Μετα τον πολεμο στο Ιρακ, οι ιστορικοι ειχαν μια καλη ευκαιρια να μαθουν επιτελους εκ των εσω τι σκεφτοντουσαν οι Ιρακινοι. Η πληρης μελετη δεν εχει δημοσιευτει ακομα, αλλα υπαρχει μια προκαταρκτικη αναφορα εδω και μια μικρη αναλυση απο τον Εκονομιστ εδω.
Τα ενδιαφεροντα σημεια ειναι τα εξης:
α) Ο Σανταμ φυσικα ηξερε οτι δεν εχει Οπλα Μαζικης Καταστροφης. Πολλοι αξιωματουχοι του ομως δεν το ηξεραν! Το ειχα σκεφτει ηδη οτι μερικες φορες η αβεβαιοτητα για το οπλοστασιο σου, χρησιμευει σαν προστασια εναντι των εχθρων, εξωτερικων (Ισραηλ) και εσωτερικων (Κουρδοι, αντι-μπααθιστες κτλ). Οι ιστορικοι φαινεται να βρηκαν τωρα και την αποδειξη. Ο Σανταμ ανακοινωσε στο Επαναστατικο Συμβουλιο του μολις λιγο καιρο πριν τον πολεμο οτι δεν εχει ΟΜΚ. Και μαλιστα αρνηθηκε να το ανακοινωσει και δημοσια, γιατι ηθελε να παραμενει η αβεβαιοτητα. Τραγικη ειρωνεια λοιπον συμφωνα με τον Εκονομιστ, που αυτα τα οπλα ηταν και ο λογος που επεσε απο την εξουσια! Γιατι δεν φοβοταν ομως ο Σανταμ μια αμερικανικη επεμβαση αρκετα, ωστε να αποκαλυψει την αληθεια για τα οπλα μαζικης καταστροφης? Εδω ερχομαστε στο σημειο Β
β) Ο Σανταμ, οπως και παρα πολλοι αλλοι, δεν περιμενε οτι οι Αμερικανοι θα εκαναν μονοπλευρη επιθεση εναντιον του Ιρακ. Πιστευε πολυ οτι το Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ θα ηταν αρκετο εμποδιο, οπως φαινεται να το πιστευαν και μερικοι ιδεαλιστες. Ο λογος ομως που σκεφτοταν ετσι ο Σανταμ θα επρεπε να κανει τους ιδεαλιστες να αμφιβαλλουν πολυ για την αξια και ουδετεροτητα του ΟΗΕ: Συμφωνα με τον Ταρικ Αζιζ, η Ρωσια και η Γαλλια, μονιμα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας, ειχαν λαβει συμβολαια πολλων εκατομμυριων δολλαριων ακριβως με σκοπο να επηρεαστουνwith the implied understanding that their political posture... would be
Αυτα για οσους πιστευαν οτι οι γαλλικες αντιρρησεις στον πολεμο στο Ιρακ ειχαν εστω και ενα ιχνος ιδεαλισμου μεσα. Μιλαμε για την ιδια Γαλλια που δεν διστασε πολλες φορες να αιματοκυλισει αφρικανικες χωρες, μονο και μονο για να ικανοποιησει την μεγαλομανια της και διατηρησει λιγη επιρροη...
pro-Iraqi
16 σχόλια:
ΚΑΛΑ!! Αν ο ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ κυκλοφορούσε στον Τρωικό πόλεμο,
θα επαναλάμβανε "τη τραγική ειρωνία που αυτή η ωραία Ελένη ήταν ο λόγος που έπεσε ο Πρίαμος της Τροίας " ....
..... " Ο Σανταμ ανακοίνωσε στο Επαναστατικο Συμβουλιο του μολις λιγο καιρο πριν τον πολεμο οτι δεν εχει ΟΜΚ. Και μαλιστα αρνηθηκε να το ανακοινωσει και δημοσια, γιατι ηθελε να παραμενει η αβεβαιοτητα."
"Τραγικη ειρωνεια λοιπον συμφωνα με τον Εκονομιστ, που αυτα τα οπλα ηταν και ο λογος που επεσε απο την εξουσια!" ....
Μάλιστα. Η συγκεκριμένη "αποκάλυψη" σε συνδυασμό με τις προγενέστερες αποκαλύψεις περί εξαπάτησης της κοινης γνώμης για δήθεν Οπλα Μαζικής Καταστροφής ξανα-"αποκαλύπτει" απλά οτι ο πόλεμος αυτός δεν περιείχε ίχνος ιδεαλισμού ή αγνών κινήτρων και απ τις δυο πλευρές. Δεν βλέπω πού είναι το "αποκαλυπτικό" αυτής της αποκάλυψης...
δεν ξερω αν καταλαθος εδωσα την εντυπωση οτι ειναι τιποτα πρωτοφανεις αποκαλυψεις. Αυτο που λεω ειναι οτι οι ιστορικοι ομως φαινεται να αποδεικνυουν αυτα που υποψιαζομασταν.
Αλλο να φανταζεσαι και αλλο να εχεις στοιχεια...
γβ η ειρωνεια δεν ειναι οτι επεσε ο Σανταμ λογω των ΟΜΚ. Η ειρωνεια ειναι οτι με μια δηλωση του θα ειχε γλιτωσει ισως την επεμβαση των ΗΠΑ και την καθαιρεση του...
Πιστευεις οτι θα την ειχε γλιτώσει ΣΓ; Εγώ πολύ αμφιβάλλω...
Συνεχίζει την παράδοση της παράνοιας ο SG . θα ήθελα πολύ να μάθω τις φιλοσοφικές του επιρροές!
σημείωσις: εκεί που λέει ιδεαλιστές μάλλον εννοεί ιδεολόγους!
Τι σας μαθαίνουν εκεί στα Παρίσια και τις Βόννες ρε;
ΥΓ
Τέτοια λέτε και θα σας περιλάβει πάλι ο celmed!
Προμηθ, "πόλεμος αυτός δεν περιείχε ίχνος ιδεαλισμού"
Πράγματι αυτό ο πόλεμος περιέχει ισχυρή δόση Μακιαβελισμού.
Σ.Γ. "Η ειρωνεια ειναι οτι με μια δηλωση του θα ειχε γλιτωσει ισως την επεμβαση των ΗΠΑ και την καθαιρεση του..."
Η μόνη δήλωση που θα τον είχε γλυτώσει αφορούσε την υποδοχή της εισβολής, αν είχε τη δύναμη και τη δυνατότητα να αλλάξει στρατόπεδο.
Ζητήματα που απασχολούν την Μεσανατολική ιστορία επι δεκαετίες,
δεν αρκεί η επικαιρότητα του Τύπου
για να γίνονται κατανοητά.
Η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος είναι απλά το
πεδίο-περιοχή σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων, οι έλληνες δικαιούνται να διατηρούν αυξημένες προσδοκίες όταν συμμετέχουν ενεργά ενάντια στο πόλεμο, και μάχονται για την ειρήνη. Οι πολιτικές δυνάμεις όμως φοβούνται και φυλάγονται, δικαίως ή αδίκως.
Ο Ερντογκάν με τον Θαπατέρο παίρνουν πρωτοβουλίες σε σταθερή βάση, εμείς; βράζουμε στο ζουμί μας και τρώμε τις σάρκες μας με διχασμούς και εμφυλίους.
Ανεξαρτήτως των κινήτρων των γάλλων (που δεν είναι ακριβώς το επίκεντρο του τι έχει γίνει στο ιράκ), η πραγματικότητα τρία χρόνια μετά την εισβολή δε μιλάει απλά από μόνη της - κραυγάζει.
Ο κ. Fiore τα λέει με πιο παραστατικό τρόπο:
http://www.markfiore.com/animation/neoconmen.html
http://www.markfiore.com/animation/long.html
Why invade:
http://www.markfiore.com/animation/invade.html
http://www.markfiore.com/animation/corrections.html
http://www.markfiore.com/animation/doctrine.html
Έχουμε διεξοδικά αναφερθεί σε αυτό το μπλογκ στο συγκεκριμένο ζήτημα, και μπορεί ο καθένας να ανατρέξει στις συζητήσεις μας. Δεν βλέπω όμως πώς τα δεδομένα στοιχεία προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στα επιχειρήματα καμίας πλευράς.
Καμιά φορά το Economist μου τη δίνει. Κάτι μας είπε... :-/
καλα ρε παιδια δεν ειπα οτι αυτα τα νεα θα κανουν καθε αναλυση του πολεμου περιττη. Αλλα το να λεει ο Ταρικ Αζιζ ΕΥΘΕΩΣ οτι δωσαμε πολλα λεφτα στην Γαλλια για να κανει τα στραβα ματια δεν σας φαινεται σημαντικο?
Νομιζω σπανια ξεφτιλιζεται τοσο ανοιχτα η εξωτερικη πολιτικη μιας χωρας, ειδικα της Γαλλιας που επαιζε μεσα στην Συνελευση των Ηνωμενων Εθνων τον συνειδητο ειρηνιστη με συγκινηση και χειροκροτημα να πεφτει βροχη! Πως αισθανονται ολοι αυτοι τωρα?
Αντε μετά να είσαι καλόπιστος με τον καργιόλη το Βιλπέν! =)
Οι αποκαλύψεις έχουν όντως μεγάλο ενδιαφέρον. Απ' την άλλη, 1000 αντιπολεμικές ανειλικρίνειες δε ζυγίζουν όσο 1 φιλοπολεμική.
Οι πραγματικοι λογοι της εισβολης στο Ιρακ και της ανατροπης του Σανταμ Χουσειν απο τους Αμερικανους-Βρετανους, αλλα και οι λογοι αντιδρασης των υπολοιπων χωρων (Γαλλιας, Γερμανιας Ρωσιας κτλ) εχουν αναλυθεί διεξοδικα απο πολλους αναλυτες, ξενους αλλα και Ελληνες, ακομα και πριν την αρχη του πολεμου. Δειτε για παραδειγμα το βιβλιο “Ο δρομος προς την μονοκρατορια» του Γιωργου Δελαστικ της Καθημερινης, που γραφτηκε μερικους μηνες μετα την εισβολη στο Αφγανισταν και πολυ πριν να αρχισει καν η συζητηση για το Ιρακ, οπου ο συγγραφεας «προβλεπει» την εισβολη αλλα και την σταση των Γαλλων κτλ. Και δεν εχει φυσικα μαντικες ικανοτητες ο Ελληνας δημοσιογραφος, απλα οπως ολοι οσοι παρακολουθουν επαγγελματικα την διεθνη σκηνη, γνωριζε αυτα που στους υπολοιπους μας παρουσιαζονται εκ των υστερων.
Ας μην ειμαστε αφελεις. Οι λογοι (γιατι ηταν πολλοι) της εισβολης δεν ηταν ποτε τα ΟΜΚ, ουτε η τυρανικη διακυβερνηση του Σανταμ, ουτε ο εκδημοκρατισμος της Μεσης Ανατολης, οπως μετεξελιχθηκαν τα επιχειρηματα αργοτερα. Αλλα ουτε και ο κινητρο των Γαλλων-Γερμανων-Ρωσων ηταν η ειρηνοφιλια τους. Απλα, οσο οι Αμερικανο-βρετανοι ασχολουνταν με το να ανατρεψουν τον Σανταμ (με εμπαργκο κτλ.) για να βαλουν καποιον αλλο που θα τους εδινε τα πετρελαια, οι υπολοιποι αποφασισαν να κανουν μπιζνες με τον … «παροντα ιδιοκτητη». Οταν οι Αμερικανοι ειδαν οτι δεν μπορουσαν να κρατησουν το εμπαργκο για παντα, οτι τοσα χρονια επαιζαν λαθος και τα πετρελαια θα πηγαιναν στην αλλη πλευρα, αποφασισαν να αλλαξουν τους κανονες του παιχνιδιου.
Οσο για την μοιρα του Σανταμ, αυτη ειχε σφραγιστει πολλα χρονια πριν οταν αποφασισε να αντιτεθει στην θεληση των ανθρωπων που του ειχαν δωσει ευθυς εξαρχης την εξουσια και τον στηριζαν τοσα χρονια. Δηλαδη, των ιδιων των Αμερικανων.
Καμια σχεση λοιπον με ηθικη ή ιδεολογία απλα realpolitik οπως παντα.
"Καμια σχεση λοιπον με ηθικη ή ιδεολογία απλα realpolitik οπως παντα."
ας επαναλαβω λοιπον. Οι θεωριες συνωμοσιας ποτε δεν μου αρεσαν. Τωρα εχουμε ΣΤΟΙΧΕΙΑ, κατι τρομερα σημαντικο για μενα.
Κατα δευτερον, δεν πρεπει να υποτιμουμε τις δημοκρατικες χωρες. Η Ρωσια και το Ιρακ ισως κανουν ξεκαθαρη ρεαλπολιτικ, οι ΗΠΑ ομως πρεπει να εχουν μια ιστορια να πουλησουν στους πολιτες τους. Αν δεν υπηρχε η ιστορια με τα ΟΜΚ πολυ αμφιβαλλω αν ο Μπους θα ειχε την απαραιτητη υποστηριξη για να κανει αυτα που εκανε. Αλλιως γιατι να μπει στον κοπο να κανει την τοσο τεραστια εκστρατεια να πεισει τον κοσμο?
Θα ελεγα να μην υποτιμουμε καν την αφελεια και τον απλοϊκο τροπο σκεψης του ιδιου του Μπους. Απολες τις κινησεις του, ο ανθρωπος δεν φαινεται πανουργος απατεωνας, περισσοτερο απλοϊκα σκεπτομενος ανθρωπος με ισχυρη θεληση (και επικινδυνο περιβαλλον).
Το δευτερο ενδιαφερον κομματι που θα αποκαλυψει η ιστορια θα ειναι αν οι ιδιοι οι Αμερικανοι γνωριζαν οτι δεν υπηρχαν ΟΜΚ. Αλλα αυτο θα αργησουμε πολυ να το μαθουμε...
Ήμαρτον! Αν είναι όντως όπως τα λες Elvira Madigan τότε βιάστηκαν και έκαναν οι σύμμαχοι τη δίκη της Νυρεμβέργης μέσα λίγους μήνες από τον β' παγκόσμιο πόλεμο.
Έπρεπε να περιμένουν να κατασταλάξουν τα πράματα...
Αλλά ξέχασα. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν συστήσει διεθνές δικαστήριο για τον υπόλοιπο κόσμο αλλά το οποίο οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν!!! Τς τς τς τς. Άκου να δεις ρε παιδί μου...
Δημοσίευση σχολίου