Τρίτη, Δεκεμβρίου 13, 2005

Λιτοτητα, περιφεριακη (υπ)αναπτυξη και αλλοι μυθοι

Μια απο τις πιο συνηθισμενες γκρινιες στα καφενεια εδω και 15 χρονια, ειναι οτι εχουμε λιτοτητα λεει. Τι σημαινει λιτοτητα? Αν σημαινει οτι οι οι δαπανες του κρατους ειναι λιτες, δηλαδη ανεβαινουν πιο αργα απτον πληθωρισμο, τοτε η λιτοτητα ειναι ενας μυθος πρωτου μεγεθους.

Μιλουσαμε αυτες τις μερες με κοινοβουλευτικο που συμμετεχει στην συνταξη του προϋπολογισμου και μας ελεγε οτι δεν εχει κοπει ΠΟΤΕ κονδυλιο στον ελληνικο προϋπολογισμο (εκτος προφανως των δημοσιων εργων που ανεβοκατεβαινουν). Η ολη συζητηση ειναι αν θα αυξηθει ενα κονδυλιο 2, 3 ή 5 %!

Οι μισθοι του δημοσιου ανεβαινουν σχεδον καθε χρονο πανω απο τον πληθωρισμο μαλιστα περισσοτερο απο τις αυξησεις που ανακοινωνονται. Γιατι οταν ανεβαινει η μισθολογικη κλιμακα κατα καποιο ποσοστο, οι μισθοι των ανθρωπων ανεβαινουν περισσοτερο καθως μερικοι παιρνουν προαγωγη και ανεβαινουν σκαλια στην κλιμακα. Περιεργως η συνολικη μισθολογικη δαπανη ανεβαινει ΠΑΝΤΑ περισσοτερο απο τις ανακοινωθεισες αυξησεις (περιεργως, γιατι υπαρχουν και ατομα που συνταξιοδοτουνται, αρα φευγουν απο την κλιμακα.) Μαλιστα ενω ηδη οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι προκλητικα προνομιουχοι και πληρωνονται περισσοτερο αποσο παραγουν οι αυξησεις των μισθων τους ειναι σκανδαλωδως, σταθερα υψηλοτερες μακροπροθεσμα απο τις αυξησεις της συνολικης παραγωγικοτητας της εργασιας* στην οικονομια (η οποια αυξηση οφειλεται και στην αυξηση του κεφαλαιου και βεβαια συμπεριλαμβανεται και ο παραγωγικοτερος ιδιωτικος τομεας). Για να μιλησουν για αδικια οι δημοσιοι υπαλληλοι θα πρεπει οι μισθοι τους να πεφτουν κατω απο τον πληθωρισμο για πολλλαααα χρονια!


Εμπρος της γης οι βολεμενοι!

Για τους μισθους του ιδιωτικου τομεα ισχυει παρομοιως οτι αυξανονται, αλλα ετσι κι αλλιως ο ιδιωτικος τομεας δεν εχει σχεση με την λεξη λιτοτητα που αφορα το κρατος μονο. Γιατι το κρατος ελεγχει μονο τους δικους του μισθους, οχι των αλλων.


Μερικοι παρουσιαζουν σαν ενδειξη προβληματων, τις απεργιες και τις μεγαλοστομιες των συνδικατων. Μεγαλο λαθος. Οι απεργιες που γινονται, δεν ειναι πολυ πιο σοβαρες απο τις καταληψεις στα σχολεια με αιτημα "τριγωνες τυροπιττες στα κυλικεια". Αν δειτε ας πουμε τις αφισες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μιλανε στην ιδια φραση κατα της ακριβειας και της ανεργιας! Οποιοσδηποτε οικονομολογος θα σας πει οτι ακριβεια και ανεργια ειναι αντιστροφα φαινομενα, δεν μπορουν να καταπολεμηθουν ταυτοχρονα. Οταν πεφτει η ανεργια ανεβαινουν οι πληθωριστικες πιεσεις και τουμπαλιν... Ετσι στην πραγματικοτητα με τις αυξησεις που ζητανε, ενδιαφερονται μονο για τους βολεμενους που εχουν ηδη θεση και οχι για αυτους που μπορει να χασουν την δουλεια τους ή για τους ηδη ανεργους. Η ΓΣΣΕ κανει απεργιες για να ζητησει στην καλυτερη περιπτωση το ανεφικτο και στην χειροτερη το καταστροφικο.


Αν τους ακουγαμε θα ειχαμε γινει Αργεντινη σε 5 χρονια...

Και βεβαια υπαρχει λεει το επιχειρημα οτι δεν μειωνονται οι ανισοτητες στην χωρα μας. Αυτο ειναι εν μερει αληθεια, οι ανισοτητες μαλλον μεγαλωσαν λιγο τα τελευταια χρονια, κλασικο φαινομενο σε χωρες που αναπτυσσονται γρηγορα. Ειδικα η Αθηνα αναπτυχθηκε αρκετα πιο γρηγορα απο μερικες περιφερειες. Και η αναπτυξη θελει λιγο καιρο για να φτασει σε ολες τις γωνιες της χωρας. Αλλα η Αθηνα ετρεξε τοσο, οχι επειδη ελαβε χαριστικα κονδυλια απο το κρατος, αλλα γιατι ειναι εγγενως πιο παραγωγικη και για πρωτη φορα στην ιστορια ελαβε περιπου αυτο που της αναλογει απο τους φορους μας! Ρωταω λοιπον: ΓΙΑΤΙ πρεπει να εχουμε περισσοτερη ισοτητα?
Γιατι θα πρεπει οι κατωτατοι μισθοι στην χωρα να αυξανονται πιο γρηγορα απο τους ανωτερους? Γιατι οι φτωχες περιφερειες πρεπει απαραιτητα να αναπτυσσονται γρηγοροτερα απο τις πλουσιες (στοχος της κυβερνησης που μιλαει για περιφεριακη συγκλιση καθε τρεις και λιγο). Εγω λεω οτι υπαρχουν δυο επιχειρηματα εναντια σε αυτο:

Α) Ατομικη ευθυνη: Ειναι στοχος της κοινωνιας μας να μην πληρωνεσαι οσο αξιζεις, αλλα οσο δηλωνεις οτι σου χρειαζεται? Ή μηπως ο καθενας να εχει την ελευθερια να διαλεγει δουλεια, αλλα το τι κανει ειναι αποκλειστικα δικο του προβλημα?

Β) Κοινη λογικη: Δεν θα επρεπε να μας ενδιαφερει η σχετικη κατανομη των εισοδηματων (ανισοτητα), αλλα το αν καλυτερευει η θεση ολων των ανθρωπων στην χωρα. Ειναι ενα γεγονος οτι οταν ελευθερωνεται μια οικονομια, οι ανισοτητες σε πρωτη φαση ανεβαινουν. Γιατι ελευθερωνονται οι παραγωγικοτεροι ανθρωποι που ηταν φυλακισμενοι και τρεχουν μπροστα, αφηνοντας του λιγοτερο παραγωγικους πισω. Αλλα τρεχοντας οι παραγωγικοι, σερνουν ολη την χωρα! Γιατι ο ανθρωπος που παραγει, φερνει λεφτα στην χωρα, λεφτα που τα ξοδευει στον χασαπη, τον μαναβη, κωμωτηριο κτλ Και η Αθηνα οταν αναπτυσσεται ζηταει περισσοτερα προϊοντα απο την περιφερεια. Η αναπτυξη δεν ειναι παιχνιδι μηδενικου αθροισματος, εκτος αν προκειται για κλοπη. Η αναπτυξη ειναι ενα παιχνιδι που ολοι κερδιζουμε, ολοι εκτος απο την ζηλεια μας που θελει εμεις να ειμαστε καλυτεροι απο τον γειτονα, οχι καλυτερα απο το πως ειμασταν περυσι...

*παραγωγικοτητα ανα ωρες εργασιας. Προφανως αν ο ιδιος υπαλληλος εχει μπροστα του μια γραφομηχανη ή εναν ΗΥ εχει εντελως διαφορετικη παραγωγικοτητα. Αλλα για αυτο ευθυνεται η αυξηση του φυσικου κεφαλαιου οχι η ευφυια του υπαλληλου. Κοιταξτε και αυτο γιατι η παραγωγικοτητα της εργασιας δεν συνδεεται αμεσα με τους μισθους.

ΥΓ παρακαλω κοιταξτε και τις συνδεσεις πριν απαντησετε. Η επιχειρηματολογια ειναι κατα 95% εκει.
ΥΓ2 υπαρχει σε αυτο το κειμενο κατι για το καθενα σας, ενας λογος προσβολης, αντιδρασης ή θυμου. Γιαυτο ξαναπροτεινω, διαβαστε τις συνδεσεις!

2 σχόλια:

ultrasonic15 είπε...

Επειδή το σχόλιό μου παραβγήκε μεγάλο, θα το ρίξω σε ένα new ποστ. Από μύθους και προκαταλήψεις στην ελλάδα άλλο τίποτα....

S G είπε...

δειτε και την συζητηση στον βατραχο για το θεμα της παραγωγικοτητας

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock