Τρίτη, Μαρτίου 21, 2006

Ο σουρεαλισμός της ελληνικής πολιτικής σκηνής

Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πως ο Γ. Παπανδρέου από το ‘μοντέρνο’, ‘φιλελεύθερο’ πρόσωπο που έδειξε προεκλογικά, κατέληξε στο παλαιοπασοκικό ‘σκληρό ροκ’. Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κάνει επίθεση στον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από αριστερά.
Αξίζει να αναρωτηθεί επίσης κανείς ποια είναι τα κριτήρια του έλληνα ψηφοφόρου όταν βρίσκεται μπροστά στην κάλπη. Αναρωτιέμαι π.χ. πως κάποιος βάζει το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην κάλπη, βάζοντας σταυρό στον κ. Μανώλη, ή πως κάποιος ψηφοφόρος του ΚΚΕ μετακινείται προς τη ΝΔ ή το ΛΑΟΣ.
Συζητιέται τον τελευταίο καιρό η δημιουργία φιλελεύθερου πολιτικού σχηματισμού. Σε ποιους ψηφοφόρους όμως θα απευθυνθεί όταν, όπως φοβάμαι, η ιδεολογία παίζει μικρό ή και καθόλου ρόλο στο πως ψηφίζει κανείς στην Ελλάδα;
Το είδαμε και στην περίπτωση του μνημόνιου περί των εγκλημάτων των κομουνιστικών καθεστώτων, το βλέπουμε και τώρα στην περίπτωση της Γαλλίας. Τα κόμματα αγωνίζονται για το ποιο είναι πιο ‘σοσιαλιστικό’ και ο κόσμος επιβραβεύει αυτόν που φωνάζει πιο δυνατά κατά των ‘κακών’ καπιταλιστών.
Πως φτάσαμε άραγε ως εδώ;

(Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο opendemocracy.org - “Go ahead George, change it all”: George Papandreou interviewed, 06/12/04)

When I was first elected as a member of parliament in 1981 people said: “Now George, you’ve got to bang the table.” Even though we came in on a wave of popular support for change, people advised me that once in government, you had to take on the trappings of government and the traditional style of leadership. People would say you look weak if you’re not cursing the opposition and driving around in a big black car while always wearing a tie. Above all, to be “strong” you’re always supposed to be giving orders.
My initial reaction was maybe I should follow their advice. Luckily for me, quite soon I felt that this is not what I believe in. I said to myself, “I’m going to go about things my own way, which I think is a more democratic way, and hopefully I will be able to communicate it.” I realized that I would have to fight to communicate it. There was a whole political culture that had to change.

(ERT.GR – Pathfinder - Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου, 18/03/06)

Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους νέους της Γαλλίας, τους χαρακτήρισε "επαναστάτες με αιτία" και κάλεσε τους Έλληνες νέους να γίνουν και αυτοί "επαναστάτες με αιτία"

(Δελτίο Τύπου του κόμματος της Ν.Δ., 17/03/06)

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, θα παρευρεθεί σήμερα, Παρασκευή 17 Μαρτίου και ώρα 20:00 μ.μ. στην εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου στο Συνεδριακό Κέντρο του TAE KWON DO .

(in.gr - Για πολιτική όξυνσης εγκαλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, 20/03/06)

«Για να διαλυθεί κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας, ο κ. Παπανδρέου στο Λαύριο, στις 20 Ιανουαρίου 2004, είχε πει ότι θα έπρεπε όλοι οι νέοι, ηλικίας μέχρι 25 ετών, απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ, να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους απόφοιτους ΤΕΙ και ΑΕΙ το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών» είπε ο κ. Ρουσόπουλος.
[…]
Απαντώντας εξάλλου σε συναφή ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να αφαιρέσει δικαιώματα αναφαίρετα, δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολλούς αγώνες σε προηγούμενους αιώνες και που στον 21ο αιώνα θα ήταν αδιανόητο να ακυρωθούν».

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο σουρεαλισμός;... Το θέατρο του παραλόγου αυτό καθεαυτό...

Harry Peitsinis είπε...

Μπα, μαλλον για τη συνηθη ψηφοθηρικη κερδοσκοπία μου κάνει το όλο σκηνικό...

S G είπε...

μου κανει εντυπωση πως νομιζουν οτι απευθυνονται σε κρετινους! Μα μιλαμε χρησιμοποιουν και τις ιδιες εκφρασεις!

Λεει ο ΓΑΠ
Now George, you’ve got to bang the table...
My initial reaction was maybe I should follow their advice. Luckily for me, quite soon I felt that this is not what I believe in."

και λιγο καιρο μετα λεει η Ελευθεροτυπια οτι επιτελους "ο Γιωργος (ξεχαστε τα κυριος Παπανδρεου κτλ ειναι Γιωργος κατα το Ανδρεας) χτυπησε το χερι του στο τραπεζι"!!!

Μα τοσο φανερο θεατρο, υποχρεωνεται να κανει κατι που δεν πιστευει και περιμενει να το πιστεψουμε εμεις??

Harry Peitsinis είπε...

"ξεχαστε τα κυριος Παπανδρεου κτλ ειναι Γιωργος κατα το Ανδρεα"

Γιατί, το παλαι ποτε "Γιωργάκης" το θυμαται κανενας τωρα πια?

Roark είπε...

-Ναι. Είναι φτηνό και γελοίο θέατρο
-Ναι. Γίνεται για ψηφοθηρία
-Ναι. Απευθύνονται σε κρετίνους

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ο λαός σε αυτά ανταποκρίνεται!! Οι άνθρωποι δεν γίνονται κρετίνοι επειδή τους κοροϊδεύουν οι πολιτικοί, οι πολιτικοί τους κοροϊδεύουν γιατί είναι κρετίνοι. Η στρατηγική είναι δοκιμασμένη δεκαετίες (μην πω από καταβολής ελληνικού κράτους) και πιάνει πάντα. Όποιος προσπαθεί να πολιτευτεί αλλιώς τρώει τα μούτρα του (όπως ο ΓΑΠ στις προηγούμενες).

Οι μοναδικές εκλογές που κέρδισε ο λιγότερο λαϊκιστής ψεύτης ήταν οι δύο νίκες του Σημίτη (εναντίον Έβερτ και Κωστάκη). Οι τελευταίες εκλογές όμως ήταν διάψευση των όποιων προσδοκιών ανόδου του επιπέδου των ψηφοφόρων και μια ενδεχόμενη νίκη τώρα του μεταμορφομένου λαϊκιστή ΓΑΠ θα είναι η ολοκληρωτική επιστοφή στην πολιτική ανωριμότητα.

Φυσικά η σοβαρότητα δεν είναι το μόνο ζήτημα των εκλογών και δεν κρίνονται απ' αυτήν μόνο. Η έλλειψή της όμως δημιουργεί τα περιθώρια να φυτρώσουν πολλά από τα δεινά της ελληνικής πολιτικής, και θα συνεχίσουν να μας ταλανίζουν όσο οι πολίτες τους επιτρέπουν να αναπτύσσονται.

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά αλλά... εμείς οι υπόλοιποι που δεν έχουμε σχέση, που δεν αποσκοπούμε σε τίποτα, τι φταίμε,;

Kensai είπε...

Σχετικά με την ίδρυση του «φιλελεύθερου σχηματισμού»...
Θα είναι από διάσπαση του ΠΑΣΟΚ ή από συγκέντρωση των γνωστών (Μάνος, Ανδριανόπουλος, κλπ) για μια προσπάθεια Ταύρος bis;

Πάντως το ΠΑΣΟΚ μου φαίνεται πως έχει φτάσει στο φυσιολογικό τέλος της ζωής του. Οι ιδέες του μπαμπά Αντρέα απέχουν πολύ απ'την πραγματικότητα του 21ου αιώνα.

Ανώνυμος είπε...

βασικα μιας και μιλατε για την ελληνικη πολιτικη σκηνη θα ηθελα να μαθω την αποψη ολων σας για την περιοδο διακυβερνησης μητσοτακη.ποια ειναι η αποψη σας για εκεινο το διαστημα και πια ειναι η αποψη σας για τον μητσοτακη σαν ατομο και για τις πολιτικες του ιδεες? εγω παντως συμφωνω σχεδον με τις περισσοτερες αποψεις του. πιστευω οτι ηταν ο μονος πραγματικος φιλελευθερος πρωθυπουργος των τελευταιων 20 χρονων τουλαχιστον. καθολου λαικιστης παντα τον ακουω να λεει αυτα που πιστευει και φυσικα την περιοδο της διακυβερνησης του ειχε υποστηριξει αρκετα σοβαροτατα φιλελευθερα μετρα (ασχετα που τελικα δεν καταφερε να τα πετυχει,τα υποστηριζει με σθενος ακομα ομως). επισης δεν καταλαβαινω γιατι υπαρχει απο πολλους φοβερο μισος εναντιον του και τετοια συνομωσιολογια!τελος παντων η περιοδος της διακυβερνησης του ισως να πρεπει να γινει ξεχωριστο θεμα στο blog!

Ανώνυμος είπε...

Ποια ιδεολογία και ποιο επίπεδο ψηφοφόρων και ποια οράματα; Ο κόσμος αυτό που θέλει είναι hard rock ,μεγαλοστομίες, ερωτικά σκάνδαλα και πολιτικό θέατρο. Ακόμη και ο Σημίτης που προσπάθησε να περάσει το μοντέλο του μετριπαθούς πολιτικού ,είχε και αυτός μερικά hard rock σολαρίσματα (αφιερώνω στον κο Καραμανλή τη δήλωση εθνικών φρονημάτων). Ο Μάνος βγήκε σε κανάλι να πλάθει κουλουράκια και πάει λέγοντας.
Ο κόσμος πέρα από το ρουσφέτι δεν κοιτά τίποτα άλλο. Ας κοπούν τα ρουσφέτια και μετά μπορύμε να περιμένουμε επίπεδο ψηφοφόρων

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Συνεχίζοντας στο σουρεαλιστικό πνεύμα των εποχών, ο Υπ. Σ. Τσιτουρίδης δηλώνει: "Η κυβέρνησή μας παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων αφήνοντας πίσω τον κρατικισμό κάποιων και τον ακραίο φιλελευθερισμό άλλων..." (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ online - Σ. Τσιτουρίδης: Προσηλωμένη στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση)

προς ναυάγιο:
Έχεις δίκιο. Η συζήτηση περί Μητσοτάκη είναι λίγο taboo. Προσωπικά πιστεύω ότι εκείνη η περίοδος ήταν περίοδος γεμάτη με απίθανες πρωτοβουλίες και τεράστιες 'πατάτες'. Θα συμφωνίσω μαζί σου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη (στη δεύτερη φάση της, με Μάνο και Ανδριανόπουλο) είναι ότι πιο φιλελεύθερο έχει δει η Ελλάδα. Γι αυτό βέβαια και δεν άντεξε. Η συζήτηση όμως είναι όντως πολύ μεγάλη...

Ανώνυμος είπε...

Εν τάχει:

Η ΝΔ όταν ξαναβγήκε είχε εκτός των άλλων και μια πλατειά υποστήριξη γιατι εκτός από το σκληρό πυρήνα των δυο εκατομμυρίων βολεμένων έως πολύ βολεμένων οι οποίοι πίνουν νερό στο όνομα του Ανδρέα και του Σημίτη, υπάρχουν και άλλα δυόμισι εκατομμύρια ενεργού και σε ηλικία ψήφου πληθυσμού που θα ήθελαν να δούν κάτι άλλο και οι οποίοι γνωρίζουν ότι η δικιά τους ταλαιπωρία στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νοσοκομεία,στην Ολυμπιακή που μας έχει εκθέσει επανηλλημένα με εξαίρεση την ασφάλεια πτήσεων, η απίστευτα τριτοκοσμική μέχρι πρότινος εμφάνιση πολλών ελληνικών πόλεων -μας ξεπέρασαν οι Τούρκοι και μας ξεπερνούν σιγά-σιγά και οι Βαλκάνιοι μηδέ των προσφιλών σάκων του μπόξ Αλβανών εξαιρουμένων, η ανεργία όπου οι "καλές" εταιρείες είναι λίγες διότι σε μια χώρα παπατζήδων παπατζήδες θα είναι και οι επιχειρηματίες, το έζησα και αυτό, υφίστανται διότι οι περίεργοι αυτοί τύποι έχουν καταστήσει συνείδηση της κοινωνίας ότι βρέξει χιονίσει, παράγουν δεν παράγουν πρέπει να στερούνται και να υποφέρουν οι υπόλοιποι αρκεί αυτοί να περνουν καλά. ...

Τελικά αυτούς τους νέους ανθρώπους που πιθανόν την ψήφισαν η ΝΔ τους άφησε αναξιοποίητους (και μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό, δε μιλώ για διορισμούς αλλά για ευκαιρίες) ενώ θα μπορούσε να τους προσεταιριστεί όπως ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ προσεταιρίστηκε τους "αλλους" οι οποίοι είτε αφιονισμένοι είτε φοβισμένοι ανθίστανται λυσσαλέα σε οτιδήποτε, καλό ή κάκό προτείνεται. Έχουν μαζί τους και τα γνωστά κανάλια που ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια πράγματα και που βέβαια, αν είσαι "ψάρακας" και από ότι φαίνεται η ΝΔ είναι, θα καταντήσεις να απολογείσαι για το ότι σε γέννησε η μάνα σου και φυσικά, που ώρα και όρεξη για έργο όταν αντί να δείς τι θα κάνεις κάθεσαι προσοχή μπροστά στον εκάστοτε "παραθυράρχη" ο οποίος συνεχώς σε επιτιμά γιατι πεινούν οι συνταξιούχοι (ενώ εκείνος "καθαρίζει" €'0000 μηνίαίως) ο οποίος έντεχνα συμψηφίζει 25 χρόνια κυβερνητικής θητείας του ενός κόμματος με 2 του άλλου...

Δυστυχώς, ο κος Καραμανλής δεν έπεισε ότι είναι 'up to the job'. Ισως και αντικειμενικά τα πράγματα να ήταν δύσκολα. Ισως και το ΠΑΣΟΚ τελικά να ταιριάζει γάντι στην ψυχοσύνθεση του Ελληνικού λαού πλέον, ίσως να είναι και η φυσική του προέκταση. Από την άλλη όμως, δεν δικαιολογείται τόσος ερασιτεχνισμός. Αν δε μπορεί ο κος Καραμανλής να ανταποκριθεί με το παρόν σχήμα, ας βρεί κάποιους να τον συμβουλέψουν γιατι το τραγικό της ιστορίας είναι ότι πιθανόν να μαζέψει (όσα μαζέψει) από την οικονομία αλλά να τα χαρεί... ο επόμενος εφόσον τα ωφέλη του συμμαζέματος μπορεί να μην έχουν πραλάβει να ... διαχυθούν στην οικονομία (υπάρχει μια φάση υστερησης από τη βελτίωση της οικονομίας μέχρι τη βελτίωση της "τσέπης" του καθενός...

Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να κάνει ο κος Καραμανλής. Να χρηματοδοτήσει τα "δικά του" όσα του έχουν απομείνει κανάλια; Να δημιουργήσει συμβούλιο τεχνοκρατών, μυστικό κονκλάβιο από "γατόνια" Ελληνες και ξένους να τον συμβουλέυσουνπως να μην πατάνε οι ανίκανοι υφιστάμενοι του τις πεπονόφλουδες των καπάτσων δημοσιογράφων και να μη βάζουν αυτογκόλ ενώ σε πολλά έχουν δίκιο; Να γίνει ενα κονκλάβιο προπαγάνδας, κάτι πρέπει να γίνει...

Ισως όμως και πάλι, και ατυχώς για τη ΝΔ η οποία είναι πιθανόν και το κόμμα με τη μακροβιότερη θητεία στην αντιπολίτευση στην Ευρώπη -επαγγελματίες losers οι άνθρωποι- και επειδή δεν βγάζουμε άκρη, μήπως θα έπρεπε να εμφανιστεί -επιτέλους- και ο "τρίτος πόλος"; Καλή η ΝΔ αλλά λίγη, άτυχη, ότι θέλεις πές, δυστυχώς δεν πείθει. Δεν πρέπει όμως να καθαρίσει κάποια στιγμή αυτή η κόπρος του Αυγείου;

Αν δεν είναι για μας άς είναι για τα παιδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

κ σαρηγιαννιδη μαλλον σε εμνα αναφερεστε και οχι στον ναυαγιο

Roark είπε...

Συμφωνώ αρκετά με τον gm. Αυτό ήταν για μένα το μύνημα των περασμένων εκλογών. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει απογοητεύσει όσους περίμεναν αλλαγές. Ακόμα και αν τις έκανε αύριο αμφιβάλλω αν θα προλάβουν να αποδώσουν, με 2 χρόνια ήδη χαμένα, ώστε να πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά.

H διακυβέρνηση της χώρας το 90-93 θέλει πράγματι ξεχωριστή συζήτηση. Υπήρχαν πολλά αρνητικά όπως η τραγική εξωτερική πολιτική αλλά και γενναία βήματα στην οικονομία.

Μην ξεχνάμε ότι ο Α.Ανδριανόπουλος αναγκάστηκε να παραιτηθεί καταγγέλοντας ένα σύστημα διαφθοράς συνέχισε κανονικά να λειτουργεί και πριν, και κατά τη διάρκεια και μετά (πολύ περισσότερο) την περίοδο Μητσοτάκη. Απλά οι περισσότεροι στη θέση του είναι στην πολιτική για να τα αρπάξουν και τέτοιες ευαισθησίες περνάνε απαρατήτητες.

Ανώνυμος είπε...

Σε κάθε περίπτωση, αν είναι να υπάρξει κάτι νέο τώρα είναι η ώρα. Και όπως σωστά ειπώθηκε, θα πρέπει να προέλθει και απο το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ. Τώρα είναι η ωρα.

Φυσικά και αν (λέμε αν) γίνει κάτι τέτοιο, ο σκοπός δεν είναι δυνατόν να έιναι η πρωτιά, απλά. διάφορες φωνές που ανθίστανται σποραδικά στην πτώση (του Ελλ. κράτους και όχι της ΝΔ να εξηγούμεθα) πρέπει να βρούν στέγη και φωνή και ει δυνατόν, το κόμμα αυτο σαν τρίτος πόλος να καταστεί ρυθμιστής εφόσον θα στερήσει την αυτοδυναμία από τα δύο άλλα.

Οι συνθήκες έχουν οριμάσει πιστευω και ο λόγος είναι ότι δυστυχώς ή ευτυχώς, πολλοί ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ διότι η ΝΔ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ και όχι διότι συντάσσονται με τους Πρωτόπαπες, τους Άκηδες, όπως δεν συντάσσονται με τους Γιακουμάτους ή τον όλο θίασο της διακομματικής (ή καλύτερα: δικομματικής) Οπισθοδρομικής κομπανίας που έχει αρπάξει από το σβέρκο (του ΠΑΣΟΚ προξάρχοντος καθότι όπως είπαμε λόγο συγκυριών και πολιτικής -διάβαζε προπαγανδιστικής- ανεπάρκειας οι της ΝΔ είναι losers με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα με τον πολιτικαντισμό των μεν και την ατολμια και ανικανότητα των δε να σύρεται η χώρα σε πολιτικά και κοινωνικά σχήματα ή ξεπερασμένα ή ανέφικτα, εγκλωβίζοντας έτσι πλήθος δυνάμεων που είναι οι μόνες και υγιείς ώστε να συντελέσουν σε κάποια πρόοδο.

Ούτε Πρωτόπαπας ούτε Γιακουμάτος. Εδώ και τώρα αλλαγή που έλεγε και μια ψυχή από άλλες, ξεχασμένες εποχές.

S G είπε...

συμφωνω και γω αρκετα με τον γμ (ισως να γινοταν το σχολιο ανεξαρτητο ποστ?).

"βέβαια, αν είσαι "ψάρακας" και από ότι φαίνεται η ΝΔ είναι, θα καταντήσεις να απολογείσαι για το ότι σε γέννησε η μάνα σου"

πραγματικα αυτο μου περασε απο το μυαλο οταν ειδα τον απαισιο Τραγκα να λεει:
"Η Ελλαδα πεινααααει"

Ποσο πατο πρεπει να πιασουμε για να καταλαβουν οτι δεν μπορει να συνεχισουμε με τα κολληματα τους?

Kensai είπε...

Το ρώτησα και πιο πάνω...
Ο τρίτος πόλος από ποιανού πλάτες θα βγει;

Για τρίτο πόλο δυστυχώς ακούω εδώ και πολλά χρόνια αλλά δυστυχώς το μόνο που βλέπω είναι δύο που εναλλάσσονται στις κυβερνήσεις και αλληλομουτζώνονται.

Μήπως η ύπαρξη δύο πόλων (όπως στις ΗΠΑ) είναι εν τέλει αποτέλεσμα ωρίμανσης των πολιτικών κομμάτων; Μήπως σύμφωνα με την αρχή της ήσσονος προσπάθειας δύο (δράση-αντίδραση) παρατάξεις φτάνουν σε μια σύγχρονη δημοκρατία; Ποιά δυτική χώρα έχει πετυχημένο τριπολικό σύστημα που να μοιράζονται μεταξύ τους πάνω-κάτω το 1/3 των ψήφων;

Roark είπε...

O διπολισμός δεν είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας. Είναι απόδειξη του εγκλωβισμού των πολιτών μέσω του εκλογικού νόμου.

Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας θα σχηματίσει σχεδόν σίγουρα αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού με τους ογκώδεις μηχανισμούς διαπλοκής τους μπορούν να συγκεντρώσουν ένα κρίσιμο ποσοστό ψήφων, εξαγοράζοντάς τους με διάφορα ρουσφέτια. Η πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου τίθεται στο υπαρκτό δίλημμα ποιο από τα μεγάλα κόμματα προτιμά.

Δεν πρόκειται να υπάρξει τρίτος πόλος όσο οι ψήφοι των πολιτών είναι εγκλωβισμένοι. Η μόνη λύση για μένα, για να αλλάξει το πολιτική σκηνικό, είναι η απλή αναλογική. Την οποία φυσικά δεν θα δούμε ποτέ.

S G είπε...

ναι και γω πιστευω οτι ενα αναλογικοτερο συστημα θα εκανε καλο. Κοιταχτε πως στην γερμανια τα μικρα κομματα επηρεαζουν την πολιτικη...

Ανώνυμος είπε...

Θα επαναλάβω ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία πολιτική κίνηση απαλλαγμένη από κάθε είδους ιδεολογικές πλατφόρμες ,αποτελούμενη από τεχνοκράτες έτοιμους να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Όχι σαν κάτι αποτυχημένες προσπάθειες (Πολιτική Άνοιξη, ΚΕΠ, ΔΗΚΚΙ) που απλά τα ίδια πρόσωπα ήθελαν να μπουν στη βουλή από την πίσω πόρτα.
Γιατί όχι και από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναυπάρξει βουλευτές; Το πλήθος των αναποφάσιστων που δεν περιμένουν να διοριστούν αλλά περιμένουν τα πράγματα να πάνε καλύτερα θα στηρίξει μία τέτοια προσπάθεια. Ο κόσμος κατάντησε να ψηφίζει το λιγότερο κακό κόμμα και όχι το περισσότερο καλό. Αλλά δυστυχώς υπάρχει και το συντηρητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που επιλέγει το κόμμα με τα ίδια κριτήρια που επιλέγει τη χλωρίνη: Αυτήν ξέρω ,αυτήν εμπιστεύομαι.
Όσο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έγιναν πολλά και καίρια λάθη, έγιναν όμως και πολλά σωστά. Ο λαός όμως δε θυμάται τα σωστά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση αυτή να είναι μάλλον αδικημένη όσο αφορά στην υστεροφημία της.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, για διάφορους λόγους, το ΠΑΣΟΚ κατάντησε να είναι για τον Ελληνικό λαό η ερωμένη εκείνη που του κάνει δυο-τρία κόλπα στο κρεβάτι και τον παρασέρνει ξανά και ξανά, άσχετα αν ο ίδιος βλέπει ότι στο τέλος βγαίνει ζημιωμένος.

Είναι η αρρωστημένη πλέον σαγήνη αυτού του κόμματος, η αύρα της ανάμνησης αυτού του "ατέλειωτου γλεντιού" των αρχών της δεκαετίας του 1980 με προεξάρχοντα τον Ανδρέα "να χορεύει το ζεϊμπέκικο της ζωής μας" (τους) κατά πως θα λέγανε τα lifestyle περιοδικά πρώτης γενεάς της δεκαετίας του 80 –βρε πως μας δέσανε σε μια κόλλα χαρτί- στο περίφημο "περιβόλι τ' ουρανού" και όπου αυξάνονταν οι μισθοί με ψηφοθηρικά δάνεια και έμπαιναν στα συρτάρια τα μεγάλα έργα του μετρό, του αεροδρομίου, της Αττικής οδού, τα οποία ήταν "καπιταλιστικά" ενώ η προπαγάνδα του "τι τα θέλετε τα έργα ρε έχουμε ήλιο και θάλασσα και την πιό "ανθρώπινη" -διάβαζε τριτοκοσμικότερη- πρωτεύουσα της Ευρώπης και γλεντάμε από το πρωί ως το βράδυ τι να μας πούνε τα ρομποτάκια και οι ξενέρωτοι Ευρωπαίοι, που οι γυναίκες τους εδώ έρχονται για να τη βρούνε." έδινε κι' έπαιρνε.

Παιδιά, τα έζησα όλα αυτά και ευχαριστώ, μια πρώτη εικοσαετία καλά ήτανε.

Στο κάτω κάτω ακόμα δεν ακούγεται το απύθμενης ανευθυνότητας σύνθημα "επί ΠΑΣΟΚ τρώγαμε ψωμί;"

Από την άλλη, δυστυχώς η ΝΔ του δεύτερου μισού της δεκαετίας του 70 ήταν εκείνη που άρχισε τη "σοσιαλμανία" με τους περίεργους κρατισμούς, τους φόρους πολυτελείας σε ηλεκτρικές συσκευές που ήταν μέσα στο σπίτι κάθε Ευρωπαίου, και τα διάφορα. Είναι το κόμμα εκείνων που πάνε στο δικαστήριο, "καλοί καγαθοί" που λέγαμε στα Αρχαία στο σχολείο και χάνουν κλαψουρίζοντας τις δίκες τη μια πισω απο την άλλη και βγαίνουν –συνεχώς, μα συνεχώς που να πάρει ο διάολος- κερατάδες και δαρμένοι. Εκείνοι που λένε "θα σου δείξω, ρε" και ακόμα και ο τελευταίος ανθυπο-δημοσιογράφος τους βγάζει γλώσσα και τους τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί και φαίνονται να φεύγουν με την ουρά στα σκέλια.

Ποιο χρηματιστήριο, ποια διαπλοκή, ποια ακρίβεια, σου λέει εσείς φταίτε που η γη γυρίζει στραβά, ενώ εμείς, εντάξει μωρέ και τι έγινε στα είκοσι χρονάκια, διδαχθήκαμε από τα λάθη μας και είμαστε έτοιμοι να ξανακυβερνήσουμε για άλλα 20 χρόνια, δεν λέω, βολευτήκαμε, τελειώνουν τα παιδιά μας και το Harvard το Yale και το LSE (ποιά ΑΣΟΕΕ και Νομική, χαχαχα ας καγχασω) αλλά να, βρήκαν δουλειές, παντρέυτηκαν, αρχίσανε να κάνουν και εγγόνια που ε, δε θα θέλουν να πάνε και αυτά στα κολλέγια τους στους Μωραϊτηδες και τα Αρσάκεια σε λίγα χρόνια, κρίμα δεν είναι τα καημένα; "

Ε λοιπόν δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει να διαλέξει μεταξύ επιτηδείων που μετράς τα δάχτυλα σου όταν κάνεις χειραψία μαζί τους και σαστισμένων losers που όχι μόνο δεν ξέρουν που τους πάνε τα τέσσερα αλλά πρόλαβαν όταν απέκτησαν και υπουργικούς θώκους μέσα σε λίγους μήνες και άρχισαν να "μην μιλιούνται" τα πουλάκια μου, λες και ήταν καμιά οκταετία στην πολιτική και είχαν αρχίσει να βαριούνται.

Αλλά τι τα λέω…

Πιστεύω λοιπόν ότι τώρα είναι η ώρα του "τρίτου πόλου". Δυστυχώς οι νέοι άνθρωποι ή έστω οι "young at heart" κάτι πρέπει να κάνουν. Δεν είναι το ότι η ΝΔ εμφανίζει την εικόνα ενός sinking boat, είναι το ότι μαζί της βυθίζεται και η μόνη ελπίδα να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε San Banania με πέντε ολιγοπώλια στο retail στα ΜΜΕ και τις τράπεζες, με Ελληνικές επιχειρήσεις (όσες αντέξουν) να… ανθούν στα Βαλκάνια, και αντί να βρίσκουν διέξοδο τα γερά μυαλά στην έρευνα και την εργασία, να πρέπει να κάνουν συνεχείς επικύψεις… για μια θέση βοηθού του βοηθού του ανθυπολέκτορος εφόσον θα… πρέπει να μεταβεί ο ισόβιος εδράρχης στας αιωνίους μονάς για να "ξεκλειδώσει το σύστημα" (εννοείται πως τα σύντομα ανέκδοτα της "αξιολόγησης" των "μη κρατικών ιδρυμάτων" του πεπερασμένου χρόνου σπουδών και της σύνδεσης με τη λαομίσητη αγορά δεν θα υφίστανται πλέον ούτε σαν σκέψη) και οι λιγότερο άτυχοι να πρέπει να δίνουν συνεχώς εξετάσεις για να μπουν για μια θέση ανθυποκαθαρίστριας οπουδήποτε.

Μα... θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος, τι σε κόφτει; Και η απάντηση μου είναι "με κόφτει όσο κόφτει το βολεμένο που κατεβαίνει στους δρόμους και με ενοχλεί για να μη χάσει τη βόλεψη του". Δε μιλάω για εκείνους που έμειναν άνεργοι για οποιοδήποτε λόγο, μιλάω για κάτι περίεργους τύπους που βγαίνουν λες από τις χρονοτρυπες τους και το μόνο που δε μας λένε είναι "σκουλήκια, τολμάτε και σηκώνετε κεφαλι; πληρώστε γιατι άυριο θα κατεβάσουμε τους διακόπτες και δεν θα έχετε ούτε ζεστο νερό να πληθείτε που μου θέλετε λέει και αξιοκρατίες και νέες εποχές. Εκεί στην πέινα με τα €700 του ιδιωτικού τομέα και εμείς να σας τα παίρνουμε χοντρα, να κατεβάζουμε ρολά στις 2:00 και να σας βρίζουμε κι' αποπάνω. Ουστ απο κεί κορόϊδα που μου ξυπνήσατε κιόλας και θέλετε δεοντολογίες και αξιολογήσεις α, ρε πούσαι Ανδρεα που μες άφησες... "

Δεν ξέρω, αυτή την Ελλάδα θέλουμε;

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

@ Kensai: Ποιά δυτική χώρα έχει πετυχημένο τριπολικό σύστημα που να μοιράζονται μεταξύ τους πάνω-κάτω το 1/3 των ψήφων;

Στην Ολλανδία υπάρχουν τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα που ουσιαστικά εναλλάσσονται στην κυβέρνηση σε διάφορους συνδυασμούς. Το PvdA (εργατικό κόμμα), το CDA (χριστιανοδημοκράτες), και το VVD (φιλελεύθεροι). Οι εργατικοί και οι χριστιανοδημοκράτες αντιστοιχούν σχεδόν απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οι φιλελεύθεροι ίσως δεν είναι όσο ‘φιλελεύθεροι’ θα ήθελα προσωπικά, αλλά είναι σίγουρα το πιο φιλελεύθερο κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση στην Ευρώπη. Το εκλογικό σύστημα όμως είναι σχεδόν απόλυτα αναλογικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο για το κάθε κόμμα για όλη τη χώρα. Μεγάλο μέρος των εξουσιών δε έχει παραχωρηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου οι δήμοι έχουν πολύ μεγάλες εξουσίες και χαράζουν και τοπικά πολιτική. Στις δημοτικές εκλογές δε, έχουμε το ίδιο περίπου εκλογικό φαινόμενο – οι δήμοι μοιράζονται σχεδόν στα τρία αυτά κόμματα.
Αναφέρω επίσης ότι δεν υπάρχει κομουνιστικό κόμμα (μη νομίσετε ότι απαγορεύεται), υπάρχει όμως το SP (σοσιαλιστικό κόμμα) που αντιστοιχεί περίπου στο Συνασπισμό και ένα κόμμα σοσιαλοφιλελεύθερο (D66), που συμμετέχει στην κυβέρνηση τώρα, και είναι πολιτικά πολύ πιο φιλελεύθερο από το VVD, αλλά οικονομικά λιγάκι πιο σοσιαλιστικό.

Ενώ η Ολλανδία έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά των μεικτών οικονομικών που βρίσκει κανείς στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αγορά είναι πιο ελεύθερη και πιο ανοικτή από τις υπόλοιπες χώρες και ο λαϊκισμός ελάχιστος. Υπάρχει μια μεγάλη παράδοση φιλελευθερισμού που δε μπορείς εύκολα να αμφισβητήσεις (τα πολιτικά taboo είναι σχεδόν τα αντίθετα από αυτά στην Ελλάδα) και η εργασιακή ειρήνη είναι αξιοπρόσεχτη. Χωρίς να κάνει πολύ θόρυβο, και παρά την κοιλιά των τελευταίων χρόνων, η οικονομία είναι αρκετά δυνατή και οι πολίτες σε αρκετά καλή κατάσταση.

Θα έλεγα ότι όντως στην Ολλανδία υπάρχει ένα τριπολικό σύστημα που είναι αρκετά επιτυχημένο.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο και Χωρίς να θέλω να ρίξω το επίπεδο της συζήτησης, απλά δέστε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού που θα μας αντιπροσωπεύσει στη Eurovision, και αναλύστε τη σημειολογία του.

Για να βγεί ένα τέτοιο πράγμα στον αερα, σημαίνeι ότι οι δημιουργοί του υπολογίζουν ότι θα βρούν πρόθυμο ακροατήριο και θεατές να το δούν. Και αυτο είναι που με ανησυχεί.

Καντίνες με "βρώμικα", η αοιδός με εμφάνιση πεταλουδίτσας της Βουκουρεστίου, φορτηγατζήδες που "χουφτώνουν" και κάπου η γέφυρα της Χαλκίδας ενδεικτικό στοιχείο του ότι όποτε ξυπνάμε από την απάθεια κάνουμε και κάτι...

Δεν ξέρω βρε παιδιά, γιατι όταν το πρωτοείδα αυτο το κατασκέυασμα με επιασε το στομάχι μου;

Αν αυτή είναι η πανθομολογούμενη και αποδεκτή εικόνα της Ελλάδας 40 χρόνια μετά από το "Λίγο κρασι, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου" (που στο κάτω-κάτω για την εποχή του ήταν καλό κομμάτι), τότε επαναλαμβάνω, μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια κάτι πήγε απίστευτα στραβά, τόσο στραβά που , όχι τρείς, αλλά δεκατρείς "πόλοι" δε μας σώζουν...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock