τα πτυχία ακόμα και αν υπάρχουν πολλές φορές δεν αλλάζουν τον άνθρωπο, ίσα-ίσα εκλογικεύουν τις αγκυλώσεις του χαρακτήρα του, ιδίως όταν είναι "manager" κρυπτώμενος πίσω απο την επίπλαστη αυθεντία του "τίτλου σπουδων".

Αποτέλεσμα: Ρωτείστε σε πόσες ιδιωτικές επιχειρήσεις οι managers "δεν ακούνε" κανένα και φουντάρουν οι επιχειρήσεις από τα ανεκπαίδευτα νεαρά ΜΒΑ αλλά και τους πεισματάρηδες μεγαλύτερους. Χώρια το κόστος που πληρώνει μια επιχείρηση διότι ο κομπλεξικός και ανασφαλής "manager" σπαταλάει εργασιακό και εταιρικό χρόνο σε δολοπλοκίες για να υπονομέυσει κατωτέρους και ανώτερους αντι να παράγει χρήσιμο εταιρικό έργο.

Να τα λέμε όλα και να μην κρυβόμαστε.

2. Οι κρατικοί δημόσιοι υπάλληλοι λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους ασυλίας με αποτέλεσμα φυσικά να τους θρέφουν οι κακοπληρωμένοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Απο την άλλη όμως, δεν είδα καμμιά διαδήλωση όλων των υπολοίπων εναντίον των τεμπέληδων, όπως δεν είδα και τους οδηγούς των ΙΧ να παίρνουν στις σφαλιάρες τους 10-15 που μπορεί να έχουν κλείσει ένα κεντρικό δρόμο με αποτέλεσμα να χάνονται δουλειές και ζωές, να ακυρώνονται ραντεβού, και για να μην κουνηθουν τα κεκτημένα να πέφτει η παραγωγικότητα ανθρώπων που δουλεύουν όχι για "μισθό" αλλά για μεροκάματο".

Είμαστε άξιοι της τυχης μας...

3. Ενας τρίτος λόγος είναι ότι το κράτος γενικά κυνηγάει την επιχειρηματικότητα. Αποφάσεις για φορολογία και νόμους λαμβανονται από ανεπάγγελτους πολιτικούς οι οποίοι δεν έχουν δουλέψει κάτω από την ανάσα του αφεντικού μια μέρα στη ζωή τους και οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι αν δεν ανταμειφθεί ο επιχειρηματίας για το ρίσκο του -από τον freelancer μέχρι την πολυεθνική- πολύ απλά δεν θα επενδύσει. Αλλά φαίνεται ότι στην Ελλάδα ορισμένοι επιχειρηματίες τα έχουν βρεί με το κράτος και σου λένε κυνήγα τους όλους, ιδίωςε τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να μην αναδειχτούν σε λίγο νέοι ανατγωνιστές. Τι επιχειρηματικές ιδέες, εκεί, όλοι υπάλληλοι σε δουλειές του ποδαριού που στην Αμερική τις κάνουν οι φοιτητές πωλητές και κούριερ στην "αλυσίδα" που μου σκέφτεστε και να επιχειρήσετε...

Ειναι περίεργη χώρα η Ελλάδα...

gm2263

ultrasonic15 είπε...

Anonymous is rite (δυστυχώς)

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά!
Άρχισε δυνατά με ένα post ιδιαίτερα... επιμορφωτικό θα έλεγα.
Γιώργο,
γράφεις "Εκεί που ένας Έλληνας γραφειοκράτης χρειάζεται οχτώ μέρες να συλλέξει 32 υπογραφές για την προώθηση ενός εγγράφου..."

Νομίζω ότι, άθελά σου, είσαι βαθύτατα ρομαντικός:
32 υπογραφές / 8 ημέρες = 4 υπογραφές/ημέρα. Αυτό θα ήταν Ελληνικό Δημόσιο turbo-κίνητο!

Δεν επεκτείνομαι γιατί θα εκτεθώ...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock