Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2005

Keeping the faith - Γιατι με τσαντιζει ο Χριστοδουλος

Οι ανθρωποι θα ακολουθουσαν πολυ περισσοτερο αν αισθανοντουσαν οτι τους οδηγεις, παρα αν αισθανοντουσαν οτι τους σπρωχνεις.

Αυτη ειναι μια απο τις ατακες που μου αρεσε περισσοτερο στο Keeping the faith, μια κωμωδια που περιμενα μετρια αλλα τελικα ειναι μαλλον πολυ καλη. Σκηνοθετει και παιζει ο Εντουαρντ Νορτον (ο καλυτερος ηθοποιος της γενιας του ισως) μαζι με τον Μπεν Στιλλερ (ο καλυτερος κωμικος της γενιας του). Η ιστορια ξεκιναει απο το κλασικο αστειο: ενας ραβινος και ενας παπας πανε σε ενα μπαρ... Ο Νορτον βεβαια καθολικος και ο Στιλερ κανει τον ραβινο.

Η ιστορια μου αρεσει, οι δυο φιλοι απο μικροι, γινονται ιερεις και προσπαθουν να αλλαξουν την εκκλησια/συναγωγη τους απο κατι τετριμμενο και παραδοσιακο σε κατι ανοιχτοκαρδο, ανοιχτομυαλο και χαρουμενο εν τελει. Γινονται και αλλα στην ταινια, ερωτευονται την ιδια γυναικα, αλλα η εξυπνη προσπαθεια τους για μεταρρυθμιση* με εβαλε σε σκεψεις. Σκεφτομουνα οτι οταν πρωτοεκλεχτηκε ο Χριστοδουλος ακριβως αυτο περιμενα: να ερθει με χαλαρο και ανοιχτο υφος και να κανει την εκκλησια πιο προσιτη. Δεν χρειαζεται κανεις πια την εκκλησια για να του λεει τι να τρωει, τι να πινει και τι να κανει στο κρεββατι του. Την χρειαζονται ομως οι ανθρωποι σαν απαντηση στο μεταφυσικο τους ερωτημα. Και σε αυτα δεν τους ενδιαφερουν τα δογματα, τους ενδιαφερει η υπαρξη μιας βαθυτερης αληθειας, η αναζητηση πραγματικου νοηματος στην ζωη. Σε αυτο ειναι εντελως γελοιο ενας χριστιανος να διαφωνει πολυ με εναν Εβραιο, ποσο μαλλον ενας ορθοδοξος να εχει εχθρα με εναν καθολικο, οπως προσπαθουν να μας πεισουν μερικοι εγχωριοι Ταλιμπαν. Δεν θελουμε μια μισαλλοδοξη εκλλησια, θελουμε μια ανοιχτοκαρδη και ανοιχτομυαλη Εκκλησια για ολους τους ανθρωπους που θελουν να ακουσουν την αληθεια της, Ελληνες και μη, ορθοδοξους και μη. Ολες οι εθνικιστικες σκοταδιστικες φιλολογιες της Εκκλησιας της Ελλαδος κανουν το μεγαλυτερο κακο στον ιδιο τον εαυτο της, κανοντας τους λογικους Ελληνες να την απορριπτουν και τους μη-Ελληνες να την σιχαινονται.

Και αυτο ειναι που δεν καταλαβαινω. Ειτε το πιστευετε ειτε οχι, και στην Ευρωπη και κυριως στις ΗΠΑ, υπαρχουν μερικοι παλαβοι που θελουν να γινουν ορθοδοξοι! Και η ελληνορθοδοξη Εκκλησια τους διωχνει οσο μπορει πιο μακρια! Μα πραγματικα, ακομα κιαν ειναι τοσο μισαλλοδοξοι, κολλημενοι σκοταδιστες οι παπαδες μας, δεν θελουν να εχουν περισσοτερους πιστους??

*η καλυτερη σκηνη, εισοδος τραγουδιστων γκοσπελ σε εβραϊκη συναγωγη!

ΥΓ εχετε τα ματια σας ανοιχτα και για μια πολυ μικρη εμφανιση του αγαπημενου μου σκηνοθετη, Μιλος Φορμαν

και μερικοι διαλογοι:

Rabbi Jacob "Jake" Schram: Jews want their rabbis to be the kind of Jews they don't have the time to be.
Father Brian Kilkenney Finn: Yeah, and Catholics want their priests to be the kind of Catholics they don't have the discipline to be.

....
Anna Riley: I work harder than God. If He had hired me, He would have made the world by Thursday.

9 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

"Σκεφτομουνα οτι οταν πρωτοεκλεχτηκε ο Χριστοδουλος ακριβως αυτο περιμενα: να ερθει με χαλαρο και ανοιχτο υφος και να κανει την εκκλησια πιο προσιτη."

:-ο

Γιατί ακριβώς το περίμενες αυτό; Αναφέρω ενδεικτικά πως ο Χριστόδουλος είχε ως σύνθημα σε μια ραδοφωνική εκπομπή του ως μητροπολίτης Δημητριάδος: "Όπισθεν ολοταχώς".
Επίσης, επέτρεψε μου να σε θεωρήσω "αφελή" αν σε τσατίζει μόνο για τους λόγους που αναφέρεις ο Χριστόδουλος (δε νομίζω πως ισχύει, δεν επέλεξες μάλλον με προσοχή τον τίτλο).
Ο κ. Παρασκευαϊδης έχει αναστατώσει σε τεράστιο βαθμό την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας βγάζοντας στην επιφάνεια και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τα πιο μισαλλόδοξα, φασιστικά και οπισθοδρομικά χαρακτηριστικά των πολιτών της.
Εμποδίζει να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν συμβεί από καιρό, εμποδίζει ήδη υπάρχουσες να εφαρμοστούν, επεμβαίνει με ένα απίστευτο θράσσος στην εξωτερική πολιτική, παρασύρει πολίτες σε ανούσιες ενέργειες αποπροσανατολίζοντάς τους από βασικά προβλήματα και το βαρόμετρο των βαρεμένων θρησκόληπτων χουντοφασιστών έχει χτυπήσει κόκκινο με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται (πχ, το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος για κυβερνώντες και αντιπολίτευση, τη ραστσιστική αντιμετώπιση αλλόθρησκων και μεταναστών κτλ).
Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο Χριστόδουλος με τσατίζει.
Τα περί αποτυχίας του να κάνει την εκκλησία πιο προσιτή ή ελκυστική μάλλον στα θετικά του θα το κατέτασα! Προφανώς πάντως, δεν αρκούν μόνο μερικά κρύα ανέκδοτα για να πετύχεις κάτι τέτοιο. Άσε που "ανταγωνιστικές" χριστιανικές εκκλησίες τον έχουν αφήσει αιώνες πίσω, κυριολεκτικά.

Roark είπε...

Εγώ πιστεύω ότι δεν μπορείς πραγματικά να μεταρρυθμίσεις κάτι που στον πυρήνα είναι τόσο οπισθοδρομικό όπως οι εκκλησίες των θρησκειών. Αυτά που βλεπουμε ως αλλαγές είναι μασκαρέματα επιφανειακής συμβατότητας με την εποχή μας, όχι αλλαγή της σκοταδιστικής τους βάσης.

Ακόμα όμως και αυτή την αλλαγή ο Χριστόδουλος ποτέ δεν την προχώρησε, και δεν υπήρχε τίποτα στην διαδορμή του μέχρι να γίνει αρχιεπίσκοπος που να δήλωνε ότι ήθελε ή μπορούσε να την κάνει, το αντίθετο μάλλον.

Ανδρέας είπε...

"Βρίζεται τον Χριστόδουλο,ο οποίος σαν μαντρά επαναλαμβάνει ότι οι χριστιανοί δέχονται επίθεση.Δεν είναι οξύμωρο να τον βγάζετε αληθινό;"

Πως ακριβώς δέχονται επίθεση οι χριστιανοί και πως τον βγάζουμε εμείς αληθινό; Βρίζω (οι άλλοι ας απαντήσουν για τον εαυτό τους) το Χριστόδουλο επειδή ακριβώς τα λεγόμενά του περί διωγμού των χριστιανών, σκοτεινών δυνάμεων και τα σχετικά είναι απόλυτες μπούρδες. Δε βρίζω κανένα χριστιανό για το ότι είναι χριστιανός. Και το να κάνεις κριτική σε κάποιον όχι για τηθρησκεία του άλλα για τη δράση του δεν μπορεί να είναι φυσικά διωγμός εκτός αν είσαι μισαλλόδοξος όπως ο Χριστόδουλος. Αυτοί που είναι υπό διωγμό είναι η μη ορθόδοξοι, οι άθεοι, οι ομοφυλόφιλοι και όλοι τέλος πάντων που ακολουθούν ένα τρόπο ζωής που δεν εκρίνει "η κοινότητά σου". Ενώ λοιπόν κάποιος με το να μην ανήκει στο club των ορθοδόξων εν Ελλάδι δε βλάπτει απολύτως κανένα Ορθόδοξο, ο Χριστόδουλος και οι οπαδοί του (πρόσεξε, δε λέω χριστιανοί γιατί προφανώς τα συγχέεις) κάνουν το παν, παρεμποδίζοντας νομοθετικές ρυθμίσεις, δημιουργόντας ρατσιστικό κλίμα και χίλια άλλα δυο, για να μην τους αφήσουν να χαίρονται βασικών δικαιωμάτων.

"Από την άλλη μεριά οι "ανεξίθρησκοι" το μόνο που κάνουν είναι να βρίζουν τον Χριστόδουλο και να μην δίνουν φράγκο από την τσέπη τους.Στα λόγια ο Μανωλιός χτίζει ανώγεια και κατώγεια"

Εδώ πλέον μιλάμε πως πως έχεις απίστευτο θράσσος και παραλαγισμό. Από πότε είναι οι "ανεξίθρησκοι" υπεύθυνοι για χρηματοδότηση των τζαμιών; (Το "ανεξίθρησκοι" σε εισαγωγικά γιατί μάλλον "άθρησκοι" ήθελες να πεις. Και ένας χριστιανός μπορεί και οφείλει να είναι οπαδός της ανεξιθρησκείας, εσύ προφανώς δεν είσαι από αυτούς γιατί ούτε έχεις καταλάβει την έννοια καλά καλά). Ξεχνάς επίσης ότι με τους φόρους τους δικούς μου και των άλλων "ανεξίθρησκων" πληρώνονται κατά ένα απόλυτα καταχρηστικό τρόπο οι παπάδες σου για να πας εσύ στη λειτουργία σου; "Στα λόγια ο Μανωλιός χτίζει ανώγεια και κατώγεια", ακριβώς όπως το είπες.

"Το να θέλει κανείς να επιβάλλει στον άλλο πώς θα πιστεύει-αυτό φαίνεται από τον εμφατικό τόνο-το κάνουν μόνο οι αγιατολλάδες."

Προφανώς ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν γιατί ακριβώς αυτό είναι που προσπαθεί να κάνει ο Χριστόδουλος και όχι όσοι είναι πχ υπέρ του διαχωρισμού εκκήσίας - κράτους. Γενικά, το παραμύθι περί διωγμού των ορθοδόξων προσπάθησε να το πουλήσεις αλλού. Έχετε 15 εκκλησίες σε κάθε γειτονιά, απομυζείτε τον κρατικό προϋπολογισμό, η ιεραρχία σας χαίρεται απίστευτων φορολογικών ελαφρύνσεων, κάνετε απάτες με εικόνες και θαύματα και δε σας συλλαμβάνει κανένας, οι ιεράρχες σας είναι πρώτοι καλεσμένοι σε καθε πολιτική και στρατιωτική εκδήλωση και είστε υπό διωγμό! Άσε και που τα διωγμού επί πρώτων χριστιανικών χρόνων είναι στο μεγαλύτερο βαθμό κατασκευασμένα παραμύθια, στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία υπήρχε αρχικά ανεξιθρησκεία και σεβασμός όλων των θρησκειών. Διάβασε και καμιά άλλη ιστορική πηγή εκτός από τους Ευαγγελικούς πατέρες για να ξεστραβωθείς.

Το να νιώθετε πως είστε υπό διωγμό δίνει ένα νόημα στη ζωή σας.

S G είπε...

"κάνετε απάτες με εικόνες και θαύματα και δε σας συλλαμβάνει κανένας, οι ιεράρχες σας είναι πρώτοι καλεσμένοι σε καθε πολιτική και στρατιωτική εκδήλωση και είστε υπό διωγμό! "

τι εσυ δεν πιστευεις οτι ο πατερ-Χ αιωρειται μισο μετρο απο το εδαφος οταν προσευχεται?!?! :-)


βασικα και ο Σπασικλας και ο Νιεφσκι με παρεξηγησαν. Δεν κριτικαρω την χριστιανικη θρησκεια, ή γενικα την θρησκεια τωρα. Αυτο τοχω κανει αλλου.

Εδω κανω καλοπιστη κριτικη στο πως απογοητευει ο Χριστοδουλος τους ιδιους τους πιστους του. Προσπαθει να επεμβει στις προσωπικες τους ζωες μεχρι και στις πολιτικες τους πεποιθησεις (η καφριλα που ειπε για "την δεξια του κυριου" μπαινει στα μαυρα καταστιχα της Εκκλησιας της Ελλαδος) με προφανως οπισθοδρομικο τροπο, αντι να τους δινει λιγη πνευματικη ηγεσια που εχουν τοοοσο αναγκη οι ανθρωποι σημερα. Τα υπαρξιακα μας προβληματα δεν θα λυθουν ποτε με την επιστημη και την λογικη. Εδω οταν σε παραταει η κοπελα σου δεν θες να ακους για λογικη, θα θες οταν πεθανει καποιος δικος σου?

Εχουμε ολοι βαθια αναγκη μια καθυσηχαστικη φωνη. Εγω ισως δυσκολευομαι τρομερα να πιστεψω μια ανθρωπινη φωνη που μου λεει οτι ειναι η φωνη του θεου. αλλα καποιοι αλλοι βρισκουν παρηγορια και βολεψια στα λογια μιας θρησκειας. Ε λοιπον, περιμενω ο ηγετης της να ειναι λογικος, κατανοητικος, συμπονετικος. Οχι εθνικιστης εμπαθης τυπος που βγαζει πυρινους λογους. Η ορθοδοξια εχει μια μακρια παραδοση κατανυξης, περιτεχνης λατρειας και συμπονοιας (και υπερβολικης καταθλιψης βασικα για μενα :-). Αυτα ειναι τα δυνατα της σημεια, οχι το παιχνιδι που κανει ο κ.Παρασκευαϊδης. Επιμενω, πανω απο ολα τους οπαδους του και τις αναγκες τους προδιδει οταν τους αποπροσανατολιζει προς κοσμικες μαχες που βλεπει αναποφευκτες, ενω οι μαχες ειναι μεσα στην ψυχη του καθενος μας...

Οσο για την περιουσια της Εκκλησιας και ποσο φοβουνται να την χασουν, απαντω με μια καλη ατακα του Μπονο: The God I believe in is not short of cash, mister!


ΥΓ φυσικα σου δινει το βουντου κανονες ζωης. Να αποφευγεις να προσβαλλεις κακα πνευματα κτλ :-) Το ιδιο πιστευουν και οι χριστιανοι, να εισαι ταπεινος για να μην προσβαλεις τον θεο λεει! Η αληθεια ειναι οτι θελει ο ανθρωπος απο την θρησκεια ενα προτυπο ανθρωπου, φιλοσοφικα ομως, οχι τι θα κανει στο κρεβατι του. Τι ειδος ανθρωπου πρεπει να ειμαι, οχι τι να κανω καθε μερα οταν παω για ψωνια. Και αυτα τα εχω πει με εναν ψυχιατρο που τυχαινει να πιστευει αρκετα, δεν ειναι απλα λογια ενος αθεου...
ΥΓ2 λογικο ειναι να μην θελετε τον συγκρητισμο. Καθε καλη εταιρεια θελει να κραταει το μονοπωλιο στο δικο της χωραφι! Ελα ομως που εδω ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα παραδοξα των θρησκειων. Ειναι δυνατον να τιμωρουνται οι αθεοι, που δεν ειχαν ποτε ευκαιρια να γνωρισουν την θρησκεια σας? Αν οχι, τοτε δεν ειναι προφανες οτι ολες οι θρησκειες αναφερονται στον ιδιο θεο?

S G είπε...

πανο θα δεχομουν αυτα που λες για το σεναριο, αν δεν ειχε κανει την ταινια ο Νορτον, που δεν ειναι βεβαια Εβραιος αλλα Προτεσταντης!

ειναι βεβαια περιεργο που οι καθολικοι παπαδες δεν εχουν γυναικες και αυτο στην ταινια μενει ενα ερωτημα. Παντως ο καθολικος τσεχος προσφυγας που συμβουλευει τον Νορτον και του λεει οτι ολοι οι παπαδες ερωτευονται καθε 10 χρονια και αυτο ειναι συνεχης αγωνας να δειξεις την αφοσιωση σου ειναι πειστικος. Και ειναι ο Μιλος Φορμαν!!

S G είπε...

χμμ καλα δεν ειναι η καλύτερη ταινια που εχω δει, απλα με εβαλε λιγο σε σκεψεις. Και βεβαια οι Νορτον και Στιλλερ ειναι αγαπημενοι μου ηθοποιοι...

ΥΓ το υποψιαστηκα οτι εκανες πλακα. αλλα ποτε δεν ξερεις :-)

Ανδρέας είπε...

"Τα υπαρξιακα μας προβληματα δεν θα λυθουν ποτε με την επιστημη και την λογικη."

Εδώ διαφωνούμε. Η επιστήμη και η λογική μας έχει βγάλει από πολλά εσφαλμένα μονοπάτια τα οποία ακολουθήσαμε στο παρελθόν. Μπορεί να μην έχει απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα (πολλά από τα οποία πρέπει να δεχτείς πως είναι και ολίγον τι αυθαίρετα) αλλά τουλάχιστον μας υπέδειξε πως πολλές από τις απαντήσεις που είχαμε δώσει στο παρελθόν βασισμένοι σε θρησκείες και δεισιδαιμονίες ήταν λάθος. Δε μπορώ να δεχτώ μια δογματική άποψη πως τα υπαρξιακά μας προβλήματα δε θα λυθούν ποτέ από την επιστήμη και τη λογική όπως δε μπορώ να πω με σιγουριά πως η επιστήμη και η λογική θα δώσει όλες τις απαντήσεις στο μέλλον. Κανείς δεν ξέρει.
Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως χάρη στην επιστήμη και στη λογική ζούμε καλύτερα και αυτό είναι ίσως σημαντικότερο από το να απαντήσουμε στα υπαρξιακά ερωτήματα.

Ανδρέας είπε...

Α, και συμφωνώ απόλυτα με το Roark. Δε μπορείς να βελτιώσεις κάτι που στον πυρήνα του είναι οπισθοδρομικό και σκοταδιστικό. Πρέπει απλά να το ξεπεράσεις.

S G είπε...

"Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι πως χάρη στην επιστήμη και στη λογική ζούμε καλύτερα και αυτό είναι ίσως σημαντικότερο από το να απαντήσουμε στα υπαρξιακά ερωτήματα. "

εχεις δει να μην ειμαι οπαδος της λογικης? :-)
αλλα για μερικους ανθρωπους (και βασικα οσο μεγαλωνουμε μεγαλωνει η πιθανοτητα να ανηκουμε σε αυτους) το υπαρξιακο ερωτημα: "Μετα τον θανατο τι?" γινεται βασανιστικο. Και ειδικα αυτο δεν περιμενω να το λυσει η επιστημη. Δεν μιλαω δηλαδη για μαγειες, κακα ματια κτλ μιλω για τις βασικοτερες ερωτησεις: Υπαρχει θεος? Υπαρχει ζωη μετα θανατον? Θα ξαναβρω την αγαπημενη μου γατα που πεθανε?

Μερικους ανθρωπους δεν τους ενδιαφερει, αλλοι το βλεπουν μαλλον λογικα και λενε Οχι, οχι και οχι στα ανω ερωτηματα, αλλα μερικοι βασανιζονται πολυ και θελουν καταφατικη απαντηση. Να σημειωσω εδω οτι πιθανως ενας πιστος εχει καλυτερο θανατο! Οταν πεθαινουμε, εκκρινονται ουσιες που μοιαζουν ας πουμε με ψυχοφαρμακα (γιαυτο και το ασπρο φως, ζεστασια κτλ που νιωθουν οσοι φτανουν κοντα στον θανατο). Λοιπον για ενα μικρο ποσοστο η εμπειρια μοιαζει με ενα bad trip, πανικοβαλλονται, βλεπουν κακες παραισθησεις και πεθαινουν απαισια πνιγμενοι στον φοβο και αγχος. Η πιστη σε εναν θεο ανεβαζει τις πιθανοτητες να δεις φως, αντι να εχεις φοβο μπροστα στο κενο...

"Α, και συμφωνώ απόλυτα με το Roark. Δε μπορείς να βελτιώσεις κάτι που στον πυρήνα του είναι οπισθοδρομικό και σκοταδιστικό."

θελω να πιστευω οτι μια θρησκεια μπορει ισως να γινει ανοιχτη και φιλελευθερη, πραγμα που συζητησαμε και εδω

Βεβαια η θρησκεια θα ειχε αλλαξει τοσο, που οι περισσοτεροι πιστοι σαν τον Νιεφσκυ δεν θα την αναγνωριζαν πια.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock